Välkommen till vår första katalog KATALOG. Den här katalogen publicerades den 28 februari 2016 på e-boksforlaget.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till vår första katalog KATALOG. Den här katalogen publicerades den 28 februari 2016 på e-boksforlaget.se"

Transkript

1

2 Välkommen till vår första katalog Det här är den första katalogen över vår omfattande bokproduktion. I den här katalogen hittar du information om e-boksforlagets 100 första publicerade e-böcker. Böckerna i den här katalogen är enbart sorterade efter publiceringsdatum. Om du vill ha böckerna sorterade efter ämne, taggar eller författare så gå in på vår hemsida. Alla e-böckerna i den här katalogen har publicerats i två olika format: epub och pdf. Samtliga finns tillgängliga för köp eller lån via e-bokhandeln, itunes och bibliotek. Lysekil den 28 februari 2016 KATALOG Den här katalogen publicerades den 28 februari 2016 på e-boksforlaget.se Den här e-boken får spridas fritt. Kontakt: red@e-boksforlaget.se Virvelvind Förlag samt E-boksforlaget.se

3 Greby gravfält guideboken De många resta stenarna och det unika läget gör Greby gravfältet till landets vackraste. Det här är den första boken där du får alla fakta om gravfältet som inspirerat tusentals turister och arkeologer. Gravfältet ligger utanför en av Sveriges populäraste semesterorter kuststaden Grebbestad i Bohuslän. Det är också gravfältet som har gett namn åt turistaden. 1 Mikael Jägerbrand sidor. 12 Mb ord.

4 222 galna fakta om filmstjärnor Den här boken handlar bara om en sak: Kändisar och deras galna liv. Här hittar du kul fakta och anekdoter om våra allra mest kända stjärnor från film, tv och musik. En och annan politiker finns också med. Du kan bland annat läsa om stjärnan som är livrädd för fåglar och vem som fått en myra uppkallad efter sig. 2 Marcus Booe sidor. 1 Mb ord.

5 99 galna fakta du inte visste om bad Det här är boken för dig som älskar att bada. Här hittar du 99 galna fakta om allt som har med badning och bad att göra. Du kan läsa om författare som sätter sig i badkaret när de behöver nya idéer, premiärministern som skötte diplomatin när han satt i badet och prinsen som skrivit en film om badande. Du kan också läsa om hur man kan bada i vin, lera, gelé och blod. 3 Marcus Boee sidor. 1 Mb ord.

6 Hollyhotell triviaboken om kändisar på hotell Det här är helt enkelt en bok om Hollyhotell. Den här e-boken handlar om filmbranschen, Hollywood, kändisar och hotell. Du får läsa om hotell i filmer, skandaler och spännande trivia om kändisar som bott på hotell. 4 Marcus Boee sidor. 1 Mb ord.

7 Solgudens yxa och Tors hammare Den här e-boken handlar om forntidens religion och sambandet mellan gudasymbolerna yxan och hammaren. E-boken är en återutgivning av en av arkeologins viktigaste texter från 1899, skriven av den kände svenske arkeologen Oscar Monte lius. 5 Oscar Montelius ( ) Publicerades sidor. 4 Mb ord.

8 Svenska djur i folktron I den här e-boken kan du läsa en genomgång av många av de mest spännande sägnerna om de vanligaste djuren. Visste du att det blir regn om en hund äter gräs, eller att ett svinhår i ett äpple får en person att älska dig? Det här är bara några av alla de sägner om djur du kan läsa om i den här e-boken. Sägnerna tecknades ned på 1800-talet. 6 Eva Wigström ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

9 Galna väderrubriker 155 exempel De senaste åren har kvällstidningarna satsat allt mer på artiklar om väder och deras rubriker har blivit allt galnare. I den här e-boken har vi samlat ihop mer än 155 av de allra mest fantasirika tabloidrubrikerna från de senaste åren. Du får läsa om rysskyla, ryssvärme, polska regn och brittisk värme. För att inte tala om galna väder från Norge och Skottland. 7 Mikael Jägerbrand sidor. 3 Mb ord.

10 Feniciska kolonier i Skandinavien I den här e-boken kan du läsa om en av de mest vågade arkeologiska teorierna någonsin i Sverige. Det handlar om Sven Nilssons teori från 1800-talet om att feniciska handelsmän etablerade kolonier här i Sverige under bronsåldern. E-boken är en återutgivning av Sven Nilssons text från Sven Nilsson ( ) Publicerat sidor. 5 Mb ord.

11 Galna rockstjärnor 199 otroliga fakta Pop- och rockstjärnors galna liv har alltid fascinerat oss. Här hittar du kul fakta om kända sångare och andra artister i musikbranschen. Du kan bland annat läsa om rockstjärnan som hade en tvättbjörn som husdjur, den svenske sångaren som spelade golf naken och tonårsidolen som kan lösa Rubiks Kub på mindre än två minuter. 9 Marcus Boee sidor. 1 Mb ord.

12 250 galna fakta om fotbolls-vm 2014 Den här boken är gjord för dig som vill läsa mer om världens största idrottsevenemang Fotbolls-VM Här hittar du 250 galna trivia och tokiga fakta om turneringen i Brasilien. Boken är fylld med olika typer av spännande rekord, siffror, statistik och kul detaljer. 10 Marcus Boee sidor. 2 Mb ord.

13 Hällristningar på Kinnekulle Den här eboken handlar om de berömda hällristningarna i Flyhov i Västergötland. Här finns en av Sveriges mest kända bilder från bronsåldern, en man beväpnad med en jättelik yxa. Det här är en återutgivning av den allra första vetenskapliga texten om de här ristningarna i Flyhov (eller Flyhof som det stavades förr), publicerad Emil Ekhoff ( ) Publicerades sidor. 4 Mb ord.

14 Forntidens perioder I den här e-boken får du läsa en återutgivning av en klassisk text inom svensk arkeologi av pionjären Oscar Montelius. I den här e-boken kan du läsa en av de mest kända svenska arkeologerna beskriva forntiden och hur man delar upp den i flera olika perioder. 12 Oscar Montelius ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

15 Minibok: Skäggets historia Allt som har med skägg att göra är trendigare än någonsin. Men skäggmodet har växlat mycket genom årtusendena. I den här eboken får du läsa en av de allra första kartläggningarna av skäggets historia. 13 Jakob von Falke ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

16 Midvinterns solfest Du tycker troligen att midsommar är årets största festlighet. Men förr i tiden var det i stället midvinterfesten som firades ordentligt. Här är en av de allra första vetenskapliga artiklarna om forntidens julfirande. 14 Oscar Montelius ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

17 Hur gamla är hällristningarna? I den här e-boken kan du läsa en av de allra viktigaste texterna om svenska hällristningar. Det var i den här texten som arkeologen Bror Emil Hildebrand slog fast under vilken tidsperiod som våra unika ristningar gjordes bronsåldern. 15 Bror Emil Hildebrand ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

18 Bohusläns bygdeborgar Den här eboken är en återutgivning av en av de allra första texterna om fornborgar. Texten skrevs av arkeologen Wilhelm Berg och handlar om hans utgrävningar av flera borgar och befästningar i mellersta Bohuslän i början av 1900-talet. I den här e-boken får du läsa om de många förhistoriska befästningar som under senare år blivit ett allt hetare forskningsämne. 16 Wilhelm Berg ( ) Publicerades sidor. 1,5 Mb ord.

19 Bohuslänska hällristningar Alla hällristningarna i den här e-boken ligger i Bohuslän och du får också läsa den allra första beskrivningen av en hällristning. Den här e-boken är en återutgivning av några av de viktigaste texterna inom hällristningsforskningen, Oscar Montelius texter Bohuslänska hällristningar publicerade under åren Oscar Montelius ( ) Publicerades sidor. 4 Mb ord.

20 Minibok: Kattens kulturhistoria I den här miniboken får du läsa mer om kattens kulturhistoria. När texten skrevs år 1882 började man få en helt ny syn på husdjuret katten. I det svenska bondesamhället användes katten i hundratals år enbart som ett nyttodjur vars enda syfte var att hålla borta råttor och möss från gårdens grödor. 18 Wilhelm Aurell Publicerades sidor. 1 Mb ord.

21 Ett besök i Venedig år 1878 I den här e-boken får du läsa en reseskildring från Venedig skriven år I dag kan du ta dig till vilken italiensk stad som helst på några timmar med flyg. Men när den här miniboken skrevs på 1800-talet så tog det fortfarande veckor att resa, för vanliga människor var den här typen av reseskildringar det enda sättet att få veta mer om andra länder. 19 Adolf Lindgren ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

22 Strandgatan i Visby år 1879 I den här e-boken får du veta allt om en av de populäraste gatorna under de svenska somrarna: Strandgatan i Visby. Texten är skriven av den kände gotländske historikern Karl Johan Bergman ( ) och publicerade ursprungligen Den här skildringen är spännande eftersom den ger en inblick i hur man såg på Visby under slutet av 1800-talet. 20 Karl Johan Bergman ( ) Publicerades sidor. 3 Mb ord.

23 Märkliga orter i Sverige Det här är en av 1800-talets populäraste böcker som du nu kan läsa i form av en e-bok. I Märkliga orter i Sverige får du läsa korta beskrivningar av de mest spännande delarna av landet. Boken innehåller också en stor mängd anekdoter om historiska händelser som utspelat sig i både kojor och slott. 21 Carl Georg Starbäck ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

24 Resa på Dalslands kanal år 1877 Det är en av Sveriges mest populära sevärdheter och den lockar tusentals turister varje år. I den här e-boken får du följa med på en resa längs den spännande Dalslands kanal och du får göra det med en reseberättelse från Det är ett av Sveriges allra mest fantastiska byggen, Dalslands kanal byggdes på bara fyra år mellan Herman Hofberg. [ ] Publicerades sidor. 2 Mb ord.

25 Minibok: Nyköpings slott I den här miniboken får du veta mer om Nyköpings slotts blodiga historia. Texten skrevs redan 1877 och ger därför en unik inblick i hur man på den tiden såg på den svenska historien och dess kungar. På Nyköpings slott har några av den svenska historiens mest dramatiska händelser utspelats, den mest kända är Nyköpings gästabud 1317 då hertigarna Valdemar och Erik fängslades. 23 Julius Mankell ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

26 Minibok: Djurens sömn Visst är det gulligt när din katt eller hund tar en tupplur i sin lilla korg eller på golvet. Men hur sover egentligen de andra djuren i naturen? I den här miniboken får du svar på den frågan av en av 1800-talets mest ansedda djurexperter. 24 Alfred Brehm ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

27 Minibok: Katten i forntida Egypten I den här mini-boken får du veta mer om katternas liv (och död) i faraonernas forntida Egypten. Du får bland annat läsa om hur man i det här forntida riket vördade katten som ett myckte viktigt husdjur. En av gudarna var Bast, som gestaltade sig som en katt. 25 Anonym Publicerades sidor. 1 Mb ord.

28 Ett besök i Marstrand år 1882 I den här e-boken får du läsa en av de allra första reseskildringarna från Marstrand. Texten publicerades 1882 och skildrar tiden precis innan ön blev en av landets mest fashionabla turist- och kurorter. Du får bland annat läsa om den spännande båtresan ända från Göteborg, utflykter med roddbåt, kanonsalvor från öns fästning och en skildring av öns hus och trädgårdar. 26 Carl Svante Hallbeck ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

29 Minibok: Runlejonet i Venedig En av de märkligaste sevärdheterna i Venedig är ett stort lejon av marmor med nordiska runor. I den här e-boken får du läsa mer om det här mystiska runlejonet och de många svenskar och nordbor som varit inblandade i dess historia. Den berömda statyn står kvar på samma plats som när den här texten skrevs år 1871, vid ingången till Arsenalen. 27 Carl Georg Starbäck ( ) Publicerades sidor. 1,5 Mb ord.

30 Dryckenskapens faror år 1894 En av de stora samhällsfrågorna under talet var nykterheten och alkoholens skadliga inverkan. I den här e-boken får du en unik inblick i hur man debatterade nykterhetsfrågan på 1890-talet. Du får också tips om spännande experiment där du använder ägg eller äkta hjärnor från djur för att visa spritens skadlighet. 28 Johan Anders Svensson ( ) Publicerades år sidor. 1,5 Mb ord.

31 Min resa i Blekinge och Kalmar 1854 I den här e-boken får du en skildring av en resa genom flera av de största orterna i Blekinge och vidare norrut till Kalmar. Texten skrevs år 1854 av arkeologen och arkitekten Carl Georg Brunius och är ett spännande tidsdokument. Några av orterna som besöks under den här resan år 1854 är Ronneby, Karlskrona, Kristianopel och målet för resan, Kalmar. 29 Carl Georg Brunius ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

32 En utflykt på Mälaren år 1871 I den här e-boken får du en liten inblick i hur det var att åka på Mälaren när ångbåtarna var ett nytt och snabbt färdmedel. Resor som tidigare tog flera dagar kunde nu avverkas på några timmar. Du får läsa en poetisk skildring av en rundresa år 1871 med båt till platser som Strängnäs, Ekerö, Mariefred och Hässelby. 30 Elias Sehlstedt ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

33 Kelternas historia I den här e-boken får du veta mer om kelterna i en spännande text från slutet av 1800-talet. Du får framför allt läsa om de många olika keltiska folken på de brittiska öarna och deras långa och blodiga historia. Texten handlar framför allt om kelterna som bodde i nuvarande Irland, Wales, Cornwall och Skottland. Men du får också läsa om bretoner, galler och kelter i övriga Europa. 31 Rudolf Wickberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

34 Första boken om Jack Uppskäraren Under hösten 1888 härjade seriemördaren Jack the Ripper i storstaden London. De här blodiga händelserna uppmärksammades över hela världen. Eftersom ett av offren kom från Sverige skrevs det också mycket i de svenska tidningarna. Världens allra första bok om jakten på Jack faktiskt gavs ut här i Sverige. Den här boken gavs ut redan Ansgarius Svensen Publicerades sidor. 1 Mb ord.

35 Svear och götar under folkvandringstiden Den här e-boken handlar om en av de mest omdebatterade frågorna inom svensk arke o- logi i början av 1900-talet: Förhållandet mellan de båda folken svearna och götarna. Du får läsa om många av de viktigaste arkeologiska fynden men framför allt en genomgång av de viktigaste litterära källorna. 33 Knut Stjerna ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

36 Ett dygn på månen år 1870 I den här e-boken får du läsa en kort beskrivning av månen som skrevs för nästan 150 år sedan. Trots att människan har stirrat upp på månen i tusentals år så var det först på 1960-talet som vi kunde undersöka den på plats. Långt in på 1900-talet trodde många att det faktiskt kunde finnas någon typ av liv eller glömda civilisationer på vår granne. 34 Johann Friedrich Julius Schmidt ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

37 Minibok: Blomsterspråket år 1888 Vet du vad det betyder om någon ger dig en ackleja, amaryll eller kanske några halmstrån? På 1800-talet var det sociala samspelet mycket mer komplicerat än i dag och vilken blomma du gav din fästmö var extremt viktigt. I den här e-boken får du veta exakt vilka hemliga budskap du kunde lämna med olika typer av blommor och växter. 35 Anonym Publicerades sidor. 1 Mb ord.

38 Vikingatidens Lund och Birka I den här e-boken får du läsa mer om de båda städerna Lund och Birka under vikingatiden. Du får en mycket genomarbetad genomgång av alla de samtida litterära källorna till vår kunskap om de båda städerna. Texten innehåller också mängder av information om de arkeologiska fynd som gjorts, bland annat keramik, smycken och redskap och deras kopplingar till andra länder och kulturer. 36 Knut Stjerna ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

39 Fynden i Troja En av historiens mytiska städer är Troja med krigarna Odysseus och Akilles. Än i dag debatterar arkeologerna om berättelsernas Troja har funnits i verkligheten eller inte. Men allt tyder i dag på att myternas Troja verkligen existerade. Detta tack vare utgrävningar som gjordes av tysken Heinrich Schliemann i början av 1870-talet. 37 Hans Olof Hildebrand Hildebrand ( ) Publicerades sidor. 3 Mb ord.

40 Skildring af Vestergötland år 1882 I den här e-boken får du en unik inblick i hur man såg på landskapet Västergötland i slutet av 1800-talet. Du får läsa om de allra flesta viktiga personerna under den västgötska historien, både när det gäller kungar, militärer, företagare och andra kändisar. 38 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 4 Mb ord.

41 Minibok: Kalmar slotts historia I den här e-boken får du läsa mer om en av Sveriges mest kända byggnader Kalmar slott. Det här imponerade slottet besöks i dag av tusentals turister varje år men under flera hundra år var det bostad för svenska kungar och platsen för flera militära slag. Miniboken innehåller en kort historik över många av slottets dramatiska händelser. 39 Eva Brag ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

42 Ett besök i Södertälje år 1881 I den här miniboken får du läsa en intressant skildring av ett besök i den här kurorten år Texten innehåller historiska fakta, beskrivningar av de mest populära parkerna och naturområdena och fakta om de många baden. 40 Herman Sätherberg ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

43 En färd på Donau år 1882 I den här e-boken får du en spännande skildring av en resa på floden Donau för mer än 130 år sedan. När den här texten skrevs år 1882 så var det bara några få svenskar som hade råd att åka på längre resor till södra Europa. Många av sevärdheterna och vyerna som beskrivs här finns fortfarande kvar och har inte förändrat sig alls. 41 Anonym Publicerades sidor. 1 Mb ord.

44 Skildring av ringmuren i Visby år 1874 I den här e-boken får du läsa en spännande beskrivning av en av Sveriges mest sevärda världsarv stadsmuren i Visby. När den här texten skrevs år 1874 var det bara ett fåtal svenskar som hade tid och pengar nog att resa till Visby för att se muren själva. För de flesta var den här texten och dess illustrationer det enda sättet att få veta mer om Visbys berömda ringmur. 42 Karl Johan Bergman ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

45 Skildring av Värmland år 1882 Den här e-boken ger läsaren en unik inblick i hur man i slutet på 1800-talet såg på landskapet Värmland och dess natur. Otroligt nog är det inte främst naturen som hyllas i den här berättel sen, landskapet beskrivs ibland som en täck oreda. Det är i stället de många järnbruken som framställs som landskapets främsta skönheter. 43 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

46 Skildringar av julen på 1870-talet I den här e-boken får du en unik inblick i hur man firade jul i 1870-talets Sverige. Du får texter om firandet hemma hos såväl de allra rikaste, som de allra fattigaste svenskarna. Du får texter som skildrar romantik, död, shopping och sägner om troll. Den här samlingen av texter innehåller både historiska skildringar, dikter, noveller och debattartiklar. 44 Anna Wästberg ( ) m fl Publicerades sidor. 1 Mb ord.

47 Om julens härkomst Några av våra jultraditioner skapades för så länge sedan att ingen är helt säker på hur de egentligen uppstod. Men många andra aspekter av vårt julfirande har forskarna studerat så länge att man har mycket stor kunskap. I den här e-boken får du läsa en genomgång av det mytologiska ursprunget till julen. 45 Nils Edvard Hammarstedt ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

48 Jomsvikingarnas saga Det här är en av de mest spännande berättelserna från vikingatiden och handlar om de mytomspunna jomsvikingarna. Jomsvikingarna var den tidens elitstyrkor och dess medlemmar var fruktade för sin styrka och skicklighet. För den som vill veta mer om vikingarna är det ett måste att läsa Jomsvikingarnas saga. 46 A U Bååth ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

49 Julen i Skåne på 1820-talet Här får du läsa hur man firade julen på en riktigt äkta bondgård i 1820-talets Skåne. Hur man i flera veckor förberedde sig genom att brygga öl, bränna brännvin, baka de speciella julbröden och fixa alla utsmyckningar. Här är berättelsen om hur man firade jul i det äkta svenska bondesamhället. 47 Nils Månsson Mandelgren ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

50 Skildring av Fredrikstens fästning år 1879 I den här e-boken får du läsa mer om Fredrikstens fästning och dess historia. Du får också läsa om de många spännande människoöden som är kopplade till striderna som utspelat sig här. Du får också en spännande inblick i hur man såg på Norge under den tid då landet fortfarande ingick i en union med Sverige. 48 Karl Otto Ekström ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

51 Skildring av Göteborg år 1882 I den här e-boken får du veta mer om vad man tyckte och tänkte om Göteborg i slutet av 1800-talet. Då var det inte Liseberg utan de raka fina gatorna, dess kungliga historia och de många nya byggnaderna som förknippades med staden. 49 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 3 Mb ord.

52 Skildring av Halland år 1882 Vad tyckte och tänkte svenskarna egentligen om Halland i slutet av 1800-talet? Det får du svar på i den här texten som gavs ut som bok redan I den här e-boken får du en kortfattad historia av landskapets största historiska händelser samt en beskrivning av dess största samhällen. 50 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

53 Skånska fornminnen I den här e-boken hittar du tidiga beskrivningar av de flesta av dagens mest besökta skånska fornminnen, bland annat Ales stenar och Kiviksgraven. Den här boken gavs ut första gången 1853 och var en av de allra första som beskrev alla då kända fornminnen i Skåne. 51 Nils Gustaf Bruzelius ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

54 Norrköpings historia I den här e-boken får du en beskrivning av Norrköping och dess spännande historia. Du får bland annat veta mer om de många kungar och drottningar som spelat en viktig roll i stadens utveckling. Texten ger dig också en spännande inblick i hur man såg på Norrköping i slutet av 1800-talet då nybyggda fabriker och industrier hyllades och framhävdes av skribenter och författare. 52 Carl Georg Starbäck ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

55 Ett besök i Vaxholm år 1870 I den här miniboken får du läsa en spännande skildring av staden Vaxholm, dess fästning och dess bebyggelse. Du får bland annat läsa om rucklen, fängelset som lockar nyfikna och de många krigen som satte Waxholm i centrum av händel serna. 53 Frans Hedberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

56 Förbindelse mellan Skandinavien och vestra Europa I den här arkeologiska texten får du veta mer om de forntida kontakterna mellan framför allt Skandinavien och de brittiska öarna. Den här texten publicerades ursprungligen år 1889 och går systematiskt igenom alla de olika fynd som gjorts på båda områdena och som visar hur omfattande kontakterna var långt innan det fanns skriftliga källor. 54 Oscar Montelius ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

57 Skildring av Vadstena slott år 1875 Här vid Vätterns strand ligger ett av Sveriges allra vackraste slott. Den här e-boken handlar om Vadstenas slott och ger dig en historik över de mest spännande händelserna här. Du får läsa om kungliga sexskandaler, mentalsjuka hertigar och mystiska möten. 55 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

58 Skildring av Island år 1870 I den här e-boken får du en kort genomgång av Islands historia, dess natur och många spännande anekdoter. E-boken innehåller flera vackra illustrationer från öns dramatiska landskap. Men i slutet av 1800-talet var Island en mycket exotisk plats som nästan inga svenskar hade möjlighet att besöka. 56 Anonym Publicerades sidor. 1 Mb ord.

59 Skildring av Husaby kyrka år 1899 Den här e-boken handlar om Husaby kyrka i Västergötland. I dag ligger kyrkan ödsligt mitt ute i landskapet. Men för tusen år sedan var det här som kristendomen först fick fäste i Sverige. I texten skriver en av landets mest kända arkeologer, Emil Ekhoff ( ), om kyrkobyggnaden och de olika byggteknikerna. 57 Emil Ekhoff ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

60 Ett besök på Gripsholms slott år 1895 I den här e-boken får du läsa om Gripsholms slott, dess historia, invånare och de olika restaureringar som gjorts i modern tid. När den här berättelsen om Gripsholms slott skrevs 1895 så hade den svenska turismen precis börjat. En av de första platserna som var lätt att ta sig till för invånarna i Stockholm var det här slottet. 58 Georg Göthe ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

61 Hällristningarna i Järrestad I den här e-boken får du läsa den allra första arkeologiska texten om fyndet av Järrestads hällristningar. Det här var en viktig upptäckt för dåtidens arkeologer eftersom man tidigare bara kände till hällristningar från ett fåtal områden i Sverige. Texten är skriven av arkeologen Nils Gustaf Bruzelius. 59 Nils Gustaf Bruzelius ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

62 Ett besök i Rom år 1870 I den här e-boken får du läsa om staden och hur den upplevdes på 1870-talet. Du får också läsa om S:t Angelo-fästningen och dess historia. För de flesta var det här en av världens viktigaste städer men bara ett fåtal personer hade råd eller tid att åka hit. 60 Albert Andersson- Edenberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

63 Minibok: Orkidéernas historia I den här e-boken får du en spännande inblick i de här vackra blommornas historia. Texten beskriver de viktiga händelserna i orkidéernas historia och hur samlare reste runt i hela världen för att hitta värdefulla och sällsynta arter. Texten är också spännande eftersom du får exempel på de extrema priser som samlare var beredda att betala för unika arter. 61 Anonym Publicerades våren sidor. 1 Mb ord.

64 Ett besök på Helgoland år 1874 Den här e-boken beskriver ett besök på ön Helgoland på 1870-talet. Redan på den här tiden var ön ett mycket populärt resmål och i texten beskrivs resan hit med båt från Hamburg. I den här texten får du läsa om skribentens spännande resa och den dramatik hon hamnar i när en storm slår till mot ön. 62 Sylvia (Sara Pfeiffer) ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

65 Nyaste och tillförlitligaste Drömboken I den här Drömboken får du hundratals spännande klassiska drömtydningar från och 1800-talen. Många av spådomarna är lika intressanta i dag som för flera sekler sedan och handlar om förhållanden, äktenskap, lycka, arbete och rikedom. 63 Anonym Publicerades sidor. 1 Mb ord.

66 1870-talets bästa tips för frisyr och utseende I den här e-boken får du flera spännande texter som ger dig 1870-talets bästa tips om mode, hårskötsel och hygien. Du får bland annat de märkliga råden att aldrig använda någon parfym, att smörja in håret i fett och att aldrig duscha håret. Men du får också en hel rad tips som är härligt tidlösa och som fungerar än i dag. 64 John August Runström ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

67 Nordens fartyg från hednatiden Här får du läsa om de sensationella fynd av båtar som gjordes i mitten av 1800-talet i Norge och dåvarande Danmark. I dag är båda båtarna i texten, Nydambåten och Tuneskeppet, popu lära sevärdheter på museer i Slesvig respektive Oslo. Trots att det gått mer än 140 år sedan den här texten om arkeologiska fynd skrevs så är den fortfarande aktuell. 65 Oscar Montelius ( ) Publicerades i december sidor. 1 Mb ord.

68 Guide till Uppsala år 1875 Det här är en av de allra första svenska guideböckerna och gav dåtidens besökare fakta om staden Uppsala. När den här texten publicerades år 1875 hade resandet för svenskarna börjat komma igång tack vare det allt större järnvägsnätet. I den här guideboken får du en spännande inblick i vilka som var den tidens populäraste sevärdheter. 66 Simon Nordström ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

69 Skildring av Blekinge år 1882 Den här e-boken är en beskrivning från talet om Blekinge. Under flera hundra år var stora delar av landskapet avspärrat som militärt område. I dag välkomnar man i stället alla besökare. I den här e-boken får du läsa hur man på 1800-talet såg på landskapet och dess invånare. Det är en fascinerande bild där författaren bland annat varnar turisterna för ilskna bönder. 67 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

70 Kyrkoruinen i S:t Katarina i Visby 1877 Ruinen av kyrkan S:t Katarina, eller Sankta Katarina, ligger vid Stora torget i Visby. I den här e-boken får du veta hur man såg på kyrkan och dess historia för snart 150 år sedan. Texten innehåller fakta om dess arkitektur, historia och de munkar som en gång i tiden höll till här. 68 Carl Johan Bergman ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

71 Anmärkningar rörande figurteckningar från forntiden Det här är en återutgivning av en av de allra första vetenskapliga artiklarna om de svenska hällristningarna. När texten publicerades år 1842 fanns det mycket lite forskning om fornminnen vid våra universitet och ingen alls om hällristningar. Texten skrevs av fornforskaren Lennart Åberg ( ). 69 Lennart Åberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

72 Skildring av Bohuslän år 1882 Den här e-boken handlar om ett av Sveriges mest populära landskap: Bohuslän. Du får läsa om hur man under slutet av 1800-talet betraktade den natur som i dag lockar miljontals besökare men som då var fult och naket. Den här e-boken är en beskrivning av landskapet Bohusläns natur, historia och industrier. 70 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord

73 Skildring av Gripsholms slott år 1877 I den här e-boken kan du läsa en av de allra första guideböckerna om Gripsholms slott och dess historia. Du får läsa om dess arkitektur och inredning, alla dess ägare genom åren och de många kungliga fångar som satt inspärrade här. Texten publicerades 1877 och skrevs av författaren Octavia Carlén. 71 Octavia Carlén ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

74 Skildring av Dalsland år 1882 Dalsland är ett av Sveriges mest okända landskap. I den här e-boken får du läsa hur man såg på Dal för mer än 130 år sedan. Då hade precis Dalslands kanal för första gången gjort det möjligt för vanliga människor att besöka landskapet. 72 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

75 Skildring av Närke år 1882 I den här e-boken kan du läsa om landskapet Närke. Du får läsa en spännande berättelse som är mer än 130 år gammal. Den här e-boken innehåller både beskrivningar av bygdens människor, landskapets städer och geografi samt en liten historik över viktiga händelser. 73 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

76 Skildring av Öland år 1882 I den här e-boken får du läsa en unik inblick i hur man såg på Öland på 1800-talet. Då var det kyrkor, slott och murar som imponerade på svenskarna. Det här är härlig läsning för den som vill veta mer om Öland och hur man såg på ön förr i tiden. Naturen på Alvaret lockar i dag tusentals turister men beskrivs som död, stel och förstenad. 74 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

77 Minibok: Lyxens historia Tycker du att många i dagens samhälle slösar värdefulla resurser på onödig lyx och att det var mycket bättre förr? Ledsen, men du har helt fel. Det har klagats över lyx och slöseri i mer än två tusen år. Texten innehåller mängder av exempel på både extrem lyx och galna förbud. 75 Theodor Winkler ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

78 Skildring av Stockholm år 1882 I den här e-boken får du en spännande beskrivning av hur man såg på Stockholm år Du får veta mer om dess historia, hur bränderna har förändrat stad ens utseende och du får veta vilka delar av centrum som förr i tiden betraktades som landsbygd. 76 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 9 Mb ord.

79 33 mest sevärda vikingaplatserna i Sverige I den här e-boken får du tips om de 33 vikingatida platserna som är mest sevärda. Här får du restips om gravfält, befästningar, heliga vägar, praktiska brobyggen samt runstenar med spännande bilder och förbannelser. Vi har valt ut platser från stora delar av Sverige och av så många olika typer som möjligt. 77 Mikael Jägerbrand sidor. 4 Mb ord.

80 Skildring av Västmanland år 1882 Den här e-boken är måste-läsning för alla som är intresserade av landskapet Västmanland och dess historia. Här får du en unik inblick i hur man på 1800-talet såg på invånarna, dess natur och dess industrier. I den här texten får du läsa om hur man betraktade naturen som ful och tröttande och dess invånare som enformiga och tröga. 78 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 3 Mb ord.

81 Skildring av Härjedalen år 1882 I den här e-boken får du läsa en kritisk beskrivning av Härjedalen. På 1800-talet var man inte så imponerad av fantastisk natur, frisk luft och härliga skidbackar. Då var det industrier, uppodlade landskap och städer som var skönhetsidealet. 79 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

82 Ett besök i Strängnäs år 1874 I den här e-boken får du läsa om staden Strängnäs och det närbelägna slottet Tynnelsö. Du får en spännande inblick i hur man på 1870-talet såg på den här på sin tid mycket kända staden. Texten skrevs dessutom bara några år efter den förödande branden 1871 som förstörde stora delar av centrum. 80 Albert Anderson-Edenberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

83 Ett besök i Visby år 1906 Det är de medeltida vackra byggnaderna som gör att Visby i dag lockar tusentals besökare. Men under åren kring förra sekelskiftet så var den historiska bebyggelsen hotad av hårdhänta renoveringar och nybyggen. I den här e-boken får du läsa beskrivningar av det här stora hotet och vilka delar av Visby som betraktades som allra fulast och snyggast. 81 John Kruse ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

84 Skildring av Gästrikland år 1882 I den här e-boken får du en spännande inblick i hur man på 1880-talet såg på landskapet Gästrikland. Du får läsa om dess geologi, natur, invånare och de viktigaste indu strierna. Texten innehåller också en kort beskrivning av staden Gävle som bara några år tidigare förstörts vid en omfattande brand. 82 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

85 Skildring av Jämtland år 1882 I den här e-boken får du läsa en spännande skildring av hur man år 1882 såg på det här landskapet. Du får läsa om sjöar, älvar, geologi samt om staden Östersund och utsikten från Frösön. Men det finns inte ett ord om slalom, pjäxor eller skidbackar. 83 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

86 Minibok: Gaffelns historia I den här e-boken får du läsa gaffelns historia. och hur man även vid de finaste hoven i Europa åt med fingrarna långt in i modern tid. Du får också läsa om de viktiga individerna som gjorde gaffeln populär i länder som Italien, Frankrike och England. Den här texten skrevs redan 1889 och skrevs av kulturhistorikern Jakob von Falke. 84 Jakob von Falke ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

87 Hervars och Hedreks saga I den här e-boken får du läsa om vikingen Hervar som var helt utan fruktan och som till och med plundrade gravar. Hervar var en av de mest blodtörstiga vikingarna trots att hon var kvinna. Du får också läsa om stora slag mellan goter och hunn er, dödliga som utmanar gudar i att gissa gåtor och ett magiskt svärd som måste döda någon varje gång det tas fram. 85 Översättare: Albert Ulrik Bååth ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

88 Grafkistor af klufna och urhålkade stockar I den här e-boken får du läsa om några av de mest spännande arkeologiska fynden som någonsin gjorts i Norden. Det gäller de många gravar man hittat där personerna har begravts i urholkade trädstammar. Det som gör de här gravarna så unika är att både kropparna och klädseln blivit så väl bevarade. 86 Oscar Montelius ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

89 Skildring av Bohus fästning år 1869 I den här e-boken om Bohus fästning får du en genomgång av fästningens historia och några spännande anekdoter från dess belägringar. Under flera hundra år användes en av Sveriges vackraste fästningar som stenbrott. Först i slutet av 1800-talet började arbetet med att restaurera Bohus fästning. 87 Signaturen Svante Publicerades sidor. 1 Mb ord.

90 En resa på Rhen år 1866 I den här e-boken får du läsa en reseberättelse från en kryssning på Rhen år Du får läsa om långa båtfärder, besök i vackra borgar, ruiner och beskrivningar av den fantastiska naturen. Författaren råkar till och med kliva av kryssningen i helt fel stad. 88 Emil von Qvanten ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

91 Skildring av Gotland år 1882 Gotland var ett populärt resmål redan för 130 år sedan men mängden besökare var bara en bråkdel av dagens. I den här e-boken får du läsa en beskrivning av öns geologi, dess natur, dess historia och de viktigaste sevärdheterna. En stor del av texten handlar om Visby och dess många medeltida byggnader, framför allt ringmuren samt de många kyrkorna. 89 Herman Hofberg ( ) Publicerades sidor. 3 Mb ord.

92 Minibok: Falu grufvas historia I den här e-boken får du en kort historik över de viktigaste händelserna i Falu grufvas historia. Du får också en spännande inblick i hur man i slutet av 1800-talet såg på den här viktiga platsen samt intressanta anekdoter från de många kungliga besöken. 90 Mathilda Lönnberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

93 Den svenske solguden och den svenske Tyr I den här e-boken får du läsa en av de mest inflytelserika texterna inom arkeologin. Texten skrevs i början av 1900-talet av en religionshistoriker och handlar om de på hällristningarna så vanliga solsymbolerna. Du får läsa om forntidens många olika solgudar och hur kunskapen om dem nådde oss i Norden. 91 Josef Helander ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

94 Rundtur i södra Frankrike år 1880 I den här e-boken får du läsa en mycket tidig reseberättelse om en rundtur i södra delarna av Frankrike. I dag går det att ta sig till södra Frankrike för några hundralappar men på 1800-talet var det här en resa som bara ett fåtal hade råd med. 92 Anonym Publicerades sidor. 2 Mb ord.

95 Minibok: Svenska hundraser år 1880 I den här e-boken får du en spännande inblick i hur man såg på hundar i slutet av 1800-talet. Du får en genomgång av den tidens vanligaste nyttohundar som användes vid fårskötsel, jakt och som vakthundar. Men de raser som enbart användes som husdjur skrev man inte om de ansågs som öfverflödiga och ett slöseri med resurser. 93 Karl Arvid Vikström ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

96 Sagan om Ragnar Lodbrok och hans söner I den här e-boken får du läsa om flera av de allra blodtörstigaste vikingarna: Ragnar Lodbrok och hans söner. Det är en berättelse fylld med hjältar som slåss med monster, blodiga slag, mäktiga svärd och vikingar som härjar i både Medel havet, England och i Mälardalen. Du får också läsa om mord, slavar och den märkliga kossan som besegrade hela arméer. 94 Översättning: Peter August Gödecke ( ) Publicerades sidor. 9 Mb ord.

97 Skildring av Borgholms slottsruin år 1878 Utanför Borgholm ligger en av Sveriges vackraste ruiner slottsruinen. I den här e-boken får du en spännande text från 1800-talet. I den här miniboken får du både en kortfattad historik om den spännande historien om hur ruinen skapades samt en beskrivning av slottet. Texten skrevs av journalisten Albert Andersson-Edenberg. 95 Albert Andersson- Edenberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

98 Minibok: Vårt solsystem I den här e-boken får du läsa en spännande text om vårt solsystem och hur man såg på det i slutet av 1800-talet. Du får bland annat läsa om astronomerna som gjorde några av upptäckterna som gav oss svaret på hur planeterna och solen fungerar tillsammans. 96 Anonym Publicerades sidor. 2 Mb ord.

99 Carl Larssons Uppsala-tempel I den här e-boken får du läsa Carl Larssons förslag till ett hedniskt tempel som skulle bygg as rakt på en av vikingatidens gravhögar. Konstnären ville bygga det jättelika templet vid gravhögarna i Uppsala. Texten är illustrerad med Carl Larssons egna teckningar och ritningar. 97 Carl Larsson ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

100 Sverige och vikingafärderna västerut Under vikingatiden plundrade och krigade våra vikingar både i väster, öster och så långt söderut som Svarta havet och Medelhavet. I den här e-boken får du läsa om alla de handfasta bevis, oftast i form av runstenar, som visar att vikingarna från östra delen av Sverige också gav sig iväg västerut. 98 Oscar Montelius ( ) Publicerades sidor. 2 Mb ord.

101 Besök på Djurgården sommaren 1868 I den här e-boken får du läsa mer om Djurgården och hur naturområdets hjortar och älgar ersattes av festande kändisar och kungligheter. Texten skrevs 1868 och beskriver den då extremt trendiga restaurangen Hasselbacken och den i dag försvunna Djurgårdsteatern. 99 Albert Andersson- Edenberg ( ) Publicerades sidor. 1 Mb ord.

102 Hilmas Alaska guidebok Den här guideboken handlar om ett av Sveriges märkligaste byggnadsverk; guldgräverskan Hilma Svedals trädgård av cement. I den här e-boken får du läsa mer om Hilmas spännande liv, hur hon växte upp i en av Bohusläns tuffaste miljöer och senare emigrerade till USA där hon på egen hand färdades i Alaskas ödemarker och hittade massor av guld. 100 Mikael Jägerbrand sidor. 2 Mb ord.

Greby gravfält - Återutgivning av text från 1819. av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Greby gravfält - Återutgivning av text från 1819. av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Greby gravfält - Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord

Läs mer

Lägerplatser under Eriksgatan Återutgivning av text från 1819. av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Lägerplatser under Eriksgatan Återutgivning av text från 1819. av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Lägerplatser under Eriksgatan Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se

Läs mer

Grafhög med hällkista Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius

Grafhög med hällkista Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Grafhög med hällkista Återutgivning av text från 1821 av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel

Läs mer

Vägarnas historia - Återutgivning av text från 1880. av Herman Hofberg

Vägarnas historia - Återutgivning av text från 1880. av Herman Hofberg Vägarnas historia - Återutgivning av text från 1880 av Herman Hofberg Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord I den här e-boken

Läs mer

Skildring av tingshög Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius

Skildring av tingshög Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Skildring av tingshög Återutgivning av text från 1821 av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel

Läs mer

Dikten Tomten Återutgivning av text från 1881. av Viktor Rydberg. Redaktör: Josef Robertsson

Dikten Tomten Återutgivning av text från 1881. av Viktor Rydberg. Redaktör: Josef Robertsson Dikten Tomten Återutgivning av text från 1881 av Viktor Rydberg Redaktör: Josef Robertsson Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord

Läs mer

Washington-monumentet i Baltimore Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Washington-monumentet i Baltimore Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Washington-monumentet i Baltimore Återutgivning av text från 1882 Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-219-0 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil. Den här e-boken ges ut

Läs mer

Sten Sture den yngres död Återutgivning av text från 1881. Redaktör: Josef Robertsson

Sten Sture den yngres död Återutgivning av text från 1881. Redaktör: Josef Robertsson Sten Sture den yngres död Återutgivning av text från 1881 Redaktör: Josef Robertsson Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord

Läs mer

Bergsgrottor Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius. Redaktör: Josef Robertsson

Bergsgrottor Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius. Redaktör: Josef Robertsson Bergsgrottor Återutgivning av text från 1821 av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Redaktör: Josef Robertsson Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se

Läs mer

Trendiga cykeln Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Trendiga cykeln Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Trendiga cykeln Återutgivning av text från 1869 Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-309-8 Copyright 2017 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil. Den här e-boken ges ut av E-boksbiblioteket

Läs mer

Nordiska fornlemningar 10 X. Tillbedningshällar i Bohuslän Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Nordiska fornlemningar 10 X. Tillbedningshällar i Bohuslän Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Nordiska fornlemningar 10 X. Tillbedningshällar i Bohuslän Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-283-1 Copyright 2017

Läs mer

Carl Johan Adlercreutz - Återutgivning av text från 1859. Redaktör: Josef Robertsson

Carl Johan Adlercreutz - Återutgivning av text från 1859. Redaktör: Josef Robertsson Carl Johan Adlercreutz - Återutgivning av text från 1859 Redaktör: Josef Robertsson Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord I

Läs mer

Arkeolog Hans Hildebrand Återutgivning av text från 1880. av Harald Wieselgren

Arkeolog Hans Hildebrand Återutgivning av text från 1880. av Harald Wieselgren Arkeolog Hans Hildebrand Återutgivning av text från 1880 av Harald Wieselgren Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord Han är

Läs mer

Snabbrepetition av vikingatiden

Snabbrepetition av vikingatiden Snabbrepetition av vikingatiden - Vikingatiden är en tidsperiod som varade mellan ungefär år 800 och 1100. Det kan stå lite olika i olika texter, men så står det i din historiebok. - Författare och historiker

Läs mer

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Unika fingeravtryck Återutgivning av text från av Dr Halfdan Kronström. Redaktör Mikael Jägerbrand

Unika fingeravtryck Återutgivning av text från av Dr Halfdan Kronström. Redaktör Mikael Jägerbrand Unika fingeravtryck Återutgivning av text från 1884 av Dr Halfdan Kronström Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-161-2 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil. Den här e-boken

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Nordiska fornlemningar 13 XIII. Stensättning i Bohuslän Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Nordiska fornlemningar 13 XIII. Stensättning i Bohuslän Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Nordiska fornlemningar 13 XIII. Stensättning i Bohuslän Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-289-3 Copyright 2017

Läs mer

Biografi: Prinsessan Helene Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Biografi: Prinsessan Helene Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Biografi: Prinsessan Helene Återutgivning av text från 1882 Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-386-9 Copyright 2017 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil. Den här e-boken ges ut av E-boksbiblioteket

Läs mer

Livet i kinesiska hamnar Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Livet i kinesiska hamnar Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Livet i kinesiska hamnar Återutgivning av text från 1877 Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-406-4 Copyright 2017 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil. Den här e-boken ges ut av E-boksbiblioteket

Läs mer

Nordiska fornlemningar 19. Ättkullar i Tanum Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Nordiska fornlemningar 19. Ättkullar i Tanum Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Nordiska fornlemningar 19. Ättkullar i Tanum Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Guldhornen från Gallehus Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Guldhornen från Gallehus Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Guldhornen från Gallehus Återutgivning av text från 1889 Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-076-9 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil Den här e-boken ges ut av E-boksbiblioteket

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20 Stockholm & jag! BILD PÅ MIG! Jag heter och jag är år Jag besökte Stockholm / 20 UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! och SAMLA dina MINNEN! Jag var där tillsammans med Vädret var och det var grader Här bodde jag Det roligaste

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Nordiska fornlemningar 6. Hällkista i Bohuslän - Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius

Nordiska fornlemningar 6. Hällkista i Bohuslän - Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Nordiska fornlemningar 6. Hällkista i Bohuslän - Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se

Läs mer

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters instuderingsmaterial

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2015

ÄVENTYRSVANDRING 2015 På söndagen satte vi oss på bussen till Allinge. Här såg vi de stora tälten och alla arrangemangen för Folkmødet som hålls på torsdag till söndag i denna vecka. Vi tog oss genast till det stora fältet,

Läs mer

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga.

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Vad är en saga? Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Från början var sagorna något som man sade, som man berättade, i första hand

Läs mer

Nordiska fornlemningar 12 XII. Offeraltare i Bohuslän Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Nordiska fornlemningar 12 XII. Offeraltare i Bohuslän Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Nordiska fornlemningar 12 XII. Offeraltare i Bohuslän Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-287-9 Copyright 2017 Mikael

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Guldhornen från Gallehus Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Guldhornen från Gallehus Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Guldhornen från Gallehus Återutgivning av text från 1889 Redaktör Mikael Jägerbrand Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Förord Förord I den här e-boken

Läs mer

Nordiska fornlemningar 5. Griftrör i Bohuslän - Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Nordiska fornlemningar 5. Griftrör i Bohuslän - Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Nordiska fornlemningar 5. Griftrör i Bohuslän - Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se

Läs mer

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Svenska Direkt består av en grundbok och två studieböcker. I studieböckerna ges möjlighet till såväl extra träning

Läs mer

Skildring av Inglinge hög Återutgivning av text från av Herman Hofberg. Redaktör Mikael Jägerbrand

Skildring av Inglinge hög Återutgivning av text från av Herman Hofberg. Redaktör Mikael Jägerbrand Skildring av Inglinge hög Återutgivning av text från 1881 av Herman Hofberg Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-092-9 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil Den här e-boken

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Nordiska fornlemningar 18. Forntida tillbedningshällar Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius

Nordiska fornlemningar 18. Forntida tillbedningshällar Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Nordiska fornlemningar 18. Forntida tillbedningshällar Återutgivning av text från 1819 av Johan Gustaf Liljegren och Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info:

Läs mer

Vikingaskeppet från Nydam Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Vikingaskeppet från Nydam Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Vikingaskeppet från Nydam Återutgivning av text från 1893 Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-133-9 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil. Den här e-boken ges ut av E-boksbiblioteket

Läs mer

Skildring av Inglinge hög - Återutgivning av text från av Herman Hofberg

Skildring av Inglinge hög - Återutgivning av text från av Herman Hofberg Skildring av Inglinge hög - Återutgivning av text från 1881 av Herman Hofberg Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord I den här

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Frågor och svar Läraren

Frågor och svar Läraren Frågor och svar Läraren side 1 TIPS! Låt eleverna skriva sina svar och göra uppgifterna på lösblad. Dessa samlar de sedan i en plastmapp. När boken är färdigläst och alla frågorna och uppgifterna är lösta

Läs mer

Ienecopia utställare Senast uppdaterad 2009-07-31

Ienecopia utställare Senast uppdaterad 2009-07-31 Ienecopia utställare Senast uppdaterad 2009-07-31 Ienecopia 2009 startsidan för Ienecopia 2009 finns här Utställare i alfabetisk ordning - längre ned finns mer utförlig information och då i nummerordning

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Forntidens brakteater Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand

Forntidens brakteater Återutgivning av text från Redaktör Mikael Jägerbrand Forntidens brakteater Återutgivning av text från 1899 Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-333-3 Copyright 2017 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil. Den här e-boken ges ut av E-boksbiblioteket

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 29 Fredag 23 september 2011 NORRBOTTEN Nu kan serverhallarna byggas Nu kan serverhallarna på Porsön i Luleå börja byggas. Domstolen har bestämt att den person som vill stoppa bygget

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Lapptrummor Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius

Lapptrummor Återutgivning av text från 1821. av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Lapptrummor Återutgivning av text från 1821 av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012

Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012 Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012 04 oktober 2012 En av Västsveriges främsta och äldsta historiska sevärdheter finns i gamla Råda socken eller i Mölnlycke samhälle i Härryda kommun. Jag

Läs mer

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss.

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss. KUNG FÖR EN DAG! Att få åka till Stockholm genom att kliva på bussen vid gamla järnvägsstationen, träffa massor av glada och trevliga pensionärer och ägna dagen åt att vandra genom vårt Kungliga slott

Läs mer

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen.

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. text Tomas Eriksson foto Urban Jörén Hela sommaren pågår aktiviteter som lockar allt från leksugna barn

Läs mer

Lärarhandledning lågstadiet

Lärarhandledning lågstadiet Lärarhandledning lågstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig att

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Vad är Länsstyrelsen? Det finns 21 län i Sverige. Ett län är ett stort område som består av flera kommuner. Länsstyrelsen är en myndighet som är med och bestämmer i länet.

Läs mer

KV HAREN EN OAS VID NORRTÄLJEÅN

KV HAREN EN OAS VID NORRTÄLJEÅN KV HAREN EN OAS VID NORRTÄLJEÅN BO I EN IDYLLISK HAMNSTAD MED UNIKA KVALITETER. Frukost i öst, lunch i söder och middag i väst. Tre balkonger i lika många väderstreck är lyx. Med kv Harens priser har du

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Kastelholms slott Återutgivning av text från 1868

Kastelholms slott Återutgivning av text från 1868 Kastelholms slott Återutgivning av text från 1868 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord Förord I den här e-boken får du läsa mer om

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum s o f t a? Om du hade varit ung på medeltiden hade du förmodligen inte haft så mycket fritid som i dag. Så snart barnen kunde fick de börja arbeta och vid 10 12 års ålder tyckte man att de var vuxna. Skolor

Läs mer

LPP Vikingatiden Årskurs 4

LPP Vikingatiden Årskurs 4 LPP Vikingatiden Årskurs 4 Centralt innehåll: Geografi: Fördelning av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelning och konsekvenser av denna. De svenska, nordiska natur-

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting.

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting. Medeltiden 1 Medeltid I Sverige 1050-1520 (500-1500 ute i Europa) Tider förändras sakta Efter det vi kallar Vikingatiden kommer medeltiden. Nu var det inte så att människor vaknade upp en morgon och tänkte:

Läs mer

Sägnen om stenjätten från Tanum Återutgivning av text från av Herman Hofberg. Redaktör Mikael Jägerbrand

Sägnen om stenjätten från Tanum Återutgivning av text från av Herman Hofberg. Redaktör Mikael Jägerbrand Sägnen om stenjätten från Tanum Återutgivning av text från 1882 av Herman Hofberg Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-094-3 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil Den här

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Reseberättelse - RWTH 2010

Reseberättelse - RWTH 2010 Reseberättelse - RWTH 2010 I april våren 2010 begav jag mig ut på Erasmusutbyte till Rheinische Westfälische Technische Hoschule (RWTH) i Aachen för att plugga kurser under deras sommartermin. Aachen ligger

Läs mer

Ett besök i Visby Återutgivning av text från av Algot Strandberg. Redaktör Mikael Jägerbrand

Ett besök i Visby Återutgivning av text från av Algot Strandberg. Redaktör Mikael Jägerbrand Ett besök i Visby Återutgivning av text från 1889 av Algot Strandberg Redaktör Mikael Jägerbrand Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Förord Förord

Läs mer

Samernas religion. Årskurs 4

Samernas religion. Årskurs 4 Samernas religion Årskurs 4 Sameland Sápmi Sameland heter på samiska Sápmi. Ingen vet exakt när samerna kom till Sápmi, men troligtvis var det mer än 5 000 år sedan. Den 6 februari är det samernas nationaldag!

Läs mer

Temablad Skolresa. Vårt mediautbud är inköpt för undervisningsbruk och får inte kopieras, användas i kommersiellt syfte eller visas offentligt.

Temablad Skolresa. Vårt mediautbud är inköpt för undervisningsbruk och får inte kopieras, användas i kommersiellt syfte eller visas offentligt. Temablad Skolresa Sommarlovet närmar sig och många ska åka på skolresa snart! Vi har gjort ett litet temablad med förslag på filmer som kan passa om Småland, Öland, Danmark, Västkusten, Stockholm och Göteborg.

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Förutom all plundring bedrev vikingarna även en del handel. Man köpte bärnsten, siden och grovt tyg. Man betalade med silvermynt.

Förutom all plundring bedrev vikingarna även en del handel. Man köpte bärnsten, siden och grovt tyg. Man betalade med silvermynt. Vikingatiden Plundring och kolonisering Ordet viking tros betyda "från viken", alltså någon som levde vid vikar och fjordar. Vikingarna kallades rövarna från Norr. De åkte runt i mer än 200 år och härjade,

Läs mer

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER Året runt i Båstad VAR: Centrala Båstad LÄNGD:Ca9km TERRÄNG: Lätt PARKERING: Båstad torg MARKERING: Gröna målade äpplen Året runt i Båstad Ca9km Välkommen till en

Läs mer

CARTER OCH ARKEOLOGI

CARTER OCH ARKEOLOGI 1 Övningsuppgifter CARTER OCH ARKEOLOGI 2 1. Howard Carters upptäckt Text A Konungarnas dal Konungarnas dal ligger på västra sidan av Nilen mittemot den antika staden Thebe. I Thebe, som idag kallas Luxor,

Läs mer

Hällristningarna i Torhamn

Hällristningarna i Torhamn Hällristningarna i Torhamn Berättelserna bakom en serie bronssmycken med hällarnas bilder som inspiration www.saraporle.com Jämjö E22 Mot Karlskrona Skearyd Attanäs Björkenäs Klakebäck Orranäs Sara Porle

Läs mer

Turistundersökning Marstrand 2009

Turistundersökning Marstrand 2009 Turistundersökning Marstrand 2009 Undersökning på uppdrag av Kungälvs kommun HHGS HandelsConsulting AB Innehåll 1. Sammanfattning, sid 3-5 2. Inledning och metod, sid 6-7 3. Resultat, sid 8-26 4. Förbättringsområden

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 Fem veckor sedan sist, fem veckor fyllda med massor av roliga saker som vi vill dela med oss både som har hänt här och i Sverige och hela

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Ett besök i Visby år av Algot Strandberg. Redaktör Mikael Jägerbrand

Ett besök i Visby år av Algot Strandberg. Redaktör Mikael Jägerbrand Ett besök i Visby år 1889 av Algot Strandberg Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-082-0 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil Den här e-boken ges ut av E-boksbiblioteket

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Kallebystenen Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius

Kallebystenen Återutgivning av text från av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Kallebystenen Återutgivning av text från 1821 av Johan Gustaf Liljegren & Carl Georg Brunius Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se Kapitel 1 Förord

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism 17 januari 2013 Bilen övervann avstånden och öppnade möjligheter till vidsträckta resor runtom i vårt land och omvärlden, men för många män

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Några ord om Bohusläns hällristningar Återutgivning av text från av Lauritz Baltzer. Redaktör Mikael Jägerbrand

Några ord om Bohusläns hällristningar Återutgivning av text från av Lauritz Baltzer. Redaktör Mikael Jägerbrand Några ord om Bohusläns hällristningar Återutgivning av text från 1891 av Lauritz Baltzer Redaktör Mikael Jägerbrand ISBN 978-91-7757-247-3 Copyright 2016 Mikael Jägerbrand / Virvelvind Förlag, Lysekil.

Läs mer

Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest

Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest 2015 07 17 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest Ska du åka på Formel 1 resa till Ungern & Budapest med BE Resor kommer du vekligen

Läs mer

Sägnen om stenjätten från Tanum Återutgivning av text från av Herman Hofberg. Redaktör Mikael Jägerbrand

Sägnen om stenjätten från Tanum Återutgivning av text från av Herman Hofberg. Redaktör Mikael Jägerbrand Sägnen om stenjätten från Tanum Återutgivning av text från 1882 av Herman Hofberg Redaktör Mikael Jägerbrand Copyright 2016 Mikael Jägerbrand Virvelvind Förlag, Lysekil Mer info: www.e-boksforlaget.se

Läs mer

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden E K E T O R P S S K A T T E N en silverskatt från vikingatiden Skatten hittas År 1950 plöjde en bonde sin åker vid Eketorp utanför Fjugesta väster om Örebro. Något fastnade i hans plog. Det var två flätade

Läs mer

Tullstorpsstenen. En av Skånelands omisteliga företeelser på Söderslätt. Klibir och Åsa reste kummel dessa efter Ulf

Tullstorpsstenen. En av Skånelands omisteliga företeelser på Söderslätt. Klibir och Åsa reste kummel dessa efter Ulf Tullstorpsstenen En av Skånelands omisteliga företeelser på Söderslätt Klibir och Åsa reste kummel dessa efter Ulf Tullstorpsstenen är fullständigt unik och minnesmärket är nästan i paritet med nationalmonumentet

Läs mer

Skräcken i Dunwich funderingsfrågor, diskussion

Skräcken i Dunwich funderingsfrågor, diskussion en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Skräcken i Dunwich funderingsfrågor, diskussion Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion,

Läs mer