Förord Garanti Service Reservdelar Försäkringar Fordonstyper Att tolka dragfordonets registreringsbevis...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förord... 3. Garanti... 4. Service... 5. Reservdelar... 6. Försäkringar... 7. Fordonstyper... 8. Att tolka dragfordonets registreringsbevis..."

Transkript

1

2 Innehållsförteckning Förord... 3 Garanti... 4 Service... 5 Reservdelar... 6 Försäkringar... 7 Fordonstyper... 8 Att tolka dragfordonets registreringsbevis... 9 Körkortsregler Besiktning Varningar Checklista under körning Lastning av släpvagnen Skötselschema Rengöring Elschema Däck Allmänt om kapell Allmän bruksanvisning för vagnar med aluminiumläm Multitransport Adam Produktspecifik bruksanvisning Biltransport Panther Produktspecifik bruksanvisning Aluminiumvagnar Produktspecifik bruksanvisning Biltransport Pantherino Produktspecifik bruksanvisning Biltransport Raceliner/Rallytrans Produktspecifik bruksanvisning Bakåttipp Athos Produktspecifik bruksanvisning Easyloader Produktspecifik bruksanvisning Kåpavagn Cover Produktspecifik bruksanvisning Skåpvagnar / Bussvagnar Produktspecifik bruksanvisning Rast- och manskapsvagnar Entreprenadvagn Proline Produktspecifik bruksanvisning Laddning av batteri Vinschar och radiostyrning Allmänna Villkor... 39

3 Förord Bästa kund! Grattis till ditt val av en släpvagn från Westbay Trailers! Vi är övertygade om att du kommer att bli mycket nöjd med din släpvagn och är samtidigt väldigt glada över att få välkomna dig som kund hos oss! Den här handboken syftar till att ge dig råd och anvisningar om hur du ska använda och sköta din släpvagn. Vi rekommenderar därför att du noggrant läser igenom denna handbok för ett säkert, tryggt och hållbart användande! På följande sidor finner du också information om vårt utbud av försäkringar, service, tillbehör och reservdelar. Om du saknar något är du alltid välkommen att ringa vår kundtjänst på Vi önskar dig mycket nöje med din nya släpvagn! Än en gång varmt välkommen till oss på Westbay Trailers! Kontakta oss Kundtjänst och teknisk support: Följ oss Vill du ha den senaste informationen och få del av unika erbjudanden och nyheter? Följ oss på:

4 Garanti Vi erbjuder dig som kund upp till 3 års full garanti på släpvagnen och alla ingående delar som levererats. Garantitiden gäller från och med leveransdagen. Som standard har du ett års garanti på din vagn, men genom att låta sin släpvagn genomgå auktoriserad service på någon av våra verkstäder kan du förlänga garantin ett år i taget upp till tre år. Du kan ta del av våra fullständiga villkor på vår hemsida eller ringa oss och be att få våra allmänna villkor skickade till dig. Du kan också läsa mer om vårt serviceprogram på nästa sida. Garantivillkor: Garantin förlängs upp till tre år genom vårt serviceavtal. Garantin gäller inte vid överlastning av släpvagnen. Garantin gäller inte vid vårdslös hantering av släpvagnen. Garantin gäller inte vid dålig skötsel och underhåll av släpvagnen. Garantin gäller inte om släpvagnen modifierats av annan än av oss auktoriserad verkstad eller person. Garantin gäller inte om reservdelar använts som vi inte godkänt. Garantin gäller inte slitdelar såsom bromsar, däck, hjullager etc. Har du några frågor om garantier eller service så ber vi dig ringa oss på

5 Service Westbay Trailers erbjuder auktoriserad service på över 215 verkstäder runt om i Sverige. Genom att låta din vagn genomgå en årlig service på en av våra verkstäder kan du förlänga garantin upp till tre år. En första servicegenomgång innefattar bland annat: Kontroll och justering av bromssystem Smörjning av påskjutsbroms Smörjning och kontroll av övriga leder (tippvagn) Kontroll och justering av hjulbultar Kontroll och ev. smörjning av hjullager: Däcktryckskontroll Däckmönsterskontroll Lämlåskontroll och smörjning Kontroll av belysning och kontakter Allmän översyn Ett besök till närmaste verkstad kan bokas genom att ringa oss på Där kan du även få aktuella prisuppgifter.

6 Reservdelar När det kommer till reservdelar har vi en enkel filosofi: Professionella kunder kräver snabb leverans av reservdelar och vi ska leva upp till det kravet! Tack vare vårt stora reservdelslager har vi i stort sett allt för omgående leverans. Vi skickar med antingen Posten eller DHL och du har de flesta delar inom 24 timmar från order. Nedan ser du ett axplock av de delar vi lagerför: Dragstänger, axlar, hjulbromsar och påskjutsbromsar. Däck (både vinterdäck och sommardäck i alla storlekar). Fälg (både plåtfälgar och aluminiumfälgar från tum). Samtliga elkomponenter såsom lampor, lyktglas och kontakter. Hydraulikdelar till tippfunktioner (alla ingående delar). Tillbehör såsom vinschar, arbetsljus, reservhjul och verktygslådor. Flak- och chassimaterial. Tänk på att vi har även reservdelar till andra märken än vårt eget. Eftersom vi köper in stora volymer kan vi erbjuda mycket konkurrenskraftiga priser.

7 Försäkringar Westbay Trailers erbjuder några av marknadens mest förmånliga helförsäkringar för släpvagnar. Vid köp av vårt speciella kulhandsklås har du möjlighet att teckna en helförsäkring genom oss till mycket låga årspremier. Vi erbjuder även en unik spårsändare som gör att du slipper stöldsjälvrisken med vår försäkring. Vi sköter i dagsläget upphandlingen av hundratals försäkringsbrev åt våra kunder och vet vad som krävs för att du ska få marknadens bästa villkor! Genom att handla av Westbay Trailers slipper du extra arbete med att övertyga ditt försäkringsbolag om att du har rätt lås och trygghetslösningar! Ring oss på för att höra mer om premier och villkor.

8 Fordonstyper Innan du ska ut och köra med din släpvagn kan det vara bra att känna till de lagar, regler och definitioner som gäller i trafiken. Här nedan följer en sammanställning av de olika fordonskategorierna, samt en översikt av aktuella körkortsregler. Tänk dock på att alltid kolla aktuella regler och lagar hos Transportstyrelsen. Efterfordon Ett så kallat efterfordon är en vagn som kopplas till bil, traktor eller motorredskap och som samtidigt inte är en släpvagn eller terrängsläp. Ett efterfordon får inte vara avsett för transport av gods. Exempel på efterfordon är vissa försäljningsvagnar, skyliftar eller vagnar för tryckluftkompressor. Det finns undantag för godstransport på efterfordon. Då gäller det en konstruktion som saknar fjädring på hjulen såsom exempelvis båttransportvagn, tankvagn eller vissa husvagnar. Ett efterfordon har ingen registreringsplikt och saknar därför registreringsskylt samt krav på besiktning. Om efterfordonet saknar bromsar är hastighetsgränsen 30 km/tim. Efterfordon ska ha belysning och vara uppmärkt med typgodkänd LGF-skylt (se bilden). Skylten ska placeras på vänster sida på fordonet med triangelns spetsar uppåt. Släpvagn En släpvagn, eller lätt släpvagn som det kallas upp till totalvikt om max 3500 kg, är ett fordon som kopplas till bil, lätt eller tung lastbil. Fordonet är avsett för godstransport av olika slag, exempelvis styckegods, maskiner, bilar etc. En släpvagn får maximalt köras i 80 km/tim i bromsat utförande. En obromsad släpvagn får också köras i 80 km/tim om totalvikten är maximalt 750 kg och om totalvikten inte överstiger halva bilens tjänstevikt eller om släpvagnen olastad inte överstiger halva bilens tjänstevikt. En släpvagn för transport i 80 km/tim ska ha fjädrande axel, vara registrerat och satt under besiktningskrav. Släpvagnar ska ha belysning. Maximal bredd På allmänna vägar och gator får inte fordonsbredden inklusive lasten inte överstiga 260 cm. Lasten får inte skjuta ut mer än 20 cm utanför fordonet. Om lasten är odelbar, som till exempel en båt, får bredden maximalt vara 310 cm på ekipaget. Detta kräver att ekipaget är utmärkt enligt Trafikverkets (fd. Vägverket) föreskrift VVFS 2005:102. Direktivet går att finna på Trafikverkets hemsida Om lasten är bredare än 310 cm krävs dispens innan transporten påbörjas.

9 Att tolka dragfordonets registreringsbevis Låt oss bekanta oss med dagens registreringsbevis och vad alla tekniska formuleringar egentligen betyder. Här kommer en sammanställning över de delar du behöver veta innan du kör iväg med din släpvagn. Registreringsbevis del 1 för dragfordonet Den blå delen 1. Högsta vikt bromsat släp (O1) Här kan du utläsa den högsta tillåtna släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) som gäller för bilen. Vikten får inte överskridas. Den kan innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som släpvagnens registreringsbevis anger. 2. Högsta vikt obromsat släp (O2) Denna uppgift finns endast hos bilar av senare årsmodell. Saknar släpvagnen bromsar får släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) inte överskrida denna vikt. 3. Högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släp Summan av bilens och släpvagnens bruttovikter får inte överstiga detta värde. Bruttovikt är bilens respektive släpvagnens aktuella vikt (tjänstevikt + lastens vikt). 4. Högsta totalvikt på släpet för B-körkort För den som har B-körkort får släpvagnens totalvikt inte överstiga den vikt som anges här. Uppgift om släpvagnens totalvikt finns på släpvagnens registreringsbevis. Observera dock punkt 1 och Bilens tjänstevikt Tjänstevikten är bilens vikt körfärdig inklusive förare. Last och passagerare ingår inte. 6. Bilens totalvikt Totalvikten är summan av tjänstevikten och maxlasten. Maxlast är den tyngsta last som bilen är konstruerad för.

10 Körkortsregler Så här ser regelverket ut för de olika körkorten som involverar släpvagnar upp till 3500 kg. Nyhet. Utökad B-behörighet tillåter 750 kg högre totalvikt Utökad B-behörighet är en variant av den vanliga B-behörigheten, med den skillnaden att du har rätt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst kg. (För vanlig B-behörighet gäller en totalvikt på högst kg.) Det betyder att utökad B-behörighet ger dig större möjligheter att dra tyngre fordonskombinationer med B-behörighet än tidigare. För att få den utökade B-behörigheten måste du avlägga ett körprov hos Trafikverket. Nyhet. Regeln om att släpets totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt tas bort. Den tidigare begränsningen att släpvagnens totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt tas bort för att förenkla reglerna för att köra med släpvagn. Bilar har idag en registrerad högsta tillåtna släpvagnsvikt, det anses som tillräckligt och därför behövs inte längre någon jämförelse till bilens tjänstevikt. Nyhet. Lägre totalvikt för nya körkort med BE-behörighet För att dra släpvagnar med en totalvikt över kg kommer någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE att krävas. Det gäller endast körkort som utfärdas efter 19 januari Vilka fordon du får köra beror på din körkortsbehörighet B-behörighet Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger kg. Utökad B-behörighet Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger kg. BE-behörighet Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra en eller flera släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger kg. Om du redan har körkort med B- eller BE-behörighet Om du redan har ett körkort med behörighet B* eller BE, gäller samma regler som när du tog ditt körkort. En grundläggande princip inom körkortslagstiftningen är att du aldrig förlorar den rätt att köra ett fordon eller en fordonskombination som du en gång skaffat dig (under förutsättning att du inte får ditt körkort återkallat). Det innebär följande: Du som har tagit körkort med behörighet B före 1 juli 1996 och haft det i obruten följd sedan dess har inte någon begränsning för hur mycket din personbil får väga.

11 Körkort med behörighet BE som är utfärdat före 19 januari 2013 ger fortsatt rätt att dra släpvagnar oavsett vikt. * Kravet på att släpvagnens totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt försvinner även för dem som har körkort med behörighet B utfärdat före 19 januari Tänk även på bilens tekniska begränsningar! Tänk på att de begränsningar en viss körkortsbehörighet ger inte är det enda du måste ta hänsyn till. Den bil du kör och den släpvagn du drar har också begränsningar som beror på fordonens tekniska utförande. Exempelvis får bilen inte dra hur tunga släpvagnar som helst. Släpvagnen får i sin tur inte ta obegränsat med last. Uppgiften om hur mycket en bil får dra kallas maximal släpvagnsvikt och finns utskriven på del 1 av registreringsbeviset under rubriken kopplingsanordning och punkten O.1 och O.2 (högsta vikt bromsad släpvagn, kg och högsta vikt obromsad släpvagn, kg). Det finns också begränsningar för hur mycket en fordonskombination får väga tillsammans vid färd, så kallad tågvikt. Tågvikten finns också utskriven på del 1 av fordonets registreringsbevis under punkten F.3 (högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släpvagn, kg). Besiktning Första besiktningen av släpvagn sker senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (se registreringsbeviset). Efterföljande besiktningar sker två år efter föregående fullständiga och godkända besiktning. Bokning av besiktningstid görs bland annat hos Bilprovningen på telefon Varningar Innan du börjar använda din släpvagn vill vi passa på och ge dig några viktiga varningar. Det kan vara så att din släpvagn inte är utrustad med alla nedan nämnda utrustningar och tillbehör men vi ber dig ändå läsa igenom och ta dessa varningar i beaktande. Klämrisk Var försiktig vid hantering av släpvagnens lämmar, låsfunktioner och kåpa så att inte klämskador uppstår. Tipprisk Lasta aldrig släpvagnen eller vistas på/inne i den då den är frånkopplad från dragfordonet. Finns bakre stödben monterade på släpvagnen ska dessa vara nerfällda inklusive det främre stödhjulet om vagnen ska hanteras frånkopplad. Vind Öppna alltid släpvagnens kåpa i motvind. Kåpan och släpvagnen kan skadas om kåpan öppnas i medvind. Snömassor/Regnvatten Undvik att snö och regnvatten får bildas på släpvagnens kåpa eller kapell. Detta kan skada utrustningen och släpvagnen. Uppställning När släpvagnen står uppställd bör detta göras på sådant sätt att den inte kan rulla iväg. Använd exempelvis parkeringsbroms eller bromskloss under hjulen. Tänk på att direktiv och regler kan ändras. Du ansvarar själv för att kolla aktuella lagar och regler!

12 Checklista före körning Dragkrok Är dragkroken fastsatt på rätt sätt? Kulkoppling Är kulkopplingen rätt påkopplad på dragkroken? Katastrofvajer* Är katastrofvajern rätt fastsatt i bilen? (Ej obromsade släpvagnar) Parkeringsbroms Är släpvagnens parkeringsbroms lossad? (Ej obromsade släpvagnar) Stödhjul Är släpvagnens stödhjul uppfällt och säkrat för transport på väg? Backspeglar Är de rätt inställda och räcker bilens ordinarie backspeglar? Belysning Är elkontakten ansluten och fungerar all belysning? Reflexer Är släpvagnens reflexer hela och rengjorda? Hjul Är släpvagnens hjul fastsatta och med rätt lufttryck? Lasten Är lasten säkrad och rätt placerad? Övrigt Generell översyn av släpvagnen att den är redo för körning i trafik. PROVBROMSA OCH KONTROLLERA ATT FÄRDBROMSEN FUNGERAR. *Förtydligande om katastrofvajer: Vajer ska inte läggas runt kulhalsen om det finns en ögla på dragfordonet att fästa den i. Saknas en sådan ögla kan vajern läggas runt dragkrokens hals. Vajern är till för att dra åt släpvagnens parkeringsbroms vid en eventuell avkoppling under färd av släpvagnens kulkoppling från dragfordonet. Vajern är inte till för att hålla fast släpvagnen mot dragfordonet. Tänk på: Vintertid efter körning bör parkeringsbromsen inte användas. Risk finns att bromsarna fryser fast. Använd istället bromsklossar under hjulen. Checklista under körning Lasten Är lastens säkring fortfarande intakt? Kör försiktigt Bilens köregenskaper och bromsförmåga ändras med påkopplad släpvagn.

13 Lastning av släpvagnen Det är viktigt att lasten på släpvagnen är säkrad på rätt sätt. Lättare gods såsom trädgårdsavfall och isolering säkras bäst med lastnät eller presenning. Tyngre gods säkrar du i släpvagnens lastöglor eller bindkrokar med hjälp av godkända spännband. Två olika surrningssätt Överfallssurrning Fäst surrningen på ena sidan flaket och drar den över lasten till andra sidan. På bilden är surrningen dragen i en slinga och kallas då dubbel överfallssurrning. Grimsurrning Dra surrningen från en lastögla i flaket fram om lasten och tillbaka till en lastögla. Så här kan du lasta långt gods Metod 1 Lägg brädorna mot släpvagnens främre läm. Överfallssurra lasten med överliggande spännband. Om lasten inte fyller ut släpvagnens bredd görs överfallssurrningen med extra rundtörn om lasten. Surrningar enligt ovan. Metod 2 Om inte lasten kan säkras mot släpvagnens främre läm ska den surras med en grimsurrning i färdriktningen och med överfallssurrning med eventuell extra rundtörn i sidled. Är du osäker använd grimsurrning även bakåt. Surrningar enligt bilder.

14 Så här lastar du tungt gods Tungt gods säkras bäst genom att ställas mot släpvagnens lämmar. Om inte lasten fyller ut hela flaket måste tomrummet mellan lasten och släpvagnens sidor fyllas ut med träklossar, lastpallar eller liknande. Gods som inte lastas tätt mot släpets lämmar måste surras. I färdriktningen med grimsurrning och med överfallssurrning i sidled och bakåt. Så här lastar du plattor och skivor Fyll ut eventuella tomrum med träklossar, reglar eller liknande som minst upp till lastens höjd. Om lasten inte stödjer mot någon fast del på släpvagnen måste den surras. Är skivorna eller plattorna både bredare eller längre än släpvagnen så bör du byta till en större släpvagn innan transporten påbörjas. Så här lastar du hjulburna fordon En bra grund är att fordonet står på släpvagnens flak med parkeringsbroms åtdragen och växel ilagd. Surra sedan alla hjulen på fordonet ner till släpvagnens lastöglor med hjulsurrningar. En hjulsurrning träs över hjulet och dras med surrningsspännaren ner mot flaket. Skillnaden på en hjulsurrning och ett vanligt spännband är att hjulsurrningen har en ring i änden istället för en krok. Man gör en ögla av surrningen och trär över hjulet. Spänn gärna surrningarna i kryss, det vill säga främre band bakåt och bakre band framåt. Utstickande last Om lasten sticker ut mer än en meter bakom släpvagnen så ska den markeras. Under mörker och i skymning/gryning ska lasten märkas ut med rött ljus och röda reflexer. Reflexerna ska sitta så pass lågt att de kan reflektera skenet från andra fordons halvljus.

15 Kultryck Kultrycket är en viktig komponent att ta hänsyn till för att säkerställa en trafiksäker färd med lastad släpvagn. Det handlar om viktfördelning av lasten och hur mycket vikt som läggs på dragfordonets dragkrok istället för släpvagnens axel. Maximalt kultryck står skrivet på släpvagnens kulkoppling och på dragfordonets dragkrok. Se till att dessa värden inte överskrids. För högt kultryck ökar risken för försämrad styrförmåga för dragfordonet genom att framhjulen kan lyftas. För lågt kultryck gör släpvagnen mycket instabil och riskerar också att lyfta dragfordonets bakhjul. Överlast Skulle släpvagnen överlastas, det vill säga att man överskrider maxlasten, så försämras köregenskaperna avsevärt både för dragfordonet och släpvagnen. Risken för förslitning och haveri är också påtaglig samt att garantin upphör att gälla. Tänk på detta framför allt när grus, sand, matjord eller annat tungt material lastas.

16 Skötselschema De rekommendationer vi ger i detta avsnitt är sådana punkter man som brukare av en släpvagn behöver hålla under uppsikt mellan de årliga serviceprogrammen som ska utföras av auktoriserad verkstad. Dessa skötselpunkter ersätter inte serviceprogrammet. Grundläggande översyn Efterdragning av hjulbultar. Mätning av däckslitage. Kontroll av elsystem och fungerande belysning. Kulkoppling Intervall: Var 100:e mil. Smörjpunkter 1. Smörj in kulskålens led. 2. Smörj in kopplingsarmens led. 3. Smörj säkerhetsindikeringen. 4. Smörj in kopplingsarmens kontaktytor. 5. Smörj in kulskålen. Påskjutsbroms Intervall: Var 100:e mil. Smörjpunkter 1. Smörj in dragröret under damasken. 2. Tryck in fett i lagerbussningen via smörjnipplarna. 3. Smörj in bromshävarmen. 4. Smörj fjädermagasinet i parkeringsbromsens handtag. OBS: Justering och inställning av bromssystem bör endast utföras av auktoriserad verkstad. Stödhjul och stödben Vissa modeller av vevbara stödhjul och bakre stödben är utrustade med smörjnipplar. I sådant fall tryck i fett i dessa var 100:e mil. I annat fall smörj lätt i vevanslutningen ovan på stödhjulet.

17 Produktspecifik skötsel Beroende av vilken släpvagn du köpt bör du undersöka respektive modells produktspecifika skötselrutin. Mer information om detta finner du längre bak under din släpvagns avsnitt. Men gemensamt för alla vagnar är det allmänna skötselschemat samt checklista före och efter körning (s.12). Rengöring Du ökar livslängden och andrahandsvärdet på din släpvagn om du håller den ren och fräsch. Generellt kan man säga att en släpvagn ska tvättas på samma sätt som en bil. Tvätta släpvagnen med ljummet vatten, schampo eller avfettning och tvättsvamp. Tänk på att inte tvätta vagnen vid dagvattenbrunnar eller avlopp då tvättmedlen kan skada kommunernas reningsverk. Vi rekommenderar att du tvättar på avsedda platser såsom tvätthallar eller bensinstationer där vattenavskiljning finns installerad. Tvätta alltid släpvagnen direkt efter körning på saltade vägar. Släpvagnar med ny galvanisering kan ta stor skada av salt och hjulsprut från dragfordonet. Låt därför galvaniseringen härda några veckor innan körning på saltade vägar påbörjas.

18 Elschema Din släpvagn har ett eget elsystem som kopplas mot dragfordonet via en 7-polig eller 13-polig kontakt. 7-polig kontakt Färg Benämning Funktion Effekt Gul 1/L Blinkers vänster 21W Blå 2 Dimbakljus 21W Vit 3/31 Jord - Grön 4/R Blinkers höger 21W Brun 5/58-R Bakljus höger 5W Röd 6/54 Bromsljus 21/5W Svart 7/58-L Bakljus vänster 5W 13-polig kontakt Färg Benämning Funktion Effekt Gul 1/L Blinkers vänster 21W Blå 2 Dimbakljus 21W Vit 3/31 Jord - Grön 4/R Blinkers höger 21W Brun 5/58-R Bakljus höger 5W Röd 6/54 Bromsljus 21/5W Svart 7/58-L Bakljus vänster 5W Svart Röd 8 Backljus 21W Brun Vit 9 Extra - Pluspolkabel - Röd 10 Extra - Laddning - Vit 11 Extra - Extra jord - Röd Blå 12 Extra - Ingen funktion - Vit 13 Extra - Extra jord - Obs! Om du använder 7- eller 13-polig adapter måste du alltid ta bort den från kontakten efter varje användning. I annat fall riskerar du att kontakten förstörs.

19 Däck Släpvagnens däck är en viktig komponent att underhålla. Framför allt gäller det att ha bra däckmönster och rätt däcktryck. Däcktryck Att ha rätt tryck i däcken på släpvagnen gör att släpvagnen rullar lättare, minskar bränsleförbrukningen för dragbilen, uppför sig bättre på vägen och klarar att hantera maxlasten bättre. Kontrollera alltid däcktrycket när däcken är kalla. Rekommenderat däcktryck skiljer sig mellan olika däckstorlekar. För att veta vilket däcktryck som gäller för just din släpvagn så ska du undersöka vad som står skrivet på däcket. På däckets utsida finns en hel del information såsom dimension, hur mycket vikt däcket klarar och rekommenderat däcktryck. På utsidan av däcket finns alltid en angivelse som kallas load range. Där finns oftast två olika angivelser load single och load dual. Vid däcktryckskontroll ska man alltid titta på indikeringen load single. Vill man uppnå belastningskapaciteten som står skrivet på däcket ska alltså angivet tryck finnas i däcket. Låt oss titta på ett exempel: På det här däcket står under Load Single 950 kg at 450 KPA (65 PSI) COLD. Det innebär att när däcket är kallt ska det ha däcktrycket 450 KPA eller 65 PSI för att klara maxbelastningen 950 kg.

20 Mönsterdjup Sommarväglag Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Däcket bör ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. Vinterväglag Under perioden 1 december till och med 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till släpvagnar med totalvikt om högst 3500 kg. Ålder på däck Det finns inget ålderskrav för däck. Vid de undersökningar som har gjorts har man inte kunnat se någon tydlig försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper. Men det är viktigt att mönsterdjup och dubbutstick är bra. Vinterdäck Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade däck. Däcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta med M+S, M-S, M.S, M&S eller Mud and Snow. Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del utav körbanan. Vinterdäck krävs under perioden 1 december till och med 31 mars om det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3500 kg. Om dragfordonet har dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck när det är vinterväglag. Kravet gäller även släpvagnar som har en totalvikt av högst 3500 kg och som dras av tunga fordon. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen odubbade eller dubbade vinterdäck. Undantag från kravet på vinterdäck kan göras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål. Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag. Om fordonet enligt vägtrafikregistret är trettio år eller äldre. Om du kör med saluvagnslicens (grönskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage. Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning. Om fordonets däck enligt uppgift i vägtrafikregistret har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre. Däck bör förvaras svalt, torrt och mörkt. Däck med dimensionen 10-tum Vi får många frågor om de minsta hjulen vi säljer på många släpvagnar, dimensionen 10-tum. Frågorna rör främst lastkapacitet, hastighetsklass och risk för däckexplosion på grund av värme. Här ger vi mer information om detta populära däck och svarar på en del frågor: Lastkapacitet Våra 10-tumsdäck klarar 750 kg i belastning vid rätt däcktryck. Däcktryck För att klara maximal belastning ska däcken ha trycket 6-6,5 Bar. Hastighetsklass Däcken ska klara 750 kg i maximalt 140 km/tim. Ventil 10-tumsdäck har en specialutvecklad ventil som klarar högre lufttryck. Däckexplosion Risken för däckexplosion ökar vid överlast och fel däcktryck. Plåtfälg 10-tum Klarar750 kg. Aluminiumfälg 10-tum Klarar 950 kg. Leder bort värme från däcket, har bättre balans än plåtfälg. Vinterdäck Se punkt 5 i avsnittet ovan Vinterdäck. Dubbdäck Vi har dubbdäck i dimensionen 10-tum. Ring oss för order

21 Allmänt om kapell Har du ett kapell på din släpvagn så finns det några saker man bör känna till. Du hittar allt under den här avdelningen. Öppning av kapell De flesta kapell vi tillverkar är av internationell TIR-modell. Det innebär att det nedtill på kapellet löper en plastbeklädd lina som säkrar kapellets stängning. Vill någon bryta sig in i kapellet måste denna lina forceras. Att öppna bakstammen på kapellet går till så här: Lossa nedre TIR-linan så att bakdelen på kapellet blir frikopplad. Lösgör kapellet från öglorna i lämmen. Lossa den platta plastremsan som sitter vävd mellan kapellets bakdel och kapellets sidor. Ta ur bakdelen av kapellet från fickan som förbinder långsidorna med bakdelen. Öppna bakdelen på kapellet och rulla eller lyft upp kapelldelen på taket. Har bakre delen inmonterade rullfjädrar så rullar kapellet automatiskt upp sig mot taket. Rengöring Ett kapell som hålls smutsigt en längre tid är svårt att få rent. Se därför till att kapellet hålls rent och rengörs efter körningar. Kapellet görs enklast rent med ljummet vatten och schampo eller vid hård nedsmutsning avfettning. Var försiktig vid tvätt med högtryckstvätt så att du inte sprutar för nära kapellduken. Risken finns då att det går hål på den eller att den nöts upp. Var extra försiktig om kapellet är screentryckt eller dekalsatt. Snömassor/Regnvatten Undvik att snö och regnvatten får bildas på kapellet. Med för stor vikt på kapellet så blir risken överhängande att konstruktionen ger vika och kapellet förstörs.

22 Allmän bruksanvisning för vagnar med aluminiumläm Öppning/ Stängning av lämmar 1. Tryck in säkerhetsknappen på lämlåset. 2. Fäll ut lämlåset. 3. Öppna lämlåsen i båda ändar av lämmen. 4. Öppna lämmen. 5. Gör tvärtom vid stängning av läm. Ta av läm och hörnstolpe 1. Fäll ut lämmen i linje med flaket. 2. Dra ur lämmen från gångjärnen. 3. Ta sedan ur hörnstolpen ur dess fäste. Obs: Vissa lämmar är tunga och svårhanterade. Var därför gärna två personer när detta görs.

23 Multitransport Adam Produktspecifik bruksanvisning Tippa flaket (enkelverkande hydraulpump) 1. Lossa de två flaklåsen som håller flaket mot undre chassit. 2. Skruva ut ställventilen på hydraulpumpen maximalt. 3. Sätt i pumphandtaget i hydraulpumpen och börja pumpa. 4. Sluta tippa när de två bakre stödbenen under flaket når marken. 5. Tippa tillbaka flaket genom att skruva in ställventilen försiktigt. 6. Glöm inte att sätta fast flaklåsen igen. Tippa flaket (dubbelverkande hydraulpump) 1. Lossa de två flaklåsen som håller flaket mot undre chassit. 2. På hydraulpumpen sätts ventilsprinten i uppåtläge. 3. Sätt i pumphandtaget i hydraulpumpen och börja pumpa. 4. Sluta tippa när de två bakre stödbenen under flaket når marken. 5. Tippa tillbaka flaket genom att sätta ventilsprinten i nedåtläget och pumpa. 6. Glöm inte att sätta fast flaklåsen igen. Tippa flaket (elektrisk hydraulpump) 1. Lossa de två flaklåsen som håller flaket mot undre chassit. 2. Slå till huvudbrytaren så att elpumpen blir strömsatt. 3. Tryck på uppknappen på kabel-/radiofjärrkontroll. 4. Sluta tippa när de två bakre stödbenen under flaket når marken. 5. Tippa tillbaka flaket genom att trycka på nedknappen på kabeleller radiofjärrkontroll. 6. Glöm inte att slå av huvudströmbrytaren och sätta fast flaklåsen igen.

Allmänna körkortsregler

Allmänna körkortsregler Allmänna körkortsregler För att framföra bil med släpvagn krävs minst ett bilkörkort med behörighet B och i vissa fall behörighet BE. Obs: Fr.o.m 19 Januari 2013 inför Riksdagen en möjlighet att ta utökad

Läs mer

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för släpvagnskörning Den 19 januari 2013 träder nya körkortsregler i kraft

Läs mer

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för släpvagnskörning 19 januari 2013 började nya körkortsregler att gälla

Läs mer

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för släpvagnskörning Den 19 januari 2013 träder nya körkortsregler i kraft

Läs mer

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Du har väl lastsäkrat? Checklista: Personbil Har du säkrat lasten åt alla håll?..sid 3 Släpkärra Vilken vikt på släpkärra får din

Läs mer

Har du kopplat rätt?

Har du kopplat rätt? Har du kopplat rätt? Lathund för dig som kör släp- och husvagn 1 Innehållsförteckning Innan du kör kontrollera...3 Hur tung släp- eller husvagn får din bil dra?...4 Den nya typen av registreringsbevis.

Läs mer

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Du har väl lastsäkrat? Checklista Personbil Har du säkrat lasten åt alla håll?...sid 3 Släpkärra Vilken vikt på släpkärra får din

Läs mer

Exempel på tillåtna och otillåtna kombinationer

Exempel på tillåtna och otillåtna kombinationer Exempel på tillåtna och otillåtna kombinationer Släpvagn 1 (obromsad ) Släpvagn 2 Släpvagn 3 Släpvagn 4 Släpvagn 5 Tjänstevikt 200 kg Tjänstevikt 280 kg Tjänstevikt 360 kg Tjänstevikt 500 kg Tjänstevikt

Läs mer

B96/BE ATT KÖRA MED SLÄPVAGN

B96/BE ATT KÖRA MED SLÄPVAGN B96/BE ATT KÖRA MED SLÄPVAGN Inledning När du ska köra med släpvagn är det lite mera att tänka på än att bara hänga på vagnen bakom bilen och ut och köra. Hela ekipaget beter sig annorlunda än när du kör

Läs mer

Instruktioner och skötsel för TK Trailers vagnar Service- och Garantibevis. Häftet innehåller Transportstyrelsens regler gällande från 1/1-2015

Instruktioner och skötsel för TK Trailers vagnar Service- och Garantibevis. Häftet innehåller Transportstyrelsens regler gällande från 1/1-2015 Instruktioner och skötsel för TK Trailers vagnar Service- och Garantibevis Häftet innehåller Transportstyrelsens regler gällande från 1/1-2015 Tack för att du valde TK Trailer för ditt köp av båt-/släpvagn

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

VINTERDÄCK PÅ VINTERN

VINTERDÄCK PÅ VINTERN VINTERDÄCK PÅ VINTERN Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm, vilket är minsta tillåtna mönsterdjup

Läs mer

Beskrivning av säkerhetskontroll för behörighet C1E

Beskrivning av säkerhetskontroll för behörighet C1E Beskrivning av säkerhetskontroll för behörighet C1E Vid säkerhetskontrollen ska du kontrollera, värdera och motivera att fordonskombinationen kan framföras på ett trafiksäkert, lagligt och miljöanpassat

Läs mer

B-teori. Fordonet i trafiken Lektion 4. bengt hedlund

B-teori. Fordonet i trafiken Lektion 4. bengt hedlund B-teori Fordonet i trafiken Lektion 4 bengt hedlund Olika typer av fordon Motorfordon Bilar Personbil Buss Lastbil Lätt lastbil Tung lastbil Motorcykel Lätt motorcykel Tung motorcykel Motordrivna fordon

Läs mer

2ME KOMBIVAGN BREMEN

2ME KOMBIVAGN BREMEN 2ME KOMBIVAGN BREMEN Tack för att ni har valt en Kombivagn från Scandinavian Baby Alliance Läs igenom och spara denna manual för säkrare användning av produkten. Denna produkt är testad och godkänd enligt

Läs mer

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131.

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 14 april 2009. Ändringar

Läs mer

Beemoo Kombivagn. Tack för att ni har valt en Barnvagn från Scandinavian Baby Alliance

Beemoo Kombivagn. Tack för att ni har valt en Barnvagn från Scandinavian Baby Alliance beemoo BARNVAGN BERLIN Beemoo Kombivagn Tack för att ni har valt en Barnvagn från Scandinavian Baby Alliance Läs igenom och spara denna manual för säkrare användning av produkten. Denna produkt är testad

Läs mer

TT1300H. TerraTrailer 1300 Hydraulic. Pro-Terra Scandinavia AB, Rörläggarvägen 7, VÄRNAMO

TT1300H. TerraTrailer 1300 Hydraulic. Pro-Terra Scandinavia AB, Rörläggarvägen 7, VÄRNAMO TT1300H TerraTrailer 1300 Hydraulic Allmänt TT1300H är en kraftig ATV-vagn avsedd för många olika uppgifter. Det är en flakvagn som kan tippas framåt eller åt sidorna. Den har ett eget batteri som driver

Läs mer

Instruktionsbok, garantibevis TerraTrailer 800

Instruktionsbok, garantibevis TerraTrailer 800 Instruktionsbok, garantibevis TerraTrailer 800 (Bruksanvisning i original) Välkommen! Välkommen som ägare till en produkt från Pro-Terra! Vi tackar dig för förtroendet du visat oss genom ditt köp. Vi har

Läs mer

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik -teori rbetsuppgift vsnitt 3 Fordonet i trafiken bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik Klass Namn Olika typer av fordon 1. Hur många passagerare (föraren oräknad) får en bil högst vara registreringsbesiktigad

Läs mer

Ägaruppgifter 4P Släpvagn...2 Förord...3 Produktbeskrivning...5. Skyltning...5. Säkerhetsråd och Användning...6. Underhåll av släpvagnen...

Ägaruppgifter 4P Släpvagn...2 Förord...3 Produktbeskrivning...5. Skyltning...5. Säkerhetsråd och Användning...6. Underhåll av släpvagnen... 4P Släpvagn Förord Innehållsförteckning Ägaruppgifter 4P Släpvagn...2 Förord...3 Produktbeskrivning...5 Skyltning...5 Säkerhetsråd och Användning...6 Underhåll av släpvagnen... 7 Vård av släpvagnen...9

Läs mer

Produktinformation 2. Uppgifter i produktinformation och prislistor är bindande endast i den utsträckning avtalet uttryckligen hänvisar till dem.

Produktinformation 2. Uppgifter i produktinformation och prislistor är bindande endast i den utsträckning avtalet uttryckligen hänvisar till dem. LimGrossen i Norrköping AB - NL 01 för leveranser av maskiner samt annan mekanisk, elektrisk och elektronisk utrustning inom Sverige. Utgivna 2001 av Hovedorganisationen Dansk Industri, Danmark, Metalliteollisuuden

Läs mer

744:- 370:- spara. Sommardäcks-dax för din Saab! Kom in till Svenska Bil. Märkesdäck från GoodYear, Sava och Pirelli från

744:- 370:- spara. Sommardäcks-dax för din Saab! Kom in till Svenska Bil. Märkesdäck från GoodYear, Sava och Pirelli från Sommardäcks-dax för din Saab! Kom in till Svenska Bil. Märkesdäck från GoodYear, Sava och Pirelli från spara Utnyttja kupongen på sidan 7 och 370:- 744:- Vi har extraöppet när du behöver oss som bäst den

Läs mer

Brott mot fordonsförordningen (2009:211)

Brott mot fordonsförordningen (2009:211) Brott mot fordonsförordningen (2009:211) Regler om fordons utrustning Ansvar föreskrivs för fordonets ägare i 8 kap. 9 första stycket, förare under förutsättning att denne känt till hindret för att använda

Läs mer

NOVIPro TELESKOPSTEGE

NOVIPro TELESKOPSTEGE NOVIPro TELESKOPSTEGE TELESKOPSTEGE AV ALUMINIUM, 3,20 M SP typkontrollsnr SC2299-12 Godkänd enligt: SS 2091 Tillverkad enligt: EN 131-1:2007 Tack för att du bestämde dig för att köpa vår produkt! Vi gör

Läs mer

Entreprenadvagnar Extra kraftig konstruktion

Entreprenadvagnar Extra kraftig konstruktion Entreprenadvagnar Extra kraftig konstruktion Unitransporter Tippbara maskintransportvagnar i kraftig konstruktion för transporter av trädgårdsmaskiner, cementblandare, entreprenadmaskiner m.m. Vagnarna

Läs mer

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Vision Vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften! 2013-02-08 4 Fakta Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Gäller från 19 januari 2013. Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Gäller från 19 januari 2013. Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Nya regler för lastbil och buss Den 19 januari 2013 träder nya körkortsregler i

Läs mer

Båtvagnar och Trailers

Båtvagnar och Trailers Båtvagnar och Trailers TK Trailern Båttrailern är en registrerad trailer med fjädrad axel som kan vara obromsad eller bromsad, trailern har besiktningsplikt. Chassiet är helsvetsat och varmförzinkat. Alla

Läs mer

BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) Kod Gärning Bot

BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) Kod Gärning Bot BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) * Anger att anteckningar på ordningsföreläggandets baksida (ex 1) skall ifyllas i tillämpliga delar Ansvar föreskrivs för fordonets ägare i 8 kap. 9 första stycket,

Läs mer

SKÖTSEL- OCH BRUKSANVISNING FÖR AKU SLÄPVAGNSSERIE

SKÖTSEL- OCH BRUKSANVISNING FÖR AKU SLÄPVAGNSSERIE SKÖTSEL- OCH BRUKSANVISNING FÖR AKU SLÄPVAGNSSERIE 1 Allmänt...3 2 Instruktioner och bestämmelser...4 2.1 Förflyttning av släpvagnen...4 2.2 Dragkrokens höjd...4 2.3 Till- och frånkoppling...4 2.3.1 Tillkoppling...4

Läs mer

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 (Bruksanvisning i original) Välkommen! Välkommen som ägare till en produkt från Pro-Terra! Vi tackar dig för förtroendet du visat oss

Läs mer

Adventus Brukarmanual

Adventus Brukarmanual Adventus 2018-06 Revision 2 Adventus Innehåll Säkerhet... 4 Allmänna föreskrifter... 4 Ändamål och normal användning... 4 Inte avsedd användning... 4 Symboler... 4 Varningar... 5 Avfallshantering... 6

Läs mer

Monteringsguide Racercykel

Monteringsguide Racercykel Monteringsguide I. Packa upp din cykel 4 II. Förbered framhjulet 4 III. Positionera framhjulet 5 IV. Montera framhjulet i framgaffeln 8 V. Justera styret 8 VI. Montera sadeln 9 VII. Montera pedalerna 10

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2003:250 Utkom från trycket den 5 juni 2003 beslutade den 23 maj 2003. Riksåklagarens

Läs mer

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev.2014-01. Panthera AB, Gunnebogatan 26, 163 53 Spånga, 08-761 50 40, www.panthera.se, panthera@panthera.

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev.2014-01. Panthera AB, Gunnebogatan 26, 163 53 Spånga, 08-761 50 40, www.panthera.se, panthera@panthera. Brukarmanual art.nr. bruks-brukarmanual Rev.2014-01 Avsett ändamål Panthera är en rullstol för dig som behöver en lättkörd vardagsrullstol som du kan sitta bra och sittriktigt i. Den är konstruerad så

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i bilregisterkungörelsen (1972:599); SFS 2000:868 Utkom från trycket den 21 november 2000 utfärdad den 9 november 2000. Regeringen föreskriver att 11 och

Läs mer

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord och ID-nummer 2 Allmänt 3 Säkerhetsföreskrifter 3-5 Användning 5 Underhåll och service 6 Reparationer 6 Förvaring 6 Förord FL 400 och T1100 tillverkas av Kranman AB Innan du

Läs mer

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll HANDHAVANDE www.mocad.se Service och underhåll Kontakta Moby Dick AB för Din närmaste Servicestation: Tel. 031-68 10 02, info@mobydick.se, www mobydick.se 1.Vad finns med? Med varje Mocad 3 levereras

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

PM för Tunga körprov för körkortsbehörigheten BE

PM för Tunga körprov för körkortsbehörigheten BE PM för Tunga körprov för körkortsbehörigheten BE 1 (8) Datum Beteckning Förarprovsavdelningen 2005-01-01 Dick Hedman, 0920-24 38 92 eller Mobil 070-314 39 Ert datum Er beteckning dick.hedman@vv.se Till:

Läs mer

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon:

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon: Att låna elrullstol Elrullstolen gör att du kan röra dig friare men att köra en elrullstol är också förenat med ansvar och vissa risker. Du måste kunna köra elrullstolen utan att utsätta dig själv eller

Läs mer

SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211)

SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211) SFS 2016:378 Bilaga 2 Brott mot fordonsförordningen (2009:211) Regler om fordons utrustning Ansvar enligt 8 kap. 9 Bilar och släpvagnar som dras av bilar (Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

sommardäck på sommaren

sommardäck på sommaren sommardäck på sommaren Kör aldrig på dubbfria vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria

Läs mer

Bruksanvisning. Art.nr , Rev.nr

Bruksanvisning. Art.nr , Rev.nr Bruksanvisning Art.nr. 90014, Rev.nr. 2017-04 1. Inledning GEARWHEEL är mycket glada över att du valt att använda möjligheten med växlingsbara rullstolshjul. GEARWHEEL är mycket noga med att du som användare

Läs mer

SAND/SALT SPRIDARE. Manual

SAND/SALT SPRIDARE. Manual SAND/SALT SPRIDARE Manual Tillverkare: IRON BALTIC OÜ Põldmäe tee 1, Vatsla 76915 Estland 2 1. Introduktion... 2 2. Avsedda ändamål och arbetssätt... 2 3. Säkerhetsinstruktioner... 2 4.Användande... 3

Läs mer

Instruktionsbok till Bala Agri s Husqvarna Vagn BK902

Instruktionsbok till Bala Agri s Husqvarna Vagn BK902 1(19) Instruktionsbok till Bala Agri s Husqvarna Vagn BK902 Förord Instruktionsboken är en hjälp för användaren att använda produkten på rätt sätt. Innan vagnen tas i bruk ska hela instruktionen läsas

Läs mer

SLÄPVAGNSHANDBOK & SERVICEBOK

SLÄPVAGNSHANDBOK & SERVICEBOK SVETSAREGATAN SE-576 33 SÄVSJÖ SLÄPVAGNSHANDBOK & SERVICEBOK www.midtrailer.se MidTrailer - STARKA VARUMÄRKEN UNDER SAMMA TAK SLÄPVAGNSUPPGIFTER Fyll i uppgifterna om er släpvagn här. Om ni behöver göra

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL

ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL Grattis till köpet av en pedalassisterad elcykel, som kommer att ge många behagliga kilometer av cykling. Observera att felaktig installation eller skötsel av systemet

Läs mer

Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på körkortsreglerna?

Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på körkortsreglerna? Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn Du har väl koll på körkortsreglerna? Regler för lastbil och buss Idag finns drygt 145 000 tunga lastbilar och bussar i Sverige, och det ställs andra krav

Läs mer

Bruks- och Serviceinstruktion för Autokaross Flak upp till 5 ton

Bruks- och Serviceinstruktion för Autokaross Flak upp till 5 ton Bruks- och Serviceinstruktion för Autokaross Flak upp till 5 ton Vänligen läs igenom detta dokument så snart du köpt ditt Autokaross flak. Serviceschema Service av Autokaross Flak skall inom gällande garantitid

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Bruks- och Serviceinstruktion För Autokaross kåpa

Bruks- och Serviceinstruktion För Autokaross kåpa Bruks- och Serviceinstruktion För Autokaross kåpa Vänligen läs igenom detta dokument så snart du köpt din Autokaross kåpa. Serviceschema Service av Autokaross Kåpa skall inom gällande garantitid utföras

Läs mer

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev Panthera AB, Gunnebogatan 26, Spånga, ,

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev Panthera AB, Gunnebogatan 26, Spånga, , Brukarmanual art.nr. bruks-brukarmanual Rev.2017-03 Avsett ändamål Panthera är en rullstol för dig som behöver en lättkörd vardagsrullstol som du kan sitta bra och sittriktigt i. Den är konstruerad så

Läs mer

STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING

STIGA COLLECTOR 30 BRUKSANVISNING STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. SVENSKA SE SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Låt aldrig någon använda

Läs mer

Instruktionsbok Envimove

Instruktionsbok Envimove Instruktionsbok Envimove Grattis till ditt köp av en kvalitetsprodukt från Cykelimport!.. C Y K E L I M P O R T Cykelimport, Norra Storgatan 110, 573 34 Tranås Plusgiro: 519972-4, Bankgiro 430-2261 Telefon:

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Kom ihåg att dina däck är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det betyder att alla bilens säkerhetssystem sätts

Läs mer

Bruksanvisning. Innehållsförteckning. Utg. 1-2009-11-27. 9.1 Multi-fäste. 2.1 Positionering och tippfunktion. 10.1 Sammanfattning/ Efterkontroll

Bruksanvisning. Innehållsförteckning. Utg. 1-2009-11-27. 9.1 Multi-fäste. 2.1 Positionering och tippfunktion. 10.1 Sammanfattning/ Efterkontroll Bruksanvisning Utg. 1-2009-11-27 TM Innehållsförteckning 2.1 Positionering och tippfunktion 3.1 Liggande 4.1 Fotplattor 5.1 Knästödsjustering 6.1 Sittdjup, sittvinkel och rygghöjd 7.1 Bord- och bröststödsjustering

Läs mer

PRISLISTA Släpvagnar & Tillbehör.

PRISLISTA Släpvagnar & Tillbehör. PRISLISTA 2017 Släpvagnar & Tillbehör www.midtrailer.se Flaktrailer obromsad Levereras med 7 polig elkabel, surrningsöglor i lämsidan samt stödhjul (ej BF 5017). Modell BF 5017 BF 7525 BG 7527* Totalvikt

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? Våra bästa däckråd Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Ibland är det lätt att glömma hur viktiga däcken är - de är ju faktiskt den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

LASTTERRÄNGBIL LTGB F 4X4 D OCH LTGB F 6X6 D /T (M5138-801111, M5138-801311 OCH M5138-801411)

LASTTERRÄNGBIL LTGB F 4X4 D OCH LTGB F 6X6 D /T (M5138-801111, M5138-801311 OCH M5138-801411) Vårdsystem FM M7782-020562 Sida 1 av 7 LASTTERRÄNGBIL LTGB F 4X4 D OCH LTGB F 6X6 D /T (M5138-801111, M5138-801311 OCH M5138-801411) MATERIELVÅRDSSCHEMA DAGLIG OCH SÄRSKILD TILLSYN Daglig tillsyn Före

Läs mer

643:- 370:- Sommardäcks- dax för din Opel! spara 1. Kom in till Svenska Bil! Märkesdäck från GoodYear, Sava och Pirelli från

643:- 370:- Sommardäcks- dax för din Opel! spara 1. Kom in till Svenska Bil! Märkesdäck från GoodYear, Sava och Pirelli från Sommardäcks- dax för din Opel! 643:- Kom in till Svenska Bil! Märkesdäck från GoodYear, Sava och Pirelli från Vi har extraöppet när du behöver oss som bäst den 25 mars och 1 april. Öppet hela året på våra

Läs mer

Hydrauliska hjulramper. Artikelnummer

Hydrauliska hjulramper. Artikelnummer Hydrauliska hjulramper Artikelnummer 494628 Om Verktygsboden: Vi har arbetat med verktyg och maskiner sedan mitten av åttiotalet. Vår marknad är Sverige och Borås är vår bas. Här finns 3 000 kvm butik

Läs mer

ANVÄNDARINSTRUKTION INFUSIONSSTÄLL VIOLETTA. Gäller följande modeller: N , N

ANVÄNDARINSTRUKTION INFUSIONSSTÄLL VIOLETTA. Gäller följande modeller: N , N ANVÄNDARINSTRUKTION INFUSIONSSTÄLL VIOLETTA Gäller följande modeller: N1-080-3500, N1-080-3500-2 Om du har QR-läsare kan du öppna Användarinstruktionen digitalt här och spara den på den enhet du själv

Läs mer

Sidoförskjutning ILSBO TOOLS AB. Instruktion/reservdelsbok. Modell: S120/S120P. (rev.11) +46 (0)650-74 21 86

Sidoförskjutning ILSBO TOOLS AB. Instruktion/reservdelsbok. Modell: S120/S120P. (rev.11) +46 (0)650-74 21 86 Sidoförskjutning Modell: S0/S0P Instruktion/reservdelsbok (rev.) ILSBO TOOLS AB +6 (0)650-7 86 Förord Tack för att du valde en produkt från Ilsbo Tools AB! Sidoförskjutningen är en egentillverkad produkt,

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll 7-001 Dispenser Tallriksdispenser omställbar HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Doc. nr. 521 11 74 Edition1 2010/02 Om handboken I den här handboken hittar du all information som

Läs mer

Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE

Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE Bruksanvisning BREEZE Produkt Läs igenom denna bruksanvisning före användning av BREEZE. BREEZE är en modernt designad rollator. Den kan lätt fällas ihop, är ergonomiskt utformad

Läs mer

CHECKLISTA 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Emanuelsson, Jan-Erik, FPS Ha TDOK 2010:215 [Ärendenummer]

CHECKLISTA 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Emanuelsson, Jan-Erik, FPS Ha TDOK 2010:215 [Ärendenummer] CHECKLISTA 1 (7) Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Resultatenheter 2011-04-01 2.0 Dokumenttitel Underlag för genomförande och bedömning av körkortsbehörigheten BE Allmänt Jörgen Wennergren, Tomas

Läs mer

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning Engelskt hjul ITEM 74104 Monterings och bruksanvisning Spara denna manual Du kommer att behöva manualen för de säkerhetsvarningar, monteringsinstruktioner handhavande, skötselråd, lista över delarna och

Läs mer

MILJÖSKYDDSUTRUSTNINGSSLÄPKÄRRA

MILJÖSKYDDSUTRUSTNINGSSLÄPKÄRRA Vårdsystem FM M7782-451381 Sida 1 (5) MILJÖSKYDDSUTRUSTNINGSSLÄPKÄRRA MATERIELVÅRDSSCHEMA GRUNDTILLSYN Vårdbestämmelser Regler och riktlinjer för grundtillsynens genomförande återfinns i M7751-71400AG

Läs mer

Motorlyft. Lyftkapacitet 2000Kg. Artikelnummer

Motorlyft. Lyftkapacitet 2000Kg. Artikelnummer Motorlyft Lyftkapacitet 2000Kg Artikelnummer 53408 Om Verktygsboden: Vi har arbetat med verktyg och maskiner sedan mitten av åttiotalet. Vår marknad är Sverige och Borås är vår bas. Här finns 3 000 kvm

Läs mer

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1 Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization Page 1 Däcket En ovanlig god kompromiss Page 2 Däckens kvalitet är avgörande Köregenskaper Säkerhet Driftekonomi Page 3 Vägkänsla

Läs mer

ÅTM-vagnens starka sidor

ÅTM-vagnens starka sidor ÅTM-vagnens starka sidor Vad är det då som kännetecknar en vagn från ÅTM? Vi utgår alltid från ett helsvetsat galvaniserat chassi. Det är grunden som gör att vagnen klarar såväl bistra väglag och krävande

Läs mer

- Alla delar skall passa perfekt med varandra, tvinga aldrig ihop dem.

- Alla delar skall passa perfekt med varandra, tvinga aldrig ihop dem. Duo Premium VARNING! Läs Noga - Spara alltid manualen för framtida användning. - Får endast användas av vuxen. - Lämna inte ditt barn utan tillsyn i vagnen och låt inte sitt barn leka med vagnen. - Barnet

Läs mer

MANUAL För MA, TE och ZON

MANUAL För MA, TE och ZON MANUAL För MA, TE och ZON Obs! Läs igenom denna manual noggrant innan du börjar att använda bänken, så att du kan använda bänken på rätt sätt. Denna manual innehåller bland annat följande information:

Läs mer

MILJÖSKYDDSUTRUSTNINGSSLÄPKÄRRA

MILJÖSKYDDSUTRUSTNINGSSLÄPKÄRRA Vårdsystem FM M7782-451381 Sida 1 av 5 MILJÖSKYDDSUTRUSTNINGSSLÄPKÄRRA MATERIELVÅRDSSCHEMA GRUNDTILLSYN Detta materielvårdsschema gäller för materiel: Förrådsbeteckning Förrådsbenämning M5048-406011 MILJÖSKYUTRSLK

Läs mer

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Bruksanvisning Cykeln är vid leverans monterad och klar att användas. Sadel och styre kan justeras. Använd cykeln med omtanke, det är inte en tvåhjulig cykel. Låna

Läs mer

Kontrollera före färd

Kontrollera före färd SLÄPVAGNS- HANDBOK Medlem i Släpvagnshandboken gäller för modeller fr.o.m 2001 Vi reserverar oss för ändringar och tryckfel. Kontrollera före färd - att dragkulan har gått in i kulhandsken. Kulkopplingarna

Läs mer

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning ATV spruta Art.: 90 15 552 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2015:929 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

BRUKSANVISNING OCEAN BIKE INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1. SÄKERHETSINSTRUKTIONER 2. FÄLLA IHOP OCH FÄLLA UPP 3. JUSTERING AV KROPPSSTORLEK 4.

BRUKSANVISNING OCEAN BIKE INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1. SÄKERHETSINSTRUKTIONER 2. FÄLLA IHOP OCH FÄLLA UPP 3. JUSTERING AV KROPPSSTORLEK 4. BRUKSANVISNING OCEAN BIKE INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1. SÄKERHETSINSTRUKTIONER 2. FÄLLA IHOP OCH FÄLLA UPP 3. JUSTERING AV KROPPSSTORLEK 4. VÄXEL 5. PAKETHÅLLARE 6. BROMS 7. RENGÖRING OCH SKYDD INLEDNING

Läs mer

FLAKSLÄP 2018 Våra uppskattade flaksläp lämpade för alla typer av transporter.

FLAKSLÄP 2018 Våra uppskattade flaksläp lämpade för alla typer av transporter. Utgåva 1/2018 FLAKSLÄP 2018 Våra uppskattade flaksläp lämpade för alla typer av transporter. Rejält byggda och mycket goda köregenskaper. Bålsta Släpet - din partner både i yrket och på fritiden. SVENSK

Läs mer

Bruksanvisning. Släp med 4 hjul. Art

Bruksanvisning. Släp med 4 hjul. Art Bruksanvisning Art. 903387 Släp med 4 hjul Tel. 00-09 70 50 749 40 Enköping e-mail: order@p-lindberg.se Släp med 4 hjul - Art. 903387 Beskrivning: Släp med 4 hjul för att använda efter traktor eller ATV.

Läs mer

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner Lag om vägtrafikdefinitioner [8501] Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner 1 [8501] De beteckningar som finns i 2 med den betydelse som där anges är avsedda att användas i andra författningar i den utsträckning

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

Bruksanvisning Reservdelslista

Bruksanvisning Reservdelslista Bruksanvisning Reservdelslista Obs: Användaren måste läsa och förstå bruksanvisningen innan användning av denna gaffelvagn LÄS NOGGRANT Varningar och säkerhetsåtgärder Observera noggrant de anvisningar

Läs mer

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKEN ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR SÄKERHET OCH BEKVÄMLIGHET UNDER KÖRNING Däcken utgör den enda kontakten mellan fordonet och

Läs mer

Bruksanvisning. Centrifugalspridare Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Centrifugalspridare Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Centrifugalspridare Art.: 90 32 388 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

23-TV04 TIPPVAGN ATV LÄS IGENOM BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN PRODUKTEN TAS I BRUK!!! BRUKSANVISNING I ORIGINAL

23-TV04 TIPPVAGN ATV LÄS IGENOM BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN PRODUKTEN TAS I BRUK!!! BRUKSANVISNING I ORIGINAL 23-TV04 TIPPVAGN ATV LÄS IGENOM BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN PRODUKTEN TAS I BRUK!!! BRUKSANVISNING I ORIGINAL INLEDNING Tack för att ni valde en produkt från Kellfri AB. Genom att följa den allmänna

Läs mer

FÖRORD... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 INLEDNING... 5 2 TIDIGARE BEHANDLING INOM RIKSDAGEN... 6 3 ATT TA KÖRKORT...

FÖRORD... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 INLEDNING... 5 2 TIDIGARE BEHANDLING INOM RIKSDAGEN... 6 3 ATT TA KÖRKORT... FÖRORD... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 INLEDNING... 5 2 TIDIGARE BEHANDLING INOM RIKSDAGEN... 6 3 ATT TA KÖRKORT... 7 4 AKTÖRER OCH VÄNTETIDER FÖR FÖRARPROV... 12 4.1 FÖRDELNING AV

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last;

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 15 trafikförordningen (1998:1276). TSFS 2010:141

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

Vårdsystem FM M Sida 1 av 5 AL Mk F Hjf MS 141:15FMV :1 MVSCHG SLÄP , utg. 1 SLÄP

Vårdsystem FM M Sida 1 av 5 AL Mk F Hjf MS 141:15FMV :1 MVSCHG SLÄP , utg. 1 SLÄP FMV Produktionsmiljö MVIF-scheman - Vårdsystem FM (2015-09-23) Vårdsystem FM M7782-015021 Sida 1 av 5 SLÄP MATERIELVÅRDSSCHEMA GRUNDTILLSYN Vårdbestämmelser Regler och riktlinjer för grundtillsynens genomförande

Läs mer

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 Det finstilta på vanlig svenska Leveransvillkoren Lantbruk 16 är utarbetade och framtagna av Maskin- Leverantörerna (ML) och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tillsammans. Vi

Läs mer

Användarinstruktion. Oscar Provtagningsstol 072

Användarinstruktion. Oscar Provtagningsstol 072 Användarinstruktion Oscar Provtagningsstol 072 1 170323 Innehållsförteckning Allmän beskrivning... 3 Artikelöversikt... 3 Innan du börjar... 3 Säkerhetsinstruktioner... 3 Innan provtagningsstolen används...

Läs mer

BRUKSANVISNING. Kyl/frys. VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk!

BRUKSANVISNING. Kyl/frys. VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk! BRUKSANVISNING Kyl/frys VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk! Kära kund! Gratulerar till ditt nya CYLINDA-skåp. Det är viktigt att du använder din maskin rätt och sörjer för normal

Läs mer

Fordonskunskap. Avsnitt B. Mopedbil. ATV fyrhjulig moped Crossmoped Motardmoped Scooter Trehjulig moped

Fordonskunskap. Avsnitt B. Mopedbil. ATV fyrhjulig moped Crossmoped Motardmoped Scooter Trehjulig moped Avsnitt B Viktigt i avsnittet! Fordonets konstruktion Fordonets miljöpåverkan Miljöanpassad körstil Lagstiftning Fordonskunskap Det här får du köra med AM-körkort Moped Mopedbil Traktor EPA-traktor Det

Läs mer

Om våra produkter. Rollator delar A E L I K

Om våra produkter. Rollator delar A E L I K Bruksanvisning A Om våra produkter Tack för att Du valt vår rollator! Vi rekommenderar att Du läser igenom hela en innan Du börjar använda produkten. Rollatorn är avsedd för både inom- och utomhusbruk,

Läs mer