MEDLEMSBREV nr 1 / 2015.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MEDLEMSBREV nr 1 / 2015."

Transkript

1 1 MEDLEMSBREV nr 1 / Kära medlemmar i Birgit Nilsson Sällskapet! Årsmötet med Birgit Nilsson Sällskapet den 14 mars 2015 på Malmö Opera. Birgit Nilsson Sällskapets välbesökta årsmöte avhölls den 14 mars på Malmö Opera. Det var så pass välbesökt att vi till nästa år kanske får be om att få låna en större lokal. Mötet inleddes med att Clas Sköld, Casting Director, hälsade oss alla varmt välkomna till Malmö Opera istället för teaterchefen Bengt Hall, som tyvärr hade fått förhinder. Han hälsade emellertid till alla och gladde sig över att så många kunde närvara. Clas Sköld berättade om kommande föreställningar på Malmö Opera, exempelvis höstens stepdans-musikal Top Hat i regi av Sissela Kyhle och Roine Söderlundh. Därefter följer musikalen Billy Elliot (hösten 2015). Musiken är skriven av Elton John och regisseras av Ronny Danielsson. Höstens första opera på Stora scenen är Eugen Onegin av Pjotr Tjajkovskij med premiär i november. På årsmötet närvarade också radarparet Staffan Valdemar Holm, regissör, och hans hustru Bente Lykke Møller, scenograf och kostymskapare. De berättade om sin uppsättning av Aida med premiär veckan efter årsmötet den 20 mars. De berättade att det var med viss tvekan de tackade ja till att sätta upp denna vanligtvis så kitchiga opera med guld, elefanter o.s.v. Emellertid började de noga studera librettot och notmaterialet och kom fram till att egentligen var verket skrivet som ett triangeldrama och förbjuden kärlek i kammaroperaform. En pikant information var att när operahuset i Kairo brann ner 1971 och alla trodde att originalmanuset var borta för alltid, visade det sig att manuset dessförinnan hade stulits av den italienska maffian, så lite nytta har vi av den undre världen, tyckte Staffan Valdemar Holm lite torrt. Åhörarna konstaterade förtjusta att Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller är oerhört fascinerande att lyssna på. De tackades med varma applåder och blommor. Även Clas Sköld tackades för sitt så varma sätt att berätta med sin djupa och behagliga stämma.

2 På årsmötet beslöts enhälligt att utse teaterchefen Bengt Hall till hedersledamot i Birgit Nilsson Sällskapet med motiveringen: Bengt Hall initierade bildandet av vänföreningen Birgit Nilsson Sällskapet i samband med invigningen av Birgit Nilsson Museum. Bengt Hall har alltsedan dess varit ett mycket starkt stöd och en generös och värdefull samtalspartner för Birgit Nilsson Sällskapet. Det är en ära att vid dagens årsmöte få utse Bengt Hall till hedersledamot. Styrelsen överlämnade en stor bukett blommor och ett dokument till Bengt Hall, som mottogs av Clas Sköld för vidare befordran till teaterchefens tjänsterum. Därefter följde förhandlingar enligt stadgeenliga ärenden såsom utseende av styrelse, revisorer och valberedning. Samtliga omvaldes. Verksamhetsberättelsen för räkenskapsåret 2014 samt resultatrapport och balansrapport för räkenskapsåret 2014 överlämnades för godkännande samt revisionsberättelse, som intygar att det inte framkommit anledning till anmärkning och tillstyrker att styrelsen beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Beslut fattades om oförändrad medlemsavgift för kalenderåret 2016; d.v.s. kr 200,00 per person eller kr 300,00 för två personer i samma hushåll, samt att även ge utrymme för ett frivilligt extra bidrag. Beslut fattades även om en extra avgift om kr 40,00 fr.o.m. kalenderåret 2016 för dem som önskar få utskicken via post i papperskopior p.g.a. väsentligt fördyrade portokostnader, tryckkostnader, kuvertkostnader m.m. Som avslutning på årsmötet informerades om kommande program. Läs om dessa längre fram i Medlemsbrevet. Efter förhandlingarna bjöds mötesdeltagarna på en välsmakande buffé. Protokollet från årsmötet i sin helhet liksom Verksamhetsberättelsen 2014 samt styrelsesammansättningen finner ni på Birgit Nilsson Sällskapet hemsida med direktlänk: 2 MASTERCLASS PÅ BIRGIT NILSSON MUSEUM den 4-10 maj under ledning av operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg, tonsättaren Matti Borg och dramaturgen Mette Borg tillsammans med ackompanjatören Anders Wadenberg. Från vänster: Gitta-Maria Sjöberg, Mette Borg och Matti Borg. Som redan informerats om anordnade Birgit Nilsson Sällskapet tillsammans med Birgit Nilsson Museum och med stöd av Sparbanksstiftelsen Gripen under en veckas tid Master Class på Birgit Nilsson Museum den 4 10 maj. Undervisningen ägde rum under sju dagars intensivstudier med åtta mycket duktiga sångare. Som avslutning gavs en bejublad konsert med stående ovationer söndagen den 10 maj i V. Karups kyrka Birgits egen hemkyrka.

3 3 Avslutningskonserten i V. Karups kyrka Från vänster kan man se: Anders Wadenberg, Matti Borg, Gitta-Maria Sjöberg, Mette Borg samt sångarna Sanna Gibbs, Hanna Wåhlin, Valentin Lundin, Ida Ränzlöv, Åke Sjökvist, Amelia Jakobsson, Jens Malmkvist och Regina Fredriksson Fotograf: Marie-Louise Lagergren Detta var andra året i rad som Master Class anordnads på Birgit Nilsson Museum. Första året på initiativ av Birgit Nilsson Sällskapets ordförande Gitta-Maria Sjöberg, då med Kerstin Meyer som lärare, och i år på initiativ av Birgit Nilsson Museum. Under vissa dagar i veckans övningar kunde åhörare följa undervisningen. Det var många och mycket intresserade åhörare som tog tillfället i akt att lyssna och lära sig mer om hur man blir en skicklig operasångare. De sångstuderande som deltagit har varit, utan inbördes ordning: Regina Fredriksson, Amelia Jakobsson, Sanna Gibbs, Valentin Lundin, Jens Malmkvist, Åke Sjökvist, Hanna Wåhlin och Ida Ränzlöv. Läs mer om dem här Vi alla inblandade kommer med intresse att följa dessa underbara sångare! Kanske blivande storstjärnor på de stora operahusen? Birgit Nilsson Stipendiekonsert på Malmö Opera den 9 maj 2015 kl Christina Nilsson Fotograf: Mattias Bohman Christina Nilsson tilldelades årets Birgit Nilsson-stipendium på Malmö Opera av stipendiestiftelsens ordförande Bengt Hall och operasångerskan Margareta Dellefors. Christina Nilsson bjöd på en fantastisk konsert av hög klass ackompanjerad av Magnus Svensson vid flygeln. Christina Nilsson är en 24-årig dramatisk sopran från Ystad. Har just avslutat sin treåriga utbildning på Operahögskolan i Stockholm med att sjunga rollen som Ingeborg i Ivar Hallströms opera Den bergtagna. Hon har tidigare också sjungit på Kungliga Operan, Vadstena Akademien och med Skånska Operan. Bland stipendier märks Jenny Lind-stipendiet 2014 samt från Kungliga Musikaliska Akademien 2013 och Christina Nilsson och teaterchefen Bengt Hall gjorde traditionsenligt ett besök på Birgit Nilsson Museum dagen före stipendieutdelningen för att se Birgits barndomshem. Denna gång råkade besöket sammanfalla med tiden för Master Class-veckan den 8 maj. Även Amneris i Aida Tuija Knihtilä var med på besöket. Mycket spännande för de medverkande sångarna i Master Class! Birgit Nilsson Sällskapet gratulerar Christina Nilsson till stipendiet och vi hoppas kunna få bjuda in henne för en konsert på Birgit Nilsson Museum framöver. Birgit är Christina STORA idol!

4 Firandet av Birgit Nilssons födelsedag den 17 maj. 4 Den 17 maj i år skulle Birgit Nilsson ha blivit 97 år. Vår hovsångerskas födelsedag gick givetvis inte obemärkt förbi, utan uppmärksammades som sig bör i musikens tecken i samarrangemang av Birgit Nilsson Museum, Svenska kyrkan i Båstad-Östra Karup, Förslöv- Grevie och Västra Bjäre. Under eftermiddagen gav Malmö Operas barnkör konsert på Dahlmanska tomten i Båstad, ackompanjerade av Max Lörstad på piano och med Kristina W. Svensson som dirigent. På Birgit Nilsson Museum gavs en förhandsvisning utställningen, som i år har temat Birgit och konserterna, med en exklusiv presentation av skräddarmästare Ulf-Herbert Gustafsson. I Stallkaféet serverades den delikata Birgit-bakelsen. Museet var i det närmaste fullbelagt av entusiastiska besökare och det var nästan svårt att hitta bord i Stallkaféet. På eftermiddagen med start kl var det så dags för Festivalkonsert i Västra Karups kyrka med medverkan av samtliga Bjäre kyrkokörer under ledning av Linn Björklund och Marianne Nihlén samt framförande av Lars-Erik Larssons Förklädd Gud med medverkan av skådespelaren Lars Humble som recitatör och Carl Andersson på oboe samt Andreas Lindgren vid orgeln. Efter paus gavs en bejublad konsert med operasolisterna Daniel Hällström och Amelia Jakobsson, som framförde arior och duetter av Mozart, Verdi, Bizet m.fl. och med Jan-Olof Rydström vid flygeln. Kyrkan var fullsatt av entusiastiska åhörare. Fotograf: Marie-Louise Lagergren KOMMANDE EVENEMANG Blennowfestivalen den juni Minneskonserter i Björnekulla kyrka och Kulturhuset Björnen i Åstorp, till minne av Birgit Nilsson och hennes musiklärare Ragnar Blennow Läs utförlig information under:

5 5 SOMMARKONSERT den 17 juni kl i VÄSTRA KARUPS KYRKA Valkyrian av R. Wagner - valda delar Operasångaren Sebastian Rosacker anordnar ovanstående konsert i Västra Karups kyrka i samarbete med Birgit Nilsson Museum. Medverkande solister: Sieglinde Gitta-Maria Sjöberg Siegmund Visti Hald Brünnhilde Iréne Theorin Fricka Anette Bod Wotan Sebastian Rosacker Ackompanjerade av: Bo Ericsson och Ulrich Stærk Biljetter: Bjäre Bokhandel Under sommaren arrangerar Birgit Nilsson Sällskapet i samarbete med Birgit Nilsson Museum nedanstående MUSIK OCH MÖTEN PÅ BIRGIT NILSSON MUSEUM Söndag den 28 juni kl hovsångerskan SIV WENNBERG Att sjunga med Birgit Nilsson Hovsångerskan Siv Wennberg berättar om hur det var att sjunga med Birgit och om den legendariska uppsättningen av Die Frau ohne Schatten, som hade premiär för 40 år sedan den 13 december 1975 på Kungliga Operan i Stockholm Söndag den 12 juli kl musikexperten LASSE WALLDOV La Nilsson framför mikrofonerna en parallellkarriär i grammofonbranschen Lasse Walldov, musikexpert och operafantast, ger musikexempel och berättar om Birgits olika grammofonkontrakt, om olika roller och om vad hon gillade och ogillade.

6 Måndagen den 10 augusti kl operasångerskan MARGARETA DELLEFORS Vänskapen med Birgit Nilsson 6 Vänskapen med Birgit Nilsson berättat av Margareta Dellefors, operasångerska, radioproducent och initiativtagare till och grundare av Dalhalla. Denna dag kan publiken även få möjlighet till en förhandsvisning av Riksbankens utställning på Birgit Nilsson Museum, den s.k. Kulturresan med alla de nya sedlarna, bl. a. den nya 500-kronorssedeln med Birgit Nilsson som motiv i rollen som Valkyrian av R. Wagner. Onsdagen den 12 augusti kl operadramaturgen GÖRAN GADEMAN Birgit Nilsson och hennes samtida GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan berättar, spelar inspelningar och gör jämförelser mellan Birgit Nilsson och hennes samtida konkurrenter / kollegor i det dramatiska röstfacket. SAMARBETET med JUSSI BJÖRLING SÄLLSKAPET fortsätter och måndagen den 3 augusti lunchtid blir det traditionsenligt gemensam konsert i KUNGSTRÄDGÅRDEN. Från Birgit Nilsson Sällskapet medverkar våra unga sångsolister Amelia Jakobsson och Valentin Lundin ackompanjerade av Anders Wadenberg. Vi ber att få återkomma med närmare detaljer, men boka in datumet den 3 augusti! INTERVJU med Elisabeth Thulin de Mora lyrisk dramatisk sopran - en med Birgit Nilsson samtida elev på Musikaliska Akademien. Läs denna intressanta livsbeskrivning som avslutning i detta Medlemsbrev!

7 MEDLEMSKAP 7 Nu har vi kommit in i juni månad och det är hög tid att betala in medlemsavgiften för år 2015! Vi tackar alla som redan har gjort detta! Vi hoppas förstås att Du gärna vill fortsätta vara medlem! Enligt beslut vid årsmötet 2014 gäller samma medlemsavgift för 2015, nämligen 200:- kr per person eller 300:- kr för två personer i samma hushåll. Betalning görs till: Birgit Nilsson Sällskapets bankgirokonto är Vid betalning från utländskt bankkonto görs inbetalningen till: Swift/BIC: HANDSESS IBAN (Internationellt kontonummer): SE Som medlem får Du alltid rabatter på Birgit Nilsson Museum och de arrangemang som anordnas! Birgit Nilsson Sällskapets hemsida Birgit Nilsson Sällskapet lägger fortlöpande information på hemsidan med direktlänk: Till er som ej har tillgång till dator, men som ändå vill läsa inbjudningar och information och vill få dem som papperskopia ber vi skicka ett meddelande till vår postadress: Birgit Nilsson Sällskapet C. Remminger, Karl X Gustavs gata 66, HELSINGBORG OBS! - extra avgift om kr 40,00 fr.o.m. kalenderåret 2016 för dem som önskar få utskicken via post i papperskopior p.g.a. väsentligt fördyrade portokostnader, tryckkostnader, kuvertkostnader m.m. Tveka inte att kontakta oss! Vi ser fram emot ett engagerat och livfullt sällskap så kontakta oss gärna med synpunkter och idéer! E-postadress: bnsallskapet@birgitnilsson.com VI ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT SKÖN SOMMAR och VÄLKOMMEN TILL ALLA KONSERTER OCH FÖREDRAG! Den 4 juni 2015 Med vänliga hälsningar, Syrelsen för Birgit Nilsson Sällskapet Gitta-Maria Sjöberg Claes Remminger Christian Nilsson Ordförande Ledamot / vice ordförande Ledamot Margareta Bengtsson Sören Tranberg Christina Olin Ledamot Ledamot Kassör Kickan Färe Sekreterare

8 Elisabeth Thulin de Mora Lyrisk-dramatisk sopran 8 Intervju med Claes Remminger i Elisabeth Thulin de Moras hem i Lund. Även delvis närvarande var sonsonen Roger. Vid protokollet Kickan Färe. Claes Remminger och Elisabeth de Mora Thulin Elisabeth Thulin de Mora föddes i Stockholm den 7 mars 1918 i Fiskens tecken. Hon har aldrig tagit någon medicin. Inte ett piller! När hon var nyfödd lämnade hennes mamma bort henne till ett barnhem på Söder i Stockholm. Vid två års ålder adopterades bort hon för att hon var frisk! Och flicka! Pappan var akademiker och riksdagsman. Mamman var sjuksköterska. När Elisabeth var tre år sjöng hon offentligt för första gången. I folkskolan sjöng hon solo vid varje avslutning med musikläraren Alice Tegner vid pianot. Därefter gick hon i Anna Sandströms Flickskola på Karlavägen. Familjen bodde i Stocksund och var granne med Rolf Blomberg som gjorde filmen Anakonda. När Elisabeth var 8 år såg hon sin första opera, Carmen, tillsammans med sin operatokiga pappa. Efter flickskolan ville Elisabeth inte åka till Uppsala för att lära sig laga mat, vilket var föräldrarnas tanke, och därför fick hon inga pengar överhuvudtaget av pappan. När hon var 21 arbetade hon på Wahland för att kunna sjunga och betala sina sånglektioner för Frej Lindblad. Hon tog även balettlektioner (ej tåspets). Hon hade en lön på 150 kr i månaden och fick betala 75 kr för att bo hemma och 75 kr för lektionerna. Musikaliska Akademien i Stockholm Efter två år sökte hon 1941 in till solosångsklassen på Musikaliska Akademien. Proven bestod både av sång och musikteori. I konkurrens med 300 sökande blev hon en av fem som kom in. Hon fick Josef Hislop som sångpedagog i alla år. De som samtidigt kom in på Musikaliska Akademien var Ulla Sallert, Inga Sundström, Ingrid Eksell (mezzo) och Ingeborg Kjellgren. Birgit Nilsson antogs året efter En gång i månaden sjöng eleverna en konsert i Musikaliska Akademiens stora sal. Under studietiden var det obligatoriskt att sjunga i kör under ledning av den blivande körmaestron Eric Ericsson. Birgit var också med, men bara en gång eftersom hon överröstade alla. Pappan dog. Karl Gerhard sökte medlemmar till kören i revyn Gala och Galla och Elisabeth tog jobbet som ett extraknäck. Detta fick eleverna inte lov till av rektorn på Musikaliska Akademien och detta resulterade i att Elisabeth fick sparken från Akademien. Därför fick hon ta privatlekitioner hos Josef Hislop. För honom studerade bl.a. även Sven-Olof Sandberg. Hislop var ju även Birgits förste sånglärare i Stockholm men hon hade ju bara problem med honom. På alla sätt! Läs Birgits självbiografi! Sir Webster, en engelsk operaagent, var på talangjakt i Sverige. Birgit och Elisabeth var de enda som blev uttagna och båda fick erbjudande att komma till Covent Garden i London.

9 Elisabeth kunde inte detta eftersom hon väntade sitt första barn. Hon gifte sig vid 25 års ålder med en affärsman som även han älskade musik. På lördagar hade de uppträdanden på olika skolor. Elisabeth blev ofta engagerad och fick möjlighet att tjäna lite pengar. På somrarna blev det turnéer i folkparkerna med Tiggarstudenten och Blå Lyktan. Elisabeth och Ulla Sallert sjöng båda med i kören och då fick hon även nytta av sina danstalanger. Efter sommarturnén blev det flera direktsända radiokonserter med Tor Mann som dirigent. Hon sjöng en varierad repertoar med många svenska sånger men även Isolde av Wagner. Finland Elisabeth sjöng ofta i Finland och då gärna musik av bl.a. Toivokoola, en kompositör som blev skjuten av kommunisterna. Hon sjöng med Finska Radioorkestern och gav även gratiskonserter på sjukhus - för invalider efter kriget. Inte sällan sjöng Elisabeth på finska vilket hon tyckte var mycket svårt. Hon stannade ofta långa perioder i Finland men saknade alltid sin familj som var hemma i Sverige 9 Höjdpunkten i Finland var ett besök hemma hos Jean Sibelius en smällkall vinterdag. Hon hade med sig två stora påsar med apelsiner till honom vilket ju var mycket ovanligt i Finland efter kriget. Hon sjöng i den stora salongen bl.a. Höstkväll av Sibelius och ackompanjerades av honom själv. Omdömet blev: Tro mig, flicka lilla, du kommer att gå långt. Besöket hos Sibelius finns dokumenterat på ett signerat foto samt ett telegram från Sibelius där han tackar för en utmärkt konsert. Kära ägodelar för Elisabeth. Tillbaka till Stockholm Efter några år var Elisabeth tillbaka i Stockholm och hon sjöng återigen mycket i radio bl.a. med Erik Saedén. De var mycket noga med att texta en konst hon hade lärt sig av Karl Gerhard. Till dessa direktsända radiokonserter fick man endast en repetition och tyvärr finns inga inspelningar bevarade. Efter en konsert i början på 50-talet med Tor Mann ringde chefen för operan Joel Berglund och tackade. Den stora mezzostjärnan i Stockholm, skånska Gertrud Pålsson-Wettergren, startade en skola på Operan i vilken Elisabeth var elev. Hon kunde då bl.a höra Birgit Nilsson repetera Salome med Sixten Ehrling. (Birgit fick rådet att gå ner15 kg för att kunna dansa de sju slöjorna dans). Även Elisabeth fick själv senare chansen att sjunga Salome i Aachen 1966.

10 Elisabeth debuterade på Sockholmsoperan 1954 som Venus i Tannhäuser och därefter väntade och väntade hon på andra roller, liksom Birgit fick göra efter sin debut 1946, men hon fick aldrig några nya erbjudanden Tyskland Elisabeth debuterade i Hamburg som Rosalinde i Läderlappen av Johann Strauss. Därefter sjöng hon Cirkusprinsessan. Totalt blev det ett 30-tal roller i Hamburg, bl.a. i Glada Änkan samt i Tosca (allt på tyska). Hon ville gärna fortsätta på Operan i Hamburg på men hennes 10 agent skickade henne till Achen där den senare så framgångsrike Wolfgang Sawallisch var chefsdirigent. Det fanns egentligen ingen plats för henne i ensemblen men han tyckte att hon var så bra att han lät henne sjunga Elsa i Lohengrin och 1:a damen i Trollflöjten. Hennes man och de 2 barnen var kvar i Sverige och tyvärr fick Elisabeth endast åka hem till Sverige på sommaren. Efter Aachen kom hon hem för gott. Hennes älskade make gick bort 1967 och världen föll ihop för Elisabeth och hon slutade sjunga. Hennes tvår söner var i 25-årsåldern. Den äldste sonen bor nu på Gotland och den andre bor i Stockholm. Flytt till Lund Elisabeth valde därefter att flytta till Lund, där hon nu bott i 30 år. Varför Lund? Jag ville till en universitetsstad och som pensionär lyssna på olika föredrag om intressanta ämnen. När Birgit Nilsson var på Malmö Opera och höll en Mästarklass var Elisabeth där som åhörare. Elisabeth Thulins fond för föräldralösa barn. Elisabeth sjöng en konsert i Allhelgonakyrkan i Lund för 30 år sedan och bildade då Elisabeth Thulins fond för föräldralösa barn förde hon över pengarna till Malta varefter hon besökte ön där hon bl.a träffade en präst som hade studerat i Uppsala. Han förvaltar nu pengarna. Elisabeth arbetar nu helhjärtat för fonden. Hon har rest mycket senast i Brasilien för fondens räkning för 3 år sedan som 95-åring! Hon har aldrig rört några pengar ur fonden för sina resor eller andra utlägg. Om någon vill skänka pengar till fonden gör man detta till OASI på Malta. Elisabeth säger som Moder Theresa: Det jag gör är bara en droppe i havet, men släppte jag inte den droppen skulle den fattas. Claes Remminger är vice ordförande i Birgit Nilsson Sällskapet och Kickan Färe dess sekreterare.

PROTOKOLL. Närvarande Styrelse, revisorer, valberedning och medlemmar enligt förteckning.

PROTOKOLL. Närvarande Styrelse, revisorer, valberedning och medlemmar enligt förteckning. Vänföreningen Birgit Nilsson Sällskapet PROTOKOLL fört vid Årsmöte med Birgit Nilsson Sällskapet den 14 mars 2015 på Malmö Opera Närvarande Styrelse, revisorer, valberedning och medlemmar enligt förteckning.

Läs mer

V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E för Birgit Nilsson Sällskapet räkenskapsåret 2015

V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E för Birgit Nilsson Sällskapet räkenskapsåret 2015 1 V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E för Birgit Nilsson Sällskapet räkenskapsåret 2015 Vänföreningen Birgit Nilsson Sällskapet bildades den 23 maj 2010 i Svenstad samtidigt som invigningen av Birgit

Läs mer

PROTOKOLL. Vänföreningen Birgit Nilsson-sällskapet. fört vid Årsmöte med Birgit Nilsson-sällskapet den 23 mars 2013 på Malmö Opera

PROTOKOLL. Vänföreningen Birgit Nilsson-sällskapet. fört vid Årsmöte med Birgit Nilsson-sällskapet den 23 mars 2013 på Malmö Opera Vänföreningen Birgit Nilsson-sällskapet PROTOKOLL fört vid Årsmöte med Birgit Nilsson-sällskapet den 23 mars 2013 på Malmö Opera Närvarande Styrelse (Gitta-Maria Sjöberg fr.o.m. 11), revisorer, valberedning

Läs mer

Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG

Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG Verksamhetsåret 2014 Kallelse till årsmöte 2015 Härmed kallas alla medlemmar i MK Gotlands Terräng Gäng till årsmöte Söndag den 8 Mars ca kl 15.00 Plats:

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona.

Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona. Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona. 1 Ordföranden Bengt Almqvist förklarade årsmötet öppnat. Han hälsade medlemmarna

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Några rader från ordförande. Det är så roligt att jobba i en styrelse där alla är engagerade och hjälper till. Även suppleanterna är med på varje styrelsemöte och är engagerade.

Läs mer

MEDLEMSBREV nr 1 / 2014.

MEDLEMSBREV nr 1 / 2014. 1 MEDLEMSBREV nr 1 / 2014. Kära medlemmar i Birgit Nilsson Sällskapet! Årsmötet med Birgit Nilsson Sällskapet den 22 mars 2014 på Malmö Opera. Birgit Nilsson Sällskapets välbesökta årsmöte avhölls den

Läs mer

V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E för Birgit Nilsson Sällskapet räkenskapsåret 2017

V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E för Birgit Nilsson Sällskapet räkenskapsåret 2017 1 V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E för Birgit Nilsson Sällskapet räkenskapsåret 2017 Vänföreningen Birgit Nilsson Sällskapet bildades den 23 maj 2010 i Svenstad samtidigt som invigningen av Birgit

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Halliwickklubbarna Doppingen och Viggen 1. Valda av årsmötet för styrelseuppdrag för Halliwickklubbarna Doppingen och Viggen 2013 Följande personer har haft styrelseuppdrag i

Läs mer

Brita Borg hyllas med show på Statt i Piteå

Brita Borg hyllas med show på Statt i Piteå 1 av 5 2013-09-20 08:45 Brita Borg hyllas med show på Statt i Piteå Mattias Enn tolkar Brita Borg på Piteå stadshotell i morgon kväll, onsdag. Showen Banne mig är hans hyllning till revystjärnan bakom

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Extra årsmötesprotokoll för Mölndals kammarkör (organisationsnummer 852000 6332)

Extra årsmötesprotokoll för Mölndals kammarkör (organisationsnummer 852000 6332) Extra årsmötesprotokoll för Mölndals kammarkör (organisationsnummer 852000 6332) Datum 2013 03 25 kl 18.00 19.00 (Aktuellt gällande stadgar från 2005 11 14) Plats Stensjökyrkan, Gunnebogatan 18, MÖLNDAL

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

barnhemmet i muang mai onsdag 3 maj - måndag 12 juni

barnhemmet i muang mai onsdag 3 maj - måndag 12 juni barnhemmet i muang mai onsdag 3 maj - måndag 12 juni Sex veckor sedan sist. Sex långa veckor pga att vi ofrivilligt har tvingats vara borta en hel del från barnhemmet under denna period. En helt oplanerad

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Varbergs FUB 2009

Verksamhetsberättelse för Varbergs FUB 2009 Verksamhetsberättelse för Varbergs FUB 2009 Medlemmar Möten Antalet medlemmar var vid årets slut 211 st. Styrelsemöten har hållits 11 gånger under året. Årsmötet hölls den 10 mars på FUB-gården. Styrelsen

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST)

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST) 1 av 3 2010-07-29 09:52 Publicerad 28 juli 2010 STÖDE (ST) Isländsk musik är ett starkt tema i årets kammarmusikvecka i Stöde. Huvudrollen spelas av sopranen Gudrun Ingimars, som sjunger i Stöde för första

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera...

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera... Logmöten Stommen Ornunga 8-26 augusti Tomas Sjödin Leif Nordlander med flera... Tomas Sjödin Jag lutar åt Gud 9 augusti Tomas Sjödin är pastor och en av Sveriges mest lästa kristna författare med böcker

Läs mer

Teaterläger på Krapperup. Sommaren 2005. Sommarteater på Krapperup

Teaterläger på Krapperup. Sommaren 2005. Sommarteater på Krapperup Teaterläger på Krapperup Sommaren 2005 Sommarteater på Krapperup Sida 1 Hej alla ni, som varit med under ett par härliga veckor förra sommaren och alla ni som har bidragit till att vårt teaterläger kunde

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG BYALAGSNYTT FEBRUARI 2005 VALLENS BYALA ALAG JUNSELE ÅRSMÖTE 2005 SÖNDAG DEN 13/2 KLOCKAN 15:00 PÅ VALLENCIA Där ska vi som vanligt behandla de frågor som hör ett årsmöte till såsom val av styrelse, kommittéer,

Läs mer

MEDLEMSBLAD Nr 28 december 2007

MEDLEMSBLAD Nr 28 december 2007 MEDLEMSBLAD Nr 28 december 2007 Härmed översändes 2007 års andra medlemsblad till föreningens medlemmar och till våra givare och kunder Föreningens styrelse och samtliga medarbetare i vår second-hand-butik

Läs mer

Program våren 2014. Foto: Britt Tellow

Program våren 2014. Foto: Britt Tellow Program våren 2014 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2015 Dagordning för årsmötet den 16 februari 2016 1 Mötets öppnande 2 Parentation 3 Godkännande av dagordning 4 Nya medlemmar hälsas välkomna 5 Val av ordförande för

Läs mer

Protokoll fört vid Aktiva Seniorers ordinarie förbundsstämma i Sundsvall den 11-12 maj 2012

Protokoll fört vid Aktiva Seniorers ordinarie förbundsstämma i Sundsvall den 11-12 maj 2012 Sid 1(5) Närvarande: Från Förbundsstyrelsen Ing-Marie Noréen, Förbundsordförande, Kungsbacka Asta Andersson, Karlskrona Mai-Britt Danielsson, Värnamo Lillemor Fridlund, Skövde Lars Hellström, Örebro Bengt

Läs mer

Nu sätter vi i gång! ons, okt 12, 2009

Nu sätter vi i gång! ons, okt 12, 2009 Nu sätter vi i gång! ons, okt 12, 2009 Den här veckan startar vi vår uppfräschning av EFS kyrkan! i sidan Byggnytt kan du få se vad som händer under några intensiva veckor. Vi har en kostnadsberäkning

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 14 mars 2015 kl. 14.00 på Vallencia.

Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 14 mars 2015 kl. 14.00 på Vallencia. Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 14 mars 2015 kl. 14.00 på Vallencia. 10 närvarande. Ingegerd Granquist, Örian Gradin, Eva Berg, Sören Henriksson, Rune Alfredsson, Björn-Erik

Läs mer

Överkalix kyrkokör 90 år 1922-2012. Lite om körens verksamhet Då och Nu

Överkalix kyrkokör 90 år 1922-2012. Lite om körens verksamhet Då och Nu Överkalix kyrkokör 90 år 1922-2012 Lite om körens verksamhet Då och Nu Så började det... 1922 bildades Överkalix sångkör av vik komminister Arvid Nordin. Detta blev början till en 90-årig körtradition

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 2(5) DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer ordförande, sekreterare, justerare 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

MEDLEMSBREV nr 2 / Kära medlemmar i Birgit Nilsson Sällskapet!

MEDLEMSBREV nr 2 / Kära medlemmar i Birgit Nilsson Sällskapet! MEDLEMSBREV nr 2 / 2017. Kära medlemmar i Birgit Nilsson Sällskapet! Nu är sommaren förbi och höstens stormar är över oss. Även om sommaren 2017 väderleksmässigt inte var en bra sommar, så har det ändå

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte i Vikens Kultur- och Byaförening torsdagen den 8 mars 2012 på Vikens Hemgård

Protokoll fört vid årsmöte i Vikens Kultur- och Byaförening torsdagen den 8 mars 2012 på Vikens Hemgård Protokoll fört vid årsmöte i Vikens Kultur- och Byaförening torsdagen den 8 mars 2012 på Vikens Hemgård Kvällen inleddes med att Kristina Pålsson, stationschef vid polisen i Höganäs informerade om brottsförebyggande

Läs mer

Besök på Arvid Backlundgården

Besök på Arvid Backlundgården V Besök på Arvid Backlundgården i har i vår kommun två berömda konstnärshem öppna för besökare. Ett av dem är Arvid Backlundgården i Kyrkbyn i Svärdsjö. De flesta kulturintresserade SPF-are har troligen

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km. Åtta förväntansfulla äventyrsvandrare möttes vid färjan i Ystad för färd över Östersjön till Bornholms Rønne. Vi checkade in på Det lille hotell i centrum. Där fanns det ett stort hjärta. Vi var välkomna

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Nr 3: 2013 Y R K N Y T T. Foto: Yngve Ivarsson

Nr 3: 2013 Y R K N Y T T. Foto: Yngve Ivarsson K Nr 3: 2013 Y R K N Y T T Foto: Yngve Ivarsson Kan Gud älska en medioker medelmåtta? Vissa människor och möten sätter spår i oss och avtryck i våra hjärtan. Det hade varit en intensiv period med massor

Läs mer

Tore Kurlbergs vänner

Tore Kurlbergs vänner S ä l l s k a p e t Tore Kurlbergs vänner Medlemsblad nr 6 Februari 2008 Ordföranden har ordet Sällskapet Tore Kurlbergs vänner har nu funnits i fem år, och det senaste året har på flera sätt liknat de

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Riks-Nytt Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Innehåll: Folklig Dans i Skolan... 2 Riksstämman 2008... 2 Riksstämman 2008... 3 Regionkonferens

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

LYCKAD FÖRENINGSDAG ***************************************************************************

LYCKAD FÖRENINGSDAG *************************************************************************** LYCKAD FÖRENINGSDAG Juli 2011 Många medlemmar tog chansen att vinna priser i tipsrundan, grilla korv, lyssna på Limpans rock-trio och sist men inte minst låta barnen rida ponny Familjen Peterson som vann

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Dessutom erbjöd sig 8 Rotarymedlemmar att bidra med mellan 500 och 1.500 SEK vardera, vilket blev summa 6.000 SEK.

Dessutom erbjöd sig 8 Rotarymedlemmar att bidra med mellan 500 och 1.500 SEK vardera, vilket blev summa 6.000 SEK. Välgörenhetskonserten i Mariefreds Kyrka med saxofonisten Johan Stengård och Magnus Ludwigsson vid flygeln, som den 2 juni 2014 arrangerades av Mariefred Rotaryklubb och Mariefreds Församling, inbringade

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Mötesprotokoll Skolrådet Tottarps Skola 2014-05-07

Mötesprotokoll Skolrådet Tottarps Skola 2014-05-07 Mötesprotokoll Skolrådet Tottarps Skola 2014-05-07 Närvarande: Cecilia Jensen, Pia Jönsson, Malin Nilsson, Andreas Wellin, Malin Ritzing, Mikael Wilke, Peter Addin, Anna Närås Rektor Alma Salcinovic var

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

TällbergsNytt juni/juli 2016

TällbergsNytt juni/juli 2016 TällbergsNytt juni/juli 2016 1 Det händer mycket i Tällberg Att det händer mycket i Tällberg kan man konstatera när man får rapporter från olika evenemang och händelser i byn. Ena dagen åker tusentals

Läs mer

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Årgång 1 utgåva 2 I detta nummer Protokoll från årsmötet Kallelse till kamratträff i Skansen Källforskning med Arne Berg Och mycket mera Sjöänd Skans

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 26 Fredag den 17 september 2010. Gamla människor blir inlåsta

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 26 Fredag den 17 september 2010. Gamla människor blir inlåsta LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 26 Fredag den 17 september 2010 NORRBOTTEN Gamla människor blir inlåsta Förra veckan visade tv-programmet Uppdrag granskning hur dålig äldrevården är i Piteå. Gamla och sjuka blir

Läs mer

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR församlingsbl ade t ma j -Juni 2010 2 fö r sa m lingsb l ade t m a j -j u n i 2010 REDAKTION / FÖRSAMLINGSKONTAKT Stefan Beimark - Ansv.utg...016-702 22 Therese Ehrlin - Redaktör...016-42

Läs mer

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Pidromästerskpen i Västerås Information om framtidsmötet i Eskilstuna Svenska Dagen firas i år i

Läs mer

Trädgårdsdiakoni. -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat

Trädgårdsdiakoni. -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat Trädgårdsdiakoni -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat Bakgrund På initiativ från kyrkogårdsföreståndare Magnus Näsström och diakon Margareta Thomasson har Allerums pastorat sedan flera år tillbaka

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier Tema TID Foto: Maritha Spanier Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow Program våren 2015 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan MARS - JUNI 2015 Fo St Kroppen En kropp fungerar för att cellerna har olika uppgifter och för att de troget gör sitt jobb. Hjärtat pumpar blod, lungorna syresätter blodet och levern renar blodet från slaggprodukter

Läs mer

Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander

Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander ISBN 91-47-07120-6, www.liber.se Kapitel 1 Ett nytt läsår 1. Hur beskrivs fröken Eva? 2. I vilken årskurs går den som berättar? 3. Hur blev Tobbe

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2 N U M M E R 3 2 0 1 2 K U N G S Ö R S S K 2012-09- 27 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 7 / 1 0 S I S T A T R Ä N I N G E N I L O C K M O R A 1 3 / 1 0 T R Ä N I N G I N O R B E R G ( L Ö R D A G )

Läs mer

Församlingsnytt hösten 2012

Församlingsnytt hösten 2012 Församlingsnytt hösten 2012 Redaktionen Ansvarig utgivare: www.bjarredsforsamling.se Öresundsvägen 9 kyrkoherde Eva Landberg Tryckt hos Tryckfolket AB,Malmö 237 35 Bjärred bjarredsforsamling@svenskakyrkan.se

Läs mer

Folkdansringen i Örebro län

Folkdansringen i Örebro län Folkdansringen i Örebro län Protokoll från Distrikts Årsmötet den 5 mars 2011 i Åmmebergs Folkets Hus, Arrangör Norra Vätterbygdens folkdansgille. 1 Mötets öppnande Ordförande Rolf Östman hälsar välkommen

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

BARNKULTUR vår 2016 1

BARNKULTUR vår 2016 1 BARNKULTUR vår 2016 1 lördag 23 januari 10.00-16.00 Mulle Meck i Käppuddsg. 3a 10-årsjubileum och nyinvigning med Mulle Meck Mulle Meck firar att vi har funnits i de nuvarande lokalerna i 10 år. Vi har

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

Styrelsen. Ordförande. Sekreterare. Skattmästare. Hejsan

Styrelsen. Ordförande. Sekreterare. Skattmästare. Hejsan - sektionen Välkommen in i studentlivet blivande Maskiningenjör. Du har nu ditt livs absolut roligaste tid framför dig tillsammans med massor av vänner som du kommer att träffa under studietiden. Genom

Läs mer

Sök-Utskottspub Sök till:

Sök-Utskottspub Sök till: Sök-Utskottspub Sök till: AktU MafU NärU Webgruppen Yvette Valberedningen Näringslivsutskottet, NärU - Din väg till drömjobbet! Hej Ettan! Mitt namn är Albin Larsson och jag är Näringslivsansvarig på sektionen

Läs mer

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro?

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? DU ÄR Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? värd mer än GULD KONFIRMAND MALMÖ 2016-2017 GRATTIS DU FYLLER FJORTON! Tänk dig att

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

REVISORER/REVISORSUPPLEANTER är Claes-Håkan Jansson och Margareta Wigren resp Aina Myhrberg och Gun Grimsen.

REVISORER/REVISORSUPPLEANTER är Claes-Håkan Jansson och Margareta Wigren resp Aina Myhrberg och Gun Grimsen. 1 GÄVLE NÄMNDEMANNAFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2010 (gällande tiden 2010-03-30 2011-03-23) GÄVLE NÄMNDEMANNAFÖRENINGS STYRELSE HAR UNDER VERKSAMHETSÅRET BESTÅTT AV: Ordförande Margareta Pedersen-Ekström

Läs mer

Söderbyhus nr 2 Lördagen den 14 september 2013

Söderbyhus nr 2   Lördagen den 14 september 2013 Söderbyhus nr 2 Lördagen den 14 september 2013 1 Mauds hjärtliga välkomsttal. Vår förening fyller 30 år! 30 år är en lång men samtidigt en försvinnande kort tid. För vi bor ju på historisk mark där Torfast

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer

Verksamhetsberättelse SPF Skärholmen 2008

Verksamhetsberättelse SPF Skärholmen 2008 Verksamhetsberättelse SPF Skärholmen 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2008 2 STYRELSEN har under året haft följande sammansättning: Ordförande Vice ordförande Kassör + medlemssekreterare Sekreterare + vice

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. www.kyrka-vard.se

Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. www.kyrka-vard.se Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. www.kyrka-vard.se Maria Olander diakon 80% Margareta Birging diakon 30% Lena Kjerrström personal och utbildningssekreterare,kontaktperson

Läs mer

Medlemsblad Nr 1 2009

Medlemsblad Nr 1 2009 Medlemsblad Nr 1 2009 2009-03-30 Vår nya ordförande... Särskilt intressanta artiklar: Foderanläggning registrera dig hos Jordbruksverket. Aktiviteter och gemenskap, utveckla dig och din häst. B-vitamin

Läs mer

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej November 2013 Årgång 2 Nummer 4 TEMANUMMER: Lucia 11% 10% Gillar Vi har gjort en undersökning om hur många som gillar lucia här på skolan. Vi frågade 100 elever och till vänster ser ni resultatet. Gillar

Läs mer

VÅRBLADET ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Våren är kommen. Motionärerna joggar med shorts och mössorna och vantarna är bortplockade i förmån av solglasögonen. Och i och med det närmar sig sommaren och allt vad den för med sig

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Protokoll för Catahyas årsmöte 2004. Skövde, 6 mars.

Protokoll för Catahyas årsmöte 2004. Skövde, 6 mars. .. 1. Mötet förklarades öppnat av ordförande Martin Nässil. 2. På uppmaning från ordförande stängdes mobiltelefoner av. 3. Inga adjungeringar behövdes och samtliga närvarande (se bilaga I) hade rösträtt.

Läs mer

TUNA 4H s. Att lära genom att göra. Sommaren 2008. Frågor? Kontakta vår klubbledare Sofie Ivarsson 0174-12059 070-735 65 18 Sofie4h@hotmail.

TUNA 4H s. Att lära genom att göra. Sommaren 2008. Frågor? Kontakta vår klubbledare Sofie Ivarsson 0174-12059 070-735 65 18 Sofie4h@hotmail. Sommaren 2008 Vecka Aktivitet Sida senast till 25 Dagläger 2 2 juni Sofie 0174-120 59 26 Pilsbo 2 13 juni Sofie 0174-120 59 27 Trolleri 3 2 juni Johannes 0173-126 37 29 Traktorrace 3 Catarina 0174-12059

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer