Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Amningsstrategi - neonatal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 12893 su/med 2016-04-20 4 RUTIN Amningsstrategi - neonatal"

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Innehållsansvarig: Karin Hübinette, Barnsjuksköterska, Avdelning 316 Neonatal (karhu3) Godkänd av: Henrik Almgren, Strateg, Koncernstab utförarstyrning o samordning (henal1) Denna rutin gäller för: Verksamhet Neonatologi Medicinsk rådgivare Elisabet Hentz, Överläkare, Neonatalverksamheten Granskare Håkan Karlsson, Överläkare, Neonatalverksamheten Arbetsbeskrivning Amningsstrategi All personal ska ha en god baskunskap om amning. Böcker som finns att läsa på avdelningen: Omvårdnad av det nyfödda barnet, författare: Lars Wallin Amningsguiden, författare: Lena Weimers, Hanna Nyström Vägen till lyckad amning, författare: Royal College of Midwives Ammning av barn med spesielle behov: Anna-Pia Häggkvist Att skydda, stödja och främja amning, utgiven av WHO och UNICEF Amning idag, utgiven av Folkhälsoinstitutet Amningsboken, författare Kristin Svensson, Malin Nordgren Att amma, författare Nanna Bylund Individuell amningsinformation till föräldrar, både muntlig och skriftlig Amningsinformation och rådgivning skall ges av så få personer som möjligt. All information och rådgivning skall dokumenteras. Stärk kvinnans tillit till sin förmåga att amma Så gott som alla kvinnor kan amma, endast någon eller några procent kan av fysiologiska skäl inte amma. Amning behöver inte vara lika med mat. Att amma delvis, och ge bröstet som trygghet, kan alla kvinnor. Det är viktigt att mamman uppmuntras och möter positiva reaktioner på hur hon ammar och tar hand om sitt barn. Hon behöver känna att vi litar till hennes förmåga. Visa på det positiva, på barnets framsteg även om de är små. Uppmuntra till en tidig och daglig hud-mot-hud kontakt Den stödjer bindningen mellan förälder och barn, stimulerar frigörandet av hormoner för mjölkproduktionen och befrämjar magtarmkanalens funktioner hos barnet. Barnet har bara blöja på sig, hålls varm med mössa och täcke. Se till att föräldrarna sitter/halvligger, låt mor/far och barn vara ifred. Samtal och information bör ej ske vid dessa tillfällen. Tänk på att det är bättre för barnet att vara ute en längre stund en gång om dagen än flera korta stunder. Hjälp och uppmuntra mamman att handmjölka/pumpa Om inte barnet suger bör mamman börja pumpa så snart som möjligt efter förlossningen. För att sätta igång och sedan upprätthålla bröstmjölksproduktionen rekommenderas hon att pumpa 6-8ggr/dygn, gärna i samband med barnets måltider. Till en början pumpar mamman före barnets måltid och mjölken ges direkt, då räcker det med 5 min. pumpning på varje sida. Kom ihåg att det är viktigt att spara och ge även små mängder bröstmjölk. När barnet börjar amma och/eller mjölkproduktionen kommit igång pumpar mamman efter måltiden. Dubbelpumpning ger bäst resultat = mer mjölk För att pumpningen ska bli effektiv är det viktigt att rätt storlek på brösttratt används. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 8)

2 Prematurer Kontaktpersonerna informerar föräldrarna om prematurfödda barns utveckling av sök-, sug- och sväljförmågan. Alla barn mindre än V35 ammas och sondas. Se "Amningens steg". Föräldrarna får informationsbladet "Att amma ett för tidigt fött barn". Fullgångna barn som ej behöver tillmatning av medicinska skäl Ammas fritt, det vill säga fria mängder på fria tider. Nakenvikt varannan dag. Föräldrarna får informationsbladet "Sugen på livet" av personal på BB. Sjuka, fullgångna barn som ej orkar suga Tillmatas med sond eller kopp. Barn som successivt lär sig amma följer "amningens steg". Föräldrarna får informationsbladet "Att amma ett sjukt nyfött barn". Tillämpa samvård av mor och barn så tidigt och i så stor utsträckning som möjligt Medicinskt stabila barn (fullgångna och prematura) kan vistas hos sin mamma på BB eller föräldrarna mellan målen, under dagtid eller hela dygnet. Uppmuntra mamman att ha barnet hud mot hud, för att lättare kunna uppmärksamma barnets signaler på hunger. Använd vågen så lite som möjligt Kontrollvägning före och efter amning bör undvikas då det är en mycket stor stressfaktor för mamman, det är oftast tillräckligt med daglig nakenvikt. (Obs! Vikten planar ofta i början av fri amning). Försök att observera barnet under amningen och gör en uppskattning tillsammans med mamman hur mycket barnet har ätit. Vid en etablerad amning är en god regel, att 5-6 "tunga" kissblöjor om dagen, talar om att barnet fått tillräckligt med mat. Nappanvändning Alla barn som sondmatas skall erbjudas tröstnapp om mors bröst ej finns tillgängligt. Tröstnappen gör att sugbehovet tillgodoses, peristaltik och näringsupptag ökar och barnet sover bättre. Om barnet är vaket under måltiden, doppas tröstnappen i mjölk eller så ger man en droppe mjölk i munnen med spruta, detta ger en positiv erfarenhet av att sugning är förknippat med mat i magen och mättnadskänsla. I övriga fall bör föräldrarna tillfrågas innan man ger tröstnapp till barnet. Amningsnapp kan vara ett hjälpmedel till framförallt underburna och små barn då den når längre upp i gommen och stimulerar sugreflexen. Amningsnapp finns i olika storlekar, som utprovas beroende på bröstvårtans storlek.det är dock viktigt att rätt teknik används då amningsnappen sätts på (se amningsguiden), det ska vara så lite tomrum som möjligt mellan bröst och napp.en minskad mjölkproduktion kan vara en biverkan till att amma med amningsnapp, så uppmuntra mamman att prova amma utan amningsnapp då och då. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 8)

3 Amningens steg Utvecklingen mot en fungerande full amning, som den beskrivs här, gäller både för prematurfödda barn och för sjuka nyfödda barn. Hud mot hud Den första kontakten med barnet ska om möjligt alltid vara hud mot hud, även för pappan. Den stödjer bindningen mellan förälder och barn och stimulerar frigörandet av hormoner för mjölkproduktionen hos mamman. Den befrämjar också barnets andning, viktuppgång, magtarmkanalens funktioner samt sök- och sugreflex. Hud mot hud under matning Här klarar barnet att vara i famn hud mot hud även under måltid (sondmatning). Mun mot vårta När barnet är stabilt nog att ligga ner under måltiden uppmanas modern att lägga barnets mun mot bröstvårtan under sondmatningen. Barnet vänjer sig vid den kommande matplatsen som är mjuk och varm och doftar mjölk. Beröringen av barnets mun stimulerar sugreflexen. Slickar och smakar När barnet verkar mera vaket under måltiderna uppmanas modern att pressa fram lite mjölk som når barnets läppar. Suger och sväljer Barnet börjar söka efter bröstvårtan, får ev. hjälp att hitta rätt, får tag om bröstvårtan och suger, först enstaka tag, sedan kraftfullare. Man sondar fulla mål fortfarande. Minskar del av måltid Barnet suger allt större mängder, sondmängderna minskas med 5-20ml, de mål barnet suger på mor. Ingen, eller så lite kontrollvägning som möjligt. Försök istället att tillsammans med modern uppskatta hur mycket barnet får i sig vid varje amningstillfälle. Nakenvikt varannan dag räcker. Ta hänsyn till barnets dygnsrytm när nästa steg planeras. Amma fri mängd del av dygnet Barnet ges nu möjlighet att försörja sig helt vid bröstet under en del av dygnet, detta under förutsättning att mor kan bo på avdelningen. Om barnet är moget att klara detta, så vaknar det och suger täta måltider, fler än det skulle få med sond. Sover barnet mer än 3-4 timmar mellan målen väcker man det försiktigt, eventuellt för man överväga att backa till föregående steg. Daglig nakenvikt men ingen kontrollvägning. Amma fri mängd x 6-8 mål/dygn Det börjar nu närma sig permission eller utskrivning. Har mor ännu inte flyttat till avdelningen är det dags nu så att barnet kan amma fria mängder dygnet runt. Det är viktigt att barnet själv får vakna till maten och att vi mer ser amningen i ett dygnsperspektiv än antalet timmar mellan amningarna. Daglig nakenvikt tills barnet går på permission eller blir utskriven. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 8)

4 Föräldrainformation: Att amma ett för tidigt fött barn Sondmatning Utvecklingen av förmågan att söka, suga och svälja börjar ganska tidigt. Men det för tidigt födda barnet orkar i början inte att suga på bröstet, och det måste successivt lära sig att samordna sugandet och sväljandet med andningen. Det innebär att innan dess behöver barnet få i sig bröstmjölken på annat sätt. Man sondmatar då barnet - det vill säga man sprutar mjölken långsamt genom en matsond som förts in i magsäcken via näsan. Före varje mål kontrollerar någon av personalen att sonden sitter kvar i magsäcken och att barnet har smält undan all mat från föregående måltid. Alla för tidigt födda barn får mat var tredje timme. Under sondmatningen, bör barnet, om det är vaket, alltid få tillfälle att suga på morsbröst/ tröstnapp som gärna får vara doppad i bröstmjölk. Detta stimulerar mag-tarmkanalens rörelser, näringsupptaget ökar och barnet sover bättre. Pumpning och berikning Då barnet inte suger på bröstet måste bröstmjölksproduktionen stimuleras och upprätthållas genom pumpning. Den urpumpade bröstmjölken (varje droppe är värdefull!) förvaras i kyl eller frys och värms efter behov. Den bröstmjölk som mamman till ett för tidigt fött barn pumpar ut är speciellt anpassad till barnets behov, men de riktigt små barnen behöver dessutom ett tillskott av mineraler och proteiner, detta blandas i bröstmjölken. Amningens steg Även om det dröjer innan barnet kommer igång med amningen så påbörjas processen att lära sig amma mycket tidigare. Första steget är att barnet ligger hud mot hud mot mors bröst och på så sätt får värme närhet och känna doften av morsbröstmjölk. Närhet till föräldrarna är mycket viktigt för det prematura barnet, man har kunnat visa på att prematura barn som får vara nära sina föräldrar växer bättre. Så snart barnet är tillräckligt stabilt tas det ut till mamma eller pappa, endast iklätt blöja. Barnet hålls varmt av förälderns kroppsvärme, mössa och täcke och övervakas elektroniskt som vanligt. De riktigt små barnen klarar kanske inte av att vara ute under en måltid utan läggs tillbaka när det blir dags för mat. Nästa steg blir då hud mot hud under matning. Mamma eller pappa sondmatar barnet när det ligger mot bröstet. Efter en tid är barnet så stabilt att det klarar av att ligga ner under en måltid. Mamma lägger då barnet mun mot vårta under sondmatningen. Barnet vänjer sig vid den kommande matplatsen som är mjuk, varm och doftar mjölk! Beröringen av barnets mun stimulerar sugreflexen. På det här stadiet sover barnet oftast under hela tiden det ligger vid bröstet, men när det är vaket kan mamma pressa fram lite mjölk och låta barnet slicka och smaka. Så småningom börjar barnet söka efter bröstvårtan, du kan då hjälpa barnet att hitta rätt och få tag. Barnet börjar suga och svälja, först enstaka tag, sedan kraftfullare. Än så länge är det inga större mjölkmängder som barnet får i sig så barnet behöver fortfarande hela matmängden med sond. När barnet suger allt större mängder minskas sondmängderna. Genom att väga barnet naken varannan dag (i vissa fall kan det vara motiverat med daglig vikt ) kontrolleras att viktökningen är normal, alltså att barnet får i sig tillräckligt med mat. Nästa steg är att barnet ammas fritt del av dygnet och sondmatas övrig tid. Att barnet vaknar och är hungrigt, suger ofta är ett tecken på att barnet är moget att klara av det. Sover barnet mer än 3-4 timmar väcker man barnet försiktigt. Vi väger barnet naket varje dag under denna tid. För att detta ska fungera är det en förutsättning att mamma bor på avdelningen. När barnet orkar amma fritt hela dygnet, börjar det närma sig permission och utskrivning. Ett barn som får vakna själv till maten äter alltid bäst, dock bör inte antalet mål/dygn vara färre än sex. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 8)

5 Föräldrainformation: Att amma ett sjukt barn Ditt barn har kommit till neonatal avdelningen för att det är sjukt, haft en påfrestande födelse eller inte vuxit tillräckligt i magen. Därför behöver ditt barn ordentligt med näring och vätska. Beroende på ditt barns tillstånd kommer det att ta olika lång tid innan ditt barn kan amma fritt. Under denna tid äter ditt barn med kopp, sondmatas eller får näringsdropp. Din egen bröstmjölk ges alltid först, om den inte räcker ger vi bröstmjölksersättning. Börja med att amma barnet och koppa efteråt. När du koppar så håll barnet upprätt, sittande intill dig. Häll inte maten i barnets mun. Barnet ska själv lapa i sig mjölken, detta är ett bra sätt att lära barnet rätt teknik med tungan. Sond är en tunn slang som sitter från näsan ner till magsäcken. Personalen sätter ned sonden och kontrollerar den före varje måltid. Du får själv gärna ge maten i sonden, hela måltiden ska ta ungefär minuter. För att bröstmjölksproduktionen ska komma igång behöver du börja pumpa 6-8 gånger/dygn. Att handmjölka går också bra. Tänk på att varje droppe är värdefull, så spara allt som kommer! Barnet behöver mat var 3-4:e timme till att börja med. Orkar barnet, sätt dig då skönt till rätta och lägg barnet till bröstet vid varje måltid. När barnet ligger och vrider huvudet fram och tillbaka, samtidigt som det smågnäller, är det lätt att tro att det har svårt att få tag på bröstet. Detta är en rootingreflex, som leder till ett stort gap och tungan lägger sig mer och mer i munbotten. Att sitta med barnet hud mot hud stimulerar rootingreflexen och detta bör man göra även om inte barnet orkar suga. Om ditt barn suger lite eller inte orkar alls på bröstet får det tröstnapp. Den gör att rörelserna i magtarmkanalen kommer igång bättre, näringsupptaget ökar och barnet sover bättre. Kom ihåg att det tar olika lång tid för barn att lära sig amma, men med kunskap, tålamod och gemensamma krafter brukar slutresultatet bli bra! Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 8)

6 Föräldrainformation: Pumpning När ett barn inte kan ammas helt bör urmjölkning ske så snart som möjligt efter förlossningen. Urmjölkning bör ske regelbundet under dygnet, även nattetid. Det finns olika metoder att mjölka ur brösten: Handmjölkning (att mjölka ur för hand), handpump och elektrisk pump. Handmjölkning Handmjölkning har många fördelar: den liknar barnets sugrörelser, händerna har man alltid med sig. Det har i studier visat sig vara lättare att få ut kolostrum (råmjölk) med handmjölkning än med elektrisk pump. Så här gör du när du handmjölkar. Tvätta händerna innan handmjölkning. Fatta med tumme och pekfinger där vårtgården börjar. Tryck fingrarna en bit bakåt, in mot kroppen, tryck dem sedan emot varandra samtidigt som de förs ut mot bröstvårtan. Flytta fingrarna mot vårtgården allteftersom mjölkgångarna töms. Mjölka ur växelvis, när mjölkflödet avtar är det dags att byta bröst. Urmjölkningen tar ungefär min. Ta god tid på dig, det kan ta flera minuter innan mjölken kommer. Fråga gärna personalen om du behöver hjälp! Handpump Kan användas att pumpa ut överskott av mjölk före eller efter amningen. Används vanligen som ett komplement till amningen. Elektrisk pump Elektrisk pump är lämpligast när en längre tids urmjölkning förväntas. Tvätta händerna och fukta dem med handsprit före pumpning. Låt personalen på avdelningen visa dig hur pumpen fungerar. På neonatalavdelningen har vi Symphony (Medela) en elektrisk bröstpump med preemie+ intierings- och standard 2,0 pump-program. Pumpprogrammen bygger på forskning och är framtaget specifikt för att initiera och etablera mjölkproduktion hos mammor till ett prematurt barn (se spec info) som finns på varje bröstpump. Vi rekommenderar att du pumpar minst 6-8 gånger/dygn. När väl mjölkproduktionen är igång, är det bättre att pumpa efter barnet har ätit. Man kan då välja att pumpa ett bröst åt gången eller att dubbelpumpa (båda brösten samtidigt). som visat sig ge mer mjölk, eftersom mer hormoner frigörs och detta leder till att mer mjölk bildas. För att pumpningen ska bli effektiv är det Viktigt att rätt storlek på brösttratt används. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 6 (av 8)

7 Föräldrainformation: Tvillingamning Du som fött tvillingar kan få igång en mjölkproduktion som är tillräcklig för båda barnen. Om båda tvillingarna suger bra och vid varje amningstillfälle, produceras mer mjölk. Att amma från båda brösten samtidigt stimulerar mjölkproduktionen bäst. I början föredrar en del mammor att amma barnen var för sig, för att lära känna barnen och umgås med en i taget. Det är en fördel att lära sig dubbelamma under vårdtiden. Förutom att det stimulerar mjölkproduktionen så underlättar det för dig som mamma att barnen är vakna samtidigt och sover samtidigt. Om den ena tvillingen suger kraftigare än den andra, sätter denna tvilling igång utdrivningsreflexen och den mindre pigga tvillingen kan dra nytta av detta. Om barnen suger olika starkt och olika länge kan det vara bra att byta bröst från gång till gång. Då stimuleras mjölkproduktionen lika mycket i båda brösten. Det finns flera olika amningsställningar vid tvillingamning. Bilden nedan är hämtad från Amningshjälpen, Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 7 (av 8)

8 Ansvar Ansvar för spridning och implementering har VEC. Verksamhetschefen ansvarar för att rutinen finns och följer författningar/lagar Uppföljning, utvärdering och revision Revisionsansvarig: Karin Hübinette, Barnsjuksköterska Medvetet avsteg från rutinen dokumenteras i Melior. Övriga orsaker till avsteg från rutinen rapporteras i MedControl PRO Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 8 (av 8)

Amning på neonatal en högprioriterad arbetsuppgift. Annorlunda start. Amning på neonatalavdelning. Vägen till amning

Amning på neonatal en högprioriterad arbetsuppgift. Annorlunda start. Amning på neonatalavdelning. Vägen till amning Annorlunda start Amning på neonatalavdelning Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 309 Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktion

Läs mer

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Amning på neonatalavdelning Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Annorlunda start Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktioner

Läs mer

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon frågor, svar och praktiska tips Svaren är baserade på bipacksedel för Laxabon pulver oral lösning daterad 2010-03-26. Observera att information kan komma

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Till Mammor I samband med att barnet är sex månader korrigerad ålder

Till Mammor I samband med att barnet är sex månader korrigerad ålder IV Till Mammor I samband med att barnet är sex månader korrigerad ålder Här kommer det fjärde frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller frågor kring hur barnet ammar, äter och sover.

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

AMNING I VÅRDKEDJAN Hur kan vi idag samarbeta, främja och stödja amning i hela vårdkedjan? Uppsala 9/9, 17/9, 25/9 2014

AMNING I VÅRDKEDJAN Hur kan vi idag samarbeta, främja och stödja amning i hela vårdkedjan? Uppsala 9/9, 17/9, 25/9 2014 AMNING I VÅRDKEDJAN Hur kan vi idag samarbeta, främja och stödja amning i hela vårdkedjan? Uppsala 9/9, 17/9, 25/9 2014 Tyvärr har vi varit tvungna att ta bort många bilder som vi inte har tillstånd att

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Noll Koll Meddela jobbet/ledighet Pappadagar

Noll Koll Meddela jobbet/ledighet Pappadagar Okej, du ska ha barn. Det har du koll på. Men hur är det med allting runtomkring? Nedan listar PlanetDad saker som är bra att känna till och hjälper dig få bättre koll på läget. Meddela jobbet/ledighet

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Information Patienten ska före behandlingens början ha fått information om PD-behandling och om hur akut start av PD-behandling går till.

Information Patienten ska före behandlingens början ha fått information om PD-behandling och om hur akut start av PD-behandling går till. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22147 su/med 2015-09-07 1 Innehållsansvarig: Marie Blomén, Sjuksköterska/mott, PD-mottagning (marbl24) Godkänd av: Gert Jensen, Verksamhetschef, Verksamhetsledning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1 Korsett - Inprovning av korrigerande - Innehållsansvarig: Jane Ernelind, Sjuksköterska, Regionhabilitering - Omvårdnad-UroTarm

Läs mer

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar:

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Illamående och kräkningar efter cellgiftsbehandling Frågor-&-Svar Broschyr Skriven av en patient Personlig information Namn: Adress: Postnummer: Postadress: Telefon:

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkommen till Tingvalla förskola Tingvalla förskola ligger centralt i Märsta och har plats för omkring 70 barn i åldrarna 1-6 år.

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det.

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det. Fröknegårdskolan Kristianstad Projektarbete inom ITiS Cederfjäll Tonny, Hedin Håkan, Sandgren Bo, Svensson Fredrik Kulturmöten Det var vi som gjorde det. Inledning Hösten 1999 började 54 nya årskurs 6-

Läs mer

OBS! Under behandlingen skall ingen ytterligare diabetesmedicinering ges.

OBS! Under behandlingen skall ingen ytterligare diabetesmedicinering ges. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11198 su/med 2015-11-02 3 Innehållsansvarig: Birgit Lorentsson, Instruktör, Thoraxintensivavdelning (birlo1) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Solglimtens verksamhetsplan läsåret 2015-2016

Solglimtens verksamhetsplan läsåret 2015-2016 Solglimtens verksamhetsplan läsåret 2015-2016 SOLGLIMTENS MÅL - Att barnen är trygga och harmoniska och att vi har roligt tillsammans - Att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt för

Läs mer

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra?

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Idag Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Vad är ett beroende? Vad gör man om det blivit fel? Vad är en normalform? Hur når man de olika normalformerna? DD1370 (Föreläsning 6) Databasteknik

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

När jag blir gravid ska jag sluta röka!

När jag blir gravid ska jag sluta röka! Rökfri graviditet När jag blir gravid ska jag sluta röka! Så tänkte du säkert innan du blev gravid. Nu är du gravid och det kanske är svårare att sluta än du trott? Du är inte ensam om att tycka så! Den

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Det är dags igen för en liten förlossningsberättelse, denna gång dagen då lilla Edit kom till världen. Jag har inte fått tag på någon förlossningsjournal så jag har ingen exakt koll

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Planera och framföra ett högtidstal

Planera och framföra ett högtidstal Planera och framföra ett högtidstal Ni har nu fått bekanta er med den retoriska arbetsprocessen genom att analysera tal. Nästa steg är att omsätta teorin i praktiken och framföra ett eget skrivet högtidstal.

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Allmänna instruktioner

Allmänna instruktioner 1 Allmänna instruktioner Instruktionerna i positionsspelet är en guide i de olika arbetsuppgifterna som finns i ett lag. Givetvis får man röra sig på andra ytor, men tänk på att om du inte håller din plats

Läs mer

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC VAD ÄR EN SKJUTPLAN?? En skjutplan kan både ses som en lista av moment som ska gås igenom eller som ett cykliskt beteende som ska upprepas vid varje skott oavsett vad som hänt tidigare. Själva momenten

Läs mer

Fettknuta. Fettknuta. Information inför operation av fettknuta eller talgknuta

Fettknuta. Fettknuta. Information inför operation av fettknuta eller talgknuta Fettknuta Fettknuta Information inför operation av fettknuta eller talgknuta Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning,

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Betsa och klarlacka trä

Betsa och klarlacka trä Arbetsråd inomhus, konsument Hur gör man? Betsa och klarlacka trä Så betsar och klarlackar du trä 3. 1. 7. 8. 2. 9. 4. 5. 10. 11. 6. Med Beckers Decor Träbets kan du färgsätta en träyta samtidigt som betsen

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer