program våren 2018 afternoon tea soppföredrag experterna berättar maria eleonora-dagen familj & barn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "program våren 2018 afternoon tea soppföredrag experterna berättar maria eleonora-dagen familj & barn"

Transkript

1 program våren 2018 afternoon tea soppföredrag experterna berättar maria eleonora-dagen familj & barn

2 Att se skeppet Vasa och besöka museet är på många sätt att få direktkontakt med historien. Vasa är en tidskapsel som slöts den 10 augusti Sedan hon bärgades 1961 har vi kunnat glänta på locket för att lära oss mer om Vasa och hennes tid. Många av de föremål som följde med Vasa till botten har under snart 400 år gjort en egen resa och är idag föremål i utställningarna kring skeppet. Hur den resan ser ut och vad som händer på vägen berättar en av museets intendenter i vår. Vasa är en ständig källa till kunskap och på museet pågår många olika forskningsprojekt. Under några års tid har en grupp forskare studerat skeppets stora kajuta. Tack vare deras arbete kan vi visa och berätta hur kajutan såg ut i sin glans dagar! I vårens föredragsserie ska vi stifta närmare bekantskap med några medlemmar ur Vasaätten. Först ut är Johan III som följs av hans drottning, Katarina Jagellonica. De fick sonen Sigismund, som spelar en stor och viktig roll i Vasas historia och förekommer i två av föredragen i vår. vår på vasamuseet Våra familjevisningar är uppskattade upptäcktsfärder på museet, där barn och vuxna deltar tillsammans. Det finns flera olika teman och alla har det gemensamt att de berättar om skeppet och människorna på Vasas tid. Genom forskning, bevarandearbete och inte minst i våra program och visningar kommer Vasa till liv. Varmt välkomna till Vasamuseet i vår! Lisa Månsson, museichef Foto: Anneli Karlsson, SMM.

3 nyhet! boka och betala i förväg Hitta program, boka och betala i förväg via webben. Från och med januari 2018 förbokas och betalas både biljetter till programmen och förtäring via Vasamuseets hemsida. Det gäller alla program utom familjevisningarna. Du betalar tryggt och säkert med kontokort. afternoon tea och soppföredrag Du bokar och betalar din biljett och ditt afternoon tea eller soppa via hemsidan. Dryck betalas på plats. Den som inte önskar förtäring, bokar och betalar enbart biljett till programmet. När du kommer till museet visar du upp din biljett i kassan, den gäller både som entrébiljett och biljett till programmet. biljetter experterna berättar Du bokar och betalar din biljett via hemsidan. När du kommer till museet visar du upp din biljett i kassan, den gäller både som entrébiljett och biljett till specialvisningen. maria eleonora-dagen Du bokar och betalar din biljett och din mat via hemsidan. Dryck betalas på plats. Den som inte önskar förtäring, bokar och betalar enbart biljett till programmet. När du kommer till museet visar du upp din biljett i kassan, den gäller både som entrébiljett och biljett till konserten. vasamuseets vänner och andra som har fritt inträde Du som har fritt inträde till museet, till exempel medlem i föreningen Vasamuseets vänner, ska ändå förboka plats på programmet genom att välja alternativet fri entré-biljett på bokningssidan. Om det är ett program där det finns möjlighet till förtäring, till exempel afternoon tea eller soppföredrag, både bokar och betalar du för din förtäring via hemsidan. När du kommer till museet visar du upp ditt medlemskort eller annat bevis på att du har fritt inträde i kassan.

4 afternoon tea Kom på föredrag och mingla på ett klassiskt teparty! Te med scones, smör, marmelad, ost, chokladkanonkula och frukt: 130 kronor. Ett glas bubbel: 70 kronor. Både entrébiljett och afternoon tea förbokas på vasamuseet.se. kvinnor i strid Fredag 26/1 kl Krig förknippas oftast med män och i historieskrivningen har kvinnorna främst figurerat som offer. Det är långt ifrån hela sanningen. Journalisten och författaren Anna Larsdotter som skrivit boken Kvinnor i strid berättar om förklädda soldater, arméföljeslagerskor och andra kvinnor som drog i krig under och 1700-talen. i katarina jagellonicas spår Fredag 23/2 kl Följ med på en resa i Katarina Jagellonicas spår från 1400-talets italienska furstehus, via Polen och Litauen till Finland och Sverige. Föredrag med Eva Mattsson, konstvetare, som berättar om Katarina Jagellonicas liv och gärningar, om hennes kläder och hur det kan komma sig att en polsk prinsessa blev drottning av Sverige. sigismunds drottningar Fredag 23/3 kl År 1592 gifte sig ärkehertiginnan Anna av Österrike med Sigismund Vasa. Anna kom från den mäktiga familjen Habsburg och hennes bror blev kejsare Ferdinand II. Kort efter att Anna ingått äktenskap med Sigismund, ärvde han den svenska kronan och Anna kröntes till svensk drottning år 1594 i Uppsala. Efter att Anna dött i barnsäng, gifte Sigismund om sig med hennes yngre syster Konstantia av Steiermark. Föredrag med fil.dr i historia Jenny Öhman. afternoon tea Foto: Anneli Karlsson, SMM. förboka och betala både biljett och afternoon tea-paket på begränsat antal platser.

5 soppföredrag Soppa, vin, smör & bröd: 190 kronor. Soppa, mineralvatten, smör & bröd: 135 kronor. Både entrébiljett och soppa förbokas på vasamuseet.se. Dryck betalas på plats. polsk-litauiska samväldet det gyllene seklet Onsdag 17/1 kl Rödbetssoppa med syrad grädde serveras. Under medeltiden växte Polen i union med Litauen till ett av Europas största och mäktigaste riken. Territoriet sträckte sig från Östersjön till Svarta havet. Samväldets guldålder inträffade från andra hälften av 1500-talet och en bit in på 1600-talet. Historikern Artur Szulc berättar om perioden i samväldets historia, om politisk stabilitet, kulturell och ekonomisk blomstring och framgångsrika krig. johan iii fridsam krigarkung Onsdag 14/2 kl Karljohansvampsoppa serveras. Johan III regerade över Sverige i hela 24 år i slutet av 1500-talet efter att ha störtat halvbrodern Erik XIV. Han förde en rad krig mot våra grannländer, grundlade det svenska väldet i Baltikum och lät bygga en stark svensk skärgårdsflotta. Johan hade starka sympatier för katolicismen, och hans försök att mota reformationen möttes av hårt motstånd och ledde till en rad konflikter. Föredrag med Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan. soppföredrag sigismund dubbelkungen Onsdag 7/3 kl Mustig kålsoppa serveras. Sigismund föddes som katolik och tronföljare i det protestantiska Sverige och skulle bli kung över två riken. När han tog över den svenska tronen efter sin far Johan III år 1592 hade han redan styrt över Polen i fem år. Under några dramatiska år var han dubbelkungen som kämpade för att behålla makten i de riken som anförtrotts honom. Olle Larsson, fil. dr i historia vid Lunds universitet, berättar om några dramatiska årtionden i svensk historia. Foto: Siri Beer Boman, SMM. förboka och betala både biljett och soppa på begränsat antal platser.

6 Arkeolog under utgrävning på Vasa 1961 av skelettet Helge som hittades fastklämt under en kanonlavett. Foto: Arkiv, SMM. experterna berättar Vasamuseets experter berättar om museets och skeppets spännande historia. Samling vid informationsdisken. Ingår i entréavgiften, måste förbokas. från bruksföremål till museiföremål Tisdag 6/2 kl Följ ett föremål som hittats på skeppet Vasa genom århundradena, från 1628 till år Från tillverkning till ombordförsel, via förlisning och bortglömdhet, till dess att det dyker upp igen vid utgrävningen. Föremålets väg fortsätter genom konservering och dokumentation fram till nutid som museiföremål. Vasamuseets intendent Kristin Ytterborg visar och berättar om arbetet med föremålen från Vasa och reflekterar tillsammans med besökarna om hur de förändras över tid beroende på sammanhang. vasas stora kajuta Tisdag 27/3 kl De senaste två åren har forskarna på Vasa noga undersökt paneler, skulpturer och möbler som hörde till den stora kajutan i Vasas akterskepp. Tack vare forskarnas arbete har kajutan kunnat rekonstrueras. Idag är kajutan den enda kvarvarande kungliga interiören från Gustav II Adolfs regeringstid. Fred Hocker, Vasamuseets forskningsledare, visar och berättar hur kajutan såg ut i sin glans dagar. vasaskelettens dna Tisdag 17/4 kl Skeletten från människorna som dog på Vasa har genomgått DNA-analyser. Även om det inte är känt vilka personerna var, går det att få fram en del information om exempelvis släktskap och ursprung genom deras DNA. Marie Allen, professor vid Uppsala universitet, berättar hur DNA-analyserna utförs och vad de kan ge för resultat. förboka och betala biljett på begränsat antal platser. experterna berättar

7 maria eleonora-dagen 2018 New Eyes on Baroque maria eleonora-dagen konsert: new eyes on baroque Onsdag 14/3 kl , gradängerna plan 2. Med trombonisten Nils Landgren som ciceron bjuder kvällens program på barockmusik med nya ögon. Två musikaliskt skilda världar möts på ett konstnärligt och snillrikt sätt. New Eyes on Baroque behandlar de gamla mästarna med stor respekt. Eviga klanger får nytt liv när musikerna improviserar och sätter sin personliga prägel på barockmusiken medan Jeanette Köhns vackra sopranstämma svävar genom de musikaliska arrangemangen. I ensemblen ingår Jeanette Köhn sopran, Nils Landgren trombon, Jonas Knutsson sopran- och barytonsax, Johan Norberg gitarr, samt Eva Kruse kontrabas. När: Onsdag 14/3 kl Från klockan är det mingel i museet. Wraps, snacks och dryck serveras. Både entrébiljett och wraps förbokas på Dryck betalas på plats. Wrap: 65 kronor. Mineralvatten: 25 kronor. Vin/öl: 80 kronor / 69 kronor. Konserten startar kl Kvällen avslutas cirka kl maria eleonora-dagen Foto: Thron Ullberg. förboka och betala både biljett och mat på begränsat antal platser.

8 program och föredrag polsk-litauiska samväldet det gyllene seklet Onsdag 17/1 kl Under medeltiden växte Polen i union med Litauen till ett av Europas största och mäktigaste riken. Territoriet sträckte sig från Östersjön till Svarta havet. Samväldets guldålder inträffade från andra hälften av 1500-talet och en bit in på 1600-talet. Historikern Artur Szulc berättar om perioden i samväldets historia, om politisk stabilitet, kulturell och ekonomisk blomstring och framgångsrika krig. kvinnor i strid Fredag 26/1 kl Krig förknippas oftast med män och i historieskrivningen har kvinnorna främst figurerat som offer. Det är långt ifrån hela sanningen. Journalisten och författaren Anna Larsdotter som skrivit boken Kvinnor i strid berättar om förklädda soldater, arméföljeslagerskor och andra kvinnor som drog i krig under och 1700-talen. från bruksföremål till museiföremål Tisdag 6/2 kl Följ ett föremål som hittats på skeppet Vasa genom århundradena, från 1628 till år Från tillverkning till ombordförsel, via förlisning och bortglömdhet, till dess att det dyker upp igen vid utgrävningen. Föremålets väg går fram till nutid som museiföremål. Vasamuseets intendent Kristin Ytterborg visar och berättar om arbetet med föremålen från Vasa och reflekterar tillsammans med besökarna om hur de förändras över tid. program & föredrag Den polska kronans fanbärare, Sebastian Sobieski, vid kung Sigismund III:s bröllop. Målning: Balthasar Gebhardt, cirka Beskuren.

