Aktuellt på styrmedelsfronten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktuellt på styrmedelsfronten"

Transkript

1 Aktuellt på styrmedelsfronten Gasdagarna i Malmö 27 maj 2015 Anna Wallentin,

2 Upplägg av presentationen Nu Kort och allmänt om den svenska biodrivmedelsmarknaden och skattenivåer Skatteregler nationellt och EU-rätten EU:s energi- och miljöstödsriktlinjer och sen Hur ser de framtida möjligheterna ut? Promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen 2016

3 Kort och allmänt om den svenska biodrivmedelsmarknaden och skattenivåer

4 Andel biodrivmedel Biodrivmedel ökad förbrukning Andel biodrivmedel i förhållande till totalanvändning av drivmedel utifrån energiinnehåll inom transportsektorn samt prognos för % % 12% Källa: Energimyndighetens kortsiktsprognoser och egen bearbetning 10% 8% 6% HVO Biogas Fame Ethanol 4% 2% 0%

5 Beskattning av drivmedel 2015 Svensk beskattning av bensin, diesel, naturgas och biodrivmedel i förhållande till Energiskattedirektivets minimiskattenivåer (ETD min). Flytande drivmedel kr/l, naturgas och biogas, kr/m3, 2015, exkl. moms. 6 5 Energiskatt CO2-skatt

6 Nuvarande skatteregler nationellt och EU-rätten

7 Lagen (1994:1776) om skatt på energi Lagen om skatt på energi (LSE) reglerar skatter på bränslen och elektrisk kraft. Skattereglerna är anpassade till Energiskattedirektivet (rådets direktiv 2003/96/EG av den 27 oktober 2003 om en omstrukturering av gemenskapsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet)

8 Grundregeln är att bränslen och elektrisk kraft ska beskattas Grundregeln i såväl Energiskattedirektivet som i LSE är att bränslen och elektrisk kraft ska beskattas. Direktivet innehåller bestämmelser om vad som ska beskattas och hur detta ska ske. Viss användning kan undantas från beskattning, antingen genom tvingande reglering eller genom att medlemsstaterna ges möjlighet till detta.

9 Skattepliktiga bränslen Skattepliktiga bränslen är: Alla energiprodukter och produkter som är avsedda att förbrukas, säljs eller förbrukas som motorbränsle eller som tillsats till motorbränsle eller medel för att öka motorbränslets volym. Alla energiprodukter (se 1 kap. 3 LSE) som säljs eller förbrukas för uppvärmning. Produkter som innehåller annat kolväte än torv och är avsedda att förbrukas, säljs eller förbrukas som bränsle för uppvärmning.

10 Beskattning enligt likvärdigt bränsle För bränslen som inte har en minimiskattesats enligt energiskattedirektivet gäller att de ska beskattas med de skattebelopp som nationellt gäller för likvärdigt bränsle. Exempel: Etanol ska beskattas med samma CO 2 -skatt och samma energiskatt, per liter, som bensin. Biogas ska beskattas med samma CO 2 -skatt och samma energiskatt som naturgas.

11 Logiken i den svenska energiskatten och CO 2 -skatten Energiskatt baserad på energiinnehåll för uppvärmningsbränslen ingen enhetlighet för drivmedel CO 2 -skatt baserad på innehåll av fossilt kol, dvs. 0 CO 2 -skatt för hållbara biobränslen. Samma skattenivå per innehåll av fossilt kol för drivmedel respektive uppvärmningsbränslen. Ingen CO 2 -skatt för industri och kraftvärme inom EU ETS

12 Hur kan då biobränslen vara skattebefriade i Sverige? För att förbättra möjligheterna att nå de klimatoch miljöpolitiska målen har regeringen valt att utnyttja den möjlighet som ges i Energiskattedirektivet att skattebefria bränslen som framställts av biomassa.

13 Skattenedsättningen för biobränslen är ett statsstöd Kräver statsstödsgodkännande vilket Sverige har t.o.m. den för biooljor och biogas (uppvärmning) och t.o.m. den för biodrivmedel. Sverige har nu ansökt om förlängning av statsstödsgodkännandet för biodrivmedel t.o.m. den Statsstödsgodkännandet är förenat med vissa villkor som måste uppfyllas för att ge rätt till skattenedsättning.

14 Statsstödsgodkännandena är förenade med vissa villkor Statsstödsgodkännandet ger rätt att medge skattenedsättning under förutsättning att: Hållbarhetskriterierna uppfylls (biodrivmedel och flytande biobränslen) Artikel 17.1 c i Förnybartdirektivet P. 101 i Gemenskapens riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd (miljöstödsriktlinjerna), p. 104 i de nya energi- och miljöstödsriktlinjerna Biobränslet inte överkompenseras

15 Biobränslet får inte överkompenseras Enligt statsstödsreglerna får biobränslet inte överkompenseras. Detta innebär att skattebefrielsen endast får kompensera för merkostnaderna för framställningen av bränslet i förhållande till det fossila bränsle som ersätts. Om energiskatten eller CO 2 -skatten höjs för fossila drivmedel (t.ex. bensin eller diesel) kan även skatten på biodrivmedel behöva höjas för att inte överkompensation ska uppstå.

16 Vad händer om övervakningsrapporten visar på överkompensation? Om en konstaterad överkompensation inte åtgärdas kan de företag som överkompenseras bli skyldiga att betala tillbaka den del av skattebefrielsen som motsvarar överkompensationen jämte ränta.

17 Ingen åtgärd av överkompensationen för 2014 = inget nytt statsstödsgodkännande Nuvarande statstödsgodkännande löper ut den Om överkompensationen som uppstod 2014 inte åtgärdas så kommer Sverige inte att få något förlängt statsstödsgodkännande t.o.m. den Utan förlängt statsstödsgodkännande blir skattenedsättning för biodrivmedel ett otillåtet statsstöd efter den = risk att stödmottagarna blir återbetalningsskyldiga av stödet i sin helhet.

18 Om svensk rätt inte är i linje med EU-rätten. Lagen om skatt på energi statsstödsreglerna KOM beslut otillåtet statsstöd + återkrav av otillåtet statsstöd från enskilda företag (de företag som fått del av skattelättnaden får betala tillbaka belopp som motsvarar skattelättnaden inkl. ränta). Obs! Ovan gäller även om företagen betalar skatt enligt gällande svensk lag.

19 EU:s energi- och miljöstödsriktlinjer

20 Stora förändringar i de nya energi- och miljöstödsriktlinjerna (EEAG) ur miljöskatteperspektiv Driftsstöd för biobränslen (t ex skattebefrielse) från och med Inget stöd till biobränslen som omfattas av kvotplikt - Matbaserade biobränslen Inget stöd efter 2020 Inget stöd till produktionsanläggningar som tagits i drift efter den 31 Dec 2013 Endast stöd tills anläggningen är avskriven - Andra biobränslen (2:a generationen) Stöd ska fasas ut Endast stöd tills anläggningen är avskrivna (med vissa undantag)

21 Hur påverkar det oss? KOM anser att utformningen av den svenska CO 2 -skatten är stöd till biobränslen. Fr.o.m (ev. fr.o.m för SE om KOM ger oss förlängt statsstödsgodkännande) måste stöd till biodrivmedel genom skattelättnader vara i linje med EEAG: inget stöd ges till matbaserade biodrivmedel som producerats i redan avskrivna eller nya anläggningar. fr.o.m får inget stöd ges till några matbaserade biodrivmedel. ingen kvotplikt kan införas. VÅP15: Sverige har statsstödsgodkännande för nuvarande skattelättnader för flytande biodrivmedel och biogas som drivmedel t.o.m. utgången av Regeringen har ansökt om förlängning av dessa godkännanden t.o.m. utgången av Ansökan görs för att skapa rådrum i regeringens arbete med att ta fram och förankra nya styrmedel som ger långsiktigt goda villkor för hållbara biodrivmedel.

22 Varför blir problemen så stora i SE? Övriga MS har i allt väsentligt endast låginblandning; SE har både låginblandning och i ökande grad höginblandning. Förutom SE har 6 andra MS nu CO2-skatt, men på betydligt lägre nivåer än SE.

23 Hur ser de framtida möjligheterna ut?

24 Vad händer efter utgången av 2016? En beskattning som innebär statsstöd är inte långsiktigt hållbar och försvårar ytterligare miljöstyrning. Enligt EU:s statsstödsregler kan en kvotplikt för biodrivmedel inte kombineras med en beskattning som innebär statsstöd till biodrivmedel. SE ansökte 2013 hos KOM om rättslig säkerhet att dagens CO 2 -skatt (baserat på bränslets innehåll av fossilt kol) inte är statsstöd eftersom det följer natur och logik i skattesystemet (ansökan är nu vilande). En positivt beslut från KOM var en förutsättning för att införa en kvotplikt, som planerades träda i kraft den Arbete pågår nu inom RK med att se över utformningen av CO 2 -skatten och söka skapa en beskattningslogik som inte utgör statsstöd. Målet är att fr.o.m. den hitta en beskattningsmodell som inte innebär statsstöd och som därför kan kombineras med en reduktionsplikt.

25 Framtiden Så länge CO 2 -skatten anses som ett stöd till biodrivmedel, kan inte CO 2 - skatten för fossila bränslen höjas utan att motsvarande skatt tas ut på biodrivmedel. Politiskt vägval krävs innan utgången av 2016 för att hinna med lagstiftningsprocessen för ändrade skatteregler fr.o.m. den Möjliga alternativ: Ändra CO 2 -skatten så den kan godkännas som stöd enligt gällande energi- och miljöstödsriktlinjer => innebär CO 2 -skatt på t.ex. etanol, Fame och biogas från vissa anläggningar; kortsiktigt fr.o.m inget stöd alls till matbaserat; kan inte kombineras med kvotplikt, eller Utforma CO 2 -skatten så att den inte anses som ett stöd till biobränslen ( icke-stöd ); kan kombineras med kvotplikt samma skatt per liter för biodrivmedel och fossila motsvarigheter, eller gör om CO2-skatten så att den av KOM godtas som icke-stöd, eller Om energi- och miljöstödsriktlinjerna ändras utifrån ändringar av förnybartdirektivet (ILUC) Kan 7 % av hållbara matbaserade biodrivmedel ges stöd?

26 Förenligheten med EU:s statsstödsregler är central vad görs inom RK? Tvärstopp hos KOM för oförändrad CO 2 -skatt Kraftiga SE politiska påtryckningar har varit fruktlösa KOM:s rättstjänsts tolkning av selektivitet utifrån EU-dom Nya striktare energi- och miljöstödsriktlinjer Underhandsdiskussioner med KOM: Icke-stöd alt. 1: Omläggning av CO 2 -skatten efter en livscykelanalys enligt EU:s Förnybartdirektiv=> viss CO 2 -skatt för biodrivmedel; ytterligare miljöstyrning kan skapas via reduktionsplikten. Icke-stöd alt. 2: Logiken för CO 2 -skatten baseras på dels bränslenas innehåll av kol (såväl fossilt som icke-fossilt), dels kolcykelns längd för resp. bränsle. Den effektiva skattesatsen för biobränslen skulle kunna avrundas till 0. Ändringar av energi- och miljöstödsriktlinjerna för godkänt stöd med anledning av ILUC? Vilken säkerhet anses behövas för att genomföra nya regler i SE?

27 Om s promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen 2016 Remiss 27 mars 4 maj 2015 Ca 120 remissvar

28 Förslag i s promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen 2016 Den 27 mars 2015 remitterade promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen I promemorian föreslås bl.a. att följande ska gälla fr.o.m : Höjd energiskatt på fossil bensin Höjd energiskatt på fossil diesel Motsvarande minskning av befrielsen från energiskatt för de biodrivmedel som ersätter bensin respektive diesel Omräkning av skattesatserna på bensin och diesel efter reala inkomstökningar (utöver nuvarande omräkning enligt prisutveckling) Ökad befrielse från koldioxidskatt för dieselbränsle i jordbruks- och skogsbruksmaskiner Begränsning av nedsättningar från den generella koldioxidskattenivån I promemorian föreslås bl.a. att följande ska gälla fr.o.m : Minskad skattebefrielse för vissa biodrivmedel

29 Förslag om höjd skatt på vissa drivmedel (I) Höjd energiskatt på fossil bensin med 44 öre/l Höjd energiskatt på fossil diesel med 48 öre/l Motsvarande minskning av befrielsen från energiskatt för de biodrivmedel som ersätter bensin respektive diesel. Detta innebär att befrielsen från energiskatt minskas till: 74 procent av den energiskatt som gäller för bensin för låginblandad etanol. 72 procent av den energiskatt som gäller för bensin för höginblandad etanol (E85). 36 procent av den energiskatt som gäller för dieselbränsle för höginblandad Fame (fettsyrametylester). 80 procent av den energiskatt som gäller för dieselbränsle för HVO (hydrerade vegetabiliska oljor och fetter)

30 Förslag om höjd skatt på vissa biodrivmedel (II) För att minska risk för överkompensation föreslås att befrielsen från energiskatt minskas för etanol som låginblandas i bensin från 89 procent till 79 procent samt för höginblandad etanol från 100 procent till 77 procent av den energiskatt som gäller för bensin. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2015.

31 Forts. Förslag om höjd skatt på vissa drivmedel Utöver den årliga omräkningen med hänsyn till utvecklingen av konsumentprisindex, görs även en omräkning av skattesatserna för bensin och dieselbränsle beaktande utvecklingen av bruttonationalprodukten (BNP). Detta sker genom ett tillägg av två procentenheter till KPI-omräkningen. Denna tillkommande omräkning sker av såväl energiskatten som koldioxidskatten men uttrycks som en höjning av enbart energiskatten. Befrielsen från koldioxidskatt för dieselbränsle i arbetsmaskiner i jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamheterna ökas från 90 öre per liter till 138 öre per liter.

32 Föreslagen beskattning av drivmedel 2016 Svensk beskattning av bensin, diesel, naturgas och biodrivmedel i förhållande till Energiskattedirektivets minimiskattenivåer (ETD min). Flytande drivmedel kr/l, naturgas och biogas, kr/m 3, allt år 2016, exkl. moms Energiskatt Ytterligare energiskatt 2016 CO2-skatt

33 Föreslagen beskattning 2016 kr/kwh Skatt bensin, diesel, naturgas och biodrivmedel i förhållande till ETD min, kr/kwh år 2016, exkl. moms. 0,80 0,70 0,60 0,50 0,40 0,30 0,20 0,10 0,00 Energiskatt på drivmedel under denna nivå per kwh redovisas som en skatteutgift Statsstöd till producent av Fame Ytterligare energiskatt 2016 Energiskatt CO2-skatt

34 Förslag om begränsning av nedsättningarna från den generella koldioxidskattenivån Koldioxidskatten på bränslen för uppvärmning och drift av stationära motorer inom industri- och kraftvärmeanläggningar utanför handelssystemet samt inom jordbruks-, skogsbruksoch vattenbruksverksamheterna höjs till den generella skattenivån. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari Medför att den sammanlagda punktskatten på naturgas för berörda ändamål kommer att motsvara ca kronor per m jämfört med ca kronor 2015, dvs. en höjning av punktskatten med ca 55 procent.

Gasdagarna oktober När EU sätter ramarna

Gasdagarna oktober När EU sätter ramarna Gasdagarna 22-23 oktober När EU sätter ramarna Anna Wallentin, tel: 08-405 25 90, e-post: anna.wallentin@regeringskansliet.se Disposition Hjälper eller stjälper EU:s statsstödsregler möjligheten till styrande

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på biodrivmedel Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel Juli 2014 Innehållsförteckning 2 Promemorians huvudsakliga innehåll... 3 3 Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776)

Läs mer

Finansdepartementet. Ytterligare skattehöjningar på vissa drivmedel. Skatte- och tullavdelningen. Augusti 2015 1

Finansdepartementet. Ytterligare skattehöjningar på vissa drivmedel. Skatte- och tullavdelningen. Augusti 2015 1 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ytterligare skattehöjningar på vissa drivmedel Augusti 2015 1 1 Promemorians huvudsakliga innehåll Inför budgetpropositionen för 2016 är det angeläget att

Läs mer

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning bränslen för viss värmeproduktion

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning bränslen för viss värmeproduktion Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad beskattning bränslen för viss värmeproduktion 1 juli 2013 Innehåll Promemorians huvudsakliga innebåll 3 1 Lagtext 4 ti Förslag till lag om ändringilagen(1994:1776)

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016

Yttrande över promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016

Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 Mars 2015 1 Innehållsförteckning 1 Lagtext... 5 1.1 Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776)

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 Stockholm den 25 juni 2015 Magdalena Andersson Agneta Bergqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Klimatfrågan

Läs mer

Förfaranderegler för alternativa drivmedel

Förfaranderegler för alternativa drivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förfaranderegler för alternativa drivmedel September 2010 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om

Läs mer

Tillsammans för ett fossilfritt Sverige

Tillsammans för ett fossilfritt Sverige Tillsammans för ett fossilfritt Sverige Klimatkommunernas årsmötesdagar 21-22 april 2016, Uppsala Statssekreterare Yvonne Ruwaida Regeringen skärper klimatpolitiken Sverige ska bli ett av världens första

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2017:1231 Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad den 30 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Vissa statsstödskrav på bränsleskatteområdet

Vissa statsstödskrav på bränsleskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa statsstödskrav på bränsleskatteområdet 1 2 December 2015 Promemorians huvudsakliga innehåll Vissa fall av skattebefrielse på bränsleskatteområdet utgör

Läs mer

FRAMTIDA SKATTER PÅ FÖRNYBARA DRIVMEDEL

FRAMTIDA SKATTER PÅ FÖRNYBARA DRIVMEDEL FRAMTIDA SKATTER PÅ FÖRNYBARA DRIVMEDEL Skatter Hur ser regelverket ut? Definitioner av energiprodukter Regler för punktskatter (Energiskatt, Koldioxidskatt) Minimiskattenivåer Skattenedsättningar Basen

Läs mer

Transportutmaningen. Ebba Tamm SPBI

Transportutmaningen. Ebba Tamm SPBI Transportutmaningen Ebba Tamm SPBI 2019-05-08 Långtidsserie 1946-2018 Sverige Sveriges mål inrikes transporter Fossiloberoende fordonsflotta 70% minskning av växthusgaser från inrikes transporter (ej flyg,

Läs mer

Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas. Lars-Erik Jansson Energi- och Affärsutveckling

Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas. Lars-Erik Jansson Energi- och Affärsutveckling Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas Alla biogasanläggningar ska registreras som lagerhållare Biogas ska beskattas men Har man rätt till statligt stöd (statsstödsreglerna) kan man

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.V.28 K(28)1917 Ärende: Statligt stöd nr N /28 - Sverige Nedsättning av koldioxidskatten för bränsle som används i anläggningar som omfattas av EU:s system för handel

Läs mer

Ert dnr: Fi2015/1733 Stockholm 2015-05-04 Finansdepartementet Skatte- och Tullavdelningen 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande om Promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2015:747 Utkom från trycket den 4 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2016:505 Utkom från trycket den 3 juni 2016 utfärdad den 26 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Skatteverket 1(7) Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Nedan följer en sammanställning över de förändringar av lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten. Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future

Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten. Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future Därför ska du fokusera på förbrukningen och så fungerar reduktionsplikten Ebba Tamm SPBI Sustainable Mobility fleet, fuels & the future 2019-04-05 Långtidsserie 1946-2017 Sverige TWh förnybart 60,0 TWh

Läs mer

Förfaranderegler för alternativa drivmedel

Förfaranderegler för alternativa drivmedel Lagrådsremiss Förfaranderegler för alternativa drivmedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 oktober 2010 Anders Borg Agneta Bergqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Anläggningsbesked för biodrivmedel. Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Anläggningsbesked för biodrivmedel. Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Anläggningsbesked för biodrivmedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Ibrahim Baylan Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 8 juni 2017 Mikael Damberg Egon

Läs mer

Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle. Promemorians huvudsakliga innehåll

Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Promemorians huvudsakliga innehåll Av budgetpropositionen för 2017 framgår att en viktig del i insatserna för

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Den särskilda norrlandsskattenivån och vissa statsstödskrav på elskatteområdet

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Den särskilda norrlandsskattenivån och vissa statsstödskrav på elskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Den särskilda norrlandsskattenivån och vissa statsstödskrav på elskatteområdet Mars 2016 1 Innehållsförteckning 2 1 Lagförslag... 5 1.1 Förslag till lag

Läs mer

Befrielse från koldioxid- och energiskatt i vissa fall och förändrad omräkning av skattesatserna för diesel och bensin

Befrielse från koldioxid- och energiskatt i vissa fall och förändrad omräkning av skattesatserna för diesel och bensin Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Fi2019/00121/S2 Befrielse från koldioxid- och energiskatt i vissa fall och förändrad omräkning av skattesatserna för diesel och bensin

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 24 april 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets ärendenr. N/2013/ 934/RS Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:2. Höständringsbudget för 2015

Regeringens proposition 2015/16:2. Höständringsbudget för 2015 Regeringens proposition 2015/16:2 Höständringsbudget för 2015 Regeringens proposition 2015/16:2 Höständringsbudget för 2015 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 september

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd SA (2015/N) Sverige Skattebefrielser för biogas som används som motorbränsle

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd SA (2015/N) Sverige Skattebefrielser för biogas som används som motorbränsle EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 C(2015) 9345 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Statligt stöd

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:159

Regeringens proposition 2015/16:159 Regeringens proposition 2015/16:159 Vissa statsstödskrav på bränsleskatteområdet Prop. 2015/16:159 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 31 mars 2016 Stefan Löfven Per Bolund

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT "A - "A - EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 5.1.2005 KOM(2004) 852 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Sverige att tillämpa en nedsatt skattesats för el som förbrukas

Läs mer

Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrad beskattning av vissa biodrivmedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 augusti 2014 Anders Borg Agneta Bergqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Vad händer i förhandlingarna om EU:s energiskattedirektiv?

Vad händer i förhandlingarna om EU:s energiskattedirektiv? Vad händer i förhandlingarna om EU:s energiskattedirektiv? Medlemsseminarium om EU och energigaserna Energigas Sverige Stockholm den 31 mars 2014 Anna Wallentin Skatte- och tullavdelningen, 08 405 25 90,

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd SA (2015/N) Sverige Skattebefrielser och skattenedsättningar för flytande biodrivmedel

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd SA (2015/N) Sverige Skattebefrielser och skattenedsättningar för flytande biodrivmedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 C(2015) 9344 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Statligt stöd

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.01.2013 C(2013) 266 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Ärende: Statligt

Läs mer

Lagen om kvotplikt för biodrivmedel och relaterade skattebestämmelser utgår

Lagen om kvotplikt för biodrivmedel och relaterade skattebestämmelser utgår Skatteutskottets betänkande Lagen om kvotplikt för biodrivmedel och relaterade skattebestämmelser utgår Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag om att lagen (2013:984) om

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:246

Regeringens proposition 2013/14:246 Regeringens proposition 2013/14:246 Lagen om kvotplikt för biodrivmedel och relaterade skattebestämmelser utgår Prop. 2013/14:246 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 26

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1994:1776)

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Bryssel den 28.XII.2005 K(2005)6054

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Bryssel den 28.XII.2005 K(2005)6054 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.XII.2005 K(2005)6054 Ärende: Statligt stöd nr. N 588/2005 - Sverige Förlängning av tillverkningsindustrins skattelättnader nedsättning av koldioxidskatt och befrielse

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2018 Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Harpsund den 1 juni 2017 Magdalena Andersson Agneta Bergqvist (Finansdepartementet)

Läs mer

Yttrande över promemorian Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle

Yttrande över promemorian Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Skattebefrielse för biobränslen som används för uppvärmningsändamål och till stationära motorer

Skattebefrielse för biobränslen som används för uppvärmningsändamål och till stationära motorer EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel, den 29.VIII.2008 K(2008)4683 Ärende: N59/2008 Finland Skattebefrielse för biobränslen som används för uppvärmningsändamål och till stationära motorer Herr minister, 1.

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.2.24 C(24)316fin Ärende: Statligt stöd N 484/23 Sverige Ändring av CO 2 -skattenedsättningen för tillverkningsindustrin Statligt stöd N 497/23 Sverige Förlängning

Läs mer

Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid den 5 maj 2017

Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid den 5 maj 2017 PM 2017: RV (Dnr 110-513/2017) Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid den 5 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Drivmedel Bensin Diesel Flygfotogen Flygbensin Bunkerolja Naturgas Biogas Dimetyleter Etanol FAME HVO Syntetisk diesel El Metanol Fossil Fossil Fossil

Läs mer

Vad händer i förhandlingarna om EU:s energiskattedirektiv?

Vad händer i förhandlingarna om EU:s energiskattedirektiv? Vad händer i förhandlingarna om EU:s energiskattedirektiv? Styrmedelsdagen 2013 Svensk Fjärrvärme, Svensk Energi Stockholm den 24 april 2013 Susanne Åkerfeldt Skatte- och tullavdelningen, 08 405 1382 ;

Läs mer

Remissyttrande angående Finansdepartementets promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016

Remissyttrande angående Finansdepartementets promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 Stockholm Stockholm 2015-04-29 Er ref: Fi 2015/1733 Vår ref: GH Remissyttrande angående Finansdepartementets promemoria Vissa punktskattefrågor inför

Läs mer

Remissyttrande. Promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för Skatte- och tullavdelningen 59/2015

Remissyttrande. Promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för Skatte- och tullavdelningen 59/2015 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelningen 59/2015 Er referens: 103 33 Stockholm Fi2015/1733 Stockholm, 2015-05-04 Remissyttrande Promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen

Läs mer

Effektivare skatter på klimat- och energiområdet

Effektivare skatter på klimat- och energiområdet Ds 2009:24 Effektivare skatter på klimat- och energiområdet Finansdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2006:592 Utkom från trycket den 16 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen

Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01244/S2 Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2018 Mars 2017 1 Innehållsförteckning 2 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 4 2

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.7.2018 C(2018) 4847 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Ärende: Statligt

Läs mer

INNEHÅLL

INNEHÅLL INNEHÅLL Januariöverenskommelsen & vårändringsbudgeten Gas i kraftvärme Biogasregister med ursprungsgarantier Biogasmarknadsutredningen EU-frågor Styrmedel inom vägtransporter Några skattefrågor Frågor?

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad den 30 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2009:1497 Utkom från trycket den 21 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel år 2013

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel år 2013 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2014-0294 1 (16) Analysavdelningen Ellen Svensson/Kristina Holmgren 016-544 24 52/016-544 20 56 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

Policys, styrmedel och aktiviteter på regerings- och EU-nivå

Policys, styrmedel och aktiviteter på regerings- och EU-nivå Policys, styrmedel och aktiviteter på regerings- och EU-nivå 2015-11-23 Medlemsmöte, BiodrivMitt Fyren, Norrsundet Tomas Ekbom Svenska Bioenergiföreningen Ett nätverk under Svebio för organisationer och

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:41

Regeringens proposition 2009/10:41 Regeringens proposition 2009/10:41 Vissa punktskattefrågor med anledning av budgetpropositionen för 2010 Prop. 2009/10:41 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 oktober

Läs mer

UTREDNING OM KVOTPLIKT FÖR BIOBRÄNSLEN

UTREDNING OM KVOTPLIKT FÖR BIOBRÄNSLEN SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-11-19\dagordning\tjänsteutlåtande\25.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 2009-012684-211 SID 1 (5) 2009-11-02 Jonas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2009:1496 Utkom från trycket den 21 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 9.7.2002 KOM(2002) 365 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om tillåtelse, i enlighet med artikel 8.4 i direktiv 92/81/EEG, för Sverige att tillämpa en differentierad

Läs mer

Nationella energipolitiska styrmedel nuläge och framtid. BioFuel Region Fossilfritt Norrland, 7 maj 2015 Tomas Ekbom, programansvarig för BioDriv

Nationella energipolitiska styrmedel nuläge och framtid. BioFuel Region Fossilfritt Norrland, 7 maj 2015 Tomas Ekbom, programansvarig för BioDriv Nationella energipolitiska styrmedel nuläge och framtid BioFuel Region Fossilfritt Norrland, 7 maj 2015 Tomas Ekbom, programansvarig för BioDriv Ett nätverk under Svebio för organisationer och företag

Läs mer

Stockholm 4 mars 2019

Stockholm 4 mars 2019 Er ref/dnr: Fi2019/00431/S2 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 4 mars 2019 Yttrande över Finansdepartementets promemoria Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2018

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2018 PROMEMORIA 1 (9) Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Regeringskansliet Miljö- och Energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2016:1072 Utkom från trycket den 2 december 2016 utfärdad den 24 november 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2002:1142 Utkom från trycket den 30 december 2002 utfärdad den 19 december 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2004:1038 Utkom från trycket den 3 december 2004 utfärdad den 25 november 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd N 480/2002 Sverige: Punktskattelättnad för koldioxidneutrala drivmedel

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd N 480/2002 Sverige: Punktskattelättnad för koldioxidneutrala drivmedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.11.2003 C(2003)4071fin Ärende: Statligt stöd N 480/2002 Sverige: Punktskattelättnad för koldioxidneutrala drivmedel Fru Minister, A. Förfarande 1. Genom en skrivelse

Läs mer

RP 26/2012 rd. 30,70 cent per liter och koldioxidskatten. cent per liter. I fråga om dieselolja är energiinnehållsskatten

RP 26/2012 rd. 30,70 cent per liter och koldioxidskatten. cent per liter. I fråga om dieselolja är energiinnehållsskatten RP 26/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 1 i lagen om punktskatt på flytande bränslen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att

Läs mer

Tabell Error! Use the Home tab to apply Rubrik 1 to the text that you want to appear here..1 Preliminära offentligfinansiella effekter 2014-2017

Tabell Error! Use the Home tab to apply Rubrik 1 to the text that you want to appear here..1 Preliminära offentligfinansiella effekter 2014-2017 1 Konsekvenser Inledning Nedan redovisas konsekvenser för 2014-2017 av förslaget till kvotpliktssystem samt ändrade skatteregler för biodrivmedel. De siffror som presenteras i detta avsnitt är preliminära.

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2017

Övervakningsrapport avseende skattereduktion för flytande biodrivmedel under perioden januari till och med juni 2017 EM1000, v5.1, 2017-07-21 1 (9) Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Ert dnr M2016/02922/S Regeringskansliet Miljö-

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 03.06.2013 C(2013) 3397 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Ärende: Statligt

Läs mer

NESTE - REDUKTIONSPLIKT FÖR MINSKNING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP FRÅN BENSIN OCH DIESEL (M2017/00723/R)

NESTE - REDUKTIONSPLIKT FÖR MINSKNING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP FRÅN BENSIN OCH DIESEL (M2017/00723/R) NESTE - REDUKTIONSPLIKT FÖR MINSKNING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP FRÅN BENSIN OCH DIESEL (M2017/00723/R) Kontaktperson: Fredrik Törnqvist Chef Näringspolitik Neste AB Mobil +46 70534 8055 fredrik.tornqvist@neste.com

Läs mer

Befrielse från koldioxid- och energiskatt och förändrad omräkning av skatt för diesel och bensin. Jan Larsson (Finansdepartementet)

Befrielse från koldioxid- och energiskatt och förändrad omräkning av skatt för diesel och bensin. Jan Larsson (Finansdepartementet) Lagrådsremiss Befrielse från koldioxid- och energiskatt och förändrad omräkning av skatt för diesel och bensin Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 mars 2019 Magdalena Andersson

Läs mer

Svebio stödjer förslaget att ta bort den 15- procentiga begränsningen av skattebefrielsen för HVO- inblandning i diesel.

Svebio stödjer förslaget att ta bort den 15- procentiga begränsningen av skattebefrielsen för HVO- inblandning i diesel. Svebio Svenska Bioenergiföreningen BioDriv Ett nätverk för organisationer och företag som vill skapa en fossilfri transportsektor och gynna hållbara biodrivmedel /Lena Bruce och Kjell Andersson Remissyttrande

Läs mer

Yttrande över Lika beskattning av dieselbränsle inom vattenbruk, skogsbruk och jordbruk

Yttrande över Lika beskattning av dieselbränsle inom vattenbruk, skogsbruk och jordbruk Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2017-04-19 Diarie Nr: 2017/7816 Ert Diarie Nr: M2017/00723/R Miljö- och energidepartementet Energienheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se Kopia:

Läs mer

Riksrevisionens rapport om skattebefrielse för biodrivmedel

Riksrevisionens rapport om skattebefrielse för biodrivmedel Skatteutskottets betänkande 2011/12:SkU5 Riksrevisionens rapport om skattebefrielse för biodrivmedel Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens skrivelse 2010/11:162 Riksrevisionens rapport

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:32

Regeringens proposition 2010/11:32 Regeringens proposition 2010/11:32 Förfaranderegler för alternativa drivmedel Prop. 2010/11:32 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 november 2010 Fredrik Reinfeldt Anders

Läs mer

Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till?

Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till? Fossilfri fordonstrafik hur ska det gå till? Per Kågeson Almedalen 2014 Hur långt kan man hinna till 2030? 2013 var vägtrafikens utsläpp tillbaka på 1990 års nivå och låg ca 10 % under 2007 års toppnivå

Läs mer

Yttrande över regeringens promemoria om reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle

Yttrande över regeringens promemoria om reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Nature Associates Per Kågeson 2017-03-29 Till Miljö- och energidepartementet Yttrande över regeringens promemoria om reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle Eftersom

Läs mer

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE 1 (5) REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 Kontaktperson: Fredrik Törnqvist Marketing Manager Scandinavia Neste AB Mobil

Läs mer

Promemoria. Kvotplikt för biodrivmedel

Promemoria. Kvotplikt för biodrivmedel Promemoria Kvotplikt för biodrivmedel 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians innehåll... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag om kvotplikt för biodrivmedel... 4 2.2 Förslag till lag om ändring i lagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget. Dir. 2018:10

Kommittédirektiv. Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget. Dir. 2018:10 Kommittédirektiv Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget Dir. 2018:10 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera

Läs mer

8 Sänkt energiskatt för blyfri flygbensin

8 Sänkt energiskatt för blyfri flygbensin 8 Sänkt energiskatt för blyfri flygbensin 8.1 Bakgrund Dagens EU-rättsliga och svenska regler m.m. Lagen (1994:1776) om skatt på energi, förkortad LSE, reglerar skatter på bränslen och el. Skattereglerna

Läs mer

Vilka berörs av förslaget? Förslagets marknadspåverkan på kort sikt Vad innebär förslaget för marknaden på kort sikt?

Vilka berörs av förslaget? Förslagets marknadspåverkan på kort sikt Vad innebär förslaget för marknaden på kort sikt? Konsekvensanalys Denna konsekvensanalys behandlar endast 3 a och 3 b i det remitterade förslaget till ändring av förordning (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen.

Läs mer

Punktskatter. Skatteutskottets betänkande 2017/18:SkU10. Sammanfattning

Punktskatter. Skatteutskottets betänkande 2017/18:SkU10. Sammanfattning Skatteutskottets betänkande 2017/18:SkU10 Punktskatter Sammanfattning I BETÄNKANDET BEHANDLAR SKATTEU TSKOTTE T KVARVA RANDE MO TIONSY RKANDEN FRÅN I betänkandet behandlar utskottet kvarvarande motionsyrkanden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2006:1508 Utkom från trycket den 28 december 2006 utfärdad den 14 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Skogsindustriernas remissvar på DS 2009:24 - Effektivare skatter på klimat- och energiområdet.

Skogsindustriernas remissvar på DS 2009:24 - Effektivare skatter på klimat- och energiområdet. Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 Stockholm registrator@finance.ministry.se Skogsindustriernas remissvar på DS 2009:24 - Effektivare skatter på klimat- och energiområdet. Skogsindustrierna

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.1.2016 COM(2016) 20 final 2016/0007 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om tillstånd för Frankrike att tillämpa nedsatta skattesatser på bensin och dieselbrännolja

Läs mer

Rapportering enligt EUs stödordning och ändrade villkor för skattebefrielse för biogas, bl.a. för företag i svårigheter en sammanfattning

Rapportering enligt EUs stödordning och ändrade villkor för skattebefrielse för biogas, bl.a. för företag i svårigheter en sammanfattning www.pwc.se Rapportering enligt EUs stödordning och ändrade villkor för skattebefrielse för biogas, bl.a. för företag i svårigheter en sammanfattning Energigas Sverige Energigas Sverige 2016-05-26 Ellenor

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2012

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel år 2012 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 2013-03-19 2013-1204 1 (20) Analysavdelningen Anders Dahlberg/Ellen Svensson 016-544 24 18/016-544 24 52 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr SA.38421 (2014/NN) Sverige Sveriges energibeskattning vad gäller biodrivmedel till blandning förlängning

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr SA.38421 (2014/NN) Sverige Sveriges energibeskattning vad gäller biodrivmedel till blandning förlängning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 24.6.2014 C(2014) 4350 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Ärende: Statligt

Läs mer

HUR SER UTVECKLINGEN FÖR BIOGAS UT I REGIONEN SAMT I SVERIGE OCH HUR PA VERKAR POLITIKEN BIOGASENS FRAMTID? " " " " Martin Ahrne" Biogas Öst

HUR SER UTVECKLINGEN FÖR BIOGAS UT I REGIONEN SAMT I SVERIGE OCH HUR PA VERKAR POLITIKEN BIOGASENS FRAMTID?     Martin Ahrne Biogas Öst HUR SER UTVECKLINGEN FÖR BIOGAS UT I REGIONEN SAMT I SVERIGE OCH HUR PA VERKAR POLITIKEN BIOGASENS FRAMTID? " " 2014-12-11" " Martin Ahrne" Biogas Öst VI ÄR BIOGAS ÖST! BIOGAS ÖSTS LÅNGSIKTIGA EFFEKTMÅL

Läs mer

Punktskatter. Skatteutskottets betänkande 2015/16:SkU18. Sammanfattning. Behandlade förslag

Punktskatter. Skatteutskottets betänkande 2015/16:SkU18. Sammanfattning. Behandlade förslag Skatteutskottets betänkande 2015/16:SkU18 Punktskatter Sammanfattning Hösten 2015 tog riksdagen vid behandlingen av regeringens budgetförslag för 2016 även ställning till motioner från övriga partier om

Läs mer

Ytterligare utvidgning av skattebefrielsen för egenproducerad el

Ytterligare utvidgning av skattebefrielsen för egenproducerad el Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/01752/S2 Ytterligare utvidgning av skattebefrielsen för egenproducerad el April 2018 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I budgetpropositionen för

Läs mer

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel och alternativa drivmedel år 2008

Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för biodrivmedel och alternativa drivmedel år 2008 STEM061 ver.w-3.2, 2007-05-15 Dnr 00-09-558 1 (8) Systemanalysavdelningen Helen Lindblom 016-5442302 helen.lindblom@energimyndigheten.se Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Övervakningsrapport

Läs mer

FÖRÄNDRINGAR I LSE. (Lagen om skatt på energi) Budgetproposition 2017

FÖRÄNDRINGAR I LSE. (Lagen om skatt på energi) Budgetproposition 2017 FÖRÄNDRINGAR I LSE (Lagen om skatt på energi) Budgetproposition 2017 BUDGETPROPOSITIONEN Å I detta informationsblad upplyser vi om innehållet i Regeringens proposition 2016/17:1 med avgränsning till förändringsförslagen

Läs mer