Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Ett av de många nyårskort från förr, som inlämnats till mitt bildarkiv.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Ett av de många nyårskort från förr, som inlämnats till mitt bildarkiv."

Transkript

1 Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Ett av de många nyårskort från förr, som inlämnats till mitt bildarkiv. Nyårskortet ovan är ett exempel på bilder, som ställts till mitt förfogande av intresserade bjärebor, som tycker att det är bra, att jag tagit på mig uppgiften att samla, arkivera bilder och förse dem med text. Jag passar på tillfället att framföra mitt tack för alla dessa bild-gåvor. Hela bildarkivet har jag f.ö. donerat till kommunens arkiv med dokumentära bilder. Jag har kvar bilderna i min dator t.v. för att kunna fortsätta mitt arbete med att komplettera bildtexterna. Överlämnandet sker, när jag inte längre har möjlighet och förmåga att arbeta vidare med arkivet. Bildarkivet kräver ständig tillsyn. Det växer, dels genom mitt eget plåtande och dels genom att det kommer bilder från intresserade bjärebor och andra. En särskilt välkommen julklapp fick jag i år. Håkan Philipssons nyutkomna bok Folkhemmet i byn. Eftersom bokens innehåll utspelar sig i V. Karup som ju är en del av den värld som jag upplevt under många årtionden, är det med spänning som jag nu tar del av innehållet. Jag blir gripen redan av förordet i boken. Där hittar jag ett berömt citat från svensk talshistoria. Ett citat som jag känner särskilt starkt för, och som jag därför själv har använt i olika sammanhang:

2 Per Albin Hanssons historiska folkhemstal, hållet I talet visar Per Albin såväl suverän formuleringskonst som god pedagogisk blick. Det senare visar han genom liknelsen mellan samhället i stort och familjen. Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda samhället känner icke till privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar eller styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på den andres bekostnad., den starke trycker inte ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytande av alla sociala och ekonomiska skrankor.. Det svenska samhället är ännu inte det goda medborgarhemmet. Nu ser jag fram mot att fördjupa mig i allt det övriga i Håkans bok. Om minnen från mittdelen av 1900-talet i såväl närsamhället ( V. Karup) som Sverige i stort. Ett Sverige som i flera avseenden genomgick en omvandlingsperiod. Håkan Ph. har lyckats med konststycket att med exempel från lokalsamhället byn V. Karup på ett mästerligt sätt mana fram en allmängiltig bild av svenskt 1950-tal. Detta årtionde, som kom att utgöra gränsen mellan det som varit depressionens och världskrigets båda årtionden - och den framtid som nu tedde sig så ljus. Därmed är boken intressant inte bara för invånarna i V. Karup med omnejd utan för alla som är intresserade av svensk talshistoria. De många exemplen från 1950-talet - hämtade från alldagliga företeelser, händelser och tänkesätt samverkar till att skapa detta resultat. Jag dristar mig till att låna några citat, som skildrar den allmänna andan i -50-talet: 1950-talet blommade av förhoppningar. Två världskrig hade satt sina spår. Nu närdes förhoppningar om fred och solidaritet och frihet i en alltmer utvecklad demokrati. Eller: Det var en värld i rask förändring. Välfärden växte. Nu skulle den politiska demokratin vinnas fullt och därefter skulle den ekonomiska demokratin följa efter. Fattigdomen skulle drivas på flykten och en ökad jämlikhet väntade Eller: Livet i byn på 1950-talet närde förhoppningar om en bättre framtid.ransoneringseländet och kupongklippandet var förbi. Nu kunde det bryggas kaffe på riktiga bönor. (Jag hoppas att Håkan tillåter min stöld av ord ur boken ) Nu ser jag fram mot fortsatta läsupplevelser och igenkännanden

3 Dags att vända blad. Dags att göra som vi brukar göra inför nyåret: försöka att summera året som gått. Försöka att förstå oss på den där kristallkulan, som lär avslöja, vad som kommer att erbjudas oss under det kommande året. Som vanligt serverar jag några glimtar från såväl vår närhistoria som övriga historia. Äventyret med Örnen Du minns förstås uppståndelsen när filmskaparen Jan Troell skulle skildra Ingenjör Andres ballongresa till Nordpolen på film. Filmen skulle skildra det drama, som utspelades i verkligheten långt tidigare och som slutade så tragiskt. Filmaren Troell hade valt Hovs Hallar för att skildra den plats där verklighetens uppstigning med varmluftballongen skedde. Det hade varit några veckor av nervositet i inspelningsgruppen före starten vid Hovs Hallar. Där hade man spelat in förberedelserna. Ett ballonghus hade rests vid hallarna.

4 Nu gällde det bara att få rätt vind för inspelningen av uppstigningen. Den rätta vinden kom. Linorna kapades. Ballongen steg till väders. Precis som i den verklighet som man ville skildra, sänkte sig plötsligt ballongen och var nära att snudda vid vattnet. Åtskillig barlast kastades ut- precis som skett i verkligheten. Regissören, Jan Troell, var nöjd. Ingen omtagning behövde göras. Så drev ballongen ut över havet och försvann för de många åskådarnas ögon. Nu väntade man i stället vid hörlurarna för att lyssna till rapporterna över kortvågsradion från männen där uppe i ballongen. Det blev tyst länge i lurarna. Så kom äntligen beskedet: Inom 10 minuter är vi inne över Halmstad Stor lättnad förstås bland filmfolket och bland de många nyfikna som samlats vid Hallarna för att beskåda den dramatiska starten. Efter hand kom fler lugnande rapporter. Även landningen gick bra. Den skedde på Örnnäset (!!) i Tylösand. Guld rökelse och myrra Du kommer förstås ihåg bibelns berättelse om Jesu födelse och om vise män som kom med gåvor till den nyfödde. Guld, rökelse och myrra. På bibelns tid var kryddor en minst lika värdefull gåva som guld. Sålunda ingen tillfällighet att det i Matteus evangelium omnämnas två slag av kryddor. Vi kan hitta fler berättelser från den tiden, som illustrerar kryddors värde. När drottningen av Saba besökte kung Salomo hade hon med sig bl.a. balsamolja i stor mängd. Det hade aldrig funnits en sådan balsamolja som den drottningen av Saba gav åt kung Salomo (2.a krönikeboken.) Även andra kungar skickade balsamolja till kung Salomo Att kryddorna var så viktiga på den tiden hade flera orsaker. De användes som skönhetsvård men även i samband med behandling av döda kroppar På bibelns tid växte vissa kryddor i Jordandalen. Andra kryddor måste dock importeras. Saffran, aloe, balsam, kanel, virak och myrra. Flera av kryddorna kom från avlägsna länder i Asien och i Afrika. Den exklusiva nardusen kom från Himalaya.

5 Med kamelkaravaner fraktades kryddorna till bl.a. länder vid östra Medelhavet. Dessa långa transporter förklarar att kryddorna blev så dyra. Dyrare än guld i vissa sammanhang. Ett faktum som ytterligare bidrog till att fördyra var, att karavanerna med kryddlasten måste passera den arabiska halvön på sin väg till Israel, Genom detta fick Syd-Arabien monopol på kryddhandeln. I The book of Spices kan vi läsa om att man funnit spår av bebyggelse i Negev i södra israel. Dessa spår visar kryddhandlarnas färdväg. Det var en omfattande trafik och den pågick under lång tid. Bortåt 2000 år! Med tiden avslöjades arabernas knep för att behålla sitt monopol på kryddhandeln. När egyptierna lärt sig att utnyttja monsunvindarna, kunde de segla den långa vägen mellan Alexandria och Indien. Det ledde till större tillgång till kryddor och därmed lägre priser. Virak, som även kallas olibanum, och myrra, utvanns från harts, som kom från barken på små träd med törniga buskar Myrra ingick i den heliga smörjelseoljan och virak i den heliga rökelsen. Myrra nämns vid tre tillfällen i samband med Jesus: som gåva vid födelsen. (Matteus 2:11). Som bedövningsmedlen i vin när han hängde på korset (Markus 15:23) och som en av kryddorna vid behandlingen av hans kropp inför begravningen. (Johannes 19:39) Emanuel Åkesson en utvandrare Under mitt arbete med årsboken Bjärebygden 1965 fick jag tillgång till en brevsamling från Selma Nilsson i Erikstorp. Denna brevsamling omfattade en korrespondens mellan två barndomskamrater från byn Boarp i Bjäre. (Boarp och Erikstorp är grannbyar.) De båda barndomskamraterna hade båda utvandrat till Nordamerika, men var för sig och med olika mål i det stora landet i väster. Genom breven får vi en god inblick i den värld, som väntade de många emigranterna. Hela brevsamlingen hamnade med tiden hos en systerdotter till en av de båda kamraterna. Systerdottern var den Selma Nilsson, som jag nämnt ovan. Mitt arbete med den unika brevsamlingen resulterade med tiden i en artikel som fick rubriken Ågesa gante och Bengts gavare Ågesa gante var Emanuel Åkesson. Han var född 1854 och andre sonen till lantbrukaren Åke Bengtsson i Boarp. Efter innehavarens namn kallades gården Ågegården (som på den lokala

6 dialekten blev Augagaur.) Eftersom den äldre brodern hade gett sig till sjöss, blev det nu Emanuels uppgift att ta över gården efter fadern. Emanuel hade emellertid en stark läslust och ville syssla med annat än jordbruk. Detta var orsaken till öknamnet Ågesa gante. ( Jag tror mig veta innebörden i ordet gante, men har svårt att hitta det bästa ersättningsordet. Du som lyckas med det skriv och berätta.) Kompisen kallades Bengts gavare. En gavare var en person som ansågs vara pratsam och högljudd. (Även i det här fallet tar jag gärna emot förslag på ersättningsord.) Brevsamlingen De båda kompisarna emellan ger oss intressanta inblickar i livet för utvandrande bjärebor. Emanuel Åkesson skriver från staden St Paul i Minnesota. Han skriver på svenska, men vi kan notera, att ord på engelska redan har smugit sig in i brevet: Dakota är det most of a Kontry I ever saw, an I never wish to be ther agen. Ty lättare kan man ta ner månen än att få arbete där. Om jag ej får arbete här ( i St Paul) så går jag till Chicago, där jag får min plats igen. Svenskarna rogar sig I Chicago träffar Emanuel Åkesson flera bekanta från hembygden. När han skriver till Emanuel Persson kan han hälsa från flera gemensamma bekanta. Exempelvis Christina Ebbesson och hennes bror L.P. Ebbesson från Bjäragården, John Pettersson från Lönhult, som stod på saloon en tid.. Emanuel konstaterar också att Svenskarna rogar sig av hjärtans lust och hvarjehanda roligheter, men inte är det för sparvar att komma in i stora dans, hvadan jag ej har haft en släng af slefven. Inte heller Chicago tycks erbjuda något jobb. Han berättar, att när rengöringen av Lincolnpasset skulle börja, kom sökande, som konkurrerade om 40 jobb. Nu har Åkesson därför planer på att återvända till Dakota, en stat som han tidigare inte haft något gott att berätta om. Han tänker göra sällskap med Peter Nilsson, som förra året tagit land där. 16 acres för 100 dollars. I ett senare brev berättar Åkesson om fortsatta besvärligheter. Han konstaterar, att östern är bättre än här ute i mellersta västern. Han skriver: Det klokaste jag gjort i det här landet var då jag gick in för snickare, för övrigt har jag gjort endast fubbar. Tillbaka i Bjäre återvände Emanuel Åkesson till Sverige. Nu för att stanna och överta faderns gård i Boarp Ågegården. Denna gård är i våra dagar vida känd. Den utgör en viktig del i det som senare blev Bjäre Härads hembygdspark inköptes gården av Ludvig Nobel. Köpet hade ett visst samband med ett annat projekt, signerat Ludvig Nobel: Båstad golfbana. Ludvig Nobels planer på att skapa ett hembygdsmuseum förverkligades dock först senare och genom sonen, Olof Nobel. Denne skänkte såväl gården som 4 tunnland mark i anslutning till gården och kunde bilda Bjäre Härads Hembygdsförening. Bronsålderns bjärebor såg samma vy som vi. När jag vandrar på bjärehalvön och stöter på de många minnena från forntiden gravhögar, odlingsterasser, skålgropar, skeppssättningar mm är det naturligt, att jag försöker föreställa mig,

7 hur de olika platserna såg ut på den tiden, då märkena tillskapades. Under de årtusenden som gått har landskapet förändrats. Det gäller främst de odlingsbara områdena. Beträffande ett av våra fornminnen är det annorlunda; Gröthögarna. Dessa högar från bronsåldern ligger mitt i klapperstenfälten alldeles intill havet. Här har praktiskt taget ingenting av naturen förändrats sedan den tid, då högarna skapades. Därför är det med viss andakt jag står vid högarna. Jag ser samma vyer som bronsålderns bjärebor såg. Strandlinjen var ungefär densamma. Klapperstenfälten likaså. Här stod bronsålderns kvinnor och barn och spejade ut mot havet. Väntade oroligt. Skulle männen som var där långt ute och fiskade komma tillbaka? Särskilt stor var oron förstås, när stormen kom och när havet var i fullt raseri. Min boklåda Min boklåda Ord. Pris Rea-på-rea-pris Så blev Båstad tennis Bilder av ett sekel i Bjäre Slutsåld Vår bjärehistoria i bild Bjärebor berättar om Bjäre Slutsåld Strövtåg i Bjäres historia NÄRA HAVET trivs jag bäst 350 Ny Böcker som är slutsålda hos mig kan ev. finnas i enstaka exemplar i bokhandel i Båstad, Laholm eller Ängelholm, eller i något av övriga säljställen på Bjärehalvön. Kontakta mig för ytterligare information. Min språklåda är den här gången extra innehållsrik. Det är en tillfällighet. Bl.a. innehåller den en dikt som har en form som trots årstiden gör, att den hör hemma i språklådan. Se Messommer nedan. Slarvigt språk bland chefer För en tid sedan fick jag ta del av en rapport, som bygger på mer än 1000 arbetstagare, som har fått uttala sig om sina chefers språk i brev och mejl. De anställda irriteras på slarvigt språk, felstavningar, irrelevant information mm. De som har varit med länge har noterat, att chefernas språk har blivit allt sämre.. Slarvigt språk får till följd att chefen uppfattas som mindre professionell. Det personliga varumärket försämras.. Anledningen till det försämrade språket anses vara den ökade användningen av sms, mejl i mobilen mm. Från de vuxnas värld flyttar vi över till barnens väld. Skolbarnens värld för ca 100 år sedan: Ren mun och ren hand Fria gå i alla land Små sår och fattiga vänner Skall man icke förakta. (Ur Välskrivningsbok 1888.) Mera från skolans värld Undervisning i svenska grammatiken. Annika 10 år får fråga av fröken: - Kan du säga vad som räknas till maskuliner? Alla herrliga varelser.

8 Messommer Ja drog neråt vägen om messomarnatten Hur länger ja geck, det vet fälle katten Ja geck där å lyddes te vind o vatten Så ja tyckte, ja måst vart vill Å vågorna hoppa så underligt fram Å skogen, han stod där så fundersam. Han undra vesst va dä va för en natt För allt va så innerligt roligt å glatt Och eko så fullt i skratt. Å vågorna hoppa och larva och stänkte Och tog sina skutt å glittra å blänkte Ja gick där å titta å tänkte: D ä härligt ändå en ä ung För de ä precis som en så lite mer Än di som e gamla, och hörde nå mera En tycker dä spelar å sjonger i skogen Och där ä som dä va någe särskilt som drog en Och tvang en te känna sig rakt som en kung. Vilken författare tänker du på när du läser dessa rader? Jag misstänker att många svarar med samma namn. Samma som jag tänkte på när jag läste dikten Gustaf Fröding. Det ÄR ju Gustav Fröding ut i fingertopparna!! Ändå. Jag hittade dikten i Badtidningen för Båstad Under dikten står signaturen Maja X. Nu är jag förstås nyfiken. Vem var Maja X. Vet du? Skriv till mig och berätta. Reflexion (Notis i Engelholms Tidning på 1940-talet.) 97-åriga Malena fick häromdagen uppleva, att hon måste följa sin 73-åriga dotter till graven. Då prästen går fram för att säga några tröstens ord avbryter gumman honom: Ja, si de ska ja si, att dä va ja beredder på frå början, att den jäntan inte skulle leva länge, för ho va så jädra klener när ho föddes. Detta var sista Nyhetsbrevet för Hur det blir med fortsatta Nyhetsbrev har jag ännu inte bestämt mig för. Någon gång måste jag ju sluta, och ett årsskifte kunde vara en lämplig tid för att sätta punkt. Att jag hållit på så länge beror främst på de många positiva reaktioner som jag fått från läsarna. Oavsett hur det blir med fortsättningen vill jag tacka för alla dessa uppskattande ord som kommit. Tack. Gott Nytt År. Vänligen Kalle Eriksson Bjäreförlaget Hallavaravägen Båstad kalle@bjarenet.com Tel

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 22-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett fattigt torparepar i Bjäre. Två bjärebor som får representera bilderna på de tiotusentals bjärebor från vår tid, som finns

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 5-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nu lockar våra stränder. Nu lockar våra stränder I vårens tid är strandens lockrop starkare än någonsin. Jag tänker inte direkt

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Höstfärg-symfoni Välkommen till Nyhetsbrev nr 26-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Historia i små portioner Mina böcker har alla anknytning till Bjäre och dess historia. Kännetecknande för mina

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr

Välkommen till Nyhetsbrev nr Välkommen till Nyhetsbrev nr 9-2017 NÄRA HAVET.trivs jag bäst. Vinjettbilden En fikastund alldeles intill den grindöppning som leder ut på malen, d.v.s. det vackra och innehållsrika naturreservat, som

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

NÄRA HAVET trivs jag bäst 350 Ny INTE 1870-talet

NÄRA HAVET trivs jag bäst 350 Ny INTE 1870-talet Höststämning Välkommen till Nyhetsbrev nr 22-2018 från Kalle Eriksson Varje årstid har sina gåvor till oss människor. Så även hösten- den tid då dagarna blir allt kortare, solen blir allt blekare och kylan

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Sommaren 2017 Många i Kyrkan vid Brommaplan har under våren 2017 läst Niklas Piensohos bok 100 dagar med Jesus. Det är en andaktsbok som bygger på texter från Johannes

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Jerusalem - funderingsfrågor, diskussionsfrågor och skrivövningar

Jerusalem - funderingsfrågor, diskussionsfrågor och skrivövningar Jerusalem - funderingsfrågor, diskussionsfrågor och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Introduktion Se

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017.

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017. Bjäre i vinterdräkt Välkommen till Nyhetsbrev nr 32-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017. Vid årets slut. återkommer ständigt: Va?! Har året redan gått? Vi konstaterar ofta, att för varje

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

Tunadalskyrkan Den levande strömmen. Hes 47: 1-12

Tunadalskyrkan Den levande strömmen. Hes 47: 1-12 1 Tunadalskyrkan 130922 Den levande strömmen Hes 47: 1-12 Det hebreiska folket var i fångenskap i Babylon. Templet i Jerusalem, symbolen för Guds närvaro bland sitt folk hade förstörts till deras stora

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson Välkommen till Nyhetsbrev nr 9-2019 från Kalle Eriksson Hembygdsparken i Boarp en resurs även för skolorna En lågstadieklass från Möllhults skola besöker Hembygdsparken. Läraren, Anna Lundström, berättar

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning.

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. 905 6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. Ty du är mitt bergfäste och min borg, och du skall,

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Birgit blev genast förtjust i vår katt. Välkommen till Nyhetsbrev nr 3-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget 2018. Jubiléernas år Det blir mycket jubileumsfirande i år. Ett av dessa: Det är 100 år

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 18-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Tidiga bjärebor De första bjäreborna. När den väldiga landisen flera tusen meter tjock(!) - för si så där 10 000-13 000 år sedan

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever. Välkommen till Nyhetsbrev nr 18-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever. Folkskolans läsebok en klassiker. Många minns den här boken Under

Läs mer

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 1 Uskavi 160710 Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 Det här har varit det bästa året i mitt liv sade en kvinna häromdagen, och kunde räkna upp en massa anledningar till det, och en av de viktigaste var att

Läs mer

En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten.

En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten. En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten. Välkommen till Nyhetsbrev nr 24-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Det här Nyhetsbrevet, som skrevs för en tid sedan,

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Lervik, en av de många hamnar vi får besöka under vår vandring. Välkommen till Nyhetsbrev nr 20-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Dags månad nr 7. Nr 7?? Jovisst. Sept. Siffran sju på latin. Förklaringen

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Sydkraft presenterar planer på kärnkraftverk vid Burensvik i Bjäre. (Foto: Hans Karlsson.) Välkommen till Nyhetsbrev nr 6-2016 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Kärnkraftverk vid bjärekusten!? Den

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr 30 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr 30 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 30 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Jag har varit ute på äventyr.. Sedan jag skrev mitt förra Nyhetsbrev har jag varit ute på ett enastående och fantastiskt äventyr.

Läs mer

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Idag var det dags för vår nyvalde ordförande, Lars- Åke, att hälsa välkommen till sin första månadsträff. Som vanligt serverades kaffe och goda smörgåsar, så några

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr 29 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr 29 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 29 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Birgit Nilsson föddes 17 maj 1918. Det innebär, att hon den 17 maj i år skulle ha fyllt 95 år. Den dagen blir det stora och omfattande

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Tunadalskyrkan Mos 3:1-15, Matt 28:16-20 Jag har sett och hört

Tunadalskyrkan Mos 3:1-15, Matt 28:16-20 Jag har sett och hört Tunadalskyrkan 160522 2 Mos 3:1-15, Matt 28:16-20 Jag har sett och hört Ibland när man läser böcker eller ser på filmer så möts man av olika berättelser som till en början inte verkar ha något att göra

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Nyhetsbrev nr 31. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 31. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 31 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett särskilt välkommen till var och en av er som nu får mitt Nyhetsbrev för första gången. Liksom inför alla tidigare Nyhetsbrev har

Läs mer

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Liknelsen om talenterna 33:e söndagen under året (årgång A) 16 november 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, 19-21 (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Det blir nämligen

Läs mer

Stadsvandring Ronneby

Stadsvandring Ronneby Stadsvandring Ronneby 1 Stadsvandring Ronneby Under vandringen uppenbarar sig plötsligt tre personer som ansluter sig till gruppen: Korva-Hulda, Brev-Pelle och Flyktajössen. De har alla stannat i de åldrar

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen NIKLAS KROG SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Detta hände i bok 1, Karavanen 1. Var bodde Traz? 2. Vad hände en dag? 3. Vem är Krom? Beskriv honom. 4. Vad gjorde karavanen? 5. Traz flydde. Vad hände?

Läs mer

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium Lukas, mer än någon annan evangelist, visar betydelsen av bön i Jesu liv och verksamhet (3:21, 5:16, 6:12, 9:18, 9:28, 10: 21-22, 11: 1, 22: 41-4, 23:46). Lukas 11 börjar med

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 7-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Glad Påsk. Det här påskkortet skickades för bortåt 100 år sedan till en person i Bjäre. Under alla år som gått har kortet legat

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

33 söndagen 'under året' år A

33 söndagen 'under året' år A 1427 33 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

extra Nyhetsbrev som får nr

extra Nyhetsbrev som får nr Foto Mats Roslund Välkommen till detta extra Nyhetsbrev som får nr 25-2015. Nyhetsbrevet skulle egentligen ha bytt spår när det gäller innehållet. Fr.o.m. detta brev. Det har varit mycket järnvägsprat

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60 Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Översatt av: Christian Lingua Bearbetad av: Lyn Doerksen Berättelse 54 av 60 Svenska Licens: Du har

Läs mer

Nyhetsbrev nr 35. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 35. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 35 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget "Vilket år" inspirerade många. Mina frågor om "Vilket år" har verkligen engagerat. Många klarade den senaste uppgiften. Året då Tomas

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 4-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget I vårens ljuva tid Våren är här Vårdagjämning när dessa rader präntas ner. Nu skall den sköna våren bjuda oss på all sin härlighet.

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vem ser vi när vi ser på Jesus?

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vem ser vi när vi ser på Jesus? 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190512 Vem ser vi när vi ser på Jesus? Vi lever i tiden mellan påsk och pingst. För oss handlar det om en sträcka mot vårvärme och sommar, om att börja se fram emot

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop.

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. 1407 32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. Inledning Långsamt närmar vi oss kyrkoårets slut. Och allt oftare

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs Hur läser vi Bibeln? Strängnäs 2015-11-22 Apg 8:26 En Herrens ängel talade till Filippus: "Stå upp och gå ut mitt på dagen längs vägen som går ner från Jerusalem mot Gaza. Den ligger öde." 27 Filippus

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Kom ut till stränderna de ödsligt sköna (Evert Taube.) Välkommen till Nyhetsbrev nr 19-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Vi fortsätter vår resa till fots längs bjärekusten. Den som vi påbörjade

Läs mer

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN?

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? 29 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 OKTOBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 10: 35-45 eller 10:42-45 (här nedan den längre) Lärjungarna som ville ha hedersplatsen Jakob och

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år B

Fjärde Påsksöndagen - år B 615 Fjärde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Vi är kyrkan, Kristi fårahus. Jesus, den gode Herden,

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

10 söndagen 'under året' - år B

10 söndagen 'under året' - år B 977 10 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 27:1) Herren är mitt ljus och min frälsning, för vem skulle jag frukta? Herren är mitt livs värn, för vem skulle jag rädas? Inledning 'Det synliga

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Snöpudrade klippor vid Hovs Hallar i midvinters gråblå färgtoner. Välkommen till Nyhetsbrev nr 28-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett Gott Nytt År ber jag allra först att få tillönska. Därefter:

Läs mer

Vindkraftverkens predikan. Hes 37:1-14,

Vindkraftverkens predikan. Hes 37:1-14, 1 12 03 11 Vindkraftverkens predikan Hes 37:1-14, Vi har mycket omkring oss som är ganska självklart och som man kan se många gånger utan att det är mer än att vi i bästa fall konstaterar att det finns

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

25 söndagen 'under året' - år B

25 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon 1281 25 söndagen 'under året' - år B Jag är folkets frälsning, säger Herren. Jag skall bönhöra dem och rädda dem, ur vilken fara de än ropar till mig, och jag skall vara deras Gud för evigt.

Läs mer

Söndagen efter nyår årg

Söndagen efter nyår årg Söndagen efter nyår 2014-01-05 3 årg Och Herren lät sitt ord gå i fullbordan: jag efterträdde min far David på Israels tron, så som Herren hade lovat, och jag byggde huset åt Herrens, Israels Guds, namn.

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32 1 Herrdals kapell 20130616 Det är jag var inte rädda Matt 14:22-32 I Herrdals kapell utanför Kungsör finns en altartavla som föreställer bibelberättelsen om när Jesus och Petrus går på vattnet. I mitten

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (19 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd.

Läs mer

Övriga läsningar: 2 Mack 7:1-2,9-14, 2 Thess 2:16-3:5

Övriga läsningar: 2 Mack 7:1-2,9-14, 2 Thess 2:16-3:5 Vi kommer att uppstå 32 söndagen under året (år C) (10 november 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 20: 27-38 eller 27,34-38 Frågan om uppståndelsen Några saddukeer de förnekar att det finns en uppståndelse

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus.

Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus. Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping 180114 Mark 1:1-39 Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus. Hur förklarar man en människas liv på några få rader? De fyra evangelisterna

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

Nyhetsbrev nr 15-2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 15-2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 15-2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till ännu ett Nyhetsbrev. Ett särskilt välkommen till dig som är ny mottagare. Du och alla övriga förstås - kommer att

Läs mer

På upptäcktsfärd i kyrkan

På upptäcktsfärd i kyrkan På upptäcktsfärd i kyrkan Biskopskulla Fittja Fröslunda Gryta Giresta Hjälsta Holm Kulla Långtora Nysätra Saker som finns i (nästan) alla kyrkor Det finns vissa saker som vi kan hitta i nästan alla kyrkor.

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning ilgrimsmässa Inledningsord ax et bonum/rid och allt gott! ax et bonum/frid och allt gott! saltarläsning åt oss be i aderns och Sonens och den heliga ndens namn. men. Herren är min herde, ingenting skall

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer)

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer) 727 Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) Kristus, det nya förbundets Förmedlare, behåller för alltid sitt prästämbete, eftersom han är till i evighet.

Läs mer

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Lille prinsen ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSEFRÅGOR: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Y VILJA ORDLISTA filosofiskt lagd (förordet) tänka mycket, vilja förstå saker perspektiv (förordet) här: se saker på ett nytt/annat sätt byte (s 10, rad 2) djur som vilda djur

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 180513 5 Mos 31:6-8 Från påsk till pingst Var inte rädda, Herren din Gud går själv med dig! Så lät hälsningen till folket som vi läste tidigare i gudstjänsten. Herren

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel På plats i tiden 2 Lin vid muren Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. Lin och hennes

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

PREDIKAN. Människor trängs omkring Jesus och kanske stiger han i en båt för att bättre kunna ses och höras av dem alla.

PREDIKAN. Människor trängs omkring Jesus och kanske stiger han i en båt för att bättre kunna ses och höras av dem alla. PREDIKAN Apostladagen (5:e söndagen efter Trefaldighet) 20 juli 2014 i S:t Mikaels kyrka, Ängelholm 3:e årgångens texter Jeremia 1:4-10 Romarbrevet 16:1-7 Markusevangeliet 3:7-19 Psaltaren 40:6-12 Idag

Läs mer