Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor"

Transkript

1 1 (8) Vid protokollet Åge Sollien Sekreterare Justerat den Carina Dahl Ordförande

2 2 (8) Plats Centrum för hjälpmedel, Propellervägen 14, Örebro Tid 13:00-16:00 Närvarande ledamöter Carina Dahl (s) ordförande Britt Alderholm (m) Paula Granqvist (m) Jesper Räftegård (mp) Kerstin Lundqvist Eriksson (l) Monica Lindahl (HRF) Tomas Ericsson (Neuroförbundet) Christer Andersson (DHR) Johan Sobelius (HSO-T) Ann-Charlotte Oksanen (Hjärnkraft) Pia Delin (Mag- & tarmföreningen) Tjänstgörande ersättare David Lindberg (SRF) Närvarande ersättare Kjell Lindblom (HSO-T) Ing-Marie Wessén (RTP) Siv Pettersson (Astma & allergiförbundet) Gun Carlestam-Lewin (Alzheimerföreningen) Närvarande adjungerade Övriga närvarande Åge Sollien (Funktionshinderkonsulent) Hassan Hadzic (Audiologen) Sven Larsson (Alzheimerföreningen)

3 3 (8) Reidun Hannersz Zita (Tandvårdsskadeförbundet) Siw Ingvarsson (Tandvårdsskadeförbundet)

4 4 (8) 101 Inledning Ordförande Carina Dahl hälsade alla välkomna. 102 Dagordning Eftersom Sven Larsson som skulle berätta om Alzheimerföreningen var försenad ändrades dagordningen så att det i stället blev Hassan Hadzic från Audiologen som fick börja. Följande övriga frågor anmäldes: - Assistansersättning - Fritt val av hjälpmedel - Resegaranti för färdtjänst och sjukresor - Storregion - Utrop på Länstrafiken 103 Presentation av mötesdeltagarna Samtliga deltagare presenterade sig. 104 Föregående protokoll Inga synpunkter framfördes på det senaste protokollet. 105 Aktuell information Flera deltagare tar upp att var svårt att hitta till Centrum för hjälpmedel eftersom de upplever att det är dåligt skyltat. -Gällande patientföreningarnas möjlighet till information på vårdcentralerna informerar Christer Andersson att det nu finns pärmar med föreningsinformation tillgängliga på vårdcentralerna i Karlskoga. Enligt flera andra ledamöter så ska pärmarna finnas på alla vårdcentraler men att man ofta måsta fråga efter dem eftersom de placeras undanskymt. 106 Information om hörhjälpmedel Hassan Hadzic, civilingenjör/enhetschef på Audiologiska kliniken, informerar om olika hörhjälpmedel och hörselrehabilitering på Audiologiska kliniken. Man gör alltid en individuell behandlingsplan för att patienten ska få rehabiliteringsstöd efter behov. En utredning brukar bestå av 1 3 besök. Hörapparatsortimentet delas in i 3 olika kategorier: Lätt till grav hörselnedsättning, grav till

5 5 (8) uttalad hörselnedsättning och sortiment för barn 0-5 år. Andra hörhjälpmedel är bland annat samtalsförstärkare, olika varseblivningshörhjälpmedel och BAHA som är ett kirurgiskt implantat för behandling av hörselnedsättning som fungerar genom direkt kontakt med skallbenet. Audiologiska kliniken kan också installera hörselslingor. Det finns lite olika för vuxna och för barn upp till 16 år. Det finns fast slinga om man bor i villa och portabel slinga eller soffslinga om man bor i lägenhet. Det finns även olika trådlösa slingor. Hörhjälpmedel utprovas till den adressen där man är mantalsskriven. Hjälpmedlen är personliga och lämnas tillbaka när behovet upphör. Man räknar en avskrivningstid på 5 år. I den efterföljande diskussionen togs det bland annat upp att man upplever att det kan vara svårt att komma i kontakt med Audiologiska kliniken då de begränsade jourtider. Enligt Hassan Hadzic arbetar man för att hitta en lösning på detta. Eventuellt kommer jourverksamheten att flytta till en annan lokal och då få längre öppettider. 107 Föreningsinformation: Alzheimerföreningen Sven Larsson ordförande i Alzheimerföreningen berättar om Alzheimerföreningens verksamhet, och hur det är att leva med sjukdomen och hur det är att vara anhörig. Vid Alzheimers sjukdom drabbas särskilt de områden av hjärnan som ansvarar för minnesfunktion, språklig förmåga, rumslig orientering samt praktiska färdigheter. Sjukdomen kan uppträda tidigt, redan i årsåldern, men vanligen efter 65 års ålder. Alzheimers sjukdom börjar smygande och utvecklas långsamt under flera år. Sven Larsson poängterar att Alzheimer inte beror på att man är gammal men att det finns en ökad risk vid hög ålder. Sjukdomen innebär vanligtvis en gradvis försämring. Många drabbade bor kvar hemma och vårdas av anhöriga åtminstone under de tidiga stadierna. Dagsjukvård och växelvård gör det också möjligt att bo kvar hemma trots betydande handikapp. När det inte längre är möjligt kan vård i gruppboende eller vårdhem bli aktuellt. Det finns i dag inga riktigt effektiva läkemedel men det är ända viktigt att det kommer in symptomlindring så tidigt som möjligt. Det kan vara svårt att vara anhörig till någon som har drabbats av Alzheimers sjukdom. Ofta saknas stöd till anhöriga som får dra ett tungt lass. Alzheimerföreningen försöker därför även stödja de anhöriga och arbetar bland annat för att skapa mötesplatser och anhöriggrupper eftersom de anser att detta stöd saknas. Enligt statistiken finns de ca 1,3 miljoner i Sverige som har en anhörig med Alzheimerdiagnos.

6 6 (8) För att situation skall bli bättre för de som har Alzheimers sjukdom krävs det, enligt Sven Larsson, bland annat ett mera aktivt bemötande från sjukvården. Som det ser ut i dag är det bara en femtedel av de som har diagnosen i Örebro län som får adekvat behandling. Det finns i Sverige ca som har diagnosen medan det i Örebro län finns ca I Örebro kommun finns minst och ca 350 nya tillkommer varje år. 108 Lägesrapport, utvärdering av regionens funktionshinderpolitiska program Hälsa och livskraft för alla Den grupp som hade fått i uppdrag att titta närmare på regionens funktionshinderpolitiska program lämnade en rapport. De har träffats en gång och även gjort en skriftlig sammanställning (sammanställningen bifogas). De har utgått ifrån de 5 målområden som finns i programmet: Kunskap och respektfullt bemötande, God vård, Tillgänglighet och delaktighet, Arbete samt Samarbete och samverkan. En fråga som togs upp vara att man undrar om det finns någon samverkan mellan forskningen och funktionshindrade när det gäller målen i programmet. Carina Dahl berättar att det finns en undersökning utförd av omsorgsföretaget Humana som visar att tillgängligheten de 5 senaste åren har blivit sämre. Rådet diskuterade om det i fortsättningen bör finnas ett separat program för funktionshinderfrågor eller om innehållet ska införlivas i andra program istället. Rådet enades om att det även i fortsättningen måste finnas ett eget funktionshinderpolitiskt program. I väntan på ett nytt program bör det befintliga förlängas eller eventuellt justeras. Till nästa möte den 12 december skall Åge Sollien bjuda in den in Regionen som är ansvarig för funktionshinderpolitiskat programmet så att denna kan svara på frågor och ta del av rådets synpunkter. 109 Presentation av förslag till fördelning av föreningsbidrag och projektstöd till länets funktionshinderorganissationer 2017 Åge Sollien presenterade förslaget till fördelning av föreningsbidrag och bidrag till projektstöd för Förslaget har arbetets fram av Fördelningsgruppen som består av funktonshinderkonsulenten och fem företrädare för länets funktionshinderorganisationer.

7 7 (8) Bidragsnivån 2017 är densamma som under innevarande år. Fyrtiofem föreningar har ansökt om föreningsbidrag. Två av de föreningar som sökte i fjol har inte ansökt i år. Tre nya föreningar har i år lämnat in ansökan om föreningsbidrag. Av dessa föreslås två få startbidrag medan en förslås få avslag på sin ansökan. Gällande projektstöd beviljades det i fjol projektbidrag till 3 föreningar. I år har det kommit en ansökan om projektbidrag men den har inte beviljats. Beslut om fördelningen fattas av Regionstyrelsen den 15 november. Efter presentationen diskuterades det hur gränsdragningen mellan kommunala föreningsbidrag och bidrag från regionen till länsorganisationer kan bli tydligare. Man kom fram till att det skulle vara bra om den ansvariga för föreningsbidrag på Örebro kommun och funktionshinderkonsulent Åge Sollien har kontakt för att diiskutera detta. 110 Rapport från Hjälpmedelsdagen Det var flera deltagare som hade varit med på hjälpmedeldagen både i Karlskoga och i Örebro. I Karlskoga hade det bland annat handlat om MS-yoga, trappklättrare och ledarhundar. Också i Örebro hade det varit olika visningar av hjälpmedel. I samband med hjälpmedelsdagen har olika politiker varit ute och träffat medborgarna och tog emot frågor. 111 Föreningsinformation: Tandvårdskadeförbundet Reidun Hannersz Zita berättar om Tandvårdsskadeförbundets verksamhet Tandvårdsskadeförbundet är tandvårdens patientorganisation. Det ger rådgivning till medlemmar och arbetar för giftfri och säker tandvård och att tandvård ska ingå som en del i den allmänna hälso- och sjukvården. Tandvårdsskadeförbundet arbetar i huvudsak för att det ska ges korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården, att det ska användas mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker, att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar och att tandvårdsmaterial ska vara helt metallfria. De arbetar vidare för att tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar, att sjukvårdens högkostnads-skydd ska gälla vid tandvård om risk för biverkningar föreligger och att det ska finnas ett biverkningsregister för material som används i tandvården De tar upp att tungmetallförgiftning kan ligga bakom olika diagnoser så som ADHD, autism och Alzheimer. De ser det som ett problem att socialstyrelsen inte har accepterat detta. Tandvårdsskadeförbundet är förespråkare för mera bruk av naturmedicin men upplever att de har fått dålig respons för detta från sjukvården.

8 8 (8) Tandvårskadeförbundet avslutade sin presentation med att dela ut kuvert med informationsmaterial. 112 Övriga frågor Britt Alderholm tar upp att det nu finns ett motion om fritt val av hjälpmedel. Carina Dahl säger att det inte finns positiv erfarenhet från de landsting som har provat detta. Enligt flera deltagare är det ett problem i dag att man inte kan gå utanför sortimentet när man ska välja hjälpmedel. Det är viktigt att man informerar sin arbetsterapeut om sina behov för att på så sätt sprida kunskap. Frågan om resegaranti för färdtjänst och sjukresor är fortfarande inte klar. Enligt Mats Gunnarsson beror det på det finns oklarhet om hur man ska tolka nya EU-regler. Carina Dahl informerar kort om Svealandsregionen. Eventuellt kommer det fattas beslut om storregion som ska börja gälla från Dock finns det mycket som är osäkert gällande detta. Gällande utrop på Länstrafiken säger Carina Dahl att systemet inte är klart beroende på att upphandlingen har dragit på tiden. Britt Alderholm tar upp frågan om assistansersättning men väljer sedan att vänta med detta till nästa möte då Försäkringskassan är närvarande. 113 Fyllnadsval Ann-Charlotte Oksanen väljs in som ny ledamot i Rådet för funktionshinderfrågor. Hon efterträder Stig Teodorsson och företräder medicingruppen. 114 Nästa möte Nästa möte hålls den 12 december i Linden, Eklundavägen 1, Örebro klockan 13:00-16: Avslutning Carina Dahl avslutade mötet.

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor 1 (5) Vid protokollet Åge Sollien Sekreterare Justerat den Britt Alderholm Ordförande 2 (5) Plats Linden, Eklundavägen 1, Örebro Tid 13:00-16:00 Närvarande ledamöter Britt Alderholm (m) ordförande Jesper

Läs mer

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Protokoll Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2016-09-08 kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Närvarande: Mattias Ingeson, RJL, ordförande Eva Blomquist, HRF Eva Eliasson, RJL

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Sida 1 (7) Rådet för funktionshinder Tidpunkt: Tisdag 22 april 2014 kl. 15:00 16:30 Lokal: Stora Konferense,, Justerat: 25 /4 2014 Ewa Samuelsson Ordförande Magnus

Läs mer

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor Plats och tid Kommunkontoret rum 1, onsdagen den 2 feb 2011, kl

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor Plats och tid Kommunkontoret rum 1, onsdagen den 2 feb 2011, kl Rådet för funktionshinderfrågor 2011-02-02 1 Plats och tid Kommunkontoret rum 1, onsdagen den 2 feb 2011, kl. 10.00-11.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Wania

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Socialtjänstavdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (6) 2018-01-09 Protokoll från rådet för funktionshinder Protokollet har justerats per mejl 2018-01-11 Närvarande ledamöter: Jan

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-11-14 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 10.00-11.40 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S), ordf. Percy

Läs mer

Protokoll fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 6 maj 2015

Protokoll fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 6 maj 2015 4/2015 Sida 1 (6) 2015-05-06 fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 6 maj 2015 Tidpunkt: Kl. 16 Plats: HSO Stockholm, St Göransgatan 82, nb, Stockholm Närvarande: Se sid. 3 1-10 Justerat

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Gunilla Wallengren DHR. Eva Carlbrand

Kultur- och fritidsnämnden Gunilla Wallengren DHR. Eva Carlbrand 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl 13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Protokoll nr 7 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 oktober 2013 kl

Protokoll nr 7 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 oktober 2013 kl Protokoll nr 7 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 oktober 2013 kl. 15.00 15.30. Justerat den 23/10 2013 Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg

Läs mer

Cecilia Vestergaard, områdeschef Åsa Engberg, förvaltningssekreterare Lena Kansbod, landsbygdsutvecklare

Cecilia Vestergaard, områdeschef Åsa Engberg, förvaltningssekreterare Lena Kansbod, landsbygdsutvecklare Kommunala Handikapprådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och tid Sessionssalen Stadshuset, kl 14:30-16:30 Beslutande ledamöter Ersättare Åsa Bergkvist ordförande, vård- och omsorg Bernt Ekström, vård-

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 9-17 Sida 1 (6) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

PROTOKOLL FRID ... REGION,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

PROTOKOLL FRID ... REGION,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde .,., DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 1-10 Sida 1 (8) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid: 2019-02 -21, kl. 09.30-12.00. Plats: Regionkontoret, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Handikapprådet

SOLLENTUNA KOMMUN Handikapprådet Sam m anträdesdatum Sidan 1 av 9 Plats och tid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Turebergshuset, Turebergsrummet Kl. 18:35-19:50 Birgitta Sturesson (M) Karin Rudling (FP) Monica Sveningsson (HSO,

Läs mer

Protokoll nr 9 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den3 december 2012 kl

Protokoll nr 9 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den3 december 2012 kl KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 9 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den3 december 2012 kl. 11.15 11.30 Justerat den 7 / 12 2012 Magnus

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 6 februari 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 6 februari 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 6 februari 2017 Tidpunkt: Kl. 15.00 Plats: Stora Kollegiesalen, Stockholms stadshus Närvarande: Se bilaga Justerat

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets pensionärsråd Vid protokollet. Mikael Johansson Sekreterare. Justerat den 1 (6) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Landstingets pensionärsråd Vid protokollet. Mikael Johansson Sekreterare. Justerat den 1 (6) Sammanträdesdatum 1 (6) Vid protokollet Mikael Johansson Sekreterare Justerat den Åke Eriksson Ordförande Ulf Grell Justerare 2 (6) Närvarande ledamöter Kerstin Karlsson (S) Sven-Olof Reinholdsson (S) Sten Lang (MP) Christina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) 2012-06-19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (15) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 19 juni 2012, kl 9:00.12:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL , Landstingets kansli, Kalmar. Linda Fleetwood Landstinget

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL , Landstingets kansli, Kalmar. Linda Fleetwood Landstinget SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Tid och plats 10.00 15.30, Landstingets kansli, Kalmar ande Linda Fleetwood Landstinget Madeleine Rosenqvist Landstinget Jessica Rydell tjg ers Landstinget Lena Segerberg adj

Läs mer

Samrådsgrupp med Hälso- och sjukvårdsnämnden/socialnämnden den 23 maj 2016, kl

Samrådsgrupp med Hälso- och sjukvårdsnämnden/socialnämnden den 23 maj 2016, kl 1(9) Samrådsgrupp med Hälso- och sjukvårdsnämnden/socialnämnden den 23 maj 2016, kl 13.30 16.00 Deltagare Leif Dahlby, ordförande Monika Eriksson Kerstin Lindgren För patientföreningarna: Thord Lindström

Läs mer

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 26-34 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID ~REGION,., DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 11-18 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid: 2019-04 -25, kl. 09.30-12.00. Plats: Regionkontoret, Futurum, Falun

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Nödinge, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: 56 66 ande Ledamöter Ordförande Pia Andersson (SRF) 56 66 Robert Kindberg (DHR) 56 66 Christina Fridén-

Läs mer

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde PROTOKOLL Central förvaltning Sammanträde 2014-04-16 34 43 Sida 1 (7) från s sammanträde Tid: 2014-04-16 kl 13.30 16.00 Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande Sören Bertilsson (S), 1:e vice

Läs mer

Varför införs en patientlag?

Varför införs en patientlag? 1 2 Varför införs en patientlag? Lagen ska: - stärka patientens ställning - främja patientens integritet, delaktighet och självbestämmande. Lagen kräver ett nytt förhållningssätt av vården i mötet med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 11 Godkännande av ärendelista 18 12 Föregående sammanträdesprotokoll 19 13 Anhörigstöd 20 14 Representant till Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd 21 15 Frågor från Länsrådet för funktionsnedsättningar

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2014-12-09

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2014-12-09 Sida 1 av 5 PLATS OCH TID Gruvsalen, kl 14.00 16.00 NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Bo Brantmark, socialnämnden Peter Graff,

Läs mer

Roland Sandstedt, SPF Seniorerna, Mariannelund. Ulla Henriksson, Socialchef, sekreterare Diana Laitinen-Carlsson, Luu Carina Lindström, Luu

Roland Sandstedt, SPF Seniorerna, Mariannelund. Ulla Henriksson, Socialchef, sekreterare Diana Laitinen-Carlsson, Luu Carina Lindström, Luu 2017-05-24 Sida 1 (10) Sammanträde med Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Kommissarien kl 09.30 12.00 ande Ledamöter Marie-Louise Gunnarsson, (M) ordförande Gunnel Lycksell, Mariannelund PRO Jan Ekwall,

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

Riktlinjer för landstingets bidrag till länets funktionshinderorganisationer

Riktlinjer för landstingets bidrag till länets funktionshinderorganisationer Riktlinjer för landstingets bidrag till länets funktionshinderorganisationer Antagna av Landstingsstyrelsen 2013-09-03 Innehåll MÅLBESKRIVNING... 3 GRUNDVILLKOR FÖR BIDRAGSANSÖKAN... 3 NYA FUNKTIONSHINDERORGANISATIONER...

Läs mer

, Smedjan, Landstingets kansli, Kalmar

, Smedjan, Landstingets kansli, Kalmar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Tid och plats 10.00 15.20, Smedjan, Landstingets kansli, Kalmar ande Pierre Edström fr o m 10 Landstinget Madeleine Rosenqvist fr o m 5 Landstinget Lena Segerberg adj, mötesordf

Läs mer

Plats och tid Studiebesök på Arkivcentrum, Nikolaigatan 3, Örebro kl. 09:00-12:00

Plats och tid Studiebesök på Arkivcentrum, Nikolaigatan 3, Örebro kl. 09:00-12:00 Plats och tid Studiebesök på Arkivcentrum, Nikolaigatan 3, Örebro kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Torgny Larsson (S) (ordförande) Gunnel

Läs mer

PROTOKOLL. Öppning. Ordförande Ingemar Javinder öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna. Dagordning

PROTOKOLL. Öppning. Ordförande Ingemar Javinder öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna. Dagordning PROTOKOLL fört vid sammanträde i Rådet för funktionshindrade och pensionärer Tid: Måndagen den 17 mars 2014 klockan 14.00-15.10 Plats: Lilla sammanträdesrummet, Kommunhuset Närvarande: Ingemar Javinder,

Läs mer

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 18-25 Sida 1 (6) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

ARENDEFORTECKNING HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens råd för pensionärer och funktionsnedsatta

ARENDEFORTECKNING HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens råd för pensionärer och funktionsnedsatta 2014-05-27 ARENDEFORTECKNING Paragraf nr Ärenderubrik 8 Information om trafik och färdtjänst 9 Avvikelserapport 2013, statistik och analys 10 Kost- och måltidsverksamheten, enkät 11 Aktuellt från tillgänglighetsgruppen

Läs mer

HSO-bladet nr I detta nummer

HSO-bladet nr I detta nummer HSO-bladet nr 1-2017 I detta nummer Styrelsen 2017-2018...2 Övriga förtroendevalda...2 Kansliets öppettider...2 Nyheter från styrelsen...3 Pia Delin tackar för sig...4 Ordförandemöte 31 maj...4 Mollii...4

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2010-09-15 17-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sören Bertilsson, ordförande, landstinget Gunnar

Läs mer

Underskrifter Paragrafer Sven-Arne Persson (S)

Underskrifter Paragrafer Sven-Arne Persson (S) Sida 1 av 5 Tid och plats 22 maj 2018 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Sven-Arne Persson (S), vice ordförande, tjg ordförande på mötet Jörgen Svensson Mats Erik Nilsson

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: Protokoll nr 5 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 27 maj 2013 kl. 15.00 15.40. Justerat den 29 / 5 2013 Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg

Läs mer

Länsövergripande funktionshinderföreningar i Örebro län

Länsövergripande funktionshinderföreningar i Örebro län Förening: Afasiföreningen i Örebro län 019-673 21 46 afasi.orebrolan@gmail.com www.afasi.se Förening: Alzheimerföreningen i Örebro län Adress: c/o Sven Larsson 070-553 16 55 Klostergatan 7 703 61 Örebro

Läs mer

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Samanträdesrummet, stadshuset, Dalavägen 10 kl 14:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Margareta Gustavsson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening) Anita Fridberg

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 2010-03-01 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1. Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg - patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län - med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 17 maj 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning 2015-10-23 Sida Ärendeförteckning Välkommen 1 Godkännande av dagordningen 2 Presentation av mötets deltagare 3 Föregående minnesanteckningar 4 Föreningsbyrån informerar om föreningsbidrag m.m 5 Allmän

Läs mer

Kommunhuset, A-salen, kl :00

Kommunhuset, A-salen, kl :00 Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl.13.00 15:00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 16-22 Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Susanne Ivarsson

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Kommunala Rådet för 2010-04-08 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.45, Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp)

Läs mer

PROTOKOLL Handikappråd

PROTOKOLL Handikappråd 1 (12) Paragrafer 9-16 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Klippan, kl. 18.00-20.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Gunilla

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för tandvård

Sammanträde i programberedningen för tandvård Sammanträde i programberedningen för Datum Onsdagen den 25 november 2015 Tid 14:00 16:00 Plats Södertörnssalen, landstingshuset Ledamöter (C) (KD) (V) Karin Fälldin Jane Gustavsson Tara Twana Arvid Öhlin

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (9) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (9) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-12.00 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

PROTOKOLL. Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 13:00-14:40

PROTOKOLL. Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 13:00-14:40 Gällivare kommun PROTOKOLL 2017-10-24 1 (8) Plats och tid Närvarande Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 13:00-14:40 Ledamöter Ulla-Britt Jonsson Marie Leandersson

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 20-26 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Britt Marinder Justerare

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2015-09-02. Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2015-09-02, kl. 18.00

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2015-09-02. Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2015-09-02, kl. 18.00 Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2015-09-02, kl. 18.00 Ledamöter: Berit Lundström, Vård- och omsorgsnämnden Agneta Sifverson, RMR, Reumatikerföreningen Owe Alenheim, HRF, Hörselskadades Riksförbund Monica

Läs mer

I Il ~ Landstinget. j(j) ~-f' 1 1 / Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID

I Il ~ Landstinget. j(j) ~-f' 1 1 / Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-02-07 W.-1-10 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Tid: 2017-02-07, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9) Kommunala pensionärsrådet 2010-02-09 1 (9) Plats och tid Kommunhuset Strömsund, Almen kl 09.30-12.15 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Edin (fp), ordförande

Läs mer

Meddelande om avliden 3. Information från socialnämnden 6. Melanie Koren, Förenade Care 7. Monica Göransson, chef för särskilt boende 10

Meddelande om avliden 3. Information från socialnämnden 6. Melanie Koren, Förenade Care 7. Monica Göransson, chef för särskilt boende 10 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Meddelande om avliden 3 Ann-Carine Liljegren, sysselsättningshandledare 4 på särskilt boende Föregående protokoll 5 Information

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 13 december 2016 kl. 13:00 16:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 13 december 2016 kl. 13:00 16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 13 december 2016 kl. 13:00 16:00 Beslutande Bernt Nordgren Tomas Junkka Anneli Isaksson Britt-Marie Wiklund

Läs mer

Vestergard Cecilia, områdeschef Risberg Emma, valsamordnare Åsa Engberg, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 8-16 Åsa Engberg

Vestergard Cecilia, områdeschef Risberg Emma, valsamordnare Åsa Engberg, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 8-16 Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset kl. 15:00 17:15 Närvarande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Monika Utter (MP) Berndt Ekström (M) Peter Cyrillus (S)

Läs mer

Elsa Eriksson, SRF Christina Eriksson, Astma- och allergiförening Karl-Eric Zetterqvist, HRF Syrene Öberg, HCK

Elsa Eriksson, SRF Christina Eriksson, Astma- och allergiförening Karl-Eric Zetterqvist, HRF Syrene Öberg, HCK 1(9) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.30 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Tomas Johansson (s) Övriga deltagande: Sara Larsson (s),

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-05-17 11-19 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-05-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Ola Lundström (HSO/SDF) Ellinor Baurne (HSO/Attention)

Ola Lundström (HSO/SDF) Ellinor Baurne (HSO/Attention) KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 4 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde tisdagen den 24 april 2012 kl. 15.00 16.00. Justerat den 27 / 4 2012 Ewa

Läs mer

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett Hälso- och sjukvården Datum 2018-05-08 Sida 1 (6) Västerbergslagen Dnr Minnesanteckningar patientrådet Ludvika Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett 1. Mötets

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

12 Mötet öppnas Ordförande Yvonne Persson öppnar mötet

12 Mötet öppnas Ordförande Yvonne Persson öppnar mötet SOCIALA OMSORGSNÄMNDENS LOKALA FUNKTIONSHINDERRÅD Tid Kl 14.00-16.00 Plats: Sociala omsorgsförvaltningen Bryggaregatan 15 plan 5, sammanträdesrummet Säven. Omfattning 12-23 Närvarande Yvonne Persson, Sociala

Läs mer

Cecilia Vestergaard, Områdeschef Åsa Engberg, Sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7 Åsa Engberg

Cecilia Vestergaard, Områdeschef Åsa Engberg, Sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7 Åsa Engberg Kommunala Handikapprådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 15.00 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Åsa Bergkvist ordförande, vård- och omsorg Monika Utter, vård-

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 5 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 maj 2012 kl. 15.00 16.00. Justerat den 25 / 5 2012 Ewa

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 29-37

Underskrifter Paragrafer 29-37 Sida 1 av 5 Tid och plats 28 november 2017 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Närvarande Ledamöter Sofia Nilsson (C), ordförande Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Inger Kjellberg

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Elin Jonsson. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Elin Jonsson. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Tallåsenrummet, 13:15 - Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Marie-Louice Hellström (M) Bertil Forselius, SRF Inga-Lisa Sundqvist, DHR Jörgen Brink, FUB Lena Andersson, FMLS Elin Jonsson,

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 7 februari 2017 kl. 14:00 16:30

Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 7 februari 2017 kl. 14:00 16:30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, rum 1, tisdagen den 7 februari 2017 kl. 14:00 16:30 Bernt Nordgren Ordförande Anneli Isaksson Tomas Junkka Ulla-Britt

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00-

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (13) r Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 12 februari 2013, kl 13:00- Beslutande Laila Furskog, ordförande Sigrid Mattsson Ove Nilsson Kerstin

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Stadshuset Plenisalen, Dalavägen 10 kl 14:00 16:00 Beslutande Övriga Thomas Pettersson (DHR Hagfors-Munkfors avdelning) Barbro Johansson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening)

Läs mer

Sessionssalen Stadshuset, kl 15:00-16: 30

Sessionssalen Stadshuset, kl 15:00-16: 30 Kommunala Handikapprådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sessionssalen Stadshuset, kl 15:00-16: 30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist ordförande, vård- och omsorg Monika Utter, vård- och omsorg

Läs mer

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning 1 (7) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (7) Plats: Sammanträdeslokalen Eken, Eklundavägen 1, Örebro Tid: 09.00-11.30 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö FoU-beredningen Tid 2017-06-15 13:00-16:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö Lennart Värmby (V) (ordförande) Charlotta Svanberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet Protokoll Kommunala Handikapprådet Plats och tid Beslutande Handikappomsorgsförvaltningen, Skutan, fredagen den 2 september 2011 kl 09.00-11.40 Marie Frestadius HO ordförande Kerstin Alm, Hjärt/lung Eva

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Sida 1 av 5 PLATS OCH TID Gruvsalen, kl 14.00 16.00 NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Siw Persson, Kullabygdens pensionärsförening

Läs mer

Centralt brukarråd Patient och handikapp

Centralt brukarråd Patient och handikapp Centralt brukarråd Patient och handikapp Lars Palander 044-309 32 94 lars.palander@skane.se PROTOKOLL 1-5 Datum 2007-03-23 1 (3) Protokoll från sammanträde Tid: 2007-03-23, kl.13.30-16.30 Plats: Skånehuset,

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet Brukarrådet 2012-03-12 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Information från PRO 2 Information om färdtjänst från Länstrafiken AB 3 Äldreplan för Härjedalens kommun, utvärdering

Läs mer

Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6 Ludvika lasarett

Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6 Ludvika lasarett Central förvaltning Datum 2018-09-11 Sida 1 (6) Hälso- och sjukvårdsenheten Dnr Områdessamordnare Minnesanteckningar patientrådet Ludvika Tid: Tisdag 11 september 2018 kl. 09:30-12:00 Plats: Ängsklockan,

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Sammanträdesdatum Kommunala handikapprådet 2011-03-10

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Sammanträdesdatum Kommunala handikapprådet 2011-03-10 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15:00 16:30 Paragrafer 1-8 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Britt Marinder Justerare

Läs mer

Tid: Kl. 09.30 12.00 Konferensrummet, Forellen plan 1, Partille

Tid: Kl. 09.30 12.00 Konferensrummet, Forellen plan 1, Partille Dag: Tisdag 9 mars 2010 Tid: Kl. 09.30 12.00 Plats: Konferensrummet, Forellen plan 1, Partille Närvarande: Ledamöter Pia Karlsson, ordf. VON Leif Andersson VON Marianne Sjögren KS (kommunstyrelsen) Britt

Läs mer

Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet:

Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet: Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet 2014-03-26

Läs mer

Kristianstads. kommun. Birgitta Johansson, anhöriglots/volontärsamordnare S 38 Nils Becke, Teknisk larmgrupp $ 39 Joakim Hörnell, ekonom $ 40.

Kristianstads. kommun. Birgitta Johansson, anhöriglots/volontärsamordnare S 38 Nils Becke, Teknisk larmgrupp $ 39 Joakim Hörnell, ekonom $ 40. 2018-10-26 2 KPR Kommunala Rådet för Pensionärer Tid och plats: Klockan 09.00 12.00, Östra huset rum 107 Ledamöter Kommunala rådet för pensionärer Greta Nordquist, SPF Gudrun Sandgren, SPF Gun Söderstedt.

Läs mer

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6)

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6) Kommunstyrelsen 2014-05-08 1 (6) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Anna-Maarit Tirkkonen, 2428 Närvarande: Mikael Englund (S), ordförande Benny Broberg, Hörselskadegruppen Helena Brobäck, Rörelsehindergruppen

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Doris Persson

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Doris Persson 1(12) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

Ordförande Bo Silverbern

Ordförande Bo Silverbern Kommunala Rådet för 2011-02-03 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.30 Hörsalen, Naturum Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) Barbro Kärrstrand (fp) KS Henry Larsson

Läs mer

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Sammanträdesplats Närvarande Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Ledamöter Arne Johansson, ordf E län Boel Andersson Gäre F län Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4 Claes Hallert E län, 6-15 Lars Ivar

Läs mer

Ingrid A. Jarlsson (M) Hannu Finnberg (PRO Floby) Inger Fredriksson (PRO Stenstorp) Kerstin Allestam (SKPF) Ulla Lisa Karlberg (SKPF)

Ingrid A. Jarlsson (M) Hannu Finnberg (PRO Floby) Inger Fredriksson (PRO Stenstorp) Kerstin Allestam (SKPF) Ulla Lisa Karlberg (SKPF) 1 (7) Plats och tid Falköpingssalen, Stadshuset, kl. 09.00 11.15 Beslutande Susanne Larsson(S), ordförande Boel Lind (SKPF), vice ordförande Siw Gustavsson (PRO Falköping) Ingegerd Darius Reinholdsson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo, 48-59 Tid: 2013-05-23, kl 09:00-15:30 Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo, 48-59 Tid: 2013-05-23, kl 09:00-15:30 Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved Närvarande: Beslutande: Britt Johansson (M), ordförande, 48-53 Marianne Andersson (KD), 1:e v ordf. 54-59 Michael Bucht

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10 Plats: Örestensrummet i kommunhuset, Kinna Närvarande: Marita Johansson, SRF, ledamot Ingela Börjesson, RMR,

Läs mer

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor 1 Namn Föreningens namn är Prostatacancerföreningen Viktor, en patientförening i Blekinge med registrerat säte i Karlskrona kommun. Patientföreningen är en ideell

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 16 januari 2014 Tid 13.00-15.00 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer