Kläderna. Kläderna är ett uttryck för deras tro och enkla tillvaro.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kläderna. Kläderna är ett uttryck för deras tro och enkla tillvaro."

Transkript

1 Amish Kort fakta: Amish är en kristen grupp med drygt personer. Bor främst i Pennsylvania, Ohio, Indiana i USA, och delar av Kanada. Dom blev förföljda förut i Europa så dom emigrerade till USA på 1700-talet. Språket dom talar är pennsylvaniatyska som är variant av tyska. Kyrkor finns inte för Amisherna, alltså får dom be i hemmet. Men under sina religiösa sammanhang så talar dom gammaldags tyska men dom måste även lära sig engelska för att kunna prata med andra människor i samhället som inte är Amisher. De Amishska folket tycker att man har gått för fort fram i tiden och väljer därför att vara ''omoderna''. Dom har ålderdomlig klädsel med färgerna vitt och svart oftast. men det är inte bara det, utan det är också jordbruket, som bedrivs på samma sätt som för ungefär 100 år sedan. Samma sak med husbyggnation och annan verksamhet. Amisherna vill vara självförsörjande på det mesta. Om det ska köpa ny mark så tar dom inte lån. Försäkringar är inte heller tillåtna. Den ända hjälp man kan få är ifrån grannar och vänner. I undantagsfall kan elektricitet och förbränningsmotorer användas men det är bara i undantagsfall som sagt. Vissa har telefon men den måste förvaras utomhus i små hus, så att den inte stör den vanliga vardagen om den ringer. Amisherna är väldigt duktiga på jordbruk och hantverkare eftersom att dom gör det dagligen. Dem är i harmonit med jorden och naturen. Amisherna anser att Gud blir nöjd om man arbetar i harmoni med jorden, naturen, vädret och tar väl hand om djuren och växterna. Amish bor alltid på landsbygden, och dom vill helst inte flytta ifrån sina trygga hemtrakter. Dom vägrar flytta till städerna för det är en källa till våld, lättja och djävulskap.

2 I vissa Amishsamhällen är reglerna strängare. t.ex. så kan det vara så att kvinnorna inte får ta smärtstillande tabletter när dom föder. Dom ska klara sig helt själva. Dom får inte heller någon hjälp. Alla maskiner som inte nämns i bibeln är helt förbjudna. Men om man har tur så finns det oftast ett samhälle några mil bort där man kan få lära sig att köra bil och utbilda sig till läkare. Kläderna Kläderna är som sagt väldigt enkla. Kvinnorklär sig i kraftigt tyg. De har långa ärmar och kjol som inte får vara kortare än på halva vaden. Kjolen är täckt av ett förkläde eller cape som är fastsatta med nålar eller häktor. Det är lyx att använda knappar så det använder man inte. Dom bär aldrig heller smycken. På fötterna har man svarta strumpor och grova skor. Kvinnorna klipper aldrig sitt hår. De kammar håret i mittbena och fäster det i en knut i nacken. Kvinnorna bär en tunn hätta under hela sitt liv. Män och pojkar bär mörkblå kostymer. Kavajerna är enkla. Byxorna är vida och lite korta. Byxorna har inte heller någon gylf utan en lucka istället. Skjortorna är enkla och dom bär även hängslen. Exakts som kvinnorna, har männen också svarta skor och svarta strumpor. Männen och pojkarna bär svart bredbrättad hatt eller dito i halm. Håret är även hos karlarna kammat i mittbena och strukit åt sidorna över öronen. Kläderna är ett uttryck för deras tro och enkla tillvaro.

3 Bröllop Pojken friar genom en släkting. Om flickan svarar JA behåller paret sin hemlighet tills juli/augusti. Och när man är i dom månaderna berättar flickan för sina föräldrar och en stor aktivitet utbryter. Meldelmscertifikat visas upp i kyrkan efter 11 oktober och denförsta kyrkhelgen efter det. Den andra kyrkhelgen publiceras namnen på alla par som tänker gifta sig. Brudens pappa talar om när bröllopet ska stå och väljer vilka gäster som ska bjudas in. Pojken och flickan är inte med i krykan utan flickan lagar middag till sin man och dom äter ensamma hemma hos flickan. Sedan så kommer flickans föräldrar hem från kyrkan och då blir de ordentligt presenterade för pojken. Efter detta har inte paret alls lång tid kvar till bröllopet. Bara 10 dagar. Under dom här sista dagarna får de gå på en sista signing tillsammans med sina gamla vänner. Flickan måste även hjälpa till med alla förberedelser inför bröllopet. Amishflickor som är moderna väljer att ha blått till sin bröllopsklänning och bröllopsklänningen syr hon själv och den är alldeless ny. Inte ens på bröllopet bär hon smycken, spetsar, släp eller slöja. Men brudklänningen har hon till flera tillfällen. T.ex. som kyrkklänning. Men hon ska även ha den när hon dött senare i livet och ska begravas. Hon väljer sin brudnäbb själv. Både brud och brudnäbb har capar och förkläden över klänningarna. Bruden har en svart hätta och inte en vit som hon brukar ha annars. Bruden eller brudnäbben har inte några blommor. Brudgummen och hans "bestmen" har svarta kostymer och vita skjortor. Normalt bär Amishmän inte slips men vid detta tillfälle har slipsen kommit på. Brudgummen har en svart hatt med en 3½ inch brett brätte. (1 inch = 2½ cm)

4 De flesta bröllop hålls i nov/dec, en tisdag eller torsdag. Vid den här tiden på året är skörden bärgad och vintern har ännu inte kommit. De andra dagarna utom söndag är till för förberedelser och städning. Bröllop hålls aldrig en lördag för man får inte ägna sig åt städning på söndag. Ett typiskt Amishbröllop börjar klockan 4 på morgonen. Gårdens djur och bestyr skall först klaras av. Sista minuten förberedelser finns alltid. Vid 7-tiden är brudparet klara och väntar på sina gäster ca st. Bröllopet hålls i brudens hem. När gästerna börjar anlända är det fyra gifta par som ser till att gästerna kommer på plats börjar ceremonin som håller på 3-4 timmar. Man sjunger hymner utan musik. Brudparet befinner sig i ett annat rum där de får goda råd av en äldre. Brudparet kommer in till ceremonin och går fram till biskopen som frågar dem om deras bröllop. Brudparet ger varandra löften och sedan blir de välsignade. Brudens far och andra betrodda män berättar om äktenskapet och sedan avslutas den långa ceremonien. Sen börjar festen. Kvinnorna rusar till köket så middagen är klar när männen har fått upp alla borden. Ett hörn i rummet - the Eck - är reserverat för brudparet. Bruden sitter till vänster om sin man precis som hon kommer att göra i deras buggy senare. Efter middagen blir det lek och prat. När kvällsmaten närmar sig har bruden sett till att alla ogifta ungdomar från 16 år får sitta tillsammans. Kvällsmaten börjar klockan 17 och brudens och brudgummens föräldrar och de äldsta gästerna sitter tillsammans. De serveras först. Vid 2230-tiden är festen slut. Första natten sover brudparet i hennes hem för de ska upp tidigt nästa dag och hjälpa till med städningen. Deras bröllopsresa går ut på att hälsa på alla vänner och släktingar och då får de sina bröllopspresenter. Naturligtvis får de bara nyttiga presenter. De kommer att bo kvar hos hennes föräldrar. Till våren kommer mannen att bygga deras eget hus intill hans föräldrars. Gudstjänst Ungefär varannan vecka samlas omkmring stycken personer i någons hem just för att hålla gudstjänst. Amisherna har ingen speciell kryka därför är man alltid hemma hos någon och turas om om det. Huvudbyggnaderna har som regel flyttbara väggar. Det är för att man ska kunna fylla rummet med träbänkar som man måste ha det. Man använder en speciell buggy som transporterar bänkarna och psalmböckerna till det aktuella huset där gustjänsten ska vara. Varje kyrkdisktrikt har en biskop, två ministrar och en diakon.

5 Biskopens roll är att leda och vara kyrkans överhuvud. Biskopen har ansvar för dop, bröllop och begravningar. Han utfärdar också ordinationer. Diakonen assisterar biskopen, läser dagens bibeltext under Gudstjänsten och tar hand om medlemmarna. T.ex om en familj behöver pengar eller har problem så hjälper diakonen dom och ser till att dom får hjälp. Amisherna har inga försäkringar så om något skulle ända är det diakonens uppgift att ordna upp det bästa för dem. Ministern/ministrarna assisterar vid gustjänsten och står till tjänst för medlemmarnas religiösa behöv och frågor. Gudstänsten brukar börja mellan män och kvinnor sitter åtskilda under gudstjänsten. De kommer även in genom olika dörrar och sitter i olika sektioner. Gudtjänsten börjar ca 8.30 eller 9.00 på morgonen. Män och kvinnor sitter åtskilda under Gudstjänsten. De kommer in genom olika dörrar och sitter i olika sektioner. Barnen sitter som regel hos kvinnorna. Gudstjänsten startar med psalmer ur Ausbund vilken är den äldsta nu existerande protestantiska psalmboken. Därefter bestämmer biskopen och de äldre vem som skall hålla dagens predikan. Detta görs genom lottdragning. De utvalda går till ett avsides rum. Där ligger en hög med psalmböcker. I en av dessa finns en lapp med en bibeltext och den som får just denna psalmbok får bli den här Gudstjänstens predikant. Hela församlingen knäböjer sedan och ber en stilla bön tyst för sig själva. Diakonen läser sedan dagens bibeltext och därefter följer dagens predikan. Denna kan ta upp emot 1-1½ timme. Ministern läser därefter en bön och hela församlingen knäböjer. Denna följs av tacksägelse, välsignelse och uppmuntran. Församlingen sjunger sedan en psalm och Gudstjänsten är slut. En vanlig Gudstjänst tar ca tre och en halvtimme timme. Efter Gudstjänsten är det dags för mat vilket kvinnorna står för. Två gånger om året, på våren och hösten, håller man nattvards- och rådsmöten. Ett nattvardsmöte börjar vid 8.30 eller 9.00-tiden på förmiddagen och håller på ca 8 timmar. Under förmiddagen går man igenom händelser i Genesis och Exodus. På eftermiddagen är det Jesu liv och Nya Testamentet. Under rådsmötet får medlemmarna ta upp misshälligheter och de som inte känner att de lever upp till die Ordnung har möjlighet att rätta till detta. Ministrarna och biskopen pratar med var och en medlem och om inga kontroverser uppstår kan nattvards- och rådsmötet fortsätta. Det hela slutar med att biskopen delar ut bröd till medlemmarna och de passerar runt en kopp grapevin. Det hela avslutas med att man tvättar varandras fötter som en bevis på underdånighet.

6 Barnen, ungdomarna och skola Amishfamiljerna har som regel 7-10 barn. Barnen är mycket viktiga för familjen eftersom dom kan vara till stor hjälp hemma. De får redan som små lära sig hur arbetet går till på gården. Redan när dom är 16 år så är flickorna fullfjädrade husmödrar och pojkarna kan allt om jordbruk. Det finns ingen skola för Amisherna därför har dom en egen skola. Skolar har ett rum och klassen bestar av elever i olika åldrar. Undervisningen brukar göras av en ung Amishkvinna. Amisherna betalar själv sin skola och det är föräldrar och skolstyrelse som utser vem som ska vara lärare.sen så är lärarens karakätär och tro den avgörande meriten. Skolan brukar börjar i september och slutar i april.under Thankgiving och jul har eleverlna lov. Lika så under sommaren. I skolan lär sig barnen att läsa, skriva och räkna samt hur viktigt det är med sammanhållningen och så. Läsningen är det viktigaste ämnet eftersom det är grunden till alla andra ämnen. I skolan lär sig även barnen engelska vilket är viktigt eftersom dom måste kunna kommunicera med andra människor som inte har samma religion i världen. Tyska är också ett språk som dom läser eftersom det är deras eget språk. Man läser även bibeln i skolan. Ingen annan information eller fakta behöver man inte lära sig. Det är oviktigt att veta vad som händer i vida värdeln. Alltså har Amisherna ingen Tv eller radio. Utbildningen avslutas när man går i 8:an. Sedan kan man läsa vidare på högskola om man får. Senare i livet... undomar som inte blivit döpta ännu får leva utanför Amishsamhället. Det vanligaste är att arbeta på en släktings gård. Men en del väljer även att arbeta ute bland de ''vanliga engelska folket'' och då kan flickorna få vara på restauranger och souvenirshopar. Pojkarna får arbeta i byggbranchsen. De bär sina traditionella kläder men får använda solglasögon eller färggranna skor. Även fast de arbetar utanför Amishsamhället så bor dom hemma hos sina föräldrar. Pengarna de tjänar sparas till hemgiften. Genom att ha arbetat utanför Amishsamhället vet dom efter 2-3 år som regel om de vill fortsätta det fria livet eller inte. Detta är inget lätt beslut. De flesta väljer det trygga Amishlivet och blir döpta. Man måste även hitta en make/maka och det gör man bäst i sitt eget samhälle där man uppfostrats till samma värderingar och i samma natur. Amish gifter sig med Amish. Det är en regel

7 och det är helt otilåtet att gifta sig med någon som inte är Amish. Skilsmässor är inte heller tillåtna och man sepereras nästan aldrig. Homosexuella är förbjudna. Sofia Eriksson

LEDARHANDLEDNING. WiLLES. Sydafrika

LEDARHANDLEDNING. WiLLES. Sydafrika LEDARHANDLEDNING WiLLES resa till Sydafrika BARNLEDARMATERIAL TILL JULKAMPANJEN 2014/15 LÅT FLER FÅ FYLLA FEM! Om materialet Ledarhandledningen riktar sig till dig som är ledare och vill göra aktiviteter

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Traditioner. Studiehandledning till utställningen Traditioner för lärare och studerande inom Sfi

Traditioner. Studiehandledning till utställningen Traditioner för lärare och studerande inom Sfi Traditioner Studiehandledning till utställningen Traditioner för lärare och studerande inom Sfi Nordiska museet, Stockholm 2006 Utställningar och förmedling Idé och text Wenke Rundberg Grafisk form Johanna

Läs mer

En Ängel utanför Åhléns

En Ängel utanför Åhléns En Ängel utanför Åhléns Texten till boken är till största delen hämtad från hennes egna berättelser och minnen utav vad hon kom ihåg fram till hon gick bort. Från stadshusets hemsida. Uppfattar folk oss

Läs mer

Texter för romska ungdomar SVENSKA

Texter för romska ungdomar SVENSKA Texter för romska ungdomar SVENSKA Fakta och framtid Texter för romska ungdomar Domino Kai, Fatima Bergendahl, Fatima Miftar, Iren Horvatne, Kani Miftar, Kati Dimiter Taikon, Mirelle Gyllenbäck, Rosario

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 8-12 ÅR

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 8-12 ÅR MÅLGRUPP 8-12 ÅR AKTIVITETS TIPS ETT LEDARMATERIAL MED TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM I DIN BARN- ELLER UNGDOMSGRUPP VILL ARBETA MED INSAMLING, SOLIDARITET OCH INTERNATIONELLA RELATIONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Välkommen till Romernas historia

Välkommen till Romernas historia Uppdaterad 2013-06-27 av Joakim Söderberg Välkommen till Romernas historia Välkommen till denna hemsida som ger dig mer kunskap om romernas historia. Hemsidan är uppdelad i flera delar och du väljer själv

Läs mer

Poesi. i en dopskål. tidningen. dopet! Så går det till Dopfesten Presenterna Fadder till barnet Småbarnslivet med lek, musik och gemenskap

Poesi. i en dopskål. tidningen. dopet! Så går det till Dopfesten Presenterna Fadder till barnet Småbarnslivet med lek, musik och gemenskap dop tidningen Allt om dopet! Så går det till Dopfesten Presenterna Fadder till barnet Småbarnslivet med lek, musik och gemenskap Danny Saucedo berättar om sin tro Poesi i en dopskål 1 Är ditt barn döpt?

Läs mer

Gud är vår trygghet Om att lita på Gud och ge vidare av det vi fått

Gud är vår trygghet Om att lita på Gud och ge vidare av det vi fått Gud är vår trygghet Om att lita på Gud och ge vidare av det vi fått Carl-Henrik Karlsson Ge ditt guld till Herren Templet i Jerusalem på Jesus tid var stort, vackert och härligt. Men ännu skönare - och

Läs mer

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige 5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige Innehåll Olika sätt att leva ihop Vårdnad av barn Föräldrarollen Ekonomiskt stöd till familjer Socialtjänstlagen Barnomsorg Grundskola Gymnasium Skolan och

Läs mer

Före sin mission var min missionspresident

Före sin mission var min missionspresident Lokala sidor BUDSKAP FRÅN OMRÅDESLEDARNA En miraklens månad Äldste Stephen C. Kerr, Skottland Områdessjuttio Före sin mission var min missionspresident Ben E. Lewis verkställande vicepresident för Brigham

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Västanfors Västervåla församlings tidning nr 1/09. I nöd och lust. Kärleken firas i vigselakten

Västanfors Västervåla församlings tidning nr 1/09. I nöd och lust. Kärleken firas i vigselakten Västanfors Västervåla församlings tidning nr 1/09 I nöd och lust Kärleken firas i vigselakten I vigseln firas kärleken Att gifta sig är ett viktigt steg i livet och blir en oförglömlig upplevelse för de

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer