Komiform Kurera dig själv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komiform Kurera dig själv"

Transkript

1 Komiform Kurera dig själv Citronfotbad mot stresshuvudvärk Huvudvärk kan ha många olika orsaker. Känns det som om huvudvärken beror på att du haft för mycket omkring dig och blivit stressad kan du ha god nytta av ett citronfotbad. Citron innehåller många olika aktiva ämnen, några av dem verkar kramplösande, andra påverkar ämnesomsättningen. Tillsammans bidrar de till att lindra viss typ av huvudvärk. Gör så här: Fyll en balja med varmt vatten. Baljan ska vara så stor så att vattnet når en bit upp på vaden. Dela en citron och pressa den under vattnet, så att inte den eteriska oljan flyktar. Sitt med fötterna i blöt under cirka 20 minuter. Se till att du är varm och sitter skönt under tiden. Torka fötterna och smörj in en skön salva. På med varma sockor och vila om möjligt en stund. Värmande och stärkande kanelte När vintern har bitit tag med sin köld, kan det kännas vederkvickande att dricka varmt kanelte. Kanel är en relativt stark medicinalväxt och skall användas med måtta. De aktiva ämnena i kanelbarken, har en lätt temperaturhöjande effekt i kroppen. Kanel stimulerar även matsmältningen och verkar dessutom bakteriedödande, vilket inte är så dumt i förkylningstider. Brygg ditt te så här: Ta 3-4 kanelstänger. Lägg dem i cirka 3-4 dl kallt vatten, låt koka långsamt runt 5 minuter. Drick en till två koppar om dagen. Drick ditt te hett och i lugna klunkar. De använda kanelstängerna kan du göra ett eller två tekok till på innan du tar nya. Eftersom kanelte är relativt starkt bör det inte drickas längre än 14 dagar i sträck. Drick det hellre lite då och då vid behov. Grötomslag vid bihåleproblem Bihåleproblem är inte att leka med, de måste behandlas omsorgsfullt. Är värken riktigt svår måste du uppsöka läkare. Är besvären inte värre än att du någorlunda står ut kan det vara värt att pröva att lindra med varma grötomslag innan du tar till antibiotika. De varma omslagen upplevs ofta som behagliga och trycket i bihålorna brukar minska. Genom tiderna har man ofta med framgång använt korngrynsgröt vid bihåleproblem. Har du inte tillgång till korngryn kan du faktiskt pröva med den gröt som står till buds hos dig. Gör så här: Lägg en liten klick varm gröt i en lagom stor bomullstygbit. Sno åt tygknytet och håll det mot det ömmande stället. Fortsätt tills gröten börja svalna. Upprepa gärna men ny, varm gröt. Självklart får gröten inte vara för het. Pröva dig fram försiktigt.

2 Som en uppblåst ballong Problem med gaser har väl de flesta lite då och då. Orsakerna kan vara många. Har du stora problem kan det vara värt att se över dina levnadsvanor och ge akt på vad som främst verkar utlösa väderspänningen. Bland medicinalörterna finns god hjälp att få. Några klassiska örthjälpare vid tillfälliga gaser är kummin, anis, och fänkål. De innehåller eteriska oljor vilka på grund av sina kramplösande effekter verkar väderfördelande. Gör så här: Blanda lika delar anis, kummin och fänkål. Lägg blandningen i en liten ask som du lätt kan ta med dig för att använda vid behov. Förebyggande tar du en nypa av blandningen en stund innan du skall äta, gärna 30 minuter innan, så ämnena får lite försprång. Känner du av problemen efter maten, kan du prova med att ta dig en nypa då också. Det är viktigt att tugga ordentligt på fröerna. Om du vill kan du sedan spotta ut själva skaldelarna. Bli av med sömnproblem Lider du av att ha svårt att somna eller att du vaknar och somnar flera gånger under natten? Om känslan efter natten är att du sovit dåligt kan du försöka förbättra nästa natts sömn. Det är viktigt att komma ihåg att alla har olika sömnbehov och att de kan förändras under livets gång. Här gäller precis som vid onormal trötthet att se till att kroppens grundläggande behov är uppfyllda. Andra vanliga orsaker till sömnproblem är sena måltider, kaffe/te* innan sänggåendet, dålig luft, för varmt eller för kallt i rummet, en uttjänt säng, buller, ouppklarade tankar samt psykiska eller fysiska orsaker. Hur ser det ut för dig? *För vissa personer fungerar dessa drycker utmärkt som sömnmedel. Hur förebygger du sömnproblem? Om du redan har gjort allt du kan för att förebygga sömnsvårigheter men ändå har svårt för att somna och/eller sova bra kan det vara värt att pröva något eller några av följande råd: Drick ett kvällsörtte cirka 3-4 timmar innan du går och lägger dig. Teet kan vara bryggt på kamomill, ljung eller humle som alla innehåller aktiva ämnen som lugnar oss. Alternativa sömnmedel finns som är baserade på örterna kamomill, ljung eller humle. Dessa sömnhjälpande örttabletter är inte så starka som vanliga sömnmedel och ger inte de biverkningar som vanliga sömnmedel gör. Ta ett lagom varmt bad, gärna med några droppar badolja innehållande lavendel. De aktiva ämnena i lavendeln har en lugnande och stabiliserande effekt vid oro, nervositet samt hyperaktivitet. Tänd ett ljus, sansa dig en stund och red ut dagen. Ta inte med dig dagens tankerester ner i sängen. Avspänningsband hjälper många och kan vara kan vara värda att prova. Fråga efter dem på apoteket eller i välsorterade skivaffärer.

3 Hormonella besvär/svängningar och andra åkommor kan också orsaka sömnproblem. Tror du något fysiskt eller psykiskt ligger bakom din dåliga sömn sök professionell hjälp. Förebygg förkylning Här gäller det att skapa förutsättningar för kroppen att stå emot de bakterier och virus som cirkulerar. Bästa sättet är att hitta en livsrytm med balans mellan aktivitet och vila, att äta bra näringsriktig mat samt ha ett sansat sinne (se huskur vid trötthet). Har du tillgodosett dessa grundbehov kan du hjälpa kroppen ytterligare på traven genom att: Se till att vara varm, speciellt om fötterna eftersom kroppen lättare kyls ned om fötterna blir kalla. Vid nedkylning minskar immunförsvarets styrka och bakterier och virus som vi tidigare kunnat stå emot kan då orsaka förkylning. Vitlök i maten varje dag är också en bra hjälp. Vitlökens aktiva ämnen har flera goda egenskaper. Viktigast mot förkylning är de ämnen som verkar antibiotiskt. Ät C-vitamin, gärna i form av fruktsallader, som har en rad viktiga funktioner i kroppen. Bland annat främjar C-vitamin upptaget av andra näringsämnen, stärker cellen samt medverkar vid olika immunprocesser i kroppen. Echinacea (röd Solhatt) är en vacker och numera väldokumenterad blomma. De aktiva ämnena i örten stimulerar immunförsvaret och gör det mer alert i sin bevakning mot virus och bakterier. Tag förebyggande 20 droppar tre gånger om dagen i lite vatten. För barn över åtta år gäller halva dosen, tio droppar tre gånger om dagen. För barn under åtta år är dosen fyra droppar tre gånger om dagen. Vid första tecknet på förkylning Känner du att en förkylning är på gång gäller det att snabbt hjälpa kroppen så att den klarar av de invaderande styrkorna av bakterier och virus. Här är några tips: -Tag 50 droppar Echinacea i ett glas vatten, därefter 10 droppar varje timme (se att förebygga förkylning). -Ett varmt fotbad,** gärna med citron vars aktiva ämnen har en stärkande inverkan på kroppen. Fotbadet stödjer genom sin värme kroppens immunförsvar (se att förebygga förkylning). Gör så här: häll hett vatten i en lämplig balja. Låt vattnet gå en bit upp på vaden. Pressa citronen under vattnet så att de eteriska (flyktiga) oljorna inte förflyktigas. -Två - tre koppar fläder och lindblomste dricks mycket hett och gärna medan du har fötterna i blöt. Dessa två örter har med sina aktiva ämnen en förmåga att höja kroppens temperatur. Den något förhöjda temperaturen skapar en otrivsam miljö för de främmande bakterier och virus som börjat härja.

4 Halsont Blanda 10 droppar echinacea i ett glas vatten och gurgla med detta flera gånger om dagen. Du kan också göra ett citronomslag genom att ta en lagom stor bit tyg eller en gammal bomullsscarf, skiva en citron (helst ekologisk) och lägga skivorna på rad i tyget. Vik tyget över citronerna så det blir en kompress som passar runt din hals. Lägg kompressen runt halsen och vira gärna en yllehalsduk runt det hela. Citronens aktiva ämnen har en förmåga att minska svullna slemhinnor. Snuva Smörj under näsan samt på bröstet med en salva som innehåller eterisk olja av eucalyptus*** som har en förmåga att minska svullnaden på slemhinnorna. Eucalyptusoljan kan droppas på örngottet (ger ej fläckar) och är även mycket bra för barn. Du kan också inandas eucalyptus, - örtinhalation: koka upp vatten, häll i en bunke, droppa i två droppar eterisk olja av eucalyptus. Sitt så att ångorna strömmar upp mot ditt ansikte, dock inte för nära det varma vattnet. Täck över huvudet med en stor handduk, så det blir ett väldoftande ångtält. Andas in och häll efter några minuter i ytterligare två droppar eucalyptus. *** Eucalyptus är buskar eller träd med läderartade blad som främst finns i Australien. Komiform kurer / Förebygg onormal trötthet Det finns enkla men ofta självklara åtgärder att ta till för att förebygga trötthet som går utöver vad kropp och själ behöver efter en dags aktivitet. Här är livsrytmen avgörande, det vill säga balansen mellan vila och aktivitet. Har man en bra livsrytm brukar inte onormal trötthet vara något problem. Vila och framför allt sömn är avgörande för vår grundhälsa. Under sömnen sker mycket. Kroppen sköter om reparationer, underhåll, påfyllning, källsortering och många andra hälsobringande göromål. Om kroppen inte får tillräckligt med sömn tröttas cellerna i kroppen och tvingas gå på reservkapacitet, vilket den orkar ett tag. Under denna period känner man sig inte utvilad. Man blir mer lättretlig och mindre stresstålig samt har sämre motståndskraft mot infektioner. Lyssnar vi inte på kroppens signaler utan fortsätter att göra av med mer kraft än vi kan återfå under sömnen, kan följden bli total utmattning. Denna utmattning påverkar både kropp och själ och kan ta sig uttryck i värk och andra fysiska och psykiska besvär. Frisk luft, dagsljus, måttlig motion och hälsosam mat är andra kända grundläggande faktorer för att förebygga onormal trötthet. Hjälp vid onormal trötthet Se till att ditt sömnbehov täcks ordentligt. Ge din kropp det den behöver; nyttig mat, måttligt med motion och frisk luft som gör att ditt blod syresätts ordentligt. Försök att vistas en stund i dagsljus varje dag. Det är bra för sömnhormonerna. Tycker du att du redan gör detta och ändå har en onormalt stor trötthet kan det vara bra att ta några blodprover. Lågt järnvärde är till exempel en vanlig orsak till trötthet. Hjälp mot järnbrist

5 Nässelblad kan plockas långt in på hösten för att torkas och beredas till ett pulver. Av detta pulver tar du 1 tsk/dag som du strör på smörgåsar och annat som du äter. På våren kan du plocka nässlor som du förväller och fryser in och använder till nässelmåltider under hösten/vintern. Spenat är järnrikt och kan varieras på många sätt. Torkade aprikoser är goda att skära ned i filmjölk eller gröt eller varför inte bara mumsa på när eftermiddagen känns lång. Nypon i olika former som soppa, pulver och te är också fina skatter från naturen att ta till för att höja blodets järnvärde. Nässla och nypon innehåller dessutom mycket C-vitamin som underlättar för kroppen att ta upp järn. En annan fördel med järn i växter är att kroppen lätt tar upp det utan att magen kommer i olag. Stärkt av nässlor Varje vår öppnar det gröna apoteket sina dörrar och bjuder oss att skörda örter för nytta och nöje. Bland de första gröna bladen som sticker upp bland bruna fjolårslöv är nässlorna. Dessa små näringsbomber erbjuder vinterglåmiga vårtrötta människor sin hjälp. Nässlan ligger på livsmedelsverkets tio-i-topplista när det gäller järn, kalcium och *folacin (som tillhör familjen B- vitaminer). Nässlorna är fascinerande i sin vitamin- och mineral rikedom: Vitaminer A, B6, B2, B1, folacin* (kallades förr B9), C och E Mineral järn, kalcium, magnesium, kalium, zink och svavel Övrigt stärkande Klorofyll, acetylkolin, myrsyra ochhistamin * folacin har fått har fått sitt namn efter latinska ordet för blad "folium". Gå ut och plocka dessa sköna juveler och använd dem i din mat. Har du recept på rätter med spenat exempelvis soppa, pastasåser, omeletter med mera, så är det bara att byta ut spenaten mot nässlor, vilka förvälls kort före användandet. Lindra hösnuvan Överkänslighet i näsans slemhinna resulterar i ett fasligt nysande. En liten lindring mot detta ger Johannesörtsolja. Vid hösnuveproblem ser man ofta att näsans slemhinna är torr. En torr slemhinna kan inte fungera som ett fullgott skydd mot irriterande ämnen. En liten hjälp kan vara att redan innan säsongen riktigt börjat, smörja sig i näsan med Johannesörtsolja. Denna olja innehåller bland annat det aktiva ämnet Hypericin som ökar cirkulationen i nässlemhinnan, vilket kan göra att denna lättare behåller sin naturliga fuktighet och bättrere stöter bort irriterande ämnen. Smörj gärna varje morgon och kväll. Dessutom är det bra att smörja sig i näsan med Johannesörtsolja om man skall ut och flyga. Många märker ju vid dessa tillfällen att luften i planet är väldigt torr och att det känns konstigt i näsan.

6 Vårpiggt ansikte Har du lite grå grov vårtrött hud efter vintern, kan du med hjälp av havregryn göra en lätt peeling och en närande ansiktsmask. Fördelen med en mild peeling är att förhornade celler, som ger ett grått intryck av huden, lättare försvinner och kan ersättas av nya, friska hudceller. Havre har många välgörande effekter. I havren finns en hel del aktiva ämnen, bland annat stärkelse som omvandlas till ett slemämne vilket skyddar både slemhinnor och hud mot kemisk och mekanisk irritation. Dessutom innehåller den mycket kisel, ett av de ämnen som hud, hår och naglar är uppbyggda av. Protein samt många mineraler, varav zink är en, ingår också. Zink har en sårläkande effekt vilket kan vara bra för många. Gör din peeling så här: Tag cirka 2 tsk havregryn i en liten skål. Häll i ljummet vatten, så att det blir en smetig konsistens. Mosa och rör om. Fukta ansiktet med vatten, tag sedan lite av havremoset och applicera i ansiktet. Massera med lätta rörelser i ca 1-2 minuter i ansiktet och på halsen. Skölj med ljummet vatten. Gör din havremask så här: Ta resten av havremoset eller blanda nytt och applicera i ansiktet. Lägg dig gärna och vila en stund (10 minuter) med havremasken. Skölj sedan med ljummet vatten. Närande oljekur för ansiktet Till en liten stärkande vårkur för vintertrött hud kan du använda fin kallpressad olivolja eller ännu hellre Johannesörtsolja. Dessa två fina, vegetabiliska oljor har hög halt av fettlösliga vitaminer, vilka på ett naturligt sätt ökar cirkulationen i huden och verkar cellgenererande. Det finns även andra kallpressade vegetabiliska oljor att prova, men dessa båda har lång tradition inom hudvården. För att ge huden näring måste man använda produkter med vegetabiliska oljor. Helst bör man undvika dem med mineraloljor/fetter som inte har några vitaminer och mineraler att tillföra. I all enkelhet kan du göra en oljekur så här: Tag 1-2 tsk kallpressad vegetabilisk olja och häll i en liten skål. Tillsätt eventuellt 1 droppe eterisk olja av lavendel som har cellförnyande och lugnande effekt på huden. Du kan även använda 1 droppe av någon annan eterisk olja, men du bör veta dess funktion först. Rör om. Tag lite av oljeblandningen på fingertopparna och gnid dem mot varandra, så att oljan blir lagom varm. Massera sedan in oljan med små cirklande rörelser från hakan och uppåt. Undvik att massera under ögonen, där klappar du bara lätt in oljan med fingertopparna. Upprepa denna kur varje dag under en vecka. Försök sedan finna en bra ansiktskräm utan mineraloljor. Upprepa den närande oljekuren vid behov. Grönt C-vitamin pulver Gammal gåta: Varför är det farligt att gå i skogen på våren? - Jo träden skjuter skott!

7 Snart är det dags i många landsändar att bege sig till skogs för att till husbehov skörda lite av granarnas vårskott. Tänk vad bra det är ordnat att C-vitaminhalten hos gran och tall är som högst under vinter och tidig vår. Under sommaren är C-vitaminhalten som lägst, men då erbjuder naturen så många andra C-vitaminkällor. Gör så här: Plocka de nya skotten. Låt dem torka dem på en ren tygbit (gärna vit bomullsväv) cirka 1 vecka. Skotten kan också torkas i ugn, men då vid max 40 grader, annars kan de känsliga ämnena förstöras. Skotten är färdiga för mixning när de är så pass torra så att du med lätthet kan smula sönder dem. Mixa skotten och häll dem helst i en mörk burk med lock, så att inte ljus och syre förstör kvaliteten. Strö ca 1/2 tsk pulverom dagen på en smörgås eller något annat du stoppar i dig. Njut och känn dig rik av det naturen bjuder. När du skördar ur det gröna apotekets rikedom måste du beakta allemansrätten När det gäller örter och blad får du i liten utsträckning, för husbehov varsamt skörda från naturen. Plockning av större mängder fodrar tillstånd från markägaren. Solsveda När huden har utsatts för mycket sol kan rodnad och sveda uppstå vilket resulterar i att hudens naturliga ph-värde rubbas. För att återställa balansen har vi god nytta av mjölksyrade produkter som yoghurt och fil. Badda med naturell yoghurt eller fil. Alternativt kan en till två droppar eterisk olja av lavendel strykas på svedan. Det mest effektiva är att blanda fyra droppar eterisk olja av lavendel med 1 msk fil eller yoghurt. Eterisk olja av lavendel verkar smärtstillande och påskyndar hudens läkning. Insektsbett Droppa en droppe citronsaft på bettet. Det verkar sammandragande och renande. Sätt sedan på ett plåster. Alternativt droppa en till två droppar eterisk olja av Tea-tree eller lavendel på bettet. Dessa oljor lindrar smärtan och verkar bakteriedödande. Bistick: Droppa en droppe eterisk olja av Tea-tree på en sockerbit och håll det mot sticket och försök plåstra fast sockerbiten. Håll dig gärna lite lugn ett tag. Örter och kurer / Sjösjuka och åksjuka Ingefärsdryck: Koka upp 1 dl vatten och rör ner max 1 tsk torkad och mald eller riven färsk ingefära. Låt det dra i 10 min. Teet kan drickas varmt eller kallt och är bra att ha med i bilen eller på båten. Om du vill kan du söta det med lite honung. Drick gärna av ingefärsdrycken innan utfärden. Till drycken kan man servera ingefärskakor som är lätta att baka. Använd ett vanligt kakrecept och tag ingefära som kakkrydda. Ingefära har aktiva ämnen som är kramplösande vilket kan minska risken för illamående och få illamåendet att försvinna.

8 Pepparmyntste: Ett alternativ är att göra pepparmyntste som kan drickas varmt eller kallt. Pastiller av pepparmynta är också bra att ha tillhands i bilen och båten. Du kan också droppa 2-3 droppar eterisk olja av pepparmynta på en näsduk och lukta på den lite då och då. Till barn kan man droppa lite pepparmyntsolja på kramdjuret. Ett annat tips är att ta en innebandy-boll av hårdplast med hål i och peta in en tuss bomull i bollen med 2-3 droppar pepparmyntsolja. Pepparmyntans eteriska olja verkar kramplösande och lokalbedövande. Skrubbsår Tvätta först rent såret med kamomillte. Till teet kokar du upp 2 dl vatten och lägger i tre teskedar kamomill eller en kamomilltepåse. Låt det dra i 10 min (och sila om du använder lös kamomill). Doppa en bomullstuss eller kompress i det avsvalnade teet och tvätta rent såret. Låt såret lufttorka och lägg sedan på grobladet som vid skrubbsår. I kamomillblomman finns många aktiva ämnen, ett av dem heter Chamazulen som gör mycket nytta vid sårvård på grund av en stark bakteriedödande verkan. Örter och kurer / Skoskav Är du ute i skog och mark och känner att du börjar få skoskav - lägg på ett groblad. Fukta bladet med lite vatten och lägg det direkt på det skavda området. Har du strumpor så sätter du på dem igen. Det är mycket bra om du kan fästa bladet med kirurgtejp eller plåster. Grobladet är segt och fungerar som en extra hud. Garvämnena i växten verkar sammandragande, vilket gör att om ett litet sår har börjat bildas kan det lättare läka ihop. Om det redan har uppstått en blåsa hjälper grobladets slemämnen till att mjuka upp huden på blåsan så att vätskan varsamt töms ur. Garvämnenas sammandragande förmåga påskyndar läkningen. De antibakteriella ämnena i bladet gör nytta för att undvika fortsatta problem. Groblad är en typisk kulturväxt som trivs i människans närhet, på trampad jord. Bad för ömmande muskler I Kina har man använt ingefära i tusentals år för att bota allt från ledvärk till jobbiga influensor som vägrar ge med sig. Detta bad ska tas så varmt som möjligt. Obs: undvik om du har mer än 38 graders feber. Blanda två matskedar pulvriserad ingefära (har du mycket känslig hy räcker det med en matsked) i ditt badvatten, rör om, kryp ner och njut. Det är viktigt att du håller dörren till badrummet stängd så att ångorna stannar kvar. Andas djupt, slut ögonen och stanna i badet så länge du kan. Om du börjar må illa eller känner dig lite skakig ska du gå upp omedelbart. Det är ett tecken på att kroppen inte orkar mera just då. Försök igen nästa dag. Om du har allvarlig ledvärk ska du ta en iskall dusch i 15 sekunder efter detta bad för att binda värmen i lederna..

Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!

Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme! Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme! Egenvård, vad är det? Jo det är en massa saker, det innebär

Läs mer

Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvårdshandbok till kårerna Magbesvär Hård i magen Lös i magen Sår

Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvårdshandbok till kårerna Magbesvär Hård i magen Lös i magen Sår Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvård innebär en massa saker. Man skaffar sig den kunskap som behövs för att avvärja de stora skadorna eller problemen. Det

Läs mer

Första tiden med ett nyfött barn

Första tiden med ett nyfött barn Första tiden med ett nyfött barn Innehåll Inledning...4 Nattamning...5 Amning.6 Råmjölk Sökreflex Utdrivningsreflex Hur gör jag? Amningsställningar..7 Rätt tag.9 Små goda råd...10 Brösten...11 Sår på vårtorna

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

Vad är ph-värde det handlar om balans!

Vad är ph-värde det handlar om balans! Var inte så sur! Alla levande organismer såsom jord, växter, djur och människor har ett ph-värde i kroppen. ph står för potential of hydrogen och det är skalan man använder för att mäta syra/bas balansen.

Läs mer

VAD ÄR EN FÖRKYLNING?

VAD ÄR EN FÖRKYLNING? 1 2 Usch för förkylning! En förkylning gör ingen människa glad. Näsan rinner, halsen och ögonen svider och i värsta fall har du både feber och hosta. Och än värre är det att få influensa. I den här lilla

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Vardagsmedicinska örtrecept mot vanliga hälsobesvär Ört-teér mot Luftvägsinfektion Vind-Hetta Vanliga symtom är: Recept: Om huvudvärk

Vardagsmedicinska örtrecept mot vanliga hälsobesvär Ört-teér mot Luftvägsinfektion Vind-Hetta Vanliga symtom är: Recept: Om huvudvärk Vardagsmedicinska örtrecept mot vanliga hälsobesvär Örtrecepten nedan är avsedda att användas i form av té och om man inte känner till hur man gör örtteér så titta på denna länk Dekoktera och göra infusion

Läs mer

INTRODUKTION I KOSTLÄRA

INTRODUKTION I KOSTLÄRA INTRODUKTION I KOSTLÄRA ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN JENNY SJÖGREN Examensarbete Traditionell kinesisk akupunktur Akupunkturakademin, Stockholm April 2007 epost: info@akupunkturakademin.se http://www.akupunkturakademin.se

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Varför gråter Knubbe?

Varför gråter Knubbe? Varför gråter Knubbe? En liten skrift för barn och vuxna om barn, smärta och läkemedel från AstraZeneca Basläkemedel AstraZeneca Knubbe gråter, men kan inte berätta varför. Det kanske kniper, svider, sticker

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Förläng de goda åren En bok om åldrandets möjligheter

Förläng de goda åren En bok om åldrandets möjligheter Bild Pensionär(er) 65-75 i aktivitet Förläng de goda åren En bok om åldrandets möjligheter Förläng de goda åren 4 Inledning 5 Det naturliga åldrandet 6 Guldkant på tillvaron 11 Rörelseglädje 15 Stå stadigt

Läs mer

Resultaten låter tala för sig själva!

Resultaten låter tala för sig själva! Detta dokument är gruppen Kolloidalt Silver 2.0:s samlade uttalanden kring de resultat användarna fått av kolloidalt silver, MSM, EMS, Silversalva, Silverlotion och Humiforte. Resultaten låter tala för

Läs mer

Utbildnings Guiden. Vi har mycket att lära av stenåldersmänniskan. Skrivtävling. Axelsons Tider & Priser Hösten 2012.

Utbildnings Guiden. Vi har mycket att lära av stenåldersmänniskan. Skrivtävling. Axelsons Tider & Priser Hösten 2012. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2012 Jonas Colting: Vi har mycket att lära av stenåldersmänniskan Skrivtävling Vinn en kurs hos Axelsons! MAJ 2012 Förverkliga din dröm hos Axelsons en

Läs mer

minhälsa ÖGAT allt du behöver veta NY TIDNING! Tårar behövs Vi äter med ögat Hjälp mot sommarplågor

minhälsa ÖGAT allt du behöver veta NY TIDNING! Tårar behövs Vi äter med ögat Hjälp mot sommarplågor minhälsa råd om vård från landstinget sörmland nummer 2/2009 A ÖGAT allt du behöver veta D A D Tårar behövs Vi äter med ögat Hjälp mot sommarplågor NY TIDNING! Från Landstinget Sörmland 1 foto björn fröberg

Läs mer

Palliativa rådgivningsteamet

Palliativa rådgivningsteamet 1 Version 3, 2007 Palliativa rådgivningsteamet 2 3 Handbok för anhöriga att vårda svårt sjuka & döende i hemmet 4 Innehåll Förord 6 Att vara anhörig/närstående 7 Att vara anhörig till en demenssjuk 7 Närståendepenning

Läs mer

I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet.

I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet. Sida 1 av 11 Information och tjänster för din hälsa och vård. Besök 1177.se eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Öppet dygnet runt. Resa med små barn Att resa med små barn kräver extra förberedelser

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN. Skuld mitt i sorgen Unga på nätet. Huden ditt bästa skalskydd. Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar

STOCKHOLMS LÄN. Skuld mitt i sorgen Unga på nätet. Huden ditt bästa skalskydd. Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar nr 1 2014 STOCKHOLMS LÄN Skuld mitt i sorgen Unga på nätet Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar Huden ditt bästa skalskydd Notiser Nya Kloka Listan Har du hämtat 2014 års

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

på danska Debutant JULERBJUDANDE EQ-teer och ansiktspaket till drömpris!

på danska Debutant JULERBJUDANDE EQ-teer och ansiktspaket till drömpris! Nr 10 OKTOBER 2012 Debutant på danska Ironman JULERBJUDANDE EQ-teer och ansiktspaket till drömpris! Foto MARTIN ANDERSEN ÖGONKRÄM OCH MASK Allt om de aktiva ingredienserna och vad de kan göra för din hud

Läs mer

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se Sov gott En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre www.lvn.se Innehåll Fakta om sömn 4 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 7 Varför har du svårt att sova? 8 Granska din dag 8 Allmänna råd

Läs mer

ÖRTLÄKEKONSTER. Av Patrik Carlsson. Du kan läsa mera om örter och dess verkan på Ört skåpet på Internet här: http://travel.to/odin

ÖRTLÄKEKONSTER. Av Patrik Carlsson. Du kan läsa mera om örter och dess verkan på Ört skåpet på Internet här: http://travel.to/odin ÖRTLÄKEKONSTER Av Patrik Carlsson Du kan läsa mera om örter och dess verkan på Ört skåpet på Internet här: http://travel.to/odin Örter har använt som medicin i alla tider och i all kulturer. Kineser, indier

Läs mer

O278-460 06 sid 1 av 15

O278-460 06 sid 1 av 15 O278-460 06 sid 1 av 15 GRATULERAR TILL DIN LILLA Ceskyterrier! Den skall bli din trogne följeslagare många år framöver och det är mycket viktigt hur den sköts för att bli glad, harmonisk och frisk och

Läs mer

Man kan också vara abstinent under pågående tablettbruk ifall kroppen kräver högre doser bensodiazepin än den får. Detta är ett tecken på beroende.

Man kan också vara abstinent under pågående tablettbruk ifall kroppen kräver högre doser bensodiazepin än den får. Detta är ett tecken på beroende. ABSTINENS, BESVÄR I DETALJ Abstinenssymtom är olika känslor och obehag som uppstår när kroppen undanhålls ett ämne som den blivit tillvand till. I detta fall är ämnet bensodiazepiner. Symtomen hänger samman

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Må bra hela livet Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Lars Engstrand Tryckår 2010 2 Vi har ett rikt liv framför oss! Under den yrkesverksamma delen av våra liv skaffar vi

Läs mer

Influensa 080312 Differentiering enligt Traditionell Kinesisk Medicin INFLUENSA DIFFERENTIERING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN

Influensa 080312 Differentiering enligt Traditionell Kinesisk Medicin INFLUENSA DIFFERENTIERING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN INFLUENSA DIFFERENTIERING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN EXAMENSARBETE AV EVELINA OSKARSSON Studerande på Akupunkturakademin Sida 1 Inledning Varje år drabbas många av den så kallade influensan.

Läs mer

FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling

FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling Jag heter Anna Lidgard. Sensommaren 2012 fick jag reda på att jag hade bröstcancer och i oktober opererades jag framgångsrikt på

Läs mer