De föreslagna föreskrifterna och allmänna råden vänder sig till universitet och högskolor i egenskap av utfärdare av bilagan till examensbeviset.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De föreslagna föreskrifterna och allmänna råden vänder sig till universitet och högskolor i egenskap av utfärdare av bilagan till examensbeviset."

Transkript

1

2 Bilaga 1 Konsekvensutredning Konsekvensutredningen innehåller en utredning av konsekvenserna avseende förslag till ändring av Universitets och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbeviset och de allmänna råden knutna till 1 i förslaget. Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Sammanfattning Universitets och högskolerådet (UHR) föreslår en ändring i rådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbeviset. I samband med ändringarna beslutar UHR om allmänna råd utifrån 1 och bilaga 1 i förslaget. De föreslagna föreskrifterna och allmänna råden vänder sig till universitet och högskolor i egenskap av utfärdare av bilagan till examensbeviset. De allmänna råden gäller inte för skrivningar som rör gemensamma examensbevis. 1 Allmänna råd som är anpassade till gemensamma examensbevis kan komma att tas fram i ett senare läge i samarbete med universitet och högskolor. Ovanstående ändringar beräknas träda i kraft den 1 april Bakgrund I januari 2017 skickade UHR ut på remiss ett förslag till föreskrifter om ändringar i föreskriften om bilagan till examensbeviset (UHRFS 2019:3). Grundtanken med förslaget var att skapa mer flexibilitet för universitet och högskolor vid utfärdandet av bilagan till examensbeviset, och att förenkla möjligheten att anpassa bilagan till de kontinuerliga förändringar som sker inom högre utbildning såväl nationellt som internationellt. Enligt förslaget behöll föreskriften sin struktur, som utgår ifrån den internationella mallen, men texterna under varje rubrik var borttagna. UHR föreslog att den mindre detaljerade föreskriften skulle kompletteras med riktlinjer och stödtexter för varje rubrik i bilagan. UHR har i det fortsatta arbetet tagit hänsyn till de synpunkter som inkom i samband med den förra remissen. Samtliga inkomna remissvar var antingen positiva till en mindre detaljerad föreskrift eller uttalade sig inte specifikt i den 1 Med gemensam examen/examensbevis avser UHR examina utformade i enlighet med 1 kap. 17 högskolelagen (1992:1434) eller 6 kap. 11 högskoleförordningen (1993:100). 1 (4)

3 frågan. Inga remissinstanser som inkom med svar ställde sig negativa till den föreslagna ändringen om en mindre detaljerad föreskrift. Flera lärosäten framförde i sina remissvar funderingar kring risken med att ändringen i föreskriften kan möjliggöra olika tolkningar och varianter. Under våren 2018 samarbetade UHR med en referensgrupp 2 kring riktlinjer och stödtexter. Referensgruppen inkom med värdefulla synpunkter som UHR har tagit med i arbetet. Bland annat efterfrågades nationella texter för punkten 4.2. Programme requirements och punkten 5.2. Professional status (if applicable). Angående den sistnämnda punkten har nationella standardtexter för varje examen tagits fram i samråd med Rådgivningscentrum för Yrkeskvalifikationsdirektivet vid UHR. Remissgruppen diskuterade digitalisering av examensbeviset och examensbilagan i samband med punkt 7. Certification of the Supplement. UHR har försökt följa upp dessa diskussioner i det remitterade förslaget. På Bologna ministermötet i Paris 25 maj 2018 godkände ministrarna ett reviderat Diploma supplement, som inbegriper nytt förslag på internationell mall. När det gäller nytt förslag på internationell mall ska beslut tas i flera instanser och kan förväntas tidigast till 2019/ UHR valde att försöka anpassa riktlinjer och stödtexter till det nya förslaget. Främst har detta påverkat innehållet under punkt 4.2. Programme requirements, eftersom resultat av lärandet lyfts fram betydligt mer i det nya förslaget. Remissinstanserna lyfte även den pågående lanseringen av Ladok 3. UHR inledde därför ett samarbete med Ladokkonsortiet. Under 2018 har UHR och Ladok samarbetat kring standardtexter, vilket har resulterat i att sådana nationella texter kommer att finnas tillgängliga i Ladok. Separata fält för inläggning av texter kommer också att finnas i de fall där UHR uppmanar till lokala texter. UHR ser behov av fortsatt samarbete med Ladokkonsortiet och det kommer att vara viktigt med gemensam information från UHR och Ladok vid uppdateringar. Slutligen har UHR kommit fram till att riktlinjer och stödtexter bör beslutas som allmänna råd eftersom allmänna råd definieras som sådana generella rekommendationer om tillämpningen av en författning som anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende (1 författningssamlingsförordningen (1976:725)). Allmänt Beskrivning av problemet och vad UHR vill uppnå Nuvarande reglering begränsar flexibiliteten för universitet och högskolor i utfärdandet av examensbilagan och försvårar en anpassning till de kontinuerliga förändringar som sker inom högre utbildning såväl nationellt som internationellt. 2 Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska högskola, Ladokkonsortiet, Linnéuniversitetet, Sveriges universitets och högskoleförbund, Södertörns högskola och Uppsala universitet. 3 Paris Communiqué, Paris 25 th May 2018, samt Diploma Supplement Revision Final report, Advisory group 4 2 (4)

4 Allmänna råd kan enklare anpassas till förändringar i t.ex. högskoleförordningen och i samband med en ny mall för Diploma supplement, samt skapar utrymme för utökade och mer förklarande texter. Förslaget till reglering har möjliggjort ett mer strukturerat samarbete med Ladokkonsortiet, vilket UHR ser som nödvändigt i och med digitaliseringen av utfärdandeprocessen för examensbilagan. UHR:s förhoppning är att regleringen ska skapa mer flexibilitet, underlätta och stödja arbetet med bilagan till examensbeviset ute på universitet och högskolor, och samtidigt främja enhetlighet i hur svenska bilagor till examensbevisen är utformade. Det övergripande syftet är att uppfylla intentionerna för Diploma supplement inom ramen för Bolognasamarbetet och Europass (EU). Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd En alternativ lösning är att behålla nuvarande reglering och då kvarstår problembilden enligt ovan. En annan alternativ lösning är att bara minska detaljeringsnivån i föreskriften och inte ta fram några allmänna råd. Eftersom gränssnittet i Ladok möjliggör förinlagda nationella texter läggs då allt ansvar för samordningen på lärosätena, vilket går emot synpunkterna i de tidigare remissvaren och innebär en ganska snäv tolkning av UHR:s bemyndigande att meddela närmare föreskrifter om vad bilagan ska innehålla. Uppgifter av vilka som berörs av regleringen De föreslagna föreskrifterna och allmänna råden vänder sig till universitet och högskolor som utfärdare av bilaga till examensbeviset. Indirekt berörs studenter och mottagare av bilagan till examensbeviset (till exempel arbetsgivare och lärosäten). UHR:s bemyndigande Bestämmelsen om utfärdande av bilagan till examensbeviset återfinns i Sverige i 6 kap. 10 a högskoleförordningen (1993:100). Universitets och högskolerådet får enligt samma bestämmelse meddela närmare föreskrifter om vad bilagan ska innehålla. Uppgifter om vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen Regleringen bedöms inte medföra några kostnadsmässiga konsekvenser. Bedömning av om reglering överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen Regleringen överensstämmer med de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen. 3 (4)

5 Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser Regleringen föreslås träda i kraft 1 april Universitet och högskolor kommer behöva samordnad information från UHR och Ladokkonsortiet i samband med lanseringen. Konsekvenser för lärosäten, studenter, doktorander och Universitets och högskolerådet De föreslagna ändringarna i föreskriften (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbeviset och allmänna råd kommer förhoppningsvis att underlätta i arbetet med att utfärda examensbilagor för universitet och högskolor. Dock behöver universitet och högskolor tillämpa de allmänna råden och till exempel skapa lokala texter under punkten 4.2. Programme requirements. Samtidigt kommer de förinlagda texterna i Ladok att underlätta utfärdande av bilagan till examensbeviset. UHR bedömer att förslaget till allmänna råd inte kommer att ha en negativ påverkan utifrån studenters och doktoranders perspektiv. UHR bedömer att bilagor till svenska examensbilagor blir mer enhetliga, och att de med denna reglering även kommer att spegla intentionerna för Diploma supplement inom ramen för Bolognasamarbetet och Europass. Konsekvenser för kommuner och landsting Den föreslagna regleringen bedöms inte få effekter för kommuner eller landsting. Konsekvenser för företag Den föreslagna regleringen bedöms inte få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Samråd Vid framtagandet av förslaget har UHR samrått med universitet och högskolor (tidigare remiss samt referensgruppsmöte), Rådgivningscentrum för Yrkeskvalifikationsdirektivet (UHR) i Sverige och med Ladokkonsortiet. UHR har även låtit Universitetskanslersämbetet ta del av delar av förslaget under processen. Kontaktpersoner Eventuella frågor om konsekvensbeskrivningen besvaras av Yolanda Brännström (yolanda.brannstrom@uhr.se) och Petra Nord (petra.nord@uhr.se). 4 (4)

6 Bilaga 2 Föreskrifter om ändring i Universitets och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbevis beslutade den 20 februari Universitets och högskolerådet föreskriver med stöd av 6 kap. 10 a högskoleförordningen (1993:100) i fråga om rådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbevis dels att 2 och 4, och därmed bilaga 2 5, ska upphöra att gälla dels att nuvarande 3 ska betecknas 2, dels att bilagorna 1 och 2 ska ha följande lydelse, dels att 1 och 2 ska ha följande lydelse, dels att rubriken närmast före 3 ska sättas närmast före 2. 1 Bilagan som ska fogas till examensbeviset ska utfärdas på engelska och ha den lydelse som anges i bilaga 1. 2 Bilagan som ska fogas till examensbeviset ska utfärdas på engelska och ha den lydelse som anges i bilaga 2. Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 april På Universitets och högskolerådets vägnar KARIN RÖDING Yolanda Brännström (Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning) Petra Nord (Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning) 1 (12)

7 Bilaga 2 Bilaga 1 Diploma Supplement (according to legislation after 1 January 2007) This Diploma Supplement follows the model developed by the European Commission, Council of Europe and UNESCO/CEPES. The purpose of the supplement is to provide sufficient independent data to improve international transparency and fair academic and professional recognition of qualifications (diplomas, degrees, certificates etc.). It is designed to provide a description of the nature, level, context, content and status of the studies that were pursued and successfully completed by the individual named on the original qualification to which this supplement is appended. It should be free from any value judgements, equivalence statements or suggestions about recognition. Information in all eight sections should be provided. Where information is not provided, an explanation should give the reason why. 1. Information identifying the holder of the qualification 1.1 Family name(s) 1.2 Given name(s) 1.3 Date of birth (day/month/year) 1.4 Student identification number or code (if available) 2. Information identifying the qualification 2.1 Name of qualification and (if applicable) title conferred (in original language) 2.2 Main field(s) of study for the qualification 2.3 Name and status of awarding institution (in original language) 2.4 Name and status of institution (if different from 2.3) administering studies (in original language) 2.5 Language(s) of instruction/examination 3. Information on the level of the qualification 3.1 Level of qualification 3.2 Official length of programme 3.3 Access requirement(s) 2 (12)

8 Bilaga 2 4. Information on the contents and results gained 4.1 Mode of study 4.2 Programme requirements 4.3 Programme details (e.g. modules or units studied), and the individual grades/marks/credits obtained (if this information is available on an official transcript this should be used here) 4.4 Grading scheme and, if available, grade distribution guidance 4.5 Overall classification of the qualification (in original language) 5. Information on the function of the qualification 5.1 Access to further study 5.2 Professional status (if applicable) 6. Additional information 6.1 Additional information 6.2 Further information sources 7. Certification of the supplement 7.1 Date 7.2 Signature 7.3 Capacity 7.4 Official stamp or seal 8. Information on the national higher education system The Swedish higher education system (according to legislation after 1 January 2007) The following description is approved by the Swedish Council for Higher Education. The Swedish Higher Education System is based on the Swedish Higher Education Act (SFS 1992:1434) and the 1 January 2007 amendments to the Higher Education Ordinance (1993:100). Qualifications from all higher education institutions 3 (12)

9 Bilaga 2 (universities, university colleges and independent higher education providers) that are recognized by the Government are of equal official value. The same legislation governs all state higher education institutions. All Swedish degrees are issued in accordance with the same degree ordinances. Quality assurance The Swedish Higher Education Authority has been responsible for the quality assurance system for all higher education since 1 January For more information, please visit Evaluation reports are available to the public. National Qualification Frameworks The Swedish Higher Education Act and the Higher Education Ordinance have been amended in accordance with the agreements reached as part of the Bologna Process, including the Qualifications Frameworks in the European Higher Education Area (QF EHEA). Legislation for a three cycle structure of higher education was adopted in July 2007, and is now the only one in use in all Swedish higher education. Transitional provisions apply to courses and programmes that started prior to this. For more information, please visit or enic naric.net. In 2015, the Swedish Government decided on a national qualifications framework (SeQF), based on the European Qualifications Framework for Lifelong Learning (EQF). The SeQF has eight levels that are in accordance with the EQF levels. Higher education qualifications are at levels six to eight. For more information, please visit Qualifications All courses, study programmes and qualifications are on one of three levels: first, second or third cycle. In the Higher Education Ordinance, the Government has determined which qualifications may be awarded, as well as their scope, requirements and intended learning outcomes. There are three categories of qualifications: general; the fine, applied and performing arts; and professional qualifications. Credit system Sweden has a system of credits (högskolepoäng); a normal 40 week academic year corresponds to 60 credits. The system is compatible with ECTS credits. Grading system There is no national grading system in Sweden. Higher education institutions may determine which grading system is to be used. No overall grade is awarded for a degree and students are not ranked. Access and admission There are general and specific entry requirements for access to higher education within all cycles. The specific entry requirements vary according to the field of higher education and/or should be essential for students to be able to benefit from the course or study programme. The number of places is limited on all study programmes 4 (12)

10 Bilaga 2 and courses. The general entry requirements for first cycle studies can be attained by completing an upper secondary school programme, via adult education at upper secondary school level or the applicants achieving a comparable level of learning outcomes through other education, practical experience or other circumstances. The general entry requirements for second cycle studies can be attained by possessing a first cycle qualification of at least 180 credits, a corresponding foreign qualification, or the applicants achieving a comparable level of learning outcomes obtained through other education, practical experience or other circumstances. The general entry requirements for third cycle education are: 1) a second cycle qualification, or 2) completed courses worth at least 240 credits, of which 60 credits are at second cycle level, or 3) the equivalent level of knowledge acquired in Sweden or abroad. General qualifications First cycle (SeQF/EQF 6) Högskoleexamen (Higher Education Diploma) requires 120 credits and a diploma project. Kandidatexamen (Degree of Bachelor) requires 180 credits. At least 90 credits must be completed in the main field of study, including an independent degree project worth 15 credits Second cycle (SeQF/EQF 7) Magisterexamen (Degree of Master (60 credits)) requires 60 credits. At least 30 credits must be completed in the main field of study, including a degree project worth 15 credits. In addition, the student must normally have a kandidatexamen, or a professional degree of at least 180 credits, or an equivalent foreign degree. Masterexamen (Degree of Master (120 credits)) requires 120 credits. At least 60 credits must be completed in the main field of study, including a degree project worth at least 30 credits. In addition, the student must normally have a kandidatexamen, or a professional degree of at least 180 credit,s or an equivalent foreign degree. Third cycle (SeQF/EQF 8) Licentiatexamen (Degree of Licentiate) requires at least 120 credits, including an academic paper worth at least 60 credits. A higher education institution may decide that a licentiatexamen can be awarded as a separate qualification or as a step on the way to doktorsexamen (see below). Doktorsexamen (Degree of Doctor) requires 240 credits, including a thesis worth at least 120 credits. The thesis must be presented at a public defence. Qualifications in the fine, applied and performing arts Qualifications in the fine, applied and performing arts are awarded at all three cycles and corresponding SeQF levels. At first cycle level: konstnärlig 5 (12)

11 Bilaga 2 högskoleexamen (Higher Education Diploma) and konstnärlig kandidatexamen (Degree of Bachelor of Fine Arts). At second cycle level: konstnärlig magisterexamen (Degree of Master of Fine Arts (60 credits)) and konstnärlig masterexamen (Degree of Master of Fine Arts (120 credits)). Two third cycle qualifications are awarded: konstnärlig licentiatexamen (Degree of Licentiate) and konstnärlig doktorsexamen (Degree of Doctor). Professional qualifications Professional qualifications are offered at either first or second cycle level and corresponding SeQF levels. These qualifications may stretch over two cycles and are awarded in areas that include engineering, health care, agriculture, law, and education. Professional qualifications are regulated by national legislation and are considered regulated education subject to the Professional Qualifications Directive 2005/36/EC. Titles of qualifications Translations into English of all titles of qualifications are regulated at the national level. An institution of higher education may decide to add a prefix to a qualification title e.g. filosofie kandidatexamen or medicine doktorsexamen or/and add a major field of studies e.g. civilingenjörsexamen i maskinteknik. 6 (12)

12 Bilaga 2 Bilaga 2 Diploma Supplement (according to legislation before 1 January 2007) This Diploma Supplement follows the model developed by the European Commission, Council of Europe and UNESCO/CEPES. The purpose of the supplement is to provide sufficient independent data to improve international transparency and fair academic and professional recognition of qualifications (diplomas, degrees, certificates etc.). It is designed to provide a description of the nature, level, context, content and status of the studies that were pursued and successfully completed by the individual named on the original qualification to which this supplement is appended. It should be free from any value judgements, equivalence statements or suggestions about recognition. Information in all eight sections should be provided. Where information is not provided, an explanation should give the reason why. 1. Information identifying the holder of the qualification 1.1 Family name(s) Ange det efternamn som finns angivet på examensbeviset. 1.2 Given name(s) Ange samtliga förnamn som finns angivna på examensbeviset. 1.3 Date of birth (day/month/year) Ange dag, månad och år. 1.4 Student identification number or code (if available) Ange personnummer eller samordningsnummer. 2. Information identifying the qualification 2.1 Name of qualification and (if applicable) title conferred (in original language) Ange den examensbenämning som har angivits på examensbeviset. 2.2 Main field(s) of study for the qualification Beträffande generella examina anges det huvudsakliga området (huvudämnet) och/eller examens huvudsakliga inriktning. I fråga om yrkesexamina anges i förekommande fall det eller de områden som studierna huvudsakligen har avsett. 2.3 Name and status of awarding institution (in original language) Ange namnet på den högskola som utfärdar examensbeviset. Om beviset avser utbildning vid mer än en högskola enligt 1 kap. 17 högskolelagen (1992:1434) eller 6 kap. 11 högskoleförordningen (1993:100), anges även namnen på övriga högskolor. Ange om lärosätet har universitetsstatus (university), eller är en högskola med rätt att utfärda examina på forskarnivå inom ett område (university college with the right to award third cycle qualifications in a domain), eller är en högskola (university college). 7 (12)

13 Bilaga Name and status of institution (if different from 2.3) administering studies (in original language) Om ett annat lärosäte har antagit den person som examensbeviset gäller för, men har kommit överens med det lärosäte som avses i 2.3 om utfärdande av examen, ska det lärosäte som har antagit studenten anges. Ange om lärosätet har universitetsstatus (university), eller är en högskola med rätt att utfärda examina på forskarnivå inom ett område (university college with the right to award third cycle qualifications in a domain), eller är en högskola (university college). 2.5 Language(s) of instruction/examination Ange undervisningsspråket/en för merparten av de kurser som ingår i examen. 3. Information on the level of the qualification 3.1 Level of qualification Ange att utbildningen utgör grundläggande högskoleutbildning eller forskarutbildning och det antal år den omfattar. Hänvisa samtidigt till informationen om svensk högskoleutbildning under punkt Official length of programme Ange hur många högskolepoäng examen omfattar och återge 6 kap. 2 högskoleförordningen (1993:100). 3.3 Access requirement(s) Ange att tillträdesreglerna innebär att den sökande ska ha grundläggande behörighet och dessutom den särskilda behörighet som kan vara föreskriven. Redogör för den grundläggande behörigheten och de särskilda behörighetskrav som gällde vid antagning till utbildningen. Här ska alltså anges om behörighetskraven avser kunskaper från kurser i gymnasieskolan, kunskaper från högskolekurser eller andra villkor. Om utbildningen är en påbyggnadsutbildning till en yrkesexamen, ange vilka förkunskapskrav som ställs i högskoleförordningens examensordning, t.ex. legitimation som sjuksköterska för specialistsjuksköterskeexamen. 4. Information on the contents and results gained 4.1 Mode of study Ange att studierna har motsvarat heltidsstudier: Full time equivalent. 4.2 Programme requirements Ange de mål och krav som gällt för utbildningen enligt högskoleförordningens examensordning och utbildningsanordnarens egna bestämmelser. Använd Regeringskansliets översättning av examensordningen. 8 (12)

14 Bilaga Programme details (e.g. modules or units studied), and the individual grades/marks/credits obtained (if this information is available on an official transcript this should be used here) Ange betygen och poängen på de kurser som ingår i examen. Hänvisa till examensbeviset om uppgifterna anges där. Om examen är på forskarnivå anges de prov som ingår i denna examen samt avhandlingens titel. Hänvisa till examensbeviset om uppgifterna anges där. 4.4 Grading scheme and, if available, grade distribution guidance Informera om det betygssystem som har tillämpats. 4.5 Overall classification of the qualification (in original language) Klassificeringen görs inte i Sverige. Ange därför: Not applicable for Swedish qualifications. 5. Information on the function of the qualification 5.1 Access to further study Ange om utbildningen ger innehavaren av examen behörighet till fortsatta studier. För doktorsexamen anges: Not applicable. 5.2 Professional status (if applicable) Ange om examensbeviset är ett villkor för att utöva ett reglerat yrke. Om innehavaren av examen kan ansöka om legitimation/behörighetsbevis i Sverige, ska det anges. Ange vilken myndighet som utfärdar legitimation/behörighetsbevis för det aktuella yrket. 6. Additional information 6.1 Additional information Ange ytterligare information som har betydelse för bedömningen av examen vad gäller nivå och användning, t.ex. om utbildningen har omfattat en period av utbildning eller praktik vid en annan högskola, ett annat företag eller i ett annat land. Lämna även annan relevant information om den högskola som har utfärdat examensbeviset. 6.2 Further information sources Hänvisa till källor som kan ge närmare information om examen, t.ex. berörd institution vid högskolan eller eller Universitets och högskolerådet. 7. Certification of the supplement 7.1 Date Ange det datum som bilagan till examensbeviset utfärdas. Eftersom bilagan ska fogas 9 (12)

15 Bilaga 2 till examensbeviset bör bilagan, om möjligt, utfärdas samma dag som examensbeviset. 7.2 Signature Namnet på den person som undertecknar bilagan till examensbeviset och dennes underskrift ska anges. 7.3 Capacity Ange befattningen för den person som undertecknar bilagan. 7.4 Official stamp or seal Använd i förekommande fall högskolans officiella stämpel eller sigill. 8. Information on the national higher education system The Swedish higher education system (according to legislation before 1 January 2007) The following description is approved by the Swedish Council for Higher Education. General Higher education institutions have great autonomy in the organisation of studies, use of resources and general administration. The Government may award the status of universitet to higher education institutions that meet certain criteria. Independent higher education providers may apply for recognition by the Government, obtain degree awarding powers and receive state funds. Qualifications from all higher education institutions that are recognized by the Government have equal official value. The same law governs all state higher education institutions. Grading The Higher Education Ordinance stated that the following grades could be awarded: Pass with Distinction (väl godkänd), Pass (godkänd) or Fail (underkänd) unless the institution decides to grade on some other scale. A number of courses use only two grades: Pass and Fail. Others, like Law and Engineering, traditionally use scales with several levels expressed as letters or numbers. No overall grade is given for a degree and students are not ranked. From 1 January 2011 the grading is not nationallty regulated. Degrees Higher education is provided in the form of courses. These may be combined to constitute degree programmes with varying levels of individual choice. Students themselves are also able to combine different courses for the award of a degree. A course syllabus is required for each undergraduate course and a curriculum for each degree programme. 10 (12)

