Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen"

Transkript

1 Visuell Programutveckling med C# Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel 7,5 högskolepoäng Omtentamen NVC01G Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen Totalt antal poäng på tentamen: 50 poäng För att få respektive betyg krävs: G=25, varav minst 12 poäng på teoridelen och minst 12 poäng på praktikdelen. VG=38, varav minst 12 poäng på teoridelen och minst 12 poäng på praktikdelen. OBS! For att få den praktiska delen (uppgift 5-7) rättad måste studenten ha uppnått minst 10/20 poäng på den teoretiska delen (uppgift 1-4). Om studenten inte uppnår 10 poäng på den teoretiska delen kommer den praktiska delen ej att rättas och 0 poäng kommer därmed att tilldelas på respektive uppgift. Allmänna anvisningar: Skriv dina svar på separata blad Spara alla filer på F: (OBS! Ingen annanstans, då försvinner de) Logga ur datorn när du är klar med tentamen (men stäng INTE av!). Rättningstiden är som längst tre veckor Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in. Lycka till! Ansvarig lärare: Anders Gidenstam, Petter Dessne Telefonnummer: (5945)

2 Svarsblankett Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Uppgift 1: A B C D R1 R2 R3 R4 Uppgift 2: A B C D a) b) c) d) e) f) Uppgift 3: A B C D a) b) c) d) e) Uppgift 4: A B C D a) b) c) d) e) Observera: Det minimala resultatet på uppgift 1 till 4 är 12 poäng. Om detta inte uppnås, kommer inte uppgift 5 till 7 att beaktas och automatiskt få 0 poäng.

3 1. Matcha följande definitioner inom objektorientering med motsvarande exempel (samma relation kan förekomma flera gånger). R1: Association (eng. association) R2: Komposition (eng. composition) R3: Aggregat (eng. aggregation) R4: Arv (eng. inheritance) A: En person kan äga hundar. En hund har en ägare. B: Ett huvud har två ögon. C: En fisk kan vara en haj, en abborre eller en sill. D: En armé har soldater. (4p)

4 2. Svara med något av de angivna alternativen på följande frågor. (a) En definition av de egenskaper som kan ingå i ett objekt är känd som? A. en metod B. ett objekt C. en instans D. en klass (b) En metod som endast kan anropas inifrån en instans eller klass, kallas för en? A. statisk metod B. publik metod C. abstrakt metod D. privat metod (c) Typen för en variabel, som det vid kopiering eller användning som parameter skapas en ny instans av innehållet, är klassificerad som en? A. värdetyp B. referenstyp C. instanstyp D. objekttyp (d) För att få ett handtag till en valfri metod med en specificerad signatur används nyckelordet? A. enumerator B. delegate C. iterate D. foreach (e) Kod som skrivs i finally blocket vid felhantering exekveras? A. bara om koden i try-blocket har exekveras (inget fel uppstod) B. bara om koden i catch-blocket har exekveras (ett fel uppstod) C. alltid, oberoende om ett fel uppstod eller ej D. det finns inget finally block, programmet kompilerar inte eller kraschar under körning (f) När en händelsehanterare (metod) kopplas till en händelse (event) används? A. ett värde av den delegat typ som hör till händelsen B. ett värde av godtycklig delegat typ C. en funktionspekare D. en instans av metoden (6p)

5 3. Svara med något av de angivna alternativen på följande frågor. (a) En egenskap (eng. Property) i en klass beter sig vid exekvering (programkörning) som? A. en instans B. en eller två metoder C. ett attribut D. en händelse (eng. event) (b) Vilken av följande typkonverteringar måste göras explicit i C#? A. Konvertering av ett värde av typen List<int> till Object. B. Konvertering av ett värde av flyttalstyp till en heltalstyp. C. Konvertering av ett värde av typen Windows.Forms.Form till Windows.Forms.Control. D. Konvertering av ett Float-värde till Double. (c) Vilket av följande påståenden om multitrådning i C# och.net är sant? A. Trådar i C# (System.Threading.Thread) är billiga att skapa. B. Klassen Monitor kan användas för att synkronisera trådar. C. Det grafiska gränssnittet Windows Forms är trådsäkert. D. Konstruktioner som Parallel.For() eliminerar risken för synkroniseringsbuggar. (d) Metoderna för en bas- eller superklass kan nås i subklassen via nyckelordet? A. override B. super C. this D. base (e) Vilket av följande påståenden om interface är sant? A. En referens till en klass som implementerar ett visst interface kan implicit konverteras till en interface-referens för det interfacet. B. En interface-referens kan implicit konverteras till en referens till ett objekt som implementerar interfacet. C. En klass kan implementera noll eller ett interface. D. Ett interface är en klass där alla metoder är definierade som abstract. (5p)

6 4. Studera följande givna program. Svara med något av de givna alternativen. (a) Vilket värde har average efter exekveringen av följande program? A. 0. B. 1. C. 2. D. 3. int average = 0; int[] numbers = new int[] 1, 2, 3, 4, 5 ; foreach (int nr in numbers) if (average == 0) average = average / numbers.length; else average = average + nr; (b) Vad har attributet foo för värde i en instans som skapats med konstruktoranropet Counter(4)? class Counter public int foo; public Counter(object foo) foo = foo; A. null. B. 0. C. 4. D. Inget programmet kompilerar inte eller kraschar under körning.

7 (c) Vad har attributet data för värde i en instans som skapats med konstruktoranropet SomeObject(3, 7)? class SomeObject public object data; public object moredata; public SomeObject(int count) data = count; public SomeObject(int count, int number) : this(count) moredata = number; A. null. B. 3. C. 7. D. Inget programmet kompilerar inte eller kraschar under körning. (d) Vilket av nedanstående påståenden är sant för kodfragmentet A a = new B(); a.g(4); givet definitionerna nedan? public class A public virtual int f(int a) return 2*a; public virtual int g(int b) return 1 + f(b); public class B : A public override int f(int b) return 1 + b; A. Koden kompilerar inte eftersom klassen B inte har någon metod g(). B. Metoden f() i klassen A kommer att anropas. C. Metoden f() i klassen B kommer att anropas. D. Ett undantag kommer genereras eftersom värdet är av typen B men variabeln a har typen A.

8 (e) Följande UML-diagram beskriver relationer mellan klasser. Vilket eller vilka påståenden är korrekta enligt diagrammet? a b C D f 1 0..* 1..* E 1..* G A. En instans av E är en b. B. En instans av a är en C. C. En instans av f är en b. D. En instans av C hör ihop med noll eller flera instanser av D. (5p)

9 5. På en skola vill man skapa ett register över sina lärare. Lärarna kan delas upp i adjunkter, lektorer och professorer. För alla lärare vill man lagra namn, ämnesområde, undervisningstimmar och lön. För adjunkterna vill man dessutom lagra årtal för kandidatexamen och för lektorerna vill man lagra årtal för doktorsexamen. För professorerna vill man lagra samma information som för lektorer och dessutom årtal för professorsbefordran. Skapa lämpliga klasser för att representera hierarkin av lärare samt registret. Strukturen skall vara objektorienterad och informationen om respektive lärare skall lagras i attribut med ändamålsenliga typer och åtkomsträttigheter. Informationen som lagrats om en lärare skall inte kunna ändras efter att läraren har skapats. I registret skall det finnas en metod för utskrift av information (namn, ämnesområde och undervisningstimmar samt beroende på typen av lärare även årtal för examen/befordran som kandidat (fil. kand.), doktor (fil. dr.) eller professor (prof.)) om en lärare samt en metod som skriver ut informationen om samtliga lärare som finns på skolan. Varje lärare ansvarar själv för att skapa textuell information om sig själv men skall inte befatta sig med utskrift av denna. Registret skall också ha en metod för att lägga till en lärare (som kan vara en adjunkt, lektor eller professor). Knyt ihop programmet genom att lägga till konstruktorer och eventuellt ytterligare erforderliga metoder i befintliga klasser. Tillverka ett icke interaktivt huvudprogram där programmet skapar några lärare och sedan lägger till dem i registret för att slutligen skriva ut hela lärarbeståndet. (10p)

10 6. Uppgiften går ut på att skapa nedanstående fönster. I fönstret visas hela tiden tre grafiska representationer av en räknare som kan ta värden mellan (och inklusive) 0 och 40. Den första grafiska representationen är en textbox som visar det nuvarande värdet, den andra en TrackBar-kontroll som visar det nuvarande värdet och den tredje en streckräknare som visar det nuvarande värdet med ett antal streck grupperade i grupper om 0,1, 2, 3, 4 eller 5 streck. Streckräknaren skall ritas med hjälp av GDI+ metoder (d.v.s. med klassen Graphics) och skall kunna visa värden mellan 0 (inga streck) och 5 i varje grupp, tillsammans skall de 8 grupperna kunna visa från 0 till 40 streck. All inmatning som sker, antingen i textboxen eller i TrackBar-kontrollen, skall få visuellt genomslag direkt och alla tre representationerna skall uppdateras. När värdet i textboxen inte är ett giltigt heltal mellan 0 och 40 skall ett felmeddelande omedelbart visas enligt bilden nedan (räknarna fortsätter visa det senast giltiga värdet, här 33). För full poäng skall streckräknarens grupper vara instanser av en egendefinierad grafisk kontroll som kan styras med en egenskap (property) för värde. Tips: Lös problemet stegvis, exempelvis börja med att implementera en streckräknare (0-5 streck) som en grafisk komponent. (10p)

11 7. Uppgiften går ut på att skapa en applikation för ett leverantörsregister. Tabellstrukturen för applikationens databas NORTHWND finns nedan. Applikationen skall vid start visa nedanstående fönster. När användaren matat in en del av ett leverantörsnamn i textboxen Supplier: och tryckt på knappen Search skall företagsnamnet för de leverantörer i databasen som har ett matchande namn visas i en ListBox (obs! inget annat) under Suppliers. När en leverantör väljs i listans så skall företagets namn och listan av alla dess produkter, på formen namn, kategori, enhetspris (obs! inget annat) visas i en detaljvy enligt bild nedan. Detaljvyn skall automatiskt uppdateras när en annan leverantör väljs i listan och när listorna töms på grund av en ny sökning.

12 Applikationens GUI skall arbeta mot logikklasser som du skapar och vars publika gränssnitt skall vara enligt nedanstående klassdiagram. Koden i GUI-delen får endast kommunicera med databasen via logikklassernas publika gränssnitt. All databashantering skall ske internt i logikklasserna och skall ske med hjälp av LINQ. Databasen är redan skapad och fylld med data. Du kommer åt den med hjälp av de inloggningsuppgifter (till SQL Server) som finns med i tentan. Databasen har många tabeller men följande tabeller och nyckelrelationer är relevanta för uppgiften: Tips: Lös problemet stegvis. Skapa logikklasserna först enligt klassdiagrammet ovan och fyll sedan klassernas metoder och properties med innehåll. Använd LINQtoSQL klassernas styrkor, som t.ex. de automatiska kopplingarna mellan raderna de olika tabellerna! (10p)

Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen

Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen Visuell Programutveckling med C# Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-01-10 Tid: 14.00 19.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen

Systemvetarutbildningen och dataekonomutbildningen Visuell Programutveckling med C# Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-02-25 Tid: 09.30 14.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Webb- och mobilutveckling Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 21WM1B Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva TentamensKod (ditt anonyma student-id) på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva TentamensKod (ditt anonyma student-id) på alla blad du lämnar in. Webb- och mobilutveckling Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 21WM1B Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-03-23 Tid: 09.00 12.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: Tentamensdatum: 2013-03-25 Tid: 14.00 19.00. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: Tentamensdatum: 2013-03-25 Tid: 14.00 19.00. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Webbprogrammering Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen NWP011 Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2013-03-25

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: Lycka till! /Peter & Petter

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: Lycka till! /Peter & Petter Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: ADAEK12h ASYST12h NGIMI12h 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Omtentamen i OOPW, 29 augusti 2013 kl. 9-13

Omtentamen i OOPW, 29 augusti 2013 kl. 9-13 Petter Dessne, HIT 2013-08-19 Omtentamen i OOPW, 29 augusti 2013 kl. 9-13 Maxpoäng: 100. Betygsgränser: A: 90p + B: 80p + C: 70p + D: 60p + E: 50p + Mindre än 50 poäng ger underkänd tentamen. Poängen kan

Läs mer

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Data och Informationsteknik / Computer Science and Engineering Chalmers University of Technology and University of Gothenburg Robin Adams Göteborg 8 June 2018 PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Dag: Fredag Datum:

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Omtentamen DE13, IMIT13 och SYST13 samt öppen för alla (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

Föreläsningsmaterial (Arv) Skrivet av Andreas Lund

Föreläsningsmaterial (Arv) Skrivet av Andreas Lund Föreläsningsmaterial (Arv) Skrivet av Andreas Lund Inledning Arv är ett begrepp som är tätt förknippat med objektorientering. Principerna bakom arv är grundade i högst vardagliga relationer mellan olika

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg/Johannes Åman Pohjola, 2018 Abstract class En abstract class är en class

Läs mer

Allmänna anvisningar: Skriv dina svar på svarsblanketten (se nästa sida) Markera och ange alla svar tydligt och entydigt efter instruktionerna.

Allmänna anvisningar: Skriv dina svar på svarsblanketten (se nästa sida) Markera och ange alla svar tydligt och entydigt efter instruktionerna. Webbprogrammering Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Om-Tentamen NWP011 Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2014-06-13

Läs mer

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Johan Falkenjack johan.falkenjack@liu.se Linköpings universitet Sweden December 4, 2013 1 Innehåll Arv och andra viktiga begrepp Abstrakta

Läs mer

Arv: Fordonsexempel. Arv. Arv: fordonsexempel (forts) Arv: Ett exempel. En klassdefinition class A extends B {... }

Arv: Fordonsexempel. Arv. Arv: fordonsexempel (forts) Arv: Ett exempel. En klassdefinition class A extends B {... } En klassdefinition class A extends B {... Arv definierar en klass A som ärver av B. Klassen A ärver alla fält och metoder som är definierade för B. A är en subklass till B. B är en superklass till A. class

Läs mer

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Webbprogrammering Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Om-Tentamen NWP011 Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2013-06-14

Läs mer

DAT043 - Föreläsning 7

DAT043 - Föreläsning 7 DAT043 - Föreläsning 7 Model-View-Controller, mer om klasser och interface (arv, ) 2017-02-06 Designmönstret Observer avläser Observer Observable meddelar Observer avläser En eller flera objekt registrerar

Läs mer

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga 203-03-9 203-03-9 DIAGNOSTISKT PROV Tid Klockan 09.00-2.00 Hjälpmedel Inga Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. Rättning Tentamen omfattar 6

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla TentamensKod: Tentamensdatum: 180322 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Objektorienterad mjukvaruutveckling. 15 högskolepoäng. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Objektorienterad mjukvaruutveckling. 15 högskolepoäng. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Objektorienterad mjukvaruutveckling Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (teori) 21OO1B Systemarkitektsprogrammet 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-10 Tid: 14.00 16.00

Läs mer

Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Tentamen DE14, IMIT14 och SYST14 samt öppen för alla

Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Tentamen DE14, IMIT14 och SYST14 samt öppen för alla Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Tentamen DE14, IMIT14 och SYST14 samt öppen för alla (Ifylles av student) (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga)

Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga) Grundläggande programmering med C# Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 7,5 högskolepoäng TEN1 NGC011 Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga) (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 DE16, IMIT16, SYST16 och ITEK15 samt öppen för alla TentamensKod: Tentamensdatum: 170323 Tid: 09.00

Läs mer

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering October 29, 2013

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering October 29, 2013 Tentamen för ID1004 Objektorienterad programmering (vilande kurs), 29 oktober 2013, 9-13 Denna tentamen examinerar 3.5 högskolepoäng av kursen. Inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av tre sektioner.

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 1 OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 4 8 nov 2016

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 4 8 nov 2016 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 4 8 nov 2016 Nästade klasser I Java går det att deklarera en klass inuti en annan klass. Vi kallar detta för att en yttre klass innehåller en inre klass.

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346. Tentamen , kl

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346. Tentamen , kl Skolan för datavetenskap och kommunikation Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 Tentamen 2016 03 18, kl. 14.00 17.00 Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna och radergummi. Notera: Frågorna i del I

Läs mer

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer.

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Översikt Klasshierarkier UML klassdiagram Relation mellan klasser mellan klasser och objekt Association ning ing andling Programmering tillämpningar och datastrukturer 2 UML UML Unified Modeling Language

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I. Lycka till! /Peter & Petter. Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för:

7,5 högskolepoäng. Objektorienterad systemutveckling I. Lycka till! /Peter & Petter. Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: Objektorienterad systemutveckling I Provmoment: Ladokkod: 21OS1B Tentamen ges för: ADAEK12h ASYST12h NGIMI12h 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Lösningsförslag

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Lösningsförslag Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Lösningsförslag Datum: 2008-08-14 Tid: 08-12 Plats: PC6-PC7 i E-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 285607 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna varje

Läs mer

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Arv Fundamental objekt-orienterad teknik arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Programmeringsmetodik -Java 165 Grafisk respresentation: Arv

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp)

Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp) [ sida 1 ] Objektorienterad Systemutveckling 1 (7,5 hp) Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (5 hp) 21OB1B ASYST13h, NGIMI13h, ADAEK13h Datum och tid: 2015-01-14, kl. 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentamen DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2013 Onsdagen den 22 maj 2013 kl 14.00 17.00 Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentan har två delar om vardera 30 poäng Maximala betygsgränser (gränserna

Läs mer

Omtentamen i OOSU2, 21 augusti 2014

Omtentamen i OOSU2, 21 augusti 2014 Omtentamen i OOSU2, 21 augusti 2014 Maxpoäng: 50. Betygsgränser: A: 90 % + B: 80 % + C: 70 % + D: 60 % + E: 50 % + Mindre än 50 % ger underkänd tentamen. Är det något du inte uppfattar så förklara hur

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 8. Copyright Mahmud Al Hakim Agenda (halvdag)

Objektorienterad programmering Föreläsning 8. Copyright Mahmud Al Hakim  Agenda (halvdag) Objektorienterad programmering Föreläsning 8 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@webacademy.se www.webacademy.se Agenda (halvdag) Objektorienterad programutveckling Algoritmer Algoritmkonstruktionerna Relationer

Läs mer

Föreläsning 13 Innehåll

Föreläsning 13 Innehåll Föreläsning 13 Innehåll Arv Repetition Om tentamen Datavetenskap (LTH) Föreläsning 13 HT 2017 1 / 32 Diskutera Här är början på klassen MemoryWindow som använts på en lab. Vad kan menas med extends SimpleWindow?

Läs mer

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet. 51 poäng

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet. 51 poäng Objektorienterad analys och design Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet

Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet Objektorienterad analys och design Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: Personnummer: Tentamen NOA011 Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2014-10-24 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Idag. Javas datatyper, arrayer, referenssemantik. Arv, polymorfi, typregler, typkonvertering. Tänker inte säga nåt om det som är likadant som i C.

Idag. Javas datatyper, arrayer, referenssemantik. Arv, polymorfi, typregler, typkonvertering. Tänker inte säga nåt om det som är likadant som i C. Idag Javas datatyper, arrayer, referenssemantik Klasser Arv, polymorfi, typregler, typkonvertering Strängar Tänker inte säga nåt om det som är likadant som i C. Objectorienterad programmering Sida 1 Ett

Läs mer

Programmering i C++ EDA623 Objektorienterad programutveckling. EDA623 (Föreläsning 5) HT 2013 1 / 33

Programmering i C++ EDA623 Objektorienterad programutveckling. EDA623 (Föreläsning 5) HT 2013 1 / 33 Programmering i C++ EDA623 Objektorienterad programutveckling EDA623 (Föreläsning 5) HT 2013 1 / 33 Objektorienterad programutveckling Innehåll Grundläggande begrepp Relationer mellan objekt Grafisk representation

Läs mer

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Unified Modelling Language Grafiskt modelleringsspråk för att beskriva olika aspekter av objektorienterade system. Vi kommer

Läs mer

Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid

Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid Tre sorters variabler, två sorters metoder Räckvidd och livstid 2 Variabler (lokala och medlemsvariabler)

Läs mer

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2015 Fredagen den 5 juni 2015 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2015 Fredagen den 5 juni 2015 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentamen DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2015 Fredagen den 5 juni 2015 kl 9.00 12.00 Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentan har två delar om vardera 30 poäng Maximala betygsgränser (gränserna kan

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer

Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Ulf Asklund, Sven Gestegård obertz Tentamen EDAF10 2014 10 31, 14.00 19.00 Tentamen i Objektorienterad modellering och diskreta strukturer Vid bedömningen kommer hänsyn

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Abstract class En abstract class är en class som inte kan skapa några objekt. Syfte:

Läs mer

DAT043 Objektorienterad Programmering

DAT043 Objektorienterad Programmering DAT043 Objektorienterad Programmering Detta är en exempeltenta som innehåller gamla tentauppgifter av ungefär liknande slag som ni kan förvänta er se på ordinarie tenta i Del 1 respektive Del 2. Dock är

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Föreläsning 14 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Agenda Exceptionella händelser Vanliga Programfel Exception-klasser Automatiskt genererade

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

TENTAMEN OOP

TENTAMEN OOP TENTAMEN OOP 2013-08-08 ANVISNINGAR Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt - oläsbara svar beaktas ej. BETYGSÄTTNING Max antal poäng är 30. För att bli

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Konstruktorer Statiska metoder & attribut

Läs mer

Klasshierarkier - repetition

Klasshierarkier - repetition Klasshierarkier - repetition Klasser kan byggas på redan denierade klasser, egna och/eller färdigskrivna, genom: I att klassobjekt används som attribut (instansvariabler): har-relation. Exempel: traksystemet

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 2 TID: 4 timmar Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt

Läs mer

Static vs Dynamic binding Polymorfism. Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg, 2018

Static vs Dynamic binding Polymorfism. Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg, 2018 Static vs Dynamic binding Polymorfism Objekt-orienterad programmering och design (DIT95) Niklas Broberg, 2018 Diagnostiskt prov Shape + overlaps(shape): int return 1; Shape shape = new Shape(); Polygon

Läs mer

Laboration 1: Figurer i hierarki

Laboration 1: Figurer i hierarki Laboration 1: Figurer i hierarki Bakgrund Två grundläggande tekniker i objektorienterad konstruktion är arv och komposition. Mål Laborationen har flera avsikter: 1. Ge kunskaper i hur program kan organiseras

Läs mer

Programmering för språkteknologer II, HT2014. evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv14/pst2/

Programmering för språkteknologer II, HT2014. evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv14/pst2/ Programmering för språkteknologer II, HT2014 Avancerad programmering för språkteknologer, HT2014 evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv14/pst2/ Idag - Hashtabeller

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

Tentamen OOP 2015-03-14

Tentamen OOP 2015-03-14 Tentamen OOP 2015-03-14 Anvisningar Fråga 1 och 2 besvaras på det särskilt utdelade formuläret. Du får gärna skriva på bägge sidorna av svarsbladen, men påbörja varje uppgift på ett nytt blad. Vid inlämning

Läs mer

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt Fredagen den 5 juni 2009 kl Inga hjälpmedel utom penna, sudd och linjal

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt Fredagen den 5 juni 2009 kl Inga hjälpmedel utom penna, sudd och linjal Tentamen DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2009 Fredagen den 5 juni 2009 kl 10.00 13.00 Inga hjälpmedel utom penna, sudd och linjal Tentans del I omfattar 22 poäng. Del II har också 22 poäng Preliminära

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Föreläsning 5-6 Innehåll Exempel på program med objekt Skapa och använda objekt Skriva egna klasser public class DrawSquare { public static void main(string[] args) { SimpleWindow w = new SimpleWindow(600,

Läs mer

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332 Introduktion till Java Kompilering, exekvering, variabler, styrstrukturer Kompilering och exekvering Ett program måste översättas till datorns språk

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 FACIT. Tentamen 20150613, kl. 9.00-12.00

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 FACIT. Tentamen 20150613, kl. 9.00-12.00 Skolan för datavetenskap och kommunikation Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 FACIT Tentamen 20150613, kl. 9.00-12.00 Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna och radergummi. Notera: Frågorna i del

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll

Föreläsning 5-6 Innehåll Föreläsning 5-6 Innehåll Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Datavetenskap (LTH) Föreläsning 5-6 HT 2017 1 / 32 Exempel på program med objekt public class DrawSquare { public static void main(string[]

Läs mer

Del av projektuppgiften. Systemarkitektprogrammet

Del av projektuppgiften. Systemarkitektprogrammet Objektorienterad mjukvaruutveckling Provmoment: Ladokkod: Duggan ges för: Namn: Personnummer: Del av projektuppgiften Systemarkitektprogrammet 7,5 högskolepoäng Duggadatum: 2014-10-24 Tid: 09:00 12:00

Läs mer

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering May 29, 2012

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering May 29, 2012 Omtentamen för ID1004 Objektorienterad programmering HT11, 29 maj 2012, 09-13 Denna tentamen examinerar 3 högskolepoäng av kursen. Inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av 12 frågor. Varje fråga

Läs mer

Programmering i C++ EDA623 Arv. EDA623 (Föreläsning 6) HT 2013 1 / 42

Programmering i C++ EDA623 Arv. EDA623 (Föreläsning 6) HT 2013 1 / 42 Programmering i C++ EDA623 Arv EDA623 (Föreläsning 6) HT 2013 1 / 42 Arv Innehåll Härledda klasser Konstruktorer och destruktorer vid arv Tillgänglighet Polymorfism och dynamisk bindning Abstrakta klasser

Läs mer

Introduktion. Klasser. TDP004 Objektorienterad Programmering Fö 2 Objektorientering grunder

Introduktion. Klasser. TDP004 Objektorienterad Programmering Fö 2 Objektorientering grunder Introduktion TDP004 Objektorienterad Programmering Fö 2 Objektorientering grunder OO är den mest använda programmeringsparadigmen idag, viktigt steg att lära sig och använda OO. Klasser är byggstenen i

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 lördag 2002-05-25

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 lördag 2002-05-25 Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 lördag 2002-0-2 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Elena Fersman besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka

Läs mer

Arbeta med databas. Översikt. Lektion 1: Arbeta med Entity Data Models. Arbeta med Entity Data Models. LINQ (Language Integrated Query).

Arbeta med databas. Översikt. Lektion 1: Arbeta med Entity Data Models. Arbeta med Entity Data Models. LINQ (Language Integrated Query). Arbeta med databas Översikt Arbeta med Entity Data Models. LINQ (Language Integrated Query). Lektion 1: Arbeta med Entity Data Models Introduktion till ADO.NET Entity Framework. Stöd i ADO.NET Entity Framework.

Läs mer

Innehåll. dynamisk bindning. och programmering CRC) u Arv, polymorfi och

Innehåll. dynamisk bindning. och programmering CRC) u Arv, polymorfi och Innehåll u OOP snabbintroduktion u Datatyper u Uttryck u Satser u Arv (intro) u Programvaruutveckling och programmering u Klassdesign och metodik (UML, CRC) u Arv, polymorfi och dynamisk bindning u Fält

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2011-04-28 Tid: 08-12 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 281456 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning Generiska klasser Undantag Interface Nästlade klasser 1 Problem:

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20. Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 130605 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Felsökning. Datatyper. Referenstyper. Metoder / funktioner

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Felsökning. Datatyper. Referenstyper. Metoder / funktioner 732G11 Linköpings universitet 2011-01-21 1 2 3 4 5 6 Skapa program Kompilera: Källkod Kompilator bytekod Köra: Bytekod Virtuell maskin Ett riktigt program Hej.java class Hej { public static void main (

Läs mer

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning.

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning. Programmering med Java Programmering med Java Programspråket Java Källkodsexempel Källkod Java API-exempel In- och utmatning Grunderna Ann Pan panda@nada.kth.se Rum 1445, plan 4 på Nada 08-7909690 Game.java

Läs mer

DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin

DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin TENTAMEN I IKB007 INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA för SY2 1999-03-17, kl 14.00-18.00 Hjälpmedel: En lärobok i Java programmering Återlämningstillfälle:

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Webbdesign Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: TEN NWD011 SV15 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 1 nov 2016 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Färgpennor är tillåtna. Totalt antal poäng på tentamen:

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Signatur. Klassen calculator. Överlagring (overloading) Arv (inheritance) Ahmed Rezine

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Signatur. Klassen calculator. Överlagring (overloading) Arv (inheritance) Ahmed Rezine Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning XI: åsidosättning, gränssnitt, uppräkning, hierarkier Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Klassen calculator Signatur Calculator

Läs mer

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Uppdaterad: 2006-08-31 Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Inledning Laborationen går ut på att lära sig grunderna för objektorienterad programmering, samt motsvarande språkkonstruktioner i Java. Labben

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning XI: åsidosättning, gränssnitt, uppräkning, hierarkier Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Outline Överlagring (overloading) Arv

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Emelie Engström Tentamen EDAF25 2016 10-26, 08:00 13:00 Tentamen i Objektorienterad modellering och design Helsingborg Tentamen består av en teoridel om totalt 5 poäng

Läs mer

Agenda. Objektorienterad programmering Föreläsning 13

Agenda. Objektorienterad programmering Föreläsning 13 Objektorienterad programmering Föreläsning 13 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Agenda Ett objektorienterat exempel Repetition Mer om arv Abstrakta klasser Abstrakta metoder

Läs mer

TENTAMEN I DATAVETENSKAP

TENTAMEN I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström Thomas Johansson Jürgen Börstler 030124 TENTAMEN I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P. (TDBA63) Datum : 030124 Tid : 9-15 Hjälpmedel

Läs mer

Innehåll. 1 Kort om dynamisk polymorfism. 2 Arv i C++ 3 Multipelt arv. 4 Något om statisk polymorfism. class Container {

Innehåll. 1 Kort om dynamisk polymorfism. 2 Arv i C++ 3 Multipelt arv. 4 Något om statisk polymorfism. class Container { Innehåll EDAF30 Programmering i C++ Arv. Polymorfism. Sven Gestegård Robertz Datavetenskap, LTH 2015 1 Kort om dynamisk polymorfism Virtuella funktioner 2 Arv i C++ Konstruktorer och destruktorer Tillgänglighet

Läs mer

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2011 Tisdagen den 24 maj 2011 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal

Tentamen. DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2011 Tisdagen den 24 maj 2011 kl Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentamen DD2385 Programutvecklingsteknik vt 2011 Tisdagen den 24 maj 2011 kl 14.00 17.00 Hjälpmedel: penna, suddgummi, linjal Tentan har två delar om vardera 30 poäng Maximala betygsgränser (gränserna

Läs mer

Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl

Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl NADA, KTH OOMPA 1998-10-13 Sid 1 (8) Extentamen i 2D1359 Objektorinterad modellering programmering och analys Tisdag den 13 oktober 1998 kl. 11-13 Inga hjälpmedel tillåtna. Poäng och betyg: För godkänt

Läs mer

Statistik över heltal

Statistik över heltal Övningsuppgift Statistik över heltal Steg 2 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010)

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tid: Onsdagen 15 december 2004, 8:30 till 13:30 Plats: M Ansvarig lärare: Katarina Blom, tel 772 10 60. Läraren besöker tentamen kl

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering 2 Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2010-04-07 Tid: 8-12 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 285607 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Teoretisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Teoretisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Teoretisk del Datum: 2011-04-28 Tid: 08-12 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 281456 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-17, TDA540 Dag: 2018-04-06, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar:

Läs mer

Del2 Klasser, medlemmar och arv Ämnesområden denna föreläsning:

Del2 Klasser, medlemmar och arv Ämnesområden denna föreläsning: 2D1387, Programsystemkonstruktion med C++ 00/01 1 Del2 Klasser, medlemmar och arv Ämnesområden denna föreläsning: Klasser, åtkomst Medlemmar, medlemsfunktioner, inline Slide 1 Konstruktorer Destruktorer

Läs mer

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Mer om Interface Generiska klasser Undantag Nästlade klasser 1

Läs mer

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34 Tentamen Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Lördagen den 30 november 2002 kl 9.00 14.00, salar E33, E34 Inga hjälpmedel 30 poäng ger säkert godkänt, 40 poäng ger betyg 4 50 poäng ger

Läs mer

Inkapsling (encapsulation)

Inkapsling (encapsulation) UML UML är en standard för att dokumentera och visualisera sina tankar och beslut under analys och design. Att lära sig allt om UML får inte plats i den här kursen, men vi kommer lära oss vissa delar.

Läs mer

Omtentamen i OOSU2, 16 maj 2014

Omtentamen i OOSU2, 16 maj 2014 Omtentamen i OOSU2, 16 maj 2014 Maxpoäng: 50. Betygsgränser: A: 90 % + B: 80 % + C: 70 % + D: 60 % + E: 50 % + Mindre än 50 % ger underkänd tentamen. Är det något du inte uppfattar så förklara hur du tolkar

Läs mer

OOP Objekt-orienterad programmering

OOP Objekt-orienterad programmering OOP F9:1 OOP Objekt-orienterad programmering Föreläsning 9 Arv och klasshierarkier Polymorfism OOP F9:2 Djur - String namn - int vikt + String getnamn() + int getvikt() + void ökavikt(int x) Ko - int mjölkvolym

Läs mer