Innehåll. > Symbol Versioner Placering Avsändare. > Typografi Typsnitt Regler. > Färger Profilfärger Färgkombinationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. > Symbol Versioner Placering Avsändare. > Typografi Typsnitt Regler. > Färger Profilfärger Färgkombinationer"

Transkript

1 Grafisk Profil 2016

2 Grafisk profil för Vit jul Problemen är allvarliga. Lösningarna är roliga. Därför är vi båda två. Vi har en tråkig, ibland sorglig, till och med hemsk utgångspunkt: barn och unga som far illa. Det är på allvar, och allvarligt. Men att vara nykter över jul ska inte vara en stor grej och därför ska vi inte kommunicera det så. Istället sänker vi trösklarna genom att visa på att fira en Vit jul är roligt, enkelt och mysigt. Tonaliteten genomsyrar även vår grafiska profil, som vi på följande sidor kommer gå igenom. Profilguiden visar bland annat symbol, färger, typsnitt samt de grafiska element som ska hjälpa till att bygga vår visuella identitet. Några kapitel känner du igen från IOGT-NTO-rörelsens grafiska profil och ofta hänvisar vi till den för specifika regler gällande vissa delar. Profilguiden är tänka att underlätta vår grafiska produktion och hjälpa oss att hålla ett konsekvent formspråk. Har vi det hjälper vi mottagaren att identifiera oss och på sikt stärka vårt varumärke. Därför är det viktigt att alla följer guiden. Innehåll > Symbol Versioner Placering Avsändare > Typografi Typsnitt Regler > Färger Profilfärger Färgkombinationer > Grafiska element Mönster Peppis Ljusstaken & Julkulan Ramar > Bildspråk > Exempel Trycksaker Delningsbilder (sociala medier) Mailutskick Webshop - inspirationssförslag Tack på förhand!

3 Symbol IOGT-NTO-rörelsen är avsändare till Vit julkampanjen men då Vit jul är en så pass etablerad, och stor, kampanj har den fått en egen symbol. IOGT-NTO-rörelsens logotyp är dock alltid närvarande som avsändare, förutom i vissa undantagsfall på sociala medier (mer om det längre fram i profilguiden). Varianter Symbolen kommer i fyra färgvarianter, tre positiva och en negativ. Vi väljer symbol utifrån vilken slags bakgrund symbolen ska användas mot. De positiva varianterna används främst medan den negativa ska användas sparsamt. Längre fram i profilguiden visar vi exempel på hur symbolen kan och bör användas i olika kontext. v.1 - Används främst mot ljus bakgrund v.2 - Kan användas både mot ljus och mörk bakgrund v.2 - Används främst mot mörk bakgrund Inverterad (negativ) Den inverterade symbolen används sporadiskt och i enstaka fall - tex. för prägling eller textiltryck. Minsta storlek För att symbolen och dess detaljer ej ska uppfattas otydligt bör den ej användas i mindre storlek än 10 mm. Format Symbolen finns sparade som eps och png. Använd alltid eps för print. För skärm fungerar både png och eps. Det är inte tillåtet att göra ändringar i symbolen. 10mm EJ Tillåtet Det är ej tillåtet att ändra i varken texten eller kulan på någon vis vad gäller utformning och/eller placering. Om symbolen läggs ovanpå färgad bakgrund ska en vit platta alltid läggas bakom så att hela texten syns i vitt.

4 Symbol, forts Placering Vad gäller placering av vår symbol har vi inga bestämda regler som måste följas utan uppmanar istället till att lyfta lekfullheten i symbolens utformning genom att låta den hänga på olika sätt. När vi gör detta adderar vi ett snöre. Snörets form och färg är valbar, använd exemplen längre fram guiden som riktlinjer för känsla och utförande. När symbolen syns i samband med andra logotyper bör de presenteras i harmoni med varandra. Vad som är viktigt i all slags design är att symbolen alltid får den plats som krävs för att vara en stark och tydlig avsändare, vare sig den visas enskild eller med andra grafiska element. Och att IOGT-NTOrörelsen finns med som avsändare. Julen tillhör barnen, därför firar jag min julhelg helt utan alkohol. NamnO rt *Jag har fyllt 18 år och är inte medlem i IOGT-NTO-Rörelsen. Vit juls företagsgivare bidrog till att tusentals barn och unga fick skratta, leka och ha kul under jullovet. Er insats är ovärderlig.

5 Symbol i kombination med IOGT-NTO-rörelsens logotyp Riktlinjer Symbolen ska alltid användas tillsammans med IOGT-NTO-rörelsens logotyp, så att det är tydligt vem avsändaren är. När symbolen står för sig själv ska IOGT-NTO-rörelsens logotyp placeras i nederkant förslagsvis centrerat i underkant av kulan. Men när symbolen finns i ett annat sammanhang (exvis en flyer) kan IOGT-NTO-rörelsens logotyp placeras avskiljt från symbolen. Se exempel på det längre fram i profilguiden. De satta grafiska riktlinjerna för IOGT-NTO-rörelsens logotyp ska efterföljas. v.1 - Större format. Liggande logo i kombination med symbolen. IOGT-NTO:s logo måste vara minst 20 mm bred. v.1 - Mindre format. Stående logotyp linjerar med kulans ytterkanter. IOGT-NTO-rörelsens logo måste vara minst 10 mm bred. 20mm 10mm

6 Typografi Vi använder samma typsnitt för Vit jul som vi gör för IOGT-NTO-rörelsen. För Vit jul kompletterar vi dock med ett extra rubrikstypsnitt: Nickainley. Detta typsnitt används enbart för kortare rubriker eller budskap och aldrig för längre texter. Då vår text i symbolen är byggd utifrån detta typsnitt bör de aldrig hamna i konflikt med varandra, då riskerar symbolen att förlora sin styrka. Om du är osäker, använd Archivo Narrow. För att göra texten tjockare/tydligare: Gör om texten till outline och lägg på en stroke. Nickainley finns gratis för nedladdning här: behance.net/gallery/ / Nickainley-Script-Free-Font Att typografin är enhetlig stärker vår grafiska profil och visuella identitet. Därför använder vi vårt egna identitetstypsnitt Archivo Narrow för identitetsbärande delar. I vardagstypografin ingår de typsnitt vi använder dagligen som när vi till exempel skriver brev eller gör presentationer. Här använder vi med fördel Georgia, ett typsnitt som följer med alla datorer och därmed är tillgängligt för alla. Längre fram i guiden visar vi exempel på hur vi på bästa sätt arbetar med de olika typsnitten. Nickainley Identitetstypsnitt Rubrik AaBbCc Archivo Narrow Identitetstypsnitt Rubrik AaBbCc Georgia Vardagstypografi - Brödtext AaBbCc

7 Färger Eftersom Vit jul är en del av IOGT-NTOrörelsen utgår vi från samma färgschema och låter blått vara den bärande färgen. Den största skillnaden är att vi för Vit jul låter de mörkare blå tonerna ta mer plats än de ljusa blå. Huvudfärger Vitt använder vi främst för text och som färg på våra ramkanter (mer om detta längre fram). Våra accentfärger används sparsamt, t.ex. för att bryta av mot det blå i text eller detaljer, eller för att särskilja oss när vi pratar om ett specifikt ämne. Helhetsuttrycket ska dock alltid vara blått. IOGT-NTO-Blå Pantone 7459 CMYK 74 / 13 / 15 / 14 RGB 10 / 150 / 178 Junis-Blå Pantone 293 CMYK 100 / 55 / 0 / 0 RGB 0 / 58 / 162 Scout-Blå Pantone 2766 CMYK 100 / 94 / 0 / 47 RGB 17 / 23 / 94 Vit - CMYK 0 / 0 / 0 / 0 RGB 255 / 255 / 255 Se IOGT-NTO-rörelsen grafiska profil för specifika regler om hur och när vi och använder oss av de olika färgblandningarna. Accentfärger PANTONE (PMS) Internationell färgstandard för hela färger.observera att färgerna för Pantone bestruket (C) och Pantone obestuket (U) ofta skiftar. CMYK (cyan, magenta, gul och svart) Fyrfärgsprocess som används i grafisk produktion. RGB (röd-grön-blå) RGB används enbart för skärm. Gammel-Rosa Pantone 679 CMYK 3 / 27 / 1 2 RGB 200 / 125 / 140 Ljusrosa Pantone 684 CMYK 2 / 18 / 4 / 0 RGB 240 / 140 / 140

8 Färgkombinationer I valet av färger är det som med allt annat. Tänk först och främst på syftet och vad som ska kommuniceras. Formtankarna bör återkoppla till det som känns tryggt med vintern som en stjärnklar natt, krispigt blå vinterhimmel, snö och pepparkaksglasyr. Utgå i främsta fall från en mörk bakgrund med grafiska element i de ljusare tonerna. Text sätter vi i så stor mån som möjligt i vitt. De varma rosa accentfärgerna ska aldrig ta över det övervägande blå uttrycket, utan finns där för att mjuka upp och agera som kontrast om det blå uppfattas för kallt. Figuren till höger kan ses som en förklaring till hur färgerna bör disponeras.

9 Grafiska element För att förstärka det lekfulla i vår visuella identitet har vi förutom färg, typografi och foto även grafiska element som byggstenar när vi skapar design för Vit jul. Mönster Vårt mönster som har fötts ur IOGT-NTO-rörelsens symboler bildar en tindrande stjärnhimmel eller fallande snöflingor, beroende på vem du frågar. Peppis Vår ihärdiga maskot och hemliga vapen är en julfirare av rang. Ständigt närvarande men syns främst när vi kommunicerar till och omkring aktiviteter riktade mot barnen. Nu med fler uttryck än innan! Ljusstaken & julkulan Grafiska element som kan fungera som dekor men även som textbärare och för att skapa igenkänning.

10 Mönster Mönstret är byggt på två olika symboler: IOGT-NTO-rörelsens cirkel (de fyra små löven ) och en flinga/stjärna som kommit ur cirkeln. Tillsammans skapar de ett mönster som påminner om en stjärnhimmel eller snöflingor, det är fritt för tolkning. Mönstret är repeterbart vilket innebär att det enkelt går både förminska och förstora beroende på användningsområdets yta. Mönstret kan användas enskilt eller i kombination med övriga grafiska element. Färgmässigt är mönstret att föredra enfärgat, alltså att samtliga symboler är satta i samma färg. Se tidigare kapitel om färgkombinationer för att skapa en enhetlig Vit jul känsla. För att skapa liv i mönstret kan det animeras genom att symbolerna tändas och släckas, likt blinkande stjärnor. Längre fram i guiden visar vi exempel på olika användningsområden för mönstret.

11

12 Peppis Peppis är Vit juls officiella maskot. Hen finns hela tiden närvarande, men syns inte hela tiden utan främst när vi kommunicerar till och omkring barn, t.ex. jullovsaktiviteter. Peppis är mångfacetterad och kan ge uttryck för många olika känslor vare sig det är att vara vara glad, lurig, sur eller förvånad. Det är enkelt att visuellt leka med Peppis uttryck genom att ändra var pupillerna tittar, utformning av mun eller att sätta hen i olika sammanhang och miljöer. För att Peppis uttryck inte ska spreta för mycket ändrar vi dock aldrig på hens proportioner vad gäller kropp och ansikte. Om Peppis läggs mot en mörk bakgrund är det viktigt att ögonvitorna sätts i vitt. Om bakgrunden är ljusare än Peppis själv fungerar det dock bra att låta bakgrunden ge färg till vitor och mun. OK! Att ändra Peppis pupiller så hen tittar åt en önskad riktning för att förstärka ett budskap. Viktigt är att markera BÅDA pupillerna så att de flyttas samtidigt. Annars finns risk att ögonen skelar och då förstörs grundproportionerna. OK! Om peppis är mot en mörkare bakgrund är det en bra idé att låta ögonvitor och mun få bli vita. Om det är flera Peppis på samma yta är det dock viktigt att alla följer samma regel. Längre fram i guiden visar vi exempel på olika användningsområden för de grafiska elementen. Ej tillåtet Att ändra Peppis dimensioner på kropp och/eller ansikte. Heller ej tillåtet att ändra Peppis knappar eller att låta hens pupiller gå åt olika håll. Ej tillåtet Att lägga Peppis mot en bakgrund så att ögonvitorna blir mörkare än själva kroppen. Om det är flera Peppis på samma yta är det viktigt att de följer samma regler och har samma utseende.

13 Ljusstaken & julkulan Vårat lekfulla manér följs upp i ytterligare två grafiska element: ljusstaken och julkulan. Julkulan Kulan har vi sedan tidigare bekantat oss med då den också är vår logotyp. Vi har dock gjort det möjligt att använda den separat som ett grafiskt dekorelement, utan text men i vissa fall med glans och snöre. Ljusstaken Ljusstaken och medföljande ljus kan ändra färg och/eller utformning på ljus och flamma. Den kan presenteras ensam eller i par/grupp. Själva ljuset ska dock alltid färgsättas i vitt, medan staken och flamman fritt kan ändra färg. För att ge de grafiska elementen ytterligare en dimension kan de med fördel animeras, till exempel som delningsbara gifar eller på en hemsida och mailutskick. Förslagsvis kan julkulan vicka medan ljusets flamma kan fladdra till eller tändas eller släckas. Julkulan Exemplet till vänster är vår logotyp - medan den till vänster utan text är ett grafiskt element. Julkulan som dekorelement kan används mer fritt än vår logotyp som har regler att förhålla sig till (se dessa i separat kapitel). Julkulan kan användas som dekorelement och/eller som bärare för text. Om den ska användas till just text undviker vi att använda version med glans. Snöre & glans Julkulan kan användas separat eller i par/grupp. I samtliga fall hängs kulan med fördel upp. För att göra detta adderar vi ett snöre. Se till att snöret håller samma tjocklek om den hängs i par/grupp. För att ge liv i kulan har vi en variant med glans. Var vaksam så att glansen inte flyttar på sig och byter form och/eller storlek. Längre fram i guiden visar vi exempel på olika användningsområden för de grafiska elementen. Ljusstaken Det finns inga bestämda regler för hur ljusttaken bör placeras eller hur den får ändras/inte ändras, förutom att själva ljuset alltid bör färgsättas i vitt. Använd exemplen längre fram i denna guide som riktlinjer och utgå alltid från de redan existerande illustrationerna.

14 Ramar Precis som för IOGT-NTO-rörelsen använder vi oss av ramar för att förstärka vårt visuella uttryck och skapa igenkänning. Ramarna kan fungera som bärare för både text och foto. De är ett bra (men inte obligatoriskt) komplement till de övriga grafiska elementen då de ger en inramning till det som ska kommuniceras (i text eller foto) utan att tydligheten ska behöva ge vika. Till skillnad från IOGT-NTO-rörelsen där ramarna skiftar i karaktär arbetar vi för Vit jul med samtliga ramar i vitt och en tjockare ramkant. Fler utgjorda exempel på användningsområden och hur ramarna kan appliceras finns längst bak i denna profilguide.

15 Bildspråk Vit jul ska förmedla känslan av trygghet och genom vårt bildspråk har vi möjligheten att göra detta genom både porträtt och stämningsbilder. Vi tittar in i julmyset och delar med oss av den trygga känslan som julbak, pyssel och andra aktiviteter skapar. Precis som för IOGT-NTO-rörelsens bildspråk ska vi alltid förmedla att något sker, en rörelse. Vi gestaltar mångfald i våra bilder genom variation på kön, etnicitet, ålder och funktionsförutsättningar. Vid intervjuer och porträttbilder ska vi beskriva vårt syfte och användningsområde för den person vars berättelse/bild vi önskar publicera. Se IOGT-NTO-rörelsens grafiska profil för specifika regler hur och när vi och använder oss av foto. Allt bildmaterial ska följa lagen om upphovsrätt. Det innebär bland annat att fotografen ska nämnas i möjligaste mån.

16 Exempel På följande sidor visar vi några exempel hur den grafiska profilen tillämpats på olika delar, både för print och digitalt. Materialet är organiskt och kommer växa fram allt eftersom profilen arbetas in. Innehåll och utförande är alltså på skissnivå, vilket betyder att framtida formgivning förmodligen kommer att behöva ändras utifrån innehåll, textmängd etc. Vid all slags design ska användarvänlighet alltid tas i åtanke. Detsamma gäller syfte och målgrupp. Vid tryckproduktion är det alltid bra att tänka in kostnad (i val av färger, papper, format, etc.) medan format och användarvänlighet är mer väsentligt vad gäller digital produktion. Imorgon presenterar vi årets ambassadörer, vilka tror ni det är? Glad fjärde advent! Nu är det bara 4 dagar kvar till jul! Du och över andra har redan tagit ställning för en vit jul, och planeringen av alla Vit jul-aktiviteter är i full gång. Det anordnas över 200 aktiviteter för barn och unga i jul. Fantastiskt eller hur? En jullovsaktivitet kostar i snitt kronor. Förra året var barn med i våra jullovsaktiviteter. Hur mycket kan du tänka dig att bidra med för att fler barn ska få fina julminnen? Pepparkaksdeg 100 Kronor Julpyssel 500 Kronor En Jullovsaktivitet 2000 Kronor Valfri Summa Känner du någon som inte skrivit upp sig för en vit jul? Dela gärna kampanjen på din Facebooksida så vi når fler som kan skriva upp sig för en vit jul. Dela nu! Varma julhälsningar, Lisa Greve Anordnar din stad några aktiviteter? kolla på: vitjul.se/aktivitet

17 Print Affisch, flyer Barn kan känna obehag och oro när vuxna dricker alkohol. IOGT-NTO-rörelsen genomför varje år kampanjen Vit Jul, för att så många barn och unga som möjligt ska få vistas i trygga, alkoholfria miljöer med närvarande vuxna. Vi anordnar jullovsaktiviteter både för de barn och unga som behöver komma hemifrån till en alkoholfri miljö och för dem som vill ha något roligt att göra under ledigheten. Skippa alkoholen i år du också och låt fler barn få en Vit jul! Ta ställning för barnen på vår hemsida eller följ oss på Facebook: Att tänka på: Formen sätts utifrån innehållet. Se exemplen ovan som riktlinjer och inspiration på olika sätt att arbeta med text och de grafiska elementen. Mängden text och vilken tonalitet som ska kommuniceras är båda avgörande faktorer för den slutgiltiga designen. Om tonen är allvarlig bör formgivningen följa samma manér i val av färg och grafiska element. I exemplet ovan kan det otända ljuset till exempel få symbolisera de barn som inte får fira den jul de borde få.

18 Print Insamlingsbrev, julkort Julen tillhör barnen, därför firar jag min julhelg helt utan alkohol. NamnO rt Vit juls företagsgivare bidrog till att tusentals barn och unga fick skratta, leka och ha kul under jullovet. Er insats är ovärderlig. *Jag har fyllt 18 år och är inte medlem i IOGT-NTO-Rörelsen. Att tänka på: Formen sätts utifrån innehållet. Se exemplen ovan som riktlinjer och inspiration på olika sätt att arbeta med text och de grafiska elementen. Om insamlingsbrevet till exempel är tänkt att skrivas ut i en vanlig skrivare är det rimligt att hålla sig till en vit bakgrund och få färger för bästa resultat.

19 Delningsbilder sociala medier Facebook, instagram, twitter Nu är vi över personer som väljer att fira en VIT JUL Imorgon presenterar vi årets ambassadörer, vilka tror ni det är? Dela med er av julfirandet under #vitjul Nu är det dags att signa upp er för jullovs-aktiviteter! vitjul.se/aktivitet Anordnar din stad några aktiviteter? kolla på: vitjul.se/aktivitet... men, var är IOGT-NTO-rörelsens logotyp? I sociala medier där vi äger sammanhanget mycket tydligare, och där avsändaren alltså är väldigt närvarande, kan vi vara friare i utformning av bilderna. Att tänka på: Delningsbilderna kommer konkurrera med flera andra bilder i ett flöde, därför är tydlighet och en kännbar design viktigt. Bilden bör stå ut och budskapet ska vara lättförstått. Arbeta därför med en begränsad mängd text för dessa slags bilder. Julkulan är ett bra exempel som bärare för text, men det är inget måste. Mönstren och övriga grafiska element fungerar lika bra. Den vita ramen skapar igenkänning men är valbar. I exemplen ovan har de bilder som riktar sig till barn ett något mer präglat rosa uttryck, detta kan vara en idé att ta vidare men inget som i nuläget är bestämt.

20 Mailutskick Glad fjärde advent! Nu är det bara 4 dagar kvar till jul! Du och över andra har redan tagit ställning för en vit jul, och planeringen av alla Vit jul-aktiviteter är i full gång. Det anordnas över 200 aktiviteter för barn och unga i jul. Fantastiskt eller hur? En jullovsaktivitet kostar i snitt kronor. Förra året var barn med i våra jullovsaktiviteter. Hur mycket kan du tänka dig att bidra med för att fler barn ska få fina julminnen? Pepparkaksdeg 100 Kronor Julpyssel 500 Kronor En Jullovsaktivitet 2000 Kronor Valfri Summ a Känner du någon som inte skrivit upp sig för en vit jul? Dela gärna kampanjen på din Facebooksida så vi når fler som kan skriva upp sig för en vit jul. Dela nu! Varma julhälsningar, Lisa Greve Jullovsaktivitet! Nu är det bara 4 dagar kvar till jul! Du och över andra har redan tagit ställning för en vit jul, och planeringen av alla Vit jul-aktiviteter är i full gång. Det anordnas över 200 aktiviteter för barn och unga i jul. Fantastiskt eller hur? En jullovsaktivitet kostar i snitt kronor. Förra året var barn med i våra jullovsaktiviteter. Hur mycket kan du tänka dig att bidra med för att fler barn ska få fina julminnen? Pepparkaksdeg 100 Kronor Julpyssel 500 Kronor En Jullovsaktivitet 2000 Kronor Valfri Summ a Känner du någon som inte skrivit upp sig för en vit jul? Dela gärna kampanjen på din Facebooksida så vi når fler som kan skriva upp sig för en vit jul. Dela nu! Varma julhälsningar, Lisa Greve Att tänka på: Det faktiska utskicket byggs genom Act Apps och medför en del begränsningar vad gäller design. Se exemeplen nedan som inspiration snarare än en satt form vid bygget för mailmallarna. Bra att ha med sig är att val av färg och form skapar olika uttryck. Mörka toner skapar en viss känsla med ljusa en annan. Viktigast är alltid att få mottagaren uppmärksam och att informationen framförs tydligt.

21 Inspiration webshop Förslag till framtida produkter, girlanger, ljusstakar & julkulor. Att tänka på: För en festligare känsla kan till exempel girlangen tillverkas i folierat papper eller en tunnare högglansig plast, detta gör den även tåligare för slitage. Peppis hålls samman med nitar för att girlangen enkelt ska kunnas vikas ihop. Ljusstakarna tillverkas i trä och julkulorna är klassiska julkulor i oljat glas med text i vitt glitter. En fin förpackning adderar en extra känsla för mottagaren.

22 Grafisk Profil 2016

Grafisk Profil 2016 kort version

Grafisk Profil 2016 kort version Grafisk Profil 2016 kort version Vår grafiska profil Om vi konsekvent tänker på hur vi presenterar oss kan vi skapa en visuell identitet som gör att mottagaren känner att det är vi som talar. Med visuell

Läs mer

Vår grafiska profil. Innehåll. > Logotyp

Vår grafiska profil. Innehåll. > Logotyp Grafisk Profil 2016 Vår grafiska profil Om vi konsekvent tänker på hur vi presenterar oss kan vi skapa en visuell identitet som gör att mottagaren känner att det är vi som talar. Med visuell identitet

Läs mer

Innehåll. Vår grafiska profil

Innehåll. Vår grafiska profil Grafisk Profil 2016 Vår grafiska profil Om vi konsekvent tänker på hur vi presenterar oss kan vi skapa en visuell identitet som gör att mottagaren känner att det är vi som talar. Med visuell identitet

Läs mer

Struktanalys. Analys av strukturerade produkter. grafisk manual v1.0

Struktanalys. Analys av strukturerade produkter. grafisk manual v1.0 grafisk manual v1.0 Innehåll: Inledning Varumärket... 3 Logotyp Grundregler & utföranden... 4 Tillämpning... 5 Luft & storlek... 6 Färgpalett Primära färger & komplementfärger... 7 Färgpalett... 8 Typsnitt

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER 1

GRAFISKA RIKTLINJER 1 GRAFISKA RIKTLINJER 1 ETT PARTITUR FÖR ÖGAT Det går kanske inte att jämföra grafiska riktlinjer med ett partitur. Men lite fritt tolkat kan man säga att en grafisk manual innehåller alla element som behövs

Läs mer

Inledning. Innehåll. Inledning

Inledning. Innehåll. Inledning GRAFISK MANUAL 2019 Inledning 2 Inledning Det här är en uppdaterad manual som ska tydliggöra Moderaternas grafiska profil och göra det enkelt att göra rätt. Att den grafiska profilen följs på nationell,

Läs mer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer En enhetlig profil är viktig för alla organisationer och ännu viktigare för en stor grupp av frivilliga. Då öppnas möjligheten för att alla känner samhörighet och vet åt vilket håll gruppen går. Det gör

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL 1 GRAFISK PROFILMANUAL 3 Innehåll LOGOTYPEN 6 FÄRGER 8 TYPOGRAFI 10 ANNONS 12 ROLL-UP 13 VEPA/BANDEROLL 14 VISITKORT 15 BREVPAPPER/FAXBLAD 16 KUVERT 17 FLAGGOR 17 PROFILKLÄDER 18 WEBB 19 BILDMANÉR 20

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

INTRODUKTION TILL LOGOTYPEN

INTRODUKTION TILL LOGOTYPEN INTRODUKTION TILL LOGOTYPEN Greppa Näringen logotypen är den officiella avsändaren och vårt viktigaste verktyg. Logotypen har en klar och tydlig form som syns mycket bra i alla sammanhang. För att skydda

Läs mer

Primär. Sekundär. färger 1.0

Primär. Sekundär. färger 1.0 grafisk manual 1.0 färger Primär Den orangea färgen är Apelsinblommans husfärg och är tagen från apelsinen för att skapa en tydlig återkoppling till företagets namn. Orange är en energifylld färg som

Läs mer

Förord. Innehåll. Logotyp 3 Typsnitt 4 Färger 5 Profilelement 6 Profilmallar 7-9

Förord. Innehåll. Logotyp 3 Typsnitt 4 Färger 5 Profilelement 6 Profilmallar 7-9 Grafisk Guide 1.0 Förord Den grafiska guiden ska fungera som en vägledning för allt profilmaterial; både för tryck och webb och såväl för extern som intern kommunikation. Rocklunda Restaurang & Konferens

Läs mer

GRAFISK PROFIL VERSION 1 APRIL

GRAFISK PROFIL VERSION 1 APRIL GRAFISK PROFIL VERSION 1 APRIL 2018 1 BAKGRUND Vi skapar Nyvest Bygg tillsammans. Alla som arbetar på Nyvest Bygg är en del av vårt varumärke och hur du som individ agerar och bemöter kunder, kollegor

Läs mer

Direktiv för grafisk profil

Direktiv för grafisk profil 1 (5) Direktiv för grafisk profil 1. Formalia 1.1 Sammanfattning Detta direktiv reglerar LinTeks grafiska profil. 1.2 Syfte Syftet med detta direktiv är att ge ett enhetligt ansikte utåt för att stärka

Läs mer

grafisk manual 2.0 / 201 7

grafisk manual 2.0 / 201 7 grafisk manual version 2.0 / 201 7 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. 5. 6. 7. Logotyp Färger Typsnitt Grafiska element 8. Utföranden Har du frågor kring innehållet, kan du kontakta profilansvarige på Höga Kusten

Läs mer

FÄRGER GRAFISKA ELEMENT BILD- OCH TEXTMANÉER ANVÄNDNING SLUTORD

FÄRGER GRAFISKA ELEMENT BILD- OCH TEXTMANÉER ANVÄNDNING SLUTORD GRAFISK MANUAL IDENTITET INNEHÅLL Grafisk design och kommunikation är en sektion med en stark identitet. Vi vet vilka vi är och hur vi gör. Denna manual har gjorts för att alla andra också ska veta vilka

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador GRAFISK MANUAL Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador Vikten av att ha grafiska riktlinjer I Insikt/Utsikt ryms en mängd olika aktörer såsom myndigheter och frivilligorganisationer.

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 9 10 10 10 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Grafiska element Verksamhetsspecifika symboler Skyltar

Läs mer

Logotyp Grafiskt system Typografi Färger Sankt Erik Tillämpning Exempel

Logotyp Grafiskt system Typografi Färger Sankt Erik Tillämpning Exempel 1 Logotyp Grafiskt system Typografi Färger Sankt Erik Tillämpning Exempel 4 6 11 12 13 15 19 2 Grattis, du arbetar med Liljevalchs! I den här manualen berättar vi för dig hur du ska göra för att tillämpa

Läs mer

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER Grafisk manual Falun Borlänge-regionen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logotyp 4 Färger 6 Typsnitt 7 Bilder och budskap 8 Ordval 9 Profilmaterial 10 Avslutningsvis 11 2 Falun Borlänge-regionen Falun Borlänge-regionen

Läs mer

GRAFISK PROFIL och en liten guide i hur du använder den. valrörelse 2018 och framåt

GRAFISK PROFIL och en liten guide i hur du använder den. valrörelse 2018 och framåt GRAFISK PROFIL och en liten guide i hur du använder den valrörelse 2018 och framåt FÄRGER Kampanjfärger #fab61e #88cbc4 #e34290 De tre färgerna ovan är våra valkampanjsfärger. De kan kan användas till

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL JUNI 2017 INLEDNING Vår grafiska identitet är det snabbaste och starkaste uttrycksmedlet för vårt varumärke. Därför är det av största vikt att vi följer de grafiska riktlinjer som

Läs mer

Textilgruppen. Grafisk profil

Textilgruppen. Grafisk profil Textilgruppen Grafisk profil En grafisk profil är i korta ordalag ett slags grafiskt regelverk. På ett enkelt sätt ska denna grafiska manual ge den vägledning som hjälper samtliga medarbetare i ditt företag

Läs mer

Designmanual. Logotype Färger Varumärkesbård Mönster Formgivning Typografi Skyltning

Designmanual. Logotype Färger Varumärkesbård Mönster Formgivning Typografi Skyltning Designmanual Logotype Färger Varumärkesbård Mönster Formgivning Typografi Skyltning Designmanual i korthet För frågor om vår design kontakta Helene Keskitalo, stab Information, tel 08 655 91 05 eller helene.keskitalo@sveaskog.se

Läs mer

Våra visuella riktlinjer

Våra visuella riktlinjer GRAFISK MANUAL Våra visuella riktlinjer Det här dokumentet innehåller regler för vår visuella kommunikation. Följ dessa regler noggrant för att bibehålla och bygga Bygdegårdarnas Riksförbund som varumärke.

Läs mer

Klimatrådet Grafiskt manér

Klimatrådet Grafiskt manér Klimatrådet Grafiskt manér Igenkänning och trovärdighet Klimatrådet är ett nätverk bestående av vitt skilda organisationer från offentlighet, näringsliv och idéburen sektor. En del i att knyta ihop rådets

Läs mer

Grafisk manual Version 1.0

Grafisk manual Version 1.0 Grafisk manual 2 0 / Innehåll 1 / Introduktion 1.1 / Syfte 2 / Grafisk manual 2.1 / Logotyp 2.1.1 Logotypens sammansättning 2.1.2 Storlekar & friyta 2.1.3 Användning 2.1.4 Strapline 2.1.5 Operatörslogotyper

Läs mer

Program för grafisk profil Ks/ 2018:140. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning. Fastställt av kommunfullmäktige

Program för grafisk profil Ks/ 2018:140. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning. Fastställt av kommunfullmäktige Program för grafisk profil Ks/ 2018:140 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för grafisk profil Fastställt av kommunfullmäktige 2018-03-22 65 1 2 Program för GRAFISK PROFIL

Läs mer

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft. aloq.se Loxysoft AB Post: Box 53, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan, Frösön Tel: 063-8 34 40 Fax: 063-40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.se Grafisk manual Loxysoft AB Text och design: aloq AB, Östersund

Läs mer

1. STANDARDLOGOTYP. Läs mer om Flexit LOGOTYP INLEDNING. LOGOTYP FÖR POSITIONERING Ljusblå: 100% C Mörkblå: C 100%, M 89%, Y 27%, K 10% Svart/vit

1. STANDARDLOGOTYP. Läs mer om Flexit LOGOTYP INLEDNING. LOGOTYP FÖR POSITIONERING Ljusblå: 100% C Mörkblå: C 100%, M 89%, Y 27%, K 10% Svart/vit Designmanual 2019 INLEDNING En stark och tydlig visuell identitet är avgörande för att bygga önskad position och stärka Flexits varumärke. Genom att följa riktlinjerna i denna designmanual säkerställer

Läs mer

LOKALISERA. Designmanual

LOKALISERA. Designmanual L LOKALISERA Designmanual Innehåll 5 Lokalisera AB 6 Logotyp 7 Användning av logo 8 Färger 9 Grafiska element 10 Typsnitt 11 Bildanvändning 12 Kontakt Lokalisera AB I och med övergången från Xpresskontor

Läs mer

PLÅT & VENTFÖRETAGEN Grafisk manual

PLÅT & VENTFÖRETAGEN Grafisk manual 08-762 75 85 info@pvforetagen.se www.pvforetagen.se Grafisk manual Manual Den här manualen är främst framtagen för alla som är anställda eller arbetar som leverantör till Plåt & Ventföretagen. Målet är

Läs mer

Grafsk Profl. Stilmanual för Astronomisk Ungdoms kommunikation

Grafsk Profl. Stilmanual för Astronomisk Ungdoms kommunikation Grafsk Profl Stilmanual för Astronomisk Ungdoms kommunikation Inledning Varför grafsk profl? Identifkation För att alla ska uppfatta att det är Astronomisk ungdom som står bakom ett meddelande måste vi

Läs mer

Hej! Innehållsförteckning. Inledning 3. Visuell identitet Logotyp 4 Versioner 6 Frizon 9 Minsta storlek 10 Placering 11

Hej! Innehållsförteckning. Inledning 3. Visuell identitet Logotyp 4 Versioner 6 Frizon 9 Minsta storlek 10 Placering 11 Grafisk manual Innehållsförteckning Inledning 3 Visuell identitet Logotyp 4 Versioner 6 Frizon 9 Minsta storlek 10 Placering 11 Typografi Kommunikationsteckensnitt 12 Office och digital media 13 Färger

Läs mer

GRAFISK HANDLEDNING FÖR NYA MODERATERNA

GRAFISK HANDLEDNING FÖR NYA MODERATERNA GRAFISK HANDLEDNING FÖR NYA MODERATERNA VALÅRET 2014 INLEDNING År 2006 blev vi de Nya Moderaterna. Vi blev ett parti med mål om att alltid fortsätta förändras och utvecklas. Ett parti som söker utmaningarna,

Läs mer

VARUMÄRKESMANUAL. 2013.07.12 Version 0.9

VARUMÄRKESMANUAL. 2013.07.12 Version 0.9 VARUMÄRKESMANUAL 2013.07.12 Version 0.9 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Ett starkt varumärke Tillsammans har vi skapat ett nytt varumärke 1177 Vårdguiden Ett starkt varumärke Vår varumärkesplattform

Läs mer

Grafi skprofi l. för. Kanal 7 Tjejkanalen

Grafi skprofi l. för. Kanal 7 Tjejkanalen Grafi skprofi l för Kanal 7 Tjejkanalen Kanal 7 Tjejkanalen Ska vara tydlig som avsändare i all produktion och det som förmedlas ska stämma överens med det som varumärket Kanal 7 Tjejkanalen står för.

Läs mer

KULTURRÅDET - EN INSPIRERANDE MYNDIGHET

KULTURRÅDET - EN INSPIRERANDE MYNDIGHET 2008-01-28 09.32 KULTURRÅDET - EN INSPIRERANDE MYNDIGHET Kulturrådet har i uppdrag att förverkliga de kulturpolitiska beslut som riksdag och regering fattat. Det är ett viktigt uppdrag och ett inspirerande

Läs mer

Logotyper. FÄRG Vi har en blå färg som bara används till logotypen. (PMS 2756 C, CMYK ) Vit eller svart kan också användas.

Logotyper. FÄRG Vi har en blå färg som bara används till logotypen. (PMS 2756 C, CMYK ) Vit eller svart kan också användas. BRANDBOOK Brandbook s. 9 Logotyper Det viktigaste grafiska elementet är vår logotyp. Den finns i två huvudversioner med eller utan EST. 1994 samt en tredje alternativ version. EST: 1994 MED ELLER UTAN?

Läs mer

GRAFISK MANUAL VÄGLEDNING OCH REGLER

GRAFISK MANUAL VÄGLEDNING OCH REGLER GRAFISK MANUAL VÄGLEDNING OCH REGLER 2011 Rädda Barnens Ungdomsförbund Grafisk form: Rabash webb- och designbyrå Välkommen 03. Rädda Barnens Ungdomsförbund bildades i Sverige år 2003. Som namnet avslöjar

Läs mer

Samtliga delar av märket är varumärkesskyddade.

Samtliga delar av märket är varumärkesskyddade. 1(8) 2(8) När företag och organisationer vill markera tillhörighet till Dalarna finns det ett märke att använda. Märket har tagits fram under arbetet med projektet Bilden av Dalarna och har formen av en

Läs mer

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande Vår grafiska manual Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande kunskapscentrum som ökar fram tidens brandsäkerhet

Läs mer

Riksteatern Grafisk manual

Riksteatern Grafisk manual Riksteatern Grafisk manual 2017-08-24 Om manualen Riksteaterns utseende ska vara tydligt och igenkännbart i visuell kommunikation - både internt och externt. Det är en förutsättning för att skapa ett starkt

Läs mer

Innehåll. ukm grafisk manual. Innehåll. Översikt Logotyp Typografi Vårt språk Bildmanér Textmall Kontakt

Innehåll. ukm grafisk manual. Innehåll. Översikt Logotyp Typografi Vårt språk Bildmanér Textmall Kontakt grafisk manual Innehåll Översikt Logotyp Typografi Vårt språk Bildmanér Textmall Kontakt 3 4 5 6 7 8 9 Innehåll 2 Logotyp Typografi Rubriker: Circular Pro Black Övrig text: Circular Pro Medium ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 4 Vår logotyp 5 Våra färger 9 Vår typografi 11 Dekorelement 14 Bildspråk 18

Innehållsförteckning. Inledning 4 Vår logotyp 5 Våra färger 9 Vår typografi 11 Dekorelement 14 Bildspråk 18 Grafisk manual Innehållsförteckning Inledning 4 Vår logotyp 5 Våra färger 9 Vår typografi 11 Dekorelement 14 Bildspråk 18 Läs det här först! Välkommen till Teknikföretagens grafiska manual. Den är avsiktligt

Läs mer

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL INNEHÅLL Arvsfondsdelegationen Grafisk manual Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. ARVSFONDENS GRAFISKA MANUAL - FÖR DIG SOM DRIVER ARVSFONDSPROJEKT: 2011 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 LÄTT ATT

Läs mer

High Voltage Valley möjliggör framtidens energieffektiva värld.

High Voltage Valley möjliggör framtidens energieffektiva värld. High Voltage Valley möjliggör framtidens energieffektiva värld. INNEHÅLL 1 En världsledande region inom Elkraftteknik 2 HVV:s kärnvärden och identitet 3 Logotyp 4 Profilfärger 5 Typografi 6 Layout 7 Avsändare

Läs mer

SWEBO Bioenergy Grafisk profil

SWEBO Bioenergy Grafisk profil SWEBO Bioenergy Grafisk profil Formsmedjan Reklam & Kommunikation Grafisk profil Den image vi har, det vill säga hur andra människor uppfattar vårt företag är ett resultat av alla de intryck vi gör på

Läs mer

Grafisk manual. För Falu Tank

Grafisk manual. För Falu Tank Grafisk manual För Falu Tank Grafisk profil Vad är en grafisk profil? En grafisk profil är en samling riktlinjer för hur tryckt och elektronisk information ska se ut. Den grafiska profilen består av tre

Läs mer

Vad är en grafisk profil? Det korta svaret är: visuella redskap, som logotyp, färger, typsnitt, bilder och illustrationer.

Vad är en grafisk profil? Det korta svaret är: visuella redskap, som logotyp, färger, typsnitt, bilder och illustrationer. GRAFISK PROFIL Vad är en grafisk profil? Det korta svaret är: visuella redskap, som logotyp, färger, typsnitt, bilder och illustrationer. En grafisk profil ska uttrycka organisationens personlighet och

Läs mer

Grafisk manual KORTVERSION 2015

Grafisk manual KORTVERSION 2015 Grafisk manual KORTVERSION 2015 Innan du börjar I den här manualen har vi samlat de viktigaste rekommendationerna för hur du använder logotyp, färger och typsnitt för Högskolan i Borås grafiska profil.

Läs mer

GRAFISK PROFIL MANUAL

GRAFISK PROFIL MANUAL GRAFISK PROFIL MANUAL VÅR GRAFISKA PROFIL Den grafiska profilen har uppdaterats för att bättre spegla vår verksamhet och tydliggöra riktlinjerna för vår kommunikation. Vår grafiska profil är ett värdefullt

Läs mer

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL 1 Innehåll Grafisk profil 2 Uppdrag och kärnvärde 3 Tilltal och tonläge 3 Bildspråk 4 Logotypen 5 Ortnamnsmontering 6 Verksamhetslogotyper 6 Vinjetter 7 Typsnitt 8 Färgpalett

Läs mer

Innehåll Inledning Typsnitt Färg Logotypen Exempel Bildmanér

Innehåll Inledning Typsnitt Färg Logotypen Exempel Bildmanér Grafisk manual 2009 Innehåll Inledning Typsnitt Färg Logotypen Exempel Bildmanér Inledning Sedan starten år 2000 har Sentensia haft förmånen att vara involverade i många stora IT-projekt och samlat erfarenheter

Läs mer

REVIDERAD 2018 GRAFISK PROFIL

REVIDERAD 2018 GRAFISK PROFIL REVIDERAD 2018 GRAFISK PROFIL H Ö G S BY KO M M U N VAD ÄR EN GRAFISK PROFIL? En grafisk profil är hur ett företag eller organisation vill se ut. En grafisk manual samlar den grafiska profilen i en slags

Läs mer

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 3. Inledning 4 6. Märke Huvudmärke. Varianter. Tillämpning. 7 9. Typsnitt Huvudtypsnitt. Webbtypsnitt. 10. Färger Huvudfärger. Komplementfärger. Webbfärger INLEDNING Den grafiska

Läs mer

Direktonline. GRAFISK MANUAL

Direktonline. GRAFISK MANUAL Visuell kommunikation Direktonline Direktonline. GRAFISK MANUAL KONTAKT Telefon: 031-301 33 20 E-post: info@direktonline.se ADRESS Erik Dahlbergsgatan 9 411 26 Göteborg ONLINE Webbplats: www.direktonline.se

Läs mer

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek Grafisk profil Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger Profilfärger och kompletterande

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Grafisk manual Version 1.0 CTIVE

Grafisk manual Version 1.0 CTIVE Grafisk manual Version 1.0 SPORTS CLUB Active Sportsclub 2 Innehåll 1 / Introduktion 1.1 / Syfte 2 / Grafisk manual 2.1 / Logotyp 2.1.1 Logotypens sammansättning 2.1.2 Storlekar & friyta 2.1.3 Användning

Läs mer

Symbolen ska alltid användas i färg om det är möjligt. Den ska inte vara mindre än 20 mm eftersom den då blir svårläst och otydlig.

Symbolen ska alltid användas i färg om det är möjligt. Den ska inte vara mindre än 20 mm eftersom den då blir svårläst och otydlig. Grafiska riktlinjer Låna dig rik Låna dig rik är en symbol för det varumärkesarbete som biblioteken i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län påbörjade 2010. Därför ska symbolen endast användas i samband med

Läs mer

GRAFISK MANUAL HUR VI SER UT, KOMMUNICERAR & SYNS I OLIKA SAMMANHANG

GRAFISK MANUAL HUR VI SER UT, KOMMUNICERAR & SYNS I OLIKA SAMMANHANG GRAFISK MANUAL HUR VI SER UT, KOMMUNICERAR & SYNS I OLIKA SAMMANHANG INDEX 01 Bakgrund... 3 02 Kommunikation... 4 03 Tonalitet... 5 04 Logotyp... 6-10 05 Typografi... 11-13 06 Färger... 14-15 07 Grafiska

Läs mer

Grafisk Manual. Version 1.0

Grafisk Manual. Version 1.0 Grafisk Manual Version 1.0 Innehåll Inledning...3 Logotyp...4-5 Symbol och ordbild...4 Lokalavdelningar...5 Logotypens säkerhetszon...5 Storlekar...5 Grafiskt mönster...6 Flagga... 7 Färger...8 Typografi...9

Läs mer

Grafisk profil & kommunikation Vänersborgs kommun. Version 1.5 - maj 2013

Grafisk profil & kommunikation Vänersborgs kommun. Version 1.5 - maj 2013 Grafisk profil & kommunikation Vänersborgs kommun Version 1.5 - maj 2013 Innehåll Grafisk profil & kommunikation Vänersborgs kommun 2 Om denna manual 3 Logotypen 4 Logotypen - 3 olika varianter 5 Logotyp

Läs mer

Gränsöverskridande samverkan

Gränsöverskridande samverkan 1 Grafisk Profil Denna grafiska manual är en hjälp för dig som jobbar i eller med Vårdsamverkan Fyrbodal för att skapa en tydlig, enhetlig och konsekvent kommunikation med omvärlden. Vår logga, våra färger

Läs mer

PROFILMANUAL. Riktlinjer för grafi sk produktion, informations- och presentationsmaterial

PROFILMANUAL. Riktlinjer för grafi sk produktion, informations- och presentationsmaterial PROFILMANUAL Riktlinjer för grafi sk produktion, informations- och presentationsmaterial INNEHÅLL Vårt varumärke 3 Grafi ska riktlinjer Logotyp 4 Färger 5 Format och papper 6 Typsnitt 7 Ton och attityd

Läs mer

GRAFISK MANUAL WALLOXSTRAND

GRAFISK MANUAL WALLOXSTRAND GRAFISK MANUAL WALLOXSTRAND WALLOXSTRAND INTRODUKTION VARUMÄRKET WALLOXSTRAND För att förstärka och förtydliga varumärket Walloxstrand behövs en tydlig och gemensam hållen identitet. Den grafiska profilen

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Exempel på icke tillåtna skrivningar: Bank-id, Bank-ID, bank-id, Bankid, Bank id, bankid.

GRAFISK MANUAL. Exempel på icke tillåtna skrivningar: Bank-id, Bank-ID, bank-id, Bankid, Bank id, bankid. GRAFISK MANUAL Välkommen till BankIDs grafiska manual som ger grundläggande instruktioner kring skrivregler, logotypens placering och hantering av färger. GRAFISK MANUAL Varför är det viktigt med en grafisk

Läs mer

Grafisk manual. 1.0 Index. Om logotypen... 2 DOTTERBOLAG... 3 DOTTERBOLAG 2 RADER... 4 VARIATIONER... 6 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING...

Grafisk manual. 1.0 Index. Om logotypen... 2 DOTTERBOLAG... 3 DOTTERBOLAG 2 RADER... 4 VARIATIONER... 6 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING... Grafisk manual 1.0 Index Om logotypen... 2 DOTTERBOLAG... 3 DOTTERBOLAG 2 RADER... 4 Friyta och MinimIstorlek... 5 VARIATIONER... 6 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING... 7 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING...

Läs mer

Grafisk profil AquaAgri

Grafisk profil AquaAgri Grafisk profil AquaAgri Innehåll 3 Varför behövs en grafisk profil? 4 Logotyp utan beskrivning 5 Logotyp med beskrivning 6 Användning av finansiärernas logotyper 7 Grundtext 8 Färger 9 Typsnitt 10 Grafiskt

Läs mer

Åbo Akademis Studentkårs grafiska profil. Utarbetad av Ken Snellman.

Åbo Akademis Studentkårs grafiska profil. Utarbetad av Ken Snellman. 1 Åbo Akademis Studentkårs grafiska profil. Utarbetad av Ken Snellman. Åbo Akademis Studentkår 2015 2 Innehåll 1. Logotyp... 4 2. Sigill... 9 3. Rutnät... 10 4. Dekorelement... 11 5. Färger... 12 6. Teckensnitt...

Läs mer

Innehåll. Grafisk profil Logotyp Namnstrategi Typografi Färg Bilder Designsystem Samarbeten

Innehåll. Grafisk profil Logotyp Namnstrategi Typografi Färg Bilder Designsystem Samarbeten Innehåll Logotyp Namnstrategi Typografi Färg Bilder Designsystem Samarbeten 3 4 11 17 21 25 27 30 2 Varför en grafisk profil? Kommunens varumärke är unikt eftersom det består av tre olika delar: organisationen,

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 8 8 8 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Verksamhetsspecifika symboler Skyltar Mallar Audiell profil

Läs mer

MANUAL FÖR ENHETLIG KOMMUNIKATION GRAFISK PROFIL

MANUAL FÖR ENHETLIG KOMMUNIKATION GRAFISK PROFIL MANUAL FÖR ENHETLIG KOMMUNIKATION GRAFISK PROFIL Innehåll Logotyp 1.0 Den grafiska profilen syftar till att skapa en enhetlig visuell identitet för NB coachning. Den här manualen beskriver hur man arbetar

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Bilaga: Utdrag som underlag till riktlinjer för typuppdrag STYRDOKUMENT FÖR ETT SAMMAN- HÅLLET VISUELLT UTRYCK

GRAFISK MANUAL. Bilaga: Utdrag som underlag till riktlinjer för typuppdrag STYRDOKUMENT FÖR ETT SAMMAN- HÅLLET VISUELLT UTRYCK GRAFISK MANUAL Bilaga: Utdrag som underlag till riktlinjer för typuppdrag STYRDOKUMENT FÖR ETT SAMMAN- HÅLLET VISUELLT UTRYCK VERSION 1.3 GRAFISK PROFIL 1 BASREGLER 2 Logotypen är den enskilt viktigaste

Läs mer

GRAFISK MANUAL FASTSTÄLLD AV FULLMÄKTIGE 2014-12-10

GRAFISK MANUAL FASTSTÄLLD AV FULLMÄKTIGE 2014-12-10 GRAFISK MANUAL Studentkåren i Borås Studentkåren i Borås 2014 Fastställd av fullmäktige 2014-12-10 Grafik: Studentkåren i Borås Layout: Paulina Olin Att användas som riktlinje av studentkårens interna

Läs mer

Behöver ni hjälp med lokala versioner av loggor mm kan det beställas via Designateljén. För dig som önskar hjälp med formgivning.

Behöver ni hjälp med lokala versioner av loggor mm kan det beställas via Designateljén. För dig som önskar hjälp med formgivning. Grafisk manual 2017 - Inkl sociala media Inledning År 2016 uppdaterades 2013 års modernare logotype av m-symbolen till vår huvudlogotyp. Nu har logotypen uppdaterats och är vår huvudlogotyp. Tidigare varianter

Läs mer

GRAFISK MANUAL VERSION 2.0 SEPTEMBER 2019

GRAFISK MANUAL VERSION 2.0 SEPTEMBER 2019 GRAFISK MANUAL VERSION 2.0 SEPTEMBER 2019 SEKAB GRAFISK MANUAL VERSION 2.0 AUGUSTI 2019 Inledning 2 Visuell identitet Den grafiska profilen skapar tillsammans med vårt sätt att arbeta och vårt uppträdande

Läs mer

VÅR GRAFISKA PROFIL.

VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅRT VARUMÄRKE. I det här dokumentet finns riktlinjer som ska göra det lättare att bygga upp och stärka vårt varumärke. Ju mer konsekvent, genomtänkt och sammanhållet vi kommunicerar

Läs mer

GRAFISK MANUAL

GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL 1.2 2012-02-16 INNEHÅLL GRAFISK MANUAL Om förkortningar...2 Consats Logotyp...3 Färger...4 Dotterbolagens logotyper...5 Symbol...6 Payoff...7 Payoff SES...8 Frizon...9 Typografi...10 Huvudtypsnitt...10

Läs mer

1.2 Logotypens färgsättning

1.2 Logotypens färgsättning GRAFISK MANUAL Vår grafiska profil Den grafiska profilen utgörs av logotypen, våra färger och vår typografi. Dessa bildar tillsammans bilden och uppfattningen av varumärket Ridentity. Denna manual beskriver

Läs mer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Inledning 2 Logotyp Grundversion 3 Logotyp Frizon 4 Logotyp 3D 5 Logotyp Webbanpassad 6 Logotyp Byline 7 Logotyp Tilläggsinformation 8 Tillämpning 10 Typografi 11 Kontakt

Läs mer

PMS Rubine Red C. PMS Process Black C 90%

PMS Rubine Red C. PMS Process Black C 90% PMS 227 C PMS Rubine Red C PMS 2415 C Version utan datumrad. Används endast i undantagsfall på produkter som återkommer från år till år. 2.1 Logotyp Versioner Versioner Logotypen finns, förutom i sitt

Läs mer

GRAFISK PROFIL HJÄLPREDA FÖR GRAFISK PRODUKTION

GRAFISK PROFIL HJÄLPREDA FÖR GRAFISK PRODUKTION GRAFISK PROFIL HJÄLPREDA FÖR GRAFISK PRODUKTION FÖRORD Synas på rätt sätt Den grafiska profilen är vårt ansikte utåt och den ger oss ett enhetligt utseende som stärker vårt varumärke. Genom att konsekvent

Läs mer

Profilprogram för Folkets Hus och Parker 2013

Profilprogram för Folkets Hus och Parker 2013 Profilprogram för Folkets Hus och Parker 2013 2 Innehåll Tillsammans syns vi bättre! 4 SNURRORNA GRUNDELEMENTEN I VÅR GRAFISKA PROFIL 6 VÅRA FÄRGER 7 Bli en del av helheten 8 EXEMPEL PÅ HUR LOGGAN APPLICERAS

Läs mer

Jämtlands Gymnasium. grafisk manual. rev.1, september 20181

Jämtlands Gymnasium. grafisk manual. rev.1, september 20181 Jämtlands Gymnasium grafisk manual rev.1, september 20181 Varför behövs en grafisk manual? För ett utbildningsförbund med flera skolor på olika orter är det extra viktigt att ha en tydlig profil för omvärlden

Läs mer

GRAFISK MANUAL 2.1. Reviderad: Anna Björkman Jerhammar&Co. Reviderad: XX Joel Strömblad

GRAFISK MANUAL 2.1. Reviderad: Anna Björkman Jerhammar&Co. Reviderad: XX Joel Strömblad GRAFISK MANUAL 2.1 2010-01-25 Jerhammar&Co Reviderad: 2016-06-30 Anna Björkman Reviderad: 2017-01-XX Joel Strömblad Den grafiska profilen är vårt ansikte utåt och ger oss ett enhetligt utseende som stärker

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005 Grafisk Profil Gertruds grafiska profil är dess ansiktet utåt. För Gertruds kunder, samarbetspartners och medarbetare ska det vara lätt att identifiera budskap från Gertrud i olika medier. Logotpen är

Läs mer

GRAFISK MANUAL & RIKTLINJER

GRAFISK MANUAL & RIKTLINJER GRAFISK MANUAL & RIKTLINJER Sektion 0 Introduktion Sida 2 Sektion 1 Logotyp Sida 4 Sektion 2 Typografi Sida 8 Sektion 3 Färger Sida 12 Sektion 4 Placeringsexempel Sida 14 SEKTION 0 INTRODUKTION Producerad

Läs mer

Grafisk manual 1.0 2009-10-07

Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Innehåll Logotyp... 3 Profilfärger... 4 Symbolen... 4 Typografi... 5 Svenska Vård i text... 6 Svenska Vård Grafisk manual 1.0 2 Logotyp Svenska Vårds logotyp finns i två versioner.

Läs mer

Grafisk manual. Åklagarmyndigheten. Version 1.0

Grafisk manual. Åklagarmyndigheten. Version 1.0 Grafisk manual Åklagarmyndigheten Version 1.0 Varför en grafisk profil? Åklagarmyndigheten ska ha ett gemensamt ansikte mot omvärlden. Därför finns en grafisk profil, med regler för användning av logotype,

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

S.M.A.R.T UF 07/11 2014 GRAFISK PROFIL Emin Karalic. Grafisk profil 2014/2015

S.M.A.R.T UF 07/11 2014 GRAFISK PROFIL Emin Karalic. Grafisk profil 2014/2015 Grafisk profil 2014/2015 Förord Vi inom S.M.A.R.T UF arbetar för avstigmatiseringen kring psykisk ohälsa genom olika projekt. Talespersonen som agerar som en del av ansiktet utåt är Emin Agga. Han jobbar

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

Grafi sk profi l 1 Eslövs kommun 2011

Grafi sk profi l 1 Eslövs kommun 2011 Grafisk profil Eslövs kommun 2011 1 Innehåll Syftet med en grafisk profil... 3 Vårt stadsvapen... 4 Vår logotyp... 5 Designelement... 6 Våra profilfärger... 7 Logotypen i färg, i svart och i vitt... 8

Läs mer

Grafisk profil för Charlott Zsoldos. Holistic Health Coach

Grafisk profil för Charlott Zsoldos. Holistic Health Coach Grafisk profil för Charlott Zsoldos Holistic Health Coach Innehållsförteckning 1. Logotype 2. Typsnitt 3. Annonsering 4. Imagebilder Logotype Charlott Zsoldos använder sig av två stycken olika logotyper.

Läs mer

Regler och rutiner för Högskolan Dalarnas grafiska profil

Regler och rutiner för Högskolan Dalarnas grafiska profil Regler och rutiner för Högskolan Dalarnas grafiska profil Beslut: Rektor 2012-11-19 Revidering: - Dnr: DUC 2012/1645/10 Gäller fr. o m: 2012-11-19 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

GRAFISK PROFIL & MANUAL

GRAFISK PROFIL & MANUAL GRAFISK PROFIL & MANUAL Version 4.0 2017-04-15 Skapad av David Blomgren INLEDNING Syftet med denna grafiska profil att ge tydliga riktlinjer för hur vi synas utåt, genom att förmedla en enhetlig igenkänning

Läs mer

Grafisk manual GRAFISK PROFIL OCH BILDSPRÅK

Grafisk manual GRAFISK PROFIL OCH BILDSPRÅK Grafisk manual GRAFISK PROFIL OC BILDSPRÅK GRAFISK MANUAL / INNEÅLL INNEÅLL INLEDNING 4 Vem ska använda den grafiska manualen 4 LOGOTYP 5 Varianter 6 Placering och filformat 7 FÄRGER 8 Färger som identitet

Läs mer