RAPPORT. Delprojekt Måltidsfröjd -mötesplatser för goda och bra måltider i Flens kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Delprojekt Måltidsfröjd -mötesplatser för goda och bra måltider i Flens kommun"

Transkript

1 RAPPORT Delprojekt Måltidsfröjd -mötesplatser för goda och bra måltider i Flens kommun 1(12) Lotta Abbedal, projektsamordnare,

2 INNEHÅLL 1. Inlednin g Hållbart Genomförbart Legitimt 4 2. Kartläggning av befintliga mötesplatser för mat och samvaro 4 3. Matlag förutsättningar 4 4. Matlag genomförande 5 5. Matlag dokumentation 5 6. Förutsättningar för matlag i Flens kommun 5 7. Samverkan 6 8. Spridning av erfarenheterna 6 9. Medarbetare i delprojektet 7 Bilagor Bilaga 1 Kartläggning av befintliga mötesplatser för mat och samvaro i Flens kommun 8 Bilaga 2 Beskrivning av pilot-matlag 11 Bilaga 3 Förslag lokaler 12 Lotta Abbedal, projektsamordnare, 2(12)

3 Mötesplatser för goda och bra måltider i Flens kommun 1. Inledning Projektet Flera friska år i Flen arbetar med inspiration och stöd för att människor i tredje åldern ska kunna åldras med hög kvalitet. Goda matvanor, social gemenskap, fysisk aktivitet och känsla av delaktighet är områden som genom forskning visat sig ha stor betydelse för ett hälsosamt åldrande. Projektets mål är att nå ut till målgruppen genom att arbeta med alla fyra områden. Inom ramen för Region Sörmlands projekt Kostens betydelse för ett hälsosamt och hållbart Sörmland har projektet Flera friska år i Flen under 2018 arbetat med ett delprojekt, Måltidsfröjd mötesplatser för goda och bra måltider i Flens kommun. Fokus har legat på områdena goda matvanor och social gemenskap för målgruppen unga äldre, (tredje åldern). Delprojektet har kartlagt befintliga mötesplatser, skapat och spridit information om matlag samt analyserat behov för att möjliggöra att äta tillsammans med andra runt om i kommunen. 1.1 Hållbart Matlag är främjande av social hållbarhet genom att människor träffas, umgås och äter mat tillsammans och därigenom bidrar till att främja god hälsa. När flera delar på kostnaderna för maten blir det oftast billigare än om en lagar själv. När en är med i ett matlag bestämmer en själv tillsammans med de andra deltagarna hur mycket pengar det får kosta, men en behöver inte betala någon kursavgift eller liknande. I pilot-matlagen har projektet försökt att inspirera till att tänka hållbart kring matvaror och recept genom att tipsa om att handla råvaror i säsong och att använda Världsnaturfondens guider (appar) Fiskguiden och Köttguiden. Deltagarna uppmanades att ta med matlådor hemifrån för att kunna ta tillvara på eventuella rester. Till pilot-matlagens första träffar planerade ansvarig från projektet vad som skulle tillagas och inhandlade råvarorna. Menyn bestod av bönfärsbiffar med löksky samt äppelpaj. I biffarna blandades ekologisk nötfärs med vita bönor - ett sätt att få in mer grönt och mindre kött i matlagningen. Inköpen till denna meny var ungefär hälften, hälften ekologiska/konventionella matvaror med främst fokus på att handla de fem viktigaste varorna eko: kaffe, bananer och vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. 1.2 Genomförbart Matlag kan bedrivas var som helst. Det här sättet att arbeta med goda och bra måltider kan lätt appliceras i andra kommuner, län etc. Inspirationsfoldern har en lokal prägel men informationen om upplägg och förutsättningar är samma oavsett var en vill bedriva matlag. Lotta Abbedal, projektsamordnare, 3(12)

4 Även förslagen på användbara lokaler är kopplade till Flens kommun, men typen av lokaler som föreslås kan vara en hjälp även på andra platser. 1.3 Legitimt Arbetet med goda och bra måltider i Flens kommun grundas i att forskning visat att de fyra hörnpelarna: social gemenskap, meningsfullhet och delaktighet, fysisk aktivitet och bra matvanor, är viktiga för ett hälsosamt åldrande. Både kartläggningen och matlagen bidrar till att äldre människor i kommunen kan få bättre matvanor genom att äta tillsammans med andra och laga riktig mat. När en träffas och umgås kring mat befinner en sig i en social gemenskap som ger goda förutsättningar att känna meningsfullhet och delaktighet. Tre av de fyra hörnpelarna berörs således i det arbete som projektet har gjort kring mötesplatser för goda och bra måltider. 2. Kartläggning av befintliga mötesplatser för mat och samvaro Under våren 2018 genomfördes en kartläggning för att undersöka vilka former av aktiviteter kring mat och samvaro som finns i kommunen. Den visade att det finns en del restauranger runt om i kommunen som erbjuder pensionärsrabatter. I nästan alla av kommunens småsamhällen finns träffpunkter, dit pensionärer kan gå för att äta/fika och umgås, en eftermiddag varje eller varannan vecka. Församlingarna erbjuder soppluncher några gånger i månaden för daglediga. Pensionärsföreningarna ordnar ibland matlagningskurser /studiecirklar i samarbete med studieförbund. Pensionärsföreningarna har även kompisluncher, vilket innebär att den som vill är välkommen till en viss restaurang en bestämd dag i månaden, då samvaro och visst rabatterat pris på lunchen erbjuds. Vid enstaka tillfällen anordnar pensionärsföreningarna även temamiddagar, t.ex. dammiddag, sillunch, vårlunch. Kartläggningen är aktuell för våren 2018 och ger en fingervisning av vilka aktiviteter det finns. Se mer i bilaga Matlag förutsättningar Ett matlag handlar om att människor ska kunna träffas, umgås, laga mat och njuta av en måltid tillsammans. I samverkan med kommunens Måltidsservice planerades hur vi skulle kunna gå till väga för att skapa matlag. En person från projektet Flera friska år i Flen ansvarade för att driva arbetet. Projektet planerade att subventionera pilot-matlag för att dra lärdomar och tipsa medborgarna om hur en på egen hand kan starta och driva matlag. Inbjudan om att vara med i ett pilot-matlag spreds med hjälp av affischer, information på Träffpunkter, Seniorsoffan och vid föreläsningar samt via Facebook och kommunens hemsida. För att komma igång med ett matlag behövs ett gäng äldre som vill vara med, en lämplig plats (t.ex. hemma hos varandra eller i en lokal) och tid för första träffen. Sedan kan deltagarna själva bestämma hur de vill lägga upp sitt matlag, till exempel: - när ska matlaget träffas, dag, klockslag och hur ofta? Lotta Abbedal, projektsamordnare, 4(12)

5 - hur ska en komma fram till vad som ska tillagas? - vem inhandlar varor och hur ska en göra med kostnader? - hur delar en upp sysslorna i köket? Om man är i en lokal kan man behöva utse någon som har huvudansvar, eftersom att det då är viktigt att sköta nycklar, städning och kontakt med lokalansvarig samt möjligen bokning av lokal. Anledningarna till att vara med i ett matlag kan vara många. Ett matlag kan vara ett sätt för människor som sällan lagar mat hemma, att faktiskt laga och äta mat. Det handlar också om att erbjuda en möjlighet att umgås och få en samvaro kring mat för att motverka att äldre ofta äter ensamma. Att vilja umgås och äta tillsammans eller glädjen kring att laga mat kan också vara anledningar väl så goda. 4. Matlag genomförande Under hösten 2018 startades ett pilot-matlag i Mellösa och ett i Bettna. Den ansvarige från projektets sida var med de två första gångerna för att stödja matlagen och för att lära av processen. Bland annat valde vi att be matlagen testa färdiga matkassar. Matlaget i Mellösa är ett gäng, sju stycken, herrar som känner varandra sedan tidigare med anledning av att de gått en matlagningskurs tillsammans. De tycker att det är roligt att kunna fortsätta på egen hand utan ledare. De tyckte att det var roligt att testa matkasse men föredrar att själva få bestämma vad de ska laga. De har delat upp sig i mindre grupper om två eller tre personer och bestämmer och handlar till olika gånger. Matlaget i Bettna består av fem personer som är medlemmar i Bettna PRO. De tyckte att det var väldigt bra med färdig matkasse och kommer antagligen att använda sig av det fler gånger. Matlaget i Bettna har bjudit in respektive och vänner till sina måltider. Ett sätt för fler att få uppleva en trevlig måltid och bidrag till kassan. Se mer i bilaga Matlag dokumentation Projektet har tagit fram en informationsfolder som förklarar hur upplägget kring matlag ser ut. Med hjälp av denna vill projektet inspirera till att starta matlag och förklara hur det kan gå till. Information finns även på projektets Facebooksida och projektets sida på kommunens webbplats. Projektet har även producerat en kortfilm med hjälp av kommunikationsavdelningen. 6. Förutsättningar för matlag i Flens kommun En förutsättning för att kunna bedriva pilot-matlagen har varit att det har funnits lokaler att vara i. Deltagarna i matlagen har varit olika inställda till att vara hemma hos varandra och att vara i en offentlig lokal. Möjligheten att starta matlag förbättras således om det finns förutsättningar i form av offentliga lokaler som går att använda. Just nu används Lotta Abbedal, projektsamordnare, 5(12)

6 Träffpunkten i Mellösa, men andra lokaler kommer att behövas om det ska vara möjligt med fler matlag runt om i kommunen. Projektet rekommenderar att lokaler som kommunen har ska göras mer tillgängliga för medborgare att använda för matlag. Förslagsvis kan redan befintliga Träffpunkter (Hälleforsnäs, Malmköping, Mellösa, Flen, Sparreholm, Bettna) utrustas så att det är möjligt att laga mat i grupp. På flera av dem saknas den möjligheten på grund av avsaknad av spis och dylikt. Lokalerna finns och används, men det finns potential att använda dem ännu mer. Andra lokaler som finns i kommunen är de kök som finns i nedlagda förskolor, t.ex. Masmästargården och Skogshyddan i Hälleforsnäs, samt hemkunskapssalar i nedlagda skolor. Dessa lokaler torde vara väl utrustade för matlag och en möjlighet att använda dem kan utgöra en viktig förutsättning för att kunna bedriva matlag. Se mer i bilaga 3. Vid nybyggnation eller renoveringar av lokaler rekommenderas att det tas i beaktande att utforma lokaler så att de skulle kunna användas av matlag. Om man vill möjliggöra att använda lokaler för matlagning för flera personer kan ett rullbart kök vara en lösning. Ett rullbart kök är en bänk med spis, ugn, förvaringsskåp och bänkyta - på hjul. En sådan lösning skulle kunna göra flera lokaler med små kök användbara för matlagsverksamhet. För de som inte har möjlighet eller ork att själva leta efter andra deltagare och lokal behövs en samordnare på kommunen. En samordnares uppgift skulle vara att agera som kontaktperson till vem intresserade kan vända sig. När det finns några intresserade bör samordnaren vid behov hjälpa till att hitta en lokal och bjuda in till en första träff. En samordnares uppgift blir inte att driva matlag utan att möjliggöra för kommuninvånare att komma igång med matlag. Projektet har haft informationsträffar om matlag och då har det uppmärksammats att det vore önskvärt att samordnaren i vissa fall även kan vara med vid en första matlagsträff för att visa och förklara hur en kan gå till väga. 7. Samverkan Ett av projektets mål är att samverka med vårdcentraler. Ett sätt att göra det är att vårdcentralernas personal pratar med patienter om möjligheten att vara med i matlag och att inspirationsfoldern finns tillgänglig i väntrum och på anslagstavlor. Filmen kan visas om det finns tv tillgänglig i väntrum och liknande platser. En sådan här samverkan skulle kunna leda till att äldre människor som både är i behov av sällskap och bättre matvanor får möjlighet till det på ett enkelt sätt. 8. Spridning av erfarenheterna Arbetet kring matlag kommer att presenteras vid Landstingets konferens Hållbara och Lotta Abbedal, projektsamordnare, 6(12)

7 hälsosamma matvanor genom hela livet! i mars Filmen om matlag kommer att visas och representanter från Flera friska år i Flen och Måltidsservice kommer att närvara och presentera delprojektet vid en monter. Mer information om matlag finns att läsa på 9. Medarbetare i delprojektet Lotta Abbedal, delprojektledare, projektsamordnare Flera friska år i Flen Gunnel Källstedt, projektsamordnare Flera friska år i Flen Margret Olsson, projektledare Flera friska år i Flen Monika Holm, måltidschef Måltidsservice AnnaKarin Karlson, måltidssamordnare Måltidsservice Flen Lotta Abbedal projektsamordnare Flera friska år i Flen, ansvarig för delprojekt Mötesplatser för goda och bra måltider i Flens kommun Lotta Abbedal, projektsamordnare, 7(12)

8 Bilagor Bilaga 1. Kartläggning av befintliga mötesplatser för mat och samvaro i Flens kommun Hypotesen är att det finns äldre människor i kommunen som vill komma ut och äta tillsammans istället för att äta ensamma hemma. För att ta reda på vad det finns för möjligheter för yngre äldre i kommunen att komma ut och umgås kring mat görs en kartläggning över aktiviteter. Träffpunkter Träffpunkter är samlingsplatser för pensionärer och finns i de flesta av kommunens små samhällen. De har olika program och organisation. På några ställen serveras mat, på andra fika och det är skiftande program på de olika platserna. Ansvariga för Träffpunkterna är Kommunen, frivilliga och församlingarna i olika konstellationer beroende på vilken Träffpunkt det gäller. Kommunens Träffpunkter är: - Mellösa, Gamla posten - Ojämna tisdagar kl , samvaro med lätt lunch och programinslag - Hälleforsnäs, Gjutaren - Lunchservering tisdagar kl (anmälan). Kl varannan tisdag, lästräff med fika, varannan tisdag, underhållning (samarbete med församlingen) - Malmköping, Gästgivaregården - Tisdagar kl 13.30, samvaro med fika, ibland underhållning - Sparreholm - Fredagscafé kl (fika med mackor). Varannan vecka musik eller programinslag, varannan vecka högläsning och sittande gymnastik (samarbete med församlingen) - Bettna, Kullagården - Tisdagar kl , samvaro och fika till självkostnadspris - Flen, Bron - Måndagscafé kl med musik el programinslag, fika till självkostnadspris Församlingar ordnar soppluncher för daglediga Flen/Helgesta-Hyltinge församling har sopplunch vissa torsdagar kl och caféträffar andra torsdagar kl Bettna församling har sopplunch en gång per månad, mitten-onsdagen. Mellösa församlingshem har sopplunch varannan onsdag och Kyrkans hus i Hälleforsnäs, en torsdag i månaden. Pensionärsföreningar SPF Flensbygden har kompislunch på restaurangen Biliwi, sista fredagen i månaden (70 kr). SPF Malmabygden har kompislunch sista fredagen i månaden på varierande restauranger. De anordnar även Vårlunch och Sill-lunch Aktiviteterna är öppna för alla. PRO i Flen har inget på schemat som innefattar samvaro kring mat enligt deras hemsida, men kanske att de anordnar något till hösten. PRO Hälleforsnäs-Mellösa har inte heller något enligt deras hemsida. PRO i Malmköping anordnar Dammiddag en gång per månad. Lotta Abbedal, projektsamordnare, 8(12)

9 RPG Flen träffas en tisdag per månad med program och fika. Denna är öppen för alla. Matställen Följande lista över matställen i Flens kommun är på intet sätt uttömmande, det kan finnas både fler matställen och fler rabatter. Flen Santorini 69 kr för dagens (ord. 79 kr) Biliwi 70 kr för dagens (ord. 85 kr) Poppis Thai & Sushi Ru Yi Lida Gård Bowlinghallen Rabatt för bowling Skjortan Pizzerior: Maistro, Kings, Venezia, Sultan, Träffpunkten, Kungsvägskiosken Malmköping Heden Malmköpings Wärdshus Hotel Malmköping > 25 pers: Dagens 95 kr (+/- boule) Dagens lunch 90 kr Plevnagården Taxigrillen, Super Star, Malmköpings Pizzeria Venezia (Sommartid: Stinas Café & Mat samt Horapa Thai Take away) Hälleforsnäs Pizzeria, Café Lager 157, Fröken Larssons Café Mellösa Bysmedjans café Sparreholm Fabriken ord. pris. 75 kr (5 % i butik 9-11 vardagar) Pizzeria Köket Sparreholms Kiosk och Grill Sigridslund Café och Handelsbod Restaurang Aroii-D 10 % på torsdagar Skebokvarn Skebokvarnsgårdens BygdeCafé varje söndag kl Bettna Bettnabaren Matlåda hemlev. 65 kr. 80 kr/dagens. 70 kr/låda Lotta Abbedal, projektsamordnare, 9(12)

10 Studieförbund Studiefrämjandet De vill gärna ordna någon form av cirkel/kurs i matlagning, men har svårt att hitta lokal för 6-8 personer. Vuxenskolan Matlagning för herrar i Mellösa under våren 2018 i samarbete med SPF Flensbygden. Matlagning i samarbete med SPF Malmköping under våren 2018, fem gånger träffas de. Ska vara även under hösten ABF I samarbete med PRO och andra föreningar har de matlagningscirklar och några friskvårdscirklar med inslag av mat- och rörelsehälsa. Cirkeln Sätt guldkant på tillvaron i samarbete med Flera friska år i Flen genomförs under hösten Sammanfattning Det finns en del restauranger att besöka i kommunen varav ett fåtal erbjuder rabatt för pensionärer. Pensionärsföreningarna erbjuder möjlighet att besöka restaurang i sällskap av andra samt en del ordnade middagar, en del är öppna för alla och en del endast för medlemmar. Dessa förekommer några gånger per halvår. Församlingarnas soppluncher är kontinuerliga någon gång i månaden och öppna för alla. Studieförbunden erbjuder matlagnings-cirklar. Träffpunkterna runt om i kommunen är öppna varje eller varannan vecka och erbjuder alla att komma och vara med samt äta/fika för en liten peng. Slutsats Det finns aktiviteter för de som vill äta tillsammans med andra, men inget som innefattar umgänge samtidigt som man både lagar och äter mat tillsammans kontinuerligt - som inte är en kurs. Lotta Abbedal, projektsamordnare, 10(12)

11 Bilaga 2. Beskrivning av pilot-matlag Start av matlag I början av september drog ett matlag igång i Träffpunktens lokal i Mellösa. Matlaget bestod av sju herrar som tidigare deltagit i en matlagningscirkel i regi av Vuxenskolan och SPF. Med anledning av att cirkelledaren hade slutat var det oklart om gänget skulle kunna fortsätta att laga mat tillsammans. Projektet fick reda på detta och organiserade så att herrarna kunde fortsätta som ett matlag. PRO i Bettna hade tankar om att starta någon form av matlagningskurs och när projektet fick reda på det och berättade om matlag nappade PRO Bettna och i slutet av september drog ett matlag igång även i Föreningsborg i Bettna. Upplägg för pilot-matlag De två matlag som projektet var med och startade fungerade som stöd åt projektet genom att prova formerna för matlag och bidra till information för att få igång fler matlag. Projektet var med och bidrog med halva kostnaden per deltagare för att få hjälp av matlagen. Förutom de två första matlagsträffarna planerade deltagarna själva mat och inköp och ansvarig från projektet följde upp och stämde av hur det gick för dem. Matlagen träffades varannan vecka från september till december. Att matlagen skulle testa matkassar var en idé från projektet. Tanken var att om ett matlag består av personer som inte känner varandra sedan tidigare kan färdiga matkassar vara ett bra sätt att komma igång, då recept och inköp redan är nästintill klara. Färdiga matkassar kan också vara ett sätt att minimera planering och förberedelser. Matkassen bestod av tre rätter för fyra personer. Att tillaga tre rätter samtidigt var annorlunda jämfört med att de vanligen tillagar en varmrätt och en dessert, men deltagarna tyckte att det var intressant att testa. De flesta hade inte använt sig av färdig matkasse tidigare. Matlaget i Mellösa kommer antagligen inte att fortsätta med matkassar med anledning av att de gärna vill bestämma maträtter och handla själva. Matlagsdeltagarna i Bettna var positiva till att använda sig av matkasse vid fler matlagsträffar. Matlaget består av fem personer och de brukar även bjuda in fler till måltiden, t.ex. respektive och vänner, för att fler ska komma ut och äta tillsammans och för att bidra till finansieringen. Fler matlag på gång Projektets samordnare har haft ett informationsmöte med intresserade äldre på Hultvägens trygghetsboende i Flen och kommer troligen även att ha ett möte med intresserade i Hälleforsnäs. Det som behövs för att dessa matlag ska komma igång är för Hultvägens del att någon tar lite mer ansvar för att matlaget ska bli av - det är här en samordnare från kommunen kan spela en viktig roll genom att vara med och visa hur det går till en gång för att deltagarna sedan ska kunna fortsätta på egen hand. I Hälleforsnäs behövs en lokal för ett tiotal intresserade. Uppstartade matlag fortsätter De matlag som projektet var med och startade kommer troligtvis att fortsätta i egen regi. I Mellösa används en av kommunens lokaler, vilket är positivt eftersom att den fortsatt finns tillgänglig. Lotta Abbedal, projektsamordnare, 11(12)

12 Bilaga 3. Förslag lokaler Mellösa : Träffpunkten Hälleforsnäs : Träffpunkten, hemkunskapssal i nedlagda skolan, Folkets hus, Bruket, nedlagda fsk: Masmästargården, Skogshyddan Bygdegårdar : Dunker, Skebokvarn, Lindersborg Vadsbro-Blacksta Föreningsgård Flen : Hultvägens trygghetsboende, Drejskivan, Centrumkyrkan, Amazon, bostadsrättsföreningens samlingslokal vid Orrögatan 8 Skebokvarn: Skebokvarnsgården Bettna : Föreningsborg Malmköping: Equmeniakyrkan, Träffpunkten Lotta Abbedal, projektsamordnare, 12(12)

Flera friska år i Flen. hälsa och livskvalitet för unga äldre i Sörmlands hjärta

Flera friska år i Flen. hälsa och livskvalitet för unga äldre i Sörmlands hjärta Flera friska år i Flen hälsa och livskvalitet för unga äldre i Sörmlands hjärta Margret Olsson projektledare Flens kommun 0157-430342 margret.olsson@flen.se Pilotprojekt Flens kommun 2017-2019 - social

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM September 2017 Hej. Ja då var sommaren över för denna gång sägs det, men vi kan ju alltid hoppas på en underbar höst istället.

Läs mer

INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga

INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga TÖREBODA KOMMUN 2011-03-01 Vård och omsorg INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga Äldreomsorgens dagverksamhet i samarbete med föreningslivet Om du undrar över något eller känner någon som

Läs mer

Akvarellgrupp. Kropp i balans

Akvarellgrupp. Kropp i balans Akvarellgrupp Att som anhörig till en långvarigt sjuk eller funktionshindrad person få tid över för egen verksamhet är inte lätt och det kan vara svårt att komma igång. För dig som är intresserad av att

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014 Mötesplatser för Seniorer Program för hösten 2014 Välkommen! I Lidköpings kommun finns flera trevliga mötesplatser där vi erbjuder olika aktiviteter, matservering och framförallt gemenskap! Du som är äldre

Läs mer

Kulturcenter Oxbackens mötesplats

Kulturcenter Oxbackens mötesplats MÅNADSPROGRAM Juni 2017 Välkommen till våra aktiviteter i juni! Mot Tanzania Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, 724 61 Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon 021-390190,

Läs mer

Medlemsblad Sommar 2017

Medlemsblad Sommar 2017 Medlemsblad Sommar 2017 Kära medlem, Snart är det dags för vårterminens avslut med vår återkommande Sommarfest lördag den 10e juni. Vi vill tacka alla er för ert stöd och engagemang, det är mycket givande

Läs mer

Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon ,

Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon , MÅNADSPROGRAM Maj 2017 Välkommen till våra aktiviteter i maj! Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, 724 61 Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon 021-390190, 021-390129 Veckoprogram

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon

Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon MÅNADSPROGRAM juli och augusti 2018 Välkommen till våra aktiviteter i juli och augusti! Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, 724 61 Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon

Läs mer

Vi erbjuder för anhöriga: Enskilda samtal med socionom/beteendevetare Taktil massage Samtalsgrupper Tider finns vardagar, dag- och kvällstid

Vi erbjuder för anhöriga: Enskilda samtal med socionom/beteendevetare Taktil massage Samtalsgrupper Tider finns vardagar, dag- och kvällstid Välkommen till Anhörigcenter Vi erbjuder för anhöriga: Enskilda samtal med socionom/beteendevetare Taktil massage Samtalsgrupper Tider finns vardagar, dag- och kvällstid Vår gruppverksamhet för anhöriga

Läs mer

Träffpunkter. Lerums kommun Hösten 2015

Träffpunkter. Lerums kommun Hösten 2015 Träffpunkter Lerums kommun Hösten 2015 VÄLKOMMEN ATT VARA MED Träffpunkterna och kaféerna är till för dig som önskar lite social samvaro och vill komma ut och träffa andra medmänniskor. Här kan du finna

Läs mer

MÅNADSBLAD DECEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD DECEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD DECEMBER-16 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Tvåänds-stickning 09.00-12.00 Internationella danser (Avslutning

Läs mer

För dig med psykisk ohälsa Syssloporten

För dig med psykisk ohälsa Syssloporten För dig med psykisk ohälsa Syssloporten Enköpings kommun Enköpings kommun. Vård- och omsorgsförvaltningen. Foto omslag Angelica Runqvist Ge vardagen ett innehåll Välkommen till Syssloporten Syssloporten

Läs mer

Träffpunkter. Lerums kommun Hösten 2014

Träffpunkter. Lerums kommun Hösten 2014 Träffpunkter Lerums kommun Hösten 2014 VÄLKOMMEN ATT VARA MED Träffpunkterna och kaféerna är till för dig som önskar lite social samvaro och vill komma ut och träffa andra medmänniskor. Här kan du finna

Läs mer

Det här är rubrik för en broschyr. Underrubrik 1

Det här är rubrik för en broschyr. Underrubrik 1 Det här är rubrik för en broschyr Underrubrik 1 Vill du ge av din tid och få glädje och vänskap tillbaka? Bli seniorvolontär! Har du lite tid över och känner att du vill ge någon glädje och livslust? Är

Läs mer

Juni och Juli månads aktiviteter Frivilligcentralen Träffpunkt 14 PRO

Juni och Juli månads aktiviteter Frivilligcentralen Träffpunkt 14 PRO Juni och Juli månads aktiviteter Frivilligcentralen Träffpunkt 14 PRO Frivilligcentralen: 0584 473398 Träffpunkt 14: 0584-128 70 Laxå- Röfors PRO: 0584 473398 Vecka 23: Måndag 1/6 9.30 11.00 Café på Frivilligcentralen.

Läs mer

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera!

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! Träffpunkt Ålem Håller öppet för Dig! Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! ÖPPETTIDER med personal Måndag.08.00 16.00...08.00 14.00 Onsdag..08.00 16.30...08.00 16.00 Lokalen finns tillgänglig andra

Läs mer

MÅNADSPROGRAM JULI OCH AUGUSTI Malmabergs Mötesplats. Släggargatan Västerås Telefon:

MÅNADSPROGRAM JULI OCH AUGUSTI Malmabergs Mötesplats. Släggargatan Västerås Telefon: MÅNADSPROGRAM JULI OCH AUGUSTI 2016 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 Västerås Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Ipad, dator, mobil 13.30-15.30 Tisdagar Balansgrupp

Läs mer

Nya Cirkelledare Trivselafton Siv, Magnus, Kersti & Kjell Kaffeträff Christina Dahlqvist

Nya Cirkelledare Trivselafton Siv, Magnus, Kersti & Kjell Kaffeträff Christina Dahlqvist Nytt Reseombud Majvor Hansson Nya Cirkelledare Trivselafton Siv, Magnus, Kersti & Kjell Kaffeträff Christina Dahlqvist Cirklar och övrig verksamhet Vi finns i PRO-lokalen, Varmfrontsgatan 23. Intresseanmälan

Läs mer

Programblad september - oktober 2019

Programblad september - oktober 2019 Programblad september - oktober 2019 Träffpunkt Ålem Johan Skyttes väg 6, Ålem Tel. 0499-177 59 September Matlagning i stora gruppen Du behöver föranmäla dig. Café med önskemusik eller quiz Bingo Melodikrysset

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-01 Handläggare Samia Choudhury Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-04-07 Bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Kungshällan Programblad för 1 September 31 Januari 2014 2015 1 Kungshällan Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

SILLUNCH FREDAG 17 JUNI KL PÅ ELGENTORP VIKTIGA DATUM OCH HÄNDELSER

SILLUNCH FREDAG 17 JUNI KL PÅ ELGENTORP VIKTIGA DATUM OCH HÄNDELSER VIKTIGA DATUM OCH HÄNDELSER MÅNADSMÖTEN PÅ KVÄLLSVÄGEN Tisdag 13 september kl 10.30 Tisdag 11 oktober kl 10.30 Tisdag 8 november kl 10.30 Tisdag 13 december kl 10.30 FREDAGSFIKA PÅ ELGENTORP Fredag 30

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Kungshällan Programblad för 1 februari 16 juni 2013 1 Kungshällan Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en fika, dricka

Läs mer

Mötesplats Skogslid månadsblad september 2016

Mötesplats Skogslid månadsblad september 2016 Mötesplats Skogslid månadsblad september 2016 torsdag 1 9.00 9.45 10.00 11.30 Bingo+ fika 30 kr obs! fredag 2 9.00 10.30, spelar spel Fredagsfika. önska låtar och artister som jag tar fram från datorn

Läs mer

MÅNADSBLAD SEPTEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD SEPTEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD SEPTEMBER-16 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Internationella danser start 12 september 09.30-11.30 PRO Trivselträff

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Vi ska laga och servera god mat till växande barn & ungdomar som ska orka

Läs mer

Sal Flen Stadshuset 14:00-16:00. Daniel Ljungkvist (S), ordförande Socialnämnden Bo Karlsson, vice ordförande. Sekreterare Sandra Östling

Sal Flen Stadshuset 14:00-16:00. Daniel Ljungkvist (S), ordförande Socialnämnden Bo Karlsson, vice ordförande. Sekreterare Sandra Östling 6 Plats och tid Sal Flen Stadshuset 14:00-16:00 Beslutande Daniel Ljungkvist (S), ordförande Socialnämnden Bo Karlsson, vice ordförande PRO Flen Jan Sunnergren PRO Bettna Els-Mari Sjöblom PRO Hälleforsnäs

Läs mer

SPARA FOLDERN PÅ EN LÄTTILLGÄNGLIG PLATS!!!

SPARA FOLDERN PÅ EN LÄTTILLGÄNGLIG PLATS!!! MEDLEMSINFORMATION 2019 SPARA FOLDERN PÅ EN LÄTTILLGÄNGLIG PLATS!!! Till samtliga medlemmar i SKPF avdelning 45 Umeå I Din hand håller Du en informationsfolder från SKPF avdelning 45 Umeå. Foldern innehåller

Läs mer

Du som besökare kan också vara med och påverka aktivitetsutbudet! Alla är välkomna

Du som besökare kan också vara med och påverka aktivitetsutbudet! Alla är välkomna Du som besökare kan också vara med och påverka aktivitetsutbudet! Alla är välkomna MÖTESPLATSER FÖR HÖSTEN 2017 Kom och umgås, ta en kopp kaffe och nåt gott Mötesplatserna arrangeras i samverkan med lokala

Läs mer

MÖTESPLATS KARIDAL

MÖTESPLATS KARIDAL MÖTESPLATS KARIDAL 1 2019 Hälsa, friskvård & aktiviteter Mötesplats Karidal erbjuder massor med inspirerande information, föreläsningar och gruppaktiviteter under året. Allt i samverkan med olika föreningar,

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Programblad april-maj 2019

Programblad april-maj 2019 Programblad april-maj 2019 Träffpunkt Ålem Johan Skyttes väg 6, Ålem Tel. 0499-177 59 April Måndag 1/4 Besök från Blomstermåla Träffpunkten från Blomstermåla kommer och besöker oss. Tisdag 2/4 Baka med

Läs mer

Program November 2017 Mötesplatsen Solhaga

Program November 2017 Mötesplatsen Solhaga Program November 2017 Mötesplatsen Solhaga Välkommen till Mötesplatsen Solhaga Solhagsvägen 15 Telefon: 0510-77 09 42 Öppettider: Måndag-Torsdag 10:00-16:00 Fredag 11:00-16:00 Söndag 14:30-16:30 Måndagar:

Läs mer

Välkommen till Aktivitetscenter Kvarngården

Välkommen till Aktivitetscenter Kvarngården Välkommen till Aktivitetscenter Kvarngården Aktivitetscenter är en mötesplats, en öppen verksamhet där det finns ett utbud av aktiviteter som du kan var med i på dina egna villkor. Varje månad görs ett

Läs mer

November månads aktiviteter Frivilligcentralen Träffpunkt 14 PRO

November månads aktiviteter Frivilligcentralen Träffpunkt 14 PRO November månads aktiviteter Frivilligcentralen Träffpunkt 14 PRO Frivilligcentralen: 0584 473398 Träffpunkt 14: 0584-128 70 Laxå- Röfors PRO: 0584 473398 Vecka 44: Söndag 1/11 Vecka 45: Måndag 2/11 10.00

Läs mer

VÅREN SPF Seniorerna Grangärdebygden

VÅREN SPF Seniorerna Grangärdebygden SPF Seniorerna Grangärdebygden VÅREN 2018 Priser och praktisk information Måndagscafé 20 kr. Månadsträff 40 kr Alltid inkl. fika. Bjud gärna med en gäst Måndagscafé Varannan måndag, 15.00 SPF-lokalen,

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

Program för Hemsjö hembygdsförenings. I år firar vi att vår hembygdsförening fyller 50 år.

Program för Hemsjö hembygdsförenings. I år firar vi att vår hembygdsförening fyller 50 år. Program för Hemsjö hembygdsförenings verksamhet 2019 I år firar vi att vår hembygdsförening fyller 50 år. Hembygdsgården Hea Cafékvällar - Vandringar - Valborgsmässofirande - Midsommarfirande - Grötfest

Läs mer

Välkommen till Vårbys seniorträff!

Välkommen till Vårbys seniorträff! Välkommen till Vårbys seniorträff! Våra seniorträffar är öppna för alla seniorer, anhöriga, närstående och seniorvolontärer. Vi ordnar aktiviteter och evenemang i samarbete med St Mikaels församling, Vårby

Läs mer

Medlemsblad Maj 2017

Medlemsblad Maj 2017 Medlemsblad Maj 2017 Medlemsutskick Får du vårt medlemsbrev via epost? För en miljövänligare kommunikation och för att underlätta kontakten med våra medlemmar efterlyses din epost-adress. Skicka det gärna

Läs mer

MÅNADSBLAD NOVEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD NOVEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD NOVEMBER-16 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Tvåänds-stickning 09.00-12.00 Internationella danser 09.30-11.30

Läs mer

Monika Larsson Fritidskonsulent telefon 0414-819333 mobil 0709-819333 mail monika.larsson@simrishamn.se

Monika Larsson Fritidskonsulent telefon 0414-819333 mobil 0709-819333 mail monika.larsson@simrishamn.se Ett häfte samlat med aktiviteter från studieförbund, föreningar och organisationer i Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo, Skurup och Ystad kommuner. Alternativet riktar sig till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

AKTIVITETSBLAD FÖR SENIORER 65+ MÖTESPLATS NORRMALM OCH TRYGGHETSBOSTÄDERNA PÅ MARGARETAGAT 5. Oktober 2019

AKTIVITETSBLAD FÖR SENIORER 65+ MÖTESPLATS NORRMALM OCH TRYGGHETSBOSTÄDERNA PÅ MARGARETAGAT 5. Oktober 2019 AKTIVITETSBLAD FÖR SENIORER 65+ MÖTESPLATS NORRMALM OCH TRYGGHETSBOSTÄDERNA PÅ MARGARETAGAT 5 Oktober 2019 Vecka 40 (30/9-4/10) Balansera Mera vecka Vecka 41 (7/10-11/10) E-medborgarveckan - motverka digitalt

Läs mer

Månadsblad mars Träffpunkt Nyby

Månadsblad mars Träffpunkt Nyby Månadsblad mars Träffpunkt Nyby En mötesplats för dig som är senior 65+ Här är du välkommen för en stunds sällskap, ta en kopp kaffe, läsa dagens UNT eller delta i de aktiviteter som erbjuds. Deltagande

Läs mer

ÖSTRA BLEKINGE. Program hösten Foto: KEA. Hemsida: V i samarbetar med

ÖSTRA BLEKINGE. Program hösten Foto: KEA. Hemsida:   V i samarbetar med ÖSTRA BLEKINGE Program hösten 2018 Foto: KEA Hemsida: www.spfseniorerna.se/ostrablekinge V i samarbetar med Möten och Träffar för alla medlemmar. Alltid kl 14.00 - om inget annat anges!! Tematräffar: SPF-lokalen,

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Kungshällan Programblad för 1 September 31 Januari 2013-2014 1 Kungshällan Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en

Läs mer

Det här är rubrik för en broschyr. Underrubrik 1

Det här är rubrik för en broschyr. Underrubrik 1 Det här är rubrik för en broschyr Underrubrik 1 Vill du ge av din tid och få glädje och vänskap tillbaka? Bli seniorvolontär! Har du lite tid över och känner att du vill ge någon glädje och livslust? Är

Läs mer

BALANS I LIVET. Vecka 40 vill vi uppmärksamma vad som erbjuds till seniorerna.

BALANS I LIVET. Vecka 40 vill vi uppmärksamma vad som erbjuds till seniorerna. BALANS I LIVET Vecka 40 vill vi uppmärksamma vad som erbjuds till seniorerna. Inom äldreboende, demensboende, växelvårdsboende, dagverksamheter och på seniorträffar sjuder det av aktivitet och evenemang.

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Inbjudan till Cirkelledarutbildning i Matprojekt som lever vidare

Inbjudan till Cirkelledarutbildning i Matprojekt som lever vidare Inbjudan till Cirkelledarutbildning i Matprojekt som lever vidare Enkel matlagning för personer med utvecklingsstörning Matutbildningen är bred och användbar inom många olika områden. Den ska ge en fördjupad

Läs mer

Foto: Lars Hammerin. Program Oktober 2018 Mötesplatsen Solhaga

Foto: Lars Hammerin. Program Oktober 2018 Mötesplatsen Solhaga Foto: Lars Hammerin Program Oktober 2018 Mötesplatsen Solhaga Välkommen till Mötesplatsen Solhaga Solhagsvägen 15 Telefon: 0510-77 09 42 Öppettider: Måndag-Torsdag kl. 10:00-16:00 Fredag kl. 11:00-16:00

Läs mer

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal Program Vinter 2017/2018 Händer i Sollentuna På flera håll i Sollentuna pågår olika aktiviteter för personer med psykisk ohälsa och/eller tidigare erfarenheter av beroendesjukdom. Vi har samlat många av

Läs mer

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera!

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! Träffpunkt Ålem Håller öppet för Dig! Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! ÖPPETTIDER med personal.08.00 16.30...08.00 14.00 Onsdag..08.00 16.30...08.00 16.00 Lokalen finns tillgänglig andra tider,

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Studieplan till. Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler

Studieplan till. Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler Studieplan till Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler Innehåll sid Inledning 3 Om studieplanen 4 Till cirkelledaren 5 Träff 1 6 Träff 2 7 Träff 3 8 Avslutning 10 Förslag till extra träffar

Läs mer

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 PRO ska erbjuda gemenskap och meningsfulla aktiviteter för landets pensionärer, förbättra livet för äldre genom att arbeta för samhällsförändringar och

Läs mer

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten Leverans av varm lunch Matdistribution via hemtjänsten Matdistribution Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en varm lunch levererad direkt hem till dig. Det kallas för matdistribution

Läs mer

TRÄFFPUNKTEN LINDOME MARS - MAJ

TRÄFFPUNKTEN LINDOME MARS - MAJ TRÄFFPUNKTEN LINDOME MARS - MAJ 2018 VÄLKOMMEN TILL OSS! Du håller just nu Träffpunkten Lindomes utbud för våren i din hand. Vi hoppas att detta program väcker din nyfikenhet och får dig att vilja besöka

Läs mer

Efter Jobbet MKB. Program Hösten 2015

Efter Jobbet MKB. Program Hösten 2015 MKB Efter Jobbet Program Hösten 2015 VI FINNS PÅ FACEBOOK www.facebook.com/mkbefterjobbet MKB efter jobbet vänder sig till dig i övre medelåldern. Genom våra aktiviter lär du känna Malmö, får utökade intressen

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Matskola för äldre SLUTRAPPORT HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. SLUTRAPPORT Matskola för äldre (8) Lilla ratten

Matskola för äldre SLUTRAPPORT HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. SLUTRAPPORT Matskola för äldre (8) Lilla ratten HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG SLUTRAPPORT Matskola för äldre Matskola för äldre SLUTRAPPORT Projekt Matskola för äldre Författare Eva Rise Version2 Dnr Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning/äldreomsorg

Läs mer

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18 Vård- och omsorgsförvaltningen Christina Hammarlund Administrativ handläggare Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 14 juni 2018 Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018

Läs mer

SPF Seniorerna i Helsingborg startade under 2018 ett uppsökande arbete för att motverka ofrivillig ensamhet.

SPF Seniorerna i Helsingborg startade under 2018 ett uppsökande arbete för att motverka ofrivillig ensamhet. Ni har nu läst och samtalat om olika sorters ensamhet, olika typer av mänskliga möten och försökt hitta möjligheter för att bedriva uppsökande verksamhet. Här följer ett exempel på hur en förening gick

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 14 november 2012 Kvällens program Välkommen 19.00 Bakgrund till ortsutveckling Bettna 19.05 Rapport från arbetsgrupperna 19.15 Näringsliv Samlingsplatser Trafik,

Läs mer

Kultur & Aktiviteter. för seniorer i Västra Göteborg

Kultur & Aktiviteter. för seniorer i Västra Göteborg Kultur & Aktiviteter för seniorer i Västra Göteborg Juli - Augusti 2014 Åkerhus Åkerhus Träffpunkt, Juteskärsgatan 2 Flexlinjens mötesplats 2435 Telefon 031-366 44 15 Öppettider: Måndag till fredag kl.

Läs mer

Aktiviteter på Anhörigcenter

Aktiviteter på Anhörigcenter Aktiviteter på Anhörigcenter Hösten 2019 Under hösten erbjuder vi många olika aktiviteter som du är välkommen till. De vänder sig främst till personer som stöttar en närstående. Du anmäler dig genom att

Läs mer

Program Juni 2018 Mötesplatsen Solhaga

Program Juni 2018 Mötesplatsen Solhaga Program Juni 2018 Mötesplatsen Solhaga Välkommen till Mötesplatsen Solhaga Solhagsvägen 15 Telefon: 0510-77 09 42 Öppettider: Måndag-Torsdag kl. 10:00-16:00 Stängt 6/6 Jämna fredagar kl. 11:00-16:00, ojämna

Läs mer

Du som besökare kan också vara med och påverka aktivitetsutbudet!

Du som besökare kan också vara med och påverka aktivitetsutbudet! Du som besökare kan också vara med och påverka aktivitetsutbudet! Alla är välkomna Mötesplatser för hösten 2019 Kom och umgås, ta en kopp kaffe och något gott Mötesplatserna arrangeras i samverkan med

Läs mer

Senast uppdaterad Mer information: Måltider till hemmet. Instruktioner för hemleverans

Senast uppdaterad Mer information:   Måltider till hemmet. Instruktioner för hemleverans Senast uppdaterad 2018-12-28 Mer information: www.umea.se/dinmaltid Måltider till hemmet Instruktioner för hemleverans Innehåll Vem kan få måltider hemlevererade?... 3 Utbud av måltider... 4 Specialkost...

Läs mer

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD MÖTESPLATSER Kom för att träffa andra anhöriga under en enkel samvaro. Det serveras kaffe till självkostnadspris och vanligtvis görs en aktivitet. Kom ensam

Läs mer

Välkommen hem till ett vård- och omsorgsboende hos Uppsala kommun

Välkommen hem till ett vård- och omsorgsboende hos Uppsala kommun Välkommen hem till ett vård- och omsorgsboende hos Uppsala kommun Vi ger dig trygghet Genom att välja ett boende hos oss hyr du en lägenhet av Uppsala kommun. Det innebär att du bor hemma hos dig själv

Läs mer

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016 Seniorträffar i Partille Program våren 2016 Du behövs! Är du som enskild eller som medlem i en förening intresserad av att engagera dig i seniorträffarnas verksamhet? Vill du bli volontär eller veta mer

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Fritidsaktiviteter. Cirklar och gruppverksamhet för personer med funktionsnedsättning hösten 2015. VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Fritidsaktiviteter. Cirklar och gruppverksamhet för personer med funktionsnedsättning hösten 2015. VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Fritidsaktiviteter Cirklar och gruppverksamhet för personer med funktionsnedsättning hösten 2015. VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Fritid är viktigt! Med en aktiv fritid mår du bättre, orkar mer och känner

Läs mer

Program Februari 2018 Mötesplatsen Solhaga

Program Februari 2018 Mötesplatsen Solhaga Program Februari 2018 Mötesplatsen Solhaga Välkommen till Mötesplatsen Solhaga Solhagsvägen 15 Telefon: 0510-77 09 42 Öppettider: Måndag-Torsdag kl. 10:00-16:00 Fredag kl. 11:00-16:00 Söndag kl. 14:30-16:30

Läs mer

Välkommen till Mariagården/ Hantverkstorget aktiviteter för februari

Välkommen till Mariagården/ Hantverkstorget aktiviteter för februari 1 [8] Välkommen till Mariagården/ Hantverkstorget aktiviteter för februari Onsdag 1 februari 10.15 10.45 Bokstunden på CD-nedre Vi börjar läsa Emil i Lönneberga 14.00-16.00 Öppen verksamhet i Brasrummet

Läs mer

AKTIVITETS- KALENDER HÖSTEN 2010

AKTIVITETS- KALENDER HÖSTEN 2010 AKTIVITETS- KALENDER HÖSTEN 2010 Bilder från fiske vid Hedtjärn hösten 2009 LUDVIKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen Fritid för personer med funktionsnedsättning SMEDJEBACKENS KOMMUN Fritidsförvaltningen

Läs mer

Veckobrev nr 17 (24 april - 30 april) 2017

Veckobrev nr 17 (24 april - 30 april) 2017 Veckobrev nr 17 (24 april - 30 april) 2017 Fredags-Pub/ På fredag den 28 april är det dags igen Pubkvällarna kommer att fortsätta under våren efter 7 lyckade försök. Vi möts i lokalen på Malmtorpsvägen

Läs mer

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Företagspaket datatjej 2005 Umeå 27/1-30/1 Tema: mentorskap Kontaktpersoner Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Hemsida: Mailadress: www.cs.umu.se/ datatjej datatjej@cs.umu.se

Läs mer

Projektet för mat- och måltidsinspiration Maria Tladi Granquist Kostvetare, Utvecklingsledare Norrköpings kommun

Projektet för mat- och måltidsinspiration Maria Tladi Granquist Kostvetare, Utvecklingsledare Norrköpings kommun 2018-09-06 Projektet för mat- och måltidsinspiration Maria Tladi Granquist Kostvetare, Utvecklingsledare Norrköpings kommun Norrköpings kommun 11 400 arbetar i Norrköpings kommun 4 200 medarbetare inom

Läs mer

Program Februari 2019 Mötesplatsen Solhaga

Program Februari 2019 Mötesplatsen Solhaga Program Februari 2019 Mötesplatsen Solhaga Välkommen till Mötesplatsen Solhaga Solhagsvägen 15 Telefon: 0510-77 09 42 Öppettider: Måndag-Torsdag kl. 10:00-16:00 Fredag kl. 11:00-16:00 Söndag kl. 14:30-16:30

Läs mer

Socialpsykiatrins. Aktiviteter. våren Socialpsykiatrin

Socialpsykiatrins. Aktiviteter. våren Socialpsykiatrin Socialpsykiatrins Aktiviteter våren 2018 Socialpsykiatrin Vad? Du behöver inte vara ensam. På träfflokalerna träffar du andra med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här finns gemenskap istället för ensamhet

Läs mer

Kulturcenter Oxbackens mötesplats

Kulturcenter Oxbackens mötesplats MÅNADSPROGRAM April 2019 Välkommen till våra aktiviteter i april! Kulturcenter Oxbackens mötesplats Oxbacksgatan 5, 724 61 Västerås. Öppettider måndag fredag kl.09:00 16:00 Telefon 021-390190 Veckoprogram

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

MÅNADSBLAD DECEMBER Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD DECEMBER Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD DECEMBER -2017 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Internationella danser 09.30-11.30 PRO Haga-Malmaberg Trivselträff

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Bilaga. STUDIEPROGRAM för VÅREN 2017 DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2017 STARTAR I VECKA 4. Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel

Bilaga. STUDIEPROGRAM för VÅREN 2017 DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2017 STARTAR I VECKA 4. Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel Bilaga STUDIEPROGRAM för VÅREN 2017 Nytta, Nöje och Hälsa i samarbete med ABF DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2017 STARTAR I VECKA 4 Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel STUDIEKOMMITTÉ

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Studieprogram PRO Teg

Studieprogram PRO Teg Studieprogram PRO Teg 2018-2019 Kunskap inom räckhåll Studieorganisatör Gunilla Eriksson 073-064 16 40 Tillsammans med vårt studieförbund ABF anordnar vi cirklar på dagtid/kvällstid. Studiecirklarna omfattar

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Medlemsmöten VÄLKOMNA!

Medlemsmöten VÄLKOMNA! Medlemsmöten Våra medlemsmöten äger rum på E 18. Om det skulle bli några förändringar, meddelar vi det i Eskilstuna-Kuriren, samma vecka som mötet är, under rubriken Föreningsnytt! Vi hoppas, att så många

Läs mer