John på Iljasgården ett vätteäventyr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "John på Iljasgården ett vätteäventyr"

Transkript

1 John på Iljasgården ett vätteäventyr

2 Kapitel 1 John springer så fort att det känns som om hjärtat sitter och pickar i halsen på honom. Han kan känna björnen flåsa honom i nacken. Han måste hinna undan annars är det slut med honom. Precis när han är nära att ge upp och låta björnen lyfta upp honom i luvan ser han ett ljussken längre fram. En gård! Det lyser i fönstren och han kan höra en hund skälla. Om han bara hinner fram dit är han räddad. Han bryr sig inte ens om att han egentligen är rädd för hundar, just nu känns hundens skall som den ljuvaste musik. Han vågar till och med vända sig om och titta bakåt eftersom han inte längre kan känna björnens varma andedräkt. Till sin förvåning märker han att björnen har stannat, den liksom tvekar och tittar bort mot gården. Han måste vara rädd för hunden och människorna där!

3 När John inser det är det som om hans trötta ben får ännu lite fart och han springer så att fort han kan ovanpå skaren på snön. Den hårda snöskorpan bär honom ända fram till porten på gården, där brister den och han sjunker ner i snö upp till midjan. Precis då känner han någon slicka honom i nacken och när han lyfter på huvudet ser han rakt in i ett par snälla, mörka hundögon. - Var inte rädd, jag ska hjälpa dig in i värmen, säger den stora, lurviga hunden och utan att han vet hur det hade gått till har hunden försiktigt lyft honom i kragen och burit in honom i en lada full med hö. - Här är du trygg, vila dig nu, säger hunden och försvinner ut igen. John som är helt slut borrar ner sig i höet och känner värmen omsluta honom. Han är så trött! Han blundar och som i en dröm spelas allt det som hänt de senaste dagarna upp inne i hans huvud. Hur han blivit kidnappad och bortförd till en tomtebutik. Där hade han och de andra tomtarna fått stå stilla som statyer i skyltfönstret. John hade tittat på sin egen spegelbild, han var ju en vätte, med grå luva och grått skägg, 70 centimeter hög, nu stod han här som en annan billig julprydnad. Där i skyltfönstret hade han stått ända tills en dag när en familj som fått fel på bilen stannat utanför butiken.

4 Butiksägaren hade sagt till dem att om de ville ha hjälp måste de köpa en tomte. De hade valt John och han hade varit så glad först. Han hade tänkt att han skulle vara en snäll vätte och hjälpa familjen med allt de behövde, men så blev det blev inte alls. När han hjälpt dem laga bilen kastade de in honom i bakluckan och där hade han legat medan gamla tomflaskor och konservburkar rullade över honom varje gång bilen svängde. Sedan stannade bilen tvärt och ett av barnen i familjen tog tag i honom och kastade iväg honom som en trasig, gammal vante rakt ut i skogen. Det var när han låg där med snö i ansiktet som han hade bestämt sig. Han skulle inte vara någon snäll vätte längre! Inombords kändes det kallt och taggigt. John var inte längre glad och hjälpsam, han hade blivit sur och vresig. Inte hade det blivit bättre av att en björn hade fått syn på honom och börjat jaga honom.

5 John orkar inte tänka mer på allt det tråkiga som hade hänt, han drar mer hö över sig och somnar. Vad han inte visste då var att han befann sig på gården Iljas där familjen Hansson bodde. Pappa Kalle, mamma Ursula och de fyra barnen, Olle, Ursilja, Stacy och Pardis och att han skulle komma att bli deras hustomte.

6 Kapitel 2: Tjuvar på gården John hade bott på gården i snart en vecka nu. Han hade lärt sig mycket om familjen som bodde där, om Kalle, Ursula och de fyra barnen, Olle, Ursilja, Stacy och Pardis. Han visste att föräldrarna jobbade på dagarna och att barnen var i skolan då. John hade gjort i ordning ett eget litet krypin under höskullen. Han hade en säng som bestod av två gamla hästtäcken och ett sängbord gjort av en gammal bananlåda. Så fort de hade åkt iväg smög han in och tog lite mat och smög sedan tillbaka till sitt gömställe igen. Men en dag när han tyckte det var väldigt tråkigt att inte ha någonting att göra gick han ut i stallet, till de två hästarna och började fläta den ena hästens man. Han hade nästan flätat klart när han hörde ljud på gården utanför. Han skyndade sig fram till stalldörren och kikade ut. Två ekorrar höll på att ta sig in genom köksfönstret som stod lite på glänt.

7 Utan att tänka sig för springer John ut på gården. Ge er iväg, skriker han och vevar med händerna. Ekorrarna hoppar ner från fönstret, men i munnen har de mat som de har tagit från familjens kylskåp. John springer efter, men ekorrarna är för snabba och han hinner inte ifatt dem. Det där gjorde du bra! John vänder sig om och får syn på hunden. - Jaså var det bara du, hann du inte heller ifatt dem? frågar John och sjunker ner på en stubbe. Hunden skakar på huvudet och sätter sig bredvid John. Nej, de var för snabba, men det var bra att du skrämde iväg det. Gå och ta igen dig en stund, du ser trött ut, säger han.

8 John nickar, han känner sig faktiskt trött. Han har precis kommit fram till ladan när han hör hur hunden skäller igen. Han vänder sig om och får se hunden jaga de två ekorrarna som kommit tillbaka. Nu upptäcker han att de tagit med sig formen med kladdkaka som mamma Ursula ställt ut för att svalna.

9 Han är för trött för att följa efter och ekorrarna är alldeles för snabba. Till slut blir hunden som jagat dem också tvungen att ge upp. De kommer nog tillbaka igen, säger hunden när han uppgivet lufsar fram till John. Vi får turas om att hålla vakt, säger John och blir själv förvånad över att han erbjuder sig att göra det. Kommer de tillbaka så skäller jag så att Kalle vaknar, svarar hunden. Kapitel 3: Björnen kommer till gården Det är sen kväll och John har precis varit ut och gett hästarna färskt hö. När han kommer ut från stallet ser han hur familjen släcker alla lampor i huset. Nu har de gått och lagt sig, tänker John och kväver en gäspning. Han är rätt trött han också. Det ska bli skönt att krypa ner i sängen. Han kryper in i sin gång genom höbalarna som leder ut till det lilla rummet som är hans. Han ställer tofflorna bredvid sängen och kryper ner under hästtäcket, men han har inte mer än hunnit få upp lite värme i sina frusna tår när han hör hunden skälla utanför. Först tänkte han strunta i det, men så hör han att hundens skall lät gällare än vanligt. Han är rädd!

10 John slänger täcket åt sidan och stoppar ner fötterna i tofflorna och springer så snabbt att höet yr om honom. Han kastar sig mot trädörren som far upp med ett brak. Långt borta hör han hunden yla och snart kommer den springande med svansen mellan benen. Det var björnen! Titta han har gjort klösmärken på dörren, säger hunden och nickar mot bostadshuset där långa rivmärken avtecknar sig i träet. John känner hur hans hjärta slår snabbare och han har blivit torr i munnen. Det måste vara samma björn som jagade honom. Följ med mig in, jag har lite mjölk om du vill ha? Säger hunden. Lite mjölk tackar inte John nej till, det ska nog lugna hans nerver. Det har inte mer än hunnit sätta sig i hundens varma hundkoja förrän de hör ett fasligt oväsen utanför. När de kikar ut ser de att björnen är tillbaka och den här gången har han hela sin familj med sig. Björnarna kastar stenar på fönstren och klöser på väggarna. John ser hur familjen Hansson skräckslagna tittar ut genom fönstret.

11 Han tar upp en stor pinne som ligger utanför och börjar veva med den i luften och hunden morrar och visar tänderna, men björnarna blir inte rädda. Tvärtom de blir ännu argare och springer vrålande mot John och hunden. John ser att hunden lägger sig på rygg och spelar död och själv håller han händerna över luvan övertygad om att hans sista stund är kommen. Precis då ekar ett skott över gården och sedan ytterligare ett. När John tittar upp får han syn på två jägare som skjutit i luften. Björnarna lufsar snabbt iväg mot skogen. De hade blivit räddade! Kapitel 4: Den magiska måndagen Det är några dagar före jul och familjen ska ta det traditionsenliga julbadet. Hela familjen behövde bli rena till julen och bestämmer sig för att åka till badhuset. Eftersom John både räddat familjen från björnarna, skrämt bort de tjuvaktiga ekorrarna och matat och gjort hästarna fina, har familjen bestämt att han ska få en belöning. Han får följa med dem till badhuset. John har inte några badbyxor därför har Ursula sytt ett par till honom. De är röda och randiga.

12 John har aldrig badat på badhuset tidigare och är lite rädd, men kliver till slut ner i vattnet fastän han tycker det luktar lite konstigt. Resten av familjen kliver också i bassängen, men knappt har de gjort det förrän vattnet färgas lila. John känner hur det börjar pirra och kittlat i benen och utan att han vet hur det gått till växer han med rekordfart. Han tittar på familjen som ser lika chockade ut som han känner sig. Bara sekunder senare växer de också. De har blivit jättar allesammans. De är förtrollade! Chockade stirrar det på varandra, de når nästan ända upp till taket på badhuset. - Nej, nu går jag upp, gråter Ursilja som nu när hon växt bara har vatten upp till fotknölarna. Hon tar ett kliv upp på bassängkanten och genast händer något konstigt. Hon liksom skakar till och sakta krymper hon och snart är hon lika liten som hon brukar vara.

13 Resten av familjen och John kliver också upp från bassängen och samma sak händer med dem. De är tillbaka i normal storlek igen. - Nej, nu åker vi hem och badar i badkaret istället, säger pappa Kalle och det tycker John låter bra för i den här bassängen vågar han aldrig mer bada. Kapitel 5: John tar julskinkan Väl hemma igen tar alla ett bad i badkaret. John har ett eget lite badkar på höskullen som han badar i. Egentligen är det en gammal tvättbalja, men med varmvatten i blir det precis som ett badkar. Familjen börjar göra i ordning julmaten fastän de är väldigt trötta efter badet. Eftersom de är både trötta och hungriga glömmer de bort julskinkan som de har ställt ut på verandan för att den ska svalna. John som gått ut för att ge hästarna vatten är jättehungrig eftersom hans mage varit så stor, mycket större än vanligt.

14 Den hade ju också växt i vattnet och nu känns det sorgligt tom. Han har haft så kul med familjen, men kan inte lägga band på sig och tar en bit av skinkan, men det är tråkigt att äta själv så han bjuder in sin vän råttan Gustav för att dela skinkan med honom. Råttan vill bara äta havre visar det sig och hunden är för trött för att äta. Ingen vill äta med John och han blir ledsen. Han önskar att han hade en egen vätteflicka att dela allt med.

15 Efter att ha ätit av skinkan helt ensam känner John att han behöver frisk luft och han tar en promenad tillsammans med hunden som nu har vaknat. De går och pratar och glömmer helt bort hur långt de går. Plötsligt har de hamnat utanför affären/macken där John bodde innan han blev såld och slängd ut i snön. I fönstret ser John en vätteflicka. Han sätter sin hand mot fönstret och märker att dockan först blinkar till och sen sätter sin egen hand mot fönsterrutan hon också. Kapitel 6: Kärlek vid första ögonkastet Hon lever, hon är en riktigt vätte - precis som han! John kan inte tro att det är sant. Han tittar på vätteflickan igen, hon har bruna ögon och mörka flätor, med spännen som ser ut som julblommor, som sticker fram under tomteluvan. Vad fin hon är! Plötsligt knackar hon på fönstret och pekar bort mot ytterdörren. Hon säger något också som inte hörs ut, men det blir imma på fönsterrutan av hennes andedräkt och i den skriver hon: Snälla öppna dörren och släpp ut mig!

16 John skyndar sig bort mot ytterdörren, men snön är hög så det tar en liten stund för honom att pulsa sig fram till trappan. Han släpar med sig en gammal bensindunk som någon kastat utanför macken. När han ställer sig på den når han precis upp till handtaget. Han trycker ner det, men det är förstås låst. Vad ska han göra? Plötsligt minns han pinnen som hunden hittat i skogen. Den är lång och spetsig, kanske skulle den funka Han drar upp pinnen ur byxfickan och sticker in den i låset, han lirkar den fram och tillbaka, men precis när han tror att dörren ska gå upp så hörs ett fruktansvärt tjut. Sedan börjar hej tomtegubbar spelas på högsta volym. Det låter så hemskt att John är tvungen att hålla för öronen. Han tittar sig omkring och plötsligt förstår han att det är larmet som har satt igång. Bara minuter senare bromsade två väktarbilar in på gårdsplanen. John gömmer sig under trappan och därifrån kan han se vätteflickans förskräckta ansikte, men så fort väktarna låser upp dörren och går in stelnar hon till. Sekunden senare ler hon ett dockaktigt leende igen.

17 Väktarna låter dörren stå på glänt när de går in för att stänga av larmet, det ser John som snabbt smiter in och ställer sig som en staty bredvid de andra tomtarna. - Äh, det var väl bara några busungar som ryckte i handtaget, säger den ena väktaren efter att de har sett sig om inne i lokalen. De andra två nickar och så sätter på larmet, låser och åker därifrån. Oj, nu går det inte gå att ta sig ut härifrån, tänker John. - Hej, jag heter Jane, säger plötsligt en röst bakom honom. John vänder sig om och där står vätteflickan. - Så du är inte heller staty? säger John och skäms för den dumma frågan. Jane skakar på huvudet. - Jag blev kidnappad från min familj. Hon torkar bort en tår som trillar ner för hennes kind. Jane börjar berätta om den stora skogen långt borta som hon kommer ifrån.

18 Sedan berättar John om hur han också blivit kidnappad och sedan utsläng som om han bara var skräp. De pratar hela natten ända tills det hör att mackägaren sätter nycklarna i dörrlåset. - Kom, nu kan vi smita, säger John och tar Janes hand. Det börjar springa mot ytterdörren, men hinner inte lågt förrän mackägaren lyfter upp dem. - Du har inget här att göra! skriker han och kastar ut John och låser dörren. John reser sig upp och borstar av snön samtidigt som han ser hur ägaren bär tillbaka Jane och ställer henne i fönstret. Hon låtsades vara en staty igen, men John ser tårarna som rinner nerför hennes rosiga kinder. Nu går jag hem och hämtar familjen! tänker John och hinner knappt tänka tanken förrän han hör röster längre bort. Det är Kalle, Ursula och barnen.

19 - Jaså är det där du är! Vi har letat efter dig hela morgonen, säger Kalle. John berättar vad som har hänt. Kalle och Ursula lyssnar och nickar, men så kommer Ursilja plötsligt på en idé. - Jag tycker att vi köper Jane! utbrister hon. - Vilken jättebra idé, säger John och känner hur ännu mer av det sura och arga som finns inom honom börjar försvinna. Familjen är verkligen jättesnäll! Medan Kalle går in och köper Jane väntar de andra utanför. - Kom nu går vi hem, säger Kalle och släpper ner Jane på marken. Hon tar genast Johns hand.

20 När de kommer hem till gården går Ursula fram och viskar något till Kalle som nickar och ler. - Kom, säger han till John och Jane och de följer efter honom till baksidan av gården. Det är här är ert nya hem om ni vill ha det? säger han och pekar på härbret som finns där på baksidan. - Tack så väldigt mycket! säger John och sedan vänder han sig om och kramar Jane hårt. Det känns varmt och luddigt inombords, han kanske faktiskt är lycklig nu! Ännu bättre blir det när hunden kommer hem och berättar att björnarna har flyttat långt bort och inte kommer att störa dem mer. Slut

21 En berättelse skriven av Läxverkstans elever och faddrar i Edsbyn tillsammans med författaren Camilla Lagerqvist. Med stöd från Litteraturhuset Sandviken för hela regionen Edsbyns bibliotek 2014 Ovanåkers kommun

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i 7 När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i köket, morgonens alla ljud låter högre än vanligt och

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE AV JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN Hjälp!!! skrek Jonatan. Han var alldeles kallsvettig. Svetten rann över hela kroppen. Han hade drömt en mardröm. Han låg på

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse.

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse. Jon fattade ingenting! Ja vill du jobba som polis? Frågade Ragnar. Jon svarade, jag vet inte och så kan jag inte så mycket om det. Ragnar sa till Jon att det inte var något problem för han kommer att lära

Läs mer

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm 112 - LÄTT ATT SLÅ! TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare MOPEDOLYCKAN Falle t från Pallen Den Farliga Flaskan Annika Dopping Utgiven av SOS Alarm 1112 -Lätt att Slå! Tre Spännande sagor om Modiga Livräddare

Läs mer

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket Caroline Larsson Leva Med Döden Trafikverket Caroline Larsson Utgiven av Trafikverket 2010 Tredje utgåvan Omslag: Maria Eriksson Tryck: Intellecta Infolog 2010 isbn 978-91-88250-56-8 Det drar en skugga

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död.

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 2

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 2 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 2 Regnmakarna Den här boken är den andra av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008 2009 2010 2011 2012 2013 PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Ett sista andetag På soffan i vardagsrummet ligger en femtonårig kille vid namn Victor som inte har orken till att varken byta kanal eller ta en klunk vatten ur den blåa stora muggen med ett mönster som

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Fodelsedagspresenten. Publicerat med tillstånd Kompisboken Text Lin Hallberg Rabén & Sjögren 2012. I_Kompisboken.indd 3 2011-12-20 14:58:39

Fodelsedagspresenten. Publicerat med tillstånd Kompisboken Text Lin Hallberg Rabén & Sjögren 2012. I_Kompisboken.indd 3 2011-12-20 14:58:39 .. Fodelsedagspresenten boken är gjord av mörkblå sammet. Den har ett glansigt, rött hjärta på framsidan. Mina Vänner står det under hjärtat. boken är Klaras. hon går i 4a på Ängbäcksskolan. Klara har

Läs mer