Zaragoza Läranderesa maj 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Zaragoza Läranderesa 14-18 maj 2012"

Transkript

1 Zaragoza Läranderesa maj 2012 Finansierat av ESF-projektet 100 procent stolt och kompetent Deltagare på resan till Spanien: Kristina Myrzell processledare Anna-Lena Johansson processledare Eva Andersson processledare Bo Eriksson ekonom Barbro Winter sjuksköterska Lena Johansson vårdförbundet Teresa Bretones Montero tolk Eva Pettersson kommunal Måndag 14 maj startade vår resa. Här sitter vi förväntansfulla på Arlanda och väntar på att få checka in. Syftet med vår resa till Zaragoza var ett utbyte av kunskaper, metoder och modeller för vård av och stöd för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Innan vi åkte förberedde vi oss med olika presentationer av vår egen verksamhet. Vi visste inte riktigt vad som skulle hända och hur väl syftet kunde uppfyllas. Det vi visste var att vi skulle presentera vårat material inför cirka 40 deltagare. Vår kontaktguide Eva Bunbury hade organiserat alla de olika studiebesök vi var på. Hon mötte oss varje morgon på hotellet och där fanns även 3 taxibilar som stod till vårt förfogande. Vi hade 3 hela dagar till studiebesök. Vi besökte många olika ställen och när torsdag eftermiddag kom var våra sinnen fyllda av intryck. Teresa till vänster på bilden var vår tolk under hela resan Eva var vår kontaktguide

2 Tisdag 15 maj Vår guide Eva hämtade oss på hotellet för en promenad ca 10 min till Centro Joaquin Roncal där vi skulle ha informationsutbyte med ca 40 st bl.a. politiker, tjänstemän, fackliga företrädare och sjuksköterskor. Vi genomförde vår presentation/bildspel på svenska vilket blev lite konstigt för Eva hade ordnat med engelsk-spansk simultantolk. Bosse och Kristina hade dock sina presentationer på engelska. Bo Eriksson presenterade syftet med projektet och Avesta kommuns organisation. Kristina Myrzell presenterade verksamhets/ genomförandeplaner Anna-Lena Johansson presenterade boendeformer/lss och hjälpmedel Eva Pettersson presenterade kommunals organisation Barbro Winter presenterade sjuksköterskeorganisationen Lena Johansson presenterade vårdförbudet Eva Andersson presenterade lagar och insatser

3 NGO Foundation Ramon Rey Ardid Efter presentationerna gjorde vi vårt första studiebesök på NGO Foundation Ramon Rey Ardid där man arbetar med dagvård för psykiskt funktionsnedsatta. Först blev vi bjudna på en kopp kaffe i en bar bredvid centret. Vi fick träffa Sara, en mycket trevlig sjuksköterska, som arbetar på centret. Sjuksköterskeutbildningen är på 4 år och vidareutbildningen till specialistsjuksköterska är på 2 år. De fyra första åren kostar euro. Centrats huvudsakliga uppgift är sysselsättning, utslussning och integrering i samhället för deras kunder. Det är viktigt att kunden trivs och har sysselsättning för bra rehabilitering. De som blir bättre slussas ut i samhället men det finns även kroniker som inte klarar det utan blir kvar här. Vissa av patienterna sköter sin ekonomi själv och vissa har god man. Då är det en domare som utser vem det blir men familjer kan föreslå någon. För att öka kännedom och kunskap om psykisk sjukdom görs preventiva kampanjer. Bl a görs en informationssatsning för eleverna i högstadiet. En av sjuksköterskorna berättar om psykisk ohälsa, droger och sjukdomar enligt ett program på tre veckor. De får låna skolans sportanläggning för detta ändamål och det är även på gång vissa andra aktiviteter gemensamt genom skolan.

4 El Pinar Andra dagen började med ett besök på El Pinar, en trädgårdsskola för personer med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar, som har målsättningen att integrera dessa i samhället. Eleverna följer en klass och går olika kurser. Skolan jobbar också nära andra samhällsorganisationer med målsättningen att eleverna, med hjälp av sina kunskaper i trädgårdens arbetsuppgifter, ska kunna slussas ut i samhället. Allt går efter personens välbefinnande. Eleverna på skolan var mycket stolta över sin trädgårdsodling och de berättade kort om de olika platserna i trädgården. De har gjort en miniatyr över trädgården som vi först fick se. Sedan visade var och en sitt ansvarsområde med stolthet.

5 Lain Entralgo Efter besöket på El Pinar bar det av till ett seniorcenter Lain Entralgo där det finns platser för 5000 äldre det är ett center som har öppet dagtid och äldre som bor hemma kan var här för sysselsättning dagtid. De får ta sig dit själva och måste kunna sköta sig själv för omvårdnad ingår inte. När vi kom till centret möttes vi av denna bild; Två äldre herrar sitter i trädgården och tränar benen, en annan sitter och vevar en stor skiva för att öva rörligheten. På seniorcentrat finns mycket aktiviteter för de gamla, datakurser, sykurser, målarkurser, träkurser. Det finns även kurser i qi-gong, yoga, dans m m. Lokal fanns för samvaro, biljardspel och domino m m. Det finns många lokaler speciellt anpassade för aktiviteterna. En kafeteria med kaffe, öl, vin och lunch till reducerat pris finns. Allt utgår från de äldres önskan och välbefinnande, och personalen arbetar med hjärtat. Seniorcentret har också ett samarbetsprojekt med trädgårdsskolan El Pinar. En funktionsnedsatt elev från skolan jobbar tillsammans med en äldre som ett par (mentor-elev) för att skapa en blomstrande trädgård på seniorcentret. Totalt jobbar 12 stycken par tillsammans för att smycka seniorcentret. Det kan också ses som ett examensarbete och avslutning på kursen för eleverna på El Pinar.

6 DFA Foundation Torsdag 17/5 Vårt första besök var till Äldrecentrum DFA Foundation. De har både boende och dagcenter. Dagcentret hjälper folk att komma in i samhället igen. Det finns 38 platser för äldre, 40 för fysiskt funktionsnedsatta 50 platser på dagcenter. De är både privata och kommunplatser. De som bor här betalar 80 % av inkomsten i avgift. Läkare och sjuksköterska finns här dagtid. Sjuksköterskan hanterar all medicinering. De konsulterar specialister vid behov. De har eget tvätteri och tvättar även åt andra center. De lagar mat för distribution till behövande i samhället. De flesta som jobbar här har själva något slags funktionshinder: skelettskador, hörselskador, dvärgväxt m.m. De jobbar med städ, vaktmästeri, administration m.m. Allt är individanpassat. Det finns extra assistenter som hjälper de som har funktionshinder. Personalen arbetar schemalagt, dag, kväll, natt. Sjuksköterska finns på plats fram till kl Om något akut inträffar nattetid får de åka till sjukhuset. Stora fina lokaler finns också för rehabilitering och terapi. De gör ofta utflykter från centret för olika aktiviteter, exempelvis shopping, cafébesök och bio. De har också ett utbyte med ett liknande center i Barcelona och har bl a varit på semesterresa dit.

7 Boende för ensamlevande Vi besökte en bostadslägenhet, integrerat i ett vanligt hyreshus. Fem rum och kök med två badrum. Det var ganska små rum med våningssängar i tre av dem. De boende har hela tiden personal här och de jobbar i 24 timmars skift. Det vi besökte är alltså för ensamlevande yngre. Här finns också en och annan ensamkommande flykting, därav vårt intresse. Det är bara tjejer som bor i denna lägenhet (pojkar och flickor blandas ej) och det är två tjejer i varje rum. De är mellan 14 och 17 år, och har på något sätt fått problem med sin familj och kan inte fortsätta leva med dem. Det finns olika varianter av detta och en del av de boende kanske bara är provisoriskt åtskilda och man hoppas att familjen ska återförenas. Ungdomarna ska sköta sina egna rum och städa gemensamma utrymmen tre gånger i veckan. På helgen lagar de mat själva och har gemensamma måltider. På veckodagarna finns det en kokerska som lagar mat till dem. Alla kostnader för vistelse och normalt leverne täcks av stiftelsen. De boende har 16 euro i veckopeng, hälften om man är under 14 år. Missköter man sig kan veckopengen dras in helt eller delvis. De tränas i ADL och har strikta regler att följa. De tränas för att integreras i samhället % av de boende når sina uppsatta mål. Gemensamt allrum. Ett av sovrummen. Personalens jour rum och kontor. Kokerskan Mannen på bilden är chef för stiftelsen Federico Ozanam. Kvinnan är personal.

8 La Caridad Nästa besök som vi gjorde var på La Caridad som är ett center för personer med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar, även för hemlösa. Detta är ett projekt och det finns bara 3 sådana här i Europa. Projektet började för 5 deltagare och det föll så väl ut att nu är det 60 deltagare. Dessa personer gick inte till lasarettet så de hade ingen diagnos och ingen visste egentligen att de fanns. Nu får de komma dagtid för att tvätta sig och kläderna, få mat, medicin, behandling och social träning. Allt är frivilligt. De får ADL träning, måla, snickra m m. Alla får en individuell behandlingsplan och allt utgår från att patienten ska ha det så bra som möjligt. Centrat är inrymt i en småskola, vilket vi undrade om föräldrarna hade några klagomål på men det hade de inte. Vi får bl a se en keramisk verkstad där patienterna och barnen har gemensamma aktiviteter. De har även försäljning av keramik via internet. Tavlorna ovan är självporträtt målade av deltagare. Bilden till vänster är en tavla som barn och psykiskt funktionsnedsatta gjort gemensamt.

9 Vyer från Zaragoza En affärsgata Katedralen i Zaragoza Mitt i centrum en utomhusarena helt i sten för konserter

10 Kort sammanfattning av Zaragoza-besök maj 2012 Besöket inleddes med en workshop Utbyte av modeller av sociala tjänster. Sakkunniga och chefer från Institutioner, staden Zaragoza, regeringen i Aragón och andra organisationer som arbetar i sektorn var inbjudna till denna Workshop. Mesta tiden gick till att presentera vår kommun, våra institutioner och vårt arbete. Men vi utbytte också en del erfarenheter om olika handläggnings- och arbetsmetoder. Därefter besöktes följande institutioner NGO Fundación Ramón rey Ardid stiftelse psykiska/mentala funktionshinder. Antalet klienter: 68 på dagcenter, 25 som bor i lägenheter totalt ca 90 i fritidsaktiviteter. Personal: 2 sjuksköterskor (sköter bl a medicinering), 3 psykologer, 2 socialarbetare, assistenter och volontärer (Frankrike och Tyskland). Totalt är det ca 30 personer som jobbar på centret. El Pinar, trädgårdsskötselskola (staden) Aktiviteter: 1. Utbildning designad för utsatta grupper med målet att ge dem möjlighet att hitta arbete i sektorn. 2. Sociala program för utbildning och sysselsättning i lokala enheter. 3. Kompletterande utbildningsinsatser ex: Florist, Utbildning för hantering och spridning av bekämpningsmedel, och andra kurser baserade på efterfrågan. 4. Guidade utbildningsturer. 5. Aktiviteter för elever. 6. Sommarskola för fritidsbarn. 7. Guidade turer i stadsparker. 8. Biologisk återställning av förstörda områden. 9.Donation av plantor Projekt Habil. Edades (funktion, ålder) Ett samarbetsprojekt mellan El Pinar och äldreomsorgen där det går ut på att koppla en funktionshindrad med en äldre och att dessa jobbar i par med varandra för att utföra trädgårdens sysslor. Kursen är ettårig och avslutas med en utsmyckning av ett äldreboende eller ett seniorcenter. Seniorcenter Lain Entralgo (ca 5370 medlemmar). Zaragoza har 31 liknande seniorcenters som är platser för möten och relationsskapande, och syftar till att erbjuda tjänster och verksamheter som är relevanta för de äldres behov och intressen. Öppet Kurser: totalt 52 olika kurser detta år. Fritid: tjänster som syftar till att underlätta för fritidsaktiviteter och vara en stadigvarande plats för vistelse och möten. Utställningar: för att sprida de konstnärliga resultaten. 8 personer jobbar heltid på centret. 40 % av ledarna är volontärer. Stiftelse DFA (Disminuidos Físicos de Aragón) Syftet är att människor med fysiska funktionshinder ska integreras helt i samhället och deras rättigheter ska försvaras. Totalt jobbar 700 i stiftelsen brukare. Verksamheten består av olika boenden, aktiviteter, rehabilitering, fritidsaktiviteter, socialtjänst, dagcenters, och integrationsprogram. Där vi befinner oss, Ett boende- och dagcenter som öppnades Våning 1 har 38 platser för äldre. Våning 2 har plats för 40 personer med fysiska handikapp. Våning 3 innehåller ett dagcenter med 50 deltagare. Våning 4 har en rehabiliteringsavdelning och en primärvård. Totalt ett 40-tal anställda. Tilldelningen av platser går via administrationen. Det offentliga bestämmer vilka som ska betala. Det offentliga har inte råd att betala alla platser så därför blir en del helt privata.

11 Stiftelse Federico Ozanam (ensamlevande barn). Stiftelsen är stor i Zaragoza men har ingen verksamhet på andra ställen. 600 anställda plus volontärer. Omsätter 18 Meuro. Äldreboenden största verksamheten med hälften av personalen. Jobbar med arbetsförmedlingen i olika projekt för att få ut svårplacerade i arbeten. Fritidsaktiviteter med inriktning på utbildning framför allt för sådana som är våldsamma eller har utsatts för våld. Skydd av ensamlevande yngre. Övriga insatser. Det vi besöker: är för ensamlevande yngre år. De har bostäder för barn från 3 års ålder och upp till över myndighetsåldern. Här finns också en och annan ensamkommande flykting, därav vårt intresse. Det är bostäder och två tjejer bor i varje rum i denna lägenhet. De har på något sätt fått problem med sin familj och kan inte fortsätta leva med dem. Det finns olika varianter av denna problematik och en del av de boende kanske bara är provisoriskt åtskiljda och hoppas på en återförening. Lägenheten vi besöker är en vanlig bostadslägenhet ca 130 m2 integrerad i ett vanligt hyreshus. 5 rum och kök och två badrum. Ganska små rum med våningssängar i 3 av rummen. De boende har hela tiden personal här de jobbar i 24 timmars skift. Stiftelse Le Caridad (startade 1898) ca 1200 klienter, 80 anställda oms ca 27 Mkr. Målet är att underlätta fullständig social integrering och utveckling av individer och grupper med svårigheter för sitt fulla deltagande i samhället. De har Daghem, Skola, Dagcenter för hemlösa, Psykogeriatriskt dagcenter, Hemtjänst. Vi besöker dagcentret. Bara 3 liknande projekt i Europa. De flesta har psykiatriska problem år, 60 inskrivna. Öppet :00 måndag-fredag, på lördagar. Program: Individualiserad övervakning, genomförandet av IRP (Individuellt plan för rehabilitering). Medicinsk-psykiatrisk vård, social omsorg, psykologisk vård, arbetsterapi mm. Specialitet Keramisk ateljé. Matsal med frukost, lunch och mellanmål. Aktiviteter som ger positiva upplevelser under fritiden. Program för tillsyn och övervakning i bostäder. Möjlighet till natt- service genom samordning mellan olika centra för omsorg av hemlösa.

12 Reflektioner Förväntansfulla resenärer, men långa resdagar, 2 hela dagar gick till att resa. Förvirrat kring presentationen, engelsk spansk simultantolk som vi inte var förberedda på. Eva ville att vi skulle ta presentationen på engelska vilket vi inte visste, hon gav oss den informationen några minuter innan. Vi hade förberett oss på svenska med tolk hjälp av Teresa. Det gick bra ändå, men det kunde ha blivit proffsigare om vi vetat upplägget innan. Den första känslan vi fick efter vår presentation och två studiebesök var att vi i Avesta kommun presenterade dokumentation och i Zaragoza presenterade bemötande och om händertagande till de människor de jobbar med. Så genom denna lärande resa, kursen i Leksand och med den nöjd kundundersökningen som Ami visade förstår vi hur Avesta kommun behöver bli bättre på att bemöta våra kunder. Här kan vi lära av besöken i Zaragoza. Vi använder för mycket tid på att försöka spara tid och pengar medan man på de enheter vi besökte i Zaragoza verkar ha ett klart focus på människan. Den starkaste känslan vi alla fick var hur bra de var att bemöta alla olika behov och individer. De har även stor kunskap om hur man integrerar människor och hur man når ut med kunskap till dem som behöver det. Fokuserar på att alla har ett lika värde. Samarbetar över generationsgränserna Arbetsglädje, gemenskap, kunskapsutbyte och kärleksfull respekt. Strävar efter meningsfulla sysselsättningar för att bibehålla och även öka kunskaper. Viktigt med hälsa och mental stimulans. Trots att vi inte kunde språket ( spanska) så snappade vi upp mycket genom kroppsspråket.

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun

Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun 2014-01-20 Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun I socialtjänstlagen har man skrivit in att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får

Läs mer

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst Socialtjänstlagen Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst SOCIALSTYRELSEN 2002 Broschyren kan beställas från: Socialstyrelsens kundtjänst, 120 88 Stockholm. Webbutik Fax 08-779 96 67 Artikelnummer

Läs mer

Kvalitet i boende och daglig verksamhet en jämförelse inom LSS

Kvalitet i boende och daglig verksamhet en jämförelse inom LSS Kvalitet i boende och daglig verksamhet en jämförelse inom LSS 2009 12 08 Nätverket LUFSA: Alingsås Falköping Lidköping Lilla Edet Ulricehamn Vårgårda Nätverket är en del av Jämförelseprojektet www.jamforelse.se

Läs mer

Hur vill äldre invandrare ha sin äldreomsorg?

Hur vill äldre invandrare ha sin äldreomsorg? Hur vill äldre invandrare ha sin äldreomsorg? Mirnesa Beganovic Arbetsrapport 17:2014 FoU Centrum för Vård, Omsorg och Socialt arbete Kommunerna i Linköping, Kinda, Mjölby, Motala, Ydre och Åtvidaberg

Läs mer

Mitt framtida boende

Mitt framtida boende FoU-Södertörns Skriftserie nr 103/11 Mitt framtida boende - tankar och funderingar från ungdomar med funktionsnedsättning. Charlotte Fagerstedt Förord Den här rapporten tar sin utgångspunkt i ungdomars

Läs mer

Reserapport från Vietnam oktober 2012

Reserapport från Vietnam oktober 2012 Reserapport från Vietnam oktober 2012 rörande BFA:s och FBB:s fadderbarnsverksamhet för funktionshindrade barn i Thanh Ba, Phu Tho Inledning I samarbete mellan föreningarna För Barnens Bästa (FBB) och

Läs mer

TERAPI SOM ANHÖRIGSTÖD

TERAPI SOM ANHÖRIGSTÖD TERAPI SOM ANHÖRIGSTÖD Fördjupat anhörigstöd - Stöd till anhöriga på Östermalm vars närstående flyttat till vård och omsorgsboende Eva Norman Ingrid Hjalmarson Rapporter/Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖREBYGGANDE HEMBESÖK FÖR ÄLDRE

SLUTRAPPORT FÖREBYGGANDE HEMBESÖK FÖR ÄLDRE SLUTRAPPORT FÖREBYGGANDE HEMBESÖK FÖR ÄLDRE Anneli Malm Projektledare Järfälla december 2009 Diarienummer: 2010-75 SAMMANFATTNING Socialnämnden i Järfälla kommun vill skapa trygghet för de äldre medborgarna.

Läs mer

Vill du ha ett jobb där du ger människor livskvalitet?

Vill du ha ett jobb där du ger människor livskvalitet? Vill du ha ett jobb där du ger människor livskvalitet? Omsorg om äldre och funktionshindrade i Stockholms stad ett arbete fyllt av glädje, ansvar och utvecklingsmöjligheter. Stockholms stad är en av Sveriges

Läs mer

Delaktighet. tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad. Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad. Lättläst

Delaktighet. tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad. Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad. Lättläst Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad Lättläst Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms stad HSO Stockholms stad AnZ dra upplagan

Läs mer

ATT ARBETA MED VÅLD I NÄRA RELATIONER

ATT ARBETA MED VÅLD I NÄRA RELATIONER ATT ARBETA MED VÅLD I NÄRA RELATIONER En beskrivning av och erfarenheter från projektet Freda inom omsorgen om äldre och funktionsnedsatta, Region Gotland Ingrid Hjalmarson Rapporter/Stiftelsen Stockholms

Läs mer

Slutrapport VillGott. Förebyggande hembesök

Slutrapport VillGott. Förebyggande hembesök Omvårdnadsförvaltningen 2011-01-24 SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp 2011-02-11 Slutrapport VillGott Förebyggande hembesök Projektägare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen Solna stad

Läs mer

Arbete eller sysselsättning? Daglig verksamhet för personer med stora funktionsnedsättningar

Arbete eller sysselsättning? Daglig verksamhet för personer med stora funktionsnedsättningar Arbete eller sysselsättning? Daglig verksamhet för personer med stora funktionsnedsättningar 1 Charlotte Fagerstedt FoU Södertörns skriftserie nr 130/14 FoU Södertörn är en forsknings- och utvecklingsenhet

Läs mer

Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson

Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson FoU-Södertörns Skriftserie nr 82/10 Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson Innehållsförteckning Metoder och arbetssätt... 4 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Goda exempel på hälsofrämjande förhållningssätt

Goda exempel på hälsofrämjande förhållningssätt på hälsofrämjande förhållningssätt Med individen i centrum utgår vi från det goda och skapar en känsla av sammanhang. Tillvaron blir begriplig, hanterbar och meningsfull. Inledning Äldreomsorgen i Katrineholms

Läs mer

Reserapport från Vietnam november 2014

Reserapport från Vietnam november 2014 Reserapport från Vietnam november 2014 rörande BFA:s och FBB:s fadderbarnsverksamhet för funktionshindrade barn i Thanh Ba, provinsen Phu Tho Inledning Hösten 2012 genomförde föreningarna För Barnens Bästa

Läs mer

Ingen är bara det du ser

Ingen är bara det du ser Stiftelsen Skåne Stadsmissions årsredovisning 2012 1 Innehåll Nästan som ett hem Nattjouren i Malmö 4 Ingen är bara det du ser Med rätt till lika behandling 6 Äntligen hemma Logi- och stödboende i Lund

Läs mer

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Hemligheter kända av många -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Av : Ve r o n i c a S v e n s k C o p y r i g h t F ö r b u n d e t U n g a R ö r e l s e h i n d r a d e F i n a n

Läs mer

Sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Utvärdering av statsbidrag under åren 2009 2011 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

NPF-Huset. förstudie. Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset. av Fredrik och Michelle Nanneson.

NPF-Huset. förstudie. Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset. av Fredrik och Michelle Nanneson. NPF-Huset förstudie Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset av Fredrik och Michelle Nanneson en rapport från NPF-Huset Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Rehabiliterande förhållningssätt - Utbildning till rehabcoach

Rehabiliterande förhållningssätt - Utbildning till rehabcoach Rehabiliterande förhållningssätt - Utbildning till rehabcoach Utbildningsprojekt Hösten 2012 Projektredovisning Anna Hassel Arbetsterapeut/Projektledare Beställare Sociala sektorn, Borlänge kommun Projektansvarig

Läs mer

Alla har rätt till ett bra liv. Verksamhetsberättelse 2012

Alla har rätt till ett bra liv. Verksamhetsberättelse 2012 Alla har rätt till ett bra liv Verksamhetsberättelse 2012 Innehåll 1 Kort om Humana 2 VD-ord 4 Humana i samhället 6 Kvalitet 7 Humana i siffror 8 Affärsområde: Personlig assistans 12 Affärsområde: Äldreomsorg

Läs mer

JAG ÄR INTE MOGEN FÖR DET ÄNNU En kvalitativ intervjustudie om äldres tankar kring att vara äldre och att flytta till äldreboende

JAG ÄR INTE MOGEN FÖR DET ÄNNU En kvalitativ intervjustudie om äldres tankar kring att vara äldre och att flytta till äldreboende Utbildningsprogram för sjuksköterskor Kurs VO453C VT 2009 Examensarbete, 15 hp JAG ÄR INTE MOGEN FÖR DET ÄNNU En kvalitativ intervjustudie om äldres tankar kring att vara äldre och att flytta till äldreboende

Läs mer

Stockolms Stadsmission Telefon 08-78 78 600 Fax 08-78 78 634 Plusgiro 90 03 51-8 info@stadsmissionen.se Organisationsnummer 802003-1954

Stockolms Stadsmission Telefon 08-78 78 600 Fax 08-78 78 634 Plusgiro 90 03 51-8 info@stadsmissionen.se Organisationsnummer 802003-1954 Stockolms Stadsmission Telefon 08-78 78 600 Fax 08-78 78 634 Plusgiro 90 03 51-8 info@stadsmissionen.se Organisationsnummer 802003-1954 Produktion:Goodybag, Garbergs, Bilbao. Fotograf: Björn Rasmussen

Läs mer

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller:

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: Hej! November 2004 Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: AMC-nytt Info från Ulf Larsson angående Ågrenskadagarna Inbjudan och program till Ågrenska v 10, 2005 Sällsynta Diagnosers

Läs mer

DEMENS Ett tillstånd som oroar många men det finns hjälp att få Sid 4-5 ÄLDREOMSORG. Framtidens SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

DEMENS Ett tillstånd som oroar många men det finns hjälp att få Sid 4-5 ÄLDREOMSORG. Framtidens SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Framtidens ÄLDREOMSORG SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Vad innebär det i praktiken? ETT GEMENSAMT FLÖDE GYNNAR ALLA Om samverkan mellan kommun och landsting LÄRANDE ORGANISATION Därför gynnas vård och omsorg

Läs mer