Reseberättelse av. på Island

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse av. på Island"

Transkript

1 Reseberättelse av på Island

2 Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi bestämde oss för att hitta något ställe att äta på. Efter vi irrat runt på flygplatsen så visar det sig att för att komma till Max eller Burger King måste man gå utanför säkerhetskontrollen. Vi går till Starbucks, där vissa äter frukost och andra lunch. Vissa i gruppen äter mackor som flera gånger under resan beskrivs som de godaste mackor de ätit, nästan som om de hade betalats av Starbucks för att göra reklam. Björn hade inför resan fått ett där han skulle lägga upp bilder från resan. Tyvärr förstod inte Björn hur man använde applikationen. Xoz, gruppens Instagrammästare, hjälper till. Efter vi landat i Keflavik väntar vi på en buss som ska ta oss vidare Reykjavik. Men först måste vi ta itu med vårt första stora problem på vår resa: hur ska vi få tillgång till nätverksuppkoppling i det nya landet utan att behöva betala en förmögenhet? En lång busstur senare kommer vi till hotellet och lämnar vårt bagage på våra respektive rum vi möts sedan nere i hotellobbyn för en promenad in mot stan för att äta middag. Xoz kollar Vinbodins öppettider. Vi hittar ett ställe som kallar sig för Epic 73, vilket lät väldigt intressant. På menyn hade de så kallade Epic-burgers i olika smaker och storlekar. Tydligen kände sig vissa i gruppen lite extra hungriga och valde Epic Overload från menyn. Men ingen tog den största varianten, Epic Overkill, vilken hade 600gr kött. Fegisar. Efter middagen gick vi på en stadsvandring runt stan guidad av Yngve där vi bland annat gästades av en stor mängd hungriga svanar. Några i gruppen tog itu med sin internet-abstinens och köpte Vodafone kontantkort för att överleva veckan.

3 Onsdag - Erfarenhetsutbyte Onsdagen började med att alla försökte hitta sina favoriter från frukostbufffén som serverades varje morgon kl.4-9. Därefter samlades vi för att gemensamt promenera till skolan, vilket tog oss ca 50 minuter i total mörker. För en vinterdag som denna går inte solen upp förräns 11-tiden. När vi kom fram så träffade vi vår kontaktperson Marta som satt i Solen (en samlingsplats i mitten av skolan) och efter en snabb presentation av oss gick vi vidare till det klassrum där presentationerna skulle hållas. Efter en stund började deltagarna från de Isländska projektgrupperna trilla in och presentationerna kunde börja. Det skulle bli totalt 4 presentationer varav 1 från KTH alltså vårt fina projekt CareShare. De andra presentationer handlade om blöjdetektorer (Fairchild), hjälpmedel för barn där introducering av förskolan sker (Welcome to School) och en form av Netflix för Island med mycket lokalt material (Dream TV). Efter de två första presentationerna var det dags för fika och vi fick prova en lokal variant på donuts, kan tilläggas att de var väldigt goda, under fika stunden lärde vi känna de andra deltagarna lite mer. Efter de två sista presentatiorna blev vi bjudna på lunch som var någon form av en mexicansk variant, också jättegod, därefter fick vi en rundtur på skolan vilket även inkluderade den lilla stranden som låg i närheten. På eftermiddagen var det en workshop som Björn hade förberett där vi diskuterade i mindre grupper i 90 min utifrån fyra olika teman. Prototyper, Metoder, MDI & Innovation och Management perspektivet. Även under eftermiddagen blev vi bjudna på fika och nu var det dags för rökt lamm på isländsk bröd - mumma sa flera av oss och tog gärna ett par extra bitar. När aktiviterna på skolan tog slut och självklart hade ju mörkret redan gjort sitt intrång flera timmar sen, tog vi en promenad upp till Pärlan som huvudsakligen är flera vattentorn och en restaurang med utsikt över Reykjavik. Vacker vy men blåsigt och nu började man bli lite hungrig och ville även se lite mer av Reykjavik, vi har trots allt varit där nu i ca 24 timmar. Marta hade bil och gav en del av oss skjuts tillbaka till hotellet eftersom vissa hade ett behov av att byta om. Vi andra tog en lång och skön promenad ner till den italienska restaurang som skulle mätta våra magar för denna kväll. Precis innan vi kommer fram så möts vi av en hagelstorm, men som de säger i Island, är du inte nöjd med vädret så vänta fem minuter.

4 Medans de som blev blöta hänger av sig jackor och planerar sittplatser kommer de andra in traskande och torra och fina, det verkade dock som om ingen brydde sig och alla var snabbt igång med att prata och umgås som sig bör. Under kvällen efter ett par drinkar och några linedance historier senare kommer maten. En underbar middag med mycket skratt skulle man kunna beskriva det som. Väl efter middagen är det dags att gå vidare och vi alla går till en pub där man inte får fotografera av någon anledning. Vi blir inte kvar här länge dock utan alla väljer att gå hem förutom tre tappra soldater som väljer att stanna kvar för en till runda, med oss även en av de isländska studenterna Jon. Vi hinner även med att besöka en annan pub nu är vi dessvärre ytterligare en man kort men lika roligt har vi, i denna pub där dom som spelar gitarr eller piano får en öl gratis tydligen. När vi kommer in så spelas det på en gitarr och rappas på tyska - utmärkt!

5 Torsdag- Rundvandring På torsdagen skulle vi få uppleva andra delar av Island på riktigt för första gången, det vill säga med en sightseeing runt så kallade Golden Circle. Golden Circle består i huvudsak tre platser: gejseren Geysir, vattenfallet Gullfoss och Tingsvallen. Rundvandringen är en heldagsaktivitet som började kl 8 för oss och slutade runt kl 17. Vi hade en guide vid namn Jona som körde runt oss till de olika platser i en liten buss och berättade en hel del om Island, inklusive personliga erfarenheter. Som bonus fick vi också besöka en del andra intressant platser på vägen. Detta inkluderade ett geotermisk kraftverk, kratern Kerið och ett häststall. Turen började tidigt, till och med innan solen var uppe. Detta ledde till att det var väldigt svårt att se landskapet runt omkring en, men allteftersom solen steg upp så trädde Islands landskap fram. Vissa partier var väldigt enformiga med stora slätter medan andra visade på mer variation med berg i bakgrunden till exempel. Turens höjdpunkter var onekligen värda att vänta på. Bland de toppade Gullfoss hos de flesta, även om alla platser hade sin charm.

6 Fredag - Ny kurs Inför fredagen fick vi förbereda oss för presentation nummer två av vårt projekt. Denna gång för en klass som precis börjat en ny kurs i mer avancerad interaktionsprototyping. Så vi fick styra om vår presentation lite på att mer belysa själva metoderna som vi använde under designprocessen, och samtidigt även förklara dessa metoder så grundligt. Det blev en väldigt lyckad föreläsning och väldigt många frågor efteråt. Efteråt när vi tittade på klockan hade vi, till vår förvåning, hållt på en timme allt som allt. Efteråt bjöd Reykjavik University och Marta oss på en jättefin lunch bredvid den anlagda stranden som också låg nära universitetet. Många åt hamburgare, men några hade också hoppat av trenden så här såg vi också fisksoppa och sallad bland valen av maträtt. Efteråt var dagen med universitetet avklarad och vi fick lite ledig tid. Vi hade beslutat oss tidigare att då försöka ta oss till Blå Lagunen vilket visade sig vara ett väldigt bra val, och det skulle också visa sig att solen skulle titta fram för första gången på vår vistelse just den här dagen. Blå lagunen är det mest besökta turiststället i Island och är ett geotermiskt spa där vattnet, precis som i värmekraftverken på Island, kommer ifrån underjorden. Och på grund av vattnets mineralrika vatten och alger så ska det vara nyttigt mot olika hudsjukdomar, och också motverka åldrande i huden. Det blev en oförglömig stund med underbart varmt vatten och sol. På kvällen gick vi ut och åt, och en (Xoz) fortsatte att beställa hamburgare. Men vi hade trevligt och insåg att detta skulle bli vår sista middag tillsammans. Efter middagen var det bara några timmar kvar innan vi skulle åka till flygplatsen. Vi hann däremot med väldigt intensiva omgångar i leken Maffia, där både Björn och Yngve var med. Det blev en otroligt trevlig avslutning på sista dagen på Island.

7 Lördag - Hemresa och reflektion Vi klev upp tidigt på lördag morgon för att ta flyget hem till Sverige. Alla flyg inom Europa avgår tidigt på dagen från Island vilket är varför hotellet serverar frukost redan från klockan 4. Bussen som skulle ta oss till flygplatsen var lite sen, men för övrigt gick det bra och vi hann med vårt flyg med god tidsmarginal. Det har varit en otroligt lyckad resa. Vi har haft ett späckat schema, men ändå inte behövt stressa. Det har varit otroligt lärorikt. Inte bara att få möta en annan kultur i detta speciella land. Vi har också fått utbyta erfarenheter med studenterna där. Det var otroligt roligt att besöka Reykjavik universitet och presentera vårt projekt för studenter som är så entusiastiska och intresserade av MDI. Det har även varit mycket inspirerande att få höra om deras projekt och tillsammans diskutera MDI ur olika perspektiv. Vi vill passa på att tacka KTH CSC för att ha finansierat vår resa och gjort det möjligt för oss att få den här fantastiska erfarenheten. Stor tack till Marta som tog emot oss på Reykjavik Universitet och gjorde besöket så trevligt och välkomnande. Tack till Jon och de andra studenterna på Reykjavik Universitet som gjorde vår vistelse på universitetet så roligt. Sist men inte minst vill vi tacka Björn och Yngve som har gjort all planering och tagit hand om oss under resan. Det har varit riktigt roligt att resa med er!

SPINT2:s resa till Island 2011

SPINT2:s resa till Island 2011 SPINT2:s resa till Island 2011 Citat ur elevernas loggböcker 28/11 Dagens arbete har varit att kryssa för checklistan och kolla så att alla tar med sig det dem ska. Jag delade upp uppgifterna till alla

Läs mer

Resa till Island 2002

Resa till Island 2002 Berit hade bestämt att hon ville fira sin 60 års dag på Island. Hon känner att hennes rötter måste vara där. Hon har ingen släkt där och ingen av hennes förfäder kommer från Island så det måste vara ett

Läs mer

Reserapport Grindavik, Island. Maj 2015. Gerd Sävenstedt

Reserapport Grindavik, Island. Maj 2015. Gerd Sävenstedt Reserapport Grindavik, Island Maj 2015 Gerd Sävenstedt Sista etappen på vår introduktions- och avslutningsresa. Jag ska lämna och Göran Dahlén ska ta över. Sista gemensamma besöket på vår vänortsturné

Läs mer

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Medverkande elever: Josefiné Wahlström, Louise Pettersson, Sofie Sundvall, Johanna Jonsson, Sandra Turesson, Nadia Persson, Sanna Rosenqvist, Mikaela

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

Norgeresa 1 maj 6 maj. Äntligen på väg

Norgeresa 1 maj 6 maj. Äntligen på väg Denna vecka ska jag (Mikaela)) och ett gäng elever åka till Norgee på utbytesresa. Skolan vi ska till heter Mo og Jølster och är också ett Naturbruksgymnasium, ungefär som vårat. Den ligger på Norges västkust,

Läs mer

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Lördag 16 april Efter en oerhört varm (för andra kall) natt på bussen, stannade vi för att äta frukost i Upplands Väsby för

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

FoB-gruppens studieresa till Oslo och Island den 15-20 juni 2000

FoB-gruppens studieresa till Oslo och Island den 15-20 juni 2000 FoB-gruppens studieresa till Oslo och Island den 15-20 juni 2000 I juni 2000 genomförde ksp:s FoB-grupp tillsammans med SCB en studieresa till Oslo och Island. Syftet med resan var att på plats studera

Läs mer

DAG 1 5 maj Island hetare än någonsin

DAG 1 5 maj Island hetare än någonsin Den 5-9 maj 2010 DAG 1 5 maj Island hetare än någonsin Nordatlantens hårda väder är ju precis som vulkanerna och sagorna en del av Islands magi. Förväntningarna är stora på landet som är både glödande

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Redovisning av Iris-stipendium

Redovisning av Iris-stipendium Redovisning av Iris-stipendium 2006 NÄTVERKSTRÄFF 15 FEBRUARI 2007 VARFÖR EN NÄTVERKSDAG? Under många år har vi arbetat med utbildning i jämställdhet, genus och mångfaldsfrågor och vi har träffat många

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012 Dag 1 Söndag 3 juni Resan började kl 13.05 på Gävle busstation i hällande regn, vi skulle åka med Tallinks anslutningsbuss till Värtahamnen. På busstationen stod det en buss från Traveller i Stockholm

Läs mer

Resan till USA 2005. Söndag den 19 juni

Resan till USA 2005. Söndag den 19 juni Resan till USA 2005. Söndag den 19 juni Vi började vår resa vid Angöringen, med Tisells Buss, anlitad av Hasses Busstjänst, som skulle köra oss till Kastrup. Vi gjorde ett uppehåll vid Ekeröds rasten där

Läs mer

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola.

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. BLOGG 1 Resan inleds Resan till Senegal inleddes kl 3.00 på söndag morgon

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem

Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem Nummer 2 2014 ORDFÖRANDE HAR ORDET Vi är i dag 237 medlemmar i vår förening. Jag leder fortfarande gymnastiken och antalet gymnaster är fortfarande

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Information från förskolan Båten Augusti 2014

Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information och viktiga datum Kajutan 070-169 85 18 Ankaret 070-169 83 98 Åran 070-169 83 99 Bojen 070-169 85 15 Bryggan 070-169 84 00 Seglet 070-169 85 14

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Helén fotograferar på Metropolitan museét

Helén fotograferar på Metropolitan museét Reseberättelse Tycos Bariatric Consultant Nurse Training Course Norwalk, USA Lördag den 2/6 Resdag. Resan startade kl. 11.00 från centralen i Örebro och 16 timmar senare var jag framme vid mitt hotell

Läs mer

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) Information till dig som önskar bli fadder för våra internationella studenter isk@kau.se Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) 11 14 Jan Ankomstdagar.

Läs mer

SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2

SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2 SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2 Här följer nu resten av våran övervintring i Spanien. Den föregående berättelsen avslutades med Nyårsafton. TORSDAG 1 Jan Nyårsdan Några större fyrverkerier syntes inte kl

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien Så har vi passerat mer än halvvägs genom vår resa i Indien. Det har gått fruktansvärt fort men samtidigt känns det så längesen man

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

Gruppbild från släktpicknik i Platte. Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000. Lennart Stensson

Gruppbild från släktpicknik i Platte. Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000. Lennart Stensson Gruppbild från släktpicknik i Platte Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000 Lennart Stensson Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000. Min högst personliga dagbok från släktresan Lennart Efter en kväll

Läs mer