INSTRUKTION Specifikation E modul.doc

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSTRUKTION Specifikation E modul.doc"

Transkript

1 1 (13) Syfte Detta är en instruktion för hur det är tänkt att specifikationen ska fyllas i vid beställning av en E modul. Förhoppningen är dock att specifikationsmallen är självinstruerande så att detta dokument i det närmaste är överflödigt. Det kan dock vara bra att ha tillhands som ett referensmaterial om det finns funderingar på hur ett visst fält skall fyllas i. Det kan dock vara värt att läsa igenom informationen under rubriken Allmänt innan specificeringen påbörjas. Allmänt Hjälpinformation För de grå fälten finns en liten information i statusfältet i Word: När det grå fältet markeras syns texten längst ner till vänster i ramen kring Word dokumentet. Editering Dokumentet är låst så att endast de grå fälten kan fyllas i, samt tabellerna. Fördelen med att ha dokumentet låst för editering utanför de markerade fälten är framförallt att specifikationerna följer en viss standard. Därmed är det lätt att se om all information som behövs finns med och det går snabbare att hitta det man letar efter. Låsningen har dock inget lösenord och kan lätt tas bort. Om du funderar på att ta bort låsningen, fundera en gång till på om informationen du vill ha med eventuellt passar bättre under någon annan rubrik i dokumentet innan du låser upp. (Om du inte lyckas låsa upp dokumentet, skicka med informationen som en bilaga och be oss lägga in den.) Tabellerna kan utökas med fler rader om så behövs: Ställ markören längst till höger, utanför tabellen, och tryck Enter. (Ställ markören längst till höger i den kolumn som är längst till höger. Tryck en gång på piltangenten till höger > och därefter Enter.)

2 2 (13) Sidhuvudet Sidhuvudet ligger i den ordinarie rapporten för att möjligöra att även vissa av dessa fält ska gå att uppdatera utan att låsa upp rapporten. Utfärdare Vem som har skrivit specifikationen och var den personen är anställd. Dokumentnamn Vad filen heter, kan vara bra att ha om man tittar på en utskrift av specifikationen. Status Ange vilken status dokumentet har: Utkast - dokumentet är under utformning och har inte skickats in för offert ännu. Till Offert - specifikationen är klar. Vi är nöjda med vår beskrivning av den anpassning vi önskar och vi har skickat den vidare till anpassningsavdelningen på Monitor för att få en offert. Till Utveckling - Monitor har kontrollerat specifikationen och skickat en offert och efter order även ett ordererkännande. Dokumentet ligger nu som grund för utveckling av anpassningen. - Anpassningen är klar och levererad. Dokumentet beskriver nu hur den erhållna anpassningen fungerar.

3 3 (13) Kontaktinformation Kontaktinformationen fylls i för att rätt person ska kunna kontaktas och offert, samt senare anpassningen, ställs till rätt företag och skapas för rätt MONITOR version. Företagsnamn Här anger ni ert företagsnamn, d.v.s. det företag som önskar anpassningen. Ev. referens på Monitor Om ni varit i kontakt med någon på Monitor angående den anpassning ni önskar så ange den personens namn här. Ev. supportärende Om ni varit i kontakt med Monitors supportavdelning angående den anpassning ni nu önskar så bör ni ha fått ett supportärendenummer. Ange det numret här (t.ex. Case12345 ). Kontaktperson(er) Ange till vem/vilka på företaget som Monitor ska skicka offerten för anpassningen. Ange även vem/vilka som MONITOR ska kontakta angående frågor rörande denna anpassning. Kontaktinformation Ange telefonnummer och e-postadresser till kontaktpersonerna. Är en av kontakterna svår att nå t.ex. via telefon, så skriv en notering om det. Noteringen kan göras antingen bredvid namnet eller vid telefonnumret. Systeminformation I dessa tre fält anger ni information angående det företag som önskar anpassningen. Informationen hittas i MONITOR under menyn Hjälp och rutinen Om.

4 4 (13) Bakgrund Båda dessa underrubriker kommer troligen ofta att delvis överlappa varandra. Om informationen ges under en av rubrikerna eller delas upp på båda spelar mindre roll så länge båda frågeställningarna besvaras. Bakgrunden kan tyckas överflödig om specifikationen i övrigt är noggrant ifylld, ur utvecklingssynpunkt är detta också fallet. Men för att få en bra lösning ger bakgrunden viktig information som i vissa fall kan leda till att en helt ny, bättre lämpad lösning, kan föreslås. Specifikationen i övrigt måste alltid fyllas i ordentligt. Vad vi önskar få ut av anpassningen Ange vilket resultat som önskas utifrån användningen av anpassningen. Det kanske behövs för att kunna ge ett bättre beslutsunderlag i en viss fråga. Varför vi önskar en anpassning Ange varför anpassningen behövs. Om det är så att det finns nya förutsättningar på företaget eller om rutinerna har ändrats. Det kan även vara nya krav från kunder eller leverantörer som måste tillgodoses. Beskrivning Detta är den del av specifikationen som beskriver vad det är för typ av anpassning som önskas. Bakgrunden och beskrivningen är viktig information för att anpassningsavdelningen ska kunna göra en uppskattning av vad som är möjligt och rimligt att genomföra, samt utifrån detta skriva en offert. Utifrån den information som ges kan det hända att en ny, smidigare och/eller billigare, lösning föreslås i samband med offereringen. För att detta ska kunna göras måste dock specifikationen klargöra både vad som är tanken med anpassningen (d.v.s. bakgrunden) och vad den önskade lösningen är (beskrivningen) redogöras. Beställningsbild VS Parametrar till lista Urvalsbegrepp i beställningsbilden anger vilka poster i databasen som ska listas. Parametrar anger hur listan ska bete sig utifrån ett givet värde.

5 5 (13) Beställningsbild I tabellen anges vilka urvalsbegrepp som önskas i beställningsbilden. Ordna dem uppifrån och ner som de önskas i den färdiga anpassningen. Beskrivning Här kan en allmän beskrivning av rapportens syfte och funktion ges. Om detta fält känns överflödigt kan det lämnas tomt, så länge tabellerna fylls i och bilderna klistras in. Namn Ange det namn som ska visas för urvalsbegreppet. Ange gärna även ett exempel på en rutin där det önskade urvalsbegreppet används i MONITOR. Gruppering Ange om det ska gå att gruppera på parametern eller inte. Det kan vara nödvändigt att göra en uppsättning per gruppering av efterföljande stycken i specifikationen. Typ Ange hur värdet ska fyllas i. T.ex. om ett eller två fält (både fr.o.m. och t.o.m.) ska användas. Popup Ange om det önskas en popup för valbara värden. Parametrar till lista Avsnittet behöver bara fyllas i om listan ska ha formuläret Parametrar till lista längst ner på beställningsbilden. I samband med offerering kan ev. en annan lösning föreslås från anpassningsavdelningen där urval från beställningsbilden flyttas ner till Parametrar till lista eller tvärtom. Listtyper anges bara om det ska finnas flera listtyper. Ange i så fall vad de ska kallas och i vilken ordning de ska presenteras (uppifrån och ner). Det kan vara nödvändigt att göra en uppsättning per listtyp av efterföljande stycken i specificeringen.

6 6 (13) För övriga parametrar som skall finnas ska anges vad de ska kallas och hur de ska påverka rapporten vid listning. Finns speciella önskemål på hur parametrarna skall placeras ut layoutmässigt så måste en bild på detta klistras in i specifikationen. Listtyp Ange det värde/namn som ska visas för listtypen. (T.ex. Standard eller Summerad per vecka. Beskrivning Här ska framgå vad som är skillnaden mellan de olika listtyperna. Om skillnaderna är små kan en listtyp förutsättas som standard vid fortsatt specificering medan skillnaden (t.ex. att ett visst fält döljs) för den/de andra listtyperna beskrivs här, eller vid fältet ifråga i beskrivningen av listan Parameternamn Ange det namn som ska visas. Ange gärna även ett exempel på en rutin där den önskade parametern används i MONITOR. Typ Ange hur värdet ska fyllas i. T.ex. ett datumfält eller en kryssruta. Beskrivning Ange vad som ska hända när parametern sätts till olika värden. Ange om och hur eventuellt val av listtyp påverkar parametern och listan. Bild(er) Speciella önskemål på hur parametrarna skall placeras ut layoutmässigt så illustreras med en eller flera bilder.

7 7 (13) Rapport (listtyper och grupperingar) Om det finns olika varianter på rapporten, d.v.s. listtyper eller mer än en gruppering, behöver informationen i detta stycke omfatta varje listtyp/grupperings kombination. Bilder Är det en anpassning som liknar en befintlig lista så tas med fördel en skärmdump av den befintliga listan. På skärmdumpen markeras sedan justeringar som önskas, ange även vilken standardlista som skärmdumpen avser (t.ex. F Offert Offertförteckning, gruppering Kundkod, listtyp Standard, visa Endast högsta delofferten ). Gäller det en ny anpassning så kan även här en skärmdump tas för att illustrera vilken känsla listan ska ha (textstorlek o. dyl.), men det krävs alltid en skiss på hur listan ska se ut. Specificering av textstorlekar, fonter m.m. kan komma att krävas innan anpassningen görs. Beskrivning i tabellen Beskriv varje kolumn/fält i rapporten. Börja lämpligen med den information som presenteras på den översta nivån och gå sedan igenom kolumnerna/fälten från vänster till höger för varje nivå. Gäller det önskemål om att t.ex. lagra information i nya tabeller i MONITOR, d.v.s. det finns inga existerande fält som motsvarar den information som ska lagras, då krävs även en databasanpassning och följaktligen en specifikation även av detta (se separat specifikation för databasanpassningar).

8 8 (13) Bild(er) Bifoga en bild med ett exempel på hur listan önskas se ut. Önskad placering av fälten och storleksfördelningar ska framgå. Etiketter För etiketter måste t.ex. typ av skrivare och etiketternas storlek anges. Även ev. marginalönskemål ska anges. Namn Anges för rubriker: det namn som ska visas. Om rubriken inte ska hämtas utan hårdkodas så behövs ingen separat rad för rubriken utan dess namn kan anges på raden där kolumnvärdet beskrivs. Beskrivning Ange varifrån värdena ska hämtas, särskilda villkor osv. Ange om kolumnen ska summeras eller om rapporten ska grupperas eller sorteras efter kolumnen samt ev. villkor för detta. Ange ev. bilaga där skärmdump finns över var i MONITOR värdet syns. Det kan vara nödvändigt att ange hur många decimaler som ska tas hänsyn till i ev. beräkningar. Nivå Ange om det är t.ex. en rubrik eller ett värde samt om det förekommer i ett grupperingshuvud eller i detaljnivå på listan. Layout Ange hur mycket som måste kunna visas i fältet; antingen i måttenheter eller med ett exempel: Följande artikelnr är det längsta som behöver kunna synas i fältet: AAA-000. För numeriska fält ska även anges hur många decimaler som ska visas samt om tusentals avgränsare ska användas, lämpligen med ett exempel: ,000. Ange även ev. fetstil, textstorlekskrav el. dyl.

9 9 (13) Utskrift Tänk på att om listan ska kunna skrivas ut på t.ex. ett stående A4 får kolumnerna inte ta för stor plats. Gör därför gärna ett Exempel i t.ex. Word så att ni ser att kolumnerna får plats (jämför marginalerna med t.ex. en faktura i MONITOR). Väljs liggande A4 kan fler kolumner tas med. Om listan inte behöver gå att skrivas ut kan fler kolumner visas. Ev. skulle export till Excel kunna vara ett alternativ i de fall den ändå skulle behöva kunna skrivas ut (se Exportmöjligheter nedan). För listor antas storleken vara A4 och stående orientering om inget annat anges. För pallflaggor antas storleken vara A5 och liggande orientering om inget annat anges. Export och uppdatering Om rapporten ska kunna exporteras eller om data ska kunna uppdateras måste detta specificeras. Exportmöjligheter Om listan ska kunna gå att exportera till Excel måste detta anges i specifikationen. Layouten i Excel anpassas inte. Uppdateringsmöjligheter Om målet med listan är att uppdatera vissa data i MONITOR så måste dessa fält specificeras noggrant. Det måste framgå: vilka nya värden som ska föreslås för fältet (och visas i listan) varifrån dessa värden ska hämtas eller hur de ska beräknas om det finns villkor/begränsningar för när lagringen får ske Ofta kan det räcka med att här ange att tabellen ska vara uppdatera data i databasen och sedan ange vilka fält det gäller, och hur dessa ska hanteras, i den tabell (se ovan) som beskriver rapportens olika fält.

10 10 (13) Anpassningsinformation Informationen i det här avsnittet fylls i när informationen är känd, d.v.s. i normalfallet fylls därför denna information i av anpassningsavdelningen. Offert När anpassningsavdelningen har sammanställt en offert fyller de här i offertnumret. Order När beställning enligt offerten skett uppdateras dokumentet med ordernumret för beställningen. RutinID När en E-modul skapas får den ett RutinID. Detta anges här av programmeraren. Anpassningsnummer När en E-modul skapas får den ett anpassningsnummer. Detta anges här av programmeraren.

11 11 (13) Bild(er) När E-modulen är klar tar programmeraren en eller flera skärmdumpar av hur listan ser ut och klistrar in dem här för att illustrera anpassningen med ett exempel. Allmänna kommentarer Detta är ett fält där information om anpassningen kan lämnas i samband med offerering eller av programmeraren under arbetets gång. T.ex. var specifikationen till en utnyttjad specialtabell finns. Förutsättningar Här specificeras om det finns några specifika förutsättningar som måste vara tillgodosedda för att anpassningen ska fungera enligt specifikationen. Detta fylls i första hand i redan vid offereringstillfället men kan komma att kompletteras av programmeraren under arbetets gång.

12 12 (13) Versionshanteringen Denna information skall uppdateras av alla som justerar dokumentet. Används versionsinformation även i dokumentnamnet måste det uppdateras i samma utsträckning som versionshanteringstabellen. Versionsnummer Här anges i vilken version av dokumentet som justeringar skett. Signatur Här anges signaturen för den som har ändrat i dokumentet. Datum Här anges datumet när justeringen gjordes. Anteckning Här ges en kortfattad information om vad som har ändrats samt var i dokumentet ändringen skett. Tips. Vid större anpassningar kan det vara en vits att använda decimaler i versionshanteringen. T.ex. skulle alla versioner innan offerten kunna vara version 1.X, alla mellan offert och order ha versionsnummer 2.X osv. Intern hantering innan offerering Det kan vara bra att börja med att sätta det första versionsnumret redan när filen hämtas från. Om versionerna uppdateras vid arbetet internt hos er med att ta fram det första utkastet gör ni dock som ni vill med. Till offerering När filen första gången levereras till anpassningsavdelningen på Monitor ska följande vara ifyllt: statusen i sidhuvudet ska vara Till Offert namn och företag för utfärdaren ska framgå i sidhuvudet i versionshanteringen skall framgå signaturen för utfärdaren samt när dokumentet skapades

13 13 (13) Vid offert När anpassningsavdelningen granskar specifikationen i samband med offerering kan det hända att vissa justeringar av dokumentet kommer göras för att stämma överens med vad som är möjligt att genomföra. Vilka justeringar av dokumentet som har gjorts ska i dessa fall tydligt framgå av versionshanteringen; såväl vad som ändrats som var i dokumentet denna text återfinns/återfanns. Även om inga justeringar i övrigt görs uppdateras följande fält i dokumentationen i samband med offerering: Offertnumret Versionshanteringen uppdateras med versionsnummer, datum, signatur och vad som ändrats (t.ex. att endast offertnumret satts) Innan beställning Innan beställning läggs kan det troligen i vissa fall ske att specifikationen måste justeras. Vid varje sådan justering måste versionshanteringen fyllas i ordentligt. I anteckningarna ska det framgå såväl vad som ändrats som var i dokumentet denna text återfinns/återfanns. Givetvis måste versionsnummer, datum och signatur uppdateras även vid dessa justeringar. Beställning/Utveckling När beställningen är lagt och specifikationen går vidare för utveckling sätter programmeraren om statusen i dokumentet till Till utveckling och uppdaterar versionsinformationen vartefter ändringar görs i dokumentet som i första hand kommer ske i delen Anpassningsinformation. Leverans När anpassningen är klar uppdaterar programmeraren dokumentet en sista gång till statusen varefter både företaget och Monitor får varsin kopia. Dokumentändringar/Document changes Ver Datum Sign Anteckning MiLa Första versionen av dokumentet sammanställt, bilderna har sparats i en separat fil MiLa Bilderna har inkluderats i dokumentet, ytterligare text i avsnitten Syfte och Sidhuvud MiLa Ändrat säkerhetsklass till och lagt till coypright texten längst ner på sidorna.

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Skapa kontrolluppgifter

Skapa kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter From v1 innehåller Xdesk lön även funktion för att skapa kontrolluppgifter för föregående år. Innan du väljer att arbeta med att skapa dina kontrolluppgifter, bör du kontrollera

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Medlem online innehåller en funktion där du kan göra ett utskick till de medlemmar som har en e-post registrerad i systemet. Observera att de medlemmar

Läs mer

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 1 Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 Ola Stjärnhagen 2 Skapa rapport 1. Klicka på Enkät > Hitta enkät. Listan som dyker upp visar endast de 50 senast skapade enkäterna. Klicka på Sök

Läs mer

Instruktion för suggringsnav

Instruktion för suggringsnav Instruktion för suggringsnav Innehåll 1. Registrering av vilka suggor som skall sändas till en viss satellit 2. Skapa en lista på suggorna att sända med till satelliten 3. Skapa suggkort att sända med

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.2a

Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.2a Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion FLEX Lön Version 16.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i Flex Lön i version 16.2a. Bland nyheterna kan nämnas

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Instruktion arbeta med rapportmallen

Instruktion arbeta med rapportmallen Instruktion arbeta med rapportmallen 29 oktober, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BÖRJA ANVÄNDA MALLEN 3 1.1 FYLLA I INFORMATION 3 1.2 INSTÄLLNING VISA /DÖLJ 3 1.3 INSTÄLLNING VISA TABELLSTÖDLINJER 3 2 FORMATMALLAR

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

CSN-rapportering, gymnasiet

CSN-rapportering, gymnasiet CSN-rapportering, gymnasiet Förutsättning, modul CSN. Förberedelser Göra inställningar i enhetsregistret 1. Välj Organisation Enhet 2. Sök efter rätt enhet, dvs den enhet eleverna som ska rapporteras tillhör.

Läs mer

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

Läs mer

Hogia Redovisning & Revision AB. Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare

Hogia Redovisning & Revision AB. Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare Hogia Redovisning & Revision AB Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare Innehållsföteckning 1. Inledning 3 1.1 Syfte 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Termer och Förkortningar 3 1.4 Bakgrund 3 1.4.1 Skatteverket

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Handledning för Artikelimport

Handledning för Artikelimport Handledning för Artikelimport Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast uppdaterad: 11-03-02 Exder Artikelimport Sida 2 av 7 Importera Artikelregister I Exder

Läs mer

Administrera serier. Syfte. Innehåll. Guide Eventor

Administrera serier. Syfte. Innehåll. Guide Eventor Guide Eventor Administrera serier Version 2.0, 2013-10-03 Syfte Guiden beskriver hur serier och cuper, allt ifrån Silva League till lokala ungdomsserier, hanteras i Eventor. Den riktar sig till användare

Läs mer

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Instruktion - hämtning av kontrolluppgifter från Nyps 2013-01-09 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Henrik Hedlund 0.5 Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter

Läs mer

Manual. Business Monitor Smart

Manual. Business Monitor Smart Manual Business Monitor Smart Innehåll Introduktion... 3 På- och avloggning... 4 Huvudmeny... 5 Urval händelser... 6 Valda händelser... 7 Urval objekt... 8 Valda objekt... 9 Inställningar... 10 2 Introduktion

Läs mer

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015 December 2015 Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015 Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Viktig information inför ifyllandet av listan... 2 3. Information om vad

Läs mer

Novell Vibe Add-In 1.0.1

Novell Vibe Add-In 1.0.1 Novell Vibe Add-In 1.0.1 1 juli 2013 Novell Snabbintroduktion Med Novell Vibe Add-In för Microsoft Office kan du arbeta med dokument på Vibe-webbplatsen utan att lämna Microsoft Office. Du kan enkelt bläddra

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2010-04-28 KLARA-manual för Skövde kommunanvändare Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen 2 (11) Innehåll Inkomna meddelanden... 3 Patientadministrering...

Läs mer

Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun

Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun Version: 2.0 Skapad: 2014-03-28 Uppdaterad: 2016-04-11 Anita Bergkvist Charlson Barn- och utbildningskontoret Sida 1 av 28 Sparad: I:\BUF\Barn och ungdomsnämnden\skolval\skolval

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Mikromarc 2 Meddelandecenter

Mikromarc 2 Meddelandecenter Mikromarc 2 Meddelandecenter Version 2.6 och högre Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, september 2006 Bibliotekscentrum Sverige AB - 0470-532 530 - www.bibliotekscentrum.se Sida 1 av 59 Innehållsförteckning

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

Nordic Business Monitor

Nordic Business Monitor Nordic Business Monitor Produktmanual Innehåll Introduktion... 3 Logga in och logga ut... 4 Urval händelser... 5 Valda händelser... 6 Urval objekt... 7 Valda objekt... 8 Uppdatera bevakningsobjekt... 9

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att skicka rapporter och ljudfiler till din handledare. Först kommer en beskrivning

Läs mer

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation.

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation. Lathund för medlemsregistret Det första ni skall göra Det första ni ska göra i systemet är att kontrollera att er sektions uppgifter är korrekta. Ni registrerar en huvudadress som all post skickas till.

Läs mer

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten Administration av landstingsstatistik Statistiktjänsten Versionshistorik Version Författare Kommentar 1.0 Zara Sarén Första versionen för Statistiktjänsten 3.0 1.1 Zara Sarén I avsnittet Om landstingsstatistik,

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Uppdaterat 2015-11-16 Detta användarstöd hanterar: - avtal - behörigheter - roller - inloggning - kommunspecifik information och gäller i första hand dig som har

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Användarhandbok för e-curia

Användarhandbok för e-curia Användarhandbok för e-curia Detta är en handbok för användare av datasystemet e-curia. Här beskrivs hur inlagor, domar och beslut kan utväxlas med kanslierna vid de domstolar som tillsammans utgör Europeiska

Läs mer

VASS HBI Användarmanual

VASS HBI Användarmanual VASS HBI Användarmanual 2014-09-17 VASS Hållbarhetsindex Sida 1 (7) Innehållsförteckning Logga in i VASS... 3 Behörighetssystem... 3 Välj kommun... 3 Regionala bolag... 3 Mata in uppgifter... 3 Hållbarhetsindex...

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Grupphantering i Rebus-Res

Grupphantering i Rebus-Res Grupphantering i Rebus-Res Detta är en beskrivning av funktionen Grupphantering som finns i Rebus Resebyrå-system. Grupphanteringen innebär i huvudsak att man kopplar ihop beställningar som tillhör en

Läs mer

Lathundar Vårdvalskassan för Region Skåne

Lathundar Vårdvalskassan för Region Skåne Lathundar Vårdvalskassan för Region Skåne 2016-03-01 Tips! Skriv ut de lathundar ni vill ha lätt tillgängliga och häfta ihop dem som egna häften. Innehåll Lathund 1 - Översikt kassabilden... 3 Lathund

Läs mer

Denna uppdatering består av många nya och förbättrade funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra denna uppdatering.

Denna uppdatering består av många nya och förbättrade funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra denna uppdatering. Vad är nytt i Easy Planning 7.0 Denna uppdatering består av många nya och förbättrade funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra denna uppdatering. Nyheter 1. Ny modern grid för ganttvyn. 2.

Läs mer

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter!

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter! Manual Logga in 1. Klicka på Logga in överst på sidan 2. Fyll i lägenhetsnummer och lösenord och tryck på knappen Logga in 3. Lyckas inloggningen kommer man till lägenhetens profilsida. OBS! Kontrollera

Läs mer

Handledning Octo Anmälan

Handledning Octo Anmälan Handledning Octo Anmälan Senast uppdaterad: 2010-12-17 Introduktion Octo Anmälan har implementerats i Octo Statistik för att underlätta anmälningsförfarandet till en tävling, både för arrangörer och anmälande

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2014-03-04 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Detta är första steget, i vårt arbete, med att göra det ännu enklare att arbeta i Capitex Säljstöd Fastighet.

Detta är första steget, i vårt arbete, med att göra det ännu enklare att arbeta i Capitex Säljstöd Fastighet. Nyheter i Capitex Säljstöd Fastighet ver 4.4 nov 2006 För dig som arbetar med Capitex Säljstöd Fastighet är den största nyheten att vi, väsentligt, har ändrat snabbgranskningen för fastigheter, lokaler,

Läs mer

Marknadsöversikt utvärdering

Marknadsöversikt utvärdering Rapport 2012:8 2012-05-28 201 Marknadsöversikt utvärdering Med förslag till arbetsgång och finansiering vid framtida uppdatering Ida Sylwan, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Kunskapscentrum

Läs mer

En guide till FirstClass

En guide till FirstClass En guide till FirstClass En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass (Windows) Starta programmet FirstClass på vanligt sätt, t.ex. genom skrivbordsgenväg eller Startmenyn/Startskärmen.

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Dela in staden i lagom stora bitar

Dela in staden i lagom stora bitar ANVÄNDARINFO version 007-07-0 Villamotorn Hur man aktiverar villaområden för självanmälan och tar hand om intresseanmälningar och processen för anslutning. Fastighetsägare En enskild villaägare har två

Läs mer

Skapa ett register över din grupp/klass

Skapa ett register över din grupp/klass SYDSOL Handledning CW 2000-02-23 Skapa ett register över din grupp/klass Syfte: Att göra ett register i ClarisWorks och hantera olika informationer om en grupp/klass Pedagogens viktigaste uppgift är att

Läs mer

Manual: Administrera evenemang

Manual: Administrera evenemang IndTA Tävlingsadministrativt system på IdrottOnline Manual: Administrera evenemang Innehåll Inledning... 2 Om IndTA... 2 Logga in i IndTA... 2 Administrera evenemang... 3 Skapa nytt evenemang... 3 Första

Läs mer

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Handledning till VIS Verksamhets Informations System Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Innehållsförteckning Introduktion till VIS... 3 Starta QlikView... 3 Inloggning... 3 Utloggning... 3 Startsidan

Läs mer

Instruktion av proceduren för att skapa föreningsfoldern.

Instruktion av proceduren för att skapa föreningsfoldern. Instruktion av proceduren för att skapa föreningsfoldern. Det finns två olika mallar. Den ena ger ett A5 - häfte, om du skriver ut liggande dubbelsidigt och viker på mitten och med den andra kan du skriva

Läs mer

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport Användarstöd Webbstöd till leverantörer för Arbetsmarknadsutbildningar, Förberedande utbildningar och Insatser Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2010, svenska)

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2010, svenska) Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2010, svenska) I processövningen som ni ska genomföra ingår det att konstruera samt sammanställa en enkät. Denna sammanställning ska göras med hjälp av programmet

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8.

combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8. 1(11) SOCIAL OMSORG Kristoffer Helgesson combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8. Sortering av adresser vid

Läs mer

Internettjänsten Skolmjölk

Internettjänsten Skolmjölk Jordbruksverkets vägledning Internettjänsten Skolmjölk Mars 2008 VG 2:34 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår hemsida: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vad krävs för att söka stöd med hjälp

Läs mer

LATHUND LOTUS NOTES 6. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND LOTUS NOTES 6. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND LOTUS NOTES 6 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Version 1.1, 2016-05-20 Innehåll Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan... 1 Förutsättningar att skapa en utbetalningsansökan... 1 1 Logga in i Min

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Nyheter 3LPro 2014.Q2

Nyheter 3LPro 2014.Q2 INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyheter 3LPro 2014.Q2 Nyhetsdokument VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

Section Divider. Skapa nytt utskick

Section Divider. Skapa nytt utskick Section Divider Skapa nytt utskick Skapa nytt utskick Gå till Connect och välj Skapa utskick. Välj typ av information Först väljer vilket språk ditt utskick är skrivet på. Den bransch som är inställd för

Läs mer

Användarmanual flexconnect.se Administratör

Användarmanual flexconnect.se Administratör Användarmanual flexconnect.se Administratör Innehållsförteckning 1 HJÄLP TILL TDC MOBILFLEX CONNECT (ADMINISTRATÖR)... 3 2 TELEFONBOK... 3 3 FÖRETAGSINFORMATION... 4 4 LÄGGA TILL EXTRA FÄLT TILL PROFILER...

Läs mer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18 Användarmanual för Bossadministratörer Användarmanual för Bossadministratörer Konsumentverket 2016 Support: boss@konsumentverket.se Förord Bakgrunden till att Konsumentverket

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör Registrera nytt företag Gå in via ELSMART hemsida http://se.elsmart.com Om du inte har inloggning till systemet, ska du registrera

Läs mer

2. Registrera en ny medlem

2. Registrera en ny medlem 2. Registrera en ny medlem version 2006-05-10 2.1 2. Registrera en ny medlem Den här dokumentationen beskriver hur man registrerar en ny i SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Handledning Octo Anmälan

Handledning Octo Anmälan Handledning Octo Anmälan Senast uppdaterad: 2007-08-08 Introduktion Octo Anmälan har implementerats i Octo Statistik för att underlätta anmälningsförfarandet till en tävling, både för arrangörer och anmälande

Läs mer

Rutin för dokumenthantering inom Ladok3-projektet

Rutin för dokumenthantering inom Ladok3-projektet Rutin för dokumenthantering inom Ladok3-projektet Sida 2 av 13 Innehållsförteckning shistorik för dokumentet... 3 Syfte... 4 Dokumentarkiv... 4 Mappstruktur... 4 Dokumentmallar... 5 Namnsättningsstandard

Läs mer

Rapportering till FORA 2016

Rapportering till FORA 2016 Användarmeddelande 20151221 Rapportering till FORA 2016 Bäste kund! I januari varje år ska företag knutna till Fora rapportera löneuppgifter för sina anställda till Fora. Uppgifterna ska rapporteras på

Läs mer

1. BESKRIVNING 2. HANDLEDNING. 2.1. Förberedelser

1. BESKRIVNING 2. HANDLEDNING. 2.1. Förberedelser 2003-05-22 Sida 1 (6) 1. BESKRIVNING Mallar för anläggningsspecifikationer finns för såväl fasta som mobila anläggningar. Mallarna syftar till att skapa enhetlighet i specifikationernas utformning och

Läs mer

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Manual KundRad Webb Datum: 2009-04-14 Skapad av: Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Innehåll: Inloggning och Ansökan om access. (användarkonto)

Läs mer

Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt

Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Avdelningen för utvärdering och lärande Enheten för inriktning av forskning Anvisningar Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt

Läs mer

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09 TERSUS SKOLSYSTEM AB Ansökan Barnomsorgen 2014-12-09 Innehåll Ansökan... 4 Inställningar Adela Administration... 5 Inställningar Ansökan... 6 Ansökan uppdatera kontaktuppgifter för existerande personer...

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0 Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0 Publicerad 2013-12-10 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Ansökan elevkö Ny funktion för att hantera ansökningar

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Speciellt viktigt vid inköpsorderregistreringen är: Under egna referenser ifylles vem som är inköpare.

Speciellt viktigt vid inköpsorderregistreringen är: Under egna referenser ifylles vem som är inköpare. Inköp Generellt 1 Registrera inköpsorder 2 Utskrift inköpsorder 5 Bekräfta inköpsorder 6 Bekräfta leveransavisering 6 Ankomstregistrering 7 Inleverans 8 Mottagningsrapport 11 Utskrift påminnelse 12 Utskrift

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Handledning Biträdessidan Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument Kravspecifikation Hantering av systemdokument Av: Ingegerd Gustavsson & Dokumentnr: P0 Utgåva: 2 Datum: 01-05-18 Tillgänglighet: Fri spridning Kravspecifikation Sida 1 (12) Dokumenthistoria Utgåva Beskrivning

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010 ADAD-net Användarmanual INDIVIDEN Råbe och Kobberstad Februari 2010 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLOGGNING OCH BEHÖRIGHETER... 2 STARTA PROGRAMMET OCH LOGGA IN... 2 BEHÖRIGHETSSYSTEM...

Läs mer

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt.

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt. Bruksanvisning Installera CubeBiz... 2 Välj språk... 2 När du vill köra testversionen i 15 dagar... 3 När du köper en CubeBiz-licens... 3 Registrera en giltig licensnyckel... 3 Starta ett nytt projekt...

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.0

Kom igång med LUPP 6.0 RIB 2012 Sidan 1 av 11 Kom igång med LUPP 6.0 Introduktion... 2 Installation... 4 Vad börjar jag med?... 6 Logga in... 6 Skapa användare... 7 Lägg in organisation, stationer och enheter... 8 Öppna Verksamhetsöversikten...

Läs mer

Vägledning NMiS Neuromuskulära sjukdomar i Sverige

Vägledning NMiS Neuromuskulära sjukdomar i Sverige Vägledning NMiS Neuromuskulära sjukdomar i Sverige Registret startade 2010 och en större förändring av de olika formulären och dess inmatning har gjorts under 2013. Finns frågor om registreringen hör av

Läs mer

Administration IdrottOnline Förbund Administration

Administration IdrottOnline Förbund Administration Uppdaterad 2011-01-25 Administration IdrottOnline Förbund Administration Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

Uppdaterad: 2013-11-04. Lathund. Varukorgen avgifter

Uppdaterad: 2013-11-04. Lathund. Varukorgen avgifter Uppdaterad: 2013-11-04 Lathund Varukorgen avgifter 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår

Läs mer

Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se

Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se Start Startsidan är lika för alla. För att komma vidare fyll i användarnamn (förnamn.efternamn) och lösenord högst upp till höger. Har

Läs mer

MANUAL SKOLSKÖTERSKA. - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik

MANUAL SKOLSKÖTERSKA. - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik MANUAL SKOLSKÖTERSKA - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik INNEHÅLL INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL ELEVEN/FÖRÄLDERN... 4 ELEVINLOGGNING... 4 STARTA CAREPLUS SKOLA FRÅN

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10 Lathund Webbanmälan till vidareutbildningar 2012-02-10 1 OBS! För att denna instruktion ska fungera måste du ha skaffat dig en inloggning på MSB:s hemsida och har meddelat utbildning@msb.se den registrerade

Läs mer

Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning

Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning I denna minikurs går vi igenom praktiskt handhavande i MONITORs listfönster för att kunna jobba effektivare med rapporter. Vi ger även exempel på bra standardrapporter

Läs mer

Manual för externa sökande

Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Aditro Recruit 9.2 Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Innehållsförteckning 1. Logga in i systemet... 1 1.1. Låst användarkonto... 2 2. Skapa ett användarkonto...

Läs mer

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker Sid 1 Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1 http://www.etek.chalmers.se/~hallgren/eda/ : Mer om FrameMaker 1996, 1997 Magnus Bondesson 1998 och 99-09-22 Thomas Hallgren 1 Introduktion I Laboration

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer