120 Years W&H W&H makes history

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "120 Years W&H W&H makes history"

Transkript

1 120 Years W&H W&H makes history 1890 Företaget W&H grundas Här startar en framgångshistoria. Ingenjörerna Jean Weber och Hugo Hampel grundar ett företag som tillverkar hand- och vinkelstycken - W&H märket har fötts Universalhandstycke med justerbart huvud Redan år 1895 gav W&H:s universalhandstycke med justerbart huvud tandläkarna flexibilitet och optimal åtkomst till behandlingsområdet Endo Cursor År 1926 utvecklade W&H en Endo Cursor, det första vinkelstycket för filar. Det här instrumentet revolutionerade mekanisk rotkanalsrensning.

2 1933 En idé föds År 1933 fick W&H teknikern Dr Roda en idé om att integrera en ljuskälla i instrumentet. Gamla ritningar och prototyper finns kvar än idag från hans arbete. Tyvärr så var designen lite före sin tid då ljustekniken som krävdes för detta ännu inte var uppfunnen. Men det var en idé som inte skulle falla i glömska Ingen elektricitet? Inga problem! År 1939 utvecklade W&H en fotmanövrerad borrmaskin. När man använde den här maskinen kunde man arbeta helt utan elektricitet. Borren roterade när man tryckte på fotpedalen ungefär som en gammaldags symaskin fungerar. Den här produkten blev väldigt populär speciellt i länder med begränsad tillgång till el. De sista fotmanövrerade borrmaskinerna såldes år 1955 till Polen och till republiken Kongo Portabla borrmaskiner De första bärbara borrmaskinerna kom ut på marknaden år De gjorde det för första gången möjligt att utföra behandlingar flexibelt och oberoende av miljön runt omkring. Det här var en stor fördel för patienterna. Sängliggande patienter kunde nu få behandlingen antingen hemma eller på sjukhuset.

3 1960 Den första W&H serien med turbiner lanseras Turbiner har varit en del av W&H:s produktsortiment sedan Med sin Turbo 60 erövrade W&H marknaden. W&H:s turbiner utmärkte sig tack vare sin snabba inbyggda värmefunktion för vatten och luft. Den här funktionen gav fördelen att varken tandläkaren eller patienten inte längre behövde vänta tills att vatten och luft hade värmts upp. Det här var särskilt fördelaktigt för patienterna då hittills kallvatten hade använts på behandlingsområdet vilket kunde kännas obehagligt Turbinmodul Redan 1960 tillverkade W&H mobila moduler som snabbt blev väldigt populära. Turbinmodulen gav användaren möjligheten att arbeta oberoende av en fast installation och var som ett rullbord som helt flexibelt kunde flyttas runt i rummet. Turbinmodulen hade en inbyggd vattentank, kokare och kompressor och den enda som behövdes var att koppla in el i den Allt till hands Den typiska W&H multigrepprofilen introducerades på marknaden med 76- serien. Den nya grepprofilen ökade säkerheten betydligt både för tandläkaren och patienten. Instrument bestod av en innovativ aluminiumlegering som då var den senaste trenden inom rymdforskning. Designen på dessa hand- och vinkelstycken var helt unik..

4 1978 Roto Quick Den första Roto Quick kopplingen kom ut på marknaden Denna unika koppling gjorde det möjligt att för första gången rotera instrumentet 360 och att snabbt och enkelt kunna byta instrument. Roto Quicken skulle första gången visas på en utställning i Lungano och på utställningens första dag var Roto Quicken plötsligt försvunnen. Först trodde W&H personalen att någon kollega försökte skoja med dem men så var tyvärr inte fallet Tryckknappschuck 1979 kom världens första tryckknappschuck för turbiner. Det här var en betydelsefull uppfinning som gjorde att arbetet med instrumenten blev betydligt enklare. Nu kunde man äntligen byta borr med ett enkelt knapptryck på baksidan av instrumentets huvud. Förut hade man använt ett speciellt verktyg för att byta borr men tack vare en W&H innovation så behövdes inte det längre Med full fart framåt 1982 introducerades det nya Inco high-speed vinkelstycket på marknaden. Det fanns i en 1:4 och en 1:4.5 version och från och med 1993 även i en 1:5 version och de utgjorde verkligen en milstolpe i dental historia.

5 Elco 2 År 1982 revolutionerade Elco 2 det dagliga arbetet för dentaltekniker. Den första borstfria motorn säkerställde mycket längre hållbarhet än tidigare. Med en maxhastighet på rpm blev det betydligt enklare att hantera olika material. Avsikten var att skapa en maskin för alla material och resultatet blev en riktig innovation på den tiden Kraftfull teknologi för kirurgi 1983 utvecklade W&H Elcomed, den mest kraftfulla och snabba maskinen för mindre operationer. Motorn når en arbetshastighet på upp till rpm. Med den här maskinen etablerade sig W&H starkt inom oral kirurgi. Idag är det omöjligt att tänka sig oral kirurgi utan W&H produkter Excalibur År 1989 presenterade W&H Excalibur, ett unikt Endovinkelstycke. Den stora fördelen med det här instrumentet var att dess rörelseschema ändrades medan rotkanalspreparationen utfördes. Endofilen rörde sig inte i ett fast rörelsemönster och gjorde det då möjligt för filen att bättre kunde följa den naturliga formen på en rotkanal än andra instrument och ge perfekta resultat vid rensning av en rotkanal.

6 1992 Assistina W&H har varit framgångsrik med sin Assistina smörj- och rengöringsmaskin ända sedan På den tiden var det verkligen ett unikt koncept. När andra tillverkare endast hade pistoler och spray för smörjning lanserade W&H Assistinan och revolutionerade marknaden LE Toplight Lanseringen av 898 LE Toplight turbin år 1995 var verkligen en höjdpunkt i W&H:s historia. Den här turbinen var den mest tystgående och samtidigt mest kraftfulla på marknaden på den tiden 1999 LISA LISA autoklaven som tillverkas av W&H Sterilization i Italien etablerades år 1999 och fick en stark plats på marknaden bland utbudet av högkvalitets klass B bordsautoklaver. LISA autoklaven är specialdesignad för att kunna köra klass B cykler och kan därför sterilisera alla typer av instruments och gods. Lisa autoklaven är en vakuumautoklav vilket gör att den även kan sterilisera instrument på insidan.

7 2001 Implantmed År 2001 kom Implantmed; en implantatmotor för absolut precision inom dental. Nu kunde W&H äntligen få in en fot på marknaden för of implantat. Implantmed har nu blivit den mest framgångsrika maskinen inom implantat i hela världen. Implantmed erbjuder en helhetslösning och den är extremt kraftfull men samtidigt enkel att använda Penta spray År 2007 blev W&H det första företaget i världen att utveckla och lansera turbiner med en 5- punkts spray. Penta-sprayen kyler och rengör behandlingsområdet perfekt Synea WA-99LT År 2007 kom W&H även med en till betydelsefull nyhet: vinkelstycket WA 99-LT från Synea serien med ett smalt huvud för optimal sikt samt med multi-spray. WA 99-LT var även det första vinkelstycket med Penta spray.

8 2007 LED vår senaste innovation År 2007 presenterade W&H en riktig sensation. Den nya Synea generationen inkluderade den första turbinen i världen med steriliserbart LED ljus. Fördelarna med denna teknologi är många, bland annat att du kan arbeta i ett ljus så vitt och starkt att det kan liknas vid dagsljus, optimalt sikt över arbetsområdet och det faktum att instrumenten är helt steriliserbara LED ljus för alla För att göra fördelarna med LED teknologi tillgängliga för alla slags tandläkare introducerade W&H kirurgiska hand- och vinkelstycken med generatorteknologi på IDS år De bestod av ett nytt unikt ljussystem med en inbyggd generator som genererar LED ljus även på motorer utan ljussystem. Tack vare denna nya teknik är nu LED ljus tillgänglig för alla kunder oberoende av vad de har för slags unit eller motor och utan att behöva göra ytterligare investeringar.

9 2007 En perfekt värld Perfecta den kraftfulla labmotorn från W&H var från första början en riktig innovation i ordets sanna bemärkelse. Allt-i-ett konceptet betyder att den kan hantera alla slags material. Den har inbyggt kylning, bra luftsystem, utblåsfunktion på handstycket, automatiska inställningar för enkel hantering och många andra funktioner som gör maskinen oumbärlig för dentaltekniker. Som tillägg till standard labmotorn finns ett extra high-speed handstycke med en hastighet på rpm och kan hantera till och med zirconium oxid. Styrenheten kan placeras på valfritt ställe och är extra lätthanterlig LEDs be independent År 2009 stärkte W&H ytterligare sin ledande roll inom LED ljus teknologi. Lanseringen av nya Alegra generationen som erbjöd vinkelstycken med oberoende LED ljus skedde då. Tack vare ny generatorteknologi kunde varje behandlingsrum förses med perfekt LED ljus. Med Alegra är självförsörjande LED ljus tillgängligt inte bara för kirurgi utan även inom områden som restoration & protetik och profylax.

2008 wh.com PEOPLE HAVE PRIORITY >>Ambitionen för W&H är människan i fokus. Detta återspeglas genom hela processen från produktutveckling till färdig produkt. W&H - kvalitet av och för människan

Läs mer

PRODUKTER I VÄRLDS- KLASS

PRODUKTER I VÄRLDS- KLASS PRODUKTKATALOG W&H NORDIC & SENDOLINE 2 0 1 5 PRODUKTER I VÄRLDS- KLASS vanen LjT_svart.indd 1 2011-11-04 11:53:41 Bäste kund, Nu håller du äntligen vår nya katalog i dina händer. Här har vi samlat allt

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Bilens tidiga historia

Bilens tidiga historia LTH Bilens tidiga historia Ett fördjupningsarbete i Teknik Historia Filip Ridell och Mikael Sjölin 2012-12- 04 Sammanfattning Bilen har en mycket lång och intressant historia. Det har skett åtskilliga

Läs mer

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System Peer-To-Peer system Andreas Bernet 810929-0018 beran@etek.chalmers.se Sektion: Elektroteknik Johan Zhang 820401-1830 zhaj@etek.chalmers.se Sektion:

Läs mer

Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue. Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr

Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue. Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr Inlämnad: 16 januari 2008 1 Softhouse - Crossmedia Avenue Crossmedia Avenue, är ett svenskt företag som ingår

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Dick lotsar mig igenom ett par studior där det är full. Med stadig hand i film- och TV-bra. Reportage Steadicam-operatör

Dick lotsar mig igenom ett par studior där det är full. Med stadig hand i film- och TV-bra. Reportage Steadicam-operatör Med stadig hand i film- och TV-bra Reportage Steadicam-operatör Dick med sina Steadicams. 1985 var Dick Ying, Mike Tiverios och Scott Lakeyoe med i den tidiga vågen av operatörer inom svensk mediaproduktion.

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Innovativ rullformning. Bättre produkt högre marginaler. Snyggare, starkare

Innovativ rullformning. Bättre produkt högre marginaler. Snyggare, starkare Innovativ rullformning God totalekonomi, minskad miljöbelastning, formskön design och lean production Bättre produkt högre marginaler Prismaflex AB, Staffanstorp Snyggare, starkare, Anderstorp generellt

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

MOTORBYTE GODA RÅD FÖR ETT LYCKAT MOTORBYTE

MOTORBYTE GODA RÅD FÖR ETT LYCKAT MOTORBYTE MOTORBYTE GODA RÅD FÖR ETT LYCKAT MOTORBYTE INNEHÅLL MOTORBYTE. EN god IDÉ? Funderar du på en ny motor till din båt? 3 Vilka är fördelarna med en ny motor? 4 Renovera? 5 PLANERING INFÖR BYTET När är bästa

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Aastra Solidus ecare Multimediekontaktcenter.» När du tar dina affärer på allvar

Aastra Solidus ecare Multimediekontaktcenter.» När du tar dina affärer på allvar Aastra Solidus ecare Multimediekontaktcenter» När du tar dina affärer på allvar Det finns bara en multimediekontaktcenterlösning som konsekvent ger mycket goda resultat Aastra Solidus ecare. Varför Solidus

Läs mer

Diagnostik. Att utveckla, producera och underhålla flexibla mjukvarubaserade kapitalprodukter med hög tillgänglighet

Diagnostik. Att utveckla, producera och underhålla flexibla mjukvarubaserade kapitalprodukter med hög tillgänglighet Diagnostik Att utveckla, producera och underhålla flexibla mjukvarubaserade kapitalprodukter med hög tillgänglighet Fredrik Ljungberg och Henrik Fagrell Diadrom, www.diadrom.se 2 Kontakt Diadrom, www.diadrom.se

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

SPV och SPINTEC under samma tak. En del av Spintec-verkstaden

SPV och SPINTEC under samma tak. En del av Spintec-verkstaden SPV och SPINTEC under samma tak När man åker på E 20 och passerar Eskilstuna, så kan man se, att en ändring skett med skyltarna på industrierna. SPV:s välkända logotyp har försvunnit och i stället finns

Läs mer

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare.

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare. Ärade aktieägare, herr ordförande, kära kollegor, mina damer och herrar. Som ni vet så är hållbarhet, eller SKF Care som vi kallar det, vår ledstjärna sedan lång tid tillbaka. Det är lika viktigt för oss

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra!

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra! Välj rätt affärssystem för att din organisation ska blomstra! - En guide till dig som funderar på att byta eller investera i ett ERP system. Innehåll Därför är ett affärssystem viktigt för tillväxten...

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

Sportskytte. Jakt. rödpunktsikten

Sportskytte. Jakt. rödpunktsikten Jakt Sportskytte Aimpoint AB Jägershillgatan 15 SE- 213 75 Malmö, Sweden Tel +46 (0)40 671 50 20 Fax +46 (0)40 21 92 38 E-mail: info@aimpoint.se www.aimpoint.com rödpunktsikten 2013 Grafisk Design: STICKY

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR + VARFÖR KASTA BORT ENERGI NÄR MAN KAN ÅTERVINNA DEN? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar upp energi från den varma inomhusluften

Läs mer

WEIDMÜLLER. Nr 1 2008. direkt. Ledande i Norden inom informationsöverföring. Elektronikmässan. Produktnyheter. direkt

WEIDMÜLLER. Nr 1 2008. direkt. Ledande i Norden inom informationsöverföring. Elektronikmässan. Produktnyheter. direkt Nr 1 2008 WEIDMÜLLER Ledande i Norden inom informationsöverföring Elektronikmässan Produktnyheter 1 LEDARE Lösningar istället för produkter Under senare tid har vi märkt ett allt större intresse hos våra

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer