Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 15.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 15."

Transkript

1 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende Tid och plats tisdagen den 19 april 2016 kl i A-salen Bo Frank Ordförande Fredrik Pettersson Sekreterare Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S), 1:e vice ordförande Per Schöldberg (C), 2:e vice ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Ersättare Cheryl Jones Fur (MP) Tony Lundstedt (S) Eva Johansson (C) Jon Malmqvist (KD) Nils Fransson (L) Carin Högstedt (V) Tomas Thornell (S) Tjänstemän Kommunchefen Sekreteraren 1 (2)

2 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Förteckning över kommunstyrelsens arbetsutskotts ärenden den 19 april Justering av protokoll 2. Information om Idrottshuset och avtal om Myresjöhus arena - kultur- och fritidsförvaltningen och Vöfab 3. Information från ledamöter och ersättare samt från kommunledningsförvaltningen 4. Anmälan av yttrande angående överklagande av kommunfullmäktiges beslut om försäljning av 2069 lägenheter ur Växjöbostäder AB:s bestånd 5. Yttrande över granskningshandling för detaljplan för Kvasten 1, Västra Mark, Växjö kommun 6. Ombud till ordinarie bolagsstämma i Kulturparken Småland AB den 29 april Röstningsinstruktioner till ombud vid årsstämma i Växjö Kommunföretag AB (VKAB) den 25 april Röstningsinstruktioner till ombud vid ordinarie bolagsstämma i Huseby Bruk AB den 28 april Yttrande över Miljö- och energidepartementets remiss om regeringsuppdraget om förslag till nationell reglering av högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum 10. Yttrande över Havs- och vattenmyndighetens remiss av förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14) 11. Redovisning av uppdrag att tillsammans med byggnadsnämnden se över eventuella förenklingar som Växjö kommun kan göra för att öka byggandet av bostäder 12. Motion om språkresurser på biblioteket- Malin Lauber (S) 13. Om- och tillbyggnad av Sandsbro skola 14. Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll 15. Övrigt 2 (2)

3 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Anmälan av yttrande angående överklagande av kommunfullmäktiges beslut om försäljning av 2069 lägenheter ur Växjöbostäder AB:s bestånd Förslag till beslut Arbetsutskottet noterar anmälan. Bakgrund Kommunfullmäktiges beslut från den 15 mars angående försäljning av 2069 lägenheter ur Växjöbostäder AB:s bestånd har överklagats. Även yrkande om inhibition har framförts vilket Förvaltningsrätten vill ha Växjö kommuns yttrande över senast 15 april. Chefsjuristen har därför med stöd av sin fullmakt yttrat sig angående inhibitionsyrkandet. Yttrandet över överklagandet i sin helhet kommer underställas kommunstyrelsens beslut den 3 maj Beslutet skickas till För kännedom Kommunchefen (Chefsjuristen) Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Dnr Försäljning av 2069 lägenheter ur Växjöbostäder AB:s bestånd Kommunfullmäktiges beslut 1. Kommunfullmäktige godkänner att Växjöbostäder AB får sälja fastigheterna i enlighet med styrelsens förslag i Beslutet i Växjöbostäder AB innebär bland annat att Växjöbostäder AB i förhandlingarna med köparna kommer att ställa följande krav: Ansluta de köpta fastigheterna till den kommunala bostadsförmedlingen på sätt som beslutas om i avtal mellan bostadsförmedlingen och de nya ägarna. Villkor om att ett visst antal av lägenheterna kan nyttjas av Arbete & välfärd och Omsorgen, om sådant behov finns. Ny köpare ska inte ombilda lägenheterna till bostadsrätter inom viss tidsperiod. Boendeformen studentbostäder ska behållas enligt gällande krav på hyresgästen, vilket bland annat innebär att hyresgästen ska vara studerande vid Linneuniversitetet. 2. Kommunfullmäktige godkänner att fastigheterna får säljas ner till dotterdotter-bolag som i sin tur ägs av ett av Växjöbostäder helägt dotterbolag (mellanbolaget) och att dotterbolaget sedan får sälja aktierna i dotter-dotterbolagen till extern köpare. 3. Kommunfullmäktige godkänner att Växjöbostäder AB för detta ändamål får förvärva sju bolag. 4. Kommunfullmäktige godkänner förslag till bolagsordning för de helägda dotterbolagen. 5. Kommunfullmäktige beslutar att i särskilt beslut utse styrelseledamöter och ersättare i bolagen för tiden intill slutet av årsstämman Om aktierna i bolaget överlåts dessförinnan ska styrelseledamöternas och ersättarnas uppdrag upphöra den dag då den nye ägaren tillträder aktierna. 6. Kommunfullmäktige beslutar att i ett särskilt beslut utse lekmannarevisorer i bolagen för tiden intill slutet av årsstämman Om aktierna i bolagen överlåts dessförinnan ska lekmannarevisorernas och 1 (8)

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige suppleanternas uppdrag upphöra den dag då den nye ägaren tillträder aktierna. 7. Kommunfullmäktige medger att dotterbolagen, sedan aktierna överlåtits, till och med utgången av 2020 får behålla vården av de allmänna handlingar som förvaras hos bolagen och som övergångsvis behövs i verksamheten. Reservation Vänsterpartiet i kommunfullmäktige reserverar sig mot beslutet och lämnar följande skriftliga reservation: Vänsterpartiets fullmäktigegrupp reserverar sig mot beslutet att sälja 2069 hyresrätter ur allmännyttan i Växjö. Vi gör det av många skäl. Dessa hyresrätter är samtliga sådana områden, där många låginkomsttagare, pensionärer och studenter bor. Bostäderna har bra lägen och nuvarande hyror är på en nivå, som flertalet medborgare klarar av. Risken finns att nya ägare lyxrenoverar med följd att hyresgäster inte klarar hyresnivån och tvingas flytta. Då hjälper det inte att det finns besittningsskydd. Dessa hyresrätter är inga förlustbestånd. Hyresgästerna betalar hyra och hyrorna kommer in varje månad. Det är god ekonomi att behålla denna kommunala egendom. Sälja gör en bara en gång. Den moderatledda majoriteten har kantat sitt beslut med vissa krav som kommer att ställas i förhandlingar med presumtiva ägare. Dessa krav har dock ingen juridisk verkan utan är närmast en önskelista. Det handlar om att se till att det finns lägenheter för sociala behov. Det handlar om att lägenheterna ska vara kvar i kommunala bostadsförmedlingen. Det handlar om att sätta P för ombildningar till bostadsrätter m m. Allt är behjärtansvärt men med nya ägare finns ingen garanti för något. Det är till syvende och sist en prisfråga, där köparen har makten. Säkraste sättet att ha makt över utvecklingen i de aktuella områdena är att äga dem även fortsättningsvis. Det är också det säkraste sättet för att nuvarande och kommande hyresgäster har möjlighet att välja ur ett stort bestånd hyresrätter i en kö, som är transparent. Det är en tillgång för Växjö kommun. Vi reserverar också mot det faktum att högsta beslutsinstansen, den enda offentliga arenan med full insyn för allmänheten, kommunfullmäktige, 2 (8)

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige inte får ta ställning till köpeavtalen. Som det nu är har fullmäktige inte en aning om huruvida det är bra affär eller ej och kan inte heller bedöma hur önskelistan blivit tillgodosedd. Det är rimligt och lämpligt att miljardaffärer kommer upp efter förhandlingarna och att kommunfullmäktige avgör om avtalen är bra eller ej. Det är helt i Kommunallagens anda. Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige reserverar sig mot beslutet och lämnar följande skriftliga reservation: Härmed reserverar sig Sverigedemokraterna mot fullmäktiges beslut i ärendet. Sverigedemokraterna i Växjö har vid ett antal tillfällen meddelat att man ställer sig positiv till avyttrande av fastigheter i syfte att frigöra kapital för ny byggnation under förutsättning att affären kan anses fördelaktig. En absolut nödvändighet för att avgöra huruvida en fastighetsaffär är fördelaktig är att man har ekonomiska förutsättningar klart för sig. Under ärendets gång har de ekonomiska förutsättningarna efterfrågats av oss och vi har även påtalat i remissyrkande att vi kunde tänka oss att ta del av dessa förutsättningar under sekretess. Under slutliga förhandlingar i fullmäktige visar det sig tyvärr med all önskvärd tydlighet att vare sig ekonomiska förutsättningar eller eventuella spekulanter kommer presenteras. Det är vår åsikt att varje ledamot i fullmäktige har som ansvar att förvalta medborgarnas tillgångar ansvarsfullt och med respekt. Man kan svårligen hållas ansvarig om man står utan insyn varpå vårt enda val när vårt återremissyrkande föll, blir att rösta för avslagsyrkande i ärendet, vilket vi också gjorde. Socialdemokraterna i kommunfullmäktige reserverar sig mot beslutet och lämnar följande skriftliga reservation Det är en mycket lönsam affär att äga och förvalta hyresrätter. Växjöbostäder har välskötta fastigheter med många attraktiva hyreslägenheter där många växjöbor bor eller vill bo. Därmed har bolaget inga problem att 3 (8)

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige få lägenheter uthyrda. Fastigheterna som Växjöbostäder äger är en trygghet för att klara av att bygga många nya bostäder till Växjös växande befolkning. För att kunna bygga behövs också långsiktigt goda och stabila intäkter. Det får Växjöbostäder från de fastigheter bolaget äger. När nu över 2000 lägenheter ska säljas ger det en engångsvinst, men samtidigt blir bolaget av med hyresrätter som hade kunnat ge intäkter under flera decennier framöver. Det riskerar att försvaga Växjöbostäder och minska förmågan att finansiera nyproduktion. Det är ett kortsiktigt och oansvarigt sätt att hantera Växjöbostäder och dess ekonomi och bostadssituationen i vår kommun. Växjöbostäder borde lägga all sin kraft och energi på att planera för och bygga nya bostäder samt underhålla de fastigheter bolaget har, istället för att lägga tid, kraft och resurser på att bilda dotterbolag och sälja av inkomstbringande fastigheter. I Växjöbostäders ägardirektiv framgår det tydligt att bolaget ska följa Växjö kommuns bostadsförsörjningsprogram och därför borde fullt fokus ligga på att höja ambitionerna för nybyggnation ytterligare. Dessutom ställer vi oss kritiska till sättet ärendet hanterats på. I dagsläget vet kommunfullmäktige varken vilket pris eller vilka försäljningsvillkor som kommer bli aktuella vid en eventuell försäljning, och kan därför inte veta om de krav kommunfullmäktige ställt upp uppfylls eller om affären är ekonomiskt försvarbar. Vi ifrågasätter om det här förfarandet är i enlighet med kommunallagen. Med anledning av ovanstående reserverar vi oss mot kommunfullmäktiges beslut i ärende 8 på dagordningen den 15 mars 2016 angående försäljning av 2069 lägenheter ur Växjöbostäder AB:s bestånd. Bakgrund Kommunfullmäktige har i budgeten för 2016 angivit att cirka lägenheter ska säljas ur beståndet till befintliga eller nya privata aktörer som vill skapa en ansvarsfull förvaltning och utveckling i Växjö. Kommunfullmäktige har i 244/2008 fastställt en rutin för hanteringen av denna typ av ärenden. Av orsaker som anges nedan kompletteras rutinen med att det inte är Växjöbostäder AB som direkt ska äga det bolag där fastigheterna ska paketeras utan istället av ett helägt dotterbolag, det så kallade mellanbolaget. 4 (8)

19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Växjöbostäder AB har hemställt att lägenheterna ska säljas i sex olika paket av varierande storlek och inom de områden som framgår av dokumentet Fastighetsförsäljningar förslag. Dokumentet går igenom samtliga av Växjöbostäder AB:s områden, försäljning föreslås dock inte i områdena Sandsbro, Centrum, Väster och Högstorp. Vidare framgår av att framställan om ombildning till bostadsrätter har framställts inom vissa områden. Totalt bokfört värde på de tänkta försäljningarna är knappt kr. Växjöbostäder AB har i 5/2016 lämnat förslag på vilka fastigheter som ska säljas och hur det ska ske. Bolaget har även redogjort för villkor som kommer att ställas på eventuella köpare samt vilka parametrar man tog ställning till vid val av försäljningsobjekt. Kommunfullmäktige har i 42/2016 återremitterat ärendet för komplettering av följande frågor: Hur lång tid kan man via avtal förhindra en ny ägare att ombilda till bostadsrätt? Vilken tid är önskvärd? Kan man via avtal förhindra en vidareförsäljning och i så fall hur länge. Om en vidareförsäljning sker, gäller då förbudet att ombilda till bostadsrätt? Hur stort vite kan man skriva in om en ombildning trots allt sker? Hur långt avtal avses skrivas mellan bostadsbutiken och köparna om att lämna lediga lägenheter till bostadsbutiken? Hur stor andel av lägenheterna måste avtalet omfatta för att kommunfullmäktiges villkor anses uppfyllt? Tillgången till lägenheter för Arbete och välfärd och omsorgen, ska det bara omfatta de lägenheter som hyrs vid försäljningstillfället eller ska det avtalas om en fortsatt tilldelning av lägenheter. Beslutsunderlag Kommunstyrelsen har i 112/2016 föreslagit att: 1. Kommunfullmäktige godkänner att Växjöbostäder AB får sälja fastigheterna i enlighet med styrelsens förslag i Beslutet i Växjöbostäder AB innebär bland annat att Växjöbostäder AB i förhandlingarna med köparna kommer att ställa följande krav: Ansluta de köpta fastigheterna till den kommunala bostadsförmedlingen på sätt som beslutas om i avtal mellan bostadsförmedlingen och de nya ägarna. Villkor om att ett visst antal av lägenheterna kan nyttjas av Arbete & välfärd och Omsorgen, om sådant behov finns. Ny köpare ska inte ombilda lägenheterna till bostadsrätter inom viss tidsperiod. 5 (8)

20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Boendeformen studentbostäder ska behållas enligt gällande krav på hyresgästen, vilket bland annat innebär att hyresgästen ska vara studerande vid Linneuniversitetet. 2. Kommunfullmäktige godkänner att fastigheterna får säljas ner till dotterdotter-bolag som i sin tur ägs av ett av Växjöbostäder helägt dotterbolag (mellanbolaget) och att dotterbolaget sedan får sälja aktierna i dotter-dotterbolagen till extern köpare. 3. Kommunfullmäktige godkänner att Växjöbostäder AB för detta ändamål får förvärva sju bolag. 4. Kommunfullmäktige godkänner förslag till bolagsordning för de helägda dotterbolagen. 5. Kommunfullmäktige beslutar att i särskilt beslut utse styrelseledamöter och ersättare i bolagen för tiden intill slutet av årsstämman Om aktierna i bolaget överlåts dessförinnan ska styrelseledamöternas och ersättarnas uppdrag upphöra den dag då den nye ägaren tillträder aktierna. 6. Kommunfullmäktige beslutar att i ett särskilt beslut utse lekmannarevisorer i bolagen för tiden intill slutet av årsstämman Om aktierna i bolagen överlåts dessförinnan ska lekmannarevisorernas och suppleanternas uppdrag upphöra den dag då den nye ägaren tillträder aktierna. 7. Kommunfullmäktige medger att dotterbolagen, sedan aktierna överlåtits, till och med utgången av 2020 får behålla vården av de allmänna handlingar som förvaras hos bolagen och som övergångsvis behövs i verksamheten. Tf. kommunchefen har i en skrivelse den 23 februari 2016 lämnat kompletterande information i enlighet med kommunfullmäktiges beslut. Kommunchefen har i en skrivelse den 19 januari 2016 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår bland annat att av beslutsunderlaget från Växjöbostäder AB framgår att den eventuella försäljningen ska ske genom så kallad paketering vilket innebär att Växjöbostäder köper aktiebolag till vilka fastigheterna sedan överlåts. Aktierna i bolaget säljs sedan till den blivande köparen. 6 (8)

21 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Växjö Kommunföretag AB har i 3/2016 tillstyrkt Växjöbostäder AB:s beslut i 5/2016. Yrkanden Catharina Winberg (M) med instämmande av Per Schöldberg (C), Lars Edqvist (MP), Nils Fransson (L), Jon Malmqvist (KD), Lennart Adell Kind (L), Ulf Hedin (M): Bifall till kommunstyrelsens förslag. Ola Palmgren (S) med instämmande av Carin Högstedt (V), Eva-Britt Svensson (V), Ann-Christin Eriksson (V), Åsa Karlsson Björkmarker (S), Gunnar Storbjörk (S), Anton Dackenberg (S), Gullvi Strååt (S), Emelie Öberg (S), Örjan Mossberg (V): Kommunfullmäktige avslår Växjöbostäders begäran om försäljning av lägenheter. Håkan Engdahl (SD): Kommunfullmäktige återremitterar ärendet för att klargöra de ekonomiska förutsättningarna. Beslutsordning Ordförande Johansson frågar om ärendet ska avgöras på dagens sammanträde eller återremitteras och finner att ärendet ska avgöras på dagens sammanträde. Därefter ställer ordförande yrkandena mot varandra och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs. Omröstningsresultat Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag med 33 röster mot 26 röster för Ola Palmgrens yrkande. 2 ledamöter var ej närvarande. Se röstningsbilaga 1.. Beslutet skickas till VKAB Växjöbostäder Kommunchefen (chefsjuristen) 7 (8)

22 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige , bilaga 1 Försäljning av 2069 lägenheter ur Växjöbostäder AB:s bestånd Sammanlagt resultat Ja 33 Avstår 0 Nej 26 Ej röstat 2 Tot. antal ledamöter 60 Individuella resultat Alf Skogmalm S Nej Anders Lindoff S Nej Andreas C Ja Håkansson Andreas Lindström M Ja Anna Hultstein M Ja Anna Tenje M Ja Ann-Christin V Nej Eriksson Ann-Kristin S Nej Lindqvist Anton Dackenberg S Åsa K Björkmarker S Benny Johansson M Nej Nej Ja Björn Svensson M Ja Bo Frank M Ja Camilla Albinsson KD Ja Carin Högstedt V Nej Catharina Winberg M Ja Cecilia Lundin S Nej Cheryl Jones Fur MP Ja Emelie Öberg S Nej Eva Johansson C Ja Eva-Britt Svensson V Gudrun Holmberg C Nej Ja Gullvi Strååt S Nej Gunnar Elm C Ja Gunnar Storbjörk S Nej Håkan Engdahl SD Nej Hannington M Ja Lubwama Hugo Hermansson S Nej Iréne Bladh M Ja Jon Malmqvist KD Ja Lars Alm M Ja Lars Edqvist MP Ja Lena Wibroe M Ja Lennart Adell Kind L Ja Malin Lauber S Nej Margareta Jonsson C Ja Maria Carlsson S Nej Marie-Louise S Nej Gustavsson Martina Forsberg S Nej Neira MP Ja Kahrimanovic Nils Fransson L Ja Nils Posse M Ja Ola Löfqvist S Nej Ola Palmgren S Nej Oliver Rosengren M Ja Örjan Mossberg V Nej Patricia Aguilera S Nej Per Schöldberg C Ja Pernilla Tornéus M Ja Pia Philipsson M Ja Pierre Wiberg M Ja Pontus Nordfjell SD Nej Rose-Marie S Nej Holmqvist Sigvard Jakopson M Ja Sofia Stynsberg M Ja Tobias Adersjö MP Ja Tony Lundstedt S Nej Ulf Hedin M Ja Yusuf Isik S Nej 8 (8)

23 ÄRENDE Dnr KS Mario Jonjic utredare Tel Kommunstyrelsen Detaljplan för Kvasten 1, Västra Mark, Växjö kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås lämna nedanstående synpunkter över samrådsförslaget för detaljplan för Kvasten 1, Västra Mark. Bakgrund Byggnadsnämnden har översänt ett samrådsförslag för detaljplan för Kvasten 1 på Västra mark i Växjö till kommunstyrelsen för att inhämta synpunkter. Detaljplanens syfte är att utreda möjligheter för en utökning av befintligt företags verksamhet. Ärendet Kommunledningsförvaltningen föreslår att den västliga gränsen för området förflyttas något västerut för att göra det möjligt att med lastbil angöra området från vändzonen. Detta är i enlighet med företagets önskemål och den optionsöverenskommelsen mellan Växjö kommun och företaget som sedan tidigare upprättats. Syftet är att säkerställa en fungerande lösning för in- och utleveranser till den planerade lagerbyggnaden. Beslutet skickas till För åtgärd Byggnadsnämnden För kännedom Planeringschefen Monica Skagne Kommunchef Paul Herbertsson Planeringschef Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post mario.jonjic@vaxjo.se

24

25

26

27 Från: Ivansson Kerstin Skickat: den 29 mars :34 Till: Kommunstyrelsen; KLM; Ämne: Detaljplan för Kvasten 1, granskning tom 15 April Bifogade filer: BNAU beslut om granskning.pdf; Kvasten 1 Granskningshandling inkl. samrådsredogörelse.pdf; Underrättelse.pdf UNDERRÄTTELSE Detaljplan för KVASTEN 1, Västramark, Växjö kommun Dnr 2015BN0647 Förslag till detaljplan är utställt för granskning enligt 5 kap. Plan- och Bygglagen under tiden t.o.m Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för fastigheten Kvasten 1 samt del av fastigheten Växjö 6:2 som ligger i norra delen av Västramark i anslutning till Araby golfbana. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en expansion av verksamheten på Kvasten 1 så att en lagerlokal kan tillskapas. Förslaget till detaljplan är både i enlighet och avvikande ifrån gällande översiktsplan då planområdet är i markerat som omvandlings- och utredningsområde där förtätning av befintligt verksamhetsområde skall möjliggöras samt naturmark. Se planbeskrivning Detaljplanens genomförande bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan. Bifogat finns granskningshandlingarna Kerstin Ivansson Planarkitekt PLANAVDELNINGEN Stadsbyggnadskontoret Post: Växjö kommun, Box 1222, Växjö Besök: Västra Esplanaden 18, Växjö Tel.: Kerstin.ivansson@vaxjo.se

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 UNDERRÄTTELSE Detaljplan för KVASTEN 1, Västramark, Växjö kommun Dnr 2015BN0647 Förslag till detaljplan är utställt för granskning enligt 5 kap. Plan- och Bygglagen under tiden t.o.m Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för fastigheten Kvasten 1 samt del av fastigheten Växjö 6:2 som ligger i norra delen av Västramark i anslutning till Araby golfbana. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en expansion av verksamheten på Kvasten 1 så att en lagerlokal kan tillskapas. Förslaget till detaljplan är både i enlighet och avvikande ifrån gällande översiktsplan då planområdet är i markerat som omvandlings- och utredningsområde där förtätning av befintligt verksamhetsområde skall möjliggöras samt naturmark. Se planbeskrivning Detaljplanens genomförande bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan. Frågor gällande detaljplanen besvaras av planarkitekt Kerstin Ivansson, tel Utställningslokaler - Växjö kommuns kontaktcenter (reception Björnen), ingång Västra Esplanaden18. Kontaktcenter, reception Björnen, öppet måndag-fredag kl Stadsbiblioteket, Västra Esplanaden 7, Växjö - Information finns också på kommunens hemsida Eventuella synpunkter på planförslaget skall vara skriftliga och inkomna till byggnadsnämnden, Box 1222, Växjö, eller via e-post byggnadsnamnden@vaxjo.se senast Den som inte framfört skriftliga synpunkter senast under granskningstiden kan förlora rätten att senare överklaga kommunens beslut. 1 (1)

43 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Ombud till ordinarie bolagsstämma i Kulturparken Småland AB den 29 april 2016 Förslag till beslut 1. Arbetsutskottet utser NN till Växjö kommuns ombud vid ordinarie bolagsstämma i Kulturparken Småland AB den 29 april Ombudet får i uppdrag att rösta för: Samtliga valärenden, enligt förslag. Att stämman blivit behörigen sammankallad. Fastställande av resultaträkningen och balansräkningen, enligt förslag. Beslut om disposition beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen, enligt förslag. Ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören. Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorn och lekmannarevisorerna, enligt förslag. Bakgrund Växjö kommun har i egenskap av delägare kallats till ordinarie bolagsstämma i Kulturparken Småland AB den 29 april Beslutet skickas till Ombudet För kännedom Kulturparken Småland AB Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

44 Från: Sandberg Monica Skickat: den 6 april :41 Till: Kommunstyrelsen Ämne: VB: Bolagsstämma Bifogade filer: Kallelse bolagsstämma 2016.doc; Årsredovisning+rev Kulturparken Småland AB pdf Till KSAU Hälsningar Monica Från: Skagne Monica Skickat: den 5 april :32 Till: Ullman Sara <Sara.Ullman@vaxjo.se>; Sandberg Monica <Monica.Sandberg@vaxjo.se> Ämne: VB: Bolagsstämma Hej! Kan ni kolla vilken politiker som ska gå på detta? Mvh M Från: Lennart Johansson [mailto:lennart.johansson@kulturparkensmaland.se] Skickat: den 5 april :53 Till: katarina.jonasson@kronoberg.se; Skagne Monica <Monica.Skagne@vaxjo.se> Kopia: Tina Sjögren <Tina.Sjogren@kulturparkensmaland.se>; rosmarie.j.necko@telia.com; Wibroe Lena <Lena.Wibroe@vaxjo.se> Ämne: Bolagsstämma För er kännedom skickar jag kallelse till bolagsstämman för Kulturparken Småland AB fredagen den 29 april kl samt årsredovisning för bolaget. I enlighet med bolagsordningen 11 har kallelse och årsredovisning skickats till kommunstyrelsen respektive regionstyrelsen genom brev med posten. Hälsningar, Lennart Johansson Lennart Johansson Docent VD / Länsmuseichef Lennart.Johansson@kulturparkensmaland.se Tel Kulturparken Småland AB Box 102, Växjö, Sverige Besöksadress: Södra Järnvägsgatan 2 Växel

45 Docent Lennart Johansson VD & Länsmuseichef Kulturparken Småland AB kallar härmed till ordinarie bolagsstämma (årsstämma) Tid: Fredagen den 29 april 2016, kl Plats: Smålands museum, Hörsalen (Museisalen) Dagordning 1. Val av ordförande vid stämman; 2. Upprättande och godkännande av röstlängd; 3. Val av en eller flera justeringsmän; 4. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad; 5. Godkännande av dagordningen; 6. Framläggande av årsredovisningen, revisionsberättelsen och lekmannarevisorernas granskningsrapport; 7. Beslut om a) fastställande av resultaträkningen och balansräkningen b) disposition beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen c) ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören 8. Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorn och lekmannarevisorerna 9. Val av revisor och revisorssuppleant i förekommande fall 10. Annat ärende som ankommer på bolagsstämman enligt aktiebolagslagen eller bolagsordningen 11. Avslutning Anmäl deltagande till lennart.johansson@kulturparkensmaland.se eller sms till Enligt uppdrag: Lennart Johansson VD Kulturparken Småland AB Kulturparken Småland AB Box 102, Växjö Tfn erica.mansson@kulturparkensmaland.se

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut Röstningsinstruktioner till ombud vid årsstämma i Växjö Kommunföretag AB (VKAB) den 25 april 2016 Förslag till beslut Ombudet får i uppdrag att rösta för: Samtliga valärenden, enligt förslag. Att stämman blivit behörigen sammankallad. Godkännande av dagordningen, enligt förslag. Beslut om fastställelse av resultat- och balansräkningen, enligt förslag. Beslut om disposition av bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen. Ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören. Beslut om arvoden, enligt förslag. Fastställande av kommunfullmäktiges beslut gällande ägardirektiv. Bakgrund Arbetsutskottet har i 172/2016 utsett Eva Johansson (C), med Carin Högstedt (V) som sin ersättare, till Växjö kommuns ombud vid årsstämma i Växjö Kommunföretag AB (VKAB) den 25 april Beslutet skickas till Eva Johansson Carin Högstedt Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ombud till årsstämma i Växjö Kommunföretag AB (VKAB) den 25 april 2016 Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut Arbetsutskottet utser Eva Johansson (C), med Carin Högstedt (V) som ersättare, till Växjö kommuns ombud vid ordinarie bolagsstämma i Växjö Kommunföretag AB den 25 april Röstningsinstruktioner lämnas vid ett senare tillfälle när stämmohandlingarna har lämnats till kommunstyrelsen. Bakgrund Växjö kommun har i egenskap av ägare kallats till bolagsstämma i Växjö Kommunföretag AB den 25 april Beslutet skickas till Eva Johansson Carin Högstedt VKAB Justerandes sign Utdragsbestyrkande 12 (25)

101 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till - Röstningsinstruktioner till ombud vid ordinarie bolagsstämma i Huseby Bruk AB den 28 april 2016 Förslag till beslut Ombudet får i uppdrag att rösta för: Samtliga valärenden, enligt förslag. Att stämman blivit behörigen sammankallad. Fastställande av resultat- och balansräkningen, enligt förslag. Disposition beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen, enligt förslag. Ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktören. Fastställande av arvoden, enligt förslag. Bakgrund Arbetsutskottet har i 138/2016 beslutat att uppdra till kommunchefen att utse Växjö kommuns ombud till bolagsstämma i Huseby Bruk AB den 28 april Kommunchefen har meddelat att kommunens landsbygdssamordnare ska representera kommunen vid stämman. Beslutet skickas till Ombudet (landsbygdssamordnaren) Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113

114

115 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ombud till bolagsstämma i Huseby Bruk AB 2016 Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut 1. Arbetsutskottet uppdrar till kommunchefen att utse Växjö kommuns ombud till bolagsstämma i Huseby Bruk AB den 28 april Röstningsinstruktioner lämnas vid ett senare tillfälle i samband med att stämmohandlingarna lämnas till ägarna. Bakgrund Växjö kommun har i egenskap av delägare kallats till bolagsstämma i Huseby Bruk AB den 28 april Beslutet skickas till Huseby Bruk AB För åtgärd Kommunchefen 1 (1)

116 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Yttrande över Miljöoch energidepartementets remiss om regeringsuppdraget om förslag till nationell reglering av högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum Länk till förslaget i fulltext: Förslag till beslut 1. Arbetsutskottet beslutar att lämna följande yttrande som Växjö kommuns svar på Miljö- och energidepartementets remiss om regeringsuppdraget om förslag till nationell reglering av högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum: Växjö kommun anser att föreslagna nationella regler är utformade på ett bra sätt, och kort genomförandetid bidrar till snabb utfasning av högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum. Även det att inom två år göra översyn av undantagen från användningsförbudet är viktigt för utfasningen. För att ersätta den undantagna användningen vid t.ex. skarpa vätskebränder är det viktigt att centrala myndigheter bidrar till utveckling av nya släckningsmetoder m.m. 2. Arbetsutskottets beslut anmäls till kommunstyrelsen. Bakgrund Växjö kommun har lämnats möjlighet att yttra sig över Miljö- och energidepartementets remiss om regeringsuppdraget om förslag till nationell reglering av högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum. Departementet önskar svar senast den 29 april Ärendet Miljö- och hälsoskyddsnämnden har i 15/2016 yttrat sig över remissen i enlighet med ovanstående förslag till beslut. Värends räddningstjänst har meddelat att man inte har några synpunkter och yttrar sig inte över remissen. Kommunledningsförvaltningen 1 (2) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

117 ÄRENDE Dnr KS Beslutet skickas till Miljö- och energidepartementet För kännedom Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2 (2)

118

119

120 Från: Susanne Zwaveling Skickat: den 8 februari :12 Till: helsingborg@helsingborg.se; kommun@hudiksvall.se; karlsborg.kommun@karlsborg.se; karlskrona.kommun@karlskrona.se; kommunledningsforvaltning@katrineholm.se; kommun@lidkoping.se; lulea.kommun@lulea.se; lunds.kommun@lund.se; kommunstyrelsen@malmo.se; stad@molndal.se; norrkoping.kommun@norrkoping.se; stadshuset@ronneby.se; kommun@stenungsund.se; kommunstyrelsen@stockholm.se; registrator@ssbf.brand.se; kommun@tibro.se; kommun@ulricehamn.se; uppsala.kommun@uppsala.se; kommun@vimmerby.se; Kommunstyrelsen; kommunen@alvsbyn.se; kommunstyrelsen@ostersund.se; kansli@brandfacket.se.; sbf@brandskyddsforeningen.se; info@fomtec.com; ekokemsweden@ekokem.com; info.se@greenpeace.org; info@ikem.se; info@kemibolaget.se; kontakt@kidde.se; post@nfrs.se; info@nynas.com; foretagskort@okq8.se; info@presto.se; info@rsrab.se; info@spbi.se; info@svenskhandel.se; remisser@naturskyddsforeningen.se; info@svensktnaringsliv.se; svensktvatten@svensktvatten.se; info@skl.se; info@sverigeskonsumenter.se; brandforsvaret@sbff.se; info@tyco-bsp.com; info@wwf.se Ämne: Remiss om regeringsuppdraget om förslag till nationell reglering av högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum Bifogade filer: KemI-rapport 1_16 begränsningar för PFAS i brandsläckningsskum.pdf; M2016_00120_Ke Remiss nationella regler för PFAS i brandskum_mtö.pdf Prioritet: Hög Hej! Härmed remitteras rapport från ett regeringsuppdrag om förslag på nationella regler för högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum. Remissvaren ska ha kommit in till Miljö- och energidepartementet senast den 29 april Vi ser helst att svaren skicka i elektronisk form (word-format)till m.registrator@regeringskansliet.se med kopia till monica.tornlund@regeringskansliet.se. I remissen ligger att regeringen vill ha synpunkter på förslagen eller materialet i rapporten. Myndigheter under regeringen är skyldiga att svara på remissen. En myndighet avgör dock på eget ansvar om den har några synpunkter att redovisa i ett svar. Om myndigheten inte har några synpunkter, räcker det att svaret ger besked om detta. För andra remissinstanser innebär remissen en inbjudan att lämna synpunkter. Frågor under remisstiden besvaras av Monica Törnlund, tel

121 E.u. Susanne Zwaveling M/Ke

122 Remiss M2016/00120/Ke Miljö- och energidepartementet Kemikalieenheten Monica Törnlund Telefon E-post Rapport från ett regeringsuppdrag om förslag på nationella regler för högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum Remissinstanser: 1. Folkhälsomyndigheten 2. Kommerskollegium 3. Länsstyrelsen i Blekinge län 4. Länsstyrelsen i Gävleborgs län 5. Länsstyrelsen i Kronobergs län 6. Länsstyrelsen i Södermanlands län 7. Länsstyrelsen i Uppsala län 8. Länsstyrelsen i Värmlands län 9. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Länsstyrelsen i Östergötlands län 11. Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) 12. Försvarets materielverk 13. Försvarsmakten 14. Generalläkaren 15. Havs- och vattenmyndigheten 16. Institutet för miljömedicin (IMM) 17. Konkurrensverket 18. Konsumentverket med Konsumentombudsmannen 19. Kungl. Tekniska högskolan 20. Livsmedelsverket 21. Lunds universitet 22. Länsstyrelsen i Skåne län 23. Länsstyrelsen i Stockholms län 24. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 25. Naturvårdsverket Postadress Telefonväxel E-post: m.registrator@regeringskansliet.se Stockholm Besöksadress Telefax Malmtorgsgatan

123 2 26. Statens geotekniska institut 27. Stockholms universitet, ACES 28. Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper (Swetox) 29. Sveriges geologiska undersökning 30. Umeå universitet 31. Örebro universitet 32. Lunds universitet, Avdelning för arbets- och miljömedicin 33. IVL Svenska Miljöinstitutet AB 34. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 35. Swedavia AB 36. Borås kommun 37. Botkyrka kommun 38. Bräcke kommun 39. Båstads kommun 40. Grästorps kommun 41. Gävle kommun 42. Göteborgs kommun 43. Halmstads kommun 44. Helsingborgs kommun 45. Hudiksvalls kommun 46. Karlsborgs kommun 47. Karlskrona kommun 48. Katrineholms kommun 49. Lidköpings kommun 50. Luleå kommun 51. Lunds kommun 52. Malmö kommun 53. Mölndals kommun 54. Norrköpings kommun 55. Ronneby kommun 56. Stenungsunds kommun 57. Stockholms kommun 58. Storstockholms brandförsvar 59. Tibro kommun 60. Ulricehamns kommun 61. Uppsala kommun 62. Vimmerby kommun 63. Växjö kommun 64. Älvsbyns kommun 65. Östersunds kommun 66. Brandmännens Riksförbund 67. Brandskyddsföreningen Sverige 68. Dafo Fomtec AB 69. Ekokem

124 3 70. Greenpeace 71. IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige 72. KemPartner AB 73. Kidde Sweden AB 74. Nordic Fire and Rescue Service 75. Nynäs (raffinaderi) AB 76. OK-Q8 AB 77. Presto Brandsäkerhet AB 78. Räddningsskolan Rosersberg AB 79. Släckmedelscentralen (SMC) 80. Svensk Handel 81. Svenska Naturskyddsföreningen 82. Svenskt Näringsliv 83. Svenskt Vatten AB 84. Sveriges kommuner och landsting 85. Sveriges Konsumenter 86. Södertörns brandförsvarsförbund 87. Tyco BSP Sweden AB 88. Världsnaturfonden WWF Remissvaren ska ha kommit in till Miljö- och energidepartementet senast den 29 april Vi ser helst att svaren skicka i elektronisk form (word-format)till m.registrator@regeringskansliet.se med kopia till monica.tornlund@regeringskansliet.se. I remissen ligger att regeringen vill ha synpunkter på förslagen eller materialet i rapporten. Myndigheter under regeringen är skyldiga att svara på remissen. En myndighet avgör dock på eget ansvar om den har några synpunkter att redovisa i ett svar. Om myndigheten inte har några synpunkter, räcker det att svaret ger besked om detta. För andra remissinstanser innebär remissen en inbjudan att lämna synpunkter. Råd om hur remissyttranden utformas finns i Statsrådsberedningens promemoria Svara på remiss hur och varför (SB PM 2003:2). Den kan laddas ned från Regeringskansliets webbplats På webbplatsen finns även det remitterade materialet tillgängligt. När svarstiden för remissen gått ut, så publiceras alla remissyttranden som kommit in på

125 4 Frågor under remisstiden besvaras av Monica Törnlund, tel Björn Dufva Departementsråd

126 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordörandes förslag till beslut Yttrande över Havsoch vattenmyndighetens remiss av förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14) Länk till förslaget i fulltext: Förslag till beslut 1. Arbetsutskottet beslutar att lämna följande yttrande som Växjö kommuns svar på Havs- och vattenmyndighetens remiss av förslag till ändring av Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14): Växjö kommun har inga synpunkter gällande de föreslagna ändringarna i föreskriften. Vi anser dock att det vore önskvärt om det i föreskriften preciserades om man med kommunen menar kommunen som huvudman för badplatserna eller som tillsynsmyndighet över badplatserna eftersom det i praktiken oftast är två olika kommunala nämnder/förvaltningar. 2. Arbetsutskottets beslut anmäls till kommunstyrelsen. Bakgrund Växjö kommun har lämnats möjlighet att yttra sig över Havs- och vattenmyndighetens remiss av förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14). Svar önskas senast den 22 april Ärendet Miljö- och hälsoskyddsnämnden har yttrat sig över remissen i enlighet med ovanstående förslag till beslut. Kultur- och fritidsnämnden har meddelat att man inte har något att erinra sig mot förslaget. Kommunledningsförvaltningen 1 (2) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

127 ÄRENDE Dnr KS Beslutet skickas till Havs- och vattenmyndigheten För kännedom Miljö- och hälsoskyddsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2 (2)

128 DELBES Dnr KFN Hanna Östrand nämndsekreterare Tel Remiss av ändring av föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14) Delegeringsbeslut enligt delegation från kultur- och fritidsnämnden: KFO Beslut Kultur- och fritidsnämnden har inget att erinra mot förslag till ändring av havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om badvatten. Bakgrund Havs- och vattenmyndigheten har översänt remiss av ändring av föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14) till Växjö kommun. Kommunstyrelsen har översänt ärendet till kultur- och fritidsnämnden på remiss. Föreskriften tillämpas på de så kallade EU-baden. Remissen gäller ett antal mindre ändringar som behöver göras av havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14). Syftet med ändringarna är främst förtydliganden med avseende på provtagningen. Kultur- och fritidsnämnden kommer inte påverkas av ändring av föreskrifter och allmänna råd om badvatten eftersom nämnden inte utför provtagning av badvatten. Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen Eva Johansson Ordförande, kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post hanna.ostrand2@vaxjo.se

129

130 Från: Badvatten Skickat: den 23 februari :50 Till: Badvatten Ämne: HaV Dnr Remiss ändring föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14) Bifogade filer: HVMFS Badvatten remissversion 2016.pdf; Sändlista.pdf; Konsekvensutredning remiss badvattenföreskrift.pdf; Missiv remiss badvattenföreskrift.pdf HaV Dnr Remiss: Förslag till ändring av Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14) Föreskriften tillämpas på de så kallade EU-baden. Remissen gäller ett antal mindre ändringar som behöver göras av Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om badvatten (HVMFS 2012:14). Syftet med ändringarna är främst förtydliganden med avseende på provtagningen. Förslaget finns bifogat och finns även tillgängligt via Havs- och vattenmyndighetens hemsida: forslag-till-andring-av-havs--och-vattenmyndighetens-foreskrifter-och-allmanna-rad-om-badvatten.html Remissvar ska ha inkommit med e-post till senast den 22 april Med vänliga hälsningar Linda Rydell Utredare Havs- och vattenmyndigheten Vi arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla.

131

132

133 Sändlista, remiss februari 2016 om ändring av HVMFS 2012:14 Organisation Upplands Väsby kommun Vallentuna kommun Österåkers kommun Värmdö kommun Järfälla kommun Ekerö kommun Huddinge kommun Botkyrka kommun Salems kommun Haninge kommun Tyresö kommun Upplands-Bro kommun Nykvarns kommun Täby kommun Danderyds kommun Sollentuna kommun Stockholms stad Södertälje kommun Nacka kommun Sundbybergs stad Solna stad Lidingö stad Vaxholms stad Norrtälje kommun Sigtuna kommun Nynäshamns kommun Håbo kommun Älvkarleby kommun Knivsta kommun Heby kommun Tierps kommun Uppsala kommun Enköpings kommun Östhammars kommun Vingåkers kommun Gnesta kommun Nyköpings kommun Oxelösunds kommun Flens kommun Katrineholms kommun Eskilstuna kommun Strängnäs kommun Trosa kommun E-post

134 Ödeshögs kommun Ydre kommun Kinda kommun Boxholms kommun Åtvidabergs kommun Finspångs kommun Valdemarsviks kommun Linköpings kommun Norrköpings kommun Söderköpings kommun Motala kommun Vadstena kommun Mjölby kommun Aneby kommun Gnosjö kommun Mullsjö kommun Habo kommun Gislaveds kommun Vaggeryds kommun Jönköpings kommun Nässjö kommun Värnamo kommun Sävsjö kommun Vetlanda kommun Eksjö kommun Tranås kommun Uppvidinge kommun Lessebo kommun Tingsryds kommun Alvesta kommun Älmhults kommun Markaryds kommun Växjö kommun Ljungby kommun Högsby kommun Torsås kommun Mörbylånga kommun Hultsfreds kommun Mönsterås kommun Emmaboda kommun Kalmar kommun Nybro kommun Oskarshamns kommun Västerviks kommun Vimmerby kommun Borgholms kommun

135 Region Gotland Olofströms kommun Karlskrona kommun Ronneby kommun Karlshamns kommun Sölvesborgs kommun Svalövs kommun Staffanstorps kommun Burlövs kommun Vellinge kommun Östra Göinge kommun Örkelljunga kommun Bjuvs kommun Kävlinge kommun Lomma kommun Svedala kommun Skurups kommun Sjöbo kommun Hörby kommun Höörs kommun Tomelilla kommun Bromölla kommun Osby kommun Perstorps kommun Klippans kommun Åstorps kommun Båstads kommun Malmö stad Lunds kommun Landskrona stad Helsingborgs stad Höganäs kommun Eslövs kommun Ystads kommun Trelleborgs kommun Kristianstads kommun Simrishamns kommun Ängelholms kommun Hässleholms kommun Hylte kommun Halmstads kommun Laholms kommun Falkenbergs kommun Varbergs kommun Kungsbacka kommun Härryda kommun

136 Partille kommun Öckerö kommun Stenungsunds kommun Tjörns kommun Orust kommun Sotenäs kommun Munkedals kommun Tanums kommun Dals-Eds kommun Färgelanda kommun Ale kommun Lerums kommun Vårgårda kommun Bollebygds kommun Grästorps kommun Essunga kommun Karlsborgs kommun Gullspångs kommun Tranemo kommun Bengtsfors kommun Melleruds kommun Lilla Edets kommun Marks kommun Svenljunga kommun Herrljunga kommun Vara kommun Götene kommun Tibro kommun Töreboda kommun Göteborgs stad Mölndals stad Kungälvs kommun Lysekils kommun Uddevalla kommun Strömstads kommun Vänersborgs kommun Trollhättans stad Alingsås kommun Borås stad Ulricehamns kommun Åmåls kommun Mariestads kommun Lidköpings kommun Skara kommun Skövde kommun Hjo kommun

137 Tidaholms kommun Falköpings kommun Kils kommun Eda kommun Torsby kommun Storfors kommun Hammarö kommun Munkfors kommun Forshaga kommun Grums kommun Årjängs kommun Sunne kommun Karlstads kommun Kristinehamns kommun Filipstads kommun Hagfors kommun Arvika kommun Säffle kommun Lekebergs kommun Laxå kommun Hallsbergs kommun Degerfors kommun Hällefors kommun Ljusnarsbergs kommun Örebro kommun Kumla kommun Askersunds kommun Karlskoga kommun Nora kommun Lindesbergs kommun Skinnskattebergs kommun Surahammars kommun Kungsörs kommun Hallstahammars kommun Norbergs kommun Västerås stad Sala kommun Fagersta kommun Köpings kommun Arboga kommun Vansbro kommun Malung-Sälens kommun Gagnefs kommun Leksands kommun Rättviks kommun Orsa kommun

138 Älvdalens kommun Smedjebackens kommun Mora kommun Falu kommun Borlänge kommun Säters kommun Hedemora kommun Avesta kommun Ludvika kommun Ockelbo kommun Hofors kommun Ovanåkers kommun Nordanstigs kommun Ljusdals kommun Gävle kommun Sandvikens kommun Söderhamns kommun Bollnäs kommun Hudiksvalls kommun Ånge kommun Timrå kommun Härnösands kommun Sundsvalls kommun Kramfors kommun Sollefteå kommun Örnsköldsviks kommun Ragunda kommun Bräcke kommun Krokoms kommun Strömsunds kommun Åre kommun Bergs kommun Härjedalens kommun Östersunds kommun Nordmalings kommun Bjurholms kommun Vindelns kommun Robertsfors kommun Norsjö kommun Malå kommun Storumans kommun Sorsele kommun Dorotea kommun Vännäs kommun Vilhelmina kommun Åsele kommun

139 Umeå kommun Lycksele kommun Skellefteå kommun Arvidsjaurs kommun Arjeplogs kommun Jokkmokks kommun Överkalix kommun Kalix kommun Övertorneå kommun Pajala kommun Gällivare kommun Älvsbyns kommun Luleå kommun Piteå kommun Bodens kommun Haparanda stad Kiruna kommun Ak Lab, Borås ALcontrol AB, Karlstad Eskilstuna Strängnäs energi och Miljö kvalitetskontroll Eurofins AB Environment, Lidköping Kretslopp och vatten, Laboratorium Karlskrona kommun laboratorium LMCG, Gotland Norrvatten, Görvälnverkets lab Sternölaboratoriet, Karlshamn Uppsala kommun vattenlab VA SYD- Malmö Vattenlaboratoriet FoHM Vattenlaboratoriet Nyköping Vattenmyndigheten i Bottenviken Vattenmyndigheten i Bottenhavet Vattenmyndigheten i Norra Östersjön Vattenmyndigheten i Södra Östersjön Vattenmyndigheten i Västerhavet Regelrådet Swedac Svenska surfförbundet Svenska Naturskyddsföreningen Världsnaturfonden WWF Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.se vattenmyndigheten.vastmanland@lansstyrelsen.se vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se vattenmyndigheten.vastragotaland@lansstyrelsen.se regelradet@regelradet.se registrator@swedac.se styrelsen@surfforbundet.se remisser@naturskyddsforeningen.se info@wwf.se info@sportfiskarna.se

140

141 ÄRENDE Dnr KS Mario Jonjic utredare Tel Kommunstyrelsen Uppdrag att tillsammans med byggnadsnämnden se över eventuella förenklingar som Växjö kommun kan göra för att öka byggandet av bostäder Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott noterar att frågan kommer att behandlas i det kontinuerliga arbetet med processkartläggning av samhällsbyggnadsprocessen Bakgrund Kommunfullmäktige biföll 296/2015 en motion från Ola Palmgren (S) om att förenkla regler för ökat byggande i Växjö kommun och uppdrog till kommunstyrelsen och byggnadsnämnden att se över eventuella förenklingar som Växjö kommun kan göra för att öka byggandet av bostäder. Ärendet Sedan den nya plan- och bygglagen trädde i kraft den 2 maj 2011 har flera utredningar om lagändringar för att förenkla plan- och byggprocessen genomförts. Syftet har främst varit att korta ned processtiden för att enklare komma till ett byggnationsskede. Möjligheter till förenklingar för att öka byggandet av bostäder finns emellertid även utanför lagrummet och rör ofta enskilda kommuners plan- och byggprocesser. Kommunala viljeriktningar för bostadsbyggandet eller högre ställda krav än vad som BBR(Boverkets byggregler) stipulerar kan framförallt skapa svårigheter för byggherrar. En standardiserad bostadslösning som en byggherre har kan öka i pris om denna måste justeras för att passa just kommunens egna krav, vilket i sin tur kan öka kostnaden och färdigställandetiderna för byggnationen. Ett exempel på krav i Växjö kommun som kan förlänga eller fördyra byggprocessen är Byggnadsnämndens tillgänglighetskrav i bostäder som går längre än vad BBR förordar. Även kommunens träbyggnadsstrategi kan förlänga byggprocessen eftersom träkonstruktioner för exempelvis flerbostadshus inte är en standard vid byggande. Kommunledningsförvaltningen 1 (2) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post mario.jonjic@vaxjo.se

142 ÄRENDE Dnr KS Planeringskontoret arbetar för närvarande med en processkartläggning över samhällsbyggnadsprocessen vilken syftar till att se möjliga effektiviseringar i plan- och byggprocessen. Denna kartläggning kommer att lägga fram förslag på förbättrings- och förenklingsåtgärder som ska underlätta färdigställandet av fler bostäder i Växjö kommun. Uppdraget har påbörjats under våren 2016 och arbetet kommer att pågå fortlöpande. Beslutet skickas till För kännedom Byggnadsnämnden Stadsbyggnadschefen Monica Skagne Kommunchef Paul Herbertsson Planeringschef 2 (2)

143 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Verkställighet av kommunfullmäktiges beslut om motion om att förenkla regler för ökat byggande i Växjö kommun- Ola Palmgren (S) Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut Arbetsutskottet uppdrar till kommunchefen att tillsammans med byggnadsnämnden se över eventuella förenklingar som Växjö kommun kan göra för att öka byggandet av bostäder. Bakgrund Kommunfullmäktige biföll 296/2015 en motion från Ola Palmgren (S) om att förenkla regler för ökat byggande i Växjö kommun och uppdrog till kommunstyrelsen och byggnadsnämnden att se över eventuella förenklingar som Växjö kommun kan göra för att öka byggandet av bostäder. Uppdrag från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen tas enligt gällande rutin upp i arbetsutskottet för verkställighet. Beslutet skickas till Kommunchefen (planeringschefen) För kännedom Byggnadsnämnden 1 (1)

144 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Motion om språkresurser på biblioteket- Malin Lauber (S) Förslag till beslut Kommunfullmäktige besvarar motionen med hänvisning till kultur- och fritidsnämndens yttrande där nämnden hänvisar det arbete som görs utifrån gällande mångfalds- och personalpolicyer. Dessutom framgår det att i kommande rekryteringar kommer särskild hänsyn tas till språkkompetenser. Bakgrund Malin Lauber (S) har i en motion den 26 januari 2016 föreslagit att kommunfullmäktige ska skapa förutsättningar på biblioteken som underlättar för nyanlända att ta del av bibliotekens utbud genom att tillföra språkresurser. Ärendet Kultur- och fritidsnämnden har i 24/2016 lämnat följande yttrande över motionen: Kultur- och fritidsnämnden anser motionen vara besvarad genom det arbete förvaltningen gör utifrån mångfalds- och personalpolicy. I kommande rekryteringar kommer särskild hänsyn tas till språkkompetenser. Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

145 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Dnr Remiss av Motion om språkresurser till biblioteket- Malin Lauber (S) Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden anser motionen vara besvarad genom det arbete förvaltningen gör utifrån mångfalds- och personalpolicy. I kommande rekryteringar kommer särskild hänsyn tas till språkkompetenser. Bakgrund Malin Lauber (S) har i en motion föreslagit att det ska skapas förutsättningar på biblioteken som underlättar för nyanlända att ta del av bibliotekens utbud genom att tillföra språkresurser. Bibliotek är en bra, öppen och neutral mötesplats som erbjuder boklån, kopiering, scanning, internet, datorer, tidningsläsning med mera. Det är många nyanlända som har upptäckt det här och därigenom börjat utforska det nya landet och kommunen. Här väcks nyfikenhet för det svenska språket och det främjar integrationen. Att fler med olika språk kommer till biblioteket är positivt men ställer också krav på personalen. Ärendet Bibliotek är neutrala mötesplatser som ofta är centralt placerade i samhället och utrustade som offentliga miljöer både vad gäller tillgänglighet och säkerhet. Den senaste tiden har det varit ett ökat tryck på biblioteken då många nyanlända behöver hjälp med tillgång till internet och scanning av dokument. Man efterfrågar också språkkurser, lexikon, böcker på enkel svenska samt böcker och tidskrifter på olika språk som till exempel arabiska, dari, somali och pashto. De som har avbrutit sin utbildning när de lämnade hemlandet vill ofta fortsätta sina studier och behöver få tillgång till kurslitteratur, här kan biblioteket göra en viktig insats. Med en avslutad utbildning stärks självkänslan och möjligheten att få jobb i det nya hemlandet förbättras. På bibliotek erbjuds språkcaféer, högläsning och Låna en svensk, aktiviteter som är mycket uppskattade och som ger möjligheter för nyanlända att öva på det svenska språket. Bibliotek har som uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. 1 (4)

146 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Beslutsunderlag Motion om språkkompetenser på biblioteket Malin Lauber (S) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskotts förslag till beslut Yrkanden Eva Johansson (C) med instämmande av Lena Wibroe (M) och Ricardo Chavez (KD) yrkar på att kultur- och fritidsnämnden anser motionen vara besvarad genom det arbete som förvaltningen gör utifrån mångfalds- och personalpolicy. I kommande rekryteringar kommer särskild hänsyn tas till språkkompetenser. Rose- Marie Holmqvist (S) med instämmande av Cecilia Lundin Danielsson (S) och Håkan Frizén (V) yrkar bifall på motionen. Beslutsordning Ordförande Eva Johansson (C) ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att kultur- och fritidsnämnden beslutar i enlighet med eget yrkande. Omröstning begärs. Ordförande Eva Johansson (C) konstaterar att eget yrkande är huvudförslag och ställer arbetsutskottens förslag till beslut mot Rose- Marie Holmqvist (S) yrkande för att utse motförslag i omröstningen. Ordförande Eva Johansson (C) konstaterar att Rose- Marie Holmqvists (S) yrkande är motförslag i omröstningen. Kultur- och fritidsnämnden godkänner följande omröstningsordning: Ja för bifall till Eva Johanssons (C) yrkande. Nej för bifall till Rose- Marie Holmqvists (S) yrkande. 2 (4)

147 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Omröstningsresultat Eva Johanssons (C) yrkande antas med 9 röster mot 6 röster för Rose- Marie Holmqvists (S) yrkande. Ledamöter Eva Johansson (C) Ersättare som tjänstgör Jaröst Ja Nejröst Avstår Rose- Marie Holmqvist (S) Nej Lena Wibroe (M) Ja Andreas Lindström (M) Cenneth Quick (M) Glenn Nilsson (M) Ja Ja Kent- Inge Henrixon (M) Ja Jonatan Rundqvist (MP) Ja Gunilla Seltén (L) Ja Ricardo Chavez (KD) Ja Pontus Samuelsson (S) Nej Cecilia Lundin Danielsson (S) Nej Marko Kosonen (S) Nej Vakantsatt Håkan Frizén (V) Maria Alvarez Serrano (S) Nej Nej Ellen Franzén (SD) Ja Omröstningsresultat (4)

148 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Beslutet skickas till För åtgärd Kommunfullmäktige För kännedom Malin Lauber (S) 4 (4)

149

150 ÄRENDE Dnr KS Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel Kommunfullmäktige Om- och tillbyggnad av Sandsbro skola, kök/matsal - byggnation Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner utbildningsnämndens begäran att på Sandsbro skola och i samarbete med lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra byggnation avseende om- och tillbyggnad av kök/matsal med en investeringsutgift, baserad på anbud, på 17,7 mkr och med en tillkommande hyra på 1,2 mkr/år. Köken kommer tidigast i augusti 2016 att överföras till Måltidsenheten och fram tills dess är utbildningsnämnden beställare av åtgärder i kök. Bakgrund beslut Utbildningsnämnden beslutade 21/2016 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra byggnation avseende om- och tillbyggnad av kök/matsal med en investeringsutgift, baserad på anbud, på 17,7 mkr och med en tillkommande hyra på 1,2 mkr/år. Ärendet översändes till kommunfullmäktige för godkännande. Köken kommer tidigast i augusti 2016 att överföras till Måltidsenheten och fram tills dess är utbildningsnämnden beställare av åtgärder i kök. Växjö Kommunföretag AB beslutade 51/2016 att godkänna investeringen under förutsättning att kommunfullmäktige fattar investeringsbeslut i ärendet. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 563/2015 utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola (kök/matsal) samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Kommunledningsförvaltningen 1 (4) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post marie.hallsten-eriksson@vaxjo.se

151 ÄRENDE Dnr KS Utbildningsnämnden beslutade 163/2015 att uppdra åt förvaltningen och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra anbudsförfrågan avseende till- och ombyggnad av kök/matsal samt återkomma inför beslut om byggnation med investeringsutgift och hyra baserad på anbud. Kommunfullmäktige godkände 183/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år Kommunstyrelsen godkände 297/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 377/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år. Utbildningsnämnden beslutade 119/2015 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på kronor och med en tillkommande hyra på kronor/år. Beträffande tillbyggnad av kök/matsal återkomma med investeringsutgift baserad på anbud Ärendet översändes till fullmäktige för godkännande. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 193/ utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. 2. Kostnader för kök och övriga lokaler ska särredovisas. Utbildningsnämnden beslutade 54/2015 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och 2 (4)

152 ÄRENDE Dnr KS anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande Bakgrund Sandsbro skola är byggd 1963 och om-och tillbyggd Skolan är en F-6 skola med ca 430 elever i skolan och av dessa är knappt 300 inskrivna vid fritidshemmet. Skolan är organiserad i 3 paralleller i varje årskurs, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Ärendet I samband med utökning av basrum på Sandsbro skola behöver kök och matsal anpassas för att motsvara antalet elever på skolan. Kök och Matsal Vid en första analys identifierades att köket, som idag fungerar som ett tillagningskök, relativt väl uppfyllde kraven enligt en analys av kökens standard från oktober -13, dock saknades viss lagringskapacitet. Däremot är matsalen väldigt trång vilket medför att det är svårt att göra ett lunchschema där eleverna kan få en lugn och positiv skollunch. Denna första analys ledde till en bedömning där problematiken skulle lösas genom en tillbyggnad av matsalen. En djupare analys av kök/matsal-situationen på Sandsbro skola visar att köket på Sandsbro skola från början är ett mottagningskök men där man idag lagar mat. Detta innebär att om man där ska kunna laga mat enligt dagens krav behövs en till- och ombyggnad av köket och en nybyggnad av matsal. Nybyggnad av kök planeras med 128 m 2, ombyggnad av kök med 99 m 2 och nybyggnad av matsal med 148 m 2 samt nytt fläktrum och anpassning av utemiljö. Cirka 400 m 2 av befintlig skola berörs av ombyggnadsåtgärder i samband med byggnationen. Ekonomi Kalkyl för om- och tillbyggnad av kök/matsal, efter anbudsförfrågan, visar på en investeringsutgift på SEK och med en tillkommande hyra på kronor/år. Avskrivningstid 33 år. 3 (4)

153 ÄRENDE Dnr KS Tidplan Till- och ombyggnad av kök/matsal kan ske efter det att pågående byggnation av nya basrum färdigställts inför höstterminen Kök/matsalsombyggnaden påbörjas därefter och planeras att vara klar under höstterminen 2017 Beslutet skickas till För åtgärd Utbildningsnämnden Vidingehem AB För kännedom Lokalförsörjningsgruppen, Planeringskontoret Monica Skagne Kommunchef CEO Marie Hallsten-Eriksson Fastighetskoordinator Visionsbild på ny matsal. 4 (4)

154 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Dnr Till- och ombyggnad av kök och matsal på Sandsbro skola Styrelsens beslut Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB godkänner investeringen under förutsättning att kommunfullmäktige fattar investeringsbeslut i ärendet. Bakgrund Sandsbro skola är byggd Ombyggnad och tillbyggnad skedde Skolan är en F-6 skola med ca 430 elever i skolan och av dessa är knappt 300 inskrivna vid fritidshemmet. Skolan är organiserad i 3 paralleller i varje årskurs, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Vid en första analys identifierades att köket, som idag fungerar som ett tillagningskök, relativt väl uppfyllde kraven enligt en analys av kökens standard från oktober 2013, dock saknades viss lagringskapacitet. Däremot är matsalen väldigt trång, vilket medför att det är svårt att göra ett lunchschema där eleverna kan få en lugn och positiv skollunch. Denna första analys ledde till bedömningen att problematiken skulle lösas genom en tillbyggnad av matsalen. En djupare analys av köks- och matsalssituationen på Sandsbro skola visar att köket på Sandsbro skola från början var ett mottagningskök men där man idag lagar mat. Detta innebär att om man i köket ska kunna laga mat enligt dagens krav, behövs en till- och ombyggnad av köket och en nybyggnad av matsalen. Nybyggnad av kök planeras med 128 m2, ombyggnad av kök med 99 m2 och nybyggnad av matsal med 148 m2, samt nytt fläktrum och anpassning av utemiljö. Cirka 400 m2 av befintlig skola berörs av ombyggnadsåtgärder i samband med byggnationen. Kalkyl för om- och tillbyggnad av kök och matsal, efter anbudsförfrågan, visar på en investeringsutgift på SEK och med en tillkommande hyra på kronor/år. Avskrivningstid är 33 år. Tidplan: Till- och ombyggnad av kök och matsal kan ske efter det att pågående byggnation av nya basrum har färdigställts inför höstterminen Köksombyggnaden kommer att ske under hösten och vintern 2016 och beräknas vara klar under vårterminen (3)

155 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Ärendet Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände i 563/2015 utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola (kök och matsal), samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Utbildningsnämnden beslutade 163/2015 att uppdra åt förvaltningen och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra anbudsförfrågan avseende till- och ombyggnad av kök och matsal, samt återkomma inför beslut om byggnation med investeringsutgift och hyra baserad på anbud. Kommunfullmäktige godkände i 183/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år Kommunstyrelsen godkände 297/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 377/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år. Utbildningsnämnden beslutade 119/2015 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på kronor och med en tillkommande hyra på kronor/år. Beträffande tillbyggnad av kök/matsal återkomma med investeringsutgift baserad på anbud. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 193/2015 utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med 2 (3)

156 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Kostnader för kök och övriga lokaler ska särredovisas. Utbildningsnämnden beslutade 54/2015 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Utbildningsnämnden beslutar att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra byggnation avseende om- och tillbyggnad av kök/matsal med en investeringsutgift, baserad på anbud, på 17,7 mkr och med en tillkommande hyra på 1,2 mkr/år. Ärendet översändes till kommunfullmäktige för godkännande. Köken kommer tidigast i augusti 2016 att överföras till Måltidsenheten och fram tills dess är utbildningsnämnden beställare av åtgärder i kök. Beslutsunderlag Vidingehem AB har inkommit till styrelsen med: - Missiv Sandsbro skola kök och matsal byggnation - Situationsplan Sandsbro skola - Planritning kök Beslutet skickas till För åtgärd Kommunfullmäktige 3 (3)

157 Dnr Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel Utbildningsnämnden Sandsbro Skola till- och ombyggnad av kök/matsal byggnation Utbildningsnämnden beslutar att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra byggnation avseende om- och tillbyggnad av kök/matsal med en investeringsutgift, baserad på anbud, på 17,7 mkr och med en tillkommande hyra på 1,2 mkr/år. Ärendet översändes till kommunfullmäktige för godkännande. Köken kommer tidigast i augusti 2016 att överföras till Måltidsenheten och fram tills dess är utbildningsnämnden beställare av åtgärder i kök. Bakgrund beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 563/2015 utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola (kök/matsal) samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Utbildningsnämnden beslutade 163/2015 att uppdra åt förvaltningen och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra anbudsförfrågan avseende till- och ombyggnad av kök/matsal samt återkomma inför beslut om byggnation med investeringsutgift och hyra baserad på anbud. Kommunfullmäktige godkände 183/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år Kommunstyrelsen godkände 297/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år. PLANERINGSKONTORET Kommunledningsförvaltningen 1 (3) Postadress Box 1222, VÄXJÖ Besöksadress Västra Esplanaden18 Tel Mobil Fax Org.nr Bg E-post per.gustafsson@vaxjo.se

158 Dnr Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 377/2015 utbildningsnämndens begäran att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på 1,3 mkr/år. Utbildningsnämnden beslutade 119/2015 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola i samarbete med Vidingehem genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på kronor och med en tillkommande hyra på kronor/år Beträffande tillbyggnad av kök/matsal återkomma med investeringsutgift baserad på anbud Ärendet översändes till fullmäktige för godkännande. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 193/ utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. 2. Kostnader för kök och övriga lokaler ska särredovisas. Utbildningsnämnden beslutade 54/2015 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyreslens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund Sandsbro skola är byggd 1963 och om-och tillbyggd Skolan är en F-6 skola med ca 430 elever i skolan och av dessa är knappt 300 inskrivna vid fritidshemmet. Skolan är organiserad i 3 paralleller i varje årskurs, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Kök och Matsal Vid en första analys identifierades att köket, som idag fungerar som ett tillagningskök, relativt väl uppfyllde kraven enligt en analys av kökens standard från oktober -13, dock saknades viss lagringskapacitet. Däremot är matsalen väldigt trång vilket medför att det är svårt att göra ett lunchschema där eleverna kan få en lugn och positiv skollunch. Denna första analys ledde till en bedömning där problematiken skulle lösas genom en tillbyggnad av matsalen. 2 (3)

159 Dnr En djupare analys av kök/matsal-situationen på Sandsbro skola visar att köket på Sandsbro skola från början är ett mottagningskök men där man idag lagar mat. Detta innebär att om man där ska kunna laga mat enligt dagens krav behövs en tilloch ombyggnad av köket och en nybyggnad av matsal. Nybyggnad av kök planeras med 128 m 2, ombyggnad av kök med 99 m 2 och nybyggnad av matsal med 148 m 2 samt nytt fläktrum och anpassning av utemiljö. Cirka 400 m 2 av befintlig skola berörs av ombyggnadsåtgärder i samband med byggnationen. Ekonomi Kalkyl för om- och tillbyggnad av kök/matsal, efter anbudsförfrågan, visar på en investeringsutgift på SEK och med en tillkommande hyra på kronor/år. Avskrivningstid 33 år. Tidplan Till- och ombyggnad av kök/matsal kan ske efter det att pågående byggnation av nya basrum färdigställts inför höstterminen Kök/matsalsombyggnaden påbörjas därefter och planeras att vara klar under höstterminen Camilla Holmqvist Förvaltningschef Marie Hallsten Eriksson Fastighetskoordinator Bilaga: Planritning kök 3 (3)

160 12451 Fasadliv plan ELC F133 KYLA F134 EI30 VARUMOTTAGNING F132 STR STR OMKL. WC/DU. EXP. F103 F104 F106 BASRUM, CAFÉ 29 F127 HISS F130 FD 102A VF. F101 FRD F131 KORRIDOR F105 VARUMOTTAGN. F107 ENTRÉHALL F102 ELC F114 TVÄTT F113 PASSAGE F110 TM BASRUM G105 FRD F129 KÖK HEMKUNSKAP F128 STÄD F126 TRAPPA F125 KPR. F124 RWC F121 WC F122 WC F123 EI30 PASSAGE F115 DISKRUM KÖK F118 F117 Ljudvägg MATSAL F m2 KORRIDOR F120 PAUS F119 STR STR EI30 EI-C30 INNERGÅRD F m2 Sektion A A ARBETSRUM G114 EI30 WC G111 KORRIDOR G113 Ny dörr 3737 RUM G110 EI30 E Sektion B A KORRIDOR G104 WC G103 KPR. G102 WC G109 ELC G115 WHITEBOARDTAVLA RUM G112a 4015 GRUPPRUM/ STUDIEHALL G112 G EI-C30 WC G131 KORRIDOR G128 WC G133 TORKMATTA TM ENTRÉ G101 TS TS M K RUM G129 FRD G116 FRD G117 ENTRÉ TORKMATTA G121 TS TS HS EI-C30 WC G130 EI30 RWC G119 E15 KPR G132 KPR G120 KORRIDOR G118 WC G127 RUM G126 TS TS ENTRÉ G134 K M STR EI30 BASRUM G122 STR TORKMATTA EI30 APPARATRUM F135 Dryck MATSAL F m BASRUM G135 M K FK C:\Users\Erik_\Dropbox\Sandsbro\Modell\Sandsbro matsal rvt :29:56 SKALA 1: METER 1,06 Ny stödmur Ny AGR Ny stödmur bef. stödmur Sektion A A Bef.AGR VF F137 5,9 m2 Skrapgaller Asfalt Sektion B A ,30 2,81 6,97 17,08 EI30 STR APPARATRUM G139 Bef. Asfalt hit STR EI30 BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN UPPDRAG.NR RITAD/KONSTR. AV HANDLÄGGARE DATUM A1 A3 Sädesärlan 1 ANSVARIG Om- och tillbyggnad Plan ANALYSSKEDE SANDSBRO SKOLA E. Gärskog 1:100 1:200 Storgatan 16 Box Växjö tel info@gullmanders.se SKALA NUMMER BET A E. Gärskog

161 BILAGA Om- och tillbyggnad av Sandsbro skola fortsatt projektering och anbudsförfrågan Tillbyggnad matsal och kök Sektionsbyggnad 6-7 basrum + mm

Placering Andel E-legitimation Säkerhetskod Telefon SMS SmartPhone Totalt 2/5 Möjliga e-dekl Placering 2010 Andel 2010

Placering Andel E-legitimation Säkerhetskod Telefon SMS SmartPhone Totalt 2/5 Möjliga e-dekl Placering 2010 Andel 2010 * Skatteverket Antal personer som deklarerat elektroniskt per 2 maj 2011 - sista dag för deklaration Bästa kommun i respektive län Stockholm Järfälla 1 70,3% 10 482 11 446 7 878 4 276 938 35 020 49 790

Läs mer

Med vänliga hälsningar. För kommunstyrelsen Alingsås kommun Elisabeth Andersson Registrator

Med vänliga hälsningar. För kommunstyrelsen Alingsås kommun Elisabeth Andersson Registrator Från: tekniska.namnden@alingsas.se Till: tn.platinamail@alingsas.se Ärende: Vb: Remiss - Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning

Läs mer

Kommunranking 2011 per län

Kommunranking 2011 per län Kommunranking 2011 per län Stockholms län Södertälje 1 9 27,64 Stockholm 2 18 25,51 Sigtuna 3 27 22,85 Upplands Väsby 4 40 21,32 Botkyrka 5 45 20,99 Sundbyberg 6 49 20,24 Huddinge 7 51 20,21 Nacka 8 60

Läs mer

2002-05-02 Kostnadsutjämning 2003 jämfört med 2002, kronor per invånare Bilaga 3. 2002041bil3/HB 1 (9)

2002-05-02 Kostnadsutjämning 2003 jämfört med 2002, kronor per invånare Bilaga 3. 2002041bil3/HB 1 (9) Kostnadsutjämning 2003 jämfört med 2002, kronor per invånare Bilaga 3 Stockholms län Botkyrka 142 41-123 -158-12 -20 7 6-3 -18-1 -1 0 6 1-1 -134 Danderyd 114 244 73 9 41-20 -2 6-3 -18-1 -1 0 6 1-1 448

Läs mer

10 eller fler olika läkemedel på recept olämpliga läkemedel

10 eller fler olika läkemedel på recept olämpliga läkemedel Andel (%) av befolkningen 80+ med Andel (%) av befolkningen 80+ med 10 eller fler olika läkemedel på recept olämpliga läkemedel Kommuner 2010 2011 2010 2011 % % % % Genomsnitt riket 46,9 46,0 31,6 30,4

Läs mer

Kommunalt anställda år 2012 lärare och ledning skola/förskola, år 2012. Stockholms län. Uppsala län. Andel 55 år och äldre.

Kommunalt anställda år 2012 lärare och ledning skola/förskola, år 2012. Stockholms län. Uppsala län. Andel 55 år och äldre. Kommunalt anställda år 2012 lärare och ledning skola/förskola, år 2012 Hela riket Hela riket Kommun / Län Andel 55 år och äldre Antal samtliga Antal 55 år och äldre Riket 29% 182840 52130 Stockholms län

Läs mer

Korrigerad beräkning - Regeringens avsedda fördelning av stöd till kommuner och landsting i Prop. 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015

Korrigerad beräkning - Regeringens avsedda fördelning av stöd till kommuner och landsting i Prop. 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015 2015-11-18 Finansdepartementet Korrigerad beräkning - Regeringens avsedda fördelning av stöd till kommuner och landsting i Prop. 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015 Fördelningen mellan kommunerna

Läs mer

Resultat 02 Fordonsgas

Resultat 02 Fordonsgas Resultat Geografiskt Ale Alingsås Alvesta Aneby Arboga Arjeplog Arvidsjaur Arvika Askersund Avesta Bengtsfors Berg Bjurholm Bjuv Boden Bollebygd Bollnäs Borgholm Borlänge Borås Botkyrka E.ON Boxholm Bromölla

Läs mer

Levande objekt i Fastighetsregistrets allmänna del

Levande objekt i Fastighetsregistrets allmänna del Bilaga till Helårsstatistik 2009 Fastighetsregistrets allmänna del, innehåll per den 31 december 2009 1(8) Levande objekt i Fastighetsregistrets allmänna del Antal levande objekt i Fastighetsregistrets

Läs mer

Kommun 201412 (Mkr) % Fördelning 201312 (Mkr) % Fördelning Ändr. % Antal företag

Kommun 201412 (Mkr) % Fördelning 201312 (Mkr) % Fördelning Ändr. % Antal företag Urval av aktiebolag: Antal bokslut: minst 3, Omsättning: 0,25 Mkr till 92 Mkr, Antal anställda: 1 till 49. Avser: Aktiebolag som har kalenderår som bokslutsperiod och som redovisat sina årsbokslut den

Läs mer

STATOILS MILJÖBILSRANKING FÖRSTA HALVÅRET

STATOILS MILJÖBILSRANKING FÖRSTA HALVÅRET KOMMUN (bokstavsordning) STATOILS MILJÖBILSRANKING FÖRSTA HALVÅRET 2013 Statoils Miljöbilsranking baseras på andelen miljöbilar bland de nya bilarna som registrerats i kommunen eller länet under första

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter (ÅFS 2005:5) om åklagarkamrarnas lokalisering och verksamhetsområden; ÅFS 2007:2 Utkom

Läs mer

StatistikHusarbete2010-01-01--2010-06-30 Antalköpare. Antal köpare riket Hushållstjänster 192.448 ROT-arbete 456.267 648.715

StatistikHusarbete2010-01-01--2010-06-30 Antalköpare. Antal köpare riket Hushållstjänster 192.448 ROT-arbete 456.267 648.715 Page 1 of 18 * Skatteverket StatistikHusarbete2010-01-01--2010-06-30 Antalköpare Typ Antal köpare riket Hushållstjänster 192.448 ROT-arbete 456.267 648.715 Page 2 of 18 Län Antal köpare Typ Blekinge län

Läs mer

Statistik över rutavdraget per län och kommun

Statistik över rutavdraget per län och kommun Statistik över rutavdraget per län och kommun Statistiken visar förändringen i antal personer som gjort avdrag för hushållsnära tjänster, så som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning mellan första

Läs mer

Statistiska centralbyrån Offentlig ekonomi och mikrosimuleringar. April 2012 1( 22)

Statistiska centralbyrån Offentlig ekonomi och mikrosimuleringar. April 2012 1( 22) April 2012 1( 22) 01 0127 Botkyrka 2013 2011 51 x 109 186 67 101 71 22 x 178 272 160 01 0127 Botkyrka 2012 2010 50 x 109 185 70 106 62 23 x 167 253 153 01 0162 Danderyd 2013 2011 17 0 32 39 11 25 9 0 0

Läs mer

Län Ortstyp 1 Ortstyp 2 Ortstyp 3 Stockholm Stockholm Södertälje Nacka Norrtälje Nynäshamn. Östhammar

Län Ortstyp 1 Ortstyp 2 Ortstyp 3 Stockholm Stockholm Södertälje Nacka Norrtälje Nynäshamn. Östhammar Bilaga 2 Värdefaktorn ortstyp för byggnadskategorierna 17. Byggnadskategori, 14 För värdefaktorn ortstyp ska na indelas enligt följande för byggnadskategorierna 1 oljeraffinaderier eller petrokemiska industrier,

Läs mer

Andel funktionsnedsatta som fått hjälpmedel. Ranking

Andel funktionsnedsatta som fått hjälpmedel. Ranking Statistiken är hämtad från Arbetsförmedlingens siffor över hur många hjälpmedel som har skrivits ut under åren 2009-2011 samt hur många med en funktionsnedsättning som har varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Föräldraalliansen Sverige. Kommunalt grundskoleindex - Förändring 2011-2012 2012. SALSA Residual

Föräldraalliansen Sverige. Kommunalt grundskoleindex - Förändring 2011-2012 2012. SALSA Residual alt grundskoleindex - - SALSA personal Övrigt Fritidshem Index Kungsör 0,47 1,48 0,23 0,18 2,36 32 276 244 Dals-Ed 0,69 1,25 0,26 0,18 2,38 29 254 225 Älvsbyn 0,51 1,26 0,22 0,24 2,23 65 259 194 Askersund

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-06-07 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10.30 i Utvandrarnas

Läs mer

Gotlands län Gotland 28 626 kr 11 305 kr 722 kr 6 016 kr 5 580 kr 5 725 kr 12 027 kr 42,0%

Gotlands län Gotland 28 626 kr 11 305 kr 722 kr 6 016 kr 5 580 kr 5 725 kr 12 027 kr 42,0% Kommun Total årlig elräkning Elkostnad varav elcert Nätavgift Elskatt Moms Skatt+elcert +moms Andel skatt+elcert +moms Blekinge Olofström 30 304 kr 12 288 kr 723 kr 6 365 kr 5 589 kr 6 061 kr 12 373 kr

Läs mer

Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Bidragsåret 2013 Tabeller 1 Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, fritidshem

Läs mer

Kommunkod Kommun Kommungrupp Kommungrupp, namn 0180 Stockholm 1 Storstäder 1280 Malmö 1 Storstäder 1480 Göteborg 1 Storstäder 0114 Upplands Väsby 2

Kommunkod Kommun Kommungrupp Kommungrupp, namn 0180 Stockholm 1 Storstäder 1280 Malmö 1 Storstäder 1480 Göteborg 1 Storstäder 0114 Upplands Väsby 2 Kommunkod Kommun Kommungrupp Kommungrupp, namn 0180 Stockholm 1 Storstäder 1280 Malmö 1 Storstäder 1480 Göteborg 1 Storstäder 0114 Upplands Väsby 2 Förortskommuner till storstäderna 0115 Vallentuna 2 Förortskommuner

Läs mer

Kommunalekonomisk utjämning för kommuner Utjämningsåret 2013 Preliminärt utfall

Kommunalekonomisk utjämning för kommuner Utjämningsåret 2013 Preliminärt utfall Kommunalekonomisk utjämning för kommuner Utjämningsåret 2013 3 Tabeller 1. Kommunalekonomisk utjämning för kommuner, utjämningsåret 2013 2. Inkomstutjämning 2013 3. Kostnadsutjämning 2013 Bilagor 1. Kommunalekonomisk

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämningsställen för körkort;

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämningsställen för körkort; Transportstyrelsens föreskrifter om utlämningsställen för körkort; beslutade den xx 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 första stycket körkortsförordningen (1998:980). 1

Läs mer

Folkbibliotek 2008. Resultat på kommunnivå. Börjar på sida

Folkbibliotek 2008. Resultat på kommunnivå. Börjar på sida Folkbibliotek 2008 Resultat på kommunnivå Börjar på sida Tabell 5:1. Antal bibliotek, bokbussar och övriga utlåningsställen efter kommun. 2 Tabell 5:2. Personal, andel kvinnor och män samt antal årsverken

Läs mer

' 08:17 Monday, January 18, 2016 1

' 08:17 Monday, January 18, 2016 1 ' 08:17 Monday, January 18, 2016 1 1 Höör 3 099 55% 8 700 8 450 7 580 7 008 6 778 5 601 Kraftringen Nät 2 Skövde 2 000 51% 5 885 4 660 4 660 4 335 4 160 3 885 Skövde Elnät 3 Vallentuna 2 234 37% 8 299

Läs mer

' 08:17 Monday, January 18, 2016 1

' 08:17 Monday, January 18, 2016 1 ' 08:17 Monday, January 18, 2016 1 1 Eda 2 235 23% 12 120 11 465 11 465 10 365 10 365 9 885 Ellevio 2 Forshaga 2 235 23% 12 120 11 465 11 465 10 365 10 365 9 885 Ellevio 3 Grums 2 235 23% 12 120 11 465

Läs mer

Nyföretagarbarometern 2012:B RANK

Nyföretagarbarometern 2012:B RANK Nyföretagarbarometern 2012:B RANK Nyföretagarbarometern I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över

Läs mer

Alla 290 kommuner rankade efter antal nyregistrerade företag per 1000 inv.

Alla 290 kommuner rankade efter antal nyregistrerade företag per 1000 inv. Nyföretagarbarometern 2012:B RANK Nyföretagarbarometern I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över

Läs mer

Nya bilar ökar mest på Gotland - plus 59 procent

Nya bilar ökar mest på Gotland - plus 59 procent 2014-09-29 Nya bilar ökar mest på Gotland - plus 59 procent BIL Swedens läns- och kommunfördelade nyregistreringsstatistik för augusti 2014 visar följande: A) Nya bilar ökar mest på Gotland - plus 59 procent

Läs mer

Många arbetslösa ungdomar i Blekinge och Värmland

Många arbetslösa ungdomar i Blekinge och Värmland Nr 2:2013 1 (6) Omvärldsfakta FAKTABLAD FRÅN ARENA FÖR TILLVÄXT ETT SAMARBETE MELLAN ICA, SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING OCH SWEDBANK Många arbetslösa ungdomar i Blekinge och Värmland Arbetslöshetsnivåerna

Läs mer

Nyföretagarbarometern 2013:B RANK

Nyföretagarbarometern 2013:B RANK Nyföretagarbarometern 2013:B RANK Nyföretagarbarometern I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över

Läs mer

' 08:17 Monday, January 18, 2016 1

' 08:17 Monday, January 18, 2016 1 ' 08:17 Monday, January 18, 2016 1 Nätbolag Kommentar Ale 565 8% 7 720 7 480 7 480 7 480 7 330 7 155 Ale Elförening ek för 98 Alingsås Alingsås Energi Nät Saknar typkunden Alvesta 1 919 28% 8 666 7 820

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter (ÅFS 2005:5) om åklagarkamrarnas lokalisering och verksamhetsområden; Utkom från trycket

Läs mer

Nyföretagarbarometern 2011 RANK

Nyföretagarbarometern 2011 RANK Nyföretagarbarometern 2011 RANK Nyföretagarbarometern I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över

Läs mer

Öppna jämförelser webbgranskning: Äldreomsorg 2011 och 2012

Öppna jämförelser webbgranskning: Äldreomsorg 2011 och 2012 Öppna jämförelser webbgranskning: Äldreomsorg 2011 och 2012 Webbgranskningen genomfördes sommaren 2011. I mars 2012 gjordes uppföljningen på frågan Överklagan. Mer info finns om du klickar på de röda trekanterna

Läs mer

Bilaga Avropsberättigade

Bilaga Avropsberättigade Bilaga Avropsberättigade Licensförsörjning 2010 1 (8) Avropsberättigade i ramavtalsområde Licensförsörjning 2010 Myndigheter under regeringen Deltar med stöd av förordning (1998:796) om statlig inköpssamordning.

Läs mer

Grundskolans läsårstider 2016/2017

Grundskolans läsårstider 2016/2017 Datum: 2016-02-29 Grundskolans läsårstider 2016/2017 Här finner du en detaljerad sammanställning av grundskolans läsårstider per län och kommun. Skolporten samlar och publicerar läsårstiderna årligen i

Läs mer

Nyföretagarbarometern 2011:A RANK

Nyföretagarbarometern 2011:A RANK Nyföretagarbarometern 2011:A RANK För publicering 31 augusti 2011 Nyföretagarbarometern I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet

Läs mer

Tabell 1 Utjämning av LSS-kostnader mellan kommuner utjämningsåret 2014, preliminärt utfall Län

Tabell 1 Utjämning av LSS-kostnader mellan kommuner utjämningsåret 2014, preliminärt utfall Län 1(56) Tabell 1 Utjämning av LSS-kostnader mellan kommuner utjämningsåret 2014, preliminärt utfall Län Folk- Grund- Personal- Är beräk- Standard- Standardkostnad Utjämnings- Utjämnings- Utjämningsmängd

Läs mer

Omvärldsfakta. Var tionde 18-24 åring är arbetslös

Omvärldsfakta. Var tionde 18-24 åring är arbetslös Nr 2:2012 Omvärldsfakta FAKTABLAD FRÅN ARENA FÖR TILLVÄXT ETT SAMARBETE MELLAN ICA, SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING OCH SWEDBANK Var tionde 18-24 åring är arbetslös Arbetslöshetsnivåerna har minskat under

Läs mer

Nyföretagarbarometern 2012:A RANK

Nyföretagarbarometern 2012:A RANK Nyföretagarbarometern 2012:A RANK Nyföretagarbarometern I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över

Läs mer

Statistiska centralbyrån Juni 2014 Tabell 1 Offentlig ekonomi och Tabell mikrosimuleringar

Statistiska centralbyrån Juni 2014 Tabell 1 Offentlig ekonomi och Tabell mikrosimuleringar Juni 2014 Tabell 1 1 Utjämning av LSS-kostnader mellan kommuner utjämningsåret 2015, preliminär-preliminärt utfall Län Folk- Grund- Personal- Standard- Standardkostnad Utjämnings- Utjämnings- Utjämnings-

Läs mer

Konsumentvägledning 2013

Konsumentvägledning 2013 Konsumentvägledning 2013 Kartläggning gjord av Sveriges Konsumenter och Konsumentvägledarnas förening Saknar konsumentvägledning helt el. under skamgräns Konsumentvägledning över skamgräns Kommunen köper

Läs mer

Kommunranking Instagram, mars 2014 Av Placebrander, www.placebrander.se Resultat inhämtat 14 mars 2014

Kommunranking Instagram, mars 2014 Av Placebrander, www.placebrander.se Resultat inhämtat 14 mars 2014 Kommunranking Instagram, mars 2014 Av Placebrander, www.placebrander.se Resultat inhämtat 14 mars 2014 Kommun n Ranking ant inv Instagramkonto Antal följare Stockholm 1 visitstockholm 4892 Jönköping 10

Läs mer

av sina bostadsföretag och ca 600 (1 000) övertaliga lägenheter återfinns i 4 kommuner (8); Flen, Hultsfred Ludvika och Ydre,.

av sina bostadsföretag och ca 600 (1 000) övertaliga lägenheter återfinns i 4 kommuner (8); Flen, Hultsfred Ludvika och Ydre,. et och minskar ytterligare BKN har under våren uppdragit till SCB att genomföra en inventering av antalet outhyrda i de allmännyttiga bostadsföretagen per mars månad. Upplägget överensstämmer i huvudsak

Läs mer

Nya bilar ökar mest på Gotland

Nya bilar ökar mest på Gotland 2014-06-24 Nya bilar ökar mest på Gotland BIL Swedens läns- och kommunfördelade nyregistreringsstatistik för maj 2014 visar följande: A) Nya bilar ökar mest på Gotland B) Supermiljöbilar ökar kraftigt

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter (ÅFS 2005:5) om åklagarkamrarnas lokalisering och verksamhetsområden; ÅFS 2010:5 Publiceringsdatum:

Läs mer

Störst prisökning [%] Anm. Billigaste kommun Anm. Dyraste kommun Anm. Kommun med Störst prisökn.

Störst prisökning [%] Anm. Billigaste kommun Anm. Dyraste kommun Anm. Kommun med Störst prisökn. Medel Fjärrvärme 2013 kr/mwh Störst prisökning [%] Anm. Billigaste kommun Anm. Dyraste kommun Anm. Kommun med Störst prisökn. Ranking för län Billigaste Kommun med Län (1 Billigast) kommun Dyraste kommun

Läs mer

Hjälpens utförande. Hjälpens omfattning. Social samvaro

Hjälpens utförande. Hjälpens omfattning. Social samvaro Tabell 3 NKI kvalitetsfaktorernas index, särredovisade för samtliga landets kommuner. Medelvärden. Vad tycker Du om Hemtjänsten? På en skala 1-10 har brukarna för varje fråga kunnat ange hur nöjd man är

Läs mer

Antagna leverantörer i rangordning per anbudsområde

Antagna leverantörer i rangordning per anbudsområde Resebyråtjänster 2011-2 Antagna leverantörer i rangordning per Alingsås kommun Alvesta kommun Aneby kommun Arboga kommun Resecity i Huddinge AB 5563662997 4 Arvidsjaur kommun Askersunds kommun Resecity

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter (ÅFS 2005:5) om åklagarkamrarnas lokalisering och verksamhetsområden; Utkom från trycket

Läs mer

Störst ökning av nybilsregistreringarna på Gotland

Störst ökning av nybilsregistreringarna på Gotland 2014-02-26 Störst ökning av nybilsregistreringarna på Gotland BIL Swedens läns- och kommunfördelade nyregistreringsstatistik för januari 2014 visar följande: A) Störst ökning av nybilsregistreringarna

Läs mer

Diesel vanligaste drivmedlet på nya bilar

Diesel vanligaste drivmedlet på nya bilar Diesel vanligaste drivmedlet på nya bilar BIL Swedens läns- och kommunfördelade statistik för oktober visar att Jämtland har den högsta dieselandelen i landet. 57 procent av alla nyregistrerade bilar i

Läs mer

Statsbidrag för yrkesinriktad vuxenutbildning 2015

Statsbidrag för yrkesinriktad vuxenutbildning 2015 Beslut Dnr 8.1.2-2015:45 1 (7) Statsbidrag för yrkesinriktad vuxenutbildning 2015 Beslut om ansökan Skolverket har med stöd i förordningen (2009:43) om statsbidrag för yrkesinriktad och viss teoretisk

Läs mer

kommunerna Bilaga 5: Rangordning av

kommunerna Bilaga 5: Rangordning av Bilaga 5: Rangordning av kommunerna Bilaga 5 innehåller en tabell med värdena för alla indikatorer per kommun. För varje indikator anges kommunens värde på indikatorn och värdets rangordning i förhållande

Läs mer

Medlemsstatistik JAK medlemsbank 2012-11-01

Medlemsstatistik JAK medlemsbank 2012-11-01 Medlemsstatistik JAK medlemsbank 2012-11-01 Innehåll 1 Medlemsutveckling 4 2 Medlemsutveckling i procent från årets början 4 3 Medlemsutveckling - antal medlemmar 12 månaders förändring 5 4 Översikt Lokalavdelningar:

Läs mer

Redovisning av uppföljning av strandskyddsbeslut 2014. Naturvårdsverket, NV-00453-15 Bilaga 1

Redovisning av uppföljning av strandskyddsbeslut 2014. Naturvårdsverket, NV-00453-15 Bilaga 1 Redovisning av uppföljning av strandskyddsbeslut 2014. Naturvårdsverket, NV-00453-15 Bilaga 1 Länsstyrelsernas strandskyddsbeslut 2014 per kommun. Tabell 1L. Beslut om strandskyddsdispens. Länsstyrelse

Läs mer

Bilaga 2. Förtroendeuppdrag efter facknämnd och efter kön 2011 (ANTAL) i kommuner

Bilaga 2. Förtroendeuppdrag efter facknämnd och efter kön 2011 (ANTAL) i kommuner Moderaterna Förtroendeuppdrag efter facknämnd och efter kön 2011 (ANTAL) i kommuner Förändring män kvinnor Samtliga män kvinnor Samtliga sedan 2009 Antal Antal Antal % % % %-enheter kod kommun typ av nämnd

Läs mer

per landsting samt total i riket 2010-2015

per landsting samt total i riket 2010-2015 Koll på Läkemedel statistik per landsting samt total i riket 2010-2015 Presentation framtagen av Margita Jacobsson SPF Seniorerna och Pharma XY och bearbetad av Lars Rönnbäck Andel av befolkningen 80+

Läs mer

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 16

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 16 KALLELSE Kommunfullmäktige 2016-03-08 Kommunfullmäktige kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 16 Tid och plats Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande

Läs mer

Högst dieselandel för nya bilar i Norrbottens län

Högst dieselandel för nya bilar i Norrbottens län Högst dieselandel för nya bilar i Norrbottens län Ny statistik från BIL Sweden visar att mer än varannan ny bil i Norrbottens län är en dieselbil, vilket gör Norrbotten till det län som har den högsta

Läs mer

Bilaga 1 2016-03-23 NV-00083-16. Länsstyrelsebeslut. Kommunvis sammanställning 1 NV-00083-16

Bilaga 1 2016-03-23 NV-00083-16. Länsstyrelsebeslut. Kommunvis sammanställning 1 NV-00083-16 Bilaga 1 2016-03-23 NV-00083-16 Länsstyrelsebeslut Kommunvis sammanställning 1 NV-00083-16 Tabell 1L. Beslut om strandskyddsdispens. Antalet beslut av länsstyrelsen i ärenden om dispens från strandskyddet

Läs mer

Omvärldsfakta. En av fyra lämnar gymnasiet utan slutbetyg

Omvärldsfakta. En av fyra lämnar gymnasiet utan slutbetyg Nr 2:2011 Omvärldsfakta FAKTABLAD FRÅN ARENA FÖR TILLVÄXT ETT SAMARBETE MELLAN ICA, SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING OCH SWEDBANK En av fyra lämnar gymnasiet utan slutbetyg 24 procent av de som startade

Läs mer

Öppna jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2014. Insamling av uppgifter gjordes 2013.

Öppna jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2014. Insamling av uppgifter gjordes 2013. Öppna jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2014. Insamling av uppgifter gjordes 2013. Förklaringar: Län Sortering SKL:s kommuntyp (1-10) Befolkningsg rupp Intern samordning

Läs mer

Fordon i län och kommuner Vehicles in counties and municipalities

Fordon i län och kommuner Vehicles in counties and municipalities Statistik 2015:2 Fordon i län och kommuner Vehicles in counties and municipalities Publiceringsdatum: 2015-02-06 Kontaktperson: Trafikanalys Anette Myhr tel: 010-414 42 17, e-post:anette.myhr@trafa.se

Läs mer

Statsbidrag för utbildning som kombineras med traineejobb

Statsbidrag för utbildning som kombineras med traineejobb 1 (3) Statsbidrag för utbildning som kombineras med traineejobb 2016 Beslut om omfördelning Skolverket har beslutat att omfördela statsbidrag enligt bilaga. Beslutet har tagits med stöd i 2 förordning

Läs mer

Bilaga 2 2016-03-23 NV-00083-16. Kommunbeslut. Kommunvis sammanställning 1 NV-00083-16

Bilaga 2 2016-03-23 NV-00083-16. Kommunbeslut. Kommunvis sammanställning 1 NV-00083-16 Bilaga 2 2016-03-23 NV-00083-16 Kommunbeslut Kommunvis sammanställning 1 NV-00083-16 Tabell 1K. Beslut om strandskyddsdispens. Antal beslut om dispens (exklusive avslag 1 ) från strandskyddet enligt 7

Läs mer

Jämförelse av nätavgifter för villa med elvärme 20A/ 20.000 kwh Inklusive moms

Jämförelse av nätavgifter för villa med elvärme 20A/ 20.000 kwh Inklusive moms Stockholms län Ekerö Ekerö Energi AB 5676 5901 4% Stockholm Fortum Distribution AB, Stockholm 5780 5825 1% Norrtälje Norrtälje Energi AB 5383 5768 7% Solna Vattenfall Sveanät AB, Huvudsta 4991 5745 15%

Läs mer

Omvärldsfakta 7 AV 10 KOMMUNER ÖKADE I BEFOLKNING 2013! Födelsenetto

Omvärldsfakta 7 AV 10 KOMMUNER ÖKADE I BEFOLKNING 2013! Födelsenetto Nr 3:2014 Omvärldsfakta FAKTABLAD FRÅN ARENA FÖR TILLVÄXT ETT FAKTABLAD SAMARBETE MELLAN FRÅN ARENA SVERIGES FÖR KOMMUNER TILLVÄXT OCH - LANDSTING, FÖRENINGSSPARBANKEN OCH ICA ETT SAMARBETE MELLAN ICA,

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter (ÅFS 2005:5) om åklagarkamrarnas lokalisering och verksamhetsområden; Utkom från trycket

Läs mer

Barn berörda av avhysning 2015

Barn berörda av avhysning 2015 Sida 1 av 13 Barn berörda av avhysning 2015 Antal barn berörda av verkställd avhysning uppgick under 2015 till 472 stycken. Det är en ökning med ca 3 procent jämfört med 2014 då antalet uppgick till 459.

Läs mer

Parametrar i den demografiska modellen

Parametrar i den demografiska modellen Parametrar i den demografiska modellen I den demografiska modellen används ett antal parametrar i beräkningarna av de viktiga förändringar som påverkar beräkningen av befolkningen som - Fruktsamhet - Dödlighet

Läs mer

Svenska kommuner på wiki-sajter Juli 2009

Svenska kommuner på wiki-sajter Juli 2009 Svenska kommuner på wiki-sajter Juli 2009 Publicerad 2009-08-03 Materialet får användas fritt med hänvisning till källan. For mer information kontakta: Michael Blaxland, 0708-30 70 03 michael.blaxland@reseguiden.se

Läs mer

Ökad diesel och minskad bensinandel av nya bilar i Skåne

Ökad diesel och minskad bensinandel av nya bilar i Skåne 2011-07-14 Ökad diesel och minskad bensinandel av nya bilar i Skåne BIL Swedens läns- och kommunfördelade statistik för januari-juni visar att andelen dieslar av nyregistrerade personbilar i Skåne län

Läs mer

Bilaga 2. Fjärrvärmeföretag

Bilaga 2. Fjärrvärmeföretag företag Stockholms län Upplands Väsby 31,85 37 517 12,95 - Fortum Värme, AB 769 Graninge Elnät AB 35,6 Vallentuna 31,45 26 889 13,93 11,01 Vallentuna Närvärme AB 710 Elverket Vallentuna AB 33,3 Österåker

Läs mer

Återvinningen av elprodukter fortsätter öka

Återvinningen av elprodukter fortsätter öka Pressmeddelande 2015-02-17 Återvinningen av elprodukter fortsätter öka 2014 återvann svenskarna 147 500 ton elektronik. Det motsvarar vikten av 15 Eiffeltorn eller drygt 15 kilo per person. Totalt återvann

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-12-14 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband

Läs mer

Huvudmän som deltar i försöksverksamhet med utökad undervisningstid i svenska eller svenska som andraspråk för nyanlända elever i grundskolan

Huvudmän som deltar i försöksverksamhet med utökad undervisningstid i svenska eller svenska som andraspråk för nyanlända elever i grundskolan 1 (7) Huvudmän som deltar i försöksverksamhet med utökad undervisningstid i svenska eller svenska som andraspråk för nyanlända elever i grundskolan 2120001439 ALE KOMMUN 8024097555 AL-KOWNEYN UTBILDNING

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE 2016-12-14 kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband med pausen av kommunfullmäktige)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2015-09-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2015-09-15 Tid och plats Atriumsalen, Utvandrarnas Hus, kl. 14:00 20:05 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande 167-179, 181-213 Marie-Louise Gustavsson (S), 1:e vice ordförande Lena Wibroe (M), 2:e

Läs mer

Beslutsbilaga. Statsbidrag för sommarskola eller undervisning under andra skollov 2015

Beslutsbilaga. Statsbidrag för sommarskola eller undervisning under andra skollov 2015 1 (17) Statsbidrag för sommarskola eller undervisning under andra skollov 2015 Skolverket har beslutat om tilldelning av statsbidrag enligt nedan 5568148117 AMISGO AB Aktiebolag 180 16 24 000 49 200 24

Läs mer

Bilaga 1: Bidragen fördelade per kommun och län

Bilaga 1: Bidragen fördelade per kommun och län Bilaga 1: Bidragen fördelade per kommun och län Kommun/län Andel av de riktade statsbidragen, landstingsbidrag Stockholms län 1 847 308 983 - Andel av de riktade statsbidragen, kommunbidrag Botkyrka -

Läs mer

I ARBETE. UNGATILL Meddelande om Dnr A 2014 ÅNGEHOLMS 2015-09- 36/2015/364. Enligt sändlista Dnr:

I ARBETE. UNGATILL Meddelande om Dnr A 2014 ÅNGEHOLMS 2015-09- 36/2015/364. Enligt sändlista Dnr: DELEGATIONEN FOR UNGATILL Meddelande om Dnr A 2014 I ARBETE beslut Delegi tionen för Unga till arbete 2015-09-03 A 2014 ÅNGEHOLMS KO!> MUNS17 06 2015-09- Enligt sändlista Dnr: 36/2015/364 C.OMMUN RELSEN

Läs mer

Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder. Kommunkartläggning 2008

Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder. Kommunkartläggning 2008 Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder Kommunkartläggning 2008 1 (11) Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder kommunkartläggning 2008 Innehållsförteckning Seniorbostäder, 55+, 65+bostäder kommunkartläggning 2008...1

Läs mer

Dagstidningsförteckning 2014 ORTSPRESSENS SPRIDNING OCH ANNONSPRIS, PER LÄN OCH KOMMUN

Dagstidningsförteckning 2014 ORTSPRESSENS SPRIDNING OCH ANNONSPRIS, PER LÄN OCH KOMMUN Dagstidningsförteckning 2014 ORTSPRESSENS SPRIDNING OCH ANNONSPRIS, PER LÄN OCH KOMMUN Inledning 3 Ortstidningarna och deras spridning 3 Om annonsering 3 Redovisningsprinciper 3 Bestämmelser om kungörelse

Läs mer

Bilaga 2. Fjärrvärmeföretag

Bilaga 2. Fjärrvärmeföretag företag kr per MWh Elnätföretag och pris i öre/kwh Stockholms län Upplands Väsby 29,90 100 9,37 - Brista Kraft AB 551 Graninge Järfälla Elnät AB 35,9 Vallentuna 28,00 100 12,66 8,40 #Saknas! 0 Vallentuna

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet resultatredovisning 2013. KS 2014-68

Kommunens Kvalitet i Korthet resultatredovisning 2013. KS 2014-68 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-11 40 Kommunens Kvalitet i Korthet resultatredovisning 2013. KS 2014-68 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Stöd och service till funktionshindrade

Stöd och service till funktionshindrade Stöd och service till funktionshindrade den 1 juni 1999 1 Inledning Regeringen uppdrog i maj 1999 åt Socialstyrelsen att ta fram en individbaserad statistik om insatser enligt lagen (1993:387) om stöd

Läs mer

Betänkande: En ny regional planering - ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59)

Betänkande: En ny regional planering - ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) tl1r"lt1,~,\ i Remiss REGERING SKANS LI ET 2015-06-26 N"2015/5036/PlJB Näringsdepartementet Lantmäteriet lnk. 2015 07-0 2 'rf:: OnrL... ZcJ5/~1.9.f.t.. Betänkande: En ny regional planering - ökad samordning

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Sten Bjerström

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Sten Bjerström BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Sten Bjerström Boverkets föreskrifter om ändring i verkets konstruktionsregler (1993:58) - föreskrifter och allmänna råd; BFS 2006:11 Utkom från trycket den 9 maj

Läs mer

2015-12-17 1 (7) Är eleven behörig till nationellt gymnasieprogram efter sommarskola? (antal elever i åk 9 som huvudmannen fått bidrag för)

2015-12-17 1 (7) Är eleven behörig till nationellt gymnasieprogram efter sommarskola? (antal elever i åk 9 som huvudmannen fått bidrag för) 1 (7) Huvudmannens namn ALE KOMMUN 2 10 12 ALINGSÅS KOMMUN 6 16 22 ALVESTA KOMMUN 0 3 3 AMISGO AB 2 0 2 ANEBY KOMMUN 4 1 5 ASSAREDS SKOLKOOPERATIV EK FÖR. 1 2 3 AVESTA KOMMUN 11 3 14 BJURHOLMS KOMMUN 4

Läs mer

Bilaga 2. Avfallskost n (alt. volym) kr/m2 inkl moms. Färrvärme företag

Bilaga 2. Avfallskost n (alt. volym) kr/m2 inkl moms. Färrvärme företag Bilaga 2 Kommun Kommuna lskatt år 2000 exkl. kyrkoavgift Avgiftsfinanserad VA, % Avfallskost n (vid 1900 l/v) kr/m2 inkl Avfallskost n (alt. volym) kr/m2 inkl Färrvärme företag Fjärrvärm e kr per MWh inkl

Läs mer

Bilaga 2. Fjärrvärmeföretag

Bilaga 2. Fjärrvärmeföretag företag Stockholms län Upplands-Väsby 29,90 85 9,37 - Brista Kraft AB 586 Graninge Elnät AB,Upplands-Väsby 22,4 Vallentuna 28,00 100 12,70 10,05-0 Vallentuna Elverk AB 29,8 Österåker 29,85 99 18,48 - -

Läs mer

onr:.loj -:.?.Olb.. ~!.?1..

onr:.loj -:.?.Olb.. ~!.?1.. ~ ; REGERINGSKAN SLIET Remi ss 2016-01 -12 Lantrnäteriet lnk. 2016-01- Z 0 onr:.loj -:.?.Olb.. ~!.?1.. "N2016/ 001 79/TIF Näri ngsdepartementet Enheten för transportinfrastruktur och finansiering Leena

Läs mer

Fler men lättare elprodukter samlas in för återvinning

Fler men lättare elprodukter samlas in för återvinning Pressmeddelande 2016-02-15 Fler men lättare elprodukter samlas in för återvinning Producenternas nationella insamlingssystem El-Kretsen har tillsammans med landets kommuner samlat in nästan 140 000 ton

Läs mer

Register: Outhyrda bostadslägenheter i kommunala bostadsföretag samt Outhyrda bostadslägenheter i privatägda bostadsföretag

Register: Outhyrda bostadslägenheter i kommunala bostadsföretag samt Outhyrda bostadslägenheter i privatägda bostadsföretag Register: Outhyrda bostadslägenheter i kommunala bostadsföretag samt Outhyrda bostadslägenheter i privatägda bostadsföretag 1 Statistikansvarig: Statistiska centralbyrån (SCB) Statistikprodukt: Outhyrda

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2014-10-15. Atriumsalen, Utvandrarnas hus

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2014-10-15. Atriumsalen, Utvandrarnas hus Plats Atriumsalen, Utvandrarnas hus Tid Kl. 16:30 17:20 Beslutande Ledamöter Benny Johansson M Alf kogmalm Anders Lindoff Andreas Ekman M Andreas C Håkansson Anna Gustbée M Anna Hultstein M Anna Tenje

Läs mer

Rapport 2013:19. Bostadsmarknaden 2013 2014

Rapport 2013:19. Bostadsmarknaden 2013 2014 Rapport 2013:19 Bostadsmarknaden 2013 2014 med slutsatser från bostadsmarknadsenkäten 2013 Bostadsmarknaden 2013 2014 -med slutsatser från bostadsmarknadsenkäten 2013 Boverket juni 2013 3 Förord Janna

Läs mer

Ekologiskt i offentliga storhushåll 2015

Ekologiskt i offentliga storhushåll 2015 2016 Ekologiskt i offentliga storhushåll 2015 31 % ekologiskt under 2015! 2016-05-30 EkoMatCentrum Informationscentrum för Ekologiska Produkter har samlat in statistisk för att kartlägga inköpen av ekologiska

Läs mer