Den vackra gamla stadskärnan i Poznan. Vår nya monter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den vackra gamla stadskärnan i Poznan. Vår nya monter."

Transkript

1 Tour Salon, mässa i Poznan, Polen oktober En av de sista turistmässorna under det europeiska mässåret. Branschmässa 2 dagar, allmän mässa 2 dagar, ca utställare från 50 olika länder, totalt antal besökare ca Poznan, ca 500 innevånare, halvvägs mellan Warszawa och Berlin, ses som Polens mässtad nr ett med anor från 1254 över Världsutställningen 1929 till dagens ca 50 arrangemang per år. Den vackra gamla stadskärnan i Poznan. Vår nya monter.

2 Polen-fakta Republik, nationaldag; 3 maj (Konstitutionen 1791), 11 november (Polen återuppstår som stat 1918). Tidszon CET, samma som Sverige. Medlem av EU, med i Schengensamarbetet. Eftersom flygbolagen måste veta att samma personer flyger ut ur landet som har checkat in bagaget, måste du kunna legitimera dig vid utresan med pass eller nationellt ID-kort. Även i Polen måste du legitimera dig, t ex vid incheckning på hotell och vid utresan. I Polen gäller inte ett svenskt körkort som legitimation, eftersom det inte visar vilket medborgarskap du har. Glöm ej ditt pass vid resa till Polen. Folkmängd: 38,1 miljoner (2008) Huvudstad: Warszawa (1,8 milj) Yta: km², (Sverige km²) Befolkning: Polacker 98,7 %, ukrainare 0,6 %, övriga 0,7 % Språk: polska, minoritetsspråk är ukrainska, vitryska och tyska. Religion: katoliker 95 % (ca 75 % utövande) Valuta: zloty (1 zloty = 100 grosz) = ca 2,50 SEK Bensin 1 liter: 95 okt SEK 11 Mjölk 1 liter: Standard SEK 8,25 BNP per capita: 8 202, (Sverige ca ppr 2009) BNP-tillväxt: 1,7 % (2009), prognos %, (Sverige prognos ,3%) Inflation: 3,5 % (2009) Arbetslöshet: 11,4 % (nov 2009) Varierar stort mellan storstäder, 5-8%, och landsbygd 15 20%. Som det enda landet i EU har Polen lyckats uppvisa tillväxt under ekonomiska krisen. Ekonomin växte under tredje kvartalet 2009 med 1,7 procent på helårsbasis och prognosen för 2010 är stark. Polen hade en stark inhemsk efterfrågan (60 procent av efterfrågan). Inflationen tillåts stiga genom en ökning av varupriser och löner f.n. ca 11% (2009). Medelpolacken har råd att spendera 4650 EUR/år på varor, vilket är 39,7 procent av den genomsnittlige EUinvånarens köpkraft. Färja: Flyg: Ca 650 km Polferries, Ystad-Swinoujscie, sju avgångar per vecka från 8 tim. Polferries, Nynäshamn-Gdansk, 12 avgång per vecka från 19 tim. Stena Line, Karlskrona-Gdynia, 14 avgång per vecka från 10,5 tim. LOT Polish Airlines är det nationella flygbolaget. Lågprisflygbolag är bl a Centralwings (ägt av LOT), Wizzair, EasyJet, Germanwings, Ryanair och Norwegian. Det går bra att betala med kort på restauranger och i de flesta affärer. Det går dock oftast inte att betala med kort för taxiresor. Man måste alltid ha en kod till kortet för att kunna betala. Legitimation används aldrig i samband med kortköp, utan det är koden som är din legitimation och handburna kortterminaler gäller vid restaurangbesök.

3 Trogen Sverigebekanting, med kontor i på Köpmangatan i Gamla Stan, som jobbar åt PM Scandinavia och bor i Stockholm. Säljer mycket Norge samt har weekendpaket till Stockholm. Inga övriga destinationer i Sverige. Incentivebyrå som har en del förfrågningar på fiskearrangemang. Har vid flera tillfällen räknat på samma offerter som Eventur, men inte fått dem. Hade lite kunskap om fiske. Liknande som ovan, specialiserad på incentivegrupper om pers, ibland förfrågningar om fiske. Litet fiskekunnande. En lite arrangör som vid sällsynta tillfällen fick förfrågningar på fiske.

4 Kontiki Travel har vi haft kontakt med tidigare via Top 10 Fishing, men jag kände inte igen den här mannen. Om jag minns rätt har de skickat några gäster via Top 10 tidigare, men det har varit mer generella naturturister och inte fiske. Liten researrangör som ibland fick förfrågningar på fiske. Pratade endast lite engelska. Bulgarisk jaktarrangör som jag skall förmedla vidare till Håkan Gyllbring på HS i Luleå. En semesteranläggning på Gotland som jag skall förmedla vidare till Per Jobs. Jobbat flera år med Polen och har polskspråkigt säljmaterial.

5 En branschtidning där redaktören som talade med mig inte kunde engelska. De skall skicka ett förslag via . Framsida på nämnda tidning Rynek Turystyczny. Har kunder intresserade av incentive-program till Sverige. Kör outdoor-aktiviteter idag bl a ridning. Önskar offert på grupper med två till tre övernattningar inkl aktiviteter, logi och transfer till flyg där det finns tillgängligt. Söker offert för grupp om 20 pax med stuglogi och självhushåll. Fiske gädda, gös April maj. Ej arbetat med Sverige tidigare. Söker fiske, gädda. Målgruppen är mindre grupper av fiskare till södra, östra Sverige. Ej varit i Sverige. Fiskar själv och är nyfiken på att prova Sverige istället för Storbritannien. Jobbar med incoming till Belgien.

6 Har under flera år bokat fiskepaket till Sverige och använder citybreak, efterlyser dock ett bredare utbud av fiskeprodukter där. Efter NeDa:s mässdeltagande på TourSaloon2008 i Poznan deltog hon i visningsresa till Västmanland men fick då inte möjlighet pröva fisket. Svensktalande efter studier på Göteborgs Universitet. Han har kvar en stark relation till Sverige och gillade sin tid här. Discovery Polen jobbar även med sändningar i Tjeckien, Slovakien samt Bulgarien och Rumänien. Återkommer med förslag på olika möjligheter. En specialist som satsat på att sälja Svenska fiskedestinationer över Polen sedan flera år. Kontor i Warszawas södra del. Organisation med fler anställda som även driver en verksamhet med konferens/incentivearrangemang samt jakt. Tre personer arbetar med fiskeprodukterna. Säljer dryga 30-talet svenska fiskedestinationer och arbetar nu med att kartlägga nya alternativ. Bokar via hemsida samt telefon. Marknadsför sig via mässor, annonser, dvd-filmer, reportage annonser och egen katalog.

7 Tidninge All Inclusive är en polsk branchtidning med en cirkulation på 15,000 exemplar och den kommer ut med fyra nummer per år. Distribueras till polens 4000 resebyråer/agenter (!) samt till alla övriga intressenter i branschen. I det senaste numret var det en lång artikel om Slovenien och bland annat fisket där, och där arrangören Eventur Fishing hade köpt in sig på annonsutrymme då de arrangerar resor till landet. Redaktören såg inga problem att göra ett antal sidor om fiske i Sverige, vi får då köpa annonsplats och ev bistå med en del bilder, men de står för det redaktionella materialet. Framsidan av senaste numret av All Inclusive. Startar ny turistmässa i Warszawa till Har partners med för en tvåårig plan med målet att få med nationella turistbyråerna till Suget efter en mässa som ligger bättre till tidsmässigt (våren) i Warszawa är drivkraften. Visit Norways representant i Polen. Knuten till ambassaden. Framförde hur bra det är att Sverige syns i Polen. Det gör att Skandinavien kan marknadsföras som helhet och samverkan mellan de olika länderna ökar arrangörernas intresse för att lära mer om vad som finns att sälja. Kände väl till VS:s prioritering och uppdrag. Samordnade norsk monter med olika polska företag

8 som sålde resor/upplevelser till Norge. Active Holidays Warszawa Arrangör sedan flera år av fiskeresor till Sverige. Berättar att han alltmer ser möjligheter med att utveckla volymresande och har två anläggningar i Norge som han satsar på. Vill inte släppa Sverige helt men att han behöver exklusivitet för att kunna täcka sina investeringar och få lönsamhet. Tycker det vore bra om avtal kan göras som reglerar så de anläggningar han samarbetar med kan jobba långsiktigt genom honom och inte ta egna bokningar.

9 Montering av Mässväggen Kabinettet, 1x0,6x0,4m, 36 kg Innehåller hela utrustningen Även roll-up, lampor, flaggor Bordskivan ger diskvinkeln Sparksockel monteras före diskbilden, kardborrfästen Packpåsen för väggen lyfts av OBS lossa kardborr i kanterna Fixera låsen gnm tryck mot golv Spänn duken Flaggorna 40 cm från lamporna Dra upp roll-up

10 Inför nedtagning av väggen lossas först dukens kardborrefästen längs kanterna. Sedan öppnas låsen ett och ett genom att trycka låsets han -del mellan tummen och pekfingret. När sista låset öppnats sjunker väggen sedan ihop. Ta ner lamporna och låt dem svalna ordentligt! Se upp med flaggfästets vassa gängkant! Vid packning av duken stuffas den mjukt och jämt mellan fackverksdelarna i väggkonstruktionen. Följ stuvningsinstruktionen! Slutligen säkra kabinettets låsning med ett buntband. Poznan Henrik Thomke/Projektledare Henrik Larsson/Kontaktperson Syd Nationella turistfiskeprojektet Nationella Turistfiskeprojektet Kan till sist inte låta bli att ta med en bild från genomresan i Berlin och den nya tågstationen Hauptbanhof i nattljus, som mer påminner om månbas Alpha.

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen!

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Hur gör dem som lyckas stärka sina positioner under lågkonjunkturen? Vad och hur gör de för att ta marknadsandelar, stärka varumärket, öka försäljningen?

Läs mer

Exportguide för Dalarnas besöksnäring

Exportguide för Dalarnas besöksnäring Exportguide för Dalarnas besöksnäring Foto: Nisse Schmidt/ Visit Idre En stark näring med gamla anor Besöksnäringen i Dalarna är en stark och viktig industri med gamla, stolta anor och räknas idag som

Läs mer

Att sälja smycken och tjäna på det

Att sälja smycken och tjäna på det Innehåll Kan man sälja smycken och tjäna på det? Sida 2 Vad vill du med ditt skapande? Sida 3 Hobby eller företag? Sida 4 Vem ska köpa dina smycken? Sida 5 Dina kunder Sida 6 Ge referenser Sida 7 Kundens

Läs mer

Sköt ekonomin proffsigt - Priskalkylen av Eva-Karin Kronquist

Sköt ekonomin proffsigt - Priskalkylen av Eva-Karin Kronquist Foto: Per Jiborn Avsnitt ur Ekoturismskolan publicerad den 7 april 2009 Sköt ekonomin proffsigt - Priskalkylen av Eva-Karin Kronquist Vad är rätt pris? Det här tycks vara den absolut svåraste delen i företagandet!

Läs mer

Han gör det smidigare att besöka Gotland TURISM. Profilen. Bo granne meddracula. Svea besöker två anläggningar med olika förutsättningar

Han gör det smidigare att besöka Gotland TURISM. Profilen. Bo granne meddracula. Svea besöker två anläggningar med olika förutsättningar TURISM Utges av SCR Sveriges Camping & Stugföretagares Riksorganisation www.scr.se www.camping.se 4 08 Internationellt Bo granne meddracula Tema året runt-öppet Svea besöker två anläggningar med olika

Läs mer

e-lect SVENSKA SOLSKYDDSFÖRBUNDET WWW.SOLSKYDDSFORBUNDET.SE NR 2 2007

e-lect SVENSKA SOLSKYDDSFÖRBUNDET WWW.SOLSKYDDSFORBUNDET.SE NR 2 2007 KONTAKT e-lect SVENSKA SOLSKYDDSFÖRBUNDET WWW.SOLSKYDDSFORBUNDET.SE NR 2 2007 I DETTA NUMMER ORDFÖRANDEN HAR ORDET PÅ GÅNG FEM SNABBA INFORMATION FRÅN ARBETSGRUPPERNA ENERGI OCH MILJÖ KÅSERI OM ORGANISATION

Läs mer

Sälj Sverige. Framtiden finns i besöksnäringen!

Sälj Sverige. Framtiden finns i besöksnäringen! Sälj Sverige Framtiden finns i besöksnäringen! Besöksnäringens fantastiska möjligheter! En av de allra viktigaste frågorna i svensk politik just nu är sysselsättningen. Med oro konstaterar vi att trots

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Kort resultatresumé från samarbetet med Visit Sweden Holland

Kort resultatresumé från samarbetet med Visit Sweden Holland Kort resultatresumé från samarbetet med Visit Sweden Holland Länet har fått en hel del gäster från de researrangörer vi knutit kontakt med efter att Visit Swedens Hollandsexpert var här och berättade om

Läs mer

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU Studiematerial från riksdagen Det här är EU Teds tröja en fråga för EU EU påverkar dig EU beslutar om mycket som påverkar vardagen för dig och dina kompisar. Du behöver bara vända på din väckarklocka eller

Läs mer

HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN HELLAND CONSULTING. Steget ut. Swedbank korsar Framgångar för svenska företag utomlands

HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN HELLAND CONSULTING. Steget ut. Swedbank korsar Framgångar för svenska företag utomlands HELA DENNA TIDNING ÄR EN FRÅN HELLAND CONSULTING EN TIDNING FÖR DIG SOM VILL ETABLERA DITT FÖRETAG UTOMLANDS OKTOBER 2007 TEMA LETTLAND: Störst tillväxt hög inflation Polen behöver fler svenska småföretag

Läs mer

Destinationsbolag Östra Härjedalen?

Destinationsbolag Östra Härjedalen? FÖRSTUDIE Destinationsbolag Östra Härjedalen? Marlene Ström, Trampolin PR 2009-05-31 1 Innehållsförteckning BAKGRUND... 2 Tillvägagångssätt... 2 Begreppsdefinitioner... 2 Turistdestination... 2 Turistbyrå...

Läs mer

Varför behöversmå företag en hemsida?

Varför behöversmå företag en hemsida? Varför behöversmå företag en hemsida? I dagens digitala värld, skulle man kunna tro att varje företag vet hur viktigt det är för dem att ha en hemsida. Men så är inte fallet. Det finns många småföretag

Läs mer

S k å n e N o r d v ä s t D i n T r ä d g å r d 2 0 1 2-2 0 1 4

S k å n e N o r d v ä s t D i n T r ä d g å r d 2 0 1 2-2 0 1 4 S k å n e N o r d v ä s t D i n T r ä d g å r d 2 0 1 2-2 0 1 4 Vårt mål, att bli en av Sveriges största trädgårdsdestinationer 2002 startades Trädgårdsrundan av turistchefer och trädgårdsaktörer i nordvästra

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

JOBBA SMARTARE i din tidningsavdelning

JOBBA SMARTARE i din tidningsavdelning ÄNNU JOBBA SMARTARE i din tidningsavdelning 1 Nu blir Tidningar mer Lönsamma och rutinerna Enklare! Under 2014 kommer plastade tidningsbuntar att vara ett minne blott och ersätts av helt nya och moderna

Läs mer

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU Studiematerial från riksdagen Det här är EU Teds tröja en fråga för EU EU påverkar dig EU beslutar om mycket som påverkar dig och dina kompisars vardag. Du behöver bara vända på din väckarklocka eller

Läs mer

Fattiga EU-medborgare

Fattiga EU-medborgare Rapport från Göteborgs kyrkliga stadsmission Fattiga EU-medborgare i Göteborg Kontakt: Lennart Forsberg, socialchef, 031-755 36 06, lennart.forsberg@stadsmisionen.org 1 FATTIGA EU-MEDBORGARE I GOÖ TEBORG

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Företagare inom handel Det ska

Läs mer

Fackförbundstidning idag och imorgon

Fackförbundstidning idag och imorgon Fackförbundstidning idag och imorgon Webb, medlemstapp och ägarrelationer Jag har träffat fem chefredaktörer på fackförbundstidningar för att diskutera nuläge, förändringar och framtid. De är: 1. Susanna

Läs mer

Februari månads företag: Landins Mekaniska AB

Februari månads företag: Landins Mekaniska AB Februari månads företag: Landins Mekaniska AB Vi tillverkar det du behöver Det är vår slogan och även det bästa med den här branschen, d.v.s. att nästa jobb inte är likt det senaste. Ingen slentrian och

Läs mer

Lyckas som eventplanerare

Lyckas som eventplanerare Lyckas som eventplanerare Modul 4: E-bok - Så blir du anställd inom eventbranschen Holger Wästlund 1 Denna e-bok är utgiven av: Tipsförlaget e-post: holger@wastlund.com telefon: 08 755 81 31 mobil: 070

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND 8 mars 2010 OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND Version 1.0 8 mars 2010 Projektledare: Anders Ankarlid Vårt uppdrag: Att hjälpa företag med service. Invent Observer har funnits sedan

Läs mer

FRANCHISING I SVERIGE 2010 I SAMARBETE MED SECURITAS DIRECT

FRANCHISING I SVERIGE 2010 I SAMARBETE MED SECURITAS DIRECT Svensk Franchise SVENSKA FRANCHISEFÖRENINGEN FRANCHISING I SVERIGE 2010 I SAMARBETE MED SECURITAS DIRECT Svensk Franchise c/o Svenska Franchiseföreningen Mässans gata 18 402 24 Göteborg telefon 031-40

Läs mer

Läs vidare om varje gängmedlem på FCT Jeanette

Läs vidare om varje gängmedlem på FCT Jeanette Resglatt gäng Hela världen finns på Johnnysväg i Höllviken Utdrag ur VELLINGEPOSTEN 15 år i världen Här sitter ett res-glatt gäng med hela världen som arbetsfält. Det är inte ovanligt att halva skaran

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

verkligen upp hela marknaden eftersom vi har representanter från branschens alla led brukare, tillverkare och grossister.

verkligen upp hela marknaden eftersom vi har representanter från branschens alla led brukare, tillverkare och grossister. NYHETSBREV Välkommen till ett nyhetsbrev från Sveriges Rengöringstekniska förbund, SRTF I detta nummer rapporterar vi från SRTFs Mässa för Rengöring och Hygien i Piteå, den 3-4 november. Vi på SRTF önskar

Läs mer

Företag och enskildas kunskap om den inre marknaden. Resultatet av en intervjuundersökning med 500 företag och 500 privatpersoner

Företag och enskildas kunskap om den inre marknaden. Resultatet av en intervjuundersökning med 500 företag och 500 privatpersoner Företag och enskildas kunskap om den inre marknaden Resultatet av en intervjuundersökning med 500 företag och 500 privatpersoner Resultatet i korthet Av de 500 företag som intervjuats är det 41 procent

Läs mer