Komiform Kurera dig själv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komiform Kurera dig själv"

Transkript

1 Komiform Kurera dig själv Citronfotbad mot stresshuvudvärk Huvudvärk kan ha många olika orsaker. Känns det som om huvudvärken beror på att du haft för mycket omkring dig och blivit stressad kan du ha god nytta av ett citronfotbad. Citron innehåller många olika aktiva ämnen, några av dem verkar kramplösande, andra påverkar ämnesomsättningen. Tillsammans bidrar de till att lindra viss typ av huvudvärk. Gör så här: Fyll en balja med varmt vatten. Baljan ska vara så stor så att vattnet når en bit upp på vaden. Dela en citron och pressa den under vattnet, så att inte den eteriska oljan flyktar. Sitt med fötterna i blöt under cirka 20 minuter. Se till att du är varm och sitter skönt under tiden. Torka fötterna och smörj in en skön salva. På med varma sockor och vila om möjligt en stund. Värmande och stärkande kanelte När vintern har bitit tag med sin köld, kan det kännas vederkvickande att dricka varmt kanelte. Kanel är en relativt stark medicinalväxt och skall användas med måtta. De aktiva ämnena i kanelbarken, har en lätt temperaturhöjande effekt i kroppen. Kanel stimulerar även matsmältningen och verkar dessutom bakteriedödande, vilket inte är så dumt i förkylningstider. Brygg ditt te så här: Ta 3-4 kanelstänger. Lägg dem i cirka 3-4 dl kallt vatten, låt koka långsamt runt 5 minuter. Drick en till två koppar om dagen. Drick ditt te hett och i lugna klunkar. De använda kanelstängerna kan du göra ett eller två tekok till på innan du tar nya. Eftersom kanelte är relativt starkt bör det inte drickas längre än 14 dagar i sträck. Drick det hellre lite då och då vid behov. Grötomslag vid bihåleproblem Bihåleproblem är inte att leka med, de måste behandlas omsorgsfullt. Är värken riktigt svår måste du uppsöka läkare. Är besvären inte värre än att du någorlunda står ut kan det vara värt att pröva att lindra med varma grötomslag innan du tar till antibiotika. De varma omslagen upplevs ofta som behagliga och trycket i bihålorna brukar minska. Genom tiderna har man ofta med framgång använt korngrynsgröt vid bihåleproblem. Har du inte tillgång till korngryn kan du faktiskt pröva med den gröt som står till buds hos dig. Gör så här: Lägg en liten klick varm gröt i en lagom stor bomullstygbit. Sno åt tygknytet och håll det mot det ömmande stället. Fortsätt tills gröten börja svalna. Upprepa gärna men ny, varm gröt. Självklart får gröten inte vara för het. Pröva dig fram försiktigt.

2 Som en uppblåst ballong Problem med gaser har väl de flesta lite då och då. Orsakerna kan vara många. Har du stora problem kan det vara värt att se över dina levnadsvanor och ge akt på vad som främst verkar utlösa väderspänningen. Bland medicinalörterna finns god hjälp att få. Några klassiska örthjälpare vid tillfälliga gaser är kummin, anis, och fänkål. De innehåller eteriska oljor vilka på grund av sina kramplösande effekter verkar väderfördelande. Gör så här: Blanda lika delar anis, kummin och fänkål. Lägg blandningen i en liten ask som du lätt kan ta med dig för att använda vid behov. Förebyggande tar du en nypa av blandningen en stund innan du skall äta, gärna 30 minuter innan, så ämnena får lite försprång. Känner du av problemen efter maten, kan du prova med att ta dig en nypa då också. Det är viktigt att tugga ordentligt på fröerna. Om du vill kan du sedan spotta ut själva skaldelarna. Bli av med sömnproblem Lider du av att ha svårt att somna eller att du vaknar och somnar flera gånger under natten? Om känslan efter natten är att du sovit dåligt kan du försöka förbättra nästa natts sömn. Det är viktigt att komma ihåg att alla har olika sömnbehov och att de kan förändras under livets gång. Här gäller precis som vid onormal trötthet att se till att kroppens grundläggande behov är uppfyllda. Andra vanliga orsaker till sömnproblem är sena måltider, kaffe/te* innan sänggåendet, dålig luft, för varmt eller för kallt i rummet, en uttjänt säng, buller, ouppklarade tankar samt psykiska eller fysiska orsaker. Hur ser det ut för dig? *För vissa personer fungerar dessa drycker utmärkt som sömnmedel. Hur förebygger du sömnproblem? Om du redan har gjort allt du kan för att förebygga sömnsvårigheter men ändå har svårt för att somna och/eller sova bra kan det vara värt att pröva något eller några av följande råd: Drick ett kvällsörtte cirka 3-4 timmar innan du går och lägger dig. Teet kan vara bryggt på kamomill, ljung eller humle som alla innehåller aktiva ämnen som lugnar oss. Alternativa sömnmedel finns som är baserade på örterna kamomill, ljung eller humle. Dessa sömnhjälpande örttabletter är inte så starka som vanliga sömnmedel och ger inte de biverkningar som vanliga sömnmedel gör. Ta ett lagom varmt bad, gärna med några droppar badolja innehållande lavendel. De aktiva ämnena i lavendeln har en lugnande och stabiliserande effekt vid oro, nervositet samt hyperaktivitet. Tänd ett ljus, sansa dig en stund och red ut dagen. Ta inte med dig dagens tankerester ner i sängen. Avspänningsband hjälper många och kan vara kan vara värda att prova. Fråga efter dem på apoteket eller i välsorterade skivaffärer.

