Rättsavdelningen Datum Dnr Karin Engstrand STY Tel Ert datum Er referens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättsavdelningen Datum Dnr Karin Engstrand 2014-07-07 STY 2014-453 Tel. 08-405 03 53 Ert datum Er referens karin.engstrand@tullverket."

Transkript

1 Rättsavdelningen Datum Dnr Karin Engstrand STY Tel Ert datum Er referens Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning) och i föreskrifter (TFS 1996:21) om Tullverkets befogenheter vid inre gräns 1. Problemet och vad Tullverket vill uppnå 1.1 Problemet Tullverket har i uppdrag att fastställa och ta ut tullar, mervärdesskatt och andra skatter och avgifter så att en riktig uppbörd kan säkerställas, samt övervaka och kontrollera trafiken till och från utlandet så att bestämmelser om införsel och utförsel av varor efterlevs. Det har under en längre tid uppmärksammats att det vid färjeankomster till Stockholm satts i system att vissa passagerare väntar med att föra i land en större mängd tobaksvaror till dess att tullfiltret är obemannat. De personer som organiserar detta använder olika strategier och medverkanden för att kunna föra i land varorna utan att betala skatt. Ovan nämnda tillvägagångssätt syftar också till att undvika upptäckt vid en eventuell tullkontroll när varorna förs i land. Tullverket har haft kontakter med berörda rederier för att med deras hjälp kunna komma åt problemet med olaglig införsel av obeskattade cigaretter för kommersiellt bruk. Rederierna har vidtagit vissa åtgärder som lett till att det problemet har minskat. Tullverket kan dock konstatera att det i stället har skett en ökning av olaglig införsel från andra EU-länder av beskattade cigaretter för kommersiellt bruk. Det förekommer också att andra varor olagligen förs i land i samband med färjeankomster. Även vid ankomster av kryssningsfartyg förekommer det att passagerare för i land varor som inte fritt får införas utan att anmäla det till Tullverket. Postadress Besöksadress Tel Fax Box Alströmergatan vxl STOCKHOLM

2 (8) Det förekommer vidare i viss omfattning att fritidsfartyg inte följer bestämmelserna om att fartyget, när det ankommer till det svenska tullområdet ska gå till tullklareringsområde och att varor som inte fritt får införas ska anmälas hos Tullverket. 1.2 Vad Tullverket vill uppnå Tullverket vill öka möjligheten för resande att kunna fullgöra anmälningsskyldigheten för varor som inte fritt får införas och samtidigt öka möjligheten för Tullverket att kontrollera att en sådan anmälan gjorts. Om förslaget genomförs ökar Tullverkets möjlighet till effektiva kontroller beträffande cigarettsmuggling. En sådan ökad kontrollverksamhet skulle försvåra för det illegala och samtidigt underlätta för det legala varuflödet Färjetrafik Trafik från land utanför EU (tredje land) En resande från ett land utanför EU, som kommer till en plats där tullfilter har anordnats och som endast medför varor som fritt får införas, får enligt 4 kap. 85 tullordningen välja grön gång i filtret. En resande som medför varor som inte får föras in fritt ska stanna för tullkontroll och deklarera varorna vid tullexpedition markerad med skylten röd punkt. Vidare ska enligt 4 kap. 87 tullordningen en resande som vill föra i land annat än uppenbart tullfria personliga tillhörigheter senare än en timme efter fartygets ankomst med anordnat tullfilter, ha ett medgivande från en tulltjänsteman. En sådan tulltjänsteman kan befinna sig lite varstans, t.ex. vid tullexpeditionen eller ombord. Om det finns en tulltjänsteman ombord på fartyget bör den resande kunna vända sig till denne för att få ett sådant medgivande. På liknande sätt bör en tulltjänsteman som finns ombord på fartyget ha möjlighet att begära att en resande som är kvar ombord efter den i bestämmelsen angivna tidpunkten lämnar uppgift om medhavda varor som inte fritt får föras i land. Det betyder att plats och tidpunkt för deklarationen flyttas från passage av tullfilter, som då har stängt, till den anmodan som ges av tulltjänstemannen. En bestämmelse med den innebörden föreslås införas genom ett tillägg av ett andra stycke i 4 kap. 87 tullordningen med följande lydelse: Om tiden enligt första stycket har passerats ska en resande, om en tulltjänsteman finns ombord på fartyget, på begäran av tulltjänstemannen deklarera varor som inte fritt får föras i land.

3 (8) Det kommer inte att finnas en tulltjänsteman ombord vid varje ankomst, utan enbart vid vissa tillfällen som bestäms av Tullverket. Eventuella kontroller kommer att ske selektivt. För kontroll av riktigheten i lämnade uppgifter kan sedan, om så behövs, den resandes bagage och hytt undersökas med stöd av 6 kap. 10 tullagen (2000:1281). Om den resande inte finns på plats eller inte öppnar hyttdörren och det finns anledning att misstänka brott, så kan ett beslut om husrannsakan aktualiseras. I det fall hytten inte är bokad kan tulltjänstemannen göra en vanlig tullkontroll av hytten, i likhet med vad som gäller fartyget i övrigt. Detsamma gäller för besättningens hytter (jfr 21 kap. 3 TO). Trafik från annat EU-land En resande från annat EU-land, som kommer till en plats där tullfilter har anordnats och som medför varor för vilka gäller anmälningsskyldighet enligt 4 lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett land inom Europeiska unionen (inregränslagen), ska enligt 3 föreskrifter (TFS 1996:21) om Tullverkets befogenheter vid inre gräns anmäla sig vid tullexpedition som markerats med en skylt med röd punkt. En resande som endast medför varor som inte behöver anmälas, får enligt 4 välja blå gång. Om tullexpeditionen är obemannad eller stängd ska enligt 3 tredje stycket TFS 1996:21 en resande från ett annat EU-land med anmälningspliktiga varor anmäla dessa enligt Tullverkets anvisningar eller på annat lämpligt sätt. Något krav på att resanden som för med sig anmälningspliktiga varor ska gå iland inom en timme efter fartygets ankomst för att anmäla dessa varor finns inte. Tullverket föreslår därför att om det finns en tulltjänsteman ombord på fartyget kan den resande anvisas att vända sig till denne för att anmäla varor. På liknande sätt bör en tulltjänsteman som finns ombord på fartyget ha möjlighet att begära att en resande som är kvar ombord lämnar uppgift om varor som inte får föras i land utan att anmälas och att den resande då ska göra en sådan anmälan. En bestämmelse med den innebörden bör införas i TFS 1996:21 genom ett tillägg av en ny mening i 3 tredje stycket med följande lydelse: Om en tulltjänsteman finns ombord på fartyget ska en sådan anmälan ska göras till tulltjänstemannen om denne begär det. Samtidigt föreslås en språklig ändring i första meningen i samma stycke.

4 (8) Det kommer inte att finnas en tulltjänsteman ombord vid varje ankomst, utan enbart vid vissa tillfällen som bestäms av Tullverket. Eventuella kontroller kommer att ske selektivt. För kontroll av riktigheten i lämnade uppgifter kan sedan, om så behövs, den resandes bagage och hytt undersökas med stöd av 7 inregränslagen. För flyttning av punktskattepliktiga varor enligt punktskattedirektivet 1 gäller särskilda bestämmelser i lagen (1994:1563) om tobaksskatt m.fl. skatteförfattningar samt enligt lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter. Från skatteplikt undantas exempelvis privat införsel av beskattade tobaks- och alkoholvaror för eget bruk. I aktuellt ärende föreslås inga ändringar i punktskattelagstiftningen Kryssningsfartyg En resande, som kommer till en plats där tullfilter inte anordnats och som medför varor som inte fritt får införas ska enligt 4 kap. 91 tullordningen utan dröjsmål deklarera varorna för närmaste tulltjänsteman eller tullexpedition. Tullverket föreslår därför att om det finns en tulltjänsteman ombord på fartyget bör den resande kunna vända sig till denne för att deklarera varorna. På liknande sätt bör en tulltjänsteman som finns ombord på fartyget ha möjlighet att begära att en resande som är kvar ombord lämnar uppgift om varor som inte får föras i land utan att deklareras. En bestämmelse med den innebörden bör införas genom ett tillägg av en ny mening i 4 kap. 91 första stycket med följande lydelse: Om en tulltjänsteman finns ombord på fartyget ska en sådan deklaration göras till tulltjänstemannen om denne begär det. Det kommer inte att finnas en tulltjänsteman ombord vid varje ankomst, utan enbart vid vissa tillfällen som bestäms av Tullverket. Eventuella kontroller kommer att ske selektivt. Om det finns ett tullfilter anordnat på platsen gäller bestämmelserna i 4 kap. 85 tullordningen, men där framgår dock inte vilka skyldigheter den resande har om filtret är obemannat. 1 Rådets direktiv 2008/118/EG av den 16 december 2008 om allmänna regler för punktskatt och om upphävande av direktiv 92/12/EEG.

5 (8) En bestämmelse med den innebörden bör införas genom ett tillägg av två nya meningar i 4 kap. 85 andra stycket tullordningen med följande lydelse: Om tullexpeditionen är obemannad eller stängd ska varorna deklareras på sätt som framgår av de anvisningar som Tullverket meddelar på särskilda för ändamålet uppsatta skyltar eller på annat lämpligt sätt. Om en tulltjänsteman finns ombord på fartyget ska en sådan deklaration göras till tulltjänstemannen om denne begär det. Det kommer inte att finnas en tulltjänsteman ombord vid varje ankomst, utan enbart vid vissa tillfällen som bestäms av Tullverket. Eventuella kontroller kommer att ske selektivt Fritidsfartyg Ett fritidsfartyg som ankommer till det svenska tullområdet ska enligt 4 kap. 29 första stycket tullordningen utan onödigt uppehåll föras till ett tullklareringsområde. Vid ankomst till tullklareringsområdet ska bl.a. medförda varor deklareras enligt 8 och 31. Om fartyget endast medför varor som får föras in fritt av de ombordvarande får fartyget enligt 4 kap. 29 andra stycket föras till annan plats än tullklareringsområde. Tullverket har med stöd av artikel 68 i rådets förordning (EEG) nr 2913/92 av den 12 oktober 1992 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen rätt att kontrollera att ett fartyg som kommer från ett land utanför EU har uppfyllt villkoren i 4 kap. 29 tullordningen. För fritidsfartyg som kommer från annat EU-land gäller bestämmelserna i 4 kap 8 och 29 tullordningen. För att kunna kontrollera riktigheten i deklarationen enligt 4 kap. 31 tullordningen kan fritidsfartyget och de ombordvarandes bagage kontrolleras. För att underlätta kontrollen av ett fritidsfartyg har uppfyllt gällande villkor för varor bör en vägledning införas i form av allmänna råd till 4 kap. 29 tullordningen med följande lydelse. Allmänna råd till 4 kap. 29 En kontroll av om föreskrivna villkor uppfyllts bör genomföras om fritidsfartyget befinner sig utanför tullklareringsområdet och det kan antas att fartyget inte är på väg dit. 2. Beskrivning av alternativa lösningar som finns och vika effekterna blir om föreskrifterna inte utfärdas Om Tullverket inte utfärdar föreslagna föreskrifter kommer problemen som beskrivs i avsnitt 1.1 med organiserad smuggling av tobaksvaror inte att kunna angripas effektivt. Den utökade servicen till resande som föreskrifterna även

6 (8) innebär kommer inte heller att genomföras. Någon alternativ lösning finns egentligen inte. 2.1 Färjetrafik Trafik från land utanför EU Som framgår av avsnitt 1.1 har Tullverket tidigare haft en dialog med rederierna med anledning av cigarettsmuggling. Detta har dock inte varit tillräckligt för att komma åt problemet. Trafik från annat EU-land Som framgår av avsnitt 1.1 har Tullverket uppmärksammat att den olagliga införseln av större mängder beskattade cigaretter från annat EU-land har ökat. Här saknas möjligheter för rederierna att agera. Det händer att sådana cigaretter påträffas vid kontroll på fartyget. 2.2 Kryssningsfartyg Problemet med beskattade eller obeskattade cigaretter är visserligen inte så stort på kryssningsfartygen, men det finns ändå behov av möjlighet till en effektivare kontroll av varor som förs i land. Det svårt nå ut med information och att ha en dialog med rederierna med anledning av den stora variationen av ankommande fartyg till olika hamnar. 2.3 Fritidsfartyg Det allmänna rådet är enbart avsett som ett förtydligande för tulltjänstemännen avseende i vilka situationer det kan vara lämpligt att genomföra kontroll. Vägledningen kommer inte att påverka resandens skyldigheter gentemot Tullverket. 3. Uppgifter om vilka som berörs av föreskrifterna Under 2013 reste personer med färjor och passagerarfartyg till och från Sverige. Alla som reser med fartyg kommer inte att beröras av de föreslagna föreskrifterna. För en resande som går i land vid fartygets ankomst eller som är med på ett anordnat besök i samband med kryssningen kommer den eventuella tullkontrollen att genomföras i land. Primärt vill Tullverket komma åt den begränsade grupp personer som sysslar med organiserad smuggling av tobaksvaror. Härtill kommer även rederinäringen att beröras i viss mån, men endast indirekt. Det kommer att vara fråga om ökade muntliga kontakter med resande vid tullkontroller och sådana kontakter förekommer redan idag. Vidare berörs Tullverket och Kustbevakningen.

7 3.1 Färjetrafik (8) De orter där det finns färjetrafik till och från utlandet är från norr till söder: Umeå, Grisslehamn, Kapellskär, Stockholm, Nynäshamn, Karlskrona, Karlshamn, Ystad, Trelleborg, Malmö, Helsingborg, Varberg, Göteborg och Strömstad. Sammantaget bedriver ett 20-tal rederier 30 färjelinjer på 25 rutter till och från Sverige. 3.2 Kryssningsfartyg Exempelvis ankom under tiden 1 maj till 31 december kryssningsfartyg till Stockholm. Antalet mäklare eller rederier uppgick till cirka 10. Stockholm har valts som exempel eftersom det där finns en omfattande trafik till ett flertal platser. 3.3 Fritidsfartyg För ankommande fritidsfartyg finns inga registrerade uppgifter. Som framgår av avsnitt behöver endast fartyg som medför anmälningspliktiga varor gå till ett tullklareringsområde. 4. Uppgifter om kostnadsmässiga och andra konsekvenser som föreskrifterna medför Resande med färjor och kryssningsfartyg kommer inte att drabbas av några extra kostnader utan ges ökade möjligheter att deklarera. Rederinäringen kommer inte heller att drabbas eftersom den inte behöver vidta några särskilda åtgärder. Som framgår av avsnitt 2.3 föreslås ingen förändring av fritidsfartygens deklarationsplikt. Den kontroll som Tullverket och Kustbevakningen kan komma att utföra ombord på ett fartyg sker inom befintlig kontrollverksamhet och inom myndigheternas befintliga ramar. För Tullverket beräknas vissa kostnader att uppstå för utbildning och informationsinsatser. Beloppet går inte att beräkna exakt. 5. Bedömningen av om föreskrifterna överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen Enligt artikel 34 i Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är det förbjudet för medlemsstaterna att införa kvantitativa importrestriktioner samt åtgärder med motsvarande verkan mellan medlemsstaterna. Det är dock enligt artikel 36 tillåtet att införa förbud och restriktioner för import om de grundas på hänsyn till intresset att skydda människors och djurs hälsa och liv. Sverige

8 (8) har utnyttjat utrymmet i artikel 36 genom de bestämmelser om anmälningsplikt för de varor som anges i inregränslagen. För att Tullverket ska få ingripa mot införsel från ett annat EU-land krävs att den aktuella varan är uppräknad i 3 inregränslagen. Anmälningsplikten för varor som omfattas av villkor eller förbud framgår av 4 samma lag. Tullverkets befogenheter mot ett land utanför EU (tredje land) är reglerade i tullkodex 2 och tillämpningskodex 3 samt i tullagen. Anmälningsplikten omfattar alla varor. För de ändringar som föreslås för tredjelands-trafiken finns bemyndiganden i 11, 51 och 79 tullförordningen (2000:1306). Motsvarande bemyndiganden för EU-trafiken finns i 8 och 9 förordningen (1996:702) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen. 6. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser Tidpunkten för när föreskrifterna träder i kraft är inte kritisk. Informationsinsatserna beräknas inte vara så omfattande att de påverkar tidpunkten för ikraftträdandet. 7. Kontaktpersoner Följande personer hos Tullverket kan kontaktas vid eventuella frågor och närmare upplysningar om förslaget till föreskrifter. Karin Engstrand Rättsavdelningen karin.engstrand@tullverket.se Annkatrin Hübinette Rättsavdelningen annkatrin.hybinette@tullverket.se 2 Rådets förordning (EEG) nr 2913/92 av den 12 oktober 1992 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen. 3 Kommissionens förordning (EEG) nr 2454/93 av den 2 juli 1993 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen.

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i tullagen (2000:1281); SFS 2011:296 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1 kap. 1, 2 och 5,

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Ylva Ehrnrooth, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (TFS 1996:21) om Tullverkets

Läs mer

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Fskr och allm. råd om skjutvapen och ammunition [7461] Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Med stöd av 14 förordningen

Läs mer

Föreskrifter om Tullverkets befogenheter vid inre gräns

Föreskrifter om Tullverkets befogenheter vid inre gräns Tullverkets författningssamling i elektronisk form Detta är en återgivning av innehållet i den tryckta versionen av Tullverkets författningssamling. Om innehållet i återgivningen skiljer sig från innehållet

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS

Läs mer

Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen STY Tel Ert datum Er referens

Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen STY Tel Ert datum Er referens Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen 2014-11-12 STY 2014-772 Tel. 040-661 32 82 Ert datum Er referens jenny.jensen@tullverket.se Jämförelsedokument Del 1 Förslag till ändring av kap. 19, 13 Tullverkets

Läs mer

Tullverkets författningssamling i elektronisk form

Tullverkets författningssamling i elektronisk form Tullverkets författningssamling i elektronisk form Detta är en återgivning av innehållet i den tryckta versionen av Tullverkets författningssamling. Om innehållet i återgivningen skiljer sig från innehållet

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Tullverkets föreskrifter om viss införsel, utförsel och återutförsel av

Läs mer

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition 1 kap. Inledande bestämmelser [7461]

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss

Läs mer

Regeringens proposition 1999/2000:126

Regeringens proposition 1999/2000:126 Regeringens proposition 1999/2000:126 En ny tullag Prop. 1999/2000:126 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Malmö den 18 maj 2000 Göran Persson Bosse Ringholm (Finansdepartementet) Propositionens

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Förlag till ändring av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om tobaksskatt; SFS 2010:177 Utkom från trycket den 23 mars 2010 utfärdad den 11 mars 2010. Regeringen föreskriver 1 följande. Termer och uttryck 1 Denna förordning

Läs mer

Effektiv handel Datum Dnr Bengt Månsson STY Tel Ert datum Er referens

Effektiv handel Datum Dnr Bengt Månsson STY Tel Ert datum Er referens Effektiv handel Datum Dnr Bengt Månsson 2015-02-24 STY 2014-914 Tel. 040-66 13 182 Ert datum Er referens bengt.mansson@tullverket.se Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

Regeringens skrivelse 2010/11:8

Regeringens skrivelse 2010/11:8 Regeringens skrivelse 2010/11:8 Kontroll av postförsändelser Skr. 2010/11:8 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 9 september 2010 Mats Odell Anders Borg (Finansdepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljeprodukter; SFS 2002:883 Utkom från trycket den 6 december

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-14. Tullkontroll av kontanta medel. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-14. Tullkontroll av kontanta medel. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-14 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Tullkontroll av kontanta medel

Läs mer

Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI

Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI Nuvarande lydelse 1 kap. Ombud Att anmälan till godkänd tullbehandling får göras genom ombud framgår av artikel 5 i förordning (EEG) nr 2913/92.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Det nya punktskattedirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Det nya punktskattedirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-10-07 Närvarande: F.d. regeringsrådet Lars Wennerström, justitierådet Lars Dahllöf och regeringsrådet Eskil Nord. Det nya punktskattedirektivet Enligt

Läs mer

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY ) för Tullverket

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY ) för Tullverket Rättsavdelningen Datum Dnr Mikael Jeppsson 2017-05-22 STY 2017-396 Tel. 08-405 02 84 Ert datum Er referens mikael.jeppsson@tullverket.se Beslut om ändring i arbetsordningen (STY 2012-603) för Tullverket

Läs mer

TO 15 kap. Postförsändelser [2709]

TO 15 kap. Postförsändelser [2709] TO 15 kap. Postförsändelser [2709] 15 kap. Postförsändelser Allmänna bestämmelser 1 [2709] Icke-gemenskapsvaror som förts in till det svenska tullområdet med post förvaras hos Posten AB (publ) eller något

Läs mer

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30 Rättsavdelningen Datum Dnr Mikael Jeppsson 2015-05-27 STY 2015-288 Tel. 08-405 02 84 Ert datum Er referens mikael.jeppsson@tullverket.se 2015-04-07 Fi2015/1931 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet

Läs mer

Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov

Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag

Läs mer

Författningskommentarer bilaga B

Författningskommentarer bilaga B Bilaga Författningskommentarer bilaga B Ändringarna i fält 8 Sjätte stycket Hänvisningen i sjätte stycket till 3 kap. 30 andra stycket mervärdesskattelagen 1994:20) 1 tas bort eftersom Tullverket inte

Läs mer

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr /

Skatteverket 1(6) KONSEKVENSUTREDNING Monika Andersson Datum Dnr / Skatteverket 1(6) Dnr 131 392952-12/111 Konsekvensutredning enligt förordningen ( 2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning A Allmänt 1 BESKRIVNING AV PROBLEMET De förenklade ledsagardokumenten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2012:676 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m.

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m. Överklagande Sida 1 (7) Datum Rättsavdelningen 2014-01-08 ÅM 2013/10106 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m. Klagande

Läs mer

Lag (2000:1225) om straff för smuggling

Lag (2000:1225) om straff för smuggling Smugglingslagen m.m./smuggling m.m. 1 Allm. anm. 1. Översändande av domar i vissa fall till Tullverket, se [201]. Allm. anm. 2. Bestämmelser om belastningsregister, se [3301] o.f. Allm. anm. 3. Vissa bestämmelser

Läs mer

Lag (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter

Lag (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter Skatter m.m./skatter m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [4351] Skatt ska betalas till staten för e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter enligt denna lag. Innebörden av vissa uttryck 2 [4352] I denna

Läs mer

Styrdokument Rättsavdelningen Datum Dnr Linda Lindström 2014-07-07 STY 2014-527 Tel. 08-45 65 445 linda.lindstrom@tullverket.se

Styrdokument Rättsavdelningen Datum Dnr Linda Lindström 2014-07-07 STY 2014-527 Tel. 08-45 65 445 linda.lindstrom@tullverket.se Styrdokument Rättsavdelningen Datum Dnr Linda Lindström 2014-07-07 STY 2014-527 Tel. 08-45 65 445 linda.lindstrom@tullverket.se Dokumentnamn Tillstånd till tullagerförfarandet och tullager typ E särskilt

Läs mer

Promemoria. Två provianteringsfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Två provianteringsfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Två provianteringsfrågor Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att förbudet i lagen om proviantering av fartyg och luftfartyg mot att proviantera med icke-gemenskapsvaror

Läs mer

Ändring i tullagen och tullförordningen. Promemorians huvudsakliga innehåll

Ändring i tullagen och tullförordningen. Promemorians huvudsakliga innehåll Ändring i tullagen och tullförordningen Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att tullagen (2000:1281) och tullförordningen (2000:1306) ändras som en följd av Europaparlamentets och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning av viss privatinförsel av cigaretter

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning av viss privatinförsel av cigaretter 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-09-19 Närvarande: F.d. justitierådet Severin Blomstrand samt justitieråden Lennart Hamberg och Agneta Bäcklund. Beskattning av viss privatinförsel av

Läs mer

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03 Dnr Fi2010/2622 Finansdepartementet 2010-05-03 Promemoria Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor I promemorian föreslås nya bestämmelser avseende undantaget från skatteplikt

Läs mer

Remiss över ändring i Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Remiss över ändring i Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition MISSIV Enheten nationell samordning Datum Dnr Jonas Karlsson, sakkunnig 2017-09-21 STY 2017-480 Tel. 08-405 03 59 Ert datum Er referens jonas.karlsson@tullverket.se Remiss över ändring i Tullverkets föreskrifter

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2015 B 224-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART JH Ombud och offentlig försvarare: Advokat UR SAKEN Narkotikasmuggling

Läs mer

Regeringens skrivelse 2011/12:8

Regeringens skrivelse 2011/12:8 Regeringens skrivelse 2011/12:8 Kontroll av postförsändelser Skr. 2011/12:8 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 22 september 2011 Jan Björklund Anders Borg (Finansdepartementet)

Läs mer

Kommissionens förslag till ny förordning om offentlig kontroll ( ; COM( final)

Kommissionens förslag till ny förordning om offentlig kontroll ( ; COM( final) YTTRANDE Effektiv handel Datum Dnr Annika Boström 2013-09-23 STY-2013-524 Tel. 031-63 37 21 Ert datum Er referens annika.bostrom@tullverket.se 2013-07-05 Dnr 2120/2013 Saknr 6.1 Livsmedelsverket Box 622

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om växtskydd m.m.; SFS 2006:817 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Syfte m.m. 1 Bestämmelserna i denna

Läs mer

Regeringens skrivelse 2012/13:8

Regeringens skrivelse 2012/13:8 Regeringens skrivelse 2012/13:8 Kontroll av postförsändelser Skr. 2012/13:8 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 4 oktober 2012 Fredrik Reinfeldt Anders Borg (Finansdepartementet)

Läs mer

Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen

Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen Tullkodex m.m./vissa andra tullförfattningar 1 Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen Inledande bestämmelser 1 [4001] Denna lag innehåller

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen föreskrivs

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (4) Mål nr meddelad i Stockholm den 18 april 2008 KLAGANDE AA. MOTPART Skatteverket Solna

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (4) Mål nr meddelad i Stockholm den 18 april 2008 KLAGANDE AA. MOTPART Skatteverket Solna 1 (4) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 18 april 2008 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Göteborg dom den 11 oktober 2005 i mål nr 5005-05 (bilaga)

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Effektiv handel Datum Dnr Bengt Månsson STY Tel Ert datum Er referens

Effektiv handel Datum Dnr Bengt Månsson STY Tel Ert datum Er referens Effektiv handel Datum Dnr Bengt Månsson 2014-05-16 STY 2014-203 Tel. 040-66 13 182 Ert datum Er referens bengt.mansson@tullverket.se Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

Regeringens skrivelse 2007/08:30

Regeringens skrivelse 2007/08:30 Regeringens skrivelse 2007/08:30 Kontroll av postförsändelser Skr. 2007/08:30 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 18 oktober 2007 Fredrik Reinfeldt Mats Odell (Finansdepartementet)

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Ylva Ehrnrooth, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.5.2015 COM(2015) 194 final 2015/0101 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående på Europeiska unionens vägnar av protokollet för att eliminera olaglig handel med

Läs mer

Regeringens skrivelse 2008/09:8

Regeringens skrivelse 2008/09:8 Regeringens skrivelse 2008/09:8 Kontroll av postförsändelser Skr. 2008/09:8 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 11 september 2008 Fredrik Reinfeldt Anders Borg (Finansdepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m.; SFS 2008:1413 Utkom från trycket den 30 december 2008 utfärdad den 18 december 2008. Enligt riksdagens

Läs mer

Beskattning av viss privatinförsel av tobaksvaror, m.m. (prop. 2003/04:117)

Beskattning av viss privatinförsel av tobaksvaror, m.m. (prop. 2003/04:117) Skatteutskottets betänkande 2003/04:SkU30 Beskattning av viss privatinförsel av tobaksvaror, m.m. (prop. 2003/04:117) Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i proposition

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2011:286 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 7

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om hamnskydd; SFS 2006:1209 Utkom från trycket den 1 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Samarbete med Tullverket. Per Holgersson & Suzan Kalinagil. Tullverket

Samarbete med Tullverket. Per Holgersson & Suzan Kalinagil. Tullverket Samarbete med Tullverket Per Holgersson & Suzan Kalinagil Tullverket Produktsäkerhet - Tullverkets roll vid import från tredje land? - Per Holgersson per.holgersson@tullverket.se Suzan Kalinagil suzan,kalinagil@tullverket.se

Läs mer

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-10 Dnr 4.1.1-2014/01724-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss av Miljödepartementets förslag till ändringar i svensk rätt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2011:285 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 8

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

VISSA ANDRA TULLFÖRFATTNINGAR

VISSA ANDRA TULLFÖRFATTNINGAR VISSA ANDRA TULLFÖRFATTNINGAR Befogenheter vid gräns mot annat EU-land [4001] 1 Tullverkets befogenheter Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-18. Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet vid proviantering av varor, m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-18. Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet vid proviantering av varor, m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-18 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet

Läs mer

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning), 4 a kap. Uppdaterad:

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning), 4 a kap. Uppdaterad: Tullkodex m.m./tullag, tullförordning, tullordning m.m. 1 4 a kap. Lufttrafik Allm. anm. Luftfartsbestämmelser, se Särskilda trafikförfattningar m.m. [3701] o.f. 1 [2332 A] Detta kapitel behandlar utrikestrafik

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Ylva Ehrnrooth, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom och anser att det inte föreligger skäl att meddela prövningstillstånd i målet.

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom och anser att det inte föreligger skäl att meddela prövningstillstånd i målet. Svarsskrivelse Sida 1 (8) Datum Rättsavdelningen 2014-04-08 ÅM 2014/2604 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-03-27 B 949-14 Rotel 18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AS./. riksåklagaren

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2012:677 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (1988:49); SFS 2001:875 Utkom från trycket den 4 december 2001 utfärdad den 22 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i

Läs mer

Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med och av tekniskt bistånd Förordningens innehåll 1 [2451] I denna förordning finns föreskrifter om sådan kontroll av produkter med och kontroll av tekniskt

Läs mer

Förordning (1994:1605) om tullfrihet m.m.

Förordning (1994:1605) om tullfrihet m.m. Skatter m.m./tullfrihet m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [551] I denna förordning finns föreskrifter om bland annat sådan frihet från tull som anges i 1 lagen (1994:1547) ([501] o.f.) om tullfrihet m.m.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tullförordning; utfärdad den 17 mars 2016. SFS 2016:287 Utkom från trycket den 31 mars 2016 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning), 12 kap. Uppdaterad:

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning), 12 kap. Uppdaterad: Tullkodex m.m./tullag, tullförordning, tullordning m.m. 1 12 kap. Export m.m. Inledande bestämmelser 1 [2620] I 4 kap. 12 [1838] tullagen (2000:1281) finns bestämmelser om export m.m. I 33 [2033] tullförordningen

Läs mer

U 36/2018 rd. Helsingfors den 13 juni Finansminister Petteri Orpo. Regeringsråd Ismo Mäenpää

U 36/2018 rd. Helsingfors den 13 juni Finansminister Petteri Orpo. Regeringsråd Ismo Mäenpää Statsrådets skrivelse till riksdagen om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordningen om fastställande av en tullkodex för unionen samt förslaget till Rådets direktiv

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kommittédirektiv. En svensk tullagstiftning i unionen. Dir. 2014:35. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014

Kommittédirektiv. En svensk tullagstiftning i unionen. Dir. 2014:35. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Kommittédirektiv En svensk tullagstiftning i unionen Dir. 2014:35 Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till en ny svensk tullagstiftning.

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Tf chefsjuristen Annkatrin Hübinette, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Juni 2011 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...4 2 Lagförslag...5 2.1 Förslag till lag om ändring i lagen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin 1(5) Dnr 6.2.16-11874/14 2015-01-29 Regelenheten Anders Johansson Tfn: 036-15 59 71 E-post: anders.johansson@jordbruksverket.se Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring

Läs mer

Förordning (1994:1605) om tullfrihet m.m.

Förordning (1994:1605) om tullfrihet m.m. Tullfrihetsförordning [551] Förordning (1994:1605) om tullfrihet m.m. Inledande bestämmelser 1 [551] I denna förordning finns föreskrifter om bl.a. sådan frihet från tull som anges i 1 lagen (1994:1547)

Läs mer

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY 2012-603) för Tullverket

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY 2012-603) för Tullverket Rättsavdelningen Datum Dnr Lena van Aarem 2014-11-19 STY 2014-811 Tel. 08-405 03 49 Ert datum Er referens lena.van.aarem@tullverket.se Beslut om ändring i arbetsordningen (STY 2012-603) för Tullverket

Läs mer

Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet

Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet 1 Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens tillämpningsområde [4301] Denna lag tillämpas vid behandling av personuppgifter i Tullverkets verksamhet,

Läs mer

Lag (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m.

Lag (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m. Skatter m.m./skatter m.m. 1 1 kap. Inledande bestämmelser [2001] I denna lag finns bestämmelser om frihet från och återbetalning av annan skatt än tull vid import av varor från tredje land i vissa fall.

Läs mer

Lena Gustafson (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lena Gustafson (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss En ny svensk tullagstiftning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 november 2015 Magdalena Andersson Lena Gustafson (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-09-12

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-09-12 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-09-12 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Förändrad hantering av mervärdesskatt vid

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-20 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Lena Moore samt justitierådet Erik Nymansson Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur 1(5) 2014-09-12 Dnr: 6.6.16-9367/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur A Allmänt 1 Beskrivning av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål genomförande av direktiv 2006/24/EG

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål genomförande av direktiv 2006/24/EG LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

Bemyndigande för produktingripande enligt Mifir och Priips-förordningen

Bemyndigande för produktingripande enligt Mifir och Priips-förordningen PROMEMORIA Datum 2018-06-04 FI Dnr 18-10503 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Bemyndigande för produktingripande

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA

Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIVĆA om ändring av direktiven 2006/112/EG och 2008/118/EG vad gäller inkluderingen av den italienska

Läs mer

Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa

Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Särskilda trafikförfattningar m.m./karantänsbestämmelser m.m. 1 Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Inledande bestämmelser 1 [501] Denna lag innehåller bestämmelser för

Läs mer

Remiss: Promemoria om nya bestämmelser om Tullverkets säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter

Remiss: Promemoria om nya bestämmelser om Tullverkets säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter Effektiv handel Datum Dnr 2013-12-16 STY-2013-779 Handläggare, tel Ert datum Er referens Per Holgersson, 08-456 65 39 2013-10-18 Fi 2011/2850 Finansdepartementet Remiss: Promemoria om nya bestämmelser

Läs mer

Förordning (2006:817) om växtskydd m.m.

Förordning (2006:817) om växtskydd m.m. Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Syfte m.m. 1 [9111] Bestämmelserna i denna förordning har till syfte att kontrollera och hindra spridning av växtskadegörare som allvarligt kan skada växtodling,

Läs mer

7 Vägtrafikförfattningar m.m.

7 Vägtrafikförfattningar m.m. 1 Tullfrihet m.m. 2 Dumpad eller subventionerad import 3 Skatter m.m. 4 Mervärdesskatt 5 Vägtrafikskatt 6 Trafikförsäkring 7 Vägtrafikförfattningar m.m. 8 Ändring nr 62 till TFH II Tullverkets författningshandböcker

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-06-13

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-06-13 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-06-13 Närvarande: F.d. regeringsrådet Leif Lindstam, f.d. justitierådet Severin Blomstrand och justitierådet Margit Knutsson. Vissa frågor om förfarandet

Läs mer