4. Analysera alternativa lösningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4. Analysera alternativa lösningar"

Transkript

1 4. Analysera alternativa lösningar 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att få en bra översikt och spänna upp hela lösningsmängden inventeras kända koncept utifrån hur väl de utför huvudfunktionen. Då projektet är nytt, och inga tidigare lösningar finns, går det inte att analysera konkurrenter eller tidigare modeller. Istället har huvudfunktionen delats in i olika underfunktioner där det undersöks hur olika koncept löser underfunktionen. I detta fall är huvudfunktionen att skydda och bära motor. Underfunktioner blir då vad den ska skydda motorn mot: Skydda motor mot vatten Skydda motor mot sand/damm Skydda motor mot UV-ljus ar på underfunktionen beaktas och hjälper när konceptet skall genereras. Inventeringen ger en blick över hur olika funktioner kan lösas och skall täcka in alla sätt som finns. Detta för att undvika att konkurrenten kommer med en lösning som inte uppmärksammats. Till en början listas olika koncept som kunde tänkas lösa en delfunktion. Följande koncept framkom: Kända koncept Utombordare Värmesköld på rymdfärja Pansarfordon Motorsåg Djuphavsrobot Gräsklippare Ripasso Energy SES Cleanergy Flygplan Dieselgenerator i öknen Oljepump i öknen Dammsugare Goretex Torktumlare Solfångare Vindkraft MC-väska Gasmask Mobil hajfenan

2 Solkräm Markis Bil MC Marin elmotor Truster Kompositisolatorer Plastdamm Elektriska kretsar Lastpall Spegelpanel Däck Takfärg För att komma vidare undersöks hur de befintliga koncepten löser det specifika problemet. De mest intressanta koncepten listas för att få en bättre översikt tillsammans med deras respektive funktion samt huvudprincipen av hur de löser problemet. 4.2 Fastställande av referenslösning Ett antal lösningar väljs ut till vidare inventering för att sedan elimineras till det bästa konceptet ur respektive underfunktion och en superlösning skapas, en referenslösning. Referenslösningen är alltså ett hopplock av lösningar från olika produkter och dess problem. Dock ska referenslösningen vara en realiserbar lösning så att geometrier och material matchar varandra. Skydd mot vatten Funktion: Skydda motor mot vatten Utombordare Vindkraftverk Goretex Plastdamm Elektriska kretsar Lastpall Tätningslister Avrinnande geometri Vattenavstötande material Gjutna i ett stycke Ingjutning Impregnering (ytbehandling) en avser skydda mot väta i mer eller mindre påfrestande miljöer med olika typer och förutsättningar av nederbörd. Således undersöks kända koncept inom utombordsmotorer, goretex, vindkraft, samt flygplan som fyller samma skyddande funktion mot vattnets påverkan på motorn. I fallet med utombordaren är principen en avtagbar kåpa i ett lätt, korrosionsresistent material (plast, kolfibrer eller aluminium) och med tätningslister vid fogarna. Detta koncept är svagt ur tätningssynpunkt då det ska vara lätt att lossa. Tätningsnackdelarna kompenseras upp av motorns interna komponenter genom speciella ytbeläggningar som ej faller inom projektets ramar.

3 Principen med goretex är att hindra vattendroppar att passera genom att utnyttja porer som är mindre än själva vattendroppen samtidigt som materialet kan andas på grund av att porerna tillåter ånga att passera. Konceptet är intressant men ställer frågor rörande kvalitén. Goretexmaterial kräver underhåll vilket projektet syftar att reducera. Goretex är vanligast i textiler, vilka är ömtåligare mot mekaniska påfrestningar som även vatten kan utgöra i form av is och hagelstormar. Tätningar beror av hur fästningen sker av materialet vilket inte tas upp i frågeställningen om hur goretex skyddar mot väta. Inom flygindustrin är kravet på vattentäta höljen högt. Oftast utnyttjas ytbehandlade metallegeringar för ändamålet och skumplasttätningar är vanligt. Tekniken återfinns inom vindkraftsindustrin som har mycket gemensamt med den aktuella produkten gällande hur funktionen löser vattenproblemet. De generella kraven på livslängd (25år), återvinning och reducerat underhåll på motorskyddet är också att jämföra. En detalj att beakta i vindkraftverken är höljets utformning där den ovala geometrin underlättar strömningen och således avrinningen. Med likheter i krav, miljö och hur funktionen uppfylls är vindkraftverkets motorhus en rimlig referens i avseendet om hur skyddet skyddar mot vatten. Skydd mot sand/damm Funktion: Skydda motor mot sand/damm Ericsson hajfenan Tätningslister i silikon Lagerhus Lagertätningar Elektriska kretsar Ingjutning Plastdamm Gjutna i ett stycke Dammsugare Filter med porer mindre än dammpartiklar en skall även skydda motorn mot sand och damm. För att helt stänga ute partiklar i form av sand och damm bör en solid lösning väljas med så få skarvar och öppningar som möjligt. Det är dock inte möjligt då det krävs någon form av luftgenomströmning i skyddet för att föra ut vätgas vid eventuellt läckage. Luft ska kunna röra sig fritt in och ut ur skyddet medan andra partiklar måste stängas ute. Koncept som har liknande problem är dammsugaren där luften som sugs in tillsammans med damm och smuts måste föras ut igen, separerat från smutsen. Ett liknande problem är när inandningsluften måste renas från skadliga partiklar i gasmasker. Ytterligare exempel på damm- och sandtålig produkt är kulttelefonen hajfenan, här ställs dock inget krav på att någon luftgenomströmning ska kunna ske. Det skyddande höljet bör också vara motståndskraftigt mot de blästringseffekter sand kan medföra i starka vindar. Dammsugare Merparten av damm och smuts som sugs upp med dammsugaren innesluts i dammsugarpåsen. För att ytterligare minimera partikelutsläpp vid utblåset används i dagens dammsugare ett HEPA-filter. Filtret ska kunna rensa bort 99,5% i storlek av 0.3 mikrometer. Större partiklar rensas bort i högre utsträckning.

4 Gasmask Den svenska försvarsmakten använder sig av skyddsmask 90 med NBC filter 381. Masken ska ge skydd mot kemiska och biologiska stridsmedel, radioaktivt damm, tårgas, sotpartiklar och värmestrålning. Hajfenan Ericssons mobiltelefon R310, mest känd som hajfenan, utformades och marknadsfördes för att vara extremt stryktålig. Ett skal av hårdplast med goretexmembran och silikonpackningar förhindrar fukt, damm och smuts från att tränga in i telefonen. I referenslösningen väljs ett filter vid de öppningar som kräver luftgenomströmning. Vid eventuella skarvar och kanter väljs silikonpackningar för att sluta tätt. Skydd mot UV Funktion: Skydda motor mot UV Utombordare Gräsklipparkåpa Markis Spegelpanel Däck Takfärg Solkräm UV-stabilisator Material Skugga Reflektera Kimrök som absorberar UV UV-beständig beläggning Fysikaliskt och kemiskt filter UV-strålning är ljus med kortare våglängd än vanligt synligt ljus och de korta våglängderna kan bryta ner material och därför behövs skydd mot det. Solkräm De vanligast förekommande ämnena i solkräm som verkar som fysikaliskt UV-filter är titandioxid och zinkoxid. Det finns även kemikaliska UV-filter i solkrämer, t.ex. Butyl Methoxydibenzoylmethane och Octocrylene. Takfärg En UV-beständig beläggning som används i takfärg är Noxyde, där skyddar kemiska bindningar mot UV-strålningen. Markis Det är själva tyget i en markis som utgör skyddet mot UV-ljus. Det skuggar det som ska skyddas på distans. Tyget som används kan vara exempelvis nylon eller polyester.

5 Gräsklipparkåpa Kåpan till gräsklippare utgörs ofta av en aluminium eller en aluminiumlegering som står emot UVstrålning mycket bra. Utombordare Skyddet mot UV-ljus för utombordare utgörs av plastkåpan. För att öka plastens resistans mot UVljus tillsätts UV-stabilisatorer vid plastens tillverkning. Dock åldras plast när det exponeras för UVstrålning. Vid en utvärdering av vilken metod som skulle fungera bäst så faller ett par bort omedelbart. Ämnena som skyddar mot UV-ljus i solkräm är miljöfarliga i större mängder vilket gör den till en mindre lämplig metod i detta fall. Projektet strävar efter att inte ha någon miljöpåverkan under drift vilket i så fall inte skulle uppfyllas. Att använda tyg som UV-skydd av stirlingmotorn faller också bort. Det är svårt att producera en typ som stoppar nästintill allt UV-ljus. Då återstår tre metoder, ett skydd i aluminium/stål eller ett av plast, eller något material med en ytbeläggning. Den metod som resoneras fram som referenslösning för exponering av UV-ljus är ett hölje i aluminium pga. dess UV-resistenta egenskaper och pris. Skydd mot solkrona Funktion: Skydda motor mot solkrona Värmesköld på rymdfärja Befintlig lösning (Cleanergy) Extremt värmebeständigt material Keramikplattor Från spegelparabolen i solkraftverket kommer en koncentrerad ljuskrona in i mottagaren. Dock finns det risk att fokus ibland kan ligga utanför mottagaren. Då behövs där ett skydd som klarar uppemot 6000 grader celsius. De två befintliga lösningarna som listas är värmeskölden på en rymdfärja och keramikplattorna på Cleanergys befintliga lösning. Att använda delar från en rymdfärja är att överdimensionera. Därför är keramikplattorna den bästa lösningen för referensen.

6 Bära upp motor Funktion: Bära upp motor Motorcykel Vindkraftsverk Stålram Stålram av profiler En relevant referenslösning som bär upp en motor är olika typer av fordonschassin såsom personbil, motorcykel, lastbil och buss. Hos motorcykeln begrips den enklast där motorn är bultad direkt i ramen (chassit). Motorns fästpunkter är placerade på fördelaktiga ställen för motorns konstruktion och för en balanserad upphängning med avseende på tyngdpunkt och rådande krafter. Motsvarande fästpunkter på ramen måste passa ihop med motorns varför de konstrueras efter dessa. En motorcykels ram består i allmänhet av ett ramverk i stålrör med bitvis fackverkskonstruktion. Vindkraftverks växellåda och generator fixeras genom en bärande ram av stålprofiler. För att kraftverket skall fungera optimalt måste det kunna röra sig efter vinden. En motor som kan rotera maskinhuset och vingarna 360 grader krävs och därmed även en interaktion och infästning med ramen. Denna funktion skall inte höljet till stirlingmotorn ha varför denna referenslösning inte har lika stor betydelse. Ett krav från Cleanergy är att konstruera upphängningen av motorn efter fyra stycken fixa fästpunkter. Här ses stor likhet med upphängningen av motorcykelmotorn vilket gör att detta blir referenslösningen för produktens bärande funktion. Ventilering av motor Delfunktion: Ventilera motor - Fläkt -. Tvärdrag - Öppen lösning Motorskyddet måste vara utrustat med ett ventilationssystem då ett eventuellt vätgasläckage skulle inträffa. För att undvika att gasen blir ståendes i skyddet bör den forslas ut, vilket kan utföras med olika metoder. Det ultimata vore om motorn inte var innesluten, detta är emellertid omöjligt då andra krav måste uppfyllas. Ett naturligt tvärdrag bildas av två öppningar i skyddet, denna metod är dock svår att kontrollera. Övertryck inuti skyddet kan skapas med hjälp av en fläkt som blåser in ny luft och tvingar ut gasen. Valet till referenslösningen blir således ett fläktsystem.

7 Lossa skydd från motor Delfunktion: Lossa skydd från motor - Knäppen -. Glidskena - Gångjärn med knäppen - Bultar - Dragkedja En delfunktion vid service är att lätt kunna lossa skyddet från motorn. Parametrar som vägs in i detta fall är enkelhet att lossa, täthet och geometri. Knäppen Knäppen runt om skyddet pressar ihop höljet och bottenplattan. Knäppen är relativt täta, samtidigt är de enkla att koppla loss vilket kan utföras snabbt med en hand och utan verktyg. Höljet kan därefter lyftas av. Glidskena En annan lösning är att ha en geometriskt utformad glidskena som hakas i. En nackdel är att det aldrig går att göra en glidskena riktigt tät. En annan nackdel är att det tar plats att dra ut höljet från glidskenan. Gångjärn med knäppen Fungerar som med knäppen med skillnaden att ena sidan har gångjärn och knäppen som lossas på motsatt sida. Dock krävs en större geometri vilket är negativt. Bultar Fungerar på samma sätt som med knäppen genom att de pressar ihop höljet och bottenplattan. Nackdelen här är dock att det tar längre tid och behövs verktyg för att lossa höljet. Dragkedja Vid en tyglösning hade en dragkedja kunnat vara ett bra alternativ då den kan göras tät och kräver inga extra verktyg för att lossa. Som referens valdes knäppen då den lösningen hade flest fördelar.

8 Av/påhängning på plattform Delfunktion: av/påhängning på plattform Skruv och mutter Bulta -. Automatiskt interaktion med truck en med motor skall fixeras på solkraftverket. Fyra färdiga fastsättningspunkter är givna varför anpassning efter dem är nödvändig. Automatisk interaktion med truck är en för komplicerad lösning vilket gör att skruv och mutter väljs som referenslösning för att bulta fast produkten. Sammanställning av referenslösning För att sammanställa referenserna: Referenslösning: Hölje i aluminium som knäpps fast med knäppen i en stålram och tätas med silikon. Keramikplatta som skydd mot ljuskrona. Fläkt med filter som ventilation. Höljet och ram bultas sedan fast på plattformen. Referenslösningens kundvärde Referenslösningen som tagits fram är en blandning av de bästa lösningarna som redan finns på marknaden. Alltså skulle alla i princip kunna producera denna idag. För att säkerställa att produkten som utvecklas kommer vara konkurrenskraftig på marknaden ska den minst ha samma kundvärde som referensen men helst bättre. Efter konceptgenerering jämförs de med referenslösningen för att fastställa vilka som har vinnande kundvärde. Kundvärdet definieras som kvoten av täljaren som utgörs av lösningens funktionella prestanda och nämnaren som utgörs av kundens kostnader för lösningen. För att illustrera kundvärdet på referensen skapas en matris där referensens prestanda bedöms utifrån hur väl funktionerna uppfylls.

9 Kundvärdesmatris Funktion Prestandamått Enhet Referens Delsystem Huvudfunktioner: Hölje skyddar motor IPklassificering/beräkningar IP/UVindex IP66*/20** Ram bär motor Simulering/beräkning % 100% Ram Vattenskydd, dammskydd och UVskydd Tilläggsfunktioner: Knäppen fäster hölje Simulering % 100% Öppningsbart hölje Stödfunktioner: Fläkt ventilerar motor CE-klassificering % 100% Fläkt Keramikplatta skyddar hölje/motor Termisk konduktivitet W/mK 0.33 Skydd för ljuskrona Oönskade funktioner: Hölje hindrar service Testpanel % 100% Öppningsbart hölje Kostnader: Tillverkningskostnad SEK <3000 * Dammtät, ingen inträngning av damm. Klara tung sjö eller spolande kraftiga strålar från godtycklig riktning. ** UV-index är ett mått på styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. I Sverige ligger den på ca 0-8 men i områden runt ekvatorn kan värdet gå upp till 2

10 Lista delsystem för referensen Delsystemen i referenslösningen listas för att få en överblick av innehållande system för att lättare kunna skapa en funktionell modell. De listade delsystemen baseras på huvudfunktionerna och de viktigaste tilläggs- och stödfunktionerna. Vattenskydd Dammskydd UV-skydd Skydd för solkon Ram Ventilation Av-och påhängningssystem Öppningsbart hölje

11 Funktionell modell Nedan beskrivs referensen med avseende på funktioner och system i en så kallad funktionell modell. Den streckade ramen utgör systemgränsen. Funktionerna inom systemgränsen utgörs av huvud-, tilläggs-, stöd- och oönskade funktioner som tidigare är kartlagda. Här tydliggörs deras sammankoppling, vilka som är i direkt kontakt respektive indirekt kontakt med brukaren. Även de oönskade funktionernas inverkan framställs och analyseras genom modellen. Utanför funktionslådan eller black box beaktas vad som är i direkt kontakt med kunden. I detta fall: black box skyddar och bär motorn. För kunden är det som sker inuti lådan irrelevant så länge huvudfunktionerna (skydda och bära) uppfylls. Utanför syns också hur användaren erfar de oönskade funktionerna dvs. hinder för service av motorn. I Funktionsmodellen nedan urskiljs också att service av motorn är en oönskad funktion. Dock är denna oönskade funktion utom projektets ramar ty det tillfaller Cleanergys projekt. Den funktionella modellen ger en god överblick över alla ingående delsystem och hur de samverkar. Detta underlättar vid nästa steg i produktutvecklingen, konceptgenereringen. Där möjliggör den att fokusera på ett delsystem åt gången, utan att tappa helhetsbilden. Detta leder till ett mer strukturerat arbete och ett bättre resultat. De oönskade funktionerna är nödvändiga för referensens funktionalitet. Det är av hög relevans att beakta dessa för att sedan i det egna konceptet eventuellt eliminera dem och på så vis erhålla ett högre kundvärde. Önskad funktion Oönskad funktion Delsystem Funktionsmottagare Brukare Systemgräns

12

13 Källförteckning

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Delrapport Steg 7.1. Integrerad konstruktion och tillverkning. Datum: 29 mars 2011 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare

Delrapport Steg 7.1. Integrerad konstruktion och tillverkning. Datum: 29 mars 2011 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare Delrapport Steg 7.1 Integrerad konstruktion och tillverkning Datum: 29 mars 2011 Innehållsförteckning 7.1 Systemarkitektur... 3 7.1.1 Funktionell modellering... 3 7.1.2. Hierarkiskt systemdiagram... 4

Läs mer

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 Inledning Produkten

Läs mer

IKOT Steg 2. Grupp F5

IKOT Steg 2. Grupp F5 IKOT Steg 2 Grupp F5 Innehållsförteckning Förord... 2 2.1 Samverkan mellan kund och produkt... 2 2.2 Livscykelanalys... 4 Material... 4 Produktion... 4 Transport... 5 Användning... 5 Återvinning... 5 2.3

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

BioZone PowerZone för sanering

BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone är till för lokaler med kraftiga lukter t ex brandrökskadade hus och lägenheter, cigarettinrökta lokaler/ hus/lägenheter/ husvagnar/bilar, starka lukter

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden:

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III installeras i bilen eller båtar för ren luft i allmänhet eller för att ta bort föroreningar och

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20

SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20 SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20 MONTERING AV LÅNGSIDOR 21-32 MONTERING AV TAKSTÖD 33-34

Läs mer

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering,

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, Marin FILTAC Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, industriell ventilation och renrumsteknik. Vårt koncept är att erbjuda designade och skräddarsydda

Läs mer

Typlösning för åtgärd i skyddsrum. T13-101 Ventilationsaggregat -

Typlösning för åtgärd i skyddsrum. T13-101 Ventilationsaggregat - Ventilationsaggregat - 1. Förutsättningar 1.1 Tillämplighet: Denna handling beskriver hur ventilationsaggregat utförts samt hur underhåll av ingående komponenter skall ske. 1.2 Granskning: Ett K i rubrikens

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK Utvecklingen av ren energi fokuseras allt mer på vindkraftverk, vilket innebär att det blir allt viktigare att få ut största möjliga verkningsgrad av dessa. Mängden användbar

Läs mer

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Sioo impregnering Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Detta är Sioo impregnering Sioo impregnering är ett miljövänligt, vatten baserat system

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

Montering luftspaltsbildande golv.

Montering luftspaltsbildande golv. Montering luftspaltsbildande golv. Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till mögelbildning, rötsvampsangrepp, frostsprängningar. Fukt är en av

Läs mer

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat.

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat. Skotare Teknisk rapport - Hytt Fredrik Berglund MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Februari 2009 Sammanfattning Till skotarkonceptet som arbetades

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

Bilaga 8 Brainstorming

Bilaga 8 Brainstorming Bilaga 8 Brainstorming Datum: 2008 02 11 Deltagare: Maj Britt Voldby, Maria Bardun, Erik Westerlund, Thomas Nilsson, Anders Jönsson, Lars Johan Hjertz, Philip Ahlström Projektgruppen valde att ha en brainstorming

Läs mer

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radon är en radioaktiv ädelgas som bildas när radium, ett radioaktivt grundämne, sönderfaller. Ädelgasen varken syns, luktar eller känns. Radon i bostäder kan

Läs mer

Strukturtillståndet i marken efter ekologisk vall och spannmål på olika jordarter.

Strukturtillståndet i marken efter ekologisk vall och spannmål på olika jordarter. Strukturtillståndet i marken efter ekologisk vall och spannmål på olika jordarter. Undersökningen är finansierad med hjälp av KULM-medel inom det svenska miljöprogrammet för jordbruk och bekostas gemensamt

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

Servicemanual Kylskåp HKS2-R404

Servicemanual Kylskåp HKS2-R404 Servicemanual skåp HKS2-R404 2015-06-05 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. SÄKERHET... 3 2. ANVÄNDARANVISNING... 4 2.1 Installation och montering... 4 2.2 Rengöring efter montering... 4

Läs mer

Ljusmätning 1 "Mäta i handen i skugga". Med handhållen ljusmätare för befintligt ljus så finns en metod som är mycket enkel, snabb och fungerar till de flesta genomsnittliga motiv: att "mäta i handen i

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING 2007-08-20 Introduktion Nedsmutsning av smörjolja Smörjoljor används i många applikationer i industrin. Gemensamt för dessa processer är att

Läs mer

KOMPOSITTRALL KÄRNSUND WOOD LINK KOMPOSITTRALL NATURLIGARE - BÄTTRE - SNYGGARE 2:A GENERATIONENS KOMPOSITTRALL PROFILER OCH DIMENSIONER KOMPOSITTRALL

KOMPOSITTRALL KÄRNSUND WOOD LINK KOMPOSITTRALL NATURLIGARE - BÄTTRE - SNYGGARE 2:A GENERATIONENS KOMPOSITTRALL PROFILER OCH DIMENSIONER KOMPOSITTRALL NATURLIGARE - BÄTTRE - SNYGGARE PROFILER OCH DIMENSIONER UltraShield är en utveckling av den traditionella komposittrallen som kombinerar styrkan hos högdensitets polyetenplast och träfiber med en ogenomtränglig

Läs mer

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning Hurricane 32 och 42 Bruksanvisning 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Egenskaper... 3 1.2 Allmänna säkerhetsanvisningar... 3 1.3 Användning... 3 2. Service och underhåll... 4 2.1 Driftsunderhåll...

Läs mer

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor DUBO skruvsäkringar 10 10 DUBO skruvsäkringar för insexskruvar 11 DUBO tandade stålbrickor 15 KORREX mutterskydd 22 DUBO WORLDWIDE KORREX runda mutterskydd KORREX snäpphättor 24 17 KORREX skyddsknappar

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

ELEKTRICITET. Vad använder vi elektricitet till? Hur man använder elektricitet?

ELEKTRICITET. Vad använder vi elektricitet till? Hur man använder elektricitet? ELEKTRICITET Vad använder vi elektricitet till? Hur man använder elektricitet? ELEKTRICITET I EN KRETS En elektrisk krets 1. Slutenkrets 2. Öppenkrets KOPPLINGSSCHEMA Komponenter i en krets Batteri /strömkälla

Läs mer

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6 Avloppsvatten Varför gör vi ett material om vatten? Vatten- och avloppsavdelningen i Enköpings kommun arbetar för att vattnet som vi använder

Läs mer

DOMEKT ReGO 200VE(W)-B(K) Aggregatmanual

DOMEKT ReGO 200VE(W)-B(K) Aggregatmanual Observera! Värdehandling DOMEKT ReGO 200VE(W)-B(K) Aggregatmanual Observera! Värdehandling SE Innehåll Säkerhetsföreskrifter...3 Transport...3 Kort beskrivning av aggregatet...5 Installation...6 Underhåll...10

Läs mer

Läs igenom denna bruksanvisning innan Lossnay-fläkten tas i bruk. Spara bruksanvisningen som framtida referens.

Läs igenom denna bruksanvisning innan Lossnay-fläkten tas i bruk. Spara bruksanvisningen som framtida referens. LOSSNAY FÖR HEMMABRUK TYP VL-100U-E Bruksanvisning (Till kunden) Läs igenom denna bruksanvisning innan Lossnay-fläkten tas i bruk. Spara bruksanvisningen som framtida referens. Viktiga säkerhetsföreskrifter

Läs mer

5. Underhåll, hygien och service

5. Underhåll, hygien och service 3004202-2013-01-22 VE330H 5. 5.1 Driftsvisningar via manöverpanelen Manöverpanel Se Handboken för Eact för VE320/330/340/350/360 hur man via teknikermenyn (åtkomstkod 1111) kan gå in i meny 2 Driftsvisningar

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Luftspaltbildande fuktspärr golv

Luftspaltbildande fuktspärr golv Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Luftspaltbildande fuktspärr golv Black Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till

Läs mer

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT WRC System 3 SLÄT YTA FÖR MINIMALT SLITAGE WRC-skruven med sitt koniska huvud skapar en slät, närmast homogen yta med slitplåten, vilket ger ett jämnt slitage av plåten,

Läs mer

Vattenkraft. Av: Mireia och Ida

Vattenkraft. Av: Mireia och Ida Vattenkraft Av: Mireia och Ida Hur fångar man in energi från vattenkraft?vad är ursprungskällan till vattenkraft? Hur bildas energin? Vattenkraft är energi som man utvinner ur strömmande vatten. Här utnyttjar

Läs mer

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA Beståndsdelar Nr Art. nr. Benämning 1. 1498 Spiral plastad Depo 2. 8143 Skruv T6SS M6 x 20 3. 1433 Anpassning axeltapp Depo 4. 1365 Axeltapp 5. 1439 Krok till spiral

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual.

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. BRUKSANVISNING 1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. I denna instruktionsmanual har instruktionerna gällande säkerhet märkts med den allmänna symbolen för

Läs mer

Vintergarden. Överensstämmelse mellan hus och trädgård

Vintergarden. Överensstämmelse mellan hus och trädgård Vintergarden Överensstämmelse mellan hus och trädgård 2015 Vi är producent av uterum,aluminium snickerier och även atypiska tak och takfönster. Bolagets började 1996. Huvudprodukten är uterum. Dessa produceras

Läs mer

FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER

FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER 1 FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER Tekniska data: Material: HDPE-plast Yttermått/element: 1,2 m x 2,4 m x 0,3 m Vikt: 60 kg/element Bärförmåga: ca. 500 kg / element Färg:

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

Handbok. Avfuktare Attack 10

Handbok. Avfuktare Attack 10 Handbok Avfuktare Attack 10 TACK! Tack för att Ni valde vår luftavfuktare. Vi hoppas att Ni kommer att ha glädje av de många fördelar som den har. Var vänlig läs igenom denna instruktion innan Ni börjar

Läs mer

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - +

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - + Föreläsning 1 Vad är en elektrisk spänning? Det finns två grundläggande fysikaliska begrepp som inte kan förklaras på ett enkelt sätt. Massa Elektrisk laddning Inom eltekniken börjar vi med elektrisk laddning.

Läs mer

NC22EU SMARTKLEEN POOL ROBOT BOTTENSUGARE

NC22EU SMARTKLEEN POOL ROBOT BOTTENSUGARE NC22EU SMARTKLEEN POOL ROBOT BOTTENSUGARE Grattis till ditt köp! SmartKleen är en teknologisk avancerad automatisk pool bottensugare, som är lätt att använda. SmartKleen gör det enkelt att hålla poolen

Läs mer

BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT

BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 6 Elektrisk anslutning Fläkten är dubbelisolerad så det krävs ingen jordförbindelse.

Läs mer

UV Combilux Renad luft med uv-ljus/ozon och inbyggd luftkontroll

UV Combilux Renad luft med uv-ljus/ozon och inbyggd luftkontroll UV Combilux Renad luft med uv-ljus/ozon och inbyggd luftkontroll Reducering av störande lukter, renare kanaler, ökad brandsäkerhet och minskad energiförbrukning samt ett styrsystem som har full kontroll

Läs mer

eq Hygien Air Magic by Fläkt Woods PLUS

eq Hygien Air Magic by Fläkt Woods PLUS eq Hygien Air Magic by Fläkt Woods PLUS När kravet på hygien är extra viktigt I vissa situationer krävs ett hygieniskt inneklimat, garanterat fritt från bakterier för att verksamheten ska fungera. Fläkt

Läs mer

Installationsanvisning. Syreaktivator

Installationsanvisning. Syreaktivator Installationsanvisning Syreaktivator Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av Monteringsanvisning Okt 2003 Utgåva 2 ROT-GOLV Montering på underlag av Befintliga trägolv Mellanbjälklag av betong/lättbetong Produktbeskrivning ROT-golv, E1. Not och fjäder 4 sidor. Tjocklek: Format:

Läs mer

BLI MER EFFEKTIV I VÅR!

BLI MER EFFEKTIV I VÅR! BLI MER EFFEKTIV I VÅR! Trött på att köra runt och hämta varor? Du vet väl att Lunds Kakelvaruhus alltid kör ut ditt badrumsprojekt GRATIS inom 046-området och till kraftigt reducerat pris inom 040 och

Läs mer

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till Allergironden Exporterad 2015-04-29 från Allergironden.se 1. Rutiner och information Har ni varit fria från incidenter pga barns/elevers allergi? Finns det en uppdaterad rutin för att anmäla incidenter

Läs mer

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion.

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Produkt Tänk nytt & innovativt. Bygg ansvarsfullt & ekonomiskt. Wekla Colorit är en mångsidig ytterväggsskiva, gjord på naturliga material som ger

Läs mer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer Handbok Automatiska tysta kompressorer Innehåll 1 Allmänt...3 1.1 Använda handboken...3 1.2 Innehåll...3 1.3 Förvarning...3 1.4 Bortskaffande av förpackningsmateriel...3 1.5 Lyftning...3 1.6 Säkerhet...4

Läs mer

Sensorteknik Ex-tenta 1

Sensorteknik Ex-tenta 1 Elektrisk mätteknik LTH Sensorteknik Ex-tenta 1 Tillåtna hjälpmedel: Kalkylator och/eller tabell. Anvisningar: De 16 första frågorna bör besvaras relativt kortfattat, t.ex. genom en enkel ritning och en

Läs mer

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight Installationsanvisning UV-filter Sterilight Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon.

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon. FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se www.secon.se 2 SECONTITANIUM SECONTITANIUM Desinfektion av vatten med kemikalier har

Läs mer

Ozonproffsen Scandinavia AB VATTEN-TVÄTTAD LUFTRENARE MODELL NO.: KJG-180A BRUKSANVISNING

Ozonproffsen Scandinavia AB VATTEN-TVÄTTAD LUFTRENARE MODELL NO.: KJG-180A BRUKSANVISNING Ozonproffsen Scandinavia AB VATTEN-TVÄTTAD LUFTRENARE MODELL NO.: KJG-180A BRUKSANVISNING Ozonproffsen Scandinavia AB Hemsida: ozonproffsen.se Mail: info@ozonproffsen.se Telefon: 0152-711711 Adress: Skiljevägen

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

Boon Edam har 140 års erfarenhet av att leverera snygga, miljövänliga entrélösningar av hög kvalitet och kan tillgodose i stort sett alla behov inom

Boon Edam har 140 års erfarenhet av att leverera snygga, miljövänliga entrélösningar av hög kvalitet och kan tillgodose i stort sett alla behov inom Karuselldörrar En entré är det som ger besökare tillgång till deras destination, vilket gör den till ett centralt element av byggnaden. Entrén är besökarens första kontaktpunkt i byggnaden byggnadens visitkort

Läs mer

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 A5-B5 Automatic Systems Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 Intergate AB reserverar sig för produktförändringar

Läs mer

Bruksanvisning. Värmekanon, Galaxy 25 AP Art.: 90 42 827

Bruksanvisning. Värmekanon, Galaxy 25 AP Art.: 90 42 827 Bruksanvisning Värmekanon, Galaxy 25 AP Art.: 90 42 827 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan

Läs mer

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, användarnas

Läs mer

Återvinning kan ge gammal lastbil lyckligt slut

Återvinning kan ge gammal lastbil lyckligt slut Feature Återvinning kan ge gammal lastbil lyckligt slut En lastbil direkt från fabriken är inte så ny som den verkar. En tredjedel av totalvikten utgörs av återvunnen metall. Det gäller i alla fall för

Läs mer

ECO-TAKFLÄKT. En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor. Garanterad VILPE -kvalitet:

ECO-TAKFLÄKT. En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor. Garanterad VILPE -kvalitet: ECO-TAKFLÄKT En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor Garanterad VILPE -kvalitet: - 1 års färggaranti - 2 års garanti för teknisk funktionalitet - 2 års garanti för elektriska delar VILPE

Läs mer

Handbok. Industridammsugare 8004101 8004103 8004106

Handbok. Industridammsugare 8004101 8004103 8004106 Handbok Industridammsugare 8004101 8004103 8004106 Våt och torr dammsugare Denna instruktion förser Er med all nödvändig information som behövs för ett korrekt och säkert användande av dammsugaren. Användande

Läs mer

maximal funktionalitet

maximal funktionalitet mervärde HÖGRE SÄKERHET maximal funktionalitet tillbehör för utökad funktionalitet Till EdmoLift s lyftbord finns en mängd olika tillbehör som ger ett mervärde på Er investering. I den här broschyren ser

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

Armor case. Vattentätt Inbyggt skärmskydd Klarar fall på 3 meter Klarar 2 tons tryck 4-lagersskydd

Armor case. Vattentätt Inbyggt skärmskydd Klarar fall på 3 meter Klarar 2 tons tryck 4-lagersskydd Skydd! Inget skal. För många av oss är mobiltelefonen vår käraste ägodel. Det är därför inte så konstigt att vi vill skydda den på bästa möjliga sätt. Vi på Kjell & Company har skyddslösningar för alla

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare.

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. LASTKLASS 6 Standardiserad enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. Svensktillverkad. 100% återvinningsbar. Typkontrollerade av SP (Sveriges

Läs mer

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 2 Monteringsanvisning motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra

Läs mer

En artikel från www.clearlife.se - varuhus för en naturlig & hälsosam livsstil

En artikel från www.clearlife.se - varuhus för en naturlig & hälsosam livsstil En artikel från www.clearlife.se - varuhus för en naturlig & hälsosam livsstil Hjälp! Vilken solkräm ska jag välja? Den bästa solkrämen är hatt/keps och tunna kläder på de mest utsatta områdena och att

Läs mer

Samverkande hjälpram. Beskrivning PGRT

Samverkande hjälpram. Beskrivning PGRT Beskrivning Beskrivning En samverkande hjälpram är en konstruktion där infästningen får de ingående ramarna att verka som en chassiram istället för 2 separata ramar. En samverkande hjälpram har ett mycket

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

Skötsel- och monteringsinstruktion för Kupol

Skötsel- och monteringsinstruktion för Kupol 1 För monteringen behövs: Krysskruvmejsel Torxmejsel storlek T20 (alternativ skruvdragare med dito bits) Skift- eller fast nyckel 10 mm Förpackningarna innehåller: 2 st. långsidor av lärkträ 2 st. kortsidor

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL 1. Säkerhet 2. Aggregatuppbyggnad 3. Monteringsanvisning 4. Injustering 5. Tekniska data 6. Drift- och skötselinstruktion 7. Garantibestämmelser 2015-05-13 1. Säkerhet

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell Du har valt ankarspel 710Fs från South Pacific. Det utmärks av kompakt uppbyggnad, enkelt att sköta och lätt att installera.

Läs mer

Roto Patio Life. Patio Life. Ytterligare säkerhet och bekvämlighet för stora skjutdörrar. Teknik för fönster och dörrar

Roto Patio Life. Patio Life. Ytterligare säkerhet och bekvämlighet för stora skjutdörrar. Teknik för fönster och dörrar Roto Patio Life Ytterligare säkerhet och bekvämlighet för stora skjutdörrar Patio Life Teknik för fönster och dörrar 1 Effektivare Patio Life gör livet enklare och säkrare. Fönster och dörrar både öppnar

Läs mer

Fastlock Uni. Till carportar, terrasser och andra taktäckta, öppna konstruktioner. Så enkelt är det... Monteras antingen med läktbeslag nedifrån...

Fastlock Uni. Till carportar, terrasser och andra taktäckta, öppna konstruktioner. Så enkelt är det... Monteras antingen med läktbeslag nedifrån... Fastlock Uni Så enkelt är det... Monteras antingen med läktbeslag nedifrån......eller med toppclips ovanifrån, vilket ger en dold infästning Till carportar, terrasser och andra taktäckta, öppna konstruktioner

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator

Så här fungerar din nya rollator Viktigt, läs innan användande! SV Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 SMART Grattis till din nya rollator! Volaris S7 SMART kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära

Läs mer

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER FÖR RÖKLUCKOR OCH TAKLJUSKUPOLER 1. LAGRING AV KUPOLER PÅ ARBETSPLATSEN Till takljuskupolerna och rökluckor med ljuskupoler levereras kupolerna i separat

Läs mer

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual 365009 / 3650112 luftkonditionering Användarmanual Tack för att du har valt denna utmärkta bärbara luftkonditionerare. Läs manualen noga före användningen. I händelse av problem, kontakta behörig underhållspersonal

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Badrumsfläktar Kanalfläktar Värmeflyttare FOR EN SUND INNEMILJÖ Moderna och effektiva badrumsfläktar Flexit badrumsfläktar avlägsnar fukt

Läs mer

Bärgningsinstruktion

Bärgningsinstruktion Bärgningsinstruktion 102 354 Innehåll INNEHÅLL Allmänt... 2 Lyftpunkter i chassit Generella lyftpunkter i chassit 3 Bärgning/bogsering Förberedande arbeten... 6 Bärgning Bärgning från dike... 8 Lyft av

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

MOTORVENTIL MPE 322 med FJÄDERÅTERGÅNG TILL MITTLÄGE MPE 322-3 PORTSVENTIL 22mm

MOTORVENTIL MPE 322 med FJÄDERÅTERGÅNG TILL MITTLÄGE MPE 322-3 PORTSVENTIL 22mm MOTORVENTIL MPE 322 med FJÄDERÅTERGÅNG TILL MITTLÄGE MPE 322-3 PORTSVENTIL 22mm MPE 322 har konstruerats för att styra vattencirkulationen i två kretsar genom att styra flödet till en av kretsarna eller

Läs mer

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken OB115N SV För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken som uppslagsbok på en säker plats. ELEKTRISK

Läs mer

Tack för ditt val. Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från

Tack för ditt val. Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från Skötselråd Tack för ditt val Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från OFFECCT. Den är formgiven för din livsstil och tillverkad av de allra bästa materialen. Våra möbler tål att

Läs mer