Program 058. M A T T E U S EVANGELIUM KAP. 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program 058. M A T T E U S EVANGELIUM KAP. 1."

Transkript

1 Program 058. M A T T E U S EVANGELIUM KAP. 1. (Introd. 0:35) Vi gick alltså från Första Mosebok och över till Matteus-evangeliet, -som är den första boken i det nya testamentet. Och Första Mosebok såväl som Matteusevangeliet, är som vi sa, två nycklar, till att förstå bibeln. I förra programmet gav vi en liten bakgrund till fyra partier eller grupperingar som uppstått i tiden - SOM LIGGER MELLAN Det Gamla och Det Nya Testamentet. Alltså tiden från Malaki som är gamla testamentets sista profet - och fram till tiden då ängeln uppenbarar sig för prästen Sakarias, och förkunnar för honom om Johannes döparen som skall födas. För efter att Gud talat till folket genom profeten Malaki, så var det 400 år, som gick utan att Gud talade. Det är det vi kallar, tiden mellan Nya och Gamla Testamentet. Och dom fyra grupperingarna eller partierna som vi nämnde, var Fariseerna, Sadducerna, dom Skriftlärda och så Herodianerna. Och vi avslutade förra programmet, med vers 1, i Matteus Ev. Men för sammanhangets skull, läser vi ändå vers ett igen. Matt. 1:1-6. (Bibelsällskapet 1917) "Släkttavla för Jesus Kristus, son av David, som var son av Abraham. Abraham var far till Isak, Isak till Jakob, Jakob till Juda och hans bröder, Juda till Peres och Sera, vilkas mor var Tamar, Peres till Hesron, Hesron till Ram, Ram till Amminadav, Amminadav till Nahshon, Nahshon till Salma, Salma till Boas, vars mor var Rahab, Boas till Obed, vars mor var Rut, Obed till Isai och Isai till David konungen. David var far till Salomo, vars mor var Urias hustru." Att ta lite tid till dessa släkttavlor är inte bara intressant det är faktiskt spännande. Och det är fyra namn som träder fram som om dom stog i neon- ljus. Det är sensationellt för att att inte säja uppsikts- väckande, att dom är med i Jesu släkttavla. Först därför att det är namn på kvinnor - och sedan därför att dom också är av hedniskt ursprung. Normalt så ingick inte kvinnors namn i hebreiska släkttavlor. Men här möter vi alltså namnet på fyra kvinnor. Och inte bara det att det är fyra kvinnor, men det är fyra hedniska kvinnor. Med hednisk, menas då, att dom inte är av Israels folk. Som du vet så hadde Gud i lagen sagt att Israels barn inte skulle gifta sig med någon som var hedning eller avgudsdyrkare Även Abraham fick besked av Gud att sända sin tjänare till sitt folk, för att hämta en brud åt Isak. Och detsamma gjorde Isak och Rebecka, med sin son Jakob. Det var Gud som på detta sätt önskade bevara tron, på den ende sanne Gud - bland det folk, av vilka en gång Frälsaren skulle födas.

2 (Time: 4:25) Men likaväl, så finner vi alltså i denna släkttavla, namnet på fyra hedniska kvinnor, av vilka två var kananeer, en var Moabitiska, och en var Hetit. Och då är det naturligt att fråga sig, hur kom dom med i Jesus släkttavla? Den första är, Tamar - som nämns i vers 3. Hennes bakgrund finner du i Första Mosebok kap.38. Tamar blev hustru till Judas förstfödda son, Er. Er syndade och misshagade Herren, och därför lät Herren honom dö. Men senare klär Tamar ut sig, och lurar på det sättet sin svärfader Juda - som blir far till hennes barn. Vi kan säja, att på grund av både andras och sin egen synd, så hamnar hon i denna släkttavla. Rahab, är den andra som nämns. (vers 5) Hennes person strålar inte precis av ljus och renhet, där vi möter henne i JOSVA boks andra kapitel. Skökan i staden Jeriko. Men hon blir en annan person, efter att ha fått kunskap om den levande och sanne Gud. Och i Hebr.11:31, läser vi "Genom tron blev skökan Rahab räddad från att gå under tillsammans med dom dom inte trodde, när hon tagit emot spejarna vänligt." Hon kom alltså in i Jesu släkttavla, helt enkelt därför att hon trodde. Hon hadde TRO. Lägg märke till utvecklingen här: Hon kom, som en syndare, och så räckte hon i tro, ut handen. Rut. är den tredje. (vers 5) Hon är en underbar person, och du kan inte finna någon orätt hos henne. Men på Rut_ tid var det en lag, som utestängde henne - för hon var nämligen Moabit. 5.Mos.23:3. "Ingen ammonit eller MOABIT skall komma in i Herrens församling. Inte ens den som i tionde led är avkomling av en sådan..." Men även om Rut alltså var Moabit, och utestängd genom lagen, så var det en man som hette Boas, som endag kom ut på sina fält, och fick se henne där, när hon plockade ax. Det blev kärlek vid första ögonkastet, och han visade henne barmhärtighet och nåd och erbjuder henne att dricka ur krukorna som hans tjänare hämtar. Och så säjer hon (RUT 2:10) "Varför har jag funnit sådan nåd för dina ögon, att du tar dig an mig, fastän jag är en främling?" Och vi kan ju verkligen ställa samma fråga till Gud, när det gäller Hans Nåd emot oss. Lägg alltså än en gång märke till utvecklingen: Vi kommer som syndare och räcker i TRO ut vår tomma hand, och Han frälsar oss genom sin Nåd och barmhärtighet. Den fjärde hedniska kvinnan i Jesu släkttavla, är Batseba.

3 Hon nämns inte vid namn, men det står: David var far till Salomo, vars mor var Urias hustru." (Time: 8:15) Och det är uttryckt på det sättet, för att inte dölja Davids synd. Hon nämns inte vid namn, för synden var först och främst Davids, Konungen som hade makt och kunde befalla. Och så är även hon med i Jesu släkttavla - därför att Gud kastar inte ett av sina barn "över bord" därför att det har syndat. Ett får kan, gå ut ur får-fållan, och bli ett förlorat får. Men vi har en herde som går ut och söker efter fåret för att föra det tillbaka till fållan. Och han förde även David till bekännelse och uppgör. Så redan här i Jesu släkttavla möter vi egentligen hela frälsningsbudskapet. Och ofta när jag hör talas om Herden som söker, så tänker jag på ett friluftsmöte i Västerbotten i början av åttiotalet. Jag stog där och lyssnade till et varmt vittnesbörd, av en av officerarna i frälsningsarmeen. Han vittnade om att vara funnen av Herdarnas Herde, han vittnade om frid i hjärtat och glädje i Gud. Så säjer han Amen - och tar upp sitt dragspel och börjar sjunga... "Trygga och säkra, i får-fållans hus..." Och eftersom han, efter mötet blev med mig, så vi fick spelat in hans sång på band - så ska du, - nu få höra, just den Frällsnings-officeren, Sven Erik Ström, sjunga en vers av just den sången. (Time: 10:10. Sång: Kassett KTC 004. kutt: A/5. ca: 1:05. TIME: 11:15. Redan i Jesu släkttavla möter vi, som vi sa, hela frälsningsbudskapet. Och denna släkttavla är intressant på mer än ett sätt. Om du jämför denna släkttavla med den som du finner i, 1 Krön. kap.3. - så märker du att i Matteus vers 8, så saknas bl.a. Ahasja, Joas och Amasja. Och det visar oss, att släkttavlorna är nedtecknade för att ge oss information om en bestämd linje eller gren, i en släkt. Och därför är inte alla enskilda, nödvändigtvis nämda i alla släkttavlor i Bibeln. Och det är viktigt, att tänka på bl.a. när vi läser släkttavlorna som vi har från; tiden innan syndafloden. Släkttavlorna omfattade inte nödvändigtvis alla som levde då, men dom är nedtecknade för att ge oss kunskap om en bestämd släktsgren. När vi nu kommer till vers 16, citerar jag från Hedegårds övers. "Jakob blev fader till Josef, Marias man, och av henne föddes Jesus, som kallas Kristus."

4 (Time: 12:35) Och därmed så bryts ett uttryckssätt, som har varig genom-gående, i denna släkttavla. Abraham blev fader till Isak, Isak blev fader till Jakob. Jakob blev fader till Juda och hans bröder...osv. Och så står det i slutet av vers 15, att Eleasar blev fader till Mattan, Mattan blev fader till Jakob. Jakob blev fader till Josef. Men så står det inte att Josef blev far till Jesus. Men det står Jakob blev fader till Josef, Marias man, och av henne föddes Jesus, som kallas Kristus.. Så både Josef och Maria måste vara,av Davids ätt. Och det var dom. När vi kommer till Lukasevangeliet skall vi finna att Maria släkt kom från David genom hans son Natan. Josefs ätt kommer genom Salomo, den kungliga grenen av släkten Och Matteus gör det helt klart att Josef inte var Jesu far, även om han var Marias man. Och här måste jag tänka på ordet i Jer.31:22. "Se, Herren vill skapa något nytt i landet; det blir nu kvinnan som tar mannen i sitt beskydd." och vidare i vers 23. hos Jeremia: "Så säger Herren Sebaot, Israels Gud: I Judas land med dess städer skall man ännu en gång, när jag åter har upprättat det,få säga ordet:må Herren välsigna dig.." Både Matteusevangeliet och Lukasevangeliet poängterar starkt Jesu jungfrufödsel. Och jag protesterar inte, när jag möter en människa som säjer att han inte kan tro på jungfrufödseln. Jag kan ju inte bestämma över andra människors o-tro. Men jag reagerar mycket strakt när någon, å ena sidan hävdar att han tror på Gud, men samtidigt förnekar Kristi jungfru-födsel. Och ingen som förkunnar Guds Ord, borde förneka jungfrufödseln - Då borde han hellre öppna korvkiosk eller sälja dammsugare, än att sprida falsk lära.. Om man tror på Gud, så tror man också Hans Ord. Och Guds Ord är mycket klart - Jesus föddes, av jungfrun Maria. Och därför är det också med i vår trosbekännelse! Det är väl en fara, för att vi ibland bara "läser upp" tros-bekännelsen - istället för att verkligen proklamera vår tro och verkligen tänka på dess heliga innehåll. När, Matteus så har visat, att Josef inte var Jesu far, så kommer han med en redogörelse, eller förklaring: För redan i gamla testamentet blev denna födsel förutsagt, av Gud. Jes.7:14. "Så skall då Herren själv ge er ett tecken; Se den unga kvinnan skall bli havande och föda en son, och hon skall ge honom namnet Immanuel."

5 (Time: 16:20) I den (Eng.King James) och även den (Eng.NEW INT.VERSION) Och också i den norska övers. - så står det i samtliga dessa översättningar: jungfru, - där det i vår svenska Bibel står: den unga kvinnan. Och det kan ju vara intressant, att lägga märke till, i vår svenska översättning - så, även om man i Jesaja, alltså har bytt ut ordet "jungfru" - så har man i Matteusevangeliets vers 23, likaväl använt ordet jungfru. - för vers 23, i Matteus är ju ett citat från Jesaja 7:14. Och det är ju inte heller något tecken, att en ung kvinna blir havande...? För om det är ett tecken, ja då kan man säja att just här i Sverige, sker det tecken, flera gånger per dag. Nej, tecknet, min vän - består just i att en jungfru blir havande... DET ÄR GUDS TECKEN. Och det återges också i Matteus 1:23. Matt.1: "Med Jesu Kristi födelse gick det till på följande sätt. Hans moder Maria var trolovad med Josef, men innan de kom tillsammans visade det sig, att hon var havande genom den Helige Ande. Men Josef, hennes man som var rätt-sinnig och inte ville utsätta henne för vanära, beslöt att skilja sig från henne i hemlighet. När han övervägde detta, visade sig en Herrens ängel för honom i en dröm och sade till honom: Josef, Davids son, var icke rädd för att ta Maria, din hustru till dig, ty det barn, som hon väntar, är avlat av den helige Ande. Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder." För att inte utsätta Maria för vanära, beslutar Josef sig för att skiljas från henne i hemlighet. För Mose lag, var mycket klar på detta område. Om en kvinna blev funnen skyldig i att ha varit sin man otrogen - så skulle hon stenas till döds. Men Josef är en fantastisk man. Även om vi genom historien har givit Maria stor uppmärksamhet - och det med rätta. Och jag är medveten om att det fört till rena avgudadyrkan i den katolska kyrkan. Men evangeliska kristna borde inte låta sig avskräckas, från att visa aktning för Maria. För du skall komma ihåg, att hon var den som av Gud blev utvald, att bli vår Herre och Frälsares mor. Och Gud gör inga misstag. Och Gud gjorde inget misstag, när han utvalde Josef heller. En egoistisk och hetlevrad man, hade säkert låtit henne stenas eller i allafall bli uthängd offentligt, för att hämnas sina sårade känslor. Men Josef, var inte den sortens man. Han var en stilla och fridsam man, en rättsinnig man. Han älskar henne, och han önskar inte på något sätt se henne såras - även om han upplevt att hon bedragit honom - för det var ju det

6 han trodde, innan ängeln uppenbarade sig för honom. - Och han hadde ju också övervägt att skilja sig ifrån henne i all hemlighet. (Time: 20:35) Tecknet, är så fantastiskt, ja så otroligt, männskligt sett, att Gud inte väntar av Josef, att han skulle tro Maria, om hon sa, att jag är gravid - därför att jag haft besök av Guds ängel som förkunnat - att genom den helige Ande, skall jag få en son... Gud hade uppenbarat sig för Maria. Och nu uppenbarar han sig för Josef. Ja, Gud själv, uppenbarar sig också för Josef. Och det är nödvändigt, som vi ser av texten. Och så får Josef veta, att han skall ge barnet, namnet JESUS! Jesus, betyder: "Guds frälsning" eller "Den som Gud använder för att frälsa" eller "Den som har sin frälsning i Gud" Han är Jesus. Och skall därför också heta Jesus. HAN är VAD HAN HETER. - Eller som Herren själv säger det, här i Matteusevangeliet: "..och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder." (Time: 21:55) Sång: Plate 333. kutt: B/2 (hela sången) Time: 1:55. Time: 23:50. 1: "Allt detta har skett, för att det skulle gå i uppfyllelse som var sagt av Herren genom profeten: Se, jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Emmanuel - det betyder GUD MED OSS. När Josef hade vaknat upp ur sömnen, gjorde han, som Herrens ängel hade befallt honom, och tog sin hustru till sig. Men han levde inte samman med henne, förrän hon hade fött sin son. Ovh han gav honom namnet Jesus." Matteus, som alltså i första hand skriver till judarna, till nationen Israel - pekar på att allt detta skedde, för att det skulle gå i uppfyllelse som Gud hade sagt genom profeten i GT. Matteus, appelerar till nationen Israel - och önskar att dom skall förstå - att Denna, som nu hade kommit, måste vara uppfyllelsen av gamla testamentets profetia. Och så kommer vi till citatet, från profetian i Jesajas sjunde kapitel. "Se, jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom Namnet Emmanuel - det betyder GUD MED OSS! Och här kan det se ut som om vi har ett problem! Eller kan du säga mig, något ställe i hela nya testamentet, där Jesus blir kallad: Emmanuel? Nej, han kallas Jesus, därför att det är hans namn. Och han fick

7 det namnet därför att han skulle frälsa sitt folk från deras synder. (Time: 25:50) Hans tittel, är: KRISTUS. - Han kallas också MESSIAS. Han kallas också; Fridsfursten. Och GUDS SON. - Och jag måste erkänna att jag älskar det namnet, som hans fiender gav honom. Dom kallade honom: Syndarens vän. Ja, det var mycket som med rätta kunde sägas om Frälsaren som han också blev kallad. Men hans namn var: Jesus. Men här i Jesaja 7:14, sägs det alltså att han skall kallas: Emmanuel? Vilket betyder: GUD MED OSS. Och här ligger ännu en underbar sanning. Låt oss se på detta! Han kallas: Emmanuel - som betyder Gud med oss. Han kan inte vara: GUD MED OSS, om han inte är född av en jungfru. - Det är den enda möjligheten! Och vidare, utan att vara Emmanuel - kan han inte vara Jesus. Orsaken till att han kallades Jesus, Frälsaren, är helt enkelt därför att Han är - GUD MED OSS. Denna sanning om honom, som kom ned till oss, på syndens och dödens jord -är en av dom underbaraste sanningarna i vår Bibel Hebr.2:9. "Men vi ser att Jesus, som för en kort tid var försatt i en lägre ställning än änglarna, är krönt med härlighet och ära för sitt dödslidandes skull." (Time: 27:40) Du kanske tycker att jag låter dogmatisk. Och det hoppas jag verkligen att jag gör -för ingenting är mera viktigt än detta. Och det är min lycka, att Jesus - är, GUD MED OSS. Att Gud når så långt och djupt ner, att han kan frälsa CURT WESTMAN. HADDE HAN VARIT EN MäNNISKA SOM DU OCH JAG - Så HADE HAN INTE KUNNAT HJäLPA OSS -- MEN DET KAN HAN... Halleluja! Budskapet om Jesus - GUD MED OSS- DET STRåLAR SOM EN MORGONSTJäRNA ÖVER EN JORD FULL AV GRAVAR - OCH DET SÄJER: Den som tror på mig skall leva även om han dör. Det säjer Jesus Kristus - född av jungfrun Maria. PÅ ÅTERHÖRANDE! HERREN VARE MED DIG! MÅ HANS VÄLSIGNELSE VILA ÖVER DIG, JUST NU! TIME: 28:50.

8

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 75 Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Jfr Jes 45:8 Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Adventstiden

Läs mer

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till henne: "Gläd dig, du benådade. Herren är med dig."

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum 1475 19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum Ingångsantifon (jfr Luk 12:42) Han är den trogne och kloke tjänaren som Herren satte över sin familj. Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, under den helige

Läs mer

4 sön i Advent. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

4 sön i Advent. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 4 sön i Advent Psalmer: 112, 705 (Ps 89), 32:1-5; 348, 349:2-4, 111 Texter: Sef 3:14-17, Fil 4:4-7, Luk 1:26-38 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 1:26-38

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Fjärde söndagen i advent - år C

Fjärde söndagen i advent - år C 89 Fjärde söndagen i advent - år C Ingångsantifon (jfr Jes 45:8) Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Vår

Läs mer

(Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord.

(Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord. PROGRAM 183. LUKAS 1: 26-80. (Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord. Och därför kunde han inte utlysa

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A 165 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B 171 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag. Första läsningen - Jes 7:10-14 (Den unga kvinnan är havande)

25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag. Första läsningen - Jes 7:10-14 (Den unga kvinnan är havande) 1481 25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag Ingångsantifon (Heb 10:5, 7) När Herren trädde in i världen sade han: Se, jag kommer, Gud, för att göra din vilja. (P.T. Halleluja) Kollektbön

Läs mer

Söndag efter Alla helgons dag

Söndag efter Alla helgons dag 1/5 Söndag efter Alla helgons dag Psalmer: 3, L187:1-4, L187:5-8, 300, 1:3-7 Texter: Jos 1:10-11, Hebr 11:13-16, Luk 20:37-38 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Fjärde söndagen i advent Herrens födelse är nära

Fjärde söndagen i advent Herrens födelse är nära Fjärde söndagen i advent Herrens födelse är nära Denna söndag tillägnas den väntande Maria. Det finns ett samband mellan den väntan som rälsarens mor bar på och den väntan som kännetecknar Herrens folk.

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen Den helige Mikaels dag Himmelens port Psalmer: 1:1-3, L30, 167, L207, L179, 16 Texter: 1 Mos 28:10-22, Upp 12:7-12, Matt 18:1-11 Västerås 2015-10-03, Norrköping 2015-10-04 1/5 Nåd vare med er och frid

Läs mer

JOSef!! På kung. I Nasaret, en stad. Maria var en tonårstjej. Herodes tid. i Galileen tio mil norr om Jerusalem. Du har jobbat jättehårt hela dan!

JOSef!! På kung. I Nasaret, en stad. Maria var en tonårstjej. Herodes tid. i Galileen tio mil norr om Jerusalem. Du har jobbat jättehårt hela dan! På kung Herodes tid I Nasaret, en stad i Galileen tio mil norr om Jerusalem JOSef!! Du har jobbat jättehårt hela dan! Jag har med något till dig! Maria var en tonårstjej förlovad med en snickare som hette

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 1 Tunadalskyrkan 13 02 03 Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 Jesus var drygt en månad gammal, och Maria och Josef började vänja sig vid att ha en bebis i familjen. Det hade hänt så mycket omkring dem och det

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6 119 Juldagen år A Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Juldagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Juldagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Juldagen Psalmer: 119, 113, 126, 123, 127 Texter: Jes 9:2-7, Hebr 1:1-6, Luk 2:1-20 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext: Luk 2:1-20 Låt oss be! Herre,

Läs mer

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3)

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) 27 Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) Till dig, Herre, upplyfter jag min själ, min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över

Läs mer

Gudstjänst den 25 mars 2012 i Luleå #115 S:t Petri evangelisk-lutherska församling Jungfru Marie bebådelsedag

Gudstjänst den 25 mars 2012 i Luleå #115 S:t Petri evangelisk-lutherska församling Jungfru Marie bebådelsedag Gudstjänst den 25 mars 2012 i Luleå #115 S:t Petri evangelisk-lutherska församling Jungfru Marie bebådelsedag FÖDD AV JUNGFRU MARIA Predikotext: Luk. 1:26-38 26 I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

(Introd. 0:35) Som det är uttryckt hos profeten Jesaja 48:17. "Ja, man ropar där: Farao är förlorad, Egyptens konung! Han har förfelat sin tid.

(Introd. 0:35) Som det är uttryckt hos profeten Jesaja 48:17. Ja, man ropar där: Farao är förlorad, Egyptens konung! Han har förfelat sin tid. Program 100. 2. Mosebok kap. 9: 1-35. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2.Mosebok kapitel 9, där Herren fortsätter att klargöra för Farao, att han borde släppa Israels folk - och att egyptens avgudar

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det sjätte kapitlet i Andra Mosebok. Som innehåller JEHOVAs svar på Mose bön. Och Han förnyar och stadfäster Mose kallelse. Vi

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

4 söndagen 'under året' - år B

4 söndagen 'under året' - år B 855 4 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 106:47) Fräls oss, Herre, vår Gud, och församla oss från folken, så att vi får prisa ditt heliga namn och berömma oss av ditt lov. Inledning Vi

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull KALLADE ATT VARA VITTNEN För den här världens skull DU SKA VARA HANS VITTNE OCH BERÄTTA OM VAD DU SETT OCH HÖRT (APG 22:15) VAD VITTNADE LÄRJUNGARNA OCH DE FÖRSTA KRISTNA OM? OCH HAN SADE TILL DEM: "DETTA

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Herrens moder om inkarnationen. Fjärde Advent, 20 dec, 2015

Herrens moder om inkarnationen. Fjärde Advent, 20 dec, 2015 Herrens moder om inkarnationen Fjärde Advent, 20 dec, 2015 Lukas 1:26 38 I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Hon var trolovad med en man som

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år B

Fjärde Påsksöndagen - år B 615 Fjärde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Vi är kyrkan, Kristi fårahus. Jesus, den gode Herden,

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1195 21 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 86:1-3) Herre, böj ditt öra till mig och svara mig, ty jag är betryckt och fattig. Du min Gud, fräls din tjänare, som förtröstar på dig. Var mig

Läs mer

Kyndelsmässodagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Kyndelsmässodagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Kyndelsmässodagen Psalmer: 404, 707, 37, 331, 112, 332 Texter: Jes 49:1-2, 1 Tim 6:13-16, Luk 2:22-40 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen Låt oss be! Vi tackar

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

På vandring genom MATTEUS EVANGELIUM Kapitel 1, predikan av Micael Nilsson, hållen i Korskyrkan söndagen den 6 januari 2013.

På vandring genom MATTEUS EVANGELIUM Kapitel 1, predikan av Micael Nilsson, hållen i Korskyrkan söndagen den 6 januari 2013. På vandring genom MATTEUS EVANGELIUM Kapitel 1, predikan av Micael Nilsson, hållen i Korskyrkan söndagen den 6 januari 2013. Först några korta ord om årets predikoupplägg. Jag har ibland mött predikanter

Läs mer

1703 0 AV 200 BRITTISKA BIBELSÄLLSKAPET 1870-73 0 AV

1703 0 AV 200 BRITTISKA BIBELSÄLLSKAPET 1870-73 0 AV Ögonöppnaren Moderna översättningar av Nya Testamentet innehåller många skillnader Den senaste tiden har det kommit ut flera versioner av det Nya Testamentet, och ALLA har sagt sig vara Guds fulla Ord.

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

(Introd. 0:35) Och vi fortsätter därför från LUKAS kapitel 9, vers 37.

(Introd. 0:35) Och vi fortsätter därför från LUKAS kapitel 9, vers 37. PROGRAM 194. LUKAS 9: 37-62. (B) (Introd. 0:35) Vi avslutade förra programmet med verserna 28-36 i LUKAS 9. Om Jesus och tre av lärjungarna som var med honom på förklaringsberget eller härlighetens berg.

Läs mer

Tredje Påsksöndagen - år B

Tredje Påsksöndagen - år B 595 Tredje Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 66:1-2) Höj jubel till Herren, alla länder. Lovsjung hans namn, ge honom ära och pris. Halleluja. Inledning Vi har församlats här idag till firandet

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer)

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer) 727 Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) Kristus, det nya förbundets Förmedlare, behåller för alltid sitt prästämbete, eftersom han är till i evighet.

Läs mer

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35)

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2 Mosebok kapitel 11. där Mose förkunnar att de förstfödda i egypten skall dö, som den sista straffdom över egypten innan

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Jesu födelse

Bibeln för barn presenterar. Jesu födelse Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 2 e trefaldighet Psalmer: L174, L145, L199, L185, L178, 199 Texter: 5 Mos 7:6-9, Rom 8:28-30, Joh 1:35-49 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 35 Nästa dag stod

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14)

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) 1435 33 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

Giftermål, skilsmässa och omgifte. Bakgrund

Giftermål, skilsmässa och omgifte. Bakgrund Giftermål, skilsmässa och omgifte Bakgrund När vi diskuterar olika fenomen i samhället, i kyrkan eller varför inte i forskningen är det viktigt att hålla olika temata i sär vid bedömning och bildande av

Läs mer

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år B. Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15)

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år B. Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) 733 Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år B Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) Kristus, det nya förbundets Förmedlare, behåller för alltid sitt prästämbete, eftersom han är till i evighet.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen med den Engelska titeln Unparadonable Sin. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder,

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR"

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: JAG ÄR Program 094. 2. MOSEBOK. 3: 1-22. (INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR" Mose som växte upp i Faraos hov - och var i Egypten i 40 år, han har

Läs mer

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Av Christer Åberg Mormon-kyrkan är en mycket farlig villolära som för dig bort från Jesus och rakt ner till helvetet! Joseph Smith startade Mormonerna runt

Läs mer

Utkast till bibelstudium hållet i Frälsningsarmen 28 jan -16 Böneveckan

Utkast till bibelstudium hållet i Frälsningsarmen 28 jan -16 Böneveckan Utkast till bibelstudium hållet i Frälsningsarmen 28 jan -16 Böneveckan Ämne: Hör vad jag har drömt I Bibeln finns några exempel på att Gud kommer till oss människor i våra drömmar. Först vill jag ta upp

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Bibeln för barn. presenterar. Jesu födelse

Bibeln för barn. presenterar. Jesu födelse Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

MARIAS BARN ÄR GUDS SON

MARIAS BARN ÄR GUDS SON MARIAS BARN ÄR GUDS SON FJÄRDE SÖNDAGEN I ADVENT (ÅR A) (22 DECEMBER 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Matteus 1:18-25 Med Jesu Kristi födelse förhöll det sig så: hans mor, Maria, hade blivit trolovad med

Läs mer

TREDJE VECKAN I ADVENT. MÅNDAG 14 december S:t Johannes av Korset, präst och kyrkolärare ( 1591) Minnesdag. Läsning 4 Mos 24:2 7, 15 17a

TREDJE VECKAN I ADVENT. MÅNDAG 14 december S:t Johannes av Korset, präst och kyrkolärare ( 1591) Minnesdag. Läsning 4 Mos 24:2 7, 15 17a TREDJE VECKAN I ADVENT MÅNDAG 14 december S:t Johannes av Korset, präst och kyrkolärare ( 1591) Minnesdag Läsning 4 Mos 24:2 7, 15 17a Bileam lyfte upp sina ögon och såg Israel lägrat efter sina stammar,

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer