Golfbyns Samfällighetsförenings ABV 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Golfbyns Samfällighetsförenings ABV 2015"

Transkript

1 Golfbyns Samfällighetsförenings Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighetsförenings enskilda vattenanläggning (ABV) i Norrmjöle, Umeå kommun. Bestämmelserna är antagna vid årsmötet och gäller från och med Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 1 (8)

2 Förord Golfbyns Samfällighetsförening äger en vattenanläggning för att distribuera vatten till alla fastigheter tillhörande Samfälligheten, som omfattar delar av Golfbyn och Sörböle i Norrmjöle, Umeå kommun. Anläggningen består av ett pumphus med tryckstegringsutrustning och ett ca 6,5 km långt ledningssystem för distribution av vatten till anslutna fastigheter. Vattnet köps in från Mjölebygdens vattenförening. Mjölebygdens vattenförening köper i sin tur vattnet från UMEVA som levererar det från vattentäkten i Bjernberg. Detta är, Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighetsförenings vattenanläggning. Bestämmelserna reglerar förhållandet mellan den enskilde fastighetsägaren och Golfbyns Samfällighetsförening som är ägare av vattenanläggningen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Begreppsförklaringar 3 2 Inledning. 4 3 Vattenanläggningen Vatteninstallationen Användning av vattenanläggningen Servisventilen Mätning av förbrukad volym. 6 8 Begränsning av vattenförsörjning. 7 9 Tvister.. 8 Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 2 (8)

3 Allmänna bestämmelser 1 BEGREPPSFÖRKLARINGAR Begrepp som används i dessa allmänna bestämmelser definieras nedan. I övrigt hänvisas till Tekniska Nomenklaturcentralens handbok Plan- och byggtermer 1994 (TNC 95). Vattenförsörjning: Tillhandahållande av vatten som är lämpligt för normal hushållsanvändning Vattentjänster: Vattenförsörjning Vattenanläggning: En anläggning som har till ändamål att tillgodose behov av vattentjänster för bostadshus eller annan bebyggelse Allmän anläggning: En vattenanläggning över vilken en kommun har ett rättsligt bestämmande inflytande och som har ordnats och används för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt Lag om allmänna vattentjänster Enskild anläggning: En vattenanläggning eller annan anordning för vattenförsörjning som inte är eller ingår i en allmän vattenanläggning Huvudman: Den som äger en vattenanläggning Fastighetsägare: Den som äger en fastighet inom en vattenanläggnings verksamhetsområde eller innehar sådan fast egendom med tomträtt, ständig besittningsrätt, fideikommissrätt eller på grund av testamentariskt förordnande Vatteninstallation: Fastighets vatteninstallation utgörs av de ledningar som för fastigheten dragits från förbindelsepunkten. I installationen ingår även anordningar som förbundits med sådan ledning. Fastighetsägaren ansvarar och bekostar såväl utförande som drift, underhåll och förnyelse av fastighetens vatteninstallation. Till vatteninstallationen räknas till exempel servisledning från förbindelsepunkten, invändiga vattenledningar i fastigheten samt samtliga behållare, maskiner för vatten och tappställen i fastigheten. Vattenmätare ingår i vatteninstallationen men ägs av Samfälligheten. Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 3 (8)

4 Förbindelsepunkt: Punkt där den enskilda fastighetens ledning kopplas in till vattenanläggningen. Förbindelsepunkten utgör gränsen mellan en vatteninstallation och en vattenanläggning. Förbindelsepunkten utgörs av den servisventil som ska finnas i närheten av tomtgränsen som avstängningsmöjlighet för varje fastighet mot distributionsnätet. Servisventilen tillhör vattenanläggningen. Servisventil: Avstängningsventil som sitter på servisledningen som möjliggör avstängning av vattenförsörjningen till en eller flera fastigheter Servisledning: Servisledningar är de ledningar som förbinder fastigheten med huvudledningen. De tillhör både Samfälligheten och den enskilda fastighetens. Den enskilda fastigheten äger servisledningen nedströms servisventilen. Från och med servisventilen och uppströms ägs ledningen av Samfälligheten. 2 INLEDNING 2.1 Golfbyns Samfällighetsförening är huvudman för vattenanläggningen. 2.2 För fastighetsägares användning av Golfbyns Samfällighetsförenings vattenanläggning gäller vad som föreskrivs i dessa allmänna bestämmelser. Golfbyns Samfällighetsförening benämns fortsättningsvis Samfällighetsföreningen. 2.3 Vad som enligt dessa bestämmelser gäller för fastighetsägaren gäller även för den som innehar fast egendom med tomträtt, ständig besittningsrätt, fideikommissrätt eller på grund av testamentariskt förordnande. 2.4 Om någon annan än en fastighetsägare har ingått avtal med Samfälligheten om att få använda huvudmannens va-anläggning, skall det som i dessa allmänna bestämmelser gäller en fastighetsägare också gälla användaren. 2.5 Med fastighet kan i dessa bestämmelser i vissa fall även förstås byggnad eller annan anläggning, som inte tillhör ägaren till marken (så kallad ofri grund). 2.6 Om det behövs för att tillgodose syftet med dessa allmänna bestämmelser, skall det som i de allmänna bestämmelserna gäller i fråga om en fastighet också tillämpas i fråga om en byggnad eller annan anläggning som inte tillhör fastighetens ägare. I så fall skall det som i de allmänna bestämmelserna sägs om fastighetsägaren tillämpas på byggnadens eller anläggningens ägare. 2.7 Fastighetsägare är skyldig att följa ändring i och tillägg till dessa allmänna bestämmelser. Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 4 (8)

5 3 VATTENANLÄGGNINGEN 3.1 Vattenanläggningen består av ledningsnät, tryckstegningsutrustning, ackumulatortank samt kontrollutrustningar som krävs för att tillgodose anläggningens ändamål som är att försörja Samfällighetens vattenbehov. Ledningsnätet består ca 6,5 km vattenledningsnät med avstängningsventiler. Vattenanläggningen består även av samtliga servisventiler som finns i anläggningen samt vattenmätare. 3.2 Samfälligheten ansvarar för och bekostar normalt såväl utförande som drift, underhåll och förnyelse av vattenanläggningen. 4 VATTENINSTALLATIONEN 4.1 För fastighet som är inkopplad till vattenanläggningen är förbindelsepunkten belägen på distributionsledningen, vanligtvis 1 till 3 m innanför fastighetens tomtgräns. Samfälligheten kan dock godkänna annat läge. För fastighet vars installation ska inkopplas till vattenanläggningen bestäms förbindelsepunktens läge av Samfälligheten. 4.2 Inkoppling av två eller flera fastigheters vatteninstallationer till vattenanläggningen i en gemensam förbindelsepunkt för fastigheterna får ske under förutsättning att avtal därom träffas med Samfälligheten. Fastighetsägarna svarar för att gemensamhetsanläggning bildas eller att servitutsavtal ingås. 4.3 I de fall då fler än en fastighet delar på en förbindelsepunkt ansvarar fastighetsägarna solidariskt för vatteninstallationen gentemot Samfälligheten tills gemensamhetsanläggning bildats eller att servitutsavtal ingåtts. 4.4 Vid nyanslutning ska fastighets hela vattenuttag ur vattenanläggningen kunna mätas med en vattenmätare. Fastigheter som har en befintlig vatteninstallation som är utformad så att flera vattenmätare måste användas för att mäta fastighetens hela vattenuttag kan ansöka hos Samfälligheten om att få extra mätare installerad. De extra kostnader som Samfälligheten belastas med för de extra mätpunkterna ska bekostas av fastigheten. 4.5 Inkoppling av fastighets vatteninstallation till vattenanläggningen ombesörjs av Samfälligheten eller den Samfälligheten utser. 4.6 Fastighetsägare som vet eller misstänker att fastighetens hela vattenförbrukning inte mäts har skyldighet att rapportera detta till Samfälligheten. 4.7 Samfälligheten har rätt att undersöka fastighets vatteninstallation. 4.8 Begär fastighetsägare att ny förbindelsepunkt ska upprättas i stället för redan befintlig och Samfälligheten efter ansökan medger detta, är fastighetsägaren skyldig att bekosta åtgärderna i samband med detta. Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 5 (8)

6 4.9 Finner samfälligheten det påkallat att upprätta ny förbindelsepunkt i stället för och med annat läge än den befintliga är Samfälligheten skyldig att ersätta fastighetsägarens kostnader för fastighetens del av den nya servisledningen och inkopplingen av denna. 5 ANVÄNDNING AV VATTENANLÄGGNINGEN 5.1 Samfälligheten levererar vatten till fastighet som har rätt att vara ansluten till vattenanläggningen och som iakttar gällande bestämmelser för användandet. 5.2 Samfällighetens leveransskyldighet avser endast vatten av den kvalitet som erfordras för hushållsändamål. Samfälligheten garanterar inte att visst vattentryck alltid upprätthålls eller att viss vattenmängd per tidsenhet alltid kan levereras. 5.3 Vatten får utnyttjas för värmeutvinning endast om Samfälligheten efter ansökan medger detta. 5.4 Fastighetsägare får inte utan Samfällighetens skriftliga samtycke koppla samman anläggning i vilken finns vatten levererat av Samfälligheten med anläggning som försörjes med vatten på annat sätt, t ex egen brunn. 5.5 Fastighetsägare som vill bruka vattenanläggningen ska anmäla detta till Samfälligheten. Detta gäller fastighetsägare som inte redan är anslutna till vattenanläggningen. 6 SERVISVENTILEN 6.1 Vid manövrering av servisventilen ska Samfällighetens skriftliga drift- och skötselinstruktion för detta moment följas. Samfälligheten ansvarar för att hålla detta dokument uppdaterat. Senast uppdaterad version ska följas av den som manövrerar servisventilen. Om man kan konstatera att drift- och skötselinstruktionen inte följts eller att åverkan gjorts på servisventilen av onödig kraft som skadat servisventilen så bekostas detta av användaren av servisventilen. Användaren av servisventilen är den/de fastighetsägare som är anslutna via servisventilen. Samfälligheten kan mot ersättning vara behjälplig vid manövrering av servisventil. 7 MÄTNING OCH DEBITERING AV FÖRBRUKAD VOLYM 7.1 Fastighetsägare är betalningsskyldig för allt vatten som tillförts fastighetens vatteninstallation. 7.2 När fastighet byter ägare ska säljaren skriftligt rapportera till samfälligheten kontaktuppgifter till den nye ägaren och tidpunkt för ägarbytet. Sedan tidigare inrapporterad ägare är betalningsskyldig gentemot Samfälligheten tills ny ägare inrapporterats. Rapportering ska ske i så god tid att mätaravläsning kan utföras vid tidpunkten för ägarbytet. Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 6 (8)

7 7.3 Vattenförbrukning hos fastighetsägare fastställs genom mätning, om inte Samfälligheten bestämmer annat. 7.4 Vattenmätare tillhandahålls av Samfälligheten och förblir dennes egendom. Samfälligheten bestämmer antalet mätare och vilket slag av mätare som ska användas. Fastighetsägaren ska bekosta nödvändiga anordningar för uppsättning av mätare och sammankoppling med installationen i övrigt. Innan mätare sätts upp, eller skriftligt medgivande lämnats av Samfälligheten, får vatten inte tas från vatteninstallationen eller vattenanläggningen. 7.5 Mätarens plats ska vara godkänd av Samfälligheten som har rätt att kostnadsfritt disponera platsen och ensamt har befogenhet att sätta upp, ta ned, kontrollera, justera, underhålla samt till- och frånkoppla mätaren. För dessa åtgärder liksom för avläsning ska fastighetsägaren lämna Samfälligheten tillträde till mätaren. Har avsättning för mätare utförts innan placeringen godkänts av Samfälligheten, är fastighetsägaren, om Samfälligheten så kräver, skyldig att bekosta flyttning av avsättningen så att mätarens plats kan godkännas av Samfälligheten. 7.6 Fastighetsägare ska vårda mätare väl och skydda den mot stöld, frysning och åverkan samt mot återströmning av varmvatten och annan skadlig värmepåverkan. Om så inte sker och vattenmätaren skadas eller försvinner, ska fastighetsägaren ersätta Samfälligheten kostnaden för att åtgärda eller byta mätaren. 7.7 Fastighetsägare som önskar att vattenmätare tas ned på grund av frysrisk eller annan orsak ska anmäla detta till Samfälligheten som tar ned och åter sätter upp mätare mot en ersättning. 7.8 Samfälligheten kan efter skriftlig ansökan bevilja fastighetsägare att självständigt efter säsong montera respektive demontera vattenmätare som riskerar att skadas av kyla. Samfällighetens skriftliga drift- och skötselinstruktion för detta moment ska följas. Samfälligheten ansvarar för att hålla detta dokument uppdaterat. Senast uppdaterad version ska följas av den som monterar eller demonterar vattenmätaren. Samfälligheten har rätt att återta ett sådant beviljande. 7.9 Antas mätaren utvisa annan förbrukning än den verkliga låter Samfälligheten undersöka mätaren, om Samfälligheten finner det nödvändigt eller fastighetsägaren begär det. Undersökningen ska bekostas av fastighetsägaren om denne begärt undersökningen och mätarens mätfel är inom godtagen tolerans. I annat fall bekostar Samfälligheten undersökningen Vid ovan avsedd undersökning eller prövning bestäms mätarens felvisning enligt Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd om vattenmätare STAFS 2006:5 eller författning som kan komma att ersätta denna Kan mätfelets storlek inte bestämmas eller har mätaren inte fungerat har Samfälligheten rätt att uppskatta förbrukningen Fastighetsägare som inte godtar Samfällighetens beslut eller genomförd undersökning eller Samfällighetens uppskattning av förbrukningen kan begära prövning av frågan i Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 7 (8)

8 den ordning Lag om allmänna vattentjänster stadgar eller på annat sätt som parterna enas om. 8 BEGRÄNSNING AV VATTENFÖRSÖRJNING 8.1 Samfälligheten har rätt att begränsa eller avbryta vattenleveransen om avtalet med Mjölebygdens vattenförening upphör eller om det är nödvändigt för att förebygga person- eller egendomsskada samt för reparation, ändring, kontroll eller annan åtgärd som berör samfällighetens egna eller därmed förbundna anläggningar. 8.2 Vid begränsad vattentillgång är fastighetsägare skyldig att reducera sin vattenförbrukning enligt Samfällighetens anvisningar. 8.3 Vid planlagt leveransbrott ska Samfälligheten på lämpligt sätt lämna meddelande om detta. 8.4 Samfälligheten får stänga av vattenförsörjningen till en fastighet, om fastighetsägaren har åsidosatt sin skyldighet att betala en avgift eller i övrigt försummat sina skyldigheter enligt dessa allmänna bestämmelser försummelsen är väsentlig, avstängningen inte medför olägenhet för människors hälsa, huvudmannen skriftligen har uppmanat fastighetsägaren att vidta rättelse och gett fastighetsägaren skälig tid att vidta rättelsen, och fastighetsägaren trots den uppmaning som avses i 4 inte har vidtagit rättelse inom den skäliga tiden. Kostnaden för en avstängningsåtgärd får påföras fastighetsägaren. 9 TVISTER 9.1 Tvist med anledning av dessa allmänna bestämmelser ska avgöras av allmän domstol. Allmänna bestämmelser för brukande av Golfbyns Samfällighets vattenanläggning Sida 8 (8)

Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning. ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning. Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antagna av kommunfullmäktige i Borås Stad 2010-11-18 Innehållsförteckning

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun Kommunfullmäktige i Linköping har 2008-12-09 antagit följande allmänna bestämmelser för brukande

Läs mer

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 VA-Juridik Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV07, vattentjänstlagen) VA-lagsutredningens

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV GNESTA KOMMUN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING ABVA

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV GNESTA KOMMUN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING ABVA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV GNESTA KOMMUN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING ABVA Antagna av kommunfullmäktige den 92-06-15 att gälla f o m den 92-06 -15. Dessa bestämmelser ersätter tidigare

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INGARÖ-LÅNGVIK SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING INGARÖ-LÅNGVIK SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDANDE BESTÄMMELSER 1. Lagar, författningar och föreskrifter 2. Verksamhetsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om allmänna vattentjänster; SFS 2006:412 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 18 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser ..,;,..?,. L-J ' 9: ji, EDA wr, Tv,.m.Lpirk B. 1LN Allmänna bestämmelser /01 "r tc! it en _ = o c.: " - av. o - s ani a- g onin 0-ar A VA 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDANDE BESTÄMMELSER 1. Lagar, författningar

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukandet av Munkedals kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA)

Allmänna bestämmelser för brukandet av Munkedals kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA) 2003-09-26 Dnr KS 03/215-340 Tekniska avdelningen Allmänna bestämmelser för brukandet av Munkedals kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA) Antagen av kommunfullmäktige 2003-11-26 48 1. För

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV NÄSSJÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VA-ANLÄGGNING, ABVA

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV NÄSSJÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VA-ANLÄGGNING, ABVA 1 (5) ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR BRUKANDE AV NÄSSJÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VA-ANLÄGGNING, ABVA Antagna av kommunfullmäktige i Nässjö kommun 2009-09-24 att gälla från 2009-11-01. Dokumentet ersätter motsvarande

Läs mer

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun Fastställd av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2011 02 28, 12, att gälla från och med 2011 03 01. Läs vår broschyr

Läs mer

ABVA Allmänna bestämmelser för användning av Nybro kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

ABVA Allmänna bestämmelser för användning av Nybro kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning ABVA Allmänna bestämmelser för användning av Nybro kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning DESSA ABVA HAR ANTAGITS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I NYBRO KOMMUN DEN 15 DEC 2008 OCH GÄLLER FR. O. M. DEN 1

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN 1 MOTALA KOMMUN 08/KS 0135 KFS 2008:11 Ers KFS 2006:19 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR ANVÄNDANDE AV MOTALA KOMMUNS VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING I MOTALA KOMMUN (Antagen av kommunfullmäktige i Motala kommun

Läs mer

ABVA 2011. Allmänna bestämmelser för användande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Solna. Information till fastighetsägare.

ABVA 2011. Allmänna bestämmelser för användande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Solna. Information till fastighetsägare. ABVA 2011 Allmänna bestämmelser för användande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Solna samt Information till fastighetsägare Gäller från och med 1 mars 2011 Innehållsförteckning ABVA 2011...

Läs mer

Innehåll. Den allmänna anläggningen... 4 Vad ingår i den allmänna va-anläggningen... 4 Va-installation... 4

Innehåll. Den allmänna anläggningen... 4 Vad ingår i den allmänna va-anläggningen... 4 Va-installation... 4 Innehåll Inledande bestämmelser... 3 Lagar, författningar och föreskrifter... 3 Huvudman för den allmänna va-anläggningen... 3 Fastighetsägare... 3 Fastighet... 3 Den allmänna anläggningen... 4 Vad ingår

Läs mer

ABVA 2009. Allmänna bestämmelser för användande av Luleå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Ersätter ABVA 1999 1

ABVA 2009. Allmänna bestämmelser för användande av Luleå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Ersätter ABVA 1999 1 ABVA 2009 Allmänna bestämmelser för användande av Luleå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Ersätter ABVA 1999 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Inkoppling till den allmänna anläggningen 3

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA)

Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Antagen av kommunfullmäktige 2012-02-23 Allmänna bestämmelser för brukandet av s allmänna vatten och

Läs mer

ABVA. ABVA antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-08. Att gälla från och med 2009-01-01

ABVA. ABVA antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-08. Att gälla från och med 2009-01-01 ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning och Information till fastighetsägare rörande den allmänna VA-anläggningen ABVA antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

ABVA. Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01

ABVA. Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01 ABVA Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01 Tjörn Möjligheternas ö ABVA - Inledande bestämmelser 1.

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av Lidköping kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av Lidköping kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av Lidköping kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Antagna av kommunfullmäktige 2008-11-24 Gäller från 2009-01-01

Läs mer

ABVA 2006. Inledande bestämmelser

ABVA 2006. Inledande bestämmelser ABVA 2006 Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Bromölla-, Hässleholms-, Hörby-, Osby-, Perstorps- Kristianstads- och Östra Göinge kommun. Gäller fr.o.m.

Läs mer

Allmänna bestämmelser för användande av Norrtälje kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning, ABVA 09

Allmänna bestämmelser för användande av Norrtälje kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning, ABVA 09 Allmänna bestämmelser för användande av Norrtälje kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning, ABVA 09 TEKNISKA KONTORET Inledning 1. Huvudman för den allmänna VAanläggningen är Norrtälje kommun. 2.

Läs mer

ABVA 2010 Allmänna bestämmelser för användande av allmänna vattenoch avloppsanläggningar i Robertsfors kommun

ABVA 2010 Allmänna bestämmelser för användande av allmänna vattenoch avloppsanläggningar i Robertsfors kommun ABVA 2010 Allmänna bestämmelser för användande av allmänna vattenoch avloppsanläggningar i Robertsfors kommun samt Information till fastighetsägare Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-02 att gälla från

Läs mer

ABVA 2009 Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning

ABVA 2009 Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning ABVA 2009 Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen

Läs mer

ABVA ABV för Falu kommun

ABVA ABV för Falu kommun ABVA för Falu kommun Innehållsförteckning ABVA Inledning 3 Inkoppling till den allmänna anläggningen 3 Användning av den allmänna dricksvattenanläggningen 3 Användning av den allmänna avloppsanläggningen

Läs mer

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster Information till fastighetsägare om GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen... 3 3 Verksamhetsområde... 3 3.1 Fastighetsägare...

Läs mer

ABVA 2009. Allmänna bestämmelser för användande av Falkenbergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

ABVA 2009. Allmänna bestämmelser för användande av Falkenbergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Allmänna bestämmelser för användande av Falkenbergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning ABVA 2009 Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-30 att gälla fr.o.m 2009-01-01 Huvudman för den allmänna

Läs mer

Teknikförvaltningen. Allmänna bestämmelser för användande av Region Gotlands allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA)

Teknikförvaltningen. Allmänna bestämmelser för användande av Region Gotlands allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Teknikförvaltningen Allmänna bestämmelser för användande av Region Gotlands allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Innehållsförteckning Inledning... 2 Huvudman för den allmänna VA-anläggningen...

Läs mer

KF Ärende 6. Löpnummer i Politikerrummet: 23. Allmänna bestämmelser för VA-anläggningar

KF Ärende 6. Löpnummer i Politikerrummet: 23. Allmänna bestämmelser för VA-anläggningar KF Ärende 6 Löpnummer i Politikerrummet: 23 Allmänna bestämmelser för VA-anläggningar Tjänsteskrivelse KSAU 2013-11-16 KS 2013.0000 Handläggare: Bosse Björk ABVA 2014 för Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Södertälje kommun. Gäller fr.o.m.

ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Södertälje kommun. Gäller fr.o.m. ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Södertälje kommun. Gäller fr.o.m. 2009-01-01 www.telge.se Innehållsförteckning Inledning 3 Inkoppling till den

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen A BVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i samverkande kommuner nedan benämnda VASAM enligt förteckning i denna skrift Gäller från 2009-01-01 A BVA Allmänna

Läs mer

ABVA Allmänna bestämmelser vatten och avlopp

ABVA Allmänna bestämmelser vatten och avlopp REGLEMENTE ABVA Allmänna bestämmelser vatten och avlopp Till detta dokument finns tillhörande information till fastighetsägare om Vårgårda kommuns allmänna vatten och avloppstjänster Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

VA-TAXA 2015 Vision 2020

VA-TAXA 2015 Vision 2020 VA-TAXA 2015 Vision 2020 Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, verka och leva i. Småskalighet, närhet och kvalitet ger oss en stark egen position i regionen. Gäller from 2015-01-01

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Hörby och Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Hörby och Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Hörby och Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Innehållsförteckning ABVA... 3 Inledning... 3 Inkoppling

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Vatten- och avloppstaxa.

Vatten- och avloppstaxa. Vatten- och avloppstaxa. 2 Taxa Taxa för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen inom Nyköpings kommuns verksamhetsområde. Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-14 att gälla från och med

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 21 november 2011 Gäller från och med 1 januari 2012 Inledning 1 Lagar,

Läs mer

ELSÄK-FS 2006:1. Elsäkerhetsverkets föreskrifter. och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet

ELSÄK-FS 2006:1. Elsäkerhetsverkets föreskrifter. och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet ELSÄK-FS Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Mariestads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Mariestads kommun

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Mariestads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Mariestads kommun ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Mariestads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Samt bilaga Information till fastighetsägare Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige Mariestads

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Allmänna bestämmelser för vatten- och avloppsanläggningar ABVA 09. med. Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV, vattentjänstlagen 07)

Allmänna bestämmelser för vatten- och avloppsanläggningar ABVA 09. med. Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV, vattentjänstlagen 07) Allmänna bestämmelser för vatten- och avloppsanläggningar ABVA 09 med Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV, vattentjänstlagen 07) och dessutom kompletterande VA-information till fastighetsägare

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2008/0302 346 KFS 2009:05

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2008/0302 346 KFS 2009:05 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2008/0302 346 KFS 2009:05 (Antagen av kommunfullmäktige den 27 oktober 2008) (Gäller från och med den 1 januari 2009) ABVA 2009 Allmänna bestämmelser

Läs mer

Information och förklaring för fastighetsägare i Halmstads kommun ABVA 2012 ABVA. ABVA fastställd av Kommunfullmäktige 2011-11-22 ABVA VATTEN & AVLOPP

Information och förklaring för fastighetsägare i Halmstads kommun ABVA 2012 ABVA. ABVA fastställd av Kommunfullmäktige 2011-11-22 ABVA VATTEN & AVLOPP 2012 VATTEN & AVLOPP Information och förklaring för fastighetsägare i Halmstads kommun fastställd av Kommunfullmäktige 2011-11-22 TEKNIK- & FRITIDSFÖRVALTNINGEN 1 2012 Allmänna bestämmelser för användande

Läs mer

Vatten- och avloppstaxa

Vatten- och avloppstaxa Vatten- och avloppstaxa Trosa kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Taxan gäller fr.o.m. 2016-01-01 Antagen av: Kommunfullmäktige 2015-06-17, 48. Dnr KS 2015/86 Dokumentkategori: Styrdokument

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

VA-taxa 2009. VA-taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Mora kommun

VA-taxa 2009. VA-taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Mora kommun VA-taxa 2009 VA-taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Mora kommun VA-taxa 2009 Taxa för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Mora kommun är antagen av kommunfullmäktige den

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande. allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande. allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Vaxholm kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Antagna av kommunalfullmäktige den 2 mars 2009 att gälla fr.o.m.

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Fastighetsbeteckning: i Marks kommun. Fastighetsägare 1 Pers.nr. Fastighetsägare 2 Pers.nr. Fastighetsägare 3 Pers.nr

Fastighetsbeteckning: i Marks kommun. Fastighetsägare 1 Pers.nr. Fastighetsägare 2 Pers.nr. Fastighetsägare 3 Pers.nr Markupplåtelseavtal för fiberoptisk ledning Detta markupplåtelseavtal är tecknat mellan Torestorps Fiber ekonomisk förening org.nr. 769627-1423 (nedan kallad Ledningsägaren) och nedan nämnda fastighetsägare

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Styrelsens förslag till ändring av Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2 stadgar:

Styrelsens förslag till ändring av Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2 stadgar: Styrelsens förslag till ändring av Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2 stadgar: Senaste ändring: 2016-04-10 Förslag till ändring 1 (föreslagen text att justera markerat i gult) FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE

Läs mer

2 Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. 3 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet, annan fastighet och obebyggd fastighet.

2 Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. 3 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet, annan fastighet och obebyggd fastighet. TAXA 2016 För Avesta kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 2015-11-26 Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Avesta Vatten och Avfall AB.

Läs mer

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 GARANTI GARANTI FÖR FJÄRRVÄRME- OCH FJÄRRKYLEDISTRIBUTIONSSYSTEM Tekniska bestämmelser D:206 Januari

Läs mer

Allmän vatten- och avloppsanläggning för. Vombs by. Information avseende anslutning till VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning

Allmän vatten- och avloppsanläggning för. Vombs by. Information avseende anslutning till VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning Allmän vatten- och avloppsanläggning för Vombs by - Information avseende anslutning till VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning 2016-04-05 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmän information... 2 Avgifter

Läs mer

Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada

Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada Ansvarsförsäkring Beställare gällande entreprenad inkl. markarbete och miljöskada GL 812:3 Dessa villkor ingår i en serie villkor för Företagsförsäkring. Villkoren gäller from 2015-01-01 Försäkrings AB

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

ABVA 09. Allmänna bestämmelser för användande av Smedjebackens kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare

ABVA 09. Allmänna bestämmelser för användande av Smedjebackens kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare ABVA 09 Allmänna bestämmelser för användande av Smedjebackens kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Antagna av Kommunfullmäktige i Smedjebacken kommun 2009-02-23

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten

NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Brandskyddstekniker F-gas 2010 Förord Till vissa gassläcksystem används släckmedel som kategoriseras som fluorerade växthusgaser (även kallade

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

TAXA FÖR ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGG- NINGEN INOM SÖLVESBORGS KOMMUN

TAXA FÖR ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGG- NINGEN INOM SÖLVESBORGS KOMMUN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 7.4 Sid 1 (13) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/301 2015/300 2015-01-01 2016-01-01 Kf 2014-11-24 123 Kf 2015-12-14 154 TAXA FÖR ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGG-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR.

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. FÖRKLARING TILL STADGEÄNDRINGAR Styrelsen har kallat till extra föreningsstämma i syfte att ändra stadgarna. Ett beslut om ändring av

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 513-15 KLAGANDE Karlstads kommun Ombud: Advokaterna ED och MK MOTPART Solstadens Motorsport Ombud: Advokat IS SAKEN Uppsägning

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Utkom från trycket den 1 mars 2004 Statens räddningsverks föreskrifter om explosionsfarlig miljö

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

!!!!! Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013.

!!!!! Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013. 2013-01-30 Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013. Allmänt 1. Fastighetsägare som brukar VA-anläggningen

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Innehåll. Allmänt ( 1 4) Anläggningsavgifter ( 5 10) Brukningsavgifter ( 11 19) Brukningsavgifter, översikt

Innehåll. Allmänt ( 1 4) Anläggningsavgifter ( 5 10) Brukningsavgifter ( 11 19) Brukningsavgifter, översikt Innehåll Allmänt ( 1 4) Sidan 1 BETALNINGSANSVARIG 4 2 AVGIFTER 4 3 AVGIFTSSKYLDIGHET 4 4 FASTIGHETSINDELNING 4 Anläggningsavgifter ( 5 10) 5 BOSTADSFASTIGHET OCH ANNAN FASTIGHET 5 6 INDUSTRIFASTIGHET

Läs mer

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter.

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. VY2016 Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. 1. Tillämplighet Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när parterna skriftligen eller på

Läs mer

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Ärende Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Avtalsvillkor 1. Avtalsparter Huvudgenomförare: Organisation X Delgenomförare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Brukningsavgifter. År 2016

Brukningsavgifter. År 2016 Brukningsavgifter År 2016 Brukningsavgifter Varje år betalar du som abonnent en fast avgift och en avgift per bostadsenhet. Dessutom betalar du för det vatten du använder. Storleken på avgifterna beror

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Österåker kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Österåker kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. samt. Information till fastighetsägare ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Österåker kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt Information till fastighetsägare Antagna av kommunalfullmäktige den 2 februari 2009 att gälla

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

Förvaltningen av va-anläggningen handhas, under kommunstyrelsen, av tekniska förvaltningen, va-avdelningen

Förvaltningen av va-anläggningen handhas, under kommunstyrelsen, av tekniska förvaltningen, va-avdelningen 1 Taxa Mönsterås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Särtaxa gäller för Tålebo verksamhetsområde och del av Blomstermåla avseende Anläggningsavgifter enligt 5, mom1 c. Förvaltningen av va-anläggningen

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Allmänna bestämmelser för användande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Sollentuna - ABVA Antagna av kommunfullmäktige 2008-12-17, 120 att gälla fr.o.m. 1 januari 2009. 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

God Man. Förvaltare. Förmyndare

God Man. Förvaltare. Förmyndare Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God Man Förvaltare Förmyndare Överförmyndaren är en tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare och förmyndare.

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

DOM 2015-01-30 Stockholm

DOM 2015-01-30 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-01-30 Stockholm Mål nr M 8081-14 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2014-06-16, i mål nr Va 287/11, BVa 56, se bilaga A KLAGANDE RE MOTPART Kristianstads

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer