Den Ljusblå Vägen: Utbildningsplan för Hjuviks AIK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den Ljusblå Vägen: Utbildningsplan för Hjuviks AIK"

Transkript

1 Den Ljusblå Vägen: Utbildningsplan för Hjuviks AIK

2 Innehåll 1 Om Den Ljusblå Vägen... 3 Versioner Mål och värdegrund... 4 Målsättning... 4 Fotbollsverksamhetens mål... 4 Fair Play naturligtvis! Roller i Hjuviks AIK... 5 Att vara spelare... 5 Att vara ledare och tränare... 5 Att vara förälder Spelarutveckling... 7 Generellt... 7 Spelformer... 7 Knattefotboll mannafotboll mannafotboll mannafotboll mannafotboll mannafotboll Spelarutbildningar Ledarutbildningar Tränarutbildningar Domarutbildningar (16)

3 1 Om Den Ljusblå Vägen Den Ljusblå Vägen är ett dokument som beskriver klubbens mål, utbildningsplan, värdegrunder och värderingar. Den riktar sig till tränare, spelare, föräldrar och andra intresserade. Den Ljusblå Vägen är ett publikt dokument och ligger upplagd på vår hemsida. Eftersom Hjuviks AIK utvecklas i snabb takt är det viktigt att Den Ljusblå Vägen kontinuerligt uppdateras. Fotbollsansvarig i styrelsen ansvarar för att det är ett aktivt och levande dokument. Versioner Datum Uppdateringsområden Första utgåvan sammanställs Ny uppdaterad officiell utgåva Ny uppdaterad officiell utgåva 3 (16)

4 2 Mål och värdegrund Målsättning Målsättningen för Hjuviks AIK är att genom en bra fotbollsutbildning ge en meningsfull fritid för så många barn och ungdomar som möjligt, framför allt de i sydvästra Torslanda. Genom idrottsutövandet vill klubben ge medlemmarna möjligheter att utveckla ett gott kamratskap, fin laganda och att finna en individuell glädje i samarbete med andra. Fotbollsverksamhetens mål Klubben satsar på bredden i alla åldersklasser, för att så många som möjligt skall få träna och spela fotboll. Klubben satsar på att ha minst ett lag i varje åldersgrupp i distriktets barn- och ungdomsserier. Fotbollen bedrivs som lek i de yngre åldersgrupperna för att successivt övergå i mer rationell träning i de högre åldrarna. Klubben följer de riktlinjer för svensk ungdomsfotboll som är utfärdade av Svenska fotbollsförbundet (SvFF) samt Göteborgs fotbollsförbund (GFF). Fair Play naturligtvis! Den generella attityden på och runt planen har blivit tuffare med åren. Det är idag ofta svårt att rekrytera unga domare, toppningen kryper ner i åldrarna och språket är hårdare. Vi måste alla göra allt för att det skall vara skoj att spela fotboll så länge som möjligt. Vi tror på förbundets linje: ju fler som spelar länge desto fler duktiga spelare kommer utvecklas. Samtliga som är engagerade i klubben i olika roller hoppas vi förstår vikten av att i alla lägen följa vår Fair Play policy. Den är enkel att följa när allt går bra, men det är vid motgångar som vi måste tänka lite extra på den och vara en bra förebild för alla andra i klubben. Vi följer fotbollens regler Vi respekterar domarnas uppfattning och protesterar inte mot domslut Vi tackar alltid domare och motståndare efter spelad match Vi fuskar inte till oss fördelar Vi uppmuntrar inte till fult spel 4 (16)

5 3 Roller i Hjuviks AIK Nedan finns en beskrivning av vad som är viktigt inom de olika rollerna man kan ha i Hjuviks AIK. Den är naturligtvis inte heltäckande, utan väldigt mycket kommer från varje individs sunda förnuft. Att vara spelare Att vara spelare i Hjuviks AIK är man mest för att man tycker det är kul med fotboll. Man följer Fair Play policyn, men för att det skall fungera bra i laget så innebär det också att man kommer i tid och väl förberedd inför match och träning. hör av sig om man inte kan komma som förväntat. gör sitt bästa på både match och träning. håller ihop i både med och motgång. har ett gott uppförande på och utanför planen när man representerar vår förening. är bussig mot alla i laget och motverkar mobbing i klubben. Men det viktigaste av allt: HA KUL NÄR DU TRÄNAR OCH SPELAR! Att vara ledare och tränare Som ungdomsledare och tränare har du klivit in i en spännande och inte alltid enkel ledarroll. Det räcker inte enbart med spelarnas förtroende utan du måste också vinna föräldrarnas. Att vara ledare tar en del tid och innebär mycket kul, och den relationen du kan bygga med spelarna är ovärderlig. Som ledare i Hjuviks AIK innebär det att du kommer i tid och väl förberedd inför varje match och träning. tar emot, uppmuntrar och utvecklar varje enskild spelare från sin nivå. tillrättavisa de spelare som inte sköter sig på eller utanför planen. har alltid ett gott uppförande när man representerar vår förening.... är ett gott föredöme för barnen. är positiv och uppmuntrar i både med och motgång, kritisera inte och tona ned allvaret.... inte toppar laget innan 16 års ålder. Viss nivåanpassning kan ske från 12 års ålder när ett lag kan anmäla två lag till olika nivåer i seriespel. Grundprincipen generellt är att oavsett ålder skall spelare som är uttagna till match få lika mycket speltid i matchen. acceptera domsluten och fokusera på det egna spelet. vara rädd om lagets och klubbens materiel och anläggning.... motarbetar all form av mobbning, sexism och rasism. följer klubbens policies och gör ditt bästa för samarbete inom klubben Du skall veta att som ledare är ditt arbete enormt uppskattat av föreningen, spelarna och föräldrar. Glöm inte bort att DU ÄR LEDARE FÖR ATT DET ÄR ROLIGT, SÅ SE TILL ATT HA KUL! 5 (16)

6 Att vara förälder Att vara fotbollsförälder är viktigt för barnen. Det innebär mycket kul, och man kan få fina relationer med barnens kompisar och lära känna deras föräldrar. Som fotbollsförälder i Hjuviks AIK innebär det ett ansvar för att barnen har druckit, ätit och är utvilade innan match och träning. barnen har riktig och förnuftig utrustning vid träning och match. stötta barnen i att följa sitt ansvar som spelare i klubben. man undviker att coacha barnen vid träning och match. vara positiv och uppmuntra i både med och motgång, kritisera inte och tona ned allvaret. respektera de beslut som tränare och ledare fattat både för match och träning. inte kritisera domaren och dennes bedömningar - de har också rätt att göra misstag. uppmuntra sitt barn att delta på frivillig grund.... motarbeta all form av mobbning, sexism och rasism. visa respekt för det arbete föreningen lägger ner och är beredd att dra sitt strå till stacken. Kom ihåg, att det viktigaste av allt är att ditt barn TRIVS OCH HAR ROLIGT TILLSAMMANS MED VÄNNER! 6 (16)

7 4 Spelarutveckling Generellt Spelarnas hemvist Spelarna tränar och spelar i den åldersklass man är född eller där man har sina klasskamrater. Spelare kan tillåtas att träna extra med en äldre åldersklass om detta är OK med de båda tränarna, spelaren och spelarens föräldrar. Han/hon har dock kvar sin hemvist i sin egen åldersklass. Om en åldersklass för en spelare saknas eller om ett lag upphör är de spelare som drabbas alltid välkomna i närmaste åldersgrupp uppåt. I vissa fall kan det passa bättre med åldersklassen under, men detta beslutas i så fall i samråd med styrelsen. Spelarlån vid match Om ett lag behöver låna yngre spelare så beslutas detta mellan de båda berörda lagens tränare. Lånet måste också vara OK med spelaren och spelarens föräldrar. Frågan om lån ställs alltid till den utlånande tränaren som avgör vilken/vilka spelare som är aktuella. Om tränarna för de båda lagen inte kommer överens vänder de sig till klubbens styrelse. Det är jätteviktigt att spelaren hålls utanför diskussionen, så de inte hamnar i lojalitetskonflikter! Närvaro Om en spelare in kan komma till match eller träning är det bästa att de hör av sig själva till tränarna, så snart det är möjligt åldersmässigt. Om en spelare har alltför låg närvaro bör man prata med dem om intresset för fotbollsträningen. Det kan finnas andra orsaker till frånvaron som kanske måste tas hand om och hanteras. Andra sporter Spelarna skall uppmuntras att ägna sig åt andra sporter, framför allt under vintern. De håller då igång och utvecklas motoriskt och fysiskt så att de blir ännu bättre fotbollsspelare. Dessutom får de en hälsosam omväxling och en chans att längta lite efter fotbollen! Det är helt OK att spelare väljer fotboll som andrasport. Dock kan det visa sig med färre matcher (först rekommenderat från 7- manna) om de är borta från alltför många träningar. Det är viktigt med närvaro på träning eftersom fotbollen är en lagsport där man är beroende av varandra och att träna tillsammans. Spelformer Barn och ungdomsfotboll bedrivs genom 3-, 5-, 7-, 9- och 11- manna fotboll. Hjuviks AIK följer Göteborg Fotbollsförbunds (GFF) rekommendationer vad gäller spelformer i olika åldersgrupper. Eftersom rekommendationerna förändras efterhand hänvisar vi alltid till förbundets hemsida gbgfotboll.se för aktuell information. På nästkommande sidor följer en kort sammanfattning av de olika spelformerna samt träningens syften och mål. 7 (16)

8 Knattefotboll När spelarna går på dagis och ska börja nollan är de välkomna att prova på fotboll i vår Knattefotboll. Den körs med c:a 5 tillfällen på våren (med start i maj) och 5 tillfällen på hösten (med start i mitten av augusti). Knattefotbollens syfte är att rekrytera nya generationer av spelare och ledare. Det viktigaste med Knatteträningarna är att få barnen att känna sig trygga med nya ledare och nya kamrater. De skall längta tills nästa gång och se fram emot att få börja spela fotboll på riktigt året därpå. Åldersgrupp: Inriktning: Träningar: Övningar: Annat: 5-6 år Ha kul tillsammans i lekfull träning med och utan boll, kull och stafetter. 1 dag i veckan under maj- juni och augusti- september Bara lekövningar. Spelarna kan vara med på precis så många eller få träningar de känner för! 8 (16)

9 3- mannafotboll 3- manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. 3- manna är fotboll på barnens villkor. Generellt följer vi Göteborg Fotbollsförbunds (GFF) rekommendationer vad gäller spelformer i olika åldersgrupper. Eftersom rekommendationerna förändras efterhand hänvisar vi till förbundets hemsida 1 för aktuell information. Åldersgrupp: 7 år. Se GFF hemsida 1 Inriktning: Se GFF hemsida 1 Organisation: Träningar: Övningar: Fysisk träning: Egenträning: Träningsläger: Laguttagningar: Rekommendation 1 ledare per 5-8 barn på träningarna. 1-2 gång/vecka utomhus under 1 timma under april - oktober 1 gång/vecka inomhus under november mars, om möjligt. Förslag på övningar finns på GFF hemsida 2. Bra tips för ledare för respektive åldersgrupp fås även genom kurser och workshops rekommenderade av GFF. Ingen löp- eller fysträning, bara rörelselekar och spel i olika former. Uppmuntra till lek med boll hemma, t.ex. trixning. Visa gärna övningar/lekar de kan göra. Kanske en för- eller eftermiddag med fotboll, lekar och korvgrillning. Ingen övernattning. Alla får vara med! Spelsätt: Se GFF hemsida 1 Matcher: Se GFF hemsida 1 Matchning: Se GFF hemsida 1 1 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Barn & Ungdom, 3- mannafotboll. 2 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Tränarutbildningar, Övningsbank. 9 (16)

10 5- mannafotboll 5- manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Den ska genomföras enkelt och positivt. 5- manna är fotboll på barnens villkor. Generellt följer vi Göteborg Fotbollsförbunds (GFF) rekommendationer vad gäller spelformer i olika åldersgrupper. Eftersom rekommendationerna förändras efterhand hänvisar vi till förbundets hemsida 3 för aktuell information. Åldersgrupp: 8-9 år. Se GFF hemsida 3 Inriktning: Se GFF hemsida 3 Organisation: Träningar: Övningar: Fysisk träning: Egenträning: Träningsläger: Laguttagningar: Rekommendation 1 ledare per 5-8 barn på träningarna. 1-2 gång/vecka utomhus under 1 timma under april - oktober 1 gång/vecka inomhus under november mars, om möjligt. Förslag på övningar finns på GFF hemsida 4. Bra tips för ledare för respektive åldersgrupp fås även genom kurser och workshops rekommenderade av GFF. Gärna någon form av enklare målvaktsträning. Alla spelare bör ha en chans att prova på detta. Ingen löp- eller fysträning, bara rörelselekar och spel i olika former. Uppmuntra till lek med boll hemma, t.ex. trixning. Visa gärna övningar/lekar de kan göra. Kanske en för- eller eftermiddag med fotboll, lekar och korvgrillning. Ingen övernattning. Alla får vara med! Spelsätt: Se GFF hemsida 3 Matcher: Se GFF hemsida 3 Matchning: Se GFF hemsida 3 3 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Barn & Ungdom, 5- mannafotboll. 4 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Tränarutbildningar, Övningsbank. 10 (16)

11 7- mannafotboll I 7- mannafotbollen ska man fortfarande ha i åtanke att det viktigaste inte är att vinna. Att ha roligt och utvecklas som fotbollsspelare är mycket viktigare. Tänk på att träning är viktigare än match och att matchen är det bästa träningstillfället. Fortfarande ska alla spela på så många olika positioner det är möjligt. Generellt följer vi Göteborg Fotbollsförbunds (GFF) rekommendationer vad gäller spelformer i olika åldersgrupper. Eftersom rekommendationerna förändras efterhand hänvisar vi till förbundets hemsida 5 för aktuell information. Åldersgrupp: år. Se GFF hemsida 5 Inriktning: Se GFF hemsida 5 Organisation: Träningar: Övningar: Fysisk träning: Egenträning: Träningsläger: Rekommendation 1 ledare per 5-8 spelare på träningarna. 2-3 träningar/vecka utomhus under 1-1,5 timma under april oktober. 1 gång/vecka under november mars, inomhus om möjligt. Förslag på övningar finns på GFF hemsida 6. Bra tips för ledare för respektive åldersgrupp fås även genom kurser och workshops rekommenderade av GFF. Gärna någon form av enklare målvaktsträning. Alla spelare bör ha en chans att prova på detta. Begränsad fysträning. Använd endast egna kroppen som belastning. Istället för löpträning kör tvåmål i smålag med 2-3 spelare! Uppmuntra till att träna momenten hemma. Visa gärna övningar de kan göra. Ett träningsläger med övernattning någon helg på våren eller försommaren. Ett endagsläger i augusti med bad och fotboll är också uppskattat. Laguttagningar: Se GFF hemsida 5 Spelsätt: Se GFF hemsida 5 Matcher: Se GFF hemsida cuper per år. Matchning: Se GFF hemsida 5 5 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Barn & Ungdom, 7- mannafotboll. 6 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Tränarutbildningar, Övningsbank. 11 (16)

12 9- mannafotboll Syftet med 9- manna är att, för åldersgruppen, skapa bättre förutsättningar för att spela fotboll på ett utvecklande sätt (i syfte att få en bättre fotbollsutbildning). Detta uppnås genom att spela med färre spelare och mindre plan jämfört med 11- manna. Detta gynnar en mer teknisk och utvecklande fotboll. Generellt följer vi Göteborg Fotbollsförbunds (GFF) rekommendationer vad gäller spelformer i olika åldersgrupper. Eftersom rekommendationerna förändras efterhand hänvisar vi till förbundets hemsida 7 för aktuell information. Åldersgrupp: år. Se GFF hemsida 7 Inriktning: Se GFF hemsida 7 Organisation: Träningar: Övningar: Fysisk träning: Egenträning: Träningsläger: Rekommendation 1 ledare per spelare på träningarna, minst 2 tränare per träning. 2-3 träningar/vecka utomhus under 1,5 timma under april oktober. 1-2 gång/vecka under november mars, delvis inomhus om möjligt. Förslag på övningar finns på GFF hemsida 8. Bra tips för ledare för respektive åldersgrupp fås även genom kurser och workshops rekommenderade av GFF. En del på träningarna bör vara särskilt ägnad målvakterna. Avsluta gärna träningen med lite fys där egna kroppen är belastning. Istället för löpträning kör tvåmål i smålag med 2-3 spelare! På vintern kan man växla om med fotbollsworkout, box eller annat kul. Uppmuntra till att träna momenten hemma. Visa gärna övningar de kan göra. Ett träningsläger med övernattning någon helg på våren eller försommaren. Övernattning i samband med vid cup. Laguttagningar: Se GFF hemsida 7 Spelsätt: Se GFF hemsida 7 Matcher: Se GFF hemsida cuper per år Matchning: Se GFF hemsida 7 Annat: Börja gärna med individuella utvecklingssamtal, 1-2 per år, enkla frågor och samtalet ska vara framåtsyftande och positivt. 7 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Barn & Ungdom, 9- mannafotboll. 8 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Tränarutbildningar, Övningsbank. 12 (16)

13 11- mannafotboll Steget över till fullskalig 11- manna går via en mindre plan under en period för att, liksom tanken med 9- manna, skapa bättre förutsättningar för att spela fotboll på ett utvecklande sätt (i syfte att få en bättre fotbollsutbildning). Detta gynnar en mer teknisk och utvecklande fotboll. Generellt följer vi Göteborg Fotbollsförbunds (GFF) rekommendationer vad gäller spelformer i olika åldersgrupper. Eftersom rekommendationerna förändras efterhand hänvisar vi till förbundets hemsida 9 för aktuell information. Åldersgrupp: år. Se GFF hemsida 9 Inriktning: Se GFF hemsida 9 Organisation: Träningar: Övningar: Fysisk träning: Egenträning: Träningsläger: 1 ledare per spelare på träningarna, minst 2 tränare per träning. 2-3 träningar/vecka utomhus under 1,5 timma under april oktober. 1-2 gång/vecka under november mars, delvis inomhus om möjligt. Förslag på övningar finns på GFF hemsida 10. Bra tips för ledare för respektive åldersgrupp fås även genom kurser och workshops rekommenderade av GFF. En del på träningarna ska vara särskilt ägnad målvakterna. Avsluta gärna träningen med lite fys där egna kroppen är belastning. Istället för löpträning kör tvåmål i smålag med 2-3 spelare! På vintern kan man växla om med fotbollsworkout, box eller annat kul. Uppmuntra till att träna momenten hemma. Visa gärna övningar de kan göra. Ett träningsläger med övernattning någon helg på våren eller försommaren. Övernattning i samband med vid cup Laguttagningar: Se GFF hemsida 9 Spelsätt: Se GFF hemsida 9 Tävlingar: Se GFF hemsida cuper per år Matchning: Se GFF hemsida 9 Annat: Fortsätt gärna med individuella utvecklingssamtal (2 per år) och prata med varje spelare om hur de trivs och vad de kan träna mer på. 9 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Barn & Ungdom, 11- mannafotboll. 10 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Tränarutbildningar, Övningsbank. 13 (16)

14 5 Ledarutbildningar Göteborg Fotbollsförbunds (GFF) erbjuder följande typer av spelarutbildningar: Talangträningar inom ramen för projektet Spelarlyftet 11. Utbildningsdagar Öppna träningar Talangträningar det är upp till alla spelare att avgöra om han/hon uppfyller Göteborgs fotbollsförbunds kriterier Föreningen uppmuntrar lagens ledare att anmäla spelare som uppfyller de rekommenderade kriterierna till de olika spelarutbildningarna. Vad dessa spelutbildningar innebär, vilka åldersgrupper de är avsedda för och vilka kriterier anmälda spelare ska uppfylla framgår av Göteborg Fotbollsförbunds hemsida 12. Se även Göteborg Fotbollsförbunds spelarutbildningsplan för respektive åldersgrupp. Det är lagets ledare som ska bedöma om den enskilda spelaren uppfyller rekommenderade kriterier och som anmäler spelare till aktiviteter med fri anmälan. 11 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Spelarlyftet. 12 Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Spelarutbildning. 14 (16)

15 6 Ledarutbildningar Tränarutbildningar Genom Göteborg Fotbollsförbund (GFF) tillhandahålls ett antal olika utbildningar för tränare. Dessa utbildningar ger inte bara nya kunskaper, utan ger även en chans att träffa kollegor och få inspiration till hur man gör träningarna bättre. Klubben rekommenderar stark samtliga tränare att som ett minimum gå endagskursen Avspark. Det är en grundläggande tränarkurs som vänder sig till tränare för de allra minsta barnen. Kursen är dessutom obligatorisk för att kunna ta övriga kurser i GFFs regi. Hjuviks AIK rekommenderar följande kurser och tränarutbildningar. Avspark 1 dag Bas 1 paketet 4 x 1 dag Bas 2 paketet 4 x 2 dagar Bas Diplomkurs 4 dagar Workshops Fortbildningar Information om utbildningarnas inriktning, för vilken åldersgrupp de är ämnade samt datum för utbildningstillfällen, finns på Göteborg Fotbollsförbunds hemsida Se Göteborgs Fotbollsförbunds hemsida gbgfotboll.se. Information finns under sektionen Tränarutbildning. 15 (16)

16 7 Domarutbildningar Att utbilda sig till domare är spännande och mycket lärorikt för våra ungdomar. De lär sig leda, att vara tydliga och att ta beslut de måste stå för. Känner någon av våra spelare att det skulle vara något man vill satsa på kan man kontakta styrelsen, som kan hjälpa till med kontakter. 16 (16)

Den Röd-Blå Tråden. Utbildningsplan för Selånger FK Ungdomsverksamhet

Den Röd-Blå Tråden. Utbildningsplan för Selånger FK Ungdomsverksamhet Den Röd-Blå Tråden Utbildningsplan för Selånger FK Ungdomsverksamhet Innehåll 1 Mål och värdegrund...3 Målsättning...3 Fotbollsverksamhetens mål... 3 Fair Play naturligtvis!... 3 2 Roller i Selånger FK...4

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2012

Så spelar vi 3-mannafotboll 2012 Så spelar vi 3-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla utg 2 mars 2015 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Den vinröda tråden Näsets SK Nä

Den vinröda tråden Näsets SK Nä Den vinröda tråden Vision och målsättning Vision Näset är en förening för alla som vill träna och spela fotboll. Vi välkomnar både killar och tjejer, så väl barn, ungdom och seniorer, både bredd och topp.

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 5-mannafotboll (Uppdaterat 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 5-mannafotboll Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot för all barn-

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR Värderingsdokumentet är ett komplement till vår Vinröda tråd som är klubbens strategiska inriktningsdokument. I Näsets SK är alla som vill, välkomna att spela fotboll. Vi bedriver

Läs mer

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Kareby IS (Fotboll) Sida 1 Välkommen till Kareby IS Allmänt Kareby IS är en förening där styrelse och ledare jobbar ideellt. Föreningen består av tre sektioner:

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion

Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion Mål och visioner IK Zenith är en förening för barn och ungdomar samt deras föräldrar. Föreningen är ideell och bygger helt på engagemang från dess föräldrar

Läs mer

Att leva våra värderingar.

Att leva våra värderingar. Att leva våra värderingar. Västerhaninge IF, föreningen där alla vill vara medlemmar. Hej! Vad kul att du hittade till vår förening! Här kommer du att trivas. Västerhaninge Idrottsförening vill finnas

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Välkommen till FRÖSÖ IF FOTBOLL

Välkommen till FRÖSÖ IF FOTBOLL Välkommen till FRÖSÖ IF FOTBOLL Kansliet finner du på Fritzhemsgatan 92 där du under dagtid 8.00-16.00 träffar våra konsulenter. Tel: 063-128859, Fax: 063-128858 E-post: frosoif@frosoif.org, hemsida: www.frosoif.se

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK

UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK Verksamheten ska bedrivas på ett sådant sätt att.. VMA blir i stort sett självförsörjande på seniorspelare (herrar) VMA kan tävla med ett damlag också. VMA blir självförsörjande

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

KIF ÖREBRO DFF RIKTLINJER

KIF ÖREBRO DFF RIKTLINJER KIF ÖREBRO DFF RIKTLINJER Den röda tråden inom breddverksamheten BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN BÖR I FÖRSTA HAND SE TILL ATT ALLA FÅR MÖJLIGHET ATT SPELA FOTBOLL I DEN UTSTRÄCKNING DE VILL, UPPLEVA GLÄDJE

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Blå tråden är framtagen för att.

Blå tråden är framtagen för att. BLÅ TRÅDEN Uppdatering 2014-15 Blå tråden är framtagen för att. Ha en gemensam plattform att arbeta efter. Man får kontinuitet i verksamheten. Man får ett större samarbete mellan lagen och föreningen En

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Verksamhetspolicy och riktlinjer

Verksamhetspolicy och riktlinjer Verksamhetspolicy och riktlinjer Revisionshistorik Version Datum Ändrad av Kommentar 1 2015-01-18 Upprättad Godkänd av styrelsen 2 2015-09-28 Styrelsen Ändring av kapitel Ekonomi-Lagkassor och försäljning

Läs mer

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden Nedan följer en kort summering av Kvarnby IKs Nya Blå Tråden. Under innehållsförteckningen i den totala Blå Tråden kan du se var du kan läsa mer om varje område.

Läs mer

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Krav på ledare Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Komma väl förberedd till träningar, matcher och andra arrangemang. Skriva kiosk-, sekretariats- och körlista Utveckla våra spelare

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Barn & ungdoms policy

Barn & ungdoms policy Barn & ungdoms policy 2010 Inledning Denna gemensamma policy är framtagen för att tydliggöra samarbetet mellan Grums IK FK och Slottsbrons IF, hädanefter kallade Grums/Slottsbron. Policyn visar föreningarnas

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Konkreta riktlinjer för olika åldrar

Konkreta riktlinjer för olika åldrar Konkreta riktlinjer för olika åldrar Inspirerade av Svenska Fotbollsförbundets policies och våra egna erfarenheter följer här Lerums IS riktlinjer för olika åldrar: 6 9 år (3- och 5-mannaspel) Efter fotbollsskolan

Läs mer

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015 Planeringsdokument 2015 Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04 Från: Tränarna Bjärreds IF P-04 Datum: April 2015 Innehåll Inledning... 2 Föräldrarnas medverkan och ansvar... 3 Laguttagning... 3 Cuper/turneringar...

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelarutbildningsplan 6-7 år Spelform 3 mot 3 Svensk fotboll Ca 500 000 spelare Ca 3000

Läs mer

Vara spelare i Åkarps IF

Vara spelare i Åkarps IF Vara spelare i Åkarps IF Som spelare i Åkarps IF skall man ha följande Man skall ha kul när man tränar Man skall leka, röra sig, dribbla, utmana, göra mål, jubla etc. Man skall tänka på Att vara koncentrerad

Läs mer

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK För att nå våra målsättningar utvecklar vi och arbetar med en fotbollsfilosofi där viljan att spela underhållande fotboll, ha ett stort bollinnehav, ha ett bra passningsspel

Läs mer

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt!

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt! LB07 P04 (2018) LB07 som klubb LB07 är idag en av Skånes största fotbollsförening med drygt 1 300 aktiva. Målet är att vi skall vara bland Sveriges bästa utbildnings- och utvecklingsmiljöer för unga spelare.

Läs mer

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen Mål och Riktlinjer för ungdomsverksamheten inom Timmernabbens IF är en sammanfattning av vad vi vill och hur vi vill arbeta

Läs mer

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet Huvudmål Fostra och utveckla ungdomarna ishockeymässigt och socialt. Ungdomarna skall utbildas så att de är representativa föredömen för Växjö Lakers.

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

Föräldramöte 1/5 P08

Föräldramöte 1/5 P08 Föräldramöte 1/5 P08 Agenda - Planering 2016 -Träning -Matcher - Fotbollsförälder i NSK -Viktigt! - Klubben: Arrangemang, Vinröda tråden Laguppställning John Videgren Jakob Stoltze Linda Peterson Katja

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla BFF 2015 utg. 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och

Läs mer

Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK

Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK Inledning sida 2 Allmänt sida 3 Fotbollslekis (5-6 år) sida 4 Barnfotboll (7-8 år) sida 5 Barnfotboll (9-10 år) sida 6 Barnfotboll (11-12 år) sida

Läs mer

Juni, Innehåll

Juni, Innehåll Innehåll Robro-mallen... 2 Bakgrund... 2 Målsättning... 2 Ledare... 3 Ledarutbildningar... 3 Spelare... 4 Spelarutveckling... 4 Landslagets fotbollsskola... 5 Föräldrar... 5 Sammanfattning... 6 Robro-mallen

Läs mer

7-mannafotboll Nu ännu bättre

7-mannafotboll Nu ännu bättre 7-mannafotboll Nu ännu bättre 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Inför säsongen 2008 genomför Göteborgs Fotbollförbund en rad förändringar inom 7-mannafotbollen. Syftet är

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

Så spelar vi 5 mot

Så spelar vi 5 mot Så spelar vi 5 mot 5 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 5 mot 5 är på barnens villkor och skall lära dem att spela

Läs mer

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL-

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL- ÖIF MALLEN 2011 -UNGDOMSFOTBOLL- INLEDNING ÖIF-mallen är en riktlinje som ska verka som stöd för ledare i ÖIF och deras utvecklingsarbete med fotbollsungdomar i åldrarna 6-18 år. En viktig del i föreningens

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170404 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

Femte utgåvan. 1 av 6

Femte utgåvan. 1 av 6 1 av 6 Röd-blåa spåret I Barkarö SK är alla fotbollskompisar Samtliga medlemmar i Barkarö SK skall i alla sammanhang bemöta kompisarna i fotbollsfamiljen - alla i vår förening, motståndare, funktionärer

Läs mer

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll.

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. GAIS barn- och ungdomsfotboll: Ska erbjuda en kamratlig och trygg social miljö, där alla kan utvecklas och bli delaktiga i utformningen av verksamheten.

Läs mer

Policy LNIK. Inledning

Policy LNIK. Inledning Policy LNIK Inledning Styrelsen ansvarar för denna policy samt för att de regler som är uppsatta följs. Styrelsens ansvar är att leda arbetet enligt de stadgar som gäller för föreningen och som har beslutats

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Barn- och ungdomspolicy Ingarö IF Fotboll 2016-05-10 Ingarö IF Ledningsgruppen Fotboll Barn- och ungdomspolicy Ingarö IF Fotboll Målet för Ingarö IF fotboll är att behålla så många spelare som möjligt,

Läs mer

Så spelar vi 11 mot Hälsingland

Så spelar vi 11 mot Hälsingland Så spelar vi 11 mot 11 2018 - Hälsingland Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar

Läs mer

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX Säsongsplanering Träningsgrupp XX År XXXX 1. Värdegrund Vi är en förening som är öppen för alla Vi står för alla individers lika värde Vi verkar för öppenhet i vår verksamhet Vi verkar både för gemensam

Läs mer

TRÅDEN GRÖNA. Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF

TRÅDEN GRÖNA. Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF TRÅDEN GRÖNA Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF Reviderad 2012-02-15 Jerry Carlsson Utvecklingsansvarig Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten!

Läs mer

BSK Verksamhetsidé. BSK:s Mål. Vi vill bedriva verksamhet för alla barn och ungdomar som vill träna och spela fotboll i Bankeryd.

BSK Verksamhetsidé. BSK:s Mål. Vi vill bedriva verksamhet för alla barn och ungdomar som vill träna och spela fotboll i Bankeryd. BSK Verksamhetsidé BSK:s Mål Vi vill bedriva verksamhet för alla barn och ungdomar som vill träna och spela fotboll i Bankeryd. Vi vill skapa klubbkänsla där ledare, spelare och föräldrar är stolta för

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2014

Så spelar vi 3-mannafotboll 2014 Så spelar vi 3-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN Antagen av styrelsen januari 2019 BAKGRUND - Tränare agerat med egna lösningar - Beslut som dragit ut på tiden och varit kortsiktiga - Ofta dåligt samarbete mellan lagen MÅL -

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas Lagträff Spånga IS Fotboll P01 Bas Vad ska vi prata om? 1. Presentera oss för varandra 2. SvFF och Spångamodellen 3. Lag och lagindelning 4. Spelsystem spelidé färdigheter 5. Träningsupplägg som stöder

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

9-manna. RIKTLINJER FÖR 9-manna FOTBOLL

9-manna. RIKTLINJER FÖR 9-manna FOTBOLL 9-manna RIKTLINJER FÖR 9-manna FOTBOLL Till ungdomsledaren Ytterby IS styrelse och medlemmar är glada att Du valt att bli ledare för några av ungdomarna i föreningen. Du kan se fram emot många år med en

Läs mer

Så spelar vi 3 mot år 2017

Så spelar vi 3 mot år 2017 Så spelar vi 3 mot 3 6-7 år 2017 1 Möjlighet för många planer Alla får vara med Roligt med många bollkontakter Hög aktivitet 3 mot 3 lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer