T R Ä D - G Å R D S - T R E N D E R. Presenterade av ELMIA GARDEn OCH BlomsterfrÄMJANDET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "T R Ä D - G Å R D S - T R E N D E R. Presenterade av ELMIA GARDEn OCH BlomsterfrÄMJANDET"

Transkript

1 T R Ä D - G Å R D S - T R E N D E R Presenterade av ELMIA GARDEn OCH BlomsterfrÄMJANDET

2 TRÄDGÅRDSTRENDER 2016 Vi svenskar köper växter för svindlande elva miljarder om året och det vi allra helst vill ha i gåva av vänner är fortfarande en bukett eller en krukväxt (i alla fall när man frågar kvinnorna, männen sätter fortfarande en flaska vin överst)*. Fler och fler odlar ätbart i sina hem och det är en trend som breder ut sig över hela vårt land såväl som att den trotsar gränser mellan generationer, kön och personlighetstyp. Det är inte längre bara trädgårdsbranschen som talar om växter och odlande i sina trendprognoser. Vår bransch har de senaste åren tagit plats i inredningen, arkitekturen, modet och till och med musiken. I år är sjunde året som Elmia Garden tillsammans med Blomsterfrämjandet tar fram tre trädgårdstrender, med tydliga avstamp i samhället i övrigt, som kommer att prägla det kommande året. Men trenderna finns inte bara där för att inspirera. Hur du använder dem beror självklart på vilken din roll i branschen är. Vår tanke är att du ska använda trenderna som ett affärsverktyg när du planerar ditt Detta verktyg ger dig möjligheten att veta vad dina kunder vill ha under nästa år, redan nu. Du kan använda trenderna som ett stöd vid inköp men du kan givetvis också paketera eller kommunicera ditt befintliga sortiment med inspiration av trenderna. Trenderna kommer som vanligt att synas på flera sätt på mässan; det blir föreläsningar som går på djupet och dessutom inspirationsutställningar och tävlingar med utgångspunkt i trenderna som för 2016 heter Blomster Couture, Dark Forest och Stadsodlarens Trädgård. Malin Hidesäter Projektledare Blomsterfrämjandet Henrik Landén Projektledare Elmia Garden *Växttrender 2015 av Plantagen och HUI Research

3

4

5 BLOMSTERBUTIKER DU FÅR LETA EFTER I den här trenden är växterna väl utvalda ädelstenar och inte alltid helt enkla att hitta. Modebloggshyllade blomster- och inredningsbutiken Floramor & Krukatös, som håller till på en bakgård i centrala Göteborg, säger i intervjuer att de vill att det ska vara svårt att hitta till dem. Att skapa exklusivitet genom att vara svåråtkomlig är populärt. En ny slags VIP-grupp har skapats men nu handlar det inte om den som har mest pengar. Detta syns i många branscher. iphoneutmanaren OnePlus gick från början bara att köpa om man hade en inbjudan och numera enbart på tisdagar. BLOMMOGRAM 2.0 Företaget Eligobox har med sina handplockade blommor i förpackningar illustrerade av bland annat Lovisa Burfitt tagit blommogrammet in i 2000-talet. Fredagsbuketten har blivit ett populärt uttryck i bloggvärlden. Det handlar helt enkelt om fredagsmys i form av en bukett, gärna egenbunden eller bunden av din favoritflorist personligt är viktigt. Och gärna blommor noggrant utvalda för säsongen.

6 DET HÄNGER PÅ KOMBINATIONEN I hemmet kombineras växterna med marmor, glas, mässing och guld som de lyxdetaljer de är. Och hur trendigt det än är att odla sin mat just nu så är fortfarande många hemmaodlare motiverade av estetiska skäl. Enligt IKEA odlar 37% för att det är kul att dekorera hemmet. BOTANISKT MODE Botanik utsågs till en av säsongens huvudströmningar efter alla årets modeveckor. Aldrig har det synts så mycket blommor och växter på säsongens kläder och accessoarer. En stor skillnad från tidigare år är att även de som aldrig brukar skapa med blommande mönster hakat på. Som svenska modeskaparen Carin Wester uttryckte det: hösten 2015 går vi in i total blomsterprakt!. Såväl Ellegalan som Elle Decoration Awards valde gröna mattor istället för röda och hela galorna var som prunkande växthus. Den mest uppmärksammade catwalken på de internationella visningarna var Dries van Notens; en handknuten ryamatta som såg ut som en fuktig mossa i olika toner och typer. Visningens sista ljud var dessutom inte musik utan fågelkvitter.

7 TRÄDGÅRD ÄR LYX Trädgården, sommarstället, utflykten, balkongen och växterna symboliserar något analogt och lyxigt för den som har tid. Något mjukt som motsats till det digitalt hårda. Den moderna människan kan till och med välja att med sin smarta telefon straffa ett för ivrigt mobilanvändande och genom ett armband ge sig själv stötar när fler än tre appar är öppna samtidigt. Det finns också en app som ser till att du får böta fem dollar om de tre utlovade veckobesöken på gymmet inte blir av. FLORISTEN ÅRETS TRENDIGASTE KREATÖR Årets matta 2015 utsågs i början av året av tidningen Elle Decoration och valet föll på Fleur av Broberg & Ridderstråle för Asplund, en matta helt inspirerad av hur golvet hos en arbetande florist ser ut.

8 EKOLOGISK HUDVÅRD Försäljningen av ekologiska och KRAVmärkta matvaror ökade med 30% första halvan av Nu exploderar hudvård, tvättmedel och make upbranschen och Sverige ligger i framkant med flera internationella märken som Björk & Berries och Estelle & Thild. Marc Jacobs visade helt osminkade modeller på catwalken Davines hudvård använder melonkärnor i sin tillverkning och när de är utvunna så skickar Davines tillbaka dem till odlaren som planterar nya meloner. Odlarens namn skrivs på etiketten. Ett annat exempel är parfymen Love les carottes som tillverkas av närodlade morötter i Harlem. Nu pratar alla om rawfood smink med ingredienser som kallpressad kokosolja. DET HÅRDA MÖTER DET MJUKA Medan vi drömmer om spretiga buketter med ängsblommor dras vi även åt en hårdare känsla med jättekaktusar och storbladiga, helgröna krukväxter.

9 BUKETTEN ÄR SOM TRENDFRISYREN Buketten, snittblommorna och rabatten ska vara som frisyren; det perfekta slarvet som är genomarbetat utan att kännas så. Suckulenter Fuchsia Pion Kornettblomma Silvernjurvinda Pelargon TIP S PÅ Lewisia V Ä XTER Calandiva Sommarflox Hyacint Rosenskära Petunia Gerbera Prinzettia Primula Pärlhyacint Azalea Lejongap Strandkrassing Rosenskära Blåklint Ageratum Sommaraster Jätteverbena RAW FOOD I den här trenden äter vi nyttigt och ekologisk. Men mer viktigt än att det är närodlat och miljövänligt är att det är rätt. Snarare än KRAV-märkt letar vi här efter det allra senaste inom Superfoods som passar just oss. Råchoklad, närblandade juicer, kokosvatten och raw food-glass. De flesta Blomster Couture-mattrenderna kommer från Los Angeles och den som håller sig riktigt uppdaterad har en egen herbalista, den nya tidens hälsoguru med stor kunskap om örternas egenskaper. Egenodling sker men i liten skala i form av exempelvis några ovanliga sorters koriander i köksfönstret. Såväl odling som mathållning och motion handlar om rening och pånyttfödelse.

10 1 BLOMSTERFRÄMJANDET TOLKAR: BLOMSTER COUTURE Pudriga pasteller och våra klassiska svenskodlade krukväxter ser man i trenden Blomster Couture. Här används växter till dekoration på fler än ett sätt. Att smycka ett rum är glasklart men även den mobila garderoben får sin dos, festskorna kläs med vackra blad och smyckena är av växter och inte juveler som glimmar. Att använda sig av krukväxter till t ex en brudbukett är inte bara vackert utan även nytänkande. 1. Fuchsia 2. Kornettblomma, pelargon, lewisia, silvergirland, sedum och silvernjurvinda 3. Fuchsiaörhänge 4. Brudbukett med fuchsia, alunrot och begonia 5. Silvernjurvinda, lewisia och kornettblomma 6. Kornettblomma, sedum och silvergirland 2

11

12 3 4 5

13 6

14

15 MÖRKER ÖVER HEM OCH TRÄDGÅRD Om någon för några år sedan skulle sagt att 2016 kommer inredningstidningarna vara fyllda med mörkt grå och svarta väggar hade många nog inte trott det var sant men så ser det ut att bli. Under senare halvan av 2016 lanserar IKEA inredningskollektionen Svärta, baserad nästan uteslutande på svarta textilier, möbler och köksdetaljer. Men de mörka tonerna sprider ut sig över våra hem och även dofterna inomhus är tyngre. Vi drömmer inte bara om det friska, fruktiga och våriga utan köper gärna doftljus och hudvård med mysk, opium och mörk vanilj. Den mörka och svarta trenden har även hittat till trädgården och många trädgårdsdetaljer såsom odlingslådor, staket och spaljéer lanseras just nu i svart. Traditionella material som brons, som fått se sig undanskuffade i trädgården i några år, kommer tillbaka och såväl skulpturer som fontäner får gärna ha en mörk och mystisk känsla över sig.

16 BESÖKSTRÄDGÅRDARNA SNEGLAR MOT MÖRKRET Besöksträdgårdarna ökar och allt är inte guld och gröna skogar. När Astrid Lindgrens Näs anlägger flera nya avdelningar i sin trädgård i år skapar man delarna från olika vemodiga strömningar i Astrids texter en tjärn, en lund och en lövsal. Trädgårdar som ska väcka känslor. Även i filmens värld ser vi mer och mer mörker och mystik även när det riktar sig till familjer, såsom de senaste årens omgörningar av Disney-filmer där Tim Burtons filmstil blivit tongivande. SKRÄCKEN ÄR TILLBAKA Skräckfilmen och skräck TV-serien har kommit tillbaka. Många följer serien Scream Queens på Fox och filmer som It Follows, The Guest och Starry Eyes gör att tidningen Amelia utsåg 2015 till skräckfilmens år. En genre som tidigare inte känts trendig på flera decennier. Tidigare i år öppnade Gröna Lund årets nyhet i form av skräckhuset House of Nightmares, mot bakgrunden att de känt av ett ökat intresse för skräck. TV-reklamfilmen för det nya huset ansågs så otäck att den inte fick sändas förrän sent på kvällen. Trädgården får plötsligt vara lite otäck och de överdimensionerade köttätande växterna har letat sig in på våra stora garden centers.

17 UT I SKOGEN MED DIG! Uppmaningar att spendera mer tid i just skogen kommer från de mest oväntade håll. Det värmländska bandet John Mooses nya skiva kan du bara lyssna på i skogen. Du kommer åt musiken i en app som via GPS:en känner av om du är i en skog, då kommer det fram en playknapp och du kan lyssna på musiken. Bandet vill med detta tilltag att lyssnaren ska fundera över relationen mellan civilisation och skog. DEN NYA BILDEN AV SVERIGE Traditionellt sett syns Sverige ofta i reklam och populärkultur med blå himmel, öppna landskap eller krispigt vita fjäll men de senare åren har en annan typ av natur varit den som dominerat i film, reklam och TV från Sverige. Och om sanningen ska fram så är ju faktiskt det mest unika med vårt lands natur just det ödsligt mörka och obebyggda och knappast ljuset utan istället mörkret. I den här trenden drömmer vi oss bort, långt in i skogen. Barrskog, mossa, stubbar, skogsväsen och fantasier. SVTs övernaturliga, skogsälskande TV-serie Jordskott är den största svenska produktionssuccén någonsin utomlands och kommer att visas i stora delar av Europa under Ingen har väl missat vemodet i Volvos senaste reklamfilmer. Det är vildvuxna, mystiska landskap i dimma, mörka kustremsor med kalla klippor och den svenska naturen porträtteras allt oftare nattetid. Svenska regnklädesmärket Stutterheim hyllas världen över för sina melankoliska reklambilder och sitt moderna sätt att porträttera swedishness. Skogen vi vill se kan närmast beskrivas som en svensk djungel där man får känslan av att det övernaturliga lurar alldeles runt hörnet. Vi ser dessutom mindre och mindre av sommarsäsongen och frossar hellre i höst- och vintermiljöer.

18 VEM VILL INTE HA EN LABYRINT? Vi hämtar inspiration i viktorianska hus, trädgårdar och växthus. Varför inte anlägga en labyrint av täta buskar? Trädgården är storvuxen men samtidigt romantisk. Ledorden more is more stämmer på den här trädgården utan att den för den sakens skull måste vara vild och otuktad. BLODRÖDA ROSOR Snittrosor är (tillsammans med nejlikor och krukväxter) de växter som ökar allra mest enligt Blomsterbranschens riksorganisation och i den här trenden är den blodröda rosen verkligen en mycket viktig ingrediens. Inte minst för alla de värdefulla roller den spelar i sagor och myter.

19 Alunrot Palettblad TIP S PÅ Begonia V Ä XTER Spetsmössa Murgröna Pensee Toffelblomma Lyckliga Lotta Rexbegonia Amaryllis Cyklamen Gloxinia Julros Julstjärna Kungsängslilja Krysantemum Plymört Gyllenlack Dahlia Lungört Ampelskära Sommarrudbeckia Stjärnöga Nejlika INSEKTERNA ÄR DE NYA FÅGLARNA Nu vill vi ta hand om trädgårdens insekter. Allt fler ser sin trädgård och sitt odlande som en helhet och vill skapa de bästa förutsättningarna för blommor och växter. Det säljs många olika kit och färdiga lösningar för att underlätta för dina insekter. Naturskyddsföreningen ger tips på hur man kan ge trädgårdens bin vatten på ett säkert sätt med hjälp av en pajform och spelkulor, detta tips delades oändligt många gånger på sociala medier i somras. De allra trendigaste restaurangerna gör sin egen honung på hustaket och fler och fler privatpersoner väljer att lära sig om egen biodling.

20 BLOMSTERFRÄMJANDET TOLKAR: DARK FOREST Mustiga toner och växter med uttryck! Vi samplanterar och bygger stora arrangemang som tar för sig. Begonia och Lyckliga Lotta får en reunion och blandat med coola bladverk blir det en skön mix. Utbudet av svenskodlade växter som passar in i trenden Dark Forest är stor. Svårt att välja? Våga blanda! 1. Begonia 2. Alunrot, palettblad, Lyckliga Lotta, begonia, murgröna och pelargon 3. Pense, primula, alunrot, margerit, lungört och gyllenlack 4. Lyckliga Lotta, palettblad, alunrot och fuchsia 5. Spetsmössa, alunrot, margerit och lungört 6. Alunrot, palettblad och Lyckliga Lotta 1

21 2

22 3

23 4 5 Inköpslista: Cyklamen Svart kruka Bronsstaty Krysantemum 6

24

25 DET GRÖNA STADSLIVET Många är de rubriker som glatt utropar att staden ska bli grönare, men så är sällan fallet i verkligheten. Vad som verkar säkert är dock att staden kommer att bli grön på ett nytt sätt framöver. Hippieträdgårdsmänniskan kan i vissa fall tänka sig att flytta från staden men vill helst bo kvar och exempelvis odla på en tilldelad odlingslott eller bostadens tak. Vi ser många nya organisationer för stadsodling, odling för alla och föreningar som fungerar utsuddande mellan privatpersoner, kommun, stad och näringsidkare. Boodla anlägger odling på skolgårdar och i parker tillsammans med barn och exempelvis Stadsodling Stockholm fungerar samordnande och anordnar bland annat föreläsningar på ämnet. Arkitektbyrån Kjellander och Sjöberg har skapat bostadshuset Etaget på Kungsholmen i Stockholm där man som en av lösningarna för att möta en trängre stad skapat lummiga terrasser som de boende kan nyttja istället för parkområden. I sin presentation av en lösning på den stora bostadsbristen i Stockholm är Stockholms stad tydliga med att expansionen som ska skapa nya bostäder endast ska påverka 7 promille av stadens grönområden. Arbete pågår för att mer av skolmaten ska bli ekologisk och vegetarisk. Och flera gator i centrala städer provar att vara delvis eller helt bilfria under sommarmånaderna. Företag som Good garden dyker upp och fokuserar på att anlägga hälsofrämjande trädgårdar.

26 SAMARBETE I VERKLIGHETEN OCH PÅ NÄTET Det trendiga, moderna kollektivboendet behöver inte nödvändigtvis betyda att vi delar bostad. Ett modernt bostadshus kan ha fler samarbetslösningar och gemensamma utrymmen än tidigare eftersom bostäderna också blir mindre. Bland de tillfrågade i IKEAs forskningsrapport Life at home odlar 7% i någon typ av gemensam trädgård. Sajter för bortskänkes och bytes startas hela tiden, smalare inriktningar eller områdesspecifika. Senast bland säljsajterna är Useda-porter där annonserna enbart saluför märkeskläder och accessoarer. Vi låter även våra växter få ett längre liv än det de har hos oss. Blocket.se har märkt en tydlig ökning på sökningar beträffande just begagnade växter. RESTAURANGTREND PÅ LANDSBYGDEN De trendigaste resmålen (restauranger, trädgårdar, hotell och andra besöksmål) ligger 2016 utanför stadskärnorna. I år pratar vi om Fäviken utanför Åre och Strömma Farmlodge utanför Varberg vars skapare beskriver anläggningen med att: här hoppas jag kunna bjuda på något mysigt, unikt och naturnära. En nära-livetupplevelse!. Och när sittplatserna till kocken Lisa Lemkes trädgårdspizzeria på Skrea Backe utanför Falkenberg släpps för bokning tar de slut på några minuter. ATTEFALLSTRENDER Det finns såklart en kategori av människor som redan bor på landet och har trädgård men som väljer att hoppa på den här trenden nu. De tar sig gärna an småhus och byggprojekt på tomten. Det nya Attefallshuset har verkligen skapat oändliga möjligheter.

27 HIPPIEN ÄR TILLBAKA Om den största trenden på årets modeveckor var botanik så var den näst största det hippieinspirerade 70-talet! Modet, detaljerna och känslan passar som handen i handsken med beteendet i denna trend. Hennatatueringar är tillbaka. De två trendigaste produkterna att köpa till sitt hem 2016 är en droppkaffeställning och en drömfångare. I trädgården hittar vi såklart de klassiska wind chimesen. Amplar och odlingslådor fortsätter att vara trendiga och de allra hetaste trädgårdsmöblerna är tillverkade i naturlig bambu eller lite grövre trä som ger en hemmasnidad känsla. GRÖN STAD HÄLSOSAMMARE 2016 kan vara året då vi fullständigt drunknar i forskningsrapporter om hur mycket bättre vi mår i naturen, hur vi får energi och finner lugn, kommer på de bästa idéerna och blir allmänt friskare. Enligt företaget Arup mår vi dessutom tydligt bättre i gröna städer då de enligt en undersökning ska vara hälsosammare, mer välmående och säkrare.

28 JÄMSTÄLLT MED ÄTBAR ODLING Skillnaderna mellan mäns och kvinnors intresse för odling är som minst när det kommer till odling av ätbara växter. I den här trenden är kopplingen mellan odling och mat stark. Vi vill odla med en känsla av ursprunglighet och långsiktighet. Foodies vill veta exakt vilka råvaror de använder. En trädgård ska vara en nyttoträdgård. KÖTTFRIA TRENDER Vår kokbok lanseras i en veganupplaga och SVT arbetar just nu för första gången med ett vegetariskt matlagningsprogram som kommer MILJÖSÄKRAD TRÄDGÅRD Vi planerar för miljöförändringar i trädgården. De inbitna vill förebygga översvämningar genom att ersätta asfalt med grus samt ha gräs- eller sedumtak.

29 TRÅNGBODDHET HINDRAR MÅNGA Enligt IKEAs forskningsrapport Life at home uppger 42% att de inte odlar hemma för att de inte har någon plats att odla på. Nästa angivna förklaring till varför man inte odlar är att man inte tycker att man är bra på att sköta växter. Det svarar dock bara 28%, så det är tydligt att många upplever odling som något de inte har plats för i dagsläget. Där finns givetvis stora produktutvecklingsmöjligheter för en marknad som redan börjar nosa på området. I samma rapport anger 32% av de svarande att de odlar för att de vill ha färska varor när de lagar mat och 29% menar att det är för att egenodlat smakar bättre. Pelargon TIP S PÅ Krasse VÄ XTER Begonia Persilja Silvernjurvinda Salvia Heliotrop Tagetes Prydnadspaprika Monstera Ampellilja Solros Tomat Ramslök Rosengeranium Basilika Mynta Blåsalvia Fänkål Morot Honungsört Bladbegonia Sedum Jordreva ALLT FLER NYFIKNA PÅ SJÄLVHUSHÅLL Även om inflyttningen till storstäderna fortfarande ökar och de allra flesta odlar för att stärka upp snarare än att leva endast av det odlade så ökar intresset för självhushållning. Det ordnas föreläsningar och finns forum på nätet där erfarenheter utbyts. I höst kommer Maria Österåkers stora bibel på området ut: Självhushållning i praktiken.

30 1 BLOMSTERFRÄMJANDET TOLKAR: STADSODLARENS TRÄDGÅRD En stadsodlares fönster är prunkande med allsköns växter. Gröna, blommande, ätbara växter och rariteter som är lite ovanliga och extra svåra att få tag på blandat med staplar av litteratur. Fascinationen över ett bladverks struktur och form är minst lika viktigt som att veta var plantan kommer ifrån och att ta vara på gamla kunskaper. 1. Bladbegonia och pelargon 2. Tomat, sedum, murgröna, pelargon, bladbegonia och begonia 3. Pelargon, silvernjurvinda, krasse, sedum och jordreva 4. Pelargon, sedum, murgröna, begonia och tomat 5. Pelargon 6. Pelargon, krasse, persilja, gräslök och rosmarin 2

31

32 3 5 4

33 6

34 PRODUKTFÖRTECKNING Regnbågslupin, Impecta Zinnia, Impecta NK + Garbergs + Botaniska trädgården NK + Garbergs + Botaniska trädgården NK + Garbergs + Botaniska trädgården Sax, House Doctor Inredning, Skargaarden Doftljus, Björk & Berries Krukor, Granit Odlingsbänk, Hasselfors Garden Miniaubergin, Impecta Skärbräda, H&M Home Trädgårdsredskap, Plantagen Waldemarsudde Foto: Lars Engelhardt Omslag till boken Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan Balkonglåda, Blomsterfrämjandet Foto: Görgen Persson Inredning, Granit Guldigt bi, Åhléns Etaget, Tobin Properties Krukor, Mikaela Willers Morot, Impecta Rabarber, Impecta Ampel, Granit Krukor, Bolia Miljö, Köttbaren

35 Ansvarig utgivare: Henrik Landén, Ide, design & produktion: BLINK, Skribent: Charlotte Frey Svidén Blomsterfrämjandets bilder: Anna Skoog (foto) och Fredrik Larsson (blomsterkreatör) ELMIA AB, Box 6066, Jönköping Tel Elmia ansvarar ej för insänt, icke beställt material.

36 trädgårdstrender

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015 VÄXTTRENDER 2015 Innehåll VÄXTTRENDER 2015 TRENDSTUDIEN Skapa ett levande hem både inne och ute Unga män med gröna fingrar Ökat intresse för nordiska superbär KONSUMENTSTUDIEN inomhus Odlingstrender 2015

Läs mer

Vårvinter 2009. OBS Detta program innehåller två extra viktiga punkter:

Vårvinter 2009. OBS Detta program innehåller två extra viktiga punkter: Vårvinter 2009 Nu vänder året! Dagarna blir ljusare och längre, vi plockar fram våra fröpåsar och sår även om snön ligger vit utomhus för snart, snart är det vår. Den som kommer till Gillets träffar denna

Läs mer

Programblad nr 2, vår-sommar 2009

Programblad nr 2, vår-sommar 2009 Programblad nr 2, vår-sommar 2009 Gillet fyller tio i år. Det måste vi fira! Tänk så fort tiden går, säsongerna susar förbi och nu börjar en ny odlingsperiod igen men när detta skrivs har just den begynnande

Läs mer

T R Ä D - G Å R D S - T R E N D E R. Presenterade av BlomsterfrÄMJANDET OCH ELMIA GARDEN

T R Ä D - G Å R D S - T R E N D E R. Presenterade av BlomsterfrÄMJANDET OCH ELMIA GARDEN T R Ä D - G Å R D S - T R E N D E R Presenterade av BlomsterfrÄMJNDET OCH ELMI GRDEN 2 0 1 5 TRÄDGÅRDSTRENDER 2015 För sjätte året i rad har Elmia Garden samarbetat med Blomsterfrämjandet och tittat närmre

Läs mer

Funktionella ting för det goda, enkla livet.

Funktionella ting för det goda, enkla livet. Funktionella ting för det goda, enkla livet. 2 Varför, undrar en del. Ja, varför inte, svarar jag. Jag umgås ständigt med form i olika skepnader. Och det var bara en tidsfråga innan jag skulle ta fram

Läs mer

29:90 NYHET! RÖD KRUKA SIAM. Lysande fågelbord! Inspiration, tips & råd. Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013

29:90 NYHET! RÖD KRUKA SIAM. Lysande fågelbord! Inspiration, tips & råd. Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013 Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013 Inspiration, tips & råd. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. www.bogront.se NYHET! Lysande fågelbord! RÖD KRUKA SIAM 29:90 Ord.pris 45:- Fågelbord Twilight Ett fågelbord

Läs mer

Medelarealen fortsätter att öka

Medelarealen fortsätter att öka JO 33 SM 1201, korrigerad version 2012-09-03 Trädgårdsproduktion 2011 The 2011 Horticultural census I korta drag Uppgifterna om energianvändning i växthus, posten; bark, flis och spån har korrigerats,

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem.

Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem. Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem. Gör ditt personliga färgval! Att välja nya färger till sitt hem, så att de uttrycker din egen personliga smak är inte alltid så lätt. Med

Läs mer

Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto. Flower power. B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G

Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto. Flower power. B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto Flower power B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto ALBERT BONNIERS FÖRLAG www.albertbonniersforlag.se 2007

Läs mer

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori.

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 20:-/st Nejlika 49:- Kahori. Dianthus Kahori. Ord. 69:- Fantastisk låg mattbildande nejlika som trivs både i rabatt,

Läs mer

Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet

Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet Björken är en förskola i Lindesberg. Vi har två yngre avdelningar med barnen mellan 1 3 år och två äldre avdelningar med barnen mellan

Läs mer

Vi hoppas du kommer uppskatta årets säkraste gåva

Vi hoppas du kommer uppskatta årets säkraste gåva Vi hoppas du kommer uppskatta årets säkraste gåva Värdehandling Årets säkraste gåva När du tänker efter så finns det många saker du inte vill förlora. Dels värdefulla föremål, men kanske framförallt oersättliga

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GRINDSTUGAN WWW.ROSENDALUPPSALA.SE

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GRINDSTUGAN WWW.ROSENDALUPPSALA.SE BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GRINDSTUGAN WWW.ROSENDALUPPSALA.SE ROSENDAL FASTIGHETER PRESENTERAR Kan du tänka dig? Tänk dig ett kvarter designat för att väcka lusten att umgås i hemmet, i restaurangen på hörnet

Läs mer

Resmålet för dina sinnen

Resmålet för dina sinnen Sveriges vackraste park 2007 Stora turismpriset 2007 FIRAR MED GULDKANT 2009 Resmålet för dina sinnen För dig som vill uppleva och lära mer om trädgård, natur, konst, hantverk och mat eller bara vill göra

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015 ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016 Inter IKEA Systems B.V. 2015 KONTAKT: press.sto@ikea.com PH132885 En grönare livsstil är en vänligare livsstil ANVÄNDBAR är en kollektion som vill uppmuntra

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

BRA DAG. I DIN BUTIK.

BRA DAG. I DIN BUTIK. NYHETER, MÖJLIGHETER OCH DESIGNUTTRYCK 2016 A N L E D N I N G A R T I L L E N BRA DAG. I DIN BUTIK. Nästa års nyheter handlar om förbättringar, möjligheter och utvecklade designuttryck. Vi kan också presentera

Läs mer

KURSPROGRAM VÅREN 2016

KURSPROGRAM VÅREN 2016 KURSPROGRAM VÅREN 2016 VI VÄXER! Nytt kursutbud, ny påbyggnadsutbildning och helt nya makeup-utbildningar. Vi växer och utökar, både vårt utbud och våra lokaler. Därför känns det extra spännande att presentera

Läs mer

Ta vara på ögonblicken

Ta vara på ögonblicken Pressmaterial IKEA katalogen 2016 kontakt: press.sto@ikea.com Ta vara på ögonblicken Ta vara på ögonblicken Årets IKEA katalog är tillägnad ett tema som skapar mänsklig gemenskap på ett naturligt sätt.

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 1 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 3 VÄLKOMMEN TILL COM HEM-KOLLEN Över 40 procent av de svenska hushållen är idag anslutna till vårt nät, vilket gör att Com Hem i allra högsta grad bidrar till digitaliseringen

Läs mer

Med företagens glasögon

Med företagens glasögon Med företagens glasögon Hur väl informerar kommuner företagare på sina hemsidor? Värmland Praktikantrapport Innehåll Inledning 3 Om undersökningen 4 Rapportens Uppbyggnad...4 Ordförklaringar.5 Föråldrade

Läs mer

Grundskoleprogram 2012

Grundskoleprogram 2012 Grundskoleprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola,

Läs mer

DITT NYA HEM I EKÄNGEN

DITT NYA HEM I EKÄNGEN DITT NYA HEM I EKÄNGEN bo BLAND EKAR I EKÄNGEN Välkommen till det nya området Björksäter i omtyckta Ekängen. Sedan det började byggas i Ekängen för 30 år sedan så har området gått från nästan noll till

Läs mer

Cinderella. Innehållsförteckning

Cinderella. Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sida Framsida. 1 Insperationsark.. 2 Moodboard 3 Affärside.. 4 Sortiment... 4 Målgrupp.. 4 Butikens läge & lokal.. 5 Öppningstider 5 Prissättning.. 6 Konkurrenter 6 Marknadsföring.

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Vad händer sen? en lärarhandledning

Vad händer sen? en lärarhandledning Vad händer sen? en lärarhandledning Syfte och avsändare Den här lärarhandledningen är ett komplement till häftet Vad händer sen?, ett häfte från Returpack som sammanfattar hur återvinningen av burkar och

Läs mer

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug.

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug. Växtlista Aloysia citridora Små svagt lila blommor i juli-aug. Bladen är gröna lansettliknande. Det är en vedartad liten buske som med åren kan likna ett litet miniatyr träd 60-80 cm hög. Både blad och

Läs mer

Har du/ni betalat? Vi har inte fått in medlemsavgiften från alla.

Har du/ni betalat? Vi har inte fått in medlemsavgiften från alla. 2016-06-08 Hej alla trädgårdsvänner! Välkommen att ta del av sommarens program! Vi ber om ursäkt att vi inte skickat ut tidigare men hoppas ni har överseende med det! Kika in på föreningens hemsida & Facebook!

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

KURSPROGRAM HÖSTEN 2016

KURSPROGRAM HÖSTEN 2016 KURSPROGRAM HÖSTEN 2016 LÅT OSS INSPIRERA DIG Varmt välkommen till en ny säsong tillsammans med oss på Björn Axén Academy! Vi erbjuder kurstillfällen med bara demo eller längre kurser där du själv arbetar

Läs mer

DITT NYA HEM I EKÄNGEN

DITT NYA HEM I EKÄNGEN DITT NYA HEM I EKÄNGEN bo BLAND EKAR I EKÄNGEN Välkommen till det nya området Björksäter i omtyckta Ekängen. Sedan det började byggas i Ekängen för 30 år sedan så har området gått från nästan noll till

Läs mer

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net BRIO nyheter för de yngsta 2015 För barn i åldern 0-3 år En bra start i livet Sedan 1884 har vi tillverkat leksaker för att inspirera unga sinnen och låta barn få upptäcka världen på ett säkert och lekfullt

Läs mer

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården.

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Belysningsskolan 2013 Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Se din trädgård som ett extra rum till huset även under årets mörka månader! Vi lägger allt mer tid på våra trädgårdar.

Läs mer

Beckers. Trendrapport 2014

Beckers. Trendrapport 2014 Beckers Trendrapport 2014 Naturen, djuren & kulturen Med fokus på miljö kommer inspirationen från organiskt mjuka former och blommande mönster. Färgskalan i den här trenden är lågmäld och diskret utan

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och köpte 500 stycken. I dag finns 24 000 sparrisplantor

Läs mer

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken LÅT DET VÄXA Guide för skolträdgården Emma Crawley Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken En skolträdgård ger en stimulerande kontext för lärande och fina förutsättningar för sinnliga upplevelser

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER PÅ riktigt Den som odlar ekopotatis behöver välja potatissort extra noga varför? tuffa potatisar När äpplen eller

Läs mer

G O DA N Y T T I G A VAC K R A

G O DA N Y T T I G A VAC K R A GODA NYTTIGA VACKRA Mariannes morötter kan vara gula, lila, röda, vita eller orange. I sortimentet fi nns en mångfald av färger, smaker och egenskaper. Du kan prova en knaprig, smakrik orange, en mild

Läs mer

Vintagetrender & miljömedvetna bröllop. Av: Johanna Sareklint

Vintagetrender & miljömedvetna bröllop. Av: Johanna Sareklint Vintagetrender & miljömedvetna bröllop Av: Johanna Sareklint Från gammalt till nytt i Långasjönäs En kylslagen dag tidigt i april samlades en grupp företagare vid ruinen i Långasjönäs utanför Asarum. Platsen

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling. Herbie har utvecklats för enkel

Läs mer

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling. Herbie har utvecklats för enkel

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com

ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com PH133385 Inter IKEA Systems B.V. 2016 ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com Från maj hittar du hela sortimentet här: IKEA.se/ODLAINOMHUS

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun STAFFANSTORP Framtidens kommun 1 Innehållsförteckning Det nya informationssamhället sid 3 Staffanstorps kommun framtidens kommun sid 4 Det sociala medier i korta drag sid 5 Vad är wordpress sid 6 Att skriva

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN DECEMBER (NR 2) 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN DECEMBER (NR 2) 2007 HANTVERKSKAMMAREN Har men ingen snö får man uppfinna den! HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN DECEMBER (NR 2) 2007 SÅ HAR VI FIRAT 1:A ADVENT Vi mötes av regn den morgonen julmarknaden öppnade. Så här års

Läs mer

THE HONEYMANIA TM ISSUE. Discover Rich Moisture HONEYMANIATM PRESSRELEASE

THE HONEYMANIA TM ISSUE. Discover Rich Moisture HONEYMANIATM PRESSRELEASE THE HONEYMANIA TM ISSUE Discover Rich Moisture HONEYMANIATM PRESSRELEASE HONEYMANIA Nyhet EN NATURLIG KÄLLA TILL FUKT Upplev honungens naturligt underbara och fuktighetsbevarande egenskaper. I vår nya

Läs mer

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Flexibla arkivlösningar Välkommen till Sarpsborg Metall din leverantör av kontorsgarderob- arkivering- och lagringslösningar. Vi är ett

Läs mer

Enköping-Håbo Trädgårdssällskap samarbetar med Studieförbundet

Enköping-Håbo Trädgårdssällskap samarbetar med Studieförbundet NYHETSBREV Program våren 2013 Vår ordförande, Ulla Hellström har ordet Välkomna till Kalender 5 februari, Medlemskväll i Bålsta 17 mars, Årsmöte, Hjälsta bygdegård 12 april, Bussresa till Nordiska Trädgårdar,

Läs mer

Mobilanvändarundersökning

Mobilanvändarundersökning Mobilanvändarundersökning 2015 9 av 10 svenskar har en smart mobiltelefon men bara var tredje tycker mobilsajter är enkla att använda Från 2013 till 2015 har smarta mobiltelefoner fått sitt definitiva

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL HAVSNÄRA I FRÖSAKULL I attraktiva Frösakull, vid havet nära Tylösand kommer A-hus att uppföra 15 villor. Förutom den idylliska miljö som kännetecknar Frösakull lockar också närheten

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Kvinnor är våra favoriter

Kvinnor är våra favoriter Kvinnor är våra favoriter För oss på Bonnier Tidskrifter är skönhet ett av de viktigaste segmenten både innehållsmässigt i våra varumärken och gentemot våra annonsörer, läsare och besökare. Med våra varumärken

Läs mer

Vi älskar New England-stilen

Vi älskar New England-stilen 4hem huset vid havet romantisk villa familjevänligt sekelskifteshem Sommarhuset är en riktig dröm, med utsikt över havet och alla moderna bekvämligheter. Thomas och Helen har inrett i New England-stil.

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Normer och värden 4 Utveckling och lärande 5 Barns inflytande 6 Förskola

Läs mer

Matlagning vår tids identitetsmarkör

Matlagning vår tids identitetsmarkör Matlagning vår tids identitetsmarkör Svensken höjer sin status i köket Matlagning är hetare än någonsin. Tv-tablåerna är fyllda med olika matlagningsprogram, allt fler bloggar om sin matlagning och Instagram

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL HAVSNÄRA I FRÖSAKULL I attraktiva Frösakull, vid havet nära Tylösand kommer A-hus att uppföra 15 villor. Förutom den idylliska miljö som kännetecknar Frösakull lockar också närheten

Läs mer

Trädgårdsproduktion 2014

Trädgårdsproduktion 2014 Trädgårdsproduktion 2014 Statiikenheten 020-26 10 86 atiik@jordbruksverket.se Det här är en undersökning som du (enligt lag) måe svara på om du yrkesmässigt odlat trädgårdsväxter på min 2500 kvadratmeter

Läs mer

BoKlok Skyttbacken, Österbybruk ditt nya hem!

BoKlok Skyttbacken, Österbybruk ditt nya hem! BoKlok Skyttbacken, Österbybruk ditt nya hem! Boendekost/mån från: 3.343 kr Klokt boende till förnuftiga priser i Skyttbacken! En nybyggd lägenhet med effektivt planerade kvadratmetrar, placerad i ett

Läs mer

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET AFFÄRSIDÉ Rum 22 tillhandahåller tidsenlig design och accessoarer till priser lagda på en medelnivå. VISION Rum 22 skall bli det självklara valet för Falkenbergarna

Läs mer

BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem!

BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem! BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem! Boendekostnad/mån från: 4.389 kr * Bilderna i denna broschyr kommer bland annat från tidigare BoKlok-områden och Ikea. De kan därför innehålla detaljer som inte erbjuds

Läs mer

Natur och lundaliv på samma adress. Brf Råby Ängar med 26 stilrena radhus

Natur och lundaliv på samma adress. Brf Råby Ängar med 26 stilrena radhus Natur och lundaliv på samma adress Brf Råby Ängar med 26 stilrena radhus Ett välkomnande hem på en välkomnande adress Tänk dig att bo granne med den skånska slätten och samtidigt ha cykelavstånd till Lunds

Läs mer

2000 kvm Inredning Trädgård Café

2000 kvm Inredning Trädgård Café 00 000 kvm Inredning Trädgård Café Tel 08-8 www.fullero.nu 89 Spara denna tidning Gäller hela våren och sommaren Gamla Uppsala KUDDFODRAL Signalkuddar 0*0 cm olika motiv 9kr/st STOL FODRAL * cm Enfärgad

Läs mer

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:-

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:- Sveriges Trädgårdsmästare Allhelgona 2015 Vi har allt du behöver inför Alla helgons dag Se sidan 2-3. Skapa en välkomnande kruka Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Förbered trädgården Inför vintern Se sidan

Läs mer

Rullgardiner. Stilrent med personlig prägel

Rullgardiner. Stilrent med personlig prägel Rullgardiner Stilrent med personlig prägel En modern klassiker som gör jobbet Rullgardinen är en klassiker som aldrig blir omodern. Och det är inte så konstigt. En rullgardin passar i stort sett i alla

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger +46 8 Nilsson, 562 734 00, 0651-169 info@annonsvision.se, 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Skräddarsydd nyfunkis

Skräddarsydd nyfunkis Skräddarsydd nyfunkis Familjen Engdahl hade tröttnat på att lappa och laga sin 1970-talsvilla. De ville bygga nytt men bara under förutsättning att de själva fick vara med och bestämma över husets planlösning,

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger Nilsson, 0651-169 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i Kapitel 1 Allt börjar. 1 I det här kapitlet övar vi på att skriva i en annan persons namn, alltså INTE i jag-form, och på att beskriva. Börja med att läsa igenom alla instruktioner så att du inte missar

Läs mer

TREND REPORT SPRING SUMMER

TREND REPORT SPRING SUMMER TREND REPORT SPRING SUMMER 2016 Add beauty to your home I en otrygg omvärld, ser vi hur intresset för hemmet växer sig allt starkare. Inredning har blivit både viktigare och mer komplicerat. Med ett seriöst

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2015 Tipsa oss om dina vänner Vinn en fjällvecka för hela familjen Ny teknik i ditt hem Det är bara LED som gäller Kundförmåner Stockholmspaketet

Läs mer

VAD ÄR CONTENT MARKETING?

VAD ÄR CONTENT MARKETING? VAD ÄR CONTENT MARKETING? Content marketing är kommunikation som är relevant och intressant för mottagaren. Det bygger på principen att själva INNEHÅLLET I SIG HAR ETT STORT VÄRDE för mottagaren. Genom

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 71 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

BRF STUDION BAGARMOSSEN STOCKHOLM

BRF STUDION BAGARMOSSEN STOCKHOLM VISSA AV BILDERNA I DENNA BROSCHYR ÄR DIGITALA MONTAGE. RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH EV TRYCKFEL. BRF STUDION BAGARMOSSEN STOCKHOLM besqab.se/studion TÄBY KEMISTVÄGEN 17 BOX 1328 183 13 TÄBY TELEFON 08-409

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop!

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Förväntningar inför dagarna (från måndagen) o Inblick i framtidens äldreboende, mänskliga tekniska lösningar o Framtidssäkring beslut idag morgondagens

Läs mer

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Vetlanda kommun Kvarnens förskola Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Barnen på Ugglan är sugna på Äventyr igen. Genom vår egen Uggla Hedvig har vi fått kontakt med en god Sagofe som heter Miranda. Hon

Läs mer

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer.

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Sida 1 (7) 2011-12-28 Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Funktionerna för att kommunicera via bild, ljud och text blir hela tiden bättre, billigare och mer mobila. Vi kommer att samspela

Läs mer

Sida 1 av 5 Arbetsmiljö Ett rum eller två i rummet, så kan man också skapa lite avskildhet i kontorslandskap. En ljuddämpande kreation, Mute floor från Horreds. Design: Fredrik Mattsson. Foto: Andy Praht

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

Vi älskar kollektivhus

Vi älskar kollektivhus Vilka fördomar har du om kollektivhus? Näbbstövlar, överpräktigt, linsgryta, batiktryck, storfamilj, progg och hippies? Men i kollektivhuset Stolplyckan hittade vi bara vanliga lägenheter och väldigt många

Läs mer

1. OM ALLMÄN AKTSAMHET

1. OM ALLMÄN AKTSAMHET Brf BoKlok Färsna hage Ordningsregler 2013-07-03 Ordningsregler Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 2 juni 2013 att gälla tills styrelsen fattar nya beslut. Utöver dessa ordningsregler

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag EN INTRODUKTION Materialet tillhör Idenfors & Idenfors AB och får användas av dig som kursdeltagare eller prenumerant av vårt nyhetsbrev, men inte kopieras, säljas eller användas

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer