Jag vill lära känna Kristus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jag vill lära känna Kristus"

Transkript

1 Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother where art thou? - Filmklipp En otroligt vacker scen tycker jag. Och jag hoppas att det fler än jag som drömmer om att detta är dopplatsen vid Hästhultssjön om en tid, när Guds Ande fått drabba hela vårt samhälle. I denna scen så är det tre fångar på rymmen som plötsligt omges av hundratals människor som har ett mål, att gå ner till floden för att lära känna Jesus och kraften i hans död och uppståndelse, i dopet. Vilket väcker en oerhörd förundran och en egen längtan efter Gud, inte minst hos Delmar. Han säger att dopet ligger på mitt sinne, its on my mind, och inget kan hålla honom tillbaka, utan han lämnar ifrån sig sin hatt och springer ut i floden för att själv bli döpt. Skatten som de här fångarna letar efter, bytet ifrån deras senaste kupp, är i denna stund ingenting värt för honom, utan endast längtan efter Kristus som bubblar över. Ha med dig denna bild i ditt sinne när vi nu ska läsa dagens text som vi kommit fram till. Fil.3:1 11, och jag läser ur Bibel 2000 idag. När Paulus skriver de här orden till församlingen i Filippi, så har han haft en tro på Jesus som Guds son i ca.25 års tid. Det är en ganska så lång tid och det är svårt att med några ord bara beskriva allt vad Paulus fått vara med om under alla dessa år, men många av oss vet att han fått komma verkligt nära och lära känna Jesus. En stor del av hans teologi, alltså hans lära om Jesus i hans 13 brev i Nt står vi på idag och den gudomliga kraft som blev synlig och verksam på ett mäktigt sätt i honom och i och för andra människor där han gick fram har blivit ett fantastiskt exempel för oss och kristna över hela jorden i århundraden efter århundraden. Det som Paulus fick vara med om under dessa 25 år kan för många tyckas både vara ouppnåeligt och overkligt att en person kan få bli använd i och vara med om.

2 Om det är någon som borde känna sig nöjd så är det Paulus, men ändå så skriver Paulus efter alla dessa år, med hela sitt hjärtats längtan, Jag vill lära känna Jesus och kraften ifrån hans uppståndelse. Lika ivrig som en omedveten Delmar i filmklippet var att springa ut i floden för att bli döpt så var Paulus lika angelägen att lära känna Jesus. Efter 25 år i tjänst genom Guds Ande, så är det som han säger de här orden för första gången i hans liv. Jag vill lära känna Jesus. Det berättar för oss att tron börjar inte här upp på topp och sedan går det neråt och neråt i kärleken och behovet av Gud. Utan det går istället uppåt, blir istället bättre och bättre och bättre. Vi tror många gånger att har vi lärt känna kristus en gång, har vi tagit emot honom i tro en gång, så har vi också upptäckt honom och vad tron är för något. Men tron är inte något som bara kom till en gång, och sedan bara är utifrån den erfarenheten, utan tron är ständigt något som pågår. Då det handlar om något mer än att bara stapla fakta på fakta. Att lära känna Jesus handlar inte om att lära känna en religion, det handlar inte om att lära känna en filosofi eller lära känna en idé, som vi en dag blir fullärda i, utan det handlar om en personlig relation, som du vill åt. Det är som att höra ett par som varit gifta i 50 år, som man tror kan och vet allt om varandra, men som man oftast får höra uttrycka sig att det blir bara bättre och bättre, och vi upptäcker nya saker hela tiden hos varandra. Så är det med tron. Det är en livslång gemenskap där vi upptäcker nya saker hela tiden hos Jesus. Om det fanns, så skulle jag kunna läsa massvis med böcker om Inga-Maj, hennes historia och hennes intressen men fortfarande inte känna Inga-Maj som person, för det är i en relation, i ett samtal, i närheten till en person som du lär känna henne. Så därför handlar det inte om att lära känna Jesus som en lära, eller en historia utan som en livs levande person i en relation som ständigt är pågående. Även om det var 40 år sedan som du lät dig bli funnen av Jesus, om det är en vecka sedan eller om du fortfarande inte riktigt är där så är du fortfarande på väg (bild). Ibland så kanske det dock kan kännas så här. (bild). Som att det bara blir stopp, och att det inte finns någon väg att gå på överhuvudtaget i sin tro. Varken framåt, bakåt, höger eller vänster. Men Jesus är vägen och inte en av vägarna i din tro att gå på och även om det ser ut som att det blir stopp så finns det därför alltid mer att upptäcka även om vi inte ser det. Och jag vet inte, kanske var det ett tag sedan som du hade orden i din mun och det kanske är dags att på nytt säga Jag vill lära känna dig Jesus.

3 Vårt omvändelse ögonblick, då vi bestämde oss för att denna väg vill jag gå på, har liksom inte monopol på de här orden, utan jag tror att vi alla behöver börja varje morgon med att säga, idag Jesus vill jag lära känna dig. Paulus är just nu en fånge, han sitter i husarrest någonstans i Rom. Han hade troligen en ganska så stor frihet, eftersom han kunde sitta i ro och skriva detta brev, men han kunde inte gå någonstans åt något håll. Det var stopp. Han var troligen fängslad med en meterlång kedja då den ena änden satt fast i hans högra arm, och den andra vid en romersk soldats vänstra arm. Ändå så kände han att ingenting kunde skilja honom ifrån att fortsätta gå på vägen och fortsätta kära känna Jesus och hans kärlek. Ingen Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? Höjd eller djup eller något annat skapat skulle kunna skilja honom från Guds kärlek i Kristus Jesus. Och på samma sätt kan ingenting stoppa dig att fortsätta lära känna Jesus, förutom dig själv. Det är du som bestämmer om du vill stå kvar och bara se stoppskylten eller om du vill på nytt lära känna Kristus också den här dagen och den väg som han har för dig. Det finns alltid mer! Jesus kärlek går långt utöver vad någon kan förstå, och förmår att göra långt mer än allt vi ber om eller tänker genom den kraft som mäktigt verkar i oss skriver Paulus i efesierbrevet. Kraften som inte vill att tron bara ska vara bokstäver och ord utan liv och kraft. Och jag vill lära känna den kraften skriver Paulus. Guds Ande, en dynamisk kraft, en exploderande personlig kraft som var den kraft som till och med väckte Jesus till liv ifrån de döda. Den kraften bor inom dig och vill väcka upp allt som känns dött och göra det levande. Vilka vill lära känna den kraften idag, upp med en hand! ja Jag tror att alla vill detta! Vi vill lära känna kraften. För våra liv läcker, så är det. Som en droppande kran (bild) och du och jag behöver gång på gång hämta ny kraft, nytt vatten i den helige ande. Jesus Han korsfästes visserligen på grund av svaghet men lever genom Guds kraft. Så är vi också svaga i honom, men ni skall få leva tillsammans med honom i Guds kraft som ni skall få känna. 2 kor.13:4. Det är ett löfte, Du kommer att få uppleva den helige andes kraft mitt i din svaghet. Och vi får heller inte glömma bort att Anden beskrivs som helighetens ande i rom.1:4, alltså Guds Ande vill också laga rören, laga såren som gjort att du läcker. Han lämnar inte en droppande kran liksom utan han vill göra det heligt, perfekt och helt igen.

4 Genom denna kraft, genom Guds helige Ande så får du också en ny tillit. Genom Guds Ande så får du en ny förtröstan som lutar mot korset och det som Jesus gjorde och inte på ditt yttre. Och jag vet att vi varit inne på detta nästintill varje söndag den senaste tiden, men jag säger som Paulus, att jag upprepar vad jag redan har sagt besvärar inte mig, för det gör oss trygga. I texten som vi läst idag så blir Paulus för första och enda gången i hela brevet riktigt arg. Den ljusa och mjuka tonen som har följt med i hela brevet blir nu väldigt vass och hård när han uppmanar de kristna i Filippi att se upp för hundarna. Och då menar han inte sällskapshundar, vilket jag tycker är lite synd, för varje gång Lisa skulle börja prata om att skaffa hund så skulle jag bara kunna säga app, app glöm inte fil.3:1. Vi ska se upp för hundarna. Det hade varit fantastiskt bra för oss som inte gillar hundar, men så är det inte riktigt. Utan Paulus syftar på vildhundar som strövar omkring på gatorna och slåss och rotar efter avfall, som är en beskrivning på en grupp av människor som har trängt sig in i församlingen i Filippi och slåss och rotar i sådant som de inte har rätt till. Judar som blivit kristna men som tvingar de icke-judiska kristna, alltså de som inte varit judar ifrån början, hedningarna, att genomgå judiska ritualer och följa Mose lag för att bli frälsta på riktigt och menar alltså att det inte räcker att tro på Jesus. De försökte helt enkelt berätta för människorna i Filippi att de inte var godtagbara för Gud fören de omskärt sig, det tecken på förbundet mellan det judiska folket och Gud. Paulus kallar dessa för de sönderskurna. Människor som skadat sin tro genom att låta gärningar komma in i nådens rum. Och där gärning kommer in, går nåden ut. Livet i tron dör, tron slits sönder. Vilket jag tror att flera av oss fått känna på. Genom det samhälle vi lever i så har även vår tro påverkas av att jag måste göra något mer för att vara godkänd också som kristen. Och man kan bli så fullpackad (bild) av måsten och krav till att nå upp till en sorts mall som vi har tagit fram, att så ska en kristen person vara, och om inte person är så, talar så, ser ut så, då är han eller hon inte riktigt kristen, att till slut så är vi så fullpackade att vi knappt kan komma frammåt på vägen. Vi stannar vid stoppskylten (bild) och ger upp för man litar endast på det som man kan visa upp. Men det finns ingenting som kan förändra Guds kärlek till dig! Du kan inte göra något för att Gud ska älska dig mer och du kan inte göra något som får Gud att älska dig mindre. Det är sanningen! Jesus har älskat dig först! Om det verkligen fanns andra faktorer som kunde bättra på vår ställning inför Gud förklarar Paulus att han har många sådana i så fall.

5 Paulus kunde förlita sig på att han hade religionens yttre kännetecken. Han hade blivit omskuren på den åttonde dagen. Paulus var av Israels folk, vilket många tyckte gav trygghet inför Gud, men det var ingen garanti för att man tillhörde Gud. Precis som det inte är en garanti för oss bara för att vi bor i ett land som har ett kors i flaggan och kallas i mångas mun för ett kristet land. Det finns heller inte någon garanti om din släkt är en kristen släkt och alltid gått i kyrkan. Paulus var ifrån Benjamins stam. En stam som hade hederställning eftersom Benjamin var den av de 12 patriarkerna som var född i löfteslandet. Men inget av detta kunde automatiskt ge honom rätten att tillhöra Gud. Och ingenting av detta kan automatiskt ge dig och mig rätten att vara ett Guds barn. Inte heller våra prestationer. Paulus hade varit en laglydig farisé. Han tillhörde den strängaste sekten inom judendomen och höll till punkt och pricka varje lag och förordning. Som farisé så hävdade han till och med att han var skapad med en gudagnista, alltså en så pass god natur att han kunde göra Guds vilja själv utan Guds medverkan, så perfekt kände han att han var. Men ingenting av det han kunde visa upp räckte till inför Gud. Du kanske känner att du inte gjort en fluga för när genom hela ditt liv. Att du alltid försökt hålla dig nära rättvisan och varit religiös när det behövs. Men det håller inte heller det inför Gud. Utan det som ger oss rätt är endast tron på Jesus Kristus. I den blir du och jag funnen i honom. Inte genom vårt eget. Medan Paulus går igenom sin meritlista så lägger han ihop allt som förut skänkte honom tillit i livet. Förut såg han det som vinst, men när han nu lägger ihop allt och er på Jesus så räknar han det som förlust. Jag kastar allt på sophögen säger han. Ordet här betyder antingen överbliven mat som lämpar sig för sophögen eller mänsklig avföring. Alltså allt som gav honom tillit innan han var kristen räknar han nu som värdelöst. Paulus har upptäckt nåden. Glädjen som finns i Herren för den han är. Ordet glädje i grundtexten chará, något som väcker glädje hänger ihop med charis, som betyder just nåd. Nåden är Guds rikes signatur. När vi förlitar oss på det yttre så sugs vår glädje ur oss men ur nåden hittar vi kraft att möta vardagen, möta vår väg, eftersom det inte handlar om mig utan honom. Så gläd er i Herren för i hans nåd finns glädjen. Lägg ifrån dig hatten, lägg ifrån dig formerna om hur allt ska gå till, som delmar gjorde i filmklippet vi såg och spring ut och upptäck nåden i Jesu död och uppståndelse. Du vet själv vad den hatten är för något, om det är yttre religiösa former, om det är din stolthet eller något annat som du idag behöver lämna och räkna som värdelöst för att vinna Kristus och leva i honom.

6 När jag började i Törestorp för några år sedan så var det en person som sa till mig att jag går orkar inte gå till kyrkan längre, för jag är sönderpredikad. Tron hade en gång varit levande men bara blivit bokstäver, packning som gjort ens liv bara tyngre, och till slut så gav han bara upp. Tron på att Gud var verklig fanns där men längtan efter mer och att fortsätta gå var borta. Han såg bara stoppskyltarna och det gjorde mig oerhört ledsen. Och den hjärtslitande sanningen är att jag inte tror att den personen är ensam. Det finns fler personer i vår närhet som inte längre orkar komma hit för att man oftast känner att man har ytterligare en full väska att bära när man går härifrån. Kanske att du finns här idag. Du har tagit dig hit men känner dig ja, sönderpredikad. Som just nu bara sitter här för att sitta av en Gudstjänst. Din familj, din släkt är med här, har alltid varit, brukar ofta gå på Gudstjänst och det är självklart att även du då kommer hit. Tron på Gud, visst finns det en sådan, men det är nästan som att du stänger till både öron och hjärta när Guds ord förklaras och förmedlas. Visst kan pastorn säga ett och annat roligt skämt ibland när han är på humör, men resten är bara bokstäver. Vet inte om ni har sett Sunes Jul någongång, när hela familjen sitter i kyrkan och Håkan bara hör blablablabla, blablabla, när prästen pratar, och kanske att du kan känna igen det. Du orkar liksom inte ta in. För du vet att du inte kan leva upp till orden som predikas. Du kan inte leva upp till det perfekta. Känner du så, så vill jag först be om förlåtelse. Förlåtelse för de gånger jag tappat bort nåden i mina ord. Och jag vill som Paulus be er se upp för när gärning predikas som krav och inte som en reflektion av kärleken till Jesus. Om det sker här i min predikan eller i något annat sammanhang så ber jag dig, att säga till mig och andra på skarpen! För det är vi som är de omskurna säger Paulus. De som tjänar, de som handlar utifrån att de inte är perfekta, men utifrån att Jesus Kristus är det. Det är i människans hjärta som den stora drabbningen pågår. I det hjärta som längtar efter att få lära känna Jesus och kraften som ger liv. amen

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Jesus - vad lärde och gjorde han?

Jesus - vad lärde och gjorde han? Jesus - vad lärde och gjorde han? Sammanfattning konfirmationsundervisning Lena Bergman, Peter Kempi S:t Matteus församling Som inledning till konfirmationsundervisningen ställde vi frågorna: Vad var det

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING

Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING Nya testamentet Elevens studievägledning Framställd av Kyrkans utbildningsverksamhet Utgiven av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga 2000 Intellectual Reserve,

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Del 1. Kasualhandlingar och andakter BARNDOP

Del 1. Kasualhandlingar och andakter BARNDOP Del 1 Kasualhandlingar och andakter BARNDOP 11 1 Dop BARNDOP 13 A. Barndop Kyrkans medlemmar skall befordra sina barn till dopet utan onödigt dröjsmål (KO 2:15,1). Då man avgör om ett barn kan döpas skall

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

LAGEN GENOM MOSE Joh 1:17

LAGEN GENOM MOSE Joh 1:17 LAGEN GENOM MOSE Joh 1:17 Kontrast eller kontinuitet? Ska förhållandet mellan kristendom och judendom karakteriseras som kontrast eller kontinuitet, som en motsättning eller som en fortsättning? Att det

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Gud vid gränserna migrationsteologi

Gud vid gränserna migrationsteologi Gud vid gränserna migrationsteologi av daniel g. groody Mer än 200 miljoner människor, eller en på 35 personer av jordens befolkning, migrerar i dag runtom i världen. Det motsvarar mer än hela Brasiliens

Läs mer

Ha fortsatt förtroende för familjen som grund! Ett föredrag om familjen som Guds verk.

Ha fortsatt förtroende för familjen som grund! Ett föredrag om familjen som Guds verk. Familjenglobalt Ha fortsatt förtroende för familjen som grund! Ett föredrag om familjen som Guds verk. September 2013. Sedan länge vet jag genom dina vittnesbörd att du har stadgat dem för evigt (Ps 119:152).

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS

I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS Låt ingen se ner på dig för att du är ung, utan var en förebild för de troende i allt du säger och

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar "living love way.

Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar living love way. De tre lyckorecepten Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar "living love way." Boken ger oss praktiska metoder att hela

Läs mer