Afrikas tak Etiopien

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Afrikas tak Etiopien"

Transkript

1 Afrikas tak Etiopien Praktiska tips Klimat Under vår resa kommer vi uppleva olika höjdskillnader och med det kommer även temperaturskillnader. Svalast blir det under vistelsen i Simienbergen med medeltemperaturen på 16 grader, varmast i Harar. Addis Abeba har ett milt klimat året runt, temperaturen ligger mellan C och är svalare under regnperioden, C. Stora delar av Etiopien ligger på en högplatå mellan m ö h. Detta gör klimatet tempererat, med varma soliga dagar och svalare nätter. I låglandet är temperaturen varmare, men nätterna kan fortfarande vara svala. Regnperioden infaller vid två tillfällen; den kortare regnperioden, kommer till höglandet i allmänhet mellan februari och april. Den långa och kraftigare regnperioden kommer under juni september, då det regnar i större delar av landet. Östra Etiopien är extremt sårbar för torka. Danakilsänkan ofta kallad för "den hetaste platsen på jorden" är varmt året runt, med temperaturer som ofta stiger över 50 C. I bergsområden, å andra sidan, inklusive Simien och Bale kan temperaturen sjunka till nära frysgarder på nätterna (i synnerhet på höga höjder). Lager på lager principen rekommenderas i klädvalet för de som ger ut sig på vandringsstigar. Trots generellt måttliga temperaturer, är det viktigt att komma ihåg att Etiopien ligger nära ekvatorn, vilket gör att solen är mycket stark. Det rekommenderas att använda hög solskyddsfaktor och bära hatt.

2 Tidskillnad Etiopien ligger en time (+1) före svensk tid. Sommartid tillämpas inte i Etiopien vilket innebär att under vår resa ligger Etiopien 2 timmar före svensk tid. Den etiopiska kalendern är baserad på den julianska kalendern och är ca 7 år efter den gregorianska (som används i större delen av världen). Kalendern består av 13 månader - 12 månader om 30 dagar och en 13: e månad med fem dagar (6 dagar i skottår). Pass och visum 30-dagars turistvisum erhålls vid ankomst till Addis Abeba. Kostnaden ör USD 50 och betalas på plats. Avgiften ingår inte i resans pris. Passet ska vara gilltigt i minst 6 månader. Valuta, växling och pengar Den etiopiska valutan heter birr. Den finns i följande valörer 1, 5, 10, 50 och 100 birr. Mynt finns i 5, 10, 25 och 50 cent, eller santim, och även 1 birr. Vi rekommenderar en reskassa i US-dollar eller Euro. Du kan växla på bank- och växlingskontor. 100-dollars sedlar ger bättre växlingskurs. När du växlar pengar på t ex Forex be om nya dollarsedlar, från 2000 eller senare. Det finns banker i ankomsthallen vid bagageutlämningen på Addis Abebas internationella flygplats. Alla banker bör ha samma växelkurs, eller också är skillnaden obetydlig. Bankomater finns i Addis Abeba (de tar Visa och Mastercard) och på ett par platser utanför huvudstaden. Det rekommenderas dock inte att förlita sig på uttagsautomater utanför Addis Abeba, eftersom de ofta kan vara trasiga eller saknar pengar. Det går att ta ut pengar cash-advance på ditt Visa kort på Dashen Bank i hela landet, medan Mastercard-användare kan ta ett förskott på United Bank i Hilton i Addis Abeba. Få hotell eller affärer accepterar kreditkort, och när de gör det tar de ofta en extra serviceavgift. Kom ihåg att hålla dina kvitton för bankomatuttag och/ eller valutaväxlingar, om du tror att du kan behöva växla tillbaka dina birr till utländsk valuta när du lämnar Etiopien. USD 1 = ca ETB (birr) 29 Kostnadsläget i Etiopien är lågt. Idag rankas Addis Abeba som en av världens billigaste huvudstäder för utländska besökare. En enklare måltid kostar runt 30 kr, medan trerätters middag på en mellanklass restaurang kostar ca 70 kr. Kaffe eller cappuccino, en flaska vatten kostar 3-4 kr, lokal öl kring 7-8 kr. Dricks Världens Resor står för dricks till guider, hotellpersonal och chaufförer. På restaurangen och övriga serveringar ofta ingår serviceavgift på 10 procent. Det är tyvärr oklart om pengarna verkligen går till personalen och att ge några birr som uppskattning för bra service är bra. Att ge tips är ditt eget beslut och är inte obligatoriskt och bör betraktas som en bonus. I Lalibela förväntar sig präster en sorts donation på kyrkor som vi besöker, detta står Världens Resor for.

3 El och strömstyrka Etiopien använder växelström på 220V; eluttagen är platta europeiska, pluggar med två smala stift. L (Italien) Det förekommer olika varianter och en adapter kan rekommenderas. Telefoni och internet Ethio Telecom är den enda leverantören av telefon-, mobil och internettjänster. Anslutningen ibland är långsam eller bryts. Internetkaféer finns och även wi-fi anslutningar på de flesta hotell där vi bor, men anslutningen kan vara långsam. Du kan köpa ett lokalt SIM-kort under din vistelse, men det är viktigt att notera att internationella samtal med det etiopiska SIM-kortet är ganska dyra. Observera att mobiltjänster ofta inte är tillgängliga på landsbygden. Etiopiens post är tillförlitlig, även den kan vara långsam. Postkontoren har öppet måndag - fredag 8:30 till 17:00 eller 18:00, men vissa luckor kan stängas tidigare. EMS (Expedited Mail Service) är i allmänhet snabbare och mer tillförlitlig, men dyrare; UPS, DHL och FedEx finns också. Transport Vi färdas med egen buss mellan de olika platserna. Vägunderlaget i Etiopien i synnerhet på höglandet är ibland dålig. Vi har några långa transportdagar, transportsträckorna Debark till Axum, och Axum till Lalibela går genom bergen, vägen har uppgraderats under åren, men var beredd på jobbiga etapper. Det som är positivt är att ni bjuds på några av världens est fantastiska naturscenertier. Stadsmiljöer i Etiopien är sällan promenadvänliga men vi lägger vår fokus på Harar, Addis Abeba och Bahir Dar som har intressanta promenadstråk och miljöer. Vi kommer även flyga en del inrikes. Allt inrikesflyg drivs av Ethiopian Airlines. Frivikt på incheckat bagage är 20 kg. Handbagaget får inte överstiga 7 kg, handväskor, plånböcker, bärbara datorer ej inräcknade. Särskilda arrangemang kan göras för fotoutrustning. Reglerna för vätskor är samma som för utrikesflyg Boende Hotellstandarden kan variera mycket i Etiopien och man hittar allt från väldigt spartanska och enkla anläggningar till 5-stjärniga lyxhotell i Addis Abeba. Kvalitén på bekvämligheter kan i sin tur variera. På vår resa bor vi på centraltbelägna turisthotell av bra standard. Dusch och toalett finns alltid på rummet. I Adama (Sodere Resort) och vid Langanosjön bor vi på bekväma lodge, med faciliteter på rummet. En viktig detalj att komma ihåg: utanför Addis Abeba ofta saknar hotellen hiss. Resan är inte speciellt fysiskt ansträngande, men i Simienantionalparken gör vi två dagsvandringar. De genomförs i lagom takt och du kan när som helst avbryta vandringen och

4 återvända till bussen som på eftermiddag tar dig tillbaka till hotellet. Risken för malaria är liten på denna resa, och det finns myggnät på hotellrum på de orter där det finns risk för myggbett. Säkerhet Etiopien är fortfarande ett mycket säkert land att resa i. Det finns dock några grundläggande försiktighetsåtgärder att överväga; se upp för ficktjuvar, speciellt på marknader, buss stationer och där finns större folkmassor. Det är klokt att inte bära öppet dyra elektronikartiklar, telefoner och kameror i synnerhet kring Mercato och Piazzan i Addis Abeba. Förvara pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Försäkringar Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme. Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda, se bifogad information. Kontakta oss om du har frågor eller vill köpa en försäkring så hjälper vi till. Grundpris är 171 kr plus kr/dag. Prisexempel för heltäckande kompletterande reseförsäkring 15 dagar som inkluderar både egendomsskydd (bagage du har med dig på resan eller inhandlar) samt semestergaranti (ekonomisk ersättning för förlorade semesterdagar) 795 kr (egendomsskydd 159 kr och semestergaranti 398 kr går att välja bort). Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International ( ) när du är ute på resa. Vaccination och hälsa Tag kontakt med en läkare i god tid före avresa - det är han/hon som har ansvaret för vaccinationer. Omständigheterna kan förändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du skall ta. Flera sjukdomar är synnerligen ovanliga, för andra ger en vaccination ett mindre gott skydd. En läkare arbetar ofta efter principen att minimera risken, men du måste väga in sannolikheten att drabbas, obehaget, ev. biverkningar och även kostnaden. Om du inte har skydd mot gulsot, så är det nog ett måste. Havrix ger skydd mot Hepatit A, medan Twinrix skyddar mot både Hepatit A och B.

5 Malaria förekommer i Etiopien men inte i Addis Abeba och inte heller på de flesta platser i norra höglandet med undantag för Bahir Dar. I söderliggande områden bör dock lämpliga försiktighetsåtgärder vidtas. Det enda garanterade sättet att inte få malaria är att undvika myggbett. Det gör man genom att sova under myggnät (finns på hotell där malaria förekommer), använda myggmedel och bära långbyxor och långärmade skjortor. Rådgör med läkaren före avresa. Malariaprofylax - Malarone, doxycyklin och meflokin är effektiva medel mot malaria i Etiopien. Vatten ska alltid kokas eller behandlas innan det dricks. Alternativet är buteljerat vatten som alltid är tillgängligt. Se till att maten är ordentligt varm och undvik råa grönsaker om du inte är säker att de sköljts med rent vatten. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att aldrig dricka annat än kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta grönsaker. Sjukhus varierar mycket i kvalitet i hela landet och privata sjukhus eller kliniker är i allmänhet att föredra. I Addis Abeba, rekommenderade sjukhus är: St Gabriels sjukhus, Bethzatha sjukhus och Myunsung Christian Hospital (Korean Hospital). Följande vaccinationer rekommenderas: Polio - Femte sprutan anses ge livslångt skydd. Stelkramp och difteri - Ger bra skydd i tio år. Vaccin mot hepatit A - Skyddar mot gulsot (Hepatit A). Två sprutor. 1:a sprutan tas senast två veckor före avresa och ger skydd i ca ett år. 2:a sprutan tas ca 6-12 månader senare och beräknas ge skydd i ca 20 år. Ersätter Gammaglobulin. Malaria risken anses medelhög och ffa i södra Etiopien. Hör med läkare om detta. Kolera Ducoral skyddar även mot turistdiarré. Tyfoid Tyfoidvaccin rekommenderades aldrig tidigare, men görs numer. Gula febern - vaccination mot krävs inte längre förutom om/när du reser från länder där gula febern förekommer. Förslag till ryggsäcksapotek Första förband Desinfektionsmedel Alvedon eller annan smärtstillande Compeed el. leukoplast mot skavsår Öronproppar Imodium/Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt) Plåster Näsdroppar Solskyddskräm Cerat för läpparna (luften är torrare än hemma) Mat & Dryck Injera är stapelvaran i varje etiopisk måltid; det är bröd gjort på endemiskt sädesslag teff. Brödet gräddas som en pannkaka och har en svampig kosnistens. Injera serveras på en stor fat

6 tillsammans med huvudrätterna i form av olika röror oh grytor. Små bitar av injera används för att plocka upp maten. Injera har något syrlig smak och är glutenfri. Maten är kryddig och grytorna görs av nöttkött, lamm eller kyckling, men det finns en del vegetariska rätter med grönsaker och linser. Internationella restauranger finns ff i Addis Abeba, man hittar färre restauranger av internationell karaktär utanför huvudstaden. Däremot serverar de flesta restauranger vanliga europeiska rätter som t ex pasta, pizza eller hamburgare. Vi rekommenderar att dricka enbart buteljerat vatten för att undvika magbesvär. Det finns ett brett sortiment av läskdrycker och färska fruktjuicer. Kaffeälskare kommer att glädjas åt det etiopiska kaffet som är bland det bästa i världen. Det finns beläg för att tro att kaffet upptäcktes i Etiopien; berättelsen om en getherde som märkte att hans getter blev extra livliga efter att ha ätit röda bär av en buske är allmäntkänd. Oavsett om det är sant eller inte är kaffekulturen djuprotad i det etiopiska sammhället och spelar stor roll i alla möjliga sociala sammanhang. Den unika "kaffeceremoni" arrangeras vid olika sammankomster, vid familjträff, ofta även på restauranger och kaffeserveringar. Kaffeceremonin börjar med att man rostar de gröna kaffebönorna, som sedan mals och kokas i en traditionell etiopisk kaffekanna. Tre rundor kaffe serveras i små koppar medan man forsätter bränna rökelse under hela ceremonin. Kaffe serveras med socker och om du vil ha det utam måste du säga i förväg (utan socker = yaleh sukwar). Det finns flera sorter av lokal etiopisk öl och lokaltillverkade alkoholhaltiga drycker som t ex tej honungsvin, eller areki sprit gjord av majs. Det finns några lokalproducerade röda och vita viner. Språk Av ett stort antal folkgrupper som finns i Etiopien beräknas oromofolket vara störst, medan amharerna och de närbesläktade tigreanerna har historiskt varit statsbärande folk. Amhariska (amarinja) är nära släkt till det gamla semitiska språket ge ez som talades i det forna kungariket Aksum. Amhariska har eget skriftspråk som har väldigt gamla rötter och i sin nuvarande tappning härstammar från 300-talet. Oromo talar ett kushitiskt språk. Tidigare dominerade amarinja all förvaltning i landet men delstaterna har numera rätt att välja eget språk och även undervisning och medier på andra språk vinner mark. Fotografering Fotograferar du med digitalkamera, så rekommenderar vi att ta du tar med dig minneskort hemifrån. Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först. Ofta ber folk om någon sorts avgift (1-5 etiopiska birr) för att att bli fotograferade. I så fall ska du alltid förhandla priset innan du tar ett foto eller avstå från fotogrfering under sådana villkor.

7 Sociala och kulturella normer Etiopiska kulturen är unik och det finns vissa saker som är bra att veta. Merparten av etiopier är kristortodoxa eller msulimer, men oavsett religion lever de flesta på landsbygden och i sin världsåskådning och värderingar är ganska konservativa. Att dricka alkoholhaltiga drycker är allmänt accepterad men det är alltid rekommenderat att dricka måttfullt. Droger är olagliga. Chat som också kallas för qat, är ett milt stimulerande blad som tuggas, det är likt cocabladet i Sydamerika, eller betelblad i Asien. Chat ofta används i sociala sammanhang men man ser männsikor använda bladet även till vardags, medan de utför sitt jobb. Chat är lagligt i Etiopien, men bör inte föras ut från landet eftersom den inte är tillåten i många västerländska länder. Etiopier i allmänhet är mycket mer påklädda än västerlänningar. Linnen, något kortare kjolar och shorts är accepterade men du ska alltid täcka axlarna vid kyrkobesök. Att offentligt visa ömhet är mycket ovanligt i Etiopien. Man bör indvika att kyssas eller på annat sätt visa intimitet offentligt. Homosexualitet är olaglig i Etiopien Korrekt omhändertagande av sopor är fortfarande ovanligt i Etiopien och man ofta ser lokalbefolkningen kasta skräp på marken. Vi hoppas att du kommer föregå med gott exempel och respektera miljön i Etiopien genom att hålla fast vid dina sophanteringsrutiner hemifrån. Tiggeri Trots sin kulturella rikedom, förblir Etiopien ett av de fattigaste länderna i världen. Betydande del av befolkningen lever i fattigdom. Detta har lett till ett stort antal tiggare, särskilt i Addis Abeba. Att ge pengar till tiggare sällan inför någon större förändring i deras situation, och därför rekommenderar vi att du istället stödjer en lokal organisation som är engagerad socialt och har ett lämpligt kontaktnätverk. Offentliga toaletter Medan de flesta hotell erbjuder bra faciliteter med dusch och toalett i västerländsk stil, är det viktigt att veta att offentliga toaletter kan vara en helt annan hsitoria. Hål i marken kan ibland vara det enda alternativet och det är bra att ha egen toapapper eller servetter med. För ett mer hållbart resande Vi reser i mindre grupper och våra resor har få avgångar. Positivt då vi kommer närmare den lokala kulturen samtidigt som det värnar om resurser i de områden vi besöker. Vi klimatkompenserar genom South Pole Group. Vi investerar 50 kr/resenär i alternativa spisar som reducerar koldioxidutsläpp och bidrar till bättre hälsa hos användarna. Vi stödjer Svalorna Latinamerikas med 50 kr/resenär. Arbetar för mänskliga rättigheter med fokus på deltagande demokrati. Vi väljer att resa med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt.

8 Vi väljer i första hand lokalt ägda hotell. Vi ställer krav på våra leverantörer kring arbetsvillkor för anställda. Det här kan vi alla tänka på under resans gång: Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar något, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på: Köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne samt stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet. Använda kollektivtrafik istället för taxi på dagar med fria aktiviteter. Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen. Bagage Vi flyger med Ethiopian Airlines på de långa internationella sträckorna. Bagagevikten är maximerad till 23 kg per person plus handbagage om 7 kg per person. Handbagagets mått får inte överskrida 115 cm i total summa av alla mått. Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget, som dina mediciner och kamerautrustning. Vid en eventuell försening av bagaget skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan. Packning och utrustningslista Vi kommer inte att behöva bära på bagage några längre sträckor under denna resa. Det är dock alltid skönt att begränsa packningen så mycket det går. Det kommer att finnas tvättmöjligheter, välj de ställen där vi stannar minst två nätter. Ni väljer om ni vill resa med resväska, bag eller ryggsäck. En dagsryggsäck är däremot mycket bra att ha med sig. Vi rekommendrar kläder för varma dagar och svala nätter. Ärmlösa och kortärmade toppar är acceptabla (även om man bör täcka axlarna vid kyrkebesök). Ta med lätt jacka och långbyxor (kan även fungera som myggskydd). Rejäla promenadskor är viktiga; även i städer kan marken/asfalten vara ojämn. Bas hygienartiklar finns att köpa i Etiopien (tvål, schampo, tandkräm, deodorant etc.) medan myggmedel, solskyddskräm med hög solfaktor, rengöringsvätska för kontaktlinser kan vara svåra att få tag på. Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista. Kläder - Vandringskängor/bra räfflade gymnastikskor. - byxor att vandra i och tröja/ träningsoverall.

9 - Tjockare / varmare tröja och/eller jacka för kalla kvällar / höga höjder - Regnjacka eller regnponcho - Hatt/kep - Skydd mot stark sol - Tunnare byxor. - Shorts, lite längre modell (etiopierna är oftast påklädda och vill du bli mött med respekt är det bra att inte vara för avklädd) - T-shirts, underkläder - Strumpor - Sandaler eller andra lättare skor. Det behövs ett ombyte. Övrigt - Ryggsäck för dagspackningen. Ta hellre en större som sitter skönt. - Väska, ryggsäck eller stor bag - Pass - Kamera, film, minneskort och extra batterier eller laddare - Ficklampa, elelr pannlampa samt batterier (strömavbrott kan förekomma) - Solglasögon - Kikare - Penningbälte - Fickkniv Litteraturlista Här kommer ett urval av böcker om området. Det är dessvärre svårt att hitta litteratur på svenska, men det finns masor av intressant läsning på engelska. Faktaböcker I Back(o)spegeln av Paul Persson, EFS 2009 Boken handlar om en plats i västra Etiopien som ligger 25 mil från huvudstaden och heter Backo. Författaren växte upp där och beskriver en spännande tid i den svenska missionshistorien, som sammanfaller med uppvaknande av u-landsengagemang i Sverige på 1960-talet. Den beskriver svensk bistånd till Etiopien speciellt under 60-talet. På denna plats var nämligen både SIDA och CUF (Centerns Ungdomsförbund) engagerade i ett nära samarbete med missionen. Kejsaren/ En envåldshärskares fall av Ryszard Kapuscinski (1985). Kapuścińskis skildring av sista dagar av kejsaren Haile Selassie är en av hans klassiska reportageböcker. Under många år var jhan den polska nyhetsbyrån PAP:s enda korrespondent i Afrika. Äventyraren vid världens ände av Oscar Hemer Atlantis bokförlag, 2003 Boken handlar om den etiopiska staden Harar, spm besöks av tre resenärer; upptäcktsresanden Richard Burton, poeten och sedermera handelsmannen Arthur Rimbaud och vagabonden samt författaren Wilfred Thesiger. Ända fram till 1800-talets var Harar en muslimsk bastion in i

10 vilken inga otrogna kristna eller européer släpptes. Resenärerna ifråga är tre äventyrare som vid olika tider, under olika omständigheter och i olika skepnader trotsat detta påbud och tagit sig in i staden. 438 dagar/ Berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar av Johan Persson och Martin Schibbye, Förlag Offside /Filter, 2013 Det svarta blodet/ Kampen om oljan av Kerstin Lundell, Ordfront 2013 Författaren fortsätter sitt borrande i oljebranschen och dess skuggsidor. Förutom Lundin Oil granskas andra bolag: ett svensk, samt australiensiska, kanadensiska och norska bolag. Okänt Etiopien/Resor och äventyr på Afrikas tak av John Eriksson, Natur & Kultur 1966 Mesqelblommans land av Allan Sandström, EFS-förlaget, En bok om svältens och hoppets Etiopien. Ethiopia/the Bradt travel guide Philip Briggs & Kim Wildman The Danakil Diary: Journeys through Abyssinia av Wilfred Thesiger Innehåller dagböcker, som Thesiger skrev när han var bjuden till Haille Selassie kröning; samt då han under åren 1933 till 1935, utforskade Awashdalen och mötte Afarfolket. Det var en extraordinär resa och han själv en mycket anmärkningsvärd person. Surrender or Starve: Travels in Ethiopia, Sudan, Somalia, and Eritrea av Robert Kaplan En mycket intressant bok som innehåller analys av hungersvälten I Afrikas horn och USAs aktuella politik I regionen. Notes from the Hyena's Belly: An Ethiopian Boyhood av Nega Mezlekia, utg. 2001(övers.) Dels självbiografi och dels socialhistoria. Boken skildrar ett oförglömligt porträtt av Etiopien och Afrika under och 80-talen, av inbördeskrig, svält och massavrättningar. A History of Ethiopia, av Harold G. Marcus, 2002 The Barefoot Emperor: An Ethiopian Tragedy av Philip Marsden Tewodros, den etiopiske kejsaren skriver till drottning Victoria och ber om militärhjälp; under tiden håller han flera europeiska missionärer som gisslan. När hennes brev slutligen kommer vägrar han släppa de. Britterna skickar en expeditionsstyrka för att möta Tewodros. The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant ab Graham Hancock, 1992 är en kontroversiell bok av brittiske forskaren Graham Hancock. Boken handlar om Förbundsarken som enligt författarens teori togs från Jerusalemtemplet omkring 650 f.kr., och efter århundraden återfanns hos prästerna i den unga etiopiska ortodoxa kyrkan under 400-talet. Den etiopiska kyrkan anser att arken verkligen finns i dag i Axum i Zionkyrkan, men till skillnad från boken, tror de att den kom till Etiopien med Menelik I, sonen till kung Salomo och drottningen av Saba.

11 The Blue Nile av Alan Moorehead, 1962 Den australiske journalistens spännade skildring av upptäckten av Blå Nilen. I början av 1800-talet enbart en handfull av västerlänningar hade satt sin fot i området vid Tanasjön i Etiopiens högland där Blå Nilens rinner upp. Morrehead skildrar en mängd äventyrare som besöker landet och sätter Etiopien i europeiskt perspektiv. Skönlitteratur Skära för sten av Abraham Verghese, Wahlström & Widstrand 2009 (övers. fr engelska) När tvillingarna Marion och Shiva föds i Addis Abeba 1954, dör deras mor, en indisk nunna, och deras far, den brittiske kirurgen Thomas Stone, försvinner spårlöst. Senare splittrar kärleken till samma kvinna bröderna och tvingar iväg Marion till New York. Men det förflutna hinner ikapp honom. Under lejonets blick av Maaza Mengiste, Forum förlag, 2010 När revolutionen inleds i Etiopien 1974 drömmer folket om en bättre framtid. Men snart inför gerillan sitt skräckvälde. Läkaren Hailu vill värna sin familj och väljer att blunda för orättvisorna. När yngste sonen Dawit går med i den hemliga motståndsrörelsen, blir Hailu ursinnig, men måste snart själv ta ställning.

Packlista Samuraisillen

Packlista Samuraisillen Packlista Samuraisillen Detta är en packlista från din avdelning. Var noga med att du får med dig allt så att du slipper börja din upplevelse i Japan med att köpa kläder eller annat viktigt som du måste

Läs mer

Värt att veta om. Etiopien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Etiopien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Etiopien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Etiopien Huvudstad Invånarantal Språk Addis Abeba 99,5 milj. Amharisk, tigrinnya, oromo, somali och flera andra Religion Valuta Yta Kristendom

Läs mer

PACKLISTA TILL UGANDA.

PACKLISTA TILL UGANDA. PACKLISTA TILL UGANDA. Kläder & utrustning. Underkläder. Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till skorna. Pyjamas eller sov kläder. T-shirts. En långärmad tröja eller skjorta. En vindjacka eller

Läs mer

Eritrea Afrikas horn

Eritrea Afrikas horn Eritrea Afrikas horn 22 oktober 1 november 2019 Praktiska tips Klimat I oktober och november är det torrperiod i Eritrea. Regnperioden infaller mellan juni och september. Temperaturen under resan kommer

Läs mer

Värt att veta om. Rumänien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Rumänien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Rumänien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Rumänien Huvudstad Invånarantal Språk Bukarest 21,5 milj. Rumänska Religion Valuta Yta Rumänskortodoxa kyrkan Rumänska lei 238 391

Läs mer

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kenya Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kenya Huvudstad Invånarantal Språk Nairobi 44 milj. Swahili Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Kenya shilling 582.646 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Värt att veta om. Namibia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Namibia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Namibia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Namibia Huvudstad Invånarantal Språk Windhoek 2,2 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom Namibisk dollar 824 268 km2 Läs mer om

Läs mer

Värt att veta om Malaysia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Malaysia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Malaysia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Malaysia Huvudstad Invånare Språk Kuala Lumpur 31,3 milj. Religion Valuta Yta Sunni-islam och buddhism Ringgit Här nedan hittar du

Läs mer

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Borneo Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Borneo Delstatshuvudstäder Invånarantal Språk Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam och buddhism Ca 5,4 miljoner (Malaysia), ca 12,5 miljoner

Läs mer

Värt att veta om Egypten. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Egypten. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Egypten Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Egypten Huvudstad Invånarantal Språk Kairo 97 milj. Arabiska Religion Valuta Yta Sunni-Islam Egyptiskt pund 1 001 450 km² Här nedan

Läs mer

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Amerikanska Jungfruöarna Huvudstad Invånarantal Språk Charlotte Amalie Protestantism 104.000 Engelska Religion Valuta

Läs mer

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Botswana Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Botswana Huvudstad Invånarantal Språk Gaborone 2,2 milj. Engelska och setswana Religion Valuta Yta Kristendom och inhemska traditionella

Läs mer

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Peru Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Peru Huvudstad Invånarantal Språk Lima 30,4 milj. Quechua och spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Sol Läs mer om hygien, transport

Läs mer

Packning till Kilimanjaro

Packning till Kilimanjaro Packning till Kilimanjaro Såhär kommer du förberedd till Kili Vandringen på Kilimanjaro börjar i den tropiska regnskogen, där det är mycket varmt och fuktigt. Allt eftersom du kommer högre upp på berget

Läs mer

Namibias bästa. 24 november 10 december 2019 Praktiska tips

Namibias bästa. 24 november 10 december 2019 Praktiska tips Namibias bästa 24 november 10 december 2019 Praktiska tips Klimat Namibia har över 300 soldagar per år med höga dagstemperaturer året om. Regnen brukar komma någon gång under december och hålla på fram

Läs mer

Värt att veta om. Nepal. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Nepal. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Nepal Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Nepal Huvudstad Antal invånare Språk Kathmandu 31,5 miljoner Nepali och lokala språk Religion Valuta Yta Hinduism Nepalesisk rupie 147.181

Läs mer

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania.

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Bergsvandring Checklista inför bergsvandring Tanzania Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Under vandringen kommer ni att ha bergsguide,

Läs mer

Värt att veta om. Indonesien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Indonesien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Indonesien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Indonesien Huvudstad Invånarantal Språk Jakarta 256 miljoner Indonesiska och en rad minoritetsspråk Religion Valuta Yta Sunni-islam

Läs mer

Sydafrika med Tidningen Vi

Sydafrika med Tidningen Vi Sydafrika med Tidningen Vi 4-19 november 2019 Praktiska tips Klimat Sydafrika har årstider som är omvända de svenska. I november är det sen vår i Sydafrika. Överlag kommer vi på resan ha temperaturer mellan

Läs mer

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Chile Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Chile Huvudstad Invånarantal Språk Santiago 17,5 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Chilenska peso 756.102 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Jordanien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Jordanien Huvudstad Invånarantal Språk Amman 8,1 milj. Arabiska Religion Valuta Yta Sunni-islam Dinar 97.740 km2 Nedanför kan du få praktiska

Läs mer

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Jordanien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Jordanien Huvudstad Invånarantal Språk Amman 8,1 milj. Arabiska Religion Valuta Yta Sunni-islam Dinar 97.740 km2 Nedanför kan du få praktiska

Läs mer

Värt att veta om. Nya Zeeland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Nya Zeeland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Nya Zeeland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Nya Zeeland Språk Huvudstad Invånarantal Engelska Wellington 4, 4 milj. Religion Valuta Yta Kristendom Nyzeeländsk dollar 268 838

Läs mer

Packlista bra-att-ta-med-saker

Packlista bra-att-ta-med-saker Packlista bra-att-ta-med-saker Följande saker kan vara bra att packa med, enligt en grupp tillfrågade elever: Varma kläder (tröjor, långbyxor, sjal, pyjamas) många elever upplever att de packat med sig

Läs mer

Utresa - fredag 31 juli 2015

Utresa - fredag 31 juli 2015 Sommaren närmar sig med stormsteg och förberedelserna inför Tri-Camp i England är intensivare än någonsin. I detta informationsbrev hoppas vi att den mesta informationen som ni behöver finns med. En del

Läs mer

Packlista fjällvandring sommar/höst

Packlista fjällvandring sommar/höst Packlista fjällvandring sommar/höst Förslag till utrustningslista för fjällvandring med Friluftsfrämjandet i Skäckerfjällen hösten 2015 Denna packlista är anpassad för en tälttur på några dagar under sensommar/höst

Läs mer

Värt att veta om. Grekland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Grekland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Grekland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Grekland Huvudstad Invånare Språk Aten 10,7 milj. Grekiska Religion Valuta Areal Grekiskortodox Värt att veta Euro 131.957 km2 Tidsskillnad

Läs mer

Värt att veta om. Polen. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Polen. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Polen Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Polen Huvudstad Invånarantal Språk Warszawa 38 milj. Polska Religion Valuta Yta Katolicismen Zloty 312 000 km2 Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Costa Rica Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Costa Rica Huvudstad Invånare Språk San José 4,8 miljoner Spansk Religion Valuta Yta Katolicism Costarikansk colón Nedanför kan du få

Läs mer

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkmenistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkmenistan Huvudstad Invånarantal Språk Asjchabad 5 milj. Turkmeniska och ryska Religion Valuta Yta Muslimer, primärt sunni Manat

Läs mer

Värt att veta om. Kirgizistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kirgizistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kirgizistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kirgizistan Invånarantal Huvudstad Språk 5,6 milj. Bisjkek Kirgiziska och ryska Religion Valuta Yta Islam Som 198.500 km2 Nedanför

Läs mer

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Portugal Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Portugal Huvudstad Invånarantal Språk Lissabon 11 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolska kyrkan Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

Den vackra ön, Taiwan

Den vackra ön, Taiwan Den vackra ön, Taiwan 31 oktober 15 november 2019 Praktiska tips Klimat Resor till Taiwan kan utföras under hela året, men vår och höst är ideala tider att besöka ön. Det är nästan alltid fuktigt på Taiwan,

Läs mer

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0)

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0) Vad ingår i konferensresan? I resan ingår frukost, lunch och middag fredag samt frukost lördag. Till middagen bjuder vi på vin, öl eller alkoholfritt. Då vi har olika avresor på fredagen och lördagen har

Läs mer

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Colombia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Colombia Huvudstad Invånarantal Språk Bogotá 47,2 milj. Spanska Religion Valuta Areal Katolicism Peso 1 141 748 km2 Här kan du läsa mer

Läs mer

Värt att veta om. Spanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Spanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Spanien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Spanien Huvudstad Invånare Språk Madrid 48 milj. Spanska, katalanska, galiciska och baskiska Religion Valuta Areal Romerskkatolicism Euro

Läs mer

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut!

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! Ta minst två kopior av pass, resehandlingar och försäkringspapper. En kopia av var lämnar du hos en anhörig för att underlätta om något inträffar

Läs mer

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Mexiko Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Mexiko Huvudstad Invånarantal Språk Mexico City 121,7 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Peso 1.964.375 km2 Nedanför kan du

Läs mer

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydafrika Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydafrika Huvudstad Språk Invånarantal Pretoria Kristendom och olika afrikanska religioner Afrikaans, engelska och nio bantuspråk Religion

Läs mer

Värt att veta om. Panama. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Panama. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Panama Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Panama Huvudstad Invånare Språk Panama City 3,7 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Balboa (PAB) Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Estland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Estland Huvudstad Invånarantal Språk Tallinn 1,3 miljoner Estniska Religion Valuta Yta Olika former av kristendom Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet 2011-07-21 Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet Resa till Peking, Zhengzhou och Shaolin den 16-29 november, 2011, 14 dagar Vår resa går till Peking och därefter direkt vidare till

Läs mer

Frågor. om tillfällig diarré. om tillfällig diarré. Några praktiska råd vid tillfällig diarré!

Frågor. om tillfällig diarré. om tillfällig diarré. Några praktiska råd vid tillfällig diarré! Några praktiska råd vid tillfällig diarré! Drick mycket och ofta. En vuxen ska dricka minst 2 liter vätska/dygn fördelat på minst 6 gånger. Undvik kolsyrade drycker och mjölk. Drick istället morots- eller

Läs mer

Unika Madagaskar. 20 oktober 6 november 2019 Praktiska tips

Unika Madagaskar. 20 oktober 6 november 2019 Praktiska tips Unika Madagaskar 20 oktober 6 november 2019 Praktiska tips Klimat Madagaskar har flera klimatzoner. Längs västkusten och på södra Madagaskar är det relativt torrt året om. På östkusten är det regnperiod

Läs mer

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter,

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, en explorerscout, rovers och ledare! Vi startar söndag 7.6.2015 kl. 9.00 från kårlokalen med hyrbuss mot Muonio.

Läs mer

Värt att veta om. Förenade Arabemiraten. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Förenade Arabemiraten. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Förenade Arabemiraten Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Förenade Arabemiraten Huvudstad Invånarantal Språk Abu Dhabi 9 milj. Arabiska Religion Valuta Areal Sunni-islam Dirham 83.600

Läs mer

Värt att veta om USA. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om USA. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om USA Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta USA Huvudstad Invånarantal Språk Washington DC 321 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom US dollar 9.826.675 km2 På denna sida hittar

Läs mer

Packlista fjällvandring sommar/höst

Packlista fjällvandring sommar/höst Packlista fjällvandring sommar/höst Denna packlista är anpassad för en tälttur på några dagar under sensommar/höst och ska mest ett förslag på vad man packar med sig. Tänk på att många klädesplagg går

Läs mer

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut.

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut. Frågor och svar Hur mycket fickpengar bör man ha med sig? Vad ingår? Vad ingår inte? Hur mycket fickpengar ska man ha med? Är det någon gräns? Det finns ingen gräns för hur mycket man får ta med sig i

Läs mer

Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden. Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden

Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden. Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden DAG 1 Avresa från Sverige Avresa med Ethiopian Airlines kl 20. Mellanlandning i Addis Ababa vid 7-tiden dag 2.

Läs mer

Värt att veta om Mongoliet. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Mongoliet. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Mongoliet Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Mongoliet Huvudstad Invånare Språk Ulan Bator 3 miljoner Mongoliska Religion Valuta Yta Taoism, konfucianism och buddhism Mongoliska

Läs mer

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Sjuksköterskeprogrammet Old Quarter, Hanoi Emmy Lundbäck Sanna Henricsson Sjuksköterskeprogrammet Kurs 2/11 Vi har alltid velat göra någon typ av utbyte under vår

Läs mer

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydkorea Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydkorea Huvudstad Invånarantal Språk Seoul 49 miljoner koreanska Religion Valuta Yta Buddhism, kristendom won 100 210 km² Här kan du

Läs mer

Värt att veta om El Salvador. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om El Salvador. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om El Salvador Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta El Salvador Huvudstad Invånare Språk San Salvador 6,1 milj. Spanska Religion Valuta Yta RomerskkatolskUSD Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

Värt att veta om Australien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Australien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Australien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Australien Huvudstad Invånarantal Språk Canberra 22,8 miljoner. Engelska Religion Valuta Yta Protestanter och katoliker Australisk dollar

Läs mer

Tisdagen den 13 februari, samling klockan vid skolans parkering. Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering där vi tar en ny samling cirka

Tisdagen den 13 februari, samling klockan vid skolans parkering. Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering där vi tar en ny samling cirka Till elever och föräldrar i år 5 Isvaksdopp Då var det snart dags för årets isvaksdopp. I samband med att ni får hem detta så har teorilektionerna inför isvaksdoppet startat. Vi kommer att genomföra fyra

Läs mer

Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från kr

Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från kr Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från 25 500 kr Machameleden på Mount Kilimanjaro i Tanzania (paketresa) I priset ingår vandring på Afrikas högsta berg, Mount Kilimanjaro via Machameleden.

Läs mer

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp.

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp. Till elever och föräldrar i år 5 Isvaksdopp Då var det snart dags för årets isvaksdopp. I samband med att ni får hem detta så har teorilektionerna inför isvaksdoppet startat. Vi kommer att genomföra fyra

Läs mer

Värt att veta om. Japan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Japan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Japan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Japan Huvudstad Invånarantal Språk Tokyo 127 miljoner Japanska Religion Valuta Yta Shintoism, buddhism och kristendom Yen 377.915 km2 Läs

Läs mer

Värt att veta om. England. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. England. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om England Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta England Huvudstad Invånarantal Språk London 64 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom Brittiskt pund 130 395 km2 Här nedan hittar

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

UT & NJUT TANTVANDRING

UT & NJUT TANTVANDRING UT & NJUT TANTVANDRING Start: På STF Grövelsjön Fjällstation dag 1 18.30 med gemensam middag. Avslut: På STF Grövelsjön Fjällstation dag 8 efter frukost Datum Våra tantvandringar erbjuds vid två tillfällen.

Läs mer

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING Start: Dag 1 på STF Grövelsjön Fjällstation 19.00 Avslut: Dag 7 på STF Grövelsjön Fjällstation efter frukost. För familjer med barn från 7 år som har viss fjällvana

Läs mer

Värt att veta om. Italien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Italien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Italien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Italien Huvudstad Invånarantal Språk Rom 62 milj. Italienska Religion Valuta Yta Romerskkatolicism Euro Här nedan hittar du praktisk information

Läs mer

MATLAGNING Mat hämtas ut varje dag, den är färdigpackad och anpassad efter antal personer i kåren, samt utifrån allergier och behov av

MATLAGNING Mat hämtas ut varje dag, den är färdigpackad och anpassad efter antal personer i kåren, samt utifrån allergier och behov av ALLMÄN INFORMATION Jamboree17 är ett nationellt läger, där samtliga delar av den svenska scoutrörelsen medverkar. Det kommer vara ca 11 000 deltagare på lägret, varav drygt 50 stycken är från Stenungsunds

Läs mer

Värt att veta om. Guatemala. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Guatemala. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Guatemala Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Guatemala Huvudstad Invånare Språk Guatemala City 15 milj. Religion Valuta Yta Romersk katolsk och ursprungliga maya-religioner Quetzal

Läs mer

Värt att veta om. Kuba. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kuba. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kuba Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kuba Huvudstad Invånarantal Språk Havanna 11 milj. Spanska Religion Valuta Yta Katolicism Peso convertible (CUC) 110.860 km2 På denna sida

Läs mer

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Brasilien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Brasilien Huvudstad Invånarantal Språk Brasilia 205 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk, indianska religioner Real

Läs mer

VANDRING BUS OCH BASLÄGER

VANDRING BUS OCH BASLÄGER VANDRING BUS OCH BASLÄGER Start: Dag 1 på STF Grövelsjön Fjällstation 19.00 Avslut: Dag 7 på STF Grövelsjön Fjällstation efter frukost. För familjer med barn i alla åldrar och liten vana av fjäll- och

Läs mer

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Brasilien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Brasilien Huvudstad Invånarantal Språk Brasilia 205 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk, indianska religioner Real

Läs mer

Nu ger vi järnet, spelar som ett lag och gör vårt absolut bästa!

Nu ger vi järnet, spelar som ett lag och gör vårt absolut bästa! Gothia Cup, 12-18 JULI, 2015, GÖTEBORG, SVERIGE Hej! Läs NOGA hela informationen nedan. Eventuella fotbollsfrågor besvaras av Emil eller Perra, praktiska och övriga frågor besvaras av Kjell eller Anders.

Läs mer

Berlin fredag 30/9 - lördag 8/10

Berlin fredag 30/9 - lördag 8/10 Berlin 2016 fredag 30/9 - lördag 8/10 Studieresan fre 30/9 - lör 8/10 lör - fre i Berlin, 6 nätter acama Schöneberg 40 elever 5 lärare BERLIN 2016 Kristin Magnus Karin Anita 073-5096136 070-3371487 073-8061548

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

Med DN-tåget genom Europa

Med DN-tåget genom Europa Med DN-tåget genom Europa 1 8 september 2019 Praktiska tips Uppdaterad 2019-05-16 Klimat I Berlin ligger dygnsmedeltemperaturen på cirka 16 17 grader i månadsskiftet augustiseptember medan topparna kan

Läs mer

Värt att veta om Honduras. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Honduras. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Honduras Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Honduras Huvudstad Invånare Språk Tegucigalpa 8,8 miljoner Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Här kan du läsa spännande fakta

Läs mer

Träningsläger Alfas del Pi 2009 U-truppen

Träningsläger Alfas del Pi 2009 U-truppen Träningsläger Alfas del Pi 2009 U-truppen Trivselregler Vi förutsätter att alla tar ansvar för sina handlingar och uppträder på ett sådant sätt som är föredömligt för en fotbollsspelare på elitnivå. En

Läs mer

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson 24-29 oktober 2015 Längtar du efter nya intryck, tid för eftertanke och gemenskap med likasinnade? Följ med oss till Marocko i höst! Den här gången är vårt fokus

Läs mer

Tack för din bokning!

Tack för din bokning! Tack för din bokning! Singel i Salto 9-14 juli 2017 I det här informationsbrevet vill vi berätta lite mer om vad veckan innebär och ge dig svar på saker du undrar över. Vill du ha ytterligare information

Läs mer

Lite information avseende Gothia cup för GIF P01 (uppdaterad )

Lite information avseende Gothia cup för GIF P01 (uppdaterad ) 1 Lite information avseende Gothia cup för GIF P01 (uppdaterad 2014-06-23) Som bekant så har vi anmält ett lag till Gothia cup som äger rum mellan den 13-19 juli. Vi har nedan sammaställt lite information

Läs mer

VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN

VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN Fjällfararnas Vita & Gröna Band firar 10-års-jubileum! Tillsammans med grundarna Torkel och Annica Ideström och bandens jury bjuder STF Grövelsjön Fjällstation

Läs mer

T ILL DIG SOM SKA PÅ RUNDRESAN MAGISKA JORDANIEN Nu är det snart dags att bege dig ut på nya, spännande äventyr. För att underlätta inför rundresan ha

T ILL DIG SOM SKA PÅ RUNDRESAN MAGISKA JORDANIEN Nu är det snart dags att bege dig ut på nya, spännande äventyr. För att underlätta inför rundresan ha RundresaR MAGISKA JORDANIEN Praktisk avreseinformation T ILL DIG SOM SKA PÅ RUNDRESAN MAGISKA JORDANIEN Nu är det snart dags att bege dig ut på nya, spännande äventyr. För att underlätta inför rundresan

Läs mer

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Israel Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Israel Huvudstad Invånarantal Språk Jerusalem 8,2 milj. Ivrit och arabiska Religion Valuta Yta Mosaiska och islam Shekel Nedanför kan du

Läs mer

Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida:

Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida: Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli 2011 Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida: www.piteasummergames.se Skriv ut denna information inför avfärden så att er tjej har

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån.

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån. Packa inför hajk Jacob-style! Jag kommer skriva det i prioritetsordning med det viktigaste först och gå igenom vissa saker som ofta går lite snett och som många undrat över lite mer i detalj! Ryggsäck:

Läs mer

Linköpings Universitet Eldoret 2014

Linköpings Universitet Eldoret 2014 Linköpings Universitet Eldoret 2014 Basfakta Kenya är rankat som nr 145 av186 stater (UNDP, 2013) Kenya är i gruppen länder som betecknas som low human development. Förväntad livslängd är 57 år. 46 % av

Läs mer

JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!!

JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!! Snowcamp 2015-05-27 JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!! Först och viktigast. Vi är superglada att ni har valt att komma till oss på camp och vi ska göra allt vi kan för att det ska bli

Läs mer

Vi äter, sover och lever innebandy!

Vi äter, sover och lever innebandy! Vi äter, sover och lever innebandy! Varmt välkommen till oss på Warbergslägret 2013. Du är en av drygt 700 deltagare som kommer att delta på en av våra sex lägerveckor i sommar. Din lägervecka börjar med

Läs mer

Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering, där vi tar en ny samling cirka

Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering, där vi tar en ny samling cirka Till elever och föräldrar i åk 5 Isvaksbad Nu är det snart dags för årets isvaksbad. Ett projekt som sker i samarbete med Naturskolan i Sollentuna. Inför isvaksbadet genomför eleverna praktiska övningar

Läs mer

Informationsblad Stor-Clöhs till Jönköping 2010

Informationsblad Stor-Clöhs till Jönköping 2010 Informationsblad Stor-Clöhs till Jönköping 2010 Innehåll (rubrikerna är klickbara) 1 Information och kontakter... 2 2 Restider och Program... 2 3 Att tänka på inför resan... 3 4 Ordning och säkerhet...

Läs mer

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku!

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku! Kryssning i Amazonas 6 Dagars expedition Munduruku! Det är ett oslagbart äventyr att på en flodkryssning upptäcka det mytomspunna och mystiska Amazonas! Amazonas är världens största regnskog, nära sex

Läs mer

studieresa till Kina 2016

studieresa till Kina 2016 studieresa till Kina 2016 Akupunktur 9 21 oktober & Jian Dao Medicine 23-28 oktober Under de sista 30 åren har vi varje år organiserat en studieresa till Kina för att studenter från akupunktur utbildningar

Läs mer

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkiet Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkiet Huvudstad Invånare Språk Ankara 81 milj. Turkiska Religion Valuta Areal Islam Här kan du läsa spännande fakta om Turkiet Turkisk

Läs mer

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU STÄNGT LUFTRUM Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU Det stängda luftrummet har lett till enorma störningar i hela Europa för både turister och affärsresenärer. Men även

Läs mer

Kon-tiki resor. Etiopien

Kon-tiki resor. Etiopien Etiopien Resdatum 2015 6-17 november 2016 28 oktober-8 november Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon,

Läs mer

Nu är det dags för slutspurten!

Nu är det dags för slutspurten! 2015-06- 17 Avdelning De Fyra Årstiderna Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 Nu är det dags för slutspurten! Hej på er, scouter och föräldrar! Nu börjar det verkligen dra ihop sig,

Läs mer

Värt att veta om. Nicaragua. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Nicaragua. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Nicaragua Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Nicaragua Huvudstad Invånarantal Språk Managua 5,8 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk och protestantism Cordoba 130.000

Läs mer

Vardagsgolfarna till Albarella Golf Club, Italien 22-29 april 2009,

Vardagsgolfarna till Albarella Golf Club, Italien 22-29 april 2009, Vardagsgolfarna till Albarella Golf Club, Italien 22-29 april 2009, Flyg: Med Ryan Air från Skavsta flygplats (Nyköping) 22/4 Skavsta Treviso 17.25-19.50 29/4 Treviso Skavsta 20.15-22.45 Pris och plats

Läs mer

SOLENs GOTLANDSRESA 23/8 27/ Gotland

SOLENs GOTLANDSRESA 23/8 27/ Gotland Gotland! Packlista till Gotlandsresan o Max 500:- i fickpengar o Matsäck till båtresan o Liggunderlag/upplåsbar madrass o Örngott o Sovsäck eller lakan o Sovkläder o Tandborste och tandkräm o Liten handduk

Läs mer