Lågprisflygets passagerare som regional resurs En studie av passagerare från Malmö Airport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lågprisflygets passagerare som regional resurs En studie av passagerare från Malmö Airport"

Transkript

1 Lågprisflygets passagerare som regional resurs En studie av passagerare från Malmö Airport Jan Henrik Nilsson, Institutionen för Service Management, Lunds Universitet, INTRODUKTION Bakgrund Lågkostnadsflyget har sedan 1995 vuxit fram som en viktig maktfaktor inom den europeiska turismnäringen. Marknadsandelen har vuxit från en mycket låg nivå till 20 procent på bara tio år. (Luftfartsstyrelsen, 2006) Den aktuella typen av lågkostnadsflyg kan definieras som en förbindelse point-topoint, med låg kostnadsbild, med förhållandevis låg servicenivå och med låga biljettpriser enligt den modell som utvecklats av de två dominerande aktörerna Ryan Air och Easy Jet. (Doganis, 2006) Dessa bolags konkurrensfördelar kan förklaras med en kombination av låga kostnader, mycket väl utvecklad yield management, god marknadsföring samt genom samarbeten med andra aktörer såsom hotellkedjor och biluthyrningsfirmor. Ett sätt för dessa bolag att minska kostnaderna är att huvudsakligen använda sekundära flygplatser där avgifterna för start och landning är relativt låga. Sådana flygplatser ligger normalt km från storstadsområdenas centrala delar. Kända exempel är Stansted (London), Hahn (Frankfurt) och Charleroi (Bryssel) samt Skavsta och Västerås (Stockholm). I Öresundsområdet har Malmö Airport (Sturup) utvecklats till en viktig lågprisflygplats bland annat genom sitt fördelaktiga kostnadsläge i förhållande till Köpenhamn- Kastrup. I dag har Malmö förbindelser med lågkostnadsflyg till Storbritannien, Irland, Frankrike, Spanien, Polen och Ungern. Malmö Airport har utvecklat en dubbel roll, dels som Skånes viktigaste inrikesflygplats, dels som bas för en stor del av lågkostnadsflyget i Öresundsregionen. Med tanke på detta kan man förvänta sig att de utländska passagerare som reser till Malmö Airport kommer att tillbringa sin vistelsetid spridda över stora delar av Sydsverige och på Själland. Lågprisflyget uppfattas som viktigt för regionala flygplatser av flera skäl. För det första genererar de inkomster till flygplatsen, direkt och indirekt, för det andra bidrar de till att upprätthålla flygplatsen som arbetsgivare och som resurs för det regionala näringslivet och för det tredje ses lågprisflygets inkommande passagerare som en resurs för den regionala turismnäringen. På den senare punkten råder dock en viss osäkerhet. I en del fall är det tydligt att de passagerare som flyger till sekundära flygplatser främst har storstadsområdenas centrala delar som resmål. Samtidigt finns det rimligen stora variationer mellan olika regioner när det gäller var passagerarna tillbringar sin vistelsetid på destinationen och därmed hur turistinkomsterna fördelas geografiskt.

2 Problemställning och syfte Kunskapsläget om fördelningen av inkommande flygpassagerares vistelseorter och resmönster, och därmed av de inkomster som de genererar är generellt sett otillfredsställande. Detta gäller för flygreseströmmar i allmänhet och i särskild hög grad för lågkostnadsflyget, eftersom man till exempel inte kan bygga sina uppskattningar på traditionell segmentering. I Skåne och Öresundsregionen känner vi till antalet passagerare och fördelningen mellan outgoing och incoming. Vidare finns uppgifter från bland annat hotellnäringen som tyder på att beläggningen av vissa nationaliteter ökat i samband med att en ny flyglinje öppnat. Dessa uppgifter är dock sådana att de främst skall ses som indikationer. Det saknas däremot systematiserad kunskap om var dessa passagerare tillbringar sin tid, var de övernattar och var de spenderar sina pengar. Vidare saknas grundläggande data om dessa passagerare, såsom ålder och hemort. Projektets syfte är att kartlägga och analysera lågkostnadsflygets utländska resenärer som ekonomisk resurs för turismbranschen i Skåne. Detta syfte kan tydliggöras genom bland annat följande frågeställningar: Varifrån kommer resenärerna? Vilka motiv fick resenären att bestämma sig för att resa till Malmö Airport? Hur stor del av passagerarna stannar i Skåne och hur många reser vidare till Danmark, främst Köpenhamnsområdet? På vilka orter tillbringar de sin vistelse? Hur fördelas passagerarna mellan olika inkvarteringsalternativ? Vilka besöksmål eller attraktioner har de besökt? Vilka andra aktiviteter har de ägnat sig åt? Metod En enkätundersökning genomfördes på Malmö Airport under två veckor i augusti Enkätens frågor utformades i samarbete mellan Jan Henrik Nilsson, Institutionen för Service Management, Lunds universitet och Tomas Johansson, Position Skåne. Enkäterna översattes till engelska, franska, spanska, ungerska och polska. Totalt samlades 473 enkätsvar in. Enkäter delades vid minst två avgångar vardera till följande destinationer: London Dublin Marseille Barcelona (Girona) Madrid Budapest Warszawa Gdansk Katowice

3 RESULTAT Destinationer Nedanstående tabell visar fördelningen av respondenter på samtliga studerade destinationer. Tabell 1. Passagerarantal fördelat på destinationsflygplatser Flygplats Frekvens Procent av total Barcelona 34 7,2 Budapest 67 14,2 Dublin 46 9,7 Gdansk 16 3,4 Katowice 14 3,0 London 94 19,9 Madrid 76 16,1 Marseille 49 10,4 Warszawa 77 16,3 Total Köns- och åldersfördelning Männen svarar för ca 54 procent av passagerarna medan kvinnorna utgör ca 46 procent. Det finns inte några väsentliga skillnader mellan de olika nationaliteterna vad gäller könsfördelning. Cirka hälften av respondenterna var mellan 20 och 35 år gamla, ytterligare drygt 25 % var mellan 36 och 50. Medelåldern var således relativt låg. Skäl att resa Tabell 2. Huvudanledningar till resbeslutet Huvudanledningar att resa Frekvens Procent Affärsresa, arbete 45 9,6 Semester ,8 Besöka släkt och vänner ,8 Angett mer än ett svar 27 5,8 Att besöka släkt och vänner samt att åka på semester är de överlägset viktigaste anledningarna till besöket i regionen. Bland dem som angett mer än ett svarsalternativ fyllde de flesta i att de både hade semester och besökte släkt och vänner. Nästan 60 procent av resenärerna angav att de besökte släkt och vänner när de var på destinationer, bland dessa fanns alltså ett hundratal som inte hade det som huvudanledning men passade på att göra ett besök när man ändå reste. Bland dem som angav affärsresa eller arbete som främsta skäl för resan var polackerna i klar majoritet, 28 av sammanlagt 45 var på väg till Polen, att jämföra med sju ungrare och åtta britter. Semesterresa var den viktigaste anledningen för spanjorer och fransmän. För polacker, britter och irländarna dominerade släkt- och vänbesöken medan det bland ungrarna vägde jämt mellan besök och semester.

4 Informationskanaler Valet av informationskanaler av avspeglar ändamålet för resan relativt väl. Den övervägande delen fick information genom bekanta, word of mouth. Det kan också påpekas att det finns en betydande grupp som inte haft som syfte att besöka släkt och vänner, men som trots det fått kunskap om resmålet genom word of mouth. Internet är näst efter word of mouth den klart viktigaste informationskällan. De andra marknadsföringskanalerna turistinformation, flygbolagsinformation och reklam i medier är betydligt mindre använda, framför allt används de till största delen i kombination med andra informationskanaler. Vistelsetid Tabell 3. Resenärernas vistelsetider i Skandinavien Vistelsetider, antal dagar Frekvens Procent Kumulativ procent ,5 10, ,4 49, ,5 75, ,3 89, ,8 96,5 över 90 dagar 16 3,5 100 Siffrorna över resenärernas vistelsetider i Skandinavien är knappast förvånande. De flesta är här på ett relativt kort besök, hälften stannar en vecka eller kortare tid. Den stora gruppen turister, 65 procent, stannar mellan fyra och 14 dagar i regionen. De tio procent vars besök varar en månad eller längre har mycket nära anknytning till regionen, antingen genom släktband eller genom arbete. I en del fall är det snarast fråga om migration. Av dem som stannat längre än 90 dagar reste 14 till Polen och två till Ungern. De vardagliga banden till framförallt Polen är starka. Man kan även notera en relativt stor grupp irländare och britter som bara stannar två till fyra dagar. Om orsaken till detta kan man givetvis bara spekulera, men det kan vara så att lågprisflyget har skapat nya resmönster på de brittiska öarna. Vistelseorter och vistelseregioner De flesta resenärerna tillbringade sin vistelse i Skåne, 61 procent. Bland de skånska resmålen har Malmö en särställning med nästan lika många registrerade vistelser som alla andra skånska destinationer tillsammans. Köpenhamn och Danmark har attraherat förhållandevis få övernattande gäster, omkring en tiondedel av resenärerna hade Danmark som huvudsakligt resmål. 61 procent av resenärerna besökte Danmark under vistelse, de flesta dock utan att övernatta. Det är noterbart att övriga Sverige lockat i det närmaste lika många resenärer som Köpenhamn och Danmark tillsammans. Övernattningsformer Boende i ett privat hem, det vill säga normalt hos släkt och vänner, är den vanligaste boendeformen bland resenärerna. Det stämmer väldigt väl överens med de skäl för att resa som redovisats tidigare. Runt en fjärdedel av respondenterna övernattade på hotell under vistelsen. En låg andel utnyttjade camping, bed and breakfast eller lantgårdsboende vilket närmast kan förklaras av att dessa övernattningsformer passar bäst för bilburna besökare.

5 Aktiviteter Som framkommit tidigare finns det en grupp på mellan tio och 15 procent som reser i yrket, det vill säga som varit på affärsresa, konferens eller arbetat under vistelsen. Gruppen som varit på affärsresa eller deltagit i konferens är sannolikt undervärderad i denna undersökning med tanke på att den utfördes under semestertider. Föga förvånande är shopping och restaurangbesök de två högst rankade aktiviteterna i undersökningen. Man kan dela upp huvuddelen av aktiviteterna i två huvudkategorier. Den första kan kallas urbana aktiviteter, dit shopping, barbesök, nattliv och kulturella aktiviteter kan räknas. Den andra huvudkategorin kan kallas landsbygdsaktiviteter, dit räknas naturaktiviteter, golf, jakt och fiske samt besök i djurparker. Andra sporter utövas både i stan och på landet. Jämför vi dessa båda huvudkategorier ser vi att de urbana aktiviteterna dominerar. I själva verket är det inte alls förvånande. För det första är Öresundsregionen en storstadsregion med en mängd intressanta besöksmål lokaliserade till städer. Vidare har en stor del av besökarna angett att ett av syftena med resan varit att hälsa på släkt och vänner. Med tanke på befolkningsfördelningen i regionen blir det därmed en stor andel storstadsbesök. SLUTDISKUSSION Denna studie har mer än något annat visat på mångfalden inom den undersökta gruppen lågprisresenärer. Vi har att göra med en mycket heterogen grupp resenärer. Det faktum att det är ekonomiskt möjligt för de allra flesta européer att resa med lågprisbolagen gör att resenärsgruppen sannolikt är mindre homogen än de som flyger reguljärt med traditionella bolag. Utifrån denna undersökning kan man urskilja tre kategorier av resenärer som har delvis olika karaktär: Relationsresenärerna, turisterna och de arbetsrelaterade resenärerna. Dessa kategorier kan relateras till de undersökta nationaliteterna. Det måste dock påpekas att grupperna är överlappande och att indelningen givetvis är en grov förenkling. Samtidigt är kategorierna intressanta eftersom de tydligt kan relateras till viktiga trender och utvecklingstendenser i samtiden. Relationsresenärerna finns inom alla nationaliteter och utgör den största kategorin. Den utmärks av att man reser för att hälsa på släkt och vänner och därför oftast även bor hos sina bekanta. Samtidigt kan man se att en stor del kombinerar sina besök med mer traditionellt turistresande. Denna kategori är störst bland de resenärer som hade London och Budapest som resmål, även bland polackerna var denna grupp relativt stor. London och de centraleuropeiska destinationerna belyser två olika mönster. London är i mångt och mycket Sveriges viktigaste kontaktpunkt gentemot omvärlden. Staden är traditionellt den viktigaste destinationen för svenska affärsresenärer. Ett stort antal svenska företag är verksamma där. Vidare tillbringar många svenskar en tid av sitt liv i staden för utbildning eller tillfälliga arbeten, inom restaurangbranschen, som aupair och så vidare Sammantaget innebär det att många svenskar någon gång i sitt liv passerar genom London, ett antal stannar kvar. Givetvis knyts på detta sätt en mängd vänskaps- och familjband. Ungrare och polacker är stora invandrargrupper till Sverige. I båda fallen har immigrationen pågått under ett antal decennier. Invandringen från Ungern förknippas kanske främst med flyktingvågen 1956 medan inflyttningen av

6 polacker varit mer utspridd i tiden. Invandringen till Sverige, bland annat från dessa länder, har liksom i fallet med London skapat en mängd gränsöverskridande mänskliga band. I och med den europeiska integrationsprocessen, det ökande välståndet i Centraleuropa och de allt billigare resorna har det blivit möjligt med ett tätare resande. Turisterna finns även de bland alla nationaliteter men utgör en särskilt stor andel bland spanjorer, fransmän och irländare. Gruppen innehåller relativt många yngre människor och stannar relativt kort tid. De bor i större utsträckning på kommersiella övernattningsställen och är mer aktiva under sin vistelse. Det mesta tyder på att denna grupp även gör av med mer pengar än de två andra kategorierna. Denna kategori kan sägas utgöra en illustration av några av de viktigaste trenderna inom turismen under de senaste tio åren. Större städer har fått större betydelse som turistmål; urbana miljöer, konst, design och kultur har uppmärksammats allt mer till exempel i resemagasin och guideböcker. Det finns också en tendens bland en grupp resenärer att ta fler och kortare semestrar än tidigare, den traditionella semestern delas upp eller så tar man ledigt under en förlängd weekend. Särskilt för den senare trenden har definitivt de allt billigare flygresorna varit en viktig drivkraft. De arbetsrelaterade resenärerna var särskilt väl representerade bland de polska resenärerna, även bland britter och ungrare fanns en del som angav detta som skäl för att besöka regionen. Det har under ett antal år förekommit en rätt stor arbetskraftinvandring från Polen till Sverige. Till skillnad från traditionell migration har vi här att göra med temporära arbetsresor. Man bor utomlands en period och tjänar pengar samtidigt som familjen stannar kvar i hemlandet. Man kan även arbeta en tid för att bekosta studier eller bara för att komma utomlands, lära språk eller se världen. Denna typ av migrationsliknande tillstånd (förr kallades det arbetsvandringar) ökade efter järnridåns fall 1989 för att ta ännu mer fart efter de senaste utvidgningarna av EU 2004 och Sverige och Öresundsregionen är i det här fallet del av ett större europeiskt mönster. Stora grupper av unga människor från Öst- och Centraleuropa arbetar i väst (de allra flesta i Storbritannien, Irland och Tyskland), särskilt inom servicesektorn. Delar av den europeiska arbetsmarknaden håller alltså på en få en alltmer gränsöverskridande karaktär. En antydan om hur en del av dessa mönster ser ut rent geografiskt får man om man studerar kartan över flygförbindelserna på Wizz Airs hemsida. Det är alldeles givet att denna typ av resande underlättats väsentligt sedan lågprisflyget fick sitt genombrott, dels givetvis genom att kostnaderna sjunkit men också genom att tillgången på förbindelser ökat kraftigt. ---

Undersökning: Besökare i Alingsås höst 2016

Undersökning: Besökare i Alingsås höst 2016 Undersökning: Besökare i Alingsås höst 2016 victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Sammanfattande punkter o Materialet domineras av svenska dagbesökare,

Läs mer

Undersökning: Besökare i Bohuslän höst 2016

Undersökning: Besökare i Bohuslän höst 2016 Undersökning: Besökare i Bohuslän höst 2016 victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Sammanfattande punkter o Undersökningen motsvarar den som Turistrådet

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

Rapport: Svenska reserapporten 2017

Rapport: Svenska reserapporten 2017 Rapport: Svenska reserapporten 2017 Juni 2017 Älskade svenska sommar! Semester hemma i Sverige ökar Det främsta resmålet för svenskarnas sommarsemester är varken Thailand eller Spanien. Det är Sverige

Läs mer

Svartviks Industriminnen

Svartviks Industriminnen Svartviks Industriminnen Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Svartvik fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök 4 Hur fick

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking 1 Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Innehåll Inledning...3 Associationer till Sverige...4 Kännedom,

Läs mer

Besökare i Bohuslän april 2017

Besökare i Bohuslän april 2017 Undersökning: Besökare i Bohuslän april 2017 victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Sammanfattande punkter o o o o o o Denna rapport ger en översiktlig

Läs mer

Undersökning: Besökare i Bohuslän sommar 2016

Undersökning: Besökare i Bohuslän sommar 2016 Undersökning: Besökare i Bohuslän sommar 2016 victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Sammanfattande punkter o Undersökningen motsvarar den som Turistrådet

Läs mer

TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS

TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS 94 TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS KÖPENHAMNS FLYGPLATS Tillgänglighet Tilllgänglighet är nyckelordet när en region ska säkra konkurrenskraften i den globaliserade världen. Tillgänglighet

Läs mer

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB VILDMARKSVÄGEN 2017 Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB På uppdrag av: Destination South Lapland AB Februari 2018 SAMMANFATTNING Totalt gjordes 28 885 passager av fordon på Vildmarksvägen

Läs mer

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Uppdragets syfte Att undersöka förutsättningarna för kommersiellt boende (Hotell/stugby) i Nybro kommun Frågeställningar: Finns det behov

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 47 i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 47.000 i Västerås i juli. Det var en ökning med hela

Läs mer

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första halvåret Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 39.000 i Västerås i juni. Det var en ökning

Läs mer

VisitDenmark. Tyck till om Danmark - September 2012. ServCheck

VisitDenmark. Tyck till om Danmark - September 2012. ServCheck VisitDenmark Tyck till om Danmark - ServCheck Syfte & metod VisitDenmark har givit Mistat AB i uppdrag att göra en undersökning (SalesTrack ) bland kunder som under 2012 bokat en resa till/vistelse i Danmark

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB År Ökning med 3 i Uppsala Det totala antalet gästnätter under i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till nästan 500.000 i Uppsala. Det var

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Arbetslivsundersökning 2011

Arbetslivsundersökning 2011 Technology Management Lunds Universitet 1 Arbetslivsundersökning 2011 TM Arbetslivsundersökning Välkommen till TM Arbetslivsundersökning 2011. Detta är andra gången som en undersökning genomförs om vad

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 3 januariapril Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 29.000 i Västerås i april. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Sep Samma utfall som åren 200809 Det totala antalet gästnätter under september i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 41.000 i Uppsala.

Läs mer

Förstudie Norrmän i Västsverige. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Västsvenska Turistrådet

Förstudie Norrmän i Västsverige. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Västsvenska Turistrådet Förstudie Norrmän i Västsverige Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Västsvenska Turistrådet Innehåll Bakgrund sid. 3 Metod sid. 4 Norska gästnätter sid. 5 Säsongsvariation norska gästnätter i VG

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Nov Ökning med 2 i Uppsala i november Det totala antalet gästnätter under november i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 37.500 i Uppsala.

Läs mer

Svenska reserapporten. Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester

Svenska reserapporten. Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester Svenska reserapporten 2014 Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester Resultat i korthet * Svenskarna spenderar nästan hela sin semester i Sverige * Semestrandet inom Sverige ökar kraftigare än

Läs mer

Undersökning: Besökare i Bohuslän vår 2016

Undersökning: Besökare i Bohuslän vår 2016 Undersökning: Besökare i Bohuslän vår 2016 victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Sammanfattande punkter o Intervjumaterialet dominerades av svenska

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 6 under januarimaj Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till drygt 53.000 i Uppsala i maj. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Feb Ökning med 4 i Uppsala i februari Det totala antalet gästnätter i februari i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till drygt 31.000 i Uppsala.

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 5 under januariapril Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 36.000 i Uppsala i april. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 i juni Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 32.000 i Västerås under juni. Det var en ökning med 4

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Mar Ökning med 7 under första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 107.000 i Uppsala under första

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Minskning i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 52.000 i Uppsala under juli. Det var en minskning

Läs mer

Trendrapport affärsresande på tåg

Trendrapport affärsresande på tåg Trendrapport affärsresande på tåg Trendrapport affärsresande på tåg Affärsresandet med tåg skjuter i höjden Affärsresenärerna reser allt mer med tåg på sina affärsresor. SJs affärsresebokningar har i vinter

Läs mer

Besökare vid Göta kanal (västra delarna) sommar 2016

Besökare vid Göta kanal (västra delarna) sommar 2016 Undersökning: Besökare vid Göta kanal (västra delarna) sommar 2016 victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Sammanfattande punkter o Undersökningen bygger

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 7 första halvåret Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 255.000 i Uppsala under första halvåret.

Läs mer

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET EUROPRIDE 2008

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET EUROPRIDE 2008 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till evenemanget

Läs mer

Resultatet januari-april

Resultatet januari-april Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 28 000 gästnätter i april Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 28.000 i Västerås under april. Det var en ökning

Läs mer

Resenärer. & Köpprocessen. Hur prestationsbaserad marknadsföring påverkar inspiration och val inom resesektorn. tradedoubler.com

Resenärer. & Köpprocessen. Hur prestationsbaserad marknadsföring påverkar inspiration och val inom resesektorn. tradedoubler.com Resenärer & Köpprocessen Hur prestationsbaserad marknadsföring påverkar inspiration och val inom resesektorn tradedoubler.com Europeiska resenärer vill välja hotell, flighter och semestrar på sina egna

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 26.000 i Västerås i mars. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 21 i maj Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 33.000 i Västerås under maj. Det var en ökning med 21

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 24 000 gästnätter i mars Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 24.000 i Västerås under mars. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Okt Ökning med 6 i Uppsala i oktober Det totala antalet gästnätter under oktober i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 42.200 i Uppsala.

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Jan 35 000 gästnätter under januari Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 35.000 i Uppsala under januari. Det var

Läs mer

Gästnätter i Uppsala län Juli Hotell/stugbyar/vandrarhem/camping/privata stugor/lgh

Gästnätter i Uppsala län Juli Hotell/stugbyar/vandrarhem/camping/privata stugor/lgh Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Minskning i juli Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 146.000 i juli, vilket var

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Sep 2 gästnätter i september Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 25.000 i Västerås i september. Det var en minskning

Läs mer

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012 Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Jan Ökning med 6 i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till nästan 33.000 i januari. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Jan 31 000 gästnätter under februari Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 31.000 i Uppsala under februari. Det var

Läs mer

Technology Management Lunds Universitet. Arbetslivsundersökning 2012 1. Technology Management

Technology Management Lunds Universitet. Arbetslivsundersökning 2012 1. Technology Management Technology Management Lunds Universitet Arbetslivsundersökning 2012 1 Technology Management TM Arbetslivsundersökning Välkommen till TM Arbetslivsundersökning 2012. Årets undersökning är den tredje i raden

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Feb 22 000 gästnätter i februari Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 22.000 i Västerås under februari. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Jan 53.000 gästnätter i länet i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län summerade till

Läs mer

Eurovision Song Contest Malmö 2013

Eurovision Song Contest Malmö 2013 Eurovision Song Contest Malmö 2013 En analys av direkta och dynamiska effekter Genomförd av Berglund&Wiberg consulting på uppdrag av Malmö stad och Region Skåne Juni 2013 Inledning På uppdrag av Malmö

