Kod för verksamhetsstyrning Kf Göta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kod för verksamhetsstyrning Kf Göta"

Transkript

1 Kod för verksamhetsstyrning Kf Göta Beslutad av föreningsstämman (16)

2 Inledning Kooperationen och Kf Göta är medlemsstyrda föreningar, vilket särskiljer dessa organisationer från andra, privat ägda företag. Syftet med kooperationen är att främja medlemmarnas ekonomi och styra verksamheten i den riktning som medlemmarna önskar. Verksamhetsstyrning handlar om att styra föreningar och dotterföretag på ett sådant sätt att de uppfyller medlemmarnas/ägarnas krav på att föreningen ska skapa goda förutsättningar för utövandet av en aktiv och ansvarstagande ägarroll, skapa en väl avvägd balans mellan ägare, styrelse och verkställande ledning, skapa en tydlig roll- och ansvarsfördelning mellan de olika besluts- och kontrollorganen, främja att föreningslagens principer om medlems deltagande i förvaltningen av föreningen tillämpas i praktisk handling, samt skapa största möjliga transparens gentemot ägare och samhället i övrigt. Koden behandlar det beslutssystem genom vilket medlemmarna/ägarna direkt och indirekt styr föreningen och dess dotterföretag. Detta tar sig uttryck i ett antal regler avseende såväl de enskilda föreningsorganens organisation och arbetsformer som samspelet mellan organen. Dessutom ges riktlinjer för föreningens rapportering till ägare och samhället i övrigt. Kodens regler utgör en påbyggnad på främst föreningslagens bestämmelser om föreningens organisation. Då inget annat anges är det styrelsens ansvar att verkställa kodens riktlinjer. 1 Föreningsstämma Medlemmarnas inflytande i föreningen utövas genom ägarombud vid föreningsstämma, som är föreningens högsta beslutande organ. Föreningsstämmor ska genomföras på sådant sätt att ett aktivt utövande av ägarinflytande stimuleras och att ombudens aktiva deltagande i diskussioner och beslut underlättas. Vid föreningens distriktsstämmor utser varje distrikt ägarombud som ska företräda distriktets medlemmar på föreningsstämmor. Vid föreningsstämma har varje ägarombud en röst. 1.1 Kallelse 1.2 Styrelsens, föreningsledningens och revisorernas närvaro Vid föreningsstämma ska en beslutför styrelse vara närvarande. Styrelsens ordförande, verkställande direktören och, i den mån det finns behov därav, andra personer ur föreningsledningen ska närvara vid stämman Föreningens revisorer, ska närvara vid ordinarie föreningsstämma. 1.3 Genomförande Till stämmoordförande ska inte styrelsens ordförande eller annan styrelseledamot utses Vid föreningsstämma ska två protokolljusterare och två rösträknare utses bland de närvarande ombuden. 2 (16)

3 1.3.3 Föreningsstämmans ordförande ska se till att de närvarande ombuden på ett tillfredsställande sätt ges möjlighet att utöva sin lagstadgade rätt att ställa frågor på stämman, liksom att inom ramen för lagens bestämmelser om stämmoärenden kommentera, föreslå ändringar i och tillägg till framlagda förslag och lägga fram nya förslag, innan stämman går till beslut. 1.4 Protokoll Protokoll från föreningsstämma ska vara slutjusterat senast tre veckor efter stämman Protokoll från föreningsstämma ska skickas till alla ägarombud, inkl. ersättare, senast fyra veckor efter stämman. 2 Distriktsstämma För att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett aktivt utövande av ägarinflytande bör föreningen sträva efter ett så högt deltagande som möjligt vid föreningens distriktsstämmor. Representanter för styrelse ska delta på dessa stämmor och mötena ska genomföras på ett sådant sätt att ett aktivt deltagande från närvarande medlemmar i diskussion och beslutsfattande underlättas. 2.1 Kallelse Föreningens servicekontor hjälper distrikten med att ta fram underlag till kallelser, etc. 2.2 Styrelsens och föreningsledningens närvaro På varje distriktsstämma ska närvara en av styrelsens ledamöter som företräder föreningen. 2.3 Genomförande Vid distriktsstämman ska butikschef informera om verksamheten i distriktet och dess försäljningsställen Vid distriktsstämman ska tillräcklig tid avsättas för medlemmarnas frågor Om flera distrikt genomför en distriktsstämma tillsammans ska - fråga om kallelse till distriktsstämman skett i behörig ordning, - rapport om verksamheten i distriktet, - val av distriktets ägarombud och ersättare till föreningsstämman, samt - val av ledamöter till distriktsstämmans valberedning genomföras för varje distrikt. 2.4 Protokoll Protokoll förs på av styrelsen framtagen protokollmall och justeras direkt efter stämmoförhandlingarna. Justerat protokoll lämnas därefter till styrelsens representant som sänder protokollet vidare till en av verkställande direktören utsedd person i föreningsledningen senast en vecka efter stämman En kopia av justerat protokoll från distriktsstämma ska skickas till distriktets ägarombud, inkl. ersättare, senast två veckor efter distriktsstämmoperioden En kopia av justerat protokoll från distriktsstämma ska skickas till distriktets butiker senast två veckor efter distriktsstämmoperioden. 3 (16)

4 3 Ägarombud Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ och stämman utgörs av våra förtroendevalda ägarombud som skall företräda medlemmarna och deras intressen. 3.1 Antal ombud per distrikt I normalfallet ska ett ägarombud väljas i varje distrikt. Om något distrikt avviker från huvudprincipen att varje butik ska bilda ett eget distrikt kan styrelsen besluta att fler ägarombud kan utses, dock inte fler än antalet butiker i distriktet Beslut om fler ägarombud än ett per distrikt, vilket beskrivs i punkt 3.1.1, ska ske senast den 31 december. Beslutet avser antalet ägarombud distriktsstämmor ska utse året därpå. 3.2 Uppgifter Ägarombud ska på stämmor, områdesvisa ägarombudsträffar m.m. företräda medlemmarna, dvs. ägarna, i distriktet Ägarombud verkar som en ambassadör för butiken, föreningen och konsumentkooperationen Ägarombud är ombud på föreningsstämma (fullmäktige) Ägarombud ansvarar för förberedelser, planering och genomförande av distriktsstämma Ägarombud ansvarar i samråd med butikschefen och berörd styrelseledamot för information kring distriktsstämma Ägarombud ska fortlöpande ha kontakt med butikschef, av styrelsen utsedd styrelseledamot, lokal valberedning, samt frivilligt medlemsråd, då det finns Ägarombud ska följa butikens utveckling, ekonomi och försäljning samt utvecklingen på orten eller området. Detta kan exempelvis gälla översiktsplaner, planer för bostadsbyggande, vägdragningar m.m Ägarombud ska få löpande information om föreningens verksamhet Ägarombud ska delta på de utbildningar man kallas till Ägarombud ska delta på de områdesvisa ägarombudsträffar man kallas till Vid distriktsstämman ska ägarombud informera om sin verksamhet i distriktet Ägarombud ska behandla information och uppgifter om föreningens verksamhet med aktsamhet och får inte låta utomstående få del därav, om föreningen då skulle kunna skadas Ordinarie ägarombud ska löpande informera sin ersättare om föreningens verksamhet Ägarombud ska erbjudas utbildning för uppdraget. 4 (16)

5 4 Frivilliga medlemsråd För att ta tillvara och kanalisera medlemmarnas engagemang för föreningen och kooperativa frågor kan frivilliga medlemsråd skapas kring en butik. 4.1 Uppgifter Medlemsråden är en frivillig sammanslutning av medlemmar som vill engagera sig i kooperativa frågor med utgångspunkt från den lokala butiken, t.ex. We Effect, Vi-skogen, rättvis handel, medlemsrekrytering, m.m Medlemsråd verkar som ambassadör för butiken, föreningen och konsumentkooperationen Ägarombud har ansvar, i samråd med butikschef, för rekrytering av medlemmar till medlemsrådet och planering av dess verksamhet Vid distriktsstämman bör det frivilliga medlemsrådet informera om sin verksamhet. 5 Distriktsindelning och distriktstillhörighet 5.1 Distriktsindelning Huvudprincipen för distriktsindelning ska vara att det finns ett distrikt för varje butik i föreningen Distriktsindelning ska vara sådan att den geografiska kopplingen mellan butik och medlem ska vara så nära och naturlig som möjligt Förändring av distriktsindelning sker per 1 januari, men kan vid butiksetableringar och butiksavvecklingar också ske under verksamhetsåret. 5.2 Distriktstillhörighet/-byte Hanteringsordning för att distriktsbyte är följande: 1. Medlem skickar en skriftlig ansökan om distriktsbyte till styrelsen senast 31 januari. 2. Styrelsen beslutar om distriktsbyte under februari. 3. Medlem informeras om styrelsen beslut samt kallas till aktuell distriktsstämma Information om ovanstående hanteringsordning (punkt 5.2.1) kommuniceras via föreningens hemsida. 6 Styrelsen 6.1 Uppgifter Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas/ägarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter på ett sådant sätt att medlemmarnas ekonomiska intressen tillgodoses på bästa möjliga sätt. 5 (16)

6 6.1.1 För att fullgöra sina uppgifter för föreningens medlemmar/ägare ska styrelsen ägna särskild omsorg åt att fastställa de övergripande målen för föreningens verksamhet och besluta om föreningens strategi för att nå målen, fortlöpande utvärdera föreningens operativa ledning och vid behov tillsätta eller entlediga verkställande direktör, se till att det finns effektiva system för uppföljning och kontroll av föreningens verksamhet och ekonomiska ställning mot de fastställda målen, se till att föreningens externa informationsgivning präglas av öppenhet och saklighet samt hög relevans för de målgrupper den riktar sig till, se till att det finns en tillfredsställande kontroll av föreningens efterlevnad av lagar och andra regler som gäller för föreningens verksamhet, se till att erforderliga etiska riktlinjer fastställs för föreningens uppträdande, samt fastställa föreningens placeringspolicy Styrelsen ska se till att dess arbete årligen utvärderas genom en systematisk och strukturerad process Omedelbart efter ordinarie föreningsstämma ska styrelsen hålla konstituerade sammanträde och utse vice ordförande samt övriga funktionärer som styrelsen anser sig behöva. Styrelsen ska även utse firmatecknare samt årligen ompröva givna fullmakter Styrelsen ska sammanträda minst sex gånger per år. En sammanträdesplan upprättas i samband med det konstituerande sammanträdet. Därutöver ska styrelsen sammanträda, om styrelsens ordförande finner att det behövs, eller om föreningens verkställande direktör, någon av styrelsens ledamöter eller revisor hos ordföranden begär att sammanträde ska hållas för behandling av särskild angiven fråga Styrelsens ordförande är sammankallande. Skriftlig eller elektronisk kallelse ska tillställas samtliga ledamöter senaste en vecka före sammanträdet tillsammans med dagordning och erforderliga underlag för ärendebehandling. Om föreskrivna kallelseåtgärder inte kan iakttas på grund av ärendets brådskande natur får kallelse ske genom telefon eller e-post med kortare varsel än en vecka Styrelsens protokoll förs i nummerordning och med löpande paragrafnumrering under hela verksamhetsåret. Protokollen justeras, senast två veckor efter styrelsemötet, av styrelsens ordförande tillsammans med ytterligare en bland de styrelseledamöter som föreningsstämman har valt. Justeringen kan ske via e-post Föreningens styrelse ska anställa en verkställande direktör. Anställningsavtal med verkställande direktören undertecknas på föreningens vägnar av styrelsens ordförande. Verkställande direktören ska handha den löpande förvaltningen av föreningens angelägenheter. Styrelsen ska dock alltid själv avgöra ärenden av principiell art eller större ekonomisk betydelse. Sådana ärenden är t.ex. förändringar av föreningens verksamhetsområde, särskilda samarbetsavtal, målsättning och planer i stort för föreningen både på lång och kort sikt, köp och försäljning av företag eller rörelser, köp och försäljning av fast egendom, investeringar utöver affärsplan, lån utöver affärsplan eller större ekonomiska åtaganden av annan art, 6 (16)

7 förändringar i föreningens butiksnät, samt yttrande över motioner till föreningsstämman samt andra ärenden som ska hänskjutas till föreningsstämmans avgörande Respektive styrelseledamot ska tre gånger varje år sammankalla ägarombuden i de distrikt som styrelseledamoten tilldelats till områdesvisa ägarombudsträffar. Vid ett av dessa tillfällen ska också ersättande ägarombud kallas Vid de områdesvisa ägarombudsträffar (se punkt 6.1.8) som förbereder ordinarie distriktsstämmor ska även den sammankallande från resp. lokal valberedning kallas Styrelsen ska årligen kalla lokala valberedningar till utbildning så att valberedarna får tillräcklig kunskap för att fullfölja sitt uppdrag Styrelsen ska på ordinarie föreningsstämma presentera förslag till principer för ersättning och andra anställningsvillkor för föreningsledningen för godkännande av stämman. Principerna ska omfatta förhållandet mellan fast och rörlig ersättning samt sambandet mellan prestation och ersättning, huvudsakliga villkor för bonus- och incitamentsprogram, huvudsakliga villkor för icke-monetära förmåner, pension, uppsägning och avgångsvederlag, samt vilken krets av befattningshavare som omfattas. I presentationen ska det också framgå om de föreslagna principerna väsentligt avviker från tidigare av stämman godkända principer Vid distriktsstämma ska den närvarande styrelseledamoten informera om föreningens verksamhet För nytillkomna distrikt ansvarar styrelsen för förberedelser (inkl. val), planering och genomförande av distriktets första distriktsstämma. 6.2 Storlek och sammansättning m.m. Styrelsen bör ha en storlek och sammansättning som ger utrymme åt de olika kompetenser och erfarenheter som erfordras och som uppfyller de krav på oberoende som ställs för att styrelsen effektivt och självständigt ska kunna förvalta föreningens angelägenheter. Styrelsen bör förnyas i erforderlig takt med beaktande av utvecklingen av föreningens verksamhet och behovet av kontinuitet i styrelsearbetet Styrelsen ska ha en med hänsyn till föreningens verksamhet, utvecklingsskede och förhållanden i övrigt ändamålsenlig sammansättning, präglad av mångsidighet och bredd avseende ledamöternas kompetens, erfarenhet och bakgrund i övrigt Styrelsens ledamöter ska ha en god geografiskt spridning inom föreningens verksamhetsområde Styrelsen ska inte vara större än att enkla och effektiva arbetsformer kan tillämpas. Dock måste styrelsen vara så stor så att kontakten med föreningens ägarombud och närvaron vid föreningens distriktsstämmor sker på ett tillfredsställande sätt. 7 (16)

8 6.2.4 Stämmovalda styrelseledamöterna ska vara oberoende i förhållande till föreningen och föreningsledningen. En styrelseledamot ska inte anses oberoende om ledamoten är anställd i föreningen, föreningens dotterföretag eller företag där föreningen har väsentligt intresse, erhåller icke obetydlig ersättning för råd eller tjänster utöver styrelseuppdraget från föreningen eller från någon person i föreningsledningen, har omfattande affärsförbindelser med föreningen eller föreningens dotterföretag i egenskap av kund, leverantör eller samarbetspartner, samt står i ett nära släkt- eller familjeförhållande till person i föreningsledningen. 6.3 Styrelseledamöter En styrelseledamot har en sysslomannaliknande ställning i förhållande till föreningen. Det innebär att ledamoten är skyldig att ägna uppdraget den tid och omsorg och ha den kunskap som erfordras för att på bästa sätt tillvarata föreningens och dess ägares intressen Styrelseledamot ska ägna styrelseuppdraget i föreningen erforderlig tid och omsorg Styrelseledamot ska självständigt bedöma de ärenden styrelsen har att behandla och föra fram de uppfattningar och göra de ställningstaganden detta föranleder. Styrelseledamot ska begära den kompletterande information som ledamoten anser nödvändig för att styrelsen ska kunna fatta väl underbyggda beslut Styrelseledamot är skyldig att tillägna sig den kunskap om föreningens verksamhet, organisation, marknad m.m. som behövs för uppdraget Ny styrelseledamot ska genomgå erforderlig introduktionsutbildning om föreningen, dess verksamhet, organisation, marknad m.m. samt den utbildning i övrigt som styrelseordföranden och ledamoten gemensamt finner lämplig. 6.4 Styrelseordförande Styrelsens ordförande har en särställning inom styrelsen med ett särskilt ansvar för att styrelsens arbete är väl organiserat och bedrivs effektivt och att styrelsen fullgör sina uppgifter Styrelsens ordförande får inte vara anställd i eller ha uppdrag för föreningen utöver uppdrag som hör samman med ordförandeskapet Styrelsens ordförande ska se till att styrelsens arbete bedrivs effektivt och att styrelsen fullgör sina skyldigheter. Ordföranden ska särskilt organisera och leda styrelsens arbete, uppmuntra en öppen och konstruktiv diskussion i styrelsen i vilken samtliga ledamöter deltar och skapa bästa möjliga förutsättningar för styrelsens arbete, se till att styrelsen fortlöpande uppdaterar och fördjupar sina kunskaper om föreningen och dess verksamhet samt i övrigt får den utbildning som krävs för att styrelsearbetet ska kunna bedrivas effektivt, ta emot synpunkter från medlemmarna och förmedla dessa inom styrelsen, hålla fortlöpande kontakt med och fungera som diskussionspartner med och stöd för föreningens verkställande direktör, se till att styrelsen erhåller tillfredsställande information och beslutsunderlag för sitt arbete, 8 (16)

9 efter samråd med verkställande direktören fastställa förslag till dagordning för styrelsens sammanträden, kontrollera att styrelsens beslut verkställs effektivt, tillse att styrelsen årligen utvärderar sitt arbete och att den centrala valberedningen informeras om resultatet av utvärderingen, samt vara talesman för föreningen i ägarfrågor. 6.5 Arbetsformer Styrelsens sammanträden ska beredas av styrelsens presidium, vilket består av styrelsen ordförande, vice ordförande samt föreningens verkställande direktör Styrelsen kan inom sig inrätta arbetsgrupper för att bereda ärenden inom mer avgränsade områden och, om styrelsen så finner lämpligt, till sådana arbetsgrupper delegera viss beslutanderätt. Inrättande av arbetsgrupper får inte leda till att styrelsen förlorar överblicken och kontrollen över verksamheten eller att informationen till styrelsen försämras Styrelsen ska fortlöpande utvärdera verkställande direktörens arbete. Minst en gång per år ska styrelsen särskilt behandla denna fråga, varvid ingen person från föreningsledningen ska närvara Beslutsunderlag och förslag till beslut i ett ärende ska ge en saklig, utförlig och relevant belysning av det ärende beslutet gäller. Beslut ska inte fattas av styrelsen i ett viktigt ärende som inte varit upptaget på dagordningen, såvida inte styrelsen enhälligt beslutar att så ska ske Styrelsen ska biträdas av en styrelsesekreterare som inte är ledamot av styrelsen Styrelsens protokoll ska tydligt återge vilka ärenden som behandlats, vilket underlag som funnits för respektive ärende samt innebörden av de beslut som fattats. Protokollet, med bilagor, ska sändas till eller hållas tillgängligt för styrelsens ledamöter så snart som möjligt efter styrelsesammanträdet Styrelsen ska sammanträda i den omfattning som erfordras för att hinna behandla de frågor som ankommer på styrelsen. 6.6 Finansiell rapportering Styrelsen ansvarar för att föreningens finansiella rapportering är upprättad i överensstämmelse med lag och tillämpliga redovisningsstandarder Av årsredovisning och delårsrapport ska tydligt framgå vilka delar som är formella finansiella rapporter, på vilka regelverk dessa grundas och vilka delar av årsredovisningen eller delårsrapporten som är reviderade eller översiktligt granskade av föreningens revisor Styrelsen och verkställande direktören ska omedelbart före underskrifterna i årsredovisningen lämna en försäkran av innebörd att, såvitt de känner till, årsredovisningen är upprättad i överensstämmelse med god redovisningssed, lämnade uppgifter stämmer med de faktiska förhållandena och ingenting av väsentlig betydelse är utelämnat som skulle kunna påverka den bild av föreningen som skapats av årsredovisningen. 6.7 Internkontroll och internrevision Styrelsen ansvarar för föreningens interna kontroll, vars övergripande syfte är att skydda medlemmarnas investering och föreningens tillgångar. 9 (16)

10 6.7.1 Styrelsen ska fortlöpande hålla sig informerad om att föreningens system för intern kontroll fungerar. 6.8 Arbete med redovisnings- och revisionsfrågor Styrelsen ansvarar för att föreningen har ett formaliserat och transparent system som säkerställer att fastlagda principer för den finansiella rapporteringen och interna kontrollen efterlevs samt att ändamålsenliga relationer med föreningens revisorer upprätthålls Styrelsen ska dokumentera och lämna upplysningar om det sätt på vilket styrelsen säkerställer kvaliteten i den finansiella rapporteringen samt kommunicerar med föreningens revisorer. 7 Förtroendevalda revisorer I föreningslagen finns inga regler för lekmannarevision. Nedanstående punkter ska ses som en rekommendation från föreningsstämman till föreningens förtroendevalda revisorer. 7.1 Uppgifter De förtroendevalda revisorerna ska i första hand granska hur den parlamentariska organisationen med ägarombud och frivilliga medlemsråd fungerar De förtroendevalda revisorerna ska årligen lämna en granskningsrapport till styrelsen och till föreningsstämman Granskningsrapport i punkt ska bifogas i stämmohandlingarna Förtroendevalda revisorer ska närvara vid föreningsstämmor, för att redovisa sin syn på revisionsarbetet i föreningen samt svara på frågor. 8 Lokala valberedningar Lokala valberedningar är distriktsstämmornas organ för beredning av stämmans beslut i tillsättningsfrågor med syfte att skapa ett bra underlag för stämmans behandling av dessa ärenden, främst tillsättandet av distriktets ägarombud. 8.1 Uppgifter Ledamöter i lokala valberedningar ska ha kunskap om föreningens verksamhet och ett bra lokal kontaktnät för att hitta lämpliga kandidater till rollen som distriktens ägarombud Lokal valberedning ska ta fram förslag på ägarombud, med ersättare, som ska representera distriktet Lokal valberedning ska ge förslag på kandidater till stämmoordförande, stämmosekreterare och protokolljusterare (2 st), som tillika är rösträknare, till distriktsstämma Distriktets ägarombud, inkl. ersättare, får inte vara ledamöter i distriktets lokala valberedning. Inte heller närstående släktingar till ägarombud, och dess ersättare, får vara ledamöter i distriktets lokala valberedning Sammankallande i lokal valberedning ska delta vid den områdesvisa ägarombudsträff som förbereder ordinarie distriktsstämma (se punkt 6.1.9). 10 (16)

11 8.1.6 Lokala valberedare ska delta vid den av styrelsen årligen anordnade utbildning för lokala valberedare (se punkt ). 9 Central valberedning Centrala valberedningen är föreningsstämmans valberedning, vilken bl.a. ger förslag på ledamöter till föreningsstyrelsen. Valberedningen är föreningsstämmans organ för beredning av stämmans beslut i tillsättningsfrågor med syfte att skapa ett bra underlag för stämmans behandling av dessa ärenden. Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av ägarna styrd, strukturerad och transparent process som skapar goda förutsättningar för väl underbyggda beslut. 9.1 Uppgifter Centrala valberedningen ska ha en med hänsyn till föreningens verksamhet ändamålsenlig sammansättning, präglad av mångsidighet och bredd avseende ledamöternas kompetens och kontaktnät, erfarenhet och bakgrund i övrigt Centrala valberedningens ledamöter ska ha en god geografiskt spridning inom föreningens verksamhetsområde Centrala valberedningen ska på ordinarie föreningsstämma lämna förslag till föreningens ordförande samt övriga ledamöter i styrelsen Som underlag för sina förslag till föreningsordförande och övriga styrelseledamöter ska valberedningen bedöma i vilken grad den nuvarande styrelsen uppfyller de krav som kommer att ställas på styrelsen till följd av föreningens läge och framtida inriktning, bl.a. genom att ta del av resultatet av den utvärdering av styrelsen som har skett, fastställa kravprofiler för den eller de nya ledamöter som enligt denna bedömning behöver rekryteras, samt genomföra en systematisk procedur för att söka kandidater till de styrelseposter som ska fyllas, varvid förslag som inkommit från medlemmar ska beaktas Valberedningens förslag till föreningsordförande och övriga styrelseledamöter ska presenteras i kallelsen till föreningsstämman. I presentationen ska framgå ålder samt huvudsaklig utbildning och arbetslivserfarenhet, uppdrag i föreningen och andra väsentliga uppdrag, om ledamoten enligt valberedningen är att anse som oberoende i förhållande till föreningen och föreningsledningen, vid omval, vilket år ledamoten invaldes i styrelsen, samt övriga uppgifter som kan vara av betydelse för medlemmarna vid bedömningen av den föreslagna ledamotens kompetens och lämplighet Valberedningen ska på föreningsstämman presentera och motivera sina förslag, varvid särskild motivering ska ges om ingen förnyelse av styrelsen föreslås. Valberedningen ska också lämna en redogörelse för hur dess arbete har bedrivits Person föreslagen till styrelsen ska såvitt möjligt närvara på stämman för att kunna presentera sig och svara på frågor. 11 (16)

12 9.1.8 Förslag till tillsättning av auktoriserat revisionsbolag ska lämnas av föreningens centrala valberedning vid ordinarie föreningsstämma. Förslaget ska presenteras i kallelsen till föreningsstämman. Informationen ska innefatta omfattningen av det föreslagna revisionsbolagets tjänster till föreningen utöver revision under de senaste tre åren samt, vid omval, vilket år revisionsbolaget valdes och hur länge revisionsbolaget innehaft uppdraget Förslag till tillsättning av förtroendevalda revisorer ska lämnas av föreningens centrala valberedning vid ordinarie föreningsstämma. Förslaget ska presenteras i kallelsen till föreningsstämman. Informationen ska, vid omval, innefatta vilket år respektive förtroendevald revisor valdes och hur länge revisorn innehaft uppdraget Valberedningen ska på föreningsstämman presentera och motivera sina förslag till revisorer samt lämna en redogörelse för hur valberedningens arbete har bedrivits Föreslagna revisorer ska, om möjligt, närvara på stämman för att kunna presentera sig och svara på frågor Föreningens centrala valberedning ska lämna förslag till stämmoordförande vid föreningsstämma. Förslaget ska presenteras i kallelsen till stämman samt av valberedningen vid stämman Föreningens centrala valberedning ska lämna förslag till protokolljusterare, sekreterare och rösträknare vid föreningsstämma Nya ledamöter i centrala valberedningen ska erhålla lämplig introduktionsutbildning för uppdraget. 10 Arvodering av ledamöter i föreningens organ 10.1 Uppgifter Den centrala valberedningen ska vid ordinarie föreningsstämma ge förslag på arvodering av ledamöter i föreningens organ, med undantag av verkställande direktören, registrerat revisionsbolag och ledamöter i central valberedning Föreningens styrelse lämnar förslag till föreningsstämman på arvodering av ledamöter i centrala valberedningen Ersättning till föreningens verkställande direktör behandlas i punkt Ersättning till det registrerade revisionsbolaget behandlas i punkt Nomineringar 11.1 Nominering av ledamot till föreningsstyrelsen Medlem som har förslag på ledamot till föreningsstyrelsen ska senast den 10 januari lämna uppgift om kandidatens namn och adress till centrala valberedningen Information om ovanstående hanteringsordning (punkt ) kommuniceras via föreningens hemsida Information om ovanstående hanteringsordning (punkt ) kommuniceras via e-post eller brev till föreningens ägarombud. 12 (16)

13 11.2 Nominering av ledamot i centrala valberedningen Centrala valberedningen är föreningsstämmans valberedning, vilken bl.a. ger förslag på ledamöter till föreningsstyrelsen Medlem som har förslag på ledamot till föreningsstämmans valberedning ska senast den 10 januari lämna uppgift om kandidatens namn och adress till föreningsstyrelsen Information om ovanstående hanteringsordning (punkt ) kommuniceras via föreningens hemsida Information om ovanstående hanteringsordning (punkt ) kommuniceras via e-post eller brev till föreningens ägarombud Styrelsen sammanställer inkomna nomineringar och ger förslag, med motivering, till föreningsstämman på kandidater till centrala valberedningen Nominering av ägarombud Styrelsen har i uppgift att ta fram rutiner för nomineringsprocessen av ägarombud Nomineringar av ägarombud som inkommer till servicekontoret ska vidarebefordras till aktuell lokal valberedning. 12 Verkställande direktören 12.1 Uppgifter Verkställande direktören har en särskild roll i styrelsearbetet. Detta innefattar bl.a. att rapportera till styrelsen om föreningens utveckling, vara föredragande och förslagsställare i frågor som beretts inom företagsledningen samt förse styrelsen med information som underlag för dess arbete Verkställande direktören ska se till att styrelsen får ett så sakligt, utförligt och relevant informationsunderlag som erfordras för att styrelsen ska kunna fatta väl underbyggda beslut samt att styrelsen hålls informerad om utvecklingen av föreningens verksamhet mellan styrelsens sammanträden Styrelsen ska godkänna verkställande direktörens väsentliga uppdrag utanför föreningen. Med väsentliga uppdrag menas t.ex. styrelseuppdrag i andra företag, organisationer eller större föreningar Styrelsen fastställer föreningens administrativa organisation i stort. Verkställande direktören ger organisationen dess faktiska utformning och beslutar i personalfrågor Verkställande direktören ska leda och samordna föreningens verksamhet så att föreningens ändamål på ett effektivt sätt förverkligas. Verkställande direktören ska ta initiativ till utveckling och rationalisering av verksamheten. Den av styrelsen fastställda affärsplanen ska därvid utgöra ram för verksamheten Verkställande direktören ska svara för att erforderlig personal anställs samt att befintlig personal utbildas och utvecklas i sitt arbete men också fortlöpande informeras om föreningens medlemsdemokratiska och administrativa verksamhet. 13 (16)

14 Verkställande direktören ska sörja för att samtliga skyldigheter enligt lag eller myndighets beslut blir rättsenligt fullgjorda och i det sammanhanget särskilt övervaka att bokföring fullgörs enligt lag, att medelsförvaltningen sköts på ett betryggande sätt och i överensstämmelse med styrelsens beslut, att distriktsstämmorna förbereds samt att ägarombud och andra förtroendevalda är väl informerade om föreningens verksamhet i allmänhet och verksamheten i vars och ens distrikt i synnerhet, att föreningen har en god intern kontroll, samt att föreningen har betryggande försäkringsskydd Verkställande direktören ska se till att ärenden, som föreligger styrelsen, är väl förberedda Verkställande direktören svarar för att affärsplan, årsredovisning och delårsrapport upprättas och presenteras för styrelsen enligt tidsplan som styrelsen och verkställande direktören kommer överens om Verkställande direktören ska regelbundet informera styrelsen om resultat, planer och händelser av vikt Frågor av principiell art eller större ekonomisk betydelse ska verkställande direktören hänskjuta till styrelsens avgörande, se punkt Om styrelsens beslut inte kan avvaktas utan väsentlig olägenhet för föreningens verksamhet, får verkställande direktören dock utan styrelsens bemyndigande vidta åtgärd av osedvanlig beskaffenhet eller stor betydelse. I sådant fall ska styrelsen så snart som möjligt underrätats om åtgärden Verkställande direktören ska medverka vid föreningsstämmorna Verkställande direktören ska sörja för att föreningsstämmor förbereds Verkställande direktörens förslag på principer för ersättning och övriga anställningsvillkor för föreningsledningen ska godkännas av styrelsen Verkställande direktören ska på uppdrag av styrelsen för centrala valberedningen genomföra upphandling av registrerat revisionsbolag inför föreningsstämmans beslut Ersättning till verkställande direktören Styrelsen ansvarar för att föreningen har en formaliserad och för samtliga ledamöter transparent process för att fastställa principer för ersättning och andra anställningsvillkor för föreningsledningen samt besluta om verkställande direktörens ersättning och övriga anställningsvillkor Styrelsens ordförande ska inför varje nytt kalenderår genomföra lönesamtal med föreningens verkställande direktör. Lönerevision gäller, om inget annat överenskommer, per den 1 januari påföljande år. Villkor för lönerevisionen ska förankras med föreningens vice ordförande. 14 (16)

15 13 Övrigt 13.1 Övriga framställningar från medlem Om medlem skriftligen framlägger ett förslag, ett önskemål eller ett klagomål för styrelsen, är styrelsen skyldig att bereda frågan och lämna medlemmen skriftligt svar Ränta medlemskonto Medel på medlemskonto förräntas enligt styrelsens beslut. Räntan ska uppgå till minst den räntesats som är aktuell för Coop Kapitalkonto Styrelsens beslut om ränta på medlemskonto ska presenteras på ordinarie föreningsstämma Motioner Information om när motioner till föreningsstämman ska vara styrelsen tillhanda ska anslås i föreningens butiker Information om när motioner till föreningsstämman ska vara styrelsen tillhanda ska kommuniceras via föreningens hemsida Information om när motioner till föreningsstämman ska vara styrelsen tillhanda ska kommuniceras via e-post eller brev till föreningens ägarombud. 14 Verksamhetsstyrning 14.1 Uppföljning av kod för verksamhetsstyrning Till föreningens årsredovisning ska fogas en särskild rapport om verksamhetsstyrningsfrågor. Av rapporten ska framgå om den är granskad av föreningens revisorer Föreningen ska i verksamhetsstyrningsrapporten ange att denna kod tillämpas av föreningen samt översiktligt beskriva hur föreningen tillämpat koden under det senaste räkenskapsåret. I rapporten ska anges från vilka regler i koden avvikelse skett. Skälen för varje avvikelse ska tydligt redovisas I verksamhetsstyrningsrapporten ska upplysningar lämnas om det sätt på vilket styrelsen säkerställer kvaliteten i den finansiella rapporteringen samt kommunicerar med föreningens revisorer I verksamhetsstyrningsrapporten ska, om denna information inte framgår av årsredovisningen, även följande uppgifter lämnas: en redogörelse för hur beredningen av tillsättning av styrelse och revisorer är organiserad, sammansättningen av föreningens centrala valberedning, för var och en av styrelsens ledamöter de uppgifter som ska lämnas enligt punktlistan i punkt 9.1.5, för revisorer de uppgifter som ska lämnas enligt punkt resp , arbetsfördelningen i styrelsen, hur styrelsearbetet bedrivits under det senaste räkenskapsåret, inkluderande antal styrelsesammanträden och respektive ledamots närvaro vid styrelsesammanträden, samt 15 (16)

16 för verkställande direktören 14.2 Årlig revidering o ålder samt huvudsaklig utbildning och arbetslivserfarenhet, och o väsentliga uppdrag utanför föreningen Denna kod för verksamhetsstyrning av Konsumentföreningen Göta, ekonomisk förening, ska årligen revideras av ordinarie föreningsstämma Den av föreningsstämman godkända koden för verksamhetsstyrning ska distribueras till samtliga förtroendevalda i föreningen senast tre veckor efter ordinarie föreningsstämma Den av föreningsstämman godkända koden för verksamhetsstyrning ska publiceras på föreningens hemsida senast tre veckor efter ordinarie föreningsstämma. 16 (16)

Kod för verksamhetsstyrning Kf Göta

Kod för verksamhetsstyrning Kf Göta Kod för verksamhetsstyrning Kf Göta Beslutad av föreningsstämman 2019-04-25 1 (16) Inledning Kooperationen och Kf Göta är medlemsstyrda föreningar, vilket särskiljer dessa organisationer från andra, privat

Läs mer

Kod för styrning av Riksbyggen ekonomisk förening ( Föreningskoden )

Kod för styrning av Riksbyggen ekonomisk förening ( Föreningskoden ) Kod för styrning av Riksbyggen ekonomisk förening ( Föreningskoden ) 2 1. INLEDNING... 3 1.1 Kodens syfte... 3 1.2 Följ eller förklara... 3 1.3 Andelsägare, medlemmar... 3 2. FULLMÄKTIGESAMMANTRÄDE...

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Fastställd av styrelsen den 9 november 2015 Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta stiftelsens angelägenheter.

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND Styrelsen\Valberedning\ 1 (7) INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och öppen process,

Läs mer

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ)

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ) Arbetsordning för Styrelsen i ICTA AB (publ) 1. Inledning 1.1 Styrelsen i ICTA AB (publ), 556056-5151, ( Bolaget ) har upprättat denna arbetsordning, som skall ses som ett komplement till reglerna i aktiebolagslagen

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern 1 Innehållsförteckning 1. Utseende av valberedning m.m.... 2 2. Valberedningens uppgifter och arbetsformer... 2 2.1. Styrelsens storlek och sammansättning mm... 3 2.2. Tillsättning av styrelse... 4 2.3.

Läs mer

Beslut OK ekonomisk förenings verksamhetskod 2016

Beslut OK ekonomisk förenings verksamhetskod 2016 Beslut OK ekonomisk förenings verksamhetskod 2016 Föreningsstämman 27-28 maj 1 INLEDNING OK ekonomisk förening utgår i sin verksamhet från de sju kooperativa grundprinciperna. Frivilligt och öppet medlemskap,

Läs mer

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Ersta diakoni Direktors stab Årsmötesdirektiv ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

HSBs kod för föreningsstyrning. Styrdokument för HSB-rörelsen antagen av HSBs Riksförbunds stämma 2007

HSBs kod för föreningsstyrning. Styrdokument för HSB-rörelsen antagen av HSBs Riksförbunds stämma 2007 HSBs kod för föreningsstyrning Styrdokument för HSB-rörelsen antagen av HSBs Riksförbunds stämma 2007 Foto: Viktor Gårdsäter, Stockholm: sid 3 (fr.v. 1 och 3), 4, 12, 16, 18, 20, 24 H-E Nygren AB, Stockholm,

Läs mer

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 1. INLEDNING Denna instruktion är utformad speciellt för Brf Snösätra och är antagen av föreningens årsstämma 2015-04-22. ALLMÄNT Föreningsstämmans beslut

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen Utfärdad den 2014-10-10 Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Stefan Bergh ID: 494 Version: 14

Arbetsordning för styrelsen Utfärdad den 2014-10-10 Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Stefan Bergh ID: 494 Version: 14 Fastställd av styrelsen 2014-10-01 Styrelsens övergripande uppgift är att för huvudmännens räkning förvalta organisationens angelägenheter på ett sådant sätt att huvudmännens intresse av långsiktig god

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE 1 (5) INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I INLEDNING Enligt HSB kod för föreningsstyrning bör föreningsstämmans beslut vid val av valberedning, styrelse, föreningsgranskare samt föreningsvald revisor om det

Läs mer

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 Reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Avsnitt 6-9. Styrelseordförandes uppgifter, styrelseutvärdering m m Informationsdag för nya kodbolag Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 6. Styrelseordförande Styrelsens

Läs mer

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) 1. BOLAGSSTÄMMA Kodens innehåll Följs Kommentar 1.1 Tidpunkt och ort för stämman samt ärende på stämman 1.2 Kallelse och övrigt underlag

Läs mer

Verksamhetssystem Arbetsordning för styrelsen

Verksamhetssystem Arbetsordning för styrelsen Sida 1 av 7 Styrelsen för Barnfonden Insamlingsstiftelse Organisationsnummer 846003-9020 har vid sammanträde den 9 september 2010 beslutat fastställa denna ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN 1 Styrelsens sammansättning

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Dalarnas Försäkringsbolag

Instruktion för valberedningen i Dalarnas Försäkringsbolag Instruktion 1 Instruktion för valberedningen i Fastställd av ordinarie bolagsstämma den Instruktion 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande... 3 1.3 Kommunikation

Läs mer

Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun

Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 24 januari 2018, 8. Dnr: KS 001060/2017 900 Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun Medborgare och samhälle ska känna förtroende för att styrningen av kommunens

Läs mer

1(8) Arbetsordning. Styrdokument

1(8) Arbetsordning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av 2010-03-12, 23 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Styrelsens uppgifter enligt aktiebolagslagen...4 2 Styrelseledamots

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB Antagen 2014-03-27 Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB 1 Inledning 1.1 Denna arbetsordning för styrelsen i Svensk Privattandvård Aktiebolag ( Bolaget ), har upprättats som ett komplement

Läs mer

Arbetsordning. för styrelsen i. Gällivare allmänningsskog

Arbetsordning. för styrelsen i. Gällivare allmänningsskog Arbetsordning för styrelsen i Gällivare allmänningsskog INNEHÅLL 1. INLEDNING 2. STYRELSENS ORDFÖRANDE 3. STYRELSESAMMANTRÄDEN 4. DAGORDNING OCH BESLUTSÄRENDE 5. PROTOKOLL 6. REVISION OCH RAPPORTER FRÅN

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen 1 Arbetsordning för styrelsen 1. Om dokumentet 1.1. Bakgrund och syfte Styrelsen för (Bolaget) ansvarar enligt Försäkringsrörelselagen (FRL) för Bolagets och förvaltning och skall handlägga och fatta beslut

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Policy för valberedning och tillsättning av styrelse

Policy för valberedning och tillsättning av styrelse VIRSERUMS SPARBANK Policy för valberedning och tillsättning av styrelse Fastställd av sparbanksstämman 2017-04-28 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Huvudmän... 3 3. Valberedningens ansvar och uppdrag... 4 3.1

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen Arbetsordning för styrelsen Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2012-06-15 Innehåll 1 Styrelsens övergripande uppgifter och ansvar... 1 2 Styrelseuppdraget... 1 2.1 Allmänt... 1 2.2 Utseende av styrelseledamot,

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning 1 (8) Styrelsens arbetsordning Innehåll 1. Syfte... 2 2. Styrelsens uppgifter... 2 2.1. Styrelsens uppgifter... 2 2.2. Styrelsens storlek och sammansättning... 3 2.3. Styrelseledamot... 3 2.4. Ordförande...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING 1. Inledning 1.1 Allmänt om Moment Groups valberedning Styrelsen har beslutat att Moment Group ska följa den svenska Koden för bolagsstyrning ("Koden").

Läs mer

HSB KOD FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

HSB KOD FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR HSB KOD FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR ETT HJÄLPMEDEL FÖR STYRELSE OCH VALBEREDNING STARKARE TILLSAMMANS HSB är en av Sveriges största boendeorganisationer. Vi ägs av våra medlemmar och vårt uppdrag är att

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA vid HSB Uppsalas ordinarie föreningsstämma tisdagen den 12 maj 2015

FÖREDRAGNINGSLISTA vid HSB Uppsalas ordinarie föreningsstämma tisdagen den 12 maj 2015 FÖREDRAGNINGSLISTA vid HSB Uppsalas ordinarie föreningsstämma tisdagen den 12 maj 2015 1. Öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Anmälan ordförandens val av protokollförare 4. Godkännande av röstlängd

Läs mer

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 1 Antagna av kommunfullmäktige den 16 februari.2009 och gäller från och med den 1 mars 2009 till och med 2012 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Arbetsordning för distriktsråd i Fonus. Distriktsrådens arbetsuppgifter

Arbetsordning för distriktsråd i Fonus. Distriktsrådens arbetsuppgifter Förord På Fonus distriktsstämmor utses distriktsråd som ska vara länk mellan den demokratiska och den affärsmässiga organisationen. Distriktsrådens sammansättning och uppgifter regleras av stadgarna och

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Jönköping

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Jönköping Instruktion 1 Instruktion för valberedningen i Jönköping Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 10 april 2014 Instruktion 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Denna arbetsordning gäller för styrelsearbetet i Möja Konsumtionsförening. Arbetsordningen skall bli föremål

Läs mer

Bolagspolicy för Vara kommun

Bolagspolicy för Vara kommun Bolagspolicy för Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XX 1. Bakgrund och omfattning Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Stockholm Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 7 april 2016.

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Stockholm Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 7 april 2016. Instruktion 1 Instruktion för valberedningen i Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 7 april 2016. Instruktion 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Arbetsordning. Version

Arbetsordning. Version Version 1.1 2011-11-19 ALLMÄNT Denna arbetsordning har antagits av Bohusläns klätterklubbs (BKK) styrelse den 2011-11- 19. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18 Fastställd av Cancerfondens 2017-05-23 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter till Cancerfondens, ns sammansättning, uppgifter och mandattid samt val av ns ordförande och vice ordförande regleras i stadgarna

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING OCH INSTRUKTION FÖR ARBETSFÖRDELNING MELLAN STYRELSEN OCH GENERALSEKRETERAREN OCH ÖVRIGA AV STYRELSEN UTSEDDA ORGAN

STYRELSENS ARBETSORDNING OCH INSTRUKTION FÖR ARBETSFÖRDELNING MELLAN STYRELSEN OCH GENERALSEKRETERAREN OCH ÖVRIGA AV STYRELSEN UTSEDDA ORGAN SHIF/SPK FS-sammanträde Nr 8_2013 Ärende Beslut Arbetsordning Förbundsstyrelsen samt Instruktion för arbetsfördelning Datum 2013-08-16--17 Beredning Anna-Stina Nordmark Nilsson Föredragande Anna-Stina

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STIGS GÅRD

STYRELSENS ARBETSORDNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STIGS GÅRD STYRELSENS ARBETSORDNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STIGS GÅRD Styrelsen i Bostadsrättsföreningen Stigs Gård har upprättat denna arbetsordning för att utgöra ett komplement till bestämmelserna i bostadsrättslagen

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET NEUROFÖRBUNDET 1/7 Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och kanslichefen. Denna

Läs mer

Stadgar för Leader Kustbygd

Stadgar för Leader Kustbygd Stadgar för Leader Kustbygd 1 Föreningens namn Leader Kustbygd ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Hyltebruk i Hylte kommun. 3 Verksamhetsområde Föreningens geografiska verksamhetsområde

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Dokumenttyp: Arbetsordning Utfärdat av: Kicki Nordström Datum: 2018-05-07 Beslutad av: Styrelsen konstituerande Datum: 2019-05-22 Arbetsordning för Cancerfondens styrelse 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening STADGAR för den ideella föreningen Stora Rörs Intresseförening med hemort i Stora Rör, Borgholm och Mörbylånga kommuner. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att ta till vara och

Läs mer

STADGAR för LÖVÅSENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

STADGAR för LÖVÅSENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING STADGAR för LÖVÅSENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Enligt lagen 1973:1150 om förvaltning av samfälligheter SFL och anläggningsbeslut 1968-10-23 och 1999-04-26 Antagna av föreningsstämman 1999-06-29; senast ändrade

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) ska bolag som omfattas av Koden ha en valberedning. Valberedningen

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Värmland

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Värmland 1 Instruktion för valberedningen i Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Omfattning och ikraftträdande... 2 1.3 Kommunikation och införande... 2 2 Valberedningens sammansättning...

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Svenska rymdaktiebolaget

Kallelse till årsstämma i Svenska rymdaktiebolaget Kallelse till årsstämma i Svenska rymdaktiebolaget Härmed kallas till årsstämma i Svenska rymdaktiebolaget, 556166-5836. Tid: Torsdagen den 25 april 2019, kl. 8.30 Plats: Bolagets huvudkontor, Torggatan

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

Förslag till reviderad: Uppsala Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening

Förslag till reviderad: Uppsala Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening Förslag till reviderad: Uppsala 2017-04-05 Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening 1 Inledning 1.1 Denna arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening ( Föreningen ) har upprättats

Läs mer

Stadgar för Lund Citysamverkan, ideell förening.

Stadgar för Lund Citysamverkan, ideell förening. Stadgar för Lund Citysamverkan, ideell förening. Antagna av föreningsstämman den 26 april 2017. 1 Firma och säte Föreningen driver sin verksamhet under firma Lund Citysamverkan, ideell förening, och har

Läs mer

Antagen av styrelsen den [datum] 2007

Antagen av styrelsen den [datum] 2007 ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I MÄLARHAMNAR AB Antagen av styrelsen den [datum] 2007 1 (7) 1. INLEDNING Styrelsens uppgifter och arbete i Mälarhamnar AB ( Bolaget ) regleras av aktiebolagslagen (2005:551)

Läs mer

Sala Sparbank. Valberedningspolicy

Sala Sparbank. Valberedningspolicy Sala Sparbank Valberedningspolicy 1Dokumentnamn Valberedningspolicy Ägare Sparbanksstämman Datum för fastställelse 20160413 Sidan 1 Innehåll 1. Externa regelverk... 2 1.1.. Finansinspektionen... 2 1.2.

Läs mer

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige FÖRSVARETS PERSONALTJÄNSTFÖRENING I ÖSTRA SVERIGE (FPFÖ) Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige Uppgift 1 Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige (FPFÖ) har till uppgift

Läs mer

Dokumentnamn: Valberedning och Mångfald Beslutad av: Sparbanksstämman Dokumentägare: VD. Ansvarig för implementering: Valberedningens ordförande

Dokumentnamn: Valberedning och Mångfald Beslutad av: Sparbanksstämman Dokumentägare: VD. Ansvarig för implementering: Valberedningens ordförande Fastställd: 2019-03-29 Ersätter: 2015-03-27 Informationsklassificering: Öppen Dokumenttyp: Policy Dokumentnamn: Valberedning och Mångfald Beslutad av: Sparbanksstämman Dokumentägare: VD Ansvarig för implementering:

Läs mer

STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Örebro Läns Orienteringsförbund (ÖLOF) skall främja, utveckla och samordna orienteringsidrotten i distriktet samt arbeta i enlighet

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Stadgar för Haflingersport Sverige

Stadgar för Haflingersport Sverige Stadgar för Haflingersport Sverige Bildad den 28 september 2014. Förslag på ändringar på stadgar, beslutas av årsmöte samt extra allmänt möte 2017. 1 Ändamål Föreningen skall skapa en plattform för alla

Läs mer

Stadgar Sveriges Fellponnyförening

Stadgar Sveriges Fellponnyförening Stadgar Sveriges Fellponnyförening 1 Ändamål.. Föreningen är till för att främja Fellponny rasens användande i såväl avel som arbete. Föreningen jobbar för att öka kunskapen om Fellponnyn i Sverige och

Läs mer

Instruktion för valberedningen

Instruktion för valberedningen 1 Instruktion för valberedningen ALLMÄNT OM VALBEREDNING MM Bolaget skall ha en valberedning bestående av åtta ledamöter. Dessa ska representera kretsarna för val av fullmäktige. Av dessa ska kretsarna

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige 32 KFS 606 2006-04-24 Redaktionellt reviderad 20100222/GC God sed i Åstorp Ett dokument för den övergripande ägarstyrningen av kommunala bolag inom

Läs mer

17.2 Valberedningspolicy (ersätter ) Huvudmännen Westra Wermlands Sparbank Innehållsförteckning

17.2 Valberedningspolicy (ersätter ) Huvudmännen Westra Wermlands Sparbank Innehållsförteckning 17.2 Valberedningspolicy 2017-05-05 (ersätter 2016-05-13) Huvudmännen Westra Wermlands Sparbank Innehållsförteckning Externa regelverk Interna regelverk 1. Syfte 2. Process 3. Huvudmän 4. Valberedningens

Läs mer

STADGAR. Stora Rörs Företagarförening

STADGAR. Stora Rörs Företagarförening STADGAR för den ideella föreningen Stora Rörs Företagarförening med hemort i Stora Rör, Borgholm och Mörbylånga kommuner. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att ta till vara och

Läs mer

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT. Radiotjänst i Kiruna AB

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT. Radiotjänst i Kiruna AB BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT Radiotjänst i Kiruna AB 2012 Bolagsstyrningsrapport Radiotjänst i Kiruna AB, 2012 Bolagsstyrningen i Radiotjänst i Kiruna AB sker via bolagsstämma, styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Distriktsförenings Normalstadgar

Distriktsförenings Normalstadgar Distriktsförenings Normalstadgar Datum: 2017-01-01 Förslag till Normalstadgar för Distriksföreningar inom Svenska Ridtravarförbundet Distrikt: Bildat den Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den enligt

Läs mer

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING 1 Ändamål Föreningen, vars namn är Vallda Toråsskolans Föräldraförening (VTFF) har till uppgift inom Toråsskolan och dess förskolor stödja hemmen och skolan

Läs mer

1 Föreningens firma Föreningen är en ideell förening med firma Ingmarsö Byalag.

1 Föreningens firma Föreningen är en ideell förening med firma Ingmarsö Byalag. STADGAR för föreningen INGMARSÖ BYALAG antagna vid allmänna möten den 2 november 1996 och 31 maj 1997 Ändrade vid föreningsstämma 26 maj 2007 och 24 maj 2008 1 Föreningens firma Föreningen är en ideell

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Kantarellen 11

HSB Bostadsrättsförening Kantarellen 11 HSB Bostadsrättsförening Kantarellen 11 Redogörelse av hur HSB brf Kantarellen 11 har tillämpat HSB kod för bostadsrättsföreningar Vid årsstämman 2016 beslutades att styrelsen ska arbeta efter HSB-koden

Läs mer

Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006.

Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006. Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006. 1 Firma Föreningens firma är Energikontor Sydost. Föreningen är ideell. 2 Säte

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING 1 UNG FÖRETAGSAMHET STOCKHOLMSREGIONENS ÄNDAMÅL Ung Företagsamhet Stockholmsregionen är en ideell förening som har till ändamål att ge ungdomar insikter i företagandets

Läs mer

Arbetsordning för Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden

Arbetsordning för Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden Alzheimerfondens arbetsordning 2013-10-10 Sidan 1 av 6 Bil 1 Arbetsordning för Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden Utfärdad den 2011-03-04 och senast ändrad 2013-10-10 1. Ändamål 1.1. Stiftelsens ändamål

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern Stadgar 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern 2 Föreningens ändamål och syfte Föreningens syfte är att verka för att uppnå målen i den lokala utvecklingsstrategin under programperioden 2014-2020. Fiskeområde

Läs mer

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY STADGAR FÖR SVERIGES HÄRADSALLMÄNNINGSFÖRBUND Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena 2016-05-20 och 2017-05-XY ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Stadgar för Agronomförbundet

Stadgar för Agronomförbundet 1. Ändamål [STADGAR FÖR AGRONOMFÖRBUNDET] Antagna den 9 mars 2013 Stadgar för Agronomförbundet Medlemskap i Agronomförbundet tillkommer den som besitter agronomexamen eller som bedriver studier för att

Läs mer

Stadgar för Leader Linné

Stadgar för Leader Linné Stadgar för Leader Linné 1 Föreningens namn Leader Linné ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Alvesta, med Alvesta, Ljungby, Markaryd, Värnamo, Växjö och Älmhults kommuner som verksamhetsområde,

Läs mer

Version Stadgar för den ideella föreningen Future Position X FPX 1. Firma Föreningens firma är Future Position X (FPX), ideell förening. 2.

Version Stadgar för den ideella föreningen Future Position X FPX 1. Firma Föreningens firma är Future Position X (FPX), ideell förening. 2. Version 201002 Stadgar för den ideella föreningen Future Position X FPX 1. Firma Föreningens firma är Future Position X (FPX), ideell förening. 2. Ändamål Föreningen skall, utifrån sina medlemmars intresse

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman

STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman 2015 06 09 1 ÄNDAMÅL Mom 1 Syfte Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionella sammanslutning. Svensk sjuksköterskeförening

Läs mer

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon 2016-06-09 Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon Förslag till beslut - att anta framlagd VD-instruktion för Försäkrings AB Göta Lejon FÖRSÄKRINGS AB GÖTA LEJON VD-instruktion

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action På årsmötet 2015 beslutades att föreningen byter namn till Fair Action och att stadgarna ändras i enlighet med beslutet. Stadgarna antogs av Fair Trade Centers konstituerade

Läs mer

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Ideell Förening 1 Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Namn, ändamål och organisation 1 Föreningens namn är

Läs mer

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige STADGAR FÖR SOS-Animals Sverige Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 31a maj 2008 1 Ändamål SOS-Animals Sverige är en ideell förening som skall verka för djurs välbefinnande i och utanför Sverige.

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.12

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.12 Bolagspolicy för styrning av koncernen Kungsörs Kommunföretag AB Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-26, 113 Reviderad/kompletterad av kommunfullmäktige 2013-04-08, 42 (bl.a. sammanslagning med God redovisningssed)

Läs mer