Program. hösten Afternoon tea Soppföredrag Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Magasinsvisning Barn & familj

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program. hösten Afternoon tea Soppföredrag Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Magasinsvisning Barn & familj"

Transkript

1 Program hösten 2019 Afternoon tea Soppföredrag Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Magasinsvisning Barn & familj

2 När dagarna börjar bli märkbart kortare och löven skiftar färg på träden slår Vasamuseet upp portarna för höstens programaktiviteter. Vid tre fredagar kommer vi att duka fram Afternoon tea och hålla föredrag om hur livet kunde gestalta sig för kvinnor i olika samhällsgrupper under 1600-talet. Under tre onsdagskvällar arrangerar vi soppföredrag som i tur och ordning behandlar Vasas 1600-tal, bärgningen på 1960-talet och vad fynd under ytan i nutid kan berätta om till exempel skepp från stormaktstiden. På lördagar, söndagar och alla skollov finns familjevisningar för barn tillsammans med en vuxen. Vi tar reda på hur det gick till när Vasa byggdes, hur det kunde vara att leva på ett skepp som Vasa, eller hur det är att vara marinarkeolog. Som vanligt uppmärksammar vi Gustav Adolfdagen den 6 november med ett föredrag om kungen kombinerat med ärtsoppa serverat i Vasamuseets restaurang. I år handlar det om kyllret vapenrocken av älghud som kungen bar den där dimmiga dagen i Lützen. Vi får följa kyllrets långa väg efter att kungen fallit, först som krigsbyte till Österrike och så småningom tillbaka till Sverige. höst på vasamuseet Jag hoppas att de här smakproven från höstens program har väckt intresse och att vi ses här på museet i höst. Varmt välkommen! Lisa Månsson, museichef Foto: Anneli Karlsson, SMM.

3 afternoon tea Tre gånger per termin arrangerar Vasamuseet Afternoon tea i kombination med föredrag med kulturhistorisk inriktning. I höst tittar vi närmare på 1600-talskvinnan och hennes förutsättningar. Forskning visar att faktorer som civilstånd och börd var viktigare än kön. Gick det att skilja sig på 1600-talet? Hur deltog kvinnor i dåtidens affärsliv? Vad hände med kvinnor som begick brott? Höstens tre föredrag handlar om relationer och äktenskap, kvinnor i samhällets marginaler och hur kvinnor kunde försörja sig. Afternoon tea på Vasamuseet innebär inte bara te med scones och marmelad. På tallriken serveras två sorters ost och en chokladkanonkula. Dessutom så mycket färsk frukt som du vill och orkar. Du äter och dricker medan föredraget pågår. afternoon tea Te med scones, smör, marmelad, ost, chokladkanonkula och frukt: 160 kronor. Afternoon tea serveras i Maria Eleonora-hallen/A2 från klockan Föredraget startar och pågår i en timme. Du bokar din plats och ditt Afternoon tea på vasamuseet.se. Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.

4 afternoon tea ÄKTENSKAP OCH RELATIONER I TIDIGMODERN TID Fredag 27 september klockan Det goda äktenskapet var byggt på kärlek och frivillighet. Kyrka, lagstiftning och de som ämnade gifta sig menade att de bästa äktenskapen skapades då parterna gifte sig av kärlek. För att på bästa sätt kunna arbeta tillsammans, fostra barn och styra ett hushåll krävdes sympati, ömhet och sexuell attraktion mellan makarna. Föredrag med Malin Lennartsson, docent i historia vid Linnéuniversitetet i Växjö och mottagare av Vasamuseets vänners pris KONSTEN ATT FÖRSÖRJA SIG KVINNORS ARBETE I STOCKHOLM Fredag 25 oktober klockan Kvinnor och män hade inte samma formella rättigheter att driva näringar under tidigmodern tid. Trots det finns det gott om kvinnor i huvudstaden som säljer bröd och frukt, fisk och kött från både korg och bod. De bränner brännvin, håller krog och argumenterar kraftfullt för sin rätt att försörja sig och sina familjer. Föredrag med Sofia Ling, docent i historia vid Uppsala universitet. afternoon tea MISSDÅDERSKOR OCH BROTTSOFFER I VASATIDENS SVERIGE Fredag 29 november klockan Bordellmadamen Sara Simonsdotter i Stockholm och Brita Larsdotter på Åland hade en del gemensamt. De var missdåderskor och bestraffades hårt för sina brott. Brotten och hur de bestraffades säger något om levnadsförhållanden och handlingsutrymmen för de kvinnor som befann sig i samhällets marginaler. Deras levnadsöden berättar också en annan historia. En historia om drömmar och längtan. Föredrag med Annika Sandén, historiker och författare. Självporträtt av konstnären Peter Paul Rubens och hans fru Isabella Brant i Honeysuckle Bower, från ca. år Beskuren.

5 soppföredrag Under tre onsdagskvällar i höst serveras matiga soppor och nybakat bröd med goda röror tillsammans med föredrag som har fokus på Vasas historia från 1600-talet fram till idag. Höstens första soppföredrag berättar om tidigt 1600-tal i Stockholm och några av de människor som fanns kring Vasa. I november handlar det om 1960-talet när skeppet återupptäcktes och bärgades och vad som gjorde det möjligt. Det avslutande föredraget gör en djupdykning i Stockholms hamn, vad som finns under ytan och vad fynden kan berätta. Soppan serveras i Maria Eleonora-hallen/A2 från klockan Föredraget startar och pågår i en timme. Du äter och dricker medan föredraget pågår. Du bokar din plats och din soppa på vasamuseet.se. Dryck väljs och betalas på plats. MAT OCH DRYCK Soppa, smör och bröd: 123 kronor Mineralvatten/lättöl: 28 kronor Ett glas vin: 90 kronor Wreckage beer, öl framtaget av Vasamuseets restaurang: 69 kronor soppföredrag Foto: Siri Beer Boman, Vasamuseet/SMTM.

6 MÖT MÄNNISKORNA SOM ARBETADE PÅ OCH RUNT VASA Onsdag 16 oktober klockan När Vasa gav sig ut på sin jungfrufärd var Stockholms kajer fulla av åskådare som bevittnade hur skeppet sjönk mitt i strömmen. En skandal och säkert en chock för många. Här får du möta några av de stockholmare som var med i bygget av Vasa, personer som levererat varor, sågat, sytt segel och snidat skulpturer samt ett av ögonvittnena till olyckan. Föredrag med Anna Maria Forssberg, docent i historia och forskare på Vasamuseet. Kräftsoppa serveras. ATT BÄRGA VASA ETT ÄVENTYR OCH EN GANSKA GRABBIG HISTORIA Onsdag 20 november klockan Vasas bärgning skulle kunna utgöra handlingen i en äventyrsfilm den var minst sagt spektakulär och unik i sitt slag. Utifrån bilder av männen som deltog i bärgningen och av föremål från dykarboden på dykarflotten berättar Kristin Ytterborg, intendent på Vasamuseet, en historia om Vasas sensationella bärgning i en tid då allt kändes möjligt. Kantarellsoppa serveras. soppföredrag STORMAKTSTIDEN UNDER YTAN Onsdag 4 december klockan Följ med ner under ytan i Stockholms hamn. Efter Vasas bärgning 1961 ökade intresset för det som kunde finnas dolt under ytan. De senaste fem åren har flera spännande fynd gjorts som kan berätta mer om stormaktstidens Stockholm och de skepp som byggdes både före och efter Vasa. Föredrag med Jim Hansson, marinarkeolog på Statens maritima och transporthistoriska museer. Vegansk bönsoppa med kikärtsfluff. Dykare som arbetade med Vasas bärgning. Från vänster: Jansson, Friberg, dykarbas Fälting, Carlbom och Nyberg. Foto: Okänd fotograf, Vasamuseet/SMTM.

7 experterna berättar Vasamuseets experter berättar om museet och om skeppets spännande historia. Samling vid informationsdisken. Programmet ingår i entréavgiften. KVINNORNA I GENOMSKÄRNINGSMODELLEN Tisdag 17 september klockan En genomskärningsmodell på Vasamuseet visar livet ombord på ett talsskepp. Besättningen laddar kanoner, lagar mat, sover, dansar och spelar kort. Nyligen kompletterades modellen med kvinnofigurer. Nu syns där en båtmanshustru med barn, en maka till en knekt, en officershustru och en tjänsteflicka. Karin Schaefer, pedagog på Vasamuseet, berättar om kvinnofigurerna i modellen. UNDER DÄCK Tisdag 1 oktober klockan Välkommen att uppleva med alla sinnen hur det kunde vara ombord på skeppet Vasa, närmare bestämt på övre batteridäck. Hur var det att bo mellan skeppets kanoner, vad åt besättningen och vad kan deras packning berätta om dem? Emilie Börefeldt, pedagog på Vasamuseet, visar ett av museets upplevelserum och berättar om hur rummet används i den pedagogiska verksamheten. STÖTTA VASA Tisdag 3 december klockan Efter flera års forskning har projektet Stötta Vasa gått in i ett nytt skede. I framtiden kommer skeppet att ha ett yttre stöd och ett inre metallskelett för att inte deformeras och spricka. Föredrag med Magnus Olofsson, projektchef, om den framtida stöttningen som ska säkra Vasas långsiktiga bevarande. experterna berättar Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.

8 6 november gustav adolf-dagen KYLLRETS VÄG FRÅN LÜTZEN Onsdag 6 november klockan Föredraget börjar Plats: Vasamuseets restaurang samt Stora filmsalen/a Ärtsoppa och punsch serveras i Vasamuseets restaurang Föredraget startar i filmsalen A1 och varvas med levande musik. Efter att kung Gustav II Adolf hade stupat i Lützen, plundrades liket på allt utom strumpor och särk. Kyllret vapenrocken som kungen bar fördes till kejsaren Ferdinand II i Wien. Länge sågs kyllret som ett av Österrikes främsta krigsbyten. År 1920, efter första världskriget, kläcktes plötsligt idén om att det skulle lämnas tillbaka, för att Österrike ville tacka Sverige för humanitär hjälp under kriget. Sedan dess finns kyllret på Livrustkammaren. Vi visar en kopia på scenen. Jenny Öhman, historiker, berättar om kyllrets väg från Lützen. Föredraget varvas med musik som framförs av Trio Cima Rosa och musikerna spelar på instrument från och 1700-talen. Bernt Malmros kommer att berätta om sitt instruments historia. TRIO CIMA ROSA Nanna Malmros, violin Bernt Malmros, viola da braccio Magnus Malmros, violone gustav adolf-dagen MAT OCH DRYCK Ärtsoppa 123 kronor. Förbokas i samband med biljettköp. Gustav Adolf-bakelse & kaffe: 70 kronor. Punsch 4cl: 84 kronor. köps på plats.

9 magasinsvisning VÄRLDENS STÖRSTA PUSSEL Onsdagarna 9 oktober, 13 november & 11 december klockan Bärgningen av Vasa innebar också utgrävning av drygt föremål och början på ett arbetet som har kallats världens största pussel. Men pusslet är fortfarande inte färdiglagt och det fina med det här pusslet är att delarna är precis lika intressanta som helheten. I magasinet på Vasamuseet finns en stor samling föremål från skeppet Vasa som berättar om livet på 1600-talet. Följ med på en av våra exklusiva magasinsvisningar och se föremål som inte finns utställda i museet. Här förvaras till exempel djurben, segel, kanonkulor, verktyg, mynt, sprit och rester ur skeppets mattunnor. magasinsvisning Foto: Siri Beer Boman, Vasamuseet/SMTM.

10 barn och familj BYGGA, LASTA, SEGLA Vasa skulle bli Sveriges främsta krigsskepp. Men vad behövdes för att bygga det och hur gick det till? Vi tar reda på mer om bygget av Vasa och avslutar med att segla iväg i upplevelserummet Under däck! Familjevisning för barn 4 10 år. FRÅN HAVETS DJUP När Vasa hittades öppnades en lucka till 1600-talet. Skeppet var fyllt med spännande föremål. Vi prövar att vara marinarkeologer och funderar över vad saker kan ge för ledtrådar till människor och deras liv för länge sedan. Familjevisning för barn från 7 år. LIVET OMBORD PÅ VASA Ombord på Vasa skulle hundratals människor samsas på en liten yta. Vad skulle de jobba med? Hur var det att leva mellan kanonerna på batteridäck? Vi tar reda på mer om livet ombord och öppnar en båtsmans kista i lyktans sken! Familjevisning för barn 4 10 år. barn & familj DAG OCH NATT PÅ SKEPPET Hur var det att vara ledig ombord på ett skepp som Vasa: vad och hur åt man i den eleganta kajutan? Var skulle kungen sova? Vad fick båtsmännen för mat i sina skålar? Vad roade man sig med? Vi smakar och luktar på 1600-talet och går till vila mellan kanonerna när skymningen faller Familjevisning för barn från 7 år. Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM. familjevisningarna ingår i entréavgiften. för tider, se kalendern på vasamuseet.se.

11 VASAGRISEN BARNFILM För barn från 3 år. Om den prickiga grisen Lindbom som en dag fick lämna sin lerpöl och ge sig ut på ett riktigt äventyr ombord på Vasa! Filmen är baserad på en bok av Björn Bergenholtz och visas många gånger dagligen. Ta reda på var någonstans Lindbom var med hjälp av Vasagrisens spår, som finns i anslutning till filmen. UPPTÄCK VASA TILLSAMMANS FAMILJESPÅRET För barn från 6 år. För barn och vuxna som tillsammans vill upptäcka Vasamuseet på egen hand finns ett kul familjespår att följa genom museet. Familjespåret är gratis och finns på flera språk. Det hämtas i informationsdisken. HÖSTLOV På höstlovet kan skollediga barn följa med på spännande upptäcktsfärder i museet för att lära sig mer om skeppet och människorna kring Vasa. Häng med grisen Lindbom ut på havet, utforska havets djup och testa att vara marinarkeolog! barn & familj JULLOV Jullovet är en perfekt tid för att se skeppet Vasa, och lära sig mer om hennes mycket korta och på samma gång mycket långa historia. I juletid är det extra magiskt att se skeppet där hon vilar i sin slutliga hamn inne på Vasamuseet. Upplev hur livet ombord på Vasa kunde vara såväl på dagen som på natten genom att vara med på en familjevisning där små och stora deltar tillsammans. Under jullovet ges extra många visningar per dag. Foto: Anneli Karlsson, SMM. Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM. för tider, se kalendern på vasamuseet.se.

12 VASA total längd inklusive bogspröt: 69 meter skrovets längd inklusive galjon: 61 meter största bredd: 11,5 meter höjd från köl till stormastens flaggstångstopp: 52,5 meter akterskeppets höjd: 19,6 meter djupgående: 4,8 meter deplacement: 1210 ton segelyta: 1275 kvadratmeter antal segel: 10 (varav 6 bevarade) bestyckning: 64 kanoner (varav 3 bevarade) besättning: totalt 450 personer varav 90 båtsmän och 300 knektar VASAMUSEET Öppettider: dagligen (onsdagar 10 20) Besöksadress: Galärvarvsvägen 14 Postadress: Box 27131, Stockholm Telefon: Webbplats: vasamuseet.se E-post: vasamuseet@smtm.se VASAMUSEETS VÄNNER Telefon: E-post: foreningen.vasa@smtm.se PROGRAMANSVARIG Siri Beer Boman, tel E-post: siri.beer-boman@smtm.se Foto Karolina Foto: Karolina Kristensson, Kristensson, SMMVasamuseet/SMTM.

13 b-post porto betalt AVSÄNDARE: VASAMUSEET BOX STOCKHOLM programmen ingår i entréavgiften om inget annat anges. museientré: vuxen 150 kronor. barn & ungdomar till och med 18 år har fri entré. bli medlem i vasamuseets vänner, få fri entré. vasavän silver 250 kronor. vasavän guld 350 kronor. ändringar kan förekomma. dagsaktuell information: vasamuseet.se telefon: följ oss i sociala vasamuseet är en del av statens maritima och transporthistoriska museer. vasamuseet är miljöcertifierat enligt iso

Program. våren Afternoon tea Experterna berättar Maria Eleonora-dagen Magasinsvisning Barn & familj

Program. våren Afternoon tea Experterna berättar Maria Eleonora-dagen Magasinsvisning Barn & familj Program våren 2019 Afternoon tea Experterna berättar Maria Eleonora-dagen Magasinsvisning Barn & familj Skeppet Vasa och föremålen i museets samlingar berättar om människorna och samhället under tidigt

Läs mer

program våren 2015 afternoon tea soppföredrag för föräldralediga maria eleonora-dagen magasinsvisningar familj & barn filmvisning vasamuseet

program våren 2015 afternoon tea soppföredrag för föräldralediga maria eleonora-dagen magasinsvisningar familj & barn filmvisning vasamuseet program våren 2015 afternoon tea soppföredrag för föräldralediga maria eleonora-dagen magasinsvisningar familj & barn filmvisning vasamuseet stadsmuseet c/o vasamuseet Stadsmuseet i Stockholm stänger för

Läs mer

Program. hösten Afternoon tea Helaftonskväll Magasinsvisning Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Familj & barn

Program. hösten Afternoon tea Helaftonskväll Magasinsvisning Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Familj & barn Program hösten 2018 Afternoon tea Helaftonskväll Magasinsvisning Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Familj & barn Vasamuseet har en vision om att vara en mötesplats där berättelserna och forskningen

Läs mer

program våren 2018 afternoon tea soppföredrag experterna berättar maria eleonora-dagen familj & barn

program våren 2018 afternoon tea soppföredrag experterna berättar maria eleonora-dagen familj & barn program våren 2018 afternoon tea soppföredrag experterna berättar maria eleonora-dagen familj & barn Att se skeppet Vasa och besöka museet är på många sätt att få direktkontakt med historien. Vasa är en

Läs mer

program våren 2013 afternoon tea familj & barn maria eleonora-dagen temavisningar utställningar filmvisning vasamuseet

program våren 2013 afternoon tea familj & barn maria eleonora-dagen temavisningar utställningar filmvisning vasamuseet program våren 2013 afternoon tea familj & barn maria eleonora-dagen temavisningar utställningar filmvisning vasamuseet afternoon tea Lyssna på föredrag och mingla på ett klassiskt teparty. Te/kaffe, scones,

Läs mer

Nov 2008. Alla ombord

Nov 2008. Alla ombord Nov 2008 Alla ombord 10 ord från Vasamuseet I denna mapp finns konstiga ord. De handlar om skeppet Vasa. Förbered dig på att komma till museet genom att lära dig några av orden. Varje ord förklarar vi

Läs mer

vasamuseet på en timme lärarhandledning

vasamuseet på en timme lärarhandledning vasamuseet på en timme lärarhandledning Detta är en lärarhandledning till stöd för dig som själv vill gå runt med din grupp i museet. Den utgår från de vanligaste frågorna och ger en överblick av Vasas

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Så startade Systembolaget Systembolaget startade 1955

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Flygvapenmuseum redan en stor succé

Flygvapenmuseum redan en stor succé 8 Flygvapenmuseum redan en stor succé Det råder stor uppståndelse när TIFF besöker det nya Flygvapenmuseum i Linköping. Vilket inte är så konstigt. Satsningen på museet är minst sagt rejäl. Vi är där på

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum & Naturum Västervik -Där Kultur och Natur möts SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum 0490 211 77 www.vasterviksmuseum.se Västerviks Museum Skolprogram Västerviks Museum har hela

Läs mer

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande.

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande. EVENEMANG VÅREN 2013 På Albert har vi ständigt lite smakfulla och välarrangerade kvällar på gång. Nedan finner ni ett antal av dessa som är planerade för våren 2013. Håll utkik för den kan komma att fyllas

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se SKOLVERKSAMHETER Introduktion Fotevikens Museum med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. På koggen

Läs mer

KONFERENS BLAND TOPPARNA. Möten och avkoppling i exklusiv miljö.

KONFERENS BLAND TOPPARNA. Möten och avkoppling i exklusiv miljö. KONFERENS BLAND TOPPARNA Möten och avkoppling i exklusiv miljö. PRISEXEMPEL KONFERENSPAKET Deluxe TREEHOTEL KONFERENS Likt ett av våra trädrum, The Cabin, kan även ni försvinna in bland norrländska, högresta

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Kultur och alkohol Så startade Systembolaget Systembolaget

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 2019-06-26 1. Vilken utställning besöker du nu? Varde ljus 33 30 Mellan Konst & Verklighet 27 24,5 Vårsalongen 26 23,6 Kulturskolans bildelever 8 7,3 Bosse

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

succé i Kungens Tisdagen stand up Pga det med i Alby. I och med detta så Diamantjaktkunder verantörer. en gång tack Skatt

succé i Kungens Tisdagen stand up Pga det med i Alby. I och med detta så Diamantjaktkunder verantörer. en gång tack Skatt Ytterligare en succé med Kungens Kundkväll! Tisdagen den 15 Mars 2011 höll ICA Kvantum i Kungens Kurva sin andra kundkväll. Denna gång varvades god mat och dryck med skratt när Babben Larsson gästadee

Läs mer

Kryssning till Lizard Island

Kryssning till Lizard Island Kryssning till Lizard Island På denna kryssning får ni chans att uppleva världens största rev, Stora Barriärrevet, som ligger längs med s norra östkust. Kryssningen är med lyxiga Coral Expeditions. Under

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Oktober

Vad händer i Färgelanda? Oktober Vad händer i Färgelanda? Oktober Världens Barn Gala Torsdag 2 oktober kl. 18.30 Färgelanda Sporthall Lilla Bandet Jenny och Frank Margareta Haglund med familj DNA and The Cellarboys Färgelanda Judoklubb

Läs mer

zorngården en oas mitt i mora

zorngården en oas mitt i mora program 2016 zorngården en oas mitt i mora Året runt Att stiga in i Zorngården, makarna Anders och Emma Zorns hem, är som att förflyttas tillbaka i tiden etthundra år. Zorn gården är ett närmast orört

Läs mer

FRITIDSPROGRAM Oktober 2012

FRITIDSPROGRAM Oktober 2012 FRITIDSPROGRAM Oktober 2012 Emma och Lisa som var och kollade när IF Hammaren spelade match på I2 i september. 1 FRITIDSAKTIVITETER FÖR DIG SOM BOR I KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUN Karlstads Kommuns Fritidsverksamhet

Läs mer

Aktiviteter! Utomhus

Aktiviteter! Utomhus Aktiviteter! Utomhus Bastubad och vedeldad badtunna I nära anslutning till Villa Hofsnäs pensionat nere i Torpasjön ligger vår bastuflotte. Här kan ni träffas för en stunds avkoppling tillsammans med kollegor

Läs mer

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt.

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt. Kvarnberget/Viken är ett Plusboende där det finns ca 650 lägenheter. Vi har ansvar för att det är rent och snyggt i 54 trapphus. Vi anordnar även aktiviteter och vi kan ge stöd och hjälp om du tillfälligt

Läs mer

Historia Stormaktstiden

Historia Stormaktstiden Historia Stormaktstiden Historia i skolan Vilka spår från historien hittar vi idag Hur samhället har förändrats Hur vi kan dra slutsatser med hjälp av olika källor, orsaker och konsekvenser Möten mellan

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Vasa församling HÖSTEN Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter

Vasa församling HÖSTEN Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter Vasa församling HÖSTEN 2016 Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter Söndag 2 oktober kl. 11.00 Den helige Mikaels dag HÖG Stefan Martinsson, predikant Tore Bennshagen, celebrant Söndag 2 oktober kl.

Läs mer

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Evenemangslista Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Folkrörelsernas arkiv för Värmland firar 60-årsjubileum fredagen den 8 maj 2009 kl 14.00 i Arkivcentrum Värmland,

Läs mer

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg I februari 2011 kontaktade läraren Eva Larsson från Ängsskolan i Sundbyberg Livrustkammarens pedagoger. Eva

Läs mer

Teckenspråkets dag maj 2018

Teckenspråkets dag maj 2018 Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11 Grästorps kommun Höstlov 2017 Aktiviteter Vecka 43/44 28/10-5/11 Höstlovsprogrammet finns även på www.grastorp.se Evenemangskalendern har aktiviteter under hela året. LÖRDAG 28 OKTOBER Vi arrangerar en

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

AKTIVITETSKALENDER Våren 2017

AKTIVITETSKALENDER Våren 2017 Träna tillsammans! AKTIVITETSKALENDER Våren 0 Fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning Kontakt: Yvonne Wallin tfn. 00 0 yvonne.wallin@ludvika.se Häng mé på Party - dansa och kom loss! mars

Läs mer

Julmarknadskryssning längs med Donau

Julmarknadskryssning längs med Donau Julmarknadskryssning längs med Donau Följ med och upplev den magiska stämningen på några av Europas vackraste julmarknader. Ombord på vår mysiga älvkryssningsbåt, Der Kleine Prinz, får du julstämning och

Läs mer

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl ÖppEttIDEr Måndag, onsdag, fredag söndag kl 10 18. tisdag och torsdag kl 10 20. ENtréAvGIFt 100 kr ordinarie pris, 80 kr för studerande, pensionärer och grupper om fler än 15 personer. Fri entré för barn

Läs mer

Kyrkan is Pride. kyrkanwestpride

Kyrkan is Pride. kyrkanwestpride 2013 Kyrkan på Kyrkan is Pride Kyrkan på West Pride är stolt över att vara en del av en fantastisk festival! På West Pride får vi manifestera allt det goda som finns i livet. Välkommen till seminarier,

Läs mer

Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2018

Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2018 Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2018 FRITIDEN Hej! Här kommer Höst - programmet 2018. Bläddra igenom och du hittar säkert något du kan vara med på. Tänk på att anmäla er i tid. Thord Nilsson Tel: 0346-88

Läs mer

konfirmand Nu är det din tur

konfirmand Nu är det din tur konfirmand 2009 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Boken handlar om: Max ska vara ensam hemma, medan hans syster Moa och mamma är på semester. Precis innan de ska resa, ber Moa honom om en tjänst. Hennes kompis

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i förskolan med barn 1-5 år! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker. Syftet är att alla barn ska äta tillräckligt mycket frukt

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Bästa Biennalen! och höstlovsaktiviteter 28 oktober 5 november

Bästa Biennalen! och höstlovsaktiviteter 28 oktober 5 november Pressinformation 16 oktober 2017 Höstlov med familjevisningar, workshop med lera och performance Höstlovsveckan 28 oktober 5 november har vi specialöppet dagligen kl. 11 15 och ett program med aktiviteter

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Sverige förr i tiden. Så föddes Systembolaget. Systembolaget

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Logg från Älva Datum: 140329 Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Position: Hamnen i Agadir Segelsättning: Inga segel alls. Fart: Inget här heller. Kurs: Mot stranden långt bort i fjärran.

Läs mer

Sommarkul med Ungdomsgården Fenix!

Sommarkul med Ungdomsgården Fenix! snämnden Sommarkul med! Anmäl dig idag till sommarens roligaste veckor! Tillsammans provar vi på nya spännande ativiteter, träffar nya kompisar och lär oss nya saker. Kom och var med på sommarens absolut

Läs mer

Varvsforum Nätverket Svenska Varv/Statens maritima museer Varvshistoriska föreningen i Göteborg och Sjöfartsmuseet Akvariet

Varvsforum Nätverket Svenska Varv/Statens maritima museer Varvshistoriska föreningen i Göteborg och Sjöfartsmuseet Akvariet Varvsforum 2016 Nätverket Svenska Varv/Statens maritima museer Varvshistoriska föreningen i Göteborg och Sjöfartsmuseet Akvariet 2016-03-09 / Dnr: 3.2.3-2016-238 Välkommen till Göteborg den 23 24 april.

Läs mer

Novemberlovet på Världskulturmuseet: det handlar om rörelse! På novemberlovet gungar Världskulturmuseet. Det dansas, hoppas, andas och häpnas.

Novemberlovet på Världskulturmuseet: det handlar om rörelse! På novemberlovet gungar Världskulturmuseet. Det dansas, hoppas, andas och häpnas. Novemberlovet på Världskulturmuseet: det handlar om rörelse! På novemberlovet gungar Världskulturmuseet. Det dansas, hoppas, andas och häpnas. Både i kropp, själ och sinne. Vare sig det handlar om dans,

Läs mer

BARN OCH UNGDOM. Höstterminen 2018

BARN OCH UNGDOM. Höstterminen 2018 BARN OCH UNGDOM Höstterminen 2018 0-6 BRÄMHULT. ÖPPEN FÖRSKOLA Start 10/9-18 Måndag kl 09.30-12.00 Barn och vuxna träffas och leker, målar, fikar och sjunger i Brämhults församlingshem. För mer info ring

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS.

Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS. Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS. EM I FRIIDROTT GÖTEBORG 6 AUGUSTI 006 DET STÖRSTA EVENEMANGET PÅ TIO ÅR. Under tio dagar i augusti är hela Göteborg en arena och staden sjuder av aktivitet, förväntan

Läs mer

Fotokontakt nr 4, 2016

Fotokontakt nr 4, 2016 1 Fotokontakt nr 4, 2016 Det är dags att sända in månadens bild! Numera skickar du ditt bidrag till Kristina Eriksson Deadline är söndag före månadsträffen klockan 24.00. Bilder som kommer senare deltar

Läs mer

Jullovsprogram 2006/2007

Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogrammet 2006/2007 Torsdag 21 december Avslutningsdagen. Eleverna slutar skolan klockan 10:00 och vi äter som vanligt mat i matsalen vid 11 tiden. Efter maten så ska vi

Läs mer

På onsdag den 15 februari klockan är det dags för föreningens årsmöte.

På onsdag den 15 februari klockan är det dags för föreningens årsmöte. Veckobrev nr 07 (13 februari- 19 februari) 2017 Månadsmöte På onsdag den 15 februari klockan 12.00 är det dags för föreningens årsmöte. Jens Vollmer styrelseledamot i SPF Seniorerna Botkyrka och i distriktsstyrelsen,

Läs mer

Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Västernorrlands län 14 augusti 2013

Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Västernorrlands län 14 augusti 2013 Program (media) Sida 1 av 7 Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Västernorrlands län 14 augusti 2013 Generell information Media kommer att beredas särskilt avgränsade platser på de flesta

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA! Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA! Folkhögskolevägen 7 513 32 Fristad Tel. 033-23 68 00 E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se TILL DIG SOM SKA STUDERA VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA Ht19-Vt20 Du

Läs mer

Äntligen dags för HÖSTLOV! 28 oktober - 3 november. Läslov på biblioteket

Äntligen dags för HÖSTLOV! 28 oktober - 3 november. Läslov på biblioteket Äntligen dags för HÖSTLOV! 28 oktober - 3 november Läslov på biblioteket Måndag 28/10 Elektroniskt musikskapande, kl 13.00-16.00. Ålder från 8 år. Workshop med David Engström. Gör en egen cool låt. Den

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad Äldrekulturveckan 24-28 september 2012 Program på Katrineholms äldreboenden Foto: Hanna Maxstad Samlat program för äldrekulturveckan 2012 Invigning på Strandgården klockan 14.00. Monica Johansson, ordförande

Läs mer

BIBLIOTEKEN I Lomma & Bjärred

BIBLIOTEKEN I Lomma & Bjärred Live på bio: Semiramis BIBLIOTEKEN I Lomma & Bjärred Program Barn & Unga HÖSTEN 2018 Bio på bibblan LOMMA BIBLIOTEK Lördag 15/9 kl. 13.00 Lördag 29/9 kl. 13.00 Lördag 13/10 kl. 13.00 Måndag 29/10 kl. 13.00

Läs mer

VINTERLOV TIERPS KOMMUN

VINTERLOV TIERPS KOMMUN VINTERLOV Allt du kan göra på Vinterlovet 21 december 7 januari Foto: Mostphotos/Maksym Topchii Vad sägs om badbingo, att spela piano genom att trycka på bananer eller att göra en snygg kalender för 2019?

Läs mer

Pärlbröllop ORD INFÖR LÄSNINGEN FRÅGOR UNDER LÄSNINGEN KATARINA GENAR ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Pärlbröllop ORD INFÖR LÄSNINGEN FRÅGOR UNDER LÄSNINGEN KATARINA GENAR ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KATARINA GENAR ORD en gryta (s.6) Mat som lagas i en gryta, den kan bestå av fisk eller kött, grönsaker och sås. efterrätt (s.7) Något som du äter efter maten. Ofta något sött.

Läs mer

Vi fortsätter den 22 februari kl på Bowl4Joy (vanliga stället) och alla, såväl gamla som nya medlemmar är hjärtligt välkomna.

Vi fortsätter den 22 februari kl på Bowl4Joy (vanliga stället) och alla, såväl gamla som nya medlemmar är hjärtligt välkomna. Veckobrev nr 8 (19 februari-25 februari) 2018 Nu börjar fastan Bowling OBS. Den 22 februari börjar bowlingen kl.11.00. Vi fortsätter den 22 februari kl.11.00 på Bowl4Joy (vanliga stället) och alla, såväl

Läs mer

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Idag var det dags för vår nyvalde ordförande, Lars- Åke, att hälsa välkommen till sin första månadsträff. Som vanligt serverades kaffe och goda smörgåsar, så några

Läs mer

FRITIDSPROGRAM November 2012

FRITIDSPROGRAM November 2012 FRITIDSPROGRAM November 2012 Teater Mimulus Eldshow Kulturnatten 21/9 i Museiparken 1 FRITIDSAKTIVITETER FÖR DIG SOM BOR I KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUN Karlstads Kommuns Fritidsverksamhet (LSS) För personer

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA Vi har öppet kl 18-20

VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA Vi har öppet kl 18-20 VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA Vi har öppet kl 18-20 15 maj Vårens sista kvällscafé blir en riktig fest! Show med The Fantastic Four The Fantastic Four kommer direkt från Hollywood till Café

Läs mer

BIBLIOTEKET CAFÉET. TRÄFFPUNKTEN Drop in/telefontid: VI FINNS I RYDEBÄCKS CENTRUM - Frösögatan 3, 257 30 RYDEBÄCK

BIBLIOTEKET CAFÉET. TRÄFFPUNKTEN Drop in/telefontid: VI FINNS I RYDEBÄCKS CENTRUM - Frösögatan 3, 257 30 RYDEBÄCK BIBLIOTEKET måndagar och onsdagar kl 13-19 tisdagar kl 10-12, 13-19 torsdagar och fredagar kl 10-12, 13-17 tel 042-10 41 95 CAFÉET måndagar kl 13-15.30 tisdagar* och torsdagar** kl 9.30-12, 13-15.30 beställningar

Läs mer

DET SOM HÄNDER PÅ KONSTMUSEET HÖST-16

DET SOM HÄNDER PÅ KONSTMUSEET HÖST-16 DET SOM HÄNDER PÅ KONSTMUSEET HÖST-16 NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM Öppen bildverkstad & Skapa i kaféet eller Krumeluren Tycker du om eller är nyfiken på att skapa? På Konstmuseet är alla välkomna att vara med

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Hänt under 2015. Januari Medlemsträff Torsdagen den 22 januari träffades medlemmar i föreningen med temat 60-talet i ord och ton. Sven Thomson berättade minnen och spelade musik från 60-talet. Många minnen

Läs mer

Arkeolog för en dag c/o Djurgården

Arkeolog för en dag c/o Djurgården 4/28/2015 Jakten på den försvunna staden - Historiska IN ENGLISH ANPASSA WEBBKARTA A TILL Ö OM WEBBPLATSEN Sök HEM BESÖK MUSEET SKOLA UTSTÄLLNINGAR HISTORIA WEBB TV PRESS KONTAKT Hem > Tidigare utställningar

Läs mer

Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika!

Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika! Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika! Tid: 15.30-20.00 Plats: Gummifabrikens Allaktivitetshus Övrigt: Ingen föranmälan

Läs mer

Höstlov på Wanås Konst med utställningar och höstlovsaktiviteter

Höstlov på Wanås Konst med utställningar och höstlovsaktiviteter Pressinformation 17 oktober, 2018 Höstlov på Wanås Konst med utställningar och höstlovsaktiviteter Under höstlovet vecka 44 är det dagligen aktiviteter för alla åldrar på Wanås Konst. Dessutom gästar Regionmuseet

Läs mer

Varför en manusförfattare?

Varför en manusförfattare? Varför en manusförfattare? Tove Frambäcks föredrag vid Centrum för dramatiks seminarium Att skapa en berättelse på Sjöhistoriska den 2 april 2012. på Naturhistoriska riksmuseet. Bakgrunden till valet att

Läs mer

Sedan början av 90-talet har allt fler kommuner börjat ta betalt av sina gymnasieelever för skol

Sedan början av 90-talet har allt fler kommuner börjat ta betalt av sina gymnasieelever för skol Sida 1 av 7 < Tillbaka Gymnasieelevernas matvanor. Om gymnasieelevers matvanor och attityder till måltider och måltidssituationer i skolan och hemma samt konsekvenser av skolmåltidsavgifter. Pedagogiska

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Branden. Kjell-Håkan Arnell, Sahn Gnista, Örjan Molander, Harry Karlsson, Magdalena Tafvelin Heldner

Branden. Kjell-Håkan Arnell, Sahn Gnista, Örjan Molander, Harry Karlsson, Magdalena Tafvelin Heldner Kjell-Håkan Arnell, Sahn Gnista, Örjan Molander, Harry Karlsson, Magdalena Tafvelin Heldner Branden NATTEN MOT DEN 27 AUGUSTI 2005 klockan 02.45 fick brandstationen i Rumskulla larm om att det brann i

Läs mer

EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE

EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE Ibland måste VI höja blicken Precis som med levande arter på vår jord går även många unika föremål förlorade. Föremål som idag hade varit historiska skatter. Ingen räddade exempelvis

Läs mer

Detta händer i Tomaskyrkan våren och sommaren 2016

Detta händer i Tomaskyrkan våren och sommaren 2016 Detta händer i Tomaskyrkan våren och sommaren 2016 TOMASKYRKAN ligger inrymt i ett bostadshus på T1 och är en del av Linköpings Domkyrkoförsamling. Tomaskyrkan samlar människor i olika åldrar i gudstjänster,

Läs mer

Höstlov i Tingsryd Gratis aktiviteter och arrangemang för barn och ungdomar under höstlovet 2018

Höstlov i Tingsryd Gratis aktiviteter och arrangemang för barn och ungdomar under höstlovet 2018 Höstlov i Tingsryd Gratis aktiviteter och arrangemang för barn och ungdomar under höstlovet 2018 Höstlovsprogram Kultur- och fritidsutskottet och arrangerande föreningar hälsar alla lediga skolungdomar

Läs mer

MAJ 23-27. Under vecka 21 anordnas en temavecka för dig som är senior i Höganäs kommun. PROGRAM VECKA 21 SENIOR I FOKUS VÄLKOMMEN

MAJ 23-27. Under vecka 21 anordnas en temavecka för dig som är senior i Höganäs kommun. PROGRAM VECKA 21 SENIOR I FOKUS VÄLKOMMEN Foto: Anders Ebefeldt PROGRAM SENIOR I FOKUS 2016 PROGRAM VECKA 21 SENIOR I FOKUS T E M A - H Ä L S A O C H L I V S K V A L I T E T Under vecka 21 anordnas en temavecka för dig som är senior i Höganäs

Läs mer

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun Evenemang våren 2012 Biblioteken i Lessebo kommun Kurt Henriksson Boda Kurre berättar om sitt artistliv Glasblåsaren från Boda blev rikskändis som akrobaten Boda-Kurre. Tid. måndag 9/1 kl. 17.00 LCHF:

Läs mer

Kista kyrka 30 år. Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober

Kista kyrka 30 år. Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober Kista kyrka 30 år Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober KISTA KYRKA 30 ÅR TISDAG 30/9 Kista kyrka, vad berättar byggnaden? En kväll om själva kyrkobyggnaden med kyrkorum och angränsande verksamhetslokaler.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 30 Fredag 15 oktober 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 30 Fredag 15 oktober 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 30 Fredag 15 oktober 2010 NORRBOTTEN Fel att låsa in dementa Tv-programmet Uppdrag granskning visade nyligen hur gamla och sjuka låstes in på äldreboendet Öjagården i Piteå. Nu har

Läs mer

Sportlovsprogram. 18-24 feb 2013. Utgiven av Sölvesborgs kommun, Fritid & Kultur med reservation för ev. ändringar.

Sportlovsprogram. 18-24 feb 2013. Utgiven av Sölvesborgs kommun, Fritid & Kultur med reservation för ev. ändringar. Sportlovsprogram 18-24 feb 2013 Utgiven av Sölvesborgs kommun, Fritid & Kultur med reservation för ev. ändringar. Nominera till Ask & Embla Priset Sista dag för nominering är 31 mars Som ung i Sölvesborg

Läs mer