Komiform Kurera dig själv

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komiform Kurera dig själv"

Transkript

1 Komiform Kurera dig själv Citronfotbad mot stresshuvudvärk Huvudvärk kan ha många olika orsaker. Känns det som om huvudvärken beror på att du haft för mycket omkring dig och blivit stressad kan du ha god nytta av ett citronfotbad. Citron innehåller många olika aktiva ämnen, några av dem verkar kramplösande, andra påverkar ämnesomsättningen. Tillsammans bidrar de till att lindra viss typ av huvudvärk. Gör så här: Fyll en balja med varmt vatten. Baljan ska vara så stor så att vattnet når en bit upp på vaden. Dela en citron och pressa den under vattnet, så att inte den eteriska oljan flyktar. Sitt med fötterna i blöt under cirka 20 minuter. Se till att du är varm och sitter skönt under tiden. Torka fötterna och smörj in en skön salva. På med varma sockor och vila om möjligt en stund. Värmande och stärkande kanelte När vintern har bitit tag med sin köld, kan det kännas vederkvickande att dricka varmt kanelte. Kanel är en relativt stark medicinalväxt och skall användas med måtta. De aktiva ämnena i kanelbarken, har en lätt temperaturhöjande effekt i kroppen. Kanel stimulerar även matsmältningen och verkar dessutom bakteriedödande, vilket inte är så dumt i förkylningstider. Brygg ditt te så här: Ta 3-4 kanelstänger. Lägg dem i cirka 3-4 dl kallt vatten, låt koka långsamt runt 5 minuter. Drick en till två koppar om dagen. Drick ditt te hett och i lugna klunkar. De använda kanelstängerna kan du göra ett eller två tekok till på innan du tar nya. Eftersom kanelte är relativt starkt bör det inte drickas längre än 14 dagar i sträck. Drick det hellre lite då och då vid behov. Grötomslag vid bihåleproblem Bihåleproblem är inte att leka med, de måste behandlas omsorgsfullt. Är värken riktigt svår måste du uppsöka läkare. Är besvären inte värre än att du någorlunda står ut kan det vara värt att pröva att lindra med varma grötomslag innan du tar till antibiotika. De varma omslagen upplevs ofta som behagliga och trycket i bihålorna brukar minska. Genom tiderna har man ofta med framgång använt korngrynsgröt vid bihåleproblem. Har du inte tillgång till korngryn kan du faktiskt pröva med den gröt som står till buds hos dig. Gör så här: Lägg en liten klick varm gröt i en lagom stor bomullstygbit. Sno åt tygknytet och håll det mot det ömmande stället. Fortsätt tills gröten börja svalna. Upprepa gärna men ny, varm gröt. Självklart får gröten inte vara för het. Pröva dig fram försiktigt.

2 Som en uppblåst ballong Problem med gaser har väl de flesta lite då och då. Orsakerna kan vara många. Har du stora problem kan det vara värt att se över dina levnadsvanor och ge akt på vad som främst verkar utlösa väderspänningen. Bland medicinalörterna finns god hjälp att få. Några klassiska örthjälpare vid tillfälliga gaser är kummin, anis, och fänkål. De innehåller eteriska oljor vilka på grund av sina kramplösande effekter verkar väderfördelande. Gör så här: Blanda lika delar anis, kummin och fänkål. Lägg blandningen i en liten ask som du lätt kan ta med dig för att använda vid behov. Förebyggande tar du en nypa av blandningen en stund innan du skall äta, gärna 30 minuter innan, så ämnena får lite försprång. Känner du av problemen efter maten, kan du prova med att ta dig en nypa då också. Det är viktigt att tugga ordentligt på fröerna. Om du vill kan du sedan spotta ut själva skaldelarna. Bli av med sömnproblem Lider du av att ha svårt att somna eller att du vaknar och somnar flera gånger under natten? Om känslan efter natten är att du sovit dåligt kan du försöka förbättra nästa natts sömn. Det är viktigt att komma ihåg att alla har olika sömnbehov och att de kan förändras under livets gång. Här gäller precis som vid onormal trötthet att se till att kroppens grundläggande behov är uppfyllda. Andra vanliga orsaker till sömnproblem är sena måltider, kaffe/te* innan sänggåendet, dålig luft, för varmt eller för kallt i rummet, en uttjänt säng, buller, ouppklarade tankar samt psykiska eller fysiska orsaker. Hur ser det ut för dig? *För vissa personer fungerar dessa drycker utmärkt som sömnmedel. Hur förebygger du sömnproblem? Om du redan har gjort allt du kan för att förebygga sömnsvårigheter men ändå har svårt för att somna och/eller sova bra kan det vara värt att pröva något eller några av följande råd: Drick ett kvällsörtte cirka 3-4 timmar innan du går och lägger dig. Teet kan vara bryggt på kamomill, ljung eller humle som alla innehåller aktiva ämnen som lugnar oss. Alternativa sömnmedel finns som är baserade på örterna kamomill, ljung eller humle. Dessa sömnhjälpande örttabletter är inte så starka som vanliga sömnmedel och ger inte de biverkningar som vanliga sömnmedel gör. Ta ett lagom varmt bad, gärna med några droppar badolja innehållande lavendel. De aktiva ämnena i lavendeln har en lugnande och stabiliserande effekt vid oro, nervositet samt hyperaktivitet. Tänd ett ljus, sansa dig en stund och red ut dagen. Ta inte med dig dagens tankerester ner i sängen. Avspänningsband hjälper många och kan vara kan vara värda att prova. Fråga efter dem på apoteket eller i välsorterade skivaffärer.

3 Hormonella besvär/svängningar och andra åkommor kan också orsaka sömnproblem. Tror du något fysiskt eller psykiskt ligger bakom din dåliga sömn sök professionell hjälp. Förebygg förkylning Här gäller det att skapa förutsättningar för kroppen att stå emot de bakterier och virus som cirkulerar. Bästa sättet är att hitta en livsrytm med balans mellan aktivitet och vila, att äta bra näringsriktig mat samt ha ett sansat sinne (se huskur vid trötthet). Har du tillgodosett dessa grundbehov kan du hjälpa kroppen ytterligare på traven genom att: Se till att vara varm, speciellt om fötterna eftersom kroppen lättare kyls ned om fötterna blir kalla. Vid nedkylning minskar immunförsvarets styrka och bakterier och virus som vi tidigare kunnat stå emot kan då orsaka förkylning. Vitlök i maten varje dag är också en bra hjälp. Vitlökens aktiva ämnen har flera goda egenskaper. Viktigast mot förkylning är de ämnen som verkar antibiotiskt. Ät C-vitamin, gärna i form av fruktsallader, som har en rad viktiga funktioner i kroppen. Bland annat främjar C-vitamin upptaget av andra näringsämnen, stärker cellen samt medverkar vid olika immunprocesser i kroppen. Echinacea (röd Solhatt) är en vacker och numera väldokumenterad blomma. De aktiva ämnena i örten stimulerar immunförsvaret och gör det mer alert i sin bevakning mot virus och bakterier. Tag förebyggande 20 droppar tre gånger om dagen i lite vatten. För barn över åtta år gäller halva dosen, tio droppar tre gånger om dagen. För barn under åtta år är dosen fyra droppar tre gånger om dagen. Vid första tecknet på förkylning Känner du att en förkylning är på gång gäller det att snabbt hjälpa kroppen så att den klarar av de invaderande styrkorna av bakterier och virus. Här är några tips: -Tag 50 droppar Echinacea i ett glas vatten, därefter 10 droppar varje timme (se att förebygga förkylning). -Ett varmt fotbad,** gärna med citron vars aktiva ämnen har en stärkande inverkan på kroppen. Fotbadet stödjer genom sin värme kroppens immunförsvar (se att förebygga förkylning). Gör så här: häll hett vatten i en lämplig balja. Låt vattnet gå en bit upp på vaden. Pressa citronen under vattnet så att de eteriska (flyktiga) oljorna inte förflyktigas. -Två - tre koppar fläder och lindblomste dricks mycket hett och gärna medan du har fötterna i blöt. Dessa två örter har med sina aktiva ämnen en förmåga att höja kroppens temperatur. Den något förhöjda temperaturen skapar en otrivsam miljö för de främmande bakterier och virus som börjat härja.

4 Halsont Blanda 10 droppar echinacea i ett glas vatten och gurgla med detta flera gånger om dagen. Du kan också göra ett citronomslag genom att ta en lagom stor bit tyg eller en gammal bomullsscarf, skiva en citron (helst ekologisk) och lägga skivorna på rad i tyget. Vik tyget över citronerna så det blir en kompress som passar runt din hals. Lägg kompressen runt halsen och vira gärna en yllehalsduk runt det hela. Citronens aktiva ämnen har en förmåga att minska svullna slemhinnor. Snuva Smörj under näsan samt på bröstet med en salva som innehåller eterisk olja av eucalyptus*** som har en förmåga att minska svullnaden på slemhinnorna. Eucalyptusoljan kan droppas på örngottet (ger ej fläckar) och är även mycket bra för barn. Du kan också inandas eucalyptus, - örtinhalation: koka upp vatten, häll i en bunke, droppa i två droppar eterisk olja av eucalyptus. Sitt så att ångorna strömmar upp mot ditt ansikte, dock inte för nära det varma vattnet. Täck över huvudet med en stor handduk, så det blir ett väldoftande ångtält. Andas in och häll efter några minuter i ytterligare två droppar eucalyptus. *** Eucalyptus är buskar eller träd med läderartade blad som främst finns i Australien. Komiform kurer / Förebygg onormal trötthet Det finns enkla men ofta självklara åtgärder att ta till för att förebygga trötthet som går utöver vad kropp och själ behöver efter en dags aktivitet. Här är livsrytmen avgörande, det vill säga balansen mellan vila och aktivitet. Har man en bra livsrytm brukar inte onormal trötthet vara något problem. Vila och framför allt sömn är avgörande för vår grundhälsa. Under sömnen sker mycket. Kroppen sköter om reparationer, underhåll, påfyllning, källsortering och många andra hälsobringande göromål. Om kroppen inte får tillräckligt med sömn tröttas cellerna i kroppen och tvingas gå på reservkapacitet, vilket den orkar ett tag. Under denna period känner man sig inte utvilad. Man blir mer lättretlig och mindre stresstålig samt har sämre motståndskraft mot infektioner. Lyssnar vi inte på kroppens signaler utan fortsätter att göra av med mer kraft än vi kan återfå under sömnen, kan följden bli total utmattning. Denna utmattning påverkar både kropp och själ och kan ta sig uttryck i värk och andra fysiska och psykiska besvär. Frisk luft, dagsljus, måttlig motion och hälsosam mat är andra kända grundläggande faktorer för att förebygga onormal trötthet. Hjälp vid onormal trötthet Se till att ditt sömnbehov täcks ordentligt. Ge din kropp det den behöver; nyttig mat, måttligt med motion och frisk luft som gör att ditt blod syresätts ordentligt. Försök att vistas en stund i dagsljus varje dag. Det är bra för sömnhormonerna. Tycker du att du redan gör detta och ändå har en onormalt stor trötthet kan det vara bra att ta några blodprover. Lågt järnvärde är till exempel en vanlig orsak till trötthet. Hjälp mot järnbrist

5 Nässelblad kan plockas långt in på hösten för att torkas och beredas till ett pulver. Av detta pulver tar du 1 tsk/dag som du strör på smörgåsar och annat som du äter. På våren kan du plocka nässlor som du förväller och fryser in och använder till nässelmåltider under hösten/vintern. Spenat är järnrikt och kan varieras på många sätt. Torkade aprikoser är goda att skära ned i filmjölk eller gröt eller varför inte bara mumsa på när eftermiddagen känns lång. Nypon i olika former som soppa, pulver och te är också fina skatter från naturen att ta till för att höja blodets järnvärde. Nässla och nypon innehåller dessutom mycket C-vitamin som underlättar för kroppen att ta upp järn. En annan fördel med järn i växter är att kroppen lätt tar upp det utan att magen kommer i olag. Stärkt av nässlor Varje vår öppnar det gröna apoteket sina dörrar och bjuder oss att skörda örter för nytta och nöje. Bland de första gröna bladen som sticker upp bland bruna fjolårslöv är nässlorna. Dessa små näringsbomber erbjuder vinterglåmiga vårtrötta människor sin hjälp. Nässlan ligger på livsmedelsverkets tio-i-topplista när det gäller järn, kalcium och *folacin (som tillhör familjen B- vitaminer). Nässlorna är fascinerande i sin vitamin- och mineral rikedom: Vitaminer A, B6, B2, B1, folacin* (kallades förr B9), C och E Mineral järn, kalcium, magnesium, kalium, zink och svavel Övrigt stärkande Klorofyll, acetylkolin, myrsyra ochhistamin * folacin har fått har fått sitt namn efter latinska ordet för blad "folium". Gå ut och plocka dessa sköna juveler och använd dem i din mat. Har du recept på rätter med spenat exempelvis soppa, pastasåser, omeletter med mera, så är det bara att byta ut spenaten mot nässlor, vilka förvälls kort före användandet. Lindra hösnuvan Överkänslighet i näsans slemhinna resulterar i ett fasligt nysande. En liten lindring mot detta ger Johannesörtsolja. Vid hösnuveproblem ser man ofta att näsans slemhinna är torr. En torr slemhinna kan inte fungera som ett fullgott skydd mot irriterande ämnen. En liten hjälp kan vara att redan innan säsongen riktigt börjat, smörja sig i näsan med Johannesörtsolja. Denna olja innehåller bland annat det aktiva ämnet Hypericin som ökar cirkulationen i nässlemhinnan, vilket kan göra att denna lättare behåller sin naturliga fuktighet och bättrere stöter bort irriterande ämnen. Smörj gärna varje morgon och kväll. Dessutom är det bra att smörja sig i näsan med Johannesörtsolja om man skall ut och flyga. Många märker ju vid dessa tillfällen att luften i planet är väldigt torr och att det känns konstigt i näsan.

6 Vårpiggt ansikte Har du lite grå grov vårtrött hud efter vintern, kan du med hjälp av havregryn göra en lätt peeling och en närande ansiktsmask. Fördelen med en mild peeling är att förhornade celler, som ger ett grått intryck av huden, lättare försvinner och kan ersättas av nya, friska hudceller. Havre har många välgörande effekter. I havren finns en hel del aktiva ämnen, bland annat stärkelse som omvandlas till ett slemämne vilket skyddar både slemhinnor och hud mot kemisk och mekanisk irritation. Dessutom innehåller den mycket kisel, ett av de ämnen som hud, hår och naglar är uppbyggda av. Protein samt många mineraler, varav zink är en, ingår också. Zink har en sårläkande effekt vilket kan vara bra för många. Gör din peeling så här: Tag cirka 2 tsk havregryn i en liten skål. Häll i ljummet vatten, så att det blir en smetig konsistens. Mosa och rör om. Fukta ansiktet med vatten, tag sedan lite av havremoset och applicera i ansiktet. Massera med lätta rörelser i ca 1-2 minuter i ansiktet och på halsen. Skölj med ljummet vatten. Gör din havremask så här: Ta resten av havremoset eller blanda nytt och applicera i ansiktet. Lägg dig gärna och vila en stund (10 minuter) med havremasken. Skölj sedan med ljummet vatten. Närande oljekur för ansiktet Till en liten stärkande vårkur för vintertrött hud kan du använda fin kallpressad olivolja eller ännu hellre Johannesörtsolja. Dessa två fina, vegetabiliska oljor har hög halt av fettlösliga vitaminer, vilka på ett naturligt sätt ökar cirkulationen i huden och verkar cellgenererande. Det finns även andra kallpressade vegetabiliska oljor att prova, men dessa båda har lång tradition inom hudvården. För att ge huden näring måste man använda produkter med vegetabiliska oljor. Helst bör man undvika dem med mineraloljor/fetter som inte har några vitaminer och mineraler att tillföra. I all enkelhet kan du göra en oljekur så här: Tag 1-2 tsk kallpressad vegetabilisk olja och häll i en liten skål. Tillsätt eventuellt 1 droppe eterisk olja av lavendel som har cellförnyande och lugnande effekt på huden. Du kan även använda 1 droppe av någon annan eterisk olja, men du bör veta dess funktion först. Rör om. Tag lite av oljeblandningen på fingertopparna och gnid dem mot varandra, så att oljan blir lagom varm. Massera sedan in oljan med små cirklande rörelser från hakan och uppåt. Undvik att massera under ögonen, där klappar du bara lätt in oljan med fingertopparna. Upprepa denna kur varje dag under en vecka. Försök sedan finna en bra ansiktskräm utan mineraloljor. Upprepa den närande oljekuren vid behov. Grönt C-vitamin pulver Gammal gåta: Varför är det farligt att gå i skogen på våren? - Jo träden skjuter skott!

7 Snart är det dags i många landsändar att bege sig till skogs för att till husbehov skörda lite av granarnas vårskott. Tänk vad bra det är ordnat att C-vitaminhalten hos gran och tall är som högst under vinter och tidig vår. Under sommaren är C-vitaminhalten som lägst, men då erbjuder naturen så många andra C-vitaminkällor. Gör så här: Plocka de nya skotten. Låt dem torka dem på en ren tygbit (gärna vit bomullsväv) cirka 1 vecka. Skotten kan också torkas i ugn, men då vid max 40 grader, annars kan de känsliga ämnena förstöras. Skotten är färdiga för mixning när de är så pass torra så att du med lätthet kan smula sönder dem. Mixa skotten och häll dem helst i en mörk burk med lock, så att inte ljus och syre förstör kvaliteten. Strö ca 1/2 tsk pulverom dagen på en smörgås eller något annat du stoppar i dig. Njut och känn dig rik av det naturen bjuder. När du skördar ur det gröna apotekets rikedom måste du beakta allemansrätten När det gäller örter och blad får du i liten utsträckning, för husbehov varsamt skörda från naturen. Plockning av större mängder fodrar tillstånd från markägaren. Solsveda När huden har utsatts för mycket sol kan rodnad och sveda uppstå vilket resulterar i att hudens naturliga ph-värde rubbas. För att återställa balansen har vi god nytta av mjölksyrade produkter som yoghurt och fil. Badda med naturell yoghurt eller fil. Alternativt kan en till två droppar eterisk olja av lavendel strykas på svedan. Det mest effektiva är att blanda fyra droppar eterisk olja av lavendel med 1 msk fil eller yoghurt. Eterisk olja av lavendel verkar smärtstillande och påskyndar hudens läkning. Insektsbett Droppa en droppe citronsaft på bettet. Det verkar sammandragande och renande. Sätt sedan på ett plåster. Alternativt droppa en till två droppar eterisk olja av Tea-tree eller lavendel på bettet. Dessa oljor lindrar smärtan och verkar bakteriedödande. Bistick: Droppa en droppe eterisk olja av Tea-tree på en sockerbit och håll det mot sticket och försök plåstra fast sockerbiten. Håll dig gärna lite lugn ett tag. Örter och kurer / Sjösjuka och åksjuka Ingefärsdryck: Koka upp 1 dl vatten och rör ner max 1 tsk torkad och mald eller riven färsk ingefära. Låt det dra i 10 min. Teet kan drickas varmt eller kallt och är bra att ha med i bilen eller på båten. Om du vill kan du söta det med lite honung. Drick gärna av ingefärsdrycken innan utfärden. Till drycken kan man servera ingefärskakor som är lätta att baka. Använd ett vanligt kakrecept och tag ingefära som kakkrydda. Ingefära har aktiva ämnen som är kramplösande vilket kan minska risken för illamående och få illamåendet att försvinna.

8 Pepparmyntste: Ett alternativ är att göra pepparmyntste som kan drickas varmt eller kallt. Pastiller av pepparmynta är också bra att ha tillhands i bilen och båten. Du kan också droppa 2-3 droppar eterisk olja av pepparmynta på en näsduk och lukta på den lite då och då. Till barn kan man droppa lite pepparmyntsolja på kramdjuret. Ett annat tips är att ta en innebandy-boll av hårdplast med hål i och peta in en tuss bomull i bollen med 2-3 droppar pepparmyntsolja. Pepparmyntans eteriska olja verkar kramplösande och lokalbedövande. Skrubbsår Tvätta först rent såret med kamomillte. Till teet kokar du upp 2 dl vatten och lägger i tre teskedar kamomill eller en kamomilltepåse. Låt det dra i 10 min (och sila om du använder lös kamomill). Doppa en bomullstuss eller kompress i det avsvalnade teet och tvätta rent såret. Låt såret lufttorka och lägg sedan på grobladet som vid skrubbsår. I kamomillblomman finns många aktiva ämnen, ett av dem heter Chamazulen som gör mycket nytta vid sårvård på grund av en stark bakteriedödande verkan. Örter och kurer / Skoskav Är du ute i skog och mark och känner att du börjar få skoskav - lägg på ett groblad. Fukta bladet med lite vatten och lägg det direkt på det skavda området. Har du strumpor så sätter du på dem igen. Det är mycket bra om du kan fästa bladet med kirurgtejp eller plåster. Grobladet är segt och fungerar som en extra hud. Garvämnena i växten verkar sammandragande, vilket gör att om ett litet sår har börjat bildas kan det lättare läka ihop. Om det redan har uppstått en blåsa hjälper grobladets slemämnen till att mjuka upp huden på blåsan så att vätskan varsamt töms ur. Garvämnenas sammandragande förmåga påskyndar läkningen. De antibakteriella ämnena i bladet gör nytta för att undvika fortsatta problem. Groblad är en typisk kulturväxt som trivs i människans närhet, på trampad jord. Bad för ömmande muskler I Kina har man använt ingefära i tusentals år för att bota allt från ledvärk till jobbiga influensor som vägrar ge med sig. Detta bad ska tas så varmt som möjligt. Obs: undvik om du har mer än 38 graders feber. Blanda två matskedar pulvriserad ingefära (har du mycket känslig hy räcker det med en matsked) i ditt badvatten, rör om, kryp ner och njut. Det är viktigt att du håller dörren till badrummet stängd så att ångorna stannar kvar. Andas djupt, slut ögonen och stanna i badet så länge du kan. Om du börjar må illa eller känner dig lite skakig ska du gå upp omedelbart. Det är ett tecken på att kroppen inte orkar mera just då. Försök igen nästa dag. Om du har allvarlig ledvärk ska du ta en iskall dusch i 15 sekunder efter detta bad för att binda värmen i lederna..

Att ta till vara på växter

Att ta till vara på växter Örtlära Att ta till vara på växter Plocka blad när de är unga (helst före midsommar) Blommor plockas när de just slagit ut Rötter plockas när växten har vissnat ner Torka växter mörkt och luftigt. På galler/handdukar/lakan/papper,

Läs mer

Huden är själens spegel

Huden är själens spegel Huden är själens spegel När du njuter av livet ser du omedelbart mer attraktiv ut. Rengöring är A och O innan du lyfter fram, tonar ned och piggar upp med glamourös makeup. Här kan du läsa om hur du bäst

Läs mer

Önskar du läsa mer om de 7 örterna som Sancho består av gör du det på: http://www.lifeport.se/se/sancho#sancho-how-to-use

Önskar du läsa mer om de 7 örterna som Sancho består av gör du det på: http://www.lifeport.se/se/sancho#sancho-how-to-use Lathund för Sancho Detta är en lathund för dig som använder eller säljer Sancho och som önskar få en översikt och fler tips på bra användningsområden för dessa magiska droppar från bergsfolken i Himalaya!

Läs mer

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta 5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta Anton Hansson 1. Kyckling Kyckling är milt för magen och en utmärkt källa till protein. Proteiner är absolut nödvändiga för att reparera mage och

Läs mer

mangosmoothie med lime & ingefära

mangosmoothie med lime & ingefära Näringsvärde per portion: Energi: 118 kcal Fett: 1,7 g Mättat fett: 0,2 g Kolhydrater: 23 g Protein: 1 g Kalcium: 158 g D-vitamin: 2 μg Järn: 0,4 mg C-vitamin: 18,8 mg ekv: 0,056 kg mangosmoothie med lime

Läs mer

AYURVEDA. Huskurer av Eva Forsberg Schinkler på Cal Reiet Mallorca September 2016

AYURVEDA. Huskurer av Eva Forsberg Schinkler på Cal Reiet Mallorca September 2016 AYURVEDA Huskurer av Eva Forsberg Schinkler på Cal Reiet Mallorca September 2016 Ayurvediska Huskurer Som jag nämnt tidigare så är maten också medicin inom Ayurveda. För varje åkomma finns det en eller

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

Gråbo, Lavar Sälg, Älgört. Al, Blodrot En Sileshår, Stensöta. Blodrot, Blåbär, Gullris Stensöta Pors, Rölleka, Skvattram Ljung, Vänderot

Gråbo, Lavar Sälg, Älgört. Al, Blodrot En Sileshår, Stensöta. Blodrot, Blåbär, Gullris Stensöta Pors, Rölleka, Skvattram Ljung, Vänderot Detta dokument behandlar vilka medicinalväxter som finns att tillgå i Sverige. Kom ihåg att dessa växter ibland kan förväxlas med giftiga släktingar, så var försiktig. Likaså är de inte lika effektiva

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Metoder mot halsbränna, dyspepsi, sura uppstötningar och magkatarr

Metoder mot halsbränna, dyspepsi, sura uppstötningar och magkatarr Metoder mot halsbränna, dyspepsi, sura uppstötningar och magkatarr Eftersom det finns flera olika typer av magbesvär som på vissa punkter skiljer sig i både orsak och behandling så är det omöjligt att

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!).

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Ingredienser Kikärtor Sesamfrön Kokosolja Olivolja Salt Citron

Läs mer

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka?

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Du har ett bra immunförsvar. Var rädd om det. Använd mer av din egen kraft. Undvik antibiotika när det inte behövs. Vårt immunförsvar är en viktig kraft som

Läs mer

4-6 4-6 4-6 36 4-6 Dela ut antingen färska frukter, blommor, grönsaker och sädeslag eller bilder på detta till eleverna. Vilka känner de igen, vad heter de? Skriv eller berätta

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT Tema: Vegetariskt TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT POTATISSKAL 200-300 g potatisskal Olja till fritering Salt Skiva potatisen tunt och lägg i ljummet vatten och salt ca 5 minuter.

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

Goda tillbehör till sommarens grillmat

Goda tillbehör till sommarens grillmat Apelsin- och dragonkokta morötter 4 portioner 1 knippe morötter 1 apelsin 1 msk koncentrerad apelsinjuice 2 dl vatten 4 salladslökar 1 kruka dragon 1 msk rumstempererat smör 1 msk olivolja Salt & peppar

Läs mer

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra,

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra, Jag använder mig av råvaror från kontrollerade odlingar, enkla recept och gör små satser. Det är som att laga mat, både roligt och spännande. Jag förvånas ständigt över hur lätt och enkelt det är att själv

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter Prislista 2011/2012 PRISLISTA PRISLISTA 2011/2012 2013 Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter på marknaden i dag och för många blir det förvirrande. Mitt medvetna val är att de produkter jag använder

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

Vitaminer A, B, B1, B2, B6, B12, C, E, Mineraler. magnesium, mangan, zink, koppar, krom, kalcium, natrium, kalium och järn, Aminosyror

Vitaminer A, B, B1, B2, B6, B12, C, E, Mineraler. magnesium, mangan, zink, koppar, krom, kalcium, natrium, kalium och järn, Aminosyror Forskning visar att Aloe veran: Innehåller minst 75 näringsämnen: därav Vitaminer A, B, B1, B2, B6, B12, C, E, Mineraler magnesium, mangan, zink, koppar, krom, kalcium, natrium, kalium och järn, Aminosyror

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt!

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! Art. 103/104 All Purpose Cream normal/torr hud Verkar mjukgörande, binder fuktigheten ihuden och stärker vävnaden.

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Varmare, sötare tider! Följ upp påskmiddagen med ett härligt bakverk, en festlig kaka eller en läcker dessert. Smaskens för både stora och små. Citrondessert

Läs mer

ThePerfectShave Fem steg till gentrifiering

ThePerfectShave Fem steg till gentrifiering ThePerfectShave Fem steg till gentrifiering SWE_TGG Shave Guide V2.indd 1 9/9/2011 10:53:49 AM TheGentryGroomingCo introducerar TheEssentialsRange TheGentryGroomingCo öppnade sin första salong 2005 och

Läs mer

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Hälsa/Skola/Träning & Match DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Planering För att kunna göra bra ifrån er och må bra behöver ni planera! Sätt er hälsa främst och var därför noggranna med att planera så

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos barn

Apotekets råd om. Förkylning hos barn Apotekets råd om Förkylning hos barn Det finns ungefär tvåhundra olika för kylningsvirus i omlopp. Om ett enda av dem får fäste i ditt barns luftvägar, så svullnar slemhinnan och börjar producera mer slem

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Apotekets råd om. Ögonbesvär

Apotekets råd om. Ögonbesvär Apotekets råd om Ögonbesvär Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan bero på att du har brist på tårvätska, eller

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Från Naturen Ät 2 dl bär Dig till varje dag! Lätta mellanmål med bär Havtorn (Hippophaë rhamnoides) MÅNDAG Rönn (Sorbus aucuparia) TISDAG Blåbär (Vaccinium myrtillus) ONSDAG Lingon (Vaccinium vitis-idaea)

Läs mer

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se Sömnhjälpen www.somnhjalpen.se Sömnsvårigheter kan ge allvarliga problem i vardagslivet och för hälsan. Genom att vara uppmärksam på våra vanor och vår livsstil, samt faktorer i miljön kan vi förebygga

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket Bröd Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket 1 2 3 4 Efter bakning... Före bakning... Förvärm alltid ugnen eftersom degen trivs bäst vid höga temperaturer - då bakas också degen på bästa

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08 VITAMINER MINERALER IGU Idrottsliga Gymnasieutbildningar, för Gymnasiet, Uppland Uppsala Dagens program Vitaminer & mineralers funktion Behöver idrottare tillskott? Antioxidanter Fria radikaler kostråd

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

lilla kexboken 12 olika smaker med recept.

lilla kexboken 12 olika smaker med recept. lilla kexboken 12 olika smaker med recept. Torbjörn Sandvall 2 lilla kexboken Y.T.S.Nutrition 2015 3 4 Intro Jag var matskribent för en facktidning om ölbryggning, i 5 år. Under denna tid tog jag fram

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

Kikärtsbiffar med mango chutneysås

Kikärtsbiffar med mango chutneysås Kikärtsbiffar med mango chutneysås 3 förpackningar kokta kikärter (à ca 380 g) 3 morötter 3 vitlöksklyftor 1 1/2 msk majsstärkelse 3 ägg 3 tsk paprikapulver 1 krm caynnepeppar salt och peppar 3 msk matolja

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du.

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du. Livsstilsboken En liten bok om det viktigaste som finns. du. Det här är jag. namn: klass: ålder: familj: mina intressen: mina favoriträtter: dagens datum: 2 JAG ÄR EN PERSON SOM...(sätt ett kryss för ja

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Rune Larssons energikaka

Rune Larssons energikaka Här nedan följer recept på ett antal olika varianter på energikakor. Rune Larssons energikaka Mät upp 7 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut!

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut! Gå med i Semperklubben! Vill du ha mer information och inspiration om barn och mat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ställ dina frågor till vår dietist. Anmäl dig nu så får du den praktiska vällingburken.

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

ÄPPELSTRUDEL INGREDIENSER:

ÄPPELSTRUDEL INGREDIENSER: ÄPPELSTRUDEL Deg: Fyllning: 5 dl mjöl 0,5 dl skorpmjöl 1,5 dl ljummet vatten lite olja 5 droppar vinäger 6 st äpple 1 st ägg 1 dl socker 2 msk olja 2 msk kanel 1 kram salt Arbeta ihop en blank deg och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

RÖLLEKA. En jämförelse mellan Svensk och Kinesisk Örtmedicin. Examensarbete HT-14. Annelie Nyqvist Akupunkturakademin 2014-11-03

RÖLLEKA. En jämförelse mellan Svensk och Kinesisk Örtmedicin. Examensarbete HT-14. Annelie Nyqvist Akupunkturakademin 2014-11-03 RÖLLEKA En jämförelse mellan Svensk och Kinesisk Örtmedicin Examensarbete HT-14 2014-11-03 INLEDNING Jag har valt att göra en djupdykning i den fantastiska örten rölleka. Röllekan finns både inom den svenska

Läs mer

Glögg med incabär Testa att enkelt göra en egen glögg, Superfruits mustiga glögg är kryddad med bland annat incabär och cacao nibs. ca.

Glögg med incabär Testa att enkelt göra en egen glögg, Superfruits mustiga glögg är kryddad med bland annat incabär och cacao nibs. ca. 12 julklassiker med Innehåll Glögg med incabär 5 Urtekrams glögg 6 Varm choklad med Chili 7 Cocosa knäck 9 Aromatiska julkonfektkulor 10 Renée Voltaires Kokoskola 11 Cocosa Pepparkakor 13 Lussekatter 14

Läs mer

Kost och träning F-00

Kost och träning F-00 Kost och träning F-00 Kolhydrater Våra främsta kolhydratkällor är: bröd potatis ris pasta Kolhydrater = bränsle Kolhydrater har många viktiga funktioner i kroppen och är framför allt bränsle för hjärnan

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY Rapsodine Hudvård Naturlig skönhet på naturens villkor! Rapsodines produkter är baserade på svensk ekologisk rapsolja som effektivt mjukgör, återfuktar och vitaliserar din hud. Det är härligt att få känna

Läs mer

Recept med Canderel Green

Recept med Canderel Green Recept med Canderel Green Smoothies: Exotisk sötma Energi-smoothie Varma drycker: Lätt-capuccino Efterrätter och sötsaker: Bakade äpplen Päronmos Tigerkaka med pistasch Chokladkaka och vaniljsås Cheesecake

Läs mer

Kostinformation till dig med nedsatt immunförsvar

Kostinformation till dig med nedsatt immunförsvar [Sidhuvud från överkant 1,27 cm, Arial, normal 8] Information om xxx[rubrik 1, Arial, VERSALER, fet 14] [Arial, normal 11] [Arial, normal 11] PATIENTINFORMATION Kostinformation till dig med nedsatt immunförsvar

Läs mer

Diabetes och fotvård

Diabetes och fotvård DIABETES OCH FÖTTER Diabetes och fotvård Att leva med diabetes gör att det blir ännu viktigare att ta hand om sin personliga hälsa. Det gäller även vården av fötterna. Personer som har diabetes drabbas

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein Fröbröd med GOJIBÄR Ett alldeles ljuvligt bröd som är fullproppat med nyttigheter. Perfekt som frukostbröd, på ostbrickan,

Läs mer

1 portion Saltå Havregryn... 1 dl Vatten... 2,25 dl Salt. Koka upp havregryn och vatten, låt småputtra i 3-5 minuter. Smaka av med salt.

1 portion Saltå Havregryn... 1 dl Vatten... 2,25 dl Salt. Koka upp havregryn och vatten, låt småputtra i 3-5 minuter. Smaka av med salt. Gott med gröt Gott med gröt Att få börja dagen med en varm och mjuk gröt gör oss så gott. Gröten mättar skönt och vi känner oss stärkta. Och gröt går ju att variera i det oändliga. Här har vi samlat våra

Läs mer

Smoothie på blåbär, banan och kokos

Smoothie på blåbär, banan och kokos Smoothie på blåbär, banan och kokos Smoothie på blåbär, banan, kokos och mandel är ett exempel. Smooties går att variera i det oändliga efter tycke och smak eller efter vad som finns hemma. Banan eller

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Alla önskar vi ha en hälsosam livsstil med

Alla önskar vi ha en hälsosam livsstil med Inledning Alla önskar vi ha en hälsosam livsstil med god och nyttig mat, bra sömn, massor av energi och ett allmänt välbefinnande. Men hur uppnår man detta i vårt moderna hektiska samhälle? Det är lätt

Läs mer

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09 glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. 64 ELLE mat & vin 2/09 för en Istället personligt påskblomma Bortbjuden? Baka ett gäng krispiga grissini och ta med i stället för en bukett

Läs mer

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross.

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Fullkornsbröd Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda. 1 bröd 8 dl rågsikt 2 dl rågkross 1 dl havre- eller vetekli 1 dl linfrö 1 tsk salt 1 msk bikarbonat 1 dl lingonsylt

Läs mer

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Blädderex saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Här har vi samlat några av våra favoritrecept till dig. De är både läckra och hälsosamma men framförallt goda

Läs mer

Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa

Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa Om nypon Alla nypon går inte att äta smaka på de mogna nyponen så märker du om de är ätbara. Välj sedan de klarröda och klarorangea sorterna som har högst näringsinnehåll.

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

Recept Produktinformation

Recept Produktinformation Recept Produktinformation Varm choklad» 1-2 tsk Kung Markatta Kakao» 1 tsk Kung Markatta Rårörsocker» 2½ dl ekologisk mjölk, sojamjölk eller havredryck Blanda socker och kakao i en kopp. Värm mjölken och

Läs mer

Får det vara en sängfösare?

Får det vara en sängfösare? Får det vara en sängfösare? energirika drinkar i mixerbägare Recept på näringsdrinkar Det är enkelt att göra hemmagjorda energirika drycker. Ofta blir de hyfsade näringsmässigt, men framför allt godare

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs 00 gram kallrökt lax Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp couscous förp pasta Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling är nu inne på sin tredje vecka.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Underbar måltid när ljuset återvänt

Underbar måltid när ljuset återvänt Underbar måltid när ljuset återvänt Meny Starter Ostfyllda dadlar Vispad Brie med apelsin- och nejlikehonung Förrätt Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citronräkor och brödchips Huvudrätt Fänkålsbakad

Läs mer

Snart är det Jul igen

Snart är det Jul igen Snart är det Jul igen Norsen, 21.11 2007 Kvällens program Presentation av kvällens program samt genomgång av resepten Tillredning av kvällens rätter Middagen avnjuts o Förrätt Laxtartar Fiskpaté Sikrom

Läs mer

Naturligt för kropp & hälsa

Naturligt för kropp & hälsa Naturligt för kropp & hälsa Naturliga produkter för kroppens välbefinnande Våra örter handplockas på det rena och mineralrika Island. Inga maskiner används, för att undvika föroreningar. Endast de växter

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få behandling...

Läs mer

Mini-One Den lilla mjuka knappen

Mini-One Den lilla mjuka knappen Mini-One Den lilla mjuka knappen 1 1 Rätt näring är avgörande för att våra kroppar ska fungera och utvecklas. Olika sjukdomstillstånd kan göra det svårt eller till och med omöjligt för en person att äta.

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI GURKKIMCHI KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT SHIKUMCHIGUK SPENAT OCH KYCKLINGSOPPA SAEUTIGIM FRITERADE TIGERRÄKOR YANYUMJANG DOPPSÅS

Läs mer

Nässköljning Neti - en yogametod som friskar upp!

Nässköljning Neti - en yogametod som friskar upp! Enkelt och effektivt. Skölj näsan ren med Nässköljning Neti - en yogametod som friskar upp! Rekommenderas traditionellt vid täppt näsa, förkylning, allergi, bihåleinflammation, astma mm och för ökad mental

Läs mer

Ingredienser v 24. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 24. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar

Ingredienser v 24. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 24. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar Originalkasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 600 gram kycklingfilé 500 gram fryst laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis förp couscous, Hej! Välkomna till en vecka där härliga

Läs mer

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen:

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen: Grova bröd Grova skållade bullar, 20 st. Skållning: 3 dl grahamsmjöl 3 dl kokande vatten Efter skållningen: 50 g margarin 3 dl vatten 1½ tsk salt 2 msk sirap 5 dl grahamsmjöl 4-5 dl vetemjöl Skållningen:

Läs mer