Zaragoza Läranderesa maj 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Zaragoza Läranderesa 14-18 maj 2012"

Transkript

1 Zaragoza Läranderesa maj 2012 Finansierat av ESF-projektet 100 procent stolt och kompetent Deltagare på resan till Spanien: Kristina Myrzell processledare Anna-Lena Johansson processledare Eva Andersson processledare Bo Eriksson ekonom Barbro Winter sjuksköterska Lena Johansson vårdförbundet Teresa Bretones Montero tolk Eva Pettersson kommunal Måndag 14 maj startade vår resa. Här sitter vi förväntansfulla på Arlanda och väntar på att få checka in. Syftet med vår resa till Zaragoza var ett utbyte av kunskaper, metoder och modeller för vård av och stöd för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Innan vi åkte förberedde vi oss med olika presentationer av vår egen verksamhet. Vi visste inte riktigt vad som skulle hända och hur väl syftet kunde uppfyllas. Det vi visste var att vi skulle presentera vårat material inför cirka 40 deltagare. Vår kontaktguide Eva Bunbury hade organiserat alla de olika studiebesök vi var på. Hon mötte oss varje morgon på hotellet och där fanns även 3 taxibilar som stod till vårt förfogande. Vi hade 3 hela dagar till studiebesök. Vi besökte många olika ställen och när torsdag eftermiddag kom var våra sinnen fyllda av intryck. Teresa till vänster på bilden var vår tolk under hela resan Eva var vår kontaktguide

2 Tisdag 15 maj Vår guide Eva hämtade oss på hotellet för en promenad ca 10 min till Centro Joaquin Roncal där vi skulle ha informationsutbyte med ca 40 st bl.a. politiker, tjänstemän, fackliga företrädare och sjuksköterskor. Vi genomförde vår presentation/bildspel på svenska vilket blev lite konstigt för Eva hade ordnat med engelsk-spansk simultantolk. Bosse och Kristina hade dock sina presentationer på engelska. Bo Eriksson presenterade syftet med projektet och Avesta kommuns organisation. Kristina Myrzell presenterade verksamhets/ genomförandeplaner Anna-Lena Johansson presenterade boendeformer/lss och hjälpmedel Eva Pettersson presenterade kommunals organisation Barbro Winter presenterade sjuksköterskeorganisationen Lena Johansson presenterade vårdförbudet Eva Andersson presenterade lagar och insatser

3 NGO Foundation Ramon Rey Ardid Efter presentationerna gjorde vi vårt första studiebesök på NGO Foundation Ramon Rey Ardid där man arbetar med dagvård för psykiskt funktionsnedsatta. Först blev vi bjudna på en kopp kaffe i en bar bredvid centret. Vi fick träffa Sara, en mycket trevlig sjuksköterska, som arbetar på centret. Sjuksköterskeutbildningen är på 4 år och vidareutbildningen till specialistsjuksköterska är på 2 år. De fyra första åren kostar euro. Centrats huvudsakliga uppgift är sysselsättning, utslussning och integrering i samhället för deras kunder. Det är viktigt att kunden trivs och har sysselsättning för bra rehabilitering. De som blir bättre slussas ut i samhället men det finns även kroniker som inte klarar det utan blir kvar här. Vissa av patienterna sköter sin ekonomi själv och vissa har god man. Då är det en domare som utser vem det blir men familjer kan föreslå någon. För att öka kännedom och kunskap om psykisk sjukdom görs preventiva kampanjer. Bl a görs en informationssatsning för eleverna i högstadiet. En av sjuksköterskorna berättar om psykisk ohälsa, droger och sjukdomar enligt ett program på tre veckor. De får låna skolans sportanläggning för detta ändamål och det är även på gång vissa andra aktiviteter gemensamt genom skolan.

4 El Pinar Andra dagen började med ett besök på El Pinar, en trädgårdsskola för personer med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar, som har målsättningen att integrera dessa i samhället. Eleverna följer en klass och går olika kurser. Skolan jobbar också nära andra samhällsorganisationer med målsättningen att eleverna, med hjälp av sina kunskaper i trädgårdens arbetsuppgifter, ska kunna slussas ut i samhället. Allt går efter personens välbefinnande. Eleverna på skolan var mycket stolta över sin trädgårdsodling och de berättade kort om de olika platserna i trädgården. De har gjort en miniatyr över trädgården som vi först fick se. Sedan visade var och en sitt ansvarsområde med stolthet.

5 Lain Entralgo Efter besöket på El Pinar bar det av till ett seniorcenter Lain Entralgo där det finns platser för 5000 äldre det är ett center som har öppet dagtid och äldre som bor hemma kan var här för sysselsättning dagtid. De får ta sig dit själva och måste kunna sköta sig själv för omvårdnad ingår inte. När vi kom till centret möttes vi av denna bild; Två äldre herrar sitter i trädgården och tränar benen, en annan sitter och vevar en stor skiva för att öva rörligheten. På seniorcentrat finns mycket aktiviteter för de gamla, datakurser, sykurser, målarkurser, träkurser. Det finns även kurser i qi-gong, yoga, dans m m. Lokal fanns för samvaro, biljardspel och domino m m. Det finns många lokaler speciellt anpassade för aktiviteterna. En kafeteria med kaffe, öl, vin och lunch till reducerat pris finns. Allt utgår från de äldres önskan och välbefinnande, och personalen arbetar med hjärtat. Seniorcentret har också ett samarbetsprojekt med trädgårdsskolan El Pinar. En funktionsnedsatt elev från skolan jobbar tillsammans med en äldre som ett par (mentor-elev) för att skapa en blomstrande trädgård på seniorcentret. Totalt jobbar 12 stycken par tillsammans för att smycka seniorcentret. Det kan också ses som ett examensarbete och avslutning på kursen för eleverna på El Pinar.

6 DFA Foundation Torsdag 17/5 Vårt första besök var till Äldrecentrum DFA Foundation. De har både boende och dagcenter. Dagcentret hjälper folk att komma in i samhället igen. Det finns 38 platser för äldre, 40 för fysiskt funktionsnedsatta 50 platser på dagcenter. De är både privata och kommunplatser. De som bor här betalar 80 % av inkomsten i avgift. Läkare och sjuksköterska finns här dagtid. Sjuksköterskan hanterar all medicinering. De konsulterar specialister vid behov. De har eget tvätteri och tvättar även åt andra center. De lagar mat för distribution till behövande i samhället. De flesta som jobbar här har själva något slags funktionshinder: skelettskador, hörselskador, dvärgväxt m.m. De jobbar med städ, vaktmästeri, administration m.m. Allt är individanpassat. Det finns extra assistenter som hjälper de som har funktionshinder. Personalen arbetar schemalagt, dag, kväll, natt. Sjuksköterska finns på plats fram till kl Om något akut inträffar nattetid får de åka till sjukhuset. Stora fina lokaler finns också för rehabilitering och terapi. De gör ofta utflykter från centret för olika aktiviteter, exempelvis shopping, cafébesök och bio. De har också ett utbyte med ett liknande center i Barcelona och har bl a varit på semesterresa dit.

7 Boende för ensamlevande Vi besökte en bostadslägenhet, integrerat i ett vanligt hyreshus. Fem rum och kök med två badrum. Det var ganska små rum med våningssängar i tre av dem. De boende har hela tiden personal här och de jobbar i 24 timmars skift. Det vi besökte är alltså för ensamlevande yngre. Här finns också en och annan ensamkommande flykting, därav vårt intresse. Det är bara tjejer som bor i denna lägenhet (pojkar och flickor blandas ej) och det är två tjejer i varje rum. De är mellan 14 och 17 år, och har på något sätt fått problem med sin familj och kan inte fortsätta leva med dem. Det finns olika varianter av detta och en del av de boende kanske bara är provisoriskt åtskilda och man hoppas att familjen ska återförenas. Ungdomarna ska sköta sina egna rum och städa gemensamma utrymmen tre gånger i veckan. På helgen lagar de mat själva och har gemensamma måltider. På veckodagarna finns det en kokerska som lagar mat till dem. Alla kostnader för vistelse och normalt leverne täcks av stiftelsen. De boende har 16 euro i veckopeng, hälften om man är under 14 år. Missköter man sig kan veckopengen dras in helt eller delvis. De tränas i ADL och har strikta regler att följa. De tränas för att integreras i samhället % av de boende når sina uppsatta mål. Gemensamt allrum. Ett av sovrummen. Personalens jour rum och kontor. Kokerskan Mannen på bilden är chef för stiftelsen Federico Ozanam. Kvinnan är personal.

8 La Caridad Nästa besök som vi gjorde var på La Caridad som är ett center för personer med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar, även för hemlösa. Detta är ett projekt och det finns bara 3 sådana här i Europa. Projektet började för 5 deltagare och det föll så väl ut att nu är det 60 deltagare. Dessa personer gick inte till lasarettet så de hade ingen diagnos och ingen visste egentligen att de fanns. Nu får de komma dagtid för att tvätta sig och kläderna, få mat, medicin, behandling och social träning. Allt är frivilligt. De får ADL träning, måla, snickra m m. Alla får en individuell behandlingsplan och allt utgår från att patienten ska ha det så bra som möjligt. Centrat är inrymt i en småskola, vilket vi undrade om föräldrarna hade några klagomål på men det hade de inte. Vi får bl a se en keramisk verkstad där patienterna och barnen har gemensamma aktiviteter. De har även försäljning av keramik via internet. Tavlorna ovan är självporträtt målade av deltagare. Bilden till vänster är en tavla som barn och psykiskt funktionsnedsatta gjort gemensamt.

9 Vyer från Zaragoza En affärsgata Katedralen i Zaragoza Mitt i centrum en utomhusarena helt i sten för konserter

10 Kort sammanfattning av Zaragoza-besök maj 2012 Besöket inleddes med en workshop Utbyte av modeller av sociala tjänster. Sakkunniga och chefer från Institutioner, staden Zaragoza, regeringen i Aragón och andra organisationer som arbetar i sektorn var inbjudna till denna Workshop. Mesta tiden gick till att presentera vår kommun, våra institutioner och vårt arbete. Men vi utbytte också en del erfarenheter om olika handläggnings- och arbetsmetoder. Därefter besöktes följande institutioner NGO Fundación Ramón rey Ardid stiftelse psykiska/mentala funktionshinder. Antalet klienter: 68 på dagcenter, 25 som bor i lägenheter totalt ca 90 i fritidsaktiviteter. Personal: 2 sjuksköterskor (sköter bl a medicinering), 3 psykologer, 2 socialarbetare, assistenter och volontärer (Frankrike och Tyskland). Totalt är det ca 30 personer som jobbar på centret. El Pinar, trädgårdsskötselskola (staden) Aktiviteter: 1. Utbildning designad för utsatta grupper med målet att ge dem möjlighet att hitta arbete i sektorn. 2. Sociala program för utbildning och sysselsättning i lokala enheter. 3. Kompletterande utbildningsinsatser ex: Florist, Utbildning för hantering och spridning av bekämpningsmedel, och andra kurser baserade på efterfrågan. 4. Guidade utbildningsturer. 5. Aktiviteter för elever. 6. Sommarskola för fritidsbarn. 7. Guidade turer i stadsparker. 8. Biologisk återställning av förstörda områden. 9.Donation av plantor Projekt Habil. Edades (funktion, ålder) Ett samarbetsprojekt mellan El Pinar och äldreomsorgen där det går ut på att koppla en funktionshindrad med en äldre och att dessa jobbar i par med varandra för att utföra trädgårdens sysslor. Kursen är ettårig och avslutas med en utsmyckning av ett äldreboende eller ett seniorcenter. Seniorcenter Lain Entralgo (ca 5370 medlemmar). Zaragoza har 31 liknande seniorcenters som är platser för möten och relationsskapande, och syftar till att erbjuda tjänster och verksamheter som är relevanta för de äldres behov och intressen. Öppet Kurser: totalt 52 olika kurser detta år. Fritid: tjänster som syftar till att underlätta för fritidsaktiviteter och vara en stadigvarande plats för vistelse och möten. Utställningar: för att sprida de konstnärliga resultaten. 8 personer jobbar heltid på centret. 40 % av ledarna är volontärer. Stiftelse DFA (Disminuidos Físicos de Aragón) Syftet är att människor med fysiska funktionshinder ska integreras helt i samhället och deras rättigheter ska försvaras. Totalt jobbar 700 i stiftelsen brukare. Verksamheten består av olika boenden, aktiviteter, rehabilitering, fritidsaktiviteter, socialtjänst, dagcenters, och integrationsprogram. Där vi befinner oss, Ett boende- och dagcenter som öppnades Våning 1 har 38 platser för äldre. Våning 2 har plats för 40 personer med fysiska handikapp. Våning 3 innehåller ett dagcenter med 50 deltagare. Våning 4 har en rehabiliteringsavdelning och en primärvård. Totalt ett 40-tal anställda. Tilldelningen av platser går via administrationen. Det offentliga bestämmer vilka som ska betala. Det offentliga har inte råd att betala alla platser så därför blir en del helt privata.

11 Stiftelse Federico Ozanam (ensamlevande barn). Stiftelsen är stor i Zaragoza men har ingen verksamhet på andra ställen. 600 anställda plus volontärer. Omsätter 18 Meuro. Äldreboenden största verksamheten med hälften av personalen. Jobbar med arbetsförmedlingen i olika projekt för att få ut svårplacerade i arbeten. Fritidsaktiviteter med inriktning på utbildning framför allt för sådana som är våldsamma eller har utsatts för våld. Skydd av ensamlevande yngre. Övriga insatser. Det vi besöker: är för ensamlevande yngre år. De har bostäder för barn från 3 års ålder och upp till över myndighetsåldern. Här finns också en och annan ensamkommande flykting, därav vårt intresse. Det är bostäder och två tjejer bor i varje rum i denna lägenhet. De har på något sätt fått problem med sin familj och kan inte fortsätta leva med dem. Det finns olika varianter av denna problematik och en del av de boende kanske bara är provisoriskt åtskiljda och hoppas på en återförening. Lägenheten vi besöker är en vanlig bostadslägenhet ca 130 m2 integrerad i ett vanligt hyreshus. 5 rum och kök och två badrum. Ganska små rum med våningssängar i 3 av rummen. De boende har hela tiden personal här de jobbar i 24 timmars skift. Stiftelse Le Caridad (startade 1898) ca 1200 klienter, 80 anställda oms ca 27 Mkr. Målet är att underlätta fullständig social integrering och utveckling av individer och grupper med svårigheter för sitt fulla deltagande i samhället. De har Daghem, Skola, Dagcenter för hemlösa, Psykogeriatriskt dagcenter, Hemtjänst. Vi besöker dagcentret. Bara 3 liknande projekt i Europa. De flesta har psykiatriska problem år, 60 inskrivna. Öppet :00 måndag-fredag, på lördagar. Program: Individualiserad övervakning, genomförandet av IRP (Individuellt plan för rehabilitering). Medicinsk-psykiatrisk vård, social omsorg, psykologisk vård, arbetsterapi mm. Specialitet Keramisk ateljé. Matsal med frukost, lunch och mellanmål. Aktiviteter som ger positiva upplevelser under fritiden. Program för tillsyn och övervakning i bostäder. Möjlighet till natt- service genom samordning mellan olika centra för omsorg av hemlösa.

12 Reflektioner Förväntansfulla resenärer, men långa resdagar, 2 hela dagar gick till att resa. Förvirrat kring presentationen, engelsk spansk simultantolk som vi inte var förberedda på. Eva ville att vi skulle ta presentationen på engelska vilket vi inte visste, hon gav oss den informationen några minuter innan. Vi hade förberett oss på svenska med tolk hjälp av Teresa. Det gick bra ändå, men det kunde ha blivit proffsigare om vi vetat upplägget innan. Den första känslan vi fick efter vår presentation och två studiebesök var att vi i Avesta kommun presenterade dokumentation och i Zaragoza presenterade bemötande och om händertagande till de människor de jobbar med. Så genom denna lärande resa, kursen i Leksand och med den nöjd kundundersökningen som Ami visade förstår vi hur Avesta kommun behöver bli bättre på att bemöta våra kunder. Här kan vi lära av besöken i Zaragoza. Vi använder för mycket tid på att försöka spara tid och pengar medan man på de enheter vi besökte i Zaragoza verkar ha ett klart focus på människan. Den starkaste känslan vi alla fick var hur bra de var att bemöta alla olika behov och individer. De har även stor kunskap om hur man integrerar människor och hur man når ut med kunskap till dem som behöver det. Fokuserar på att alla har ett lika värde. Samarbetar över generationsgränserna Arbetsglädje, gemenskap, kunskapsutbyte och kärleksfull respekt. Strävar efter meningsfulla sysselsättningar för att bibehålla och även öka kunskaper. Viktigt med hälsa och mental stimulans. Trots att vi inte kunde språket ( spanska) så snappade vi upp mycket genom kroppsspråket.

Zaragoza Läranderesa 24-28 september 2012

Zaragoza Läranderesa 24-28 september 2012 Zaragoza Läranderesa 24-28 september 2012 Finansierat av ESF-projektet 100 procent stolt och kompetent Så var det dags för nästa grupp att åka till Zaragoza. Syftet med denna resa är att få se samma saker

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98 Välkommen Varvet är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. Här bor både killar som väntar på svar angående uppehållstillstånd och killar som fått permanent uppehållstillstånd. På boendet bor killar

Läs mer

Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun

Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun Välkommen till Korttidsenheten Vi önskar dig och dina närstående välkomna till korttidsenheten på Lillgården. Här möter du personal som har

Läs mer

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Storören, korttidsplats och rehabilitering Uppdaterad 2011-04-08 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Hemtjänst Vem kan få hemtjänst? Funktionsnedsättning eller sjukdom kan göra att du behöver stöd och omsorg från andra för att leva ett bra liv i vardagen. Då kan du få

Läs mer

Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Avgifter för äldre- och handikappomsorg Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando är beläget i Puerto de la Cruz, Teneriffa, på Kanarieöarna i Spanien. Centret är ett väletablerat

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

Hovslund vårdbostad och hemvård

Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Är jag redo för arbete?

Är jag redo för arbete? Är jag redo för arbete? En guide som skapats inom programmet Step by Step- ett ungdoms initiativ under Ung och Aktiv i Europa programmet Januari- September 2013 Vad innebär det att praktisera Jag lär mig

Läs mer

Gruppboende och serviceboende

Gruppboende och serviceboende omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppboende och serviceboende Vem kan få gruppboende eller serviceboende? Personer med psykisk funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppboende eller serviceboende. Omvårdnad

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Piren. Hjo kommuns korttidsavdelning

Piren. Hjo kommuns korttidsavdelning Piren Hjo kommuns korttidsavdelning Lite fakta om Piren Piren ligger på andra våning i samma byggnad som Sjöryds äldreboende med närhet till Stadsparken och Vättern. Du ansöker hos biståndshandläggaren

Läs mer

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning Stöd till dig som har en funktionsnedsättning norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Stöd för ett självständigt liv Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att vissa delar av livet är svåra

Läs mer

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Välkommen till. Vårlöken. Solvägen 35. Vård- och omsorgsboende

Välkommen till. Vårlöken. Solvägen 35. Vård- och omsorgsboende Välkommen till Vårlöken Solvägen 35 Vård- och omsorgsboende Lägenhet på Vårlöken Vårlöken ligger i Eslöv i närheten av Trollsjöparken, Solhällans vårdoch omsorgsboende och Tåbelunds vårdcentral. Busshållsplats

Läs mer

I samverkan korsar vi gränser och bygger broar. Ann Tjernberg och Ing-Marie Wieselgren Nationell psykiatrisamordning

I samverkan korsar vi gränser och bygger broar. Ann Tjernberg och Ing-Marie Wieselgren Nationell psykiatrisamordning I samverkan korsar vi gränser och bygger broar Ann Tjernberg och Ing-Marie Wieselgren Nationell psykiatrisamordning VISION Ett bra liv Lika vård och omsorg Kunskapsbaserade metoder Anpassat samhälle Rehabiliteringsfrämjande

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Vård och omsorgsboende. Information till dig som snart ska flytta in

Vård och omsorgsboende. Information till dig som snart ska flytta in Vård och omsorgsboende Information till dig som snart ska flytta in 1 Ett meningsfullt liv i Luleå Av olika skäl är det nu dags för dig att förändra din tillvaro och flytta till ett vård- och omsorgsboende.

Läs mer

byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst

byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst Målprogram för handikappnämnden i Karlskrona Det här vill handikappnämnden och så här ska vi arbeta

Läs mer

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Toftaängen Detta är Fyrklövern! På Fyrklövern finns 16 platser avsedda för korttidsvård såsom rehabilitering, växelvård

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Ädelreformen Upprinnelsen till ädelreformen Kritik mot opersonliga långvårdssjukhus, sjukhem och ålderdomshem Klinikfärdiga

Läs mer

för äldre i Karlskrona

för äldre i Karlskrona Anhörigstöd för äldre i Karlskrona Design och layout Marie-Louise Bescher Denna broschyr är framtagen av äldreförvaltningen 2010-09-14. Tryckeri: Karlskrona kommun, Psilander Grafiska Denna broschyr ger

Läs mer

Vård- och omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Vård- och omsorgsboende Vem kan få vård- och omsorgsboende? När dina behov av vård och omsorg blir så stora att du inte längre kan bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Att bo i en LSS-bostad. Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där

Att bo i en LSS-bostad. Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där Att bo i en LSS-bostad Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där Vad är en LSS-Bostad? Här får du information om vad en LSS-bostad är och hur det kan fungera att bo där.

Läs mer

Välkommen till. Trollsjögården. Remmarlövsvägen 21. Vård- och omsorgsboende

Välkommen till. Trollsjögården. Remmarlövsvägen 21. Vård- och omsorgsboende Välkommen till Trollsjögården Remmarlövsvägen 21 Vård- och omsorgsboende Lägenhet på Trollsjögården Trollsjögården ligger i ett naturskönt område nära Trollsjön. Lägenheterna är fördelade på två våningar

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

60 lägenheter Plan 2 2 bgr för personer med demensdiagnos á 9 lägenheter 1 bgr s.k. omvårdnadsboende 9 lägenheter

60 lägenheter Plan 2 2 bgr för personer med demensdiagnos á 9 lägenheter 1 bgr s.k. omvårdnadsboende 9 lägenheter Ljungbackens vård- och omsorgsboende Särskilt boende för äldre över 65 år 60 lägenheter Plan 2 2 bgr för personer med demensdiagnos á 9 lägenheter 1 bgr s.k. omvårdnadsboende 9 lägenheter Plan 3 3 bgr

Läs mer

En läranderesa till Vittoria/Sicilien oktober-12. Finansierat av ESF- projektet 100 procent stolt och kompetent.

En läranderesa till Vittoria/Sicilien oktober-12. Finansierat av ESF- projektet 100 procent stolt och kompetent. En läranderesa till Vittoria/Sicilien oktober-12 Finansierat av ESF- projektet 100 procent stolt och kompetent. Resan gick till äldreboendet Casa di Riposo Evangelica Valdese i Vittoria och vi besökte

Läs mer

SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011

SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011 SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011 Tidsperiod 27 30 juli 2011 Samhällen som deltagit: Candelaria, El Morro Mazatan, Cozoaltepec, Puerto Escondido y Zipolite Deltagarantal: 20 barn och ungdomar med

Läs mer

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Skärlundagatan 8! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20 Jurslavägen 31 2014-08-20 Att bo på Jurslavägen 31 Äldreboendet Jurslavägen 31 ligger i ett fint och lugnt område som heter Jursla och ligger utanför Norrköping. Huset ligger i markplan vilket gör det

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Varför tjänstedeklarationer? Vi vill förtydliga vad våra olika tjänster innebär och vad du kan förvänta dig av oss. Vi beskriver också vilka förväntningar vi har på dig. Vårt mål är att din insats ska

Läs mer

Välkommen till. Solhällan. Solvägen 37. Vård- och omsorgsboende

Välkommen till. Solhällan. Solvägen 37. Vård- och omsorgsboende Välkommen till Solhällan Solvägen 37 Vård- och omsorgsboende Lägenhet på Solhällan På Solhällan finns 48 lägenheter fördelat på fyra olika enheter. Hälften av lägenheterna ligger i markplan och andra hälften

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Välkommen. till korttidsplats på Glimten

Välkommen. till korttidsplats på Glimten Välkommen till korttidsplats på Glimten Broschyren innehåller information, telefonnummer och praktiska upplysningar till dig som har fått korttidsplats på Glimten. Glimten är beläget på Östergården, våning

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun

Solgårdens korttidsvistelse. Enköpings kommun Solgårdens korttidsvistelse Enköpings kommun Välkommen till Solgården Solgårdens korttidsvistelse är ett tillfälligt kommunalt boende. Vi tar hänsyn till vad just du behöver i form av hjälp och stöd, och

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Kvalitetsindex Röingegården 2017

Kvalitetsindex Röingegården 2017 Kvalitetsindex Röingegården 2017 Bakgrund Period: 2016-05-03-2017-05-03 Antal intervjuer: 23 Medelbetyg för samtliga frågor (av 10 möjliga): 8.5 Antal bortfall: 11 Nedan redovisas medelbetyg på respektive

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen JiL Socialstyrelsen BESLUT 2012-10-23 Dnr 9.1-46133/2012 1(6) T/RegionalatillsynsenhetenSydöst/Sek3 StefanRoman, Stefan.Romangsocialstyrelsen.se 4:e våningen i Jönköping AB Barnarpsgatan 36 553 16 Jönköping

Läs mer

Genomförandeplan. Min vilja

Genomförandeplan. Min vilja Genomförandeplan Min vilja 1 LSS LSS ska stödja personer med funktionsnedsättning att leva som andra. LSS ger rätt till stöd och service till personer med stora funktionsnedsättningar. Personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Gruppbostad i Håbo kommun

Gruppbostad i Håbo kommun Gruppbostad i Håbo kommun Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet och skyldigheter som gäller

Läs mer

Information till boende. för psykiatrisk vård med kvalitet

Information till boende. för psykiatrisk vård med kvalitet Information till boende för psykiatrisk vård med kvalitet Verksamheten utgår från klienterna och vi arbetar efter en helhetssyn på vård och rehabilitering Välkommen till Mjörnviksholm Vi hälsar dig välkommen

Läs mer

Att arbeta på avdelningen Stöd och service

Att arbeta på avdelningen Stöd och service Att arbeta på avdelningen Stöd och service På avdelningen Stöd och service arbetar vi med att hjälpa personer med funktionsnedsättningar. En funktionsnedsättning är när en person på grund av en skada eller

Läs mer

Huvudman Magelungen utveckling AB

Huvudman Magelungen utveckling AB T2_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Eva Stoor Karlberg eva.stoor-karlberg@socialstyrelsen.se 2012-04-16 Dnr 9.1-375/2012 1(6) Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 STOCKHOLM Huvudman Magelungen

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-06-16 Dnr 8.4.2-8944/2014-3 1(5) Avdelning nord Gudrun Kågström Lindberg Gudrun.Kagstrom-Lindberggivo.se Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Ärendet Tillsyn av

Läs mer

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Granskningsrapport Brukarrevision Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Örgryte-Härlanda SDF 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämnden Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin I slutrapporten Den framtida socialpsykiatrin 1

Läs mer

Älvgården. Information till den enskilde och anhöriga

Älvgården. Information till den enskilde och anhöriga Älvgården särskilt boende Information till den enskilde och anhöriga Varmt välkommen till Älvgården I denna broschyr har vi samlat information till dig som flyttar till oss samt till dina anhöriga. Tveka

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun När du behöver hjälp När du behöver hjälp eller stöd vänder du dig till den behovsbedömare som ansvarar för det område där du bor. För det mesta gör behovsbedömaren

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. psykiatrisk dagavdelning. Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX Mariehamn, Telefon E-post

VÄLKOMMEN TILL. psykiatrisk dagavdelning. Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX Mariehamn, Telefon E-post VÄLKOMMEN TILL psykiatrisk dagavdelning PB 1055, AX-22111 Mariehamn, Telefon +358 18 5355 E-post info@ahs.ax www.ahs.ax Februari 2016 Psykiatriska dagavdelningen vänder sig till patienter som har behov

Läs mer

Piteå s vänort Grindavik Island

Piteå s vänort Grindavik Island Piteå s vänort Grindavik Island Januari 2013 Gunilla Granqvist och Maud Nordwall Blå Lagunen Grindavik är en kommun med 2 800 innevånare, vilket innebär god socialkontroll men också en grannlag uppgift

Läs mer

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun falun.se/omvårdnadsförvaltningen Trygghet Inflytande Gott bemötande Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun Innehåll Anvisning av lägenhet...5 Att ansöka om och få lägenhet...4 Att bo i vård- och

Läs mer

Samuelsbergs korttidsboende

Samuelsbergs korttidsboende Samuelsbergs korttidsboende Samuelsbergs korttidsboende Vi önskar dig välkommen till ditt tillfälliga boende i form av växelvård eller korttidsboende. Vår förhoppning är att du ska trivas här tillsammans

Läs mer

Kommunens Rehabiliteringsavdelning

Kommunens Rehabiliteringsavdelning Kommunens Rehabiliteringsavdelning (KRA) KOMMUNENS REHABILITERINGSAVDELNING (KRA) Vård och omsorg Välkommen till KRA rehabilitering och vardagsträning Du har av din biståndshandläggare blivit beviljad

Läs mer

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011 Reserapport Namibia Johanna, ssk, ht 2011 1. Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet i Linköping. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till University of

Läs mer

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner Vård- och omsorgsförvaltningen 2 Bemötande På Trögdshemmet arbetar vi utifrån vård- och omsorgsförvaltningens värdegrund Rätt stöd till ett självständigt

Läs mer

Planering inom Socialförvaltningen i händelse av pandemi

Planering inom Socialförvaltningen i händelse av pandemi 2006-09-29 reviderad 2008-11-27 Planering inom Socialförvaltningen i händelse av pandemi Bakgrund Influensa är en virusorsakad sjukdom och som sprids mellan människor och där man varje år har en mer eller

Läs mer

Checklista för genomförandeplan SoL

Checklista för genomförandeplan SoL Checklista för genomförandeplan SoL Sektor vård och omsorgs grundläggande värde Vår verksamhet ska kännetecknas av ett gemensamt förhållningssätt som grundar sig på: Trygghet Ansvarskänsla Respektfullt

Läs mer

ITALIEN Reggio Emilia

ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin OP2A ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin op2a Jag har varit i 3 Italien i veckor och haft praktik och det har varit jätte bra! Jag skulle rekommendera alla elever som får möjligheten att åka

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

Gruppbostad och servicebostad

Gruppbostad och servicebostad omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppbostad och servicebostad Vem kan få gruppbostad eller servicebostad? Personer med funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppbostad eller servicebostad. För att få

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Solgården vårdbostad och hemvård

Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård i Gemla Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse

Trygg Hemma. Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma Teamet som ger dig en trygg och fungerande tillvaro efter din sjukhusvistelse Trygg Hemma teamet Teamet ska ge dig förutsättningar att så långt det är möjligt få komma tillbaka till din invanda

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade lättläst Introduktion LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BERGS

VÄLKOMMEN TILL BERGS VÄLKOMMEN TILL BERGS VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ BERGS Bergs tillhör Melleruds kommun och ligger ca 10 min gångväg från Melleruds centrum, bredvid järnvägsstationen. För närvarande finns 16 korttidsplatser på

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Tillsyn enl. 26 LSS, gruppbostad Fuxen

Tillsyn enl. 26 LSS, gruppbostad Fuxen 1(7) Ulla Eriksson 0155-26 40 73 Vuxennämnden i Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enl. 26 LSS, gruppbostad Fuxen BESLUT Länsstyrelsen riktar kritik mot Vuxennämnden i Eskilstuna kommun då nämnden

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 VÄLKOMMEN TILL VÅRDAVDELNING 083-084 Vi är en ortopedkirurgisk avdelning för främst akuta skador och sjukdomar i skelett, muskler, ledband

Läs mer

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen.

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. VÄLKOMMEN Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. Så här fungerar det för ett barn att bo på Oasen Socialtjänsten har bestämt att du ska bo på Oasen under en viss tid.

Läs mer

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Jag var i Italien i nästan 3 veckor, i en stad som heter Reggio Emilia som ligger i Norra Italien. Jag bodde hos Francesca och hennes familj som bor i en liten stad som

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Inledning Nattpatrullen består i nuläget av 12 anställda. Det åtgår 10,4 årsarbetare för att täcka 50 timmar per natt sju dagar i veckan samt arbetsplatsträff

Läs mer

UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD

UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD info@solplacering.se 060-61 55 00 BRUKSGÅRDEN KVINNOBEHANDLING Välkommen till Bruksgården HVB kvinnobehandling! Bruksgården HVB ligger beläget i Norrlands huvudstad

Läs mer

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Vi tar uppdraget på allvar Hemtjänsten i Mörbylånga kommun har till uppgift att se till att du kan bo kvar hemma så länge som möjligt och känna dig trygg i ditt hem.

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

neurologiska rehabliteringskliniken stora sköndal om ms och parkinson

neurologiska rehabliteringskliniken stora sköndal om ms och parkinson neurologiska rehabliteringskliniken stora sköndal om ms och parkinson Om oss Neurologiska rehabiliteringkliniken är en del av stiftelsen Stora Sköndal som ligger en mil söder om Stockholm city. Kliniken

Läs mer