Förord Garanti Service Reservdelar Försäkringar Fordonstyper Att tolka dragfordonets registreringsbevis...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förord... 3. Garanti... 4. Service... 5. Reservdelar... 6. Försäkringar... 7. Fordonstyper... 8. Att tolka dragfordonets registreringsbevis..."

Transkript

1

2 Innehållsförteckning Förord... 3 Garanti... 4 Service... 5 Reservdelar... 6 Försäkringar... 7 Fordonstyper... 8 Att tolka dragfordonets registreringsbevis... 9 Körkortsregler Besiktning Varningar Checklista under körning Lastning av släpvagnen Skötselschema Rengöring Elschema Däck Allmänt om kapell Allmän bruksanvisning för vagnar med aluminiumläm Multitransport Adam Produktspecifik bruksanvisning Biltransport Panther Produktspecifik bruksanvisning Aluminiumvagnar Produktspecifik bruksanvisning Biltransport Pantherino Produktspecifik bruksanvisning Biltransport Raceliner/Rallytrans Produktspecifik bruksanvisning Bakåttipp Athos Produktspecifik bruksanvisning Easyloader Produktspecifik bruksanvisning Kåpavagn Cover Produktspecifik bruksanvisning Skåpvagnar / Bussvagnar Produktspecifik bruksanvisning Rast- och manskapsvagnar Entreprenadvagn Proline Produktspecifik bruksanvisning Laddning av batteri Vinschar och radiostyrning Allmänna Villkor... 39

3 Förord Bästa kund! Grattis till ditt val av en släpvagn från Westbay Trailers! Vi är övertygade om att du kommer att bli mycket nöjd med din släpvagn och är samtidigt väldigt glada över att få välkomna dig som kund hos oss! Den här handboken syftar till att ge dig råd och anvisningar om hur du ska använda och sköta din släpvagn. Vi rekommenderar därför att du noggrant läser igenom denna handbok för ett säkert, tryggt och hållbart användande! På följande sidor finner du också information om vårt utbud av försäkringar, service, tillbehör och reservdelar. Om du saknar något är du alltid välkommen att ringa vår kundtjänst på Vi önskar dig mycket nöje med din nya släpvagn! Än en gång varmt välkommen till oss på Westbay Trailers! Kontakta oss Kundtjänst och teknisk support: Följ oss Vill du ha den senaste informationen och få del av unika erbjudanden och nyheter? Följ oss på:

4 Garanti Vi erbjuder dig som kund upp till 3 års full garanti på släpvagnen och alla ingående delar som levererats. Garantitiden gäller från och med leveransdagen. Som standard har du ett års garanti på din vagn, men genom att låta sin släpvagn genomgå auktoriserad service på någon av våra verkstäder kan du förlänga garantin ett år i taget upp till tre år. Du kan ta del av våra fullständiga villkor på vår hemsida eller ringa oss och be att få våra allmänna villkor skickade till dig. Du kan också läsa mer om vårt serviceprogram på nästa sida. Garantivillkor: Garantin förlängs upp till tre år genom vårt serviceavtal. Garantin gäller inte vid överlastning av släpvagnen. Garantin gäller inte vid vårdslös hantering av släpvagnen. Garantin gäller inte vid dålig skötsel och underhåll av släpvagnen. Garantin gäller inte om släpvagnen modifierats av annan än av oss auktoriserad verkstad eller person. Garantin gäller inte om reservdelar använts som vi inte godkänt. Garantin gäller inte slitdelar såsom bromsar, däck, hjullager etc. Har du några frågor om garantier eller service så ber vi dig ringa oss på

5 Service Westbay Trailers erbjuder auktoriserad service på över 215 verkstäder runt om i Sverige. Genom att låta din vagn genomgå en årlig service på en av våra verkstäder kan du förlänga garantin upp till tre år. En första servicegenomgång innefattar bland annat: Kontroll och justering av bromssystem Smörjning av påskjutsbroms Smörjning och kontroll av övriga leder (tippvagn) Kontroll och justering av hjulbultar Kontroll och ev. smörjning av hjullager: Däcktryckskontroll Däckmönsterskontroll Lämlåskontroll och smörjning Kontroll av belysning och kontakter Allmän översyn Ett besök till närmaste verkstad kan bokas genom att ringa oss på Där kan du även få aktuella prisuppgifter.

6 Reservdelar När det kommer till reservdelar har vi en enkel filosofi: Professionella kunder kräver snabb leverans av reservdelar och vi ska leva upp till det kravet! Tack vare vårt stora reservdelslager har vi i stort sett allt för omgående leverans. Vi skickar med antingen Posten eller DHL och du har de flesta delar inom 24 timmar från order. Nedan ser du ett axplock av de delar vi lagerför: Dragstänger, axlar, hjulbromsar och påskjutsbromsar. Däck (både vinterdäck och sommardäck i alla storlekar). Fälg (både plåtfälgar och aluminiumfälgar från tum). Samtliga elkomponenter såsom lampor, lyktglas och kontakter. Hydraulikdelar till tippfunktioner (alla ingående delar). Tillbehör såsom vinschar, arbetsljus, reservhjul och verktygslådor. Flak- och chassimaterial. Tänk på att vi har även reservdelar till andra märken än vårt eget. Eftersom vi köper in stora volymer kan vi erbjuda mycket konkurrenskraftiga priser.

7 Försäkringar Westbay Trailers erbjuder några av marknadens mest förmånliga helförsäkringar för släpvagnar. Vid köp av vårt speciella kulhandsklås har du möjlighet att teckna en helförsäkring genom oss till mycket låga årspremier. Vi erbjuder även en unik spårsändare som gör att du slipper stöldsjälvrisken med vår försäkring. Vi sköter i dagsläget upphandlingen av hundratals försäkringsbrev åt våra kunder och vet vad som krävs för att du ska få marknadens bästa villkor! Genom att handla av Westbay Trailers slipper du extra arbete med att övertyga ditt försäkringsbolag om att du har rätt lås och trygghetslösningar! Ring oss på för att höra mer om premier och villkor.

8 Fordonstyper Innan du ska ut och köra med din släpvagn kan det vara bra att känna till de lagar, regler och definitioner som gäller i trafiken. Här nedan följer en sammanställning av de olika fordonskategorierna, samt en översikt av aktuella körkortsregler. Tänk dock på att alltid kolla aktuella regler och lagar hos Transportstyrelsen. Efterfordon Ett så kallat efterfordon är en vagn som kopplas till bil, traktor eller motorredskap och som samtidigt inte är en släpvagn eller terrängsläp. Ett efterfordon får inte vara avsett för transport av gods. Exempel på efterfordon är vissa försäljningsvagnar, skyliftar eller vagnar för tryckluftkompressor. Det finns undantag för godstransport på efterfordon. Då gäller det en konstruktion som saknar fjädring på hjulen såsom exempelvis båttransportvagn, tankvagn eller vissa husvagnar. Ett efterfordon har ingen registreringsplikt och saknar därför registreringsskylt samt krav på besiktning. Om efterfordonet saknar bromsar är hastighetsgränsen 30 km/tim. Efterfordon ska ha belysning och vara uppmärkt med typgodkänd LGF-skylt (se bilden). Skylten ska placeras på vänster sida på fordonet med triangelns spetsar uppåt. Släpvagn En släpvagn, eller lätt släpvagn som det kallas upp till totalvikt om max 3500 kg, är ett fordon som kopplas till bil, lätt eller tung lastbil. Fordonet är avsett för godstransport av olika slag, exempelvis styckegods, maskiner, bilar etc. En släpvagn får maximalt köras i 80 km/tim i bromsat utförande. En obromsad släpvagn får också köras i 80 km/tim om totalvikten är maximalt 750 kg och om totalvikten inte överstiger halva bilens tjänstevikt eller om släpvagnen olastad inte överstiger halva bilens tjänstevikt. En släpvagn för transport i 80 km/tim ska ha fjädrande axel, vara registrerat och satt under besiktningskrav. Släpvagnar ska ha belysning. Maximal bredd På allmänna vägar och gator får inte fordonsbredden inklusive lasten inte överstiga 260 cm. Lasten får inte skjuta ut mer än 20 cm utanför fordonet. Om lasten är odelbar, som till exempel en båt, får bredden maximalt vara 310 cm på ekipaget. Detta kräver att ekipaget är utmärkt enligt Trafikverkets (fd. Vägverket) föreskrift VVFS 2005:102. Direktivet går att finna på Trafikverkets hemsida Om lasten är bredare än 310 cm krävs dispens innan transporten påbörjas.

9 Att tolka dragfordonets registreringsbevis Låt oss bekanta oss med dagens registreringsbevis och vad alla tekniska formuleringar egentligen betyder. Här kommer en sammanställning över de delar du behöver veta innan du kör iväg med din släpvagn. Registreringsbevis del 1 för dragfordonet Den blå delen 1. Högsta vikt bromsat släp (O1) Här kan du utläsa den högsta tillåtna släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) som gäller för bilen. Vikten får inte överskridas. Den kan innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som släpvagnens registreringsbevis anger. 2. Högsta vikt obromsat släp (O2) Denna uppgift finns endast hos bilar av senare årsmodell. Saknar släpvagnen bromsar får släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) inte överskrida denna vikt. 3. Högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släp Summan av bilens och släpvagnens bruttovikter får inte överstiga detta värde. Bruttovikt är bilens respektive släpvagnens aktuella vikt (tjänstevikt + lastens vikt). 4. Högsta totalvikt på släpet för B-körkort För den som har B-körkort får släpvagnens totalvikt inte överstiga den vikt som anges här. Uppgift om släpvagnens totalvikt finns på släpvagnens registreringsbevis. Observera dock punkt 1 och Bilens tjänstevikt Tjänstevikten är bilens vikt körfärdig inklusive förare. Last och passagerare ingår inte. 6. Bilens totalvikt Totalvikten är summan av tjänstevikten och maxlasten. Maxlast är den tyngsta last som bilen är konstruerad för.

10 Körkortsregler Så här ser regelverket ut för de olika körkorten som involverar släpvagnar upp till 3500 kg. Nyhet. Utökad B-behörighet tillåter 750 kg högre totalvikt Utökad B-behörighet är en variant av den vanliga B-behörigheten, med den skillnaden att du har rätt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst kg. (För vanlig B-behörighet gäller en totalvikt på högst kg.) Det betyder att utökad B-behörighet ger dig större möjligheter att dra tyngre fordonskombinationer med B-behörighet än tidigare. För att få den utökade B-behörigheten måste du avlägga ett körprov hos Trafikverket. Nyhet. Regeln om att släpets totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt tas bort. Den tidigare begränsningen att släpvagnens totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt tas bort för att förenkla reglerna för att köra med släpvagn. Bilar har idag en registrerad högsta tillåtna släpvagnsvikt, det anses som tillräckligt och därför behövs inte längre någon jämförelse till bilens tjänstevikt. Nyhet. Lägre totalvikt för nya körkort med BE-behörighet För att dra släpvagnar med en totalvikt över kg kommer någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE att krävas. Det gäller endast körkort som utfärdas efter 19 januari Vilka fordon du får köra beror på din körkortsbehörighet B-behörighet Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger kg. Utökad B-behörighet Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger kg. BE-behörighet Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra en eller flera släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger kg. Om du redan har körkort med B- eller BE-behörighet Om du redan har ett körkort med behörighet B* eller BE, gäller samma regler som när du tog ditt körkort. En grundläggande princip inom körkortslagstiftningen är att du aldrig förlorar den rätt att köra ett fordon eller en fordonskombination som du en gång skaffat dig (under förutsättning att du inte får ditt körkort återkallat). Det innebär följande: Du som har tagit körkort med behörighet B före 1 juli 1996 och haft det i obruten följd sedan dess har inte någon begränsning för hur mycket din personbil får väga.

11 Körkort med behörighet BE som är utfärdat före 19 januari 2013 ger fortsatt rätt att dra släpvagnar oavsett vikt. * Kravet på att släpvagnens totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt försvinner även för dem som har körkort med behörighet B utfärdat före 19 januari Tänk även på bilens tekniska begränsningar! Tänk på att de begränsningar en viss körkortsbehörighet ger inte är det enda du måste ta hänsyn till. Den bil du kör och den släpvagn du drar har också begränsningar som beror på fordonens tekniska utförande. Exempelvis får bilen inte dra hur tunga släpvagnar som helst. Släpvagnen får i sin tur inte ta obegränsat med last. Uppgiften om hur mycket en bil får dra kallas maximal släpvagnsvikt och finns utskriven på del 1 av registreringsbeviset under rubriken kopplingsanordning och punkten O.1 och O.2 (högsta vikt bromsad släpvagn, kg och högsta vikt obromsad släpvagn, kg). Det finns också begränsningar för hur mycket en fordonskombination får väga tillsammans vid färd, så kallad tågvikt. Tågvikten finns också utskriven på del 1 av fordonets registreringsbevis under punkten F.3 (högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släpvagn, kg). Besiktning Första besiktningen av släpvagn sker senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (se registreringsbeviset). Efterföljande besiktningar sker två år efter föregående fullständiga och godkända besiktning. Bokning av besiktningstid görs bland annat hos Bilprovningen på telefon Varningar Innan du börjar använda din släpvagn vill vi passa på och ge dig några viktiga varningar. Det kan vara så att din släpvagn inte är utrustad med alla nedan nämnda utrustningar och tillbehör men vi ber dig ändå läsa igenom och ta dessa varningar i beaktande. Klämrisk Var försiktig vid hantering av släpvagnens lämmar, låsfunktioner och kåpa så att inte klämskador uppstår. Tipprisk Lasta aldrig släpvagnen eller vistas på/inne i den då den är frånkopplad från dragfordonet. Finns bakre stödben monterade på släpvagnen ska dessa vara nerfällda inklusive det främre stödhjulet om vagnen ska hanteras frånkopplad. Vind Öppna alltid släpvagnens kåpa i motvind. Kåpan och släpvagnen kan skadas om kåpan öppnas i medvind. Snömassor/Regnvatten Undvik att snö och regnvatten får bildas på släpvagnens kåpa eller kapell. Detta kan skada utrustningen och släpvagnen. Uppställning När släpvagnen står uppställd bör detta göras på sådant sätt att den inte kan rulla iväg. Använd exempelvis parkeringsbroms eller bromskloss under hjulen. Tänk på att direktiv och regler kan ändras. Du ansvarar själv för att kolla aktuella lagar och regler!

12 Checklista före körning Dragkrok Är dragkroken fastsatt på rätt sätt? Kulkoppling Är kulkopplingen rätt påkopplad på dragkroken? Katastrofvajer* Är katastrofvajern rätt fastsatt i bilen? (Ej obromsade släpvagnar) Parkeringsbroms Är släpvagnens parkeringsbroms lossad? (Ej obromsade släpvagnar) Stödhjul Är släpvagnens stödhjul uppfällt och säkrat för transport på väg? Backspeglar Är de rätt inställda och räcker bilens ordinarie backspeglar? Belysning Är elkontakten ansluten och fungerar all belysning? Reflexer Är släpvagnens reflexer hela och rengjorda? Hjul Är släpvagnens hjul fastsatta och med rätt lufttryck? Lasten Är lasten säkrad och rätt placerad? Övrigt Generell översyn av släpvagnen att den är redo för körning i trafik. PROVBROMSA OCH KONTROLLERA ATT FÄRDBROMSEN FUNGERAR. *Förtydligande om katastrofvajer: Vajer ska inte läggas runt kulhalsen om det finns en ögla på dragfordonet att fästa den i. Saknas en sådan ögla kan vajern läggas runt dragkrokens hals. Vajern är till för att dra åt släpvagnens parkeringsbroms vid en eventuell avkoppling under färd av släpvagnens kulkoppling från dragfordonet. Vajern är inte till för att hålla fast släpvagnen mot dragfordonet. Tänk på: Vintertid efter körning bör parkeringsbromsen inte användas. Risk finns att bromsarna fryser fast. Använd istället bromsklossar under hjulen. Checklista under körning Lasten Är lastens säkring fortfarande intakt? Kör försiktigt Bilens köregenskaper och bromsförmåga ändras med påkopplad släpvagn.

13 Lastning av släpvagnen Det är viktigt att lasten på släpvagnen är säkrad på rätt sätt. Lättare gods såsom trädgårdsavfall och isolering säkras bäst med lastnät eller presenning. Tyngre gods säkrar du i släpvagnens lastöglor eller bindkrokar med hjälp av godkända spännband. Två olika surrningssätt Överfallssurrning Fäst surrningen på ena sidan flaket och drar den över lasten till andra sidan. På bilden är surrningen dragen i en slinga och kallas då dubbel överfallssurrning. Grimsurrning Dra surrningen från en lastögla i flaket fram om lasten och tillbaka till en lastögla. Så här kan du lasta långt gods Metod 1 Lägg brädorna mot släpvagnens främre läm. Överfallssurra lasten med överliggande spännband. Om lasten inte fyller ut släpvagnens bredd görs överfallssurrningen med extra rundtörn om lasten. Surrningar enligt ovan. Metod 2 Om inte lasten kan säkras mot släpvagnens främre läm ska den surras med en grimsurrning i färdriktningen och med överfallssurrning med eventuell extra rundtörn i sidled. Är du osäker använd grimsurrning även bakåt. Surrningar enligt bilder.

14 Så här lastar du tungt gods Tungt gods säkras bäst genom att ställas mot släpvagnens lämmar. Om inte lasten fyller ut hela flaket måste tomrummet mellan lasten och släpvagnens sidor fyllas ut med träklossar, lastpallar eller liknande. Gods som inte lastas tätt mot släpets lämmar måste surras. I färdriktningen med grimsurrning och med överfallssurrning i sidled och bakåt. Så här lastar du plattor och skivor Fyll ut eventuella tomrum med träklossar, reglar eller liknande som minst upp till lastens höjd. Om lasten inte stödjer mot någon fast del på släpvagnen måste den surras. Är skivorna eller plattorna både bredare eller längre än släpvagnen så bör du byta till en större släpvagn innan transporten påbörjas. Så här lastar du hjulburna fordon En bra grund är att fordonet står på släpvagnens flak med parkeringsbroms åtdragen och växel ilagd. Surra sedan alla hjulen på fordonet ner till släpvagnens lastöglor med hjulsurrningar. En hjulsurrning träs över hjulet och dras med surrningsspännaren ner mot flaket. Skillnaden på en hjulsurrning och ett vanligt spännband är att hjulsurrningen har en ring i änden istället för en krok. Man gör en ögla av surrningen och trär över hjulet. Spänn gärna surrningarna i kryss, det vill säga främre band bakåt och bakre band framåt. Utstickande last Om lasten sticker ut mer än en meter bakom släpvagnen så ska den markeras. Under mörker och i skymning/gryning ska lasten märkas ut med rött ljus och röda reflexer. Reflexerna ska sitta så pass lågt att de kan reflektera skenet från andra fordons halvljus.

15 Kultryck Kultrycket är en viktig komponent att ta hänsyn till för att säkerställa en trafiksäker färd med lastad släpvagn. Det handlar om viktfördelning av lasten och hur mycket vikt som läggs på dragfordonets dragkrok istället för släpvagnens axel. Maximalt kultryck står skrivet på släpvagnens kulkoppling och på dragfordonets dragkrok. Se till att dessa värden inte överskrids. För högt kultryck ökar risken för försämrad styrförmåga för dragfordonet genom att framhjulen kan lyftas. För lågt kultryck gör släpvagnen mycket instabil och riskerar också att lyfta dragfordonets bakhjul. Överlast Skulle släpvagnen överlastas, det vill säga att man överskrider maxlasten, så försämras köregenskaperna avsevärt både för dragfordonet och släpvagnen. Risken för förslitning och haveri är också påtaglig samt att garantin upphör att gälla. Tänk på detta framför allt när grus, sand, matjord eller annat tungt material lastas.

16 Skötselschema De rekommendationer vi ger i detta avsnitt är sådana punkter man som brukare av en släpvagn behöver hålla under uppsikt mellan de årliga serviceprogrammen som ska utföras av auktoriserad verkstad. Dessa skötselpunkter ersätter inte serviceprogrammet. Grundläggande översyn Efterdragning av hjulbultar. Mätning av däckslitage. Kontroll av elsystem och fungerande belysning. Kulkoppling Intervall: Var 100:e mil. Smörjpunkter 1. Smörj in kulskålens led. 2. Smörj in kopplingsarmens led. 3. Smörj säkerhetsindikeringen. 4. Smörj in kopplingsarmens kontaktytor. 5. Smörj in kulskålen. Påskjutsbroms Intervall: Var 100:e mil. Smörjpunkter 1. Smörj in dragröret under damasken. 2. Tryck in fett i lagerbussningen via smörjnipplarna. 3. Smörj in bromshävarmen. 4. Smörj fjädermagasinet i parkeringsbromsens handtag. OBS: Justering och inställning av bromssystem bör endast utföras av auktoriserad verkstad. Stödhjul och stödben Vissa modeller av vevbara stödhjul och bakre stödben är utrustade med smörjnipplar. I sådant fall tryck i fett i dessa var 100:e mil. I annat fall smörj lätt i vevanslutningen ovan på stödhjulet.

17 Produktspecifik skötsel Beroende av vilken släpvagn du köpt bör du undersöka respektive modells produktspecifika skötselrutin. Mer information om detta finner du längre bak under din släpvagns avsnitt. Men gemensamt för alla vagnar är det allmänna skötselschemat samt checklista före och efter körning (s.12). Rengöring Du ökar livslängden och andrahandsvärdet på din släpvagn om du håller den ren och fräsch. Generellt kan man säga att en släpvagn ska tvättas på samma sätt som en bil. Tvätta släpvagnen med ljummet vatten, schampo eller avfettning och tvättsvamp. Tänk på att inte tvätta vagnen vid dagvattenbrunnar eller avlopp då tvättmedlen kan skada kommunernas reningsverk. Vi rekommenderar att du tvättar på avsedda platser såsom tvätthallar eller bensinstationer där vattenavskiljning finns installerad. Tvätta alltid släpvagnen direkt efter körning på saltade vägar. Släpvagnar med ny galvanisering kan ta stor skada av salt och hjulsprut från dragfordonet. Låt därför galvaniseringen härda några veckor innan körning på saltade vägar påbörjas.

18 Elschema Din släpvagn har ett eget elsystem som kopplas mot dragfordonet via en 7-polig eller 13-polig kontakt. 7-polig kontakt Färg Benämning Funktion Effekt Gul 1/L Blinkers vänster 21W Blå 2 Dimbakljus 21W Vit 3/31 Jord - Grön 4/R Blinkers höger 21W Brun 5/58-R Bakljus höger 5W Röd 6/54 Bromsljus 21/5W Svart 7/58-L Bakljus vänster 5W 13-polig kontakt Färg Benämning Funktion Effekt Gul 1/L Blinkers vänster 21W Blå 2 Dimbakljus 21W Vit 3/31 Jord - Grön 4/R Blinkers höger 21W Brun 5/58-R Bakljus höger 5W Röd 6/54 Bromsljus 21/5W Svart 7/58-L Bakljus vänster 5W Svart Röd 8 Backljus 21W Brun Vit 9 Extra - Pluspolkabel - Röd 10 Extra - Laddning - Vit 11 Extra - Extra jord - Röd Blå 12 Extra - Ingen funktion - Vit 13 Extra - Extra jord - Obs! Om du använder 7- eller 13-polig adapter måste du alltid ta bort den från kontakten efter varje användning. I annat fall riskerar du att kontakten förstörs.

19 Däck Släpvagnens däck är en viktig komponent att underhålla. Framför allt gäller det att ha bra däckmönster och rätt däcktryck. Däcktryck Att ha rätt tryck i däcken på släpvagnen gör att släpvagnen rullar lättare, minskar bränsleförbrukningen för dragbilen, uppför sig bättre på vägen och klarar att hantera maxlasten bättre. Kontrollera alltid däcktrycket när däcken är kalla. Rekommenderat däcktryck skiljer sig mellan olika däckstorlekar. För att veta vilket däcktryck som gäller för just din släpvagn så ska du undersöka vad som står skrivet på däcket. På däckets utsida finns en hel del information såsom dimension, hur mycket vikt däcket klarar och rekommenderat däcktryck. På utsidan av däcket finns alltid en angivelse som kallas load range. Där finns oftast två olika angivelser load single och load dual. Vid däcktryckskontroll ska man alltid titta på indikeringen load single. Vill man uppnå belastningskapaciteten som står skrivet på däcket ska alltså angivet tryck finnas i däcket. Låt oss titta på ett exempel: På det här däcket står under Load Single 950 kg at 450 KPA (65 PSI) COLD. Det innebär att när däcket är kallt ska det ha däcktrycket 450 KPA eller 65 PSI för att klara maxbelastningen 950 kg.

20 Mönsterdjup Sommarväglag Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Däcket bör ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. Vinterväglag Under perioden 1 december till och med 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till släpvagnar med totalvikt om högst 3500 kg. Ålder på däck Det finns inget ålderskrav för däck. Vid de undersökningar som har gjorts har man inte kunnat se någon tydlig försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper. Men det är viktigt att mönsterdjup och dubbutstick är bra. Vinterdäck Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade däck. Däcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta med M+S, M-S, M.S, M&S eller Mud and Snow. Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del utav körbanan. Vinterdäck krävs under perioden 1 december till och med 31 mars om det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3500 kg. Om dragfordonet har dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck när det är vinterväglag. Kravet gäller även släpvagnar som har en totalvikt av högst 3500 kg och som dras av tunga fordon. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen odubbade eller dubbade vinterdäck. Undantag från kravet på vinterdäck kan göras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål. Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag. Om fordonet enligt vägtrafikregistret är trettio år eller äldre. Om du kör med saluvagnslicens (grönskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage. Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning. Om fordonets däck enligt uppgift i vägtrafikregistret har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre. Däck bör förvaras svalt, torrt och mörkt. Däck med dimensionen 10-tum Vi får många frågor om de minsta hjulen vi säljer på många släpvagnar, dimensionen 10-tum. Frågorna rör främst lastkapacitet, hastighetsklass och risk för däckexplosion på grund av värme. Här ger vi mer information om detta populära däck och svarar på en del frågor: Lastkapacitet Våra 10-tumsdäck klarar 750 kg i belastning vid rätt däcktryck. Däcktryck För att klara maximal belastning ska däcken ha trycket 6-6,5 Bar. Hastighetsklass Däcken ska klara 750 kg i maximalt 140 km/tim. Ventil 10-tumsdäck har en specialutvecklad ventil som klarar högre lufttryck. Däckexplosion Risken för däckexplosion ökar vid överlast och fel däcktryck. Plåtfälg 10-tum Klarar750 kg. Aluminiumfälg 10-tum Klarar 950 kg. Leder bort värme från däcket, har bättre balans än plåtfälg. Vinterdäck Se punkt 5 i avsnittet ovan Vinterdäck. Dubbdäck Vi har dubbdäck i dimensionen 10-tum. Ring oss för order

21 Allmänt om kapell Har du ett kapell på din släpvagn så finns det några saker man bör känna till. Du hittar allt under den här avdelningen. Öppning av kapell De flesta kapell vi tillverkar är av internationell TIR-modell. Det innebär att det nedtill på kapellet löper en plastbeklädd lina som säkrar kapellets stängning. Vill någon bryta sig in i kapellet måste denna lina forceras. Att öppna bakstammen på kapellet går till så här: Lossa nedre TIR-linan så att bakdelen på kapellet blir frikopplad. Lösgör kapellet från öglorna i lämmen. Lossa den platta plastremsan som sitter vävd mellan kapellets bakdel och kapellets sidor. Ta ur bakdelen av kapellet från fickan som förbinder långsidorna med bakdelen. Öppna bakdelen på kapellet och rulla eller lyft upp kapelldelen på taket. Har bakre delen inmonterade rullfjädrar så rullar kapellet automatiskt upp sig mot taket. Rengöring Ett kapell som hålls smutsigt en längre tid är svårt att få rent. Se därför till att kapellet hålls rent och rengörs efter körningar. Kapellet görs enklast rent med ljummet vatten och schampo eller vid hård nedsmutsning avfettning. Var försiktig vid tvätt med högtryckstvätt så att du inte sprutar för nära kapellduken. Risken finns då att det går hål på den eller att den nöts upp. Var extra försiktig om kapellet är screentryckt eller dekalsatt. Snömassor/Regnvatten Undvik att snö och regnvatten får bildas på kapellet. Med för stor vikt på kapellet så blir risken överhängande att konstruktionen ger vika och kapellet förstörs.

22 Allmän bruksanvisning för vagnar med aluminiumläm Öppning/ Stängning av lämmar 1. Tryck in säkerhetsknappen på lämlåset. 2. Fäll ut lämlåset. 3. Öppna lämlåsen i båda ändar av lämmen. 4. Öppna lämmen. 5. Gör tvärtom vid stängning av läm. Ta av läm och hörnstolpe 1. Fäll ut lämmen i linje med flaket. 2. Dra ur lämmen från gångjärnen. 3. Ta sedan ur hörnstolpen ur dess fäste. Obs: Vissa lämmar är tunga och svårhanterade. Var därför gärna två personer när detta görs.

23 Multitransport Adam Produktspecifik bruksanvisning Tippa flaket (enkelverkande hydraulpump) 1. Lossa de två flaklåsen som håller flaket mot undre chassit. 2. Skruva ut ställventilen på hydraulpumpen maximalt. 3. Sätt i pumphandtaget i hydraulpumpen och börja pumpa. 4. Sluta tippa när de två bakre stödbenen under flaket når marken. 5. Tippa tillbaka flaket genom att skruva in ställventilen försiktigt. 6. Glöm inte att sätta fast flaklåsen igen. Tippa flaket (dubbelverkande hydraulpump) 1. Lossa de två flaklåsen som håller flaket mot undre chassit. 2. På hydraulpumpen sätts ventilsprinten i uppåtläge. 3. Sätt i pumphandtaget i hydraulpumpen och börja pumpa. 4. Sluta tippa när de två bakre stödbenen under flaket når marken. 5. Tippa tillbaka flaket genom att sätta ventilsprinten i nedåtläget och pumpa. 6. Glöm inte att sätta fast flaklåsen igen. Tippa flaket (elektrisk hydraulpump) 1. Lossa de två flaklåsen som håller flaket mot undre chassit. 2. Slå till huvudbrytaren så att elpumpen blir strömsatt. 3. Tryck på uppknappen på kabel-/radiofjärrkontroll. 4. Sluta tippa när de två bakre stödbenen under flaket når marken. 5. Tippa tillbaka flaket genom att trycka på nedknappen på kabeleller radiofjärrkontroll. 6. Glöm inte att slå av huvudströmbrytaren och sätta fast flaklåsen igen.

Kontrollera före färd

Kontrollera före färd SLÄPVAGNS- HANDBOK Medlem i Släpvagnshandboken gäller för modeller fr.o.m 2001 Vi reserverar oss för ändringar och tryckfel. Kontrollera före färd - att dragkulan har gått in i kulhandsken. Kulkopplingarna

Läs mer

Allmänna körkortsregler

Allmänna körkortsregler Allmänna körkortsregler För att framföra bil med släpvagn krävs minst ett bilkörkort med behörighet B och i vissa fall behörighet BE. Obs: Fr.o.m 19 Januari 2013 inför Riksdagen en möjlighet att ta utökad

Läs mer

Instruktionsbok. husvagnar. Weltweit Nummer 1

Instruktionsbok. husvagnar. Weltweit Nummer 1 Instruktionsbok husvagnar Weltweit Nummer 1 Vi gratulerar till ditt val av HOBBY husbilen och hoppas att den alltid är en trogen reskamrat. Läs noga igenom instruktionsboken även om du redan tidigare kört

Läs mer

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Nya regler för släpvagnskörning 19 januari 2013 började nya körkortsregler att gälla

Läs mer

Instruktionsboken Husbilen Van Exclusive, Toskana Exclusive och Sphinx. Version 08/2011

Instruktionsboken Husbilen Van Exclusive, Toskana Exclusive och Sphinx. Version 08/2011 Instruktionsboken Husbilen Van Exclusive, Toskana Exclusive och Sphinx S Version 08/2011 Inledning Bäste husbilsägare, Vi gratulerar dig till köpet av din nya husbil från HOBBY. Det förtroende du ger oss

Läs mer

Din elrullstol. att använda och sköta en elrullstol

Din elrullstol. att använda och sköta en elrullstol att använda och sköta en elrullstol Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2008 Ursprunglig författare: Robert Nyström Textrevidering: Lars Wärnberg, HI Ansvarig informatör: Anna Karbin-Lund, HI Original: Svensk

Läs mer

Instruktionsboken Husbilen VAN och Siesta. Version 08/2011

Instruktionsboken Husbilen VAN och Siesta. Version 08/2011 Instruktionsboken Husbilen VAN och Siesta S Version 08/2011 Inledning Bäste husbilsägare, Vi gratulerar dig till köpet av din nya husbil från HOBBY. Det förtroende du ger oss är vår sporre och vår skyldighet

Läs mer

Instruktionsbok husvagnar

Instruktionsbok husvagnar Instruktionsbok husvagnar Version 07/2011 S Välkomstsida Bäste husvagnsägare, Vi gratulerar dig till köpet av din nya HOBBY-husvagn. Det förtroende du ger oss är vår sporre och vår skyldighet att år för

Läs mer

FORDONS LAST OCH VIKT

FORDONS LAST OCH VIKT FORDONS LAST OCH VIKT 164 Lastning och fördelning av last Före lastning ska du som förare förvissa dig om att det fordon som skall användas är lämpligt för lasten och att fordonsekipagets lastkapacitet,

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Sveriges Trafikskolors Riksförbund Titel Mc-boken Art nr 1030 Upplaga 9:e utgåvan Produktion STR Service AB, Landskrona Tryck Elvins Grafiska, Helsingborg, 2010 Foto Johan Lundberg, Göteborg Sunrise Videoteknik

Läs mer

125T - 130T - 140T 3W & 4W

125T - 130T - 140T 3W & 4W Sverige Bruksanvisning Mini Crosser 125T - 130T - 140T 3W & 4W Serie nummer : - - Serienummer År Månade Mini Crosser T 3W Mini Crosser T 4W Stregkode Leveransdatum år mån dag Den här bruksanvisning har

Läs mer

Information från Motormännens Juristavdelning PRIVATIMPORT AV BIL 2008-02-04

Information från Motormännens Juristavdelning PRIVATIMPORT AV BIL 2008-02-04 Information från Motormännens Juristavdelning PRIVATIMPORT AV BIL 2008-02-04 1 Register A. Inledning s. 3 B. Att importera från annat EU-land s. 3 B 1. Varifrån är det bäst att köpa bilen? s. 3 B 2. Hur

Läs mer

TILL hantverkare TIps TILL dig som är hantverkare

TILL hantverkare TIps TILL dig som är hantverkare TI LL hantverkare tips till dig som är hantverkare Checklista Jag har visat kunden att jag har F-skattsedel behörighet försäkring Jag och kunden har kommit överens om arbetets omfattning när arbetet ska

Läs mer

GRATTIS TILL ER NYA KABE

GRATTIS TILL ER NYA KABE GRATTIS TILL ER NYA KABE Vi gratulerar till Ert val av husvagn. Ett val som Ni inte behöver ångra då det är vår fulla övertygelse att husvagnen kommer att motsvara Era ställda förväntningar. KABE-vagnen

Läs mer

Garantier och allt annat du behöver för ett tryggt och enkelt bilinnehav.

Garantier och allt annat du behöver för ett tryggt och enkelt bilinnehav. Garantier och allt annat du behöver för ett tryggt och enkelt bilinnehav. Företagets transportbilar ska aldrig vara ett bekymmer. När bilarna står stilla stannar affärerna för många företag. Men det finns

Läs mer

Instruktionsbok. Innehåll 1 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER... 6 2 MONTERINGSINSTRUKTIONER... 21 3 BRUKSANVISNING... 58

Instruktionsbok. Innehåll 1 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER... 6 2 MONTERINGSINSTRUKTIONER... 21 3 BRUKSANVISNING... 58 K2 FeedRobot K2 FeedRobot SV Utgåva 2, 2010-12 1 988791 Innehåll 1 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER................................ 6 2 MONTERINGSINSTRUKTIONER.........................................

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK HUSVAGN SPORT

INSTRUKTIONSBOK HUSVAGN SPORT INSTRUKTIONSBOK HUSVAGN SPORT observera Anvisningar: Det sker hela tiden en konstant vidareutveckling av våra husbilar/ husvagnar. Vi ber om förståelse för att det föreligger förbehåll för ändringar i

Läs mer

Leverans- och garantibestämmelser för reservdelar och reparationer hos Swecon

Leverans- och garantibestämmelser för reservdelar och reparationer hos Swecon 1 (4) Leverans- och garantibestämmelser för reservdelar och reparationer hos Swecon När du köper reservdelar eller reparation hos Swecon Anläggningsmaskiner AB gäller i första hand garantibestämmelserna

Läs mer

Konsumenträttsliga riktlinjer

Konsumenträttsliga riktlinjer Konsumenträttsliga riktlinjer Konsument verket ombudsmannen Felansvar och garanti vid bilköp 12.12.2007 I den här anvisningen behandlas principer för felansvar och garanti vid bilköp. Anvisningarna gäller

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK HUSVAGN

INSTRUKTIONSBOK HUSVAGN INSTRUKTIONSBOK HUSVAGN OBSERVERA ANVISNINGAR! Det sker hela tiden en konstant vidareutveckling av våra husbilar/ husvagnar. Vi ber om förståelse för att det föreligger förbehåll för ändringar i utrustningen,

Läs mer

BRUKSANVISNING 2013. 125 Duke EU 200 Duke EU 200 Duke MAL. Art.nr 3211963sv

BRUKSANVISNING 2013. 125 Duke EU 200 Duke EU 200 Duke MAL. Art.nr 3211963sv BRUKSANVISNING 2013 125 Duke EU 200 Duke EU 200 Duke MAL Art.nr 3211963sv KÄRA KTM-KUND 1 KÄRA KTM-KUND Vi gratulerar dig till ditt köp av en KTM motorcykel. Du äger nu en modern, sportig motorcykel som

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning JURIDIKSKOLA Innehållsförteckning Skall man som konsument behöva acceptera fel i vara? sid 4 Är alla fel lika allvarliga? sid 4 Vågar man ge rekommendationer till kunder? sid 5 Vad har vi för upplysningsplikt?

Läs mer

Inledning. Uppdaterad 20130919/SH. Uppdaterat 20140603/BR

Inledning. Uppdaterad 20130919/SH. Uppdaterat 20140603/BR UPPDATERING maj 2014 Elektronikbranschens Eftermarknadsutbildning KOMPENDIUM Version 2 Uppdaterad 20130919/SH. Uppdaterat 20140603/BR Inledning Detta utbildningshäfte har tagits fram till dig som säljer

Läs mer

GRATTIS TILL ER NYA KABE

GRATTIS TILL ER NYA KABE GRATTIS TILL ER NYA KABE Vi gratulerar till Ert val av husvagn. Ett val som Ni inte behöver ångra då det är vår fulla övertygelse att husvagnen kommer att motsvara Era ställda förväntningar. KABE-vagnen

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Kom ihåg att dina däck är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det betyder att alla bilens säkerhetssystem sätts

Läs mer

Allmänna villkor Leaseonline AB

Allmänna villkor Leaseonline AB Allmänna villkor Leaseonline AB 1. Villkor - Avtal Om Underhållsservice OBS! Det åligger Leasetagaren att boka in och utföra service på Fordonet vid rätt tidpunkt enligt respektive biltillverkares servicerekommendationer.

Läs mer

för leverans med montage av maskiner samt annan mekanisk, elektrisk och elektronisk utrustning inom och mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige.

för leverans med montage av maskiner samt annan mekanisk, elektrisk och elektronisk utrustning inom och mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige. Allmänna bestämmelser för leverans med montage av maskiner samt annan mekanisk, elektrisk och elektronisk utrustning inom och mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige. NLM 10 Utgivna år 2010 av DI, Danmark,

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd 1 Säkerhetsinstruktioner och användningsråd INLEDNING Däcket är den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

Bruksanvisning F 800 R

Bruksanvisning F 800 R Bruksanvisning F 800 R BMW Motorrad The Ultimate Riding Machine Fordons-/återförsäljaruppgifter Fordonsdata Återförsäljaruppgifter Modell Kontaktperson vid service Ramnummer Fru/Herr Färgkod Telefonnummer

Läs mer