1 LUNDS TINGSRÄTT Brottmålsenhet. DOM meddelad i Lund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 LUNDS TINGSRÄTT Brottmålsenhet. DOM 2015-04-15 meddelad i Lund"

Transkript

1 1 meddelad i Lund Mål nr: PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad IBRAHIM Ahmed Mohamud, Kvarngatan 14 D Lgh Eslöv Medborgare i Somalia Offentlig försvarare: Advokat Leif Persson Advokatfirman Leif Persson AB Box Eslöv Åklagare Kammaråklagare Ingegerd Jigin Åklagarmyndigheten Södra Skånes åklagarkammare Malmö Målsägande Kowsar Ahmed Mohamud Kvarngatan 14 D Lgh Eslöv Särskild företrädare: Advokat Christina Cederskär Advokatbyrån Christina Cederskär AB Palmgatan Eslöv SLUT Brott som den tilltalade döms för 1. Misshandel, 3 kap 5 brottsbalken (2 tillfällen) Åtal som den tilltalade frikänns från 1. Misshandel, 3 kap 5 brottsbalken Postadress Box Lund Besöksadress Byggmästaregatan 2 Telefon Telefax E-post: Expeditionstid måndag - fredag 08:00-16:30

2 Mål nr: 2 Påföljd m.m. Skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 3 månader ha dömts ut. Frivårdsenhet: Frivården Malmö Övervakare: Förordnas av frivårdskontoret Lagrum som åberopas 29 kap 7 1 st brottsbalken Beslut Skadestånd 1. Ibrahim Mohamud ska utge skadestånd till Kowsar Ahmed Mohamud med kr jämte ränta på beloppet enligt 6 räntelagen (1975:635) från den 4 februari 2015 till dess betalning sker. Brottsofferfond 1. Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 800 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond. Ersättning 1. Leif persson tillerkänns ersättning av allmänna medel med kr. Av beloppet avser kr arbete, kr tidsspillan, kr utlägg och kr mervärdesskatt. 2. Christina Cederskär tillerkänns ersättning av allmänna medel för arbete som särskild företrädare med kr. Av beloppet avser kr arbete, kr tidsspillan, 249 kr utlägg och kr mervärdesskatt. 3. Kostnaden för försvaret och den särskilda företrädaren ska stanna på staten.

3 3 YRKANDEN M.M. Åklagaren har yrkat att Ibrahim Ahmed Mohamud ska dömas för grov fridskränkning enligt stämningsansökan, se bilaga 1, med där gjorda justeringar. Kowsar Ahmed Mohamud har i anslutning till åtalet yrkat att Ibrahim Ahmed Mohamud ska betala skadestånd till henne med kr och ränta på beloppet enligt 6 räntelagen från den 4 februari 2015 till dess betalning sker. Av beloppet avser kr kränkningsersättning samt kr sveda och värk motsvarande 1,5 månads fysiskt och psykiskt lidande. Ibrahim Ahmed Mohamud har i målet varit frihetsberövad såsom anhållen och häktad, se avräkningsunderlag. SKÄL Ska Ibrahim Ahmed Mohamud dömas för grov fridskränkning? Inställning Ibrahim Ahmed Mohamud har bestritt ansvar för grov fridskränkning. Han har vidare förnekat att han vid något tillfälle skulle ha utövat våld mot Kowsar Ahmed Mohamud. Han har däremot vidgått att han av en olyckshändelse den 4 februari 2015 har snubblat så att hans fot kan ha skadat Kowsar Ahmed Mohamud. Utredning Åklagaren har som skriftlig bevisning åberopat rättsintyg, fotografier, anmälan från socialtjänsten samt förhörsuppgifter med Kowsar Ahmed Mohamud. Som muntlig bevisning har åklagaren åberopat förhör med Kowsar Ahmed Mohamud samt vittnesförhör med målsägandens lärare Anette Engström och socialsekreteraren Magdalena Larsson. Ibrahim Ahmed Mohamud har hörts.

4 4 Av utredningen i målet har inledningsvis följande framkommit. Kowsar Ahmed Mohamud och Ibrahim Ahmed Mohamud kom till Sverige från Kenya tillsammans med deras mor och syskon i oktober Kowsar Ahmed Mohamud är lillasyster till Ibrahim Ahmed Mohamud och har fyra yngre syskon samt en äldre syster. Tillsammans är de sju syskon i familjen. Familjen har bosatt sig i Eslöv. Kowsar Ahmed Mohamud är 15 år och Ibrahim Ahmed Mohamud fyllde 20 år i januari Kowsar Ahmed Mohamud började nionde klass i svensk skola den 12 januari I samband med undervisning i skolan den 4 februari 2015 berättade Kowsar Ahmed Mohamud för sin lärare Anette Engström att Ibrahim Ahmed Mohamud utsatt henne för våld i hemmet. Uppgifterna föranledde skolan att göra en anmälan till socialnämnden samma dag. Dagen därpå den 5 februari 2015 berättade Kowsar Ahmed Mohamud för Anette Engström om ytterligare våld. Efter att skolan kompletterat sin anmälan till socialtjänsten hölls samtal med Kowsar Ahmed Mohamud med hjälp av tolk den 6 februari 2015, varefter socialnämnden i Eslövs kommun upprättade en polisanmälan. Kowsar Ahmed Mohamud placerades samma dag tillfälligt i ett familjehem. Magdalena Larsson hade som representant för socialtjänsten kontakt med Kowsar och Ibrahim Ahmed Mohamuds mor i anledning av åtgärderna. Förundersökning inleddes av åklagaren den 10 februari Enligt uppgift från socialnämnden hade Ibrahim Ahmed Mohamud då flyttat ut från familjens lägenhet i Eslöv. Den 13 februari 2015 hölls första formella förhöret med Kowsar Ahmed Mohamud på Barnahus i Lund, vilket spelades in med videoupptagning. Omedelbart därefter gjordes en rättsmedicinsk kroppsundersökning av henne på Barnahus i Lund. Därefter hölls ytterligare två förhör med Kowsar Ahmed Mohamud den 24 februari och den 23 mars Ibrahim Ahmed Mohamud anhölls i sin frånvaro den 16 februari och anhållningsbeslutet verkställdes den 19 februari Han häktades sedan dagen därpå den 20 februari 2015 på sannolika skäl misstänkt för grov fridskränkning från oktober 2014 till februari 2015 i Eslöv.

5 5 Kowsar Ahmed Mohamud har berättat i huvudsak följande. Ibrahim är okej mot henne. Han är både snäll och dum. Vad gäller händelsen med bältet var Ibrahim arg och hade ett bälte som tillhörde något av de andra barnen. Hon vet inte vad Ibrahim var arg på. Hon satt i vardagsrummet och han slog henne med skärpet. Skärpets spänne träffade henne på armen och det gjorde ont. Hon fick ett märke som syns på sidan 34 i förundersökningsprotokollet. Det började blöda och på natten fick hon en ruva. Ibrahim gjorde inget mer mot henne vid det aktuella tillfället. Det hon tidigare berättat för polisen stämmer. Hon minns inte allt som hon berättade. Hon kan ha sagt för mycket till polisen. Det stämmer att Ibrahim blev arg för att han inte tyckte om den mat som hon hade lagat eller för att den var slut. Hon minns inte om det förekom mer våld, men det var bältet som gjorde ont. Det kan stämma att hon även fick en lavett. Händelsen inträffade hemma i lägenheten. Hennes mamma var inte hemma men de yngsta barnen var i samma rum som det hände. Vid ett annat tillfälle trampade Ibrahim på henne med skor. Ibrahim kom vid det tillfället hem efter att ha varit ute på stan. Hon satt i den grå soffan i hörnet av vardagsrummet närmst fönstret när Ibrahim kom in och trampade på henne med sina skor. Framför soffan stod ett bord. Ibrahim gick runt bordet för att komma fram till henne och hon satt med benen upp i soffan. Det gjorde ont och träffade hennes vänstra underben. Hon fick en skada som syns på fotografierna på sidorna 42 och 47 i förundersökningsprotokollet. Vid tillfället var hela familjen hemma. Hon hade inte gjort eller sagt något till Ibrahim innan händelsen. Hon bara satt där. Hon vet inte om Ibrahim blev arg på henne. Hon vet inte varför han trampade på henne. Det var ingen olycka. Hon minns inte allt men det hon har berättat för polisen stämmer och är sant. Det kan stämma att det handlade om mat och en mobiltelefon. Ibrahim sa till henne att hon hade tvingat de andra barnen att äta upp all mat. Han kom fram till henne och gav henne en örfil. Hon och Ibrahim bråkade även om en mobiltelefon.

6 6 Ibrahim brukar vara arg på henne. Ibrahim brukar då skrika på henne eller slå henne. Han har under tiden i Sverige slagit henne med örfilar och på benen. Ibrahim har även sparkat henne. Sparkarna har riktats mot fötterna. Ibrahim har även slagit henne med knytnävar och han har dragit henne i håret. Knytnävsslagen har träffat henne i ryggen. Hon vet inte vad hon har gjort för att han ska slå henne. Det kan röra sig om vardagliga situationer. De har varit hemma vid alla tillfällen som Ibrahim har slagit henne. Vid ett tillfälle ville hon ha en telefon. Ibrahim och ett annat syskon hade telefoner, men inte hon. Ibrahim sa till deras mamma att hon inte skulle få någon telefon. Hon undrade varför inte hon också skulle kunna få en telefon när Ibrahim hade en. Hon blev arg och sa till Ibrahim att han inte hade med det att göra. Ibrahim blev därefter arg på henne, slog henne med örfilar, sparkade henne och drog henne i håret. Hon blev chockad. Han sparkade henne i magen och hon hamnade på golvet och fick andnöd. Det stämmer som hon berättade i polisförhör att Ibrahim även slog henne med knuten hand som träffade i ryggen. Hon fick mycket ont av misshandeln men inga synliga skador. Hon minns inte exakt när händelsen i december inträffade, men hon tror att det var i slutet av december. Hon berättade om händelserna i skolan eftersom det blev för mycket för henne. Hon berättade först om att Ibrahim slagit henne på armen. Läraren ringde då socialen. När hon berättade om händelsen för sin lärare första gången hade hon blivit slagen vid två tillfällen. Ett av tillfällena var när Ibrahim slog henne med ett bälte på armen i vardagsrummet och det andra tillfället var i köket. Det är ingen annan än Ibrahim som varit dum mot henne i Sverige. De har pratat om händelserna hemma och det kan finnas personer som är arga på henne för att hon berättat om dessa.

7 7 Ibrahim Ahmed Mohamud har berättat i huvudsak följande. Vid tillfället den 4 februari kom han hem och hörde att det var högljutt i lägenheten. Han tänkte då att de skulle kunna bli anmälda och förlora lägenheten. Han blev bekymrad och var på väg i hög fart fram till Kowsar för att prata med henne och för att lugna henne. Kowsar satt i den grå soffan närmst ingången till vardagsrummet. Han gick in med skor och halkade till på mattan framför soffan varvid han råkade träffa målsägandens ben med sin sko. Det var en olyckshändelse. Han mådde illa och var sjuk. Det stod ett bord framför soffan och mattan låg under bordet. Kowsar satt bakom soffbordet. Bordet är inte så högt. När han snubblade på mattan kom hans arm på bordet och hans ben hamnade över Kowsars ben. Han bad om ursäkt och trodde inte att hon skulle anmäla händelsen. Kowsar visade inte honom skadan. Det stämmer inte att han skulle ha flyttat undan bordet och stampat Kowsar på benet. Det handlade inte om maten som Kowsar påstått. Han älskar sin syster och tycker om när hon lagar mat. Han har aldrig slagit Kowsar med ett bälte. Han har inte heller misshandlat Kowsar i december som hon påstått. Det är deras mamma som bestämmer hemma hos dem. Han och Kowsar bråkar inte, men brukar skoja med varandra. De brukar inte vara arga på varandra. De är kompisar. Han har aldrig slagit Kowsar för att han har varit arg på henne. Enda gången han gjort henne illa var när han snubblade på mattan och han ångrar det. Kowsar har sagt att hon skulle gå till socialen och polisen för att han pressade henne. Han tänkte på vad som skulle vara bra för Kowsar för framtiden. Han hade två telefoner som Kowsar fått låna av honom. Kowsar trodde att han inte ville att hon också skulle få ha en telefon. Han bestämmer inte över sin syster.

8 8 Kowsar hittar på när hon berättar som hon berättat. Hon är liten och känner sig otrygg med honom. Kowsar ville att han skulle lämna familjen. Han vet inte om Kowsar blivit skadad på ngt annat sätt eller vid ngt annat tillfälle. Han har inte bott hemma i lägenheten sedan februari Det var deras mamma som sa att han skulle lämna bostaden. Han är äldre än syskonen och klarar sig själv. Han har hyrt en lägenhet i andra hand där han bodde i fem dagar innan polisen grep honom. Tingsrättens bedömning Kowsar Ahmed Mohamud har varit återhållsam och försiktig i sin berättelse vid huvudförhandlingen. I vissa delar har hon lämnat knapphändiga uppgifter, hänvisat till att hon inte minns händelserna så bra, men samtidigt förklarat att det hon tidigare sagt i polisförhör stämmer. Hon har även gett uttryck för att hon kanske kan ha sagt för mycket i förhören. Kowsar Ahmed Mohamud är ung och nyanländ till Sverige och saknar starkare social förankring i samhället. Det är både rimligt och möjligt att hon känt en anspänning inför huvudförhandlingen och att hon därför har haft svårt att minnas eller hålla isär detaljer. Det finns dessutom utrymme för att hennes uppgifter i olika sammanhang kan missförstås på grund av språkförbistringar. Att det i polisförhör antecknats att Kowsar berättat att hon hade problem med en pojke på boendet framstår som ett typiskt sådant översättningsfel. Det kan inte heller uteslutas att hon vid huvudförhandlingen och sedan förundersökningen inleddes känt sig påverkad eller tagit intryck av bland andra sin mor, som tycks ha ändrat sin initiala uppfattning om Ibrahim Ahmed Mohamuds våld mot systern. Dessa omständigheter tar tingsrätten i beaktande vid bedömningen av Kowsar Ahmed Mohamuds berättelse. Även om hennes uppgifter i vissa delar är detaljfattiga och fått kompletteras med uppgifter från förhören, som i sin tur tagit förhållandevis lång tid utifrån vad som skrivits ned, anser tingsrätten att de uppgifter som kommit fram förtjänar att tas på största allvar. Det har inte kommit fram någon tillräckligt konkret eller trolig anledning för Kowsar Ahmed Mohamud att ljuga om vad hon blivit ut-

9 9 satt för. Klart är emellertid att Kowsar Ahmed Mohamuds uppgifter inte ensamma, utan annan bevisning, kan föranleda en fällande dom för Ibrahim Ahmed Mohamud. Av rättsintyget framgår bland annat att Kowsar Ahmed Mohamud företett en hudavskrapning på vänster underben, ärr på halsen, armarna, höger fot och höger underben samt ärr som bildat ovala formationer på vänster överarm och rygg. Hudavskrapningen på underbenet hade enligt utlåtandet ett utseende som talade för att den uppkommit kort tid före undersökningen den 13 februari Det var inte möjligt att närmare avgöra skadans uppkomstsätt, annat än att den uppkommit genom skrapande våld mot hudytan. Ärren efter skador som var läkta kunde konstateras ha uppkommit efter såväl skarpt som trubbigt våld och var inte möjliga att närmare tidsbestämma. Anette Engström har berättat att Kowsar Ahmed Mohamud var allvarlig, rädd och började gråta när hon den 4 februari 2015 i skolan berättade att hon blev slagen av sin bror. Kowsar Ahmed Mohamud visade upp ett färskt skrapsår på armen. Som hon minns det var det på vänster arm. Kowsar Ahmed Mohamud förklarade på engelska my brother is killing me och hon frågade vad Kowsars mamma sa då, varvid Kowsar svarade att mamman sa don t kill her. Kowsar Ahmed Mohamud uttryckte att hon var rädd och att det hände ofta. Samtalet avslutades med att hon sa att hon skulle hjälpa Kowsar. Hon kontaktade sedan rektorn. Dagen därpå den 5 februari 2015 bad Kowsar Ahmed Mohamud henne på nytt om hjälp. Kowsar berättade, som hon uppfattade det, att brodern kvällen innan hade sprakat henne med skorna på och visade märken på benet och foten. Kowsar Ahmed Mohamud var rädd och darrade när de på fredagen träffade socialtjänsten för samtal. Kowsar har berättat för henne att brodern började slå henne efter att deras pappa blivit dödad och att hon vid något tillfälle blivit slagen med ett bälte och dragen i håret.

10 10 Magdalena Larsson har berättat att hon träffade Kowsar Ahmed Mohamud vid två tillfällen den 6 februari 2015, först med telefontolk och sedan med fysiskt närvarande tolk. Kowsar Ahmed Mohamud visade upp ett sår på armen och en svullnad på benet samt berättade att hon fått detta efter att hon av sin bror blivit slagen med ett bälte på armen och stampad på benet. Hon uppfattade skadorna som färska. Kowsar Ahmed Mohamud berättade att hon var rädd för att gå hem och för att hon skulle bli slagen av sin bror. Kowsar berättade även om något mer tillfälle än de som hon hade synliga skador från. Kowsar Ahmed Mohamud sa att deras mamma hade försökt hindra brodern, men inte lyckats. Hon pratade även med Kowsar Ahmed Mohamuds mamma som bekräftade att Kowsar blivit slagen av brodern vid flera tillfällen, men inte varje dag. Hon berättade att Kowsar skulle bli placerad i familjehem under en tid och mamman sa då att det var brodern som skulle lämna familjen och inte Kowsar Ahmed Mohamud. Socialtjänsten var orolig för att Kowsar Ahmed Mohamud skulle utsättas för ytterligare våld hemma och för att mamman inte skulle kunna skydda henne. Kowsar Ahmed Mohamud placerades därför samma dag i ett familjehem i Eslöv. Hon flyttade därefter tillbaka hem när Ibrahim Ahmed Mohamud blev häktad. Socialtjänsten ansåg att Kowsar var tryggare när Ibrahim inte var hemma och de pratade med mamman om att skydda Kowsar samt ta stöd av en person i familjens nätverk. Mot bakgrund av vad Kowsar Ahmed Mohamud berättat samt vad som framkommit av rättsintyget och vittnesmålen med Anette Engström och Magdalena Larsson och övrig utredning anser tingsrätten det bevisat att Ibrahim Ahmed Mohamud slagit Kowsar Ahmed Mohamud en gång med ett bälte på armen den 3 februari Det har emellertid inte med tillräcklig tydlighet framkommit att Ibrahim Ahmed Mohamud utövade något annat våld vid detta tillfälle. Misshandeln orsakade smärta och sårskada på armen. Misshandeln är inte att bedöma som ringa. Tingsrätten finner vidare mot bakgrund av utredningen som presenterats det bevisat att Ibrahim Ahmed Mohamud den 4 februari 2015 iklädd ytterskor uppsåtligen

11 11 sparkat, stampat eller trampat på Kowsar Ahmed Mohamuds underben så att smärta och hudavskrapning uppkom. Den förklaring som Ibrahim Ahmed Mohamud lämnat framstår som en efterhandskonstruktion och lämnas därför utan avseende. Gärningen ska bedömas som misshandel som inte är ringa. När det gäller övriga påståenden om misshandel någon gång i december 2014 samt vid ett stort antal andra tillfällen under tiden den 1 november 2014 till den 4 februari 2015 gör tingsrätten följande bedömning. Kowsar Ahmed Mohamud har berättat om ett tillfälle som hon tror var i slutet av december 2014 då hon utsattes för det våld åklagaren påstått i gärningsbeskrivningen. Hennes berättelse i denna del framstår dock inte som tillräckligt samlad, konkret och tydlig för att utan ytterligare bevisning föranleda en fällande dom. Någon annan egentlig bevisning saknas. Åtalet ska därför ogillas i denna del. Tingsrätten gör samma bedömning beträffande påståendet om misshandel vid ett stort antal andra ospecificerade tillfällen under angivna tidsperiod. Ibrahim Ahmed Mohamud ska alltså dömas för misshandel av Kowsar Ahmed Mohamud vid två tillfällen. Våldet har varit av jämförelsevis begränsad omfattning. Gärningarna har inte haft den omfattning som krävs för att var och en av dem ska anses ha utgjort ett led i en upprepad kränkning. Gärningarna ska därför inte bedömas som grov fridskräkning utan som två fall av misshandel av normalgraden. Vilken påföljd ska Ibrahim Ahmed Mohamud dömas till? Mot bakgrund av framförallt att misshandeln företagits mot en yngre och fysiskt underlägsen person i hemmet och delvis med tillhygge samt att målsäganden såsom nyanländ till Sverige haft ett begränsat skyddsnät anser tingsrätten att gärningarnas samlade straffvärde för en vuxen person uppgår till fängelse fyra månader. Brottsligheten är av sådan art att påföljden som utgångspunkt bör bestämmas till fängelse.

12 12 Ibrahim Ahmed Mohamud var 20 år vid gärningstillfällena. Han är såvitt känt tidigare ostraffad. Av frivårdens yttrande framgår att det inte har gjorts någon bedömning i fråga om samhällstjänst på grund av Ibrahim Ahmed Mohamuds sociala situation och att han varit frihetsberövad. Det framgår av yttrandet att Ibrahim Ahmed Mohamud talar relativt god engelska och att utredningen har kommunicerats med honom på engelska. Ibrahim Ahmed Mohamud har vid tingsrätten informerats om vad samhällstjänst innebär och förklarat sig villig att utföra sådan om detta skulle bli aktuellt. Ibrahim Ahmed Mohamud är vid fysiskt och psykiskt god hälsa samt har ingen missbruksproblematik. Det saknas särskild anledning att befara att Ibrahim Ahmed Mohamud kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Som särskilda skäl för villkorlig dom i stället för fängelse kan rätten beakta, om den tilltalade samtycker till att domen förenas med en föreskrift om samhällstjänst och en sådan föreskrift är lämplig med hänsyn till den tilltalades person och övriga omständigheter. Ibrahim Ahmed Mohamud har samtyckt till att en villkorlig dom förenas med en föreskrift om samhällstjänst och en sådan föreskrift framstår som lämplig med hänsyn till hans person och övriga omständigheter. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom med föreskrift om samhällstjänst. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle straffets längd, med beaktande av Ibrahim Ahmed Mohamuds ungdom ha bestämts till 3 månader. Frihetsberövandet i målet beaktas inte vid bestämmandet av antal timmar samhällstjänst (NJA 2012 s. 968). Skadestånd Ibrahim Ahmed Mohamud har motsatt sig att betala skadestånd till Kowsar Ahmed Mohamud med hänvisning till sin inställning i ansvarsdelen. Utöver yrkad ränta, har

13 13 något belopp inte godtagits som i och för sig rimligt eller riktigt om han skulle dömas. Kowsar Ahmed Mohamud har åberopat samma bevisning som åklagaren. Vid ovan angiven utgång i skuldfrågan är Ibrahim Ahmed Mohamud skadeståndsskyldig mot Kowsar Ahmed Mohamud. Ibrahim Ahmed Mohamuds handlande har inneburit en så allvarlig kränkning av hennes personliga integritet att ersättning för kränkning enligt 2 kap. 3 skadeståndslagen bör utgå. Skälig ersättning för kränkning uppgår till kr. Beträffande händelserna den 3 och 4 februari 2015 har Kowsar Ahmed Mohamud berättat följande. Hon hade ett märke kvar dagen efter händelsen med bältet som hon visade för sin lärare. Märket syns fortfarande på hennes arm. Hon hade ont ett par dagar eller veckor efter denna händelse. Vad gäller såret på benet blev huden avskrapad. Det kom inget blod men hon blev svullen. Svullnaden satt i omkring tre veckor. Mot bakgrund av Kowsar Ahmed Mohamuds uppgifter och den utredning som i övrigt presenterats anser tingsrätten att ersättning för sveda och värk bör utgå med skäliga kr. På det samlade beloppet om kr ska löpa ränta enligt räntelagen. Övriga frågor Eftersom det ingår fängelse i straffskalan för de brott som Ibrahim Ahmed Mohamud döms för ska han betala obligatorisk avgift till brottsofferfonden. Tingsrätten har ingen erinran mot den ersättning som den särskilda företrädaren och försvararen har begärt. Med hänsyn till Ibrahim Ahmed Mohamuds ekonomiska förhållanden ska staten svara för kostnaderna.

14 14 HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga (DV 400) Överklagande får ske senast den 6 maj Överklagande prövas av Hovrätten över Skåne och Blekinge. På tingsrättens vägnar Fredrik Blommé I avgörandet har även nämndemän deltagit. Skiljaktig mening, se nedan. AVRÄKNINGSUNDERLAG, se aktbilaga. Nämndemannen Marie Henschen är skiljaktig i fråga om bedömningen av åtalet och anför för egen del följande. Kowsar Ahmed Mohamud har lämnat ett trovärdigt och tillförlitligt intryck även avseende händelsen i december Uppgifterna får i denna del tillräckligt stöd av det våld Ibrahim Ahmed Mohamud utövat mot Kowsar Ahmed Mohamud vid de två andra tillfällena i februari Ibrahim Ahmed Mohamud ska därför dömas även för misshandel vid ett tillfälle i december 2014 på sätt åklagaren angett. Överöstad i denna del men i övrigt ense med majoriteten.

15 AVRÄKNINGSUNDERLAG Lund Mål nr: Underlaget avser Person-/samordningsnummer/födelsetid Efternamn Mohamud Datum för dom/beslut Förnamn IBRAHIM Ahmed Ovan angiven person har under en sammanhängande tid av minst 24 timmar varit frihetsberövad som anhållen, häktad eller på något annat sådant sätt som avses i 19 a lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m.m. eller 10 a lagen (1998:603) om verkställighet av sluten ungdomsvård under nedan angivna tider. Frihetsberövad Frihetsberövandet hävt/upphört/avbrutet Särskild anteckning Kriminalvården har lämnat domstolen en underrättelse om att det finns uppgifter hos Kriminalvården som är av betydelse för avräkning (8 förordningen (1974:286) om beräkning av strafftid m.m.). Särskild upplysning till Kriminalvården m.fl. myndigheter Det finns tidigare meddelad dom, beslut eller avräkningsunderlag enligt 12 a strafföreläggandekungörelsen (1970:60) som innehåller uppgift om frihetsberövande som har betydelse för avräkning (3 4 förordningen (1990:893) om underrättelse om dom i vissa brottmål, m.m.). Underskrift Postadress Box Lund Besöksadress Byggmästaregatan 2 Telefon Telefax E-post: Expeditionstid måndag - fredag 08:00-16:30

16 Bilaga 1 INKOM: MÅLNR: AKTBIL: 43

17

18 Bilaga 2 ANVISNING FÖR ÖVERKLAGANDE I BROTTMÅL Den som vill överklaga tingsrättens dom, eller ett i domen intaget beslut, ska göra detta skriftligen. Skrivelsen ska skickas eller lämnas till tingsrätten. Överklagandet prövas av den hovrätt som finns angiven i slutet av domen. Överklagandet ska ha kommit in till tingsrätten inom tre veckor från domens datum. Sista dagen för överklagande finns angiven på sista sidan i domen. Har ena parten överklagat domen i rätt tid, får också motparten överklaga domen (s.k. anslutningsöverklagande) även om den vanliga tiden för överklagande har gått ut. Överklagandet ska också i detta fall skickas eller lämnas till tingsrätten och det måste ha kommit in till tingsrätten inom en vecka från den i domen angivna sista dagen för överklagande. Om det första överklagandet återkallas eller förfaller kan inte heller anslutningsöverklagandet prövas. 3. det är av vikt för ledning av rättstilllämpningen att överklagandet prövas av högre rätt, eller 4. det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet. Om prövningstillstånd krävs och sådant inte meddelas står tingsrättens avgörande fast. Det är därför viktigt att det, i de fall prövningstillstånd krävs, klart och tydligt framgår av överklagandet till hovrätten varför klaganden anser att prövningstillstånd bör meddelas. I vilka fall krävs prövningstillstånd? Brottmålsdelen Det krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva en tingsrätts dom om den tilltalade 1. inte dömts till annan påföljd än böter, eller DV Producerat av Domstolsverket Samma regler som för part gäller för den som inte är part eller intervenient och som vill överklaga ett i domen intaget beslut som angår honom eller henne. I fråga om sådant beslut finns dock inte någon möjlighet till anslutningsöverklagande. För att ett överklagande ska kunna tas upp i hovrätten fordras i vissa fall att prövningstillstånd meddelas. Hovrätten lämnar prövningstillstånd om 1. det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till, 2. det inte utan att sådant tillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till, 2. frikänts från ansvar och brottet inte har mer än 6 månaders fängelse i straffskalan. Enskilt anspråk (skadeståndstalan) För att hovrätten ska pröva en skadeståndstalan krävs prövningstillstånd. Från denna regel gäller följande undantag: Överklagas domen även i brottmålsdelen och avser överklagandet frågan om den tilltalade ska dömas till ansvar för en gärning krävs inte prövningstillstånd för ett till denna gärning kopplat enskilt anspråk i de fall 1. det enligt ovanstående regler inte krävs prövningstillstånd i brottmålsdelen, eller 2. prövningstillstånd i brottmålsdelen meddelas av hovrätten.

19 Beslut i övriga frågor Krävs prövningstillstånd i brottmålsdelen krävs även prövningstillstånd vid beslut som endast får överklagas i samband med överklagande av domen. Skrivelsen med överklagande ska innehålla uppgifter om 1. den dom som överklagas med angivande av tingsrättens namn samt dag och nummer för domen, 2. parternas namn och hemvist och om möjligt deras postadresser, yrken, personnummer och telefonnummer, varvid parterna benämns klagande respektive motpart, 3. den ändring av tingsrättens dom som klaganden vill få till stånd, 4. grunderna (skälen) för överklagandet och i vilket avseende tingsrättens domskäl enligt klagandens mening är oriktiga, 5. de bevis som åberopas och vad som ska styrkas med varje bevis, samt 6. om prövningstillstånd behövs, de omständigheter som åberopas till stöd för att prövningstillstånd ska meddelas. Skriftliga bevis som inte lagts fram tidigare ska ges in samtidigt med överklagandet. Vill klaganden att det ska hållas ett förnyat förhör eller en förnyad syn på stället, ska han eller hon ange det och skälen till detta. Klaganden ska också ange om han eller hon vill att målsäganden eller den tilltalade ska infinna sig personligen vid huvudförhandlingen i hovrätten. Är den tilltalade anhållen eller häktad, ska det anges. Skrivelsen ska vara undertecknad av klaganden eller hans/hennes ombud. Ytterligare upplysningar lämnas av tingsrätten. Adress och telefonnummer finns på första sidan av domen. Om ni tidigare informerats om att förenklad delgivning kan komma att användas med er i målet/ärendet, kan sådant delgivningssätt också komma att användas med er i högre instanser om någon överklagar avgörandet dit.