Spiravill. Hör av er, så får ni veta mera! Spiravill

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spiravill. Hör av er, så får ni veta mera! Spiravill"

Transkript

1 är det lilla personliga företaget som engegerat, idérikt och genomtänkt vill hjälpa er trädgård att spira. Vi tillhandahåller trädgårdsidéer, koncept- och formgivningsförslag, trädgårdsritningar, växtrådgivning och skötselbeskrivningar mm till er villaägare och andra som behöver bättre planerade gröna miljöer. Ni kan välja mellan olika paketerbjudanden, boka tjänster per timme eller skräddarsy något speciellt som passar era behov. Hör av er, så får ni veta mera!

2 Bra att veta före Varje plats har sina speciella förutsättningar som kan vara mer eller mindre avancerade, vilket gör det svårt att i förväg exakt bestämma vad som påverkar arbetets omfattning. Vår normala utgångspunkt är att marken och underlaget är tämligen platt och består av gräsmatta eller redan befintliga rabattytor, utan dränerings problem, eller andra komplicerande faktorer. Däremot blir det avancerat när det finns nivåskillnader, berg i dagen eller om platsen påverkas av dålig vattenavrinning mm. Alltså faktorer som försvårar och medför extra hänsyn för planeringen. Det är till stor hjälp, om ni är förberedda redan innan vi kommer på besök. Kanske kan ni samla ihop bilder och urklipp, som kan visa vilken stil eller känsla som ni önskar er. Det är också bra att försöka förstå vilka växter som redan finns i trädgården. Fundera gärna på hur ni rör er i trädgården eller vilka funktioner och aktiviteter som ni tycker är viktiga. Tänk igenom vilken skötselnivå ni vill ha i trädgården. Det kan påverka växtvalet och planeringen väldigt mycket. Ta gärna hjälp av vår Frågelista som finns längre fram i detta dokument. Har ni möjlighet att skaffa en planritning över er tomt underlättar det arbetet väldigt mycket. Sådana ritningar går att beställa från kommunen. Enkla uppmätningar kan ni kanske göra själva eller så beställer ni tilläggstjänsten Uppmätning av oss. Vi erbjuder lösningar, som anpassas efter era behov. Olika paket, tilläggs- och övriga tjänster ger er varierande möjligheter att välja mellan. Välkomna att höra av er, så pratar vi om saken!

3 Förklaringar Koncept är en sammanhållande idé som håller ihop planeringen och ger en genomgående röd tråd ex färg-, stil- eller växtkravstema. Skisser och planer görs i stora, enkla drag utan att gå in på detaljer. Enkla handskisser och vyer görs på frihand och utan att mått och förhållanden är exakta. Används för att snabbt kunna ge en uppfattning av platsen och illustrera nya idéer. Snitt är en skalenlig genomsnittsritning som ger förståelse för hur olika saker förhåller sig till varandra i höjdled. Används också för att visa växtlighetens utveckling över tid. Snitt A mot grannen Illustrationsplan är en ritning, oftast handritad, som på ett illustrativt sätt förmedlar växternas karaktär och uttryck på den aktuella planteringsytan. Snitt B mot huset Projekt: Entré, Sikgatan 10 Planteringsplan Gran Körsbär Tall Körsbär är en skalenlig ritning, oftast datagjord, Cykelskjul där den föreslagna formgivningen visas och växter, markmaterial mm markeras. Planteringsbädd 3 Hus Trädäck Garage TECKENFÖRKLARINGAR Tomtgräns Dräneringsten vid husgrund och trädäck Irene Tjerngren Trädgårdsingenjör-Design Mobil: Hus- och garagegräns Granitplattor Mail: 1,2 m x 0,35 info@spiravill.se m Hemsida: Andra byggnadsgränser Gatstenskanter Ny kullerstenskant Befintlig kullerstens kant Trädstammar Träd- och buskomfång Granne Idegran B4 Pergola med spalje Planteringsbädd 4 Granitgångstenar P7, Stäppsalvia B4 Plommon K2 K2 G1, Silverfryle P4, Koreansk plymspirea B4 K1 VG3 VG3 Trappa och entré P2 VG1 Björk P5 T1 VG1 P6 Perukbuske Fönster B7 Hippos bad Ek P5 B5 VG2 Planteringsbädd 1 B6 Urna P3 Trätrappa B3 P1 Gång med granitplattor VG4 Stor sten P5 VG4 Jacuzzi K1 VG2 VG4 B2 Idegranar Kullerstens kanter Planteringsbädd 2 Urnor Bild av Stadsbyggnadskontorets karta över Siken 9, något vriden för att stämma med ritningen. Kant med kullersten Granitblock Tujor Trottoar och gata Asvalt N Postlåda Planterings- och markbyggnadsplan Projekt: Entré, Sikgatan 10, Västerås Beställt av: Lars-Ola Lundkvist Ritat av:, Irene Tjerngren OBS! Mätningarna är gjorda för hand, därför ska alltid kontrollmätning ske före arbete påbörjas. Skala 1:100 (A3) m

4 Tjänster 1. Hembesök / Rådgivning 2. Planeringspaket A. Rabatten B. Entrén C. Trädgården 3. Tilläggstjänster 4. Övriga tjänster

5 1.Hembesök / Rådgivning Denna tjänst är ett hembesök som har funktionen att undersöka platsens förutsättningar och möjligheter samt era behov på ett översiktligt sätt. Detta passar er som vill bli inspirerade, förstå er trädgårds status, få diskutera era befintliga växter eller annat som ni funderar över i trädgården. Under besöket går vi tillsammans runt och ni berättar om trädgården och era önskningar och behov. Vi tittar i stora drag på förutsättningarna för platsen. Ni för själv anteckningar under tiden. s representant gör en översiktlig analys, funderar över möjliga lösningar. Ni får på plats, en muntlig presentation av idéer och tankar som kan vara lämpliga för er. Målsättningen är att snabbt ge er inspirerande idéer, information och en bas för det fortsatta arbetet med trädgården. Tanken är att varje trädgård och ägares speciella och unika förutsättningar ska belysas och tas tillvara. Därefter kan ni själva jobba vidare med er trädgård eller vill ni sedan ha en mer fördjupad analys och mer detaljerat arbete, kan vi diskutera vidare kring s övriga tjänster. OBS! Denna tjänst ingår i planeringspaketen. Att ta sig an en trädgård kan ibland kännas övermäktig. Var ska man börja? En bra start är att boka ett hembesök med oss. Foto: Anna-Lena Biel-Jönsson, Rousham 2013

6 2A. Rabatten Denna tjänst passar er som önskar få hjälp med anpassat växtval till en specifik planteringsyta Vid hembesöket lägger vi fokus på den yta som ni behöver hjälp med. Vi tittar även på de omgivande faktorer som påverkar platsen, ex. sol, skugga mm. för att planteringsförslaget ska passa och smälta in på ett naturligt sätt. Efter att ha kommit fram till ett koncept som ni tycker om, åker till kontoret och arbetar fram ett lämpligt förslag. Detta skickas sedan hem till er via post eller mail, beroende på vad vi har kommit överrens om. I erbjudandet ingår: Hembesök Illustrationsplan med växtförslag Enkla handskisser och vyer Lista med växternas svenska och vetenskapliga namn Målsättningen är att ni ska få ett genomarbetat och miljöanpassat förslag som tar hänsyn till er personlighet och behov. Fokus ligger på växterna och kompositionen av dem.

7 2B. Entrén Entrén är en plats som ställer speciella och stora krav när det gäller estetik och funktion. Denna tjänst passar er som vill ha hjälp detta. Paketet kan också användas om ni ska göra om en mindre avgränsad del av en större trädgård. Här går vi igenom och försöker hitta form, struktur och rumslighet som passar för den specifika ytan vid entrén. Vi tar hänsyn till funktionella behov och omgivande kontext. Efter att ha kommit fram till ett koncept som ni tycker om, arbetar vi fram ett förslag där lämpliga växter och material omsorgsfullt valts ut och presenteras. I erbjudandet ingår: Hembesök Konceptförslag och avstämning Illustrationsplan och skalenliga snitt Planteringsplan Lista med växternas svenska och vetenskapliga namn Återbesök där vårt förslag presenteras Målsättningen är att ni ska få ett genomarbetat, hållbart och miljöanpassat förslag, som tar hänsyn till er personlighet och behov.

8 2C. Trädgården Denna tjänst passar er som vill ha hjälp med planeringen av er hela trädgård eller tomtyta. Här går vi igenom och tittar på helheten och försöker hitta form, struktur och rumslighet som passar trädgården och era behov. Vi tar hänsyn till omgivande kontext och miljö på platsen. Efter att ha kommit fram till ett koncept som ni tycker om, arbetar vi fram ett förslag där lämpliga växter och material omsorgsfullt valts ut och presenteras. I erbjudandet ingår: Hembesök Konceptförslag och avstämning Illustrationsplan och skalenliga snitt Planteringsplan Lista med växternas svenska och vetenskapliga namn Återbesök där vårt förslag presenteras Målsättningen är att ni ska få ett genomarbetat, hållbart och miljöanpassat förslag, som tar hänsyn till era behov och personliga önskemål. Fokus ligger på rumsbildning, komposition av växterna och funktion.

9 3. Tilläggstjänster Detta är tjänster som ofta är kopplade till planeringstjänsterna. De är mer fördjupade och detaljerade, vilket kan vara till nytta i vissa speciella situationer. Inventering Vi undersöker tomten och gör en förteckning över befintliga växter i trädgården. Bra som indikator på markens status och se vilka växter som trivs på platsen. Uppmätning och planritning Vi mäter upp aktuell yta och gör en planritning, som används som en grundkarta över området. Lökplan Med hjälp av planteringsplanen, görs en speciell ritning där antalet och placeringen av lökväxterna märks ut. Detta är speciellt bra om lökväxterna inte planteras samtidigt som övriga växter. Växtbeskrivningar I en sammantällning beskrivs de utvalda växerna lite närmare t ex utseende, höjd, ljus- och markkrav mm. Skötselplan En utförlig beskrivning av hur planteringarna och växterna bör skötas under etableringstiden och vidare under de två-tre påföljande åren ex, vattning, gödningsbehov, nedklippning och beskärning mm. Utvecklingsritning Här ritas snitt som visar växterna och materialen i höjdled och avändas för att visa den förväntade utveckling över tid, ex vid nyplantering, efter ett, fem eller tio år. Perpektivritning Det är en axonometrisk vy, där ritningen får ett tredimentionellt uttryck, som ger känsla för hur olika element förhåller sig till varandra.

10 4. Övriga Tjänster Detta är tjänster som är fristående och kan bokas efter önskemål. Rådgivning på kontoret Här bokar ni tid för sådana frågor som inte behöver ses på befintlig plats. Vi kommer överrens om vad ni bör ha med er ex. bakgrundsmaterial, planritning eller annat för att det ska bli lätt för oss att fårstå sammanhanget. Föredrag och kurser Efter överenskommelse kan ni boka föredrag eller kurser med önskat tema till mindre eller större sammankomster. Lilla föreläsningen Efter överenskommelse kan ni boka tid för en halvtimmes anförande kring ett tema ex ogräs. Ni bjuder hem några vänner och som får ta del av informationen, därefter samtalar vi kring temat en stund. (Lite som ett Tupperwareparty, men med växtinformation som produkt.) Trädgårdsstyling Här kommer vi hem till er och ger tips och idéer inför t ex. en fest eller husförsäljning Specialbeställningar Trädgård kan vara väldigt mycket olika saker. Kanske behöver ni hjälp med något speciellt ex. växthusmiljöer, vinterträdgård eller annat som inte finns beskrivna i våra erbjudanden. Då kan ni alltid kontakta oss och gemensamt diskutera fram, vad vi kan hjälpa er med.

11 Frågelista Denna lista ska vara en ögonöppnare och kan hjälpa er att få utökad insikt och förståele för er trädgård. Fundera över följande saker! Utgångsläget Vad gillar/ gillar ni inte i trädgården i dagsläget? Är det en gammal uppvuxen trädgård eller är den nyanlagd? Vad fungerar bra/ dåligt? Är det hela eller bara vissa delar som ni vill förändra? Vilken typ av förändring vill ni göra? Intresse och kunskaper Hur intresserade är ni av trädgården? Vilka kunskaper har ni om växter och miljön i trädgården? Vad vet ni om ogräs, skadedjur och växtsjukdomar? Vet ni vilka olika växter som redan har i er trädgård? Vill ni bli inspirerade och få mer kunskaper om växter? Skötselnivå Vilken skötselnivå eftersträvar ni att ha i trädgården? Ganska låg, mellan eller hög! Tänker ni sköta trädgården själv? Vad gillar ni att göra ex beskära buskar, klippa gräs, ogräsrensa eller annat. Ska ni anlita någon som sköter er trädgård? Jord Vad vet ni om jordens beskaffenhet? Är det stenigt, lerigt, sandigt, mullhaltigt eller mineralrikt? Är det näringsrikt eller näringsfattigt? ph är det surt, neutralt eller basiskt? Är det väldrenerat och luftigt eller verkar jorden tillpackad och hård? Är det fuktigt eller torrt i marken. Finns det mycket rötter från befintliga träd och buskar? Har ni tillgång till trädgårdskompost? Vad vet ni om köpt jord?

12 Ogräs Finns det mycket ogräs i trädgården? Vet ni om det är rotogräs eller fröogräs? Klimat Vilken klimatzon har ni? Hurdant är vädret hos er, blåser det mycket eller är det ganska vindskyddat? Vad vet ni om mikroklimat? Var ligger snö kvar länge eller var försvinner den snabbast? Ljus Var har ni mest sol / skugga på tomten? Under vilken tid på dygnet har ni mest sol/skugga och ungefär hur länge? Karaktär Vilken karaktär önskar ni ha i trädgården? Sparsmakat, blomrikt, frodigt, ätbart, vilsamt, barnvänligt, robust eller fantasifullt. Växtmaterial Vilken typ av växtmaterial skulle vara intressa för er? Lövträd, barrväxter, buskar, perenner, knöl- och lökväxter, grönsaker, vintergrönt, klätterväxter, gräs, rosor mm. Behov och funktioner Vilka behov och funktioner är viktiga för er? Gångar, trappor, vindskydd, damm, lekytor, sittplatser, rumsindelning, odlingsbäddar, bil- och cykelparkering, förvaringsutrymmen mm. Konstruktioner Finns det speciella konstruktioner som ni önskar er? Portaler, pergola, trädäck, växthus eller lusthus mm. Andra material Vilka övriga material önskar ni ha i trädgården? Natursten, betong, trätrall, grus, täckbark, asvalt, armeringsjärn eller annat. Som ni ser finns det många frågor att ställa, men ni behöver inte kunna svara på dem alla. Det är vår uppgift att hjälpa er med det!

Spiravill. är det lilla personliga företaget som engegerat, idérikt och genomtänkt vill hjälpa er trädgård att spira.

Spiravill. är det lilla personliga företaget som engegerat, idérikt och genomtänkt vill hjälpa er trädgård att spira. är det lilla personliga företaget som engegerat, idérikt och genomtänkt vill hjälpa er trädgård att spira. Planering och formgivning av en trädgård är som att måla en tavla, men är mycket mera dynamiskt.

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

Handboken. just nu i trädgården. januari. 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan

Handboken. just nu i trädgården. januari. 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan just nu i trädgården Trädgårdsarkitekt Karin Janrik och trädgårdsmästare André Strömqvist guidar dig igenom Handboken. januari 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan 46 Månadens Kom ihåg

Läs mer

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr:

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: CHECKLISTA Kontaktperson: Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: Kundbeskrivning Familjemedlemmar (inklusive husdjur) Namn Ålder Intressen Förväntningar Stil, karaktär, stämning och personlighet

Läs mer

DET VÅRAS FÖR ÅRETS TRÄDGÅRDAR.

DET VÅRAS FÖR ÅRETS TRÄDGÅRDAR. DET VÅRAS FÖR ÅRETS TRÄDGÅRDAR. Granit murbeklädnad Detta är en tunn naturstensplatta som används som murbeklädnad för montering på en stabil murstomme. Fronten är råkilad, medan baksidan och sidorna är

Läs mer

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds!

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds! Sida 1 av 6 TRÄDGÅRDSPROJEKTET PÅ BOKSKOGEN September 2010 Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé

Läs mer

Brf Hägern, Varvet - Analys

Brf Hägern, Varvet - Analys Anonyma entréer. Negativt Stor, öppna ytor som inte hänger ihop Betraktelseytor utan användbart innehåll Outnyttjad yta vid vattnet Dålig vattenkontakt Få samlings-/sittplatser Anonyma entréer För få cykelplatser

Läs mer

Bygga och plantera i tomtgränsen

Bygga och plantera i tomtgränsen Bygga och plantera i tomtgränsen i Växjö kommun Vårda din tomt och förebygg olyckor Växjö kommun 2014-04-10 1 Tack för att du vårdar din tomt och förebygger olyckor Du som fastighetsägare och vi på Växjö

Läs mer

GE DIN GÅRD ETT LYFT!

GE DIN GÅRD ETT LYFT! GE DIN GÅRD ETT LYFT! TRÄDGÅRDSINGENJÖRERNA NATALIA & MAJA Trädgårdsingenjörerna Natalia Andersson och Maja Schmidt är utbildade vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp strax utanför Malmö. Sedan 2010

Läs mer

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Brf Mörbyskogen 1 20170925 FÖRSLAG Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Här ges en kort översikt av behov och förslag för åtgärder i utemiljön, på både kort och lite längre sikt, dvs inom ca

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan 1 Innehåll Inledning 1 De olika parkområdena: Hörnet vid Luxgatan 2 Disponentparken 2 Västra Naturkvarteret 3 Östra Naturkvarteret 4 Parktorg Essinge Brogata 5 Strålparken

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Funktioner o Regnvattentunnor o Översilningsyta o Vegetation o Gräsmatta o (Stenkista) Hanna Blomstrand

Funktioner o Regnvattentunnor o Översilningsyta o Vegetation o Gräsmatta o (Stenkista) Hanna Blomstrand Radhusträdgård 1 Utformning Trädgården har en enkel utformning med en frodig karaktär. På entrésidan, upptill i bild, finns både rabatter med utrymme för storvuxna perenner och buskar samt plats för parkering

Läs mer

STA:s Riksmöte Alpin 2013

STA:s Riksmöte Alpin 2013 STA:s Riksmöte Alpin 2013 BESÖKSTRÄGÅRDAR LÖRDAGEN DEN 1 MAJ 8:00-14:00 Peter Korns trädgård, Eskilsby En privat botanisk trädgård med växter från hela världen planterade i olika naturlika miljöer. Peter

Läs mer

fastighetsägare i Växjö kommun

fastighetsägare i Växjö kommun Du som är fastighetsägare i Växjö kommun Det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning, snöröjning och att bygga i tomtgränsen 1 VI HAR DELAT ANSVAR Växjö kommun och du som fastighetsägare har ett

Läs mer

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga Idéer om en park Gröna ytor på ett annorlunda sätt Kontor Helsingborg Egnahemsvägen 64 260 34 Mörarp Kontor Halmstad Lilla Böslid 146 310 31 Eldsberga Telefon: 042-400 80 90 Fax: 042-716 70 Email: info@parksyd.se

Läs mer

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16 GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 Stockholm 2015.03.16 HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA DAGENS UTEMILJÖ OCH BIBEHÅLLA GÖSTA ÅBERGS ANDA? GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 VAD SAKS IDAG

Läs mer

Övergripande tidsplan. Grönt område - Pågående, inom snar framtid. Gult område - För utförande Rött område - För utförande tidigast 2020

Övergripande tidsplan. Grönt område - Pågående, inom snar framtid. Gult område - För utförande Rött område - För utförande tidigast 2020 Övergripande tidsplan Grönt område - Pågående, inom snar framtid Gult område - För utförande 2019 Rött område - För utförande tidigast 2020 Start vecka 13 (om vädret tillåter) Arbetsordning - Slutföra

Läs mer

VÄXTKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

VÄXTKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet VÄXTKUNSKAP Ämnet växtkunskap behandlar de växter som används i park- och trädgårdsmiljöer. För att kunna välja och arbeta med växter i olika miljöer krävs goda art- och sortkunskaper samt kunskaper om

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit!

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 25 mars 2013 Svenskarnas trädgårdsvanor

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar!

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar! Fri sikt 70 cm Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar! För att föraren som sitter i sin bil och små barn intill vägen ska få tillräcklig sikt ska växtlighet eller annat hinder inte vara

Läs mer

Ödehuset Lilla Uppåkra. Förslag ritat av Stephanie Granrot. Oktober 2014

Ödehuset Lilla Uppåkra. Förslag ritat av Stephanie Granrot. Oktober 2014 Ödehuset Lilla Uppåkra Förslag ritat av Stephanie Granrot. Oktober 2014 5: Plantering Parkering 2: Trädäck 3: Stenlagd yta Garage 4: Uteplats 1: Stenmur omgärdar växthus, garage och skärmar av från omkringliggande

Läs mer

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar!

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar! Fri sikt 70 cm Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar! För att föraren som sitter i sin bil och små barn intill vägen ska få tillräcklig sikt ska växtlighet eller annat hinder inte vara

Läs mer

Funktioner o Regnvattentunnor o Regnbädd o Vegetation o Gräsmatta o Genomsläpplig beläggning. Sektion a

Funktioner o Regnvattentunnor o Regnbädd o Vegetation o Gräsmatta o Genomsläpplig beläggning. Sektion a Villaträdgård 1 Utformning Trädgården har en enkel utformning och dagvattnet samlas enbart i en större regnbädd. Takavvattningen leds via regnvattentunnor vidare till den planterade regnbädden. I regnbädden

Läs mer

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas 30 oktober RÅDGIVANDE REFERENS Planteringsskydd, lådor och sandlådor Bakgrund Grönska i form av träd och buskar utgör ett Om SISAB:s referenser värdefullt inslag på förskolegårdar. Grönskan bidrar SISAB:s

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING Duvboparkens lekplats BAKGRUND Duvboparkens lekplats ligger högt belägen i villaområdet Duvbo. Lekplatsen ligger omgiven av naturmark

Läs mer

Riktlinjer för hägnader. - Plank, mur, staket, spaljé, häck och pergola

Riktlinjer för hägnader. - Plank, mur, staket, spaljé, häck och pergola Riktlinjer för hägnader - Plank, mur, staket, spaljé, häck och pergola Inledning Hägnader av olika slag har länge använts i mänskliga samhällen. Dess främsta funktion har alltid varit att markera eller

Läs mer

Före kontrakt. Steg 1 - Tomten. Väderstreck

Före kontrakt. Steg 1 - Tomten. Väderstreck Före kontrakt Det finns tre huvudfaktorer som påverkar utformningen av ditt hus: tomten, detaljplanen (inom planlagt område) och dina egna behov, önskemål och drömmar. För att hjälpa till att välja ett

Läs mer

Barfotalek i stenträdgården

Barfotalek i stenträdgården 80 Barfotalek i stenträdgården Natursten ger trädgården en rustik karaktär. Anders och Kajsa har förstärkt de olika funktionerna med väl valda material. Av Hélène Lundgren Foto Helena Bévengut-Lasson Majken,

Läs mer

klippa häcken bygga mur eller plank

klippa häcken bygga mur eller plank klippa häcken bygga mur eller plank klippa häcken Information om siktens betydelse för säkerheten på bostadsgator och vad du som tomtägare kan göra för att förbättra den. Säker trafik på bostadsgator kräver

Läs mer

Att fundera på - Var hittade du stenen? - När hittade du stenen? - Varför valde du just den stenen?

Att fundera på - Var hittade du stenen? - När hittade du stenen? - Varför valde du just den stenen? Uppgift 1. Om stenar kunde tala 1 a. Leta reda på en sten du tycker om. - Var hittade du stenen? - När hittade du stenen? - Varför valde du just den stenen? 1 b. Presentera Presentera din sten. Använd

Läs mer

En vandring i blommornas spår

En vandring i blommornas spår En vandring i blommornas spår VÄLKOMMEN TILL SÄVSJÖS TRÄDGÅRD Lagunen "Kloka bin suger inte i vissna blommor" Kinesiskt ordspråk Mitt i Sävsjö, bakom Kulturhuset, finns det nya smultronstället för dig

Läs mer

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd Stadsbyggnadskontoret Markavdelningen Skötselplan Rökland 1:144 Samråd 2014-03-03 Skötselplanen har tagits fram av tjänstmän på Markavdelningens parksektion, Sundsvalls kommun: Cecilia Andersson, Hans

Läs mer

Riktlinjer för 1 mur och plank

Riktlinjer för 1 mur och plank Riktlinjer för 1 Varför mur, plank eller staket? Mur av tegel som följer samma material och färg som intilliggande bebyggelse. Förr i tiden satte man ofta upp staket och murar för att hägna in boskap eller

Läs mer

BRF Trollholmen Rotebro

BRF Trollholmen Rotebro BRF Trollholmen Rotebro Planteringsförslag - Ytan vid södra parkeringen - Nya ytor öster om punkthusen 2014-09- 17 Grön TRÄDGÅRD/Åsa Malmberg 1 Parkering SYD ca 140 m 2 Träd och Buskar skapar stommen övrig

Läs mer

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel FAKTA om våra tjänster vid plantering och gravskötsel 13 Behöver du hjälp med skötsel av gravplatsen? Vi på Borås kyrkogårdar kan hjälpa till att sköta din gravplats. Vi utför bland annat vår-, sommaroch

Läs mer

Det ska vara enkelt att bo i hus.

Det ska vara enkelt att bo i hus. Det ska vara enkelt att bo i hus. Ett liv i hus ska inte behöva vara ett val mellan stad och natur. Det är därför är beläget precis på gränsen mellan Älvsjöskogen och kommunikation till staden. För precis

Läs mer

Underlag till extrastämma för Bostadsrättsföreningen Allébyn

Underlag till extrastämma för Bostadsrättsföreningen Allébyn Underlag till extrastämma för Bostadsrättsföreningen Allébyn Datum: 2015-11-04 Diskussionen kring nyttjanderätternas utformning och allmänningarnas vara eller icke vara samt användning har varit på tapeten

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Skåningarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp i skånska trädgårdar - men medelhavsträdgården på väg upp!

PRESSMEDDELANDE. Skåningarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp i skånska trädgårdar - men medelhavsträdgården på väg upp! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 28 februari 2013 Skåningarnas

Läs mer

Trädgårdsböcker utgivna 2006

Trädgårdsböcker utgivna 2006 Björk, Monika/Trädgårdens snillen Boken handlar om ett trettiotal svenska trädgårdsmänniskor från 1300-talet och fram till vår tid. Utgiven 2004. Wilke, Åsa/Villaträdgårdens historia Boken är en rik kunskapskälla

Läs mer

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 NYA TRÄDGÅRDSPARKEN I BOLLEBYGD Förutsättningar Området ligger centralt i Bollebygd, nära samhällets torg. Platsen är omgärdad av tre vägar, varav Göteborgsvägen

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

PRISLISTA Täby kyrkogårdsförvaltning

PRISLISTA Täby kyrkogårdsförvaltning PRISLISTA 2019 Täby kyrkogårdsförvaltning - 2 skötsel och plantering skötsel Gravrättsinnehavaren är den som ansvarar för att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick enligt begravningslagen: 7 kap

Läs mer

Exempel arkitekturdesign! Kom ihåg: Föreläsningar - syfte. Inblandade parter. Processöversikt. Beställning. Undersökning - detaljplan

Exempel arkitekturdesign! Kom ihåg: Föreläsningar - syfte. Inblandade parter. Processöversikt. Beställning. Undersökning - detaljplan Exempel arkitekturdesign! Kom ihåg: Föreläsningar - syfte Gå utanför kurslitteraturen Ge nya infallsvinklar och perspektiv Ge inspiration Praktiska övningar Beställare/kund Inblandade parter Arkitekt Per

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN. Rastplatsen - Vårt ansikte utåt. Ordförande i styrelsen: Anna Nilsson E-post: nilsson.anna@home.se Telefon: 0709-188525

PROJEKTANSÖKAN. Rastplatsen - Vårt ansikte utåt. Ordförande i styrelsen: Anna Nilsson E-post: nilsson.anna@home.se Telefon: 0709-188525 PROJEKTANSÖKAN D E T T A Ä R E N P R O J E K T A N S Ö K A N O M S K A P A N D E T A V E N R A S T P L A T S S O M S K A L L V A R A A N S I K T E T U T Å T Rastplatsen - Vårt ansikte utåt 1 Föreningen

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

En rundvandring i vår trädgård

En rundvandring i vår trädgård En rundvandring i vår trädgård Juli 2012 Många bilder, tankar och kommentarer blir det från vår trädgård. Säkert svårt att förstå för den som inte har varit här. Därför har jag gjort en enkel skiss över

Läs mer

SKÖTSEL AV UTEMILJÖER

SKÖTSEL AV UTEMILJÖER SKÖTSEL AV UTEMILJÖER Ämnet skötsel av utemiljöer behandlar skötsel av parker, kyrkogårdar och gröna miljöer i anslutning till bebyggelse samt skötsel av friluftsområden och golfbanor. Det behandlar också

Läs mer

Sektion a. Trädgårdens plan visar vart de olika funktionerna är placerade i skala 1:200.

Sektion a. Trädgårdens plan visar vart de olika funktionerna är placerade i skala 1:200. Innergård Sektion a 1 Utformning På entrésidan saknas utrymme för storskaliga lösningar varför upphöjda regnbäddar används. Hälften av takvattnet samt dagvattnet från vägen samlas i upphöjda regnbäddar

Läs mer

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter.

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Handbok för köksträdgården Detta är troligen den mest

Läs mer

Året runt. som fastighetsägare i Uppsala kommun. det här ansvarar du för!

Året runt. som fastighetsägare i Uppsala kommun. det här ansvarar du för! Året runt som fastighetsägare i Uppsala kommun det här ansvarar du för! Inledning Du är en av alla fastighetsägare i Uppsala kommun. I den här foldern hittar du information om ditt ansvar och vad du behöver

Läs mer

Bostadsrättsföreningen arbetar med utemiljön.

Bostadsrättsföreningen arbetar med utemiljön. Bostadsrättsföreningen arbetar med utemiljön. trädgårdsarkitekt Per Christenson www.per-form.se Vad är utemiljö? utemiljön är trädgård och andra planteringar, men det är även andra, och kanske till och

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

Resultat av röstning

Resultat av röstning Resultat av röstning 77 = 73 % 80 70 60 Antal personer 50 40 30 20 17 = 16 % 12 = 11 % 10 0 Alternativ 1 Alternativ 2 Övriga Kommentarer alternativ 1 Måste vara runt parti som omsluter paviljongen Hur

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Planering av trädgård Nortorpsvägen 20

Planering av trädgård Nortorpsvägen 20 Planering av trädgård Nortorpsvägen 20 Trädgårdsdesigner Kungsbacka Trädgårdsdesign 1 Planering av trädgård Läs detta material parallellt med bifogade ritningar. Ert nybyggda hus ligger i vackra Vassbäck

Läs mer

wextverk Trädgårdsinspiration

wextverk Trädgårdsinspiration Trädgårdsinspiration Vi vill inspirera och skapa visioner om er framtida trädgård. Att skapa en trädgård är ett livslångt verk och trådgården lever vidare under lång tid framöver. För oss är det viktigt

Läs mer

Den nya gröna vågen. Lovisa Parke

Den nya gröna vågen. Lovisa Parke Den nya gröna vågen Lovisa Parke Under 1970-talets grönavågenrörelse flyttade människor samman i kollektiv I det här förslaget föreslås den nya gröna vågen som ska öka och förbättra det kollektiva resandet

Läs mer

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ www.plus.se Ett företag i Lexicongruppen Beskärning av buskar och träd Du som arbetar i en skötselförvaltning eller i ett skötselföretag och inte vet

Läs mer

Skötsel av markanläggning under garantitiden

Skötsel av markanläggning under garantitiden STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN Tekniska enheten 2014-11-13 0 (7) Skötsel av markanläggning under garantitiden Bilaga till Teknisk handbok Version 1 2014-12-01 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg

Läs mer

Samhällsbyggnad Gävle. Plank

Samhällsbyggnad Gävle. Plank Samhällsbyggnad Gävle Plank Exempelritningar med förklaringar Vill du veta mer? Telefon: 026-17 80 00 (växel) Fax: 026-10 67 78 E-post: samhallsbyggnad@gavle.se www.gavle.se/bygga-bo-miljo Adress Gävle

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION

BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION baksida PLANSKISS 4 2 1 3 BAKGRUND Brf Sysslomannens fastighet är belägen på Sysslomansgatan

Läs mer

Rapportering av BiodiverCity övergripande frågor

Rapportering av BiodiverCity övergripande frågor Rapportering av BiodiverCity övergripande frågor När du svarar på frågorna, fokusera på steg 3 av projektet. 1. Hur uppskattar ni att er organisation bidragit till att uppfylla målen efter projektavslut?

Läs mer

Häckar och buskage. Information om siktens betydelse för säkerheten på bostadsgator, och vad tomtägare kan göra för att förbättra den.

Häckar och buskage. Information om siktens betydelse för säkerheten på bostadsgator, och vad tomtägare kan göra för att förbättra den. Häckar och buskage Information om siktens betydelse för säkerheten på bostadsgator, och vad tomtägare kan göra för att förbättra den. En tomt skall hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall

Läs mer

7.Ritteknik. Grovt räknat kan ett projekt delas in i ett antal faser:

7.Ritteknik. Grovt räknat kan ett projekt delas in i ett antal faser: 7.Ritteknik I denna artikel presenteras exempel på hur våra ritningar och skisser ser ut. Vi kommer att visa exempel på allt från de enklaste handritade presentationerna till avancerade 3d animeringar.

Läs mer

Västra Hamnen Western Harbour. Copenhage n MALMÖ. Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad

Västra Hamnen Western Harbour. Copenhage n MALMÖ. Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad Copenhage n Västra Hamnen Western Harbour MALMÖ Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad då 1 Malmö nu och nu towards sustainable living 2 Grönytefaktorn i Malmö Stad Varför grönytor även på kvartersmark?

Läs mer

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT;

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; - ATT SKAPA EN UTEMILJÖ SOM ÄR VACKER ÅRET RUNT. TYNGDEN LIGGER I DE TVÅ FÄRGGLADA HÖRNRABATTERNA

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

Palm Village, Strömstad

Palm Village, Strömstad Exclusive Living Detta designprogram omfattar 12 vackra tomter intill Strömstads Golfklubb, granne med nybyggda Strömstad Quality Spa. Designprogrammet ger en gemensam minimalistisk karaktär åt husen på

Läs mer

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket ALLMÄNT Det finns olika anledningar varför man vill sätta upp någon form av inhägnad. Några exempel kan vara skydd mot buller, vind, insyn eller för att

Läs mer

Lusthus i solrosornas sken

Lusthus i solrosornas sken Lusthuset är en byggsats ritad av Mats Theselius till en utställning på Rosendal 1998. Det är mycket lättskött tack vare den enkla konstruktionen med skjutdörrar av glas, plasttak, väggar av segelduk och

Läs mer

Råd och riktlinjer för gestaltning. Sintorps. Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63. 1 av 7

Råd och riktlinjer för gestaltning. Sintorps. Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63. 1 av 7 Råd och riktlinjer för gestaltning Sintorps Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63 1 av 7 Bakgrund Byggnadsnämnden har till uppgift enligt Plan- och bygglagen att verka för en god och estetiskt tilltalande stads

Läs mer

Brf Boklok Östra Lugnet i Växjö

Brf Boklok Östra Lugnet i Växjö Brf Boklok Östra Lugnet i Växjö Infoblad maj & juni 2012 BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN www.plutosgrand.se 2012-03-12 2 (5) Våren och försommaren har gjort entré och gräsmattor, blommor grönskar vackert. Vi kan

Läs mer

Checklista för handlingar vid bygglovsansökan

Checklista för handlingar vid bygglovsansökan SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-06-07 rev 2013-05-02 Checklista för handlingar vid bygglovsansökan Handlingar ska anpassas till åtgärdens art och storlek. I normalfallet ska nedanstående handlingar

Läs mer

05.1 Skötselbeskr. Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv

05.1 Skötselbeskr. Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv 05.1 Skötselbeskr. Västra. Parkunderhåll 2012-2014 Skötselbeskrivning för parkytor Trollhättan Väster om Göta Älv 2012-2014 2(6) BRUKSGRÄSYTA (GR1) Dött gräs, ris och grenar samt sand efter vinterväghållning

Läs mer

SKÖTSELPLAN FÖR UTEMILJÖ

SKÖTSELPLAN FÖR UTEMILJÖ SKÖTSELPLAN FÖR UTEMILJÖ Reviderad 2014-07-09 Innehåll plan... 4 Utemiljö... 4 Förvaltningsobjekt... 4 Vegetationsytor... 4 Markbeläggningar... 4 Fast utrustning... 5 produkter... 5 Bruksgräsmatta...

Läs mer

05.1 Skötselbesk Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv

05.1 Skötselbesk Västra. Parkunderhåll Skötselbeskrivning för parkytor. Trollhättan. Väster om Göta Älv 05.1 Skötselbesk Västra. Parkunderhåll 2012-2014 Skötselbeskrivning för parkytor Trollhättan Väster om Göta Älv 2012-2014 2(5) BRUKSGRÄSYTA (GR1) Dött gräs, ris och grenar samt sand efter vinterväghållning

Läs mer

Handlingar vid bygglovsansökningar m.m. checklista

Handlingar vid bygglovsansökningar m.m. checklista SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-09-05 Handlingar vid bygglovsansökningar m.m. checklista Handlingar anpassas till åtgärdens art och storlek. I normalfallet ska nedanstående handlingar inlämnas

Läs mer

Kursguide Grön gestaltning i stadsmiljö 2016

Kursguide Grön gestaltning i stadsmiljö 2016 HDK - HÖGSKOLAN FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK Kursguide Grön gestaltning i stadsmiljö 2016 Entréplantering HDK gestaltad av studenter i kursen Göteborgs Lustgårdar vårterminen 2016. HDK - Högskolan för

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Vika Förskola Spring önskelista 20100209

Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Då vi har en gård som är mycket exponerad för solen känns solskydd extra viktigt. Backen upp mot rutschkanan där det kan vara mycket sol vill vi ha som den är eftersom

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se Caroline Isaksson Jag heter Caroline Isaksson och är uppvuxen i Bjärred. Jag bor sedan 2005 i Malmö. Flyttade efter gymnasiet till Älmhult och gick en träteknisk kvalificerad yrkesutbildning (KY) som hette

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK 3 Prisma Besöksadress: Tryckerigatan 4 Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, Grundad 1823

Läs mer

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND ! till arbetsformer med material Syftet med det rikliga olika kunskapskrav, och elevaktiv undervisning. tudiematerialet passar din undervisning och

Läs mer

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5 Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB Allmänt - Gården i Kv.5 utformas så att den blir en samlande och gemensam gård för de två fastigheterna. Utformningen bygger på ett enkelt upplägg

Läs mer

Allroundjord (AR-Jord) Planteringsjord Dressjord Rhododendronjord Växtjord Gräs

Allroundjord (AR-Jord) Planteringsjord Dressjord Rhododendronjord Växtjord Gräs Allroundjord (AR-Jord) Planteringsjord Dressjord Rhododendronjord Växtjord Gräs Fibermull Barkmull Täckbark Fallbark/Lekplatsbark Täckflis/Dekorflis Agrinova, Kornettvägen 13, 544 30 Hjo Tel. 0503-13434,

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer

Beddingestrand. Ängssyrevägen 3. Ett arkitektritat stenhus från dast ab

Beddingestrand. Ängssyrevägen 3. Ett arkitektritat stenhus från dast ab Beddingestrand Ängssyrevägen 3 Ett arkitektritat stenhus från dast ab några minuter från stranden dast ab säljer ett unikt arkitektritat stenhus på bästa läge i Beddingestrand. Låt dig inspireras av tomtens

Läs mer

Elevblad biologisk mångfald

Elevblad biologisk mångfald Elevblad biologisk mångfald Ekologi i skogen Hur fungerar naturen och vilka samband finns mellan olika organismer? En ekologisk undersökning ger oss svar på dessa frågor. Varje ekologiskt system har sina

Läs mer

Presentation av kontoret

Presentation av kontoret H U S Presentation av kontoret är arkitekt SAR/MSA och började som snickare på ett litet byggföretag i Småland. Detta har påverkat inriktningen på kontoret mycket. En bra idé skall vara genomförbar och

Läs mer