9 johan iii fridsam krigarkung Onsdag 14/2 kl Johan III regerade Sverige i hela 24 år i slutet av 1500-talet efter att ha störtat halvbrodern Erik XIV. Han förde en rad krig mot våra grannländer, grundlade det svenska väldet i Baltikum och lät bygga en stark svensk skärgårdsflotta. Johan hade starka sympatier för katolicismen, men hans försök att mota reformationen möttes av hårt motstånd och ledde till en rad konflikter. Föredrag med Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan. i katarina jagellonicas spår Fredag 23/2 kl Följ med på en resa i Katarina Jagellonicas spår från 1400-talets italienska furstehus, via Polen och Litauen till Finland och Sverige. Föredrag med Eva Mattsson, konstvetare, som berättar om Katarina Jagellonicas liv och gärningar, om hennes kläder och hur det kan komma sig att en polsk prinsessa blev drottning av Sverige. sigismund dubbelkungen Onsdag 7/3 kl Sigismund föddes som katolik och tronföljare i det protestantiska Sverige och skulle bli kung över två riken. När han tog över den svenska tronen efter sin far Johan III år 1592 hade han redan styrt över Polen i fem år. Under några dramatiska år var han dubbelkungen som kämpade för att behålla makten i de riken som anförtrotts honom. Olle Larsson, fil. dr i historia vid Lunds universitet, berättar om några dramatiska årtionden i svensk historia. program & föredrag Katarina Jagellonica. Samtida porträtt av Lucas Cranach den yngre. Beskuren.

10 konsert: new eyes on baroque Onsdag 14/3 kl Med trombonisten Nils Landgren som ciceron bjuder kvällens program på barockmusik med nya ögon. Två musikaliskt skilda världar möts på ett mycket konstnärligt och snillrikt sätt. sigismunds drottningar Fredag 23/3 kl År 1592 gifte sig ärkehertiginnan Anna av Österrike med Sigismund Vasa. Kort efter att Anna ingått äktenskap med Sigismund, ärvde han den svenska kronan och Anna kröntes till svensk drottning år 1594 i Uppsala. Efter att Anna dött i barnsäng, gifte Sigismund om sig med hennes yngre syster Konstantia av Steiermark. Föredrag med fil.dr i historia Jenny Öhman. vasas stora kajuta Tisdag 27/3 kl De senaste två åren har forskarna på Vasa noga undersökt paneler, skulpturer och möbler som hörde till den stora kajutan i Vasas akterskepp. Idag är kajutan den enda kvarvarande kungliga interiören från Gustav II Adolfs regeringstid. Fred Hocker, Vasamuseets forskningsledare, visar och berättar hur kajutan såg ut i sin glans dagar. vasaskelettens dna Tisdag 17/4 kl Även om det inte är känt vilka personerna som dog på Vasa var, går det att få fram information om exempelvis släktskap och ursprung genom deras DNA. Marie Allen, professor vid Uppsala universitet, berättar hur DNA-analyserna utförs och vad de kan ge för resultat. program & föredrag Till vänster: Anna av Österrike, porträtt från 1595 av Martin Kober. Beskuren. Till höger: Konstantia av Steiermark, porträtt från cirka 1610 av Jakob Troschel. Beskuren

11 familj och barn livet ombord på Vasa Ombord på Vasa skulle hundratals människor samsas på en liten yta. Vad skulle de jobba med? Vad åt de på batteridäck och hur sov de i den eleganta kajutan? Vi tar reda på mer om livet på ett skepp för 400 år sedan och går ombord i upplevelserummet Under däck. Familjevisning 4-10 år. dag och natt på skeppet På ett seglande skepp avlöser arbete och vila varandra dygnet runt. Vi prövar några arbetsuppgifter och går sedan till vila när skymningen faller i upplevelserummet Under däck. Kanske vi väljer att segla lite på natten? Familjevisning från 7 år. familj & barn bygga, lasta, segla Vasa skulle bli Sveriges förnämsta krigsskepp. Vad behövdes för att bygga det och hur gick det till? Vi tar reda på mer om bygget av Vasa och avslutar med att segla iväg i upplevelserummet Under däck. Familjevisning 4-10 år. från havets djup När Vasa hittades öppnades en lucka till 1600-talet. Skeppet var fyllt med spännande föremål. Vi prövar att vara marinarkeologer och funderar över vad saker kan ge för ledtrådar till människor och deras liv för länge sedan. Familjevisning från 7 år. Ingen föranmälan. Begränsat antal platser. Gratisbiljett hämtas samma dag i informationsdisken. För tider se Foto: Hans Hammarskiöld.

12 vasagrisen barnfilm Om den prickiga grisen Lindbom som en dag fick lämna sin kära lerpöl och ge sig ut på ett riktigt äventyr ombord på Vasa! Filmen baseras på en bok av Björn Bergenholtz och visas dagligen på svenska och engelska. Ta reda på var någonstans Lindbom var med hjälp av Vasagrisens spår som finns i anslutning till filmen. För barn från 3 år. segla ett skepp ett interaktivt spel I utställningen Det seglande skeppet finns en interaktiv del där stora och små tillsammans kan testa några av båtsmännens sysslor: sätta rätt segel, lätta ankar och styra. När alla uppgifterna har utförts så seglar skeppet iväg till ljudet av kanonskott! familjespåret på egen hand För barn och vuxna som tillsammans vill upptäcka Vasamuseet på egen hand finns ett kul familjespår att följa genom museet. Familjespåret hämtas gratis i informationsdisken och finns på fem språk. För barn från 6 år. familj & barn För tider se Foto: Erik Hedin, SMM.

13 bli medlem i vasamuseets vänner Som Vasavän silver och guld har du fri entré till museet. Som guldmedlem i föreningen får du även rabatt i butiken och restaurangen, inbjudan till evenemang och vernissager och chans att få gå ombord på Vasa! Välj mellan: Vasavän silver för 200 kronor per år, eller Vasavän guld för 300 kronor per år. Det köps direkt på plats i museet eller via plusgiro Vilket väljer du? Fler förmåner och information om de olika medlemskapen i föreningen Vasamuseets vänner hittar du på vasamuseets vänner Foto: Anneli Karlsson, SMM.

14 vasa total längd inklusive bogspröt: 69 meter skrovets längd inklusive galjon: 61 meter största bredd: 11,7 meter höjd från köl till stormastens flaggstångstopp: 52,5 meter akterskeppets höjd: 19,3 meter djupgående: 4,8 meter deplacement: 1210 ton segelyta: 1275 kvadratmeter antal segel: 10 (varav 6 bevarade) bestyckning: 64 kanoner (varav 3 bevarade) besättning: 145 båtsmän & 300 knektar vasamuseet Öppettider: dagligen (onsdagar 10 20) Besöksadress: Galärvarvsvägen 14 Postadress: Box 27131, Stockholm Telefon växel: Telefon bokning: Webbplats: E-post: vasamuseet@maritima.se vasamuseets vänner Telefon: E-post: foreningen.vasa@maritima.se programansvarig Siri Beer Boman, tel E-post: siri.beer-boman@maritima.se Foto: Karolina Kristensson, SMMSMM.

15 b-post porto betalt Avsändare: Vasamuseet Box Stockholm programmen ingår i entréavgiften om inget annat anges museientré: vuxen 130 kronor barn & ungdomar till och med 18 år fri entré studerande 110 kronor (mot uppvisande av studentlegitimation) vasavän silver 200 kronor vasavän guld 300 kronor ändringar kan förekomma dagsaktuell information: tel följ oss i sociala vasamuseet är miljöcertifierat enligt iso 14001

Program. våren Afternoon tea Experterna berättar Maria Eleonora-dagen Magasinsvisning Barn & familj

Program. våren Afternoon tea Experterna berättar Maria Eleonora-dagen Magasinsvisning Barn & familj Program våren 2019 Afternoon tea Experterna berättar Maria Eleonora-dagen Magasinsvisning Barn & familj Skeppet Vasa och föremålen i museets samlingar berättar om människorna och samhället under tidigt

Läs mer

program våren 2015 afternoon tea soppföredrag för föräldralediga maria eleonora-dagen magasinsvisningar familj & barn filmvisning vasamuseet

program våren 2015 afternoon tea soppföredrag för föräldralediga maria eleonora-dagen magasinsvisningar familj & barn filmvisning vasamuseet program våren 2015 afternoon tea soppföredrag för föräldralediga maria eleonora-dagen magasinsvisningar familj & barn filmvisning vasamuseet stadsmuseet c/o vasamuseet Stadsmuseet i Stockholm stänger för

Läs mer

Program. hösten Afternoon tea Soppföredrag Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Magasinsvisning Barn & familj

Program. hösten Afternoon tea Soppföredrag Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Magasinsvisning Barn & familj Program hösten 2019 Afternoon tea Soppföredrag Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Magasinsvisning Barn & familj När dagarna börjar bli märkbart kortare och löven skiftar färg på träden slår Vasamuseet

Läs mer

Program. hösten Afternoon tea Helaftonskväll Magasinsvisning Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Familj & barn

Program. hösten Afternoon tea Helaftonskväll Magasinsvisning Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Familj & barn Program hösten 2018 Afternoon tea Helaftonskväll Magasinsvisning Experterna berättar Gustav Adolf-dagen Familj & barn Vasamuseet har en vision om att vara en mötesplats där berättelserna och forskningen

Läs mer

program våren 2013 afternoon tea familj & barn maria eleonora-dagen temavisningar utställningar filmvisning vasamuseet

program våren 2013 afternoon tea familj & barn maria eleonora-dagen temavisningar utställningar filmvisning vasamuseet program våren 2013 afternoon tea familj & barn maria eleonora-dagen temavisningar utställningar filmvisning vasamuseet afternoon tea Lyssna på föredrag och mingla på ett klassiskt teparty. Te/kaffe, scones,

Läs mer

vasamuseet på en timme lärarhandledning

vasamuseet på en timme lärarhandledning vasamuseet på en timme lärarhandledning Detta är en lärarhandledning till stöd för dig som själv vill gå runt med din grupp i museet. Den utgår från de vanligaste frågorna och ger en överblick av Vasas

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

Vi fortsätter den 22 februari kl på Bowl4Joy (vanliga stället) och alla, såväl gamla som nya medlemmar är hjärtligt välkomna.

Vi fortsätter den 22 februari kl på Bowl4Joy (vanliga stället) och alla, såväl gamla som nya medlemmar är hjärtligt välkomna. Veckobrev nr 8 (19 februari-25 februari) 2018 Nu börjar fastan Bowling OBS. Den 22 februari börjar bowlingen kl.11.00. Vi fortsätter den 22 februari kl.11.00 på Bowl4Joy (vanliga stället) och alla, såväl

Läs mer

Nov 2008. Alla ombord

Nov 2008. Alla ombord Nov 2008 Alla ombord 10 ord från Vasamuseet I denna mapp finns konstiga ord. De handlar om skeppet Vasa. Förbered dig på att komma till museet genom att lära dig några av orden. Varje ord förklarar vi

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Historia Stormaktstiden

Historia Stormaktstiden Historia Stormaktstiden Historia i skolan Vilka spår från historien hittar vi idag Hur samhället har förändrats Hur vi kan dra slutsatser med hjälp av olika källor, orsaker och konsekvenser Möten mellan

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Program. januari juni 2018

Program. januari juni 2018 Program januari juni 2018 Torsdag 25 januari kl. 14.30 Visning av utställningen Klostret 750 år en historisk tidsresa. Ingen föranmälan. Onsdag 14 februari kl. 19.00 Filmvisning på Klostret Vi visar tre

Läs mer

God fortsättning på det nya året och välkomna till Vänföreningens aktiviteter 2014, som ni finner mera upplysningar om längre fram i bladet.

God fortsättning på det nya året och välkomna till Vänföreningens aktiviteter 2014, som ni finner mera upplysningar om längre fram i bladet. Livrustkammarens Vänner Medlemsblad JANUARI 2014/NR 45 Kära Vänner God fortsättning på det nya året och välkomna till Vänföreningens aktiviteter 2014, som ni finner mera upplysningar om längre fram i bladet.

Läs mer

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM Moomin CharactersTM 2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM TRÄFFA DJUREXPERTEN Charlotte Hage. FREDDE GRANBERG TOVE JANSSON 100 ÅR BARNTEATER CHARLOTTE HAGE JULIA LINDEN HILL SAGOSTUNDER BOKHÖRNAN RETROVECKA MÅRTEN

Läs mer

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Evenemangslista Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Folkrörelsernas arkiv för Värmland firar 60-årsjubileum fredagen den 8 maj 2009 kl 14.00 i Arkivcentrum Värmland,

Läs mer

AUGUSTI - SEPTEMBER 2016 Lunchbio 21 september - Bland män och får

AUGUSTI - SEPTEMBER 2016 Lunchbio 21 september - Bland män och får KULTUR I ALE AUGUSTI - SEPTEMBER 2016 Lunchbio 21 september - Bland män och får Bild från ifocus Sweden AB UTOMHUSBIO Tisdag 16 aug kl 21.30 Star Wars The force awakens Ta med dig snacks, filt, picknickstol,

Läs mer

Fakta om Kronprincessan Victoria

Fakta om Kronprincessan Victoria MARIANNE RANDEL ØNDERGAARD IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om veriges kronprinsessa Victoria. I boken får vi veta hur det är att vara kronprinsessa. Vi får svar på olika frågor

Läs mer

Upptäck Historia. Provlektion: Fettisdagen

Upptäck Historia. Provlektion: Fettisdagen Upptäck Historia Upptäck Historia Lgr 11 börjar i forntiden och sträcker sig ända fram till år 1866. Eleverna får följa och jämföra utvecklingslinjerna migration, kulturmöten, politik och levnadsvillkor

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2

En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2 En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2 Gustav Vasa införde att Sverige och kronan skulle bli arvsrike och gå vidare till sina fyra söner, Erik, Johan, Gustav och Karl i födelseordning. Erik, den

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Kultur i Hörby Oktober 2016

Kultur i Hörby Oktober 2016 Kultur i Hörby Oktober 2016 Teater Litteratur Utställning Förtäring Musik Dans Föreläsning Barn Guidning i Östra Sallerups 1600-talspark Samling vid Östra Sallerups Kulturhus. Hur kom Jöns Henriksson,

Läs mer

Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se. Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr

Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se. Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr medborgarskolan Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr Västafrikansk dans Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 800 kr Fredagskväll med dans Fredag 7/

Läs mer

Min hjärtans allra käraste på världen

Min hjärtans allra käraste på världen Min hjärtans allra käraste på världen Under några år i början av 1600-talet utspelade sig en hopplös kärlekshistoria mellan en adelsfröken och en svensk kung. Några brev, skrivna under åren 1613-1615 minner

Läs mer

LÖRDAGSKUL! LAHOLMS BIBLIOTEK VÅR 2015

LÖRDAGSKUL! LAHOLMS BIBLIOTEK VÅR 2015 LÖRDAGSKUL! PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK VÅR 2015 LÖRDAGSKUL - FÖR BARN PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK! I vår blir det författarbesök, musikprogram, barnboksfest, teaterföreställningar och sagostund med polisen. För platser

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

SPORTLOV Bad. Sporthall. Skridskoåkning. Ombergsliden. Kom till simhallen för att bada och simma på lovet. Vi har följande badtider:

SPORTLOV Bad. Sporthall. Skridskoåkning. Ombergsliden. Kom till simhallen för att bada och simma på lovet. Vi har följande badtider: SPORTLOV 2019 Bad Kom till simhallen för att bada och simma på lovet. Vi har följande badtider: Måndag 10.00-14.30 Tisdag 10.00-18.30 Onsdag 10.00-18.30 Torsdag 10.00-18.30 Fredag 06.45-10.30, 13.00-18.30

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk!

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! Evenemangslista NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! www.konsthantverkarnakarlstad.se Vår förhoppning är att kunder från när och fjärran skall

Läs mer

Arvika Konsthantverks utställningar hösten 2010

Arvika Konsthantverks utställningar hösten 2010 Evenemangslista DET ÄR SÖNDAG SKRÄCKGOTISKT DRAMA, MANUS OCH REGI AV RAMONA IVENER. Åldersgräns 15 år. Spelas på Tempelriddaren 2, 5, 6, 10*, 14, 15, 16, 19, 24* oktober *föreställningen spelas kl.17 på

Läs mer

Kära Operahögskolevänner! Välkomna till Vänföreningens Vårprogram 2016!

Kära Operahögskolevänner! Välkomna till Vänföreningens Vårprogram 2016! Operahögskolans Vänförening Kära Operahögskolevänner! Välkomna till Vänföreningens Vårprogram 2016! Fredag 11 mars kl. 19.00 Samarbetsprojekt med Söndag 13 mars kl. 15.00 Kungliga Musikhögskolan Måndag

Läs mer

Spionutställning

Spionutställning 2011-05-29 Spionutställning Ta del av en spännande och intressant miniutställning om spioneri och underrättelsetjänst under det kalla kriget dagar (1945 1991). Det är föreningen Sveriges öga och öra som

Läs mer

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Öppettider och priser: 15 juni 25 aug, kl 11.00 17.00, alla dagar Hela Gammplatsen inklusive Skogsmuseet, Textilmuseet, Jaktmuseet,

Läs mer

PROGRAM SOMMAREN 2016

PROGRAM SOMMAREN 2016 PROGRAM SOMMAREN 2016 GUIDADE VISNINGAR Upptäck Flygvapenmuseum! Gå med på en rundtur som visar lite av allt. Är du nyfiken på varför det svenska flygvapnet grundades och hur det har påverkats av det omgivande

Läs mer

Kapitelhusgårdens Gästabud 2019

Kapitelhusgårdens Gästabud 2019 Kapitelhusgårdens Gästabud 2019 Låt oss ta med er århundraden tillbaka, till sagornas och lägereldarnas tid. Där bjuder vi upp till fest i vår paradvåning från 1200-talet, med mat, dryck och underhållning!

Läs mer

Arkeolog för en dag c/o Djurgården

Arkeolog för en dag c/o Djurgården 4/28/2015 Jakten på den försvunna staden - Historiska IN ENGLISH ANPASSA WEBBKARTA A TILL Ö OM WEBBPLATSEN Sök HEM BESÖK MUSEET SKOLA UTSTÄLLNINGAR HISTORIA WEBB TV PRESS KONTAKT Hem > Tidigare utställningar

Läs mer

Kryssning till Lizard Island

Kryssning till Lizard Island Kryssning till Lizard Island På denna kryssning får ni chans att uppleva världens största rev, Stora Barriärrevet, som ligger längs med s norra östkust. Kryssningen är med lyxiga Coral Expeditions. Under

Läs mer

Lidingö stads kulturprogram för skolan vårterminen 2010

Lidingö stads kulturprogram för skolan vårterminen 2010 Lidingö stads kulturprogram för skolan vårterminen 2010 Förskoleklasser Magiska rummet ett teaterpedagogiskt projekt på Sagateatern, pågår 26/1-10/3. Obs! startar snart. År 1 och 2 Längre än längst, en

Läs mer

Evenemangslista. Värmlands Museum december 2008

Evenemangslista. Värmlands Museum december 2008 Evenemangslista Värmlands Museum december 2008 Utställningar Fransson skottar snö en utställning om Sverige och Förintelsen 26.4 2009 Öivind Harsem i Cyrillusrummen 18.1 2009 Selma Lagerlöf berättelserna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA Vi har öppet kl 18-20

VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA Vi har öppet kl 18-20 VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA Vi har öppet kl 18-20 15 maj Vårens sista kvällscafé blir en riktig fest! Show med The Fantastic Four The Fantastic Four kommer direkt från Hollywood till Café

Läs mer

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Gotlands Museum prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Entréer Fornsalen Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER

LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER Pris: 20 kr LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER DAGENS PROGRAM 1 LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER Söndag 6 december kl 16.00 och 18.00 Elever från Nacka Musikklasser bjuder på traditionsenligt Luciafirande

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Kulturprogram. Ulricehamn hösten ulricehamn.se

Kulturprogram. Ulricehamn hösten ulricehamn.se Kulturprogram Ulricehamn hösten 2019 1 ulricehamn.se Barn och familj Tummetott Sånger, ramsor och rörelser med Fia Löwenmark från Barnkultur Filur. Måndagar kl. 14.00 Start 2 september, 12 gånger 0-5 år

Läs mer

Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika!

Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika! Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika! Tid: 15.30-20.00 Plats: Gummifabrikens Allaktivitetshus Övrigt: Ingen föranmälan

Läs mer

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015 Stadsbiblioteket PROGRAM Hösten 2015 ةيبرعلاب تاياكح Sagor på arabiska Välkomna till en mysig sagostund på Mariestads Stadsbibliotek! Tid: Lördagar hela hösten kl.11.00-11.45 Magasinsvisningar Vill du

Läs mer

Naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet Vår Stockholmsresa! Medeltidsmuseet På torsdagen var vi på Medeltidsmuseet. Där fick vi gå själva och kolla på dem sakerna som fanns där. Vi såg en uppstoppad häst, skelett från medeltiden, gamla kläder

Läs mer

VerksamhetsberÄttelse får Çr 2014

VerksamhetsberÄttelse får Çr 2014 1 VerksamhetsberÄttelse får Çr 2014 FÄreningen bildades vid konstituerande mäte den 16/8 1998. Den sextonde verksamhetsberåttelsen omfattar kalenderçret 2014. Styrelsen har bestçtt av: Lars-GÄran LÄnnermark,

Läs mer

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B Program nr 1 hösten 2009 SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B TEATER OPERA Teaterhösten 2009 startar med kritikerrosade komedier och med nya uppsättningar av Ingmar Bergmans pjäser. Ni som är medlemmar

Läs mer

VÄLKOMMEN DU OCKSÅ ATT VARA MED!!!

VÄLKOMMEN DU OCKSÅ ATT VARA MED!!! VÅREN 2019 8 jan. POLEN start studiecirkel kl. 18.00 Polen är ett land med en lång historia. Sverige och Polen hade åren 1592-1599 Sigismund III som gemensam kung. Polen förlorade dock sin självständighet

Läs mer

Medlemsbrev 2:2012. För styrelsen i Linköpings Domkyrkas Vänner

Medlemsbrev 2:2012. För styrelsen i Linköpings Domkyrkas Vänner Medlemsbrev 2:2012 Efter en kall vinter och vår så går vi nu mot en skön sommartid för rekreation och njutning. Sommaren är också en tid då vår Domkyrka erbjuder ett rikt och varierat utbud. Domkyrkokaplan

Läs mer

KONSTMÄSSAN I GÖTEBORG 2015

KONSTMÄSSAN I GÖTEBORG 2015 KONSTMÄSSAN I GÖTEBORG 2015 När: 28 AUGUSTI - 2015 29 AUGUSTI 30 AUGUSTI Var: Parkgatan 35 411 24 Göteborg Exercishuset vid Heden Obegränsat med P-platser Tider: Fredagen 28/8 kl. 13 18 Lördagen 29/8 kl.

Läs mer

Från Sturarna t o m Gustav Wasa.

Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Kalmarunionen 1398 1522. Drottning Margareta hade lyckats via sin son att skapa en union mellan Sverige, Danmark och Norge. Denna union och den svenska kampen emot den

Läs mer

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM KOM! Omslag: Skulptur av Gert Germeraad Nyfikenhet, lust och kreativitet Öga mot öga så heter den senaste basutställningen på Trelleborgs Museum. Den handlar om de

Läs mer

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande.

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande. EVENEMANG VÅREN 2013 På Albert har vi ständigt lite smakfulla och välarrangerade kvällar på gång. Nedan finner ni ett antal av dessa som är planerade för våren 2013. Håll utkik för den kan komma att fyllas

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Kära Unionen-Senior! Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna höstens program attraktivt! Fredriksdals köksträdgård Utfärd till Wanås

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Studentkåren. i Östersund!

Studentkåren. i Östersund! Välkommen till studentlivet i Östersund! Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Besöksadress: Studentkåren i Östersund Studentplan 7 Mittuniversitetet 831

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

PROGRAM VÅREN 2017 MALMÖ STADSARKIV

PROGRAM VÅREN 2017 MALMÖ STADSARKIV PROGRAM VÅREN 2017 MALMÖ STADSARKIV F E B R U A R I Tisdag 7 februari kl. 18.30 Föredrag: Byggmästarna i Malmö Hur gammal var egentligen bebyggelsen i gamla staden då den revs? Hur blev man byggmästare

Läs mer

Kyrkan is Pride. kyrkanwestpride

Kyrkan is Pride. kyrkanwestpride 2013 Kyrkan på Kyrkan is Pride Kyrkan på West Pride är stolt över att vara en del av en fantastisk festival! På West Pride får vi manifestera allt det goda som finns i livet. Välkommen till seminarier,

Läs mer

Prislista 2015. Gotlands Museum

Prislista 2015. Gotlands Museum Prislista 2015 Gotlands Museum Entréer Fornsalen Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under 19 år Gotlands Konstmuseum Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under 19 år Kombibiljett -

Läs mer

lärarhandledning FÖRFLUTEN TIPSPROMENAD

lärarhandledning FÖRFLUTEN TIPSPROMENAD lärarhandledning FÖRFLUTEN TIPSPROMENAD utställning: Göteborgs födelse, Göteborgs stadsmuseum ämne: Historia, svenska, bild rekommenderad årskurs: Gymnasiet syfte: Övningen är tänkt för äldre elever som

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Varmt välkomna till Kulturfesten 2015!

Varmt välkomna till Kulturfesten 2015! 2015 Varmt välkomna till Kulturfesten 2015! Fullt av spännande framträdanden och utställningar. Våra elever har förberett sig väl och ser fram emot att möta er. Så kära publik - mycket nöje önskar vi er!

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Mitt i livet, öppen mot. framtiden

Mitt i livet, öppen mot. framtiden Välkommen till Kyrkveckan och mötesplatserna Folkets Hus Galaxen och Stora Tuna kyrka. Kyrkveckan är en del av Svenska kyrkan i Borlänges arbete med att vara en kyrka mitt i livet, öppen mot framtiden.

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Kalender december 2009. 6/12 Andra Advent Jultallrik hos Esters. Obs endast förhandsbokning. Senast 1 vecka innan.

Kalender december 2009. 6/12 Andra Advent Jultallrik hos Esters. Obs endast förhandsbokning. Senast 1 vecka innan. Evenemangslista ... 2009.11.14 2010.01.10 Hans M Karlsson Hans M Karlsson är född och uppvuxen i Värmland. Han har under många år arbetat som professionell fotograf inom press och reklam. Under de sista

Läs mer

Höstlovs Program 2015

Höstlovs Program 2015 Höstlovs Program 2015 Aktiviteter, evenemang och tips för unga Planering inför höstlovet 2015 Inför höstlovet har Laholms kommun tillsammans med andra aktörer i kommunen och regionen samlat material som

Läs mer

Vasatiden. Du kommer att få läsa om den här nya tiden, lite om vad som hände i Europa men mest om vad som hände i Sverige.