16 Bilaga 2 Sweden has a national system of credit points (poäng); one week of successful fulltime study is equivalent to 1 credit point. One academic year usually yields 40 credit points. After 1 January 2007 credit points have been converted to credits (högskolepoäng) comparable to ECTS. One credit awarded before 1 January 2007 is equivalent to 1.5 new credits. In the Degree Ordinance, the Government has laid down which degrees may be awarded and the objectives for these degrees. In the Swedish higher education system there are generally no intermediate qualifications. All degrees are regarded as final qualifications, even if there is a possibility to continue studying. Degrees are divided into general degrees and professional degrees. General degrees 1. Högskoleexamen requiring a minimum of 80 credit points/120 credits. 2. Kandidatexamen requiring a minimum of 120 credit points/180 credits with 60 credit points/90 credits in the major subject including a thesis/degree project of 10 credit points/15 credits. 3. Magisterexamen med ämnesdjup (Master of) requiring a minimum of 160 credit points/240 credits with 80 credit points/120 credits in the major subject including one thesis/degree project of 20/30 or two theses/degree projects of 10 credit points/15 credits each. 4. Magisterexamen med ämnesbredd (Master of) requiring a minimum of 40 credit points/60 credits with specialisation including a thesis/ degree project of at least 10 credit points/15 credits. A prerequisite for Magisterexamen med ämnesbredd is a general or professional degree of at least 120 credit points/18 credits or a comparable foreign degree. Kandidatexamen and Magisterexamen med ämnesdjup may indicate the major subject or faculty, e.g. ekonomie magisterexamen (... of Science in Business Administration or... of Science in Economics). The most advanced courses (at the credit points/ credits level) for Magisterexamen med ämnesdjup can be accepted as partial fulfilment of the requirements for a doctoral programme. Professional degrees Professional degrees are awarded in the fields of engineering, health care, agriculture, law, education, the arts etc. There are around 60 professional degrees. Programmes leading to professional degrees vary in length depending on their character. Some of the professional degrees demand a previous undergraduate qualification as a prerequisite, especially within the field of health care. Institutions have to apply for the right to award professional degrees. 11 (12)

17 Bilaga 2 Access and admission to higher education Higher education in Sweden has two strata of eligibility: general/ basic and (additional) specific requirements. The general eligibility is the same for all higher education. General eligibility is attained by completing an upper secondary school programme and obtaining a pass grade or better in courses comprising at least 90 per cent of the credits required for the programme, or by providing proof of an equivalent level of knowledge. People who are at least 25 years old, who have been employed for four years and who have a command of English and Swedish corresponding to that obtained by completing a national upper secondary programme are also considered to have general eligibility. The specific requirements vary according to the field of higher education and are expressed in terms of upper secondary school qualifications in specific subjects. Restricted admission is used for all study programmes and courses. Postgraduate studies Higher education institutions with the status of universitet have permanent allocations of funds for research and postgraduate programmes and may award doctoral degrees, whereas at institutions designated as högskola these rights may be restricted to specific research areas only or they may have research links with a universitet. For admission to postgraduate programmes undergraduate qualifications of at least 120 credit points/180 credits are required. Furthermore, the appropriate faculty board may stipulate additional requirements for admission. Postgraduate programmes nominally comprise 160 credit points/240 credits (four years of fulltime study) and lead to a doktorsexamen (PhD). A PhD student must complete a number of taught courses and write a doctoral dissertation. The dissertation must be defended at a public oral examination. A licentiatexamen (licentiate degree) can be obtained after a minimum of 2 years (80 credit points/120 credits) and requires course work and a thesis. Normally students aim directly for a doktorsexamen but it is also possible to take a licentiatexamen as an intermediate degree. All faculties can award a licentiatexamen or doktorsexamen, in which the discipline is named, e.g. teknologie licentiatexamen (Licentiate in Technology). However a faculty of engine ering, like any other, may also award a filosofie doktorsexamen (PhD). 12 (12)

18 Bilaga 3 Universitets och högskolerådets allmänna råd om bilagan till examensbeviset Förord Dessa allmänna råd gäller för examensbevis utfärdade efter den 1 januari Gemensamma examensbevis är undantagna från de allmänna råden. Till varje examensbevis ska fogas en bilaga som beskriver utbildningen och dess plats i utbildningssystemet. Detta framgår av högskoleförordningen (1993:100). Bilagan är ett mobilitetsdokument och har sin grund i internationella samarbeten inom Bolognaprocessen och EU (Europass). Universitets och högskolerådet (UHR) beslutade 20 februari 2019 om en ändring i Universitets och högskolerådets föreskrifter (2013:9) om bilagan till examensbeviset. UHR tog i samband med att de nya föreskrifterna beslutades fram allmänna råd som ger generella rekommendationer om hur universitet och högskolor i egenskap av utfärdare av examensbilagor bör handla för att uppfylla föreskrifterna om bilagan till examensbevis. UHR:s förhoppning är att de allmänna råden ska underlätta och stödja arbetet med att ta fram bilagor till examensbevis på universitet och högskolor, samt främja en enhetlighet i hur svenska examensbilagor är utformade. Det övergripande syftet är att uppfylla intentionerna för Diploma supplement inom ramen för Bolognasamarbetet och Europass. Underskrift Petra Nord, utredare Yolanda Brännström, utredare 1 (31)

19 Innehåll Universitets och högskolerådets allmänna råd om bilagan till examensbeviset... 1 Förord Inledning Bilagan till examensbeviset Internationella mallen för Diploma supplement Allmänna råd och hur man förstår dem Bestämmelser och andra informationskällor Nationella och lokala texter i Ladok Allmänna råd om bilagan till examensbeviset Struktur Allmänna råd och examenbilagans åtta rubriker... 4 Bilaga Bilaga Inledning 1.1 Bilagan till examensbeviset Examensbeviset regleras i 6 kap. 10 högskoleförordningen (1993:100) och ska enligt dessa bestämmelser innehålla vissa uppgifter, så som examensbenämningen, vilken nivå examen avläggs på, om examen ingår i en gemensam examen som avses i 1 kap. 17 högskolelagen (1992:1434), samt vilka kurser som ingår på grund respektive avancerad nivå och vid vilken högskola studierna har bedrivits. Enligt samma bestämmelser ska en bilaga som beskriver utbildningen och dess plats i utbildningssystemet bifogas examensbeviset. UHR ges rätten att meddela närmare föreskrifter om vad dessa bilagor ska innehålla och har föreskrivit om examensbilagor i Universitets och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbeviset. 1.2 Internationella mallen för Diploma supplement Sverige har inom Bolognasamarbetet 1 och inom ramen för Europass 2 åtagit sig att implementera bilagan till examensbeviset i enlighet med den internationella 1 The Bologna declaration of 19 June EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT nr 2241/2004/EG 2 (31)

20 mallen för Diploma supplement. Den internationella mallen har utarbetats gemensamt av Europeiska kommissionen, Europarådet och UNESCO CEPES. Diploma supplement/bilagan till examensbeviset ska beskriva utbildningen och dess plats i utbildningssystemet och är tänkt att hjälpa exempelvis en arbetsgivare i ett annat land att förstå en svensk examen. Den internationella mallen består av en ingress samt åtta rubriker. 3 På Bolognaministermötet i Paris 25 maj 2018 godkände ministrarna ett reviderat Diploma supplement, som inbegriper nytt förslag på internationell mall. När det gäller nytt förslag på internationell mall ska beslut tas i flera instanser och kan förväntas tidigast till 2019/ Allmänna råd och hur man förstår dem Allmänna råd är generella rekommendationer om hur en författning kan eller bör tillämpas i olika hänseenden. 5 De är inte bindande för vare sig myndigheter eller enskilda. Allmänna råd definieras i 1 författningssamlingsförordningen som sådana generella rekommendationer om tillämpningen av en författning som anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende. Allmänna råd syftar till att påverka utvecklingen i en viss riktning och till att främja en enhetlig rättstillämpning. UHR:s allmänna råd om bilagan till examensbeviset ger rekommendationer och stöd för hur utfärdare av examensbilagan bör tillämpa nämnda föreskrifter, dvs. vilken information som bör anges under respektive rubrik i bilagan. De allmänna råden kommer att ses över och vid behov revideras en gång per år. 1.4 Bestämmelser och andra informationskällor Se bilaga Nationella och lokala texter i Ladok Vissa uppgifter hämtas automatiskt i Ladok när man skapar en bilaga till examensbeviset. Andra delar av UHR:s stödtexter ligger i Ladok som så kallade nationella standardtexter (bevistypsnivå). Lokala standardtexter kan skapas av högskolan själv i de fall kommentarer och stödtexter till de allmänna råden uppmanar till det, eller om de nationella standardtexterna av någon anledning inte är tillämpbara. Rent tekniskt går det att av den 15 december 2004 om en enhetlig gemenskapsram för tydlighet i kvalifikationer och meriter (Europass) 3 Outline Structure for the Diploma Supplement ( education/doc/ds_en.pdf) 4 Paris Communiqué, Paris 25 th May 2018, samt Diploma Supplement Revision Final report, Advisory group 4 5 Myndigheternas föreskrifter. Handbok i författningsskrivning. Ds 1998:43 3 (31)

21 ersätta nationella standardtexter. I Ladoks lathundar och dokumentation finns instruktioner för hur man lokalt på respektive högskola kan arbeta med lokala standardtexter (bevisbenämningsnivå alt. beviskombinationsnivå) och individuella texter (bevisunderlagsnivå). 2. Allmänna råd om bilagan till examensbeviset UHR:s allmänna råd utgår från 1 och bilaga 1 i Universitets och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbevis. De allmänna råden gäller med andra ord endast examensbevis utfärdade enligt högskoleförordningen i dess lydelse efter den 1 januari Struktur De allmänna råden är strukturerade så att de redovisas under respektive rubrik av de åtta rubriker (samt underrubriker) som föreskrivs i 1 bilaga 1 i UHRFS 2013:9. Efter ett allmänt råd finns alltid en kommentar och stödtext som hjälp att förstå rådet och dessutom i form av formuleringar, dvs. nationella standardtexter och andra förslag till lokala texter. Här ligger också information om vilka uppgifter och texter som redan ligger i Ladok. Vissa rubriker har fler än ett allmänt råd kopplade till sig. De redovisas då i den ordning som informationen är tänkt att presenteras under en rubrik i den färdiga bilagan. I något enstaka fall redovisas av denna anledning också gemensam nationell informationstext (som redan ligger i Ladok) före de allmänna råden för en viss rubrik. De allmänna råden är skrivna med hänsyn tagen till Diploma Supplement Explanatory Notes, 6 samt högskolelagen och högskoleförordningen. 7 De är i möjligaste mån även anpassade till det nya förslaget till internationell mall för Diploma Supplement, 8 vilket sannolikt innebär att endast föreskrivna rubriker behöver ändras i allmänna råd när en ny internationell mall är beslutad. Med högskolor avses i fortsättningen både universitet och högskolor. 2.2 Allmänna råd och examenbilagans åtta rubriker Övergripande allmänt råd: Språket i bilagan ska vara vårdat, enkelt och begripligt och bilagan ska hållas kortfattad. 6 Outline Structure for the Diploma Supplement ( education/doc/ds_en.pdf) 7 Högskolelag (1992:1434), Högskoleförordning (1993:100) 8 Paris Communiqué, Paris 25 th May 2018, samt Diploma Supplement Revision Final report, Advisory group 4 4 (31)

22 I de fall ingen information finns att ge kan not applicable anges. 1. Information identifying the holder of the qualification Syftet med det här avsnittet är att ge information som krävs för att identifiera den person som examensbeviset gäller för. 1.1 Family Name (s) Allmänt råd: Ange det/de efternamn som finns angivet på examensbeviset. Kommentar: Uppgifterna hämtas automatiskt i Ladok. 1.2 Given Name (s) Allmänt råd: Ange det/de förnamn som finns angivna på examensbeviset. Kommentar: Uppgifterna hämtas automatiskt i Ladok. 1.3 Date of birth (day/month/year) Allmänt råd: Ange födelsedatum dag, månad och år. Kommentar: Uppgifterna hämtas automatiskt i Ladok. 1.4 Student identification number or code (if available) Allmänt råd: Ange identifikationsnummer (personnummer eller samordningsnummer). Kommentar: Uppgifterna hämtas automatiskt i Ladok. 5 (31)

23 2. Information identifying the qualification Syftet med det här avsnittet är att ge information som krävs för att tydligt identifiera examen och den högskola som har utfärdat den. 2.1 Name of qualification and (if applicable) title conferred (in original language) Allmänt råd: Ange den examensbenämning som har angivits på examensbeviset på originalspråk (svenska). Ange även den engelska examensbenämningen (se UHR:s författningssamling). Uppgifterna hämtas automatiskt i Ladok. Ex. Fysioterapeutexamen (Degree of Bachelor of Science in Physiotherapy) Ex. Juristexamen (Degree of Master of Laws) 2.2 Main field(s) of study for the qualification Allmänt råd: Ange det huvudsakliga området/huvudområdet och gärna examens huvudsakliga inriktning. För examina på forskarnivå anges ämnet för utbildning på forskarnivå. Kommentar: Nationell standardtext ligger i Ladok för huvudområde (generella examina) samt för ämne (forskarexamina). Övriga inriktningar eller mer precisa formuleringar kan läggas in som lokal text av högskolan. 2.3 Name and status of awarding institution (in original language) Allmänt råd 1: Ange namnet på originalspråk på den högskola som utfärdar examensbeviset. Namnet på högskolan ska också anges på engelska inom parantes. 6 (31)

24 Högskolans namn hämtas som nationell standardtext i Ladok. Ex. Uppsala Universitet (Uppsala University) Allmänt råd 2: Ange status på högskolan. Status på högskolan läggs in som en lokal text (separat fält i Ladok) i form av någon av skrivningarna nedan: State recognised university State recognised university college State recognised university college with the right to award third cycle qualifications State recognised independent higher education institution 2.4 Name and status of institution (if different from 2.3) administering studies (in original language) Allmänt råd 1: Ange namnet/n på den/de högskola/or (om annan än 2.3) som administrerar studierna, dvs. där studierna har bedrivits och eventuellt i vilken utsträckning. Nationell standardtext som ligger i Ladok: Not applicable. Vid behov kan texten ändras manuellt på individnivå, eller så kan en lokal text skapas av högskolan för en viss examen (ersätter den nationella texten). Allmänt råd 2: Ange status på högskolan. Nationell standardtext som ligger i Ladok: Not applicable. Vid behov kan texten ändras manuellt på individnivå, eller så kan en lokal text skapas av högskolan för en viss examen (ersätter den nationella texten). Se formuleringar i 2.3 ovan. 7 (31)

25 2.5 Language(s) of instruction/examination Allmänt råd 1: Ange undervisningsspråket/en för merparten av de kurser som ingår i examen Nationell standardtext som ligger i Ladok: Mainly Swedish. Vid behov kan texten ändras manuellt på individnivå, eller så kan en lokal text skapas av högskolan för en viss examen (ersätter den nationella texten). Allmänt råd 2: Ange om möjligt eventuella andra språk i utbildningen (gärna ungefärlig omfattning, eller annan relevant information). Vid behov kan den nationella standardtexten (se ovan) ändras manuellt på individnivå, eller så kan en lokal text skapas av högskolan för en viss examen (ersätter den nationella texten). Ex. Mainly Swedish and French. Ex. Mainly Swedish (80 %) and French (20 %). 3. Information on the level of the qualification Syftet med det här avsnittet är att tydligt identifiera nivån på examen och beskriva utbildningens omfattning i år och poäng. Här är det viktigt att QF EHEA nivå (Bolognaramverket) och SEQF/EQF nivå framgår. Svenska högskoleexamina är numer inplacerade i den svenska referensramen för kvalifikationer (SeQF) vars nivåer är refererade till EQF. 3.1 Level of qualification Allmänna råd 1 och 2: Ange om examen har avlagts på grundnivå (first cycle QF EHEA), avancerad nivå (second cycle QF EHEA) eller på forskarnivå (third cycle QF EHEA). Ange även den SeQF nivå som examen är placerad inom enligt Förordning om (2015:545) om referensramen för livslångt lärande, samt motsvarande EQF nivå (samma som SeQF nivå). 8 (31)

26 Nationella standardtexter ligger i Ladok för respektive examensnivå. 1. Grundnivå/First cycle QF EHEA SeQF 6/EQF 6 2. Avancerad nivå/second cycle QF EHEA SeQF 7/EQF 7 3. Forskarnivå/Third cycle QF EHEA SeQF 8/EQF 8 Allmänt råd 3: Hänvisa till bilagan For information on the Swedish Higher Education System under rubrik åtta. Nationell standardtext som ligger i Ladok för samtliga examina: For information on the Swedish Higher Education System, see section Official length of programme Allmänt råd 1: Ange hur många högskolepoäng examen omfattar, samt motsvarighet i ECTS och nominell studietid. Nationella standardtexter ligger i Ladok för respektive examen enligt bilaga 2 (examensordningen) till högskoleförordningen (1993:100). OBS i enstaka fall ges fler än ett alternativ. Redigera i dessa fall så att korrekt uppgift blir kvar. Ex. 180 högskolepoäng (Swedish credits)/180 ECTS. Duration of 3 years of full time studies. Ex. 120 högskolepoäng (Swedish credits)/120 ECTS. Duration of 2 years of full time studies. Allmänt råd 2: Förklara högskolepoäng i enlighet med högskoleförordningen liksom relationen till ECTS. Nationell standardtext som ligger i Ladok för samtliga examina: 9 (31)

27 A normal 40 week academic year corresponds to 60 Swedish credits (högskolepoäng). One Swedish credit corresponds to 1 ECTS credit. 3.3 Access requirement(s) Text som ligger i Ladok för samtliga examina: There are general and (additional) specific entry requirements that should be fulfilled for access to higher education within all cycles. Allmänt råd 1: Ange grundläggande behörighetskrav/tillträdeskrav. Redogörelser för grundläggande behörighet måste grunda sig i det som anges i 7 kap. högskoleförordningen (1993:100). Nationella standardtexter för grundläggande behörighet ligger för respektive examen i Ladok enligt nedan: 9 1. General eligibility to the first cycle is the same for all higher education. General eligibility can be attained by completing an upper secondary school programme, via adult education at upper secondary school level or the applicants achieving a comparable level of learning outcomes through other education, practical experience or other circumstances. 2. The general entry requirements for second cycle studies are a first cycle qualification of at least 180 credits, or a corresponding foreign qualification. An applicant may also be accepted on the basis of a comparable level of learning outcomes obtained through other education, practical experience or other circumstances. 3. For entry to third cycle education, the applicant must be deemed able to benefit from the education and meet the general entry requirements: a second cycle qualification, or completed courses worth at least 240 credits (of which 60 credits are at second cycle level) or the equivalent level of knowledge acquired in Sweden or abroad. Allmänt råd 2, 3 och 4: Ange i den mån det anses relevant den särskilda behörigheten. Redogörelser för särskilda behörighetskrav måste grunda sig i det som anges i 7 kap. högskoleförordningen (1993:100). Redogörelser för särskilda behörighetskrav för yrkeslärarexamen måste 9 Texterna utgår ifrån 7 kap. högskoleförordningen (1993:100) 10 (31)

28 grunda sig i 3 4 förordningen (2020:2010). 10 Om utbildningen är en påbyggnadsutbildning till en yrkesexamen, ange vilka förkunskapskrav som ställs i bilaga 2 (examensordningen) till högskoleförordningen (1993:100), t.ex. legitimation som sjuksköterska för specialistsjuksköterskeexamen. I ett separat fält är det möjligt att lägga in en lokal text för särskild behörighet. Informationen är viktigast om det har krävts tidigare högskolestudier (t.ex. en examen på grundnivå inom ett visst ämne) eller andra eftergymnasiala studier. Vid skapandet av texter kring särskild behörighet kan följande fraser användas: 11 Ex: The specific entry requirements vary according to the field of higher education. Ex: Specific entry requirements are: [ange särskild behörighet] Ex: [avslutning]: or the applicants achieving a comparable level of learning outcomes through other education, practical experience or other circumstances. Ex: Om det gäller en påbyggnadsutbildning som kräver legitimation för antagning: Specific entry requirements are: [ange grundläggande yrkesexamen] and professional registration as a/an [yrke/yrkestitel]. Ex: För konstnärliga utbildningar kan man nämna om särskilt prov har använts som urvalsgrund för samtliga sökanden till utbildningen: For selection purposes a specific test has been mandatory for all applicants. Allmänt råd 4: När en examen har utfärdats efter antagning till studier på forskarnivå enligt punkten 11 i ikraftträdande och övergångsbestämmelserna till förordningen (2006:1053) om ändring i högskoleförordningen anges detta. Ex: Admitted to third cycle studies according to transitional provisions. The holder of the qualification met general requirements for admission before 1 July Information on the contents and the results gained Syftet med det här avsnittet är att beskriva mer i detalj vad personen som examensbeviset avser har lärt sig och hens uppnådda resultat. 10 Förordning (2021:2021) om tillträde till utbildning som leder till yrkeslärarexamen 11 Texterna utgår ifrån 7 kap. högskoleförordningen (1993:100) 11 (31)

29 4.1 Mode of study Allmänt råd: Ange att studierna motsvarar heltid. Rubriken i den internationella mallen avser studiernas upplägg, tex heltid/deltid, distansstudier, e learning, etc. UHR:s uppfattning är att examenskraven i sig är tillräckliga. Nationell standardtext som ligger i Ladok för samtliga examina: Full time equivalent. Vid behov kan texten ändras manuellt på individnivå, alternativt en lokal text skapas för en viss examen som då ersätter den nationella texten. 4.2 Programme requirements I det nya förslaget till internationell mall för Diploma Supplement, som sannolikt beslutas om 2019/2020, kommer punkten döpas om till Programme learning outcomes. Den här punkten är därför redan nu till för att lyfta fram vad den utexaminerade studenten kan, förstår och kan göra efter avslutad examen (resultat av lärande). Högskoleförordningen anger lärandemål (motsvarar ska kunna, förstå ), men i allmänt råd 3 nedan är förhoppningen att det går att omformulera lärandemål till resultat av lärande (motsvarar kan, förstår ). 12 Allmänt råd 1 + 2: Ange nationella övergripande lärandemål för aktuell examensnivå. Dessa redogörelser måste grunda sig i det som anges i 1 kap. 8 och 9 högskolelagen (1992:1434). Om man kortfattat vill ge mer detaljerade nationella examensmål måste de grunda sig i det som anges i bilaga 2 (examensordningen) till högskoleförordningen (1993:100), eller bilagan till förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet eller bilagan till förordningen (2007:1164) för Försvarshögskolan. 12 Lärandemål uttrycks i högskoleförodningen som kunskap och förståelse; färdighet och förmåga; värderingsförmåga och förhållningssätt / knowledge and understanding, competence and skills, judgement and approach. Läranderesultat definieras i den kommande internationella mallen för Diploma supplement i termer av what the graduate knows, understands and is able to do (knowledge, skills, competencies). 12 (31)

30 Lärandemål för aktuell examensnivå ligger som nationell standardtext i Ladok enligt nedan: Examina på grundnivå: The Swedish Higher Education Act takes account of 1) courses and study programmes based on scholarship or artistic practice and on proven experience, and 2) research and artistic research as well as development work. Reference to research below also applies to artistic research. According to the Swedish Higher Education Act, first cycle courses and study programmes shall develop the students : ability to make independent and critical assessments; ability to identify, formulate and solve problems autonomously; and the preparedness to deal with changes in working life. In addition to knowledge and skills in their field of study, students shall develop the ability to: gather and interpret information at a scholarly level; stay abreast of the development of knowledge; and communicate their knowledge to others, including those who lack specialist knowledge in their field. (For further information, see The Swedish Higher Education Act and The Higher Education Degree Ordinance: 2. Examina på avancerad nivå: The Swedish Higher Education Act takes account of 1) courses and study programmes based on scholarship or artistic practice and on proven experience, and 2) research and artistic research as well as development work. Reference to research below also applies to artistic research. According to the Swedish Higher Education Act, second cycle courses and study programmes shall (in addition to the requirements for first cycle courses and study programmes): further develop the ability of students to integrate and make autonomous use of their knowledge; develop the ability to deal with complex phenomena, issues and situations; and develop the potential for professional activities that demand considerable autonomy, or for research and development work. (For further information, see The Swedish Higher Education Act and The Higher Education Degree Ordinance: 3. Examina på forskarnivå: The Swedish Higher Education Act takes account of 1) courses and study programmes based on scholarship or artistic practice and on proven experience, and 2) research and artistic research as well as development work. Reference to research below also applies to artistic research. According to the Swedish Higher Education Act, third cycle courses and study programmes shall be based fundamentally on the knowledge acquired by students in first and second cycle courses and study 13 Texterna utgår ifrån UHR:s översättning av högskolelagen (1994:1434) 13 (31)

31 programmes, or its equivalent. In addition, third cycle study programmes shall develop the knowledge and skills required to be able to undertake autonomous research. (For further information, see The Swedish Higher Education Act and The Higher Education Degree Ordinance: Allmänt råd 3 och 4: Ange lokala/programspecifika läranderesultat för aktuell examen. Redogörelser för läranderesultat bör bygga på innebörden av de lokala lärandemålen för aktuell examen eller motsvarande information (t.ex. lärandemålen för ett visst huvudområde). Texten ska vara informativ, kortfattad och neutralt hållen. Avstå från värdeladdade ord om de inte har direkt betydelse för tex. nivå av lärande. Det finns ett separat fält i Ladok för lokala texter. Informationstexten ska belysa vad den utexaminerade studenten kan/förstår/kan göra efter avlagd examen. Texten kan även innehålla kort information om användbarhet (t.ex. lämpliga yrkeskategorier). Tanken är att en potentiell arbetsgivare ska kunna få neutral och vägledande information. Generella lärandemål för aktuell examensnivå ligger redan i Ladok och behöver inte upprepas. Nedan ges ett exempel för att visa hur en informationstext skulle kunna se ut: Ex. högskoleingenjör i datateknik: The graduate has a broad knowledge and understanding about computers and computer systems (programme languages, operative systems, databases, etc). The graduate has the skills to use a holistic approach and to analyse and evaluate technological solutions and the ability to work in a project oriented, creative and independent way. He/she can make assessments, applications, analysis and calculations based on the judgement of an engineer. The degree prepares the graduate to work autonomously as a graduate engineer within the field of computer technology. (This is a short summary based on learning outcomes.) Ex. rekommenderad avslutning: [info text] (This is a short summary based on learning outcomes.) För yrkesexamina kan man vilja lyfta fram det specifika i de nationella examensmålen. Det finns inte utrymme att ge en redovisning av samtliga nationella examensmål, så som de beskrivs i högskoleförordningen, men den lokala texten bör ha sin grund i dessa. Man kan informera om att det rör sig om en sammanfattning baserad på lärandemål. 14 (31)

32 4.3 Programme details (e.g. modules or units studies), and the individual grades/marks/credits obtained (if this information is available on an official transcript this should be used here) Allmänt råd 1: Ange omfattning (credits) för huvudområdet (avser främst generella examina). Nationella standardtexter ligger i Ladok för respektive examen enligt bilaga 2 (examensordningen) i högskoleförordningen (1993:100). Ex: At least 90 credits are for specialised study in the main field of study. Lokala examenskrav kan läggas in av högskolan som lokal text (separat fält i Ladok). T.ex. kan konstnärliga utbildningar ha lokala examenskrav på omfattning i konstnärligt huvudområde. Allmänt råd 2: Ange förekomst av examensarbete och praktik i den mån de krävs för examen. Nationella standardtexter ligger i Ladok för respektive examen enligt bilaga 2 (examensordningen) i högskoleförordningen (1993:100). Ex. The programme includes an independent project (degree project) for at least 15 credits in the main field of study. Lokala examenskrav kan läggas in av högskolan som lokal text (separat fält i Ladok). Ex: The programme includes XX weeks of workbased learning. Allmänt råd 3: Hänvisa till kursförteckningen i examensbeviset. Text som ligger i Ladok för samtliga examina: For more information, see Degree Certificate/Official Transcript. 15 (31)

33 4.4 Grading scheme and, if available, grade distribution guidance Allmänt råd: Hänvisa till examensbeviset, eftersom t ex en student kan ha läst vid flera högskolor med olika betygssystem. Nationell standardtext som ligger i Ladok: See Degree Certificate/Official Transcript. 4.5 Overall classification of the qualification (in original language ) Allmänt råd: Ange ingen klassificering. Klassificeringen görs inte i Sverige. Nationell standardtext som ligger i Ladok: Not applicable for Swedish qualifications. 5. Information on the function of the qualification Syftet med det här avsnittet är att förklara hur examen kan användas för akademiskt och/eller professionellt syfte (utbildningens funktion). 5.1 Access to further study Allmänt råd: Ange om utbildningen ger behörighet till fortsatta studier och till vilken nivå. Nationell standardtext ligger i Ladok för aktuell examen enligt nedan: 1. The diploma gives access to further studies at first cycle level. 2. The degree gives access to second cycle studies (master studies). 3. The degree gives access to third cycle studies (doctoral studies) 4. För doktorsexamen anges: Not applicable. 16 (31)

34 5.2 Professional status (if applicable) Allmänt råd 1: Ange om examen är ett villkor för att utöva ett reglerat yrke och om innehavaren av examen kan ansöka om legitimation/behörighetsbevis i Sverige, samt vilken myndighet som utfärdar legitimation/behörighetsbevis för det aktuella yrket. Nationella standardtexter ligger i Ladok för respektive examen. Nationella standardtexter för varje examen har tagits fram i samråd med Rådgivningscentrum för Yrkeskvalifikationsdirektivet (UHR) i Sverige. De nationella standardtexterna för respektive examen hittas i bilaga 2 i dessa allmänna råd. Allmänt råd 2: Ange om utbildningen är reglerad och leder till en yrkesexamen (t ex civilingenjörsexamen) som därmed också omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer 2005/36/EG (Yrkeskvalifikationsdirektivet). Nationella standardtexter ligger i Ladok för respektive examen. Nationella standardtexter för varje examen har tagits fram i samråd med Rådgivningscentrum för Yrkeskvalifikationsdirektivet (UHR) i Sverige. De nationella standardtexterna för respektive examen hittas i bilaga 2 i dessa allmänna råd. Allmänt råd 3: Ange utbildningens nivå enligt art 11 i yrkeskvalifikationsdirektivet 2005/36/EC, för utbildningar som inte tillhör de två kategorierna ovan (reglerat yrke, reglerad utbildning). Nationella standardtexter ligger i Ladok för respektive examen. Nationella standardtexter för varje examen har tagits fram i samråd med Rådgivningscentrum för Yrkeskvalifikationsdirektivet (UHR) i Sverige. De nationella standardtexterna för respektive examen hittas i bilaga 2 i dessa allmänna råd. 17 (31)

35 6. Additional information 6.1 Additional information Allmänt råd: Ange eventuell information som inte har kunnat anges tidigare och som har betydelse för examen vad gäller innehåll och användning. Ytterligare information kan exempelvis gälla utbytesstudier. Nationell standardtext som ligger i Ladok: None. Vid behov kan texten ändras manuellt på individnivå, alternativt en lokal text skapas för en viss examen som då ersätter den nationella texten. Ex: The programme includes one semester of studies abroad. Ex: One semester of exchange studies France. 6.2 Further information sources Allmänt råd: Ange de källor som kan ge närmare information om examen., t.ex. berörd institution vid högskolan och svenska Enic Naric. I den mån högskolan har en tjänst för verifiering av examen (tex. en digital tjänst), kan den informeras om här. Högskolan lägger själv in universitets namn och de kontaktuppgifter som man vill ange till högskolan (separat fält i Ladok). Ex: X universitet [adress och kontaktuppgifter, samt ev. verifierings tjänst om det inte framgår på annat ställe] Kontaktuppgifter till ENIC NARIC SVERIGE/UHR, Rådgivningscentrum för Yrkeskvalifikationsdirektivet (UHR) i Sverige samt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ligger som nationell standardtext i Ladok för samtliga examina enligt nedan: The Swedish Council for Higher Education (Universitets och högskolerådet) has been commissioned to act as the Swedish NARIC and is also part of ENIC. The ENIC NARIC office provide information on education in Sweden. Please see: 18 (31)

36 For information on Professional Qualifications Directive, Swedish National Assistance Centre for the Recognition of Professional Qualifications (Professional Qualifications Directive 2005/36/EC): For information on quality assurance, Swedish Higher Education Authority: 7. Certification of the supplement Syftet med det här avsnittet är att bestyrka att bilagan till examensbeviset är officiellt utfärdad av den högskola som har utfärdat examensbeviset, dvs. punkten syftar till att säkerställa dokumentets äkthet. Ingen information nedan avser att stänga möjligheten för automatisering av signeringsprocessen. Som riktlinje till den kommande internationella mallen för Diploma supplement anges följande: Institutions should take appropriate action to minimise the possibility for forgery and misrepresentation of their supplements Date Allmänt råd: Ange det datum som bilagan till examensbeviset utfärdas. Kommentar: Hämtas automatiskt i Ladok. 7.2 Signature Allmänt råd 1 och 2: Fysiska bilagor till examensbevis ska skrivas under och namnet på den/de personer som undertecknar bilagan till examensbevis ska anges. Elektroniska/digitala bilagor till examensbevis ska e signeras, det vill säga vara bestyrkta/underskrivna i någon form. Hänvisa här till denna e signering och ange i förekommande fall namnet på den person som har e signerat. Kommentar: Universitets och högskolerådet (UHR) föreskriver inte hur en e signering ska gå 14 Paris Communiqué Appendix IV 25_05_2018 (General Guidline 6.) 19 (31)

37 till, men det skall vara tydligt för mottagaren hur dokumentet kan bestyrkas. 7.3 Capacity Allmänt råd: Ange befattningen på den/de som undertecknar eller i förekommande fall den som e signerar bilagan. Kommentar: Det är möjligt för högskolan att lägga in en lokal text. 7.4 Official stamp or seal Allmänt råd: Använd i förekommande fall högskolans officiella stämpel eller sigill, eller annan form av sigill. Kommentar: Det är möjligt för högskolan att lägga in en lokal text. Exempel på text om stämpel eller sigill saknas, tex. för digitala dokument: Not applicable. 8. Information on the national higher education system Allmänt råd: Hänvisa till The Swedish higher education system. Kommentar: Nationell standardtext som ligger i Ladok: See attached information on the The Swedish higher education system. Bilagan The Swedish higher education system finns som PDF på Universitets och högskolerådets hemsida ( och ska infogas under punkt 8 i bilagan till examensbevis. 20 (31)

38 Bilaga 1 Bestämmelser och andra informationskällor: Internationella mallen för diploma supplement och Explanatory notes: Outline Structure for the Diploma Supplement ( education/doc/ds_en.pdf) The Swedish Higher Education Act: and regulations/laws and regulations/the Swedish Higher Education Act/ The Higher Education Ordinance: and regulations/laws and regulations/the Higher Education Ordinance/ UHRFS 2013:9 Universitets och högskolerådets föreskrifter om bilagan till examensbevis för examina utfärdade enligt bestämmelserna i högskoleförordningen i dess lydelse efter 1 januari 2007 UHRFS 2013:8 Universitets och högskolerådets föreskrifter och allmänna råd om översättning till engelska av svenska examina vid Sveriges lantbruksuniversitet UHRFS 2013:7 Universitets och högskolerådets föreskrifter om översättning till engelska av svenska examina vid Försvarshögskolan UHRFS 2013:6 Universitets och högskolerådets föreskrifter och allmänna råd om översättning till engelska av svenska examina UHR:s svensk engelska ordbok: engelsk ordbok/ Sveriges referensram för kvalifikationer: Se även Universitets och högskolerådets författningssamling på 21 (31)

39 Bilaga 2 Texter till rubrik 5.2. (Professional Status (if applicable).) Examina på grundnivå Higher Education Diploma The Higher Education Diploma corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Degree of Bachelor The Degree of Bachelor corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Arbetsterapeutexamen, Degree of Bachelor of Science in Occupational Therapy After the successful completion of a degree programme and the award of Arbetsterapeutexamen (Degree of Bachelor of Science in Occupational Therapy) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Occupational Therapy corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Audionomexamen, Degree of Bachelor of Science in Audiology After the successful completion of a degree programme and the award of Audionomexamen (Degree of Bachelor of Science in Audiology) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Audiology corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Biomedicinsk analytikerexamen, Degree of Bachelor of Science in Biomedical Laboratory Science After the successful completion of a degree programme and the award of Biomedicinsk analytikerexamen (Degree of Bachelor of Science in Biomedical Laboratory Science) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Biomedical Laboratory Science corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Brandingenjörsexamen, Degree of Bachelor of Science in Fire Protection Engineering Brandingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Fire Protection Engineering) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of 22 (31)

40 Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Brandingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Fire Protection Engineering). The Degree of Bachelor of Science in Fire Protection Engineering corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Dietistexamen, Degree of Bachelor of Science in Dietetics After the successful completion of a degree programme and the award of Dietistexamen (Degree of Bachelor of Science in Dietetics) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Dietetics corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Djursjukskötarexamen, Degree of Bachelor of Science in Veterinary Nursing After the successful completion of a degree programme and the award of Djursjukskötarexamen (Degree of Bachelor of Science in Veterinary Nursing) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish Board of Agriculture (Jordbruksverket) The Degree of Bachelor of Science in Veterinary Nursing corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Djursjukvårdarexamen, Higher Education Diploma in Veterinary Nursing After the successful completion of a degree programme and the award of Djursjukvårdarexamen (Higher Education Diploma in Veterinary Nursing) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish Board of Agriculture (Jordbruksverket) The Higher Education Diploma in Veterinary Nursing corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Folkhögskollärarexamen, Higher Education Certificate in Folk High School Education Folkhögskollärarexamen (Higher Education Certificate in Folk High School Education) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Folkhögskollärarexamen (Higher Education Certificate in Folk High School Education)). The Higher Education Certificate in Folk High School Education corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC Fysioterapeutexamen, Degree of Bachelor of Science in Physiotherapy After the successful completion of a degree programme and the award of Fysioterapeutexamen (Degree of Bachelor of Science in Physiotherapy) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) 23 (31)

41 The Degree of Bachelor of Science in Physiotherapy corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Förskollärarexamen, Degree of Bachelor of Arts in Pre School Education After the successful completion of a degree programme and the award of Förskollärarexamen (Degree of Bachelor of Arts in Pre School Education) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Agency for Education (Skolverket) The Degree of Bachelor of Arts in Pre School Education corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Hippologexamen, Higher Education Diploma in Equine Science Hippologexamen (Higher Education Diploma in Equine Science) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of Hippologexamen (Higher Education Diploma in Equine Science). The Higher Education Diploma in Equine Science corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Högskoleingenjörsexamen, Degree of Bachelor of Science in Engineering Högskoleingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Engineering) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Högskoleingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Engineering). The Degree of Bachelor of Science in Engineering corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Landskapsingenjörsexamen, Degree of Bachelor of Science in Landscape Construction and Management Landskapsingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Landscape Construction and Management) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Landskapsingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Landscape Construction and Management). The Degree of Bachelor of Science in Landscape Construction and Management corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Lantmästarexamen, Higher Education Diploma in Agricultural and Rural Management Lantmästarexamen (Higher Education Diploma in Agricultural and Rural Management) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of 24 (31)

42 Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Lantmästarexamen (Higher Education Diploma in Agricultural and Rural Management). The Higher Education Diploma in Agricultural and Rural Management corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Optikerexamen, Degree of Bachelor of Science in Optometry After the successful completion of a degree programme and the award of Optikerexamen (Degree of Bachelor of Science in Optometry) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Optometry corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Ortopedingenjörsexamen, Degree of Bachelor of Science in Prosthetics and Orthotics After the successful completion of a degree programme and the award of Ortopedingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Prosthetics and Orthotics) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Prosthetics and Orthotics corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Receptarieexamen, Degree of Bachelor of Science in Pharmacy After the successful completion of a degree programme and the award of Receptarieexamen (Degree of Bachelor of Science in Pharmacy) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Pharmacy corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Röntgensjuksköterskeexamen, Degree of Bachelor of Science in Diagnostic Radiology Nursing After the successful completion of a degree programme and the award of Röntgenssjuksköterskeexamen (Degree of Bachelor of Science in Diagnostic Radiology Nursing) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Bachelor of Science in Diagnostic Radiology Nursing corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Sjuksköterskeexamen, Degree of Bachelor of Science in Nursing After the successful completion of a degree programme and the award of Sjuksköterskeexamen (Degree of Bachelor of Science in Nursing) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) 25 (31)

43 The Sjuksköterskeexamen (Degree of Bachelor of Science in Nursing) is listed in annex V, point to Directive 2005/36/EC. Skogsmästarexamen, Degree of Bachelor of Science in Forest Management Skogsmästarexamen (Degree of Bachelor of Science in Forest Management) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Skogsmästarexamen (Degree of Bachelor of Science in Forest Management). The Degree of Bachelor of Science in Forest Management corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Skogsteknikerexamen, Higher Education Diploma in Forest Management Skogsteknikerexamen (Higher Education Diploma in Forest Management) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Skogsteknikerexamen (Higher Education Diploma in Forest Management). The Higher Education Diploma in Forest Management corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Socionomexamen, Degree of Bachelor of Science in Social Work Socionomexamen (Degree of Bachelor of Science in Social Work) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Socionomexamen (Degree of Bachelor of Science in Social Work). The Degree of Bachelor of Science in Social Work corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Studie och yrkesvägledarexamen, Degree of Bachelor of Arts in Study and Career Guidance Studie och yrkesvägledarexamen (Degree of Bachelor of Arts in Study and Career Guidance) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Studie och yrkesvägledarexamen (Degree of Bachelor of Arts in Study and Career Guidance). The Degree of Bachelor of Arts in Study and Career Guiadance corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Tandhygienistexamen, Higher Education Diploma in Dental Hygiene After the successful completion of a degree programme and the award of Tandhygienistexamen (Higher Education Diploma in Dental Hygiene) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) 26 (31)

44 The Higher Education Diploma in Dental Hygiene corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Tandteknikerexamen, Degree of Bachelor of Science in Dental Technology Tandteknikerexamen (Degree of Bachelor of Science in Dental Technology) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Tandteknikerexamen (Degree of Bachelor of Science in Dental Technology). The Degree of Bachelor of Science in Dental Technology corresponds to the qualification level referred to in point (d) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Trädgårdsingenjörsexamen, Higher Education Diploma in Horticultural Management Trädgårdsingenjörsexamen (Higher Education Diploma in Horticultural Management) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Trädgårdsingenjörsexamen (Higher Education Diploma in Horticultural Management). The Higher Education Diploma in Horticultural Management corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Yrkeslärarexamen, Higher Education Diploma in Vocational Education After the successful completion of a degree programme and the award Yrkeslärarexamen (Higher Education Diploma in Vocational Education) a license to practice (full registration) can be granted by the Swedish National Agency for Education (Skolverket) Yrkeslärarerexamen (Higher Education Diploma in Vocational Education) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of Yrkeslärarerexamen (Higher Education Diploma in Vocational Education). The Higher Education Diploma in Vocational Education corresponds to the qualification level referred to in point (c) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Examina på avancerad nivå Degree of Master The Degree of Master corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Agronomexamen, Degree of Master of Science in Agriculture Agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 27 (31)

45 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture). The Degree of Master of Science in Agriculture corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Apotekarexamen, Degree of Master of Science in Pharmacy After the successful completion of a degree programme and the award of Apotekarexamen (Degree of Master of Science in Pharmacy) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Apotekarexamen (Degree of Master of Science in Pharmacy) is listed in annex V, point to Directive 2005/36/EC. Arkitektexamen, Degree of Master of Architecture The Arkitektexamen (Degree of Master of Architecture) is listed in annex V, point to Directive 2005/36/EC. Barnmorskeexamen, Postgraduate Diploma in Midwifery After the successful completion of a degree programme and the award of Barnmorskeexamen (Postgraduate Diploma in Midwifery) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Barnmorskeexamen (Postgraduate Diploma in Midwifery) is listed in annex V, point to Directive 2005/36/EC. Civilekonomexamen, Degree of Master of Science in Business and Economics Civilekonomexamen (Degree of Master of Science in Business and Economics) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Civilekonomexamen (Degree of Master of Science in Business and Economics). The Degree of Master of Science in Business and Economics corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Civilingenjörsexamen, Degree of Master of Science in Engineering Civilingenjörsexamen (Degree of Master of Science in Engineering) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Civilingenjörsexamen (Degree of Master of Science in Engineering). The Degree of Master of Science in Engineering corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. 28 (31)

46 Hortonomexamen, Degree of Master of Science in Horticulture Hortonomexamen (Degree of Master of Science in Horticulture) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Hortonomexamen (Degree of Master of Science in Horticulture). The Degree of Master of Science in Horticulture corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Juristexamen, Degree of Master of Laws Juristexamen (Degree of Master of Laws) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Juristexamen (Degree of Master of Laws). The Degree of Master of Laws corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Jägmästarexamen, Degree of Master of Science in Forestry Jägmästarexamen (Degree of Master of Science in Forestry) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Jägmästarexamen (Degree of Master of Science in Forestry). The Degree of Master of Science in Forestry corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Landskapsarkitektexamen, Degree of Master of Science in Landscape Architecture Landskapsarkitektexamen (Degree of Master of Science in Landscape Architecture) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Landskapsarkitektexamen (Degree of Master of Science in Landscape Architecture). The Degree of Master of Science in Landscape Architecture corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Logopedexamen, Degree of Master of Science in Speech and Language Pathology After the successful completion of a degree programme and the award of Logopedexamen (Degree of Master of Science in Speech and Language Pathology) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Master of Science in Speech and Language Pathology corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. 29 (31)

47 Läkarexamen, Degree of Master of Science in Medicine After the successful completion of a degree programme and the award of Läkarexamen (Degree of Master of Science in Medicine) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Läkarexamen (Degree of Master of Science in Medicine) is listed in Annex V, point to Directive 2005/36/EC. Psykologexamen, Degree of Master of Science in Psychology After the successful completion of a degree programme and the award of Psykologexamen (Degree of Master of Science in Psychology) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Master of Science in Psychology corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Psykoterapeutexamen, Postgraduate Diploma in Psychotherapy After the successful completion of a degree programme and the award of Psykoterapeutexamen (Postgraduate Diploma in Psychotherapy) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Postgraduate Diploma in Psychotherapy corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Sjukhusfysikerexamen, Degree of Master of Science in Medical Physics After the successful completion of a degree programme and the award of Sjukhusfysikerexamen (Degree of Master of Science in Medical Physics) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Degree of Master of Science in Medical Physics corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC Specialistsjuksköterskeexamen, Postgraduate Diploma in Specialist Nursing Specialistsjuksköterskeexamen (Postgraduate Diploma in Specialist Nursing) is specialist nursing qualification. In addition, registration as a qualified nurse by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) is required The Postgraduate Diploma in Specialist Nursing corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Speciallärarexamen, Postgraduate Diploma in Special Needs Training After the successful completion of a degree programme and the award of Speciallärarexamen (Postgraduate Diploma in Special Needs Training) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Agency for Education (Skolverket) 30 (31)

48 The Postgraduate Diploma in Special Needs Training corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Specialpedagogexamen, Postgraduate Diploma in Special Educational Needs Specialpedagogexamen (Postgraduate Diploma in Special Educational Needs) constitutes regulated education and training as defined in Article 3(1)(e) of Directive 2005/36/EC. The provisions of Article 13(2) last paragraph of Directive 2005/36/EC apply for the holders of the Specialpedagogexamen (Postgraduate Diploma in Special Educational Needs). The Postgraduate Diploma in Special Educational Needs corresponds to the qualification level referred to in point (e) of Article 11 of Directive 2005/36/EC. Tandläkarexamen, Degree of Master of Science in Dental Surgery After the successful completion of a degree programme and the award of Tandläkarexamen (Degree of Master of Science in Dental Surgery) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) The Tandläkarexamen (Degree of Master of Science in Dental Surgery) is listed in annex V, point to Directive 2005/36/EC Veterinärexamen, Degree of Master of Science in Veterinary Medicine After the successful completion of a degree programme and the award of Veterinärexamen (Degree of Master of Science in Veterinary Medicine) a license to practice (full registration) is granted by the Swedish Board of Agriculture (Jordbruksverket) The Veterinärexamen (Degree of Master of Science in Veterinary Medicine) is listed in annex V, point to Directive 2005/36/EC. 31 (31)

49 Bilaga 4 Sändlista Beckmans Designhögskola Blekinge tekniska högskola Chalmers tekniska högskola Ericastiftelsen Ersta Sköndal Bräcke högskola Evidens AB Försvarshögskolan Gammelkroppa skogsskola Gymnastik och idrottshögskolan Göteborgs universitet Handelshögskolan i Stockholm Högskolan Dalarna Högskolan i Borås Högskolan i Gävle Högskolan i Halmstad Högskolan i Skövde Högskolan Kristianstad Högskolan Väst Johannelunds teologiska högskola Karlstads universitet Karolinska institutet Konstfack Kungl. Konsthögskolan Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kungl. Tekniska högskolan Ladokkonsortiet Linköpings universitet Linnéuniversitetet Luleå tekniska universitet Lunds universitet Malmö universitet Mittuniversitetet Mälardalens högskola Newmaninstitutet Röda Korsets Högskola Skandinaviens akademi för psykoterapiutveckling Sophiahemmet Högskola Stiftelsen Högskolan i Jönköping Stockholms konstnärliga högskola Stockholms Musikpedagogiska Institut Stockholms universitet 1 (2)

Universitets- och högskolerådets författningssamling

Universitets- och högskolerådets författningssamling Universitets- och högskolerådets författningssamling ISSN 2001-5917 Föreskrifter om ändring i Universitets- och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbevis; UHRfs 2014:4 Utkom

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Universitets- och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbevis;

Föreskrifter om ändring i Universitets- och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbevis; Bilaga 1 Föreskrifter om ändring i Universitets- och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:9) om bilagan till examensbevis; beslutade den 17 april 2013. DD MM ÅÅÅÅ. Universitets- och högskolerådet föreskriver

Läs mer

Universitets- och högskolerådets författningssamling

Universitets- och högskolerådets författningssamling Universitets- och högskolerådets författningssamling ISSN 2001-5917 Universitets- och högskolerådets föreskrifter om bilagan till examensbevis; UHRFS 2013:9 Utkom från trycket den 13 maj 2013 beslutade

Läs mer

BILAGA TILL EXAMENSBEVIS AVSEDD FÖR INTERNATIONELLT BRUK DIPLOMA SUPPLEMENT

BILAGA TILL EXAMENSBEVIS AVSEDD FÖR INTERNATIONELLT BRUK DIPLOMA SUPPLEMENT OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN December 2007 BILAGA TILL EXAMENSBEVIS AVSEDD FÖR INTERNATIONELLT BRUK DIPLOMA SUPPLEMENT Anvisningar om hur bilagan skall utformas (examina i studiepoäng) Högskolorna

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning Funktionsbeskrivning KA74 - Kataloguppgifter DS forskarnivå 2016-01-25 Ändringshistorik Datum Av Kommentar Granskare Godkännare 2007-03-38 Torgny Fridlund Första utkast - - 2007-06-05 Torgny Fridlund Ändringar

Läs mer

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Sida 1(10) Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 649/2018 Beslutsfattare Rektor Dokumentansvarig

Läs mer

Kursplan. FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag. 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1

Kursplan. FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag. 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Kursplan FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Accounting and Control in Global Enterprises 15 Higher Education Credits *), Second Cycle

Läs mer

Universitets- och högskolerådets allmänna råd med kommentarer

Universitets- och högskolerådets allmänna råd med kommentarer Allmänna råd Universitets- och högskolerådets allmänna råd med kommentarer Bilagan till examensbeviset www.uhr.se Universitets- och högskolerådets allmänna råd med kommentarer Bilagan till examensbeviset

Läs mer

GENERAL CURRICULUM FOR EDUCATION AT POST-GRADUATE LEVEL IN FUNCTIONAL PRODUCT DEVELOPMENT. TFN Chair,

GENERAL CURRICULUM FOR EDUCATION AT POST-GRADUATE LEVEL IN FUNCTIONAL PRODUCT DEVELOPMENT. TFN Chair, GENERAL CURRICULUM FOR EDUCATION AT POST-GRADUATE LEVEL IN FUNCTIONAL PRODUCT DEVELOPMENT TFN Chair, 2007-09-10 1 Subject Area The research subject Functional Product Development comprises first and foremost

Läs mer

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching Kursplan EN1088 Engelsk språkdidaktik 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 English Language Learning and Teaching 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomgången kurs ska studenten

Läs mer

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen")

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. Högskoleförordningen) Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen") 1 1. Mål för doktorsexamen 1. Goals for doctoral exam Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

Kursplan. MT1051 3D CAD Grundläggande. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. 3D-CAD Basic Course

Kursplan. MT1051 3D CAD Grundläggande. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. 3D-CAD Basic Course Kursplan MT1051 3D CAD Grundläggande 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 3D-CAD Basic Course 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Studenten ska efter avslutad kurs ha inhämtat grunderna

Läs mer

Swedish framework for qualification www.seqf.se

Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish engineering companies Qualification project leader Proposal - a model to include the qualifications outside of the public education system to the

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Examensregler vid Karolinska Institutet Dnr: 1-608/2013 Fastställd av Rektor 2013-12-03

Examensregler vid Karolinska Institutet Dnr: 1-608/2013 Fastställd av Rektor 2013-12-03 Examensregler vid Karolinska Institutet Dnr: 1-608/2013 Fastställd av Rektor 2013-12-03 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Ersätter tidigare examensregler, dnr: 2755/2007-300 (grundnivå och avancerad nivå) och

Läs mer

lokala examensordning för grund- och avancerad nivå

lokala examensordning för grund- och avancerad nivå FÖRESKRIFT Löpnummer 2016:2 Träder i kraft 2106-06-01 Kungl. Tekniska högskolans lokala examensordning för grund- och avancerad nivå Kungl. Tekniska högskolan föreskriver följande med stöd av högskoleförordningens

Läs mer

Kursplan. FR1050 Franska: Skriftlig språkfärdighet I. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Written Proficiency I

Kursplan. FR1050 Franska: Skriftlig språkfärdighet I. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Written Proficiency I Kursplan FR1050 Franska: Skriftlig språkfärdighet I 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 French Written Proficiency I 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursen syftar till att utveckla

Läs mer

Kursplan. NA1032 Makroekonomi, introduktion. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Introductory Macroeconomics

Kursplan. NA1032 Makroekonomi, introduktion. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Introductory Macroeconomics Kursplan NA1032 Makroekonomi, introduktion 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Introductory Macroeconomics 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Det övergripande målet med kursen är att studenterna

Läs mer

Individuell studieplan vid Högskolan i Halmstad Individual study plan at Halmstad University

Individuell studieplan vid Högskolan i Halmstad Individual study plan at Halmstad University Dnr: Individuell studieplan vid Högskolan i Halmstad Individual study plan at Halmstad University Allmänt General Namn Name Personnummer Civic registration no. (birth year, -month, -day,- last 4 numbers)

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Kursplan AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Introduction to Professional Communication - more than just conversation 7.5 Higher Education

Läs mer

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR Kontrollera vilka kurser du vill söka under utbytet. Fyll i Basis for nomination for exchange studies i samråd med din lärare. För att läraren ska kunna göra en korrekt

Läs mer

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects Kursplan AB1030 Att arbeta i projekt 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Working in projects 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

RIKTLINJER RIKTLINJER FÖR UTBILDNINGSPLANER VID HÖGSKOLAN VÄST. Utgåvor 2013- Datum Typ av ändring Beslut 2013-01-15

RIKTLINJER RIKTLINJER FÖR UTBILDNINGSPLANER VID HÖGSKOLAN VÄST. Utgåvor 2013- Datum Typ av ändring Beslut 2013-01-15 1(6) Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå 2014-09-16 Dnr 2014/1006 A 21 FÖR UTBILDNINGSPLANER VID HÖGSKOLAN VÄST Utgåvor 2013- Datum Typ av ändring Beslut 2013-01-15 2013-03-12

Läs mer

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET APPLICATION FOR STARTING AN EXTERNALLY FINANCED DOCTORAL PROJECT EXTERNAL EMPLOYER Titel på doktorandprojektet

Läs mer

Lokala regler för examen vid KMH

Lokala regler för examen vid KMH Lokala regler för examen vid KMH 1 (9) Lokala regler för examen vid KMH (dnr 11/558) 1 Fastställd av rektor den 15 december 2008 (protokoll C 2008:46). Omtryckt den 1 januari 2012, enligt beslut av rektor

Läs mer

Universitets- och högskolerådets författningssamling

Universitets- och högskolerådets författningssamling Universitets- och högskolerådets författningssamling ISSN 2001-5917 Universitets- och högskolerådets föreskrifter och allmänna råd om översättning till engelska av svenska examina; UHRFS 2013:6 Utkom från

Läs mer

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET APPLICATION FOR STARTING AN EXTERNALLY FINANCED DOCTORAL PROJECT EXTERNAL EMPLOYER Titel på doktorandprojektet

Läs mer

Kursplan. NA3009 Ekonomi och ledarskap. 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1. Economics of Leadership

Kursplan. NA3009 Ekonomi och ledarskap. 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1. Economics of Leadership Kursplan NA3009 Ekonomi och ledarskap 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Economics of Leadership 7.5 Higher Education Credits *), Second Cycle Level 1 Mål Studenterna skall efter genomgången kurs: kunna

Läs mer

Universitets- och högskolerådets författningssamling

Universitets- och högskolerådets författningssamling Universitets- och högskolerådets författningssamling ISSN 2001 5917 Föreskrifter om ändring i Universitets- och högskolerådets föreskrifter och allmänna råd (UHRFS 2013:6) om översättning till engelska

Läs mer

Kursplan. JP1040 Japanska III: Språkfärdighet. 15 högskolepoäng, Grundnivå 1. Japanese III: Language Proficiency

Kursplan. JP1040 Japanska III: Språkfärdighet. 15 högskolepoäng, Grundnivå 1. Japanese III: Language Proficiency Kursplan JP1040 Japanska III: Språkfärdighet 15 högskolepoäng, Grundnivå 1 Japanese III: Language Proficiency 15 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter avslutad kurs ska de studerande

Läs mer

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour Kursplan FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Leadership and Organisational Behaviour 7.5 Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomförd kurs skall studenterna

Läs mer

Förslag gällande beredningsgång för individuella läskurser på forskarutbildningsnivå

Förslag gällande beredningsgång för individuella läskurser på forskarutbildningsnivå 2016-12-06 INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Lena Eriksson Viceprefekt för forskarutbildningen 031 7864184 Förslag gällande beredningsgång för individuella läskurser på forskarutbildningsnivå

Läs mer

Validation making competences visible Pär Sellberg National Validation Coordinator The Swedish Agency for Higher Vocational Education

Validation making competences visible Pär Sellberg National Validation Coordinator The Swedish Agency for Higher Vocational Education Validation making competences visible Pär Sellberg National Validation Coordinator The Swedish Agency for Higher Vocational Education Validation of NFIL becomes central for matching individuals to the

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets didaktik

Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets didaktik STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik BESLUT FN (131204) Till Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets

Läs mer

Kursplan för kursen Titel, LADOK-kod engelsk titel: Science communication

Kursplan för kursen Titel, LADOK-kod engelsk titel: Science communication KURSPLAN Datum 201X-XX-XX Diarienummer U 201X/XXX Kursplan för kursen Titel, LADOK-kod engelsk titel: Science communication Kursplanen är fastställd av fakultetens nämnd för utbildning på forskarnivå 201X-XX-

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

Kursplan. FR1026 Franska: Muntlig språkfärdighet. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Oral Proficiency

Kursplan. FR1026 Franska: Muntlig språkfärdighet. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Oral Proficiency Kursplan FR1026 Franska: Muntlig språkfärdighet 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 French Oral Proficiency 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursen syftar till att utveckla färdigheter

Läs mer

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev.

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Anders Persson Philosophy of Science (FOR00F) Response rate = 0 % Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=no. of responses av.=mean

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Dnr 1753/44/2010 Studentavdelningen 2010-12-23 LOKAL EXAMENSORDNING VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Generella examina på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Med stöd av högskoleförordningen (SFS 1993:100)

Läs mer

för utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola

för utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Lokal Examensordning för utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Dnr: 61/2011 Examensordningen är fastställd av Rektor vid Röda Korsets Högskola 2011-10-18 och ersätter den

Läs mer

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Examensordningen är fastställd av rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och ersätter examensordning

Läs mer

Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola

Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Dnr: 37/2017 Examensordningen är fastställd i Högskolestyrelsen 2017-05-04 och att gälla från HT2017. Ersätter

Läs mer

STIPENDIUM. Manuela Bergfeldt. C** il. ffi. ulkw. l,,l*w. *ooo,irp* *ttends. tescma. 500 kr

STIPENDIUM. Manuela Bergfeldt. C** il. ffi. ulkw. l,,l*w. *ooo,irp* *ttends. tescma. 500 kr STIPENDIUM 500 kr har av GGP Sweden, baks & co, Resema, Attends och Ekonomibyrå n ti I ldelats Manuela Bergfeldt med motiveringen: Mycket goda stud ieresu ltat Tranås den 28 april2ot6 *ooo,irp* *ttends

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal Sista ansökningsdag: 2011-05-18 Ansökan skickas till: Birgitta Rorsman/Kjell Malmgren Studentavdelningen Box 100 405 30 Göteborg Eller

Läs mer

District Application for Partnership

District Application for Partnership ESC Region Texas Regional Collaboratives in Math and Science District Application for Partnership 2013-2014 Applying for (check all that apply) Math Science District Name: District Contacts Name E-mail

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

School of Management and Economics Reg. No. EHV 2008/220/514 COURSE SYLLABUS. Fundamentals of Business Administration: Management Accounting

School of Management and Economics Reg. No. EHV 2008/220/514 COURSE SYLLABUS. Fundamentals of Business Administration: Management Accounting School of Management and Economics Reg. No. EHV 2008/220/514 COURSE SYLLABUS Fundamentals of Business Administration: Management Accounting Course Code FE3001 Date of decision 2008-06-16 Decision-making

Läs mer

Kursplan. KI2006 Kinesisk traditionell filosofi. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 2. Chinese Traditional Philosophy

Kursplan. KI2006 Kinesisk traditionell filosofi. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 2. Chinese Traditional Philosophy Kursplan KI2006 Kinesisk traditionell filosofi 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 2 Chinese Traditional Philosophy 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 2 Mål Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Läs mer

Programme descriptor for. Master of Business Administration 60 ECTS credit points. (Magister i företagsekonomi, 60 högskolepoäng)

Programme descriptor for. Master of Business Administration 60 ECTS credit points. (Magister i företagsekonomi, 60 högskolepoäng) Programme descriptor for Master of Business Administration 60 ECTS credit points (Magister i företagsekonomi, 60 högskolepoäng) 1. General information The programme offers broad knowledge of Business Administration

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet SÖ 2006: 11 Nr 11 Överenskommelse med Kina rörande samarbete om högre utbildning Stockholm den 14 september 2006

Läs mer

Kursplan. IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level

Kursplan. IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level Kursplan IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1

Läs mer

Examensregler för grundläggande högskoleutbildning vid Karolinska Institutet

Examensregler för grundläggande högskoleutbildning vid Karolinska Institutet Fastställd av rektor 2006-06-08 Sida 1 / 10 Examensregler för grundläggande högskoleutbildning vid Karolinska Institutet Fastställd av rektor 2006-06-08 Sida 2 / 10 Examensregler för grundläggande. Godkända

Läs mer

Svenskt Eu-anpassat certifikat Swedish Eu-adapted certificate

Svenskt Eu-anpassat certifikat Swedish Eu-adapted certificate Svenskt Eu-anpassat certifikat Swedish Eu-adapted certificate EU-anpassad utbildning Motorbranschens och Lackerarnas yrkesnämnder, MYN/LYN, Europaanpassar yrkesutbildningen genom att tilldela godkända

Läs mer

ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for screws, bolts and nuts

ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for screws, bolts and nuts SVENSK STANDARD SS-ISO 262 Fastställd 2003-08-01 Utgåva 1 Metriska ISO-gängor för allmän användning Utvalda storlekar för skruvar och muttrar ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course.

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course. - University I would like to enroll at a university. Stating that you want to enroll I want to apply for course. Stating that you want to apply for a course an undergraduate a postgraduate a PhD a full-time

Läs mer

The annual evaluation of the Individual Study Plan for PhD students at the Department of Biochemistry and Biophysics

The annual evaluation of the Individual Study Plan for PhD students at the Department of Biochemistry and Biophysics The annual evaluation of the Individual Study Plan for PhD students at the Department of Biochemistry and Biophysics Every year no later than January 31, the PhD student and her/his supervisor shall submit

Läs mer

Regler för kursplaner i forskarutbildning

Regler för kursplaner i forskarutbildning Regler för kursplaner i forskarutbildning Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/285/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN DALARNA Sida 2 av

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola Studentcentrum Dnr CF10-506/06 Beslutad 2006-10-30 Reviderad 2011--11-08 Dnr MDH 2.1-262/10 LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Läs mer

Dnr: SU-FV

Dnr: SU-FV Information in English on page 3-4 Behörighetskrav Generella behörighetskrav Generella behörighetskrav gäller för ansökan om Stockholm universitets centrala (universitetsövergripande) utbytesavtal för

Läs mer

Lokala föreskrifter- Examensordning

Lokala föreskrifter- Examensordning Lokala föreskrifter- Examensordning Fastställt av högskolestyrelsen 2015-06-04 HIG-STYR 2015/63 Innehåll INLEDNING... 3 Examensrätt vid Högskolan i Gävle... 3 SÄRSILDA BESTÄMMELSER... 4 1. Huvudområde...

Läs mer

Kursplan. PR1017 Portugisiska: Muntlig språkfärdighet II. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Portuguese: Oral Proficiency II

Kursplan. PR1017 Portugisiska: Muntlig språkfärdighet II. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Portuguese: Oral Proficiency II Kursplan PR1017 Portugisiska: Muntlig språkfärdighet II 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Portuguese: Oral Proficiency II 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter avslutad kurs ska den

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Lokal examensordning för Försvarshögskolan

Lokal examensordning för Försvarshögskolan 1 (19) Lokal examensordning för Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2018-06-27 Fastställd av rektor 2011-03-01 Reviderad 2012-06-28 Reviderad 2013-06-26 Reviderad 2015-05-19 Reviderad 2016-03-29 Reviderad

Läs mer

Lokal examensordning för Försvarshögskolan

Lokal examensordning för Försvarshögskolan 1 (13) Lokal examensordning för Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2016-04-01 Fastställd av rektor 2011-03-01 Reviderad 2012-06-28 Reviderad 2013-06-26 Reviderad 2015-05-19 Reviderad 2016-03-29 Box 27805,

Läs mer

Course syllabus 1(7) School of Management and Economics. FEN305 Reg.No. EHVc 2005:6 Date of decision 2004-12-22. Course Code. Företag och Marknad I

Course syllabus 1(7) School of Management and Economics. FEN305 Reg.No. EHVc 2005:6 Date of decision 2004-12-22. Course Code. Företag och Marknad I 1(7) School of Management and Economics Course syllabus Course Code FEN305 Reg.No. EHVc 2005:6 Date of decision 2004-12-22 Course title in Swedish Course title in English Language of instruction Subject

Läs mer

School of Management and Economics Reg. No. EHV 2008/245/514 COURSE SYLLABUS. Business and Market I. Business Administration.

School of Management and Economics Reg. No. EHV 2008/245/514 COURSE SYLLABUS. Business and Market I. Business Administration. School of Management and Economics Reg. No. EHV 2008/245/514 COURSE SYLLABUS Business and Market I Course Code FE4001 Date of decision 2008-09-02 Decision-making Body Board: School of Management and Economics

Läs mer

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Faculty Board of Social Sciences Instruktion 1. Fyll i blanketten på datorn. Blanketter ifyllda för hand skickas tillbaka utan hantering. 2. Spara den ifyllda blanketten.

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle.

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Certifiering av medicintekniker. Per Ask

Certifiering av medicintekniker. Per Ask Certifiering av medicintekniker Per Ask There was a recommendation by the Swedish government from 1989 that clinical engineers should have a university degree in engineering of at least two years of length.

Läs mer

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET National Swedish parental studies using the same methodology have been performed in 1980, 2000, 2006 and 2011 (current study). In 1980 and 2000 the studies

Läs mer

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies 1 Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies Språkvetenskapliga fakulteten Faculty Board of Languages Namn på forskarstudent, för- och efternamn Name

Läs mer

Kursplan. NA1003 Finansiell ekonomi. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Financial Economics - Undergraduate Course

Kursplan. NA1003 Finansiell ekonomi. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Financial Economics - Undergraduate Course Kursplan NA1003 Finansiell ekonomi 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Financial Economics - Undergraduate Course 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Vid avslutad kurs har studenten förmågan

Läs mer

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 : Jag tillhör akademin / My position is in the School of Jag tillhör akademin / My position is in the School of Humaniora och medier / Humanities and Media Studies

Läs mer

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2013-05-08, 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/295/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN

Läs mer

Examensordning vid Umeå universitet 1 BESLUT. Umeå universitet Examensrådet Dnr

Examensordning vid Umeå universitet 1 BESLUT. Umeå universitet Examensrådet Dnr Umeå universitet Examensrådet 1 BESLUT 2005-06-21 Dnr 540-1241-93 Examensordning vid Umeå universitet Examensordningens uppläggning 2 Avsnitt Sidan 1. Vad är Umeå universitets examensordning? 3 2. Nationella

Läs mer

Questionnaire for visa applicants Appendix A

Questionnaire for visa applicants Appendix A Questionnaire for visa applicants Appendix A Business Conference visit 1 Personal particulars Surname Date of birth (yr, mth, day) Given names (in full) 2 Your stay in Sweden A. Who took the initiative

Läs mer

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies Språkvetenskapliga fakultetsnämnden Faculty Board of Languages Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies Namn på forskarstudent: för- och efternamn

Läs mer

Lathund för Naturvetenskapliga områdets mall för individuell studieplan (ISP) samt för bilagan Handledarens ISP-uppföljning relativt HF-mål

Lathund för Naturvetenskapliga områdets mall för individuell studieplan (ISP) samt för bilagan Handledarens ISP-uppföljning relativt HF-mål 1 (2) 2014-05-21 Dnr SU Katarina Gustafsson Lathund för Naturvetenskapliga områdets mall för individuell studieplan (ISP) samt för bilagan Handledarens ISP-uppföljning relativt HF-mål Mall för individuell

Läs mer

Konsekvensutredning gällande förslag till nya föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård

Konsekvensutredning gällande förslag till nya föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård 2014-03-10 Dnr 1301/2014 1(6) Avdelning för regler och behörighet Monica Jacobson Monica.jacobson@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning gällande förslag till nya föreskrifter om behörighet att utföra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2012:712 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordningen är fastställd av rektor vid Kungl. Konsthögskolan (KKH) 2012-03-13. Övergripande regelverk Följande nationella regelverk styr högskolans examinationsordning

Läs mer

Företagsekonomi, allmän kurs. Business Administration, General Course. Business Administration. 2004-07-01 until further notice

Företagsekonomi, allmän kurs. Business Administration, General Course. Business Administration. 2004-07-01 until further notice 1(6) School of Management and Economics Course syllabus Course Code FEA330 Reg.No. EHVd 2004:35 Date of decision 2004-09-06 Course title in Swedish Course title in English Företagsekonomi, allmän kurs

Läs mer

The Academic Career Path - choices and chances ULRIKKE VOSS

The Academic Career Path - choices and chances ULRIKKE VOSS The Academic Career Path - choices and chances ULRIKKE VOSS The Academic Path Professur söks i konkurrens 5llsvidareanställning D O K T O R S E X Postdoktor!dsbegränsad max 2 år enligt avtal Biträdande

Läs mer

Masterprogram, geodesi och geoinformatik Master's Programme, Geodesy and Geoinformatics, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, geodesi och geoinformatik Master's Programme, Geodesy and Geoinformatics, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, geodesi och geoinformatik Master's Programme, Geodesy and Geoinformatics, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT07. Utbildningens

Läs mer

Information meeting on applying for a PhD grant /Informationsmöte JANUARY H15 (L503)

Information meeting on applying for a PhD grant /Informationsmöte JANUARY H15 (L503) Information meeting on applying for a PhD grant /Informationsmöte JANUARY 28 2014 16H15 (L503) Aim of this meeting The aim of this meeting is to inform students interested in post-graduate studies at the

Läs mer

Teologiska fakultetsnämnden Faculty Board of Theology. Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies

Teologiska fakultetsnämnden Faculty Board of Theology. Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies Instruktion Fyll i blanketten på datorn. Lämna in studieplanen med samtliga underskrifter till studierektor för utbildning på forskarnivå på Teologiska institutionen. Instructions Complete the form electronically.

Läs mer

Lokal examensordning. för Högskolan i Halmstad. Beslutad av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-01-30 (dnr L 2014/17)

Lokal examensordning. för Högskolan i Halmstad. Beslutad av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-01-30 (dnr L 2014/17) Lokal examensordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-01-30 (dnr L 2014/17) - reviderad 2015-06-04, 2014-06-17 Gäller från och med 2014-01-30 Innehåll 1. Allmänt...

Läs mer

FORSKNINGSKOMMUNIKATION OCH PUBLICERINGS- MÖNSTER INOM UTBILDNINGSVETENSKAP

FORSKNINGSKOMMUNIKATION OCH PUBLICERINGS- MÖNSTER INOM UTBILDNINGSVETENSKAP FORSKNINGSKOMMUNIKATION OCH PUBLICERINGS- MÖNSTER INOM UTBILDNINGSVETENSKAP En studie av svensk utbildningsvetenskaplig forskning vid tre lärosäten VETENSKAPSRÅDETS RAPPORTSERIE 10:2010 Forskningskommunikation

Läs mer

Checklistor för intyg gällande ansökningar om förlängning av uppehållstillstånd för studier

Checklistor för intyg gällande ansökningar om förlängning av uppehållstillstånd för studier Checklistor för intyg gällande ansökningar om förlängning av uppehållstillstånd för studier Generellt för alla varianter av intyg är att studietiden ska ange den tid man planerat studera. Det som inte

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

MUB203 Reg.No. 184/2002-51 Date of decision Revised. Musikalisk specialisering, klassisk inriktning. Music major, focusing on Classical styles

MUB203 Reg.No. 184/2002-51 Date of decision Revised. Musikalisk specialisering, klassisk inriktning. Music major, focusing on Classical styles Inst. för pedagogik Course syllabus Course Code MUB3 Reg.No. 184/02-51 Date of decision Revised 02-08- 03-09-16 Course title in Swedish Course title in English Language of instruction Subject Swedish points

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 8734

SVENSK STANDARD SS-ISO 8734 SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige Handläggande organ SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING SVENSK STANDARD SS-ISO 8734 Fastställd Utgåva Sida Registering 1992-11-16 1 1 (1+8) SMS reg 27.1128 SIS

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format på 1 på Marianne Andrén General Manager marianne.andren@sandviken.se Sandbacka Park Högbovägen 45 SE 811 32 Sandviken Telephone: +46 26 24 21 33 Mobile: +46 70 230 67 41 www.isea.se 2 From the Off e project

Läs mer