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Aug Ökning med 20 juniaugusti Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 136.000 i Västerås under juniaugusti. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Dec Ökning med 5 i Uppsala under Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 527.000 i Uppsala under. Det var en ökning

Läs mer

Därför reser vi mindre 2018

Därför reser vi mindre 2018 Vagabonds och Europeiska ERV:s Resebarometer 2019 1 Därför reser vi mindre 2018 2018 blev året då den mångåriga trenden med ökat utlandsresande bröts. Flygskam, valutaras och värmebölja fick färre att

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Aug Ökning med 25 i augusti Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 33.000 i Västerås i augusti. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Sep Minskning också i september Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 89.000 i september,

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Skurups kommun inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Skurups kommun inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Skurups kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Skurups kommun 2014 3

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Jan Ökning med 10 i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till 36.000 i januari. Det var en ökning

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bjurholms kommun inklusive åren 2008, 2010 och 2011-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bjurholms kommun inklusive åren 2008, 2010 och 2011-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bjurholms kommun inklusive åren 2008, 2010 och 2011-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Bjurholms

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Aug Ökning med 3 under sommaren Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 160.000 i Uppsala under juniaugusti. Det var

Läs mer

Regionala turismeffekter Skåne län Regionala turismeffekter Skåne län 2016

Regionala turismeffekter Skåne län Regionala turismeffekter Skåne län 2016 Regionala turismeffekter Skåne län 2016 Besökarnas profil Populäraste resmålen (start och slutmål) Färdsätt Syfte med resan Boendeform (kommersiella/icke-kommersiella) Konsumtion vid vistelse Utveckling

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co År Ökning med 12 år Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 352.000 i Västerås år. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

Sommarrapport En genomgång av sommarturismen i Sverige , samt Visitas medlemsföretags prognos inför sommaren 2016

Sommarrapport En genomgång av sommarturismen i Sverige , samt Visitas medlemsföretags prognos inför sommaren 2016 Sommarrapport 2016 En genomgång av sommarturismen i Sverige 2008-2015, samt Visitas medlemsföretags prognos inför sommaren 2016 BAKGRUND OCH INNEHÅLL Sommarmånaderna är en mycket viktig period för den

Läs mer

Gränsintervjuundersökning 2012

Gränsintervjuundersökning 2012 Transport och turism 01 Gränsintervjuundersökning 01 Turismen från utlandet till Finland ökade år 01 År 01 besökte 7,6 miljoner utländska resenärer Finland Antalet resenärer ökade med procent från år 011,

Läs mer

TEM 2014 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013

TEM 2014 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013 TEM 2014 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2014 Inklusive åren 2005-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

Delårsrapport 2013 Utvecklingen av gästnätter januari-september 2008-2013

Delårsrapport 2013 Utvecklingen av gästnätter januari-september 2008-2013 Delårsr rapport 213 Utvecklingenn av gästnätter januari-september 28-213 INLEDNING HUR LIGGER VI TILL? Varför en rapport om hur gästnätterna i Skåne har utvecklats de tre första kvartalen 213? Svaret är

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Feb 21 000 gästnätter i februari Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 21.000 i Västerås i februari. Det var en

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Sep Ökning med 8 i september Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 29.000 i Västerås i september. Det var en ökning

Läs mer

Sommaren 2015 i besöksnäringen

Sommaren 2015 i besöksnäringen Sommaren 2015 i besöksnäringen SOMMAREN 2015 I BESÖKSNÄRINGEN I denna rapport sammanfattar Visita sommaren 2015. Med sommaren menas här juni och juli. När utvecklingen kommenteras jämförs med motsvarande

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Sep Ökning med 1 i september Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 45.000 i Uppsala under september. Det var en ökning

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Borås stad inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Borås stad inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Borås stad inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Borås stad 2014 3 Utveckling

Läs mer

Foto: Anna Alexander Olsson

Foto: Anna Alexander Olsson Foto: Anna Alexander Olsson Besöksnäringen i Helsingborg 2017 Foto: Anna Alexander Olsson Innehållsförteckning Inledning 3 Turistkronan 4 Hur mycket spenderar besökaren? 5 Besöksnäringen bidrar till 3

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Nov Ökning med 10 i november Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 43.000 i Uppsala under november. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Feb Ökning med 13 i februari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till drygt 36.000 i februari. Det var en

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Ökning med 3 första halvåret Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Västmanland uppgick till

Läs mer

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 1 HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

Gränsintervjuundersökning 2010

Gränsintervjuundersökning 2010 Transport och turism 011 Gränsintervjuundersökning 010 Turismen från utlandet till Finland ökade år 010 År 010 besökte 6, miljoner utländska resenärer Finland Antalet resenärer ökade med nio procent från

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland konsertbesökarna på Avicii #truetour Tele Arena mars 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN I FÖRSTA HAND

Läs mer

Ett rekordår för svensk turism

Ett rekordår för svensk turism 2014 Ett rekordår för svensk turism Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46 40 35 25 00 Pedagogensväg 2, 831 40 Östersund T +46

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB 167 000 gästnätter i juli Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 167.000 i juli.

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Mar Ökning med 7 första kvartalet Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till 114.000 första kvartalet. Det

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB gästnätter ökade 15 i maj Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 106.000 i maj, vilket

Läs mer

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014 TEM 2015 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009 Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September Viktoriagatan, Box 068, SE-402 22 Göteborg, Sweden, Tel +46 7 9 000, Fax +46 7 9 00, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB 38 000 gästnätter under april Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 38.000 i Uppsala under april. Det var oförändrat

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism Ökning med 20 i maj Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 112.000 i maj, en ökning med

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB gäster + 3 första halvåret Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 462.000 första

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2015 Handelns bidrag Procent Detaljhandelsutveckling 1991 2015 Detaljhandelns utveckling, mätt i löpande priser 1991 2015. (SCB, HUI Research) 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 5,5% 2,5%

Läs mer

Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018

Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018 Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018 2 Hjälp oss att underlätta bearbetningen av dina svar Enkäten läses maskinellt. När du besvarar enkäten ber vi dig därför att: Använda bläckpenna

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turismens Utredningsinstitut 2009 Om undersökningen Om U 21-EM 2009 I juni 2009 arrangerades U21-EM i Sverige. De städer som stod värdar för evenemanget

Läs mer

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 1 VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Bedömning av arrangemangen 8

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB År Ökning med 2 år Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 543.000 i Uppsala under. Det var en ökning med 2 jämfört

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Okt Ökning med 9 i oktober Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 49.000 i Uppsala under oktober. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB 166.000 gästnätter i juli Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län summerade till 166.000 i juli,

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Foto: Clive Tompsett/Iimagebank.sweden.se 1 Foto: Lina Roos/Iimagebank.sweden.se Innehåll Inledning...3

Läs mer

TEM 2013 LYCKSELE LYCKSELE 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013

TEM 2013 LYCKSELE LYCKSELE 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013 TEM 2013 LYCKSELE Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013 Inklusive åren 2004, 2006-2010 Reviderad version RESURS AB för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL

Läs mer

Marknadsundersökning av besökare i Uppsala. Delrapport: juni-augusti 2018

Marknadsundersökning av besökare i Uppsala. Delrapport: juni-augusti 2018 Marknadsundersökning av besökare i Uppsala Delrapport: juni-augusti 2018 Innehåll Om undersökningen 3-5 Sammanfattning av resultatet, juni-augusti 6 Geografisk hemvist 7 Åldersfördelning 8 Besöksfrekvens

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Dec Ökning med 4 i december Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Västmanland uppgick till 617.000

Läs mer

MÅLGRUPPSANALYS CYKLISTERNA

MÅLGRUPPSANALYS CYKLISTERNA MÅLGRUPPSANALYS Den här undersökningen baseras på besökare som varit på semester i Skåne de senaste åren. Intervjuerna är utförda av GfK på uppdrag av Tourism in Skåne. Den här presentationen fokuserar

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Aug Ökning med 4 i augusti i länet Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län summerade till 145.000

Läs mer