3 Hormonella besvär/svängningar och andra åkommor kan också orsaka sömnproblem. Tror du något fysiskt eller psykiskt ligger bakom din dåliga sömn sök professionell hjälp. Förebygg förkylning Här gäller det att skapa förutsättningar för kroppen att stå emot de bakterier och virus som cirkulerar. Bästa sättet är att hitta en livsrytm med balans mellan aktivitet och vila, att äta bra näringsriktig mat samt ha ett sansat sinne (se huskur vid trötthet). Har du tillgodosett dessa grundbehov kan du hjälpa kroppen ytterligare på traven genom att: Se till att vara varm, speciellt om fötterna eftersom kroppen lättare kyls ned om fötterna blir kalla. Vid nedkylning minskar immunförsvarets styrka och bakterier och virus som vi tidigare kunnat stå emot kan då orsaka förkylning. Vitlök i maten varje dag är också en bra hjälp. Vitlökens aktiva ämnen har flera goda egenskaper. Viktigast mot förkylning är de ämnen som verkar antibiotiskt. Ät C-vitamin, gärna i form av fruktsallader, som har en rad viktiga funktioner i kroppen. Bland annat främjar C-vitamin upptaget av andra näringsämnen, stärker cellen samt medverkar vid olika immunprocesser i kroppen. Echinacea (röd Solhatt) är en vacker och numera väldokumenterad blomma. De aktiva ämnena i örten stimulerar immunförsvaret och gör det mer alert i sin bevakning mot virus och bakterier. Tag förebyggande 20 droppar tre gånger om dagen i lite vatten. För barn över åtta år gäller halva dosen, tio droppar tre gånger om dagen. För barn under åtta år är dosen fyra droppar tre gånger om dagen. Vid första tecknet på förkylning Känner du att en förkylning är på gång gäller det att snabbt hjälpa kroppen så att den klarar av de invaderande styrkorna av bakterier och virus. Här är några tips: -Tag 50 droppar Echinacea i ett glas vatten, därefter 10 droppar varje timme (se att förebygga förkylning). -Ett varmt fotbad,** gärna med citron vars aktiva ämnen har en stärkande inverkan på kroppen. Fotbadet stödjer genom sin värme kroppens immunförsvar (se att förebygga förkylning). Gör så här: häll hett vatten i en lämplig balja. Låt vattnet gå en bit upp på vaden. Pressa citronen under vattnet så att de eteriska (flyktiga) oljorna inte förflyktigas. -Två - tre koppar fläder och lindblomste dricks mycket hett och gärna medan du har fötterna i blöt. Dessa två örter har med sina aktiva ämnen en förmåga att höja kroppens temperatur. Den något förhöjda temperaturen skapar en otrivsam miljö för de främmande bakterier och virus som börjat härja.

4 Halsont Blanda 10 droppar echinacea i ett glas vatten och gurgla med detta flera gånger om dagen. Du kan också göra ett citronomslag genom att ta en lagom stor bit tyg eller en gammal bomullsscarf, skiva en citron (helst ekologisk) och lägga skivorna på rad i tyget. Vik tyget över citronerna så det blir en kompress som passar runt din hals. Lägg kompressen runt halsen och vira gärna en yllehalsduk runt det hela. Citronens aktiva ämnen har en förmåga att minska svullna slemhinnor. Snuva Smörj under näsan samt på bröstet med en salva som innehåller eterisk olja av eucalyptus*** som har en förmåga att minska svullnaden på slemhinnorna. Eucalyptusoljan kan droppas på örngottet (ger ej fläckar) och är även mycket bra för barn. Du kan också inandas eucalyptus, - örtinhalation: koka upp vatten, häll i en bunke, droppa i två droppar eterisk olja av eucalyptus. Sitt så att ångorna strömmar upp mot ditt ansikte, dock inte för nära det varma vattnet. Täck över huvudet med en stor handduk, så det blir ett väldoftande ångtält. Andas in och häll efter några minuter i ytterligare två droppar eucalyptus. *** Eucalyptus är buskar eller träd med läderartade blad som främst finns i Australien. Komiform kurer / Förebygg onormal trötthet Det finns enkla men ofta självklara åtgärder att ta till för att förebygga trötthet som går utöver vad kropp och själ behöver efter en dags aktivitet. Här är livsrytmen avgörande, det vill säga balansen mellan vila och aktivitet. Har man en bra livsrytm brukar inte onormal trötthet vara något problem. Vila och framför allt sömn är avgörande för vår grundhälsa. Under sömnen sker mycket. Kroppen sköter om reparationer, underhåll, påfyllning, källsortering och många andra hälsobringande göromål. Om kroppen inte får tillräckligt med sömn tröttas cellerna i kroppen och tvingas gå på reservkapacitet, vilket den orkar ett tag. Under denna period känner man sig inte utvilad. Man blir mer lättretlig och mindre stresstålig samt har sämre motståndskraft mot infektioner. Lyssnar vi inte på kroppens signaler utan fortsätter att göra av med mer kraft än vi kan återfå under sömnen, kan följden bli total utmattning. Denna utmattning påverkar både kropp och själ och kan ta sig uttryck i värk och andra fysiska och psykiska besvär. Frisk luft, dagsljus, måttlig motion och hälsosam mat är andra kända grundläggande faktorer för att förebygga onormal trötthet. Hjälp vid onormal trötthet Se till att ditt sömnbehov täcks ordentligt. Ge din kropp det den behöver; nyttig mat, måttligt med motion och frisk luft som gör att ditt blod syresätts ordentligt. Försök att vistas en stund i dagsljus varje dag. Det är bra för sömnhormonerna. Tycker du att du redan gör detta och ändå har en onormalt stor trötthet kan det vara bra att ta några blodprover. Lågt järnvärde är till exempel en vanlig orsak till trötthet. Hjälp mot järnbrist

5 Nässelblad kan plockas långt in på hösten för att torkas och beredas till ett pulver. Av detta pulver tar du 1 tsk/dag som du strör på smörgåsar och annat som du äter. På våren kan du plocka nässlor som du förväller och fryser in och använder till nässelmåltider under hösten/vintern. Spenat är järnrikt och kan varieras på många sätt. Torkade aprikoser är goda att skära ned i filmjölk eller gröt eller varför inte bara mumsa på när eftermiddagen känns lång. Nypon i olika former som soppa, pulver och te är också fina skatter från naturen att ta till för att höja blodets järnvärde. Nässla och nypon innehåller dessutom mycket C-vitamin som underlättar för kroppen att ta upp järn. En annan fördel med järn i växter är att kroppen lätt tar upp det utan att magen kommer i olag. Stärkt av nässlor Varje vår öppnar det gröna apoteket sina dörrar och bjuder oss att skörda örter för nytta och nöje. Bland de första gröna bladen som sticker upp bland bruna fjolårslöv är nässlorna. Dessa små näringsbomber erbjuder vinterglåmiga vårtrötta människor sin hjälp. Nässlan ligger på livsmedelsverkets tio-i-topplista när det gäller järn, kalcium och *folacin (som tillhör familjen B- vitaminer). Nässlorna är fascinerande i sin vitamin- och mineral rikedom: Vitaminer A, B6, B2, B1, folacin* (kallades förr B9), C och E Mineral järn, kalcium, magnesium, kalium, zink och svavel Övrigt stärkande Klorofyll, acetylkolin, myrsyra ochhistamin * folacin har fått har fått sitt namn efter latinska ordet för blad "folium". Gå ut och plocka dessa sköna juveler och använd dem i din mat. Har du recept på rätter med spenat exempelvis soppa, pastasåser, omeletter med mera, så är det bara att byta ut spenaten mot nässlor, vilka förvälls kort före användandet. Lindra hösnuvan Överkänslighet i näsans slemhinna resulterar i ett fasligt nysande. En liten lindring mot detta ger Johannesörtsolja. Vid hösnuveproblem ser man ofta att näsans slemhinna är torr. En torr slemhinna kan inte fungera som ett fullgott skydd mot irriterande ämnen. En liten hjälp kan vara att redan innan säsongen riktigt börjat, smörja sig i näsan med Johannesörtsolja. Denna olja innehåller bland annat det aktiva ämnet Hypericin som ökar cirkulationen i nässlemhinnan, vilket kan göra att denna lättare behåller sin naturliga fuktighet och bättrere stöter bort irriterande ämnen. Smörj gärna varje morgon och kväll. Dessutom är det bra att smörja sig i näsan med Johannesörtsolja om man skall ut och flyga. Många märker ju vid dessa tillfällen att luften i planet är väldigt torr och att det känns konstigt i näsan.

6 Vårpiggt ansikte Har du lite grå grov vårtrött hud efter vintern, kan du med hjälp av havregryn göra en lätt peeling och en närande ansiktsmask. Fördelen med en mild peeling är att förhornade celler, som ger ett grått intryck av huden, lättare försvinner och kan ersättas av nya, friska hudceller. Havre har många välgörande effekter. I havren finns en hel del aktiva ämnen, bland annat stärkelse som omvandlas till ett slemämne vilket skyddar både slemhinnor och hud mot kemisk och mekanisk irritation. Dessutom innehåller den mycket kisel, ett av de ämnen som hud, hår och naglar är uppbyggda av. Protein samt många mineraler, varav zink är en, ingår också. Zink har en sårläkande effekt vilket kan vara bra för många. Gör din peeling så här: Tag cirka 2 tsk havregryn i en liten skål. Häll i ljummet vatten, så att det blir en smetig konsistens. Mosa och rör om. Fukta ansiktet med vatten, tag sedan lite av havremoset och applicera i ansiktet. Massera med lätta rörelser i ca 1-2 minuter i ansiktet och på halsen. Skölj med ljummet vatten. Gör din havremask så här: Ta resten av havremoset eller blanda nytt och applicera i ansiktet. Lägg dig gärna och vila en stund (10 minuter) med havremasken. Skölj sedan med ljummet vatten. Närande oljekur för ansiktet Till en liten stärkande vårkur för vintertrött hud kan du använda fin kallpressad olivolja eller ännu hellre Johannesörtsolja. Dessa två fina, vegetabiliska oljor har hög halt av fettlösliga vitaminer, vilka på ett naturligt sätt ökar cirkulationen i huden och verkar cellgenererande. Det finns även andra kallpressade vegetabiliska oljor att prova, men dessa båda har lång tradition inom hudvården. För att ge huden näring måste man använda produkter med vegetabiliska oljor. Helst bör man undvika dem med mineraloljor/fetter som inte har några vitaminer och mineraler att tillföra. I all enkelhet kan du göra en oljekur så här: Tag 1-2 tsk kallpressad vegetabilisk olja och häll i en liten skål. Tillsätt eventuellt 1 droppe eterisk olja av lavendel som har cellförnyande och lugnande effekt på huden. Du kan även använda 1 droppe av någon annan eterisk olja, men du bör veta dess funktion först. Rör om. Tag lite av oljeblandningen på fingertopparna och gnid dem mot varandra, så att oljan blir lagom varm. Massera sedan in oljan med små cirklande rörelser från hakan och uppåt. Undvik att massera under ögonen, där klappar du bara lätt in oljan med fingertopparna. Upprepa denna kur varje dag under en vecka. Försök sedan finna en bra ansiktskräm utan mineraloljor. Upprepa den närande oljekuren vid behov. Grönt C-vitamin pulver Gammal gåta: Varför är det farligt att gå i skogen på våren? - Jo träden skjuter skott!

7 Snart är det dags i många landsändar att bege sig till skogs för att till husbehov skörda lite av granarnas vårskott. Tänk vad bra det är ordnat att C-vitaminhalten hos gran och tall är som högst under vinter och tidig vår. Under sommaren är C-vitaminhalten som lägst, men då erbjuder naturen så många andra C-vitaminkällor. Gör så här: Plocka de nya skotten. Låt dem torka dem på en ren tygbit (gärna vit bomullsväv) cirka 1 vecka. Skotten kan också torkas i ugn, men då vid max 40 grader, annars kan de känsliga ämnena förstöras. Skotten är färdiga för mixning när de är så pass torra så att du med lätthet kan smula sönder dem. Mixa skotten och häll dem helst i en mörk burk med lock, så att inte ljus och syre förstör kvaliteten. Strö ca 1/2 tsk pulverom dagen på en smörgås eller något annat du stoppar i dig. Njut och känn dig rik av det naturen bjuder. När du skördar ur det gröna apotekets rikedom måste du beakta allemansrätten När det gäller örter och blad får du i liten utsträckning, för husbehov varsamt skörda från naturen. Plockning av större mängder fodrar tillstånd från markägaren. Solsveda När huden har utsatts för mycket sol kan rodnad och sveda uppstå vilket resulterar i att hudens naturliga ph-värde rubbas. För att återställa balansen har vi god nytta av mjölksyrade produkter som yoghurt och fil. Badda med naturell yoghurt eller fil. Alternativt kan en till två droppar eterisk olja av lavendel strykas på svedan. Det mest effektiva är att blanda fyra droppar eterisk olja av lavendel med 1 msk fil eller yoghurt. Eterisk olja av lavendel verkar smärtstillande och påskyndar hudens läkning. Insektsbett Droppa en droppe citronsaft på bettet. Det verkar sammandragande och renande. Sätt sedan på ett plåster. Alternativt droppa en till två droppar eterisk olja av Tea-tree eller lavendel på bettet. Dessa oljor lindrar smärtan och verkar bakteriedödande. Bistick: Droppa en droppe eterisk olja av Tea-tree på en sockerbit och håll det mot sticket och försök plåstra fast sockerbiten. Håll dig gärna lite lugn ett tag. Örter och kurer / Sjösjuka och åksjuka Ingefärsdryck: Koka upp 1 dl vatten och rör ner max 1 tsk torkad och mald eller riven färsk ingefära. Låt det dra i 10 min. Teet kan drickas varmt eller kallt och är bra att ha med i bilen eller på båten. Om du vill kan du söta det med lite honung. Drick gärna av ingefärsdrycken innan utfärden. Till drycken kan man servera ingefärskakor som är lätta att baka. Använd ett vanligt kakrecept och tag ingefära som kakkrydda. Ingefära har aktiva ämnen som är kramplösande vilket kan minska risken för illamående och få illamåendet att försvinna.

8 Pepparmyntste: Ett alternativ är att göra pepparmyntste som kan drickas varmt eller kallt. Pastiller av pepparmynta är också bra att ha tillhands i bilen och båten. Du kan också droppa 2-3 droppar eterisk olja av pepparmynta på en näsduk och lukta på den lite då och då. Till barn kan man droppa lite pepparmyntsolja på kramdjuret. Ett annat tips är att ta en innebandy-boll av hårdplast med hål i och peta in en tuss bomull i bollen med 2-3 droppar pepparmyntsolja. Pepparmyntans eteriska olja verkar kramplösande och lokalbedövande. Skrubbsår Tvätta först rent såret med kamomillte. Till teet kokar du upp 2 dl vatten och lägger i tre teskedar kamomill eller en kamomilltepåse. Låt det dra i 10 min (och sila om du använder lös kamomill). Doppa en bomullstuss eller kompress i det avsvalnade teet och tvätta rent såret. Låt såret lufttorka och lägg sedan på grobladet som vid skrubbsår. I kamomillblomman finns många aktiva ämnen, ett av dem heter Chamazulen som gör mycket nytta vid sårvård på grund av en stark bakteriedödande verkan. Örter och kurer / Skoskav Är du ute i skog och mark och känner att du börjar få skoskav - lägg på ett groblad. Fukta bladet med lite vatten och lägg det direkt på det skavda området. Har du strumpor så sätter du på dem igen. Det är mycket bra om du kan fästa bladet med kirurgtejp eller plåster. Grobladet är segt och fungerar som en extra hud. Garvämnena i växten verkar sammandragande, vilket gör att om ett litet sår har börjat bildas kan det lättare läka ihop. Om det redan har uppstått en blåsa hjälper grobladets slemämnen till att mjuka upp huden på blåsan så att vätskan varsamt töms ur. Garvämnenas sammandragande förmåga påskyndar läkningen. De antibakteriella ämnena i bladet gör nytta för att undvika fortsatta problem. Groblad är en typisk kulturväxt som trivs i människans närhet, på trampad jord. Bad för ömmande muskler I Kina har man använt ingefära i tusentals år för att bota allt från ledvärk till jobbiga influensor som vägrar ge med sig. Detta bad ska tas så varmt som möjligt. Obs: undvik om du har mer än 38 graders feber. Blanda två matskedar pulvriserad ingefära (har du mycket känslig hy räcker det med en matsked) i ditt badvatten, rör om, kryp ner och njut. Det är viktigt att du håller dörren till badrummet stängd så att ångorna stannar kvar. Andas djupt, slut ögonen och stanna i badet så länge du kan. Om du börjar må illa eller känner dig lite skakig ska du gå upp omedelbart. Det är ett tecken på att kroppen inte orkar mera just då. Försök igen nästa dag. Om du har allvarlig ledvärk ska du ta en iskall dusch i 15 sekunder efter detta bad för att binda värmen i lederna..

Att ta till vara på växter

Att ta till vara på växter Örtlära Att ta till vara på växter Plocka blad när de är unga (helst före midsommar) Blommor plockas när de just slagit ut Rötter plockas när växten har vissnat ner Torka växter mörkt och luftigt. På galler/handdukar/lakan/papper,

Läs mer

Huden är själens spegel

Huden är själens spegel Huden är själens spegel När du njuter av livet ser du omedelbart mer attraktiv ut. Rengöring är A och O innan du lyfter fram, tonar ned och piggar upp med glamourös makeup. Här kan du läsa om hur du bäst

Läs mer

Önskar du läsa mer om de 7 örterna som Sancho består av gör du det på: http://www.lifeport.se/se/sancho#sancho-how-to-use

Önskar du läsa mer om de 7 örterna som Sancho består av gör du det på: http://www.lifeport.se/se/sancho#sancho-how-to-use Lathund för Sancho Detta är en lathund för dig som använder eller säljer Sancho och som önskar få en översikt och fler tips på bra användningsområden för dessa magiska droppar från bergsfolken i Himalaya!

Läs mer

Goda tillbehör till sommarens grillmat

Goda tillbehör till sommarens grillmat Apelsin- och dragonkokta morötter 4 portioner 1 knippe morötter 1 apelsin 1 msk koncentrerad apelsinjuice 2 dl vatten 4 salladslökar 1 kruka dragon 1 msk rumstempererat smör 1 msk olivolja Salt & peppar

Läs mer

Gråbo, Lavar Sälg, Älgört. Al, Blodrot En Sileshår, Stensöta. Blodrot, Blåbär, Gullris Stensöta Pors, Rölleka, Skvattram Ljung, Vänderot

Gråbo, Lavar Sälg, Älgört. Al, Blodrot En Sileshår, Stensöta. Blodrot, Blåbär, Gullris Stensöta Pors, Rölleka, Skvattram Ljung, Vänderot Detta dokument behandlar vilka medicinalväxter som finns att tillgå i Sverige. Kom ihåg att dessa växter ibland kan förväxlas med giftiga släktingar, så var försiktig. Likaså är de inte lika effektiva

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra,

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra, Jag använder mig av råvaror från kontrollerade odlingar, enkla recept och gör små satser. Det är som att laga mat, både roligt och spännande. Jag förvånas ständigt över hur lätt och enkelt det är att själv

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt!

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! Art. 103/104 All Purpose Cream normal/torr hud Verkar mjukgörande, binder fuktigheten ihuden och stärker vävnaden.

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Rune Larssons energikaka

Rune Larssons energikaka Här nedan följer recept på ett antal olika varianter på energikakor. Rune Larssons energikaka Mät upp 7 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

Recept Produktinformation

Recept Produktinformation Recept Produktinformation Varm choklad» 1-2 tsk Kung Markatta Kakao» 1 tsk Kung Markatta Rårörsocker» 2½ dl ekologisk mjölk, sojamjölk eller havredryck Blanda socker och kakao i en kopp. Värm mjölken och

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Diabetes och fotvård

Diabetes och fotvård DIABETES OCH FÖTTER Diabetes och fotvård Att leva med diabetes gör att det blir ännu viktigare att ta hand om sin personliga hälsa. Det gäller även vården av fötterna. Personer som har diabetes drabbas

Läs mer

lilla kexboken 12 olika smaker med recept.

lilla kexboken 12 olika smaker med recept. lilla kexboken 12 olika smaker med recept. Torbjörn Sandvall 2 lilla kexboken Y.T.S.Nutrition 2015 3 4 Intro Jag var matskribent för en facktidning om ölbryggning, i 5 år. Under denna tid tog jag fram

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa

Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa Om nypon Alla nypon går inte att äta smaka på de mogna nyponen så märker du om de är ätbara. Välj sedan de klarröda och klarorangea sorterna som har högst näringsinnehåll.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter Prislista 2011/2012 PRISLISTA PRISLISTA 2011/2012 2013 Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter på marknaden i dag och för många blir det förvirrande. Mitt medvetna val är att de produkter jag använder

Läs mer

Naturligt för kropp & hälsa

Naturligt för kropp & hälsa Naturligt för kropp & hälsa Naturliga produkter för kroppens välbefinnande Våra örter handplockas på det rena och mineralrika Island. Inga maskiner används, för att undvika föroreningar. Endast de växter

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Recept med Canderel Green

Recept med Canderel Green Recept med Canderel Green Smoothies: Exotisk sötma Energi-smoothie Varma drycker: Lätt-capuccino Efterrätter och sötsaker: Bakade äpplen Päronmos Tigerkaka med pistasch Chokladkaka och vaniljsås Cheesecake

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

Naturligt för kropp & hälsa

Naturligt för kropp & hälsa Naturligt för kropp & hälsa Naturliga produkter för kroppens välbefinnande Våra örter handplockas på det rena och mineralrika Island. Inga maskiner används, för att undvika föroreningar. Endast de växter

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Smoothie på blåbär, banan och kokos

Smoothie på blåbär, banan och kokos Smoothie på blåbär, banan och kokos Smoothie på blåbär, banan, kokos och mandel är ett exempel. Smooties går att variera i det oändliga efter tycke och smak eller efter vad som finns hemma. Banan eller

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos barn

Apotekets råd om. Förkylning hos barn Apotekets råd om Förkylning hos barn Det finns ungefär tvåhundra olika för kylningsvirus i omlopp. Om ett enda av dem får fäste i ditt barns luftvägar, så svullnar slemhinnan och börjar producera mer slem

Läs mer

god morgon önskar NU KÖR VI!

god morgon önskar NU KÖR VI! god morgon önskar NU KÖR VI! Nystarta dig själv med våra nyttiga frukostar Krispigt müsliknäcke Lättbakat krispigt knäcke fullproppat med fiber, vitaminer och mineraler! 1 plåt. Tid: 15 min varav 1 tim

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

Får det vara en sängfösare?

Får det vara en sängfösare? Får det vara en sängfösare? energirika drinkar i mixerbägare Recept på näringsdrinkar Det är enkelt att göra hemmagjorda energirika drycker. Ofta blir de hyfsade näringsmässigt, men framför allt godare

Läs mer

Apotekets råd om. Ögonbesvär

Apotekets råd om. Ögonbesvär Apotekets råd om Ögonbesvär Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan bero på att du har brist på tårvätska, eller

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Bulgurmenyn Frukost totalt 115.5 kcal (138 kcal): 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Salta ägget. Grönt ekologiskt te är

Läs mer

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader.

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. NIVÅ 1 NIVÅ 1 HÖFTLYFT Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. Utgångsposition: Ligg på rygg med fötterna på en bänk eller stol. Pressa

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

Apotekets råd om. Hudbesvär

Apotekets råd om. Hudbesvär Apotekets råd om Hudbesvär Huden har många olika, viktiga funktioner. Bland annat är huden ett mekaniskt skydd mot omvärlden. Huden kan liksom alla andra organ drabbas av olika typer av åkommor. Vissa

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.4 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram kycklingklubbor Potatis/ris/pasta pkt quinoa, Hej! Vi har en riktigt färgglad vecka framför oss med massa goda och härliga grönsaker

Läs mer

Mitt hår är min bästa accessoar

Mitt hår är min bästa accessoar Mitt hår är min bästa accessoar HÅR HUD & NAGLAR SILICEA - NATURLIG SKÖNHET INIFRÅN P M A G E R S O N 6 7 0 E R S V E N S K K O N S U M E N T U N D 9 av 10 nöjda användare I N G E R S Ö K N 2 0 1 2 P Å

Läs mer

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se Sömnhjälpen www.somnhjalpen.se Sömnsvårigheter kan ge allvarliga problem i vardagslivet och för hälsan. Genom att vara uppmärksam på våra vanor och vår livsstil, samt faktorer i miljön kan vi förebygga

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Underbara Du! Det bästa som hänt dig är -DU, visste du det?

Underbara Du! Det bästa som hänt dig är -DU, visste du det? Varmt Välkommen att boka din tid. Tid som inte avbokas 24 timmar innan debiteras 50% av priset. Massage eller annan kroppsbehandling rekommenderas ej vid förkylning, feber eller före graviditet v. 16.

Läs mer

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI GURKKIMCHI KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT SHIKUMCHIGUK SPENAT OCH KYCKLINGSOPPA SAEUTIGIM FRITERADE TIGERRÄKOR YANYUMJANG DOPPSÅS

Läs mer

Glucosamine ratiopharm

Glucosamine ratiopharm Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Observera! Använd inte Glucosamine ratiopharm: om du är allergisk mot skaldjur (eftersom glukosamin utvinns ur skaldjur) om

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Goda råd vid diarré & kräksjuka

Goda råd vid diarré & kräksjuka Goda råd vid diarré & kräksjuka Vad är diarré? Som diarré brukar man räkna tillstånd då barnet har 3 eller flera lösa avföringar per dag. Insidan av tarmen är irriterad vilket påskyndar passagen av mat

Läs mer

DELA DITT BRÖD. Tunt knäcke med frön

DELA DITT BRÖD. Tunt knäcke med frön DELA DITT BRÖD Tunt knäcke med frön 1 bröd Tillagningstid: 60min ingredienser 1 dl sesamfrön 1 dl solrosfrön 1 dl pumpafrön 1/2 dl krossade linfrön 2 dl vetemjöl special (eller dinkel) 1/2 tsk salt 1/2

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

PRESSKLIPP Januari 2010

PRESSKLIPP Januari 2010 PRESSKLIPP Januari 2010 Femina nr2 2010 Iris Intensive Treatment Masque får huden i balans tack vare en vårdande mix av eteriska oljor, extrakt från gurka och björk samt olja från mandel och jojoba. Ca

Läs mer

SHEA& exceptional skin food BUTTER COCOA SHEA. www.zoyagoespretty.se. 100% ekologiska ingredienser BUTTER LAVENDER BUTTER ROSEHIP BUTTER

SHEA& exceptional skin food BUTTER COCOA SHEA. www.zoyagoespretty.se. 100% ekologiska ingredienser BUTTER LAVENDER BUTTER ROSEHIP BUTTER exceptional skin food COCOA SHEA& ROSEHIP SHEA& LAVENDER SHEA www.zoyagoespretty.se 100% ekologiska ingredienser exceptional skin food Varje Zoya Goes Pretty produkt innehåller högst två ingredienser Vi

Läs mer

Goda vänner Bjud med en vän eller fler och njut några timmar spa och god mat.

Goda vänner Bjud med en vän eller fler och njut några timmar spa och god mat. Spa paket Goda vänner Bjud med en vän eller fler och njut några timmar spa och god mat. Paketet innehåller: Spabehandling- Din spastund - se meny nedan. Pris: 1495:-/person Enkelrumstillägg: 200:- Hindåsgården

Läs mer

SPAKVÄLLAR & MÅNADSERBJUDANDEN Våren 2014

SPAKVÄLLAR & MÅNADSERBJUDANDEN Våren 2014 SPAKVÄLLAR & MÅNADSERBJUDANDEN Våren 2014 Upplevelser utöver det vanliga SPAKVÄLLARpå Bansai Spa JANUARI Måndag 20/1 15-18 Spakväll & invigning av märket Kerstin Florian Bubbel, snittar & lyx sätter guldkant

Läs mer

Mini-One Den lilla mjuka knappen

Mini-One Den lilla mjuka knappen Mini-One Den lilla mjuka knappen 1 1 Rätt näring är avgörande för att våra kroppar ska fungera och utvecklas. Olika sjukdomstillstånd kan göra det svårt eller till och med omöjligt för en person att äta.

Läs mer

HUD/SOL/INSEKTSSKYDDS- PAKETET: Vårolja 1 dl glasflaska: Se utförlig beskrivning i webshopen.

HUD/SOL/INSEKTSSKYDDS- PAKETET: Vårolja 1 dl glasflaska: Se utförlig beskrivning i webshopen. Bästsäljarna Sammanställt av imosherbs LEDVÄRKSPAKETET: Djävulsklo-olja 2 dl: Se utförlig beskrivning i webshopen. Hajkräm 50 ml: Se utförlig beskrivning i webshopen. ÖVRIG VÄRK-PAKETET: Massagemjölk 2

Läs mer

Varmt välkommen! Öppettider: Utresa 18.00 22.00, Återresa 09.00 15.00. Bokning: Kontakta spaavdelningen på däck 6, tel 3380.

Varmt välkommen! Öppettider: Utresa 18.00 22.00, Återresa 09.00 15.00. Bokning: Kontakta spaavdelningen på däck 6, tel 3380. Varmt välkommen! Öppettider: Utresa 18.00 22.00, Återresa 09.00 15.00. Bokning: Kontakta spaavdelningen på däck 6, tel 3380. Vid bokning och betalning före resan erhåller du rabatt på badritualen samt

Läs mer

Pass 3 av7: Fortsättning produktkunskap och vilka produkter som passar för vem. 2013-05-14

Pass 3 av7: Fortsättning produktkunskap och vilka produkter som passar för vem. 2013-05-14 Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. -18år i Sverige - 33 år världen och detta är bara början! 1 Utbildningenär fördelad

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient NOURISHING PERSONAL HEALTH KRISTINAS FRUKOSTTIPS (2 PORTIONER) MILD VANILJ För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Mellanmålet. Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil

Mellanmålet. Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil Mellanmålet Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil Mellanmålet! Källängsgården tog de första stegen i att profilera sin verksamhet mot hälsa hösten 2009. Ett av det första stegen, vi tog i hälsans

Läs mer

Undervisningsmaterial inför delegering. Insulingivning Reviderat den 23 maj 2014. Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan

Undervisningsmaterial inför delegering. Insulingivning Reviderat den 23 maj 2014. Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning Reviderat den 23 maj 2014 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan Diabetes Faste P-glukos 7,0 mmol/l eller högre = diabetes.

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få behandling...

Läs mer

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår Apotekets råd om Munnen blåsor och sår Blåsor och sår i och runt munnen kan vara väldigt besvärande, men är för det mesta helt ofarliga. Såren går över av sig själv på någon vecka utan behandling. Orsaken

Läs mer

42 trädgårdsliv sommar 07. skönhetsfynda i rabatten

42 trädgårdsliv sommar 07. skönhetsfynda i rabatten 42 trädgårdsliv sommar 07 skönhetsfynda i rabatten TEXT: ANNA WENDT FOTO: LISA BJÖRNER En smula trött, lite dagen efter eller sårat hjärta? Ge dig ut i trädgården eller på balkongen och botanisera bland

Läs mer

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS ENKLA SMÅRÄTTER MED varg SOM BAS PROTEINRIKT OCH GOTT FÖR ÄLDRE Kvarg har blivit mycket populärt under de senaste åren. Med sitt höga innehåll av protein är det en bra produkt för alla med en aktiv livsstil.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

Förebygg & behandla. Guide till ett friskt underliv.

Förebygg & behandla. Guide till ett friskt underliv. Förebygg & behandla Guide till ett friskt underliv. Ditt underliv är ph-antastiskt! men ibland blir det problem... I den här foldern kan du läsa om vanliga underlivsproblem och vad du kan göra för att

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR en skrift producerad av SHF s Medicinska Nätverk med avsikt att hålla handbollsspelare skadefria. 1 EGENVÅRD De vanligaste skadorna inom idrotten är småskador. Du kan lära

Läs mer

Fyll på din energi med Raw Food

Fyll på din energi med Raw Food 62 Fyll på din energi med Raw Food Text Liselotte Fritz foto li fernstedt Filosofin bakom raw food är enkel. Du använder nyttiga råvaror och tillagar dem utan upphettning. Kullaliv gick på rawfoodkurs

Läs mer

Recept och måltidsförslag

Recept och måltidsförslag NLL Datum Gäller t.o.m. Ansvarig Reviderad 2015 01 27 2016 01 27 Anna Skogfält Dietistenheten Sunderby sjukhus Anna Skogfält EmmaMaria Wiklund Recept och måltidsförslag efter gastric bypass operation 1

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I snart 70 år har penicillin

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I drygt 60 år har penicillin

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 1 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs 1 falukorv 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 2 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer