Gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention"

Transkript

1 1(2) LJ2013/1581 Landstingets kansli Therese Rostedt Therese Eklöv Landstingsstyrelsen Gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention Bakgrund Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram rekommendationer om en gemensam modell för preventivmedelssubvention. Se bilaga. Styrelsen för SKL har vid sammanträde den 14 juni 2013 beslutat: att rekommendera landstingen och regionerna om en gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention som innebär, att åldersgräns för subvention är till och med 25 år, att egen kostnad inte ska överstiga 100 kr per år vid köp av subventionerade preventivmedel, samt att preventivmedel ska ingå i läkemedelsförmånerna för att vara aktuella för subvention. Orsaker som anges är dels att skapa en jämlik vård och likartat utbud genom att minska skillnader i regelverk mellan landstingen och regioner i Sverige och att det ska finnas ett mera enhetligt utbud vid alla apotek. I de fall det finns uppenbara medicinska skäl för att frångå de gemensamma riktlinjerna för en individ kan den generella undantagsregeln användas för alla läkemedel. Denna undantagsregel kan användas t. ex vid ovanlig allergi eller andra speciella behov. Nuläge Landstinget i Jönköpings län subventionerar idag preventivmedel till ungdomar fram till dagen innan man fyller 20 år. Subventionen omfattar alla preventivmedel inom G03A och G02B. Kvinnans kostnad är 130 kr per år och gäller idag alla preventivmedel oavsett om de ingår i den statliga läkemedelsförmånen eller ej. Förskrivningsmönster till unga kvinnor tom 20 år respektive 25 år är inom Jönköpings län idag med ungefär hälften inom läkemedelsförmånen och hälften utanför.

2 2(2) LJ2013/1581 Kvinnor tom 20 år Kvinnor år Preventiv medel Nov 2012-okt-2013 Antal Kr Antal Kr Inom förmånen Utom förmånen Totalt Vid ändring av regelverket enligt rekommendation från SKL Åldersgräns för subvention av preventivmedel till unga kvinnor utökas med fem år, dvs från 20 tom 25 år. Kvinnans egenavgift sänks från 130 kr per år till 100 kr per år vid förskrivning av preventivmedel inom läkemedelsförmånen. Rekommendationen ger utrymme för undantagsförskrivning vid särskilda behov. Landstinget har idag upparbetade rutiner avseende detta behov. Kostnadsförändring för landstinget beräknas uppgå till ca 2,1 miljon kronor exklusive kvinnans egenavgift. Utgångspunkt för beräkning är att all förskrivning förskjuts till att enbart gälla preventivmedel inom förmånen, antal kvinnor är detsamma och att egenavgift är motsvarande 100 kr/år. Landstingsstyrelsen föreslås besluta att Landstinget i Jönköpings län följer SKL:s rekommendation om en enhetlig modell för preventivmedelssubvention som innebär, att åldersgräns för subvention är till och med 25 år, att egen kostnad inte ska överstiga 100 kr vid köp av subventionerade preventivmedel, samt att preventivmedel ska ingå i läkemedelsförmånerna för att vara aktuella för subvention att 2,1 miljoner anvisar ur landstingsstyrelsens oförutsedda för 2014 för att täcka kostnaden, att beslutet gäller från 1 januari LANDSTINGETS KANSLI Agneta Jansmyr landstingsdirektör Mats Bojestig hälso-och sjukvårdsdirektör

3 STYRELSENS BESLUT NR Vårt dnr 13/1806 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso-och sjukvård Bo Claesson Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention Dnr 12/7264 Förbundsstyrelsens beslut Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har vid sammanträde den 14 juni 2013 beslutat att rekommendera lanstingen och regionerna om en gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention som innebär att åldersgräns för subvention är till och med 25 år, att egen kostnad inte ska överstiga 100 kr vid köp av subventionerade preventivmedel, samt att preventivmedel ska ingå i läkemedelsförmånerna för att vara aktuella för subvention. Bakgrund Den 24 november 2011 fick sjukvårdsdelegationen en muntlig redogörelse om problemen med hur den hormonella preventivmedelssubventionen för unga flickor och kvinnor fungerar för närvarande i landet. Under 2012 fick förbundskansliet ett uppdrag att se över dagens modell för preventivmedelssubvention i syfte att komma med ett förslag som kan antas av alla landsting. Frågan har diskuterats vid ett antal olika konferenser och möten under 2012 med företrädare för såväl professionen som landstingens läkemedelsenheter och läkemedelskommittéer. Vid dessa möten har framkommit att våra landsting/regioner gärna ser enhetliga regler. På landstingsledningskonferensen den 25 april diskuterades frågan grundligt. Förbundskansliet uppfattade att flertalet stödde kravet att p-medel ska ingå i läkemedelsförmånerna och att åldersgränsen 25 år uppfattades som okontroversiell. Det fanns en samsyn i att ett gemensamt principiellt ställningstagande var ett mycket önskvärt mål. Landstingsföreträdare från landsting som idag har inte har någon egen kostnad hade vissa invändningar mot att höja sin avgift till tidigare föreslagna 200 kr per år. Därför föreslås beloppsgränsen nu sänkas till 100 kr, vilket sedan länge varit den rådande gränsen i många landsting. Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: info@skl.se Org nr:

4 Vårt dnr 12/7264 Sveriges Kommuner och Landsting Anders Knape Ordförande

5 apoteken iner och Landsting Sida 1 av4 Sjukvårdsdelegationens presidium Dnr 12/7264 Vikten av enighet runt preventivmedelssubventionen Vid mötet i juni antog SKL:s styrelse en rekommendation om en gemensam modell för preventivmedelssubvention: Att Att Att åldersgräns för subvention är till och med 25 år maximal egen kostnad ska vara 100 kr per år preventivmedel ska ingå i läkemedeisförmånerna för att vara aktuella för subvention Idag har Sveriges landsting olika regelverk för hur preventivmedel till unga subventioneras. Syftet med att ge extra subvention, utöver vanlig läkemedeisförmån, är att minska antalet ofrivilliga graviditeter. Det finns flera viktiga skäl till att olikheter i landstingens regelverk inte är bra, dels önskemål om likartat utbud och jämlik vård, dels mer praktiskt - har liten chans att hålla reda på olika regler för kvinnor som rör sig över landet och nuvarande subventionsregler fungerar därmed inte bra i realiteten. Ytterligare ett problem är att preventivmedel utanför förmån inte genomgått sedvanlig kostnadseffektivitetsvärdering eller ens har ett fast pris. Det finns inte säkra vetenskapliga belägg för vad som är optimal nivå eller om subvention har någon avgörande betydelse överhuvud taget. Det finns inget rakt samband mellan grad av subvention och antal ofrivilliga graviteteter i ett landsting. Antalet ofrivilliga graviditeter påverkas av en mängd olika faktorer och det är därför svårt att visa samband. P-medelssubventionen är inte på något sätt lagreglerad och därmed helt varje landsting/regions eget beslut. Dagens läge för rekommendationen från SKL För aktuell sammanställning av preventivmedelssubventionen, se bilaga. Som framgår av denna verkar knappast något landsting ha ifrågasatt åldersgränsen och det förefaller som om alla landsting kommer att anpassa sig till denna del. 1 avgiftsdelen är spridningen något större. Det är dock i den mest strategiska delen, preventivmedel ska ingå i läkemedelsförmånerna som skillnaderna blir betydande och det är detta problem sjukvårdsdelegationens presidium vill lyfta i denna skrivelse.

6 rner och Landsting Sida 2 av 4 Preventivmedel ska ingå i läkemedeisförmånerna Attförutsättning för p-medelssubvention är att preparatet ingår i läkemedels förmånerna har mycket stor principiell betydelse. Preparat med i förmånerna eller ej Preparat utanför förmånerna har inte ett fast pris och dessutom kan apoteken lägga till den marginal de önskar. För att erhålla kostnadskontroll är det rimligt att kräva någon form av kontrollerad prissättning då fri prissättning rimligtvis inte kan ligga i landstingens intresse. Naturligt är då att hänvisa till den myndighet som har ansvar att bedöma om läkemedel ska subventioneras av samhället, TLV. För att ingå i läkemedelsförmånerna ska läkemedel vara kostnadseffektiva och prisskillnader mellan preparat ska vara rimligt motiverade. Är ett preparat inte bättre men ändå har ett högre pris än jämförbara alternativ får det normalt inte ingå i läkemedeisförmånerna. Det kan då inte heller vara rimligt att landstingen subventionerar preparat som inte ansetts vara kostnadseffektiva och därför inte bör betalas av samhället. Vid utformningen av läkemedelsförmånerna har grunden varit att samhällets regler för subvention av läkemedel bör vara lika för alla. Det är svårt att motivera varför grundläggande regler för subvention skulle vara väsentligt annorlunda för yngre kvinnor. Flertalet patientgrupper skulle kunna hävda att även de önskar tillgång till alla läkemedel utan hänsyn till pris eller kostnadseffektivitet. 1 förlängningen skulle därmed förutsättningarna för TLV: s verksamhet för kostnadseffektiv läkemedelsanvändning och idén om värdebaserad prissättning av läkemedel raseras. Problemet att flera idag använda preparat inte ingår i läkemedeisförmånerna och därmed inte skulle ges p-medelssubvention blir förhoppningsvis mindre i framtiden. Om gränsen för att få försäljning i Sverige hårdare knyts till läkemedelsförmån bör rimligtvis fler fabrikat anpassa sina priser så att de möjliggör inträde i läkemedels förmånerna. Redan idag har TLV all möjlighet att värdera fördelar med nya preparat och accepterar normalt högre pris när sådana fördelar finns. Problemet har varit att fabrikanten inte kunnat visa förändringar som motiverar ett ofta väsentligt högre önskat pris. Samtidigt har fabrikanten, genom p-medelssubvention för alla preparat, inte riskerat minskad försäljning med högt pris utanför förmån. Ett problem, om det kan sägas vara ett problem, är alltså att äldre förhållandevis billiga p-medel utan patentskydd är mycket bra och det är då kan vara svårt att visa på förbättringar som kan motivera ett, ofta flera gånger högre, pris som fabrikanten önskar ta ut. Detta har gjort att flera nyare preventivmedel numera inte ingår i förmånen. Flera förskrivare anser att begränsningen i urvalsmöjlighet är ett problem, eftersom just möjligheten att välja fritt mellan olika alternativ brukar framhållas som viktigt för målgruppen unga kvinnor. En viss hänsyn till mervärdet av att ha flera alternativ att välja på kan TLV redan idag ta vid bedömning om läkemedelsförmån men det har inte ansetts att denna önskan kan motivera ett väsentligt högre pris

7 iner och Landsting Sida3av4 Prissättning och utbyte Inom förmån är konkurrensen för generiska preparat högre genom det utbyte som apoteken gör till billigaste likvärdiga preparat. För preparat utanför förmån sker inte sådant byte även om det vore medicinskt fullt möjligt. För flera fabrikanter har detta varit en klart bidragande orsak att begära utträde ur läkemedeisförmånen, för att möjliggöra ett högre pris. När landsting subventionerar oberoende av om preparatet ingår iförmån eller inte ges en konkurrensfördel till företag som vill ta ut ett högre pris. Landstingens undantagsregel 1 de fall det finns uppenbara skäl för att frångå de gemensamma riktlinjerna kan vårdgivare alltid, för en individ, använda den generella undantagsregeln som kan användas för alla läkemedel och helt fritt subventionera läkemedel oavsett om läkemedlet ingår i läkemedeisförmånerna eller inte. Normal blir då läkemedlet, främst av praktiska administrativa skäl, helt kostnadsfritt för användaren men det finns inget hinder, annat än möjligtvis praktiska, för att tillämpa annat pris. Kostnaden faktureras direkt landstinget enligt fastställda rutiner. Denna undantagsregel kan användas t. ex vid ovanlig allergi eller andra speciella behov. Det finns alltså möjlighet att ta individuella hänsyn, om mycket särskilda skäl föreligger, för den unga kvinna som behöver annat preventivmedel än det som finns i förmånen. Den situationen omfattas dock inte av preventivmedelssubventionssystemet. Behovet av enighet Frågan om ändrade regler för preventivmedel är värdeladdad på flera sätt. För alla landsting och regioner är en anpassning till den gemensamma rekommendationen en eftergift i större eller mindre omfattning. För vissa landsting är detta beslut svårare än för andra och för att dessa ska kunna ändra sitt regelverk är det helt nödvändigt att det finns en samsyn i landet och en vetskap om att alla kommer att göra på samma sätt. Sjukvårdsdelegationens presidium vill därför betona vikten av att alla landsting följer rekommendationen och den strategiskt viktigaste delen i rekommendationen avser förmånskravet. Signalvärdet av detta är stort. Dels visar landstingen att vi förmår hålla samman vilket kan ha stor bäring på andra hälso- och sjukvårdspolitiska frågor av betydligt större dignitet än preventivmedelssubventionen. Dels visar landsting och regioner att vi inte vill premiera att företagen går utanför förmåns systemet och därigenom uppnår fri prissättning. / M ats Eriks on Ordförandi sjukvårdsdeigatfonen

8 Landsting/region Datum beslut? Åldersgräns Avgiftsnivå Vilka P-medel ingår Kommentarer Uppdaterat datum T.o.m kr Endast de inom förmån Sveriges Ø Kommuner Sida4av4 och Landsting Bilaga 1 Enkätsvar nov 2013 P-medelssubvention Stockholm 8 oktober HSN Ja 60 kr Evra, Nuva Ring (Hormonspiral) Nytt beslut om avgift i vår? Uppsala 25-nov Ja Ja Ja LE beslut först i vår Sörmland oklart, inget besked idag 24 Ja? Alla? Östergötland aug-13 Ja Ja Ja Jönköping Ja Ja Alla? Kronoberg nov-13 Ja Ja Ja Kalmar 04-sep ja ja Ja Gotland Troligen i början på 2014 Ja Ja Ja Blekinge slut nov Ja Ja Ja Skåne Ja 0 kr Ja Halland Ja Ja Ja Västra Götaland troligtvis 26 Ja Ja Ja november Värmland 26-nov Ja Ja Ja Örebro förväntas dec Ja 0 kr Även prep utan förmån kan ingå Västmanland nov-dec Ja(??) Ja(??) Ja(??) Dalarna Ja 200 Alla Gävleborg 23-okt-13 Ja Ja Ja Fr o m 8/ Västernorriand Ej bestämt Ja Ja Ja Västerbotten Landstingsfullmäktige november Ja Ja Ja Jämtland slutet av november Ja Ja (troligtvis) Ja (troligtvis) Norrbotten Ja 0 kr Alla

9 PROTOKOLL UTDRAG Planeringsdelegationen Tid: , kl 09:00-12:05 Plats: Landstingets kansli, sal A 174 Dnr LJ2013 /1581 Gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention Föreligger förslag till att Landsinget i Jönköpings län följer SKL:s rekommendation om en enhetlig modell för preventivmedelssubvention. Vid protokollet Vid ärendet behandling föreslås en ny att-sats lydande: att 2,1 miljoner anvisas ur landstingsstyrelsens oförutsedda för 2014 för att täcka kostnaden. Beslut Planeringsdelegationen föreslår landstingsstyrelsen besluta att Landstinget i Jönköpings län följer SKL:s rekommendation om en enhetlig modell för preventivmedelssubvention som innebär att åldersgräns för subvention är till och med 25 år, att egen kostnad inte ska överstiga 100 kr vid köp av subventionerade preventivmedel samt, att prevention ska ingå i läkemedelsförmånerna för att vara aktuella för subvention att 2,1 miljoner anvisas ur landstingsstyrelsens oförutsedda för 2014 för att täcka kostnaden, att beslutet gäller från 1 januari Utdrag: Landstingsstyrelsen Siw Kullberg Justeras

10 PROTOKOLL UTDRAG Planeringsdelegationen Tid: , kl 09:00-12:05 Håkan Jansson Rätt utdraget, Intygar Lena Sandqvist

Diskussionsunderlag: Nationellt enhetlig modell för preventivmedelssubvention?

Diskussionsunderlag: Nationellt enhetlig modell för preventivmedelssubvention? 2013-04-16 Sida 1 av 9 Avdelningen för Vård och Omsorg Bo Claesson Vårt dnr 12/7264 Diskussionsunderlag: Nationellt enhetlig modell för preventivmedelssubvention? Inledning Den 24 november 2011 fick sjukvårdsdelegationen

Läs mer

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-09-13 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret Ärendenr: Sjukvårdsdelegationens

Läs mer

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet:

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet: Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 2014-04-09 Protokollsutdrag

Läs mer

Subvention av hormonella preventivmedel

Subvention av hormonella preventivmedel 01054 1(1) Datum Diarienummer 2013-11-06 RS130411, HSS130093 Regionfullmäktige Subvention av hormonella preventivmedel Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att Region

Läs mer

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna YTTRANDE 1(2) Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna Att Landstinget tillskriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att läkemedlet

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län (Ds 2013:67)

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län (Ds 2013:67) MISSIV 2013-11-15 LJ 2013/1525 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län (Ds 2013:67) Bakgrund Enligt lagen (2010:630) om

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-12-01 LJ 2014/719. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-12-01 LJ 2014/719. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 1(1) 2014-12-01 LJ 2014/719 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentligt finansierad assisterad befruktning

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-05-27 1 (3) 135 Motion. Fria preventivmedel för kvinnor upp till 26 år Diarienummer 1500990 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 2/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-01-26 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2015-09-16 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Motion 6/2015 om gratis preventivmedel för unga

Motion 6/2015 om gratis preventivmedel för unga TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten 2015-11-04 Referens 150387 Landstingsfullmäktige Motion 6/2015 om gratis preventivmedel för unga Förslag till beslut Landstingsfullmäktige

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna YTTRANDE Vårt dnr: 2015-08-28 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Slutrapport

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

Bistånd - avyttring av uttjänta ambulanser

Bistånd - avyttring av uttjänta ambulanser 2012-05-15 LJ 2012/182 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Bistånd - avyttring av uttjänta ambulanser Bakgrund Landstingsstyrelsens tekniska delegation har i skrivelse 2012-02-21 föreslagit

Läs mer

Subvention av avgift för preventivmedel

Subvention av avgift för preventivmedel Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (5) Medicinsk enhet Dnr LD12/03562 Uppdnr 412 2013-01-28 2013-02-18 Landstingsfullmäktige Subvention av avgift för preventivmedel Ordförandes förslag föreslår

Läs mer

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 10/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-06-15 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 Ärendenr: 18/02339

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2018-03-22 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården YTTRANDE 2013-01-15 LJ2012/657 Förvaltningsnamn Landstingsfullmäktige Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården Inledning I en till landstingsfullmäktige

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Förslag till beslut att godkänna bifogat yttrande som svar till Socialdepartementet. MISSIV 2013-05-07 LJ 2013/329. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut att godkänna bifogat yttrande som svar till Socialdepartementet. MISSIV 2013-05-07 LJ 2013/329. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 2013-05-07 LJ 2013/329 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Remissvar över Katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands m.m. - Ds 2013:7 - S2013/1545/FS Landstinget i Jönköpings

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Motion: Rätten att se klart Handlingar i ärendet:

Motion: Rätten att se klart Handlingar i ärendet: Motion: Rätten att se klart Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet 2014-02-18 Protokollsutdrag från Hälso-

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2011-05-12 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Patientavgifter vid digitala vårdmöten

Patientavgifter vid digitala vårdmöten MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 5/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-03-16 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Patientavgifter vid digitala vårdmöten Ärendenr: 18/01267 Förbundsstyrelsens beslut Styrelsen

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive region som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive region som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2019-03-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive region som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet:

Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet: Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo 2014-09-16 Protokollsutdrag från Hälso-

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

2010-03-25 Vårt dnr 09/5304 Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Sörmlands län och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka

Läs mer

Motion: Rätten att se klart!

Motion: Rätten att se klart! YTTRANDE 2014-02-18 LJ 2013/1522 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Rätten att se klart! I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Inga Jonasson, Per-Olof Bladh och

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplats friskvård

Hälsofrämjande arbetsplats friskvård Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Hälsofrämjande arbetsplats friskvård Bakgrund Landstingsstyrelsen har gett i uppdrag att en översyn av frågan om friskvård för Landstingets medarbetare genomförs.

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Bolagsordning för Tvätteriet Norrköping textilservice AB - revidering Handlingar i ärendet:

Bolagsordning för Tvätteriet Norrköping textilservice AB - revidering Handlingar i ärendet: Bolagsordning för Tvätteriet Norrköping textilservice AB - revidering Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Bolagordning Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens

Läs mer

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Norra sjukvårdsregionförbundet, den 1 oktober 2019 Henric Fuchs Kollektivtrafik-

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 15 2015-12-18 Vårt dnr 15/0081 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Revisionsrapport - Granskning av systemförvaltningen för journalsystemet Cosmic.

Revisionsrapport - Granskning av systemförvaltningen för journalsystemet Cosmic. 1(3) 2014-04-09 LJ2014/327 Förvaltningsnamn Landstingsrevisionen Revisionsrapport - Granskning av systemförvaltningen för journalsystemet Cosmic. Bakgrund Landstingets revisorer har granskat systemförvaltningen

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3

Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3 Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3 Projektet drivs inom ramen för Patientmiljarden, Insatser för att förbättra tillgängligheten och samordningen i

Läs mer

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet 2013-05-29 Protokollsutdrag

Läs mer

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande.

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande. YTTRANDE 1(1) 2012-06-25 LJ2012/733 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

LJ2012/609. Landstingets kansli Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv

LJ2012/609. Landstingets kansli Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv 2012-06-18 LJ2012/609 Landstingets kansli Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Landstingsstyrelsen Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Karies hos barn och ungdomar

Karies hos barn och ungdomar 2015-03-11 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Andreas Cederlund Andreas.cederlund@socialstyrelsen.se Artikelnummer 2015-3-20 Korrigerad 2015-04-07: Tabell 4, Andel kariesfria approximalt för region

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114 Tid: 2015-09-22, kl 08:00-09:10 Plats: 105 RJL 2015/ 1469 Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus Remiss - Insatser för att förbättra

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Ordnat införande erfarenheter från tre år med hepatit C läkemedlen

Ordnat införande erfarenheter från tre år med hepatit C läkemedlen Ordnat införande erfarenheter från tre år med hepatit C läkemedlen Micke Svensson, SKL koordinator förhandling Landstingens samverkansmodell för läkemedel Ordnat införande erfarenheter från tre år med

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL. Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika

Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL. Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika STRAMADAGEN Hotell Arlandia Onsdagen den 25 maj 2011 Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika Tidsplan 2011 Förtydl. till landstingsledn.

Läs mer

Försäljning av fastigheter - uppdrag

Försäljning av fastigheter - uppdrag 2013-04-02 LJ2013/517 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Försäljning av fastigheter - uppdrag Inledning Landstingets motiv för ägande av fastigheter bör ha sin utgångspunkt i ett verksamhetsbehov

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2012-01-03 LK11-0700 Landstingsstyrelsen På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen (SOU 2011:73) Landstinget i Jönköpings län har av Socialdepartementet

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-05-15 LS-LED06-159 47 Rätten till ersättning för kostnader för vård i annat EES-land - En översyn. Remissvar Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-04-09 LJ2012/97. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-04-09 LJ2012/97. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 2012-04-09 LJ2012/97 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remiss - Förslag avseende landsting, regioner och kommuners samarbete inom ehälsoområdet Landstinget i Jönköpings län har av Sveriges Kommuner

Läs mer

Redovisning av icke slutbehandlade motioner

Redovisning av icke slutbehandlade motioner ÄRENDE 19 2012-06-01 Redovisning av icke slutbehandlade motioner Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Redovisning över icke slutbehandlade motioner Protokollsutdrag

Läs mer

Ordförandekonferens 111124. Ann Söderström

Ordförandekonferens 111124. Ann Söderström Ordförandekonferens 111124 Ann Söderström Uppdrag i och med de nya vårdöverenskommelserna (1) Samverkan med kommunerna Gränssnitt och vårdnivåer inom vår egen organisation nivåstrukturering Minska inflödet

Läs mer

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ragnhild Holmberg 2014-03-31 Landstingsstyrelsen 1 Faktisk väntetid inom 60 dagar HSF HSF Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov

Läs mer

Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter

Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter ÄRENDE 13 2012-03-07 Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Samuel Godrén, Sverigedemokraterna

Läs mer

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten ÄRENDE 8 LF februari Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet

Läs mer

Planeringsdelegationen 1-15

Planeringsdelegationen 1-15 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén Marcus Eskdahl (S) Carina Ödebrink (S) Övriga:

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114 Tid: 2015-09-22, kl 08:00-09:10 Plats: 114 RJL 2015/ 1062 Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus Uppdrag Riktlinjer för stipendieutdelning

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Remissvar Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd (Ds 2012:36) S2012/6727/FS Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. 14 mars 2014

Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. 14 mars 2014 Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården 14 mars 2014 Öppna jämförelser tas fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting tillsammans Finns

Läs mer

Billigt att bo dyrt att flytta

Billigt att bo dyrt att flytta Billigt att bo dyrt att flytta En undersökning från Länsförsäkringar 1 44 procent av de svenskar som äger sin bostad anser att de bor billigt Om du eller någon du känner egentligen vill flytta, men tvekar

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Motion: Jämställt Landstingsfullmäktige i Jönköpings län? Handlingar i ärendet:

Motion: Jämställt Landstingsfullmäktige i Jönköpings län? Handlingar i ärendet: Motion: Jämställt Landstingsfullmäktige i Jönköpings län? Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Allmänpolitiska utskottet 2014-04-15 Protokollsutdrag

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Landstingets kansli organisatorisk förändring

Landstingets kansli organisatorisk förändring 1(4) 2013-11-22 LJ 2013/746 Avsändare Landstingsstyrelsen Landstingets kansli organisatorisk förändring Bakgrund I samband med landstingsstyrelsens beslut 2012-10-16 om att inrätta 1177 och ett gemensamt

Läs mer