Vasatiden. Du kommer att få läsa om den här nya tiden, lite om vad som hände i Europa men mest om vad som hände i Sverige. Vasatiden Med Gustav Vasa brukar man säga att den nya tiden kom till Sverige. Medeltiden tog slut och en ny tid kom till Sverige. Vi kallar den Vasatiden. Det var den tiden då Gustav Vasa och hans söner

Läs mer

Vuxennämnden Vuxenförvaltningen Öppen verksamhet för äldre. Nålmakaren. Höstens program 22/8-19/12 2013. Välkomna!

Vuxennämnden Vuxenförvaltningen Öppen verksamhet för äldre. Nålmakaren. Höstens program 22/8-19/12 2013. Välkomna! Vuxennämnden Vuxenförvaltningen Öppen verksamhet för äldre Nålmakaren Höstens program 22/8-19/12 2013 Välkomna! Veckoprogram Måndag 8.30 Morgonträffen Vi träffas i Öppna verksamheten och spelar sällskapsspel

Läs mer

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Program Hösten 2017 Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Sagostunder Att läsa och lyssna tillsammans är toppen! På våra sagostunder läser vi både ur de allra senaste bilderböckerna och

Läs mer

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0)

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0) VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015 Omslagsfoto: (CC0 1.0) Sista tisdagen i varje månad, kl.16.00-17.00, med start 25/8: Bokklubb Bokklubb för dig som är 9-12 år. Vi pratar om böcker vi läst/lyssnat på och

Läs mer

Glad Påsk. Veckobrev nr 15 (10 april - 16 april) Stavgång

Glad Påsk. Veckobrev nr 15 (10 april - 16 april) Stavgång Veckobrev nr 15 (10 april - 16 april) 2017 Glad Påsk Stavgång Nu startar vi upp stavgången efter vinteruppehållet. Vi fortsätter som tidigare tisdagar och torsdagar kl. 10.00 med samling vid Brosjöns parkering.

Läs mer

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg I februari 2011 kontaktade läraren Eva Larsson från Ängsskolan i Sundbyberg Livrustkammarens pedagoger. Eva

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Upptäck Flygvapenmuseum! Kalla kriget och den nedskjutna DC-3:an

Upptäck Flygvapenmuseum! Kalla kriget och den nedskjutna DC-3:an PROGRAM VÅREN 2013 02 VISNINGAR Upptäck Flygvapenmuseum! Gå med på en rundtur som visar lite av allt. Är du nyfiken på varför det svenska flygvapnet grundades och hur det har påverkats av det omgivande

Läs mer

DET SOM HÄNDER PÅ KONSTMUSEET HÖST-16

DET SOM HÄNDER PÅ KONSTMUSEET HÖST-16 DET SOM HÄNDER PÅ KONSTMUSEET HÖST-16 NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM Öppen bildverkstad & Skapa i kaféet eller Krumeluren Tycker du om eller är nyfiken på att skapa? På Konstmuseet är alla välkomna att vara med

Läs mer

Vem är egentligen Lars-Gunnar Wettebrand vår nya pastor?

Vem är egentligen Lars-Gunnar Wettebrand vår nya pastor? Vem är egentligen Lars-Gunnar Wettebrand vår nya pastor? Jag bor sedan 11 år utanför Värnamo med min familj, som består av Martina och våra tre barn John, Nils och Ines. Martina är ursprungligen från Bredaryd

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Matematik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016 INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016 Företagens stora chans att träffa studenter som snart ska ut i arbetslivet men även knyta kontakter med andra företag inom samma bransch. INFORMATION OM BRANSCHDAGEN

Läs mer

Höstlov på Wanås Konst med utställningar och höstlovsaktiviteter

Höstlov på Wanås Konst med utställningar och höstlovsaktiviteter Pressinformation 17 oktober, 2018 Höstlov på Wanås Konst med utställningar och höstlovsaktiviteter Under höstlovet vecka 44 är det dagligen aktiviteter för alla åldrar på Wanås Konst. Dessutom gästar Regionmuseet

Läs mer

Lärarhandledning lågstadiet

Lärarhandledning lågstadiet Lärarhandledning lågstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig att

Läs mer

Kulturprogram. Sommar 2008

Kulturprogram. Sommar 2008 Kulturprogram Sommar 2008 Musik på bruket Söndagen den 1 juni står Hällekis Musikkår åter som värd för den traditionella musikfestivalen Musik på bruket. I år är det 20:e gången som publiken bjuds på musik

Läs mer

Bad- och relaxkalender

Bad- och relaxkalender Bad- och relaxkalender Våren 2015 www.storsjobadet.se 063-14 31 79 Januari 5 Familjedag på relaxen 10.00-18.00 Ta med era barn och ungdomar till relaxen för en härlig stund tillsammans, med aufguss, bubbelpooler

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Höstprogram 2011. nobelmuseet - program hösten 2011. Sid. 1

Höstprogram 2011. nobelmuseet - program hösten 2011. Sid. 1 Höstprogram 2011 nobelmuseet - program hösten 2011. Sid. 1 Höst på Nobelmuseet Varmt välkomna till ännu en spännande höst på Nobelmuseet! Detta blir vår tionde höst och det händer mer än någonsin i museet.

Läs mer