en blomstrande kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "en blomstrande kommun"

Transkript

1 en blomstrande kommun

2 Skulpturutställningen Konst på Hög I Kumla har du nära till allt och här finns lite av varje. Vad sägs om att utforska en konstig hög med en historia om ett oljeäventyr, marschera i soldaters fotspår, uppleva äkta indianers framfart och mötas fram på stan och se om här fortfarande är mer skomakare än folk... Frågar man människor vad de förknippar med Kumla blir svaret ofta fängelset, Kumlakorven, skotillverkning, stenarbete och Indianerna Speedway - den anrika klubben som har sin hemmaarena i Sannahed. Allt det är vi, men vi är så mycket mer. Vi är staden som satsar på konsten och kulturen, parker och mötesplatser, naturen och möjligheten till ett varierat friluftsliv och inte minst historia och unika museer. Nu satsar vi mot Kumla invånare Kumla kommun ligger mitt i Sveriges befolkningscentrum. Inom 30 mils radie bor 6,5 miljoner människor. Centralorten heter Kumla och kommunens tätorter är Hällabrottet, Åbytorp, Sannahed, Kvarntorp och Ekeby. Vi har nära till allt och ett storstadsbesök ligger bara 15 minuter bort. Kumla kommun har en area på 207 km² och en befolkningsmängd på ca invånare.

3 - där människor möts Hos oss finns allt samlat lätt och tillgängligt, vi har ett centrum med småstadens charm! Torget är en självklar samlingspunkt och mötesplats. Här möts vi och tar del av evenemang, marknader och utställningar. I centrum hittar du butiker som erbjuder allt från jakt och fiske till egendesignade smycken. Här kan du ta en fika på något av våra caféer och äta gott i restauranger som erbjuder allt från svensk husmanskost till sushi. Du har även nära till parkpromenader och ett dopp i Djupadalsbadet. Besök vår officiella besöks- och upplevelseguide för mer information och tips om våra evenemang, sevärdheter, aktiviteter och boenden: Kumla turistinformation är centralt belägen i Stadshuset mitt på torget. Vi hjälper dig att hitta guldkornen, välja boende, boka guidade visningar och mycket mera. Du kan samtidigt passa på att titta på utställningen i Kumla konsthall som finns i våra lokaler. Guidade visningar finns på flera av våra sevärdheter. Titta efter symbolen för att se var vi erbjuder detta. Bokning sker via Kumla turistinformation, tel: Guidning på Skoindustrimuseet bokas på tel:

4 Vindla, Leif Bolter Kumla är en konststad och här får du uppleva intressanta och unika kulturupplevelser Konst på Stan är en konstvandring i de centrala delarna av Kumla. Vandringen tar dig runt bland skulpturer och annan utsmyckning som finns i staden. Ta dig runt den skalenliga modellen av vårt solsystem Kumlan, Arne Jones Galleri Örsta

5 Kumla bibliotek - en upplevelse oberoende av väder och vind. Här kan du delta på öppna föreläsningar, betrakta utställningar i de två utställningshallarna, lyssna till musik, delta på någon av våra barnaktiviteter eller varför inte ta en fika i caféet. Vi har även en konsthall, Kumla konsthall som finns placerad i turistinformationens lokaler på torget. Kumla Folkets Hus har en modern 3D bio och här kan du även ta del av teaterföreställningar och de populära livesändningarna från The Metropolitan Opera. Konst på Hög är en permanent skulpturutställning i en minst sagt annorlunda miljö. På toppen av Kvarntorpshögen 100 meter ovanför Närkeslätten återfinns ett 25-tal konstverk. Kvarntorpshögen i sig är unik, högen består av restavfall från den tiden då man i området utvann olja ur skiffer. Varje år arrangeras Musik på Hög med välkända artister samt konstutställningar i Arken, som är ett av konstverken. Du kan också ta en fika i kaffestugan på högens topp och njuta av utsikten. Trappan vid Kvarntorpshögen är en av Sveriges längsta trätrappor. Den mer än 200 m långa trappan tar dig upp på Kvarntorpshögen med hjälp av de totalt 427 trappstegen. Galleri Örsta är ett av Kumlas gallerier med spännande utställningar av nutida konst, från nationellt och internationellt kända konstnärer. Fasaden på det nya galleriet har en arkitektonisk effekt signerad Mikael Pauli. Byggnaden är ritad av arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune. Heptagon, Corinne Ericson

6 Kumla är en liten kommun med stor vilja att växa sig större. Vår befolkning ökar, vi är nytänkande och vi satsar på att skapa mötesplatser för människor. För oss är det viktigt med grönområden, områden där människor kan mötas, umgås och ta del av parkens anda Kumla sjöpark är vår senaste satsning där vi just nu skapar en modern stadspark. Sjöparken kommer att sammanlänka Djupadalsparken, Djupadalsbadet, det nya inomhusbadet och campingen till ett enda stort grönområde. I området kommer även en växthusanläggning att skapas, olika typer av tematrädgårdar samt en lekpark för både stora och små. Sjöparken med kvm vattenyta, bryggor, stränder och gångvägar har gett Kumla ett nytt rum att fylla med aktiviteter och intryck.

7 Djupadalsparken är pärlan mitt i centrum. I parken finns vår konstgjorda sjö Kumlasjön, strövstigar, motionsspår, restaurang, minigolfbana och amfiteater där du sommartid får uppleva familjeunderhållning. I Kumla finns ett 40-tal parker och grönområden för välbefinnande, möten, estetik, hälsa och rekreation. Staden pryds årligen av blommande vårlökar och därefter tar sommarblommorna vid. Djupadalsbadet ligger i parkområdet och är ett tempererat utomhusbad med en 50-meters bassäng, undervisningsbassäng, plaskdamm, två vattenrutschbanor, ett 10 meter högt hopptorn och härliga gräsytor att slänga ut handduken på. Nya Djupadalsbadet är kommunens nya inomhusbad som kommer att vara placerad precis intill utomhusbadet. Bygget pågår under 2012 och kommer att stå klart innan årets slut.

8 Kvarntorps friluftsområde sydost om Kumla bär på en spännande historia. Under skifferepoken ( ) bröts skiffer i området och man utvann stora mängder olja, gas, ammoniak och svavel. Restavfallet tippades i en enorm askhög, som bildade Kvarntorpshögen. Kvarntorpshögen kan bestigas med bil eller till fots i trätrappan. Friluftsområdet i Kvarntorp är ett attraktivt område med omfattande växtoch djurliv. Här finner du en 18-håls golfbana, över 26 km vandringsleder i varierande natur, grillplatser, friluftsbadet Hästhagsbrottet samt fiskemöjligheter i de vattenfyllda dagbrotten. Nordsjöns rastplats är anpassad för funktionshindrade. Kumla har naturen nära och friluftsaktiviteterna är aldrig långt bort Viaskogens naturreservat inbjuder till naturupplevelser. Reservatet innehåller blandskog, flertalet blomsorter, mossor, lavar, svampar och ett rikt djurliv. Här finns eljusspår för motion, stigar för vandring och en samlingspunkt med grillplats som är anpassad för funktionshindrade. Vintertid kan du åka slalom nerför Kvarntopshögen och längdskidor i friluftsområdet.

9 Öjamossen med Älgasjön är ett av kommunens natusköna områden, 6 km väster om Kumla. Den 5 km² stora mossen består av våtmark med ett rikt djur- och växtliv. Mitt ute på Öjamossen ligger Älgasjön, som är Kumlas enda kvarvarande naturliga sjö. Cykelleder finns det gott om i Kumla. På cykelsadeln kan du ta dig runt i centralorten, men även till tätorterna. Om du följer cykelleden från centrum till Kvarntorp så cyklar du genom Sveriges största solsystemsmodell, i skalenligt format. Solen finns på Kumla torg och planeten Pluto hittar du på Kvarntorpshögens topp. Det finns även framtagna cykelturer att ta del av, där du längst vägen får upptäcka flera av våra sevärdheter. Björka lertag är ett naturreservat beläget 1,5 km sydväst om Kumla. En stig leder runt det gamla lertaget och från en plattform kan du på nära håll beskåda fågellivet. Ridlederna i Kvarntorps friluftsområde går genom varierande natur, i anslutning till sjöar, rast- och grillplatser. Lederna tar dig genom tät skog, öppna fält, höga kullar och har en slingrande utformning som gör ritten omväxlande och spännande. Ridlederna sammanfaller bitvis med stigar som är öppna för vandrare.

10 Sanna Hed militär- och friluftsmuseum söder om Kumla var Sveriges största mötesplats för militärer i början på 1800-talet. Här levde och övade mer än man varje sommar. Flera byggnader, bland annat officersmässen innehåller uppbyggda miljöer och utställningar från den tiden. Här kan du även ta dig en tur längs med regementsmarschen, som är en 3,7 km lång promenad i området. Kumla är en stad med en intressant historia och flera unika museer

11 Skoindustrimuseet i Kumla är Europas enda levande museum med tillverkning av skor. Efter att fabriken slog igen 1987 har den lämnats precis som den var. Här finns en utställning där du får följa skomodets utveckling mellan samt en butik och tillverkning - allt med en historisk koppling. Efter museirundan har du möjlighet att köpa skor som tillverkats på plats. I Kumla finns ett flertal historiska sevärdheter, bland annat Fogdekällaren i Vallersta från slutet av talet, Lekebacken som är ett av närkes största gravfält från brons- och järnåldern och Vestastenen, kommunens enda runsten. Lundmarkska skolan är idag museum och visar skolsal och lärarbostad från slutet av 1800-talet. Redan för 200 år sedan donerades medel för bygge av skolhuset av Anders Lundmark. Mer än 40 år innan skolreformen genomfördes kunde undervisningen börja i Hardemo socken. Stenarbetarmuseet Yxhult i Hällabrottet öster om Kumla är ett museum över stenarbetets historia. Här låg en gång i tiden Sveriges ledande stenhuggeri. Nu finns här ett museum med en unik samling gipsförlagor och Yxhults stenhuggeris första mekaniska verkstad. Här finns dessutom en av Sveriges finaste modellsamlingar som på olika sätt belyser stenindustrin.

12 Var är Konstverket, Marc Broos The Heart of Sweden logotype PANTONE 382 Välkommen till oss! Kumla kommun, Kumla turistinformation Besöksadress: Torget 1, Kumla Tel: I E-post: I evenemang I aktiviteter I sevärdheter I boende Foto: Göran Ekberg, Roger Lundberg. Produktion/formgivning: Piia form & kommunikation. Omslag: Same Unknown, Ann-Sofi Sidén

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Nya Fristadstorget - ditt torg! Ditt torg Eskilstuna utvecklas! Det nya Fristadstorget

Läs mer

HOTELL Piteå mot nya höjder. KULTUR. MÖTES- PLATSER Kultur och shopping går hand i hand. BOSTÄDER. SHOPPING Träkronan får stora Örnen att lyfta.

HOTELL Piteå mot nya höjder. KULTUR. MÖTES- PLATSER Kultur och shopping går hand i hand. BOSTÄDER. SHOPPING Träkronan får stora Örnen att lyfta. ALDRIG HAR DET...varit så mycket på gång i en så liten stor stad som Piteå. Och aldrig har det varit så många som tillsammans gör det möjligt. Sex stora byggsatsningar inom hotell, bostäder, shopping,

Läs mer

ANVÄND KONSTEN! Den offentliga konsten som en betydelsefull och angelägen del i bildundervisningen. Sara Norlin

ANVÄND KONSTEN! Den offentliga konsten som en betydelsefull och angelägen del i bildundervisningen. Sara Norlin ANVÄND KONSTEN! Den offentliga konsten som en betydelsefull och angelägen del i bildundervisningen. Sara Norlin Det är inte bara duvor som använder offentlig konst, foto från mitt gestaltningsarbete. Konstfack,

Läs mer

MARK. Läge för det goda livet.

MARK. Läge för det goda livet. MARK. Läge för det goda livet. Det finns mycket att inspireras av i MARK Vi har försökt med en omöjlig uppgift, nämligen att återge vad MARK är och står för i en trycksak. Här har vi samlat intryck och

Läs mer

Utflykter. Bada på mer än 60 badplatser VANDRA I URSKOG TA MED BARNEN PÅ EN HELDAGSTUR

Utflykter. Bada på mer än 60 badplatser VANDRA I URSKOG TA MED BARNEN PÅ EN HELDAGSTUR Utflykter söder om stockholm Bada på mer än 60 badplatser VANDRA I URSKOG TA MED BARNEN PÅ EN HELDAGSTUR Åk Drevviksslingan på skridskor Glid fram med ångfartyg HANDLA HANTVERK OCH DELIKATESSER PROVA PARKOUR

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

JÖNKÖPING läge för mer och fler

JÖNKÖPING läge för mer och fler JÖNKÖPING läge för mer och fler jönköping fiffigt läge Det var en gång en stad som bestämde sig för att bli riktigt bra. Den hade i och för sig goda förutsättningar läget vid Vätterns södra spets gjorde

Läs mer

En surveyundersökning om Härnösandsbornas nyttjande av sin tätortnära skog

En surveyundersökning om Härnösandsbornas nyttjande av sin tätortnära skog En surveyundersökning om Härnösandsbornas nyttjande av sin tätortnära skog Kompletterande sammanställning till examensarbetet Svenskens relation till sin natur av: Christina Velander INTRODUKTION... 1

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

5*14 5*-- 65'-:,5&3 0$) ",5*7*5&5&3 )`.5",3"'5 63 /"563&/

5*14 5*-- 65'-:,5&3 0$) ,5*7*5&5&3 )`.5,3'5 63 /563&/ TECKENFÖRKLARING Besöksområde Besökspunkt Naturreservat Vattendrag Naturreservat Bad Vandring Vildmarksområde Träd Fiskevatten Vandringsled Vandringsstig Stig Geologi Friluftsområden Anpassat för funktionshindrade

Läs mer

INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN

INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN Många besöksmål i kommunen Carina tipsar om grön friskvård Vidsel Test Range och Rymdbolaget Förening som trivs på höga höjder NR 2 / 2008 INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN KRÖNIKAN Älvsbyn RadioAktivast

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

NORRA STOR-STOCKHOLM UTFLYKTER!

NORRA STOR-STOCKHOLM UTFLYKTER! NORRA STOR-STOCKHOLM UTFLYKTER! En utflykt är ett litet äventyr En utflykt kan betyda så mycket. Nya erfarenheter, ny kunskap och en trevlig stund tillsammans med andra människor. En utflykt behöver inte

Läs mer

DEN GRÖNA PROMENADSTADEN

DEN GRÖNA PROMENADSTADEN DEN GRÖNA PROMENADSTADEN En strategi för utveckling av Stockholms parker och natur Tillägg till Stockholms översiktsplan Promenadstaden Utställningsförslag maj 2013 UTSTÄLLNING Utställning av Den gröna

Läs mer

Nya Slussen. på väg mot ett Stockholm i världsklass. www.stockholm.se/slussen

Nya Slussen. på väg mot ett Stockholm i världsklass. www.stockholm.se/slussen Nya Slussen på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/slussen Nu bygger vi framtidens Slussen Varför bygga nytt? Efter 75 år behöver Slussen byggas om. Dagens konstruktion är i så dåligt

Läs mer

NYinflyttad. Välkommen till Öland. Ett landskap två kommuner

NYinflyttad. Välkommen till Öland. Ett landskap två kommuner 2014 NYinflyttad Välkommen till Öland Ett landskap två kommuner Välkommen till Öland! Den här tidningen hoppas vi ska ge dig som nyinflyttad lite mer information om den service och de tjänster som vi i

Läs mer

De nya kvarteren i Råsunda

De nya kvarteren i Råsunda De nya kvarteren i Råsunda Här är Råsundasom allra mest Råsunda Mitt i hjärtat av Solna Historia Tidigare fotbollsstadion invigd 1937. I oktober 2012 flyttade Svenska Fotbollsförbundet och AIK till en

Läs mer

Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp

Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp I den här varumärkesboken, Inspiration till kommunikation, får du handfasta tips om hur du kan utnyttja kraften i Varumärket

Läs mer

stockholm kista KISTa ToRN High-End Living

stockholm kista KISTa ToRN High-End Living stockholm kista kista torn High-End Living JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten. Kista Torn sträcker sig

Läs mer

Stadsutveckling med samverkan. Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen

Stadsutveckling med samverkan. Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen Stadsutveckling med samverkan Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen Om Volante Research Huvudförfattare har varit Joakim Sternö, etnograf och analytiker vid Volante. Projektledare

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Våga ta steget. flytta till Karlskrona

Våga ta steget. flytta till Karlskrona Våga ta steget flytta till Karlskrona Våga ta steget Längtan efter nytt 1 2 3 4 5 De njuter av friheten i Bjälkatorp Årstidernas skiftningar utanför fönstret på Aspö Drömmen om Sverige blev sann i Tving

Läs mer

Tillgång till naturen för människor med funktionshinder

Tillgång till naturen för människor med funktionshinder RAPPORT 2 2005 Tillgång till naturen för människor med funktionshinder Ylva Lundell Skogsstyrelsen mars 2005 Författare Ylva Lundell Projektledare Gunnar Nordanstig Projektgrupp De Handikappades Riksförbund

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Vandringsleder genom Världsarvet på södra Öland Karlevi Frösslunda Örnkullen Gösslunda - Tingstad flisor Penåsa och vidare till Näsby/Ottenby

Vandringsleder genom Världsarvet på södra Öland Karlevi Frösslunda Örnkullen Gösslunda - Tingstad flisor Penåsa och vidare till Näsby/Ottenby Vandringsleder genom Världsarvet på södra Öland Karlevi Frösslunda Örnkullen Gösslunda - Tingstad flisor Penåsa och vidare till Näsby/Ottenby En sammanhängande led över Stora Alvaret sträcker sig från

Läs mer

De vill tänja det offentliga rummets gränser

De vill tänja det offentliga rummets gränser De vill tänja det offentliga rummets gränser Under Mellanrum 8, den 16 september, berättade konstnärerna Tomas Ferm och Mandana Moghaddam om sina respektive projekt Spot City och Brunnen två olika uttryck

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Ut i Skåne. Din guide till. strövområden

Ut i Skåne. Din guide till. strövområden Ut i Skåne Din guide till strövområden Titta in i våra 19 strövområden DJURHOLMEN KRONOSKOGEN VEDBY GRYTÅSA MÖLLERÖDSJÖ VEDEMA BREANÄS KLÅVERÖD FINSTORP BOCKEBODA FROSTAVALLEN FULLTOFTA JÄRAVALLEN FRISEBODA

Läs mer