Eritrea Afrikas horn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eritrea Afrikas horn"

Transkript

1 Eritrea Afrikas horn 22 oktober 1 november 2019 Praktiska tips Klimat I oktober och november är det torrperiod i Eritrea. Regnperioden infaller mellan juni och september. Temperaturen under resan kommer variera en kraftigt en del platser vi besöker ligger på höglandet och några nere vid havet. Asmara och Adi Keyh ligger på cirka meters höjd vilket gör att det är svalare här än i många andra delar av landet. Vi kan räkna på temperaturer på cirka 20 grader dagtid och på natten kan det gå ner till cirka 10 grader. Keren ligger på meter över havet och det blir således varmare här, upp till 30 grader dagtid, men även här är det svalt på natten. Massawa har ökenklimat och det kan bli en bra bit över 30 grader på dagen och på natten brukar temperaturen ligga på drygt 20 grader. Under dagarna i Dahlak-arkipelagen kan vi räkna med cirka 30 grader och något högre luftfuktighet. Tidsskillnad Eritrea ligger under vår sommartid en timme före Sverige (+1). När Sverige går över till normaltid den 27 oktober ligger Eritrea två timmar före Sverige (+2).

2 Pass och visum Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. Det krävs visum till Eritrea och vi sköter visumansökningarna. Vi behöver ditt pass och övriga visumhandlingar senast den 9 september. Räkna med att det tar cirka fyra veckor innan du får tillbaka ditt viserade pass. Se separat visuminstruktion för vad som gäller för visumansökan. Valuta, växling och priser Valutan i Eritrea heter nakfa (ERN). Det går inte att växla till nakfa i Sverige och det går inte att betala med kort eller ta ut kontanter från bankomater i landet. Därför är det nödvändigt att ta med us-dollar i kontanter som kan växlas till nakfa på växlingskontor på flygplatsen eller i Asmara. Kostnadsläget är generellt lägre än i Sverige men varierar naturligtvis med vad och var man väljer att äta. Under resan betalar vi tretton måltider själva samt all dryck. En måltid kostar från cirka 70 kronor upp till 300 kronor beroende på var och vad man äter. En flaska vatten. läsk eller öl kostar cirka kronor och ett glas vin cirka 70 kronor. Under resan kommer du sannolikt inte att göra av med mer än kronor för de måltider som inte ingår samt dryck. Därtill kanske du vill handla något. Du bör ha med dig cirka kr i en reservkassa eller ett kreditkort för oväntade utgifter om du exempelvis blir sjuk. Växelkurser per Eritrea: 1 ERN = ca 0,64 SEK Dricks Dricks uppskattas mycket och ett bra riktmärke är cirka 10%. Dricks till guider och chaufförer står Världens Resor för och du kommer bara behöva tänka på dricks vid de tillfällen då du betalar för din måltid själv eller gör saker på egen hand utanför gruppen. El Strömstyrkan i Eritrea är V, 50 Hz. Det två vanligast förekommande vägguttaget är nedanstående och man behöver inte adapter. Elnätet är inte pålitligt i Eritrea och det är således vanligt med strömavbrott. Ofta finns det bara tillgång till el ett par timmar under dagen på hotell utanför Asmara. Telefoni och internet Landsnumret till Eritrea är 291. Du får en lista med kontaktnummer till alla hotell i separat dokument. Svenska sim-kort fungerar inte i Eritrea vilket gör att det inte kommer gå att ringa eller smsa från mobilen. Däremot kan det finnas tillgång till wifi på hotellen. Nätverket ligger dock ofta nere och det håller en mycket lägre hastighet än vad vi är vana vid i Sverige. Meddela gärna dina anhöriga att de inte kommer kunna nå dig via din mobil under resan. Om någon här hemma behöver nå dig under resan så kan de kontakta oss och så kontaktar vi i vår tur färdledaren.

3 Transport Under den här resan färdas vi med vår egen buss, med tåg och med båt. Buss, tåg och båt är inte av den standard som vi är vana vid här hemma. Det är en del av upplevelsen av landet och med lite tålamod brukar det mesta gå bra. Vägnätet i Eritrea är av varierande standard. Vissa sträckor ar välunderhållna asfalterade vägar och vissa är dåligt underhållna och då det kan bli skumpigt och skakigt. Transportsträckorna varierar mellan cirka 1,5 timme till 4 timmar. Det kan ibland vara svårt för vår färdledare och chaufför att kunna svara exakt hur lång tid en sträcka kommer att ta i körtid. Tänk på att alltid se tidsangivelser som preliminära. Boende Vi bor alla nätter utom en på hotell i dubbelrum eller enkelrum. I Asmara, Keren och Massawa har alla rum eget badrum med dusch och toalett. I Massawa som är den ort där det kan bli varmt finns det luftkonditionering på rummen. I Adi Keyhi finns ett begränsat utbud av hotell så här bor vi på ett enkelt hotell där några av rummen har eget badrum och några av rummen delar badrum. I Dahlak-arkipelagen campar vi en natt på stranden i iglootält. I tälten sover vi på madrasser på marken och det finns täcken, kuddar och sängkläder. Vi har med oss kockar som lagar maten och allt som behövs för att äta middag. Det finns inga toalettfaciliteter på ön, men det ordnas en avskild plats under bar himmel. Säkerhet Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig en kopia på passets viktiga sidor och ditt försäkringsnummer och förvara detta på annat ställe i packningen. Ett tips är att scanna eller bara ta en bild på de viktigaste handlingarna och mejla till sig själv. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas många människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker. Försäkringar Missa inte att kontrollera att du har en komplett reseförsäkring som skyddar dig under resan. De flesta hemförsäkringar har ett visst skydd upp till 45 dagar. Vill du komplettera din hemförsäkring så rekommenderar vi reseförsäkring hos Gouda där bland annat detta ingår: - Vid sjukdom på resan får du dagsandelar tillbaka eller ny resa - Försäkringen täcker alla självrisker, även de du har genom hemförsäkring och kort - Komma-i-kapp-resan vid försenad anslutning, utresa - Anslutningsskydd i Norden vid försenad hemresa - Flyg- & bagageförsening På din resesida på webben hittar du länkar till mer utförlig information om vad försäkringen täcker. Kontakta gärna oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig, samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar. Grundpris är cirka 210 kr plus 50 kr/dag. Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt det jourtelefonnummer som gäller just din försäkring. Journummer till SOS International är

4 Vaccination och hälsa För den här resan rekommenderas generellt grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt vaccin mot hepatit. Gula febern finns inte i Eritrea och vaccin behövs ej för denna resa om man inte nyligen har varit i ett land där gula febern förekommer. Det är viss malariarisk i Eritrea. Kontakta alltid en vaccinationscentral för individuell rådgivning inför din resa. Kranvattnet är inte drickbart. Dricksvatten finns att köpa på flaska. Fysisk ansträngning Den här resan innehåller inte fysiskt ansträngande vandringar. Vi rör oss till fots på många platser under resan, men det är i lugnt tempo med pauser. Mat och dryck Under resan ingår frukost varje dag, välkomst- och avskedsmiddag samt alla måltider under de två dagar vi åker ut med båt på Röda havet. Er färdledare kommer ge er information inför varje dag vilka måltider som ingår. Du köper egen dryck under resan. Under resans gång kommer vi oftast äta eritreansk mat. Den vanligaste rätten är olika sorters grytor som serveras tillsammans med ett platt, pannkaksliknande bröd som heter injera bakat på teff som är glutenfritt. Grytorna kan variera i smak och innehåll. Det kan vara lamm, fisk, get eller vegetariskt. En del restauranger i Asmara serverar pasta och pizza. I Massawa, som ligger vid havet, är fisk vanligt förekommande på menyn. Språk Ertirea har knappt sex miljoner invånare och i landet finns tio nationellt erkända språk; tigrinska, engelska, arabiska, tigré, kunama, saho, beja, bilen, nara och afar. Arbetsspråk är tigrinska, engelska och arabiska. Det går ofta bra att kommunicera hjälpligt på engelska. Fotografera Tänk på att ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först. Fotografera inte polis, militär och dess byggnader. För ett mer hållbart resande Vi klimatkompenserar för CO2-utsläppet för alla resenärers flygresor från och till Sverige. Vi reser i mindre grupper och våra resor har få avgångar. Det är positivt då vi kommer närmare den lokala kulturen samtidigt som det värnar om resurser i de områden vi besöker. Vi väljer att resa med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt. Vi väljer i första hand lokalt ägda hotell. Vi ställer krav på våra leverantörer kring arbetsvillkor för anställda. Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar något, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på: Köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter. På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne samt stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet. Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen. Då många av områdena vi reser i har vattenbrist är det bra att tänka på att ta korta duschar och att inte låta vattnet stå och rinna medan du borstar tänderna etc.

5 Bagage På Turkish Airlines får man checka in en väska som väger max 30 kg. Dessutom får man ha med ett handbagage som väger max 8 kg och inte överstiger måtten 23 x 40 x 55 cm. Packa det nödvändigaste i handbagaget som dina mediciner och kamerautrustning. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan. Du väljer själv om du packar i resväska, ryggsäck eller duffelbag. Bagaget behöver du inte bära några längre sträckor, endast till/från flygplatsen och mellan buss och hotell. Utrustningslista Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista. Kläder: - Promenadskor - Sandaler - Tunnare och lite kraftigare långbyxor - Skjorta/blus med långa ärmar - Shorts/kjol som går ned över knäna - Tröja/fleece för svalare kvällar - Sjal för att täcka axlarna vid behov - Regnskydd som paraply eller regncape - Hatt eller keps för skydd mot stark sol - T-shirts, underkläder, badkläder Övrigt: - Ryggsäck eller annan väska som dagpackning. - Pass, ta gärna med en kopia på passets viktiga sidor - Vaccinationskort - Försäkringsnummer - Kamera, minneskort, extra batterier - Solglasögon - Kikare - Ficklampa - Powerbank - Penningbälte för förvaring av pass och pengar Necessär och mediciner: - Tandborste, tandkräm, schampo, tvål etc - Egna mediciner samt malariaprofylax om du skall ta detta. - Plåster, skavsårsplåster - Smärtstillande och febernedsättande läkemedel - Vätskeersättning - Immodium eller dylikt vid dålig mage - Näsdroppar - Halstabletter - Myggmedel, t ex Mygga - Solskyddskräm med hög solskyddsfaktor

6 Litteraturlista Här kommer ett litet urval av böcker som relaterar till den här resan. Eritrea : gränslöst Land - Paul Frigyes (2015) Landets diktator har tystat all opposition och skapat en kontrollapparat som når långt bortom de geografiska gränserna. Tusentals flyr landet varje månad. Andra har likt journalisten Dawit Isaak fängslats. Ändå fortsätter många att försvara och hylla regimen. Hur hänger detta ihop? Paul Frigyes försöker förstå det gåtfulla Eritrea och tecknar en mångfacetterad bild av landet och de som flyr. Farväl Eritrea - Samuel Brhane (2016) En sjävlbiografi som handlar om Samuel som sexton år gammal lämnade jag sitt hemland. Detta är berättelsen om min hans tid i Eritrea och resan genom Sahara, mot Medelhavet och Europa. Eritrea : en klassisk afrikansk diktator tog över - Christina Björk (2017) För mer än 50 år sedan inleddes en väpnad kamp för ett fritt Eritrea, landet har nu varit självständigt mer än 25 år. Olika händelser, oförmågor, felaktiga beslut och brist på beslut har resulterat i att landet med stora möjligheter att blomstra blev en diktatur. De personer som här berättar hur de offrade hälsa och ungdom för en dröm om ett självständigt, demokratisk Eritrea, har ett årigt perspektiv. Emellan de 11 intervjuerna berättar författaren om sina egna upplevelser från tre resor med befrielserörelsen ELF. Jakten på Dawit Martin Schibbye (2019) Det är bråttom. Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Vi är många som frågar oss vad som görs och vad som egentligen händer bakom kulisserna. Martin Schibbye har lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell. Martin träffar Dawits cellkamrat, Dawits familj i Göteborg och de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad. Längs vägen får Martin en allt tydligare bild av människan Dawit Isaak men också av de krafter som styr hans öde. Väldigt sällan fin Sami Said (2013) Sami Said föddes 1979 i Keren, Eritrea, och är uppvuxen på olika ställen, bland annat Göteborg. Skönlitterär bok om Noah som bor i Sverige och har eritreanskt ursprung. När Noha lämnar familjen i Göteborg för universitetsstudier i Linköping är det efter en sommar av förmaningar. En intensiv sistaminuten-uppfostran vars budskap varit: skäms inte för den du är. Glöm inte att du är eritrean och muslim. Den första tiden i Linköping håller han sig för sig själv. Han ägnar tiden åt sina studier i religion och åt att läsa böcker om Eritrea. Det stilla livet varar dock inte länge. Utan förvarning inkräktar två personer i hans liv. Anna som han träffar på ett tåg och Fredrik som funderar på att konvertera till islam låter honom inte vara i fred. De vänder upp och ner på Nohas tillvaro och när han efter farfaderns död tillsammans med sin far reser tillbaka till Eritrea ställs frågorna om tillhörighet och identitet på sin spets. Det Nya Afrika Erika Bjerström (2013). Erika Bjerström rör sig också över hela den afrikanska kontinenten, med ett tydligt fokus att ge en ny och annorlunda bild av Afrika av idag.

Sydafrika med Tidningen Vi

Sydafrika med Tidningen Vi Sydafrika med Tidningen Vi 4-19 november 2019 Praktiska tips Klimat Sydafrika har årstider som är omvända de svenska. I november är det sen vår i Sydafrika. Överlag kommer vi på resan ha temperaturer mellan

Läs mer

Unika Madagaskar. 20 oktober 6 november 2019 Praktiska tips

Unika Madagaskar. 20 oktober 6 november 2019 Praktiska tips Unika Madagaskar 20 oktober 6 november 2019 Praktiska tips Klimat Madagaskar har flera klimatzoner. Längs västkusten och på södra Madagaskar är det relativt torrt året om. På östkusten är det regnperiod

Läs mer

Namibias bästa. 24 november 10 december 2019 Praktiska tips

Namibias bästa. 24 november 10 december 2019 Praktiska tips Namibias bästa 24 november 10 december 2019 Praktiska tips Klimat Namibia har över 300 soldagar per år med höga dagstemperaturer året om. Regnen brukar komma någon gång under december och hålla på fram

Läs mer

Utresa - fredag 31 juli 2015

Utresa - fredag 31 juli 2015 Sommaren närmar sig med stormsteg och förberedelserna inför Tri-Camp i England är intensivare än någonsin. I detta informationsbrev hoppas vi att den mesta informationen som ni behöver finns med. En del

Läs mer

Värt att veta om Egypten. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Egypten. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Egypten Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Egypten Huvudstad Invånarantal Språk Kairo 97 milj. Arabiska Religion Valuta Yta Sunni-Islam Egyptiskt pund 1 001 450 km² Här nedan

Läs mer

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Chile Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Chile Huvudstad Invånarantal Språk Santiago 17,5 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Chilenska peso 756.102 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Värt att veta om. Namibia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Namibia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Namibia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Namibia Huvudstad Invånarantal Språk Windhoek 2,2 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom Namibisk dollar 824 268 km2 Läs mer om

Läs mer

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Borneo Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Borneo Delstatshuvudstäder Invånarantal Språk Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam och buddhism Ca 5,4 miljoner (Malaysia), ca 12,5 miljoner

Läs mer

Värt att veta om. Kirgizistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kirgizistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kirgizistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kirgizistan Invånarantal Huvudstad Språk 5,6 milj. Bisjkek Kirgiziska och ryska Religion Valuta Yta Islam Som 198.500 km2 Nedanför

Läs mer

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Israel Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Israel Huvudstad Invånarantal Språk Jerusalem 8,2 milj. Ivrit och arabiska Religion Valuta Yta Mosaiska och islam Shekel Nedanför kan du

Läs mer

Värt att veta om. Rumänien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Rumänien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Rumänien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Rumänien Huvudstad Invånarantal Språk Bukarest 21,5 milj. Rumänska Religion Valuta Yta Rumänskortodoxa kyrkan Rumänska lei 238 391

Läs mer

Med DN-tåget genom Europa

Med DN-tåget genom Europa Med DN-tåget genom Europa 1 8 september 2019 Praktiska tips Uppdaterad 2019-05-16 Klimat I Berlin ligger dygnsmedeltemperaturen på cirka 16 17 grader i månadsskiftet augustiseptember medan topparna kan

Läs mer

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Jordanien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Jordanien Huvudstad Invånarantal Språk Amman 8,1 milj. Arabiska Religion Valuta Yta Sunni-islam Dinar 97.740 km2 Nedanför kan du få praktiska

Läs mer

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Costa Rica Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Costa Rica Huvudstad Invånare Språk San José 4,8 miljoner Spansk Religion Valuta Yta Katolicism Costarikansk colón Nedanför kan du få

Läs mer

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Botswana Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Botswana Huvudstad Invånarantal Språk Gaborone 2,2 milj. Engelska och setswana Religion Valuta Yta Kristendom och inhemska traditionella

Läs mer

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0)

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0) Vad ingår i konferensresan? I resan ingår frukost, lunch och middag fredag samt frukost lördag. Till middagen bjuder vi på vin, öl eller alkoholfritt. Då vi har olika avresor på fredagen och lördagen har

Läs mer

Värt att veta om. Förenade Arabemiraten. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Förenade Arabemiraten. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Förenade Arabemiraten Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Förenade Arabemiraten Huvudstad Invånarantal Språk Abu Dhabi 9 milj. Arabiska Religion Valuta Areal Sunni-islam Dirham 83.600

Läs mer

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Mexiko. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Mexiko Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Mexiko Huvudstad Invånarantal Språk Mexico City 121,7 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Peso 1.964.375 km2 Nedanför kan du

Läs mer

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydafrika Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydafrika Huvudstad Språk Invånarantal Pretoria Kristendom och olika afrikanska religioner Afrikaans, engelska och nio bantuspråk Religion

Läs mer

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Jordanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Jordanien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Jordanien Huvudstad Invånarantal Språk Amman 8,1 milj. Arabiska Religion Valuta Yta Sunni-islam Dinar 97.740 km2 Nedanför kan du få praktiska

Läs mer

PACKLISTA TILL UGANDA.

PACKLISTA TILL UGANDA. PACKLISTA TILL UGANDA. Kläder & utrustning. Underkläder. Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till skorna. Pyjamas eller sov kläder. T-shirts. En långärmad tröja eller skjorta. En vindjacka eller

Läs mer

Packlista bra-att-ta-med-saker

Packlista bra-att-ta-med-saker Packlista bra-att-ta-med-saker Följande saker kan vara bra att packa med, enligt en grupp tillfrågade elever: Varma kläder (tröjor, långbyxor, sjal, pyjamas) många elever upplever att de packat med sig

Läs mer

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 Hej! Nu är det bara ungefär en månad kvar till avresa till Japan och det har blivit dags för det sista deltagarbrevet innan vi reser. Med det här brevet medföljer en packlista som vi anser är bättre än

Läs mer

Packlista Samuraisillen

Packlista Samuraisillen Packlista Samuraisillen Detta är en packlista från din avdelning. Var noga med att du får med dig allt så att du slipper börja din upplevelse i Japan med att köpa kläder eller annat viktigt som du måste

Läs mer

Värt att veta om. Indonesien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Indonesien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Indonesien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Indonesien Huvudstad Invånarantal Språk Jakarta 256 miljoner Indonesiska och en rad minoritetsspråk Religion Valuta Yta Sunni-islam

Läs mer

Värt att veta om. England. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. England. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om England Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta England Huvudstad Invånarantal Språk London 64 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom Brittiskt pund 130 395 km2 Här nedan hittar

Läs mer

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Peru Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Peru Huvudstad Invånarantal Språk Lima 30,4 milj. Quechua och spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Sol Läs mer om hygien, transport

Läs mer

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydkorea Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydkorea Huvudstad Invånarantal Språk Seoul 49 miljoner koreanska Religion Valuta Yta Buddhism, kristendom won 100 210 km² Här kan du

Läs mer

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkmenistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkmenistan Huvudstad Invånarantal Språk Asjchabad 5 milj. Turkmeniska och ryska Religion Valuta Yta Muslimer, primärt sunni Manat

Läs mer

Värt att veta om. Kuba. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kuba. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kuba Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kuba Huvudstad Invånarantal Språk Havanna 11 milj. Spanska Religion Valuta Yta Katolicism Peso convertible (CUC) 110.860 km2 På denna sida

Läs mer

Värt att veta om Mongoliet. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Mongoliet. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Mongoliet Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Mongoliet Huvudstad Invånare Språk Ulan Bator 3 miljoner Mongoliska Religion Valuta Yta Taoism, konfucianism och buddhism Mongoliska

Läs mer

Värt att veta om. Nya Zeeland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Nya Zeeland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Nya Zeeland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Nya Zeeland Språk Huvudstad Invånarantal Engelska Wellington 4, 4 milj. Religion Valuta Yta Kristendom Nyzeeländsk dollar 268 838

Läs mer

Värt att veta om. Nepal. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Nepal. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Nepal Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Nepal Huvudstad Antal invånare Språk Kathmandu 31,5 miljoner Nepali och lokala språk Religion Valuta Yta Hinduism Nepalesisk rupie 147.181

Läs mer

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut!

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! Ta minst två kopior av pass, resehandlingar och försäkringspapper. En kopia av var lämnar du hos en anhörig för att underlätta om något inträffar

Läs mer

Värt att veta om. Nicaragua. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Nicaragua. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Nicaragua Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Nicaragua Huvudstad Invånarantal Språk Managua 5,8 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk och protestantism Cordoba 130.000

Läs mer

Jordanien. 3-12 november 2014. Karin Nilsson, Elovsbyn 30, 670 10 Töcksfors Tel: +46 (0)70-270 46 93 E-mail: kani@telia.com www.kanicare.

Jordanien. 3-12 november 2014. Karin Nilsson, Elovsbyn 30, 670 10 Töcksfors Tel: +46 (0)70-270 46 93 E-mail: kani@telia.com www.kanicare. Jordanien Rundresa genom Jordanien Vi besöker Amman, Jerash, Anjon, berget Nebo, Madaba, Kerak och klippstaden Petra. Jeepsafari i Wadi Rum. Sol och bad får vi vid Döda havet och i Aqaba vid Röda havet.

Läs mer

Värt att veta om Malaysia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Malaysia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Malaysia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta om Malaysia Huvudstad Invånare Språk Kuala Lumpur 31,3 milj. Religion Valuta Yta Sunni-islam och buddhism Ringgit Här nedan hittar du

Läs mer

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kenya Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kenya Huvudstad Invånarantal Språk Nairobi 44 milj. Swahili Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Kenya shilling 582.646 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Värt att veta om El Salvador. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om El Salvador. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om El Salvador Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta El Salvador Huvudstad Invånare Språk San Salvador 6,1 milj. Spanska Religion Valuta Yta RomerskkatolskUSD Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Estland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Estland Huvudstad Invånarantal Språk Tallinn 1,3 miljoner Estniska Religion Valuta Yta Olika former av kristendom Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

Värt att veta om. Guatemala. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Guatemala. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Guatemala Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Guatemala Huvudstad Invånare Språk Guatemala City 15 milj. Religion Valuta Yta Romersk katolsk och ursprungliga maya-religioner Quetzal

Läs mer

Värt att veta om. Etiopien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Etiopien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Etiopien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Etiopien Huvudstad Invånarantal Språk Addis Abeba 99,5 milj. Amharisk, tigrinnya, oromo, somali och flera andra Religion Valuta Yta Kristendom

Läs mer

Packning till Kilimanjaro

Packning till Kilimanjaro Packning till Kilimanjaro Såhär kommer du förberedd till Kili Vandringen på Kilimanjaro börjar i den tropiska regnskogen, där det är mycket varmt och fuktigt. Allt eftersom du kommer högre upp på berget

Läs mer

Värt att veta om. Panama. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Panama. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Panama Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Panama Huvudstad Invånare Språk Panama City 3,7 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Balboa (PAB) Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Amerikanska Jungfruöarna Huvudstad Invånarantal Språk Charlotte Amalie Protestantism 104.000 Engelska Religion Valuta

Läs mer

Värt att veta om. Marocko. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Marocko. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Marocko Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Marocko Huvudstad Invånarantal Språk Rabat 33 milj. Arabiska og berberspråk Religion Valuta Yta Sunni-islam Dirham 458.730 km2 Läs mer

Läs mer

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till Temaresa Vin 2017. Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/ SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/9 2017. Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var

Läs mer

Värt att veta om USA. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om USA. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om USA Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta USA Huvudstad Invånarantal Språk Washington DC 321 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom US dollar 9.826.675 km2 På denna sida hittar

Läs mer

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM!

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Datum: 13-15 september, 2013 Plats: Marieborgs folkhögskola, Marieborgsvägen 25 i Norrköping (karta: http://goo.gl/maps/umpuu)

Läs mer

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet.

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet. Lägerbrev 2 Hej Det kommer bli ett toppen läger med mycket scouter vi blir ca 80 st när vi är som flest. På Vässarö kommer det vara nästan 2 000 scouter totalt under delar av den tid vi är där. Programmet

Läs mer

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut.

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut. Frågor och svar Hur mycket fickpengar bör man ha med sig? Vad ingår? Vad ingår inte? Hur mycket fickpengar ska man ha med? Är det någon gräns? Det finns ingen gräns för hur mycket man får ta med sig i

Läs mer

Värt att veta om. Polen. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Polen. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Polen Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Polen Huvudstad Invånarantal Språk Warszawa 38 milj. Polska Religion Valuta Yta Katolicismen Zloty 312 000 km2 Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

Värt att veta om. Grekland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Grekland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Grekland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Grekland Huvudstad Invånare Språk Aten 10,7 milj. Grekiska Religion Valuta Areal Grekiskortodox Värt att veta Euro 131.957 km2 Tidsskillnad

Läs mer

22-29/1 & 31/1-7/2 OMAN SAGOLIK ÖKENRITT MOT STRÄNDER & TIDVATTENS DYNINGAR

22-29/1 & 31/1-7/2 OMAN SAGOLIK ÖKENRITT MOT STRÄNDER & TIDVATTENS DYNINGAR 22-29/1 & 31/1-7/2 OMAN SAGOLIK ÖKENRITT MOT STRÄNDER & TIDVATTENS DYNINGAR Nu erbjuder vi som första arrangör en äventyrlig och riktigt häftig resa som aldrig gjorts tidigare för besökande ryttare. Men

Läs mer

Värt att veta om. Japan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Japan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Japan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Japan Huvudstad Invånarantal Språk Tokyo 127 miljoner Japanska Religion Valuta Yta Shintoism, buddhism och kristendom Yen 377.915 km2 Läs

Läs mer

OMAN SAGOLIK ÖKENRITT MOT STRÄNDER & TIDVATTENS DYNINGAR

OMAN SAGOLIK ÖKENRITT MOT STRÄNDER & TIDVATTENS DYNINGAR OMAN SAGOLIK ÖKENRITT MOT STRÄNDER & TIDVATTENS DYNINGAR Nu erbjuder vi som första arrangör en äventyrlig och riktigt häftig resa som aldrig gjorts tidigare för besökande ryttare. Men självklart har ridettapperna

Läs mer

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Colombia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Colombia Huvudstad Invånarantal Språk Bogotá 47,2 milj. Spanska Religion Valuta Areal Katolicism Peso 1 141 748 km2 Här kan du läsa mer

Läs mer

Värt att veta om Australien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Australien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Australien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Australien Huvudstad Invånarantal Språk Canberra 22,8 miljoner. Engelska Religion Valuta Yta Protestanter och katoliker Australisk dollar

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

v YOGA, DANS & TRUMMOR I GAMBIA - ETT SAMARBETE MELLAN MYMALA, YOGACENTER UPPSALA OCH DABO MUSIC

v YOGA, DANS & TRUMMOR I GAMBIA - ETT SAMARBETE MELLAN MYMALA, YOGACENTER UPPSALA OCH DABO MUSIC v.7-8 2019 YOGA, DANS & TRUMMOR I GAMBIA - ETT SAMARBETE MELLAN MYMALA, YOGACENTER UPPSALA OCH DABO MUSIC YOGA, DANS & TRUMMOR TA CHANSEN OCH FÖLJ MED TILL DET SOLIGA OCH VÄNLIGA LANDET GAMBIA. BOKA IN

Läs mer

Berlin fredag 30/9 - lördag 8/10

Berlin fredag 30/9 - lördag 8/10 Berlin 2016 fredag 30/9 - lördag 8/10 Studieresan fre 30/9 - lör 8/10 lör - fre i Berlin, 6 nätter acama Schöneberg 40 elever 5 lärare BERLIN 2016 Kristin Magnus Karin Anita 073-5096136 070-3371487 073-8061548

Läs mer

Värt att veta om Honduras. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Honduras. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Honduras Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Honduras Huvudstad Invånare Språk Tegucigalpa 8,8 miljoner Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Här kan du läsa spännande fakta

Läs mer

Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj

Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj Näsbyparks TK välkomnar Er till tennislägret i Kroatien våren 2014! Kroatien 2014 NPTK klubbresa 26 april 3 maj Med början hösten 2010 samt våren 2011-2013 arrangerade vi våra första 4 tennisresor till

Läs mer

Karin Nilsson, Elovsbyn 30, 670 10 Töcksfors Tel: +46 (0)70-270 46 93 E-mail: kani@telia.com www.kanicare.com

Karin Nilsson, Elovsbyn 30, 670 10 Töcksfors Tel: +46 (0)70-270 46 93 E-mail: kani@telia.com www.kanicare.com Tag chansen och följ med till solen och värmen. SPA-resa till Döda Havet, jordens lägsta punkt och saltaste hav. -Här finns Döda havets hälsosamma mineraler i vatten, lera och luft. Gynnsamt för muskler,

Läs mer

Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida:

Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida: Information om Piteå Summer Games 1-3 Juli 2011 Allmänt Information om Piteå Summer Games finns på deras egen hemsida: www.piteasummergames.se Skriv ut denna information inför avfärden så att er tjej har

Läs mer

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april

Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Näsbyparks TK välkomnar Er till tennislägret i Kroatien våren 2013! Kroatien 2013 NPTK klubbresa 13-20 april Med början hösten 2010 samt våren 2011-2012 arrangerade vi våra första tennisresor till Kroatien.

Läs mer

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Brasilien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Brasilien Huvudstad Invånarantal Språk Brasilia 205 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk, indianska religioner Real

Läs mer

Österbottniska fornforskningssällskapets resa till Ryssland

Österbottniska fornforskningssällskapets resa till Ryssland Österbottniska fornforskningssällskapets resa till Ryssland 14.7 19.7.2018 Dag 1 Lördag den 14.7 (5.45 i Larsmo) 6.00 Start från Jakobstads busstation 6.15 Edsevö 7.30 Vasa busstation Lunch (på egen bekostnad)

Läs mer

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Portugal Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Portugal Huvudstad Invånarantal Språk Lissabon 11 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolska kyrkan Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

Linköpings Universitet Eldoret 2014

Linköpings Universitet Eldoret 2014 Linköpings Universitet Eldoret 2014 Basfakta Kenya är rankat som nr 145 av186 stater (UNDP, 2013) Kenya är i gruppen länder som betecknas som low human development. Förväntad livslängd är 57 år. 46 % av

Läs mer

Nu ger vi järnet, spelar som ett lag och gör vårt absolut bästa!

Nu ger vi järnet, spelar som ett lag och gör vårt absolut bästa! Gothia Cup, 12-18 JULI, 2015, GÖTEBORG, SVERIGE Hej! Läs NOGA hela informationen nedan. Eventuella fotbollsfrågor besvaras av Emil eller Perra, praktiska och övriga frågor besvaras av Kjell eller Anders.

Läs mer

4 7 OKT BARCELONA 2018

4 7 OKT BARCELONA 2018 4 7 OKT BARCELONA 2018 Roland Bech R.O.M Travel Service 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0. Innehållsförteckning sidan 2 1. Barcelona sidan 3 2. Flygtider sidan 4 3. Hotell sidan 5 4. Karta sidan 6 5. Grundpaket

Läs mer

Träningsläger Alfas del Pi 2009 U-truppen

Träningsläger Alfas del Pi 2009 U-truppen Träningsläger Alfas del Pi 2009 U-truppen Trivselregler Vi förutsätter att alla tar ansvar för sina handlingar och uppträder på ett sådant sätt som är föredömligt för en fotbollsspelare på elitnivå. En

Läs mer

Utresa: Hemresa: Var: Hur: Mälarscouterna, Mimorné Instagram: mimornebergamo17

Utresa: Hemresa: Var: Hur: Mälarscouterna, Mimorné Instagram: mimornebergamo17 Snart är det sommar och årets höjdpunkt, avslutningsresan! I år åker vi till Italien. Det blir en äventyrlig resa med glädje och inspiration genom scouting, sightseeing och skratt. Vi kommer att skapa

Läs mer

JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!!

JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!! Snowcamp 2015-05-27 JIPEEEEE, SNART ÄR DET DAGS ATT ÅKA TILL SNOWCAMP!! Först och viktigast. Vi är superglada att ni har valt att komma till oss på camp och vi ska göra allt vi kan för att det ska bli

Läs mer

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkiet. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkiet Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkiet Huvudstad Invånare Språk Ankara 81 milj. Turkiska Religion Valuta Areal Islam Här kan du läsa spännande fakta om Turkiet Turkisk

Läs mer

Räkna ut din resbudget Sida: 1

Räkna ut din resbudget Sida: 1 Dessa checklistor från Jorden Runt (www.jordenrunt.nu) är gratis för privat bruk. Du får gärna betala tillbaka med en berättelse, tips från resan eller prisfakta. Läs mer om detta på www.jordenrunt.nu/skriv

Läs mer

Italien har en väldigt lång och fin jultradition, framför allt i de norra delarna av landet.

Italien har en väldigt lång och fin jultradition, framför allt i de norra delarna av landet. Julmarknad i Italien Italien har en väldigt lång och fin jultradition, framför allt i de norra delarna av landet. Missa inte denna möjlighet att uppleva tre julmarknader, som alla har sin särart. Vi besöker

Läs mer

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter,

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, en explorerscout, rovers och ledare! Vi startar söndag 7.6.2015 kl. 9.00 från kårlokalen med hyrbuss mot Muonio.

Läs mer

T ILL DIG SOM SKA PÅ RUNDRESAN MAGISKA JORDANIEN Nu är det snart dags att bege dig ut på nya, spännande äventyr. För att underlätta inför rundresan ha

T ILL DIG SOM SKA PÅ RUNDRESAN MAGISKA JORDANIEN Nu är det snart dags att bege dig ut på nya, spännande äventyr. För att underlätta inför rundresan ha RundresaR MAGISKA JORDANIEN Praktisk avreseinformation T ILL DIG SOM SKA PÅ RUNDRESAN MAGISKA JORDANIEN Nu är det snart dags att bege dig ut på nya, spännande äventyr. För att underlätta inför rundresan

Läs mer

Värt att veta om. Burma. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Burma. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Burma Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Burma Huvudstad Invånarantal Språk Naypyidaw 55 miljoner Burmesiska Religion Valuta Yta Hinayanabuddhism Kyat Läs mer om transport, prisnivåer

Läs mer

Den vackra ön, Taiwan

Den vackra ön, Taiwan Den vackra ön, Taiwan 31 oktober 15 november 2019 Praktiska tips Klimat Resor till Taiwan kan utföras under hela året, men vår och höst är ideala tider att besöka ön. Det är nästan alltid fuktigt på Taiwan,

Läs mer

Värt att veta om. Spanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Spanien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Spanien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Spanien Huvudstad Invånare Språk Madrid 48 milj. Spanska, katalanska, galiciska och baskiska Religion Valuta Areal Romerskkatolicism Euro

Läs mer

Värt att veta om. Italien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Italien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Italien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Italien Huvudstad Invånarantal Språk Rom 62 milj. Italienska Religion Valuta Yta Romerskkatolicism Euro Här nedan hittar du praktisk information

Läs mer

DRÖMRESAN TILL PROVENCE

DRÖMRESAN TILL PROVENCE DRÖMRESAN TILL PROVENCE Följ med till Provence och njut av det goda livet! Vår reseledare, Finn Emilsen, jobbar till vardags som vinimportör, med fokus på vin från Provence. Det började med ett vinslott

Läs mer

SCOUTLÄGER 2016 LÄGERBREV 2

SCOUTLÄGER 2016 LÄGERBREV 2 SCOUTLÄGER 2016 LÄGERBREV 2 Snart är det dags för årets scoutläger. Det äger rum i Kärringboda som är Skärgårdsstiftelsens naturreservat sydväst om Nynäshamn. Vi kommer få möjlighet att njuta av den fina

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

Lite information avseende Gothia cup för GIF P01 (uppdaterad )

Lite information avseende Gothia cup för GIF P01 (uppdaterad ) 1 Lite information avseende Gothia cup för GIF P01 (uppdaterad 2014-06-23) Som bekant så har vi anmält ett lag till Gothia cup som äger rum mellan den 13-19 juli. Vi har nedan sammaställt lite information

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri.

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri. 1 Kasta skräp 1 Vad gör lba och ron i dag? De är på bio. De kastar skräp. De går till skolan. 2 Var ska ron lägga batterierna? där det står metall där det står papper där det står farligt avfall 3 Vad

Läs mer

Praktisk Information

Praktisk Information Praktisk Information Firebrand Training Sundsgården Fi-re brând (noun) An idea or person that ignites excitement, action and change by challenging outmoded beliefs and methods. TRANSPORT Bil Du kan givetvis

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

ANMÄLAN. Om du har frågor ring 08 663 33 49 eller maila till info@enrichedlife.se

ANMÄLAN. Om du har frågor ring 08 663 33 49 eller maila till info@enrichedlife.se ANMÄLAN Är denna anmälan defintiv (åker oavsett Försäkringskassan beslut) Denna anmälan är preliminär (avvaktar beslutet från Försäkringskassan) Namn Födelsedatum Gatuadress Postnummer och postadress Mail

Läs mer

SOLENs GOTLANDSRESA 23/8 27/ Gotland

SOLENs GOTLANDSRESA 23/8 27/ Gotland Gotland! Packlista till Gotlandsresan o Max 500:- i fickpengar o Matsäck till båtresan o Liggunderlag/upplåsbar madrass o Örngott o Sovsäck eller lakan o Sovkläder o Tandborste och tandkräm o Liten handduk

Läs mer

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Brasilien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Brasilien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Brasilien Huvudstad Invånarantal Språk Brasilia 205 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk, indianska religioner Real

Läs mer

Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012

Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012 Solens Gotlandsesa 23-25/8-2012 TORSDAG 23 augusti 08:30 Samling Stockholms central 08:49 pendeltåg avgår från Stockholms central till Nynäshamn framme 09:55 11:05 resa med Gotlandsfärjan till Visby 14:

Läs mer

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING Start: Dag 1 på STF Grövelsjön Fjällstation 19.00 Avslut: Dag 7 på STF Grövelsjön Fjällstation efter frukost. För familjer med barn från 7 år som har viss fjällvana

Läs mer

SOMMARLOVSPROGRAM 2012 FRITIDSGÅRDARNA I SJÖBO KOMMUN

SOMMARLOVSPROGRAM 2012 FRITIDSGÅRDARNA I SJÖBO KOMMUN SOMMARLOVSPROGRAM 2012 FRITIDSGÅRDARNA I SJÖBO KOMMUN Vecka 25: Måndag 18 juni Allt och inget utgår från 15.00-21.00 Qvarnen i Sjöbo. Spontanaktivitet beroende på väder. Kostnadsfria aktiviteter. Tisdag

Läs mer