Tjänsteskrivelse för beslut om bildande av länsgemensamt kommunalt bolag för turistbyrå- och destinationsutveckling (nya Visit Dalarna)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse för beslut om bildande av länsgemensamt kommunalt bolag för turistbyrå- och destinationsutveckling (nya Visit Dalarna)"

Transkript

1 / (11) Vår adress Näringslivskontoret Borlänge kommun Adress Kommunfullmäktige Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Angelica Ekolm Nämnd Datum Tjänsteskrivelse för beslut om bildande av länsgemensamt kommunalt bolag för turistbyrå- och destinationsutveckling (nya Visit Dalarna) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Att godkänna Beslutsunderlaget Visit Dalarna, daterat Att godkänna Att utse Att godkänna Förslag till bolagsordning Utveckling i Dalarna Holding AB. Förslag till ägardirektiv Utveckling i Dalarna Holding AB. Förslag till aktieägaravtal Utveckling i Dalarna Holding AB, med bilaga avseende Visit Dalarna AB. Kommunens andel av aktiekapitalet i Utveckling i Dalarna Holding AB, inklusive angivet ovillkorat kapital, enligt bilagd sammanställning samt att detta betalas ut. Föreslagen överlåtelse av aktierna i Visit Dalarna AB till Utveckling i Dalarna Holding AB. Föreslaget förvärv av aktierna i Visit Dalarna AB av Utveckling i Dalarna Holding AB En ledamot i styrelsen för Utveckling i Dalarna Holding AB. Ett ombud till årsstämma i Utveckling i Dalarna Holding AB. Förslag till bolagsordning Visit Dalarna AB. Förslag till ägardirektiv Visit Dalarna AB. Kommunens andel av aktiekapitalet i Visit Dalarna AB, inklusive angivet ovillkorat kapital, enligt bilagd sammanställning samt att detta betalas ut. Föreslagen utdelning och överlåtelse av inkråm och avtal från dagens destinationsbolag till Visit Dalarna AB.

2 / (11) Förslag till Samverkansavtal mellan Visit Dalarna AB och näringslivets ekonomiska förening. Att godkänna Att genomföra Förslag till Grundavtal mellan kommunen och Visit Dalarna AB. Förslag till Samverkansavtal mellan Visit Dalarna AB och näringslivets ekonomiska förening. Överföring av kommunens turistbyråverksamhet med därtill hörande finansiering till Visit Dalarna AB. Verksamhetsövergång från den kommunala organisationen till Visit Dalarna AB när detta är tillämpligt. För verkställande av KF:s beslut ovan, beslutar KF Att delegera till Region Dalarna att För kommunens räkning hantera bildande av bolaget Utveckling i Dalarna Holding AB och ändringar i befintliga Visit Dalarna AB samt de frågor som är förenade med verksamhetens grundande. För kommunens räkning hålla årsstämma i Utveckling i Dalarna Holding AB för att fastställa bolagsordning, fastställa ägardirektiv och tillsätta styrelse. För kommunens räkning hålla årsstämma i Visit Dalarna AB för att fastställa bolagsordning, fastställa ägardirektiv och tillsätta styrelse. Underteckna nödvändiga handlingar för att kunna utföra delegerat uppdrag. Att ge fullmakt åt Region Dalarna att För kommunens räkning hantera eventuella formalia- eller andra smärre justeringar som kan följa av Bolagsverkets påpekanden i samband med registreringen av Utveckling i Dalarna Holding AB och Visit Dalarna AB hos Bolagsverket. Att uppdra till årsstämma i befintligt ägarbolag att Fatta beslut om aktieöverlåtelse från respektive destinationsbolag till Utveckling i Dalarna Holding AB. Fatta beslut om inkråmsöverlåtelse från respektive destinationsbolag till Visit Dalarna AB. Att instruera ombud vid årsstämma i Utveckling i Dalarna Holding AB att Fastställa förslag till bolagsordning och ägardirektiv samt tillsätta styrelse. Lämna instruktioner att fastställa bolagsordning och ägardirektiv samt tillsätta styrelse i Visit Dalarna AB. Att ovan nämnda beslut gäller under förutsättning att samtliga kommuner och samtliga ägar-/destinationsbolag med kommunalt ägande fattar motsvarande beslut.

3 / (11) Sammanfattning av ärendet Med bakgrund i att beslutet i Orsa kommunfullmäktige att till det nybildade bolaget Nya Visit Dalarna överföra kommunens turistbyrå- och destinationsutvecklingsfunktioner under hösten 2015 överklagades, avbröts den då pågående processen i samtliga länets kommuner. Som alternativ föreslogs alla kommuner uppdra till Region Dalarna att genomföra upphandlingen för deras räkning enligt LOU av turistbyrå- och destinationsutvecklingsfunktionerna i enlighet med tillämpliga delar av det avtal (Beslutsunderlag Nya Visit Dalarna ) kommunerna ursprungligen fattat beslut om. Kommunfullmäktige i Borlänge beslutade ( 47) att uppdra till Region Dalarna att förbereda upphandling av turistbyrå och destinationsutvecklingsfunktionerna. I samband med utredningen kring förutsättningarna för en upphandling väcktes frågan om ett för länets kommuner gemensamt kommunalt bolag med uppgift att driva turistbyråoch destinationsutvecklingsfunktionerna. Arbetet med att undersöka förutsättningarna för en gemensam upphandling avbröts då, vilket redovisas i ett särskilt ärende. Nu föreliggande förslag är att länets kommuner bildar ett gemensamt och till lika delar ägt ägarbolag, arbetsnamn: Utveckling i Dalarna Holding AB, med 100 % kommunalt ägande. I styrelsen föreslås de 15 KSO sitta. Bolaget har ingen verksamhet utöver att för dalakommunernas räkning kontrollera det kommunala ägandet i dotterbolag. Detta bolag äger i sin tur till 100 % dotterbolaget Visit Dalarna AB. I detta bolag sker arbetet med den kommunala turistbyrå- och destinationsutvecklingsverksamheten, som alltså överförs dit från respektive kommun. I denna styrelse sitter kommunala företrädare och det är möjligt att också ta in företrädare för turistnäringen. Länets kommuner kontrollerar bägge bolagen. Mera om detta nedan. Den verksamhet som ska bedrivas, är densamma som var tilltänkt inför Nya Visit Dalarna. Verksamheten beskrivs ingående i bilaga Beslutsunderlag Visit Dalarna, daterat Detta ärende presenterar de förslag till bolagsordningar, ägardirektiv och aktieägaravtal samt samverkansavtal som härrör till de ovan redovisade föreslagna bolagen och den verksamhet som ska bedrivas. En arbetsgrupp bestående av advokat Hans Jones, Sylwan & Fenger-Krog, Carl Johan Ingeström, Visit Södra Dalarna och Magnus Höög, Region Dalarna har tagit fram förslaget. Under arbetets gång har delpresentationer gjorts inför Region Dalarnas direktion och länets kommunchefer i olika grupperingar. Företrädare för besöksnäringen har hållits informerade. Olika avstämningar har gjorts med kommunjurister i länet och SKL:s juridiska avdelning.

4 / (11) Ekonomiska konsekvenser Underlag för ekonomiska beslut för respektive kommun avs bildandet av Utveckling i Dalarna Holding AB samt Visit Dalarna AB enligt bifogade bolagsordningar, aktieägaravtal, ägardirektiv och grundavtal; FÖR UTVECKLING I DALARNA HOLDING AB Kommun Aktiekapital Ovillkorat tillskott Älvdalen Malung-Sälen Orsa Mora Rättvik Leksand Vansbro Gagnef Borlänge Falun Ludvika Smedjebacken Säter Hedemora Avesta SUMMA FÖR VISIT DALARNA AB Kommun Aktiekap. Ovillkorat Tillskott Grundavtal Bidrag till sammansl. Älvdalen Malung-Sälen Orsa Mora Rättvik Leksand Vansbro Gagnef Borlänge Falun Ludvika Smedjeb Säter Hedemora Avesta SUMMA Nivån på grundavtalet utgår från nu gällande. Från och med 2019 skall en ny finansieringsmodell gälla för kommunernas finansiering. Förslag till ny finansieringsmodell skall

5 / (11) presenteras under Q och beslutas av respektive avtalspart senast Q Modellen skall baseras på a) omfattning av lokal turistbyrå-verksamhet och b) en övrig fördelning av ersättning för gemensamma kostnader som beräknas på en indexfördelning mellan kommunens antal innevånare och turistekonomiska omsättning enligt TEMmodellen samt c) behov av särskild destinationsutveckling. Vidare skall utarbetas ett kostnadstak eller en avgiftsmodell för att vissa kommuner med mycket stor besöksnäring inte ska drabbas av orimliga avgifter. För Borlänge kommun handlar det därtill om en engångskostnad på totalt kr i aktiekapital, kr i ovillkorat tillskott samt kr i bidrag till sammanslagningskostnader. I samband med avveckling av Visit Södra Dalarna AB sker ekonomisk utdelning till kommunerna och utifrån 2015 års utfall beräknas summan uppgå till kr/kommun. Engångskostnaderna ryms därigenom inom befintlig budget. Kommande hantering Nedanstående stycken är en processförklaring och redogörelse för de beslut som nu behöver fattas i respektive berörd kommun och övriga aktörer. VAD SKALL KOMMUNEN GÖRA 1. Beredning i relevant/behörig nämnd. Detta innebär att ta fram förslag till beslut till KF. Beslutet omfattar att godkänna samtliga dokument, nominera styrelseledamot till Utveckling i Dalarna Holding AB, bildande av bolag, godkänna överlåtelser av verksamheter, beslutsunderlag rörande Visit Dalarna AB samt delegera att genomföra och underteckna avtalen. Dokumenten omfattar bland annat grundavtal, aktieägaravtal, bolagsordningar, ägardirektiv, samverkansavtal mm. 2. Kommunfullmäktige fattar beslut enligt ovan med nödvändiga delegeringar, förslagsvis till Region Dalarna, när besluten har vunnit laga kraft. VAD SKALL BOLAGEN GÖRA Avser befintliga destinationsbolag, Visit Dalarna AB samt nya Utveckling i Dalarna Holding AB. Utveckling i Dalarna Holding AB Moderbolaget bildas med kr aktiekapital Inget privat ägande. Kommuner äger i lika delar. Kommunal styrning genom bolagsordning, ägardirektiv och aktieägaravtal. De befintliga destinationsbolagen Paketera Visit Dalarna AB. Det vill säga överlåta avtal och tillgångar från befintliga destinationsbolag till Visit Dalarna AB. Godkännande av paketeringen av stämmorna i respektive ägarbolag. Utdelning av kvarstående medel efter överlåtelse. Dessa tillskjuts senare till Visit Dalarna AB som startkassa genom aktieägartillskott. Överlåta aktierna i Visit Dalarna till Utveckling i Dalarna Holding AB. Avveckling av gamla destinationsbolag alternativt ge dem annan användning.

6 / (11) Visit Dalarna AB Överta avtal och tillgångar enligt paketeringen ovan. Teckna grundavtal med kommuner, samverkansavtal med näringslivet med mera. VAD SKALL PRIVATA BESÖKSNÄRINGEN GÖRA Bilda ny ekonomisk förening: Dalarnas Besöksnärings ekonomiska förening. Ta beslut på årsstämma om fusion av samtliga befintliga föreningar för att uppgå i den nybildade ekonomiska föreningen. Den nya föreningen tecknar samarbetsavtal med Visit Dalarna AB. PROCESS EFTER BESLUT SOM VUNNIT LAGA KRAFT Enligt tidigare beslut i KF delegera till RD att: Bilda Utveckling i Dalarna Holding AB med tillhörande aktiekapital mm. Hålla stämma i Utveckling i Dalarna Holding AB för att tillsätta styrelse och fastställa ägardirektiv. Hålla stämma i Visit Dalarna AB för att tillsätta styrelse och fastställa ägardirektiv. Registrera ändringar mm hos Bolagsverket. Visit Dalarna skall underteckna behövliga avtal för att genomföra tidigare angiven processordning dvs paketering och överlåtelse av aktier i Visit Dalarna. Samt Skriva avtal med kommunerna. Skriva avtal med näringslivsföreningen. Befintliga destinationsbolag skall överlåta sina verksamheter och därefter dela ut kvarvarande vinstmedel eller förfoga över dem på annat sätt. De ska även tillskjuta pengar till Visit Dalarna AB enligt finansieringsmodell. Kommunal kompetens, upphandling och konkurrensfrågor Under processen med att utveckla ärendet har arbetet hittills haft att förhålla sig till Lagen om offentlig upphandling (nedan LOU), Kommunallagen (nedan KL) och Konkurrenslagen (nedan KKL). I fall att det kan komma att bli fråga om överföring av personal till Visit Dalarna kommer reglerna om verksamhetsöverföring enligt LAS och MBL att bli aktuella. Detta behandlas dock inte här. Kommunala kompetensen Vad som är bolagsrättsligt möjligt kan för kommunala bolag begränsas av kommunalrättens kompetensregler. Den allmänna kompetensregeln återfinns i KL 2:1: Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens eller landstingets område eller deras medlemmar och som inte skall handhas enbart av staten, en annan kommun, ett annat landsting eller någon annan. Längre ned i kapitel 2 berörs frågan om kommunal näringsverksamhet närmare: Särskilt om näringsverksamhet m.m.

7 / (11) 7 Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget. 8 Kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget. Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas bara om det finns synnerliga skäl för det. Verksamheten ska vara nyttig för medborgarna och falla inom den kommunala kompetensen. Var arbetet eller tjänstens utövande kan ske begränsas av den så kallade lokaliseringsprincipen. Det kommunala ändamålet med verksamheten ska fastställas, enligt KL 3:17. Kommunen bör sedan i ägardirektiv utveckla hur ändamålet med verksamheten ska uppnås. Observera att 3:1 i Aktiebolagslagen (ABL) talas om föremålet för bolagets verksamhet. Skillnaden ligger i att föremålet anger vad bolaget ska ägna sig åt, ändamålet anger syftet med verksamheten. Ändamålet tas in i bolagsordningen. Anledningen till att det kommunala ändamålet måste komma till uttryck i bolagsordningen och inte endast i exempelvis ägardirektiv är att det följer motsatsvis av ABL 3:3 att ett aktiebolag anses ha till syfte att verka för avkastning (vinstsyfte) om inte annat anges i bolagsordningen. Turistfrågor i en kommun anses i praxis ligga inom ramen för det allmänna intresset enligt KL 2:1 ovan. Det finns inga kvantitativa krav på detta allmänna intresse. En kommun får också köpa och sälja varor och tjänster. Den kompetensenliga grunden skulle därför vara för handen för att länets kommuner ska kunna föra samman sina respektive destinationsutvecklings- och turistbyråverksamheter till ett gemensamt ägt kommunalt bolag. En viktig fråga i förberedelsearbetet har varit att klara ut om den bokningsplattform som är en central del av destinationsutvecklingen i Dalarna, är förenlig med den kommunala kompetensen. Det entydiga beskedet från SKL:s juridiska enhet är att bokningsplattformen är att betrakta som kompetensenlig. Detta därför att plattformen är en del av det totala arbetet med turistfrågor i Dalarna. Den är också ett hjälpmedel för branschens utveckling och riktar sig inte mot ett enskilt företag. Plattformen är vidare att se som en angelägenhet av allmänt intresse. Det är emellertid mycket viktigt att uppgifterna för Visit Dalarna AB begränsas till vad som utgör kommunala angelägenheter på näringslivets område. Detta måste beaktas då samverkan sker med näringen och den ekonomiska förening de avser att organisera sig i. Grunden för ett kommunalt bolag Den juridiska grunden för helägda kommunala bolag regleras i KL kap 3: Överlämnande av vården av kommunala angelägenheter 16 Kommuner och landsting får efter beslut av fullmäktige lämna över vården av en kommunal angelägenhet till en juridisk person eller en enskild individ. Om det i lag eller förordning anges att angelägenheten ska bedrivas av en kommunal nämnd eller om den innefattar myndighetsutövning, får den dock inte överlämnas med stöd av denna bestämmelse. Bestämmelser om allmänhetens rätt att ta del av handlingar hos vissa juridiska personer

8 / (11) enligt 3 kap. 16 a 18 b, finns i 2 kap. 3 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Lag (2014:573). Kommunala bolag 16 a Med ett helägt kommunalt bolag avses ett aktiebolag där kommunen eller landstinget direkt eller indirekt innehar samtliga aktier. Med ett delägt kommunalt bolag avses ett aktiebolag eller handelsbolag där kommunen eller landstinget bestämmer tillsammans med någon annan. Lag (2014:573). 17 Om en kommun eller ett landsting med stöd av 16 lämnar över vården av en kommunal angelägenhet till ett helägt kommunalt bolag, ska fullmäktige 1. fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten, 2. se till att det fastställda kommunala ändamålet och de kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten anges i bolagsordningen, 3. utse samtliga styrelseledamöter, 4. se till att det anges i bolagsordningen att fullmäktige får ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas, 5. utse minst en lekmannarevisor, och 6. se till att bolaget ger allmänheten insyn i den verksamhet som genom avtal lämnas över till privata utförare. Lag (2014:573). 18 Innan vården av en kommunal angelägenhet lämnas över till ett delägt kommunalt bolag, ska fullmäktige se till att bolaget blir bundet av de villkor som avses i 17 i en omfattning som är rimlig med hänsyn till andelsförhållandena, verksamhetens art och omständigheterna i övrigt. I delägda kommunala bolag som inte omfattas av 2 kap. 3 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), ska fullmäktige verka för att allmänheten ska ha rätt att ta del av handlingar hos bolaget enligt de grunder som gäller för allmänna handlingars offentlighet i 2 kap. tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen. Lag (2014:573). 18 a Till lekmannarevisor i hel- eller delägda kommunala bolag ska fullmäktige utse någon av de revisorer som enligt 9 kap. 1 valts för granskning av styrelsen och övriga nämnders verksamhet. Lag (2014:573). 17 tar sikte på företag som den enskilda kommunen eller landstinget äger eller bildar ensam, medan 18 reglerar vad som kallas samverkansfallen. Självklart måste även samverkansfallen ligga inom den kommunala kompetensen. När det endast är landsting och kommuner som är delägare får bestämmelsen i 17 i tillämpliga delar anses gälla fullt ut gentemot samtliga delägare. Något bestämt besked om hur paragrafen generellt ska tolkas kan inte fås. Rättsfallen om kommunala bolag är fåtaliga och mestadels gamla. Det är dock klart att kommunen/landstinget i alla samarbetssituationer måste verka för att villkoren i 17 blir gällande i rimlig utsträckning. Det bör också vara så att de ska kunna tilllämpas fullt ut med hänsyn tagen till att det är flera inblandade i bolag som ägs helt av flera kommuner och landsting. Styrelsen Kommunfullmäktige ska alltid utse samtliga styrelseledamöter i helägda kommunala bolag. ABL 8:8 möjliggör denna konstruktion. I fall med flera kommunala ägare ska principerna i KL 3:17 tillämpas på det sätt som ägarna kommer överens om. Det kan då komma att bli fråga för en rimlighetsbedömning enligt KL 3:18 ovan.

9 / (11) Förslaget arbetar med ett moderbolag, Utveckling i Dalarna Holding AB, som ägs till 1/15-del av var och en av Dalarnas kommuner. Till styrelsen i detta bolag utser vart och ett av länets kommunfullmäktige en ledamot och en ersättare. Till styrelsen i dotterbolaget Visit Dalarna AB måste emellertid en rimlig avvägning göras eftersom det till exempel inte går att garantera att samtliga fullmäktige fattar samma beslut. Under diskussion med SKL:s jurister har lösningen satts till att styrelsen i Utveckling i Dalarna utgör valberedning inför årsstämmans val av styrelse i Visit Dalarna. Styrelsen i Utveckling i Dalarna instruerar sedan ombudet vid årsstämman i Visit Dalarna att rösta enligt förslag. På detta sätt kan då den kommunala styrelsekontrollen över bägge bolagen utövas. Samtidigt utgör KL inget hinder mot att styrelsen i Visit Dalarna helt eller delvis väljs på professionella grunder, under förutsättning att partierna är överens och proportionellt val inte begärs. Det finns inga krav på att styrelseledamot ska vara folkbokförd i den aktuella kommunen. En styrelseledamot i ett kommunalt bolag är inte heller förtroendevald i KL:s mening. Upphandlingsskyldighet? En grundläggande fråga har under utredningen har varit hur kommunerna ska kunna handla sin turistbyrå- och destinationsutvecklingsverksamhet direkt från det tänkta bolaget Visit Dalarna AB. För att detta ska vara möjligt och att skyldighet att upphandla inte ska inträffa måste två kriterier vara uppfyllda. Kontrollkriteriet är uppfyllt om en kommun utövar motsvarande kontroll över sitt bolag som den gör över sin egen förvaltning. KF ska då se till att man får ta ställning innan beslut fattas som är av principiell beskaffenhet eller annars är av större vikt. Aktiebolaget blir bundet av reglerna om KF:s ställningstagande genom bestämmelser i bolagsordningen, genom ägardirektiv som fastställs på bolagsstämma eller genom avtal. Om kommunen ska anses kunna uppfylla kontrollkriteriet i det så kallade Teckal-undantag som skrivits in i LOU 2:10a, krävs det att man lägger fast i vilka fall KF ska ta ställning eller vilka beslut i bolaget som ska vara förbehållna bolagsstämman. Det ställs samma krav på styrning, insyn och kontroll oavsett om verksamheten bedrivs av moderbolaget eller av ett av moderbolaget helägt dotterbolag. I de förslag till bolagsordningar, ägardirektiv och aktieägaravtal som ligger bilagda till ärendet har dessa kontrollfunktioner skrivits in. Verksamhetskriteriet syftar till att det kontrollerade företaget ska bedriva huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den som kontrollerar den. Med andra ord ska det kommunala bolaget bedriva sin huvudsakliga verksamhet inom ramen för aktuell tilldelning mot sin ägare kommunen. Direktiven till upphandlingslagstiftningen (2014/24/EU) anger att minimum 80 % av verksamheten ska bedrivas mot ägaren. Krock med konkurrenslagens regler? En kommunal affärsverksamhet ska inte bara följa KL, utan måste som all affärsverksamhet agera i överensstämmelse med gällande konkurrensrätt. Det finns en konflikt mellan de bägge systemen. KL:s bestämmelser om kommunal verksamhet syftar till att förse en kommuns medlemmar med allmänna nyttigheter utan inslag av vinstintresse. KKL

10 / (11 ) reglerar verksamheter inom näringslivet som präglas av ett övergripande vinstsyfte. En konfliktlösningsregel infördes 2009, som säger följande (3:27 KKL): Staten, en kommun eller ett landsting får förbjudas att i en säljverksamhet som omfattas av 1:5 första stycket tillämpa ett visst förfarande, om detta 1 snedvrider, eller är ägnat åt att snedvrida, förutsättningarna för en effektiv konkurrens på marknaden, eller 2 hämmar, eller är ägnat att hämma, förekomsten eller utvecklingen av en sådan konkurrens. Förbud får inte meddelas för förfaranden som är försvarbara från allmän synpunkt. En kommun eller ett landsting får även förbjudas att bedriva en viss säljverksamhet i fall som avses i första stycket. En sådan verksamhet får dock inte förbjudas, om den är förenlig med lag. 1:5 anger: I denna lag avses med företag en fysisk eller juridisk person som driver verksamhet av ekonomisk eller kommersiell natur, dock inte till den del verksamheten består i myndighetsutövning. Konfliktlösningsregeln omfattar säljverksamhet av kommersiell eller ekonomisk natur som kommun bedriver oavsett om det finns något vinstsyfte. En verksamhet som ger upphov till snedvridning av konkurrensen kan vara försvarbar från allmän synpunkt. Det kan till exempel röra sig om att tillfredsställa ett behov av en verksamhet hos det allmänna. Det får då göras en bedömning av den aktuella verksamhetens effekt på konkurrensen på lång sikt och en intresseavvägning mellan konkurrensintresset och de skäl som åberopas för beteendet. Ett generellt krav på Visit Dalarnas verksamhet bör vara att prissättningen på de tjänster som ska bedrivas ska vara sådan att den ger täckning för alla de kostnader som är hänförliga till verksamheten såväl direkta kostnader som relevant del av indirekta kostnader. Den verksamhet som ska bedrivas måste utföras så att alla nyttjare av tjänsten blir neutralt och objektivt behandlade, till exempel i prissättningen. Visit Dalarnas tjänster bör i normalfallet inte bedrivas på ett sätt som leder till konkurrensbegränsningar, oavsett om det vore försvarbart ur allmän synpunkt. Det får inte heller förekomma någon diskriminering och vägran att ge tillträde till någon av Visit Dalarna AB:s nyttigheter. Dock kan en nyttjare som vill använda Visit Dalarnas tjänster för nyttjande utanför Dalakommunernas gränser nekas med stöd av kommunalrättens lokaliseringsprincip.

11 / (11 ) Barnperspektivet Beslutet innebär konsekvenser för barn och ungdomar. Om nej, besvaras inte fler frågor. Om ja, beskriv hur. Kan vara angivet i ärendebeskrivningen. Ja Nej X Angelica Ekholm Verksamhetschef Lotta Olsson Sektorchef Bilagor Beslutet skickas till Visit Dalarna Berörda kommuner Näringslivskontoret

Bildande av länsgemensamt bolag för turistbyrå- och destinationsutvecklingstjänster

Bildande av länsgemensamt bolag för turistbyrå- och destinationsutvecklingstjänster 9(20) AK KS 2016/00702-4 Bildande av länsgemensamt bolag för turistbyrå- och destinationsutvecklingstjänster Beslut Kommunfullmälctige beslutar Beslutsunderlaget Visit Dalarna, daterat 2016-10-05. Förslag

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdagen den 15 december 2016, kl ,

Kommunfullmäktige sammanträder torsdagen den 15 december 2016, kl , Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder torsdagen den 15 december 2016, kl. 15.00, i Lindberghallen, Djurås. kl. 17.00 paus för samvaro kl. 17.40 musikunderhållning kl.

Läs mer

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015 Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning The Capital of Scandinavia Väsentliga regelverk EU-rätten Regeringsformen

Läs mer

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Anders Åkerström 2017-11-24 BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL (2018-2021), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB Beskrivning

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-10-26 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde 1(5) Kommunstyrelsen kallas till sammanträde Tid: 2016-11-29 kl. 13:15 Plats: KS-rummet Öppnande, närvaro, justering Beslutsärenden 1. Revidering av byggnadsnämndens reglemente Kommunfullmäktige reviderar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TBAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Bostads Aktiebolag.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information till - Styrelserna i Visit Idre AB, Malung Sälen Turism AB, Siljan Turism AB, Visit Södra Dalarna AB, Siljan Turism Intressenter ek. för.,

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet 2013-12-18 KS-2013/1603.919 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv

Läs mer

Bolagsordning. Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum AB. Antagen av kommunfullmäktige , 2

Bolagsordning. Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum AB. Antagen av kommunfullmäktige , 2 Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum AB Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-25, 2 Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Styrelsens säte... 1 3 Föremål för bolagets verksamhet... 1 4 Ändamålet med bolagets

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Region Dalarna har i bifogade ärende förberett att ett för kommunerna gemensamt bolag för turistbyråoch destinationsutvecklingstjänster bildas.

Region Dalarna har i bifogade ärende förberett att ett för kommunerna gemensamt bolag för turistbyråoch destinationsutvecklingstjänster bildas. Hej! Region Dalarnas direktion hade sammanträde igår den 26 oktober 2016. Region Dalarna har i bifogade ärende förberett att ett för kommunerna gemensamt bolag för turistbyråoch destinationsutvecklingstjänster

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Ödeshögs kommuns ägande av företag.

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Ödeshögs kommuns ägande av företag. 2016 02 10 Ägarpolicy Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Ödeshögs kommuns ägande av företag. Antaget av: Kommunfullmäktige 2016 03 07 6 Giltighetstid: Gäller tillsvidare

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Ärende 18. Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB

Ärende 18. Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB Ärende 18 Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB Tjänsteskrivelse 1(3) 2018-12-03 KS 2018-00469 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45)

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) 1 Bakgrund Genom beslut i kommunfullmäktige den 22 december 2008 (KF 175) beslutades att bilda en bolagskoncern med Tjörns

Läs mer

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB BESLUTSUNDERLAG 1 (1) Marie Nordström 2012-01-03 LiÖ 2012-69 Landstingsstyrelsen Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB Landstinget äger samtliga aktier i bolaget HjälpmedelsCentrum

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB Bolagsordning för Moravatten AB Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämman 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad 2014-12-01, 165 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Måltids AB

Bolagsordning för Tjörns Måltids AB Bolagsordning för Tjörns Måltids AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2016-02-25 (KF 27) Bolagsstämma 2016-04-14 (TMÅAB 9) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Måltids AB

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 3 kap 17 Om en kommun med stöd av 16 lämnar över vården av en kommunal angelägenhet till ett aktiebolag där kommunen direkt eller indirekt innehar samtliga aktier, skall fullmäktige 1. Fastställa det kommunala

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Hamnar AB. 2 Styrelsens

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kf 28 Fastställd av Kf 28 Den 2016-04-25 Ks 60 Au 46 Dnr 2016.127 003 Revidering av bolagsordning för Wessman Barken Vatten & Återvinning AB (WBAB)

Läs mer

KF SEPTEMBER 2016

KF SEPTEMBER 2016 KF 121 5 SEPTEMBER 2016 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB (USAB-2016/24) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

PROTOKOLL Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124. Beslut

PROTOKOLL Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124. Beslut Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2014-02-24 60 Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänsyn till

Läs mer

Bolagsordning för Flens Bostads AB

Bolagsordning för Flens Bostads AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1981:4-902 Bolagsordning för Flens Bostads AB Antagen av årsstämman 1981-06-09 Reviderad av årsstämman 1987-01-14 5 Reviderad av årsstämman 1987-10-13 11 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB Bolagsordning för Morastrand AB Fastställd Kommunfullmäktige 2007-04-23 Reviderad Kommunfullmäktige 2014-03-10, bolagsstämma 2014-04-29 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING C 1 1(5) Gäller från Diarienummer 2015-2014/1358 003 Godkänd: kommunfullmäktige 2008-10-27 139 och ändrad senast 2014-12-15 144 Antagen: bolagsstämman 2015- Bolagsordning för

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-18 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Bolagsstämma

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB Bolagsordning Diarie-/dokumentnummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ: Beslutad av: Handläggare: KS2015/2068 Chefsekonom Ekonomiberedningen Kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för kommunal säljverksamhet

Policy för kommunal säljverksamhet Policy för kommunal säljverksamhet Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-18, 125 Bakgrund och regelverk En kommun och dess bolag får bedriva säljverksamhet. Viss verksamhet är reglerad genom speciallagstiftning,

Läs mer

Datum Ändring av bolagsordningar i Uppsala Stadshus AB och dess dotterbolag

Datum Ändring av bolagsordningar i Uppsala Stadshus AB och dess dotterbolag KS 13 9 APRIL 2014 Uppsala Stadshus AB Handläggare Mats Sandmark Datum 2014-02-10 Diarienummer USAB-2014/15 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordningar i Uppsala Stadshus AB och dess dotterbolag

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB

Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.01) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 206 2 (6) Beslutshistorik Antagen av ordinarie bolagsstämman

Läs mer

Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Kommunfastigheter AB

Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Kommunfastigheter AB Kommunstyrelsen 2016-02-16 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:13 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (3) Kommunstyrelsen Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Kommunfastigheter AB Förslag

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN Sida 69(70) Kommunstyrelsen Datum: Protokollsutdrag 2019-10-16 215 Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN-2019-0957 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Hej! Region Dalarnas direktion hade sammanträde igår

Hej! Region Dalarnas direktion hade sammanträde igår Hej! Region Dalarnas direktion hade sammanträde igår 2016-10-26. Region Dalarna har i bifogade ärende besvarat uppdrag från länets kommuner att förbereda en för kommunerna gemensam upphandling av turistbyrå-

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 1.1 Syftet med Bolagspolicyn... 2 1.2 Allmänt om

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB KF 22:1 KF 22:2 KF 22:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29 106 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:169-107 2017-03-10 1/2 Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-18 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Bolagsstämma

Läs mer

Förslag till ändring av bolagsordning för AB Alingsås Rådhus

Förslag till ändring av bolagsordning för AB Alingsås Rådhus Bilaga 6 2011-12-12 Förslag till ändring av bolagsordning för AB Alingsås Rådhus Kantrubrik (med förklaring) NY LYDELSE (förslag) NUVARANDE LYDELSE Bolagets firma 1 1 Bolagets firma Bolagets firma är AB

Läs mer

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer:

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: 556069-9539 Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272)

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-04-11 Sida 1(1) 93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB Kanslienheten BOLAGSORDNING 1(5) Ludvika Kommunfastigheter AB Org. nr 556049-7140 Dokumentnamn Ludvika Kommunfastigheter AB Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Ekonomichef Författningsstöd Kommunallag

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB KF 213 9 OKTOBER 2017 Diarienummer USAB-2017/41 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB Förslag

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX.

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. Bolagsordning för AB Alingsåshem Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. 1 Firma /Kommentarer inför beredningen ges mellan / / / Bolagets firma är AB Alingsåshem 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Tvätteriet Norrköping textilservice AB - revidering Handlingar i ärendet:

Bolagsordning för Tvätteriet Norrköping textilservice AB - revidering Handlingar i ärendet: Bolagsordning för Tvätteriet Norrköping textilservice AB - revidering Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Bolagordning Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens

Läs mer

Ägardirektiv för Sotenäsbostäder Kommunfullmäktige Beslut KA 2015/464 Sid 1/6

Ägardirektiv för Sotenäsbostäder Kommunfullmäktige Beslut KA 2015/464 Sid 1/6 Ägardirektiv för Sotenäsbostäder Kommunfullmäktige Beslut 2016-04-21 23 KA 2015/464 Sid 1/6 Ägardirektiv Sotenäsbostäder AB 1 Bolaget som del av den kommunala organisationen Bolaget ingår som en del i

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

Policy för Hässleholms kommuns aktiebolag

Policy för Hässleholms kommuns aktiebolag www.hassleholm.se Policy för Hässleholms kommuns aktiebolag Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kommunfullmäktiges ägaransvar... 1 3. Kommunens bolag... 1 4. Fördelning av beslutsrätt mellan kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

Nyemission Älvdalens Utbildningscentrum AB

Nyemission Älvdalens Utbildningscentrum AB BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (2) Ekonomienhet Dnr LD12/02899 Uppdnr 356 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG

BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG 1 Syfte och bakgrund Kommunallagen ställer krav på inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet inkluderande sådan verksamhet som bedrivs

Läs mer

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB)

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Organisationsnummer 556555-3350 fastställt på bolagsstämma den, efter beslut hos respektive ägare den XX och XX. 1. Bolagets

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Bolagspolicy och gemensamma ägardirektiv

Bolagspolicy och gemensamma ägardirektiv Bolagspolicy och gemensamma ägardirektiv Antagen av kommunfullmäktige den 4 oktober 2007 program policy handlingsplan riktlinje Bolagspolicy Syftet med ägandet 3 Kommunfullmäktiges roll 3 Kommunstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Ändring av bolagsordning för ALMI Företagspartner Stockholms Sörmland AB

Ändring av bolagsordning för ALMI Företagspartner Stockholms Sörmland AB Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 i(d LS 1205-0650 Landstingsstyrelsen r LANDSTINGSSTYRELSEN 12-08- 28 00 00 5 - Ändring av bolagsordning för ALMI Företagspartner

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 435/2010 1 (5) Norrköpings Hamn och Stuveri Aktiebolag Europa Transport i Norrköping AB c/o Dhunér Järvengren Advokatbyrå Att: Advokat Karl Johan Dhunér

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

Ägardirektiv Smålands Turism AB

Ägardirektiv Smålands Turism AB 1(3) 2016-12-14 RJL 2016/3955 Regionledningskontoret Stefan Schoultz Regionstyrelsen Ägardirektiv Smålands Turism AB Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner ägardirektiv för Smålands Turism AB Sammanfattning

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå 2010-03-24 Vilka är MAQS? Ledande fullservicebyrå i Östersjöregionen 280 personer med kontor i

Läs mer

Dala Airport AB Bolagsordning. Org nr

Dala Airport AB Bolagsordning. Org nr Dala Airport AB Bolagsordning Org nr 556100-0844 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Dala Airport AB - bolagsordning Dokumenttyp Bolagsordning Omfattar Delägt kommunalt bolag Dokumentägare Verkställande

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Bolagsordning för Hedemora kommunfastigheter AB, org nr

Bolagsordning för Hedemora kommunfastigheter AB, org nr Skapad av: Ann-Christine Östlund Bäckehag STYRDOKUMENT Datum 2019-03-19 Diarienummer: KS 175-19 007 Sida 1(5) Giltighet fr o m: 2019-04-16 Senast reviderad: KF, 2015-03-31, 35 Godkänd/antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Fastställd av KF 1998-12-14 24/98:2 Justerat av KF 2002-12-16 23/02:2 att gälla från 2003 Godkänd av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB Firma 1 Bolagets firma är. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att uppföra, köpa, äga, förvalta och försälja fastigheter

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Energi AB

Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 KS 7 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 Kommunstyrelsen Yttrande över SOU 2011:43 Offentlig upphandling från eget företag - och vissa

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer