EN HÅLLBAR KOMMUN FÖR MÄNNISKOR & MILJÖN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN HÅLLBAR KOMMUN FÖR MÄNNISKOR & MILJÖN"

Transkript

1 EN HÅLLBAR KOMMUN FÖR MÄNNISKOR & MILJÖN

2 Hur Trosa arbetar för hållbarhet i korthet För Trosa kommun är det viktigt att vi arbetar med smarta lösningar för att minska vår egen inverkan på klimatet samtidigt som vi gör det enkelt för våra invånare att kunna göra klimatsmarta val. Ett exempel på det är båtbottentvätten för att minska miljögifter. Maten är viktig både ur miljö- och folkhälsoperspektivet. Vi vill därför att mer än 60 % av råvarorna i kommunens kök ska vara närodlade och/eller ekologiska. För att minska påverkan på Östersjön arbetar vi gemensamt med andra för att minska närsaltsutsläppen men också genom att planerna för ett nytt reningsverk som ska kunna rena även från läkemedelsrester och mikroplaster. Biologisk mångfald i såväl Östersjön som dess närmiljö arbetar vi med genom att bland annat ta bort vandringshinder i Trosaån. Förnybar energi är en viktig del för ett hållbart samhälle. Vi fortsätter att arbeta systematiskt med att energieffektivisera våra fastigheter och skapa en fossilfri fordonsflotta. Under en rad år har vi satsat på att förbättra kollektivtrafiken med fler tågavgångar, direktbussar och enkla biljetter. Vi ska fortsätta underlätta människors vardag med smarta kollektivtrafiklösningar.

3 Hållbarhet är ett aktuellt ämne som påverkar alla människor, socialt, ekonomiskt och ekologiskt. För Trosa kommun har det varit en prioriterad angelägenhet sedan Trosa blev egen kommun Fastlagd kurs för Trosa kommun togs fram inför kommunbildandet och är en vision om hur Trosa kommun ska vara, för vem och på vilka grunder. Bland de tolv grundpelarna formuleras: Miljöhänsyn skall genomsyra den kommunala verksamheten vid planering och beslutsfattande. En svår balansgång som kräver samarbete såväl inom den egna organisationen som med andra myndigheter, företag och föreningar. Redan 1994 blev Trosa ekokommun och bedriver ett aktivt arbete med hållbarhet, miljö och naturvård. I Trosa kommun utgör ett ekosystem i balans basen för en hållbar ekonomisk och social utveckling. Trosa kommun ska vara en föregångare i miljö- och klimatarbetet genom att bland annat minska utsläpp från fordon och energianvändning, öka produktionen av förnybar energi, förbruka färre resurser och gynna produktion av närproducerad och ekologisk mat. Mycket har gjorts och görs runt om i kommunen för att värna om miljön och klimatet, men mer behöver göras. Det är tillsammans som vi skapar förändring för en hållbar miljö för människor, djur och växter. Det är tillsammans som vi skapar en hållbar kommun.

4 VÅR OMGIVNING Trosa kommun genomsyras av vacker natur i alla riktningar. Här finns lummig skog, insjöar, öppet hav och vackra öar. Naturen är en viktig del och en av många anledningar till att människor väljer att flytta hit. Här finns nära, varierande och vackra naturupplevelser in på husknuten. I Trosa kommun finns totalt 16 stycken naturreservat. Tre av dessa är kommunala naturreservat och syftar till att bevara höga naturvärden, gynna den biologiska mångfalden och värna om det rörliga friluftslivet. Tomtaklintskogens naturreservat i Trosa stad är ett tätortsnära skogsområde med uppmärkta vandringsstigar och en mångfald av vilda växter och djur. Lånestahedens naturreservat ligger i hjärtat av Vagnhärad med vacker ängsmark, hassellundar och spännande fornlämningar. Kråmö naturreservat består av flera öar ute i skärgården. År 2018 ombildade kommunen Kråmö till ett marint naturreservat där naturvärden både ovan och under vattenytan värnas. På Kråmö finns en stugby med uthyrningsstugor för de som vill stanna längre och uppleva Kråmös vackra natur i lugn och ro. På Lånestaheden och i Natura 2000-området Borgmästarholmen är bete en viktig förutsättning för att behålla de höga naturvärdena och djuren som går där gör en viktig naturvårdsinsats. Ett viktigt mål med naturvården är också att stärka folkhälsan och friluftslivet. Du hittar lätt ut i våra naturområden via appen Naturkartan (trosa.se/naturkartan). Här har vi samlat våra naturreservat, Natura 2000-områden och vandringsleder för att du lättare ska kunna hitta och ta del av dem. Sverige är ett av få länder där alla har rätt att vistas i naturen, även på privatägda marker. Allemansrätten är en urgammal sedvana som ger oss stora rättigheter men som också ställer krav på att alla visar ansvar och gott omdöme. Visa hänsyn till djur, natur och medmänniskor och glöm inte att ta med eventuellt skräp hem och källsortera. Trosa kommun deltar i ett projekt som handlar om att plantera ut musslor i Östersjön för att minska övergödningen. Musslorna livnär sig genom att filtrera vattnet på alger och organiska partiklar. Musslorna lagrar fosfor och kväve från sin föda och kan på så sätt genom odling, skörd och effektiv avsättning hjälpa till att återföra näringsämnen från havet. Provtagning visar att vattnet utanför Trosa har den högsta tillväxtpotentialen i Norra Östersjöns Vattendistrikt. BÅTBOTTENTVÄTT Under 2019 har Trosa kommun upphandlat en ny leverantör av båtbottentvätt och nu finns en ny tvätt installerad i hamnen. Båtbottentvätten är ett alternativ till användandet av giftfärger för att förhindra påväxt av havstulpaner och alger på båtskroven. Genom att undvika bottenmålning så minskar spridningen av miljögifter i Östersjön. I båtbottentvätten borstas botten ren från alger och havstulpaner utan att skada skrovet eller havet. Båtbottentvätten driftas av gästhamnens entreprenör, för mer information och bokning av båtbottentvätten besök

5 VATTEN Trosa kommun är en vattennära kommun, här har vi nära till Östersjön, vackra sjöar samt Trosaån som rinner genom kommunen. Det pågår idag en rad olika insatser för att främja och värna om vårt vatten, här kan du ta del av några av de projekt som kommunen varit en del av. Kråmö naturreservat ombildades 2018 till ett kommunalt marint naturreservat vilket innebär att vi skyddat naturvärden både ovan och under ytan. Fria vandringsvägar för fisk och andra vattenlevande organismer i Trosaån, ett viktigt projekt för att gynna den biologiska mångfalden i ån som kommer pågå i flera år. Bidragit till årlig fiskeutsättning i Trosaån och restaurerat lekplatser för fiskarna längst med ån för att främja djurlivet. Ingår i Trosaåns fiskevårdsområde. Ingår i Trosaåns vattenvårdsförbund som genomför provtagning av vattnet i ån samt arbetar med rådgivning och information. Har anlagda våtmarker i Trosa och Vagnhärad som ytterligare renar vattnet från reningsverken och dessutom bidrar till ökad biologisk mångfald. Bygger ut kommunalt VA och satsar på nytt reningsverk. Arbetar för miljövänligt båtliv och har under 2019 införskaffat en ny båtbottentvätt till Trosa gästhamn för att minska utsläpp av miljögifter i Östersjön. Deltar årligen i Sörmlands vattenvecka.

6 Trosa kommun har tjänsten solkartan där du kan se potentialen för solceller på en byggnads tak, räknar ut kostnaden och antal kwh som hustaken kan generera. Tjänsten finns på solkarta.trosa.se. FÖRNYBAR ENERGI För att skapa en hållbar framtid måste vi ställa om till förnybar energi. Trosa kommun har som mål att öka eloch värmeproduktion baserat på sol-,vind- och bioenergi i sina verksamheter samt gör det enkelt för andra att göra det samma. Trosa kommun ska även bidra till att de nationella energi- och klimatmålen uppnås. De senaste åren har produktionen av förnybar energi ökat och idag finns det ett stort antal solceller på både offentliga och privata byggnader runt om i kommunen, bland annat på vårdcentraler och förskolor. Fjärrvärmen är i princip helt förnybar och väl utbyggd i de centrala tätorterna. På de kommunala parkeringsplatserna finns det idag laddningsmöjligheter för elbilar och matavfall från kommunen rötas till biogas. Statistik visa att koldioxidutsläppen i Trosa minskar successivt och det är viktigt att de fortsätter att minska för att målen ska nås. Kommunen arbetar med att minimera utsläpp från egna fordon och ställer om till en fossilfri fordonsflotta. För att kunna genomföra det så investerar kommunen i en egen tankstation med det förnybara bränslet HVO100. Vill du se över din energiförbrukning för att minska miljöbelastningen i ditt hushåll? Då kanske vår kostnadsfria klimat- och energirådgivning är något för dig! Tel: ekr@ostrasormland.se NY BUSS FÖR ENKLARE PENDLING Många av alla som är bosatta i Trosa kommun pendlar dagligen till sina arbeten, kanske är du en av dem? I höst lanseras nya tågbussen för att göra det ännu enklare att lämna bilen hemma! Att förenkla, effektivisera och klimatanpassa pendlingen är viktigt i en liten kommun där många pendlar till närliggande orter för såväl arbete som skola. Trosa kommun har under en rad år arbetet för att underlätta pendlingen genom att bland annat få på plats Trosabussen till Liljeholmen, fler tågavgångar samt införandet av resekortet Movingo. Nu i oktober införs Tågbussen, en busslinje som kommer att gå i anslutning till tågtrafiken och som dessutom kommer att vara gratis för dig som kan uppvisa ett färdbevis till tågen. Bussen kommer avgå anpassat utifrån tågtiderna och även vänta in tåg vid försening, så att du alltid ska veta att du kommer att komma hem! För dig som inte har möjlighet att ta tågbussen finns pendlarparkering i både Trosa och Vagnhärad i anslutning till tåg- och busstation, för såväl bil som cykel. Utökad cykelparkering i anslutning till Vagnhärads station ska tas tas fram under denna mandatperiod.

7 GLOBALA MÅL FÖR HÅLLBAR UTECKLING Agenda 2030 innehåller 17 mål och 169 delmål som i Sverige kallas de Globala målen. Dessa mål antogs i FN 2015 och alla medlemsländer har därför förbundit sig att arbeta med att uppnå en social, miljömässig och ekonomisk hållbar värld till år SKL (Sveriges kommuner och landsting) har tagit fram en ranking för hur kommuners arbete med Agenda 2030 står sig. Så här ser den rankningen ut: 1. Uppsala 33,84 2. Linköping 32,32 3. Lund 32,32 4. Örebro 31,86 5. Växjö 31,84 6. Gävle 30,84 7. Luleå 30,38 8. Halmstad 30,30 9. Jönköping 30, Trosa 29,92 Bland storstadskommuner (46 st) ligger Trosa på plats 8 och vad gäller småstads- och landsbygdskommuner (136 st) ligger Trosa på plats 5. Ser vi till Sörmland så ligger Trosa på plats 1. Placeringarna ser vi som en bekräftelse på att vi är på rätt väg i det arbete vi gör och i den riktning vi går mot. Arbetet fortsätter!

8 MATEN I VÅRA KOMMUNALA VERKSAMHETER Ett hållbart samhälle är ett samhälle som kan behålla sin jämvikt gentemot naturen samtidigt som människor kan tillgodose sina behov. Trosa är en ekokommun som arbetar för ett hållbart samhälle där maten vi äter på många sätt är en viktig komponent. Måltiden förenar hälsa, miljö och social samvaro. Bra matvanor och goda måltidsstunder har betydelse för inlärning, koncentration och välbefinnande, det bidrar till en god hälsa genom livet och främjar livskvalitet i alla åldrar. I Trosa kommun serveras varje dag cirka måltider. Matgäster och kunder i Trosa kommun skall känna en trygghet i att maten som serveras inte bara har rätt näringsinnehåll, är god och håller hög kvalitet, utan även har tillagats med omtanke om människan och miljön. Därför ställer vi om till Östersjövänlig mat för att få ett mer hållbart samhälle med mindre övergödning. Konceptet är enkelt och går ut på att vi ska servera god och smakrik mat av säsongens råvaror. Maten ska vara ekologiskt odlad och lokalproducerad med mera vegetabilier och mindre kött. Trosa kommuns har som mål att våra verksamheter ska genomsyras av ekologiska livsmedel. Målet var att 60 % av all mat som serveras inom kommunen ska vara närodlad och/ eller ekologiskt, detta mål nåddes under Ett annat viktigt arbete i våra kommunala verksamheter är att minska svinnet, därför arbetar vi med att analysera mängden svinn för att se över inköp, menyer och måltidstider. GRÖNA PÅSEN & MILJÖTRATTEN Matavfall går bra att återvinna, oavsett om du bor i någon av tätorterna eller på landet. Två bra och enkla verktyg för kompostering är gröna påsen och miljötratten. I Trosa kommun kan alla hushåll enkelt återvinna matavfall med hjälp av den gröna påsen. I gröna påsen lägger du ditt matavfall och allt annat som går att kompostera. När påsen är full knyter du ihop den och slänger den i ditt sopkärl tillsammans med alla andra sopor. De gröna påsarna sorteras sedan automatiskt ut för att omvandlas till fordonsgas och biogödsel via rötning. Genom miljötratten kan du ta tillvara på flytande fett som om det hamnar i avloppet på sikt stelnar och drar till sig matrester och avfall som till sist orsakar stopp. Genom att ta hand om det fett som uppkommer vid matlagning kan vi undvika driftstörningar med exempelvis avstängt vatten och dessutom återanvänds fettet bland annat som biogas. 60 % av all mat inom den kommunala verksamheten är ekologisk? (Siffror från sommaren 2019) Miljötratten finns att hämta kostnadsfritt på Korslöts återvinningscentral, i kommunhusets reception på Västra Långgatan 4 samt i samtliga mataffärer i kommunen. Mer information: trosa.se/miljotratten

9 DETTA ÄR ÖSTERSJÖVÄNLIG MAT Ekologiskt odlat och helst från kretsloppsgårdar I brist på ekologiska kretsloppsgårdar används EU-ekologiskt eller KRAVmärkt. Mindre kött, mer grönsaker och fullkorn Ett riktmärke är max 20 % kött och fisk av de totala råvarorna. Tänk på att djuren fötts upp under goda förhållanden och att fisken kommer från hållbart fiske. Välj fullkornsprodukter framför raffinerade sådana, det ger bättre mättnad, högre näringsvärde och mindre svinn. Säsongsanpassat Produkter som kan produceras på ett miljövänligt och energisnålt sätt i den region som konsumenten lever i, är automatiskt säsongsanpassade. När lagring är nödvändig ska den ske energisnålt, och man väljer då t.ex. rotfrukter, konserver och torrvaror. Lokalt producerat Vad som kan definieras som lokalt varierar för olika produkter och olika marknader. Maximalt 50 till 250 km från konsumenten är ett grovt mått. Det gäller att också tänka på var djurfoder och andra insatsvaror kommer ifrån. Minskat svinn Det gäller att minimera svinnet både i produktion, förädling, distribution, tillagning och från tallriken.

10 GAMMALT BLIR NYTT I Trosa kommun finns goda möjligheter att sortera, återvinna och hitta nya hem till gamla saker du inte längre behöver. Här kommer lite bra information att ta dela av för att du ska kunna värna om vår kommun och natur. På återvinningscentralen Korslöt kan du lämna ditt grovavfall, farliga avfall och elektronik. Blir du osäker finns personal där för att hjälpa dig så att avfallet blir rätt sorterat. Saker som fortfarande är i gott skick kan komma till nytta hos någon annan, lämna då in dem på Korslöt så ser personalen till att de hamnar i ÅtervinningsBUTIKEN i Trosa där de säljs vidare. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för alla återvinningsstationerna runt om i Trosa kommun. För att hitta närmsta station, felanmäla eller lämna synpunkter besök www. ftiab.se. Tänk på att ha ditt sopkärl vänt med handtaget mot vägen samt att se till att det är enkelt för chaufförerna att komma fram till kärlet. På så sätt hjälper du till att förbättra deras arbetsmiljö. När det börjar bli dags för påfyllning av gröna påsar så knyter du bara en runt handtaget på kärlet.

11 FÖR NÄSTA GENERATION Mycket av det som hamnar i dina sopor kan och ska återvinnas. Med hjälp av återvinning spar vi på naturens resurser eftersom vi kan använda material flera gånger. Farliga ämnen kan också tas omhand på ett säkrare sätt, utan att göra skada på naturen. I Trosa kommun har vi ett utvecklat och fungerande återvinningssystem. Det spelar ingen roll om du bor i lägenhet eller hus, här är det enkelt att återvinna och värna om miljön. Hushållsavfall slängs, väl paketerat, i en knuten soppåse i sopkärlet. Allt avfall sorteras sedan på Telge Återvinning med hjälp av optisk läsning. De gröna påsarna sorteras där ut för sig och blir sedan fordonsgas och biogödsel. Var därför noga med vad du slänger i den gröna påsen och se till att endast komposterbart avfall hamnar där. Tack vare engagerade medborgare och goda förutsättningar för återvinning så ligger Trosa kommun idag över snittet vad gäller återvinning, det visar Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) årliga statistik över mängden förpackningar och tidningar som hushåll lämnar till återvinning. Genom att sortera vårt avfall och återvinna värnar vi om miljön och skapar förutsättningar för nästa generation att njuta av vår vackra natur. Tack för att du värnar om nästa generation!...ett ton matavfall räcker till ungefär 30 mils körning?...genom att återvinna dagstidningar sparar du energi som motsvarar kokning av 38 koppar kaffe?...du inte ska slänga servetter, tamponger, fimpar, krukväxter och snus i den gröna påsen? GE TEXTILIERNA NYTT LIV Att återvinna är en höjdare för klimatet! Materialåtervinning är nämligen ett riktigt effektivt sätt att hålla nere klimatutsläppen i produktionen av nya produkter. Enligt siffror från Naturvårdsverket slänger varje person i snitt 7,5 kilo textilier i sina sopor varje år. Avfall som går till spillo i onödan. När du återvinner dina textilier bidrar du till en hållbar utveckling eftersom dina kläder, handduk och mjukisdjur blir nya produkter. I anslutning till de flesta återvinningsstationer i Trosa kommun finns det även en TextilRecycling-insamling. Här kan du lämna in textilier du inte längre använder och på så sätt bidra till hållbar utveckling. LUFTEN VI ANDAS Luften som vi andas har stor betydelse för vårt välbefinnande och hälsa. Halten av luftföroreningar beror på såväl lokala som avlägsna källor. Trosa kommun är sedan 2014 medlem i Östra Sveriges Luftvårdsförbund, vilket innebär att förbundet utför mätningar och beräkningar för att uppfylla dessa krav. Den april 2020 är det dags för Air Quality Forum i Trosa, ett seminarium med fokus på just luftkvalitet. Seminariet är ett samarbete mellan Trosa kommun och Camfil AB.

12 BILD Trosa kommun varje år delar ut ett miljöpris för att uppmärksamma en person, grupp eller organisation som gjort en berömvärd insats för miljön och hållbar utveckling års miljöpris gick till Team Sportia, som genom sin cykelförsäljning, uthyrning, cykelverkstad och goda serviceanda gynnat cykling vilket leder till minskat bilresande och därmed mindre avgasutsläpp. Du vet väl att du när som helst kan skicka in din nominering till miljöpriset till

13 Andelen skolor och förskolor certifierade för Grön Flagg ligger på 61 % enligt senaste statistiken. Andelen är stor jämfört med riket men minskande inom kommunen. HÄLSOSAM FÖRSKOLA Varje dag stöter vi på tusentals olika ämnen i vardagen. Kemikalier finns praktiskt taget i allting som omger oss möbler, kläder, mat, hygienprodukter och elektronik. Hälsosam förskola är ett projekt som värnar om de allra minsta i vårt samhälle och syftar till att skapa giftfria miljöer för våra barn. Många produkter är idag godkända var för sig enligt svensk lagstiftning men tillsammans med andra kan de påverka miljön och vår hälsa negativt genom för stora doser eller av så kallad cocktaileffekt. Cocktaileffekt betyder att ämnen som inte var för sig är skadliga i små doser kan få en annan eller kraftigare effekt om de blandas. Hur olika ämnen interagerar vet man fortfarande väldigt lite om. Eftersom barn växer och utvecklas är de särskilt känsliga för påverkan av kemikalier. Därför arbetar Trosa kommun enligt konceptet Hälsosam förskola. Det startade 2013 som ett samarbete med Naturskyddsföreningen inom deras projekt Operation Giftfri Förskola. Samtliga förskolor i kommunen har inventerats in- och utvändigt. Nu pågår arbetet med att byta ut det som behövs och att se över interna riktlinjer och upphandlingar. En intern handlingsplanen ger vägledning i det arbetet och kan användas som ett praktiskt underlag för berörd personal. Hälsosam förskola i Trosa kommun handlar om att bygga miljövänligt och hälsosamt, köpa in bra produkter, byta ut det som behövs och att ha kunnig och engagerad förskolepersonal. HÅLLBAR KONSUMTION FÖR ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Genom att konsumera mindre blir din klimatpåverkan mindre och avfallsmängderna minskar. För att belysa just konsumtion och avfall ur ett miljöperspektiv anordnade Trosa, Nyköping och Länsstyrelsen under 2018 tävlingen Minimeringsmästarna. Undvik impulsköp Laga sådant som går sönder Låna eller byt istället för att köpa nytt Köp begagnat Syftet med projektet var att uppmärksamma hur man i vardagen kan minimera avfallet från det egna hushållet och därmed minska sin miljöpåverkan. Under ett år har deltagarna fått delta i föreläsningar, aktiviteter och utmaningar. Målet var att avfallsmängden skulle minska till hälften och resultatet var en minskning med hela 57 %! Här har vi sammanställt minimeringsmästarnas bästa tips som tagits fram efter tävlingen. Välj miljömärkta kläder och produkter Välj ekologiskt Var uppmärksam på plast och produkter som utger sig för att vara smutsavvisande Konsumera tjänster/upplevelser hellre än produkter Minska matsvinn titta, lukta, smaka. Förvara maten rätt och ta hand om rester

14 10-12 OKTOBER HÅLLBARHETSDAGARNA FÖR MÄNNISKOR & MILJÖN Klicka här för mer information om Hållbarhetsdagarna.

15

16 Trosa kommun

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL från APRIL KÄLLSORTERAR Vi även matavfall START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Tack vare att du källsorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Därför har återvinningsstationer

Läs mer

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen!

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Dina matrester blir biogas och biogödsel Av alla sopor du slänger är nästan hälften matrester, det kan vara till exempel potatisskal, fiskben eller kaffesump.

Läs mer

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet Kanslienheten Emma Svedin Nämndsekreterare 0156-522 50 emma.svedin@trosa.se Kallelse Datum 2019-03-05 Tid: Måndagen den 11 mars kl. 16:00 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kallelse till sammanträde

Läs mer

Miljö och folkhälsa.

Miljö och folkhälsa. Hållbarhet hos oss. Nyköpings kommun: jobbar för en ekonomi i balans en förutsättning för att kunna leverera god service även i framtiden är en av Sveriges främsta kommuner med 37 förskolor och skolor

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I VILLA OCH VILLASAMFÄLLIGHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring

Läs mer

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 1 Introduktion Vi skulle gärna vilja ha en heldag med er och presentera DKs miljöarbete och ge intressanta inspel kring viktiga miljöaspekter som vi

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion Miljöredovisning Flens kommun 2016 - populärversion Om miljöredovisning 2016 Miljöredovisningen lyfter utvecklingen av Flens kommuns miljöarbete kring några prioriterade målområden. Fokus ligger på det

Läs mer

Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06

Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06 Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06 Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg De offentliga måltidernas

Läs mer

Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06

Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06 Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06 Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg De offentliga måltidernas

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN BAKGRUND Den goda måltiden är riktlinjer för en god kvalitet på den mat och de måltider som erbjuds inom de verksamheter Dals-Eds kommun ansvarar för. Den goda måltiden

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR RESTAURANGER OCH STORKÖK Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Varje

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, BRUNA PÅSEN LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushålls avfall

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön Villahushåll Insamling av matavfall en insats för miljön Hållbart samhälle Det avfall som uppkommer ska vara en resurs och inte ett miljöproblem. Det har Upplands Väsby och åtta andra norrortskommuner

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

Information från avfallsenheten 2019

Information från avfallsenheten 2019 Information från avfallsenheten 2019 Vi vill inspirera dig att leva hållbart i vardagen HUR SER DET UT I DITT SOPKÄRL? Ystads kommun skickade 6 818 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Varje skrutt räknas. Även din.

Varje skrutt räknas. Även din. Varje skrutt räknas. www.okrab.se Använd den bruna hållaren och de papperspåsar du fått i ditt sopkärl. Använd bara denna typ av påsar, de har viktiga funktioner. Påsarna är specialtillverkade så att de

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat.

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Mat separat 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Nu halverar vi Karlskronas matavfall i det brännbara. Mer än 20 procent matavfall och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger Inspirationsguide för restauranger I samarbete med Hållbara Restauranger Världens största klimatmanifestation! Under Earth Hour samlas vi och agerar tillsammans i en uppmaning till makthavarna att ta krafttag

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL

Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL 1 Vi tar hand om ditt matavfall Du vet väl om att KSRR samlar in matavfall? Ett viktigt steg för miljön Visste du om att det i Sverige finns ett nationellt miljömål beslutat

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior Årets klimatkök 2018 Bli Sveriges mest hållbara skolkök! Det är både roligt och engagerande att arbeta tillsammans med hållbarhet. Låt dig inspireras av våra smarta verktyg som passar både små och stora

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, GRÖNA PÅSEN Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Det här kan du lägga i påsen för matavfall

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens ekoutskott 2014-09-30 Tid: Måndag den 6 oktober 2014, kl. 14.00 Plats: Trosa Stadshotell sal Hedeby, Trosa. Mötet inleds med information från länsstyrelsen

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet Kanslienheten Emma Svedin Nämndsekreterare 0156-522 50 emma.svedin@trosa.se Kallelse Datum 2019-01-14 Tid: Måndagen den 21 januari kl. 16:00 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kallelse till sammanträde

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

MATAVFALL En del av kretsloppet

MATAVFALL En del av kretsloppet MATAVFALL En del av kretsloppet SORTERA UT MATAVFALL En snabbguide DET HÄR ÄR MATAVFALL yråa eller tillagade matrester (inga förpackningar!) yskal från frukt och grönsaker ybröd, kex, kakor och bullar

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid.

Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid. www.hushallninsgssallskapet.se Hushållningssällskapet står för; Kunskap för landets framtid Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid. Värderingsövningar

Läs mer

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet Kommunkontoret Emma Svedin Nämndsekreterare 0156-522 50 emma.svedin@trosa.se Kallelse Datum 2017-01-17 Tid: Måndag den 23 januari, kl. 16.00 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kallelse till sammanträde

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert

Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert Vad vi äter och hur det är producerat: Vem äter nyttigast? Vilken familj orsakar mest belastning på miljön?

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilagan omfattar de globala, nationella, regionala och kommunala miljömål som identifierats och som varit vägledande

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 Sverige bidrar till utsläpp utomlands I Sverige minskar utsläppen av växthusgaser men det vi konsumerar ger utsläpp utomlands. Om materialet Årskurs: 7 9 Lektionslängd:

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan. 18 March 2019

Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan. 18 March 2019 Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan 1 Arla Sveriges ambition är att ha netto noll klimatavtryck före 045 CO -ekvivalenter i tusental (kg) Klimatavtryck Klimatkompensation

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR KONTOR OCH LUNCHRUM Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Varje person

Läs mer

KLIMATSMARTA MATTIPS

KLIMATSMARTA MATTIPS KLIMATSMARTA MATTIPS RÄDDA RÅVARAN För de allra flesta livsmedelsprodukter så sker det största bidraget till miljöpåverkan tidigt i produktionskedjan (i odling, djurhållning och fiske). Därför är det extra

Läs mer

Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör

Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör Checklistan baserar sig på Växjö kommuns miljöprogram. 1. Planering och genomförande Evenemanget ska bidra till att miljömålen i Växjö kommuns

Läs mer

Start 3 november. Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL

Start 3 november. Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL Start 3 november Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL 1 Säg hej till den gröna påsen! Äntligen har det blivit dags för alla boende i KSRR:s medlemskommuner att sortera ut sitt matavfall. Ett viktigt steg

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer