Gothenburg Knowledge Lab

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gothenburg Knowledge Lab"

Transkript

1 Gothenburg Knowledge Lab Årsberättelse 2011

2 Gothenburg Knowledge Lab är en miljö vid Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet, vars syfte är att stödja utbildning, forsk ning, verksamhetsutveckling och experiment inom området IT och lärande. Miljön är dels en fysisk plats med tillgång till en rad olika verktyg och teknologier som är intressanta och relevanta för området, men också ett paraply för de kompetenser som är samlade genom alla anställda vid avdelningen Lärande, kommunikation och IT. Genom denna kombination öppnas en lång rad möjligheter för olika typer av aktiviteter och stöd, vilket också visar sig i hur labbet har kommit att fungera som resurs under Nedan redovisas dels de aktiviteter som har bedrivits inom ramen för verksamheten i Knowledge Lab och dels hur resurser från labbet kunnat användas för olika syften. Därefter beskrivs de mer övergripande samarbeten som etablerats eller fortlöpt under året. Som avslutning formuleras några tankar kring den fortsatta verksamheten i Knowledge Lab kommande år. Under 2011 har Knowledge Lab haft samarbeten med: Avdelningen för Informatik vid Institutionen för tillämpad IT Avdelningen för ingenjörsutbildningsvetenskap vid Institutionen för tillämpad IT Avdelningen för interaktionsdesign vid Institutionen för tillämpad IT Avdelningen för kognition och kommunikation vid Institutionen för tillämpad IT Avdelningen för fackspråk och kommunikation vid Institutionen för tillämpad IT Enheten för innovation och entreprenörskap vid Sahlgrenska akademin Enheten för logopedi vid Sahlgrenska akademin Lärarprogrammet vid Göteborgs universitet Samverkande IT-pedagoger, nätverk vid Göteborgs universitet Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL) vid Göteborgs universitet VirtualLab, forskningsprojekt NUDEL, utvecklingsprojekt CoDAC, forskningsprojekt Forskarskolan Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL) Chalmers Professional Education Kuggen Medialab

3 Aktiviteter Under 2011 har en lång rad aktiviteter arrangerats och genomförts i Knowledge Lab. Nedan följer en beskrivning av dessa, uppdelade efter vilken typ av verksamhet de har varit knutna till. Undervisning/Workshops Här redovisas de utbildningsrelaterade aktiviteter som bedrivits i Knowledge Labs regi eller med stöd av labbet. Lärande, undervisning och IT 3 Lärande, undervisning och IT 3 är en så kallad djupspecialisering inom Lärarprogrammet (LP01) och bygger vidare på inriktningen Lärande, undervisning och IT. Syftet med kursen är att ge en fördjupning för de lärarstudenter som läser mot gymnasiet och vill ha en IT-inriktning i sin examen. Kursen innehåller tre delkurser, där den första fokuserar på interaktiva lärandemiljöer, den andra riktar in sig på vetenskaplig metod och den tredje innefattar en uppsats eller ett examensarbete. I kursomgången våren 2011 kunde Knowledge Lab erbjuda stöd för dels en rad workshops i den första delkursen och dels utrustning och stöd vid arbete med uppsatser och examensarbeten, såväl för projektaktiviteter som datainsamling. Labbet fungerade också som en samlingspunkt för studenterna där de kunde mötas och samarbeta. Introduktion till visualisering Kursen ger en introduktion till visualisering och innehåller både teoretiska och praktiska moment. Föreläsningar om perceptionsteori, bildteori och användningsområden för visualisering, varvas med analysövningar i seminarieform och med laborationer där man arbetar både med traditionella skissverktyg och med digitala verktyg som Flash och Google Sketchup. Knowledge Lab har i denna kurs bidragit med kompetenser för att möjliggöra och stödja studenters arbete med olika verktyg. Webbdesign för lärandemiljöer Kursens mål är att deltagarna ska utveckla teoretiska och praktiska kunskaper i att använda webbaserade applikationer för pedagogiska syften. Man lär sig att utveckla verktyg för att analysera och utvärdera användning av pedagogiska webbtillämpningar. Efter avslutad kurs har studenterna utvecklat kunskaper om hur webbaserade applikationer kan användas för pedagogiska syften samt använt och utvärderat verktyg för utveckling av webbaserade lärandemiljöer. Under höstens kursomgång erbjöd Knowledge Lab såväl stöd i form av introducerande workshops som handledning vid genomförande av projekt. Videoproduktion, nätbaserad video för lärandemiljöer Kursen ger teoretiska och praktiska kunskaper i att använda nätbaserad video för pedagogiska syften. Studenterna lär sig utveckla verktyg för att analysera och utvärdera användningen av nätbaserad video i IT-stödd distansutbildning. Efter avslutad kurs har studenterna utvecklat kunskap om när video är lämpligt för pedagogiska syften, olika metoder för användning av video i distansutbildning och videoproduktion genom praktiskt arbete. Vid höstens kurstillfälle bidrog Knowledge Lab med såväl resurser för studenters genomförande av projekt som kompetens för att stödja studenternas arbete.

4 Verksamheter och information Kursen ges i det första året på programmet Systemvetenskap och syftar till att belysa hur information finns överallt och i olika form i en verksamhet, vilket gör den svår att överblicka och därför också ställer krav på systematisering och strukturering samt management av den. I kursen studeras klassisk och aktuell teori samt tekniker för analys och modellering av verksamheter, processer och information. Genom Knowledge Lab öppnas möjligheten att utforska hur digitala verktyg kan användas för denna typ av aktiviteter, t ex genom användning av Smartboard. Vetenskapliga och matematikdidaktiska frågor Kursen ges inom masterprogrammet Lärande och ledarskap, ett program som syftar till att ge såväl civilingenjörs- som ämneslärarkompetens. Den aktuella kursen behandlar matematikdidaktik, prov och bedömning, algebra och tal teori och informations- och kommunikationsteknik. Genom Knowledge Lab gavs möjlig het att utforska digitala verktygs möjlig heter ur ett matematikdidaktisk perspektiv genom användning av Smart Board för att illu strera beräkningar.

5 Projekt Här presenteras de projekt som har haft aktiviteter i, eller knutna till, Knowledge Lab. Dessa innefattar såväl forsknings- som utvecklingsprojekt. Samverkande IT-pedagoger Idén med projektet Samverkande IT-pedagoger är att skapa ett fakultetsövergripande nätverk för IT pedagoger inom Göteborgs universitet. IT förändrar både undervisningens former och studenternas lärande. IT är också ett viktigt stöd i arbetet med att utveckla varierade undervisningsformer inom högre utbildning. Det finns många initiativ och goda exempel inom fakulteterna. Nätverket Samverkande IT pedagoger ska fungera som en länk mellan de olika fakultetsnämndområdenas verksamhet, som en idé och inspirationskälla samt uppmuntra till diskussioner med anknytning till aktuell forskning inom området. Under hösten 2011 genomfördes ett studiebesök vid Know ledge Lab för att dels etablera ett tydligare samarbete och dels visa på möjligheterna med labbet i relation till nätverkets syften. Deltagarna gavs vid studiebesöket möjligheter att både prova på de verktyg som fanns där och diskutera olika tillämpningar utifrån behov och intressen. Digitala resurser Vid enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL) har man tagit fram Digitala resurser som ska kunna ge stöd för de lärare vid Göteborgs universitet som vill utveckla sin undervisning genom att använda olika digitala verktyg. Med dessa resurser som utgångspunkt utformades under hösten ett antal workshops med olika teman. Dessa gavs sedan dels riktade till Sahlgrenska akademin specifikt och dels inom ramen för PIL:s övriga verksamhet och då riktade till alla lärare vid Göteborgs universitet. Knowledge Lab fungerade här som medarrangör och stöd vid utveckling och genomförande. VirtualLab Den grundläggande idén med projektet är att samarbeta med gymnasieskolor med syfte att introducera elever i de konkreta sätt på vilka forskare arbetar och forskning bedrivs. Detta ska möjliggöras genom att presentera en virtuell labbmiljö där elever ska lära sig utforma och genomföra experiment i miljövetenskap. Knowledge Lab erbjuder i detta projekt stöd i att designa den aktuella labbmiljön, inlednings vis genom att tillföra pedagogisk kompetens, men senare också teknisk kompetens.

6 NUDEL Projektets syftar till att inventera nya distans utbildningspraktiker, samt att identifiera och beskriva de utmaningar som högskolan, den lokala organisationen, läraren och studenterna möter i dessa praktiker. Projektet ska inte bara kartlägga nuläget utan också spana framåt och indikera eventuella strömningar och förväntade förändringar inom området. Slutligen ska projektet också designa och utprova teknikstöd och metoder som adresserar lämpliga utmaningar. Resultatet blir också relevant i arbetet med att utforma och utveckla verksamhet som är stödjande i distanspedagogiska frågor. Här bidrar Knowledge Lab dels med resurser för att bedriva verksamhet inom projektet och dels med kompetens i design och test av metoder och teknikstöd. ELITE Enheten för innovation och entreprenörskap vid Sahlgrenska akademin driver i dagsläget flertalet campusförlagda kurser med fokus på att stödja och utbilda för entreprenörskap inom vården. För att möta nya behov och hitta nya målgrupper är målet att, utifrån de kurser som ges idag, utveckla ett distansbaserat mastersprogram inom innovation och entreprenörskap. I detta projekt bidrar Knowledge Lab dels med pedagogisk kompetens kring utveckling och drift av distansbaserad utbildning och dels med resurser för att utveckla delar av innehållet. Riktlinjer för integritet och god etik vid användningen av patientbaserade inspelningar i interaktivt lärande I undervisning om kommunikation finns en lång tradition och stor vana vid att använda inspelat material i undervisningen. Studenterna får successivt stor kunskap om metoder för analys av normal kommunikation för att sedan också analysera avvikande kommunikation. Det aktuella projektet syftar till att problematisera integritetsfrågan vid användning av digitala media och att arbeta fram riktlinjer för att integritet och god etik ska kunna upprätthållas. Projektet fokuserar särskilt på patientbaserade audio- och videoinspelningar där tekniska lös ningar kommer att vägas mot etiska aspekter. Projektets resultat kommer att vara betydande för utvecklingen av undervisningen med digitala media inom de aktuella enheterna, men också för universitet generellt. Knowledge Lab bidrar i det aktuella projektet med kompetenser kring teknologier för hantering av video samt pedagogisk användning av video i undervisning.

7 Stöd Förutom att Knowledge Lab anordnat en lång rad aktiviteter har man också bidragit med olika former av stöd, dels i form av ren utlåning av resurser och dels i form av kompetens rörande användning av olika digitala verktyg. Nedan redovisas hur olika utbildningar och projekt kunna utnyttja dessa möjligheter. Utbildning Examensarbeten vid Lärarprogrammet Examensarbetet i Lärarprogrammet (LP01) genomförs vid den institution där det finns kompetens att handleda studenten inom det ämne denne har valt. Flera av de studenter som har handletts vid institutionen för tillämpad IT har genom Knowledge Lab fått möjlighet att dels genomföra studier genom användning av till exempel ipad eller mentometer, och dels samla in data med video- och ljudutrustning. Digital movie making Kursen Digital Movie Making behandlar filmskapande i allmänhet och digitalt filmskapande i synnerhet. Man behandlar alla delar av filmproduktion, från manus till slutlig distribution, på nivåer från enkla till stora profes sionella produktioner. Målet är att man efter genomgången kurs ska kunna bidra på professionell nivå i småskaliga internationella filmproduktioner. Studenterna vid denna kurs hade, via Knowledge Lab, tillgång till resurser för att samla in video- och ljudmaterial samt för att bearbeta detta. Interaction Design and Technologies Masterprogrammet Interaction Design and Technologies syftar till att ge interaktionsdesigners de kunskaper och färdigheter som behövs för att möta de ständigt skiftande krav som ställs på detta växande område. Studenterna på programmet avslutar sina studier med att genomföra ett examensarbete och det är i denna del som Knowledge Lab kunnat bistå med olika teknologier för utveckling och visualisering, till exempel Microsoft Surface. Projektarbete Systemvetenskap: IT, människa och organisation I programmet Systemvetenskap: IT, män niska och organisation har Knowledge Lab kunnat stödja studenterna genom utlåning av smartphones för utveckling av applikationer.

8 Forskning CoDAC Projektet syftar till att studera hur utveckling av grundläggande talbegrepp och aritmetisk kompetens sker i interaktion mellan barn, mellan barn och vuxna samt mellan barn och olika typer av artefakter och att beskriva denna utveckling i termer av learning trajectories. Projektet tar sin utgångspunkt i sociokulturell teoribildning och metodologi, där man studerar barns aktiviteter i en mikromiljö för matematiserande. Denna mikromiljö är byggd kring ett datorspel där det går att kontrollera och variera de matematiska situationer barnen ställs inför och de redskap de har tillgång till, men inkluderar också situationer av mer vardag lig karaktär. Studierna bedrivs i förskola/ lågstadium och i barns hemmiljöer. Knowledge Lab har här dels bidragit med teknologier för att genomföra aktiviteter inom projektet och dels med resurser för datainsamling. Stöd för forskningsansökningar Labbet har också kunnat bidra med kompetenser och teknologier för att stödja arbete med ansökan om forskningsmedel, till exempel en ansökan om medel för ett projekt rörande mobil kommunikation och en ansökan om medel för att studera hur man arbetar med information om anställdas kompetens. Forskarutbildning För flertalet av de som läser forskarutbildning vid institutionen för tillämpad IT har Know ledge Lab kunnat bidra med såväl kompetenser och teknologier för olika syften, till exempel insamling och bearbetning av data eller videoanalys.

9 Pedagogisk utveckling PIL-konsultationer Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL) erbjuder stöd för de lärare och kursledare som vill utveckla sin undervisning eller sina kurser med olika former av digitala verktyg, till exempel vid införande av eller omarbetning till distansbaserad undervisning. För detta syfte har Knowledge Lab kunnat bidra med såväl kompetenser som resurser för att utforska möjligheter med olika teknologier. Inspelningar Vid ett flertal tillfällen har resurser från Knowledge Lab använts för att spela in olika former av presentationer. Det har exempelvis handlat om kursintroduktioner, föreläsningar, presentationer, redovisningar och informationsmaterial. Labbet har då kunnat tillhandahålla såväl inspelningsutrustning som kompetenser i att hantera denna och även medverka vid inspelning. Elektroingenjörsprogrammet Inom ett projektarbete som drivs av experter inom elektroteknik och lärare från avdelningen för fackspråk och kommunikation har man dokumenterat ämnesintegrerade, studentdrivna samtal om projektrapporter med studenter från år 1 på Elektroingenjörsprogrammet. Knowledge Lab bidrog här med teknik och kompetenser för videodokumentation. Det insamlade materialet ska sedan utgöra basen för ett paper som ska presenteras på ett internationellt symposium om ämnesintegrerat lärande under Kognitionsvetenskap I kursen användes mentometerknappar, även kallade clickers, för att utforska hur dessa kunde öppna för studentinteraktion vid föreläsningar. Knowledge Lab bidrog med teknologier för att stödja detta.

10 Samverkan Även om verksamheten vid Knowledge Lab är inriktad mot att stöjda institutionens och Lärandemiljöns arbete, är det av många skäl viktigt att samverka med andra aktörer, dels för att profilera och synliggöra labbets arbete och dels för att knyta centrala kompetenser och verksamheter till labbet som kan stödja verksamheten. Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL) PIL-enheten erbjuder en arena för samverkan där fakulteterna ges möjligheter att tillsammans utveckla undervisningen vid Göteborgs universitet i enlighet med lärosätesgemensamma strategier. Bland enhetens uppdrag ingår till exempel att medverka i universitetets kvalitetsarbete i syfte att utveckla och stärka den högskolepedagogiska kompetensen och förmågan att variera undervisningsformerna, att vara fakulteterna behjälplig i frågor om högskolepedagogik och interaktivt lärande och att utlysa, bereda och besluta om universitetsgemensamma utvecklingsprojekt inom området högskolepedagogik och interaktivt lärande samt följa upp och dokumentera effekterna av dessa satsningar. Knowledge Lab har i detta arbete kunnat bidra med såväl kompetenser rörande högskolepedagogisk utveckling som resurser och aktiviteter för att stödja densamma. Chalmers Professional Education Chalmers Professional Education är Chalmers organisation för specialsydda utbildningar av yrkesverksamma i näringslivet, så kallad uppdragsutbildning. De erbjuder öppna och företagsanpassade utbildningar och seminarier för chefer och medarbetare i sina huvudområden Industriteknik, Sjöfart, Executive och Energi. Utbildningarna är utformade i enlighet med näringslivets behov och krav. Målet är att förse näringslivet med världsledande kunskap inom teknologirelaterade kunskapsområden. Under hösten 2011 har flera samarbeten startas upp inom ramen för Knowledge Lab, där labbet kan bidra med värdefull kompetens inom framför allt distansbaserade utbildningsupplägg. Samverkande IT-pedagoger Idén med projektet Samverkande IT-pedagoger är att skapa ett fakultetsövergripande nätverk för IT pedagoger inom Göteborgs universitet. IT förändrar både undervisningens former och studenternas lärande. IT är också ett viktigt stöd i arbetet med att utveckla varierade undervisningsformer inom högre utbildning. Det finns många initiativ och goda exempel inom fakulteterna. Nätverket Samverkande IT pedagoger ska fungera som en länk mellan de olika fakultetsnämndområdenas verksamhet, som en idé och inspirationskälla samt uppmuntra till diskussioner med anknytning till aktuell forskning inom området. Projektets och Knowledge Labs fokus ligger på många sätt i linje med varandra, varför de olika verksamheterna har ett stort utbyte av samverkan. Under hösten har kontakter etablerats och det finns redan en rad idéer kring aktiviteter för att möjliggöra utbyten av kunskaper och erfarenheter och utveckling av arbetssätt, till exempel fokuserade workshops.

11 Visual Arena på Lindholmen Science Park Från och med hösten 2011 byggs Visual Arena Lindholmen upp i huvudbyggnaden på Lindholmspiren. Det blir det senaste tillskottet på Lindholmen Science Park och en gemensam plattform för det visuella klustret i Västsverige. I början av 2012 ska allt stå klart. Det kommer att bli en öppen spontan mötesplats, där många jobb kan komma att skapas genom kvalificerade visualiseringsverktyg, till exempel 3D-teknik, en modern studio och avancerad displayteknik. Under hösten har inledande kontakter tagits för att möjliggöra eventuella samarbeten mellan Knowledge Lab och Visual Arena där syftet är att kunna använda denna nya miljö för de syften som Knowledge Lab har. Kuggen Medialab Kuggen Medialab som startades under året är ett ljud- och videolabb vid institutionen för tillämpad IT som också är tillgängligt även för andra forskare och lärare inom Chalmers och Göteborgs universitet. Labbet har ett huvudsakligt fokus på visualisering och är till för produktion och redigering av ljud och bild. I Kuggen Medialab finns kamera- och ljudutrustning för inspelning av exempelvis föreläsningar, intervjuer, fokusgrupper och mycket annat. Knowledge Lab och Kuggen Medialab är främst tänkta att komplettera varandra, men samverkan förekommer redan och kommer troligtvis att öka, både när det gäller resursanvändning och behov av specifika kompetenser. LinCS-Lab LinCS-Lab är en mötesplats för forskare inom LinCS. Labbet stödjer aktiviteter som fältarbete, efterbehandling av datamaterial, analys och förvaring av material. Det fungerar också som en resurs för dem som behöver teknisk hjälp eller bara vill dela med erfarenhet av fältarbete med andra. Labbet erbjuder seminarier och workshops om planering av fältarbete, generering av data material och efterproduktion av ljud- och videomaterial. Man diskuterar olika aspekter av att göra videobaserad pedagogisk forskning med fokus på lärande och interaktion. Samverkan mellan Knowledge Lab och LinCS-Lab etablerades under året för att möjliggöra utbyte av erfarenheter och kompetens, men också för att se hur de olika verksamheterna kunde komplettera varandra.

12 Framtid Här presenteras tankar om hur verksamheten vid Knowledge Lab ska vidareutvecklas kommande år. Tydligare roll inom forskningsoch utvecklingsprojekt För att synliggöra verksamheten vid Knowledge Lab ytterligare kommer fokus kommande år att ligga på att få en tydligare och mer formulerad roll vid forskningsansökningar samt forsknings- och utvecklingsprojekt, utan att förlora den viktiga roll som labbet kan spela inom högskolepedagogisk utveckling och undervisning vid insitutionens kurser och program. Inspiration för högskolepedagogisk utveckling Ett av målen för 2012 är att arbeta fram inspirationsworskhops kring högskolepedagogisk utveckling. Inledningsvis ska dessa riktas till institutionen, men på längre sikt ska de även kunna erbjudas för andra verksamheter. Kontakt Mattias von Feilitzen Besöksadress Forskningsgången 6 Hus Patricia Lindholmen, Göteborg Utforskande aktiviteter Under 2012 ska Knowledge Lab ha som mål att anordna en rad utforskande aktiviteter, där tanken är att alla inom Lärandemiljön vid institutionen för tillämpad IT ska få möjlighet att utforska de möjligheter som labbets resurser erbjuder. Behov och investeringar Eftersom det område Knowledge Lab verkar inom är under ständig utveckling, finns det stora skäl till att löpande investera i nya teknologier. Detta möjliggör inte bara pedagogisk utveckling utan är också en förutsättning för delar av labbets verksamhet, framför allt de som rör stöd till forskning och utforskande av de möjligheter nya teknologier medför.

Gothenburg Knowledge Lab

Gothenburg Knowledge Lab Gothenburg Knowledge Lab Årsberättelse 2014 Knowledge Lab är en miljö vid Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet, vars syfte är att stödja utbildning, forskning, verksamhetsutveckling och

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE302, Breddad lärarkompetens: Design för lärande med digitala redskap, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: Design for Learning with Digital Tools,

Läs mer

Ämnesblock historia 112,5 hp

Ämnesblock historia 112,5 hp Ämneslärarutbildning 7-9 2011-12-13 Ämnesblock historia 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09

Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09 Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09 Tidsplan Vecka Datum Innehåll Huvuduppgift 4 19/1 Kursstart, introduktion Introduktionsseminarium 5 26/1 Moment 1, Introduktion till Flash 7 9/2 9

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master Program in Education with orientation towards Action Research 120 Higher

Läs mer

MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits

MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-166/2009 Sida 1 (5) MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits

Läs mer

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage Utbildningsplan för Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage 180 högskolepoäng Det treåriga turismprogrammet

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Medier och Kommunikation SGMKV. Medier och kommunikation Media and Communication

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Medier och Kommunikation SGMKV. Medier och kommunikation Media and Communication Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Medier och Kommunikation Programkod: SGMKV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 180 Beslut om inrättande: Medier och kommunikation Media

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA), 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA), 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA), 120 högskolepoäng Nordic Master s Programme in Education with orientation towards Action Research, 120

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Utbildningens målgrupp omfattar alla försvarsmaktsanknutna myndigheter samt våra nordiska grannländers försvarsmakter.

Utbildningens målgrupp omfattar alla försvarsmaktsanknutna myndigheter samt våra nordiska grannländers försvarsmakter. Sida 1(5) Utbildningens namn Concept Development and Experimentation, CD&E Poäng 60 hp Utbildningsansvar Försvarshögskolan Kod CDE01 Utbildningens syfte Som ett led i att utveckla Försvarsmakten nationellt

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax Sidan 1 av 5 Dnr; 715/333-05 Enheten för lärarutbildning Bilaga 4 IKT-plan IKT-plan Lärarutbildningscentrum, Högskolan Kristianstad Inledning: Tre grundläggande utgångspunkter ligger bakom skrivandet av

Läs mer

Grundläggande behörighet och Matematik B eller Matematik 2a/2b/2c (områdesbehörighet 7/A7, undantag ges för Fysik A/1b1/1a).

Grundläggande behörighet och Matematik B eller Matematik 2a/2b/2c (områdesbehörighet 7/A7, undantag ges för Fysik A/1b1/1a). Utbildningsplan Dnr GU 2019/1571 IT-FAKULTETEN Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor in Cognitive Science, 180 Programkod: N1KOG 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SGEG20, GIS: Geografiska Informationssystem för samhällsvetenskap - introduktion med tillämpningar, 30 högskolepoäng GIS: Geographical Information System for the Social

Läs mer

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik. Interaktiva medier och webbteknologier, 180 högskolepoäng Interactive Media and Web Technologies, 180 credits

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik. Interaktiva medier och webbteknologier, 180 högskolepoäng Interactive Media and Web Technologies, 180 credits Dnr: 2014/3411 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för teknik Interaktiva medier och webbteknologier, 180 högskolepoäng Interactive Media and Web Technologies, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande av

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits Dnr: 999/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education

Läs mer

Utbildningsplan för logopedprogrammet

Utbildningsplan för logopedprogrammet Utbildningsplan för logopedprogrammet 2LG07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2011-05-12 Sid

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande behörighet samt Matematik B eller Matematik 2a / 2b / 2c (Områdesbehörighet 7/A7).

Förkunskaper Grundläggande behörighet samt Matematik B eller Matematik 2a / 2b / 2c (Områdesbehörighet 7/A7). Dnr: 2017/1737 3.1.1.3 Utbildningsplan Fakulteten för teknik Interaktiva medier och webbteknologier, 180 högskolepoäng Interactive Media and Web Technologies, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande av

Läs mer

FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING

FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING Att studera politik utan att göra politik Ämnet Statsvetenskap

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master s Programme in Education with orientation towards Action Research 120

Läs mer

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp Utbildningsplan Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp 1. IDENTIFIKATION 1. Programkod: KAKPS 2. Program: Konstnärligt masterprogram i fri konst med inriktning

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005. UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET FÖR SIMULERING OCH DATASPELSUTVECKLING, 120/160 POÄNG Programme in Simulation and Computer Game Development, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng IT- fakultetsstyrelsen Ä8 ITFS 2013-09-26/bil 1 Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng (Bachelor in Cognitive Science, 180 higher education credits) Grundnivå 1. Fastställande Utbildningsplan

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04

LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04 Fastställd i institutionsstyrelsen 2004-04-01 Dnr 420/333-04 INNEHÅLL LOKAL UTBILDNINGSPLAN Sid

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten SKOC25, Strategisk kommunikation: Kommunikationsdesign i digitala landskap, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Communication Design in Digital Landscapes, 15 credits

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Utbildningsplaner för kandidat-, magister och masterprogram. 1. Identifikation. Avancerad nivå

Utbildningsplaner för kandidat-, magister och masterprogram. 1. Identifikation. Avancerad nivå 1. Identifikation Programmets namn Omfattning Nivå Programkod Ev. koder på inriktningar Beslutsuppgifter Ändringsuppgifter Masterprogram i kognitionsvetenskap 120 hp Avancerad nivå HAKOG Fastställd av

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Medier och Kommunikation. Medier och kommunikation Media and Communication

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Medier och Kommunikation. Medier och kommunikation Media and Communication Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Medier och Kommunikation Programkod: SGMKV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 180 Beslut om inrättande: Medier och kommunikation Media

Läs mer

el o;; Utbildningsplan för Kognitionsvetenskapligt kandidatprogram Bachefor Programmein Cognitive Science 180 Högskolepoäng

el o;; Utbildningsplan för Kognitionsvetenskapligt kandidatprogram Bachefor Programmein Cognitive Science 180 Högskolepoäng el o;; Utbildningsplan för Kognitionsvetenskapligt kandidatprogram Bachefor Programmein Cognitive Science 180 Högskolepoäng Kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt kunskaps- och forskningsområde som

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP LOKAL UTBILDNINGSPLAN MEDIEINFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG MI03 Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INNEHÅLL LOKAL UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK MVK941 Forskarutbildningsförberedande kurs i musikpedagogik, 30 högskolepoäng Preparatory Research Education Course in Music Education, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för program i Sports Coaching

Utbildningsplan för program i Sports Coaching Utbildningsplan för program i Sports Coaching Grundnivå, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Sports Coaching 180 Credits Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakulteten 2008-10-17 1. Inrättande och

Läs mer

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Nu startar Sveriges första masterprogram i socialt arbete med inriktning mot det civila samhället. Utbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Kurser som programmet omfattar

UTBILDNINGSPLAN. Kurser som programmet omfattar Digitala medier, 180 hp Digital Media, 180 HE credits Programkod: SGDIM Examen: Filosofie kandidatexamen med huvudområdet informatik Nivå: Grundnivå Beslutad: 2018-06-29 Beslutande: Institutionen för Ekonomi

Läs mer

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan Programkod: Programmets benämning: LAAML Musiklärarprogrammet, inriktning gymnasieskolan Music Teacher Education Programme

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 9 december 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 9 december 2004. INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK UTBILDNINGSPLAN LJUDINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG Audio Engineering Programme, 120 credits Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment)

ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment) ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment) Ämnets syfte Undervisningen i ämnet medieproduktion ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om produktionsprocessens olika steg där frågor om produktinnehåll,

Läs mer

TKV1K, Kandidatprogram i ledarskap - kvalitet - förbättring, 180 hp

TKV1K, Kandidatprogram i ledarskap - kvalitet - förbättring, 180 hp TKV1K, Kandidatprogram i ledarskap - kvalitet - förbättring, 180 hp TKV1K, Bachelor Programme in Leadership - Quality Management - Improvement, 180 hp Anmälningskod: P1442 Starttermin: H17 Programtakt:

Läs mer

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng Kursplan LAU270 Gäller från och med vt 16 LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng General Education Field

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Datum FHS beteckning

UTBILDNINGSPLAN Datum FHS beteckning Sida 1(5) Utbildningens namn Concept Development and Experimentation, CD&E Poäng 60 hp Utbildningsansvar Försvarshögskolan Kod CDE01 Utbildningens syfte Som ett led i att utveckla Försvarsmakten nationellt

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master in Sociology 2(2) 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för Masterprogrammet

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG UTBILDNINGSPLAN MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG Programme for Electrical and Electronic Engineering, 160 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE301, Breddad lärarkompetens: Engelska som undervisningsspråk i högre utbildning, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: English as the Medium of Instruction

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF 52-66/2007. Sida 1 (7)

Utbildningsplan Dnr CF 52-66/2007. Sida 1 (7) Utbildningsplan Dnr CF 52-66/2007 Sida 1 (7) PROGRAMMET FÖR SIMULERING OCH DATASPELSUTVECKLING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme in Simulation and Computer Game Development, 180 ECTS Utbildningsplanen är inrättad

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Kursplan. RK3041 Religionsvetenskap III för lärarstuderande: inriktning etik, inklusive examensarbete. 30 högskolepoäng, Avancerad nivå 1

Kursplan. RK3041 Religionsvetenskap III för lärarstuderande: inriktning etik, inklusive examensarbete. 30 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Kursplan RK3041 Religionsvetenskap III för lärarstuderande: inriktning etik, inklusive examensarbete 30 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Religious Studies III for Teacher Students: Ethics, Including Degree

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Örebro 14 februari 2007 Presentation: 1. Sammanfattning av planeringsmöte med regionala matematikutvecklare, 31/1 HDa 2. Redovisning av ansökan

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2007 Sida 1 (7) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Analysis, 180 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

Avhandling: Tillämpning av

Avhandling: Tillämpning av Avhandling: Tillämpning av video i distanskurser i högre utbildning Lena Dafgård Doktorand i tillämpad informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap Chalmers Göteborgs universitet Högskolepedagogisk

Läs mer

Utbildningsplan för Internationellt masterprogram i informationsteknologi och lärande, S2ITL, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Internationellt masterprogram i informationsteknologi och lärande, S2ITL, 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Internationellt masterprogram i informationsteknologi och lärande, S2ITL, 120 högskolepoäng International Master s Programme in Information Technology and Learning S2ITL, 120 Higher

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka. Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.se Fakta om Botkyrka 87 600 innevånare 22 kommunala grundskolor

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Programmet för personal och arbetsliv SGPAR

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Programmet för personal och arbetsliv SGPAR Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Programmet för personal och arbetsliv Programkod: Beslut om fastställande: Programmets benämning: SGPAR Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016. AKADEMIN VALAND VCUR02 Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Working With Contemporary Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 att gälla från och

Läs mer

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS)

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Utbildningsplan Dnr CF 52-548/2005 Sida 1 (5) Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Robotics and Intelligent Systems International Master Programme, 80 points

Läs mer

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Kursen ges som en valbar kurs inom kandidatprogrammet i Samhällsplanering- urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng.

Kursen ges som en valbar kurs inom kandidatprogrammet i Samhällsplanering- urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SGEL34, Samhällsgeografi: GIS - Teoretiska och praktiska applikationer inom samhällsplaneringsområdet, 15 högskolepoäng Human Geography: GIS - Theoretical and Practical

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Systemvetenskapliga programmet 180 högskolepoäng System Science Program 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-11-14 Gäller fr.o.m. 2013-07-01

Läs mer

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng

LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng Man and Work, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är interimistiskt fastställd av Utbildnings

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I AUTOMATISERINGS- TEKNIK, 160 POÄNG

MAGISTERPROGRAMMET I AUTOMATISERINGS- TEKNIK, 160 POÄNG UTBILDNINGSPLAN MAGISTERPROGRAMMET I AUTOMATISERINGS- TEKNIK, 160 POÄNG Programme for Automation Technology Engineering, 160 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby Till dig som funderar på VFU i Upplands Väsby Marie Asmar utbildar sig till lärare för grundskolans tidigare skolår: - På VFU* möter vi eleverna och får se hur flexibla vi måste vara som lärare. Ett kort

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM41, Samhällsvetenskap: Samhällsvetenskaplig forskningsmetod, 15 högskolepoäng Social Science: Methods for Research in the Social Sciences, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Malmö högskola har sedan 2014 en femårig försöksverksamhet med övnings(för)skolor i verksamhetsförlagd

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Byggteknik med inriktning mot byggnadsutformning, 120 poäng. Building Technology with specialisation in Architectural Engineering,

UTBILDNINGSPLAN. Byggteknik med inriktning mot byggnadsutformning, 120 poäng. Building Technology with specialisation in Architectural Engineering, Dnr: 608/2002-51 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Byggteknik med inriktning mot byggnadsutformning, 120 poäng Building Technology with specialisation in

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer