Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under 2018"

Transkript

1 STEM061 ver.w-3.2, Dnr (25) Analysavdelningen Noak Westerberg noak.westerberg@energimyndigheten.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Stockholm Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under 2018 Sammanfattning Resultatet från den här övervakningsrapporten visar att överkompensation sannolikt inte har förekommit för något biodrivmedel under perioden januari till och med december Resultatet är i linje med den indikativa rapport som Energimyndigheten redovisade i december Jämfört med den indikativa rapporten har marginalen till överkompensation ökat, särskilt för biodiesel. Anledningen till det är att de priser som leverantörerna har redovisat är högre jämfört med resultatet av den beräkning som ligger till grund för den indikativa rapporten. 1. Statsstödsreglerna för flytande biodrivmedel Sverige använder sig av skattenedsättning för hållbara flytande biodrivmedel vilket klassas som driftstöd enligt unionsrättens regler om statsstöd. För att Sverige ska få tillämpa skattenedsättningen krävs ett godkännande från EU-kommissionen. Sveriges nuvarande godkännande gäller till och med Sedan gäller reduktionsplikt för bensin och diesel. Därför får biodrivmedel som blandas in i bensin och diesel inte någon skattebefrielse sedan dess. I och med tillämpningen av skattenedsättning har Sverige också åtagit sig att lämna övervakningsrapporter till EU-kommissionen för att visa att ingen överkompensation sker. Om överkompensation skulle ske ska Sverige justera skattenedsättningen (stödordningen). Begreppet överkompensation avser när ett biodrivmedel har en lägre produktionskostnad inklusive skatt än marknadspriset på det fossila drivmedel det ersätter. I Energimyndighetens regleringsbrev för 2019 har vi fått i uppdrag att ta fram underlag till Miljö- och energidepartementet i enlighet med EU-kommissionens beslut i statsstödsärende SA och i tillämpliga fall SA om skattebefrielse för flytande biodrivmedel. Regleringsbrevet anger att underlaget ska levereras den 27 februari Denna övervakningsrapport gäller för perioden januari till och med december Enligt regleringsbrevets instruktion ska den innehålla en bedömning av huruvida överkompensation förelåg under 2018 och en översiktlig bedömning av om det riskerar att uppstå överkompensation under Box Eskilstuna Besöksadress Gredbyvägen 10 Telefon Telefax registrator@energimyndigheten.se Org.nr

2 2 (25) 2. Metod För att avgöra huruvida överkompensation för flytande biodrivmedel förekom under 2018 har Energimyndigheten begärt in uppgifter gällande kostnader för produktion, import och inköp av biodrivmedel från rapporteringsskyldiga företag 1. Företagen har rapporterat in dessa uppgifter via Energimyndighetens e-tjänst för statsstödsrapportering. Regeringskansliet har bestämt vilka uppgifter som ska samlas in från företagen baserat på de krav som EU-kommissionen ställer. Utöver kostnadsuppgifterna för 2018 har företagen också lämnat en uppskattning av hur deras volymer och kostnader kommer att utvecklas under De uppgifterna används för att få en fingervisning om resultatet för 2018 ser ut att gälla även för Energimyndigheten vill understryka att det finns stora osäkerheter i den typen av framåtblickande bedömning. Det är i princip omöjligt för företagen att förutse hur priser och volymer för biodrivmedel utvecklas under ett år framåt. För 2018 har 10 företag lämnat in uppgifter till statsstödsrapporteringen om flytande biodrivmedel. Samma företag kan ha rapporterat för fler än ett biodrivmedel. 3. Marknadsutveckling i Sverige Användningen av flytande biodrivmedel i Sverige ökar stadigt och uppgick under 2017 till knappt 17 TWh. Det är främst användningen av biodiesel som har ökat, medans användningen av etanol har minskat. Under 2018 har dock trenden vänt för biodiesel och volymerna minskade jämfört med föregående år för första gången på många år. En tänkbar förklaring till det är att drivmedelsleverantörer har minskat sin fösäljning av HVO100 i samband med att reduktionsplikten infördes för att säkerställa tillräckliga volymer av HVO för att uppfylla plikten. I slutet av året verkar det som att många redan hade uppfyllt sin reduktionsplikt och därmed också minskat volymerna av låginblandad biodiesel under december månad. Tabell 1 visar användningen av etanol och biodiesel i Sverige från 2016 till och med Figur 1 visar också utvecklingen sedan 2013 fördelat på olika användningsområden. Tabell 1. Användning av etanol och biodiesel , uttryckt i 1000 m3 och TWh m 3 TWh 1000 m 3 TWh 1000 m 3 TWh Etanol 215 1, , ,1 Biodiesel , , ,9 Källa: Energimyndigheten, Med rapporteringsskyldiga företag avses de företag som innehar hållbarhetsbesked och som producerar, importerar eller köper in biodrivmedel och gör skatteavdrag för det i Sverige.

3 Energimängd [TWh] 3 (25) Etanol låginbl. Etanol höginbl. FAME låginbl. HVO låginbl. FAME höginbl. HVO höginbl. Figur 1. Energimängd för olika biodrivmedel fördelat på användningsområde. Källa: Energimyndigheten, Etanol Etanol säljs genom låginblandning i bensin och genom höginblandning i produkterna E85 2, ED95 3 och ETBE 4. Användningen av etanol har minskat årligen sedan 2012, men under 2017 har den trenden planat ut något. Det trendbrottet förklaras av att användningen av E85 och ED95 har förblivit relativt oförändrad under 2017 och Det finns tre aktörer i Sverige som producerar drivmedelsetanol: Lantmännen Agroetanol i Norrköping, Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik och St1 i Göteborg. Förändringar av skattesatser på etanol Skatten på etanol som låginblandas i bensin har ändrats vid flera tillfällen, se Tabell 2. Senast den 1 augusti 2016 justerades avdraget för energiskatt upp till 88 procent. Möjligheten för avdrag försvann i och med införandet av reduktionsplikten (Lag (2017:1201) om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen). 2 E85 är ett biodrivmedel som till huvudsak består av etanol (cirka 79 till 85 procent etanol beroende på årstid) med resterande andel bensin. Drivmedlet ersätter bensin i personbilar. 3 ED95 är ett biodrivmedel som består av cirka 95 procent etanol och 5 procent tändförbättrare. Drivmedlet ersätter diesel i busstransporter och andra tunga transporter. 4 ETBE står för etyltertiärbutyleter och är ett så kallat oktanhöjande additiv till bensin som kan vara baserat på etanol.

4 4 (25) Tabell 2. Skatteavdrag för etanol som låginblandas i bensin. Fr.o.m. Energiskatt Koldioxidskatt Volymbegränsning % 100% Avdrag för högst 5 volymprocent av den totala mängden bensin som du ska redovisa skatt för under redovisningsperioden % 100% Ingen volymbegränsning % 100% Ingen volymbegränsning % 100% Ingen volymbegränsning % 0% Skatteavdraget slopas i och med reduktionsplikt Källa: Skatteverket, 2019 och lagen (1994:1776) om skatt på energi. Även avdraget för etanol som ingår i E85 har justerats flera gånger, se Tabell 3. Sedan den 1 augusti 2016 har avdraget för energiskatt varit 92 procent, vilket innebär att energiskatten sedan dess har utgjort 0,3 kr/liter. Sedan 1 januari 2018 har etanol i E85 full skattebefrielse. Tabell 3. Skatteavdrag för etanol som ingår i E85. Fr.o.m. Energiskatt Koldioxidskatt % 100% % 100% % 100% % 100% % 100% Källa: Skatteverket, Även för etanol som går till ED95 är energiskatteavdraget 100 procent. Även den del av ETBE som framställts av biomassa och som blandas i bensin har fått 100 procent energiskatteavdrag sedan den 1 december Prisutveckling för etanol Tidigare statsstödsrapporteringar visar att svenska företags genomsnittliga inköpspriser för råvaror och etanol följer det europeiska spotpriset på etanol 5. Spotpriset utgörs till stor del av råvarukostnader men också av avtal, valutakurser och vinstmarginaler. Råvarukostnaderna förändras över tid och utvecklas beroende 5 Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under året 2015.

5 SEK/liter 5 (25) på hur utbud och efterfrågan ser ut. Den etanol som importeras till Sverige har ett kostnadstillägg för transport och eventuellt också för tull, beroende på ursprung och KN-nummer. Det europeiska spotpriset för etanol kallas T2 och anges som FOB 6 i ARA 7. Priserna var relativt stabila under första halvåret av 2018 men ökade under hösten, se Figur 2. kr6,50 kr6,00 kr5,50 kr5,00 kr4,50 kr4,00 Löpande pris Årsmedel Figur 2. Prisutveckling för europeiskt producerad etanol, FOB i ARA, 2018, löpande pris respektive årligt genomsnitt angett i kr/liter. Källa: Licht Interactive Data, Produktionskostnaden för biodrivmedel är i stor grad beroende av priset för råvaran. Figur 3 visar exempelvis relationen mellan kostnaden för vete inom Europa samt produktionskostnaden för etanol från vete inom Europa. Det innebär att vinstmarginalen för etanolproducenter kan variera mycket över tid liksom risken för överkompensation. 6 INCO-term och betyder Free On Board, d.v.s. ingen transport, försäkringar etc. ingår i priset. 7 Genomsnittspris från hamnarna i Rotterdam, Antwerpen och Amsterdam (ARA).

6 EUR/m 3 etanol 6 (25) Vete EU Etanol EU Figur 3. Produktionskostnad för etanol från vete inom EU samt andelen av kostnaden som utgörs av råvarukostnad för vete. I Figur 4 nedan jämförs den genomsnittliga råvarukostnaden/inköpskostnaden för etanol enligt statsstödsrapporteringarna (STR) med det årliga genomsnittspriset för etanol producerad i Europa enligt Figur 2. Råvarukostnaden/inköpskostnaden nedan utgörs av inrapporterade uppgifter i statsstödsrapporteringen och består av ett genomsnitt av: - Råvarukostnad för producenter, inklusive eventuell tull och transportkostnad i samband med inköp. - Inköpskostnad vid import/införsel och vid inköp från svensk aktör, inklusive eventuell tull och transportkostnad i samband med inköp. Detta motsvarar kostnadspost A, se avsnitt 5.

7 SEK/liter 7 (25) 6,50 kr 6,00 kr 5,50 kr 5,00 kr 4,50 kr 4,00 kr Europeisk etanol Etanol till låginblandning, STR Europeisk etanol årsmedel Etanol till E85, STR Figur 4. Prisutveckling för etanol , löpande pris och årsgenomsnittspriser. Källa: Licht Interactive Data/Energimyndigheten, Figur 4 visar att den genomsnittliga råvarukostnaden/inköpskostnaden för både etanol till E85 och etanol till låginblandning från statsstödsrapporteringarna följer det genomsnittliga europeiska etanolpriset. 3.2 Biodiesel Det finns två olika typer av biodiesel; FAME och HVO. I detta kapitel redogör vi separat för de skattesatser, volymer och producenter som gäller FAME och HVO. Däremot beskrivs prisutvecklingen för HVO och FAME gemensamt med utgångspunkt från det europeiska spotpriset på biodiesel. Användningen av HVO har enligt statistiken minskat med 20 procent under 2018 jämfört med 2017 medan användningen av FAME har ökat något. I samband med att reduktionsplikten infördes minskade leveranserna av HVO100 kraftigt samtidigt som FAME ökade något FAME FAME säljs dels genom låginblandning i diesel och dels i ren form under namnet B100. Användningen av låginblandad FAME i diesel har ökat något jämfört med 2017 (+4 procent) medan B100 har ökat markant (+30 procent). Anledningen till ökningen av B100 är sannolikt att leveranserna av HVO100 minskade kraftigt i samband med att reduktionsplikten trädde i kraft. B100 har därför tagit marknadsandelar från HVO100. Det finns två företag i Sverige som producerar FAME i större skala; Adesso BioProducts AB (tidigare Perstorp BioProducts AB) och Ecobränsle AB. Adesso BioProducts AB är den största producenten och har produktionsanläggningar i Stenungssund samt i Fredrikstad, Norge. Ecobränsle AB är näst störst och har sin produktion i Karlshamn. I Sverige produceras FAME också av ett flertal mindre aktörer som tar fram relativt små volymer.

8 8 (25) Förändringar av skattesatser på FAME B100 är sedan 1 januari procent skattebefriat. För låginblandad FAME slopades skattereduktionen i samband med att reduktionsplikten trädde i kraft 1 juli Fram till dess fick man göra avdrag för energiskatt med 36 procent, se Tabell 4. Energiskatten utgjorde därmed 1,51 kr/liter under halva Tabell 4 Skatteavdrag för låginblandad FAME i diesel. Fr.o.m. Energiskatt Koldioxidskatt Volymbegränsning % 100% Avdrag för högst 5 volymprocent av den totala mängden diesel som du ska redovisa skatt för under redovisningsperioden % 100% Ingen volymbegränsning % 100% Ingen volymbegränsning % 0% HVO HVO säljs som låginblandning samt i ren form under namnet HVO100. Volymerna av låginblandad HVO har minskat under 2018 (-17 procent) medan volymerna av ren HVO (HVO100) har minskat kraftigt (-30 procent), vilket förklaras av att leveranserna av HVO100 begränasades när reduktionsplikten trädde i kraft. Den minskade volymen av låginblandning beror sannolikt på att det har varit möjligt att uppnå reduktionsplikten med lägre inblandingsnivåer än föregående år. Idag finns det framför allt två stora HVO-leverantörer på den svenska marknaden; Preem AB och Neste AB. Preem har produktion i Göteborg och har sålt låginblandad HVO på den svenska marknaden sedan Neste har ingen produktion i Sverige men har levererat HVO till den svenska marknaden sedan Eftersom Neste inte har någon produktion i Sverige utan importerar HVO för försäljning i Sverige innebär det att de endast redovisar inköpspriset vid import, inga uppgifter om kostnaden för den faktiska produktionen. Neste har även annonserat att de ska utöka sin produktionskapacitet av HVO, dels genom effektiviseringar i befintliga anläggningar samt genom nyinvesteringar i Singapore 8. En viktig råvara i Nestes process är PFAD som i och med att SFS 2018: träder i kraft omklassas den råvaran till samprodukt. Det innebär att Neste kommer behöva kunna visa spårbarhet tillbaks till platsen där oljepalmen har odlats samt inkludera växthusgasutsläppen från odlingen vid SFS 2018:1721 Förordning om ändring i förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen

9 SEK/liter 9 (25) beräkningen av livscykelutsläpp. Det innebär att den HVO:n får sämre klimatprestanda och därmed blir mindre attraktiv för reduktionsplikten. Resultatet av det blir sannolikt att PFAD kommer att bli vanligare i HVO100. Skattesatser på HVO HVO (ren och låginblandad) har haft 100 procent nedsättning av energiskatt. Låginblandad HVO har dock sedan reduktionsplikten trädde i kraft inte längre någon skattebefrielse Prisutveckling för biodiesel Det europeiska spotpriset på biodiesel utgörs till stor del av råvarukostnader men också av avtal, valutakurser och vinstmarginaler. Råvarukostnaden varierar beroende på hur utbudet och efterfrågan ser ut och varierar därför över tid. Europeisk biodieselnotering anges som FOB i ARA. Under 2018 låg årsmedlet för FAME på 9,87 kr/liter. Under våren 2018 låg priset stabilt omkring 8 kr/liter, men under hösten har prisetstigit kraftigt till över 15 kr/liter i november. Det finns inga noteringar om spotpriser för HVO i nuläget. Vår bedömning är dock att prisutvecklingen för FAME också är representativ för hur priset för HVO utvecklas. 16,00 kr 15,00 kr 14,00 kr 13,00 kr 12,00 kr 11,00 kr 10,00 kr 9,00 kr 8,00 kr 7,00 kr Löpande pris Årsmedel Figur 5. Prisutveckling för CFPP FAME, fob i ARA, 2018, löpande pris respektive årligt genomsnitt. Källa: Licht Interactive Data, Figur 6 nedan jämför den genomsnittliga råvarukostnaden/inköpskostnaden för FAME enligt statsstödsrapporteringarna (STR), med det genomsnittliga priset för FAME som handlas på den europeiska marknaden. Råvarukostnaden/inköpskostnaden nedan utgörs av inrapporterade uppgifter i statsstödsrapporteringen och består av ett genomsnitt av: 10 Cold filter plugging point.

10 SEK/liter 10 (25) - Råvarukostnad för producenter, inklusive eventuell tull och transportkostnad i samband med inköp. - Inköpskostnad vid import/införsel och vid inköp från svensk aktör, inklusive eventuell tull och transportkostnad i samband med inköp. Detta motsvarar kostnadspost A, se avsnitt 5. 9,00 kr 8,50 kr 8,00 kr 7,50 kr 7,00 kr 6,50 kr 6,00 kr 5,50 kr 5,00 kr Europeiskt pris FAME till låginblandning, STR Europeisk pris årsmedel FAME till höginblandning, STR Figur 6. Prisutveckling för FAME, , löpande pris och årsgenomsnittspriser. Källa: Licht Interactive Data/Energimyndigheten, Figur 6 visar att de råvarukostnader/inköpskostnader för FAME till låg- och höginblandning som har angivits i statsstödsrapporteringarna utvecklas på ett likartat sätt som det genomsnittliga europeiska priset. Det är rimligt att det europeiska priset är styrande även på den svenska marknaden eftersom en majoritet av drivmedlet importeras. Skillnaden mellan FAME till höginblandning och låginblandning kan bero på kvalitetsskillnader mellan hög- och låginblandad FAME som är tydlig framför allt under vintermånaderna. Det kan också bero på hur produkterna handlas. 4. Prisutvecklingen för olja och bensin och diesel För att bedöma om överkompensation av flytande biodrivmedel har förekommit under 2018 jämförs kostnaden för biodrivmedlet med marknadspriset exklusive moms hos dess fossila motsvarighet, det vill säga bensin eller diesel. Således är råoljeprisets utveckling av vikt för att bedöma hur utvecklingen av en eventuell överkompensation kommer att se ut under Prisutveckling för olja Sedan OPECs överenskommelse om produktionsminskningar 2016 har råoljepriset ökat stadigt, se Figur 7. Under slutet av 2018 sjönk dock priset kraftigt. Anledningen till detta är att USA har meddelat undantag för de sanktioner för import av råolja från

11 USD/fat 11 (25) Iran som man tidigare meddelat. Eftersom Saudiarabien redan stärkt sin kapacitet för att försäkra att efterfrågan skulle kunna mötas innebar undantagen en mättad marknad med sjunkande priser som följd. Undantagen gäller dock endast i sex månader under förutsättning att länderna vidtar åtgärder för att minska sin import från Iran. Det i kombination med att OPEC träffat nytt avtal om produktionsminskning i december 2018 om fat per dag inom OPEC samt fat per dag för övriga länder torde innebära att priserna återigen kan stabiliseras under Crude oil, Brent Årsmedel Figur 7. Prisutveckling för Brentolja, , löpande pris och årsmedel. Källa: Världsbanken, Prisutveckling för bensin och diesel Pumppriserna för bensin och diesel har följt utvecklingen för råoljepriset, se Figur 8. Under slutet av 2018 har diesel, som historiskt sett legat under bensinpriset, blivit dyrare än bensin. En anledning till det är att USA, med den ökade produktionen av skifferolja i Nordamerika, har minskat sitt behov av bensinimport. Därför har ett överskott av bensinproduktion uppstått i Europa, som tidigare kunnat exporteras till USA. Det finns många anledningar till varför bensin- och dieselpriser skiljer sig åt, och analys av hur och varför priserna för olika petroleumprodukter varierar är komplex. Av den anledningen utvecklas inte analysen mer i denna rapport. 11

12 SEK/liter 12 (25) 18,00 17,00 16,00 15,00 14,00 13,00 12,00 11,00 10,00 Bensin Diesel Bensin årsmedel Diesel årsmedel Figur 8. Försäljningspris för bensin och diesel vid pump på den svenska marknaden , löpande priser. Källa: SPBI, Förutsättningar för överkompensationsberäkningen I den här rapporten jämförs produktionskostnaden för ett biodrivmedel inklusive skatt med marknadspriset på det fossila drivmedel som det ersätter. Det innebär att etanol för låginblandning och inblandning i E85 jämförs med bensin, medan etanol för inblandning i ED95, FAME för låg- och höginblandning, HVO samt DME jämförs med fossil diesel. Det ska noteras att kostnadsjämförelserna är förknippade med stora osäkerheter då kostnader kan skilja sig åt mellan olika företag samt variera över tid. 5.1 Kostnadsposter Produktionskostnaden för ett biodrivmedel utgörs i denna beräkning av ett antal kostnadsposter beskrivna i kostnadspost A-H nedan. Till detta kommer skatt och justeringar för energiinnehåll vilket beskrivs i post I och J. A. Råvarukostnad: Beroende på vilken typ av aktör ett företag är, lämnar det uppgifter om inköpspris för köpt etanol eller biodiesel alternativt råvarupris för inhemsk produktion. Denna kostnadspost inkluderar också eventuell tull samt transportkostnader i samband med inköp. 12

13 13 (25) B. Arbetskraftskostnad: I denna post ingår arbetskraftskostnader som specifikt går att härleda till hanteringen av etanolen eller biodieseln. C. Kapitalkostnad: I denna post ingår kapitalkostnader som specifikt går att härleda till hanteringen av etanolen eller biodieseln. D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad: Här inkluderas bearbetningskostnader, övriga kostnader och bruttomarginal. För att kostnadstotalen för biodrivmedlet ska bli jämförbar med kostnadstotalen för den fossila motsvarigheten används samma bruttomarginal som för bensin respektive diesel. E. Transportkostnad: I denna post ingår transportkostnader utöver transportkostnader vid inköp. F. Intäkter från försäljning av biprodukter: I posten ska eventuella intäkter från försäljning av biprodukter som uppkommer vid produktionen av etanolen eller biodieseln redovisas. Eftersom det finns relativt få svenska producenter och därmed få aktörer som kan redovisa intäkter från försäljning av biprodukter inkluderas en eventuell sådan post under kostnadspost D. G. Produktionskostnad: Summering av kostnadsposterna A-F. H. Vinstmarginal: Skillnaden mellan försäljningspris och produktionskostnad. Vinstmarginalen antas vara en del av bruttomarginalen och ingår därmed i kostnadsposten D ovan. I. Skatt: Skatt på drivmedel. Moms ingår ej i denna post, och är exkluderad för hela överkompensationsberäkningen. J. Justering för energiinnehåll: Eftersom samtliga biodrivmedel har lägre energiinnehåll än bensin respektive diesel måste detta korrigeras för i kostnadsberäkningen. Detta görs enligt de värmevärden som redovisas i Tabell 7. Volymvägt genomsnitt Av sekretesskäl kan Energimyndigheten inte redovisa uppgifter som går att spåra till ett specifikt företag. Därför redovisas varje punkt ovan på ett sätt som inkluderar alla företag som har gjort skatteavdrag för ett visst drivmedel. Detta beräkningssätt visar huruvida överkompensation föreligger totalt sett eller inte. 5.2 Antaganden om referenspriser I bedömningen spelar referenspriset en stor roll, det vill säga marknadspriset på bensin och fossil diesel. För dessa bränslen har Energimyndigheten ingen möjlighet att begära ut separata uppgifter från aktörer. Energimyndigheten utgår istället från ett årsgenomsnitt av de marknadspriser som gällt under 2018 enligt SPBI 13. Dessa motsvarar genomsnittliga bensin- och dieselpriser vid pump exklusive moms 14. Eftersom nästintill all bensin och diesel som säljs vid pump inkluderar 13 Svenska Petroleum- & Biodrivmedel Institutet 14 För diesel används det genomsnittliga priset för storkund.

14 14 (25) låginblandning innebär det att en justering måste göras för att få fram kostnaden för de rena fossila bränslena, se Tabell För diesel redovisar SPBI sedan 2017 inte längre vinstmarginalen för diesel. Anledningen till detta är att de saknar uppgifter om priset för HVO. I deras prisnoteringar antar SPBI dock en inblandning av 5 procent FAME och 20 procent HVO. Därför har vi utifrån de prisuppgifter som vi fått in i rapporteringen beräknat produktkostnaden för ren fossil diesel. Bruttomarginalen har modellerats utifrån den utveckling bruttomarginalen har haft för bensin. Tabell 5. Referenspris för bensin och diesel 2018 anges i kronor per liter. Produktkostnad Bruttomarginal Skatt Total exkl. moms Ren bensin, första halvåret Ren diesel, första halvåret Ren bensin, hela året Ren diesel, hela året 4,10 1,43 6,74 12,28 4,37 1,03 5,94 11,35 4,23 1,46 6,59 12,28 4,54 1,03 5,24 10,81 Källa: SPBI, Energimyndighetens beräkningar, Skattesatser och värmevärden I Tabell 6 redovisas skattesatserna för bensin och diesel under I Tabell 7 redovisas de värmevärden som använts vid omräkning av drivmedel. Tabell 6. Skattesatser för drivmedel under 2018, angett i kronor per liter. Drivmedel Energiskatt CO2-skatt Total skatt 1/1 1/7 1/1 1/7 1/1 1/7 Bensin, MK1 4,08 3,87 2,66 2,57 6,74 6,44 Diesel, MK1 2,65 2,34 3,29 2,19 5,57 4,53 FAME för 1,70 2,34 0 2,19 1,70 4,53 låginblandning i diesel* Ren FAME (B100)* Preliminära siffror över låginblandningsnivåer under 2016 är 5,0 procent låginblandad etanol i bensin, 5,2 procent låginblandad FAME i diesel och 18,9 procent låginblandad HVO i diesel. HVO ingår dock inte i referenspriset för diesel med låginblandning.

15 15 (25) Drivmedel Energiskatt CO2-skatt Total skatt Etanol för 0,49 3,87 0 2,57 0,49 6,44 låginblandning i bensin Etanol till E ETBE som 0 3,87 0 2,57 0 6,44 låginblandas i bensin HVO och biobensin 0 3,87 0 2,57 0 6,44 som låginblandas Övriga biodrivmedel** (HVO som höginblandas, biogas, ETBE, ED95, DME) * Skatten per liter avser FAME där fossilfri metanol används vid framställningen. Om fossil metanol använts blir skatten något högre per liter. ** Avser biomassaandelen. De fossila tillsatserna i bland annat ED95 och HVO beskattas. Den faktiska skatten per liter är därför något högre. Källa: Skatteverket, Tabell 7. Värmevärden för drivmedel. Bränsle Enhet Energiinnehåll (kwh/liter) Bensin 1 liter 9,1 Diesel 1 liter 9,8 Etanol 1 liter 5,9 FAME 1 liter 9,2 HVO 1 liter 9,4 Biobensin 1 liter 7,5 Källa: Energimyndigheten, Resultat I tabellerna nedan redovisas beräknade produktionskostnader, referenspris samt resultat per biodrivmedel. Kostnadsberäkningen utgår från de inrapporteringar som Energimyndigheten tagit del av och omfattar de direkta kostnader som de inrapporterande företagen har. Samtliga kostnader har tagits fram genom att beräkna ett volymvägt genomsnitt mellan angivna produktions-, import- och inköpskostnader.

16 16 (25) 6.1 Etanol till låginblandning Överkompensationsberäkningen visar att etanol till låginblandning i bensin uppgick till en högre kostnadsnivå än bensin under 2018 vilket leder till slutsatsen att överkompensation sannolikt inte har förekommit. Tabell 8. Kostnadsjämförelse mellan etanol till låginblandning och bensin Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 5,06 B. Arbetskraftskostnad 0,05 C. Kapitalkostnad 0,06 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 3,84 E. Transportkostnad 0,07 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 9,08 H. Skatt 0,49 I. Produktionskostnad + skatt 9,57 J. Justering för energiinnehåll 14,76 K. Referenspris för bensin 12,28 L. Skillnad mellan biodrivmedel och fossila drivmedel (J-K) +2,49 Marginalen till överkompensation uppgick under 2018 till 2,49 kronor per liter vilket är en större marginal jämfört med Marginalen liknar i storleksordningen Energimyndighetens indikativa övervakningsrapport som redovisades i december Där uppskattades marginalen till 2,39 kronor per liter. Någon bedömning av huruvida resultatet står sig även för 2019 är inte nödvändig eftersom skattebefrielsen för låginblandning har upphört från

17 17 (25) 6.2 Etanol till E85 Överkompensationsberäkningen visar att etanol till E85 uppgick till en högre kostnadsnivå än bensin under 2018 vilket leder till slutsatsen att överkompensation sannolikt inte har förekommit. Tabell 9. Kostnadsjämförelse mellan etanol till E85 och bensin Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 5,24 B. Arbetskraftskostnad 0,04 C. Kapitalkostnad 0,06 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 3,87 E. Transportkostnad 0,08 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 9,29 H. Skatt 0,00 I. Produktionskostnad + skatt 9,29 J. Justering för energiinnehåll 14,33 K. Referenspris för bensin 12,28 L. Skillnad mellan biodrivmedel och fossila drivmedel (J-K) +2,05 Marginalen till överkompensation beräknas uppgå till 2,05 kronor per liter för E85. Det är en större marginal jämfört med bedömningen avseende år Resultatet liknar Energimyndighetens indikativa rapport som redovisades i december Företagens bedömning är att resultatet står sig under Bedömningsdelen ska tolkas med stor försiktighet. 6.3 Etanol till ED95 Kostnaderna för etanol till ED95 kan inte visas av sekretesskäl eftersom det rör sig om få aktörer. Energimyndigheten kan konstatera att det sannolikt inte har skett någon överkompensation under Bedömningen är att det inte heller kommer att göra det under 2019.

18 18 (25) 6.4 FAME till låginblandning Överkompensationsberäkningen visar att FAME till låginblandning uppgick till en högre kostnadsnivå än fossil diesel under 2017 vilket leder till slutsatsen att överkompensation sannolikt inte har förekommit. Tabell 10. Kostnadsjämförelse mellan låginblandad FAME och fossil diesel Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 8,05 B. Arbetskraftskostnad 0,05 C. Kapitalkostnader 0,05 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 3,22 E. Transportkostnad 0,09 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 11,46 H. Skatt 1,70 I. Produktionskostnad + skatt 13,16 J. Justering för energiinnehåll 14,02 K. Referenspris för diesel 11,35 L. Skillnad mellan biodrivmedel och fossila drivmedel (J-K) +2,67 Marginalen till överkompensation beräknas till 2,67 kronor per liter. Jämfört med helårsrapporteringen för 2017 har marginalen till överkompensation ökat kraftigt för låginblandad FAME under Resultatet är också betydligt högre än resultatet från Energimyndighetens indikativa övervakningsrapport från december 2018, vilket var 1,59 kronor per liter. Någon bedömning av huruvida resultatet står sig även för 2019 är inte nödvändig eftersom skattebefrielsen för låginblandning har upphört från

19 19 (25) 6.5 B100 Överkompensation för B100 har sannolikt inte förekommit då beräkningen visar att produktionskostnaden har varit högre än för fossil diesel. Tabell Kostnadsjämförelse mellan FAME till höginblandning och fossil diesel Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 8,23 B. Arbetskraftskostnad 0,30 C. Kapitalkostnad 0,10 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 3,31 E. Transportkostnader 0,17 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 12,10 H. Skatt 0,00 I. Produktionskostnad + skatt 12,10 J. Justering för energiinnehåll 12,89 K. Referenspris för diesel 10,81 L. Skillnad mellan biodrivmedel och +2,09 fossila drivmedel (J-K) Jämfört med helårsrapporteringen 2017 ökade marginalen till överkompensation för B100 under Ett ökat råvarupris ligger till grund för detta. Resultatet skiljer sig från det resultat som redovisades i den indikativa övervakningsrapporten eftersom den endast tog hänsyn till utvecklingen under första halvåret. Enligt Figur 5 steg priset på europeisk FAME kraftigt under andra halvåret 2018, något som inte fångades in i den indikativa övervakningsrapporten. Företagens bedömning är att resultatet kommer att stå sig under Bedömningen ska tolkas med stor försiktighet.

20 20 (25) 6.6 HVO till låginblandning Överkompensationsberäkningen visar att låginblandad HVO uppgick till en högre kostnadsnivå än fossil diesel under perioden januari-juni 2018 vilket leder till slutsatsen att överkompensation sannolikt inte har förekommit. Tabell 12. Kostnadsjämförelse mellan låginblandad HVO och fossil diesel januari-juni Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 10,28 B. Arbetskraftskostnad 0,05 C. Kapitalkostnad 0,04 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 3,28 E. Transportkostnad 0,06 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 13,71 H. Skatt 0,00 I. Produktionskostnad + skatt 13,71 J. Justering för energiinnehåll 14,29 K. Referenspris för diesel 11,35 L. Skillnad mellan biodrivmedel och fossila drivmedel (J-K) +2,95 Jämfört med helårsrapporteringen för 2017 bedöms marginalen till överkompensation ha ökat under Resultatet avviker från det resultat som redovisades i den indikativa övervakningsrapporten. Marginalen till överkompensation har ökat på grund av en högre råvarukostnad i helårsrapporteringen jämfört med de beräkningar som ligger till grund för den indikativa rapporten. Någon bedömning av huruvida resultatet står sig även för 2019 är inte nödvändig eftersom skattebefrielsen för låginblandning har upphört från

21 21 (25) 6.7 HVO100 Överkompensationsberäkningen visar att HVO100 uppgick till en högre kostnad än fossil diesel under 2018 vilket leder till slutsatsen att överkompensation sannolikt inte har förekommit. Tabell 13. Kostnadsjämförelse mellan HVO100 och fossil diesel Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 10,28 B. Arbetskraftskostnad 0,05 C. Kapitalkostnad 0,04 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 3,28 E. Transportkostnad 0,06 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 13,71 H. Skatt 0,00 I. Produktionskostnad + skatt 13,71 J. Justering för energiinnehåll 14,29 K. Referenspris för diesel 10,81 L. Skillnad mellan biodrivmedel och fossila +3,49 drivmedel (J-K) Jämfört med helårsrapporten för 2017 har marginalen till överkompensation ökat. Marginalen är också större än den som redovisades i den indikativa rapporten från december En anledning till det kan vara att priserna för HVO har ökat under hösten 2018 till följd av att reduktionsplikten har införts. Som Figur 5 visar har även priset för FAME ökat kraftigt under hösten, vilket sannolikt även är representativt för prisutvecklingen för HVO. Företagens bedömning är att resultatet kommer att stå sig under Bedömningen ska tolkas med stor försiktighet.

22 22 (25) 6.8 DME Kostnaderna för DME kan inte visas eftersom det rör sig om få aktörer. Energimyndigheten kan konstatera att det sannolikt inte har skett någon överkompensation under Bedömningen är att det inte heller kommer att göra det under 2019.

23 23 (25) 6.9 ETBE till låginblandning Överkompensationsberäkningen visar att ETBE till låginblandning i bensin uppgick till en högre kostnadsnivå än bensin under 2018 vilket leder till slutsatsen att överkompensation sannolikt inte har förekommit. Tabell 14. Kostnadsjämförelse mellan ETBE till låginblandning och bensin Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 6,21 B. Arbetskraftskostnad 0,06 C. Kapitalkostnad 0,09 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 3,71 E. Transportkostnad 0,08 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 10,15 H. Skatt 0,00 I. Produktionskostnad + skatt 10,15 J. Justering för energiinnehåll 15,65 K. Referenspris för bensin 12,28 L. Skillnad mellan biodrivmedel och fossila drivmedel (J-K) +3,38 Marginalen till överkompensation uppgick under 2018 till 3,38 kronor per liter vilket är en större marginal jämfört med Marginalen är också större än den som beräknades i Energimyndighetens indikativa övervakningsrapport som redovisades i december Någon bedömning av huruvida resultatet står sig även för 2019 är inte nödvändig eftersom skattebefrielsen för låginblandning har upphört från

24 24 (25) 6.9 Biobensin till låginblanding Överkompensationsberäkningen visar att biobensin till låginblandning uppgick till en högre kostnadsnivå än bensin under 2018 vilket leder till slutsatsen att överkompensation sannolikt inte har förekommit. Tabell 15. Kostnadsjämförelse mellan ETBE till låginblandning och bensin Kostnadspost Kronor/liter A. Råvarukostnad 9,26 B. Arbetskraftskostnad 0,06 C. Kapitalkostnad 0,09 D. Bearbetningskostnad och övrig kostnad 2,33 E. Transportkostnad 0,09 F. Försäljning av biprodukter 0,00 G. Produktionskostnad 11,81 H. Skatt 0,00 I. Produktionskostnad + skatt 11,81 J. Justering för energiinnehåll 14,33 K. Referenspris för bensin 12,28 L. Skillnad mellan biodrivmedel och fossila drivmedel (J-K) +2,06 Marginalen till överkompensation uppgick under 2018 till 2,06 kronor per liter. Det är första gången biobensin redovisas i denna rapport, därför kan siffran inte jämföras med tidigare redivisningar. Någon bedömning av huruvida resultatet står sig även för 2019 är inte nödvändig eftersom skattebefrielsen för låginblandning har upphört från

25 25 (25) 7. Slutsatser Resultatet från statsstödsrapporteringen för helåret 2018 visade att överkompensation sannolikt inte har förekommit för något biodrivmedel. Marginalen har generellt varit något större än vad som redovisades i den indikativa rapporten för första halvåret För biodiesel har den ökningen varit särskilt stor, vilket beror på ökade råvarupriser.

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under 2017

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under 2017 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2018-000959 1 (21) Analysavdelningen Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under 2016

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under 2016 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2017-02-27 2016-012009 1 (23) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2017

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2017 EM1000, v5.1, 2017-07-21 1 (9) Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Ert dnr M2016/02922/S Regeringskansliet Miljö-

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2018

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2018 PROMEMORIA 1 (9) Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Regeringskansliet Miljö- och Energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2016

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2016 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2016-011446 1 (12) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel år 2013

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel år 2013 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2014-0294 1 (16) Analysavdelningen Ellen Svensson/Kristina Holmgren 016-544 24 52/016-544 20 56 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

Indikativ övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under perioden januari - augusti 2014

Indikativ övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under perioden januari - augusti 2014 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2014-5283 1 (18) Analysavdelningen Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Indikativ övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2012

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2012 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2013-03-19 2013-1204 1 (20) Analysavdelningen Anders Dahlberg/Ellen Svensson 016-544 24 18/016-544 24 52 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2011

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2011 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2012-1730 1 (16) Analysavdelningen Helen Lindblom/Anders Dahlberg 016-544 23 02/016-544 22 33 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2010

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2010 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 00-11-428 1 (15) Analysavdelningen Helen Lindblom 016-544 23 02 helen.lindblom@energimyndigheten.se Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle året 2015

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle året 2015 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 15-11667 1 (11) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle under 2017

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle under 2017 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2018-000959 1 (11) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas till drivmedelsändamål året 2014

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas till drivmedelsändamål året 2014 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2014-0009 1 (11) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas till drivmedelsändamål

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2009

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2009 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 00-10-848 1 (12) Analysavdelningen Helen Lindblom 016-544 23 02 helen.lindblom@energimyndigheten.se Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

Korrigerad version: Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle under 2018

Korrigerad version: Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle under 2018 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2019-002678 1 (12) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Korrigerad version: Övervakningsrapport avseende skattebefrielse

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle under 2016

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används som motorbränsle under 2016 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2016-012009 1 (14) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biogas som används

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel och alternativa drivmedel år 2008

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel och alternativa drivmedel år 2008 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 00-09-558 1 (8) Systemanalysavdelningen Helen Lindblom 016-5442302 helen.lindblom@energimyndigheten.se Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.01.2013 C(2013) 266 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Ärende: Statligt

Läs mer

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel EM2000, v5.1, 2017-07-21 INFORMATION 1 (9) Datum Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering

Läs mer

Har meddelandeflagga. Vänliga hälsningar, Noak Westerberg Handläggare Energimyndigheten Tel. +46 (0)

Har meddelandeflagga. Vänliga hälsningar, Noak Westerberg Handläggare Energimyndigheten Tel. +46 (0) Från: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Skickat: den 21 november 201813:40 Till: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Ämne: Remiss av ändringsföreskrift reduktionsplikt,

Läs mer

Konsekvensutredning reduktionsplikt

Konsekvensutredning reduktionsplikt EM2000, v5.1, 2017-07-21 INFORMATION 1 (6) Datum Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Konsekvensutredning reduktionsplikt

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på biodrivmedel Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel

Läs mer

Statens energimyndighets föreskrifter om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen;

Statens energimyndighets föreskrifter om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen; STEMFS 2018:2 Utkom från trycket den 25 maj 2018 Statens energimyndighets föreskrifter om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen; beslutade den 2 maj

Läs mer

Transportutmaningen. Ebba Tamm SPBI

Transportutmaningen. Ebba Tamm SPBI Transportutmaningen Ebba Tamm SPBI 2019-05-08 Långtidsserie 1946-2018 Sverige Sveriges mål inrikes transporter Fossiloberoende fordonsflotta 70% minskning av växthusgaser från inrikes transporter (ej flyg,

Läs mer

Läget på energimarknaderna Biodrivmedel

Läget på energimarknaderna Biodrivmedel Läget på energimarknaderna Biodrivmedel April, 2018 2018-04-27 Sammanfattning Marknadsbrevet beskriver utvecklingen på spotprismarknaderna för biodrivmedlen FAME och etanol. Utöver detta beskrivs även

Läs mer

Vilka berörs av förslaget? Förslagets marknadspåverkan på kort sikt Vad innebär förslaget för marknaden på kort sikt?

Vilka berörs av förslaget? Förslagets marknadspåverkan på kort sikt Vad innebär förslaget för marknaden på kort sikt? Konsekvensanalys Denna konsekvensanalys behandlar endast 3 a och 3 b i det remitterade förslaget till ändring av förordning (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen.

Läs mer

Läget på energimarknaderna Biodrivmedel

Läget på energimarknaderna Biodrivmedel Läget på energimarknaderna Biodrivmedel Maj, 2018 2018-05-30 Sammanfattning Marknadsbrevet beskriver utvecklingen på spotprismarknaderna för biodrivmedlen FAME och etanol. Utöver detta beskrivs även ett

Läs mer

Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten. Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future

Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten. Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future 2019-04-05 Långtidsserie 1946-2017 Sverige TWh förnybart 60,0 TWh

Läs mer

Vänliga hälsningar, Följ oss gärna på Facebook Twitter Linkedin

Vänliga hälsningar, Följ oss gärna på Facebook Twitter Linkedin Från: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Skickat: den 7 februari 2018 10:34 Till: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Ämne: Remiss av föreskrifter om reduktionsplikt diarienummer

Läs mer

KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN. Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar

KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN. Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar Denna rapport sammanfattar resultaten från forskningsrapporten Utvärdering av produktionskostnader

Läs mer

Aktuellt på styrmedelsfronten

Aktuellt på styrmedelsfronten Aktuellt på styrmedelsfronten Gasdagarna i Malmö 27 maj 2015 Anna Wallentin, Upplägg av presentationen Nu Kort och allmänt om den svenska biodrivmedelsmarknaden och skattenivåer Skatteregler nationellt

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel Juli 2014 Innehållsförteckning 2 Promemorians huvudsakliga innehåll... 3 3 Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776)

Läs mer

Stockholm Miljö- och energidepartementet

Stockholm Miljö- och energidepartementet Stockholm 2017-09-11 Miljö- och energidepartementet Remiss av Preciserade bestämmelser om slutprodukter i lagstiftningen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. DNr: M2017/01738/R

Läs mer

Tillsammans för ett fossilfritt Sverige

Tillsammans för ett fossilfritt Sverige Tillsammans för ett fossilfritt Sverige Klimatkommunernas årsmötesdagar 21-22 april 2016, Uppsala Statssekreterare Yvonne Ruwaida Regeringen skärper klimatpolitiken Sverige ska bli ett av världens första

Läs mer

ER 2018:21. Vägledning reduktionsplikt för bensin och dieselbränsle

ER 2018:21. Vägledning reduktionsplikt för bensin och dieselbränsle ER 2018:21 Vägledning reduktionsplikt för bensin och dieselbränsle Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se

Läs mer

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel Hållbarhetskriterier för biodrivmedel syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och säkerställa att produktionen av förnybara

Läs mer

Drivmedel i Sverige 2013

Drivmedel i Sverige 2013 Drivmedel i Sverige 2013 Mängder, komponenter och ursprung rapporterade i enlighet med drivmedelslagen ER 2014:15 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Framtiden är vår viktigaste marknad Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

Nationella energipolitiska styrmedel nuläge och framtid. BioFuel Region Fossilfritt Norrland, 7 maj 2015 Tomas Ekbom, programansvarig för BioDriv

Nationella energipolitiska styrmedel nuläge och framtid. BioFuel Region Fossilfritt Norrland, 7 maj 2015 Tomas Ekbom, programansvarig för BioDriv Nationella energipolitiska styrmedel nuläge och framtid BioFuel Region Fossilfritt Norrland, 7 maj 2015 Tomas Ekbom, programansvarig för BioDriv Ett nätverk under Svebio för organisationer och företag

Läs mer

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering EM2000 W-4.0, 2010-11-17 MANUAL 1 (8) Datum Analysavdelningen Enheten för energisystem Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering Välkommen till statsstödsrapporteringen! Den här manualen innehåller

Läs mer

Drivmedel i Sverige 2013

Drivmedel i Sverige 2013 Drivmedel i Sverige 2013 Mängder, komponenter och ursprung rapporterade i enlighet med drivmedelslagen ER 2014:15 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Forum för hållbara bränslen

Forum för hållbara bränslen Forum för hållbara bränslen Redovisning av resultaten för rapporteringen enligt drivmedelslagen, för leveransåret 2017. Marianne Pettersson och Ulf Jonson Drivmedelslagen Baseras på ett europeiskt direktiv,

Läs mer

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Drivmedel Bensin Diesel Flygfotogen Flygbensin Bunkerolja Naturgas Biogas Dimetyleter Etanol FAME HVO Syntetisk diesel El Metanol Fossil Fossil Fossil

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd SA (2015/N) Sverige Skattebefrielser och skattenedsättningar för flytande biodrivmedel

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd SA (2015/N) Sverige Skattebefrielser och skattenedsättningar för flytande biodrivmedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 C(2015) 9344 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Statligt stöd

Läs mer

DML/HBL rapporteringen

DML/HBL rapporteringen Förnybara drivmedel för bussar och lastbilar Fredag 30 januari 2015 DML/HBL rapporteringen 2011, 2012, 2013-års mängder Marianne Pettersson Analysavdelningen Energimyndigheten DML årlig rapportering Färdiga

Läs mer

Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid den 5 maj 2017

Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid den 5 maj 2017 PM 2017: RV (Dnr 110-513/2017) Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid den 5 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Mathias Sundin Projektledare skolaktiviteter BioFuel Region / KNUT-projektet mathias.sundin@biofuelregion.se

Mathias Sundin Projektledare skolaktiviteter BioFuel Region / KNUT-projektet mathias.sundin@biofuelregion.se Mathias Sundin Projektledare skolaktiviteter BioFuel Region / KNUT-projektet mathias.sundin@biofuelregion.se Vision Norra Sverige en världsledande region i omställningen till ett ekonomiskt, socialt och

Läs mer

Läget på energimarknaderna

Läget på energimarknaderna Läget på energimarknaderna Biodrivmedel och fasta biobränslen April, 2017 2017-04-10 Sammanfattning I detta marknadsbrev redogörs för marknadsutvecklingen med spotpriser för både biodrivmedel och fasta

Läs mer

Hållbara drivmedel 2017/18

Hållbara drivmedel 2017/18 drivmedel i samhället Hållbara drivmedel 2017/18-1- -2- OKQ8 Scandinavia och hållbara drivmedel OKQ8 Scandinavia arbetar med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under året 2015

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under året 2015 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 15-11667 1 (22) Analysavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 24 april 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets ärendenr. N/2013/ 934/RS Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian

Läs mer

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE 1 (5) REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 Kontaktperson: Fredrik Törnqvist Marketing Manager Scandinavia Neste AB Mobil

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2017-04-19 Diarie Nr: 2017/7816 Ert Diarie Nr: M2017/00723/R Miljö- och energidepartementet Energienheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se Kopia:

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr SA.38421 (2014/NN) Sverige Sveriges energibeskattning vad gäller biodrivmedel till blandning förlängning

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr SA.38421 (2014/NN) Sverige Sveriges energibeskattning vad gäller biodrivmedel till blandning förlängning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 24.6.2014 C(2014) 4350 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Ärende: Statligt

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter?

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter? Myndighet Statens energimyndighet Diarienummer 2013-005729 Rubrik Föreskrifter om inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel. A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Energimyndigheten

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

NESTE - REDUKTIONSPLIKT FÖR MINSKNING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP FRÅN BENSIN OCH DIESEL (M2017/00723/R)

NESTE - REDUKTIONSPLIKT FÖR MINSKNING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP FRÅN BENSIN OCH DIESEL (M2017/00723/R) NESTE - REDUKTIONSPLIKT FÖR MINSKNING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP FRÅN BENSIN OCH DIESEL (M2017/00723/R) Kontaktperson: Fredrik Törnqvist Chef Näringspolitik Neste AB Mobil +46 70534 8055 fredrik.tornqvist@neste.com

Läs mer

Omvärldsbevakning - biodrivmedelsmarknaden

Omvärldsbevakning - biodrivmedelsmarknaden EM4500, v5.2, 2017-10-30 Datum 1 (16) Omvärldsbevakning - biodrivmedelsmarknaden Promemoria rörande biodrivmedelsmarknaden i Sverige och i världen 2 (16) Förord Denna promemoria beskriver läget för biodrivmedel

Läs mer

Läget på energimarknaderna

Läget på energimarknaderna Läget på energimarknaderna Biodrivmedel och fasta biobränslen Mars, 2017 2017-03-15 Sammanfattning I denna rapport redogörs för marknadsutvecklingen med spotpriser för både biodrivmedel och fasta biobränslen.

Läs mer

Hur kan riksdagen rädda reduktionsplikten från ett haveri?

Hur kan riksdagen rädda reduktionsplikten från ett haveri? Hur kan riksdagen rädda reduktionsplikten från ett haveri? Per Kågeson Nature Associates 2018-08-16 1 Förord Svenska Naturskyddsföreningen bad mig att inför ett seminarium i Almedalen analysera frågan

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri EnergiTing Sydost Ljungby, 9 nov. 2017 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen

Läs mer

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet!

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Björn Isaksson 2018-09-14 Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Källa: SOU 2016:47 Klimatutmaningen Källa: SOU 2016:47 För Sveriges del - Transportutmaningen Clean Power for transport

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Preem AB Martin Sjöberg

Framtiden är vår viktigaste marknad. Preem AB Martin Sjöberg Framtiden är vår viktigaste marknad Preem AB Martin Sjöberg Framtiden är vår viktigaste marknad Så tänkte vi när vi utvecklade: Avsvavlar eldningsoljor Alkylatbensinen Miljödiesel Miljö- och klimatoptimerar

Läs mer

!!Kostnadsberäknad till 3,5 Miljarder kr!!thyssenkrupp Industrial Solutions totalentreprenör. !!1 600 delägare VärmlandsMetanol AB!

!!Kostnadsberäknad till 3,5 Miljarder kr!!thyssenkrupp Industrial Solutions totalentreprenör. !!1 600 delägare VärmlandsMetanol AB! Biomassa, in Metanol, ut 111 MW 43 ton/tim 74 MW 315 ton/dag!!kostnadsberäknad till 3,5 Miljarder kr!!thyssenkrupp Industrial Solutions totalentreprenör Foto: Lars Nlsson Fotomontage: Structor!!1 600 delägare

Läs mer

Policys, styrmedel och aktiviteter på regerings- och EU-nivå

Policys, styrmedel och aktiviteter på regerings- och EU-nivå Policys, styrmedel och aktiviteter på regerings- och EU-nivå 2015-11-23 Medlemsmöte, BiodrivMitt Fyren, Norrsundet Tomas Ekbom Svenska Bioenergiföreningen Ett nätverk under Svebio för organisationer och

Läs mer

Utsikt för förnybara drivmedel i Sverige till 2030

Utsikt för förnybara drivmedel i Sverige till 2030 Utsikt för förnybara drivmedel i Sverige till 2030, IVL Bygger på rapport framtagen med Maria Grahn, Chalmers Rapporten finns på: www.ivl.se och www.spbi.se Nuläge, drivmedelsalternativ och andras framtidsbiler

Läs mer

Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas. Lars-Erik Jansson Energi- och Affärsutveckling

Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas. Lars-Erik Jansson Energi- och Affärsutveckling Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas Alla biogasanläggningar ska registreras som lagerhållare Biogas ska beskattas men Har man rätt till statligt stöd (statsstödsreglerna) kan man

Läs mer

Drivmedel i Sverige 2011/2012

Drivmedel i Sverige 2011/2012 ER 2013:23 Drivmedel i Sverige 2011/2012 Mängder, komponenter och ursprung rapporterade med stöd av drivmedelslagen Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

SEKAB rapport för tertial 3 samt preliminär årsrapport 2010

SEKAB rapport för tertial 3 samt preliminär årsrapport 2010 SEKAB rapport för tertial 3 samt preliminär årsrapport 2010 Tertial 3: Nettoomsättningen är 617 Mkr, d v s oförändrad omsättning i kronor Rörelseresultatet (EBIT) 16 Mkr (-10). För jämförbara enheter,

Läs mer

Optimering av drivmedelsimport för försörjning av Sveriges transportsektor

Optimering av drivmedelsimport för försörjning av Sveriges transportsektor Optimering av drivmedelsimport för försörjning av Sveriges transportsektor Jonas Eskilsson Emma Olsson Projektuppgift inom kursen Simulering och optimering av energisystem D Handledare: Lars Bäckström

Läs mer

Tabell Error! Use the Home tab to apply Rubrik 1 to the text that you want to appear here..1 Preliminära offentligfinansiella effekter 2014-2017

Tabell Error! Use the Home tab to apply Rubrik 1 to the text that you want to appear here..1 Preliminära offentligfinansiella effekter 2014-2017 1 Konsekvenser Inledning Nedan redovisas konsekvenser för 2014-2017 av förslaget till kvotpliktssystem samt ändrade skatteregler för biodrivmedel. De siffror som presenteras i detta avsnitt är preliminära.

Läs mer

Svebio stödjer förslaget att ta bort den 15- procentiga begränsningen av skattebefrielsen för HVO- inblandning i diesel.

Svebio stödjer förslaget att ta bort den 15- procentiga begränsningen av skattebefrielsen för HVO- inblandning i diesel. Svebio Svenska Bioenergiföreningen BioDriv Ett nätverk för organisationer och företag som vill skapa en fossilfri transportsektor och gynna hållbara biodrivmedel /Lena Bruce och Kjell Andersson Remissyttrande

Läs mer

HÅLLBARA DRIVMEDEL. 27 mars 2019

HÅLLBARA DRIVMEDEL. 27 mars 2019 HÅLLBARA DRIVMEDEL 27 mars 2019 Ökande krav på drivmedelsföretag 1:a juli 2018 infördes Lag om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen som en ny del

Läs mer

För att beräkna utsläppsreduktionen krävs uppgifter om energimängden fossila och förnybara drivmedelskomponenterna. Utsläppsfaktorer för de ingående

För att beräkna utsläppsreduktionen krävs uppgifter om energimängden fossila och förnybara drivmedelskomponenterna. Utsläppsfaktorer för de ingående 1 För att beräkna utsläppsreduktionen krävs uppgifter om energimängden fossila och förnybara drivmedelskomponenterna. Utsläppsfaktorer för de ingående drivmedelskomponenterna behövs också. För fossila

Läs mer

Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 augusti 2014 Anders Borg Agneta Bergqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2017:1231 Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad den 30 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

UTREDNING OM KVOTPLIKT FÖR BIOBRÄNSLEN

UTREDNING OM KVOTPLIKT FÖR BIOBRÄNSLEN SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-11-19\dagordning\tjänsteutlåtande\25.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 2009-012684-211 SID 1 (5) 2009-11-02 Jonas

Läs mer

Vägledning. om Anläggningsbesked Version 1.0 ER 2015:30

Vägledning. om Anläggningsbesked Version 1.0 ER 2015:30 Vägledning om Anläggningsbesked Version 1.0 ER 2015:30 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Stockholm Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Christina Nordenbladh. Energienheten Andreas Kannesten Martin Palm

Stockholm Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Christina Nordenbladh. Energienheten Andreas Kannesten Martin Palm 1 Stockholm 2018-03-08 Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Christina Nordenbladh Energienheten Andreas Kannesten Martin Palm Remiss av utkast till förordning om ändring i förordningen (2011:1088)

Läs mer

Drivmedel Redovisning av rapporterade uppgifter enligt drivmedelslagen, hållbarhetslagen och reduktionsplikten ER 2019:14

Drivmedel Redovisning av rapporterade uppgifter enligt drivmedelslagen, hållbarhetslagen och reduktionsplikten ER 2019:14 Drivmedel 2018 Redovisning av rapporterade uppgifter enligt drivmedelslagen, hållbarhetslagen och reduktionsplikten ER 2019:14 Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se,

Läs mer

Kortsiktsprognos våren Sammanfattning av Energimyndighetens kortsiktsprognos över energianvändningen och energitillförseln

Kortsiktsprognos våren Sammanfattning av Energimyndighetens kortsiktsprognos över energianvändningen och energitillförseln Kortsiktsprognos våren 2019 Sammanfattning av Energimyndighetens kortsiktsprognos över energianvändningen och energitillförseln 1 1 Kortsiktsprognos våren 2019 1.1 Inledning Denna kortsiktsprognos avser

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1. Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1. Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik Version 2014-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1 Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 14 Fordons-

Läs mer

LRF seminarium runt råvaror för biobaserade produkter. Stockholm 28:e augusti 2019

LRF seminarium runt råvaror för biobaserade produkter. Stockholm 28:e augusti 2019 LRF seminarium runt råvaror för biobaserade produkter Stockholm 28:e augusti 2019 Lars Lind Adesso Bioproducts AB/AS Perstorp BioProducts, dotterbolag till Perstorpkoncernen har förvärvats av Adesso Holding

Läs mer

OKQ8 och hållbar bilism

OKQ8 och hållbar bilism Hållbar bilism OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för att vi ska kunna garantera drivmedlens hållbarhetsprestanda.

Läs mer

DRIVMEDEL Redovisning av rapporterade uppgifter enligt drivmedelslagen, hållbarhetslagen och reduktionsplikten ER 2019:14

DRIVMEDEL Redovisning av rapporterade uppgifter enligt drivmedelslagen, hållbarhetslagen och reduktionsplikten ER 2019:14 DRIVMEDEL 2018 Redovisning av rapporterade uppgifter enligt drivmedelslagen, hållbarhetslagen och reduktionsplikten ER 2019:14 Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se,

Läs mer

Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till?

Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till? Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till? Per Kågeson Almedalen 2014 Hur långt kan man hinna till 2030? 2013 var vägtrafikens utsläpp tillbaka på 1990 års nivå och låg ca 10 % under 2007 års toppnivå

Läs mer

Drivmedel i Sverige 2014

Drivmedel i Sverige 2014 Drivmedel i Sverige 2014 Mängder, komponenter och ursprung rapporterade i enlighet med drivmedelslagen ER 2015:20 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Hållbarhetslagen. Alesia Israilava

Hållbarhetslagen. Alesia Israilava Hållbarhetslagen Alesia Israilava 2017-09-21 Uppdatering av föreskriften och vägledningen Till följd av: ILUC-genomförande EU-domstols förhandsavgörande om biogas Interna förbättringsförslag Samordning

Läs mer

SEKAB rapport för tertial 3 samt preliminär årsrapport 2011

SEKAB rapport för tertial 3 samt preliminär årsrapport 2011 SEKAB rapport för tertial 3 samt preliminär årsrapport Tertial 3: Nettoomsättningen är 415 Mkr (617) Bruttovinsten uppgick till 41 Mkr (67) Rörelseresultat (EBIT) exkl. intressebolag 6 (-10) Rörelseresultatet

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister gällande

Remissvar från Gröna Bilister gällande Gröna Bilister Remissvar Box 7070 dnr 2018-007290 103 87 STOCKHOLM 29 juni 2018 Statens energimyndighet Analysavdelningen Enheten för styrmedel och tillsyn Skickat till: registrator@energimyndigheten.se

Läs mer

OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte.

OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. EUROPEAN EUROPEISKA COMMISSION KOMMISSIONEN Bryssel den 26.11.2013 C (2013) 3866 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte.

Läs mer

Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel

Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel Frågor från mailen fragvis@ok.se 2015 som berör OKQ8 Drivmedel Förslag till OKQ8 Förse pumphandtagen med bättre märkning så att feltankningar kan undvikas! Frågor och svar drivmedel Innan OK Masergatan

Läs mer

Remissyttrande angående utkast till förordning om ändring i förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen

Remissyttrande angående utkast till förordning om ändring i förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2018-02-26 Ref M2018/00348/R Remissyttrande angående utkast till förordning om ändring i förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier

Läs mer

Lagen om kvotplikt för biodrivmedel och relaterade skattebestämmelser utgår

Lagen om kvotplikt för biodrivmedel och relaterade skattebestämmelser utgår Skatteutskottets betänkande Lagen om kvotplikt för biodrivmedel och relaterade skattebestämmelser utgår Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag om att lagen (2013:984) om

Läs mer

Vårt bidrag till en hållbar framtid

Vårt bidrag till en hållbar framtid SID 2 Hållbarhet i hela leverantörskedjan SID 5 Med respekt för mänskliga rättigheter SID 14 Tvätt med miljöhänsyn Vårt bidrag till en hållbar framtid Miljöinformation drivmedel och biltvätt MILJÖINFORMATION

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Linköping 12 januari 2018 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen för

Läs mer

Drivmedelsfakta 2012

Drivmedelsfakta 2012 Drivmedelsfakta 2012 gällande förhållanden på den svenska marknaden helåret 2011 Klimatnytta i korthet - ottomotor Istället för svensk bensin Utsläppsreduktion (% CO 2 e/sträcka) Etanol E85 47 Biogas 72

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:2. Höständringsbudget för 2015

Regeringens proposition 2015/16:2. Höständringsbudget för 2015 Regeringens proposition 2015/16:2 Höständringsbudget för 2015 Regeringens proposition 2015/16:2 Höständringsbudget för 2015 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 september

Läs mer

Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel

Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel Förnybara drivmedel för bussar och lastbilar Östersund Lars Lind, VD Perstorp BioProducts AB 2015-01-30 Biodrivmedel just nu - uppförsbacke och motvind Kraftigt

Läs mer