PLANBESKRIVNING Dnr: 2013/880 Antagandehandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLANBESKRIVNING 2014-11-13 Dnr: 2013/880 Antagandehandling"

Transkript

1

2 Detaljplan för Disa 1, 3 och 4 inom stadsdelen Gamla Staden i Ystad Ystads kommun, Skåne län Antagen av: SAMBN , 180 Laga Kraft: Genomförandetiden slutar: SAMBN arkiv nr: 303 1(20)

3 INNEHÅLL Syfte och bakgrund 3 Sammanfattning/Huvuddrag 3 Planeringsförutsättningar 4 Planförslag 16 Genomförandefrågor 17 Behovsbedömning av miljöbedömning 19 Konsekvenser 20 HANDLINGAR Till detaljplanen finns följande handlingar: Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning (denna handling) Granskningsutlåtande Fastighetsförteckning Foton Svartvita foton Ystads muséers samlingar Övriga foton - Stadsbyggnad 2(20)

4 SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Detaljplanens syfte är att upphäva gällande tomtindelning och att överföra torget norr om Latinskolan till allmän platsmark samt att införa bevarandebestämmelser för vissa värdefulla byggnader. Bakgrund Ystadbostäder AB kom den 19 december 2013 in med begäran om planbesked för fastigheterna Disa 1, 3 och 4 i Ystad. Ystadbostäder avser att sälja byggnaden som kallas "Latinskolan". För att kunna göra detta behöver stadsplanens tomtindelning upphävas för att "Latinskolan" ska kunna ges en separat tomt. I samband med detta önskar även Ystadbostäder att tomtindelningen för Disa 1 och Disa 3 upphävs för att möjliggöra sammanslagning av dessa båda fastigheter. Planprocessen Planbesked Samråd/ Granskning Antagande Laga kraft Planarbetet bedrivs med så kallat enkelt förfarande eftersom planförslaget är förenligt med översiktsplanen och inte är av stor vikt eller är av principiell betydelse och inte heller antas medföra en betydande miljöpåverkan samt saknar intresse för allmänheten. Ett enkelt förfarande innebär att samråd- och granskningsskede slås samman till ett skede och att detaljplanen därefter antas i Samhällsbyggnadsnämnden. SAMMANFATTNING/HUVUDDRAG Områdets gestaltning och disposition (allmänt) Föreslagna åtgärder (sammanfattning) Planen innefattar: Kvartersmark för bostäder och centrumverksamhet. Allmän platsmark - torg. Bevarandebestämmelser för befintlig värdefull bebyggelse. Upphävande av tomtindelning. 3(20)

5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Planområdet Planområdets läge och avgränsning Planområdet är beläget väster om Mariakyrkan i den gamla stadskärnan. Det avgränsas i norr av Klockaregränd, i väster av Lilla Norregatan, i söder av Stora Västergatan/Mattorget. I öster ligger Mariakyrkan. Arealen är ca 2040 kvm. Markägoförhållanden Marken inom planområdet ägs av AB Ystadbostäder. Markanvändning Marken inom planområdet utgörs av bostäder, butiks- och kontorslokaler samt en torgbildning. 4(20)

6 Tidigare ställningstaganden Översiktsplanen Enligt översiktsplan 2005 för Ystad är området avsett för blandad bebyggelse. Detaljplaner, områdesbestämmelser För området gäller detaljplan Ystad 1, laga kraft-vunnen Enligt denna gäller i norr, väster och söder bostadsändamål i två våningar samt i öster område som får överbyggas till högst 4,5 m. Detaljplanen har inte längre någon genomförandetid. Program, inventeringar m.m. Bevarandeprogram för Ystad 2005 I bevarandeprogram för Ystad 2005 beskrivs olika tidsepoker, från "Medeltidsstaden" till "Det moderna Ystad". I avsnittet "Byggnadsminnen" beskrivs Latinskolan som Ystads första läroverk som uppfördes omkring år 1500, det är nordens äldsta bevarade friliggande skolbyggnad. Byggnaderna i kvarteret Disa har värderats i klass 1 eller 2 när det gäller kulturhistoriskt och miljömässigt värde i den byggnadsinventering som gjordes åren Enligt riktlinjerna ska bebyggelse som värderats i klass 1, 2 och 3 skyddas med bestämmelse i plan. Byggnadernas yttre och inre vårdas så att deras karakteristiska värde består och deras kulturhistoriska värden ska beaktas och vägas mot dagens krav på tillgänglighet, brandskydd, energihushållning, miljö etc. Kulturmiljöprogram för Skåne (länsstyrelsen) I Kulturmiljöprogram för Skåne pekas Ystad ut som särskilt värdefull kulturmiljö och beskrivs som en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i landet. Såväl stadsplanen med gatunät och fastighetsindelning som den äldre bebyggelsen samt planteringarna och torgbildningarna har kulturhistoriskt värde. Riksintressen och förordningar Riksintresse för kulturmiljövården (miljöbalken 3 kap. 6 ) Planområdet är beläget inom riksintresseområdet Ystads stadskärna (M167). Ystad beskrivs som en sjöfartsstad som bevarat prägeln av stor och betydande medeltidsoch 1500-talsstad, vilken från 1800-talets slut expanderade som följd av järnvägens och sjöfartens utveckling. Den medeltida stadskärnan har ett välbevarat gatunät och tomtmönster. Riksintresse för kustområdet (miljöbalken 4 kap. 4 ) Planområdet är beläget inom område som enligt 4 kap 1 miljöbalken är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Exploateringsföretag och andra ingrepp får komma till stånd endast om det inte möter något hinder enligt 2-8 i 4 kap och det kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar områdets natur- och kulturvärden. Enligt 4 får fritidsbebyggelse inom kustområdet komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Bestämmelserna i 4 kap utgör inget hinder för utvecklingen av befintliga tätorter. 5(20)

7 Miljökvalitetsnormer Enligt 5 kap. miljöbalken får regeringen meddela föreskrifter om kvaliteten på mark, vatten, luft eller miljön i övrigt, om det behövs för att varaktigt skydda människors hälsa eller miljön eller för att avhjälpa skador på eller olägenheter för människors hälsa eller miljön (miljökvalitetsnormer). Miljökvalitetsnormerna anger de föroreningsnivåer eller störningsnivåer som människor kan utsättas för utan fara för olägenheter av betydelse eller som miljön eller naturen kan belastas med utan fara för påtagliga olägenheter. För utomhusluft finns miljökvalitetsnormer för kvävedioxid och kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, bensen, partiklar (PM10 och PM2,5), ozon, arsenik, kadmium, nickel och benspyren. Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt har beslutat om miljökvalitetsnormer för samtliga yt- och grundvattenförekomster i distriktet. Dessa syftar till att alla vattenförekomster ska uppnå minst god yt- och grundvattenstatus eller god ekologisk potential senast 22 december Hälsa och säkerhet Luftföroreningar Kommunen bedriver miljöövervakning av bland annat luftkvaliteten. De mätningar som nu görs av luftkvaliteten påbörjades Innan dess gjordes sporadiska mätningar mellan 1991 och 2002 av kvävedioxid, svaveldioxid och ozon. Nuvarande mätningar är samordnade med Ystad Hamn. Parametrarna är kvävedioxid (NO 2 ), svaveldioxid (SO 2 ), partiklar (PM10 och PM2,5), flyktiga organiska föreningar (VOC) och marknära ozon (O 3 ) under sommarhalvåret. Hitintills visar mätningarna att svaveldioxid ligger mycket under miljökvalitetsnormen och att kvävedioxidhalten varierar. Till exempel är det högre halter i direkt anslutning till större vägar jämfört med urban bakgrundshalt i Ystad, dock har inte miljökvalitetsnormen överskridits. PM10-halten har varit högre än 50 µg/m 3 vid ett flertal tillfällen och vid enstaka tillfällen har halten varit mycket hög, speciellt under vår-vintern. Anledningen är höga bakgrundshalter som har sitt ursprung från luftpaket från kontinenten. Sydsverige har generellt högre halt av partiklar, kvävedioxid och svaveldioxid i luften (bakgrundshalt) jämfört med längre upp i landet. Miljökvalitetsnormen för PM10 har dock inte överskridits, då tillåtet antal dygn över miljökvalitetsnormen inte har överskridits (enligt normen tillåts miljökvalitetsnormen överstiga 50 µg/m 3 35 dygn per år). 6(20)

8 Kulturmiljö Kvarteret Disa Kvarteret Disa har ett nära samband med kyrkan och så sent som vid 1700-talets mitt var området framför kyrkan i bruk som kyrkogård vilken omgärdades av en mur. I anslutning till kyrkogården låg stadens latinskola, en tegelbyggnad i sengotisk stil. Under 1800-talets första hälft revs kyrkogårdsmuren och en gata anlades i nord-sydlig riktning väster om kyrkan. I anslutning till Latinskolan byggdes en tre våningar hög byggnad, denna revs under talet med en ambition att försöka återskapa ett stadsrum som det kan ha tett sig under 1700-talet, samtidigt som resterande bebyggelse i kvarteret restaurerades kraftigt. Beijers stadskarta från 1793 med planområdet markerat På följande sidor beskrivna byggnaders läge inom kvarteret 7(20)

9 Disa 1, Hus A, Stortorget 1 Gussingska huset Byggnaden uppfördes under 1700-talet men är enligt uppgift delvis av medeltida ursprung. Byggnaden som ursprungligen var i en våning har byggts om vid ett flertal tillfällen med varierande användningsområden, bland annat har byggnaden enligt uppgift använts som kyrkans tiondekammare. År 1891 stod stadsarkitekt Peter Boisen för en omfattande ombyggnad med tydliga influenser från Rosenborgs slott i Köpenhamn, ett slott som är byggt under 1600-talet i holländsk renässansstil. Ombygganden utfördes på uppdrag av dåvarande ägarna Hjalmar Gussing och hans hustru Amélia Lenander. Under 1900-talet har därefter följt flera ombyggnader varav den första utfördes under ledning av Karl Eriksson, därefter har ombyggnader ägt rum under ledning av Rune Welin och slutligen av Ulf Söderman. Byggnaden används i dag för affärsändamål och bostäder. Bottenvåningen är utförd i putsrustik med cementputs avsedd att imitera en stengrund, denna är avfärgad i en grå kulör. Grunden i byggnaden utgörs av gråmålad cement. Andra våningen är uppförd i rött tegel med dekorelement i form av lister, hörnkedjor och profilerade gördelband. Fönsteromfattningar med blad och blomstermotiv, dessa dekorationer är utförda i puts som är avfärgad i ljusgrått. Gavlarna och frontespisen mot torget är utformade med voluter, pilastrar, pyramider och klot, allt 8(20)

10 utfört i puts. Vidare finns i fasaden dekorativa ankarjärn. Sadeltaket är klätt med skifferefterliknande grå eternitplattor. I takfall mot öster finns ett nyare takfönster. Frontespis mot torget Pardörr med överljusfönster Dörren in i butikslokalen på bottenvåningen är en rikt snidad pardörr i klassicistisk stil med överljusfönster. Dörrhalvorna är utformade som portaler med pilastrar, kapitäl, facetter och ett tympanon med vapensköld. Sköldarna är märkta med initialerna HG och AL. Som tidigare nämnts representerar dessa initialer ägarna vid ombyggnaden år Innanför ytterdörren finns en fint utformad jugenddörr med fasettslipat glas. Fönstren i bottenvåningen är svagt välvda i den övre delen medan de i övrigt är korsdelade. I sydvästra delen av byggnaden finns ett trapphus med en kopparklädd kupol med spira och flöjel. Över ingången finns en takterrass med ett kraftigt träräcke med svarvade balusterdockor. Sockel och trappa är utförda i prickhuggen granit. Trapphus i sydväst Gussingska huset mot gården 9(20)

11 Byggnadens baksida mot gården är i sin helhet putsad och avfärgad i en grå kulör, här finns också ett par balkonger samt i viss mån en fönstersättning och en typ av fönster som inte gynnar den i övrigt vackra byggnaden i vissa delar som gavlar och frontespis. Här finns också en vinkelbyggnad som i volym och färgsättning liknar byggnaderna i hörnan Klockaregränd Lilla Norregatan. Byggnaden, som är historiskt värdefull, har nyligen, år 2013 genomgått en omfattande renovering som utförts på ett föredömligt sätt. Disa 1 Hus B, Klockaregränd 1 Fasad mot Klockaregränd Fasad mot Lilla Norregatan Byggnaden är till dels daterad till senare delen av 1700-talet, medan andra partier dateras till början av 1800-talet (1826). Byggnaden har blivit ombyggd vid ett flertal tillfällen, som år 1906 av dåvarande stadsarkitekt Peter Boisen, vidare av Karl Eriksson år 1934 och senast år 1961 då stadsarkitekt Rune Welin satte sin prägel på byggnaden. Ursprungligen lär kyrkans tiondelada även ha inrymts i byggnaden. Byggnaden som är i två plan används numera för bostäder. Byggnaden är putsad i cementputs och avfärgad i en gul kulör med brunmålad sockel av betongblock. Sockeln är inte avsatt utan endast markerad genom avvikande färgsättning. Sadeltaket är klätt med svarta eternitplattor avsedda att efterlikna skiffer. Fönsterna är bruna fyrdelade vilka sannolikt är en variant som tillkommit vid den senaste renoveringen, i gavelspetsen mot väster finns ett äldre lunettfönster. Ytterdörren som finns på husets baksida mot gården, är en teakdörr och nås via en ny yttertrapp i kalksten. På andra våningen ovanför ytterdörren finns en balkong Flera skorstenar i tegel finns i takfall mot norr och i takfall mot söder finns ännu en skorsten som är väl tilltagen i storlek/höjd. 10(20)

12 Disa 1 Hus C, Lilla Norregatan 2 Fasad mot Lilla Norregatan Fasad mot gård, med loftgång Även denna byggnad är daterad till 1700-talet, närmare angivet finns år 1768 och har i likhet med ovan beskrivna byggnad genom tiden genomgått flera förändringar. En genomgripande förändring utgör den ombyggnad som leddes av dåvarande stadsarkitekt Rune Welin i början av 1960-talet. Byggnaden som är i två våningar används numera för bostäder. Byggnaden är uppbyggd av nyare korsvirke som idag är rödmålat, facken är fyllda med tegel som slammats och är avfärgade i gult. Sockeln är klädd med grå kalkstensplattor. Byggnaden har sadeltak som är klätt med rött enkupigt taktegel av lera. I takfall mot väster finns en skorsten i tegel. Vita fyrdelade fönster, gröna släta dörrar. In på gården leder två öppna portgenomgångar. För att nå bostäderna på andra våningen finns inne på gården en brunmålad öppen svalgång. Lilla Norregatan, okänt år Lilla Norregatan år (20)

13 Disa 3 och del av Disa 4 Hus A, Mattorget 2 Fasad mot Mattorget Fasad mot Lilla Norregatan Byggnaden har sitt ursprung från 1700-talet. I början av 1960-talet utfördes under ledning av stadsarkitekt Rune Welin en omfattande renovering och rekonstruktion till den förmodade 1700-tals karaktär byggnaden antogs ha haft. Den östra delen av byggnaden är i sin helhet en rekonstruktion. Byggnadsstilen utgörs av korsvirke med röd timra med rött tegel i facken. Byggnaden är i 1½ plan mot gatan och 2 plan mot gården. Mot söder finns en frontespis. Sockeln är klädd med plattor av grå kalksten. Efter renoveringen år 1961 var timran brun och facken var målade med vit plastfärg, därefter har sannolikt fasaden blästrats för att få fram det röda teglet. Följden har blivit att teglets yta har påverkats så att det framstår som vittrat och mindre rester av den vita plastfärgen finns kvar. Taket är ett mansardtak med valmade gavelspetsar, taket är klätt med i huvudsak rött enkupigt taktegel av lera, en del av takteglet utgörs av äldre takpannor. Plåtarbeten och avvattningssystem är utförda i kopparplåt. Fönsterna är fyrdelade vita träfönster, undantag gäller de fönster som finns i byggnadens södra fasad, vilka är aluminiumfönster. Huvudingången är försedd med en nyare pardörr efter äldre snitt. Disa 3 Hus B, Lilla Norregatan 2 Fasad mot Lilla Norregatan Fasad mot gård 12(20)

14 Även denna byggnad genomgick i början av 1960-talet, i likhet med Disa 3 A, en omfattande renovering och rekonstruktion under ledning av stadsarkitekt Rune Welin. Byggnaden är uppförd i korsvirkesteknik med två våningar och in mot gården finns en överkragning, timran är röd med rött tegel i facken. Byggnaden har sadeltak som är klätt med enkupigt rött taktegel av lera, vita fyrdelade fönster, de grönmålade dörrarna är paneldörrar med fiskbensmönster. Mot Norregatan finns en portgång som är försedd med en träport. Sockeln är klädd med plattor av grå kalksten. På gårdsfasaden finns en överkragning. Båda dessa byggnader, Disa 3 och del av Disa 4, betraktas som historiskt intressanta. Byggnaderna används som bostäder. Vy från Mattorget år 1917 Vy från Mattorget, 1950-talet Disa 4 Hus A, Stortorget 16, Latinskolan Latinskolan sedd från gården i norr Gavel mot öster Byggnaden är sannolikt uppförd kring sekelskiftet år 1500 och ligger i anslutning till det som en gång utgjorde S:ta Maria kyrkogård. Stilmässigt är byggnaden uppförd i sengotisk arkitektur och har ett omisskännligt samband med arkitekturen i 13(20)

15 Gråbrödraklostret. Som namnet antyder har byggnaden varit i bruk som skola, detta ända fram till år 1841, då en ny skolbyggnad, Lancasterskolan, togs i bruk. Byggnaden har därefter byggts om vid ett par tillfällen, som år 1892 av Peter Boisen och knappt hundra år senare av Rune Welin, Senaste användningsområdet har varit kontor. Byggnaden är förklarad som byggnadsminne B 445/68 i Riksantikvarieämbetets byggnadsregister, "enär den bevarar egenarten hos gången tids byggnadsskick och med hänsyn härtill är att anse såsom synnerligen märklig". Byggnaden ingår i EU-projektet "Den europeiska tegelgotikens väg". Andrén & Co Jernhandel från slutet av 1960-talet Latinskolan år 1884 Byggnaden är uppförd i rött storstenstegel, där förändringar och kompletteringar är lätt avläsbara genom bruket av nyare storstenstegel som vittnar om de förändringar som skett genom tiderna. Dessa förändringar gäller i synnerhet den södra långsidan, där det också finns stora partier av maskinslaget tegel från 1800-talets slut. Byggnaden har trappade gavelrösten som är försedda med blinderingar och nischer avfärgade i vitt. Den östra gaveln anses vara ursprunglig medan den västra är en rekonstruktion. I fasaden finns ett antal murankare varav de i fasad mot söder är dekorativt utformade. Taket är ett sadeltak klätt med munk- och nunnetegel på norra sidan och enkupigt taktegel på södra sidan. Grunden utgörs av större stenblock som ut mot Mattorget är spritputsade, med mindre slätputsade partier som dekoration. Här framträder i en del putsskador i sockeln, vilket tyder på att den innan den putsades har varit behandlad med någon form av tjärprodukt. Putsningen av grunden kan ha utförts i samband med den renovering som gjordes i slutet av 1800-talet. Under takfoten löper en rundbågsfris, vidare finns två lister med strömskift samt fyra spetsbågiga fönsternischer i vilka det finns monterat mindre fönster, spröjsade och med rundad överbåge. I övre delen av fasaden mot norr finns ytterligare fönsteröppningar, dessa med rundad stickbåge och fönster anpassade därefter. 14(20)

16 De fönster som finns i bottenvåningen i fasad mot söder är större och kan närmast liknas vi skyltfönster. Dessa fönster är i dåligt skick. Andra våningens fönster är så kallade flaggfönster. Interiört har senare tiders verksamhet också satt sin prägel men enligt uppgift är den ursprungliga takstolen bevarad i sin helhet. Kv Disa år 1948 Arkeologi Den medeltida stadskärnan är en fast fornlämning. Kulturlager med bebyggelselämningar kan väntas påträffas från medeltid samt och 1600-tal. Ingrepp i fornlämningen kräver tillstånd från länsstyrelsen. Stads- och landskapsbild Planområdet ingår i det välbevarade gatunätet och tomtmönstret i den medeltida stadskärnan. Service Planområdet ligger i Ystads centrum med ett varierat utbud av butiker och annan service. Det är nära till allmänna kommunikationer och skolor. 15(20)

17 PLANFÖRSLAG Bebyggelse Bostäder Kvarteret Disa utgörs av bebyggelse i 2-3 våningar, huvudsakligen bostäder men även butiks- och kontorslokaler. Detaljplanen reglerar befintliga förhållanden. I bottenvåningen på "Gussingska huset" i nordöstra delen av fastigheten Disa 1 finns en butikslokal och ovanpå denna bostäder. Byggnaden får beteckningen BC, bostäder och centrum. "Latinskolan" på fastigheten Disa 4 har ursprungligen använts som skola. Sedan skolverksamheten flyttade till Lancasterskolan i mitten av 1800-talet har byggnaden använts som bl.a. butik och kontor. Byggnaden, får beteckningen C, centrum, vilket möjliggör t.ex. kontor, butik eller café. Övrig bebyggelse används som bostäder och får beteckningen B. På gården i östra delen av Disa 1 ges möjlighet att bygga uthus och förråd med en högsta totalhöjd på 3 meter, inom tre mindre områden i anslutning till befintliga byggnader. I det nordöstra området finns balkonger, på baksidan av "Gussingska huset". En bestämmelse anger att balkonger får finnas i denna del. Riktlinjer för bevarande Befintlig bebyggelse förses med skyddsbestämmelser (q) med hänsyn till att byggnaderna har kulturhistoriskt värde (se beskrivning i avsnittet Kulturmiljö på sidan 7). Skyddsbestämmelserna reglerar fasad- och takmaterial, fönster, olika byggnadsdetaljer m.m. Underhåll ska ske med material och metoder som är ursprungliga eller traditionella för byggnaden. I Ystads byggnadsordning för stadskärnan finns för olika tidsepoker råd - "Att tänka på" för bebyggelsens olika delar. "Latinskolan" på Disa 4 är byggnadsminne. För byggnaden gäller följande skyddsföreskrifter enligt Riksantikvarieämbetets beslut : 1. Byggnaden må ej utan riksantikvariens samtycke rivas eller till sitt yttre ombygggas eller förändras. 2. Byggnaden må ej utan riksantikvariens samtycke till sitt inre ombyggas, förändras eller genomgripande repareras. 3. Byggnaden skall ägnas för dess bestånd erforderligt löpande underhåll. 16(20)

18 Latinskolan Torg i östra delen av kvarteret Disa Trafik Torg I östra delen av kvarteret Disa finns en öppen plats, som vetter mot Mariakyrkan. Platsen är i gällande detaljplan kvartersmark men uppfattas som allmän. Den föreslås därför bli allmän platsmark TORG i detaljplanen. Lovplikt Bygglov Lovplikten ändras för områden med skyddsbestämmelse, q (befintlig bebyggelse) så att bygglov även krävs för: omfärgning av fasad byte av fasadmaterial byte av takmaterial underhåll av exteriöra delar GENOMFÖRANDEFRÅGOR Huvudmannaskap för allmänna platser Ystads kommun ska vara huvudman för allmän plats inom planområdet. Tidplan Planförslaget ställs ut för samråd/granskning under oktober-november Planen beräknas antas i november Inlösen och ersättningar Ersättning som kompensation för skyddsbestämmelser En fastighetsägare har rätt till ersättning för eventuell skada när skyddsbestämmelser meddelas i en detaljplan, förutsatt att skadan medför att pågående markanvändning avsevärt försvåras. Dock ska inte förväntningsvärden beaktas, det vill säga värden som beror på att marknaden förväntar sig att markanvändningen ska förändras. Den 17(20)

19 som kan komma att drabbas av en skada till följd av bestämmelserna ska anmäla sitt anspråk på ersättning till kommunen. Rätten till ersättning kan annars gå förlorad. Allmän platsmark Kommunen får lösa in mark som enligt en detaljplan ska användas för allmän plats (plan- och bygglagen 6 kap.13 ). Kommunen är skyldig att förvärva den allmänna platsmarken om fastighetsägaren begär det (plan- och bygglagen 14 kap. 14 ). Ersättningen för marken bestäms enligt reglerna i expropriationslagen (1972:719) om ingen annan överenskommelse träffas. Genomförandetid Planen har en genomförandetid på 5 (fem) år, från det datum den vinner laga kraft. En detaljplan får inte ändras eller upphävas före genomförandetidens utgång, om någon fastighetsägare som berörs motsätter sig det, såvida inte ändringen eller upphävandet behövs på grund av nya förhållanden av stor allmän vikt som inte har kunnat förutses vid planläggningen eller om införande av bestämmelser om fastighetsindelning m.m. behövs. De rättigheter som har uppkommit genom detaljplanen hindrar inte att detaljplanen ändras eller upphävs efter genomförandetidens utgång. (4 kap PBL) Fastighetsbildning Den mark inom planområdet som är utlagd som TORG ska genom fastighetsreglering tillföras en av Ystads kommun ägd intilliggande fastighet. Berörda fastigheter är Disa 1 och 4. Avstyckning eller ändrad fastighetsindelning är möjlig. Gemensamhetsanläggningar Gemensamhetsanläggning ska bildas för det område väster om "Latinskolan" på Disa 4 där avfallskärl står uppställda. I gemensamhetsanläggnigen ska de delar av planområdet som har beteckningen B (bostäder) eller BC (bostäder och centrum) i detaljplanen ingå. Ansökan om fastighetsbildning m.m. Det ankommer på berörda fastighetsägare att hos Lantmäterimyndigheten ansöka om erforderlig fastighetsbildning eller inrättande av gemensamhetsanläggning. Förrättningskostnader ska betalas av den som begär eller ingår i förrättningen. Upphävande av tomtindelning Tomtindelningen för Disa 3 och 4, fastställd , samt Disa 1, av ålder bestående, upphävs. 18(20)

20 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING När en detaljplan upprättas ska kommunen göra en bedömning av behovet att göra en miljöbedömning. Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska en miljöbedömning av planen göras om genomförandet av planen kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Syftet med miljöbedömingen är att integrera miljöaspekter i planen eller programmet så att en hållbar utveckling främjas. Påverkan Området är ianspråktaget för bebyggelse. Detaljplanen reglerar befintliga förhållanden. Ingen ny bebyggelse föreslås. Behovsbedömning Ett genomförande av detaljplanen bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan och en miljöbedömning behöver därför inte göras. Behovsbedömningen grundas på följande: Planområdet omfattar endast ett mindre, lokalt område med befintlig bebyggelse. Riksintresset för Ystads medeltida stadskärna stärks genom bevarandebestämmelser och utökad lovplikt. Detaljplanen innebär ingen ändring av befintliga förhållanden och bedöms därför inte medföra någon ökning av trafikbuller och utsläpp. Genomförande av planen bedöms inte medföra att miljökvalitetsnormerna överskrids. 19(20)

21 KONSEKVENSER Ett genomförande av detaljplanen bedöms inte medföra någon betydande påverkan på omgivningen. Ingen ny bebyggelse föreslås. Planen reglerar befintliga förhållanden. Skyddsbestämmelser och utökad lovplikt stärker riksintresset för Ystads medeltida stadskärna. Den öppna platsen i kvarterets östra del upplevs och används idag som allmän plats, vilket bekräftas i detaljplanen genom att den blir allmän plats. Detaljplanen bedöms förenlig med riksintresset högexploaterad kust. Upphävande av tomtindelningen möjliggör avstyckning eller ändrad fastighetsindelning. MEDVERKANDE I planarbetet har från Stadsbyggnadsavdelningen planarkitekt Eva Nygren, stadsarkitekt Leila Ekman, karttekniker Ewa Engström och Elisabeth Hansson samt byggnadsantikvarie Inger Torstensdotter Åhlin medverkat. Stadsbyggnadsavdelningen Leila Ekman Leila Ekman stadsarkitekt Eva Nygren Eva Nygren planarkitekt 20(20)

DISA 1 A från O. DISA 1 A från S. K = 1, M = 1. Även historiskt värdefull. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): DISA 1 A från S GAVEL

DISA 1 A från O. DISA 1 A från S. K = 1, M = 1. Även historiskt värdefull. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): DISA 1 A från S GAVEL fastighet: DISA 1, hus A. adress: Stortorget 1. ålder: 1700-tal. Ombyggt 1891, 1929, 1934, 1961, 1987. arkitekt / byggm: Peter Boisen (1891), Karl Eriksson (1934), Rune Welin (1961), Ulf Söderman (1987).

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

JOHAN 15 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. JOHAN 15 från S PORT. JOHAN 15 från S FRONTESPIS.

JOHAN 15 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. JOHAN 15 från S PORT. JOHAN 15 från S FRONTESPIS. fastighet: JOHAN 15. adress: Lilla Östergatan 31. ålder: 1907. Ombyggt 1933, 1938, 1969. arkitekt / byggm: Peter Boisen. Karl Eriksson (1933 och 1938), Ulf Söderman (1969). användning: Bostad antal våningar:

Läs mer

K = 4, M = 2. Förvanskad av de stora skyltfönstren.

K = 4, M = 2. Förvanskad av de stora skyltfönstren. fastighet: KNUT 4, hus A. adress: Stora Östergatan 15. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1911, 1972. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1911). användning: Affär. Gråmålad puts. Gul puts. Stora skyltfönster med svart

Läs mer

K = 1, M = 2. Ett välbevarat hus, som har kvar sin ursprungliga karaktär av skola.

K = 1, M = 2. Ett välbevarat hus, som har kvar sin ursprungliga karaktär av skola. fastighet: MARIA 3, hus A. adress: Lilla Norregatan 22. ålder: Mitten av 1800-talet. Ombyggt 1928, 1968, 1975. arkitekt / byggm: P. Sterner (1975). användning: Bostad, byggt som skola. antal våningar:

Läs mer

K = 3, M = 2. Modernt bostadshus, väl anpassat till omgivningen.

K = 3, M = 2. Modernt bostadshus, väl anpassat till omgivningen. fastighet: CHRISTINA 2, hus A. adress: Stora Norregatan 8. ålder: antal våningar: 2, mot gård 3. Grå puts. Ljusgul och vit puts, vit träpanel. Vita hela fönster, åt gatan med en spröjs. Vita lamelldörrar.

Läs mer

1281K-P74. Detaljplan för Muffen 1 i Lund, Lunds kommun (Rörläggarevägen 4) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 27/2012a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P74. Detaljplan för Muffen 1 i Lund, Lunds kommun (Rörläggarevägen 4) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 27/2012a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 27/2012a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Muffen 1 i Lund, Lunds kommun (Rörläggarevägen 4) Upprättad 2013-01-18 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

ERIK 1 från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 4, M = 4. ERIK 1 från NO

ERIK 1 från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 4, M = 4. ERIK 1 från NO fastighet: ERIK 1. adress: Harpegatan 23 - Stallgatan 18. ålder: 1700-1750. ( Enligt brandbrev från ca 1800, då var huset restaurerat.) Tillbyggt norrut 1914. arkitekt / byggm: ½, mansardvåning åt gård.

Läs mer

FREDRIK 1 A från SV K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): FREDRIK 1 A från S DÖRRPARTI

FREDRIK 1 A från SV K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): FREDRIK 1 A från S DÖRRPARTI fastighet: FREDRIK 1, hus A. adress: Stora Östergatan 37. Enl. uppgift 1803. Ombyggt 1918, 1930, 1961. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1918, 1930), Kaj Krüger (1961). användning: Affär och bostäder.

Läs mer

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:400 med planbestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

K = 2, M = 2. Välbevarat hyreshus från tidigt 1900-tal, men den påbyggda tredje våningen mot gården är mindre lyckad.

K = 2, M = 2. Välbevarat hyreshus från tidigt 1900-tal, men den påbyggda tredje våningen mot gården är mindre lyckad. fastighet: TRÄGÅRDH SÖDRA 1, hus A. adress: Österleden 53. ålder: Ombyggt 1924, 1967, 1983. Henrik Nilsson (1924), Rune Welin (1967), Nilsson & Persson (1983). användning: Bostäder. antal våningar: 2,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(11) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är upphäva gällande tomtindelning för fastigheterna

Läs mer

fastighet: SIGRID 1. adress: Teatergränd 14.

fastighet: SIGRID 1. adress: Teatergränd 14. fastighet: SIGRID 1. adress: Teatergränd 14. ålder: 1800-tal. Gråmålad cementputs. Ljusgrön cementputs. Utvinklat sadeltak, 1-kupigt gulrött tegel. Gröna 2-lufts fönster. Grön spegeldörr med fönster av

Läs mer

1281K-P68. Detaljplan för Döbeln 1-3 i Lund, Lunds kommun (Skomakaregatan) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 23/2011a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P68. Detaljplan för Döbeln 1-3 i Lund, Lunds kommun (Skomakaregatan) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 23/2011a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING PÄ 23/2011a Detaljplan för Döbeln 1-3 i Lund, Lunds kommun (Skomakaregatan) Upprättad 2012-11-09 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser och illustration PLANBESKRIVNING 1 (13) Detaljplan

Läs mer

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Handläggare: Emil Hjalmarsson, tfn 0322-616367 Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Foto med bredd:höjd-förhållande1 Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3 Planbeskrivning 2015-12-14 1 1.

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT Diarienummer Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING SAMRÅD 2013-09-19 T.O.M. 2013-10-10 Enkelt planförfarande Planområde ÖP SAMRÅD

Läs mer

ESTER 1 A från S K = 1, M = 1. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): ESTER 1 A från V DÖRR

ESTER 1 A från S K = 1, M = 1. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): ESTER 1 A från V DÖRR fastighet: ESTER 1, hus A. adress: Lilla Strandgatan 3. ålder: Ombyggt 1979-80. arkitekt / byggm: användning: Bostad. antal våningar: 1 Fogstruken grå natursten. Korsvirke med svart timra och rött tegel

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2013-10-31 DNR: 13BMN72 HANDLÄGGARE: THOBIAS NILSSON Planbeskrivning Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

PLANBESKRIVNING 2014-04-29 Dnr: 2013/865 Antagandehandling

PLANBESKRIVNING 2014-04-29 Dnr: 2013/865 Antagandehandling Antagen av: SAMBN 2014-05-21, 65 Laga Kraft: 2014-06-12 Genomförandetiden slutar: 2019-06-12 SAMBN arkiv nr: 301 Detaljplan för Qvirites 5 och 6 inom stadsdelen Gamla Staden i Ystad Ystads kommun, Skåne

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(14) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är att anpassa redan planlagd kvartersmark för fjärrvärmeverk

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Två kupor mot söder med sadeltak av plåt och dekorativ knopp, klädda med brun plåt. K = 4, M = 3. Små nätta kupor, men fasaden i övrigt är förvanskad.

Två kupor mot söder med sadeltak av plåt och dekorativ knopp, klädda med brun plåt. K = 4, M = 3. Små nätta kupor, men fasaden i övrigt är förvanskad. fastighet: THOR 4. adress: Böckaregatan 7. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1895, 1908, 1910, 1923, 1956. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1923), Sven-Göran Johansson (1956). användning: Troligen förråd, kontor.

Läs mer

Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås. Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad.

Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås. Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad. Dp 1801 Illustration Anders Holmberg Arkitekter Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

MARK SANDEN 1 m.fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2008-04-21. 2007-02-12 reviderat 2007-10-10

MARK SANDEN 1 m.fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2008-04-21. 2007-02-12 reviderat 2007-10-10 Diarienummer PBN 2007/0044, 214 Detaljplan för MARK SANDEN 1 m.fl. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län 2007-02-12 reviderat 2007-10-10 LAGA KRAFT 2008-04-21 1 (5) Antagna planhandlingar: Plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Ängelholm 3:37, Repslagarbanan, Kronotorp, Ängelholms stad, Ängelholms kommun, Skåne län

Detaljplan för del av fastigheten Ängelholm 3:37, Repslagarbanan, Kronotorp, Ängelholms stad, Ängelholms kommun, Skåne län Diarienummer Detaljplan för del av fastigheten Ängelholm 3:37, Repslagarbanan, Kronotorp, Ängelholms stad, Ängelholms kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING SAMRÅD 2012-11-01-2012-11-22 Kyrkogården vid Heliga

Läs mer

Antagandehandling juni 2001

Antagandehandling juni 2001 Antagandehandling juni 2001 HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2001-06-20 av byggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för kv. Hans

Detaljplan för kv. Hans Ronneby kommun, Blekinge län Orienteringskarta PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av följande handlingar daterade 2013-03-15: Plankarta i skala 1:500 Plan- och genomförandebeskrivning Miljöbedömning

Läs mer

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10)

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10) 1(10) Datum: Diarienummer: 2015-01-23 2014/244 Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2014-01-23 Antagits av KF: Vunnit laga kraft: 2(10)

Läs mer

DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1

DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1 SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1 Filipstads kommun, Värmlands län Upprättad av WSP Samhällsbyggnad, 2012-03-05 Beställare: Filipstads kommun Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Karlstad

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för kvarteret Humlan, Laholms stad och kommun Emma Johansson och Britt-Marie Lennartsson 1 OMSLAGSBILD Del av kvarteret Humlan från Humlegången

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 2013-02-13 PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA Plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Humlan Laholms centralort Laholms kommun

Detaljplan för del av kvarteret Humlan Laholms centralort Laholms kommun Detaljplan för del av kvarteret Humlan Laholms centralort Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG 2 PLANDATA 2 Lägesbestämning Areal Markägoförhållanden

Läs mer

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3 Detaljplan för SMEDEN 13 Falköpings tätort (SAMRÅDSHANDLING) Riktlinjer för hägnad - Plank, mur, staket, spaljé & pergola 0 INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2 3. FÖRENLIGT MED

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Restaurang vid Granängsvägen

Restaurang vid Granängsvägen LAGA KRAFTHANDLING April 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Svensson, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Restaurang vid Granängsvägen Del av Bollmora 1:94 inom Tyresö

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-11-03 DNR: 14BMN24 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun,

Läs mer

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun 1 Detaljplan för Byalaget 27 Samråd- och granskningshandling Dnr Ädh Dnr ByggR TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅD- OCH GRANSKNINGSHANDLING Samråd/granskning

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Detaljplan för Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm i Stockholm Dp 2010-15100-54 HANDLINGAR Planen består av

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Sagobyn och Kv. Laxen

Sagobyn och Kv. Laxen 1 tillhörande ändring av detaljplan för Sagobyn och Kv. Laxen SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-241 2 Planbeskrivning Inledning Handlingar En planbeskrivning skall underlätta förståelsen för planförslagets

Läs mer

Detaljplan för DEL AV KV SIPPAN OCH DEL AV KV VALLMON, Vänersborgs kommun. Upprättad i januari 2003 PLANBESKRIVNING

Detaljplan för DEL AV KV SIPPAN OCH DEL AV KV VALLMON, Vänersborgs kommun. Upprättad i januari 2003 PLANBESKRIVNING Detaljplan för DEL AV KV SIPPAN OCH DEL AV KV VALLMON, Vänersborgs kommun Upprättad i januari 2003 PLANBESKRIVNING Handlingar - plankarta, skala 1:400, med planbestämmelser - planbeskrivning - genomförandebeskrivning

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2012-02-15 Antagandehandling Dnr: 09BMN1037 Handläggare: Thobias Nilsson Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan Detaljplan för skola Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD

Läs mer

Hedemora gamla stadskärna

Hedemora gamla stadskärna Upphävande av detaljplaner i Hedemora gamla stadskärna i Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING 1 BESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser PLANPROCESS För att kunna anta

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs.

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs. DETALJPLAN FÖR KV. LOMMEN Arvidsjaurs kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration,. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G Dnr TPN 2014/61 A N T A G A N D E H A N D L I N G Enkelt planförfarande Detaljplan för del av SÖDRA ALLÉN i Hallsberg Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2014-04-02 2 (15) Dnr TPN 2014/61 Innehåll

Läs mer

Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning

Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning Upprättad 2010-02-03 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg

Läs mer

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag 2 Inledning Varsamhet ska enligt Plan- och bygglagen (kap 8 17) tillämpas vid om- och tillbyggnader, men även vid

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen

HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för del av Väsby 12:102 m fl i Väsby, Höganäs kommun, Skåne län gamla skolan PLANOMRÅDE Hovgårdsgatan

Läs mer

K = 1(gata) 4(gård), M = 1. Gatufasaden är mycket elegant, gårdsfasaden tråkig.

K = 1(gata) 4(gård), M = 1. Gatufasaden är mycket elegant, gårdsfasaden tråkig. fastighet: FRIGGA 4, hus A. adress: Hamngatan 6. ålder: 1862. Ombyggt 1911, 1928, 1942, 1947. arkitekt / byggm: Ewe & Melin (1911), Karl Eriksson (1928), Frans Evers (1942), Thorsten Roos (1947). användning:

Läs mer

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 Antagen av KF 2008-12-19 Laga kraft 2009-01-15 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

K = 2, M = 1. Gediget 1910-talshus med många välbevarade detaljer.

K = 2, M = 1. Gediget 1910-talshus med många välbevarade detaljer. fastighet: GÖKEN 7, hus A (f.d. Göken 8). adress: Regementsgatan 19, Mariagatan 15. ålder: 1896 (S. delen), 1905 (N. delen). Ombyggt 1905, 1921, 1937, 1978. arkitekt / byggm: Peter Boisen. Henrik Nilsson

Läs mer

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Sven-Erik Kangas 016-710 29 52 Till Stadsbyggnadsnämnden SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och

Läs mer

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2016-04-26 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Brunnby-Bräcke 10:2, 26:2 m fl, i Strandbaden Höganäs kommun, Skåne län Krapperupsvägen Slettvägen Strandbadsskogen Dannevangsvägen HANDLINGAR

Läs mer

K =1, M =1. De två, tyvärr nödvändiga, brandtrapporna skämmer huset.

K =1, M =1. De två, tyvärr nödvändiga, brandtrapporna skämmer huset. fastighet: KEMNER 1, hus A. adress: Tobaksgatan 13. ålder: 1883. Ombyggt 1896, 1923, 1945, 1950, 1967. arkitekt / byggm: Karl Erikson (1923), Rune Welin (1945, 1950 och 1967). användning: Skola. antal

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN. Samhällsbyggnadsförvaltningen

BURLÖVS KOMMUN. Samhällsbyggnadsförvaltningen BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Orienteringsbild Ändring av detaljplan för detaljplan 209 för Åkarp 19:1 m.fl., Lervägen, i Åkarp, Burlövs kommun, Skåne län Enkelt planförfarande Tillägg till

Läs mer

Planbeskrivning. Södertull 13:8, kv Samariten (del av) Detaljplan för centrum och utbildningslokal Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Södertull 13:8, kv Samariten (del av) Detaljplan för centrum och utbildningslokal Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE ANTAGANDEHANDLING 2014-03-05, REV. 2014-05-05 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Södertull 13:8, kv Samariten (del av) Detaljplan för centrum och utbildningslokal Gävle kommun,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Gästgivaren 8. Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Gästgivaren 8. Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan Gästgivaren 8 Falköpings stad Stadsbyggnadsavdelningen Antagandehandling, 27 juni 2012 HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta i skala 1: 1 000 med tillhörande bestämmelser.

Läs mer

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet Planområdet HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Bilagor Fastighetsförteckning dat 07-02-22 Planen antagen Laga kraft Genomförandetiden utgår DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad.

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. antal våningar: 2 Gulvit slätputs. Bruna 2-luftsfönster. Port med utsnidade

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun 1(9) Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör Planbeskrivning med genomförandefrågor Plankarta Behovsbedömning

Läs mer

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 66/2010 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Bostäder och förskola på Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m.fl.

Bostäder och förskola på Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m.fl. Samrådshandling 2013-04-19 Rev: Dnr: 0072/06 Plannummer: Mark och Exploateringsenheten Andreas Wingfors Telefon: 0303-73 26 65 Mail: andreas.wingfors@stenungsund.se DETALJPLAN för Bostäder och förskola

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer

Ändring av detaljplan för Ryttarhagen K3 Södra delen av Ryttarhagsområdet. Planhandlingar. Diarienummer: BRN 2013:284. www.mjolby.

Ändring av detaljplan för Ryttarhagen K3 Södra delen av Ryttarhagsområdet. Planhandlingar. Diarienummer: BRN 2013:284. www.mjolby. www.mjolby.se/planer Ändring av detaljplan för Ryttarhagen K3 Södra delen av Ryttarhagsområdet Planhandlingar Diarienummer: BRN 2013:284 SAMRÅDSHANDLING Upprättad av Byggnadskontoret i september 2015 Tillägg

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för del av Grundström 1 inom stadsdelen Bellevue i Ystads tätort Ystads kommun, Skåne län

SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för del av Grundström 1 inom stadsdelen Bellevue i Ystads tätort Ystads kommun, Skåne län Antagen av: Kf 2013-02-21, 19 Laga Kraft: 2014-03-28 Genomförandetiden slutar: 2019-03-28 SAMBN arkiv nr: 299 Detaljplan för del av Grundström 1 inom stadsdelen Bellevue i Ystads tätort Ystads kommun,

Läs mer

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning VAXHOLMS STAD 2008-09-24 Detaljplan för Vega 10 och 11 Vaxholms stad, Stockholms län Dp 351 Planbeskrivning Handlingar - plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

Läs mer

Vidön, Prästängsvägen, Udden

Vidön, Prästängsvägen, Udden Vidön, Prästängsvägen, Udden Prästängsvägen, i folkmun även kallad Vidö-ra a (-raden) eller Brädgårds-ra a, ligger i direkt anknytning till Skoghallsbrukets område på Vidön och husen utmed vägen är ursprungligen

Läs mer

Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:345, Norrby

Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:345, Norrby 1 (8) Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:345, Norrby Enkelt planförfarande Planbeskrivning Till denna planbeskrivning hör följande handlingar: - plankarta (inkl illustrationskarta) Gudöbroleden Planområde

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2014-08-11 Dnr KS 0232/14 ljusdal.se PLANBESKRIVNING Planhandlingar

Läs mer

Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning. Dnr 2009-0338-403

Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning. Dnr 2009-0338-403 Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning Eksjö, 11 januari, 2011 Antagandehandling Dnr 2009-0338-403 1 Innehållsförteckning Planbeskrivning...3 BESLUT...3 HANDLINGAR...3

Läs mer

Detaljplan för Kolenekärr 12, 13 och 17, Borrby, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Kolenekärr 12, 13 och 17, Borrby, Simrishamns kommun, Skåne län SBN 2015/196 (tidigare KS 2012/281) Detaljplan för Kolenekärr 12, 13 och 17,, Skåne län Planområdet från Kärrgatan i nordöst. UPPRÄTTAD 2015 03 25 SAMRÅDSHANDLING (ENKELT PLANFÖRFARANDE) 272 80 Simrishamn

Läs mer

Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län

Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län Diarienummer BN 2005/0480 Detaljplan för Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2006-11-15, reviderad 2007-02-12 LAGA KRAFT 2007-03-22 1 (7)

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 325 Tillägg till detaljplan för Frigga och Freja, Lidköpings kommun SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 Tillägg till detaljplan för kvarteren Frigga och Freja, Lidköpings

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning 1(11) Planbeskrivning tillhörande tillägg till förslag till stadsplan och särskilda byggnadsbestämmelser för Oxelbergen (kv. Hjälmen, Draken, Majelden, Slånet, Vimpeln, Vallen och Åkern) med omgifningar

Läs mer

YSTAD 1 A från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. Förklarat som byggnadsminne 1993.

YSTAD 1 A från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. Förklarat som byggnadsminne 1993. fastighet: YSTAD 1, hus A. adress: Österleden 13. ålder: 1902. Ombyggt 1939, 1948, 1952, 1987. arkitekt / byggm: Peter Boisen. Rune Welin (1948, 1952). användning: Tingshus. antal våningar: 2½ Kvadersten,

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

MÅRTEN 1 från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 2. MÅRTEN 1 från NO

MÅRTEN 1 från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 2. MÅRTEN 1 från NO fastighet: MÅRTEN 1. adress: Stickgatan 11. ålder: 1888. Ombyggt 1905, 1938. arkitekt / byggm: Peter Boisen (1905), Åke Persson (1938). antal våningar: 1½, mansard åt gata. Svart målad puts. Gul puts.

Läs mer

ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04

ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04 2011-05-11 Dnr KS11/60:1 214 Tillägg till detaljplan för Kylaren 5, Colorama Arvika kommun, Värmlands län ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04 Tillägg till detaljplan för Kylaren 5, Colorama Planbeskrivning

Läs mer