Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Varpu Mäntylä-Ek vme Juristen AB Fabriksgatan Boden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Varpu Mäntylä-Ek vme Juristen AB Fabriksgatan 6 961 31 Boden"

Transkript

1 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I STOCKHOLM UM Migrationsdomstolen Meddelad i Enhet 28 Stockholm Sida l (7) KLAGANDE 1. Emi Kassahun, Arsoniy Yosife, c/o Fitsum Dawit Odens Väg 9,7 tr Norsborg Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Varpu Mäntylä-Ek vme Juristen AB Fabriksgatan Boden MOTPART Migrationsverket Box Solna ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 5 maj 2009, se bilaga l och 2 Dnr och SAKEN Uppehållstillstånd m.m. enligt utlänningslagen (2005:716) DOMSLUT 1. Migrationsdomstolen upphäver Migrationsverkets beslut om utvisning avseende Arsoniy Yosife och förklarar henne vara flykting samt beviljar henne permanent uppehållstillstånd och resedokument. 2. Migrationsdomstolen upphäver Migrationsverkets beslut om utvisning avseende Emi Kassahun och beviljar henne permanent uppehållstillstånd. 3. Migrationsdomstolen avslår Emi Kassahuns yrkanden om flyktingstatusförklaring och resedokument. Dok.Id Postadress Stockholm Besöksadress Tegeluddsvägen 1 Telefon E-post: Telefax forvaltningsrattenistockholm@dom.se Expeditionstid måndag - fredag 09:00-15:00

2 Sida 2 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen 3. Migrationsdomstolen fastställer ersättning till Varpu Mäntylä-Ek enligt lagen (1996:1620) om offentligt biträde till kr, varav kr avser arbete, kr tidsspillan, kr utlägg och kr mervärdesskatt.

3 Sida 3 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen YRKANDEN M.M. Emi Kassahun och Arsoniy Yosife yrkar att de ska beviljas uppehålls- och arbetstillstånd, flyktingstatusförklaring och resedokument. Som grunder åberopar de skyddsbehov samt att det finns synnerligen ömmande omständigheter. Till stöd för sin talan vidhåller de tidigare lämnade uppgifter och tillägger i huvudsak följande. Emi Kassahun bestrider att den tid som gått sedan hon senast förhördes av polisen skulle innebära att hon nu inte längre är av intresse för etiopiska myndigheter. Av beräkningar utförda av NCTHP framgår att 90 % av kvinnorna i Etiopien blir könsstympade. Denna uppgift måste väga tyngre än uppgifter från landets hälsoministerium då den etiopiska regeringen inte är drivande i frågan. Av brittiska Home Office rapport "Female Genital Mutilation (FGM)" från den 20 juni 2008 framgår samma siffra, 90 %, gällande kvinnlig könsstympning. Vidare framgår att inga rättsliga åtgärder vidtas mot könsstympning. Hon har i Etiopien varit beroende av sina svärföräldrar och har inget annat ställe att återvända till. Svärföräldrarna driver frågan om att Arsoniy Yosife ska könsstympas och Emi Kassahun kommer inte att kunna skydda henne. Emi Kassahuns egna föräldrar kommer inte kunna hjälpa henne. De kommer inte kunna stå emot det allmänna trycket att omskära en flicka eftersom det anses vara en skam att inte vara omskuren Migrationsverket motsätter sig bifall till överklagandet. Migrationsdomstolen har den 10 juni 2010 hållit muntlig förhandling i målet inom stängda dörrar.

4 Sida 4 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen DOMSKÄL Tillämpliga bestämmelser Genom anpassning av svensk lagstiftning till EG-direktiv 2004/83/EG (skyddsgrundsdirektivet) angående flyktingar och andra skyddsbehövande har ändringar (SFS 2009:1542) trätt i kraft den l januari 2010 i utlänningslagen i de bestämmelser som Migrationsverket redogör för i det överklagade beslutet. 4 kap. l UtlL angående flyktingar har bl.a. ändrats på så sätt att uttrycket "utsatts" ersatts av "riskerar att utsättas". 4 kap. 2 UtlL om skyddsbehövande i övrigt har delats upp i två paragrafer. Den ena - 4 kap. 2 - innehåller bestämmelser som motsvarar direktivets bestämmelser om alternativt skyddsbehövande. Den andra paragrafen - 4 kap. 2 a - innehåller bestämmelser om sådan skyddsbehövande som inte omfattas av direktivet - övrig skyddsbehövande. Av 4 kap. 2 UtlL framgår att en alternativt skyddsbehövande enligt denna lag är en utlänning som i andra fall än som avses i l befinner sig utanför det land som utlänningen är medborgare i, därför att 1. det finns grundad anledning att anta att utlänningen vid ett återvändande till hemlandet skulle löpa risk att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, eller som civilperson löpa en allvarlig och personlig risk att skadas på grund av urskillningslöst våld med anledning av en yttre eller inre väpnad konflikt, och 2. utlänningen inte kan, eller på grund av sådan risk som avses i l inte vill, begagna sig av hemlandets skydd. Första stycket l gäller enligt lagrummets andra och tredje stycke oberoende av om det är landets myndigheter som är ansvariga för att utlänningen löper sådan risk som där avses eller om dessa inte kan antas erbjuda trygghet mot att utlänningen utsätts för sådan risk genom handlingar från enskilda och även för en statslös utlänning som befinner sig utanför det land där han eller hon tidigare har haft sin vanliga vistelseort.

5 Sida 5 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen 14 kap. 2 b UtlL föreskrivs att en utlänning är utesluten från att anses som flykting om det finns synnerlig anledning att anta att han eller hon har gjort sig skyldig till 1. brott mot freden, krigsförbrytelse eller brott mot mänskligheten, såsom dessa definieras i de internationella instrument som har upprättats för att beivra sådana brott, 2. ett grovt icke-politiskt brott utanför Sverige innan han eller hon kom hit, eller 3. gärningar som strider mot Förenta nationernas syften och grundsatser enligt inledningen och artiklarna l och 2 i Förenta nationernas stadga. Det som anges i första stycket gäller även en utlänning som har anstiftat eller på annat sätt deltagit i förövandet av de brott eller gärningar som där nämns. Enligt 4 kap. 3 UtlL ska en utlänning, som med åberopande av skyddsskäl ansökt om uppehållstillstånd, förklaras vara flykting (flyktingstatusförklaring) om han eller hon omfattas av definitionen i l och inte är utesluten från att anses som flykting enligt 2 b. Vidare följer av 5 kap. 3 a första stycket 2 UtlL att uppehållstillstånd får, om inte annat anges i 17 andra stycket, ges till en utlänning som på något annat sätt än som avses i 5 kap. 3 samma lag eller i denna paragraf är nära anhörig till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige, om han eller hon har ingått i samma hushåll som den personen och det finns ett särskilt beroendeförhållande mellan släktingarna som fanns redan i hemlandet. Av 5 kap. 18 första stycket 5 UtlL följer bl.a. att en ansökan om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 3 a första stycket 2 får bifallas efter inresan om utlänningen har stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där.

6 Sida 6 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen Identitet Emi Kassahun och Arsoniy Yosife har inte styrkt sina identiteter. Migrationsdomstolen finner i likhet med Migrationsverket att deras behov av internationellt skydd ska prövas mot Etiopien. Skyddsbehov Migrationsdomstolen finner att Emi Kassahuns berättelse inte ger stöd för att hon vid ett återvändande till Etiopien skulle riskera att utsättas för sådan förföljelse som avses i 4 kap. l UtlL eller sådana allvarliga övergrepp som avses i 4 kap. 2 första stycket l första ledet samma lag. Hennes yrkanden om flyktingstatusförklaring och resedokument ska därmed avslås. Inte heller den allmänna situationen i Etiopien är sådan att Emi Kassahun kan beviljas uppehållstillstånd i Sverige med stöd av 4 kap. 2 första stycket l andra ledet UtlL eller 4 kap. 2 a samma lag. Migrationsdomstolen finner att Emi Kassahuns berättelse inte är behäftad med sådana trovärdighetsbrister att den därmed inte kan läggas till grund för bedömningen av Arsoniy Yosife behov av skydd i Sverige. Emi Kassahun har uppgett att hon vid ett återvändande inte skulle kunna skydda sin dotter från att utsättas för könsstympning. Hon har under den sista tiden i hemlandet varit beroende av sina svärföräldrar vilka är pådrivande i frågan om könsstympning av dottern. Vidare kommer inte heller hennes egna föräldrar kunna hjälpa henne. Mot denna bakgrund finner migrationsdomstolen att det i målet har gjorts sannolikt att Arsoniy Yosife vid ett återvändande till Etiopien skulle riskera att utsättas för könsstympning. Det finns vidare inte något internt flyktalternativ.

7 Sida? FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen Arsoniy Yosife äi således att anse som flykting enligt 4 kap. l UtlL och ska beviljas permanent uppehållstillstånd. Anknytning Migrationsverket har inte ifrågasatts att Emi Kassahun är Arsoniy Yosifes mor eller att de har ingått i samma hushåll innan de kom till Sverige. Inte. heller migrationsdomstolen finner anledning att ifrågasätta detta. Migrationsdomstolen finner vidare att ett särskilt beroendeförhållande får anses föreligga dem emellan. Det kan inte heller skäligen krävas att Emi Kassahun återvänder till Etiopien för att därifrån ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin dotter. Emi Kassahun ska därför beviljas uppehållstillstånd i Sverige med stöd av 5 kap 3 a UtlL. Uppehållstillståndet ska vara permanent. Det antecknas att Emi Kassahun och Arsoniy Yosife inte förekommer i Rikspolisstyrelsens misstanke- eller belastningsregister eller i Schengen Information System enligt uppgift från Migrationsverket den 10 juni Överklagandet ska därmed bifallas på så sätt att Migrationsverkets beslut om utvisning upphävs samt att Emi Kassahun och Arsoniy Yosife beviljas permanent uppehållstillstånd. Arsoniy Yosife förklaras även vara flykting och beviljas resedokument. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga 3 (DV ). Kerstin Fredriksson Rådman I avgörandet har även nämndemännen Barbro Burstedt, Sarah Johansson och Joar Wennerlund deltagit. Föredragande har varit Gunnar Zetterqvist.

8 Migrationsverket Asylprövningsenheten i Boden Beslut Beteckning Marie Andersson /7 Kassahun Emi Trånga Gatan 20 1: Boden Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande Kassahun, Emi, född , kvinna, medborgare i Etiopien Adress: Trånga Gatan 201:3, Boden Språk: Amhariska Offentligt biträde Mäntylä-Ek, Varpu, Vme Juristen AB, Boden Beslut Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd avslå din ansökan om flyktingförklaring och resedokument utvisa dig, med stöd av 8 kap. 7 utlänningslagen (2005:716) utvisningen ska verkställas genom att du reser till Etiopien, om du inte visar att något annat land kan ta emot dig bevilja det offentliga biträdet Varpu Mäntylä-Ek kronor i ersättning, varav 2 727,37 kronor är moms. Staten står för ersättningen till Varpu Mäntylä-Ek och den betalas ut av Migrationsverket. Migrationsverket Asylprövningsenheten l Boden Besöksadress Garnisonsgatan 6 A Postadress Box 103 SE Boden Telefon Telefax E-post migrationsverket@mlgrationsverket.se Hemsida Organisationsnr Dokumentid:

9 Beteckning Ansökan med mera Emi Kassahun (Emi) ansöker om arbetstillstånd, uppehållstillstånd, flyktingförklaring och resedokument Arsoniy Yosife (Arsoniy) ansöker genom sin mor om uppehållstillstånd, flyktingförklaring och resedokument. Emi och Arsoniy uppger att de är flyktingar eftersom de riskerar förföljelse på grund av politisk uppfattning och på grund av kön med anledning av risk för könsstympning för Arsoniy. I andra hand åberopas skyddskäl då sökandena känner välgrundad fruktan för att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. I sista hand åberopar Emi och Arsoniy synnerligen ömmande omständigheter. De sökande har lämnat in dopbevis och läkarintyg för att styrka sina identiteter och asylansökningar. Skälen för beslutet Identitet Emi och Arsoniy har inte lämnat in några pass eller några andra godtagbara identitetshandlingar och de har därmed inte styrkt sina identiteter. De dopbevis som lämnats in medför inte att de har gjort sina identiteter sannolika. Emi har uppgett att hon och Arsoniy är medborgare i Etiopien. Utifrån vad som kommit fram i ärendet finner Migrationsverket inte skäl att ifrågasätta att de är medborgare i Etiopien, och ärendena kommer att prövas mot det uppgivna landet. Principen om barnets bästa Eftersom Arsoniy är under 18 år ska ett barnperspektiv prägla bedömningen av hennes ärende. Av l kap 10 utlänningslagen framgår att Migrationsverket i ärenden som rör barn särskilt ska ta hänsyn till barnets hälsa och utveckling samt vad barnets bästa i övrigt kräver. Barnperspektivet ska genomsyra prövningen av samtliga skäl som kommer fram i ärendet. För att beakta barnets bästa ska en analys av konsekvenserna av beslutet för barn göras inför beslutet i asylärendet (2 p.9 förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket). Situationen i Etiopien Etiopien är enligt UD:s rapport om mänskliga rättigheter i landet 2007 (Lifos 18403) ett av världens fattigaste länder. Senaste valet i landet genomfördes i maj samband med valet förekom oroligheter i Addis Abeba, i vilka cirka 200 människor omkom. Massgripanden av tusentals personer skedde över hela landet. Oppositionspolitiker dömdes till långa fängelsestraff under sommaren 2007 men benådades och släpptes något senare efter att de hade tagit på sig skulden för händelserna i samband med valet Den parlamentariska oppositionen anklagar regeringen för att fortsatt förfölja och arrestera medlemmar av oppositionen i olika delar av landet, framför allt i Oromiya, Dokumentid:

10 Beteckning /7 Kvinnans situation i Etiopien är fortfarande mycket utsatt, även i städerna. I grundlagen ges jämställdhet mellan könen stor vikt. I praktiken är dock kvinnans ställning svag. Kvinnomisshandel, liksom våldtäkt, är vanligt förekommande. Många kvinnor känner inte till sina lagfästa rättigheter vid dessa brott. Kvinnlig könsstympning faller i Etiopien under begreppet "skadliga traditionella beteenden", som är förbjudet enligt lag. Den etiopiska regeringen kan inte sägas vara aktivt drivande i frågan men har vidtagit vissa åtgärder mot könsstympning via utbildningssystemet och massmedia. Regeringen stödjer också enskilda organisationers arbete mot skadliga sedvänjor. Vad gäller förekomsten av könsstympning så förekommer olika uppgifter. Organisationen NCTHP (National committee on Traditional Harmful Practices) beräknar att cirka 90 % av kvinnorna i Etiopien blir könsstympade, medan en undersökning från hälsoministeriet från 2005 uppger att andelen ska ha minskat från 80 % till 74 %. Dessutom uppges det i den undersökningen även att andelen kvinnor som stödjer tillämpningen av könsstympning ska ha minskat från 60 % till 29 %. Situationen i Etiopien är inte sådan att den i sig utgör grund för att bevilja uppehållstillstånd enligt 5 kap, l utlänningslagen. En individuell bedömning görs därför i Emi och Arsoniys ärenden. Därför anser Migrationsverket att de sökande inte är flyktingar eller skyddsbehövande i övrigt Av 4 kap. l utlänningslagen framgår att en flykting är en utlänning som inte är i det land som han eller hon är medborgare i därför att han eller hon känner en välgrundad fruktan för att förföljas på grund av - sin ras - sin nationalitet - den samhällsgrupp som han eller hon tillhör - sin religion - sin politiska uppfattning - kön eller sexuell läggning För att räknas som flykting ska utlänningen dessutom inte kunna använda sig av sitt lands skydd eller på grund av sin fruktan inte vilja göra det. Det har ingen betydelse om det är myndigheterna som står bakom förföljelsen eller om de inte kan antas skydda personen mot förföljelse från enskilda. En utlänning som inte är flykting räknas som skyddsbehövande i övrigt enligt 4 kap. 2 utlänningslagen, om han eller hon har lämnat sitt land på grund av att han eller hon - känner en välgrundad fruktan för att straffas med döden eller med kroppsstraff, utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning Dokumentid:

11 Beteckning /7 - på grund av en väpnad konflikt eller andra svåra motsättningar i hemlandet behöver skydd eller på grund av en miljökatastrof inte kan återvända till sitt hemland Sådana flyktingar och skyddsbehövande som nu nämnts har enligt 5 kap l utlänningslagen rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Emi har uppgett följande som grund för sin och Arsoniys ansökningar om asyl. Emis sambo, tillika Arsoniys far, var politiskt engagerad i partiet Hirit Heberet. Partiet är ett stort parti som enligt Emi är förbjudet i Etiopien. Hennes sambo är försvunnen sedan oktober 2007 och hon vet inte var han befinner sig. Efter hans försvinnande har Emi förhörts tre gånger hos polisen gällande vad hennes sambo har gjort. Första gången var kring januari Andra gången, i februari samma år, satt Emi häktad i två dagar och vid detta tillfälle våldtogs hon också av en polisman. Efter det tredje förhöret bestämde Emi sig för att lämna Etiopien med sin dotter och de fick hjälp av en smugglare att ta sig till Sverige. Vad gäller det som åberopats om risk för politisk förföljelse så gör Migrationsverket följande bedömning. Emi har berättat att hennes sambo ska ha varit aktiv inom ett stort oppositionsparti i Etiopien vid namn Hirit Heberet. Migrationsverket har vid eftersökningar Late funnit några uppgifter om det uppgivna partiet. Emi har vid tre tillfällen förhörts hos polisen gällande sin sambos förehavanden och vid ett av dessa förhör ska hon ha våldtagits av en polisman. Det senaste tillfället uppger hon var i februari Hon släpptes då mot borgen. Det har gått ett år och tre månader sedan Emi senast förhördes. Hon har inte själv varit politiskt aktiv. Migrationsverket finner, med beaktande av detta, inte det sannolikt att de etiopiska myndigheterna skulle ha ett intresse för Emi om hon återvände till Etiopien idag. De skäl Emi har uppgett är sammantaget inte tillräckliga för att Migrationsverket ska göra bedömningen att hon riskerar förföljelse enligt 4 kap. l utiänningslagen vid ett återvändande till sitt hemland. Mot bakgrund av detta finner Migrationsverket att Emi och Arsoniy inte riskerar politisk förföljelse enligt 4 kap. l utlänningslagen. Emi uppger vidare att Arsoniy riskerar förföljelse på grund av sitt kön i form av könsstympning om hon sänds till Etiopien. Emi har uppgett att hennes svärmor har varit drivande för att se till att Arsoniy ska könsstympas samt att de bodde hos svärföräldrarna innan de lämnade Etiopien. Emi är emot att hennes dotter ska utsättas för könsstympning. Det finns organisationer i Etiopien som aktivt arbetar mot könsstympning. Rapporter om Etiopien visar vidare att andelen unga flickor som utsätts för detta ingrepp i landet minskar stadigt. Emi har lyckats skydda sin dotter tidigare. Eftersom hon uppgett att särskilt svärmodern har varit drivande för att Arsoniy ska könsstympas, så kan hon välja att inte bosätta sig hos sina svärföräldrar i Etiopien. Dokumentid:

12 Beteckning /7 Emi har med beaktande av det nu anförda inte lyckats göra sannolikt att hon inte skulle kunna skydda Arsoniy mot att könsstympas vid ett återvändande till Etiopien. Arsoniy är därmed enligt Migrationsverkets bedömning inte att betrakta som flykting på grund av sitt kön enligt 4 kap. l utlänningslagen. Emi kan då inte heller, så som yrkats, beviljas uppehållstillstånd på grund av principen om familjens enhet. Mot bakgrund av ovanstående är Emi och Arsoniy enligt Migrationsverkets bedömning inte att betrakta som flyktingar enligt 4 kap. l utlänningslagen. De åberopade skälen för att anse Emi och Arsoniy vara skyddsbehövande i övrigt är samma som har åberopats som grund för att de skulle riskera politisk förföljelse. Migrationsverket gör bedömningen att Emi inte har gjort sannolikt att hon vid en framåtsyftande riskbedömning riskerar skyddsgrunde behandling enligt 4 kap. 2 p. l utlänningslagen. Skälen för Migrationsverkets ställningstagande i denna del är desamma som angetts ovan, under bedömningen om flyktingskap på grund av politisk uppfattning. Därmed kan Emi och Arsoniy inte anses vara skyddsbehövande i övrigt enligt nu nämnda paragraf. Därför får de sökande inte flyktingförklaring eller resedokument En flykting har rätt att få resedokument enligt 1951 års konvention angående flyktingars rättsliga ställning och flyktingförklaring enligt 4 kap. 3 utlänningslagen. Eftersom Migrationsverket bedömt att de sökande inte är flyktingar avslår verket även deras ansökningar om flyktingförklaring och resedokument. Därför får de sökande inte uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter Det framgår av 5 kap. 6 utlänningslagen att en utiänning kan få uppehållstillstånd i Sverige på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Enligt förarbetena (prop.2004/05:170 s. 185) till lagen ska det vara fråga om situationer som inte omfattas av någon av huvudgrunderna för uppehållstillstånd. Regeringen har också uttalat att begreppet synnerligen ömmande omständigheter skall markera att det rör sig om en undantagsbestämmelse. 15 kap. 6 andra stycket utlänningslagen anges att barn får beviljas uppehållstillstånd även om de omständigheter som kommit fram inte har samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd ska beviljas vuxna personer. Denna bestämmelse är ett förtydligande av portalbestämmelsen om barnets bästa i l kap. 10 utlänningslagen, där det framgår att Migrationsverket, i ärenden som rör barn, särskilt ska beakta vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt vad barnets bästa i övrigt kräver. I propositionen till nu gällande utlänningslag /2005:170 s Dokurnentld:

13 Beteckning /7 hänvisas till prop. 1996/97:25 när det gäller vissa avvägningsfrågor beträffande barn. Där konstaterade regeringen att principen om barnets bästa i många ärenden får anses tala för att den sökande ska få uppehållstillstånd i Sverige. Detta gäller dels barn som kommer hit från krigshärjade länder, dels barn som lider av sjukdomar och handikapp som inte kan behandlas i hemlandet. Regeringen tog dock avstånd från den etnocentriska syn som innebär att barn närmast regelmässigt skulle anses ha det bäst i Sverige, oavsett språklig, kulturell och nationell bakgrund och tillhörighet. I Arsoniys fall kan det inte anses strida mot hennes bästa att återvända till Etiopien med sin mor. Det kan inte anses att familjen hunnit anpassa sig till det svenska samhället under den tid som gått mellan det att familjen kom till Sverige och att Migrationsverket fattat ett beslut i familjens ärende. I ärendet har det inte framkommit att någon i familjen skulle ha några hälsoproblem. Eftersom omständigheterna inte kan anses vara synnerligen ömmande får Migrationsverket inte bevilja uppehållstillstånd på denna grund. Eftersom det inte finns någon grund för att ge de sökande uppehållstillstånd avslår Migrationsverket deras ansökan och utvisar dem från Sverige med stöd av 8 kap. 7 utlänningslagen. Överklagande Information om hur man kan överklaga finns på beslutets sista sida. sson Föredragande Underskrivet original förvaras hos Migrationsverket. Kopia till Mäntylä-Ek Varpu Enheten i Boden Dokumentid:

14 1/7 Migrationsverket Asylprövningsenheten i Boden Beslut Beteckning Marie Andersson Yosife Arsoniy Trånga Gatan 20 1: Boden Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande Yosife, Arsoniy, född , kvinna, medborgare i Etiopien Adress: Trånga Gatan 201:3, Boden Språk: Amhariska Offentligt biträde Mäntylä-Ek, Varpu, Vme Juristen AB, Boden Beslut Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd avslå din ansökan om flyktingförklaring och resedokument utvisa dig, med stöd av 8 kap. 7 utlänningslagen (2005:716) utvisningen ska verkställas genom att du reser till Etiopien, om du inte visar att något annat land kan ta emot dig bevilja det offentliga biträdet Varpu Mäntylä-Ek kronor i ersättning, varav 2 727,37 kronor är moms. Staten står för ersättningen till Varpu Mäntylä-Ek och den betalas ut av Migrationsverket. Migrationsverket Asylprövningsenheten l Boden Besöksadress Garnisonsgatan 6 A Postadress Box 103SE Boden Telefon Telefax E-post mlgratlonsverket@mlgratlonsverket.se Hemsida Organlsationsnr Dokumentid:

15 Beteckning /7 Ansökan med mera Emi Kassahun (Emi) ansöker om arbetstillstånd, uppehållstillstånd, flyktingförklaring och resedokument. Arsoniy Yosife (Arsoniy) ansöker genom sin mor om uppehållstillstånd, flyktingförklaring och resedokument. Emi och Arsoniy uppger att de är flyktingar eftersom de riskerar förföljelse på grund av politisk uppfattning och på grund av kön med anledning av risk för könsstympning för Arsoniy. I andra hand åberopas skyddskäl då sökandena känner välgrundad fruktan för att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. I sista hand åberopar Emi och Arsoniy synnerligen ömmande omständigheter. De sökande har lämnat in dopbevis och läkarintyg för att styrka sina identiteter och asylansökningar. Skälen för beslutet Identitet Emi och Arsoniy har inte lämnat in några pass eller några andra godtagbara identitetshandungar och de har därmed inte styrkt sina identiteter. De dopbevis som lämnats in medför inte att de har gjort sina identiteter sannolika. Emi har uppgett att hon och Arsoniy är medborgare i Etiopien. Utifrån vad som kommit fram i ärendet finner Migrationsverket inte skäl att ifrågasätta att de är medborgare i Etiopien, och ärendena kommer att prövas mot det uppgivna landet. Principen om barnets bästa Eftersom Arsoniy är under 18 år ska ett barnperspektiv prägla bedömningen av hennes ärende. Av l kap 10 utlänningslagen framgår att Migrationsverket i ärenden som rör barn särskilt ska ta hänsyn till barnets hälsa och utveckling samt vad barnets bästa i övrigt kräver. Barnperspektivet ska genomsyra prövningen av samtliga skäl som kommer fram i ärendet. För att beakta barnets bästa ska en analys av konsekvenserna av beslutet för barn göras inför beslutet i asylärendet (2 p. 9 förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket). Situationen i Etiopien Etiopien är enligt UD:s rapport om mänskliga rättigheter i landet 2007 (Lifos 18403) ett av världens fattigaste länder. Senaste valet i landet genomfördes i maj samband med valet förekom oroligheter i Addis Abeba, i vilka cirka 200 människor omkom. Massgripanden av tusentals personer skedde över hela landet. Oppositionspolitiker dömdes till långa fängelsestraff under sommaren 2007 men benådades och släpptes något senare efter att de hade tagit på sig skulden för händelserna i samband med valet Den parlamentariska oppositionen anklagar regeringen för att fortsatt förfölja och arrestera medlemmar av oppositionen i olika delar av landet, framför allt i Oromiya. Dokumentid:

16 Beteckning /7 Kvinnans situation i Etiopien är fortfarande mycket utsatt, även i städerna. I grundlagen ges jämställdhet mellan könen stor vikt. I praktiken är dock kvinnans ställning svag. Kvinnomisshandel, liksom våldtäkt, är vanligt förekommande. Många kvinnor känner inte till sina lagfästa rättigheter vid dessa brott. Kvinnlig könsstympning faller i Etiopien under begreppet "skadliga traditionella beteenden", som är förbjudet enligt lag. Den etiopiska regeringen kan inte sägas vara aktivt drivande i frågan men har vidtagit vissa åtgärder mot könsstympning via utbildningssystemet och massmedia. Regeringen stödjer också enskilda organisationers arbete mot skadliga sedvänjor. Vad gäller förekomsten av könsstympning så förekommer olika uppgifter. Organisationen NCTHP (National committee on Traditional Harmful Practices) beräknar att cirka 90 % av kvinnorna i Etiopien blir könsstympade, medan en undersökning från hälsoministeriet från 2005 uppger att andelen ska ha minskat från 80 % till 74 %. Dessutom uppges det i den undersökningen även att andelen kvinnor som stödjer tillämpningen av könsstympning ska ha minskat från 60 % till 29 %. Situationen i Etiopien är inte sådan att den i sig utgör grund för att bevilja uppehållstillstånd enligt 5 kap. l utlänningslagen. En individuell bedömning görs därför i Emi och Arsoniys ärenden. Därför anser Migrationsverket att de sökande inte är flyktingar eller skyddsbehövande i övrigt Av 4 kap. l utlänningslagen framgår att en flykting är en utlänning som inte är i det land som han eller hon är medborgare i därför att han eller hon känner en välgrundad fruktan för att förföljas på grund av - sin ras - sin nationalitet - den samhällsgrupp som han eller hon tillhör - sin religion - sin politiska uppfattning - kön eller sexuell läggning För att räknas som flykting ska utlänningen dessutom inte kunna använda sig av sitt lands skydd eller på grund av sin fruktan inte vilja göra det. Det har ingen betydelse om det är myndigheterna som står bakom förföljelsen eller om de inte kan antas skydda personen mot förföljelse från enskilda. En utlänning som inte är flykting räknas som skyddsbehövande i övrigt enligt 4 kap. 2 utlänningslagen, om han eller hon har lämnat sitt land på grund av att han eller hon - känner en välgrundad fruktan för att straffas med döden eller med kroppsstraff, utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning Dokumentid:

17 Beteckning /7 - på grund av en väpnad konflikt eller andra svåra motsättningar i hemlandet behöver skydd eller på grund av en miljökatastrof inte kan återvända till sitt hemland Sådana flyktingar och skyddsbehövande som nu nämnts har enligt 5 kap l utlänningslagen rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Emi har uppgett följande som grund för sin och Arsoniys ansökningar om asyl. Emis sambo, tillika Arsoniys far, var politiskt engagerad i partiet Hirit Heberet. Partiet är ett stort parti som enligt Emi är förbjudet i Etiopien. Hennes sambo är försvunnen sedan oktober 2007 och hon vet inte var han befinner sig. Efter hans försvinnande har Emi förhörts tre gånger hos polisen gällande vad hennes sambo har gjort. Första gången var kring januari Andra gången, i februari samma år, satt Emi häktad i två dagar och vid detta tillfälle våldtogs hon också av en polisman. Efter det tredje förhöret bestämde Emi sig för att lämna Etiopien med sin dotter och de fick hjälp av en smugglare att ta sig till Sverige. Vad gäller det som åberopats om risk för politisk förföljelse så gör Migrationsverket följande bedömning. Emi har berättat att hennes sambo ska ha varit aktiv inom ett stort oppositionsparti i Etiopien vid namn Hirit Heberet. Migrationsverket har vid eftersökningar inte funnit några uppgifter om det uppgivna partiet. Emi har vid tre tillfällen förhörts hos polisen gällande sin sambos förehavanden och vid ett av dessa förhör ska hon ha våldtagits av en polisman. Det senaste tillfället uppger hon var i februari Hon släpptes då mot borgen. Det har gått ett år och tre månader sedan Emi senast förhördes. Hon har inte själv varit politiskt aktiv. Migrationsverket finner, med beaktande av detta, inte det sannolikt att de etiopiska myndigheterna skulle ha ett intresse för Emi om hon återvände till Etiopien idag. De skäl Emi har uppgett är sammantaget inte tillräckliga för att Migrationsverket ska göra bedömningen att hon riskerar förföljelse enligt 4 kap. l utlänningslagen vid ett återvändande till sitt hemland. Mot bakgrund av detta finner Migrationsverket att Emi och Arsoniy inte riskerar politisk förföljelse enligt 4 kap. l utlänningslagen. Emi uppger vidare att Arsoniy riskerar förföljelse på grund av sitt kön i form av könsstympning om hon sänds till Etiopien. Emi har uppgett att hennes svärmor har varit drivande för att se till att Arsoniy ska könsstympas samt att de bodde hos svärföräldrarna innan de lämnade Etiopien. Emi är emot att hennes dotter ska utsättas för könsstympning. Det finns organisationer i Etiopien som aktivt arbetar mot könsstympning. Rapporter om Etiopien visar vidare att andelen unga flickor som utsätts för detta ingrepp i landet minskar stadigt. Emi har lyckats skydda sin dotter tidigare. Eftersom hon uppgett att särskilt svärmodern har varit drivande för att Arsoniy ska könsstympas, så kan hon välja att inte bosätta sig hos sina svärföräldrar i Etiopien. Dokumentid:

18 Beteckning /7 Emi har med beaktande av det nu anförda inte lyckats göra sannolikt att hon inte skulle kunna skydda Arsoniy mot att könsstympas vid ett återvändande till Etiopien. Arsoniy är därmed enligt Migrationsverkets bedömning inte att betrakta som flykting på grund av sitt kön enligt 4 kap. l utlänningslagen. Emi kan då inte heller, så som yrkats, beviljas uppehållstillstånd på grund av principen om familjens enhet. Mot bakgrund av ovanstående är Emi och Arsoniy enligt Migrationsverkets bedömning inte att betrakta som flyktingar enligt 4 kap. l utlänningslagen. De åberopade skälen för att anse Emi och Arsoniy vara skyddsbehövande i övrigt är samma som har åberopats som grund för att de skulle riskera politisk förföljelse. Migrationsverket gör bedömningen att Emi inte har gjort sannolikt att hon vid en framåtsyftande riskbedömning riskerar skyddsgrunde behandling enligt 4 kap. 2 p. l utiänningslagen. Skälen för Migrationsverkets ställningstagande i denna del är desamma som angetts ovan, under bedömningen om flyktingskap på grund av politisk uppfattning. Därmed kan Emi och Arsoniy inte anses vara skyddsbehövande i övrigt enligt nu nämnda paragraf. Därför får de sökande inte flyktingförklaring eller resedokument En flykting har rätt att få resedokument enligt 1951 års konvention angående flyktingars rättsliga ställning och flyktingförklaring enligt 4 kap. 3 utlänningslagen. Eftersom Migrationsverket bedömt att de sökande inte är flyktingar avslår verket även deras ansökningar om flyktingförklaring och resedokument. Därför får de sökande inte uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter Det framgår av 5 kap. 6 utiänningslagen att en utlänning kan få uppehållstillstånd i Sverige på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Enligt förarbetena (prop.2004/05:170 s. 185) till lagen ska det vara fråga om situationer som inte omfattas av någon av huvudgrunderna för uppehållstillstånd. Regeringen har också uttalat att begreppet synnerligen ömmande omständigheter skall markera att det rör sig om en undantagsbestämmelse. 15 kap. 6 andra stycket utlänningslagen anges att barn får beviljas uppehållstillstånd även om de omständigheter som kommit fram inte har samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd ska beviljas vuxna personer. Denna bestämmelse är ett förtydligande av portalbestämmelsen om barnets bästa i l kap. 10 utlänningslagen, där det framgår att Migrationsverket, i ärenden som rör barn, särskilt ska beakta vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt vad barnets bästa i övrigt kräver. I propositionen till nu gällande utlänningslag /2005:170 s Dokumentid:

19 Beteckning /7 hänvisas till prop. 1996/97:25 när det gäller vissa avvägningsfrågor beträffande barn. Där konstaterade regeringen att principen om barnets bästa i många ärenden får anses tala för att den sökande ska få uppehållstillstånd i Sverige. Detta gäller dels barn som kommer hit från krigshärjade länder, dels barn som lider av sjukdomar och handikapp som inte kan behandlas i hemlandet. Regeringen tog dock avstånd från den etnocentriska syn som innebär att barn närmast regelmässigt skulle anses ha det bäst i Sverige, oavsett språklig, kulturell och nationell bakgrund och tillhörighet. I Arsoniys fall kan det inte anses strida mot hennes bästa att återvända till Etiopien med sin mor. Det kan inte anses att familjen hunnit anpassa sig till det svenska samhället under den tid som gått mellan det att familjen kom till Sverige och att Migrationsverket fattat ett beslut i familjens ärende. I ärendet har det inte framkommit att någon i familjen skulle ha några hälsoproblem. Eftersom omständigheterna inte kan anses vara synnerligen ömmande får Migrationsverket inte bevilja uppehållstillstånd på denna grund. Eftersom det inte finns någon grund för att ge de sökande uppehållstillstånd avslår Migrationsverket deras ansökan och utvisar dem från Sverige med stöd av 8 kap. 7 utlänningslagen. Överklagande Information om hur man kan överklaga finns på beslutets sista sida. Jerd M^lmströB Beslutsfattarn Marie Andersson Föredragande Underskrivet original förvaras hos Migrationsverket. Kopia till Mäntylä-Ek Varpu Enheten i Boden Dokumeniid:

20 SVERIGES DOMSTOLAR Bilaga HUR MAN ÖVERKLAGAR - MIGRATIONSMÅL B Den som vill överklaga migrationsdomstolens dom/beslut skall skriva till Kammarrätten i Stockholm, Migrationsöverdomstolen. Skrivelsen skall dock skickas eller lämnas till länsrätten, migrationsdomstolen. Öveddagandet skall ha kommit in till länsrätten inom tre veckor från den dag domen/beslutet meddelades. Om domen/beslutet inte har meddelats vid muntlig förhandling och det inte heller vid en sådan förhandling har tillkännagetts när domen/beslutet kommer att meddelas, skall dock överklagande från utlänningen ha kommit in inom tre veckor från den dag då han eller hon fick del av domen/beslutet Om sista dagen för överklagande infaller på lördag, söndag eller annan allmän helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton räcker det att skrivelsen kommer in nästa vardag. Dom/beslut om förvar överklagas på samma sätt Ett sådant beslut får överklagas utan samband med ärendet i övrigt. Överklagandet är inte begränsat till viss tid. Prövningstillstånd För att ett överklagande skall kunna tas upp till prövning i kammarrätten fordras att prövningstillstånd meddelas. Prövningstillstånd meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas eller det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet Om länsrätten beslutat om förvar i annat fall än efter överklagande av förvarsfrågan krävs inte prövningstillstånd vid överklagandet till kammarrätten. Om prövningstillstånd inte meddelas i ett mål där sådant krävs står länsrättens dom/beslut beslut fast Det är därför viktigt att det klart och tydligt framgår av överklagandet till kammarrätten varför tna.fi anser att prövningstillstånd bör meddelas. Skrivelsen med överklagande skall innehålla l. den klagandes namn, personnummer, yrke, postadress och telefonnummer. Dessutom skall adress och telefonnummer till arbetsplatsen och eventuell anna-n plats där klaganden k?" nås för delgivning lämnas om dessa uppgifter inte tidigare uppgetts i målet Om någon person- eller adressuppgift ändras är det viktigt att anmälan snarast görs till kammarrätten, den dom/beslut som överklagas med uppgift om länsrättens namn, samt dagen för beslutet, de skäl som klaganden anger till stöd för en begäran om prövningstillstånd, 4. den ändring av länsrättens dom/beslut som klaganden vill få till stånd, 5. de bevis som klaganden vill åberopa och vad han/hon vill styrka med varje särskilt bevis. Skrivelsen skall vara undertecknad av klaganden eller hans ombud. Adressen till länsrätten, migrationsdomstolen framgår av domen/beslutet Om klaganden anlitar ombud skall denne sanda in fullmakt i original samt uppge sitt namn^ adress och telefonnummer.

DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm

DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 25421-10 Enhet 22 1 KLAGANDE Ganna Petrovna Chyzhevska, 201215 c/o Svetlana Otto Vasavägen 93 177 32 Järfälla Ombud och offentligt biträde: Nina Norberg Advokatfirman

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. Akt 1.8 1 / 6 Asylprövningsenhet 3 i Göteborg Beslut 2010-03-08 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, samt,, samtliga medborgare i Serbien (Nedan benämnda "familjen") Adress: Offentligt

Läs mer

DOM. SAKEN Återkallelse av permanent uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM. SAKEN Återkallelse av permanent uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 17 januari 2008 i mål

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13. KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13. KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413 Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13 JJUIVL Migrationsöverdomstolen 2013-01-08 Avdelning 2 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413 Ombud och offentligt biträde: Advokaten

Läs mer

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr 1147-15 1 SÖKANDE Resurs för resor och turism i Norden AB, 556454-4210 Norrsunda Skoby 105 195 95 Rosersberg MOTPART Tillväxtverket Stockholmskontoret

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 5

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 1, 64 2., 70 3., 92 4., 96 5., 03 samtliga medborgare i f.d. statsförbundet

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:12

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:12 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:12 Målnummer: UM1173-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-10-12 Rubrik: En migrationsdomstol får inte som första instans, utan att Migrationsverket

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 11

Läs mer

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Avdelning 2 DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 3684-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm MOTPART XX, ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Ombud och offentligt biträde: Advokat Peter Gillberg Advokatfirman Ahlstedt HB Box 11017 404 21 Göteborg

Ombud och offentligt biträde: Advokat Peter Gillberg Advokatfirman Ahlstedt HB Box 11017 404 21 Göteborg FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I GÖTEBORG 2011-06-14 UM 1013-11 Meddelad i Enhet 2:6 Göteborg KLAGANDE 1. Feroz Kabalan, 19790101 2. Adnan Hussein Khlif, 19950701 3. Bidour Hussein Khlif, 20010401 Ombud

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

DOM 2015-05-25 Stockholm

DOM 2015-05-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-05-25 Stockholm Mål nr M 4115-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-24 i mål nr M 2707-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

KLAGANDE Wafaa Bahnam Ibraheem Ibraheem, 19651214. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut 2009-05-08, se bilaga l Dnr 11-161667

KLAGANDE Wafaa Bahnam Ibraheem Ibraheem, 19651214. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut 2009-05-08, se bilaga l Dnr 11-161667 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I STOCKHOLM 2010-05-05 UM11707-10 Migrationsdomstolen Meddelad i Enhet 22 Stockholm Sida l (5) KLAGANDE Wafaa Bahnam Ibraheem Ibraheem, 19651214 Ombud: Advokat Michel Bannoro

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2 Målnummer: UM3370-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-02-05 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: En asylansökan från en utlänning som har ett avlägsnandebeslut

Läs mer

DOM 2016-04-15 Stockholm

DOM 2016-04-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060307 DOM 2016-04-15 Stockholm Mål nr P 11688-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-14 i mål nr P 3069-15, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping .-0: KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning 2 DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3260-12 KLAGANDE Migrationsverket, Mottagningsenheten i Högsby Box 140 579 23 Högsby MOTPARTER 1. Idiana Fawzi

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga. Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga. Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm l STOCKHOLM T^/^A /T UU1V1 2011-10-24 Meddelad i Stockholm Sida l (8) Mål m UM 2599 ~ l l KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm

Läs mer

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad Meddelad i Karlstad Mål nr 1 SÖKANDE Hogia Public Transport Systems AB, 556516-7680 Hyvelvägen 1 444 32 Stenungsund Ombud: Advokat Anna Hofling Johansson och advokat Ulf Käll Advokatfirman Vinge KB Box

Läs mer

2012-03-14 meddelad i Malmö. Begångna brott 8 kap 1 brottsbalken

2012-03-14 meddelad i Malmö. Begångna brott 8 kap 1 brottsbalken Avdelning 1 DOM Mål nr B 1003-12 2012-03-14 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Assistentåklagare Paulina Möller-Jönsson Malmö åklagarkammare Tilltalad Ana Mozol Kolompar, 621109-2322

Läs mer

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1836-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

Beslut 2009-12-22. - avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd. - avslå din ansökan om flyktingförklaring och resedokument

Beslut 2009-12-22. - avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd. - avslå din ansökan om flyktingförklaring och resedokument 1 Asylprövningsenheten i Uppsala Beslut 2009-12-22 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande X, född 1994-05-14, medborgare i Somalia Adress: Språk: somaliska God man: Offentligt biträde: Beslut

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 mars 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 27 juni 2012

Läs mer

Ombud och offentligt biträde: Advokat Ove Behrens Behrens Advokatbyrå AB Hornsgatan 92 11821 Stockholm

Ombud och offentligt biträde: Advokat Ove Behrens Behrens Advokatbyrå AB Hornsgatan 92 11821 Stockholm FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I MALMÖ 2010-11 -02 UM 480-10 Migrationsdomstolen Avd 5 Meddelad i Anna Kask Malmö Sida l (5) KLAGANDE Doron Korbanov, 870425- Ombud och offentligt biträde: Advokat Ove Behrens

Läs mer

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg Avdelning 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Henrik Åhman med enskild firma Åhmans Båtbyggeri, 640118-5639 Nyhagenvägen 5 473 32 Henån Ombud: Johan Lindskog Solhagagatan 6 D 425 35 Hisings Kärra MOTPART

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

DOM 2015-01-15 Stockholm

DOM 2015-01-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2015-01-15 Stockholm Mål nr M 7491-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-17 i mål nr M 2836-14, se

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 23731-15 1 SÖKANDE Linköpings Stadsmission, 822001-0022 Box 16 581 02 Linköping MOTPART Stockholms Stad, Socialförvaltningen 106 64 Stockholm Ombud:

Läs mer

DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö

DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö Sune Wennerberg DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö Mål nr 1104-13E 1 SÖKANDE Hermods Aktiebolag, 556044-0017 Warfvinges väg 33 112 51 Stockholm Ombud: Advokat Björn Tude Gernandt & Danielsson Advokatbyrå

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 20 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jannica Jansdotter Advoca Advokatbyrå AB Sätervägen 143 776 93 Hedemora MOTPART Justitiekanslern

Läs mer

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N.

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N. Överklagande Diarienr 1 (5) 2015-04-02 651-2015 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart N.N Överklagat avgörande Förvaltningsrätten

Läs mer

Utlänningslag (2005:716)

Utlänningslag (2005:716) Särskilda trafikförfattningar m.m./utlännings- och passbestämmelser 1 1 kap. Lagens innehåll, vissa definitioner och allmänna bestämmelser Lagens innehåll 1 [4301] I denna lag finns föreskrifter om lagens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE AA Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 4 december

Läs mer

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9742-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 5 november

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 23 juni 2016 KLAGANDE Fidelity Funds SICAV Ombud: Advokat Mattias Schömer Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm MOTPART Skatteverket

Läs mer

DOM 2011-11-29 Meddelad i Stockholm

DOM 2011-11-29 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen 2011-11-29 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 44-11 1 KLAGANDE Ombud: Offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 januari 2011 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Anne Rajmic LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 november 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jonas Granfelt Advokatfirman Althin Skeppsbron 28 111 30 Stockholm MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 11040-11 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen,

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

DOM 2016-05-18 Stockholm

DOM 2016-05-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-05-18 Stockholm Mål nr F 11462-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål F 4796-15, se bilaga KLAGANDE H M SAKEN Förrättningskostnad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges riksbanks beslut den 17 december 2015 i ärende dnr 2015-00746 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 december 2005 T 3637-04 KLAGANDE OCH MOTPART FG Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat GL KLAGANDE OCH MOTPART X Ombud och

Läs mer

DOM 2015-01-30 Stockholm

DOM 2015-01-30 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-01-30 Stockholm Mål nr M 8081-14 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2014-06-16, i mål nr Va 287/11, BVa 56, se bilaga A KLAGANDE RE MOTPART Kristianstads

Läs mer

DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm Mål nr 2225-15 1 SÖKANDE Floattech Sweden AB, 556726-0244 Västbovägen 58 331 53 Värnamo MOTPART Ekerö kommun Box 205 178 23 Ekerö SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:174

Regeringens proposition 2015/16:174 Regeringens proposition 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Prop. 2015/16:174 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

DOM 2015-12-30 Stockholm

DOM 2015-12-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060305 DOM 2015-12-30 Stockholm Mål nr P 6615-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-06-24 i mål nr P 3329-15,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Catharina Ytterbom Schönfeldt Lindstedts Advokatbyrå AB Box 1013 851 11 Sundsvall

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 29 Minskning av en retroaktivt beviljad sjukersättning med sjukpenning som tidigare betalats ut för en del av den retroaktiva perioden skulle göras för den retroaktiva perioden i dess helhet.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Avdelning 1 DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 768-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm MOTPART E F Ombud: Erik Ward Wards juridik ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin.

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin. BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-01-21 Vår beteckning SÖKANDE BIOPHAUSIA AB Blasieholmsgatan 2 111 48 Stockholm ÄRENDET Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2013 Ö 3407-11 KLAGANDE 1. DK Syd AB (publ.), 556703-7808 Östermalmstorg 5 114 42 Stockholm 2. Mälartornet Aktiebolag, 556458-0297

Läs mer

DOM 2016-07-19 Stockholm

DOM 2016-07-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 DOM 2016-07-19 Stockholm Mål nr P 5664-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-17 i mål P 2325-16, se

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-21 BESLUT Länsförsäkringar Fondförvaltning AB FI Dnr 13-13944 Tegeluddsvägen 11 13 Delgivning nr 2 106 50 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

DOM 2012-05-15 Meddelad i Linköping

DOM 2012-05-15 Meddelad i Linköping 1 Meddelad i Linköping Mål nr PARTER KÄRANDE Appro AB:s konkursbo, 556265-4193 Konkursförvaltare: Advokaten Lennart Molander Advokatfirman Lindahl KB Box 11911 404 39 Göteborg Ombud: Advokaterna Mikael

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 1 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2686-09 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART God man: Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 juni 2016 B 5976-14 KLAGANDE GG Offentlig försvarare: Advokat NL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Jaktbrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:13 Målnummer: UM11040-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-09-28 Rubrik: Vid prövningen av om det föreligger sådana ömmande omständigheter att en

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

DOM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2908-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ikhra Abdulle Adow, 921010 Ombud: Advokat Jessica Sunnervall Advokatfirman Salmi & Partners Odinsgatan

Läs mer

DOM 2015-06-23 Stockholm

DOM 2015-06-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0603 DOM 2015-06-23 Stockholm Mål nr P 3554-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-30 i mål nr P 440-15, se bilaga

Läs mer

Skadestånd Sonny Borg ska utge skadestånd till Coop Forum Bromma med 670 kr.

Skadestånd Sonny Borg ska utge skadestånd till Coop Forum Bromma med 670 kr. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 2 DOM Mål nr B 1433-11 2012-06-07 meddelad i Solna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Annika Jonasson Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering Mål nr UM 2929-15 UM 2930-15 Rättelse/komplettering Slutligt beslut, 2015-12-07 Rättelse, 2015-12-07 Beslutat av: Kammarrättsrådet Beslut Rättelse enligt 32 förvaltningsprocesslagen (1971:291) mål nr är

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 19 oktober 2011 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 2 juli 2010 i mål

Läs mer

eisa, ZUlb -01- ANGEHOLMS OMMUN FÖRVALTNINGSRÄTTEN UNDERRÄTTELSE/ Aktbilaga 7 I MALMÖ ANMODAN Avdelning 1 2015-01 - 12 Mål nr.

eisa, ZUlb -01- ANGEHOLMS OMMUN FÖRVALTNINGSRÄTTEN UNDERRÄTTELSE/ Aktbilaga 7 I MALMÖ ANMODAN Avdelning 1 2015-01 - 12 Mål nr. , FÖRVALTNINGSRÄTTEN UNDERRÄTTELSE/ Aktbilaga 7 I MALMÖ ANMODAN Avdelning 1 2015-01 - 12 Mål nr. 73-15 Domare 107 Anges vid kontakt med domstolen Barn- och Utbildningsnämnden i Ängelholms kommun, 262 80

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1 Sid 1 (2) Mark- och miljödomstolen 2012-02-09 meddelad i Vänersborg KLAGANDE Kjell Svensson Ölanda 110 MOTPART 1. Richard Ljungström Ölanda 120 2. ULLA Irene Ljungström Ölanda 120 3. Miljö- och byggnämnden

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 18 mars 2016 KLAGANDE AA God man: BB MOTPART Kumla kommun 692 80 Kumla ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 7 november

Läs mer

DOM 2012-05-23 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-05-23 Meddelad i Stockholm DOM 2012-05-23 Meddelad i Stockholm Mål nr 1919-12 Enhet 17 1 KLAGANDE Arbetsmiljöverket distriktet i Malmö Box 21019 200 21 Malmö MOTPART Skåne läns landsting, 232100-0255 291 89 Kristianstad Ombud: Anders

Läs mer

DOM 2010-10-22 Meddelad i Göteborg

DOM 2010-10-22 Meddelad i Göteborg DOM 2010-10-22 Meddelad i Göteborg Mål nr UM 2379-10 Enhet 1:5 Sida 1 1 (5) KLAGANDE Kamal Ismail Rashid, 19410701 Ombud och offentligt biträde: Advokat Petter Aasheim Advokatfirman Ahlstedt Box 11017

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om svenskt medborgarskap; SFS 2001:82 Utkom från trycket den 13 mars 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Förvärv av svenskt medborgarskap

Läs mer

DOM. 2013-11-28 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Skarpnäcks stadsdelsnämnd i Stockholms stad Box 5117 121 17 Johanneshov

DOM. 2013-11-28 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Skarpnäcks stadsdelsnämnd i Stockholms stad Box 5117 121 17 Johanneshov KAMMARRÄTTEN Avdelning 02 2013-11-28 Meddelad i Stockholm Mål nr 1249-13 KLAGANDE Skarpnäcks stadsdelsnämnd i Stockholms stad Box 5117 121 17 Johanneshov MOTPART O God man: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 16 december 2015 KLAGANDE Diligentia Fyrkanten AB, 556652-4210 Ombud: AA och BB Skeppsbron Skatt Skeppsbron 20 111 30 Stockholm MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 oktober 2007 T 4816-05 KLAGANDE 1. ANE 2. MN MOTPARTER 1. MNE 2. AE 3. NME HÖGSTA DOMSTOLEN Postadress Telefon 08-617 64 00 Expeditionstid

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer