Men en riktigt bra mässa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Men en riktigt bra mässa"

Transkript

1 10 Automässan 2014 arrangeras av FVU (Fordonsverkstadsutrustarna) och SBF (Sveriges Bildelsgrossisters Förening) i samarbete med MRF (Motorbranschens Riksförbund), MAF (Motorbranschens Arbetsgivarförbund) och DRF (Däckspecialisternas Riksförbund). Operativ arrangör: Svenska Mässan. Automässan 2014 blev en riktig branschfest Årets Automässa lockade besökare till Svenska Mässan i Göteborg och det får arrangörerna vara nöjda med. Ett riktigt busväder under mässdagarna skrämde bort en del besökare. Mässreportrar Olle Holm, Klas Skarin och Staffan Johnsson Men en riktigt bra mässa blev det och det fanns många positiva utställare. Även arrangörerna var nöjda och i samband med årets Automässa blev det klart att Svenska Mässan kommer att stå som operativ arrangör av Nordens största mötesplats för motorbranschens servicemarknad till och med Vi är mycket stolta för det förtroende som Automässans ägare, Sveriges Bildelsgrossisters Förening och Fordonsverkstadsutrustarna, ger till oss att fortsatt få arrangera mässan, säger Carmen Brüning, mässansvarig för Automässan. Antalet utställare till årets mässa var rekordstort, inte mindre än 275 stycken från 13 nationer, representerande totalt olika varumärken. Utställningsytan var totalt kvadratmeter, även detta var rekord, aldrig tidigare har mässan i Göteborg varit så stor. Jämfört med den föregående Automässan, 2011, hade två utställningsområden vidareutvecklats, dels reservdelar och utrustning för tunga fordon, dels billackering och bilskador. Den officiella öppningsceremonin utfördes av Lars Holmqvist, tidigare vd för den europeiska samarbetsorganisationen för leverantörer av biloch reservdelar, CLEPA. Inför årets mässa hade arrangörerna tagit flera nya grepp, bland annat genom att finnas med i de sociala medierna, #automassan2014. Å Nästa Automässa arrangeras januari Thomas Gustafsson och Micael Ljungström på Ferrita bygger avgassystemen för den nya racingklassen Legends Cup. Micael Ljungström driver inte bara Ferrita, utan är också racerförare och kläddesigner. På Automässan premiärvisade han en del av sina nya kollektion med eleganta racinginspirerade skjortor. Stefan Semajinev med kollegan Jesper på Wynnsbutiken hade premiär i Huzells monter på en helt ny typ av handbok för både verkstäder och konsumenter med förklaringar, fakta och användarmanualer för olika Wynns-produkter.

2 11 # 4 29 januari 2014 Motor-Magasinet Din kompletta A/C-leverantör verkstadsutrustning AirCon Service Servicestation för R134a eller R1234yf Automatisk tömning/fyllning av olja, spårmedel och köldmedium Inbyggd skrivare och vakuummeter Menysystem på svenska Boier är duktiga på att demonstrera sina produkter och det var välfyllt med besökare i montern under mässdagarna. A/C-stationer från :exklusive moms Valeryd är ett specialistföretag inom släpvagnar och tillbehör som lockade många intresserade monterbesökare. WAECOs ordinarie pris hela 2014 En rejäl satsning hade Swedol gjort och Peo Körbergs styrkor i montern hade fullt upp med att visa produkter. En nyhet var egendesignade kläder som kan förses med tryck tex företagslogo direkt i Swedol-butikerna. Köldmedium R134a 79:-/kg exklusive moms Ny katalog CRC används mer eller mindre av de flesta i branschen. Nu fyller företaget 50 år och det firas med 50 procent större förpackningar (till samma pris) dessutom med en smart prduktguide för verkstäder. Dometic Scandinavia AB Gustaf Melins gata Västra Frölunda Tel Fax E-post Medlem i

3 12 Ulf Tobiasson är välkänd i branschen genom sin agenturfirma. På Automässan var det bolaget Aspöck Norden som gällde med ett stort program av belysning. Axkid är ett ledande företag inom bilbarnstolar och i Pebe:s monter kunde Tony Qvist visa upp en ny bilbarnstol, bakåtvänd naturligtvis. Ferdfelt Trading hade en riktig höjdare i sin monter. Representanter från tyska Quixx visade hur man på ett ganska enkelt sätt kan rengöra lampglas i plast som blivit gula av ålder. Ett enkelt system som gör att bilägare kan spara många tusenlappar jämfört med att köpa nya strålkastare. Pelle Karlsson på PeBe kunde visa ett program av krocktestade hundburar från Mim Construction AB. En riktig Norden-premiär var det hos Eurocable som nu tagit upp Bougicord tändkablar och utrustning. Ett varumärke man tidigare haft i programmet men som nu är tillbaka. En nöjd Alf Grankvist från Eurocable demonstrerade. Kontroll på oljevolymen Digital handmätare med totalräkneverk och två stycken nollställbara mätverk. Det handlar om en utrustning för mindre och medelstora verkstäder där man enkelt får kontroll på hur mycket olja som är förbrukat och kvar i det mobila oljefatet. Allt enligt Johan Frendling på Alentec & Orion. Orio, före detta Saab Parts, gjorde en jättesatsning på Automässan. Företaget ska ju börja utmana den etablerade reservdelsbranschen, inte bara på Saab originaldelar. Claes Kalderén är kommersiell direktör och presenterade Orios nya koncept på mässan. Samarbete ger merväde Herrarna Kristoffer Boysen CIFAB och Göran Jidell CWS Group glänste på mässan. Det gör man utifrån ett samarbete där CWS står för projektering, biltvättmaskiner, service samt underhåll. CIFAB levererar Sonax kem- och polerprodukter till biltvättarna. Sonax visade också produkter från Rislone ett året runt-additiv som tar bort vatten i bränslesystemet. Bör ta betalt för småplock Würth lyfte fram konceptet ORSI, Ordning och reda satt i system, vilket innebär att verkstadskillarna skannar in muttrar, kabelskarvar och annat för att slutligen ta betalt och debitera kunden. Det istället för att utifrån slentrian bjuda kunden på småplocket. På bild Würths Lars Velin. Tack till alla er som besökte oss i vår monter på Automässan! Tills vi ses igen, håll er uppdaterade på motormagasinet.se PLAY Kolla in branschens senaste nyhetskanal på motormagasinet.se!

4 13 Tool Trade i Sundsvall har numera tyska Performtec hjultvättmaskiner på sitt program och Perfredrik Boman kunde visa en smart maskin som effektivt tvättar fyra hjul i taget. Missa inte det nya VK-bladet! Batteriladdare 10 A CTEK MXS 10 EU Hmmm...?* Verkstadskampanj ProMeister Glykol standard 19 21/ liter Nr Paint Brushing väcker alltid uppseende på branschmässor och här är en konstnär i färd med att föreviga ett motiv. 999:- Batteritestare med integrerad printer, 1-12 V Batteriladdare 10 A CTEK MXS 10 EU 3.995:- 999:- Batteritestare Midtronics MDX-335P 3.995:- Sonic verktygsvagn S10 8 lådor, 390 verktyg :- Ord. pris: :- I samband med Automässan hade konceptet KGK Verkstad premiär. Ansvariga är produktchef Calle Kroon och försäljningsansvarige Maria Steiner. Koncept för märkesverkstäder Under Automässan lanserade KG Knutsson sitt nya koncept för märkesverkstäder under namnet KGK Verkstad. Vår målgrupp är de märkesbundna verkstäderna där vi vill etablera oss som en leverantör av förbrukningsmaterial och verkstadsutrustning, säger Calle Kroon. Hela konceptet är byggt utifrån kundens krav och önskemål och ska förenkla kundens vardag. Konceptet ska ge kunden möjlighet att ta kontroll över hela sin verkstadsaffär. Kunden ska själv kunna bestämma vad han köper, hur mycket han köper och när han köper det. Inom ramen för koncept har vi tagit fram olika tekniska lösningar för orderläggning, bland annat har vi utvecklat en ny app som innebär att kunden lätt kan skanna och skicka sina ordrar direkt från telefonen, säger Maria Steiner som är försäljningsansvarig på KGK Verkstad. I och med att KG Knutsson numera kan erbjuda ett fullvärdigt sortiment inom förbrukning och verkstadsutrustning kan kunden samla merparten av sin affär till KGK och därmed förenkla sitt varuflöde och administration. Ett nytt scanningverktyg till mobiltelefoner ska förenkla märkesverkstädernas hantering av förbrukningsmaterial från KGK Verkstad. Se mer på: mekonomen.se Vikt: 91 kg Höjd: 1050 mm Bredd: 887 mm Djup: 575 mm Kampanjen gäller t.o.m Alla kampanjpriser är exkl. moms. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

5 16 Hansen Racing visade upp sina tre nya reservdelslinjer som ska göra det lättare för återförsäljare att hitta rätt del. Reservdelarna är nu indelade i; standard, premium och performance där standard rekommenderas till privatkund som monterar delen själv. Uno Bench erbjuder nu hela Telwins sortiment av svetsar, induktionsvärmare och batterladdare. I montern visades det nya sortimentet upp av de nyanställda kollegorna Linda Öberg, administration/logistik samt Johan Elfwing, utesäljare. Saknas på bilden gör nyanställda Elin Färnstrand som arbetar med administration/webb. Huzells i Karlstad visade upp lite gott och blandat i sin välbesökta monter. Vi är väldigt nöjda med Defa som vi blev återförsäljare för i höstas, det blev väldigt lyckat, säger Malin Stam, försäljare med ansvar för Norrland. Här tillsammans med kollegan Jimmie Fyhr ansvarig för inköp och försäljning på personbilssidan. Det gamla varumärket Dupont Refinsih är borta och ersatt med nya namnet Cromax. Det är samma produkter i burkarna som tidigare, men logotype och etiketter är utbytta. Spies Hecker och Standox samt Cromax ingår alla nu i gruppen Axalta. Autoglas visade ett nytt webbverktyg som förenklar sökningen av bilrutor. På en modern bil kan du fort komma upp i över 20 rutor och verktyget, med förbättrad sökfunktion på registreringsnummer, förenklar situationen betydligt för våra kunder, säger Autoglas vd Raymond Wåhlstam. Finska bilvårdsserien Car Evi söker distributör för lansering i Sverige. Vi har funnits sedan 1966 och är särskilt kända för vår glasrengöring, men har även fler produkter som invändig rengöring, rekond och även rostlösande sprayer, hälsar exportansvarige Matti Kytölä. Fredrik Ekblom polerar. Torben Vittrup, Rupes, Peter Eriksson, WER och Fredrik Ekblom hade gott om besökare att ta hand om i montern. Inga fler onda ryggar Hos ViktoBult hittade vi denna patenterade ställning som hade premiär på mässan. Tänkt för rekondare och billackerare men även för knepiga arbeten i bakkant motor, till exempel byte av EGR-ventil. Tillverkad i USA. Nytt polersystem från WER Ett nytt polersystem lanserades av WER på Automässan. Big Foot från Rupes är ett system med oscillerande maskiner, tre nya maskiner och en ny microfiberpad. Oscillerande polering har många fördelar, operatören blir inte så trött eftersom poleringen är lättare än med konventionell maskin och resultatet blir snabbt mycket bra, oscilleringen gör att man slipper besvärande kanter på den polerade ytan. Big Foot har slagit igenom ordentligt bland polerare i USA och nu är det dags för den svenska marknaden. På plats i montern hos WER fanns bland annat flerfaldige STCC-vinnaren Fredrik Ekblom som polerade för intresserad publik. Michael Cederqvist på Vikto Bult premiärvisade en ställning för känsliga ryggar. Volvo D5, slangtrubbel? Vi har starkare alternativ! Vår nylanserade serie förstärkta högtemperatursslangar för flertalet Volvo diesel modeller som omfattar turbo/intercooler slang till bl.a. V70, XC70, S60 - D5, 2.4d, D3, D4! Kika in på vår hemsida do88.se eller ring oss för mer information!

6 17 ACtronics fortsätter att bredda sitt produktutbud. Vi har ett tiotal nya delar i senaste katalogen, bland annat komplett centralelektronik till fler Volvomodeller, säger Pernilla Hallberg, kundadministratör för Sverige och placerad på huvudkontoret i Nederländerna. FINSK SISU SEDAN 1927 Onlinebaserad felsökning Den välkände entreprenören och mp3-kungen Jens Nylander har nu gett sig in på fordonsmarknaden. Med sin produkt Automile erbjuder han en plattform för företag som vill leverera onlinetjänster och appar. Nytt hos Mekonomen är MekoHaynes Pro som kompletterar de tidigare verkstadsprogrammen MekoAutodata och MekoTolerance. Programmet erbjuder jättebra instruktioner och fina illustrationer, säger Peter Persson på Mekonomens tekniska support. Hårdvaran är en liten svart dosa som sticks in i UBD-uttaget och loggar därefter fordonets hälsa med fjärrdiagnostik, positioner och rörelser. Med en lösning som denna, där du alltid är uppkopplad, kan du leverera en mängd olika tjänster och applikationer, säger Jens Nylander. Exempel på användningsområden är onlinebaserad felsökning där verkstadskunden slipper åka in till verkstaden för att koppla upp sig mot ett diagnosverktyg. Även körjournaler, larm, fordonsförsäkringar, bränsleeffektivitet, bilpooler och biluthyrning. Efter konkursen med Jens of Sweden har Jens Nylander sålt hörlurar sedan 2005 under namnet Jays. Men nu är andelarna sålda och han ger sig in i bilbranschen där han ser en enorm marknad. I dag finns det knappt några uppkopplade bilar och lämnar vi allt till originaltillverkarna så blir vi helt inlåsta. Automile är ett verktyg för att koppla upp sig mot bilen och även en plattform för utvecklare och företag som vill leverera tjänster till fordonsmarknaden. Hårdvaran är integrerad med en molntjänst och ger en färdig plattform att använda, säger han. Hårdvaran, som är abonnemangsfri kräver ingen installation och använder lokala mobiltelefonnät i 53 utan krav på sim-kort. Cirkapris kronor. Kiitos för att du BESÖKTE OSS PÅ Automässan. Vi ser fram emot ett fantastiskt år tillsammans! Stort tack för att du besökte Koivunens monter på Automässan i Göteborg! Tack vare dig (och alla andra som tittade förbi) blev det många intressanta möten och samtal en härlig start inför årets kommande utmaningar! Missade du mässan? Ring oss så får du veta mer om sisu, service och ett av Skandinaviens största lager Gesällvägen Norsborg telefon koivunen.se Automiles hårdvara kopplar utan avgift eller abonnemang upp alla bilar med ett UBD-II uttag. Jens Nylander tycker det är konstigt att ingen på serviceeftermarknaden erbjuder online-diagnostik.

7 18 Prova en Formel 1-simulator är aldrig fel. Verktygsnyheter visades av Anders Kristensson på Torparen Tools. Nu lanserar vi vår senaste utveckling! Bröder som expanderar Under Automässan i Göteborg passade LBM Auto Parts på att premiärvisa en helt ny produktkategori för reparation och renovering av manuella växellådor. LBM, som har en lång historia som leverantör av reservdelar till automatlådor, breddar nu sitt sortiment till att även omfatta delar till manuella lådor. Först in på hyllan är kopplingssatser och växellådsoljor. Vi märker att intresset för servicedelar även till manuella lådor ökar stadigt från våra kunder. Som leverantör till växellådsverkstäder måste vi vara lyhörda och leverera vad våra kunder efterfrågar. Detta ligger i linje med vår strategi att vara en one stop shop för våra kunder, säger Erik Stålebo vd för LBM Autoparts som ingår i samma bolagsgrupp som Svensk Transmission & Motor AB samt Scandinavian Transmission Service AB. Kopplingssatserna är från japanska kvalitetstillverkaren Exedy och ska täcka behovet för asiatiska och europeiska bilar. Att globala spelare som Exedy väljer att arbeta med oss är ett kvitto på att vi är rätt ute. Nu kommer vi att komplettera sortimentet och även erbjuda de delar som behövs för att göra kvalitetsjobb inne i själva växellådorna. Vi vet att det finns en stor potential för våra kunder att arbeta med både manuella lådor och automatlådor i framtiden och då blir det ett naturligt steg för oss att hjälpa till med förutsättningarna, avslutar Ola Stålebo, vd för STS-gruppen. Bröderna Stålebo kompletterar sitt sortiment inom LBM Autoparts. Till höger Ola Stålebo, vd STS-gruppen och Erik Stålebo, vd LBM Autoparts.

8 19 Mikra visade Optimized Surface Preparation System. Det handlar om en serie nätbaserade slip-papper för att slipa dammfritt. Därtill visar man maskiner och helhetslösningar. Representanten heter Fredrik Gidlund. Senaste teknologin alltid tillgänglig i LuK kopplingssatser! En välkänd profil i branschen är Frank Schubert på Dekra som på mässan kunde visa företagets kompetens på olika områden. Sven Möller, Safety Seal visade senaste generationen testinstrument från Atex avsett för TPMSundersökning för att matcha in nya ventiler. Nytt smart sätt för att beställa begagnad motor En av mässans bättre nyheter som kan utveckla branschen är den nya Autoexperten-katalogen som från i vår kommer att innehålla möjligheter att även beställa begagnade motorer. En tjänst som underlättar för verkstaden som från ett och samma ställe även kan beställa begagnade delar. Systemet med begagnade delar är ett samarbete med Recopart Systems och kommer att byggas ut succesivt, berättade Thomas Hansson, it-ansvarig på Autoexperten. Det har blivit allt vanligare att fordonsägare vill ha möjlighet att välja alternativa delar, till exempel en begagnad motor eller växellåda. Genom den nya tjänsten hos Autoexperten slipper verkstaden ge sig ut och leta på nätet eller ringa runt för att få tag på en begagnad motor, utan kan nu få det direkt i Autoexperten katalog. Spar tid och dessutom är alla begagande produkter kontrollerade och dokumenterade. Premiumlinje hos Opus Equipment Här på mässan visar vi premiumprodukter som däckomläggare, balanserare, komplett hjulinställning med lyft samt utrustning för snabbcheck av hjulvinklar från amerikanska Hunter, säger Hans Lihv, Opus Equipment. Dubbelmassasvänghjul med pendulumdämpning, självjusterande tryckplattor med matchade lameller, lameller med förskjutningskompenserande nav och dubbelkopplingar med torrlameller. Alla dessa begrepp används idag på standardmonterade kopplingar i serie från LuK. Förbered dig för dagens och framtidens kopplingsteknologi genom utbildning och certifiering. Kontakta din LuK distributör för mer information. Schaeffler Automotive Aftermarket GmbH & Co. ohg c/o Schaeffler Sverige AB Box 941, , Arlandastad Tele: +46 (0) Fax: +46 (0) Besök gärna vår hemsida för nyheter och vår dagligen uppdaterade on-line katalog. Information om produkter och monteringstips finns tillgängligt via: LuK_Campaign_2CT_Product_Ad_149x355_SE.indd :14:11

9 20 K Automässa I Hazets egen monter hittade vi denna snabbväska som hänger på sidan av verktygsvagnen. Modellen heter Hazet Cockpit och är tänkt för flygmekaniker som behöver kunna ta med sig det nödvändigaste in i cockpit. För att inte glömma hylsor och nycklar är platserna målade i botten. Argument som borde uppskattas även i en bilverkstad. Alexander Colbin visade i vanlig ordning hur man använder en däckmaskin. Här monteras ett 22-tums däck med dimensionen 295/25 med hjälp av en HPA/ Faip M928 Royal. Att tanka bensin i en dieselbil har blivit ett problem som kan bli dyrbart. Dag Omar Kvalvaag från norska Keis fanns på plats på mässsan och visade en smart lösning, Solo, som förhindrar feltankning. Canadian Oil Co Sweden ställde ut oljor framtagna enligt biltillverkarnas specifikationer. Lennart Hultgren demonstrerade. I KGKs monter visades denna bekväma sadelstol som passar för arbeten i ståhöjd när ben eller rygg känns trötta. Lyfter koksade dieselspridare Peter Eriksson, ägare till Boier Bilverktyg, visade ett nytt verktyg för att demontera spridare i dieselmotorer som har bränt fast och börjat läcka. Problemet dyker upp redan när motorerna gått 3-4 år, enligt Eriksson. Läckaget innebär bland annat större bränsleförbrukning och spridarna bör bytas. Spridarna demonteras med hydraulpump och spridarverkyget uppges klara 90 procent av förekommande dieselmotorer. Elof Lindälvs Gymnasium från Kungsbacka vann Automotive Workshop Challenge och kronor. Elof Lindälvs Gymnasium segrade Förstaplatsen i teamtävlingen Automotive Workshop Challenge gick denna gång till Elof Lindälvs Gymnasium i Kungsbacka. Totalt deltog 13 skolor i mekanikertävlingen, som arrangerades av Bilproffs.se. Tävlingsmomenten gick ut på att en kundmottagare tog emot ett fordon och gjorde en arbetsorder. Mekaniker reparerade sedan felet och skickade tillbaka bilen till kundmottagaren, som lämnade tillbaka bilen till kunden. Allt på 45 minuter. Det var roligt att se den energi som flödade under tävlingen och Elof Lindälvs Gymnasium arbetade på ett väldigt effektivt och strukturerat sätt inom laget, konstaterar tävlingsansvarig inom Bilproffs.se Patrik Svensson. Årets tävling var bra, med ett bra och väl fungerande upplägg. Hela laget höll en hög nivå, och vi brukar ha bra elever på Elof Lindälvs Gymnasium, säger lagets För den tävlingssugne är det nu hög tid att anmäla sig till Yrkes-SM. Anmälan ska göras senast den 14 februari 2014 och som deltagare ska du fylla högst 21 år under året och ha gått ut gymnasieskolan. Yrkes-SM går den maj på Noliamässan i Umeå. lagledare Tommy Isaksson. På andra plats kom Herrgårdsgymnasiet i Säffle och trea Torekällgymnasiet i Södertälje. Rytande Drake hos Verktygsboden Il Drago Ruggente, den Rytande Draken, är ett hemmabygge med en 12-cylindrig 27-liters motor som suttit i ett Catalina bombplan som störtade i början av andra världskriget. Motorn är hämtad från numera nedlagda Autoseum i Simrishamn. Transmissionen är från en lastbil från 1940-talet och Verktygsboden har supportat med plåtmaskiner för att bygga karossen.

10 21 K Automässa De flesta förväntar sig en kraftig ökning av antalet elbilar de närmaste åren, men det avspeglades inte på mässan. En av få utställare som visade något med anknytning till elbilar var Volvo Personvagnar som visade ett komplett elbilschassi. Sista chansen! Vi har mässpriser fram till , så skynda att beställ till våra jubileumspriser. En mängd intressanta specialverktyg och maskiner visades i Auto-Tools monter av bland annat Håkan Albinsson. Felsökning i lugn och ro I AD Bildelars monter stod en Peugeot som tål att kikas närmare på. Den ombyggda bilen, från Grup Eina Digital, kommer med 14 förprogrammerade fel på motorstyrningen och lika många på komfortsidan. Ett sätt för AD Bildelar att hålla sina verkstäder uppdaterade. Bilen är preparerad med äkta fel som man kan slå av och på efter önskemål, vilket gör att våra kursdeltagare kan felsöka i lugn och ro och bli bekväma med arbetsmomentet, säger Charlie Ekenheim som är utbildningsansvarig i Sverige. Intresset för utbildningarna är stort och AD Bildelar har haft deltagare från hela branschen; fria sidan och original, även fordonslärare. Vårens utbildningar arrangeras från Helsingborg upp till Falun och alla som vill gå kursen är välkomna, hälsar Charlie Ekenheim. Galvwin ökar sitt sortiment Galwin Bildelar lagerhåller och säljer alternativdelar genom kanalerna bildemonterare och reservdelsbutiker. Företagets vd Mikael With meddelade på mässan att man har utökat och kompletterat antalet detaljer inom varugrupper som karosseri och belysning. I produktmixen finns även fläktar, oljetråg, backspeglar, chassidelar med mera. Mässprodukter AC Sun ECK 2900 UP/ HF0 AC Sun ECK 3900 (2010) 1 ex AC Sun ECK 4000 (PSA) AC Sun ECK 890 AC Sun ECK Bus Pro AC SUN ECK TWIN PRO AC Sun Gasanalysator Balanseringsmaskin LV B9200 Balanseringsmaskin PV b9655s Balanseringsmaskin PV b9855p Monteringsmaskin PV Centaur Monteringsmaskin PV T Bromsprovare MBT 2100 PV Bromsprovare MBT 4200 LON CLASSIC Bromsprovare MBT 7250 Eurosystem Bromsvätsketest BFT 3000 inkl blåtand Glappdetektor/kraftplattor LMS 20 4-pelarlyft Carlift II 4 ton Gropdomkrafter Saxlyft Duo CM 4.2 ton Dubbelsaxlyft Twin F IV 2-pelarlyft SOL ,0t Ackrediterad kalibrering Vi är ackrediterade att utföra kalibreringar av: Avgasmätare (bensin & diesel) Ljusinställare och ljusinställarplats Bromsprovare med tillhörande tryckgivare Tryckmanometer Retardationsmätare Lovartsgatan 8 / Karlstad / Tel: / Generalagent för: MAHA, John Bean, SUN Diagnostics och TEXA Medlem av 2-pelarlyft Mapower II 3 ton 2-pelarlyft Mapower II 3.5 ton 2-pelarlyft Econ III 4 ton 2-pelarlyft Econ III 5 ton Ingroundlyft ZS Square II 3,5 med lyftplattform Ingroundlyft ZS Square II 3,5 med armar Hjulinställare Arago 3D Hjulinställare Prism Pro 42 Hjulinställare Ultra 3D Ljusinställare VAS 5209B /LITE 3 Ljusinställare Lite 1 D Ljusinställare/ljusdiagnos MLT 3000 Ljusinställare Tecnolux 2066 Avgasmätare MGA 2010 Rökgasmätare Maha MDO 2E Instrumentvagn MDO 2 Avgasmätare MET 6.x Diagnos Texa Diagnos SUN PDL 3000

11 22 Magneti Marelli, en av världens största producenter av produkter för bilindustrin fanns på plats med sin eftermarknadssektion. Mario Acciardi kunde bland annat visa belysning med mera. Inac är Sveriges mest kompletta batterileverantör och Martin Alerstam hade laddat för mässan för att bland annat kunna visa ny batteriprodukter från Banner. Bosch har sett till att ha en publikdragande färg på sina produkter. Det var också många som vill titta på testinstrument och annan utrustning i den stora montern där man även berättade om Bosch Car Service. UB Direkt har sin bas i Svedala men fanns på mässan för att marknadsföra sin tjänst med direkta leveranser av reservdelar till verkstäder runt om i landet. Marknadschefen Sanny Runesson var på plats. Uppvärmning av vattnet för vindrutespolaren kunde vara bra för den som var ute och körde under mässdagarna. Per Hagstedt, demonstrerade. Mattias Lundell på Spiken Service visade Ravagliolis utbud av lyftar. lyftbockar, hjulinställning i 3D utförande och däckmaskiner. Spiken Service är en av flera återförsäljare som representerar Ravagliolis sortiment. Ny kompakt fjäderpress Klann, tysk tillverkare av specialverktyg visade en ny fjäderpress för McPherson-ben med justerbara gafflar som trycker på tallriken. På undersidan finns möjlighet att justera in rätt vinkel på kolven. Inga extra lösa delar behövs. Allt är integrerat i pressen, enlig representanten Jouni Vesterinen. Jonas Tauberman, vd Koivunen. Global verkstadsprodukter. Global liggbräda är en bekväm hjälpreda utan störande infästningar, uppbyggd på en stålstomme överdragen med oljeresistent gummi. De sex svängbara hjulen gör den lättmanövrerad. Brädan kan kompletteras med ett extra brett nackstöd i konstläder. Global åkstol originalet är en ergonomisk och bekväm lågstol som skonar och avlastar rygg, knän och vrister. En mjukt fjädrande sits i integralskum, stabilt underrede med fem svängbara hjul, varav två är låsbara, gör det lätt att förflytta sig. En praktisk verktygshylla under sitsen, åkstolen kan även förses med ryggstöd för ytterligare bekvämlighet. Kontakta oss för snabb leverans! Kvalitetsprodukter för industri och verkstad. I. Olsson Försäljning AB, Kristinehamn Telefon 0550/ Fax 0550/ Koivunen satsar tungt Finskägda Koivunen har länge varit stora på tunga sidan i Finland. Ett sortiment som man nu satsar på även i Sverige. I Finland står vi på tre ben, personbilsdelar, verktyg och delar till tunga sidan. Nu gör vi en copypaste på Finland och lägger till det sista benet även i Sverige, säger vd Jonas Tauberman som hoppas att tunga sidan kommer att stå för tjugo procent av omsättningen framöver. På mässan valde Koivunen att lyfta fram koncernnamnet Koivunen i stället för Fixus som är varumärket på ett trettiotal butiker i landet. Vi spelar andrafiolen och är en stark stödleverantör till många vilket gör det bättre för oss att fronta med Koivunen framöver. Vår försäljning går bättre och bättre och fler upptäcker vårt program. Vi är en stabil distributionskanal med fyra leveranser i veckan från Finland och artiklar på lagret i Norsborg, avslutar Jonas Tauberman som även kan glädjas åt ett nytt avtal med finska A-Katsastus Group. Bilvård, förbrukning, småverktyg och glykolprovare ska levereras till alla Carspect-stationer i Finland och Sverige.

12 M349_850x2150_Ad_Suspension_GB_01.indd 1 5/12/13 15:29 23 Särö Svagström firade sitt 25-årsjubileum och det var många som tog vägen om montern för att gratta Daniel Krook och hans medarbetare. Kaeser kompressorer visade två olika skruvkompressorer samt en kolvkompressor. Målgrupp bland annat plåt- och lackverkstäder och däckverkstäder. Generellt väljs skruvkompressorer för kontinuerligt uttag av luft, kolvkompressorer för korta uttag. EXPERIENCE THE MONROE FULL PACK Stor intresse för batteriladdare Det har varit ett fantastiskt intresse på Automässan för den här batteriladdaren. Jag tror att det som drar är enkelheten i kombination med smarta funktioner, säger Peter Fredriksson på Defa när han summerade årets Automässa. Den har kallats världens enklaste batteriladdare och har redan vunnit en rad priser runt om i världen till och med för designen. När man utvecklade SmartCharge ville man göra det enkelt och tryggt att ladda ett batteri. SmartCharge känner av batteriet du kopplar den till och anpassar sig automatiskt till batteriet, endast med hjälp av en knapp, av eller på. Den läser av batteriet och anpassar laddningen efter batteriets laddningsnivå, storlek på batteriet och omgivningens temperatur utan risk för överladdning, säger Fredriksson. SmartCharge är enkel, liten och lätt med en smart lösning som integrerar kablarna i laddaren och kan kopplas ihop med ett flertal tillbehör som även ger nyttiga funktioner. Autobutler Verkstadsportalen Autobutler har vuxit så det knakar och på mässsan togs ännu fler kontakter.

ÅDALENS NYA IMAGE. Nordisk. Nytt namn, ny logga, ny hemsida

ÅDALENS NYA IMAGE. Nordisk. Nytt namn, ny logga, ny hemsida Nordisk Nr 2 2013 nordic car recycling Nytt namn, ny logga, ny hemsida ÅDALENS NYA IMAGE Lyckad minimässa på årsmötet Filippa sätter kunden i centrum Auktorisation på prov Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund

Läs mer

biltest här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! Tysk precision

biltest här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! Tysk precision Nummer 2 2011 LeasePlan, Sverige operationell billeasing din bilpark i trygga händer biltest BMW 120d Tysk precision här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! tjänstebilsbarometern succé

Läs mer

NU KÖR VI FÖR 95 % Nordisk. Budskapet klart på BilReturs kickoff

NU KÖR VI FÖR 95 % Nordisk. Budskapet klart på BilReturs kickoff Nordisk Nr 1 2013 nordic car recycling Budskapet klart på BilReturs kickoff NU KÖR VI FÖR 95 % Volvo och If väljer BilRetur som sitt nätverk Mikael blev certifierad och fick ordning Stora A för nya kvalitetslistan

Läs mer

Magasinet. Onninen-mässan. Mählqvist Rör fick Onninens e-handelspris Kundlager i installatörernas servicebilar. uppskattad mötesplats för fackfolk

Magasinet. Onninen-mässan. Mählqvist Rör fick Onninens e-handelspris Kundlager i installatörernas servicebilar. uppskattad mötesplats för fackfolk Magasinet NR 1 2010 Mählqvist Rör fick Onninens e-handelspris Kundlager i installatörernas servicebilar Onninen-mässan uppskattad mötesplats för fackfolk Mora MMIX En ny serie energieffektiva blandare

Läs mer

Film. i webbutiken. rustad för kylig konkurrens sid 6. Lyckas med din reklamkampanj. Nelly och Byggmax satsar på rörligt. En dag med: InkClub.

Film. i webbutiken. rustad för kylig konkurrens sid 6. Lyckas med din reklamkampanj. Nelly och Byggmax satsar på rörligt. En dag med: InkClub. FRÅGA EXPERTEN: Minderårig vill häva köpet? Proffsen testar: LiveShop Som att handla på csi-sätt En dag med: InkClub.COM NUMMER 7 SEPT NOV 2011 FÖR DIG SOM SÄLJER PÅ NÄTET Film i webbutiken Nelly och Byggmax

Läs mer

SPECIALDESIGNAT HOS ALLBILDELAR

SPECIALDESIGNAT HOS ALLBILDELAR En tidning från Sveriges Bilskrotares Riksförbund NR 1 2011 1 Sveriges Bilskrotares Riksförbund Branschförbund sedan 1961 NORDIC CAR RECYCLING Nya Bildelsgarantin succé från början Flera bilar klubbas

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2012 Yrkes-sm 2012 Arbetsmarknad Internationellt Från skola till jobb

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2012 Yrkes-sm 2012 Arbetsmarknad Internationellt Från skola till jobb motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2012 Yrkes-sm 2012 Arbetsmarknad Internationellt Bp Från skola till jobb Det är du som styr. ScanIa Sätter Standarden. Som mekaniker är du en viktig del av en helhet.

Läs mer

Nr 3/4-2010 Tidningen för däck- och fälgbranschen. Två verkliga veteraner. Det ljusnar för maskinsidan. Fler däckverkstäder

Nr 3/4-2010 Tidningen för däck- och fälgbranschen. Två verkliga veteraner. Det ljusnar för maskinsidan. Fler däckverkstäder Nr 3/4-2010 Tidningen för däck- och fälgbranschen Två verkliga veteraner Fler däckverkstäder Det ljusnar för maskinsidan Säkra lyftar från TIP TOP PROLIFT TVÅPELARLYFT Elektromekanisk tvåpelarlyft med

Läs mer

Nu döms säkerheten. En ny verden venter på os. Fjernelse av instrumentborde

Nu döms säkerheten. En ny verden venter på os. Fjernelse av instrumentborde nbå nummer ett 2010 årgång Sjutton nordic car recycling Skrotbilar under klubban? Karstorp från bra till bäst Nu döms säkerheten Nytt forum på nätet Norge Storkundeavtaler Norge Kvalitet i fokus Modern

Läs mer

VilstaGruppen ett väl fungerande nätverk som ständigt växer

VilstaGruppen ett väl fungerande nätverk som ständigt växer Hela denna tidning är en annons från VilstaGruppen, Eskilstuna VilstaGruppen ett väl fungerande nätverk som ständigt växer www.vilstagruppen.se 2 www.vilstagruppen.se Hela denna tidning är en annons från

Läs mer

CITROËN C5 FÖRFÖR OCH IMPONERAR

CITROËN C5 FÖRFÖR OCH IMPONERAR nr 2 2012 LeasePlan Sverige CITROËN C5 FÖRFÖR OCH IMPONERAR NYA DIGITALA TJÄNSTER Smart, snabbt, säkert TCO smidig helhetssyn Vintervägarnas utmaning Familjeevent gav 1 800 provkörningar 02 KRÖNIKA VINTER-

Läs mer

Tina vet hur arbetslivet blir en dans. Håll rätt på tiden i mobilen Växande marknad för middag vid dörren

Tina vet hur arbetslivet blir en dans. Håll rätt på tiden i mobilen Växande marknad för middag vid dörren tidningen för dig som vill förenkla ditt företagande Nr 70 2011 Tina vet hur arbetslivet blir en dans Håll rätt på tiden i mobilen Växande marknad för middag vid dörren Besök oss på Kistamässan easyfairs

Läs mer

Würth imponerar Så lyckas det världsledande industriföretaget hantera 200 000 artiklar i sortimentet utan att tappa några bollar.

Würth imponerar Så lyckas det världsledande industriföretaget hantera 200 000 artiklar i sortimentet utan att tappa några bollar. Som VD för Cervera, med förståelse för logistikfrågor ur ett ledningsperspektiv, blir hon en utmärkt representant för detaljhandeln Mats Abrahamsson om att Cerveras vd Yvonne Magnusson tar plats i juryn

Läs mer

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15 SÅ E-HANDLAR VI: EROTISKA PRODUKTER NätSmart NUMMER 1 JANUARI 2010 EN TIDNING FRÅN E-BUTIK.SE DENISE RUDBERG: Min utopi om ett välfyllt kylskåp EN DAG MED: FRÖKEN FRÄKEN VITAMINVARUHUSET.SE 44 000 ordrar

Läs mer

Begagnade bildelar. fordonskrisens stora vinnare Försäkringsbolagen kräver återvinning Nu vill kunderna reparera miljövänligt

Begagnade bildelar. fordonskrisens stora vinnare Försäkringsbolagen kräver återvinning Nu vill kunderna reparera miljövänligt B.N. NR. 1 2009 BEGAGNATNYTT är ett nyhetsbrev för dig som tycker det är kul att göra affärer med hänsyn till miljön Begagnade bildelar fordonskrisens stora vinnare Försäkringsbolagen kräver återvinning

Läs mer

Öppet hus på Koneo i Gislaved torsdag 29 jan kl.10 00-17 00

Öppet hus på Koneo i Gislaved torsdag 29 jan kl.10 00-17 00 News! Nr 2 - januari 2009 Öppet hus på Koneo i Gislaved torsdag 29 jan kl.10 00-17 00 Vi erbjuder lösningar inom områdena IT, Telefoni, Dokumenthantering och Inredning och riktar oss till alla företag

Läs mer

Färg en viktig del Minskad vinst Bakvänt däckmönster

Färg en viktig del Minskad vinst Bakvänt däckmönster Nr 2-2010 Tidningen för däck- och fälgbranschen Färg en viktig del Minskad vinst Bakvänt däckmönster SUNE ENVALL MONDOLFO AQUILA RAPTOR MONDOLFO AQUILA RAPTOR Ny typ av maskin som man ej behöver monteringsjärn

Läs mer

STOPP. Dags att sätta. för däcktjuvarna. fler däck än bilar. Däckbranschens egen tidning. Sommardäck. Tung kontroll

STOPP. Dags att sätta. för däcktjuvarna. fler däck än bilar. Däckbranschens egen tidning. Sommardäck. Tung kontroll ÄCK EBATT NR 3 24 APRIL 2013 PRIS 65 KR Vårsalong i Genève fler däck än bilar Dags att sätta STOPP för däcktjuvarna Sommardäck Sammanfattning av årets alla tidningstester. Bevakar allt som har med däck,

Läs mer

STAYHARD utmanar JONAS HALLBERG. Har kunden alltid rätt? MODEBUTIKEN. Bästa vägen till en burk ärtsoppa SID 13 SID 6

STAYHARD utmanar JONAS HALLBERG. Har kunden alltid rätt? MODEBUTIKEN. Bästa vägen till en burk ärtsoppa SID 13 SID 6 EG-DOMSTOLEN: Kunden ska stå för returkostnaden EXPERTEN SVARAR: Vad gäller vid import? EN DAG MED: Arkdesign Sweden NUMMER 5 FEBR APRIL 2011 FÖR DIG SOM SÄLJER PÅ NÄTET Har kunden alltid rätt? Stefan

Läs mer

& Nr 7 2009 HIMMELSKT FIN MACK I TÄRNSJÖ GO ON BENSINSTATION BILTVÄTT & BILVÅRD NYTT OLJEBOLAG I DANMARK - SVERIGES BÄSTA I KARLSKRONA FINNS

& Nr 7 2009 HIMMELSKT FIN MACK I TÄRNSJÖ GO ON BENSINSTATION BILTVÄTT & BILVÅRD NYTT OLJEBOLAG I DANMARK - SVERIGES BÄSTA I KARLSKRONA FINNS BRANSCHTIDNINGEN FÖR TRAFIKBUTIKER OCH SERVICEHANDEL & Nr 7 2009 HIMMELSKT FIN MACK I TÄRNSJÖ NYTT OLJEBOLAG I DANMARK - GO ON I KARLSKRONA FINNS SVERIGES BÄSTA BENSINSTATION BILTVÄTT & BILVÅRD Ledare

Läs mer

JOAKIM SKICKAR KOLLEGORNA PÅ BERGSBESTIGNING OCH MILITÄRMARSCH

JOAKIM SKICKAR KOLLEGORNA PÅ BERGSBESTIGNING OCH MILITÄRMARSCH MORGONDAGENS TRÄNING REDAN HÄR SMÅ PRYLAR STOR KRAFT MALMÖ OPEN EN TALANGFABRIK KAFFEKOMMUNIKATION I KARLSTAD DE HAR SPARAT EN SKORSTEN I PAPPER STORFORMAT = HEMMAFORMAT ETT MAGASIN FRÅN OFFICE IT-PARTNER

Läs mer

samköpt Nummer 4 * 2012

samköpt Nummer 4 * 2012 samköpt Nummer 4 * 2012 Nytt avtal inom telefoni tecknat med ny leverantör Toyota presenterar sin Prius plug-in hybrid LRF Konsult samarbetar med EFG i Kontorslyftet Vi presenterar nyheterna i självbokningssystemet

Läs mer

En av Sveriges största båtutställningar allt under ett tak!

En av Sveriges största båtutställningar allt under ett tak! skepp o hoj magazine 2015 En av Sveriges största båtutställningar allt under ett tak! Decennier av erfarenhet 2 Rodins Marin räddar semestern 6 Trygg vinterförvaring med full service 8 En dröm i alla väder

Läs mer

Nu har Posten järnkoll på passersystemen

Nu har Posten järnkoll på passersystemen Nu har Posten järnkoll på passersystemen ASSA ARX var första valet när PostNord bytte passersystem. s 12 15 3 13 SMARTair i Ullared Säkerhet i skolor ASSAs passersystem underlättar i Gekåsbyn. s 4 7 Skolsäkerhetsexpert

Läs mer

stcc- CIrkusen drar igång 41 43 2: Ledare: Support i vardagen 6 8: Lyckad kostnadsjakt 18 22: Tuffa seglare går i mål 32 33: Swecon växlar upp

stcc- CIrkusen drar igång 41 43 2: Ledare: Support i vardagen 6 8: Lyckad kostnadsjakt 18 22: Tuffa seglare går i mål 32 33: Swecon växlar upp 2: Ledare: Support i vardagen 6 8: Lyckad kostnadsjakt 18 22: Tuffa seglare går i mål 32 33: Swecon växlar upp No 2 / 2015. stcc- CIrkusen drar igång 41 43 heter, människor och maskiner y44 sidor reportage,

Läs mer

NätSmart. E-handelskungen Ole Vinje är. Ögats väg genom en webbutik. Antikhandeln ute på nätet. Genombrottsår för multikanalerna

NätSmart. E-handelskungen Ole Vinje är. Ögats väg genom en webbutik. Antikhandeln ute på nätet. Genombrottsår för multikanalerna Ny artikelserie: Konsten att driva trafik DISTANSHANDELSDAGEN: Därför blir det Svensk Digital Handel ARne LISTAR: 3 lyckade mobilsajter NätSmart NUMMER 17 Mars April 2014 Undersökning Ögats väg genom en

Läs mer

Attention! Nr 2 2013. Lika ren efter 20.000 mil. Välkommen in på www.atteviks.se. Och glöm inte gilla oss på Facebook. Läs mer på sid 18-19

Attention! Nr 2 2013. Lika ren efter 20.000 mil. Välkommen in på www.atteviks.se. Och glöm inte gilla oss på Facebook. Läs mer på sid 18-19 Attention! Nr 2 2013 Scaniakaravanen Euro 6 On Tour Läs mer på sid 16-17 Välkommen in på www.atteviks.se Där hittar du bl.a. bilder från våra kundaktiviteter och foto på din nya Scania. ett kvalitetsbegrepp

Läs mer

Entreprenadmaskiner. Maskinexpo 2014. Wirtgen. OxySan Revolutionerande luftrening. Markvibratorer: vibrera mera...

Entreprenadmaskiner. Maskinexpo 2014. Wirtgen. OxySan Revolutionerande luftrening. Markvibratorer: vibrera mera... Lyft för liftar i Gävleregionen s. 8 Ramirent tecknar ramavtal med Strabag s. 8 Flexibla torkoch värmesystem s. 10 Effektivare slipning med konisk bakplatta s. 10 DEWALT lanserar 5,0 Ah batterier s. 14

Läs mer

Rengör ing & Hygien. Mobil IT. Rengörings- och hygienbranschens. egen tidning TEMA: PRODUKT- UTVECKLING. blir snart en självklarhet

Rengör ing & Hygien. Mobil IT. Rengörings- och hygienbranschens. egen tidning TEMA: PRODUKT- UTVECKLING. blir snart en självklarhet Rengör ing & Hygien Medlemstidning för SRTF, Svenska Golvrådet, IIH och Almega Serviceentreprenörerna Årgång 2 Pris SEK 80 # 5.2012 TEMA: PRODUKT- UTVECKLING Mobil IT blir snart en självklarhet Rengörings-

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer