Kinnarumma. Naturskyddsförening. Nyfiken? Medlemsblad maj Nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kinnarumma. Naturskyddsförening. Nyfiken? Medlemsblad maj Nr"

Transkript

1 Kinnarumma Naturskyddsförening Medlemsblad maj 2019 Nr Nyfiken? Sparvhöken jagar ofta nära våra fågelbord. Det är ju där småfåglarna finns i stora grupper. Den som tror att sparvökens jakt oftast är lite på måfå har fel. Sparvhöken jagar gärna genom att först spana in var det finns småfåglar. Därefter räknar den ut vilken väg som är bäst för att komma nära bytet utan att bli sedd. Det kan bli en lång omväg inte sällan rätt nära marken. Bytet ska få minimalt med förvarning innan höken slår. Trots god planering av jakten så misslyckas höken oftast. Höken har gjort en maxflygning och är trött och blir då ofta sittande nära fågelbordet. Precis som här där Gunilla Johanson fotat en sparvhöks hane vid sitt fågelmatbord vid Frisjön i Kinnarumma.

2 2 Kalender kommande aktiviteter Datum Start Aktivitet Plats Tor 16 maj Fåglar vid Hanatorp Hanatorp Örby Tis 14 maj Länsförbundets Årsmöte Örsås Ons 22 maj Biologiska mångfaldens dag Karlagården Sön 9 jun 9.00 Ängsmark vid gården Skog Tvärred Tis 18 jun En kväll med fokus på gräs Karlagården Lör 29 jun Café Orkide Karlagården Passa på! Nu har vi ett nytt grepp i verksamheten. Som medlem kan du anmäla ditt intresse om du vill följa med för att se någon särskild naturupplevelse. Kanske en pilgrimsfalk eller en korallrot. Vi som sitter i styrelsen och har ett stort naturintresse vill väldigt gärna visa upp vad vi har och är stolta över. Istället för att bestämma särskilda dagar för utflykter så tar vi nu emot intresseanmälningar. Förhoppningsvis så leder det till att den som är intresserad får hänga med ut vid lämpligt tillfälle. Kontaktuppgifter till personer som intresserade kan kontakta finns på sista sidan i detta medlemsblad. Frågesporten i januari För tredje året genomförde föreningen en frågesport i RSK:s sportstuga Storsjögården. Den här gången blev uppslutningen sämre än tidigare år. Enbart nio personer närvarande. De som kom delades in i två lag. Lagen fick växelvis välja ämne. För varje ämne fanns frågor på tre olika poängnivåer. Frågorna var en blandning där det ibland var en fördel att vara naturkunnig men ofta fanns också någon klurighet där det allmänt gällde att tänka till och chansa rätt. Vi är många som tycker det är en rätt rolig aktivitet så mycket talar för att den upprepas i höst. Årsmötet Föreningens årsmöte var den 24:e februari i RSK:s sportstuga Storsjögården. Vi var 23 närvarande medlemmar. Styrelsen omvaldes och det fanns inga motioner som behandlades vid mötet. Efter årsmötet visade Anders Bolmgren från Roasjö bilder med fågelmotiv. Utan tvekan bland det bästa man sett. Inte bara att bilderna var bra utan Anders pratade på ett intressant sätt och motiven var mestadels från bygden.

3 Fåglar 3 Kvällsutflykt för att se fåglar Torsdag 16 maj Fågeltornet Hanatorp, Örby Samling vid Kinnarumma kyrka kl eller vid parkeringen vid Hanatorps Camping i Örby kl Vi åker till fågeltornet i Hanatorp för att förhoppningsvis se massor av fåglar. Runt fågeltornet finns stora vassområden där man med lite tur kan få se Skäggmes. Även de som betraktar sig som amatörer när det gäller fågelskådning är välkomna. Här finns chansen att lära sig om olika arter. Upplysningar Ronny Fallberg Passa på! Pilgrimsfalk Om du aldrig sett en vild pilgrimsfalk så finns chansen nu. Sedan många år finns häckning i kommundelen. Eftersom falken är känslig för störningar vid boet så avslöjar vi inte platsen hur som helst. Vill du se falken så anmäl ditt intresse: Vanligtvis är bästa tiden att se falken en bit in i juni när de vuxna fåglarna bär mat till ungarna i boet. Kontakt Lennart Munter Lärkfalk Lärkfalken är lik pilgrimsfalken fast mindre. Vi har de flesta åren haft häckning i Frisjön. Än vet vi inte om det blir så i år. Lärkfalken är särskilt spektakulär om man får möjlighet att se den jaga eftersom den är en mycket skicklig och snabb flygare. Lärkfalken häckar senare än pilgrimsfalken och bästa tiden att se falken är från mitten av juli. I augusti kan man få se ungarna som vanligen är kvar i området till mitten av september. Kontakt Lars Aspholmer Observationer i vår Den 4 april kom första noteringen för fiskgjuse. Denna gång från Gunilla Johanson som såg den på den gamla vanliga häckningsplatsen vid Kasteviksön i Frisjön. Den 11 april rapporterade Gunnar Gustavsson att pilgrimsfalken anlänt till sin vanliga häckningsplats. Den 29 april noterade Lars Berglund en sjungande rödstjärt när Nya Vägen i Viskafors. Samma dag kunde Gunnar Gustavsson rapportera in ett smålomspar i Alebackasjön.

4 4 Biologiska mångfaldens dag Karlagården onsdag den 22 maj kl utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Under 2017 tog Rebecka Le Moine och Erik Hansson initiativ till att lyfta dagen i Sverige. Tack vare mängder av eldsjälar runt om i landet arrangerades det 2017 över 70 aktiviteter från Luleå i norr till Kävlinge i söder i samband med Biologiska mångfaldens dag är det dags för oss i KNF att visa att vi också sätter biologisk mångfald högst i vår prioritering i naturvårdsarbetet. Den 22 maj visar vi upp Karlagården. En utmärkt plats just ur mångfalds synpunkt. Aktiviteten startar och vi håller på i ungefär två timmar. I första hand gäller att vi vandrar i området och berättar om naturvårdsinsatser och de arter som finns. Ta med: Fika och gärna en lupp om ni har. Upplysningar: Lars Aspholmer Ett samarrangemang med Borås Naturskyddsförening Den biologiska mångfaldens dag är ett samarrangemang med Borås Naturskyddsförening. Det kan bli ont om parkering så utnyttja möjligheter till samåkning eller cykla/gå. Begreppet biologisk mångfald Vad menas med biologisk mångfald? Wikipedia ger följande definition: Biologisk mångfald eller biodiversitet är definierad i Konventionen om biologisk mångfald ("Riokonventionen") som: Variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung, inklusive från bland annat landbaserade, marina och andra akvatiska ekosystem och de ekologiska komplex i vilka dessa organismer ingår; detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem. Biologisk mångfald kan mätas över olika geografiska skalor: hela vår planet, ett land, ett landskap, ett kärr eller något annat specifikt område. Vissa områden har naturligt en låg grad, andra en hög grad av biologisk mångfald.

5 5 Biologisk mångfald i Karlagården Karlagården är viktig för den biologiska mångfalden på flera geografiska skalor. På en högre nivå så är den typ av mark som vi har i Karlagården ovanlig. Ett relativt öppet landskap med ädellövträd och en hel del död ved. För att Karlagården ska vara viktigt i det lilla perspektivet så är det viktigt att vi bibehåller och kanske förbättrar artvariationen i området. Det kan vi göra genom att området får en skötsel som bevarar områdets natur. Områden med stabil utveckling gynnar att samspel mellan arter bibehålls och utvecklas. Området är sannolikt aldrig gödslat med konstgödsel och därför har vi få kvävegynnade arter. Istället har vi arter mer typiska för gammal traditionellt skött ängsmark. Ängsmarken har också en skyddsvärd förekomst av ängssvampar, framförallt vaxskivlingar. De gamla hamlade askarna och lönnarna har tidigt uppmärksammats för sina lavar. Framförallt ask har en bark som gynnar lavarna och vi har därför flera rödlistade lavar i området. Öppna ljusa marker kombinerad med gott om död ved gynnar våra insekter. Karlagården bör bevaras som den naturtyp vi nu har. Öppen ängsmark med betydande inslag av träd som ask, hassel, apel och lönn. Ängen blir artrikast om den sköts med fagning, slåtter och efterbete. Träden måste ges chans att föryngras. Vi behöver alltså spara en del unga träd för kontinuitet i mångfalden. Välkomna till en bit bra biologisk mångfald den 22 maj Rödlistade arter som rapporterats i Karlagården sedan 1989 VU EN VU EN VU VU VU Almlav Ask Blek kraterlav Blylav Fager vaxskivling Grynig filtlav Grå jordlav Gröngul vaxskivling Gröngöling Knoppvaxing Lunglav Olivbrun gytterlav Scharlakansvaxskivling Slåttergubbe Förklaring rödlistekategorier EN Starkt hotad VU Sårbar Nära hotad Mörkfjällig vaxskivling. En art som inte är rödlistad men mycket ovanlig i våra trakter. Karlagården är en av sju platser i Sjuhäradsbygden där arten noterats sedan 2000.

6 Växter 6 Tätört Tätört är årets växt. Det är Svensk Botanisk förening som varje år utser en växt som ägnas särskild uppmärksamhet. Inte minst gäller att de vill få in rapporter om växtplatser. Som vi skrev om i förra numret så finns bara ett fåtal kända växtplatser i våra trakter. En lokal är vid Tattarströmmarna nedströms Häggårda kraftverk och en inte långt från Karlagården. Känner du till lokaler för tätört? Rapportera direkt till artportalen eller meddela KNF:s Lena Åsegård. Backsippa I början av maj blommar backsippan som mest. Vi har två riktigt bra lokaler. Läpparehult i Seglora och Storagårdens backar i Kinnarumma. Läpparehult i Seglora når ni från vägen mellan Rydal och Bua. Strax efter att ni passerat bron över Husån öppnar sig markerna och på en sluttning på höger sida är det en betesmark med massor av backsippor. Här finns plats att parkera utmed vägen. Storagårdens backar ligger på norra sidan av Häggån i Kinnarumma. Ungefär 250 meter nedströms Storagårdens bro. Ni når backarna genom att gå in över betesmarken mitt emot allén som går upp mot Storagården. Gräs En kväll i det gröna med fokus på gräs. Det finns gräs och så finns det fantastiskt vackra gräs. Exempelvis om man ser ett darrgräs på nära håll. Den 18 juni planerar vi en exkursion med gräs som tema. Under kunnig ledning av Kenneth Hansson från Kinna så ser vi närmare på gräs. Karlagården kl tisdag den 18 juni. Upplysningar lämnas av Lena Åsegård, tel

7 Växter 7 Passa på! Nu kan du anmäla ditt intresse för att följa med och se en del speciella växter. Klockgentiana vid Frisjön Varje år försöker föreningen göra en insats för Klockgentianorna vid Frisjön. Vi räknar blommorna och på någon plats håller vi koll så det inte växer igen. Klockgentiana är en rödlistad art som länsstyrelsen i vårt län har ett särskilt ansvar för eftersom det är i våra trakter blomman är som rikligast. Vill du följa med och se klockgentianan blomma? Kontakta Lars Aspholmer. Bästa tid är i augusti. Orkidén Tvåblad På Brudgummekullen bor Lars Aspholmer och Lena Åsegård och där finns de senaste åren över 500 ex av orkidén tvåblad. Tvåblad är inte ovanlig i områden med gott om kalk som exempelvis Falbygden och Öland. I våra trakter finns det dock väldigt få förekomster och definitivt inga med så många ex. Hör av dig till Lars eller Lena om du vill komma och se orkidéerna. De har en lång blomningstid under juni och nästan hela juli. Orkidén Korallrot Korallrot är en liten spenslig orkidée som blommar i juni. Den växer i mosskanter och utmed bäckar och är beroende av hur fuktigt det är. Eftersom vi haft en extremt torr april är årets blomning osäker. I kommundelen finns ett par olika växtplatser som vi gärna visar upp. Anmäl ditt intresse till Lena Åsegård. Vi kan hjälpa till med att artbestämma växter, lavar, ängssvampar mm Har du marker du brukar besöka och där du gärna vill veta mer om vad det är för arter? Kontakta Lena Åsegård.

8 8 Utflykt till en prisbelönt ängsmark Skog i Tvärred Söndag 9 juni, samling 9.00 på torget i Viskafors Länsstyrelsen utsåg 2018 Sune Broman på gården Skog i Tvärred till årets slåtterängsskötare. Han fick priset för att han gör ett enastående arbete med att sköta marker vid sin gård på ett traditionellt sätt. Fagning på våren, slåtter på sensommaren och därefter bete med kor. Mycket jobb eftersom området är rätt stort. Lön för mödan är att markerna numera har en artrik sammansättning med många blommor och gräs som är typiska för den traditionella ängsmarken. Vi samlas på torget i Viskafors och samåker i bilar till Tvärred. Det tar en halvtimma ungefär. Besöket på Skog tar ungefär 2 timmar och vi får en guidad tur av Sune Broman. I området får man enbart röra sig på de stigar som finns och Sune vill att hundar ska vara kopplade. Allt för att de många besöken inte ska sluta med en nertrampad äng. Upplysningar om utflykten lämnas av Lena Åsegård,. Ta med fika! Vill du läsa om Sune Broman och gården Skog kan du göra det på: Gullviva Slåttergubbe Darrgräs Kattfot Jungfru Marie nycklar Ängsskallra

9 9 Café Orkidé Lördag 29 juni kl till Traditionen att visa upp Karlagården och bjuda på kaffe fortsätter. I år välkomnar vi medlemmar, närboende och andra intresserade att besöka Karlagården den 29 juni. Föreningen bjuder på kaffe och dopp. Guidad vandring i området. Enkel frågesport utmed en promenadslinga. Karlagården ligger söder om Hassmundshult. Ni når Karlagården från Kråkeredsvägen. Kommer ni från Kinnarumma tar ni av vid Kubbalia. Där finns en skylt om motortrafik förbjuden men det är ok att köra där till Café Orkidé. Kommer ni från Borås tar ni av vid Öd. Där finns en vägvisare till Hassmundshult. Följ vägen till Karlagården. Öd

10 10 Karlagården Karlagården 23 april Lönnen blommar vackert ljusgrön. De hamlade askarna är som vanligt sena med att få blad och blommor. Betet under torråret 2018 gav en mycket kort grässvål som start på Sammantaget ser det väldigt tilltalande ut inför årets blomning. Tranor i Karlagården Två tranor uppehåller sig i närheten av Karlagården. Inget vi brukar ha där utan det kan mycket väl vara första gången som ett tran par regelbundet finns i området. Särskilt verkar de gilla området direkt norr om husgrunden. Här verkar de vända på komockor och stoppa i sig vad som där bjuds. Fler träd som blåst omkull Ännu fler träd har vält i Karlagården. Det är inte konstigt att några av de döda askarna vält. Det var väntat. Under vintern har även en till synes helt frisk sälg, en apel och till och med en hasselgrupp blåst omkull. Märkligt och något som skapar en hel del jobb med att forsla bort ris. Rödkullor i juli I år kommer betet med rödkullor att börja i mitten av juli. Troligen kommer vi att ha kvar inhägnaden runt det blomrikaste partiet hela juli. Det gör att vi kan ha slåtter där och låta fröerna sprida sig. Fiber gav större parkering I april grävdes för fiber utmed vägen till Karlagården. Entreprenörerna hade ett tufft jobb med enorma mängder sten. En del av all sten har använts för att utöka pareringen vid infarten till Karlagården. En välkommen förbättring.

11 11 Karlagården för knappt 100 år sedan Besökare i Karlagården ställer ibland frågor om hur det sett ut förr, då när det fanns hus och människor på platsen. Teckningen ovan är gjord av Eskil Benjaminsson. En känd profil i föreningen som tyvärr är död sedan några år. Eskil har sagt att han gjorde teckningen efter en bild och efter att han pratat med personer som vet hur det såg ut. Bilden är tagen från nordväst. Till vänster syns själva boningshuset. Bilden nedan är tagen i år i slutet av april. Perspektivet är inte riktigt samma utan bilden är tagen längre åt vänster och närmare jämfört med teckningens perspektiv.

12 Kontaktlista Här hittar du namn och telefon till styrelsen och andra personer som nämns i medlemsbladet. 12 Funktion Namn Tel E-post Ordförande Lars Aspholmer lars@larsaspholmer.se Vice ordf Britt-Marie Bertilsson nashult@hotmail.com Kassör Lena Åsegård lena@larsaspholmer.se Ledamot Gunnar Gustavsson gunnargustavsson38@gmail.com Ledamot Inger Karlsson karlsson.kroken@outlook.com Suppleant Ronny Fallberg ronny.fallberg@gmail.com Suppleant Monica Haglund Borg monica.borg39@gmail.com Suppleant Bo Persson Övriga personer Lennart Munter Ängsmarksfond Årsmötet 2018 beslutade att skapa en särskild fond för att samla in pengar till skötsel av ängsmarker och då främst Karlagården. Uppmaningen var att vi ville ha många små bidrag som skapar delaktighet i verksamheten. Till den 10 april i år hade fonden fått in 1950 kr. Under 2018 fick vi in 2177 kr. Många har följt uppmaningen att bidra med 50 kr. Vill du ge ett bidrag är föreningens bankgiro Märk betalningen ängsmarksfonden så hamnar pengarna rätt. Webbsida Kinnarummanatur.se Facebook Följ inlägg om natur på Facebook. Vi har en särskild grupp under namnet Kinnarumma Naturskyddsförening. Medlemsavgift Medlemsavgiften för 2019 är 50 kr per person. Betalning kan göras till bankgiro eller Swish till Glöm inte att uppge namn. Medlemsantal Den 10 april 2019 finns 95 betalande medlemmar i föreningen.

Kinnarumma. Naturskyddsförening. Tofsmes. Årsmöte. Medlemsblad januari RSK sportstuga Storsjögården söndag 24 februari 2019 kl

Kinnarumma. Naturskyddsförening. Tofsmes. Årsmöte. Medlemsblad januari RSK sportstuga Storsjögården söndag 24 februari 2019 kl Kinnarumma Naturskyddsförening Medlemsblad januari 2019 Tofsmes Nr 1 2019 Bild på tofsmes tagen av Anders Bolmgren från Roasjö. Han kommer att visa bilder på föreningens årsmöte den 24 februari 2019. Tofsmes

Läs mer

Kinnarumma. Sälgskimmerfjäril. Naturskyddsförening. Medlemsblad januari Nr

Kinnarumma. Sälgskimmerfjäril. Naturskyddsförening. Medlemsblad januari Nr Kinnarumma Naturskyddsförening Medlemsblad januari 2017 Nr 1 2017 Sälgskimmerfjäril Flera fjärilsarter expanderar norrut. En av dessa är den mycket vackra sälgskimmerfjärilen. På stora bilden på väg nerför

Läs mer

Livslångt umgänge med ormar och grodor

Livslångt umgänge med ormar och grodor Livslångt umgänge med ormar och grodor Claes Andrén Foto J.Andersson Claes Andrén föreläste på Kajutan i Henån 6 november. Redan som liten var Claes stora intresse ormar och grodor och det är ett intresse

Läs mer

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret 2018-2019 Att tänka på inför utflykter: Medtag fika om inget annat anges. Ha kläder och skor som passar årstiden och vädret och eventuellt något

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Habo. Vårprogram 2017

Naturskyddsföreningen i Habo. Vårprogram 2017 Naturskyddsföreningen i Habo Vårprogram 2017 Foto Thomas Gunnarsson Årets växt är röd trolldruva och svart trolldruva (Actaea erythrocarpa och Actaea spicata) Ovan bilder är hämtade från Svenska Botaniska

Läs mer

Har du/ni betalat? Vi har inte fått in medlemsavgiften från alla.

Har du/ni betalat? Vi har inte fått in medlemsavgiften från alla. 2016-06-08 Hej alla trädgårdsvänner! Välkommen att ta del av sommarens program! Vi ber om ursäkt att vi inte skickat ut tidigare men hoppas ni har överseende med det! Kika in på föreningens hemsida & Facebook!

Läs mer

Kinnarumma Naturskyddsförening. Backsippa. Humleblomster. april Hur blir man medlem? Hur får man reda på aktiviteter? Innehåll.

Kinnarumma Naturskyddsförening. Backsippa. Humleblomster. april Hur blir man medlem? Hur får man reda på aktiviteter? Innehåll. 12 Kontaktlista Här hittar du namn och telefon till styrelsen. Föreningens adressuppgifter KNF, Lisegärde Högsbo, 515 92 Kinnarumma Epost: info@kinnarummanaturskyddsforening.se Kinnarumma Naturskyddsförening

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

Vattudalens Naturskyddsförening. Program Kallelse till årsmöte 28 februari. facebook.com/vattudalensnaturskyddsforening 1

Vattudalens Naturskyddsförening. Program Kallelse till årsmöte 28 februari. facebook.com/vattudalensnaturskyddsforening 1 Vattudalens Naturskyddsförening Program 2019 Kallelse till årsmöte 28 februari 1 Årsmöte Torsdag 28 februari kl. 18.00 i Strömsunds Folkets Hus. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar skall vi anta nya

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Program. januari maj Här är vårterminens program med en blandning av information, intressanta föredrag, aktiviteter och studiecirklar.

Program. januari maj Här är vårterminens program med en blandning av information, intressanta föredrag, aktiviteter och studiecirklar. Program januari maj 2017 Här är vårterminens program med en blandning av information, intressanta föredrag, aktiviteter och studiecirklar. På våra månadsmöten serveras kaffe med tillbehör till självkostnadspris.

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde.

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde. Skövde Fågelklubb Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde. Medlem i klubben blir man genom att för enskilt medlemskap sätta i 150 kr på bankgiro: 489-7930, för familjemedlemskap 200 kr och

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Nu är det vinter men tyvärr ovanligt varmt och dåligt med snö. Men som tur är verkar isarna hålla och det är många som är ute och provar på långfärdsskridskor samt att det är

Läs mer

PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb

PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb Jönköpingsfågelklubbs program för 2011 Detta program gäller för Jönköpings fågelklubbs aktiviteter under året 2011. Om man vill delta i någon aktivitet är det viktigt

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

Program Onsdag Månadsmöte 7 mars Sedvanliga mötesförhandlingar Kl Föredrag hålles. Fika Hyresgästföreningens lokal, Sturegatan 8

Program Onsdag Månadsmöte 7 mars Sedvanliga mötesförhandlingar Kl Föredrag hålles. Fika Hyresgästföreningens lokal, Sturegatan 8 Program 2018 Fredag Årsmöte 2 februari Sedvanliga mötesförhandlingar. Ingela Wallin berättar och visar bilder Kl.19.00 från en resa med Hurtigrutten Fika Hyresgästföreningens lokal, Sturegatan 8 7 mars

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala På Idön har kalkbarrskogen fått växa och falla lite som den vill. På marken ser man förra generationen av gran som nu är helt täckt av mossa. Betande djur gör att skogen blir lite mer öppen, men ändå behåller

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Stockholm Nordost Nyhetsbrev December 2014

Stockholm Nordost Nyhetsbrev December 2014 Stockholm Nordost Nyhetsbrev December 2014 Hej! Tiden går fort. Nu har vi snart lagt höstterminen 2014 med alla dess aktiviteter bakom oss. Men nu ser vi framåt. Vi har ytterligare en aktivitet kvar i

Läs mer

Katrineholms åtta ansvarsarter

Katrineholms åtta ansvarsarter Katrineholms åtta ansvarsarter En faktabroschyr om hotade och sällsynta växter och djur i Katrineholms kommun www.katrineholm.se/ansvarsarter Vår natur är värdefull och är också en källa till upplevelser

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018 BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018 Rapport: Morgan Johansson Onsala Biokonsult, 2019 Mejerivägen 11 439 36 Onsala onsalabiokonsult@telia.com Telefon: 0300-611 07 Mobil:

Läs mer

Medlemsblad för Hallsbergs Naturskyddsförening Nr

Medlemsblad för Hallsbergs Naturskyddsförening Nr Medlemsblad för Hallsbergs Naturskyddsförening Nr 2 2004 Skylten till vänster sitter på det gamla offerträdet Löcknatallen i Rönneshytta, medan skylten till höger sitter på den grövsta eken i Nalavibergs

Läs mer

Engelholms Vandrarförening

Engelholms Vandrarförening Engelholms Vandrarförening Vandringsprogram november - mars 2017 På vår hemsida www.engelholmsvandrarforening.se kan du hitta senaste nytt, aktuella program, vandringsberättelser mm men också ändringar

Läs mer

Engelholms Vandrarförening

Engelholms Vandrarförening Engelholms Vandrarförening Vandringsprogram november 2018 - mars 2019 På vår hemsida www.engelholmsvandrarforening.se kan du hitta senaste nytt, aktuella program, vandringsberättelser m.m. men också ändringar

Läs mer

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 FOTO NATURUM FALSTERBO PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW Välkommen till naturum Falsterbo. Naturum är en

Läs mer

Detta utskick innehåller följande:

Detta utskick innehåller följande: Detta utskick innehåller följande: Resor- och lägerprogrammet Bli sponsor - Stöd vår verksamhet - Inbjudan till FUB:s Årsmöte Talldungen, Haverdal 2019 Vandring med FUB Lärvux -Är du sugen på att läsa?-

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Program hösten 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass

Skövde Fågelklubb. Program hösten 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass Skövde Fågelklubb Program hösten 2015 www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Man blir medlem i klubben genom att sätta i 150 kr

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Bilaga 8. Döda och döende träd

Bilaga 8. Döda och döende träd Bilaga 8 Döda och döende träd Döda och döende träd i området. Hela det område som vi är intresserade av, tillhörigt Sallerup 5:10, innehåller massor av öd ved och döende träd. Död och döende ved är mycket

Läs mer

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA 1 Sommarläsning på Biblioteken i Borås Är du mellan 7 12 år och gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken

Läs mer

Bya Nytt. Höst /vinter Ansvarig utgivare:

Bya Nytt. Höst /vinter Ansvarig utgivare: Bya Nytt Höst /vinter 2010 Ansvarig utgivare: KIIF:s styrelse för 2010 består av: Ordförande: Sekreterare: Kassör: Ledamöter: Robert Edskär & Larsa Högstomm Ingela Aagesson Iris Berg Roland Berg Markus

Läs mer

Medlemsblad. Bästa medlemmar! Nr 2 Årg. 26 (2017) Så har våren ännu en gång gjort sitt intåg och klockan skruvats fram för ljusare kvällar!

Medlemsblad. Bästa medlemmar! Nr 2 Årg. 26 (2017) Så har våren ännu en gång gjort sitt intåg och klockan skruvats fram för ljusare kvällar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 26 (2017) Bästa medlemmar! Så har våren ännu en gång gjort sitt intåg och klockan skruvats fram för ljusare kvällar! Vinter och mörker håller oss mest inomhus, men nu kryper vi så

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass Skövde Fågelklubb Program våren 2015 Foto: K-O Hvass www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Banggiro är: 489-7930 Post skickas

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm.

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm. Vårprogrammet 2008_2 När detta skrivs är det Påsk och snön ligger vit efter en grön och våt vinter. Men frösådderna gror inne i värmen och snart är det barmark igen. Väl mött på nya inspirerande träffar

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Juli 2015

Vad händer i Färgelanda? Juli 2015 Vad händer i Färgelanda? Juli 2015 Inlämning av manus ska vara oss tillhanda innan den 15:e i varje månad för införande nästkommande månad. Vad händer i Färgelanda för Juli och Augusti månad kommer att

Läs mer

Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi. Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi

Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi. Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi Förslag på projekt Förslag på (sam)arbetsformer Biologiskt

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Tjörns Fotoklubb. Verksamhetsberättelse för 2017

Tjörns Fotoklubb. Verksamhetsberättelse för 2017 Tjörns Fotoklubb Verksamhetsberättelse för 2017 Under året har vi haft 56 betalande medlemmar, styrelsen har haft 6 protokollförda sammanträden förutom årsmötet. Styrelsen har haft följande sammansättning

Läs mer

Naturvärdesinventering E18 Töcksfors

Naturvärdesinventering E18 Töcksfors Datum 2014-01-17 Rapport Naturvärdesinventering E18 Töcksfors Väg E18 genom Töcksfors Årjängs kommun, Värmlands län Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Miljökvalitetsmål. Ett rikt växt- och djurliv. Biologisk mångfald

Miljökvalitetsmål. Ett rikt växt- och djurliv. Biologisk mångfald Biotopskyddsområden Detta är små biotoper som Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen, med lagstöd i miljöbalken, fastställer ska skyddas då de har stor betydelse för den biologiska mångfalden. Skyddet liknar

Läs mer

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås En generell beskrivning av området med tanke på en framtida vindkraftsetablering lyder som följande: Mestadels produktionsskog av tall och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL JAKTEN!

VÄLKOMMEN TILL JAKTEN! VÄLKOMMEN TILL JAKTEN! JAKT ÄR MER ÄN DU TROR! Är du nyfiken på jakt? Kul! Vi tror att du kommer bli överraskad över hur roligt och spännande jakt och viltvård är. Som jägare kommer du att få vara med

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2014 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Nr 4 år Årg. 37

Nr 4 år Årg. 37 Nr 4 år 2014. Årg. 37 www.ok-mark.com STYRELSE Bo Herdersson ordf. Per Knubbe sekr. Gun Frisk kassör Marie-Louise Hedström Lennart Karlsson Anja Lomander Jan Olausson Maria Svensson Martin Udd REDAKTION

Läs mer

Naturvärden på Enö 2015

Naturvärden på Enö 2015 Naturvärden på Enö 2015 Text och foto: Tobias Ivarsson, Svanås Hagtorpet, 342 64 Ör, tel. 0472-76167. saperda@spray.se 1 Innehållsförteckning Metodik 2 Tidigare inventeringar 3 Intressanta arter 3 Enö

Läs mer

ROSKARLEN Vårprogram 2019

ROSKARLEN Vårprogram 2019 ROSKARLEN Vårprogram 2019 Utgiven av Roslagens Ornitologiska Förening www.rofnet.se Årsmöte, tisdagen den 19 februari, 2019 kl. 19.00 Föreningens årsmöte äger rum i Roslagens Sparbanks samlingslokal. Efter

Läs mer

Eleshults Samfällighetsförening

Eleshults Samfällighetsförening Eleshults Samfällighetsförening Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma med Eleshults Samfällighetsförening på Nyhamnsgården den 10 mars 2014. 1 Mötets öppnande. Stämman öppnades av ordförande Alf

Läs mer

Årsmöte Kullabygdens Ornitologiska Förening

Årsmöte Kullabygdens Ornitologiska Förening Dagordning Årsmöte Kullabygdens Ornitologiska Förening Onsdag 9 mars 2016 på Gunnestorps gård Föreningens medlemmar hälsas hjärtligt välkomna. Dagordningen följer föreningens stadgar 1. Val av mötesordförande

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Preliminärt program våren sommaren 2017 Symboler som anger en snabb översikt av inriktning och svårighet:

Preliminärt program våren sommaren 2017 Symboler som anger en snabb översikt av inriktning och svårighet: Preliminärt program våren sommaren 2017 Symboler som anger en snabb översikt av inriktning och svårighet: fåglar fjärilar/insekter däggdjur blommor naturskönt längre promenad dagtid kväll Sön 12/3 Smyge

Läs mer

RUTE HEMBYGDSFÖRENING

RUTE HEMBYGDSFÖRENING RUTE HEMBYGDSFÖRENING Program för vintern, våren och sommaren 2013 Torsdag 14 februari 2013 kl: 19.00 Trivselkväll i Rute Folkets Hus med Calle Brobäck som visar historiska bilder från norra Gotland. En

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

LUDGO // RUNTUNA // LID // SPELVIK

LUDGO // RUNTUNA // LID // SPELVIK LUDGO // RUNTUNA // LID // SPELVIK Nr 9-2018 Slyröjning för ett öppet landskap och bete för kossorna I början av månaden samlades ett antal medlemmar i Likstammens Miljövänner för att röja sly på marker

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Ändringshistoria Dnr (anges vid skriftväxling) 512-6519-2015 Datum Version Ändrad av Ändringar 2014 1 Anna Ingvarson Skapat dokument 2015-07-03 2 Mari Nilsson Beskrivning av objektet Syfte och mål Ny logga.

Läs mer

TV-SPELSTURNERING! BARNFILMKLUBB SPÖKVANDRING... PROVA PÅ TENNIS!

TV-SPELSTURNERING! BARNFILMKLUBB SPÖKVANDRING... PROVA PÅ TENNIS! TVSPELSTURNERING! BARNFILMKLUBB SPÖKVANDRING... PROVA PÅ TENNIS! HÖSTLOVSPROGRAM 2014! 1 Hej! I din hand håller du ett program med spännande aktiviteter som du kan ta del av under höstlovet. Om det inte

Läs mer

Artrika vägmiljöer i Trafikverket Region väst

Artrika vägmiljöer i Trafikverket Region väst Underhåll Utveckling & miljö Artrika vägmiljöer i Trafikverket Region väst Mats Lindqvist Miljöspecialist/ekolog 2013-09-12 Infrastrukturens biotoper 2013-10-09 Infrastrukturens biotoper Infrastrukturens

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Inventering av ängssvampar i Borås

Inventering av ängssvampar i Borås Inventering av ängssvampar i Borås Omslagsfoto: Fager vaxskivling (Lars Aspholmer) Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt. Miljöstrategiska avdelningen,

Läs mer

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram 2012 Kullens fyr på Kullaberg är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil. naturum Kullaberg alltid

Läs mer

Medlemsblad för Nr 1 2013 Arvikabygdens Naturskyddsförening Årgång 26. Svenska Naturskyddsföreningen

Medlemsblad för Nr 1 2013 Arvikabygdens Naturskyddsförening Årgång 26. Svenska Naturskyddsföreningen Medlemsblad för Nr 1 2013 Arvikabygdens Naturskyddsförening Årgång 26 Svenska Naturskyddsföreningen Natur och miljövänner! Nu stundar ännu en fin vår. I skrivande stund är det fortfarande snö och is ute

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Kära Unionen-Senior! Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna höstens program attraktivt! Fredriksdals köksträdgård Utfärd till Wanås

Läs mer

Gränums cykelled Text, foto och layout: Mikael Gustafsson

Gränums cykelled Text, foto och layout: Mikael Gustafsson Gränums cykelled Text, foto och layout: Mikael Gustafsson orchis@telia.com Östra Orlundsån rinner nedströms Åkekvarn fram i en ravin omgiven av bokskog. Om du stannar ca 500m söder om Åkekvarn halvvägs

Läs mer

Finns den kvar i dina hemtrakter? Backsippa

Finns den kvar i dina hemtrakter? Backsippa FLORAVÄKTARNA Finns den kvar i dina hemtrakter? Backsippa Många av Sveriges sällsynta och vackra blommor minskar eller håller på att försvinna. Många arter har inte sin framtid säkrad i landet så kallade

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Habo. Vårprogram 2017

Naturskyddsföreningen i Habo. Vårprogram 2017 Naturskyddsföreningen i Habo Vårprogram 2017 Foto Thomas Gunnarsson Årets växt är röd trolldruva och svart trolldruva (Actaea erythrocarpa och Actaea spicata) Den svarta trolldruvan finns i Habo och är

Läs mer

Program 2013

Program 2013 Program 2013 www.naturumtakern.se Välkommen till naturum Tåkern - Sveriges vassaste naturum Till naturum Tåkern är det alltid fri entré och besöksområdet är tillgängligt för alla. Här nedan kan du läsa

Läs mer

Jönköpings fågelklubbs program för 2010

Jönköpings fågelklubbs program för 2010 PROGRAM 2010 Jönköpings fågelklubbs program för 2010 Detta program gäller för Jönköpings fågelklubbs aktiviteter under året 2010. Om man vill delta i någon aktivitet är det viktigt att man någon dag innan

Läs mer

Täkternas biologiska värden

Täkternas biologiska värden Täkternas biologiska värden Varför är täkter biologiskt värdefulla? Vem lever i täkten? Hur ska man göra för att bevara och gynna naturvärdena? Bakgrund Varför är täkter biologiskt värdefulla? En störd

Läs mer

Medlemsblad. Vår - Sommar 2016

Medlemsblad. Vår - Sommar 2016 Medlemsblad Vår - Sommar 2016 Styrelsen 2016 Sarah Nilsson Ordförande, Natursnoksledare Lydia Andersson, Ledamot Per-Erik Andersson, Ledamot Lisa Brandén, Ledamot Styrelsen 2016...3 Naturguidning på olika

Läs mer

Vårprogram. Borlänge FRILUFTSSKOLOR. Skogsknyttarna. för barn 3 5 år Förfrågningar: Skogsmulle

Vårprogram. Borlänge FRILUFTSSKOLOR. Skogsknyttarna. för barn 3 5 år Förfrågningar: Skogsmulle Vårprogram Skogsknyttarna FRILUFTSSKOLOR 2019 för barn 3 5 år Förfrågningar: Styrelsen tfn se sista sidan Skogsmulle för barn 5 7 år Förfrågningar: Bo Aspgren tel 070-345 35 30 Borlänge Skidskola alpin

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Oktober

Vad händer i Färgelanda? Oktober Vad händer i Färgelanda? Oktober Världens Barn Gala Torsdag 2 oktober kl. 18.30 Färgelanda Sporthall Lilla Bandet Jenny och Frank Margareta Haglund med familj DNA and The Cellarboys Färgelanda Judoklubb

Läs mer

Stjärnfallet Nr

Stjärnfallet Nr Stjärnfallet Nr 1 2019 Medlemsblad för Blå Stjärnan i Älvsborg -Agility och rallylydnad- Hästträffar- -Hundpromenader- Årsmöten- -Kaninhoppning- www.svenskablastjarnan.se Svenska Blå Stjärnan Älvsborgs

Läs mer

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15 Invigning av naturreservaten Vedåsa och Marsholm Samling Vedåsaguidning, Parkering 9 September 2012 Marsholms gård, Parkering Vägbeskrivning: Från väg 124 mellan Liatorp och Ljungby, sväng söderut mot

Läs mer

BARN OCH UNGDOM. Höstterminen 2018

BARN OCH UNGDOM. Höstterminen 2018 BARN OCH UNGDOM Höstterminen 2018 0-6 BRÄMHULT. ÖPPEN FÖRSKOLA Start 10/9-18 Måndag kl 09.30-12.00 Barn och vuxna träffas och leker, målar, fikar och sjunger i Brämhults församlingshem. För mer info ring

Läs mer

Påsklov 2015. Påsklov. Hörby 30 mars-6 april 2015

Påsklov 2015. Påsklov. Hörby 30 mars-6 april 2015 Påsklov 2015 Hörby 30 mars-6 april 2015 Bada och lek på Lågedammsbadet Vi kommer ha vår populära leksak, bläckfisken, i vattnet måndag-torsdag 11.00-15.00 (ingen motionssimning denna tid). Skärtorsdag

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen. Teoridel Utförs i skolan

MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen. Teoridel Utförs i skolan MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen Teoridel Utförs i skolan Som förberedelse inför besöket på Fredriksdal och för att kunna redovisa resultaten av din uppgift för klassen, bör du sätta dig in i nedanstående

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse 2018

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse 2018 Skövde Fågelklubb Medlem i klubben blir man genom att för enskilt medlemskap sätta i 150 kr på bankgiro: 489-7930, för familjemedlemskap 200 kr och för barn under 16 år, 75 kr. Från och med hösten 2018

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Bya Nytt. Vintern Ansvarig utgivare:

Bya Nytt. Vintern Ansvarig utgivare: Bya Nytt Vintern - 2011 Ansvarig utgivare: styrelse för 2011 består av: Ordförande: Sekreterare: Kassör: Ledamöter: Suppleanter: Robert Edskär Lars Högstomm Iris Berg Roland Berg Markus Brander Simon Mattsson

Läs mer

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Tingsryds fågelklubb Vårprogram 2012 natur och om aktiviteter i vår förening. Gå in och läs.

Tingsryds fågelklubb Vårprogram 2012 natur och om aktiviteter i vår förening. Gå in och läs. Tingsryds fågelklubb Vårprogram 2012 Sidensvans www.kofnet.org/tfk På vår hemsida finns massor av intressant läsning om fåglar, natur och om aktiviteter i vår förening. Gå in och läs. Varje dag! Vårprogram

Läs mer

HÖSTPROGRAMMET 2015 Motion Hjärtgymnastiken tisdagar Hjärtgymnastiken fredagar Studiecirklar Matlagning för män inklusive näringslära,

HÖSTPROGRAMMET 2015 Motion Hjärtgymnastiken tisdagar Hjärtgymnastiken fredagar Studiecirklar Matlagning för män inklusive näringslära, Org. nr 802 429-0820 (besöksadress) Östra Bangatan 3, 195 60 MÄRSTA, (postadress) Ylva Brolund, Rosersbergsvägen 34,195 71 Rosersberg) tel. 070 727 88 78 (ordförande) PlusGiro: 4793189-4, Mail: info@sigtuna.hjart-lung.se

Läs mer

Årsprogram Naturskyddsföreningen i Motala Inger Lundqvist Kulla Södergården BORENSBERG. Föreningsadress: Foto: Thomas Lundqvist

Årsprogram Naturskyddsföreningen i Motala Inger Lundqvist Kulla Södergården BORENSBERG. Föreningsadress: Foto: Thomas Lundqvist Årsprogram 2014 Föreningsadress: Foto: Thomas Lundqvist Naturskyddsföreningen i Motala Inger Lundqvist Kulla Södergården 112 590 28 BORENSBERG har sedan år 1994 vårdats av Naturskyddsföreningen Motala.

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer