RADIOFREKVENSFÖRESKRIFT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RADIOFREKVENSFÖRESKRIFT"

Transkript

1 Transport- och kommunikationsverket 4Y/2019M 1 (2) RADIOFREKVENSFÖRESKRIFT Utfärdad i Helsingfors den 9 januari 2019 Transport- och kommunikationsverket har med stöd av 96 1 mom. och 97 2 mom. i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation av den 7 november 2014 (917/2014), sådana de lyder i lag 1003/2018, föreskrivit: 1 Föreskriftens syfte Radiofrekvenserna används så som meddelas i denna föreskrift, för att säkerställa en rättvis tillgång till, effektiv och ändamålsenlig samt tillräckligt störningsfri användning av radiofrekvenser. 2 Tillämpningsområde 3 Definitioner Denna föreskrift tillämpas inom radiofrekvensspektret 8,3 khz GHz. De radiosändare som är avsedda att användas på radiofrekvenserna skall uppfylla denna föreskrifts krav på sändnings- och mottagningsfrekvenser, kanalseparationer, bandbredder, duplexavstånd, sändningseffekter och andra motsvarande radioegenskaper (radiogränssnitt). Annan elutrustning, än radioanläggning (ISM-utrustning), som är avsedd att generera radiovågor, och som används för vetenskapligt, industriellt, medicinskt eller annat motsvarande ändamål, får användas endast på de radiofrekvenser och på de villkor som fastställs i denna föreskrift. Den bifogade frekvensallokeringstabellen innehåller bestämmelser om radiofrekvensernas, frekvensbandens och delbandens fördelning enligt olika användningsändamål. De krav på radiogränssnitt och de frekvensbanden som tilldelats ISM-utrustningar, samt villkoren för användning av dem, som avses i 2 ingår också i frekvensallokeringstabellen. Om det i frekvensallokeringstabellen finns en hänvisning till en harmoniserad standard som har utfärdats med stöd av direktivet om radioutrustning och teleterminalutrustning och om ömsesidigt erkännande av utrustningens överensstämmelse (1999/5/EG, radio-och teleterminaldirektivet) och som ska tillämpas när det är fråga om krav på radiogränssnitt för radioegenskaper hos radiosändare, så gäller hänvisningen också tillämpliga standarder som utfärdats med stöd av direktivet om harmonisering av Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/5/EG 4 (399L0005); EGT Nr L 91, , s. 10 och Europaparlamentets och rådets direktiv 1998/34/EG (398L0034); EGT Nr L 204 och dess senaste ändring 1998/48/EG; EGT Nr L 217.

2 Transport- och kommunikationsverket 2 (2) 4Y/2019M 4 Ikraftträdande medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG (2014/53/EU, radioutrustningsdirektivet). Hänvisningen till standarder som utfärdats med stöd av radio- och teleterminaldirektivet är tillämpliga endast för de radiosändare som har släppts ut på marknaden före den 13 juni Denna föreskrift träder i kraft den 10 januari 2019 och gäller tillsvidare. Genom föreskriften upphävs Kommunikationsverkets föreskrift med samma namn (Kommunikationsverket 4 X/2018 M) av den 3 januari Erhållande av upplysningar och publicering Föreskriften har publicerats i Transport- och kommunikationsverkets föreskriftssamling och kan erhållas vid verkets registratorskontor: Besöksadress Postadress Gumtäktsvägen 9, Helsingfors PB 320 FI TRAFICOM, Finland Telefon från utlandet Webbplats FO-nummer Helsingfors den 9 januari 2019 Kirsi Karlamaa generaldirektör Jarno Ilme direktör

3 (2) Ändringar i radiofrekvensföreskrift 4 efter Fast radio et MHz för fast radio som anvisats för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster och delbandet MHz har sammanslagits till ett delband som omfattar MHz. hänvisning till Europeiska kommissionens genomförandebeslut 2014/276/EU har tillagts i fältet anmärkningar hänvisning till ECC:s beslut ECC/DEC/(11)03 avseende frekvensbandet MHz har tillagts basstation (FB) TXRX, mobil (ML) TXRX har tillagts i de tekniska uppgifterna Användning av radiosystem i fast trådlösa accessnät (FWA) har strukits från delbanden MHz, MHz och MHz. Användning av radiolänkar har strukits från delbanden MHz, MHz, MHz, MHz samt MHz. Mobil radio I kolumnen Anmärkningar för den mobila trafikens delband MHz, MHz, MHz och MHz har tillagts en hänvisning till kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/637. Omnämnande om beredning av en användningsplan har strukits från och hänvisning till kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/661 har tillagts i kolumnen Anmärkningar som gäller den mobila trafikens delband MHz och MHz. Hänvisning till kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/661 har tillagts i kolumnen Anmärkningar som gäller den mobila trafikens delband MHz. et MHz för mobil radio som anvisats för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster och delbandet MHz har sammanslagits till ett delband som omfattar MHz. hänvisning till Europeiska kommissionens genomförandebeslut 2014/276/EU har tillagts i fältet anmärkningar hänvisning till ECC:s beslut ECC/DEC/(11)06 har tillagts basstation (FB) TXRX, mobil (ML) TXRX har tillagts i de tekniska uppgifterna Amatörradio En sekundär allokering för radioamatörer tilläggs på frekvensbanden khz och khz i enlighet med radioreglementet, eftersom den primära användningen inom sjöfarten har upphört. Från delbandet khz slopas anmärkningen: Också amatörradiotrafik på frekvenserna: khz, khz, khz, khz, khz, khz, khz och khz. Sändningens bredd +/- 3 khz. För amatörradio på frekvensbanden MHz har det tillagts texten Användningsplan under beredning. Från anmärkningar för delbandet MHz har det strukits uppgiften om att användningen upphör Satellit Hänvisning till duplexband MHz har strukits för frekvensbandet MHz. Hänvisning till ECC:s beslut ECC/DEC/(18)05 har tillagts för frekvensbandet GHz. Texten om satellitjordstation avsedd för sändning på frekvensbandet MHz i Sodankylä har tillagts Texten om satellitjordstation avsedd för mottagning på frekvensbandet MHz i Sodankylä har tillagts Telematikutrustning för trafik et MHz har strukits för telematikutrustning för trafik. Detta frekvensband för telematikutrustning för trafik har också strukits från den europeiska rekommendationen ERC/REC 70-03, då det inte längre anses behövas.

4 (2) Personsökare Frekvenser 450,175 MHz och 450,200 MHz har anvisats för kundsökningssystem som är befriade från kravet på tillstånd och vilkas strålningseffekt är max. 2 W ERP, kanalbredd max. 25 khz och duty faktor max. 10 %. RHA 68 Maximal strålningseffekt för tillståndspliktiga bas-/repeaterstationer på kanaler avsedda för vägservice, bilsport och frivillig räddningstjänst har ändrats så att den är samma som för näringslivets tillståndspliktiga basstationer. Radiosändare med kort räckvidd För radiosändare med kort räckvidd har det öppnats nya frekvenser inom frekvensområdena 874, ,400 MHz, 917, ,900 MHz, 917, ,400 MHz och 916, ,900 MHz i enlighet med kommissionens beslut (EU) 2018/1538 som antagits i juli Hänvisningen till standarder som tillämpas på frekvensområdena läggs till i radiofrekvensföreskriften när de finns tillgängliga. Hänvisningar till standarder Hänvisningar till standarder har strukits för delbanden MHz Bredbandig dataöverföring och MHz Icke-specificerade radiosändare med kort räckvidd, datanät, eftersom standarderna för dessa tillämpningar är fortfarande under arbete. Övriga ändringar Näringslivet har tillagts för användning av delbandet 68,025-71,000 MHz.

5 FÖRKLARINGAR TILL DE BEGREPP OCH HÄNVISNINGAR SOM ANVÄNDS I FREKVENSALLOKERINGSTABELLEN 1(2). Det frekvensband och trafikslag som används eller planeras att användas i Finland inom nämnda frekvensband. en och trafikslagen baserar sig på Radioreglementet (RR) och den europeiska frekvensallokeringstabellen (ERC Report 25). Stationsklass Riktning Kanalbredd Bandbredd en, deras bredd sändamål. Vid mobil och fast trafik är delbandets extrema kanalers mittfrekvenser delbandets gränser. Vid annan användning är delbandets gränser gränser för den givna användningen. ets trafikslag är antingen simplex (bruk av en frekvens) eller duplex (bruk av två frekvenser). Stationsklasserna är i enlighet med Radioreglementet. Inom landmobil radio är t.ex. stationsklassen för en basstation FB. Definierar användningsriktningen, dvs. om frekvensen används för sändning (TX) eller mottagning (RX) eller för bägge två (TXRX). Uppger frekvensskillnaden mellan mittfrekvenserna för grannkanaler. Meddelar den bandbredd som tillåtits för sändningen (necessary bandwidth). en definierar t.ex. moduleringsslaget och den typ av information som ska sändas. Strålningseffekt Radioreglementet (RR) Duty faktor Frekvensen för duplexbandet är på ett duplexavstånd från det band som meddelats i tabellen, antingen ovanför (+) eller nedanför (-). en definierar de centrala egenskaperna hos en radiolänkanläggning (t.ex. DRS 34/18000 = Kapacitet 34 Mbit/s, frekvensband MHz eller FM 4/419, moduleringsslag FM, kapacitet 4 talkanaler och frekvensband 419 MHz). Summan av sändarens effekt och antennförstärkning minskad med transmissionslinjens dämpning är radiosändarens strålningseffekt. Den högsta tillåtna strålningseffekten anges med enheten W ERP vid jämförelse med en dipolantenn (förstärkning dbd) eller med enheten W EIRP vid jämförelse med en isotrop antenn (förstärkning dbi). En bindande bilaga till Internationella teleunionens stadga och konventionen om Internationella teleunionen (ITU Radio Regulations). Duty faktor betyder en sändares relativa sändningstid under en timmes period.

6 Strålningseffekt för en radiolänk 2(2) Om maximal sändningseffekt inte meddelats för en radiolänk, tillämpas det värde som givits i hänvisningen till standarder. En standardhänvisning som gäller strålningsdiagrammet för en radiolänkantenn definierar den erforderliga maximala sidolobsdämpningen som kan modereras beroende på radiolänkens användningsomgivning. Hänvisningar till standarder Hänvisningar till standarder är endast för information och de ställer inte obligatoriska krav för tillhandahållande på marknaden av radioutrustning. Då det i användningsplanen hänvisas till standarder eller andra motsvarande specifikationer, avses att de ska användas som standardvärden vid kontrollen av störningar för en ny frekvenstilldelning, som tekniska grunder för kontrollen av kompatibilitet mellan olika former av radiotrafik eller som tekniska grunder för koordineringsavtal stater emellan. Hänvisningar till standarder används också för att i vissa fall definiera det för vissa frekvensband enbart tillåtna kanalreserveringsförfarandet. Hänvisningarna till standarder har presenterats utan versionskod. Med hänvisning avses den nyaste versionen av en standard som publicerats i EU:s officiella tidning. Hänvisningar till harmoniserade standarder som utfärdats med stöd av det upphävda radio- och teleterminaldirektivet (1999/5/EG) betyder också en hänvisning till standarder som utfärdats med stöd av radioutrustningsdirektivet (2014/53/EU) som är tillämpliga för radiosändare i fråga.

7 LYHENNELUETTELO / TABELL ÖVER FÖRKORTNINGAR / LIST OF ABBREVIATIONS ARP AVI BGAN BWA CENELEC CEPT CS DAB DEC DECT DGPS DME DRS DSC ECA ECC E-GSM EIRP EN xxx ENG/OB EPIRB ERC ERMES ETSI EY FM FWA FWS GBAS GMDSS GSM HEST HDFSS IALA ICAO ILS IMT-2000 ISM ITU-R LA LEST LR MLS MVDS MWS NMT OB OR PMP PMR R REC RES RHA68 RLAN RR RR AP30B RTTT SAR S-DAB S-PCS Analog mobile telephone system Automatic Vehicle Identification Broadband Global Area Network Broadband Wireless Access European Committee for Electrotechnical Standardization The European Conference of Postal and Telecommunications Administration Central Station Digital Audio Broadcasting Decision Digital European Cordless Telecommunication system Differential GPS Distance Measuring Equipment Digital Radio System Digital Selective Calling European Common Allocation Electronic Communications Commitee Extended Global System for Mobile Telecommunication Equivalent Isotropically Rediated Power European Norm xxx Electronic News Gathering/Outside Broadcasting Emergency Position-Indicating RadioBeacon European Radiocommunications Committee European Radio Messaging System European Telecommunications Standards Institute Euroopan Yhteisö Frequency Modulation Fixed Wireless Access Fixed Wireless Systems Ground Based Augmentation System Global Maritime Distress and safety System Global System for Mobile Telecommunication High EIRP Satellite Terminals High Density Fixed Satellite Service International Association of Lighthouse Authorities International Civil Aviation Organisation Instrumental Landing System International Mobile Telecommunications Industrial, Scientific and Medical applications International Telecommunication Union, Radiocommunication sector AM/DSB CB Low EIRP Satellite Terminals Radiolocation Land Station Microwave Landing System Multipoint Video Distribution System Multimedia Wireless Systems Nordic Mobile Telephone Outside Broadcasting Off-Route Point-to-Multipoint Professional /Private Mobile Radio Route Recommendation Resolution Tiedote "Harrastuskäyttöön varatut kanavat taajuusalueella MHz" Announcement "Channels in the MHz frequency band reserved for hobby usage" Meddelande "för fritidsbruk reserverade kanaler inom frekvensbandet MHz" Radio Local Area Network Radio Regulations Appendix 30B of the ITU Radio Regulations Road transport and traffic telematics Search And Rescue, Synthetic Aperture Radar Satellite Digital Audio Broadcasting Satellite Personal Communication System

8 S-SMS Satellite Short Message System SRD Short Range Devices SRR Short range radar SSR Secondary Surveillance Radar TETRA Terrestrial Trunked Radio TFTS Terrestrial Flight Telephone System THK TAC TFC Telehallintokeskus / Telecomminications Administration Centre / Teleförvaltningscentralen T-DAB Terrestrial Digital Audio Broadcasting TRAFICOM Liikenne- ja viestintävirasto Traficom / Transport- och kommunikationsverket Traficom / Finnish Transport and Communications Agency (Traficom). TS Terminal Station, Technical Specification TV Television UTRAN TDD UMTS Terrestrial radio access network, time division duplex UTRAN FDD UMTS Terrestrial radio access network, frequency division duplex UWB Ultra Wideband VDL VHF digital link VIRVE Finland s Public Authority Network, emergency services network. VLBI Very Long Baseline Interferometry WLAN Wireless Local Area Network WLL Wireless Local Loop VOR VHF Omnidirectional Radio Range

9 1 (5) FREKVENSALLOKERINGSTABELLEN 1. Induktiva utrustningar De frekvensband som allmänt anvisas för induktiva utrustningar i Europa finns uppräknade i ECC:s rekommendation ERC/REC ( om radioanläggningar med kort räckvidd. Induktiva utrustningar som överensstämmer med rekommendationen ERC/REC samt Europeiska kommissionens beslut (EU) 2017/1483 får användas i Finland. Användningen av andra induktiva utrustningar som fungerar inom frekvensområdet 9 khz - 30 MHz och vilkas fältstyrka understiger de maximala värdena för fältstyrka som nämns i standard EN är inte heller begränsad i Finland. 2. Ultrabredbandsutrustningarna (UWB) och utrustningar för bredbandig dataöverföring (WAS/RLAN) GHz Ultrabredbandsutrustningarna (UWB, Ultra Wide Band) fungerar på flera delband. Därför har de inte tillagts till frekvensallokeringstabellen, utan frekvensbanden och gränssnitten som anvisats dem är uppräknade nedan. Radioanläggningsgrupperna: Icke tillståndspliktiga allmänna UWB-utrustningar, UWButrustningar avsedda för undersökning av byggmaterial och avkänning av material, radar för nivåmätning i slutna kärl eller utrymmen, radar för nivåmätning, tillståndspliktiga GPR/WPRutrustningar samt utrustningar för bredbandig dataöverföring (WAS/RLAN) GHz. ALLMÄNNA UWB-UTRUSTNINGAR Användningsvillkor 6,0-8,5 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. UWB-sändningens spektrum effekttäthet -41,3 dbm/mhz EIRP. Fast monterade utrustningar får endast användas inomhus samt i motorfordon och järnvägsfordon. Fast monterade utrustningar i motorfordon eller järnvägsfordon ska ha låg duty faktor eller använda effektbegränsning (TPC), och den maximala spektrum effekttäthet som orsakas av utrustningen ska vara -53,3 dbm/mhz EIRP utanför dessa fordon. ECC:s beslut ECC/DEC/(06)04. Standard EN i tillämpliga delar. Europeiska kommissionens beslut 2007/131/EG, 2009/343/EG, 2014/702/EU och (EU) 2017/ ,0-8,5 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Utrustningar avsedda för intern datatransmission ombord på luftfartyg och godkända för att användas ombord på luftfartyg enligt kommissionens beslut 2014/702/EU. ECC:s beslut ECC/DEC/(12)03. 3,1-4,8 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Utrustningar med låg duty faktor (low, duty cycle, LDC) eller modereringsteknik (detect and avoid, DAA). UWB-sändningens spektrum effekttäthet -41,3 dbm/mhz EIRP.

10 2 (5) Fast monterade utrustningar får endast användas inomhus samt i motorfordon och järnvägsfordon. Fast monterade utrustningar i motorfordon och järnvägsfordon, med modereringsteknik (DAA), ska använda effektbegränsning (TPC). Den maximala spektrum effekttäthet som orsakas av fast monterade utrustningar i motorfordon eller järnvägsfordon ska vara -53,3 dbm/mhz EIRP utanför dessa fordon. ECC:s beslut ECC/DEC/(06)04. Standard EN i tillämpliga delar. Europeiska kommissionens beslut 2007/131/EG, 2009/343/EG, 2014/702/EU och (EU) 2017/ ,2-4,8 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Sista dagen att ta i bruk nya anläggningar är UWB-sändningens spektrum effekttäthet -41,3 dbm/mhz EIRP. Fast monterade utrustningar får endast användas inomhus samt i motorfordon och järnvägsfordon. Fast monterade utrustningar i motorfordon och järnvägsfordon ska använda effektbegränsning (TPC) eller ha en maximal -53,3 dbm/mhz EIRP spektrum effekttäthet. ECC:s beslut ECC/DEC/(06)04. Standard EN Europeiska kommissionens beslut 2007/131/EG och 2009/343/EG. 8,5-9,0 GHz Utrustningar som är befriade från kravet på tillstånd, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Utrustningar med modereringsteknik (DAA). UWB-sändningens spektrum effekttäthet -41,3 dbm/mhz EIRP. Fast monterade utrustningar får endast användas inomhus samt i motorfordon och järnvägsfordon. Fast monterade utrustningar i motorfordon och järnvägsfordon, med modereringsteknik (DAA), ska använda effektbegränsning (TPC), och den maximala spektrum effekttäthet som orsakas av utrustningen ska vara -53,3 dbm/mhz EIRP utanför dessa fordon. ECC:s beslut ECC/DEC/(06)04. Standard EN i tillämpliga delar. Europeiska kommissionens beslut 2007/131/EG, 2009/343/EG, 2014/702/EU och (EU) 2017/1438. UWB-UTRUSTNINGAR AVSEDDA FÖR UNDERSÖKNING AV BYGGMATERIAL OCH AVKÄNNING AV MATERIAL Användningsvillkor 2,2-8,5 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. UWB-utrustningar avsedda för undersökning av byggmaterial och avkänning av material. Standard EN i tillämpliga delar. ECC:s beslut ECC/DEC/(07)01. Europeiska kommissionens beslut 2007/131/EG,

11 3 (5) 2009/343/EG, 2014/702/EU och (EU) 2017/1438. RADAR FÖR NIVÅMÄTNING I SLUTNA KÄRL ELLER UTRYMMEN Användningsvillkor 4,5-7,0 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar i slutna kärl eller utrymmen. Spektrum effekttäthet utanför kärlet -41,3 dbm/mhz EIRP. Effektiv strålningseffekt innanför kärlet +24 dbm EIRP. Standard EN Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/ ,5-10,6 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar i slutna kärl eller utrymmen. Spektrum effekttäthet utanför kärlet -41,3 dbm/mhz EIRP. Effektiv strålningseffekt innanför kärlet +30 dbm EIRP. Standard EN Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/ ,05-27,00 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar i slutna kärl eller utrymmen. Spektrum effekttäthet utanför kärlet -41,3 dbm/mhz EIRP. Effektiv strålningseffekt innanför kärlet +43 dbm EIRP. Standard EN Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/ GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar i slutna kärl eller utrymmen. Spektrum effekttäthet utanför kärlet -41,3 dbm/mhz EIRP. Effektiv strålningseffekt innanför kärlet +43 dbm EIRP. Standard EN Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/ GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar i slutna kärl eller utrymmen. Spektrum effekttäthet utanför kärlet -41,3 dbm/mhz EIRP. Effektiv strålningseffekt innanför kärlet +43 dbm EIRP. Standard EN Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/1483. RADAR FÖR NIVÅMÄTNING Användningsvillkor 6,0-8,5 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15.

12 4 (5) Nivåmätningsradar. Standard EN ECC:s beslut ECC/DEC/(11)02. Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/ ,05-26,50 GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar. Standard EN ECC:s beslut ECC/DEC/(11)02. Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/ GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar. Standard EN ECC:s beslut ECC/DEC/(11)02. Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/ GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Nivåmätningsradar. Standard EN ECC:s beslut ECC/DEC/(11)02. Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/1483. GPR/WPR-UTRUSTNINGAR Användningsvillkor MHz Tillståndspliktiga GPR/WPR-utrustningar, avsedda för professionellt bruk enligt beslut ECC/DEC/(06)08. Standard EN UTRUSTNINGAR FÖR BREDBANDIG DATAÖVERFÖRING (WAS/RLAN) GHz Användningsvillkor GHz Icke tillståndspliktiga utrustningar, se Transport- och kommunikationsverket föreskrift 15. Effektiv strålningseffekt 40 dbm EIRP, sändningens spektrum effekttäthet bör vara 13 dbm/mhz EIRP. Fasta installationer utomhus är inte tillåtna. Standard EN Europeiska kommissionens beslut 2006/771/EG, den gällande tekniska bilagan finns i beslutet (EU) 2017/1483.

13 5 (5) 3. Amatörradiosändare I ett radiotillstånd kan man, i experimentsyfte och på motiverade grunder, berättiga en radioamatör av allmän klass att på en frekvens avsedd för amatörradiokommunikation använda en större effekt än den som föreskrivs i frekvensallokeringstabellen. Villkoren i ett amatörradiotillstånd kan innehålla avvikelser från bestämmelserna i tabellen om amatörradiosändare.

14 1 (208) khz METEOROLOGISKA HJÄLPMEDEL khz METEOROLOGISKA HJÄLPMEDEL RADIONAVIGERING khz RADIONAVIGERING khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz STANDARDFREKVENS OCH TIDSSIGNAL khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz RADIONAVIGERING khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (0.700 khz) Meteorologiska hjälpmedel khz (2.300 khz) Meteorologiska hjälpmedel khz (2.300 khz) Radionavigering khz (2.700 khz) Radionavigering khz (5.950 khz) Mobil sjöfartsradio khz (5.950 khz) Fast radio khz (0.100 khz) Standardfrekvens och tidssignal khz ( khz) Fast radio khz ( khz) Mobil sjöfartsradio khz (2 khz) Radionavigering inom sjöfarten khz (12 khz) Fast radio khz (12 khz) Mobil sjöfartsradio Landsstation (NL) TX / 0.25 khz Passivt system, som registrerar blixtnedslag. Passivt system, som registrerar blixtnedslag. 20 khz standardfrekvens.

15 2 (208) RADIONAVIGERING khz RADIONAVIGERING khz MOBIL SJÖFARTSRADIO RADIONAVIGERING khz RADIONAVIGERING Fast radio khz RADIONAVIGERING MOBIL SJÖFARTSRADIO khz RADIONAVIGERING khz RADIONAVIGERING khz (12 khz) Radionavigering khz (2 khz) Radionavigering inom sjöfarten khz (4 khz) Mobil sjöfartsradio khz (4 khz) Fast radio khz (4 khz) Radionavigering khz (20 khz) Radionavigering khz (20 khz) Fast radio khz (2 khz) Radionavigering khz (2 khz) Fast radio khz (2 khz) Mobil sjöfartsradio khz (3 khz) Radionavigering inom sjöfarten khz (2.600 khz) Radionavigering inom sjöfarten Landsstation (NL) TX / 0.25 khz Landsstation (NL) TX / 0.25 khz Landsstation (NL) TX / 0.25 khz Navigeringssystem Loran C (100 khz +/- 10 khz). Inga sändare i Finland.

16 3 (208) Fast radio Mobil sjöfartsradio khz RADIONAVIGERING MOBIL SJÖFARTSRADIO khz RADIONAVIGERING khz RADIONAVIGERING MOBIL SJÖFARTSRADIO khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (2.600 khz) Fast radio khz (2.600 khz) Mobil sjöfartsradio khz (8.400 khz) Radionavigering khz (8.400 khz) Fast radio khz (8.400 khz) Mobil sjöfartsradio khz (3 khz) Radionavigering inom sjöfarten khz (1 khz) Radionavigering khz (1 khz) Fast radio khz (1 khz) Mobil sjöfartsradio khz ( khz) Mobil sjöfartsradio khz ( khz) Fast radio Landsstation (NL) TX

17 4 (208) Amatörradio khz (2.100 khz) Amatörradio Amatörradiostation (AT) TXRX Se Transport- och kommunikationsverkets föreskrift 6. Maximal strålningseffekt 1 W EIRP. Siffervärdet avser modulationstoppeffekt, om sändningens bärvåg har dämpats minst 6 db. I annat fall avser det bärvågseffekten khz RUNDRADIO khz ( khz) Rundradio Ljudradio (BC) TX 9 khz / 10 khz Används enligt GE-75 planen. Används inte i Finland khz RUNDRADIO khz ( khz) Rundradio Ljudradio (BC) TX 9 khz / 10 khz Används enligt GE-75 planen. Används inte i Finland. RADIONAVIGERING FÖR LUFTFART khz ( khz) Radionavigering för luftfart Jordstation (AL) TX 1 khz / 810 Hz Oriktad radiofyr (NDB) khz RADIONAVIGERING FÖR LUFTFART khz ( khz) Radionavigering för luftfart Jordstation (AL) TX 0.5 khz / 304 Hz Oriktad radiofyr (NDB). Jordstation (AL) TX 1 khz / 810 Hz RADIONAVIGERING FÖR SJÖFART khz ( khz) Radiofyrar och DGPS-sändare Landsstation (NL) TX 0.5 khz / 304 Hz Radiofyrar enligt plan GE-85 och DGPS-sändare enligt IALAplanen i alla Östersjöstater. Navigationssystemet Consol. Inga sändare i Finland khz RADIONAVIGERING FÖR LUFTFART khz (10 khz) Radionavigering för luftfart Jordstation (AL) TX 1 khz / 810 Hz Oriktad radiofyr (NDB). Radionavigering för sjöfart khz (10 khz) Radionavigering inom sjöfarten khz RADIONAVIGERING FÖR LUFTFART khz (80 khz) Radionavigering för luftfart Jordstation (AL) TX 1 khz / 810 Hz Oriktad radiofyr (NDB).

18 5 (208) khz RADIONAVIGERING khz (10 khz) Radionavigering för luftfart Jordstation (AL) TX 1 khz / 810 Hz Oriktad radiofyr (NDB) khz (10 khz) Radionavigering inom sjöfarten Landsstation (NL) TX 0.5 khz / 304 Hz Pejlingssändare för fartyg inom 410 khz. Störningsskydd för sjöfartens radiopejlinstrument inom khz (RR 5.76) khz RADIONAVIGERING FÖR LUFTFART khz (20 khz) Radionavigering för luftfart Jordstation (AL) TX 1 khz / 810 Hz Oriktad radiofyr (NDB). MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (20 khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) TX 0.5 khz / A1A, F1B Används enligt GE-85 planen. Kustradiostation (FC) RX Mobil station (MR) RX 0.5 khz / A1A, F1B Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 0.5 khz / A1A, F1B

19 6 (208) khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (60 khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) TX 0.5 khz / A1A, F1B Används enligt GE-85 planen khz GMDSS:s NAVTEX. Kustradiostation (FC) RX Fartygsradiostation (MS) RX 0.5 khz / A1A, F1B Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 0.5 khz / A1A, F1B Radionavigering för luftfart khz (60 khz) Radionavigering för luftfart Oriktad radiofyr (NDB). Amatörradio khz (7 khz) Amatörradio Se Transport- och kommunikationsverkets föreskrift 6. Maximal strålningseffekt 1 W EIRP khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (10 khz) Mobil sjöfartsradio

20 7 (208) khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz ( khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) TX 0.5 khz / A1A, F1B Används enligt GE-85 planen khz NAVTEX MS/RX. Kustradiostation (FC) RX Fartygsradiostation (MS) RX 0.5 khz / A1A, F1B Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 0.5 khz / A1A, F1B RADIONAVIGERING FÖR LUFTFART khz ( khz) Radionavigering för luftfart Jordstation (AL) TX 1 khz / 810 Hz Oriktad radiofyr (NDB) khz RUNDRADIO khz (1080 khz) Rundradio Ljudradio (BC) TX 9 khz / 10 khz Används enligt GE-75 planen. Se Transport- och kommunikationsverkets föreskrift khz LAND khz ( khz) Landmobil radio khz ( khz) Fast radio MOBIL SJÖFARTSRADIO khz ( khz) Telex och DSC-trafik Kustradiostation (FC) TX 0.5 khz / khz Används enligt GE-85 planen khz nationella DSC-frekvenser, kustradiostationens TX khz RADIOLOKALISERING khz (10 khz) Radiolokalisering

21 8 (208) khz LAND khz (165 khz) Landmobil radio khz (165 khz) Fast radio MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (165 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) TX 3 khz / 2.8 khz khz J3E Används enligt GE-85 planen. Bärvågsfrekvensen 1,4 khz nedanom mittfrekvensen khz RADIOLOKALISERING khz (10 khz) Radiolokalisering khz AMATÖRRADIO khz (40 khz) Amatörradio Amatörradiostation (AT) TXRX Se Transport- och kommunikationsverkets föreskrift 6. Sändarens effekt i elementär klass max. 120 W och i allmän klass max W. Siffervärdet avser modulationstoppeffekt, om sändningens bärvåg har dämpats minst 6 db. I annat fall avser det bärvågseffekten khz khz (100 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) TX 3 khz / 2.8 khz J3E khz (150 khz) Fast radio Amatörradio khz (150 khz) Amatörradio Amatörradiostation (AT) TXRX Se Transport- och kommunikationsverkets föreskrift 6. Sändarens effekt max. 15 W. Modulationstoppeffekt 60 W, om sändningens bärvåg har dämpats minst 6 db.

22 9 (208) khz (50 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) RX 3 khz / 2.8 khz J3E khz khz (25 khz) Fast radio (utom mobil luftfartsradio (R)) khz (25 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) RX 3 khz / 2.8 khz J3E band inte definierat khz fartyg khz Meteorologiska hjälpmedel khz (20 khz) Meteorologiska hjälpmedel Havsforskning (RR 5.104) khz (20 khz) Fast radio (utom mobil luftfartsradio (R)) khz (20 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) TX 3 khz / 2.8 khz J3E band inte definierat. Kustradiostation (FC) RX Fartygsradiostation (MS) RX 3 khz / 2.8 khz J3E khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (15 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Fartygsradiostation (MS) TX 3 khz / 2.8 khz J3E , , , och khz internationella fartygsfrekvenser khz (115 khz) Fast radio

23 10 (208) LAND khz (115 khz) Landmobil radio MOBIL SJÖFARTSRADIO khz ( khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) RX 3 khz / 2.8 khz khz J3E khz ( khz) Telex och DSC-trafik Kustradiostation (FC) RX 0.5 khz / khz F1B Används enligt GE-85 planen khz nationella DSC-frekvenser, fartygets TX khz RADIOLOKALISERING khz (10 khz) Radiolokalisering Mobil station (MR) TXRX / 1.5 khz khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (3.500 khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) TX Kustradiostation (FC) RX Fartygsradiostation (MS) RX Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX khz (Nöd-, säkerhets- och anropstrafik) khz (17 khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX Frekvensområdet är reserverat enbart för säkerhetstrafik och internationell anropstrafik khz nödfrekvens (telex) khz fartygens internationella DSC-anropsfrekvens khz nöd- och anropsfrekvens (tal), standard ETS khz nödfrekvens (DSC) khz kustradiostationernas internationella DSCanropsfrekvens.

24 11 (208) khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (3.500 khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) TX Kustradiostation (FC) RX Fartygsradiostation (MS) RX Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX khz khz (106 khz) HF-länkar (utom mobil luftfartsradio (R)) khz (106 khz) Radiolokalisering Mobil station (MR) TXRX khz (106 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) RX Fartygsradiostation (MS) RX 3 khz / 2.8 khz J3E khz fartyg khz trafik mellan fartyg. Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 3 khz / 2.8 khz J3E khz khz (198 khz) HF-länkar (utom mobil luftfartsradio (R)) khz (198 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 3 khz / 2.8 khz J3E khz trafik mellan fartyg khz trafik mellan finländska fartyg.

25 12 (208) RUNDRADIO khz (198 khz) Rundradio Begränsningar i användningen (RR 5.113) khz STANDARDFREKVENS OCH TIDSSIGNAL khz (3 khz) Standardfrekvens och tidssignal 2500 khz standardfrekvens khz Rymdforskning khz (1 khz) Rymdforskning STANDARDFREKVENS OCH TIDSSIGNAL khz (1 khz) Standardfrekvens och tidssignal khz (utom mobil luftfartsradio (R)) khz (76 khz) Telex Kustradiostation (FC) RX Fartygsradiostation (MS) TX 0.5 khz / F1B khz (123 khz) HF-länkar (utom mobil luftfartsradio (R)) khz (47 khz) Telex Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) RX 0.5 khz / F1B Också radiotelefontrafik (sändningsklass 2K80J3E) khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (25 khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TX F1B, J3E Kustradiostation (FC) RX F1B, J3E Kustradiostation (FC) TXRX F1B, J3E

26 13 (208) RADIONAVIGERING FÖR SJÖFART khz (utom mobil luftfartsradio (R)) khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (R) khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (OR) khz (utom mobil luftfartsradio (R)) khz (utom mobil luftfartsradio (R)) RUNDRADIO khz RUNDRADIO khz (25 khz) Radionavigering inom sjöfarten khz (200 khz) HF-länkar khz (200 khz) Mobil sjöfartsradio khz (175 khz) Mobil luftfartsradio khz (130 khz) Mobil luftfartsradio khz (45 khz) HF-länkar khz (45 khz) Mobil sjöfartsradio khz (30 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten khz (30 khz) Fast radio khz (30 khz) Rundradio khz (170 khz) Rundradio Kustradiostation (FC) TX Luftfartstation (FA) TXRX Mobil (ML) TXRX 3 khz / 2.7 khz Kustradiostation (FC) TXRX Kustradiostation (FC) RX 3 khz / 2.8 khz J3E 8 khz / Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio khz världsomspännande samfrekvens (efterspaning och räddning), R och OR. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Rekommenderad användning: Fartyg (MS) F1B-sändning. band inte definierat khz fartyg Begränsningar i användningen (RR 5.113). Begränsningar i användningen (RR 5.113).

27 14 (208) (utom mobil luftfartsradio ) khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (R) khz (utom mobil luftfartsradio ) AMATÖRRADIO khz khz (170 khz) HF-länkar khz (170 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten khz (100 khz) Mobil luftfartsradio khz (300 khz) HF-länkar khz (300 khz) Mobil sjöfartsradio khz (300 khz) Amatörradio khz (100 khz) HF-länkar MOBIL LUFTFARTSRADIO (OR) khz (100 khz) Mobil luftfartsradio LAND khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (OR) khz (100 khz) Mobil radio khz (50 khz) Mobil luftfartsradio Basstation (FB) RX 3 khz / 2.8 khz J3E Kustradiostation (FC) TXRX Amatörradiostation (AT) TXRX Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Se Transport- och kommunikationsverkets föreskrift 6. Sändarens effekt i elementär klass max. 120 W och i allmän klass max W. Siffervärdet avser modulationstoppeffekt, om sändningens bärvåg har dämpats minst 6 db. I annat fall avser det bärvågseffekten. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio.

28 15 (208) khz khz (50 khz) HF-länkar RUNDRADIO khz (50 khz) Rundradio khz khz (63 khz) HF-länkar MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (63 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) RX 3 khz / 2.8 khz J3E Fartygsradiostation (MS) TXRX 3 khz / 2.8 khz J3E Trafik mellan fartyg khz. 21 simplexkanaler för maritim radio. Används av finländska fartyg. Även cross-band trafik från fartyg till land khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (1.500 khz) Datatrafik Kustradiostation (FC) RX 0.3 khz / 6 kanaler, havsforskning. Närmare anvisningar för användning i RR App khz (78 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) RX 3 khz / 2.8 khz khz J3E Bärvågsfrekvensen 1,4 khz nedanom mittfrekvensen khz internationell nöd- och anropsfrekvens Närmare anvisningar för användning i RR App khz (3 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 3 khz / 2.8 khz J3E Trafik mellan fartyg och annan simplextrafik. Bärvågsfrekvensen 1,4 khz nedanom mittfrekvensen. Digitala sändningar enligt ITU-R M.1798 tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. Fartygsradiostation 1,5 kw, kustradiostation 10 kw. Bandbredd 2.8 khz. Flera intilliggande kanaler kan kombineras. Närmare anvisningar för användning i RR App 17.

29 16 (208) khz (15 khz) Datatrafik khz (9.500 khz) Telex khz (6 khz) Datatrafik khz (6 khz) Datatrafik khz (6 khz) Datatrafik Fartygsradiostation (MS) TX 3 khz / Kustradiostation (FC) RX 0.5 khz / khz khz F1B Fartygsradiostation (MS) TXRX Kustradiostation (FC) RX 3 khz / Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 3 khz / Kustradiostation (FC) TX Fartygsradiostation (MS) RX 3 khz / Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App khz internationell nöd- och räddningsfrekvens Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. Bandbredd 2.8 khz. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App 17.

30 17 (208) khz (1.500 khz) DSC-trafik khz (6.500 khz) Telex khz (1.500 khz) Datatrafik khz (1 khz) DSC-trafik khz (130 khz) Bredbandiga och specialsändningar Kustradiostation (FC) RX 0.5 khz / khz khz F1B Kustradiostation (FC) TXRX 0.5 khz / F1B Kustradiostation (FC) TX 0.5 khz / khz khz F1B Kustradiostation (FC) TX 0.5 khz / khz Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 3 khz / Kustradiostation (FC) TX 0.5 khz / khz khz F1B Kustradiostation (FC) TX Kustradiostation (FC) TXRX khz internationell nödfrekvens (simplex) , och khz internationella anropsfrekvenser. Närmare anvisningar för användning i RR App och khz GMDSS/MSI. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App , och khz inernationella anropsfrekvenser. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Bredbandssändningar, faksimile, specialsändningar. Kanalseparation och duplexband inte definierade. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App 17.

31 18 (208) khz Radiolokalisering (utom mobil luftfartsradio (R)) khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (R) khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (OR) khz khz (84 khz) Radiotelefontrafik khz (50 khz) Radiolokalisering khz (212 khz) HF-länkar khz (212 khz) Mobil radio khz (50 khz) Mobil luftfartsradio khz (50 khz) Mobil luftfartsradio khz (100 khz) HF-länkar MOBIL LUFTFARTSRADIO (OR) khz (100 khz) Mobil luftfartsradio LAND RUNDRADIO khz khz (100 khz) Landmobil radio khz (100 khz) Rundradio khz (145 khz) HF-länkar Kustradiostation (FC) TX 3 khz / 2.8 khz khz J3E Luftfartstation (FA) TXRX Mobil (ML) TXRX 3 khz / 2.7 khz Bärvågsfrekvensen 1,4 khz nedanom mittfrekvensen khz internationell anropsfrekvens. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Radiolokalisering endast för radar för havsforskning RR Res 612). Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Begränsningar i användningen (RR 5.113).

32 19 (208) LAND khz (145 khz) Landmobil radio RUNDRADIO khz (145 khz) Rundradio Begränsningar i användningen (RR 5.113) khz STANDARDFREKVENS OCH TIDSSIGNAL khz (8 khz) Standardfrekvens och tidssignal 5000 khz standardfrekvens khz Rymdforskning khz (2 khz) Rymdforskning STANDARDFREKVENS OCH TIDSSIGNAL khz (2 khz) Standardfrekvens och tidssignal khz RUNDRADIO khz (55 khz) Rundradio Begränsningar i användningen (RR 5.113) khz (55 khz) Fast radio khz khz (190 khz) HF-länkar Mobil radio (utom mobil luftfartsradio ) khz (190 khz) Mobil radio khz Radiolokalisering khz (25 khz) Radiolokalisering Radiolokalisering endast för radar för havsforskning RR Res 612) khz (200 khz) HF-länkar (utom mobil luftfartsradio ) khz (200 khz) Mobil sjöfartsradio Kustradiostation (FC) TXRX Behörighetsbevis (certifikat) krävs av den som använder säkerhetsutrustning inom sjöfarten.

33 20 (208) AMATÖRRADIO khz khz (15 khz) Amatörradio khz (30 khz) Fast radio MOBIL LUFTFARTSRADIO (OR) khz (30 khz) Mobil luftfartsradio LAND khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (R) khz MOBIL LUFTFARTSRADIO (OR) khz LAND khz RUNDRADIO khz RUNDRADIO khz (30 khz) Landmobil radio khz (200 khz) Mobil luftfartsradio khz (50 khz) Mobil luftfartsradio khz (170 khz) HF-länkar khz (170 khz) Landmobil radio khz (50 khz) Rundradio khz (250 khz) Rundradio Ljudradio (BC) TX / 10 khz Se Transport- och kommunikationsverkets föreskrift 6. Maximal strålningseffekt 15 W EIRP. Siffervärdet avser modulationstoppeffekt, om sändningens bärvåg har dämpats minst 6 db. I annat fall avser det bärvågseffekten. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio khz världsomspännande samfrekvens, (efterspaning och räddning) R och OR. Behörighet som beviljas av Trafiksäkerhetsverket krävs av den som använder luftfartsradio. Begränsad fast och mobil trafik möjlig om störningar inte förorsakas i rundradiotrafiken (RR 5.136, 5.143, och 5.151).

34 21 (208) khz MOBIL SJÖFARTSRADIO khz (21 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) RX 3 khz / 2.8 khz khz J3E Bärvågsfrekvensen 1,4 khz nedanom mittfrekvensen khz (bärvågsfrekvens 6215 khz) är nöd- och säkerhetsfrekvens (simplex) och för den internationella anropskanalen (duplex) fartygets sändningsfrekvens. Närmare anvisningar för användning i RR App khz (6 khz) Radiotelefontrafik inom sjöfarten Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) TXRX 3 khz / 2.8 khz J3E Trafik mellan fartyg och annan simplextrafik. Bärvågsfrekvensen 1,4 khz nedanom mittfrekvensen. Digitala sändningar enligt ITU-R M.1798 tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. Fartygsradiostation 1,5 kw, kustradiostation 10 kw. Bandbredd 2.8 khz. Flera intilliggande kanaler kan kombineras. Närmare anvisningar för användning i RR App khz (24 khz) Datatrafik Fartygsradiostation (MS) TXRX Kustradiostation (FC) RX 3 khz / Flera intilliggande kanaler kan kombineras. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App khz (0.500 khz) Telex Kustradiostation (FC) RX 0.5 khz / khz F1B khz standardfrekvens. Närmare anvisningar för användning i RR App khz (1.200 khz) Datatrafik Kustradiostation (FC) TXRX 0.3 khz / 6 kanaler, havsforskning. Närmare anvisningar för användning i RR App 17.

35 22 (208) khz (6.500 khz) Telex khz (6 khz) Datatrafik khz (30 khz) Datatrafik khz (1.500 khz) DSC-trafik Kustradiostation (FC) RX 0.5 khz / khz khz F1B Kustradiostation (FC) TXRX 0.5 khz / khz F1B Fartygsradiostation (MS) TXRX Kustradiostation (FC) RX 3 khz / Fartygsradiostation (MS) TXRX Kustradiostation (FC) TXRX 3 khz / Kustradiostation (FC) RX 0.5 khz / khz khz F1B khz internationell nöd/telex (TX/RX). Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Flera intilliggande kanaler kan kombineras. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App khz internationell DSC-nödfrekvens , och khz internationella anropsfrekvenser. Närmare anvisningar för användning i RR App 17.

36 23 (208) khz (7.500 khz) Telex khz (6 khz) Datatrafik khz (1 khz) DSC-trafik khz ( khz) Bredbandiga och specialsändningar Kustradiostation (FC) TX 0.5 khz / khz khz F1B Kustradiostation (FC) TXRX 0.5 khz / khz F1B Kustradiostation (FC) TXRX Fartygsradiostation (MS) RX 3 khz / Kustradiostation (FC) TX 0.5 khz / khz F1B Kustradiostation (FC) TX Kustradiostation (FC) TXRX khz GMDSS/MSI (TX/RX). Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Flera intilliggande kanaler kan kombineras. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App , och khz internationella anropsfrekvenser. Närmare anvisningar för användning i RR App 17. Kanalseparation och duplexband inte definierade. Bredbandssändningar, faksimile, specialsändningar. Digitala sändningar tillåtna om störningar inte förorsakas i annan maritim radiotrafik. en A1A och A1B är tillåtna. Närmare anvisningar för användning i RR App 17.

Frekvensallokeringstabellen (bilaga till föreskrift M4R) 30.12.2014

Frekvensallokeringstabellen (bilaga till föreskrift M4R) 30.12.2014 1 (202) avstånd och duplexband 8.3-9 khz METEOROLOGISKA HJÄLPMEDEL 9-11.3 khz METEOROLOGISKA HJÄLPMEDEL RADIONAVIGERING 11.3-14 khz RADIONAVIGERING 14.000-19.950 khz MOBIL SJÖFARTSRADIO 19.950-20.050 khz

Läs mer

Delband (dess bredd) och användning. Frekvensband Användning i Finland

Delband (dess bredd) och användning. Frekvensband Användning i Finland Kommunikationsverket: Frekvensallokeringstabellen I: 9-26175 khz Frekvensband Användning i Finland 9-14 khz RADIONAVIGERING 14,000-19,950 khz MOBIL SJÖFARTSRADIO 19,950-20,050 khz STANDARDFREKVENS OCH

Läs mer

Radiofrekvensföreskrift

Radiofrekvensföreskrift 1 (13) 09.01.2019 Motivering till och tillämpning av föreskrift 4 Y / 2019 M Radiofrekvensföreskrift MPS 4 Y/2019 M Liikenne- ja viestintävirasto Traficom Transport- och kommunikationsverket Traficom Finnish

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 4 T/2015 M. Radiofrekvensföreskrift

Motivering till och tillämpning av föreskrift 4 T/2015 M. Radiofrekvensföreskrift 1 (14) 15.12.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 4 T/2015 M Radiofrekvensföreskrift MPS 4 T/2015 M MPS 4 T/2015 M 2 (14) INNEHÅLL AVDELNING A CENTRALA ÄNDRINGAR... 3 1 Ändringar... 3 1.1

Läs mer

Radiofrekvensföreskrift

Radiofrekvensföreskrift 1 (11) 6.2.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 4 S/2015 M Radiofrekvensföreskrift MPS 4 S/2015 M MPS 4 S/2015 M 2 (11) INNEHÅLL AVDELNING A CENTRALA ÄNDRINGAR... 3 1 Ändringar... 3 1.1 Radiofrekvensföreskrift...

Läs mer

1. CEPT ECC/ERC-beslut

1. CEPT ECC/ERC-beslut Referensdokument 1. CEPT ECC/ERC-beslut ECC/DEC/(10)02: ECC Decision of 12 November 2010 on compatibility between the fixed satellite service in the 30-31 GHz band and the Earth exploration satellite service

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Kommunikationsverket 15 AH/2015 M 1 (22) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 Kommunikationsverket

Läs mer

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2010:2) om den svenska frekvensplanen

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2010:2) om den svenska frekvensplanen Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2010:2) om den svenska frekvensplanen Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Tord Pettersson, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem 1 (16) 9.1.2019 Motivering till och tillämpning av föreskrift 15 AO/2019 M Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem MPS 15 AO/2019 M

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem 1 (13) 6.2.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 15 AH/2015 M Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem MPS 15 AH/2015 M

Läs mer

Mobil sjöfart Mobil luftfart Landmobil radio Radiolänk Radionavigering & lokalisering Rundradio Amatörradio Privatradio SRD MIL

Mobil sjöfart Mobil luftfart Landmobil radio Radiolänk Radionavigering & lokalisering Rundradio Amatörradio Privatradio SRD MIL PTS Inriktningsplan för spektrumhantering PTS inriktningsplan beskriver nuvarande användning i olika frekvensband och planerade förändringar på några års sikt samt tilldelningsform som har använts/planeras

Läs mer

Tekniska tillståndsvillkor för MHz. Tekniska tillståndsvillkor för frekvensbandet MHz (upplänksband och nedlänksband)

Tekniska tillståndsvillkor för MHz. Tekniska tillståndsvillkor för frekvensbandet MHz (upplänksband och nedlänksband) Tekniska tillståndsvillkor för 3410-3800 MHz Tekniska tillståndsvillkor för frekvensbandet 3410 3800 MHz (upplänksband och nedlänksband) Definitioner Med Active Antenna System (AAS) avses en basstationssändare

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem 1 (15) 3.1.2018 Motivering till och tillämpning av föreskrift 15 AM/2018 M Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem MPS 15 AM/2018 M

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Kommunikationsverket 15 AK/2016 M 1 (23) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 22 december 2016 Kommunikationsverket

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Kommunikationsverket 15 AKJ/2016 M 1 (25) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den xx 2016 Kommunikationsverket

Läs mer

Mobil sjöfart Mobil luftfart Landmobil radio Radiolänk Radionavigering & lokalisering Rundradio Amatörradio Privatradio SRD MIL

Mobil sjöfart Mobil luftfart Landmobil radio Radiolänk Radionavigering & lokalisering Rundradio Amatörradio Privatradio SRD MIL PTS Inriktningsplan för spektrumhantering PTS inriktningsplan beskriver nuvarande användning i olika frekvensband och planerade förändringar på några års sikt samt tilldelningsform som har använts/planeras

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Kommunikationsverket 15 AJ/2016 M 1 (23) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 9 december 2016 Kommunikationsverket

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Kommunikationsverket 15 AI/2015 M 1 (23) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 15 december 2015 Kommunikationsverket

Läs mer

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2002:10) om den svenska frekvensplanen

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2002:10) om den svenska frekvensplanen Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2002:10) om den svenska frekvensplanen 2 Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Lars Trägård, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm

Läs mer

Amatörradioföreskrift

Amatörradioföreskrift 1 (6) Amatörradioföreskrift Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 97 3 mom. och 304 1 mom. 5 punkten i informationssamhällsbalken av den 7 november 2014 (917/2014)

Läs mer

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Från (MHZ) Till (MHZ) Mängd (MHZ) Kortvåg/ Induktiva överföringar

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Från (MHZ) Till (MHZ) Mängd (MHZ) Kortvåg/ Induktiva överföringar PTS Inriktningsplan för spektrumhantering 0 26 26 Kortvåg/ Induktiva överföringar Sjöfartsradio Luftfartsradio Landmobil radio Radionavigering & lokalisering Rundradio Amatörradio Privatradio SRD 26 30

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Kommunikationsverket 15 AM/2018 M 1 (25) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 3 januari 2018 Kommunikationsverket

Läs mer

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Från (MHZ) Till (MHZ) Mängd (MHZ) Kortvåg/ Induktiva överföringar

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Från (MHZ) Till (MHZ) Mängd (MHZ) Kortvåg/ Induktiva överföringar PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Från Till Mängd 0 26 26 Kortvåg/ Induktiva överföringar Sjöfartsradio Luftfartsradio Landmobil radio Radionavigering & lokalisering Rundradio Privatradio SRD 26

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem 1 (27) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 9 januari 2019 har med stöd av 39 3 och 4 mom. i lagen om

Läs mer

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering INRIKTNINGSPLAN Datum 14117 Dnr: Vår referens PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Inriktningsplan för ökad transparens PTS presenterar i sin inriktningsplan för spektrumhantering aktuella förändringar

Läs mer

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Från (MHZ) Till (MHZ) Mängd (MHZ) Kortvåg/ Induktiva överföringar

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Från (MHZ) Till (MHZ) Mängd (MHZ) Kortvåg/ Induktiva överföringar PTS Inriktningsplan för spektrumhantering 0 26 26 Kortvåg/ Induktiva överföringar Sjöfartsradio Luftfartsradio Landmobil radio Fast radio Radionavigering & lokalisering Rundradio Amatörradio Privatradio

Läs mer

Frekvenstabell 27, MHz. Frekvensband Duplexband Användning Anmärkning Allokering enligt ITU-RR

Frekvenstabell 27, MHz. Frekvensband Duplexband Användning Anmärkning Allokering enligt ITU-RR 27,5 28 Militär användning 27,5 28 METEOROLOGISKA HJÄLPMEDEL 28 29,7 Amatörradio 28 29,7 AMATÖRRADIO AMATÖRRADIO VIA SATELLIT 29,7 30,005 30 37,5 Membranimplantat ERC/REC 70-03 Annex 12 d) 29,7 30,005

Läs mer

Kommunikationsverket 10A/2007 M. Föreskrift

Kommunikationsverket 10A/2007 M. Föreskrift 1 (6) Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDE AV ÖVERENSSTÄMMELSE MED UPPSTÄLLDA KRAV FÖR RADIOANLÄGGNINGAR SOM ANVÄNDS I RADIOKOMMUNIKATION FÖR LUFTFART Meddelad i Helsingfors den 18 april 2007 Kommunikationsverket

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M

Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M 1 (9) 6.2.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M Föreskrift om examensfordringarna inom maritim radiokommunikation och amatörradiokommunikation MPS 18 D/2014 M MPS 18 D/2014 M 2

Läs mer

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering

PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Inriktningsplan Datum Sida 2015-10-02 1(2) PTS Inriktningsplan för spektrumhantering Inriktningsplan för ökad transparens PTS presenterar i sin inriktningsplan för spektrumhantering aktuella förändringar

Läs mer

Konsekvensutredning. 1 Inledning. 18 maj 2006. Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se

Konsekvensutredning. 1 Inledning. 18 maj 2006. Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se PROMEMORIA DATUM 18 maj 2006 VÅR REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se Konsekvensutredning 1 Inledning Post- och

Läs mer

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2005:4) om den svenska frekvensplanen

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2005:4) om den svenska frekvensplanen Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2005:4) om den svenska frekvensplanen 1 2 Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Liljefors, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm

Läs mer

RLAN forum. Tomas Jelder. Radioavdelningen, Landmobil Radio TELE IT RADIO POST. Radio Avdelningen

RLAN forum. Tomas Jelder. Radioavdelningen, Landmobil Radio TELE IT RADIO POST. Radio Avdelningen RLAN forum Tomas Jelder Radioavdelningen, Landmobil Radio Frekvensband undantagna från tillståndsplikt för RLAN i Sverige 2400-2483,5 MHz Max 100 mw eirp (i enlighet med EN 300 328) Standarder t.ex 802.11b

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Tord Pettersson, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om ändring i PTS föreskrifter

Läs mer

Förklaringar till frekvenstabellen

Förklaringar till frekvenstabellen Förklaringar till frekvenstabellen xxxxxx (khz) (khz) (khz) S5.xxx xxx-xxx xxx-xxx S5.xxx xxx (1) (2) (3) (4) (5) (6) Kolumn 1 innehåller uppgift om frekvensband (xxx-xxx). Indelningen av frekvensband

Läs mer

TABELLER ÖVER KANALERNA FÖR SJÖFARTEN

TABELLER ÖVER KANALERNA FÖR SJÖFARTEN TABELLER ÖVER KANALERNA FÖR SJÖFARTEN 1(12) Parade radiotelefonkanaler inom frekvensområdet 4 MHz er 401 4357 4358,4 4065 4066,4 402 4360 4361,4 4068 4069,4 403 4363 4364,4 4071 4072,4 404 4366 4367,4

Läs mer

Saken. Post- och telestyrelsens avgörande BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga Dnr: Post- och telestyrelsen

Saken. Post- och telestyrelsens avgörande BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga Dnr: Post- och telestyrelsen BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-01 Dnr: 15-6916 49 Saken Begränsning av antalet tillstånd i ett frekvensutrymme enligt 3 kap. 7 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation LEK och utfärdande

Läs mer

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY Lagar, föreskrifter och sunt förnuft Hans SM0UTY hans@codium.se Jag är inte jurist! Internationella Teleunionen - ITU Bildades 1865 Ingår sedan 1947 i FN 193 medlemsstater ITU RR - Radioreglementet Amatörradio

Läs mer

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY Lagar, föreskrifter och sunt förnuft Hans SM0UTY hans@codium.se Mattekurs Onsdag kl 19.00 I Am Not A Lawyer ITU RR - Radioreglementet Amatörradio är en radiotjänst definerad av ITU - Internationella Tele

Läs mer

Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen

Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen 1 (8) Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av

Läs mer

Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar

Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar 1 (5) Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar Utfärdad i Helsingfors den 21 maj 2015 Kommunikationsverket har med stöd av 42 2 mom. i informationssamhällsbalken

Läs mer

Kommunikationsverket 1C/2003 M. Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDET AV RADIOANLÄGGNINGARS ÖVERENSSTÄMMELSE MED VÄSENTLIGA KRAV OCH OM MÄRKNINGEN AV DEM

Kommunikationsverket 1C/2003 M. Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDET AV RADIOANLÄGGNINGARS ÖVERENSSTÄMMELSE MED VÄSENTLIGA KRAV OCH OM MÄRKNINGEN AV DEM 1 (10) Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDET AV RADIOANLÄGGNINGARS ÖVERENSSTÄMMELSE MED VÄSENTLIGA KRAV OCH OM MÄRKNINGEN AV DEM Meddelad i Helsingfors den 3 juli 2003 Kommunikationsverket har med stöd av 20 1

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 B. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 B. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet 1 (13) 30.6.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 B Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet MPS 70 B MPS 70 B 2 (13) INNEHÅLL AVDELNING A FÖRESKRIFTENS

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 74. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för koncessionspliktig radioverksamhet

Motivering till och tillämpning av föreskrift 74. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för koncessionspliktig radioverksamhet 27.4.2018 Motivering till och tillämpning av föreskrift 74 Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för koncessionspliktig radioverksamhet MPS 74 MPS 74 1 (8) INNEHÅLL AVDELNING A FÖRESKRIFTENS

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Lars Trägård, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för sjöfart

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för sjöfart 1(5) ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för sjöfart Ansökan avser 1 Sökande 2 Namn Nytt tillstånd Tillfälligt tillstånd Ändring av tillstånd nr: Återkallelse/uppsägning av tillstånd nr: Organisationsnummer

Läs mer

1 Inledning. Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se

1 Inledning. Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 7 februari 2007 07-1828 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se Konsekvensutredning i fråga

Läs mer

Hi3G Access AB beviljas tillstånd att använda radiosändare för att tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i 900 MHz-bandet i hela Sverige.

Hi3G Access AB beviljas tillstånd att använda radiosändare för att tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i 900 MHz-bandet i hela Sverige. Datum Vår referens Sida 2009-XX-XX Dnr: 08-12019 1(5) Ert datum Er referens HI3G Access AB, 556593-4899 Box 1360 111 83 Stockholm Bilaga 5 Förslag Tillstånd [nr] 1 att använda radiosändare Hi3G Access

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation - LEK; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation - LEK; fråga om omprövning av tillståndsvillkor BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-06-10 Dnr: 08-1708 Spektrummarknadsavdelningen Elena Belkow 08-678 55 20 elena.belkow@pts.se Mälarenergi Stadsnät AB (556554-1488) Att: Alf Edgren 721 03 Västerås

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.5.2015 COM(2015) 234 final 2015/0119 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Internationella teleunionens

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Lars Trägård, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om avgifter för användning

Läs mer

TELEVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING. all> Utkom från trycket 1974-08-20. Serie 8:91 A. ~Jlll{~ FREKVENS PLAN

TELEVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING. all> Utkom från trycket 1974-08-20. Serie 8:91 A. ~Jlll{~ FREKVENS PLAN TELEVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING.. Serie 8:91 A all> ~ ~Jlll{~ Utkom från trycket 1974-08-20 FREKVENS PLAN ' I' ". Ups 2 B 2189 Televerkets centralförvaltning, Tryckeriet STOCKHOLM 1974 (, TELEVERKETS FREKVENSPLAN

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Liljefors, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter

Läs mer

Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM

Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM 1 (5) Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM Meddelad i Helsingfors den 15 februari 2010 Kommunikationsverket har med

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-06-10 Dnr: 08-1129 Spektrummarknadsavdelningen Elena Belkow 08-678 55 20 elena.belkow@pts.se Norrsken AB (556576-3066) Box 300 821 24 Bollnäs Saken Tillstånd att

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt

Läs mer

Föreläsning 10 Mål Förse en översikt av mobilnätens utveckling Förstå komponenterna i ett mobilt nät. Mobila nätverk (1/5) Mobila nätverk (2/5)

Föreläsning 10 Mål Förse en översikt av mobilnätens utveckling Förstå komponenterna i ett mobilt nät. Mobila nätverk (1/5) Mobila nätverk (2/5) Föreläsning 10 Mål Förse en översikt av mobilnätens utveckling Förstå komponenterna i ett mobilt nät Material Bengt Sahlin (2004) Föreläsning Ursula Holmström 01.11.2004 Bengt Sahlin 1 Mobila nätverk (1/5)

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; tilldelning genom spektrumauktion

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; tilldelning genom spektrumauktion BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-11-06 Dnr: 09-2077/23 Spektrummarknadsavdelningen Vindeln Bostäder Aktiebolag, 556487-9962 Box 65 922 81 Vindeln Saken Tillstånd att använda radiosändare enligt

Läs mer

Beslut att begränsa antalet tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden

Beslut att begränsa antalet tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-03 Dnr: 18-8496 Beslut att begränsa antalet tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden Saken Begränsning av antalet tillstånd i ett frekvensutrymme och utfärdande

Läs mer

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET Radioanläggningar som inte behöver tillstånd 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 2. DE VIKTIGASTE FÖRFATTNINGARNA OM

Läs mer

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 1 (9) Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 2500-2690 MHZ Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 Kommunikationsverket har med stöd av 5 och 10 i lagen om auktion av vissa radiofrekvenser av den

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Britt-Marie Arne-Hellström, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om avgifter enligt

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Radioutrustningslag; utfärdad den 28 april 2016. SFS 2016:392 Utkom från trycket den 11 maj 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Tillämpningsområde och definitioner

Läs mer

Bilaga A Tillståndsvillkor för MHz

Bilaga A Tillståndsvillkor för MHz Bilaga A Tillståndsvillkor för 3400 3720 MHz Användningsområde och tekniska villkor 1. Tillståndet är nationellt. 2. Tillståndet ska användas för markbundna system som kan tillhandahålla trådlösa bredbandstjänster

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Liljefors, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter

Läs mer

ÄNDRING AV KOMMUNIKAITONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNING AV RADIOSÄNDARE SOM MEDFÖR STORA RISKER FÖR STÖRNINGAR

ÄNDRING AV KOMMUNIKAITONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNING AV RADIOSÄNDARE SOM MEDFÖR STORA RISKER FÖR STÖRNINGAR 1 (5) ÄNDRING AV KOMMUNIKAITONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNING AV RADIOSÄNDARE SOM MEDFÖR STORA RISKER FÖR STÖRNINGAR Kommunikationsverket bereder en ändring av Kommunikationsverkets föreskrift (2/2001

Läs mer

Kommunikationsministeriets förordning

Kommunikationsministeriets förordning 2928 Kommunikationsministeriets förordning om avgifter som tas ut för Kommunikationsverkets prestationer gällande radioförvaltningen Given i Helsingfors den 12 december 2008 I enlighet med kommunikationsministeriets

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Tord Pettersson, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifter

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Hallén, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt

Läs mer

Tillståndet förenas med följande villkor. 1. Tillståndshavaren tilldelas 1783,1-1784,9/1878,1-1879,9 MHz (kanalnummer 877-885).

Tillståndet förenas med följande villkor. 1. Tillståndshavaren tilldelas 1783,1-1784,9/1878,1-1879,9 MHz (kanalnummer 877-885). BESLUT DATUM DIARIENR 12 juni 2006 06-2551 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Elsy Arwidson Spektrumavdelningen 08-678 57 35 elsy.arwidson@pts.se Telenor Mobile Aviation AS Snaroyveien

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Tord Pettersson, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt

Läs mer

Trådlöst bredband. Nuläge, förutsättningar och framtid. Forum Birger Jarlsgatan, 7/4-05 Ulf Johansson Spektrumavdelningen, PTS

Trådlöst bredband. Nuläge, förutsättningar och framtid. Forum Birger Jarlsgatan, 7/4-05 Ulf Johansson Spektrumavdelningen, PTS Trådlöst bredband Nuläge, förutsättningar och framtid Forum Birger Jarlsgatan, 7/4-05 Ulf Johansson Spektrumavdelningen, PTS Agenda Vad är trådlöst bredband Omvärlden Nuvarande tillstånd i Sverige Eventuella

Läs mer

CISPR-emission Fordon Blandat Produktstandarder, EMC Radioutrustning och System, EMC Radioutrustning och System, Tekniska egenskaper

CISPR-emission Fordon Blandat Produktstandarder, EMC Radioutrustning och System, EMC Radioutrustning och System, Tekniska egenskaper Ackreditering för EMC Ackrediteringar Generell standard FCC/ ANSI IEC-61000 CISPR-emission Fordon Blandat Produktstandarder, EMC Radioutrustning och System, EMC Radioutrustning och System, Tekniska egenskaper

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Hallén, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om avgifter; PTSFS 2013:6 beslutade

Läs mer

Kommunikationsministeriets förordning

Kommunikationsministeriets förordning Kommunikationsministeriets förordning om administrativa frekvensavgifter och övriga avgifter som tas ut för Kommunikationsverkets prestationer gällande radioförvaltningen I enlighet med kommunikationsministeriets

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet 1 (10) 16.12.2014 Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet MPS 70 MPS 70 2 (10) INNEHÅLL AVDELNING A FÖRESKRIFTENS

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart 1(5) ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart Ansökan avser 1 Sökande 2 Namn Nytt tillstånd Tillfälligt tillstånd Ändring av tillstånd nr: Återkallelse/uppsägning av tillstånd nr: Organisationsnummer

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 I

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 I 15.7.2019 Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 I Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet MPS 70 I MPS 70 I 1 (11) INNEHÅLL AVDELNING A FÖRESKRIFTENS

Läs mer

Yttrande över Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare

Yttrande över Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.8.2005 KOM(2005) 361 slutlig 2005/0147 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om upphävande av rådets direktiv 90/544/EEG om frekvensband

Läs mer

1 Konsultation av planerad radioanvändning i 3,5 GHz-bandet

1 Konsultation av planerad radioanvändning i 3,5 GHz-bandet PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2010-10-08 Dnr: 10-9088 1(8) Spektrummarknadsavdelningen Johan Hansson 08-678 56 52 johan.hansson@pts.se 1 Konsultation av planerad radioanvändning i 3,5 GHz-bandet Kommunikationsmyndigheten

Läs mer

Spektrumavdelningen Box Nacka

Spektrumavdelningen Box Nacka BESLUTSFÖRSLAG DATUM DIARIENR 2006-05-22 05-12520 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jan Boström Generic Telecom Sweden AB Spektrumavdelningen Box 4023 08-678 5886 131 04 Nacka jan.boström@pts.se

Läs mer

Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet MHz

Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet MHz Kommunikationsverket 64 B/2018 M 1 (8) Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet 3410 3800 MHz Utfärdad i Helsingfors den xxxxxxx 2018 Kommunikationsverket har med stöd av 12 i lagen

Läs mer

Bilaga B Tillståndsvillkor för MHz

Bilaga B Tillståndsvillkor för MHz Bilaga B Tillståndsvillkor för 2300 2380 MHz Användningsområde och tekniska villkor 1. Tillståndet är nationellt. 2. Tillståndet ska användas för markbundna system som kan tillhandahålla trådlösa bredbandstjänster.

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M

Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M 1 (9) 17.4.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar MPS 2 C/2015 M MPS 2 C/2015 M 2 (9) INNEHÅLL AVDELNING

Läs mer

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt PTS utfärdar föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare 1.

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Liljefors, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om avgifter enligt lagen (2003:389)

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt

Läs mer

Begränsningsbeslut avseende / MHz

Begränsningsbeslut avseende / MHz BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 20ÅÅ-MM-DD Dnr: 15-11708 Spektrumavdelningen Begränsningsbeslut avseende 1775-1780/1870-1875 MHz Saken Begränsning av antalet tillstånd i ett frekvensutrymme enligt

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 7.3.2007 Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 KOMMISSIONENS BESLUT av den 6 mars 2007 om ändring av bilaga A till beslut 2006/679/EG när det gäller teknisk specifikation för driftskompatibilitet

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt

Läs mer

Konsekvensutredning. 1 Inledning. 2 juni 2004 04-5243. Ylva Johansson Rättsavdelningen, Regler 08-678 57 39 ylva.johansson@pts.se

Konsekvensutredning. 1 Inledning. 2 juni 2004 04-5243. Ylva Johansson Rättsavdelningen, Regler 08-678 57 39 ylva.johansson@pts.se PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 2 juni 2004 04-5243 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Ylva Johansson Rättsavdelningen, Regler 08-678 57 39 ylva.johansson@pts.se Konsekvensutredning 1 Inledning

Läs mer

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG BESLUT DATUM DIARIENR 14 oktober 2004 04-10068 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd 08-678 55 46 fredrik.ohlstrom@pts.se Teracom

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät 1(5) Läs anvisningarna innan du fyller i ansökan Ansökan avser 1 Sökande 2 Namn Nytt tillstånd Tillfälligt tillstånd Ändring av tillstånd

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 GHzbandet i Gotlands län. Tillståndet gäller till och med den 31 mars 2013.

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 GHzbandet i Gotlands län. Tillståndet gäller till och med den 31 mars 2013. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 asa.moller@pts.se DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-14620 Gotlands Energi AB Att: Jan-Erik Pott Storgatan

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om ändring av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om ändring av tillståndsvillkor BESLUT 1(11) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-07-04 Dnr:11-5602 Spektrumavdelningen Lena Liman Hi3G Access AB, org.nr 556593-4899 Box 30213 104 25 Stockholm Saken Tillstånd att använda radiosändare enligt

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i 142 MHz området för fjärrövervakning och fjärrmanövrering

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i 142 MHz området för fjärrövervakning och fjärrmanövrering ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i 142 MHz området för fjärrövervakning och fjärrmanövrering av elkrafteller VA-anläggningar 1(6) Sökandens ref.nr 1 : Ansökan avser 2 Nytt tillstånd Återkallelse

Läs mer

Rahm, Anna Skickat: den 25 januari :31

Rahm, Anna Skickat: den 25 januari :31 Från: Rahm, Anna Skickat: den 25 januari 2018 10:31 Till: Regelrådet Kopia: Östrand, Cecilia; Eriksson, Emilie; Jansson, Stefan Ämne: Remiss av förslag till föreskrifter om undantag

Läs mer