Översyn av viktning mellan ersättning för hel- respektive deltidsbarn inom förskoleverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av viktning mellan ersättning för hel- respektive deltidsbarn inom förskoleverksamhet"

Transkript

1 1(18) BUN 2009/0395 Översyn av viktning mellan ersättning för hel- respektive deltidsbarn inom förskoleverksamhet Uppdraget har utrett olika förslag till förändringar i pengsystemet inom förskola och familjedaghem samt konsekvenser av dessa. Utredningen har initierats av produktionskontoret. Utredningen har gjorts tillsammans med dem och till utredningen har kopplats en referensgrupp bestående av kommunala och enskilda enheter. Utredningen skickades i maj 2010 på remiss till samtliga förskole- och familjedaghemsenheter. Uppdraget är begränsat till att utreda eventuella omfördelningar av ersättningsnivåer; höjningar av en pengnivå måste alltså finansieras genom sänkning av annan. Vidare ingick i uppdraget att pröva när pengen för äldre barn ska börja räknas, månaden efter barnet fyller tre år eller i augusti barnet fyller tre år. Slutligen har andra angelägna frågor inkluderats i utredningen. Dessa är avgifter för timmarsbarn som är 3-5 år samt barn till arbetssökandes rätt till heltid. Kort om pengsystemet Nuvarande konstruktion av peng- och avgiftssystem bottnar i ett timbaserat system som infördes i kommunen Kort närvarotid gav låg avgift och vice versa. Då var avgifterna betydligt högre och sambandet avgift/peng ledde till att den avtalade närvarofrekvensen sjönk och kunde hållas på en förhållandevis låg nivå. I samband med maxtaxans införande reviderades systemet och antalet närvarointervall begränsades till tre; timmar, timmar, 35 timmar och mer. Incitamentet att skapa ett system som verkar återhållsamt på föräldrarnas efterfrågan av tid är viktigt att behålla och det fungerar alltjämt, Allt fler föräldrar avtalar dock om närvaro i det högsta intervallet. I mars 2010 var 78 procent inskrivna på 35- timmar, 10 procent inskrivna på timmar och 12 procent på timmar. Andelen inskrivna 35- timmar har ökat successivt senaste år, i januari 2007 var det 75 procent. I familjedaghemmen är andelen inskrivna 35- timmar 79 procent, alltså något högre än förskolor.

2 2(18) Viktiga delar i kommunens pengsystem är att det är enkelt, tydligt, hållbart över tid och konkurrensneutralt. UKK anser att stabiliteten i pengsystemet är en viktig förklaring till mångfalden av utförare i kommunen. Stabiliteten bidrar också till hög måluppfyllelse. Historiskt sett så har UKK fått mycket begränsat med synpunkter på ersättningssystemets konstruktion. Det är dock vanligare att utförare önskar höjningar av samtliga pengnivåer. UKK gör jämförelser årligen med andra kommuner. Jämförelserna visar att den sammantagna pengnivån i Danderyd är förhållandevis hög. Dessa jämförelser stöds också av officiell statistik, där kostnaden i Danderyd för en kommunal förskoleplats är på 14:e plats i Stockholms län (i länet finns 26 kommuner). Ändrad viktning av barnomsorgspengens olika tillsynstider? föreslår att, om timmarsnivån behålls, så bör ersättningen för timmarsbarn öka för att bättre motsvara förskolornas och familjedaghemmens arbetsinsats. Flertalet av remissvaren föreslår att höjningen av timmarspenggen sker successivt och att höjningen inte blir dramatiskt stor. UKK instämmer i dessa bedömningar av följande skäl: o Det är viktigt att bibehålla stabila planeringsförutsättningar pengsystemet. Självklart ska systemet ständigt förbättras men snabba och stora förändringar ger betydligt mer negativa effekter än positiva. o Det är viktigt att enheter inte drabbas av snabba intäktsminskningar. När vi jämför hur stor andel som deltidspengen utgör av heltidspengen med andra kommuner får vi följande resultat. Kommun Deltidspengens andel av heltidspengen Danderyd tim, 1-2 år: 42 % tim, 3-5 år: 46 % tim, 1-2 år: 80 % tim, 3-5 år: 80 % Lidingö 15 tim, under 3 år: 49 % 15 tim, över 3 år: 49 % Nacka tim, 1-2 år: 64 % tim, 3-5 år: 61 % tim, 1-2 år: 90 % tim, 3-5 år: 87 % Sollentuna 15 tim, 1-2 år: 55 % 15 tim, 3-5 år: 66 % 25 tim, 1-2 år: 85 % 25 tim, 3-5 år: 80 % Solna 30 tim, 1-2 år: 89 % 30 tim, 3 år: 89 % 30 tim, 4-5 år: 85 % Nivå 2010, kr per barn (exkl moms)

3 3(18) Kommun Deltidspengens andel av heltidspengen Sundbyberg 20 tim, 1-2 år: 65 % 20 tim, 3-5 år: 66 % Täby 15 tim, 1-2 år: 51 % 15 tim, 3-5 år: 51 % Upplands Väsby 15 tim, 1-2 år: 75 % 15 tim, 3-5 år: 75 % Vallentuna 15 tim, 1-2 år: 100 % 15 tim, 3-5 år: 100 % Nivå 2010, kr per barn (exkl moms) Tabellen visar att Danderyds ersättning till deltidsbarn är i förhållande till heltidspeng är lägre bland de jämförda kommunerna. I flera kommuner är andelen runt 65 procent. Två kommuner har något högre andel än Danderyd. Endast en kommun saknar differentiering. Utredningens referensgrupp (kommunala och enskilda förskolor samt enskilt familjedaghem) är alla överens om att arbetsinsatsen för timmarsbarnen är betydligt högre än ersättningsnivån. Arbetsuppgifter som behöver utföras för samtliga barn är till exempel måltider, pedagogisk verksamhet, dokumentation och utvecklingssamtal. Lokalkostnader, material och mat är ungefär lika stora för samtliga barn. Skillnader i arbetsinsats är främst öppning och stängning, planerade ledigheter under terminerna och för många ett längre sommarlov. Det går dock inte att entydigt säga exakt hur stor andel som arbetsinsatsen motsvarar. Beroende på möjligheter till organisatoriska förändringar och befintliga barngrupper kan ett tillkommande timmarsbarn innebära såväl ökade intäkter som ökade kostnader. I utredningen kan vi se att andelen timmarsbarn varierar över tiden för varje enhet. I bilaga 1 redovisar vi andelen timmarsbarn för 7 enheter från och med januari 2007 (i diagrammet benämns det 701) till mars 2010 (1003). Vi kan där se att flera enheter har såväl låg som hög andel timmarsbarn under de tre åren. Diagrammet visar också att det inte finns någon skillnad mellan kommunala enheter å ena sidan och enskilda å den andra. Vilken betydelse har den förhållandevis låga nivån på timmarsbarn för det ekonomiska resultatet? UKK kan endast göra analyser för de kommunala enheterna. Vi har därför utgått från uppgifterna i produktionsstyrelsens årsredovisning Vi har sammanställt enheternas ekonomiska resultat med andelen timmarsbarn i december Analysen visas i bilaga 2. Sammanfattningsvis visar den att andelen timmars barn har begränsad inverkan på det ekonomiska resultatet. För 2009 förklarar andelen timmarsbarn knappt hälften av resultatet. För 2008 är förklaringsgraden betydligt lägre, se bilaga 3. Diskussioner i referensgruppen har handlat om att pengsystemet ska ha två nivåer i stället för nuvarande tre. UKK anser att systemets ekonomiska inci-

4 4(18) tament begränsas om nivåerna minskas. Vi har dock inte utrett förslagets konsekvenser till fullo. Hur mycket ska viktningen förändras? För att förenkla utredningsmaterialet till remissen till enheterna formulerades två förslag till förändringar enligt följande: Förslag A mindre och långsammare förändringar Mål i förslag A: Förändring av viktning genomförs successivt till 2013: timmarspeng: 60 % av heltidspeng (nuvarande 42 % för 1-2 år samt 46 % för 3-5 år) timmarspeng: 80 % av heltidspeng (nuvarande 80 %) Förslag B snabbare och större förändringar Mål i förslag B: Förändringar som görs sker i samband med budget 2011: timmarspeng: 70 % av heltidspeng (nuvarande: 42 % för 1-2 år samt 46 % för 3-5 år) timmarspeng: 85 % av heltidspeng (nuvarande 80 %) Sju av åtta enskilda förskolor och familjedaghemmen gemensamt förordar mindre förändringar. De kommunala förskolorna förordar i ett gemensamt remissvar större förändringar. Produktionsledningen och de kommunala förskolorna formulerade ett tredje förslag. Produktionens förslag Mål i produktionens förslag: Förändringar som görs sker i samband med budget 2011: timmarspeng: 80 % av heltidspeng (nuvarande: 42 % för 1-2 år samt 46 % för 3-5 år) timmarspeng: 90 % av heltidspeng (nuvarande 80 %) UKK har beräknat ekonomiska konsekvenser för samtliga enheter för förslag A och B samt produktionens förslag. Beräkningarna redovisas i bilaga 5. De ekonomiska konsekvenserna uttrycks i kronor under en 12- månadersperiod samt som andel av enhetens omsättning. Vi har använt oktober 2009, februari och maj 2010 i underlaget och med det som grund uppskattat resultatpåverkan under 12 månader. Vi bedömer att de tre månaderna kompenserar för variationen över tiden i andelen timmarsbarn. Sammanställningen visar att många enheter inte påverkas i någon större omfattning av de olika förslagen. Det är heller inte oväntat eftersom förslagen är omfördelningar med samma totalkostnad. Enheter med genomsnittlig andel timmarsbarn (12 procent) påverkas inte så mycket. Sammanställningen visar att produktionens förslag får mycket stora konsekvenser för flera förskolor och familjedaghem.

5 5(18) Enheter som får störst procentuell förbättring med produktionens förslag Majstigens familjedaghem, +162 tusen kronor, +37 % Djursholms International Preschool (familjedaghem), +128 tusen kronor, +35 % Karins familjeomsorg (familjedaghem), +46 tusen kronor, 8 % Enheter som får störst procentuell försämring med produktionens förslag Djur och Skur (familjedaghem), -32 tusen kronor, -7 % Föräldraföreningen MAKS (familjedaghem), -43 tusen kronor, -6 %. Svea Montessoriförskola, -141 tusen kronor, -5 % Det är 7 förskolor och familjedaghem som skulle få ökade intäkter överstigande 100 tusen kronor under en 12-månadersperiod. Samtidigt är det 10 förskolor och familjedaghem som skulle få minskade intäkter överstigande 100 tusen kronor. UKK bedömer att stabilitetens i pengsystemet äventyras om förslaget genomförs, speciellt om hela förslaget genomförs till Större enheter är inte fullt så känsliga för förändringar i andel timmarsbarn. De mindre är mer utsatta eftersom de har mycket begränsade möjligheter att parera förändringar, till exempel genom fler barn. UKK ser vidare att om timmarspengen höjs kraftigt så är det sannolikt kostnadsdrivande för pengen till deltidsförskolan. Denna peng är kr per år. Ju högre timmarspengen är desto mer ökar kraven på att pengen till deltidsförskolan (som är 15 timmar per vecka) kompenseras. Hur snabbt ska viktningen förändras? Samtliga enskilda förskolor och familjedaghem som svarat förordar långsammare förändringar. De kommunala förskolorna förordar snabba förändringar. Med långsammare förändringar menas att timmarspengen höjs något mer än övriga pengnivåer i samband med budget. Det innebär att det blir mindre justeringar varje år, dock ingen sänkning av heltidspengen. Med snabbare förändringar menas att hela förändringen görs i samband med budget Ändrad viktning mellan ersättning för yngre och äldre barn föreslår att viktningen av pengen mellan yngre och äldre barn minskar något. Jämförelser med andra kommuner och familjedaghemmens minskade intäkter då barnen blir tre år motiverar förändringen. Danderyds peng till 1-3 åringar är ungefär 43 % högre jämfört med 3-5 årspengen. Jämförelse med andra kommuner visar följande:

6 6(18) Kommun Förskolepeng till 1-3 åringar i förhållande till 4-5 årspeng inom respektive kommun Genomsnittlig kostnad för kommunal förskoleplats 2008, kr per barn. (Källa: Skolverket) Danderyd 143 % Lidingö 135 % Nacka 116 % Sollentuna 120 % Sundbyberg 129 % Täby 130 % Upplands Väsby 118 % Vallentuna 123 % Avdelningar med små barn är många gånger mindre än de för större barn eller åldersblandade avdelningar. Statistiken över avdelningsstorlekar är lite svårtolkad. Tabellen nedan visar kommunala förskolor i oktober Småbarnsavdelning Samtliga avdelningar Antal barn Andel Antal barn Andel % % % % % % % 26- Vi har jämfört andelen 1-3 åringar hos sju enheter under Jämförelsen visar att det är endast marginella skillnader mellan enheterna och över tiden, se bilaga. Familjedaghemmen framför i sitt remissvar att den förhållandevis stora skillnaden mellan yngre och äldre barn påverkar dem extra hårt. Månaden efter ett barn fyller tre år minskar deras ersättning från kronor per månad till kr. Dessutom bortfaller ytterligare kronor då många barn kombinerar familjedaghemmet med deltidsförskola. Sammanlagt minskar ersättningen från kr till kr, vilket motsvarar 46 procent av ersättningen månaden innan. För 3-5 åringar inskrivna timmar får kr. Efter avdrag till deltidsförskola kr kronor återstår kronor per barn och månad. Familjedaghemmen lämnar i sitt remissvar ett alternativt förslag till ersättning för barn som är inskrivna på familjedaghem och som kombinerar det med deltidsförskola. För ett barn 3- år som går 35- timmar erhåller familjedaghemmet kronor per månad (pengen är kr med avdrag kr till deltidsförskolan). Familjedaghemmen föreslår i ställer att de erhåller pengen timmar samt att deltidsförskolan även fortsättningsvis får kr. Pengen timmar är kr per månad. I april 2010 är 64

7 7(18) barn inskrivna vilket skulle leda till ökade kostnader för nämnden med 786 tusen kronor. UKK vill i detta sammanhang framhålla att familjedaghemmens ersättning är hög i jämförelse med andra kommuner. Sammanställningen visar att ersättningen till familjedaghem är procent lägre i jämförda kommuner jämfört med Danderyd för barn som går heltid på familjedaghemmet. Detta stöds av officiell statistik där kostnaden kommunala familjedaghem 2008 i Danderyd är 8 procent högre än snittet i Stockholms län. Det är endast i Danderyd, Lidingö och Nacka där barn kombinerar familjedaghem och allmän förskola eller deltidsförskola. Bilden är då inte lika entydig. Lidingö ersätter såväl familjedaghemmet och allmänna förskola med hel peng. Nacka gör avdrag från familjedaghemmets peng. Kommun Peng till familjedaghem i olika kommuner i förhållande till Danderyds peng, 3-5 år Belopp, kr per barn (exkl moms) där peng till deltidsförskola ingår där peng till deltidsförskola är borträknad Danderyd 100 % % Lidingö 92 % % Nacka 88 % % Sollentuna 83 % Finns ej Sundbyberg 82 % Finns ej Täby 76 % Finns ej Upplands Väsby 76 % Finns ej Vallentuna 87 % Finns ej När ska 3-5 årspengen börja gälla? föreslår att reglerna inte förändras när pengen för 3-5-åringar börjar gälla. Pengen för barn 3-5 år utgår till enheterna månaden efter barnet fyller tre år. Jämförelse med de andra förortskommunerna (se ovan) visar att endast en kommun betalar ut 3-5 årspengen med mätdatum i augusti. UKK anser att det finns goda skäl att inte förändra regler när 3-5 årspengen börjar gälla. Pengen för 1-3-åringar är högre. Under våren är det trångt på en del förskolor och vi bedömer att den högre pengen kan ge enheterna ekonomiska incitament att skriva in barn även under våren även om enheten har fullt med barn. Denna årliga tillfälliga topp kan underlättas något av den högre pengen.

8 8(18) Högre avgifter för timmarsbarn som är 3-5 år föreslår att avgiftsbelägga förskola och familjedaghem timmar för barn 3-5 år från och med januari Följdeffekter blir ny avgiftsfri taxekategori Barn 3-5 år i familjedaghem och förskola, allmän förskola samt ny pengnivå. I samband med beslut att höja taxan för timmarsbarnen för 1-3- åringar fick barn- och utbildningsnämnden uppdrag att analysera effekter av denna höjning. Kommunledningskontoret menar bland annat att den samlade analysen av avgiftens styrande effekt behöver bli föremål för en fördjupad analys som ännu inte finns framtagen. Uppföljningen ska rapporteras vid budgetprognoser 2010 samt budget Jämförelse med andra kommuner 2010 ger följande bild: Omsorgstid och ålder Heltid 1-3 år Heltid 4-5 år Deltid 1-3 år Deltid 4-5 år Allmän förskola 4-5 år 1 Kommun och högsta avgift Danderyd Nacka Sollentuna Täby Stockholm Avgiftsfritt Avgiftsfritt Avgiftsfritt Avgiftsfritt Avgiftsfritt Avgiftsfritt konstaterar i budgetprognos 2 att höjningen av taxan för timmarsbarn 1-3 år inte fått några konsekvenser det första kvartalet Det har vidare varit ytterst lite föräldrareaktioner. Slutrapport lämnas i augusti 2010 då vi kan se eventuella förändringar för höstterminen Om inte efterfrågan påverkas inför höstterminen 2010 så föreslår utbildnings- och kulturkontoret att avgiftsbelägga förskola och familjedaghem timmar för barn 3-5 år. UKK uppskattar ökade intäkter med 0,9 miljoner kronor för Summan är beräknad genom uppskattad avgift 500 kronor per månad. I mars 2010 fanns åringar inskrivna på timmar. Av dessa uppskattar vi att 165 fortsatt kommer att vara inskrivna timmar. UKK föreslår vidare att en ny taxekategori inrättas, Barn 3-5 år i familjedaghem och förskola, allmän förskola. Denna kategori blir avgiftsfri. Verk- 1 Från och med 1 juli 2010 ändras allmän förskola att omfatta även 3-åringar.

9 9(18) samheten omfattar upp till 15 timmar per vecka, dock högst 525 timmar per år, vilket betyder att verksamheten bedrivs 15 timmar per vecka under den tid då skolan har undervisning. En följd av detta förslag är vidare att pengen som utgår till Barn 3-5 år i familjedaghem och förskola, allmän förskola blir densamma som utgår till deltidsförskolor. Barn till arbetssökande behöver rätt till längre vistelsetid föreslår att barn till arbetssökande föräldrar har rätt till förskola och familjedaghem utifrån föräldrarnas behov. Barn till arbetssökande föräldrar har idag rätt till timmar på förskola och familjedaghem. Barn till arbetssökande föräldrar har rätt till fritidshem utifrån behov. Jämförelse med andra kommuner visar att samtliga vi varit i kontakt med har rätt till såväl förskola och familjedaghem som fritidshem utifrån behov. Arbetsförmedlingen bedömer att det är tidskrävande att söka arbete. För de flesta är tillsynstiden timmar per vecka inte tillräcklig. En alltmer globaliserad arbetsmarknad gör att anställningsintervjuer många gånger sker på annan ort. Danderyd har en av landets lägsta arbetslöshet, så Arbetsförmedlingen uppskattar antalet arbetssökande föräldrar med barn i förskola och familjedaghem till högst tio samtidigt. Med nuvarande regler så löser föräldrarna behovet av ytterligare tid på olika sätt. Förskolor berättar att de erbjuder extra tid utan ersättning. Släkt och vänner träder in för att hjälpa till är ett annat exempel. Slutligen förekommer det att inte anmäler att man är arbetssökande utan fortsätter på heltid. Den tillkommande kostnaden för att erbjuda även förskola och familjedaghem utifrån behov även för arbetssökande bedömer vi som marginell. Vi bedömer samtidigt att det kan förkorta tiden i arbetslöshet för de berörda. Förslag till barn- och utbildningsnämndens beslut: Barn- och utbildningsnämnden beslutar att godkänna förvaltningens redovisning. att översända redovisningen till kommunstyrelsen och produktionsstyrelsen att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag i samband med budget 2011 enligt följande - ersättningen till timmarspeng höjs något mer än ramhöjning i samband med budget de kommande åren (finansieras genom något lägre höjning för övriga pengkategorier)

10 10(18) - skillnaden i pengen till yngre och äldre barn minskar något de kommande åren - lämna förslag till avgifter för förskola och familjedaghem timmar för barn 3-5 år - lämna förslag till att barn till arbetssökande föräldrar har rätt till förskola och familjedaghem utifrån föräldrarnas behov Birgitta Jacobsson Förvaltningschef Ekonom/controller

11 11(18) Bilaga 1: Andel inskrivna timamrsbarn januari-april 2010 vid sju förskoleenheter samt genomsnittlig andel. 30% Vistelsetider - andelen inskrivna timmarsbarn januari 2007-april % 20% 15% 10% 5% 0% Skogsslingan (30 barn) Solvändan (40 barn) Altorp (70 barn) Baduhild (60 barn) Hildingavägen (120 barn) Pärlan (80 barn) Trappgränd (60 barn) Samtliga

12 12(18) Bilaga 2: Samband mellan resultat för kommunala förskoleenheter 2009 (i förhållande till beslutat avkastningskrav) och andelen timmarsbarn i december Förklaring till diagrammet: Resultatet 2009 visas med hjälp av staplarna och andelen timmarsbarn läses av till höger och visas med kurvan. Kornvägen/Vasavägen hade 2009 överskott med 400 tusen kronor och i december hade de 8 procent timmarsbarn.

13 13(18) Bilaga 3: Samband mellan resultat för kommunala förskoleenheter 2008 (i förhållande till beslutat avkastningskrav) och andelen timmarsbarn i december % % % 0 Resultat Kornvägen/Vasavägen Vitsippan Rosenvägen Hildingavägen Nora Herrgård Kevinge Altorp Baduhild Sätra Äng Pärlan Trappgränd Borgen Skogsgläntan Majstigen 12% 10% 8% 6% Andel timbarn december % % %

14 14(18) Bilaga 4: Andel inskrivna 1-2 åringar januari-april 2010 vid sju förskoleenheter samt genomsnittlig andel. 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Skogsslingan (30 barn) Svea Montessoriförskola Solvändan (40 barn) Altorp Baduhild Hildingavägen Pärlan Trappgränd Samtliga

15 15(18) Bilaga 5: Ekonomiska konsekvenser för samtliga enheter under en 12- månadersperiod av de tre olika förslagen. ENHET Förslag A ( små och långsamma förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning Förslag B ( stora och snabba förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning Produktionens förslag ( ännu större och snabba förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning Activ pedagogisk ,1% ,6% ,0% omsorg/lindströms familjeservice Altorps förskola ,4% ,2% ,0% Anita Haglunds ,8% ,2% ,5% Familjedaghem Baduhilds Kulturförskola ,9% ,8% ,8% Borgens förskola ,7% ,1% ,6% Christina L-H familjedaghem ,8% ,0% ,2% Djur och skur ,5% ,7% ,8% Djursholm International ,7% ,6% ,1% Preschool Djursholms Montessoriförskola Sva- lan Enebo förskola ,4% ,0% ,6% Enebydungen AB ,4% ,7% ,1% Förskola Familjedaghem Enbusken ,5% ,1% ,6% Familjedaghemmet ,8% ,4% ,0% Sagoborgen Förskolan Sätra äng ,3% ,6% ,8% Förskolan Villa ,8% ,2% ,6% Solvi Föräldraföreningen ,4% ,5% ,5% MAKS Grindstugan - Pysslingen ,0% ,3% ,6% Hildingavägens och Norra Åsgårds förskolor ,9% ,6% ,3%

16 ENHET Förslag A ( små och långsamma förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning Förslag B ( stora och snabba förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning 16(18) Produktionens förslag ( ännu större och snabba förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning I Ur och Skur Äventyret ,3% ,6% ,7% Idala förskola ,6% ,1% ,5% Karins familjeomsorg ,5% ,2% ,8% Kerstins familjedaghem ,1% ,7% ,4% Kevinge förskola ,9% ,4% ,8% Kornvägens förskola ,0% ,4% ,8% Krubban ,6% ,2% ,8% Lena Modins familjedaghem ,1% ,8% ,5% Majstigens familjedaghem ,2% ,6% ,7% Majstigens Förskola ,7% ,3% ,9% Montessoriförskolan ,1% ,7% ,2% Enebyberg Montessoriförskolan ,9% ,8% ,7% Solvändan Montessoriförskolan ,8% ,7% ,6% Svalan Nora familjedaghem ,9% ,8% ,7% Nora Herrgårds förskola ,1% ,1% ,0% Piggelunk AB ,5% ,3% 261 0,0% Prästkragens förskola ,7% ,1% ,4% Pärlans förskola ,8% ,9% ,1% Rosenvägens förskola ,4% ,4% ,3% Skogsgläntans förskola ,0% ,0% ,0% Skogsslingan ,8% ,9% ,9% Pysslingen Småbarnsskolan ,2% ,3% ,3% Elevverket Svea Montessoriförskola ,7% ,2% ,7%

17 ENHET Förslag A ( små och långsamma förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning Förslag B ( stora och snabba förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning 17(18) Produktionens förslag ( ännu större och snabba förändringar ) Ekonomiska konsekvenser 12 mån Andel av omsättning Svenska kyrkans ,2% ,9% ,7% förskola i Djursholm Svenska kyrkans ,0% ,5% ,1% förskola i Enebyberg Svenska kyrkans ,2% ,6% ,0% förskola i Stocksund Sätra familjedaghem ,8% ,8% ,7% Tranbär förskola ,7% ,8% ,8% Trappgränds Montessoriförskola ,6% ,8% ,9% Vasavägens Förskola ,5% ,0% ,5% Vendestigens skola ,8% ,1% ,4% Vilda Lugnet ,3% ,6% ,8% Vildhussens familjedaghem ,7% ,7% ,5% Vitsippans förskola ,2% ,9% ,7%

18 18(18) Bilaga 6: Redovisning av inkomna remissvar. Följande remissvar har inkommit till och med 26 maj 2010: Produktionskontoret, gemensamt svar för 13 kommunala enheter Familjedaghemmen, gemensamt svar för 19 enheter. Tranbär förskola Svea Montessori S2H Förskolor I Ur och Skur Äventyret Enebo föräldrakooperativ Krubbans förskola Imagination International PreSchool Montessoriförskolan Solvändan Förskolan Grindstugan Vidare har referensgruppen lämnat synpunkter vid möte med barn- och utbildningsnämndens beredningsutskott 25 maj 2010.

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader. Barn- och utbildningsnämnd

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader. Barn- och utbildningsnämnd Uppdrag i budget 06 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader Barn- och utbildningsnämnd Bakgrund I planeringsdirektiven för budget 06 står följande: "På grund av ökade kapitalkostnader

Läs mer

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader Uppdrag i budget 06 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader Barn- och utbildningsnämnd Vid nämndens förra sammanträde presenterades detta uppdrag och i denna version har endast

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Remiss 1 (8)

DANDERYDS KOMMUN Remiss 1 (8) DANDERYDS KOMMUN Remiss 1 (8) Samtliga kommunala och fristående förskolor och pedagogisk omsorg Redovisning av inkomna svar på remissen Bakgrund Till 2017 omfördelades förskolepengen något så att ersättningen

Läs mer

Tillsynsrapport enskilt bedriven förskola och pedagogisk omsorg

Tillsynsrapport enskilt bedriven förskola och pedagogisk omsorg 1(6) BUN 2009/0273 Tillsynsrapport enskilt bedriven förskola och pedagogisk omsorg Bakgrund Utbildnings- och kulturkontoret skall kontinuerligt granska hur de som har ansvar för att bedriva förskola och

Läs mer

Bilaga 1: Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan

Bilaga 1: Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Bilaga 1: Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun 2019-2029 - Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan

Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Behovsanalys av verksamhetslokaler för och grundskola Danderyds kommun 2017-26 - Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av analysen... 3

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till:

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till: Till: Barn- och utbildningsnämnden Kvartalsrapport och budgetprognos 4, 2009 Verksamheten t o m september Lokalförsörjning Eftersom nya befolkningsprognosen visar på färre barn planerar förvaltningen för

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg

Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg 2016-08-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/203 Utbildningsnämnden Nya checknivåer och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Kallelse till sammanträde 1(1)

Kallelse till sammanträde 1(1) DANDERYDS KOMMUN Kallelse till sammanträde 1(1) Nämnd/Styrelse: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Torsdagen den 13 juni 2013, kl 19:00 Sammanträdeslokal: Djursholms slott Föreslagen justerare: Nr Ärende

Läs mer

Principer för förskolepeng och fritidshemspeng i Bollnäs kommun

Principer för förskolepeng och fritidshemspeng i Bollnäs kommun 2009-01-01 Principer för förskolepeng och fritidshemspeng i Bollnäs kommun 2005 införde Bollnäs kommun peng för verksamheterna förskola, familjedaghem och skolbarnomsorg. Det finns olika nivåer i pengen

Läs mer

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna Cirkulärnr: 2001:16 Diarienr: 2001/0093 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 2001-01-16 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Läs mer

Karoline Svensson Chohan. Agneta Zimmerman. Barn- och utbildningsnämnden. Utbildnings- och kulturkontoret. Karoline Svensson Chohan

Karoline Svensson Chohan. Agneta Zimmerman. Barn- och utbildningsnämnden. Utbildnings- och kulturkontoret. Karoline Svensson Chohan Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid Ordförandens bostad, kl 18,30-19,55 Paragrafer 101-116 Beslutande Anders Bergstrand (M) ordförande Ersättare Eva Lannerö (KD) vice ordförande Gunvor Watz (M) 107-116

Läs mer

Budget 2016 med verksamhetsplan

Budget 2016 med verksamhetsplan 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Budget 2016 med verksamhetsplan 2017-18 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2016. Barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för år 2016 uppgår

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1. REGLER FÖR KOMMUNAL FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 VEM REGLERNA GÄLLER... 3 ÖPPETTIDER... 3 VISTELSETID...

Läs mer

Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Christina Böös (M) tj ers

Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Christina Böös (M) tj ers 1(22) Plats och tid Djursholms slott, kl. 19:00-20:35 Paragrafer 88-107 Beslutande Patrik Nimmerstam (C) Ersättare Christian Hoas (M) Francia Guadalupe (MP) Lars-Gunnar Wallin (FP) Bodil Borison (M) Robert

Läs mer

Prognos 2, totalt Produktionen. Produktionskontoret

Prognos 2, totalt Produktionen. Produktionskontoret Prognos 2, totalt Produktionen Produktionskontoret 1 Verksamheten tom mars Sammanfattning av verksamheten tom mars Förskola För att öka möjligheterna att få en budget i balans har förskolorna minskat på

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-06-02

DANDERYDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-06-02 1(13) Plats och tid Djursholms slott, kl 19:00-20.25 Paragrafer 231-242 Beslutande Jonas Uebel (FP) Ersättare Ulla Hurtig Nielsen (M) Fredrik Wevle (M) Patrik Nimmerstam (C) Bodil Borison (M) Robert Nibelius

Läs mer

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan Skolnämnden 2017 05 19 Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2013

Barn och personal i förskolan hösten 2013 1 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2013 Denna promemoria ger en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper hösten 2013. Jämförelser görs framför allt med år 2012

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Produktionsutskottet 2019-02-19 Nedläggning av Baduhild och Norra Åsgårds förskolor i Djursholm Ärende På uppdrag av utbildningsnämnden har den tidigare bildnings-

Läs mer

Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar

Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar YTTRANDE Vårt dnr: 2015-06-12 Avdelningen för ekonomi och styrning Anders Folkesson Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande beträffande Statskontorets utredningar Delmodellen för förskola, fritidshem

Läs mer

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/87 Socialnämnden Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande

Läs mer

Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Christina Böös (M) Inger Olsson-Blomberg, 1 vice ordf.

Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Christina Böös (M) Inger Olsson-Blomberg, 1 vice ordf. 1(15) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, torsdagen den 6 februari, kl. 19.00 20.00 Paragrafer 107-119 Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Christina Böös (M) Inger

Läs mer

att från och med 2003 införa avgift under årets samtliga tolv månader inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg -------------

att från och med 2003 införa avgift under årets samtliga tolv månader inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ------------- Barnomsorgstaxa - maxtaxa (Kf 2001-09-20, 171) (Kf 2001-11-22, 220) (KF 2002-12-11, 227) Kf 227/2002 Kommunfullmäktige har beslutat att från och med 2003 införa avgift under årets samtliga tolv månader

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Brigitta Hultblad (M) Agneta Zimmerman (C) Birgitta Hammar (C) Monika Renstig (FP) Jan Backman (FP) Catharina Melian (S) Maria Böös (KD)

Brigitta Hultblad (M) Agneta Zimmerman (C) Birgitta Hammar (C) Monika Renstig (FP) Jan Backman (FP) Catharina Melian (S) Maria Böös (KD) 1(19) Plats och tid Djursholms slott, måndagen den 29 augusti 2011, kl. 19.00 21.00 Paragrafer 74-90 Beslutande Ledamöter Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Louise Dufwa (M) Anna Hiort Victor, vice

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2010

Barn och personal i förskolan hösten 2010 1 (7) Barn och personal i förskolan hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper hösten 2010. Jämförelser görs framför allt med situationen

Läs mer

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067 -04-22 Rev -05-11 1(15) BUN /0067 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former

Läs mer

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg 2018-10-15 Sammanfattning Antalet barn i förskoleåldern 1 5 år ökar i Nynäshamns kommun. Vid prognosperiodens slut 2028 beräknas antalet ha ökat

Läs mer

Regler för peng och avgift inom förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljsystem), förskoleklass och skolbarnsomsorgsverksamhet

Regler för peng och avgift inom förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljsystem), förskoleklass och skolbarnsomsorgsverksamhet 1 BUN 2001/0061 Regler för peng och avgift inom förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem och flerfamiljsystem), förskoleklass och skolbarnsomsorgsverksamhet Dessa föreskrifter gäller såväl för kommunal

Läs mer

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-08-11 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till SDN 2008-08-28 Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar.

Läs mer

Lena Wallin, förskoleexpert UKK Eva Hoas, skolexpert

Lena Wallin, förskoleexpert UKK Eva Hoas, skolexpert 1(12) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, tisdagen den 3 juni, kl. 19.00 20.00 Paragrafer 144-153 Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Christina Söderström Lind (C)

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden Kvartalsrapport mars och prognos 1 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Prognos med ekonomiskt utfall för

Läs mer

Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD)

Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) 1(26) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, tisdagen den 25 oktober 2011, kl. 19:00 21.25 Paragrafer 91-112 Ledamöter Ersättare Beslutande Patrik Nimmerstam (C) Louise Dufwa (M) Christian Hoas

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Birgitta Hammar (C) Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Catharina Melian (S)

Birgitta Hammar (C) Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Catharina Melian (S) 1(14) Plats och tid Stocksundsskolan, tisdagen den 20 mars 2012, kl. 19.30-21.00 Paragrafer 19-31 Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Christina Böös (M) Christian Hoas, 1:e vice

Läs mer

Barn och personal i förskola 2006

Barn och personal i förskola 2006 PM Enheten för utbildningsstatistik 27-5-16 Dnr (71-27:135) 1 (5) Barn och personal i förskola 26 Hösten 26 går det 5,1 barn per anställd i förskolan jämfört med 5,2 barn ett år tidigare. Det är det lägsta

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Kommunstyrelsen 2017-09-25 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:552 Annica Burridge 016-710 20 55 1 (3) Kommunstyrelsen Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk

Läs mer

Barn och personal i förskola hösten 2008

Barn och personal i förskola hösten 2008 1 (7) Barn och personal i förskola hösten 2008 I denna promemoria ges en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper under 2008. Bland annat behandlas frågor om inskrivna

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 6 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid

Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Utlåtande 2018:1 RIV (Dnr 140-1864/2017) Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Nya avgiftsnivåer

Läs mer

UTREDNING OM LOKALBEHOVET FÖR FÖRSKOLOR OCH GRUND- SKOLOR I DANDERYDS KOMMUN

UTREDNING OM LOKALBEHOVET FÖR FÖRSKOLOR OCH GRUND- SKOLOR I DANDERYDS KOMMUN 1(7) UTREDNING OM LOKALBEHOVET FÖR FÖRSKOLOR OCH GRUND- SKOLOR I DANDERYDS KOMMUN ÅR 2009 2018 Innehållsförteckning: 2(7) Begrepp och definitioner... 2 Aktuell lägesbeskrivning... 4 Förskola/familjedaghem...

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09.

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Malmö stad Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Förskoleverksamhet avser barn som inte går i skolan Förskoleverksamhetens

Läs mer

Postlista för Barn- och utbildningsnämnden

Postlista för Barn- och utbildningsnämnden utskriftsdatum: 2012-03-13 Postlista för Barn- och utbildningsnämnden Ankomstdatum inom perioden: 2012-02-06 till 2012-03-13 Datum 2012-02-06 Diarienr. BUN 2012/0004 Diariebtkn. Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation Ärendet Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inkommit med en skrivelse

Läs mer

Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben

Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben Antagen av kommunfullmäktige den 19 september 2014, 70 Innehållsförteckning Avgifter i förskola och fritidshem/klubben... 2 Beräkning av avgift...2 Vad är

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2016

Barn och personal i förskolan hösten 2016 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2016 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskola hösten 2016. Varje år

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2017/0448 Cecilia von Sydow

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2017/0448 Cecilia von Sydow Tjänsteutlåtande 1 (8) Ansökan om kommunal borgen för förskola på Tranholmen Ärende Den Ekonomiska Föreningen TF Skolbyggnad ansöker om kommunal borgen för upptagande av lån i bank om 10,1 mnkr. Lånet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av april 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av april 2014 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-05-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av april 2014 Stockholms läns arbetsmarknad fortsatte utvecklas i positiv

Läs mer

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Dnr KS-2012-772 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Remiss - Förslag till ändringar

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2009

Barn och personal i fritidshem hösten 2009 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2009 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2009. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket Ärende Utbildningsnämnden har erhållit en remiss från kommunstyrelsen.

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (11) 216-5-13 Barn- och ungdomsnämnden Översyn av grundpeng Dnr Bun 216/164 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten

Läs mer

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552)

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2010

Barn och personal i fritidshem hösten 2010 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2010. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan?

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Barnomsorg Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Religion var det roligaste ämnet eftersom jag lärde mig så mycket om andra kulturer. Annika, 31 år Svenska är roligast för då kan jag läsa böcker

Läs mer

Uppföljning volymprognos 2011

Uppföljning volymprognos 2011 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-03-14 Barn- och utbildningsförvaltningen 14 bilaga 1 Dnr 2011/BUN 0040-010 Barn- och utbildningsförvaltningen Uppföljning volymprognos 2011 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Eva Lannerö (KD) vice ordförande Gunvor Watz (M) Göran Hansson Lärarförbundet 72-76

Eva Lannerö (KD) vice ordförande Gunvor Watz (M) Göran Hansson Lärarförbundet 72-76 1(22) Plats och tid Djursholms slott, sessionssalen kl. 19-20,40 Paragrafer 72-90 Beslutande Anders Bergstrand (M) ordförande Ersättare Eva Lannerö (KD) vice ordförande Gunvor Watz (M) Camilla Ferenius

Läs mer

pedagogisk omsorg och omsorg obekväm tid med ersättningsnivåer 2016

pedagogisk omsorg och omsorg obekväm tid med ersättningsnivåer 2016 PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Resursfördelningsmodell för pedagogisk omsorg och omsorg obekväm tid med ersättningsnivåer 2016 Barn och utbildning Örebro kommun Örebro kommun 2015-11-23

Läs mer

Postlista för Barn- och utbildningsnämnden

Postlista för Barn- och utbildningsnämnden utskriftsdatum: 2012-02-03 Postlista för Barn- och utbildningsnämnden Ankomstdatum inom perioden: 2011-12-08 till 2012-02-03 Datum 2011-12-08 Diarienr. BUN 2011/0321 Diariebtkn. Ärendemening Anmälan till

Läs mer

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer efter KS beslut 2012-08-27 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer för Enskild pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola eller fritidshem Typ av dokument Riktlinjer

Läs mer

Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari 2011

Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari 2011 -08-16 1(17) BUN Dnr /0211 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former av uppföljningar.

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2017

Barn och personal i förskolan hösten 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2017 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2017. Statistiken

Läs mer

Svar på interpellationer från Mats Larsson (S) samt Fransisco Contreras (V) rörande föreslagna åtgärder för en budget i balans inom skolan.

Svar på interpellationer från Mats Larsson (S) samt Fransisco Contreras (V) rörande föreslagna åtgärder för en budget i balans inom skolan. Interpellationssvar 0 Österåkqf6^ Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Till Kommunfullmäktige Datum 2019-03-04 Svar på interpellationer från Mats Larsson (S) samt Fransisco Contreras (V) rörande

Läs mer

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information och avgifter Innehåll AVGIFTER... 3 Bra att veta om taxan... 3 Syskonrabatt... 3 Sjukavdrag... 3 INKOMSTUPPGIFTER... 4 Familj/hushåll... 4 Detta räknas

Läs mer

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala 1 (6) Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala Följande avgifter och tillämpningsföreskrifter har fastställts av Kommunfullmäktige i Sala 28 januari 2013

Läs mer

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2017-01-01 1 Platsinnehavare Det är vårdnadshavare som ansöker om plats

Läs mer

Eva Lannerö (KD) vice ordförande Gunvor Watz (M)

Eva Lannerö (KD) vice ordförande Gunvor Watz (M) Sammanträdesdatum 1(18) Plats och tid Djursholms slott, kl. 19-21,55 Paragrafer 83-96 Beslutande Anders Bergstrand (M) ordförande Ersättare Eva Lannerö (KD) vice ordförande Gunvor Watz (M) Camilla Ferenius

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1 TAXA FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I LOMMA KOMMUN Föräldrars rätt till barnomsorg Vid förvärvsarbete/studier: Barn 1-2 år Omsorgstid: Föräldrars arbetstid/studietid

Läs mer

Förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun

Förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 263/02, 171/03 Komplettering av kommunfullmäktige 152/07 Förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun Principer för erhållande av plats, taxa och tillämpningsföreskrifter

Läs mer

Tid: Torsdagen den 26 oktober 2017 kl. 16:00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Torsdagen den 26 oktober 2017 kl. 16:00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Utbildningsnämnden Tid: Torsdagen den 26 oktober 2017 kl. 16:00 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärenden 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3. Godkännande

Läs mer

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Barn och personal i förskolan per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.321 1 (11) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Förskolan... 3 Barn i förskolan... 3 Nyinvandrade barn och barn med okänd bakgrund...

Läs mer

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Familjedaghemmet Enbusken drivs i enskild regi av Susanne och Magnus Åkesson. Under läsåret var 11 barn inskrivna i åldrarna 1-5

Läs mer

Prognos 3, 2012 totalt Produktionen

Prognos 3, 2012 totalt Produktionen Prognos 3, 2012 totalt Produktionen Innehållsförteckning 1 Produktionskontoret... 3 1.1 Verksamheten tom juni... 3 1.2 Det ekonomiska utfallet tom juni... 4 1.3 Förväntat budgetutfall för helåret... 6

Läs mer

Barn och personal i pedagogisk omsorg hösten 2009

Barn och personal i pedagogisk omsorg hösten 2009 1 (7) Barn och personal i pedagogisk omsorg hösten 2009 I oktober 2009 fanns drygt 22 000 barn i pedagogisk omsorg. Det är framför allt de yngre barnen som går i sådan verksamhet, knappt 4 procent av alla

Läs mer

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Författningssamling i Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige 2013-04-09, reviderad 2016-10-19 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Avgifter förskola, pedagogisk

Läs mer

pedagogisk omsorg och omsorg obekväm tid med ersättningsnivåer 2018

pedagogisk omsorg och omsorg obekväm tid med ersättningsnivåer 2018 PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Resursfördelningsmodell för pedagogisk omsorg och omsorg obekväm tid med ersättningsnivåer 2018 Barn och utbildning Örebro kommun Örebro kommun 2017-11-27

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Cirkulärnr: 09:28 Diarienr: 09/1903 Nyckelord: Barnomsorg, enskild, förskola, fritidshem, pedagogisk, omsorg, bidrag Handläggare: Eva-Lena Arefäll

Cirkulärnr: 09:28 Diarienr: 09/1903 Nyckelord: Barnomsorg, enskild, förskola, fritidshem, pedagogisk, omsorg, bidrag Handläggare: Eva-Lena Arefäll Cirkulärnr: 09:28 Diarienr: 09/1903 Nyckelord: Barnomsorg, enskild, förskola, fritidshem, pedagogisk, omsorg, bidrag Handläggare: Eva-Lena Arefäll Avdelning: Lärande och arbetsmarknad Datum: 2009-04-29

Läs mer

Mörbyskolan, Vendevägen 94, Danderyd, kl.19:00 20:40

Mörbyskolan, Vendevägen 94, Danderyd, kl.19:00 20:40 1(14) Plats och tid Paragrafer 22-34 Mörbyskolan, Vendevägen 94, Danderyd, kl.19:00 20:40 Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Inger Olsson-Blomberg, 1:e vice ordf (M) Lars-Gunnar

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Innehåll 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 1 (16) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2014. Uppgifter som redovisas är bland annat kostnader

Läs mer

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Uppdaterad 2011-07-01 1 Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Kultur- och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Verksamhetens mål, är

Läs mer

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2019 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa BUoK/2018:69-0031 Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad Framtagen

Läs mer

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp Antagna i barn- och skolnämnden 2012-12-17 Bsn 139 Reviderade 2014-02-07, 2015-04-01 1 Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01

Läs mer

Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m.

Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m. i Vänersborgs kommun... - ---- -.;- -.r- - r.=...::.. - -- -- -- - Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Barnomsorgsavgifter 2018-01-01 Innehållsförteckning Barnomsorgsavgifter... 1 Allmänt om

Läs mer

Uppföljning Kundundersökning förskola och familjedaghem

Uppföljning Kundundersökning förskola och familjedaghem Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 2014-04-15 Ärende/nr: Kultur- och utbildningsnämnden Uppföljning Kundundersökning förskola och familjedaghem Bakgrund till Undersökningen Kundundersökningen

Läs mer

Birgitta Hammar (C) Gunilla Stjernberg (C) Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Christina Böös (M), tjänstgörande ers.

Birgitta Hammar (C) Gunilla Stjernberg (C) Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Christina Böös (M), tjänstgörande ers. 1(13) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl. 19.00 20.50 Paragrafer 154-163 Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Sofia Widegren (M) Inger Olsson-Blomberg, 1:e v ordf.

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Produktionens internbudget 2012

Produktionens internbudget 2012 1(15) Produktionsstyrelsen Produktionens internbudget Ärendet Sammanfattande budget för Produktionsstyrelsen (mkr) 2008 2009 2010 2011 Intäkter 729,7 750,1 744,2 737,9 741,2 Kostnader -735,8-746,0-735,6-739,5-751,1

Läs mer

Tjänsteskrivelse Barnomsorg vid obekväm arbetstid 2014

Tjänsteskrivelse Barnomsorg vid obekväm arbetstid 2014 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-04-09 DNR BUN 2014.085 BIRGITTA TALLRYD SID 1/1 UTREDARE/ SPECIALPLANERARE BIRGITTA.TALLRYD@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Barnomsorg

Läs mer

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Beslut 2016-09-15 Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1. Allmänt Riktlinjerna tillämpas för följande verksamheter som regleras i Skollagen (2010:800): Förskolan ( kapitel 8) Fritidshem

Läs mer

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats)

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats) Cirkulärnr: 2001:84 Diarienr: 2001/1304 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Anders Jonsson Finanssektionen Datum: 2001-06-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Reviderad

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer