Några av de viktigaste städerna är Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Uppsala, Sölvesborg, Helsingborg och Kristianstad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Några av de viktigaste städerna är Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Uppsala, Sölvesborg, Helsingborg och Kristianstad."

Transkript

1 Alla känner till den, Sveriges vackra huvudstad Stockholm. Sveriges största flod, Klarälven, som även flyter till Norge. Sverige har också många öar, mer än totalt. Dom två största öarna är Öland och Gotland. Några av de viktigaste städerna är Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Uppsala, Sölvesborg, Helsingborg och Kristianstad. Det finns ungefär 9 miljoner invånare, men det är inte särskilt mycket med tanke på landets storlek. Sveriges politiska system är annorlunda jämfört med Tysklands, det är demokratisk monarki, det är väl inte så konstigt, en monarki nuförtiden? Men det är inte så viktigt som det brukade vara, folket har rättan att få vara med och bestämma på grund av Sveriges röstsystem. Sveriges kung Carl XVI Gustav, som har haft makten sedan Ungefär 90 % av de svensk invånarna tillhör den protestantiska kyrkan. Den svenska valutan kallas för svenska kronan.

2 Gustav I Vasa Vasa-skeppet När man tar en titt på Sveriges historia, så kommer man stöta på namnet Gustav Vasa. Han spelar en stor roll i den. För att ha levt då blev han väldigt gammal, 64 år. Gustav introducerade den svenska arvsrätten till kronan. Han styrde mellan 1523 till Hans kröningsdag firas idag som Sveriges nationaldag. Vasa är ett svenskt krigsskepp och det byggdes under det 30-åriga kriget. Det representerar det svenska kungahuset, och står för landets stolthet. Förutom det så symboliseras Sveriges makt i det baltiska området. Vasa är 62m långt, 52m hög och 12m bred. Det gjorde det till det största krigsskeppet på sin tid. Tyvärr sjönk skeppet redan efter en sjömil i Stockholm, eftersom att det var för tungt. Den 10 augusti 1628 dog över 150 personer på grund av denna olycka. Gustav Vasa befriade svenskarna från den danske kungen. Det är därför Sverige blev självständigt från Danmark.

3 Carl Gustav Wrangel Den 5 december 1613 i Uppsala föddes en stor krigare. Hans namn var Carl Gustav Wrangel. Han kom från en familj där alla var tvungna att genomgå en militär utbildning. Wrangel var general, statsman och Herman Wrangels son gick han med i armén och krigade i Tyskland också. Från 1648 till hans död var han svenska-pommerns stora amiral. Sedan 1657 var han imperiets amiral. Hans största slag han hade var under och efter det trettioåriga kriget mot general Gallas. Han fick 13 barn tillsammans med sin fru och från 1663 till 1676 fick han solön Usedom dog Wrangel. Gustav II Adolf av Sverige Han är fortfarande idag en av de viktigaste krigsherrarna av Sverige. Gustav II Adolf levde på 1600-talet. Många vet inte att han kommer från kungafamiljen Wasa. Efter vinsterna i Polen, Ryssland och Nordtyskland, så blev Sverige en övre makt. Han stöttade Danmark i kriget om Stralsund. Pågrund av det ledande landet i området vid det baltiska havet, så fortsatte han till Frankfurt. Den 16 november 1632 var det sista slaget vid Lützen. Svenskarna vann men Gustav II Adolf dog.

4 Krig för självständighet Sverige tog del av det 7-åriga kriget, precis som Preussen, Storbritannien, Frankrike och Ryssland. Det startade år Sverige ville ha självständighet i Europa, som Preussen ville öka i sitt territorium. Storbritannien och Frankrike slogs för deras ledarskap i Norra Afrika och Indien. De flesta strider ifrån det 7-åriga kriget utspelar sig ute på havet och kriget slutade Mellan år 1792 och 1815 så var där mer konflikter i det Europeiska rummet mellan Frankrike och deras rivaler (Sverige, Preussen osv) Schwedenstraße Schwedenstraße är en cirka 700 km lång kulturell rutt. Den sammanlänkar ställen som blev tagna från Sverige. År 2000 kallade man gatan för Svenska Ambassaden. Kontakten mellan Sverige och de nordöstra tyska staterna påverkade Sveriges historia. De ansvariga för denna gata är ambassaden, utbildning, ekonomi, vetenskap och kulturministeriet i Mecklenburg-Vorpommern och forskning, vetenskap och kulturministeriet i Brandenburg.

5 Det är ett bra liv under de 3 Kronorna Du har redan fått reda på att Pommern var förr i tiden styrt av Sverige. Men visste du redan att ett ganska känt ordspråk fortfarande används. Det är: Det är ett bra liv under de Tre Kronorna. Men vad betyder det? Man kan se de Tre Kronorna på den svenska symbolen. Meningen är att livet under den svenska invasionen var väldigt bekvämt, t. ex strukturen av en ny europeisk stat med mycket politiska, kulturella och ekonomiska nyheter, och en modern krigspolitik. Tyskarna var tillåtna att behålla sin kultur, sina lagar och sitt språk, även om svenska invasionen blandade sig i. Bara finansmän behövde prata svenska. Under den här tiden var norra Tyskland utsatt på kartan, vilket betyder att kusterna och ytan var målade nästa perfekt. Visste du att de kartorna är en utmärkt historisk källa för historiker? Även Wolgast blomstrade under den svenska invasionen eftersom att Wolgast var en gräns-plats för Oder och Östersjön. Handels båtar fick betala höga tullar. Många handels hus och bevarings hus var byggda på den här tiden. Men det var inte bara i det här området som arkitekturen började bli vacker. I många delar av Pommern byggdes parker, slott och fort. Genom Sveriges påverkan fick Wolgast kulturell skönhet. Men där fanns också dåliga sidor, som var orsakade av Sverige. T.ex efter 25 år var Wolgast nerbränt, Pommern var stridsfältet för de flesta svenska krigen, eftersom att de inte ville kriga på deras mark. Många civila dog, människor fick genomlida behov och nöd. Men ändå lever ordspråket vidare, genom goda och goda tider, så kan säga att våra goda minnen stannade kvar.. Men inte alltid! verkligen?

6 Väderkvarnen i Paschenberg Hur det är att bo i Sverige! Som du redan vet, finns det många tyska människor som bor i Sverige. Vi hittade en bok, där några tyskar beskriver vad som gör detta landet unikt. Varför Sverige? Jobbet till exempel är mer avslappnat till skillnad från Tyskland. Flexibla jobbtider och mycket fritid gör jobbet lättare. Dessutom är det svenska folket mycket vänliga, hjälpsamma och öppensinnade. Några få människor i boken nämnde att svenskar inte gillar att diskutera, de bara njuter av det icke stressfulla vardagliga livet. Skolan i Sverige D)en medeltida väderkvarnen av Wolgast finns i Paschenberg. (Heberlein som var en typ av administratör längre tillbaks i tiden). Denna kvarn tillförde produktionen av malt, så det fanns gott om öl till alla! På den tiden var detta den mest centrala platsen i området och de fick betala mindre arrende brann en del av kvarnen ner, men den dåtida ägaren byggde upp den igen så fort som möjligt. Skolsystemet i Sverige är ganska annorlunda mot vårat, de är mycket moderna. Elever kan inte göra om lektioner eftersom de inte får betyg och de gör, bara på slutet av examen. Det låter fantastikt!

7 Läraren skriver ett mejl till föräldrarna, om eleverna har nått målet eller inte. Tyskland säger att Svenskarna inte behöver några skolväskor, eftersom att alla böcker och mappar stannar i skolan. Böcker och pennor får man av skolan. Inte sant? tusentals människor som besöker Wismar. Där finns många restauranger som AlterSchwede. De påverkade historian av Wismar. Tillsammans med den historiska byggnaden och den medeltida torghandeln skapade en häftig händelse, som inte är en okänd festival längre. Svenskfesten das Schwedenfest i Wismar Svenskarna lämnade spår efter sig i vårt land. Särskilt invånarna i Wismar påminns varje sommar om Sverige. Det var en bra tid och festivalen representerar relationen mellan nordeuropéerna. 155 år tillsammans kan invånarna i Wismar inte glömma. Visste du att staden Wismar blev tyskt först 1903? Stadens Invånare är stolta över deras historia. Inte bara vi vet det, de presenterar deras kulturella intresse i hela landet. Den 784-åriga staden gick igenom många saker eftersom den var och är en av de viktigaste hansa-striderna. Wismar fick titeln som världskulturarv av UNESCO, för deras vackra gamla stad. En annan högpunkt var besöket av en av de svenska kungligheterna några år sedan. Inte bara den tyska Silvia och kungen Gustav lärde känna staden. På grund av detta så firar folket i Wismar Schwedenfesten för den 14:e gången. Där var ett program för miljön, fyrverkerier och några medeltida affärer. Där spelade också bra musik från NDR. Så firandet var en häftig fest. Det här drar åt sig

8 Svenska produkter i Tyskland Som ni redan vet, i Tyskland finns det många svenska produkter att köpa. Jämte det välkända Vasa knäckebrödet, så finns det mycket speciell mat, som t. ex de mycket omtyckta köttbullarna. Säkerligen kommer du att hitta många fler produkter som bara är tillgängliga i Sverige. Vi känner alla till och älskar dem: H & M som attraherar oss, IKEA bygger våra möbler. Alla dom företagen är mycket populära, till och med i Tyskland. Skype och den portabla musiktjänsten Spotify används av miljontals av människor runt om i hela världen, de gör vår fritid bättre. Vem skulle kunna gissa att dessa program var tillverkade av svenskar? Sölvesborg Vårt hela projekt har precis startat, för vi har samarbetat med Sölvesborg sedan Så vi vill inte neka informationen. Sölvesborg är en av de minsta städerna i Sverige. Med invånare är det för litet för att man ska kunna kalla det en stad. Men med tanke på stadens historia räknas det som en av de viktigaste. Sölvesborg ligger i länet Blekinge, vilket ligger på halvön Listerlandet i södra delen av Sverige. Man har direkt tillgång till östersjön och det är också omringat av fina skogar. Sölvesborg är en mycket historisk stad, eftersom den grundades på medeltiden, men det finns bara en byggnad från den tiden kvar, Det är Nikolaikyrkan. Den var byggd på 1300-talet. På 1800-talet fanns det många brännvinsfabriker som var viktiga för det ekonomiska uppsvinget. Sölvesborg besöks av många turister, för det mesta på sommaren för att besöka de långa stränderna. Det är många så som Killebom, den populära Sweden Rock festivalen och många andra kulturella aktiviteter. Vi tror att Sölvesborg är en bra stad att bo i. Men det är inte allt! Även inom bilindustrin har Sverige imponerat med Volvo. I vardagen så blir vi påverkade av svenska, även om vi inte vet det (ibland.)

9 Axel Oxenstierna Axel Oxenstierna ( ) var en av Gustav II Adolfs allra viktigaste män. Han började studera i Rostocks Universitet vid 16 års ålder. Ett år senare bytte han till Wittenberg och senare till Jena, där han slutförde sina kurser år Först så tjänade han som betjänt åt Kung Karl IX av Sverige och evangeliserade efter det i Mecklenburg-Vorpommern. Han gifte sig med Anna Åkersdotter två år senare. Oxenstierna startade sin professionella karriär år 1609, då han blev medlem i förmyndarregeringen. Den 1:e juni 1612 blev han kansler, och regerade över Livland och Finland som vice regent. Senare skapade han och signerade en fredsbehandling som avslutade kriget mellan Sverige och Ryssland den 3:e september Tillslut tog han över den politiska uppträdandet över Sverige efter Gustav Adolfs död. År 1628 fanns det diskussioner om att avsluta skyddsalliansen mellan Stralsund och Sverige. Det lämpade sig för förberdelsen för Sverige att gå med i det 30-åriga kriget. Axel Oxenstierna var en enastående strateg, dock slogs han aldrig i ett krig. Vid sidan så utvecklade han en ny order av rättvisa (1614), en ny riksdag (1616) och år 1617 en reformation av armén. År 1622 blev han borgmästare över Riga, och år 1623 hindrade han Danmarks delning genom en kombinerad ockupering av Stralsund, så han skyddade de kejserliga trupperna. Stralsund tillhörde i nära 200 år Sveriges kungadöme som del av Sverige-Pomerania tills Från oktober 1626 var han guvernör för Svenska Preussen och senare blev han agenten vid Rhen, med mycket auktoritet.

10 Klinkowström Klinkowström är en känd svensk målare. Han levde under 17-och talet och jobbade inom många olika yrken. Förutom som målare, jobbade han som lärare, skribent och som sergeant. Klinkowström började med sina studier i Greifswalds Universitet, men valde militärkarriären istället. I år 1802 så dedikerade han sitt liv åt målande, och ackompanjerade Phillip Otto Runge, som var född i Wolgast. Tillsammans besökte de ställen som Hamburg, Paris, och Rom. Hans kändaste målning är Die Heilige Nacht i Marias kyrka i Greifswald.

11 Axel von Löwen Axel von Löwen föddes den 1:a november 1686 i hans familjs herrgård Öbysholm, i Förtuna, Sverige. Han var en svensk greve, en riddare till Serafimerordern och han spelade även en stor roll i den Tyska historian. Han uppträdde som generalguvernör i Svensk-Pommern. Han visste redan tidigt att han ville starta en militärkarriär. Den här drömmen blev sann med hjälp av hans föräldrar och den Svenska Kungen Carl XII. Vid 17-årsåldern beordrades han att försvara fortet Elbing. Även också på grund av andra imponerande insatser, som försvaret av Wismar mot danskarna år 1712, vann han ett namn för sig själv. Särskilt på grund av bekantskapen med kungen så klättrade han upp militärens hala stolpe. Samtidigt som uppmarschen mot Danmark, gifte han sig med Sofia Carolina Piper år Hon var inte hans sista fru, eftersom efter hennes död tog von Löwen tillfället i akt i att gifta in sig i mottagliga politiska kretsar. försökte få bort Löwen ut ur den politiska scenen i Stockholm. Det är därför han senare fann sig i Stralsund, staden där du fortfarande kan känna hans ande. Vid den höga åldern av 86 år dog han i sin hemstad den 25:e juli Han var en litteratur-och konstälskare och han byggde sitt eget privata bibliotek i Stralsund. Hansa-staden Stralsund fick hans egendom efter hans död, som lovat. Oturligt nog försvann stora delar av hans samling under Andra Världskriget. Dock är Axel von Löwen fortfarande ett stort namn i Stralsunds historia även idag. Troligen även på grund av den stora rådkammaren Löwensche Saal, som är namngivet efter honom. Även hans förre detta residens är känd idag, olyckligt nog blev den förstörd som resultat av en bombning i Dock så var inte hans byte till Svensk-Pommern bara på grund av hans goda politiska kontakter, det var också på grund av att hans rivaler

12

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Historia Stormaktstiden

Historia Stormaktstiden Historia Stormaktstiden Historia i skolan Vilka spår från historien hittar vi idag Hur samhället har förändrats Hur vi kan dra slutsatser med hjälp av olika källor, orsaker och konsekvenser Möten mellan

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Stormaktstiden

Stormaktstiden Stormaktstiden 1611-1718 Introduktion till stormaktstiden Se film En omvälvande tid Den svenska stormaktstiden var en dramatisk period i Sveriges historia som varade i drygt hundra år, från början av 1600-talet

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Fakta om Kronprincessan Victoria

Fakta om Kronprincessan Victoria MARIANNE RANDEL ØNDERGAARD IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om veriges kronprinsessa Victoria. I boken får vi veta hur det är att vara kronprinsessa. Vi får svar på olika frågor

Läs mer

Stormaktstiden 1611-1718 (1721)

Stormaktstiden 1611-1718 (1721) Stormaktstiden 1611-1718 (1721) v Stormaktstiden kallas den period i Sveriges historia, framför allt på 1600-talet, när Sverige var ett betydande rike i Europa. v Det var militärt starkt och hade ett stort

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige?

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Kunskapsinventering: Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 8, När startar stormaktstiden? Del 9, När börjar stormaktens fall? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Del 11, När sker

Läs mer

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt.

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt. 22 Kapitlet är under bearbetning Nordens kulturmöten Människor i Norden har sedan mycket lång tid tillbaka haft kontakt med människor i andra delar av världen. I slut et av järnåldern ökade dessa kontakter.

Läs mer

Frågesport_Smålands städer

Frågesport_Smålands städer Frågesport_Smålands städer Name: 1. I vilken stad tillverkas polkagrisar? 2. Staden brändes ned år 1568 i kriget mot Danmark, för att danskarna inte skulle kunna få något krigsbyte där. Staden är dock

Läs mer

Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? ingår i serien AHA, nu fattar jag. Här får vi veta hur det var att leva på 1500-talet när Gustav Vasa var kung. Berättelser blandas med fakta.

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2

En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2 En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2 Gustav Vasa införde att Sverige och kronan skulle bli arvsrike och gå vidare till sina fyra söner, Erik, Johan, Gustav och Karl i födelseordning. Erik, den

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

Sveriges roll BEREDSKAPSTIDEN

Sveriges roll BEREDSKAPSTIDEN Sveriges roll 1939-1945 BEREDSKAPSTIDEN Regeringen Sverige hade en samlingsregering för att hålla landet utanför kriget Per-Albin Hansson Kampanjen mot svenska kommunisterna bedrevs av kungen, försvaret,

Läs mer

Kyrkan, makten och kunskap. - om Johannes Rudbeckius, Västeråsbiskop kl 13:30 av Göran Neider

Kyrkan, makten och kunskap. - om Johannes Rudbeckius, Västeråsbiskop kl 13:30 av Göran Neider Kyrkan, makten och kunskap - om Johannes Rudbeckius, Västeråsbiskop 1619-1646 för Tisdagsträffen i Missionskyrkan 2019-03-05 kl 13:30 av Göran Neider 2019-03-05 Kyrkan, makten, kunskap om Johannes Rudbeckius

Läs mer

Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena

Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena Skolan skall i sin undervisning inom det samhällsorienterande kunskapsområdet sträva efter att eleven - undersöker och förstår samhälleliga samband

Läs mer

Stormaktstiden utförlig. fakta

Stormaktstiden utförlig. fakta Stormaktstiden utförlig Stormaktstiden varade i ca 100 år. Från 1611-1718. Sverige var stort till ytan med hade endast 1 miljon invånare. Det var inte mycket, jämfört med Tyskland och Frankrike som hade

Läs mer

Sverige då och nu. Sveriges historia

Sverige då och nu. Sveriges historia Sverige då och nu Sveriges historia Sveriges historia Från fattigt bondesamhälle till modernt samhälle 1800-tal 2000-tal Istiden, ungefär 14000 år sedan De första människorna kommer till Sverige när isen

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

200 år av fred i sverige. En resa i fredens fotspår. en turistresa från interaktiv historia

200 år av fred i sverige. En resa i fredens fotspår. en turistresa från interaktiv historia 200 år av fred i sverige En resa i fredens fotspår en turistresa från interaktiv historia så går resan 08.00 Samling Umeå. 08.15 Avfärd till Hörnefors. Under färden berättar vår guide om dagen och bakgrunden

Läs mer

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS OM SERIEN Filmserien Europas huvudstäder är en filmserie som handlar om just huvudstäderna i Europa och dess betydelse för sitt land och Europa. t med filmerna är att ge

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap,

Läs mer

Svenskmonetärhistoria. Mises Circle Stockholm #2 18 februari 2012 Klaus Bernpaintner

Svenskmonetärhistoria. Mises Circle Stockholm #2 18 februari 2012 Klaus Bernpaintner Svenskmonetärhistoria Mises Circle Stockholm #2 18 februari 2012 Klaus Bernpaintner Gustav Eriksson (Vasa) Gustav I (1521-1560) Erik XIV (1560-1568) Johan III (1568-1592) Sigismund (1592-1599) Karl IX

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide

De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide Östra Karups kyrka 0 Ale-utflykt med buss i södra Halland Laholmsbygden

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Fakta om kungen och drottningen

Fakta om kungen och drottningen SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken är en presentation av den svenska kungen och drottningen. Den berättar om när de båda föddes och hur de växte upp. Boken ger en presentation av monarkin

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

FRP 2015 - Information

FRP 2015 - Information FRP 2015 - Information Innehåll Allmänt... 2 Resa och samling... 3 Boende... 4 Historia... 5 1 Allmänt Årets FRP-mästerskap kommer att äga rum 10-13 september i Köpenhamn. Årets arrangörer är Mats, Fred

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Stockholm. Sveriges huvudstad Ungefär invånare (tätort) Ligger vid Östersjön 14 öar och 53 broar 30% av stadens yta är vatten

Stockholm. Sveriges huvudstad Ungefär invånare (tätort) Ligger vid Östersjön 14 öar och 53 broar 30% av stadens yta är vatten Stockholm Sveriges huvudstad Ungefär 1 500 000 invånare (tätort) Ligger vid Östersjön 14 öar och 53 broar 30% av stadens yta är vatten Skansen Världens äldsta friluftsmuseum Visar hur man levde i Sverige

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Lovisa Ulrika en föreställning

Lovisa Ulrika en föreställning Ulrika en föreställning Musikalisk introduktion ( kommer till Sverige och det är bröllopsfest) Roman - Sinfonia halva sats 1 Roman - Sinfonia halva sats 2 Roman - Drottningholmsmusiken, del av sats 1 (Pergolesi

Läs mer

Selma Lagerlöf Ett liv

Selma Lagerlöf Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA änka (sida 6, rad 14) en gift kvinna som förlorat sin man svärfar (sida 12, rad 8) pappa till din fru eller man pjäs (sida 12, rad 6) föreställning på teater myndig (sida

Läs mer

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Konteramiral Johan Pitka Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Johan Pitka föddes 1872, när Estland var en del av tsarens Ryssland. Han utbildade sig till sjökapten och var till sjöss under åren 1889 till

Läs mer

Från Sturarna t o m Gustav Wasa.

Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Kalmarunionen 1398 1522. Drottning Margareta hade lyckats via sin son att skapa en union mellan Sverige, Danmark och Norge. Denna union och den svenska kampen emot den

Läs mer

Gudsnamnet i Sverige de senaste 500 åren

Gudsnamnet i Sverige de senaste 500 åren Gudsnamnet i Sverige de senaste 500 åren Denna broschyr presenterar en hemsida som samlat många hundra fotografier av gudsnamnet de hebreiska bokstäverna för gudsnamnet, Jehova från svenska kyrkor, böcker,

Läs mer

Tack Bengt Bark och Kerstin Paulsson samt vår fantastiskt duktige chaufför, Nils-Ebbe Källström, för en som vanligt mycket fin resa.

Tack Bengt Bark och Kerstin Paulsson samt vår fantastiskt duktige chaufför, Nils-Ebbe Källström, för en som vanligt mycket fin resa. SPF Seniorerna Växjö. Vår resa till Hönefoss i Norge. Växjö föreningens vår resa gick i år till Hönefoss i Norge den 7 10 maj 2019. Vi var 41 st som steg på Hjalmarssons buss vid Växjö Domkyrka på tisdagsmorgonen.

Läs mer

Gästundersökning 2016

Gästundersökning 2016 Gästundersökning 2016 Under nio sommarveckor 2016 har 27 ungdomar samlat in mer än 2 000 enkätsvar via onlinetjänsten SurveyMonkey. Syftet med undersökningen är att få en bättre bild av vem våra besökare

Läs mer

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt?

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt? 1 STORMAKTSTIDEN Fram till 1500-talet var Sverige ett litet och fattigt land. Trots detta blev Sverige på 1600-talet en stormakt där Östersjön nästan var som ett svenskt innanhav. Varken förr eller senare

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI SCB Sverige i siffror 1 Innehåll SCB beskriver Sverige med statistik 4 Människorna i Sverige 6 Utbildning, jobb och pengar 14

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva.

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Utgångspunkt Inledande genomgång Förändring är liv Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Vi föds och vi utvecklas och förändras varje dag, varje minut, varje

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Petter Johanes Jonasson - min ff fm f avskedade soldaten Johan Hägg.

Petter Johanes Jonasson - min ff fm f avskedade soldaten Johan Hägg. 2014-09-30 Petter Johanes Jonasson - min ff fm f avskedade soldaten Johan Hägg. av Åke Öster Johan Hägg kommer från gården Tomasbol i Tydje församling, som senare slogs samman med Tösse församling. Ingår

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting.

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting. Medeltiden 1 Medeltid I Sverige 1050-1520 (500-1500 ute i Europa) Tider förändras sakta Efter det vi kallar Vikingatiden kommer medeltiden. Nu var det inte så att människor vaknade upp en morgon och tänkte:

Läs mer

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Adolf Hitler hur kunde han få makten? Adolf Hitler hade kommit

Läs mer

VASATIDEN GUSTAV VASAS SÖNER. Källor: SO-rummet.se, Professor dick harryson, youtube

VASATIDEN GUSTAV VASAS SÖNER. Källor: SO-rummet.se, Professor dick harryson, youtube VASATIDEN GUSTAV VASAS SÖNER Källor: SO-rummet.se, Professor dick harryson, youtube Sverige och Vasatiden - Erik XIV Erik XIV blir Sveriges nya kung När Gustav Vasa dör 1560 har han delat ut olika delar

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen - Varför ville amerikanerna upphöra att tillhöra det brittiska riket? - Varför hade England höjt skatterna för de amerikanska bosättarna? Händelse: Amerika blir

Läs mer

Olika typer av kartor Tematiska kartor Topografiska kartor En karta kan visa olika saker Europas födelse Jordens tektoniska plattor Europas utseende Naturlandskap Landskap som naturen format Kulturlandskap

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Bilen hämtade vi den 16/6 På fredagen packade vi för att åka till Tyskland via Skåne och Danmark. Lördag är det är dags att åka iväg vi stannar till i Ängelholm.

Läs mer

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka.

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka. Banja Luka Staden Banja Luka nämns för första gången år 1494, även fast området har varit bosatt sedan antiken, vilket innebär att det här är en stad med lång historia. Banja Luka befinner sig i norra

Läs mer

Berlinmuren faller,

Berlinmuren faller, SÄNDNINGSDATUM: 2010-11-20 PROGRAMLEDARE/PRODUCENT: THÉRÈSE AMNÉUS KONTAKT: therese.amneus@ur.se PROGRAMNR: 101753/ra6 ANACONDA GESELLSCHAFT Berlinmuren faller, 1989-1998 Programmanus på svenska Elever:

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R C Län C län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 1 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region

Läs mer

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi.

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi. De flesta skolämnen är lätta att förstå vad de handlar om - det hörs ju på namnet (t.ex. historia och engelska), men vad lär man sig om när man läser geografi? Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

Vad händer på bilden?

Vad händer på bilden? Vad händer på bilden? Till vänster kan man se den offentliga brunnen på Norra Stortorget, skiss av Einar Bager, Malmö Stadsarkiv Vad händer på bilden? Södergatan på 1600-talet, skiss av Einar Bager, Malmö

Läs mer

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall.

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall. Zamek Reszel I nordöstra Polen, i Warmiaområdet är Hotel Zamek Reszeal beläget. Hotellet inryms i stadens gamla slott, här erbjuds en unik hotellvistelse med medeltids atmosfär. Tillsammans med familjen

Läs mer