Inspiration- och fortsättningskurs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inspiration- och fortsättningskurs"

Transkript

1 VAD? VARFÖR? HUR? Inspiration- och fortsättningskurs LEKA-LÄRA-SKAPA-SAMARBETA Vi börjar med att fundera över vårt appande, hur många och vilka appar använder vi? En tänkvärd tanke att bära med sig, tänk på att ta med oss våra grundfrågor i vårt arbete och hamna inte i appträsket. Vi kommer kika närmare på några appar där barnen kan vara delaktiga och som främjar en hel del förmågor, fantasi, språk, samarbete, uttryck, empati osv Nr 1 PicCollage. Skapa egna fotocollage Med hjälp av Pic Collage kan barnen skapa fina fotocollage. De väljer layout och infogar sedan foton från enhetens fotoalbum. I appen finns många bakgrunder att välja mellan, både enfärgade och mönstrade. Det finns även klistermärken för den som vill utsmycka sitt collage lite extra. Det färdiga collaget kan delas via bl.a. via e-post men också sparas i enhetens fotoalbum, där man sedan kan spara det i ett barnets egna album. Du kan även använda det som bild i en kommande bok som ni skapar i Book Creator. Du lägger till genom att använda + ikonen i botten av skärmen. I bilden kan du sedan dubbelpeka och göra valfria saker med bilden. Nere till vänster kan du skapa färdiga ramar och även byta bakgrunder. Nere till höger kan du spara collaget till kamerarullen (Libary) och/eller skicka det med e-post. Nr 2 Puppet Pal HD Skapa teaterföreställningar mm. Med hjälp av Puppet Pals kan barnen skapa egna teaterföreställningar. Till en början väljs vilka skådespelare som ska få vara med i föreställningen, maximum åtta. Därefter väljs bakgrunder, upp till fem. En del figurer och bakgrunder ingår i appens gratisversion. Om fler önskas måste ett köp inuti appen göras, Director s Pass. Det gör det även möjligt att lägga till ännu fler skådespelare och bakgrunder med hjälp av egna fotografier och bilder. När föreställningen ska börja, trycker barnet på inspelningsknappen. Därefter flyttar barnet runt skådespelarna med hjälp av fingrarna och ger skådespelarna röster genom att prata själv. Flera barn kan samarbeta. Föreställningarna sparas i appen. Värt att tänka på är att föreställningarna inte kan redigeras i efterhand. Du kan också exportera föreställningen som en video till kamerarullen för att eventuellt använda det som video i en kommande bok som ni skapar i Book Creator. Med hjälp av Puppet Pals HD kan berättelser skapas och händelseförlopp förklaras. Skapa musikvideos, räknesagor men inte minst låta barnen eventuellt förklara t.ex. ett experiment. Låt barnen ta kort på sina skapade alster och använd dem i en berättelse. Använd pausknappen för att diskutera vad som ska hända eller dylikt. Föreställningen sparas inte automatiskt, ni måste aktivt peka på disketten.

2 Nr 3 Book Creator Skapa digitala böcker med bilder, ljud och text Med hjälp av Book Creator kan barnen skapa digitala böcker. Böckerna kan innehålla bilder/foton, film, text och ljud. Det är möjligt att både fotografera under tiden som boken skapas och hämta foton och filmer från surfplattans album. Barnen kan även spela in sin egen röst eller lägg på musik till en sida i boken, det går att lägga till flera ljud på en sida. Barn som ännu inte kan skriva på egen hand, kan skapa en ljudbok genom att berätta till respektive bild. Barnen lär sig appen snabbt och kan ganska snart göra fina sagor och berättelser självständigt. En färdig bok kan sparas och läsas i appen ibooks på surfplattan. Du väljer först ny bok och sedan format, sedan lägger man till genom att använda + ikonen uppe till höger av skärmen. När man markerat något och man får en blå ruta kan man peka på i för att ändra inställningar. Lägg till sidor eller bläddra genom piltangenterna till höger/vänster. Du skapar boken i appen men läser den i ibooks, som ni hittar i delapilen uppe till höger. Nr 4 Pages Skapa dokument. Pages är den ordbehandlare som ingår i Apples kontorssvit iwork (motsvarande Office-paketet i Windows). Det är ett trevligt ordbehandlingsprogram med fina möjligheter att skapa snygga textdokument. Pages på ipad blir en riktigt bra layoutapp där man kan kombinera text, bild, former, diagram och tabeller. Den är enkel och intuitiv och trots det full av funktioner. Verktygsraden. Här kan man göra de vanligaste justeringarna av texten: teckensnitt, storlek, stil, marginaljustering och tabbar. Uppe i högerhörnet finns tre knappar: Format, Infoga och Verktyg. Format: Om man arbetar med text får man här möjlighet att redigera teckenstil, punkt- och nummerlista, radavstånd och kolumner (spalter). Är ett objekt markerat kan man välja linjestilar, skuggor och speglingar. Infoga: Här infogar du bilder, tabeller, diagram och former. Det finns ett antal olika förutbestämda mallar i olika utföranden. Verktyg: Här hittar man Delning och utskrift, Sök, Ändringsspårning, Dokumentinställningar, Inställningar och Hjälp. En smart sak är att det inte går att skicka med e-post eller öppna i annan app utan att först välja format på dokumentet. Vill du behålla Pages-formatet, eller konvertera till Word (.doc) eller PDF?. Genom att sätta på funktionen Tala Markering (Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel> Tala Markering) kan du få texten uppläst av ipaden om du markerar i texten. Visste du att den automatiskt anpassar talet till det språk som texten är skriven i? En annan sak som är bra är om man använder ipaden i flera språk är att det snabbt går att byta tangentbord. Då ändras också språket i rättstavningen. För att lägga till fler tangentbord väljer man Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Tangentbord > Lägg till nytt tangentbord. Det går att ha tangentbord på massor av språk.

3 Nr 5 Keynote Skapa presentationer. Keynote är Apples svar på PowerPoint. Det är ett program som används för att presentera bilder och text, eventuellt kombinerat med ljud och video. Keynoteappen är ett presentationsverktyg med många funktioner och möjligheter. Man lär sig snabbt att arbeta i appen. Genom att markera objekt får man upp en snabbmeny för att göra de vanligaste redigeringarna. Det är smidigt att flytta runt objekten med fingrarna och jag älskar stödlinjerna som hjälper till att hålla ordning på symmetrin. Genom att välja verktyg kan man sedan göra de justeringar som behövs för att skapa en snygg presentation. Du väljer först nytt projekt,+ ikonen uppe till höger av skärmen, sedan film eller trailer. Trailer kan vara ett ypperligt sätt att komma igång med imovie. Sex verktyg ligger uppe till höger i övre listen: Penseln ger möjlighet att förbättra och designa innehållet. Menyn förändras beroende på om det är ett objekt eller text som är markerat. Plusknappen lägger till text, medier från ditt bildbibliotek, tabeller, diagram eller olika former. Skiftnyckeln öppnar en verktygslåda med lite olika funktioner. Här skapar man animeringar i diabilderna och mellan diabilder (övergångar och byggen). I Presentationsverktyg skapar man bl a länkar och lägger till ljudspår. Dela-knappen är den knapp du använder när du är färdig och vill dela med dig av presentationen. Genom att Dela länk via icloud kan fler personer redigera via webb-versionen. Det finns också en möjlighet att öppna i andra program som finns på din ipad. Man måste alltid välja vilket format man vill dela sin presentation i (Keynote, PowerPoint eller PDF). Play-knappen startar presentationen från den diabild man håller på med. Frågetecknet är en snabbhjälp om du inte vet hur en funktion fungerar. Gula pratbubblor visar lite träningstips. Nr 6 imovie Skapa HD-filmer. Det finns två val när man vill skapa en ny film, antingen ett nytt projekt, eller en ny trailer. I trailerfunktionen är man hänvisad till olika mallar som följer en förutbestämd storyboard. När man skapar ett nytt projekt börjar man dock från början och har full frihet att skapa utifrån egna idéer. Skärmen delas upp i tre fält när man arbetar i ett projekt. Överst till vänster ser man sitt bibliotek. Där hittar man filmer, bilder och ljud. Till höger om det är en förhandsgranskning av filmen och längst ner lägger man filmens delar på ett klippbord. Det går att spela in berättarröst till sin film, en funktion som är mycket enkel och funktionell. Man kan också filma direkt in i projektet med kameran.

4 I appen finns ett antal förinspelade musikjinglar som representerar lite olika stämningar och stilar. Dessa kan spelas upp i loopar och fungerar väldigt bra som stämningshöjare i filmerna. De är dock lite begränsade i antal (8 st). Där finns också ett ganska stort antal ljudeffekter som kan illustera din film. Det är väldigt enkelt att putsa ett klipp (korta av det genom att ta bort i början och slutet) genom att dra i de gula handtagen. Vill man dela ett klipp markerar man det och väljer Dela upp. Man kan också skapa en stillbild (Frys) och ändra hastighet (långsammare). Har man lagt in stillbilder är de automatiskt ställda så att filmen långsamt rör sig över bilden, denna panorering går att justera. Det går att lägga text i bilden eller i filmklippet. Antingen väljer du den tema-text som du valt till filmen. Eller så väler du en av de åtta övriga textanimationer som finns. Man kan lägga till filmklipp så att de lägger sig som bild-i-bild, bild-på-bild eller bild-vid-bild. När filmen är färdig kan den slutföras genom olika exporter. Antingen till kamerarullen, eller till webbpubliceringar som bl.a. YouTube, Facebook, Vimeo. Vill man behålla filmen i imovie och titta på den där sparar man den till imovie Theater. Det finns en mycket bra svensk hjälpfunktion som man lätt når var som helst i appen. Om man trycker på frågetecknet visas en massa hjälpbubblor på skärmen som beskriver de olika funktionerna. Guidad åtkomst Låsa en app För att göra det så följer Ni dessa steg Öppna inställningar Allmänt Hjälpmedel Guidad åtkomst Aktivera genom att skjuta reglaget till på (från O till I) Då får Ni ställa in ett lösenord, ange det två gånger och sedan är det aktiverat. Hur man använder det: Ni öppnar den Appen som Ni vill att barnet/barnen ska arbeta med. Trippelklickar på Hemknappen den runda knappen längst ner... Då öppnas Guidad åtkomst, där klickar ni på Starta Nu kan barnen endast arbeta i denna App, försöker man nu stänga Appen får man upp ett meddelande att den inte går att stänga. För att avaktivera klickar Ni tre gånger igen och slår in lösenordet, så fungerar ipaden som vanligt igen...:) Jag tycker det kan vara värt att prova, ett bra hjälpmedel för oss i förskolan och förskoleklass. Guidad åtkomst är ett sätt att begränsa ios-enheten till en särskild app och på så sätt lägga fokus på rätt saker. Detta är en perfekt funktion för alla pedagoger att använda i förskolan eller egentligen till alla skolklasser där man ska fokusera på innehållet i en app. Det kan annars bli att barnen trycker på allt möjligt och inte gör vad de ska, men med Guidad åtkomst har de inget val. Denna funktion kan även användas av föräldrar som inte vill att barnen är inne i andra appar än den de ska vara i eller användas i en butik, mässa eller liknande tillfällen, där man vill visa vad man har att erbjuda och låsa enheten till det. För att låsa upp appen krävs det att man trippelklickar på Hemknappen och ange lösenordet man valt på sin enhet.

5 QR-KODER. I de flesta Qr-apparna kan du skapa koder direkt i appen men för att göra det lite roligare kan vi lägga till ljud, eller ljud och bild eller film (provscanna gärna koden ) Appar: Croak.it (iphone app) Här kan du spela in ljud och det skapas automatiskt en url-kod (webadress).. Fotobabble Här tar du en bild som sedan barnen/ni spelar in ett ljud till, ni klickar på Share knappen och väljer sedan att skicka epost till Er själva, öppna länken för att kika på er fotobabble, kopierar urlkoden Capture, du skapar ett Youtube konto och när du använder Capture och laddar om dem filmerna väljer du olistat, då kan endast de som får din kod eller länk komma till sidan. Skapa koder två varianter: Alt 1. o Alt 2. o När ni har en urlkod så öppnar ni websidan klistra in er urlkod och klicka på skapa QR-kod, då får ni en färdig bild som ni sedan kan spara till kamerarullen. För att spara en bild trycker man på bilden och håller kvar någon sekund. Ladda hem appen Qrafter Pro, där man också kan skapa kod (creater) genom ett att kopiera en länk och klistra in den som URL. Appar för att scana koder: i-nigma, en suverän scannar där det nästan räcker att visa koden Qrafter, QR reader, Scan är bara några exempel på appar. Det finns en uppsjö men ingen slår i-nigma. Har Ni fler funderingar eller frågor, glöm då inte att inga frågor är dumma. Maila eller ring Hör av Er Ha en fortsatt bra dag Med vänlig hälsning Fredrik Söderlund IKT Mentor Förskollärare - Specialpedagog Telefon direkt: Mobil: E-post: Web:

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer 2014 Innehåll ipad grunder ipad inställningar Surfa på ipad Läsa på ipad Dela filer från ipad Kommunicera i realtid ipad kamera Skriva på ipad Skapa filmer

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

handbok för ipad förtroendevalda i Strömstads kommun

handbok för ipad förtroendevalda i Strömstads kommun handbok för ipad förtroendevalda i Strömstads kommun Vilo-/väckningsknappen: När du håller din ipad upprätt ser du en svart knapp längst upp till höger. När du håller den intryckt i ungefär tre sekunder

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda ipad steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda ipad steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda ipad steg-för-steg Studiematerial Surfplattan i detta studiematerial heter ipad och är av märket Apple. 2014 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning:

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda iphone steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda iphone steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda iphone steg-för-steg Studiematerial Mobiltelefonen i detta studiematerial heter iphone och är av märket Apple. 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning:

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Att tänka på vid val av appar

Att tänka på vid val av appar Vad är det för APP? Hur många appar finns det egentligen? Hur många som helst! I den här foldern har vi sammanställt ett antal som vi tycker är bra så att du slipper leta och prova dig fram. I en pedagogisk

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda Android smartphone steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda Android smartphone steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda Android smartphone steg-för-steg Studiematerial Mobiltelefonen i detta studiematerial är av märket Samsung med operativsystemet Android. 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP 2005 03 01 Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP OBS! Denna introduktion är tänkt för att du ska kunna komma igång i programmet, den fullständiga manualen hittar du i programgruppen Widgit samt

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola En guide till att skanna kurslitteratur på universitet och högskola Innehåll sid 2. Varför kopiera sid 3. Förberedelser sid 4. Att skanna sid 8. OCR:ning sid 11. Vanliga fel sid 12. Spara och dela med

Läs mer

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 1 Denna bok är producerad med Claris Works 4.0 för Windows 95 2 Innehåll Förord... 4 1 - FrontPage 2000 - en första titt...5 2 - Skapa en webb-plats...9

Läs mer

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg PowerPoint Grunder /Fredrik Wiberg Detta dokument beskriver grunderna i vad man skall tänka på när man skapar en presentation, och grundläggande steg för att skapa ett PowerPoint-dokument. Att skapa en

Läs mer

Pages 09 Användarhandbok

Pages 09 Användarhandbok Pages 09 Användarhandbok KKApple Inc. Copyright 2011 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Den här handboken och de program som beskrivs i den är skyddade enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Manual för Sverigekassans hemsida

Manual för Sverigekassans hemsida Manual för Sverigekassans hemsida Manualen visar hur du bygger ditt eget kassaregister. Du får provbygga och testa hur mycket du vill. Om du blir nöjd med ditt kassaregister kan du beställa och få det

Läs mer

Komma igång med grunderna

Komma igång med grunderna Komma igång med grunderna Komma igång Tobii Communicator Komma igång med grunden Gäller Tobii Communicator version 4.6 eller senare. Innehållet kan ändras utan föregående meddelande. Uppdaterade versioner

Läs mer

www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1

www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1 www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Portalen... 2 Exempel på en personlig hemsida... 3 Inloggning till er hemsida... 4 Startsida redigering...

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer