Försäljning av verket Snöljus av konstnären JAG Acke

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försäljning av verket Snöljus av konstnären JAG Acke"

Transkript

1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/ REV Kommunstyrelsen Försäljning av verket Snöljus av konstnären JAG Acke Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att verket Snöljus av konstnären JAG Acke bjuds ut till försäljning. Efter ytterligare värdering ska verket i första hand erbjudas Önningby hembygdsmuseum på Åland. Om museet tackar nej ska verket försäljas genom auktionsfirma. Intäkten ska användas till vård av befintlig konst i kommunens ägo. Sammanfattning Målningen Snöljus är utförd 1892 av konstnären JAG Acke och donerades till Saltsjöbadens köping På grund av verkets storlek och ett löpande stort vårdbehov föreslår kulturnämnden att verket säljs och att försäljningssumman går till vård av befintlig konst i kommunens ägo. Detta kan göras genom att upprätta en fond för vård och underhåll av konstsamlingen, nyinköp samt konststipendium Verket har varit utlånat till Vår Gård men utsattes där för klimatskiftningar och placerades efter konservering 2009 i Önningby hembygdsmuseum på Åland. Det fanns sedan planer på att placera verket i Nackasalen men även där är klimatförhållandena skadliga för verket. Det finns idag ingen möjlig placering för det i kommunens lokaler. Kommunens budget för vård av de konstverk kommunen har är kronor. Snöljus måste ses över minst vartannat år till en kostnad av cirka kronor. I maj 2013 värderades Snöljus till 1,2 miljoner kronor. Beroende på hur en försäljning genomförs medför den i sig olika kostnader för själva försäljningen. Önningby hembygdsmuseum vill förvärva konstverket.. En direktförsäljning dit för inte med sig några försäljningskostnader men för att säkerställa att priset blir rätt måste ytterligare en oberoende värdering bekostas. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (5) Ärendet Målningen Snöljus är utförd 1892 av konstnären JAG Acke. Kommunstyrelsen äger verket och kulturnämnden förvaltar verket. På grund av storlek och vårdbehov har möjligheten att försälja verket undersökts. Frågan behandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott den 11 juni 2013, 84. I enlighet med arbetsutskottets beslut har ärendet nu inför kommunstyrelsens behandling kompletterats med information om hur försäljningen ska gå till och vad pengarna ska användas till. Verket Snöljus har måtten 4,76 x 1,70 meter. Det målades på Åland under konstnärens vistelse i Önningbykolonin, ett konstnärskollektiv under det sena 1800-talet. Verket donerades till Saltsjöbadens köping 1933 av direktör Gustaf Kahm vilket finns noterat i fullmäktiges protokoll 13/ Gåvan var destinerad till prydnaden av fullmäktigesalen i kommunalhuset. Mer information finns inte i handlingarna. Inte heller har något gåvobrev återfunnits varför det inte finns några särskilda villkor kopplat till gåvan. I samband med kommunsammanslagningen i början på 1970-talet blev verket en del av Nacka kommuns konstsamling. Verket flyttades under det tidiga 1990-talet till Vår Gård. Vid en besiktning 2009 fanns verket vara utsatt för allt för kraftiga klimatskiftningar och flyttades därför igen. Verket placerades då efter konservering på Önningby hembygdsmuseum på Åland. Här visas verket kontinuerligt i sitt sammanhang av hembygdsföreningen. Verket hänger under klimat- och ljusförhållanden som lämpar sig väl. Konservator Agneta Warlenius har inspekterat verket senast 2011, och fann det då vara i gott skick. Vid ombyggnationen av Nacka stadshus fanns önskemål att verket skulle placeras i den kommande Nackasalen. Lokalen passar inte för verket då klimatförhållanden fluktuerar. Konservator Agneta Warlenius skrev ett utlåtande under 2012 i fråga om verkets placering. Ur utlåtandet: Denna målning har transporterats och bytt miljö ovanligt mycket. Detta, i kombination med storleken på verket, har säkerligen bidragit till att målningen idag har en extremt krackelerad yta. Målningen har vidare genom åren varit föremål för ständiga konserveringsåtgärder (omspänning på spännram, fastläggning av lösa färgskikt, kittning och retuschering av skador mm). Målningens linneduk är pga sin storlek mycket känslig för klimatsvängningar. Duken reagerar kraftigt vid varje miljöbyte med att bula kraftigt med nya sprickbildningar i det tjocka uttorkade färglagret. En samlingslokal för så stora antal människor har stora svängningar i klimatet och i fuktigheten vilket inte är förenligt med verket i dess nuvarande skick. Placeringen är därmed svårlöst då verket är av så betydande storlek att det inte får plats annat än på monumentalväggar. Kommunens lokaler går allt mer mot flexibla och öppna lösningar där ommöbleringar sker kontinuerligt. För närvarande finns ingen möjlig placering för verket i kommunens lokaler.

3 3 (5) Kommunens konstsamling har en årlig vårdbudget på kronor att fördela på de ca 2600 verk som ingår i samlingen. Verket Snöljus kräver översyn minst vartannat år av konservator med insatser som uppgår till ca kronor per tillfälle. Kulturnämnden föreslår att verket bjuds ut till försäljning. Kulturnämnden förordar att försäljningssumman går till vård att befintlig konst i kommunens ägo och avsätta försäljningssumman till: -vård och underhåll av konstsamling. -nyinköp -konststipendium. I maj 2013 värderades Snöljus av Joakim Geiger, värderingsman utsedd av svenska handelskammaren, till 1,2 milj kr. Kostnaden för en försäljning ser olika ut beroende på vilket alternativ man väljer. 1. Försäljning genom auktionsfirma Auktionsfirman gör en egen värdering av verket som kompletterar den värdering kommunen lät värderingsman Joakim Geiger göra Auktionshusen tar ut en provisionsavgift på mellan 12% exklusive moms upp till 18,75 % inklusive moms av det klubbade värdet. Summorna uppges här både med och utan moms då dem är hämtade från de olika auktionshusen. Tillkommer gör försäkringsbelopp på 1% av det klubbade värdet. Fotografering och katalogsavgift tillkommer på 500 sek. Det ger en kostnad på mellan sek exklusive moms och inklusive moms. Tillkommer gör konsttransport kostnader på ca sek för att flytta Snöljus från Åland för auktionen. Uppgifterna är hämtade från Bukowskis, Stockholms Auktionsverk samt Uppsala Auktionskammare. Om verket inte blir sålt behöver man gå ut med det vid nästa auktionstillfälle då tillkommer ytterligare kostnader för lagring av verket i mellantiden samt försäkringskostnader. Vanligtvis kan verket bjudas ut till försäljning inom en 3 6 månaders period. 2. Kommissionsförsäljning Kommissionsförsäljning genom konsthandel. Konsthandeln gör ytterligare en värdering av verket som kompletterar den värdering kommunen gjorde 2013 av värderingsman Joakim Geiger. Kommissionsförsäljning genom konsthandel kan ske på två sätt.

4 4 (5) a)man sluter ett kommissionsavtal som vanligtvis löper i 6 månader med möjlighet till förlängning. Prisets sätts utifrån värdering och utifrån de kostnader som åligger konsthandeln (försäkring, transport, lagring fotografering, konsthandelns vinst m.m.) b) Konsthandeln köper in verket till fast pris. Priset sätts återigen utifrån värdering och de kostnader som åligger konsthandeln. 3. Direktförsäljning Direktförsäljning till Önningby hembygdsmuseum på Åland, där verket finns deponerat idag. Det bedöms inte strida mot kommunallagen att i detta fall tillfråga endast en köpare om försäljningen sker till marknadspris. I detta fall tillkommer endast kostanden för en ytterligare oberoende värdering då verket är på plats och det inte finns några mellanhänder. Historiska försäljningar av JAG Acke När det gäller historiska försäljningar av JAG Acke har till följande summor erhållits: Svensk herrgårdsungdom, olja på duk, ropades 2004 in för sek. Badande pojke olja på duk ropades 2010 inför sek, sjöjungfrun olja på duk, ropades in för sek. Viktigt att notera är att storleken på dessa försålda verk är väsentligt mycket mindra än Snöljus. Snöljus är till följd av storleken och den historiska kontexten ett unikt verk och inte helt representativ för konstnären och det är av den anledningen svårt att bilda sig en uppfattning av tidigare JAG Acke försäljningar. Ekonomiska konsekvenser I maj 2013 värderades Snöljus av Joakim Geiger, värderingsman utsedd av svenska handelskammaren, till 1,2 miljoner kronor. Kostnader i samband med en försäljning ser olika ut beroende på vilket alternativ man väljer. Vid en försäljning genom auktion genomförs en ny värdering av auktionsfirman. Att sälja genom auktionshusen ger en kostnad på mellan kronor exklusive moms och kronor inklusive moms. Tillkommer gör transportkostnader på omkring kronor samt eventuella kostnader för lagring och försäkring om verket inte blir sålt vid ett första tillfälle. Vid en kommissionsförsäljning sätts priset utifrån de kostnader som åligger konsthandeln. Vid en direkt försäljning till Önningby hembygdsmuseum tillkommer endast kostnader för en ytterligare oberoende värdering.

5 5 (5) Vid en eventuell försäljning förordar kulturnämnden att försäljningssumman skall gå till vård av befintlig konst i kommunens ägo. Detta kan göras genom att vinsten vid en försäljning avsätts för vård och underhåll av konstsamlingen, nyinköp samt inrättandet av ett konststipendium. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret bedömer att huvudspåret vid en försäljning bör vara att erbjuda Snöljus till Önningby hembygdsmuseum på grund av verkets koppling till Åland. En direktförsäljning måste dock föregås av ytterligare en eller två oberoende värderingar för att säkerställa att kommunen erhåller bästa möjliga pris för verket. Om hembygdsmuseet tackar bedömer stadsledningskontoret att en försäljning via auktionsfirma är att föredra framför en kommissionsförsäljning via konsthandel. Alternativ b vid en kommissionsförsäljning är uteslutet eftersom det är en direktförsäljning till konsthandeln i fråga, som svårligen kan motiveras. En försäljning via auktion bör rimligen nå en större kundkrets och därmed ge bättre förutsättningar att verket säljs till rätt marknadsvärde. Stadsledningskontoret förtydligar i förslaget till beslut att intäkterna från försäljningen ska gå till vård av befintliga konstverk. Bilagor 1. Värdering 2. Utdrag ur protokoll KUN , 21 Susanne Nord Kultur och utbildningsdirektör Stadsledningskontoret Helene Burmeister biträdande enhetschef Kultur och utbildningsenheten

Lägesrapport Nacka konst

Lägesrapport Nacka konst 2013-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2009/32-869 Kulturnämnden Lägesrapport Nacka konst Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Nacka kulturcentrum har det

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg 2012-06-19 Katarina Hamilton KFKS 2005/76-251 Sammanfattning Karl Gerhards väg ligger nordväst om Saltsjöbadens sjukhus

Läs mer

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V)

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) 2014-08-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/175-609 Kommunstyrelsen Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (mp)

Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (mp) 2013-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Yttrande om motion gällande gröna tak Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm

Läs mer

Rapport ungdomsuppföljning 2013

Rapport ungdomsuppföljning 2013 2014-01-16 1 (5) Ungdomsuppföljning Årsrapport 2013 Arbets- och företagsenheten Rapport ungdomsuppföljning 2013 Uppdraget Riksdagen har gett kommunerna i uppdrag att se till att ungdomar i åldern 16-20

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 2013-11-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/226/041 Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa nyckeltal enligt bilaga

Läs mer

Tattby 7:1, Ljuskärrsvägen 95, BRF Ljuskärrsberget 1 Förslag till beslut med vite om att redovisa och utreda dålig innemiljö

Tattby 7:1, Ljuskärrsvägen 95, BRF Ljuskärrsberget 1 Förslag till beslut med vite om att redovisa och utreda dålig innemiljö 1 (5) 2014-09-15 Rev. 2014-10-06 M 2013-1393 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tattby 7:1, Ljuskärrsvägen 95, BRF Ljuskärrsberget 1 Förslag till beslut med vite om att redovisa och utreda dålig innemiljö

Läs mer

Förtydligande av riktlinjer och regler för avauktorisation av förskolor

Förtydligande av riktlinjer och regler för avauktorisation av förskolor 2013-08-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2009/96-609 Utbildningsnämnden Förtydligande av riktlinjer och regler för avauktorisation av förskolor Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden antar tidigare

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Kil 2:108 i kommundelen Boo, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Kil 2:108 i kommundelen Boo, Nacka kommun 2015-08-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/39-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Kil 2:108 i kommundelen Boo, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

RAPPORT. Uppföljning av nattvandring. 2014-05-21 Emelie Berglund Marie Haesert SÄN 2014/360-753

RAPPORT. Uppföljning av nattvandring. 2014-05-21 Emelie Berglund Marie Haesert SÄN 2014/360-753 RAPPORT 2014-05-21 Emelie Berglund Marie Haesert SÄN 2014/360-753 Sammanfattning Sociala kvalitetsenheten fick våren 2014 i uppdrag att följa upp nattvandringen i Nacka kommun. Det finns aktiva nattvandrare

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9620 Stensö udde

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9620 Stensö udde BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9620 Stensö udde 2015-10-06 Susanne Skoglund/Daniel Jakobsson KFKS 2009/657-251 Sammanfattning Projektets syfte var att omvandla Stensö udde

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Nya simhallar i Nacka

Nya simhallar i Nacka 2015-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/310-299 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Nya simhallar i Nacka Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

RESULTATRAPPORT. Projektet Allergener i oförpackade livsmedel. 2015-10-06 Yonny Flores

RESULTATRAPPORT. Projektet Allergener i oförpackade livsmedel. 2015-10-06 Yonny Flores RESULTATRAPPORT Projektet Allergener i oförpackade 2015-10-06 Yonny Flores Innehållsförteckning 1 Bakgrund till projektet... 3 2 Syfte... 3 3 Uppföljande information... 3 4 Resultat... 4 5 Bedömning av

Läs mer

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2014: Rotel V (Dnr 316-573/2014) Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Köavgiften fastställs till en

Läs mer

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga SÄKERHETSDÖRRAR Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga 0 Ska dörrbyte finansieras av föreningen eller enskild medlem? Styrelsen önskar att medlemmarna avgör

Läs mer

Byggnation av Utskogens nya förskola Startbesked

Byggnation av Utskogens nya förskola Startbesked 2014-11-18 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/686-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Byggnation av Utskogens nya förskola Startbesked Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet Närvarande: Maria Flink (ordförande), Lena Lagborn (vice ordförande), Monica Risberg (kassör), Annica Kilegård Brissman (sekreterare), Katarina Rudérus (körledare) samt Peter Mourath (kyrkoherde) närvarande

Läs mer

Fyra hälsoutmaningar i Nacka

Fyra hälsoutmaningar i Nacka Fyra hälsoutmaningar i Nacka - 1 Bakgrund 2012 är den fjärde folkhälsorapporten i ordningen. Rapporten syfte är att ge en indikation på hälsoutvecklingen hos Nackas befolkning och är tänkt att utgöra en

Läs mer

Medborgarförslag om cykelväg mellan Falkenberg och Årstad. (AU 43) KS 2014-319

Medborgarförslag om cykelväg mellan Falkenberg och Årstad. (AU 43) KS 2014-319 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 71 Medborgarförslag om cykelväg mellan Falkenberg och Årstad. (AU 43) KS 2014-319 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

AVTAL om konstverk som Moderna Museet deponerar på museer och liknande institutioner

AVTAL om konstverk som Moderna Museet deponerar på museer och liknande institutioner AVTAL om konstverk som deponerar på museer och liknande institutioner Avtalsparter: (nedan kallad MM ) org. nr. 2021005091 och X Museum (nedan kallad låntagaren ) Avtal beträffande föremål enligt bifogad

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare 1(5) Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare (för underårig), god man eller förvaltare har

Läs mer

Riktlinjer för konsthantering inom Landstinget Sörmland

Riktlinjer för konsthantering inom Landstinget Sörmland Landstingets ledningsstab H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R FM-enheten, Helena Söderquist 2011-06-29 LS-LED11-410 LS-FMO11-026 Riktlinjer för konsthantering inom Landstinget Sörmland Ärendebeskrivning

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun 1 (6) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2014/123-214 Enkelt planförfarande Tillägg till PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun Upprättad

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport Förskola- skola Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Katharina Norström Tfn: 08-508 14 018 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-09-04 Enskede- Årsta stadsdelsnämnd Enkät till 5-åringar som går på

Läs mer

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon KLIPPA gräs Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon Examensarbete HGU 2008 Att det kostar mycket pengar att klippa gräs det vet jag. Att det kostar så mycket det trodde jag inte. Hur har

Läs mer

Fingerörtsvägen-Ekudden Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden på västra Sicklaön, Nacka kommun

Fingerörtsvägen-Ekudden Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden på västra Sicklaön, Nacka kommun 2015-06-05 1 (8) STARTPROMEMORIA Fingerörtvägen-Ekudden Ingår i NACKA STAD, där tunnelbaneavtalet gäller Dnr KFKS 2015/23-214 Projekt 9249 Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Frågor och svar om förstärkt jobbpeng och språk- och arbetsintroduktion

Frågor och svar om förstärkt jobbpeng och språk- och arbetsintroduktion 2016-04-29 1 (7) Frågor och svar om förstärkt jobbpeng och språk- och arbetsintroduktion BAKGRUND Vad innebär förändringen från en till tre nivåer av jobbpeng? Det innebär större möjlighet att anpassa

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum 2015-09-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/157-828 Fritidsnämnden Aktivitetslokal i Fisksätra centrum Förslag till beslut 1. Aktivitetslokalen i Fisksätra ska vara tillgänglig för föreningar som i samverkan

Läs mer

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 2015-09-30 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/130-829 Fritidsnämnden Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att föreslå natur- och trafiknämnden att

Läs mer

Detaljplan för kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1m.fl. på västra Sicklaön Yttrande under granskning

Detaljplan för kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1m.fl. på västra Sicklaön Yttrande under granskning 2014-07-04 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr. 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1m.fl. på västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn och

Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn och 2013-09-27 1 (11) STARTPROMEMORIA Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn Dnr KFKS 2012/554-251 Projekt 9224 Allmänna anläggningar Danvikstrand Dnr KFKS 2012/556-251 Projekt 9225 Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn

Läs mer

Tillägg till PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2011/84-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till stadsplan 123 för Solsidan 37:17 i Saltsjöbaden,

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Statistik om lärare oktober 2015

Statistik om lärare oktober 2015 2016-04-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare oktober 2015 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA såhär BestäMs hyran Tre faktorer inverkar när Rättvis hyra beräknas. Rättvis hyra finns det någon sån? Rättvis hyra - som infördes av Botkyrkabyggen

Läs mer

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård 2014-09-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/460-141 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport om nedskräpande och uttjänta fritidsbåtar

Naturvårdsverkets rapport om nedskräpande och uttjänta fritidsbåtar MILJÖFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSSTÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Karlsson Telefon: 08-508 288 55 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-09-27 p. 13 Naturvårdsverkets rapport

Läs mer

Dokumentets syfte Dokumentet anger vilka avgifter och taxor som tillämpas för kommunägda fritidslokaler och fritidsanläggningar i Nacka.

Dokumentets syfte Dokumentet anger vilka avgifter och taxor som tillämpas för kommunägda fritidslokaler och fritidsanläggningar i Nacka. RIKTLINJE Avgifter och taxor för kommunägda lokaler och anläggningar för sverksamhet Dokumentets syfte Dokumentet anger vilka avgifter och taxor som tillämpas för kommunägda slokaler och sanläggningar

Läs mer

KS 19 6 NOVEMBER 2013

KS 19 6 NOVEMBER 2013 KS 19 6 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Holmgren Ulla Juhlin Henrik Datum 2013-10-02 Diarienummer KSN-2012-0476 KSN-2013-0197 Kommunstyrelsen Motioner av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla

Läs mer

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 12 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 144 Ks 178 Au 210 KS/2015-0257 Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan s förslag till Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunledningen Christian Mattson Processledare 0768 684913 christian.mattson@lerum.se Kommunstyrelsen Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan Förvaltningen har uppdraget

Läs mer

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning 2015-12-29 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2007/81-311 Kommunstyrelsen Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslaget till yttrande. Sammanfattning

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 109 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-08-10 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade

Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-03-14 Sida 16 (19) 9 Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade Kiruna kommun anhåller i skrivelse 2012-11-22

Läs mer

Utlåtande 2014:5 RI (Dnr 667-1572/2014)

Utlåtande 2014:5 RI (Dnr 667-1572/2014) Utlåtande 2014:5 RI (Dnr 667-1572/2014) Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun (utvidgning av undantaget från förbudet att medföra hund på vissa offentliga platser) Kommunstyrelsen

Läs mer

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande.

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande. Jag, Nicklas Kövamees, har i egenskap av förbundskassör läst utredningen om arvoderingen av förbundsordförande. Nedan följer de kommentarer jag har att lämna på utredningen; till de delar av utredningen

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska 6 MAJ 2011 Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska I förskolan i Enköpings kommun finns dag ett antal barn med ett eller i ibland flera modersmål. I läroplanen för förskolan,

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst Utbrott av Lennart Rodhe Barnavårdscentralens väntrum, Lugnviks HC Riktlinjer och rutiner för Jämtlands läns landsting Bilaga till bildkonstpolicy Riktlinjer och rutiner för 2 (7) Riktlinjer och rutiner

Läs mer

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2013:85 RV (Dnr 316-324/2013) Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Förmedlingsavgiften tas bort

Läs mer

FRA:S VETERANFÖRENING

FRA:S VETERANFÖRENING 1 FRA VET informerar 2015 NR 3 FRA VETERANFÖRENING Anmälan senast måndagen den XX augusti till Olle Sandelid: sndelid@compaqnet.se eller till mobiltelefon: 076-800 50 25 Ange färdsätt och om du vill äta

Läs mer

Leder du kommunens lokalförsörjning rätt?

Leder du kommunens lokalförsörjning rätt? VÄLKOMMEN TILL POLITIKERKURS Leder du kommunens lokalförsörjning rätt? Ändamålsenliga lokaler i kommuner är avgörande för att verksamheten ska ge största möjliga nytta för medborgarna och bidra till en

Läs mer

Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block

Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block av Leif Bength, Wildlife Photographer. 2011-02-12 http://www.wildlifephotographer.se/blog/2011/02/rally-sweden-colins-crest-award-och-ken-block/ Tack vare att

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun 2015-03-31 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/118-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

PROGRAM för markanvändning

PROGRAM för markanvändning PROGRAM för markanvändning med riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal Dokumentets syfte Programmet anger grunden för hur kommunen ska använda sitt markinnehav för att utveckla Nacka som

Läs mer

J^^É.t Måns Nilsson (S)

J^^É.t Måns Nilsson (S) NORRTÄLJE KOMMUN Utbildningsnämndens arbetsutskott SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 16.00-16.25 Louise Branting (C), ordförande

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

Tilläggsbudget för år 2015

Tilläggsbudget för år 2015 2014-11-21 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/240-241 Kommunstyrelsen för år 2015 Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar att Nacka kommun ska ingå avtal om överlåtelse av

Läs mer

Konstutställning med stadens konst och utställning med stadens presenter Motion av Viviann Gunnarsson (mp) (2006:33)

Konstutställning med stadens konst och utställning med stadens presenter Motion av Viviann Gunnarsson (mp) (2006:33) Utlåtande 2007: RVIII (Dnr 328-3844/2006) Konstutställning med stadens konst och utställning med stadens presenter Motion av Viviann Gunnarsson (mp) (2006:33) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN -04-- 23

ESLÖVS KOMMUN -04-- 23 Servicenämnden Sammanträdesprotokoll Sida 4 (5) 2015-04-22-04-- 23 dibf 34 SOT.2015.0059 Igångsättningstillstånd Om- och tillbyggnad av Marieskolan för bibliotek, investeringsprojekt 91658 Ärendebeskrivning

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Finansrapport avseende perioden 1 januari 30 september 2015

Finansrapport avseende perioden 1 januari 30 september 2015 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2015-10-26 KSN-2015-0478 Kommunstyrelsen Finansrapport avseende perioden 1 januari 30 september 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens internbudget 2015

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens internbudget 2015 2014-11-24 Rev 2014-12-03 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/116-040 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Miljö- och stadsbyggnadsnämndens internbudget 2015 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 264 Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm 0 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i Föräldrajuryn om barn och mobiltelefoner.

Läs mer

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13 Paper från lärgruppen i matematik S:t Olofsskolan vt 13 Agneta Sillman Karlsson Carolina Strömberg Katrin Lingensjö Ulla Sjöstedt Bakgrund: Många elever tycker matte är att enbart räkna i en mattebok.

Läs mer

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Elbytarguide Företag Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Dags att se över ditt elavtal och spara pengar till firman 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess är det fritt fram

Läs mer

MOBBNINGSENKÄT. XXX-skolan

MOBBNINGSENKÄT. XXX-skolan Agenda 1 Info www.agenda1info.com MOBBNINGSENKÄT XXX-skolan September år Förord Denna enkätstudie är utförd av Agenda 1 Info HB på uppdrag av skolan. Kostnaden är tillsammans med andra tjänster 1 - kr

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun Uppsala cj.dl * KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-27 ALN-2014-0146.30 Äldrenämnden Hemtagningsteam i Uppsala kommun Förslag till beslut

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Medborgarförslag gällande tillgången till föreningslokal iransta

Medborgarförslag gällande tillgången till föreningslokal iransta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2011-03-10 KF:s HANDLING NR 8 2011 20(22) 56 Dnr 2010/20 Medborgarförslag gällande tillgången till föreningslokal iransta INLEDNING Medborgarförslag

Läs mer

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2011-10-25 Socialnämnden Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Återvinningsstation för glas, plåt, plast, kartong på Palissadvägen svar på medborgarförslag väckt av Fransisco Garcia Gonzalez

Återvinningsstation för glas, plåt, plast, kartong på Palissadvägen svar på medborgarförslag väckt av Fransisco Garcia Gonzalez KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-04-29 KS-2013/1250.530 1 (3) HANDLÄGGARE Katarina Persson 08-53531397 Katarina.Persson2@huddinge.se Kommunstyrelsen Återvinningsstation för glas, plåt,

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma. onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00

Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma. onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00 Kallelse Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00 i HSB:s kvartersgård på Platåvägen (terrasshusen Edsbacka). Förslag till

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. att anta avgifter för kopior av allmänna handlingar enligt tabell i tjänsteskrivelse 2015-11-06.

PROTOKOLL 2015-12-07. att anta avgifter för kopior av allmänna handlingar enligt tabell i tjänsteskrivelse 2015-11-06. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 248 Avgift för kopior av allmänna handlingar KS-2015/637 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta avgifter för kopior av allmänna

Läs mer

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras RIKTLINJE Fritidsgårdsverksamhet Dokumentets syfte Dokumentet anger hur i Nacka ska utföras Dokumentet gäller för Utförare av som utförs på uppdrag av Nacka kommun Förutsättningar för uppdraget Utföraren

Läs mer

Nummer 3, December 2015. Från Halmstads Energi och Miljö AB. Allt om julens sophämtning PETER WAHLBECK. Nu inför vi besökskort på våra ÅVC:er MILJÖ

Nummer 3, December 2015. Från Halmstads Energi och Miljö AB. Allt om julens sophämtning PETER WAHLBECK. Nu inför vi besökskort på våra ÅVC:er MILJÖ Nummer 3, December 2015 Från Halmstads Energi och Miljö AB Nu inför vi besökskort på våra ÅVC:er PETER WAHLBECK MILJÖ Allt om julens sophämtning Nr. 3 December 2015 Nu inför vi besökskort på våra ÅVC:er

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

Nu äntligen. Och det är vår stora förhoppning att det slår rot och gror i så många små fötter och hjärtan som möjligt!

Nu äntligen. Och det är vår stora förhoppning att det slår rot och gror i så många små fötter och hjärtan som möjligt! Nu äntligen Nu kör vi! Efter något år av testgrupper på olika håll, har vi namn, innehåll och utbildning klart för vårt unika barnkoncept Happÿfeet, yoga & afro för 4 olika ålderskategorier. Där barn får

Läs mer

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo 2011-09-01 1 (7) Startpromemoria KFKS 2011/374-214 Kommunstyrelsen Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo Sammanfattning Fastigheten Orminge 42:1 är centralt belägen i Orminge. Byggnaden

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Bilaga 6 Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Personalen som deltog i projektet och därmed skulle omfattas av de nya arbetsrutinerna för testpersonerna, var det som arbetar

Läs mer

Lokala föreskrifter om gångbanerenhållning för Uppsala kommun

Lokala föreskrifter om gångbanerenhållning för Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sandmark Mats Datum 2015-03-06 Diarienummer KSN-2014-1376 Kommunstyrelsen Lokala föreskrifter om gångbanerenhållning för Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer